sous vide bäst i test

Bästa Sous Vide 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Sen sous vide cirkulatorer slog igenom 2017 har den mer eller mindre blivit en standard i köket. Sous vide (matlagning under vakuum) är tekniken som gör det möjligt att tillaga mat under temperaturkontrollerade former. Detta ger fördelar som t.ex. alltid korrekt innertemperatur och minimal risk för övertillagning trots extra tid i vattenbadet.

Om du vanligtvis har problem med att lyckas med rosa ryggbiff eller saftig laxbit så ska du testa sous vide. När du väl har ställt 58°C på vattenbadet så kan inte ryggbiffen blir övertillagad d.v.s. den förblir rosa rakt igenom även om du väntar med att ta upp köttet.

I jakten på den bästa sous vide cirkulatorn har vi sammanställt oberoende tester, produktrecensioner, kundrecensioner, funktioner, egenskaper och pris. Baserat på dessa faktorer har vi valt ut en bäst i test vinnare samt andra alternativ som är värda att överväga.

Anova Precision Cooker Wi-Fi - Bäst i test

Bäst i test
Anova Precision Cooker Wi-Fi bild Anova Precision Cooker Wi-Fi bild Anova Precision Cooker Wi-Fi bild
ButikPris
1990:-Besök
2499:-Besök
  • #1 – Förstavalet i deras egna test hos The Sweet Home
  • 9,6 av 10 Sous vide Guy
  • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 3 000 kundrecensioner

Anova är en av de mest populära sous vide cirkulatorna i Sverige och även utomlands klassas det som en av de bästa på marknaden. Anova Precision Cooker 2.0 har fått lite uppdateringar och bara på Amazon USA har modellen ett samlat kundomdöme på 4,5 av 5 stjärnor efter närmare 3 000 kundrecensioner.

Både Wi-Fi och Bluetooth support

Den stora fördelen med Anova Precision Cooker är att det går få information samt styra sous vide cirkulatorn direkt från mobilen. Anova-appen finns till både Android och IOS. Med appen hittar du en stor mängd olika recept, temperaturer och tider för att lyckas med tillagningen. Givetvis kan du också få uppdateringar till mobilen så som temperaturer och tid.

Bäst i test vinnaren Anova Precision Cooker har ett värmeelement på 1000 watt som cirkulerar ungefär 8 liter vatten per minut, vilket gör att uppvärmningen går ganska fort. Den har också en kapacitet på 20 liter med en felmarginal på bara 0,01°C.

Nytt för 2.0 versionen är bland annat snabbare uppvärmning, förbättrad WiFi-anslutning och den något mindre formfaktorn gör den smidigare att använda i mindre kokkärl. Något som oftast inte skrivs är att den också är väldigt tyst jämfört med många andra modeller i vårt bäst i test.

Så vad gör detta till vår bäst i test vinnare och varför inte den billigare Anova Nano? Anova Precision Cooker har några egenskaper som inte den billigare Anova Precision Nano har. Till exempel har denna sous vide cirkulator ett fäste som både är höj- och sänkbart. Den kan också monteras ned för enklare rengöring vilket den billigare modellen saknar. Dessutom är Anova Precision Cooker utrustad med WiFi-anslutning för längre kommunikation till mobilen.

  • Skäl att köpa
  • Bästa sous vide baserat på funktioner, egenskaper och pris
  • Kapacitet på 20 liter vatten med en felmarginal på bara 0,1 grader
  • Styr enheten med Anova-appen (finns till både IOS och Android)
  • Både Bluetooth och WiFi-anslutning
  • Temperaturomfång mellan 0-92°C
  • Höj- och sänkbart fäste
  • Väldigt enkel sous vide cirkulator att komma igång med
  • Skäl att inte köpa
  • Inget negativt
Max vattenvolym20 liter
Effekt1000 watt
Styra via appJa
BluetoothJa
WiFiJa
Temperaturomfång0-92°C
Temperatur precision± 0.1°

Anova Precision Sous Vide Nano - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Anova Precision Sous Vide Nano bild Anova Precision Sous Vide Nano bild Anova Precision Sous Vide Nano bild
ButikPris
1549:-Besök
1690:-Besök
  • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon efter över 12 000 kundomdömen
  • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumentomdömen

Anova Precision Sous Vide Nano är en billigare modell som bland annat fått toppbetyg från kunder som testat modellen. Kan över 5 000 kundrecensioner ha fel? Bara på amerikanska Amazon har sous vide modellen fått ett samlat kundbetyg på 4,7 av 5 stjärnor efter över 12 000 kundrecensioner.

En prisvärd sous vide som slår de allra flesta modeller

Anova Precision Nano har en kapacitet på max 20 liter vatten för att kunna hålla en temperaturprecision på plus minus 0,1°C. Det är samma kapacitet som bäst i test vinnaren och den kostar ungefär 1 000 kr extra. Däremot har Anova Precision Nano en lägre effekt på 750 watt jämfört med 1 000 watt. Men låt inte detta avskräcka dig då oberoende test har visat att den är minst lika snabb på uppvärmning som den dyrare Anova Precision Cooker.

Sous vide cirkulatorn från Anova är också utrustad med Bluetooth för att kunna kommunicera med appen till telefonen. Via appen kan du hitta stora mängder recept och styra temperatur/tid för att lyckas med tillagningen. Appen finns givetvis till både Android och IOS. Det enda vi tycker är lite synd är att enheten endast tillåter kommunikation via Bluetooth och inte WiFi som på de dyrare modellerna.

Anova Nano är en kompakt modell som tar lite mindre utrymme i grytan jämfört med tidigare modeller. Även om skillnaden inte är jättestor så gör ger det ändå lite extra utrymme i vattenbadet.

Det enda som saknas på denna sous vide cirkulator är WiFi-anslutning men det är oftast något vi klarar oss utan. En annan sak som också kan vara en deal breaker är avsaknaden av att kunna höja/sänka enheten. Men om du klarar dig utan dessa två egenskaper så är detta utan tvekan en av marknadens bästa sous vide cirkulatorer.

  • Skäl att köpa
  • Kompakt sous vide cirkulator som fått toppbetyg från kunderna
  • Kapacitet på 20 liter vatten och värmer upp vattnet snabbt och håller rätt temperatur
  • Har en temperaturprecision på plus minus 0,1 grader
  • Styr enheten med Anova-appen via Bluetooth
  • Effekt på 750 watt
  • Skäl att inte köpa
  • Inget negativt
Max vattenvolym20 liter
Effekt750 watt
Styra via appJa
BluetoothJa
WiFiNej
Temperaturomfång0-92°C
Temperatur precision± 0.1°

Steba SV50 - Prisvärt alternativ

Särskilt rekommenderad
Steba SV50 bild
ButikPris
1099:-Besök
  • Bra betyg hos svenska Råd & Rön
  • Toppoäng hos danska Tænk
  • Testvinnare hos Pricerunner 2022

Steba SV50 har redan testats i ett par olika test av sous vide-maskiner och även om modellen inte fick bäst i test så lyckades den få toppbetyg i både Råd & Rön och danska testmagasinet Tænk. För ett pris kring tusenlappen så blir detta en av marknadens mest prisvärda sous vide-maskiner och fungerar perfekt för de personer som vill prova på matlagning under vakuum.

Snygg design med tydligt LCD-display

Det bästa med Steba SV50 är definitivt den enkla designen och den tydliga LCD-displayen. Reglaget för temperaturkontroll är något som också fungerar väldigt smidigt och har intervaller på 0,1°C. Maxtemperaturen för denna sous vide-maskin är 90°C, vilket räcker gott och väl för de allra flesta personer. De flesta personer som börjar med sous vide matlagning är mest intresserade av temperaturnivåer kring 50-70°C.

Med en effekt på 800 watt så kan denna maskin värma upp ett vattenbad på 20 liter till 56°C på ungefär 45 minuter. Vårt tips är att välja en lite mindre mängd vatten till denna sous vide då 20 liter är relativt mycket för en maskin på 800 watt.

Men möjligheten finns där om man verkligen behöver få till ett större vattenbad vid något speciellt tillfälle. Det kan också vara värt att nämna att Steba SV50 behöver ett vattendjup på minst 15 cm för att fungera. Skulle det vara djupare så är det inget problem.

LCD-displayen på Steba SV50 visar nuvarande temperatur och den timerfunktion som finns. Timern kan du sätta upp till 99 timmar, vilket är mer än vad de flesta personer behöver.

  • Skäl att köpa
  • Effekt på 800 watt
  • Cirkulerar upp till 8 liter per minut
  • Kapacitet på 20 liter
  • Värmer upp 20 liter vatten till 56°C på ungefär 45 minuter. Vi rekommenderar dock mindre kärl
  • Kräver ett vattendjup på minst 15 cm
  • Temperaturnivå från 0 till 90°C
  • Temperaturintervall 0,1°C
  • Timerfunktion 99 timmar
  • Skäl att inte köpa
  • Inget negativt

Champion CHSV310 - Prisvärd sous vide

Champion CHSV310 bild
ButikPris
1099:-Besök
1212:-Besök
  • Bra köp enligt Råd & Rön Maj 2017

Champion CHSV310 har fått utmärkelsen Bra Köp i  Råd & Rön’s stora Sous Vide test i början av 2017. Detta är en väldigt prisvärd Sous Vide maskin som gör jobbet, men som gör det riktigt bra. För bara kring 1 000 kronor för denna sous vide så är det ett ganska svårslaget pris och denna billiga sak klarar volymer upp till 15 liter. Det är inte långt ifrån vad de dyrare konkurrenterna klarar av som också kostar det dubbla.

Design & konstruktion

Det är en väldigt smidig display på Champion CHSV310, de flesta förstår direkt vad man behöver göra för att sätta igång. En tydlig display som är bakgrundsbelyst som visar temperatur och själva timern. Timern visar tydligt hur mycket tid där finns kvar på tillagningen.

Klämman som man använder för att fästa Sous Vide cirkulatorn är smidig och kan fästas på alla typer av behållare som kastruller eller varför inte på en plastlåda avsett för Sous Vide. Även reglaget på sidan är smidig där man justerar den önskade temperaturen.

Specifikationer

Kan värma upp till 92 grader och har en kapacitet upp till 15 liter vatten. Champion Sous Vide pumpar ungefär 8.2 liter vatten per minut med en effekt på 800 watt. Precisionen på temperaturen är ned till 0,1 °C.

Detta är definitivt en riktigt bra ingångsmodell för matlagning med Sous Vide och skulle det visa sig att du vill nörda ner dig ännu mer så finns där betydligt finare modeller. Modeller som är framtagna för restauranger bland annat. Ja även restauranger använder dessa maskiner då det alltid blir ett perfekt resultat och du behöver inte vara en mästerkock för att lyckas.

  • Skäl att köpa
  • Enkla och tydliga reglage som vem som helst kan förstå
  • Väldigt enkel att rengöra
  • Bra kapacitet på 15 liter
  • Relativt billig sous vide med bra design och funktioner
  • Tydlig display med bakgrundsbelysning som visar temperatur och timer
  • Skäl att inte köpa
  • Inget negativt

Steba SV75 - Vattentät

Steba SV75 bild Steba SV75 bild Steba SV75 bild Steba SV75 bild
ButikPris
1349:-Besök
  • 3,5 av 5 tummar när Pricerunner testa sous vide 2022
  • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat sous vide staven

När vi läser igenom både oberoende tester och kundrecensioner av Steba SV75 så är det tydligt att staven inte levererar alla förväntningar. Bland annat är timerfunktionen något som förbryllar många användare. Förutom några små konstigheter är Steba SV75 en relativt bra sous vide cirkulator.

Steba SV75 utklassar inte sin lillebror SV50

Steba SV75 har ett ganska högt pris jämfört med sin lillebror SV50 men trots detta så har de samma kapacitet. Vilket vi på Inspekto tycker är lite märkligt. Med sina 800 watt värmer den upp 20 liter vatten till 56°C på ungefär 45 minuter. Vilket också är maxgränsen för vad den klarar av. Däremot håller den korrekt temperatur stadigt upp till 20 liter vatten och klarar temperaturer upp till 90°C.

Nu till det sämsta med staven, timerfunktion. I teorin kan timerfunktion vara användbart för att sätta alarm på tillagningstiden men i det här fallet måste timern användas. När väl tiden är uppnådd stänger staven av sig automatiskt. Givetvis hade en sådan valbar funktion kunnat vara intressant men att alltid behöva använda det är lite obegripligt. En lösning är helt enkelt sätta max tid på timern.

Men Steba SV75 har också bra egenskaper som t.ex. IPX7-klassning som gör sous vide staven vattentät. En egenskap som alla stavar borde inneha. Den bakgrundsbelysta LCD-displayen och knappar är också väldigt bra och tydliga. Steba SV75 passar också bra till grytor som inte har så höga kanter, d.v.s. minst 15 cm. Modellen är också relativt tyst men inte bäst i sin klass.

Bör man köpa Steba SV75 i stället för billigare SV50? Prismässigt är Steba SV50 betydligt mer prisvärd då de erbjuder samma kapacitet. Det enda som egentligen talar för SV75 är att den är vattentät och om du hittar Steba SV75 på rea så kan det vara värt att slå till. Så länge priset nära den billigare SV50.

  • Skäl att köpa
  • Kapacitet på 20 liter, klarar 25 om du använder lock
  • Värmer upp 20 liter vatten till 56°C på ca 45 minuter
  • Klämma för smidig montering på grytor eller annan behållare
  • Vattentät ner till 1 meter (högst 30 min)
  • Timerfunktion med automatisk avstängning (funktion som måste användas)
  • Effekt 800 watt
  • Skäl att inte köpa
  • Kunde haft bättre kapacitet med tanke på sitt höga pris
  • Steba behöver förbättra sin timerfunktion

Sansaire Sous Vide Machine - Tidigare testvinnare

Särskilt rekommenderad
Sansaire Sous Vide Machine bild
ButikPris
1449:-Besök
1749:-Besök
  • Bäst i test hos norska testmagasinet Klikk
  • 9.0 av 10 hos Sous Vide Guy
  • 95% av The Sous Vide Wizzard

Sansaire Sous Vide är en väldigt populär sous vide cirkulator som har en relativt hög värmeeffekt jämfört med flera konkurrenter på marknaden. Med en effekt på 1100 watt så räcker denna sous vide till en vattenvolym på ungefär 23 liter. Perfekt för den som lagar mat till större sällskap eller som vill att vattnet ska värmas upp lite fortare.

Modellen har fått ta emot flera stora priser så som t.ex bäst i test hos norska Nikk, men också andra tunga utmärkelser från t.ex. Wired, cnet, Food&Wine, Popular Science. Sansaire sous vide har också fått toppbetyg hos de flesta kundrecensioner runt om på nätet.

Värmer upp vattnet snabbt

Med sina 1100 watt så cirkulerar/värmer Sansire sous vide vattnet väldigt fort och räknas till en av de snabbare modellerna på marknaden. Just denna sous-vide-modell cirkulerar hela 11.3 liter vatten per minut så det tar inte speciellt lång tid att värma upp vattnet till önskad nivå.

Sansaire Sous Vide-maskinen har också tänkt lite extra kring säkerhet och har implementerat ett skydd för överhettning, men också skydd för lågt vatten. Temperaturgränsen ligger på 0 till 100°C, men den kan så klart inte kyla så den lägsta temperaturen blir så klart samma som själva omgivningen.

Reglage och design

Enligt oss är sous vide en av de snyggaste på marknaden, men det viktigaste är så klart att modellen uppfyller alla våra krav för lyckat resultat. Denna sous vide uppfyller alla krav/förväntningar utan några större problem. Reglagen är fantastiskt smidiga t.ex. när temperaturreglaget ändras så rör sig temperaturen sig 0,1 grader i intervaller. Vi gillar den höga precision som Santaire erbjuder och det också därför som detta är en riktig testvinnare.

Klämman som används för att fästa maskinen är av stål, vilket är ett stort plus. Klämman känns väldigt gedigen och kraftfull så att maskinen inte kan lossna under bruk.

Sansire rekommenderar en vattenvolym på max 23 liter för optimal precision och cirkulation. Den kan klara däremot mer, så länge vattnet inte ska upp i mer än 90 grader och kärlet med vatten är tillräckligt isolerat.

  • Skäl att köpa
  • Ordentlig klämma i stål.
  • En hög effekt på 1100 watt.
  • Kapacitet på 23 liter.
  • Temperaturgräns från 0 till 100°C.
  • Snabb uppvärmning till önskad temperaturnivå.
  • Snygg design.
  • Väldigt enkel att komma igång med.
  • Skäl att inte köpa
  • Inget negativt

Steba SV100 Professional - Professionell

Steba SV100 Professional bild
ButikPris
2938:-Besök
  • 4,3 av 5 – Toppbetyg hos tyska Amazon efter över 170 kundrecensioner
  • #2 – Näst bäst hos norska Klikk

Om du vill komma över en relativt billig sous vide för professionellt bruk så är Steba SV100 en av marknadens bästa cirkulatorer. Steba säljer ett par stycken olika sous vide som har lyckats bra i olika tester och just denna modellen tog hem en andraplats hos norska Klikk.

Direkt när Steba SV100 professional hamnar i handen så känner man av kvalitén och med en vikt på 2 kg så är detta en av testets tyngsta modeller.

Stor kapacitet på 7,1 liter per minut

Steba SV100 Professional har precis som bäst i test vinnaren ett stort värmeelement, fast på 1500 watt som klarar av volymer upp till 30 liter vatten. Nu är det så klart inget krav på att endast använda denna sous vide till så pass stora vattenbad och den fungerar minst lika bra till mindre volymer. Där finns däremot utrymme till att växa och möjligheter till att kunna tillaga större mängder mat om det så skulle behövas. T.ex. vid släktmiddagar.

Den kräver dock ett vattendjup på minst 15 cm för att fungera optimalt och cirkulerar hela 7,1 liter vatten per minut. Detta gör att vattnet hela tiden håller en stadig och exakt temperatur över hela kärlet. Om du ska värma upp 30 liter vatten till ungefär 56°C så kommer det ta ungefär 40 till 45 minuter, lite beroende på vilken behållare du använder för vattenbadet och hur pass isolerat det är.

Enkel och tydlig inställningspanel

Något vi gillar med Steba SV100 är den smidiga instrumentpanelen som tydligt visar vilken vattentemperatur det är för tillfället och önskad temperatur. När du ställer in önskad temperatur så har den en noggrannhet på 0,1°C d.v.s temperaturintervall. Modellen har också en timerfunktion för att sätta önskad timer.

Steba SV100 klarar av att värma upp vattnet till 99°C  och en minimum temperatur på 5°C. Den kan däremot inte kyla ner vattnet så den lägsta temperaturen kommer ju bli omgivningens temperatur.

  • Skäl att köpa
  • Effekt på 1500 watt.
  • Vattencirkulation på 7,5 liter per minut.
  • Kapacitet på 30 liter.
  • Kräver ett vattendjup på minst 15 cm.
  • Temperaturintervall på 0,1°C.
  • Vikt 2 kg.
  • Skäl att inte köpa
  • Inget negativt

Köpguide – Vilken är den bästa sous vide för dig?

Det ser så svårt ut och det första de flesta tänker är att försöka undvika det så länge det bara går. För varför skulle man behöva en sådan sak i köket överhuvudtaget? Vi kan avslöja att detta är det enklaste i världen och sous vide maskinen har kommit för att stanna.

Det okända är alltid lite jobbigt till en början men detta är verkligen det enklaste som finns. En sous vide cirkulator är helt enkelt en vattenvärmare där du kan ställa exakt temperatur på vattnet.

Detta gör att vattnet kan hålla t.ex. en stabil temperatur på 52°C som är den perfekta temperaturen när man tillagar lax. Om laxen sedan ligger i vattnet i 25 minuter eller 45 minuter har ingen betydelse. Då laxen endast når en temperatur på 52 grader så blir den alltid perfekt. Aldrig mer torr och äcklig lax. Det går helt enkelt inte att misslyckas.

Sous Vide betyder ”under vakuum” och det är nästa stora fördel med detta tillagningssätt. Alla smaker stannar i påsen och detta gör att alla smaker blir förstärkta. D.v.s. det blir en helt annan upplevelse med maten.

Har du problem med att få en oxfilé till medium eller medium-rare?

Inte nu längre. Häll upp vatten i ett kokkärl och sätt temperaturen på 55 grader och släng i oxfilén. 1.5 timme senare så är oxfilén medium-rare. Oxfilén kan ligga i längre än 1.5 timme då temperaturen endast når 55 grader och den förblir medium-rare tills att det är dags att äta.

Vill man ha stekyta så måste man så klart vända oxfilén i stekpannan lite snabbt precis innan man ska äta. Detta är tyvärr något som en Sous Vide inte kan fixa på egenhand. Men vad gör det när man alltid får perfekt kött, det går helt enkelt inte att misslyckas.

En Sous Vide öppnar upp helt andra möjligheter och det kvittar egentligen hur tjockt köttet är så blir det perfekt rakt igenom.

Matlagning med Sous Vide är inget nytt och har funnits på restauranger under väldigt många år. Men det är på senare år som det har börjat dyka upp modeller för vanliga konsumenter.

Även den som inte kan något alls om matlagning kan nu tillaga köttbitar som smakar som om en professionell kock har tillagat köttet. Det är så himla enkel att vem som helst kan tillaga en medium / medium-rare köttbit med ögonbindel.

Så vilka funktioner bör du kolla efter när du väljer bästa sous vide cirkulator?

Det finns flera olika sous vide modeller att välja mellan i vårt bäst i test men det är inte säkert att alla enheter passar dig och dina ändamål. För de allra flesta hemmakockar så räcker det bra med en cirkulator som klarar ungefär 20 liter vatten och då fungerar bäst i test vinnaren perfekt.

Däremot kan det finns tillfällen då en kapacitet på 20 liter inte riktigt räcker till om du skulle vilja köra lite större köttstycken. Men det finns också andra aspekter att tänka på så som styrning via app, höj- och sänkbart fäste med mera.

Kapacitet och effekt

Detta är kanske en av de mer intressanta och mest viktiga aspekterna när du väljer sous vide modell. En bra utgångspunkt är att välja en sous vide som i alla fall klarar av ungefär 20 liter vatten om du vill kunna köra mindre till medelstora köttstycken eller andra råvaror. Sen finns det givetvis kraftfullare modeller som klarar betydligt större mängder vatten som t.ex. Anova Precision Cooker Pro som har en kapacitet på upp emot 100 liter.

Kapaciteten avgörs av både effekt och det flöde som cirkulatorn genererar. Tar vi t.ex. bäst i test vinnaren så har den en effekt på 1 000 watt med ett vattenflöde på ungefär 8 liter/min. Pro-modellen har däremot en effekt på 1200 watt och 12 liter/min. Både effekt och vattenflöde påverkar också hur snabbt vattenbadet värms upp och det kan skilja rätt mycket beroende på modell.

En bra utgångspunkt är att välja en sous vide som i alla fall har en effekt närmare 1 000 watt.

Appar – Styr din sous vide med hjälp av mobiltelefonen

Det finns en enorm fördel med att välja en sous vide cirkulator som använder sig appar för styrning av enheten men också för att hitta recept. Det gör det väldigt enkelt att hitta både temperaturer och tidsintervaller för det du tänker tillaga.

Men om du verkligen vill kunna använda dig av appar för att styra din sous vide så rekommenderar vi kända märken som Anova eller liknande. En app är bara bra om den ständigt hålls uppdateras med nya recept, temperaturer med mera. Appar är däremot inget måste för att lyckas med sous vide överhuvudtaget då det finns så många hemsidor på nätet som tydligt berättar om temperaturer och tider för olika råvaror.

Noggrannhet med temperatur är väldigt viktigt

När det gäller temperaturer så är det väldigt viktigt att modellen kan hålla rätt temperaturer under långa perioder. Tyvärr finns det flera kända modeller på marknaden som inte riktigt håller den temperatur som visas på enheten. Allra värst är det på billiga sous vide modeller där vi har hittat många klagomål om att de inte riktigt håller rätt temperatur. Ibland kan det till och med skilja flera grader.

Några grader fel på både fisk eller nötkött gör att det inte alls blir som det är tänkt och i värsta fall förstör det kvällen. Välj därför endast modeller som är pålitliga när det gäller temperaturer.


Tips – Är en vakuumförpackare ett krav?

vakuumförpackare till sous vide, krav eller inte?Visst är det bra att ha en vakuumförpackare i köket då de har så många användningsområden, men det är inget krav för att lyckas med sous vide. En vakuumförpackare är ju att föredra när du använder en sous vide, men det fungerar faktiskt väldigt bra utan en. Ett tips är att avvakta med inköpet av en vakuumförpackare om pengar är ett problem och sedan spara eller köpa den vid ett senare tillfälle.

Det finns flera väldigt bra anledningar till varför man bör köpa en vakuumförpackare till sous vide, men också av andra anledningar. Dessa vakuummaskiner är perfekta för att marinera kött under vakuum och de kan även få kött att hålla upp till tre år i frysen. Köttet håller sig väldigt länge när det hålls i vakuum och du slipper dessutom frysskador, då det inte finns något syre.

Men om du undviker att köpa en vakuumförpackare från början så går det fortfarande att tillaga mat med sous vide. Däremot behöver du köpa kokbara vakuumpåsar med zip-lock för annars blir det snabbt ganska krångligt. Dessa går att köpa hos t.ex. Kitchentime där det kostar ungefär 150 kr för 50 st vakuumpåsar. Priset varierar dock något beroende på storlek och märke.

Så här skapa du ett vakuum utan att använda vakuumförpackare

Du lägger ner råvaran i vakuumpåsen och sedan sänker du sakta ner påsen i vattnet så trycks luften ut automatiskt. När man har fått ut så mycket luft som möjligt så sluter man påsen.

I filmen nedan så ser du hur enkelt det är att använda vanligt vatten som vakuumförpackare.

En bra vakuumförpackare kostar ändå över 1 000 kronor, så är man inte beredd på att lägga ut dessa pengar direkt efter man har köpt en sous vide så finns det ändå möjligheter till att lyckas.


Tips – Vattenkärl för sous vide och olika lösningar

Det finns lite olika lösningar att välja mellan när det gäller själva kärlet som ska hålla allt vatten och sous-vide-apparaten. Det vanligaste är att använda en helt vanlig gryta/kastrull för vattenbadet och som man oftast redan har hemma i köket, men det kan vara lite problematiskt med storleken på kärlet. Vissa sous vide cirkulatorer kräver nämligen ganska stora kärl på 10-30 liter och det är ingen vanlig gryta man har hemma oftast.

Det finns ett par olika alternativ när det gäller kärl för vattenbadet till sous vide och vissa gillar att använda helt vanlig grytor för detta ändamål. Andra föredrar färdiga gastronormkantiner i metall eller hårdplast och andra väljer att köpa helt vanliga förvaringslådor i plast från sin lokala butik.

Stora grytor till sous vide

stor gryta för sous videDet vanligaste är att använda befintliga grytor/kastruller man redan har handlat på sig genom åren. Oftast har man redan en ganska stor gryta som passar till de flesta sous vide maskiner och detta fungerar så klart väldigt bra.

Köper du däremot en kraftfull sous vide och vill kunna göra stora vattenbad på 20-30 liter, så börjar problemen komma. Så klart finns det grytor i denna storlek, men de är ganska så dyra och är oftast inget man har liggandes i köket. Grytor i denna storlek från 20 till 30 liter kostar allt från 1000 till 3000 kronor beroende på märke.

Storleken d.v.s. djupet kan också utgöra ett problem för sous vide maskinen och då lämpar sig kantiner bättre.

Kantiner fungerar perfekt till sous vide

Kantiner eller serveringskärl till storkök är perfekta behållare för sous vide och finns i alla tänkbara storlekar. Det bästa med dessa kärl är att de finns i alla tänkbara storlekar, sen finns de också både i rostfritt stål och plast (polykarbonat).

kantin i rostfritt stål med isoleringslådaBåda materialen fungerar minst lika bra då man oftast inte använder några högre temperaturer vid sous vide. Men det är ändå värt att nämna att polykarbonat (de i plast) endast klarar av max 100°C innan de blir förstörda. Man bör inte heller ligga vid gränsen.

Dessa kantiner kostar inte speciellt mycket och vi hävdar att dessa också är de bästa för sous vide. Priset för en kantin i plast kan ligga på 200-500 kronor beroende på storlek och vill du ha en i rostfritt stål så kostar dessa ungefär 600-1000 kronor för modeller upp till 30 liter.

KitchenTime säljer en variant i rostfritt stål som rymmer 28 liter och som också har thermobox som isolerar kring kantinen. Med isolering så blir temperaturen betydligt stadigare och speciellt på högre temperaturer. Det ingår också ett lock som du själv kan skära till så det passar perfekt runt din sous vide.

Kitchentime säljer också andra kantiner utan isoleringslåda och dessa fungerar också väldigt bra, dessutom kostar de inte speciellt mycket.

Vanlig förvaringslåda – billigaste alternativet

Vill du komma väldigt billigt undan så kan en helt vanlig billig förvaringslåda från t.ex. City Gross eller Coop göra jobbet minst lika bra. Dessa förvaringslådor har lite ofrivilligt blivit populära kärl för vattenbad till sous vide och de fungerar väldigt bra till detta ändamål.

låda för sous vide - förvaringslådaNu är inte dessa vanliga förvaringslådor avsedda för sous vide och vi känner inte till vilka temperaturer de klarar av. Vissa är rädda för att plasten ska läcka ut gifter som tränger in i maten, men då maten ligger i en vakuumförsluten påse så är detta inte möjligt.

Dessa förvaringslådor finns i alla tänkbara storlekar och kommer med lock som kan användas för extra isolering. Dessutom kan du enkelt klippa ut ett hål för sous vide maskinen i locket, så att det passar perfekt. Vill du ha extra isolering så kan du köpa två lådor av samma storlek och sätta möbelfötter på den låda som går i den andra. På så sätt får du ett luftmellanrum mellan de två lådorna, precis som en termos och isolerar väldigt väl.

Det kanske kan verka konstigt att folk använder dessa förvaringslådor till sous vide, men det är faktiskt ganska vanligt och om du söker på Google så hittar du snabbt flera bloggare som använder detta. Vi rekommenderar dock att endast använda lägre temperaturer max 60-70°C vid användning av dessa lådor.

Isolering av kärlet för sous vide

Beroende på hur ditt kärl ser ut så kommer där alltid finns ett sätt för värmen att smita undan och hur stor denna värmeförlust är beror på hur kärlet ser ut. Har du inget lock på ditt kärl så rekommenderar vi starkt att du köper isoleringskulor som flyter på ytan och som bromsar upp värmeförlusten.

steba isoleringskulorÄven om sidorna på kärlet läcker värme så är den öppna ytan på toppen den värsta boven när det gäller förångning och värmeförlust. Steba har börjat tillverka isoleringskulor som du helt enkelt kan hälla ut i vattnet så formar dessa kulor en liten barriär mellan vattnet och omgivningen.

Med en ordentlig isolering på kärlet så kommer även sous vide cikulatorn att värma upp vattnet betydligt snabbare. Är det större kärl på 20 till 30 liter så går det avsevärt snabbare med bra isolering.

Använder du dessa kulor så ska dessa göra att värmeförlusten minskar med 90%. Har du däremot ett eget lock till kärlet som formas kring sous vide maskinen så ser vi inte fördelen med att använda dessa isoleringskulor. Men har du inget lock så kan vi varmt rekommendera dessa isoleringskulor, då det är antagligen den enklaste lösningen på problemet.

Med en bra isolering på kärlet så behöver inte sous vide maskinen jobba lika hårt för att värma upp vattnet. Är det ett stort vattenbad med en stor öppen yta ovanpå så är risken att temperaturen blir lite ojämn i badet. Detta vill man givetvis undvika då maten inte blir tillräckligt tillagad.


FAQ – Vanliga frågor om sous vide

  1. Vad är sous vide?
  2. Hur fungerar sous vide?
  3. Vad kan man göra med sous vide?
  4. Måste man inte fixa egen stekyta på köttet efter sous vide?

Vad är sous vide?

Sous vide betyder "under vakuum" och är ett sätt för att tillaga kött, fisk, grönsaker med mera. Genom att tillaga maten under vakuum gör att inga smaker försvinner som när du t.ex. steker eller kokar. Vilket gör att smakerna blir mer koncentrerade och det märks även på enklare saker som t.ex. potatis. Men det är också en matlagningsteknik för att tillaga maten i ett vattenbad vilket gör det enklare att uppnå rätt temperaturer. 

Hur fungerar sous vide?

Matlagning genom sous vide är väldigt enkelt men det kräver antingen en vakuumförpackare eller zippåsar gjorda för sous vide. Ganska enkelt förklarat är att man värmer upp vatten till önskad temperatur med hjälp av en sous vide cirkulator. Lägger ned den vakuumförpackade köttet/grönsakerna i kokkärlet under en förutbestämt tid. På så sätt uppnår vi en exakt temperatur både på insidan men också utsidan av det vi tillagar. Jämfört med stekning där vi oftast vår en betydligt högre temperatur på utsidan än på insidan och blir därför ojämnt tillagat.

Vad kan man göra med sous vide?

När de flesta tänker på sous vide så tänker de på en perfekt och rosa köttbit. Men sous vide är så mycket mer än bara tillaga den perfekta köttbiten. Sous vide kan också tillaga andra råvaror som t.ex. potatis som blir helt fantastiskt med lite smör i vakuumpåsen. Alla stärkelser stannar i påsen och potatisen behåller all sin smak.

Sous vide används också flitigt inom bakning eller varför inte smälta choklad till dina bakverk. Både creme brulee och lemon curd blir perfekt varje gång de tillagas med sous vide. Även såser är utmärkt att göra under vakuum då de får behålla all sin smak.

Måste man inte fixa egen stekyta på köttet efter sous vide?

Det är mycket riktigt att du behöver steka på en stekyta efter att köttet har kommit upp från vattenbadet. När väl köttet kommer upp från badet så saknas där både färg och steksmak. Det finns flera sätt för att få till en perfekt stekyta och det vanligaste sättet är att helt enkelt bränna på gjutjärnet ordentligt. Eller så kan du införskaffa en gasbrännare för att avsluta jobbet vilket också ger en mindre risk att köttet blir övertillagat. Se vilka gasbrännare som fått bäst betyg.


Källor

Så valde vi ut bästa modeller till vår jämförelse

Bäst i test - cykellamporMarknaden för sous vide stavar har mognat något sen köksmaskinen slog igenom 2017 och även om utbudet är stort så har vi ganska bra koll gällande modeller. Funktionellt har de inte förändrats speciellt mycket förutom några få egenskaper och funktioner. Några av dessa är Bluetooth/Wi-Fi-app styrning, timerfunktion, vattentålighet med mera. Samtidigt är dessa egenskaper inte ett krav för att lyckas med sous vide.

I och med marknaden har mognat så finns det även ett stort antal oberoende tester och kundrecensioner. Detta förenklar urvalsprocessen och genom att kombinera både testresultat samt kundomdömen för vi en tydligare bild hur dessa cirkulatorer fungerar. Det är inte helt ovanligt att modeller presterar bra i testlabb som sedan floppar när väl konsumenter får använda de under en längre period. Därför anser vi att det är viktigt att använda båda delar för vår urvalsprocess.

Pris har också varit en viktig faktor samt kapacitet, ljudnivå, fästanordning, korrekta temperaturer med mera. Funktioner så som t.ex. timerfunktion har inte varit en viktig parameter då det egentligen motarbetar hela grejen med sous vide. Speciellt på modeller där timerfunktion måste användas och som automatiskt stänger av staven. En obegriplig funktion.

Uppdatering hösten 2022 – Anova Precision Cooker behåller utmärkelsen ”testvinnare” mycket på grund av sin pålitliga drift och kvalitet. Den fortsätter toppa både marknadsplatser och oberoende tester. Ny modell i jämförelsen är Steba SV75 som fått både bra kundomdömen samt testresultat.

Råd & Rön

Som alltid så försöker vi ta med Råd & Rön så ofta som det bara går och även i detta test har tagit hänsyn till resultat deras test har fått fram. Råd & Rön är kanske Sveriges kanske mest betydelsefulla bäst i test tidning / källa vi har att tillgå när det gäller olika produkter. I detta bäst i test har Råd & Rön testat 10 stycken olika Sous Vide maskiner. Se testet här.

The Sweet Home

Vi har också valt att inkludera The Sweet Home som är en stor online tidning på nätet som är en del av New York Times. De har skapat ett väldigt utförligt test av Sous Vide cirkulatorer och kom fram till att Anova är en av toppmodellerna på marknaden. Speciellt för den vanliga konsumenten. Det enda de hade önskat var att maskinen hade lite mer effekt, men tack vare dess smidighet så vinner denna Sous Vide detta bäst i test från The Sweet Home. Mer om testet hittar du här.

Sous Vide Guy

Sous Vide Guy är en relativt stor nättidning som också har en släppt en bok som Sous Vide. De har recenserat Anova Precision Cooker väldigt utförligt och kommit fram till att detta är en av marknadens bästa Sous Vide cirkulatorer. Anova Precision Cooker får alltså toppbetyg med 9,6 av 10 och det är tydligt att Anova Sous Vide är en av de bättre produkterna på marknaden. Mer om recensionen här.

Sous Vide Wizard

The Sous Vide Wizard är en annan väldigt bra källa när det kommer till Sous Vide prylar och recept. Även de har recenserat ett par olika Sous Vide cirkulatorer och om du någon gång är intresserad av t.ex. recept så finns där en hel del att hitta på deras recept-avdelning. Läs mer om testet här.

Norska Klikk

Klikk är en av Norges största testmagasin och är framförallt kända för att skapa väldigt stora test inom flera produktkategorier. Testmagasinet Klikk brukar dessutom utföra sina bäst i test på ett väldigt grundligt sätt som många konkurrenter saknar.

Vinnaren i deras sous vide bäst i test blev Sensaire Sous Vide, vilket också är den sous vide som vi har satt som testvinnare i vår sammanställning. På andraplats kom Steba SV100 professional och på tredjepats kom OBH Nordicas populära modell Immersion Cooker 7946, som har blivit en riktig storsäljare. Anova Precision cooker tog hem 4 av 6 och så gjorde även Vacmaster sous vide som knappt finns att hitta i Sverige.

Testet på sous vide utförs på flera sätt, men något vi gillade var att de provade alla på ett normalstort vattenbad på 10 liter för alla modeller. Vi tycker däremot att de borde ha testat även större vattenbad då flera modeller i deras test har stöd för upp till 30 liter. Klikk.

Tænk

Danska konsumentrådet Tænk är en relativt stor testkälla som testar ett stort antal olika produkter inom flera olika produktkategorier. Vi skulle säga att bäst i test från Tænk ligger i samma klass som de tester som Råd & Rön släpper, d.v.s. de är utförda på ett väldigt bra sätt.

I Tænks stora test av sous vide-maskiner så testades det 10 stycken modeller och några av de maskiner som testades var Melissa 16310170, Steba SV50, OBH Nordica 7948 Precision och några till.

Några av de saker som testades var temperaturprecision, effekt, resultat och så klart användarvänlighet. Tænk.

Pricerunner

 


Modeller som har utgått

OBH Nordica Immersion Cooker 7946 - Stor kapacitet

OBH Nordica Immersion Cooker 7946 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
  • Toppbetyg hos svenska testmagasinet Råd & Rön
  • Topprecensioner från befintliga användare

Om du är på jakt efter en riktigt bra Sous Vide cirkulator som klarar stora mängder mat/vatten, så är OBH Nordicas 7946 en av marknadens mest prisvärda modeller. Med en kapacitet från 10 till 30 liter så klarar denna Sous Vide av väldigt stora vattenbad, vilket är perfekt för dig som gillar att bjuda hem vänner och släkt.

Frågan är egentligen om du har en tillräckligt stor gryta eller balja för 30 liter vatten. Faktum är att många mindre akvarier har en kapacitet kring 20-30 liter, läs vår guide på hur du kan lösa situationen med vattenbad lite längre ner på sidan. Det bästa med en sous vide som klarar stora mängder vatten är att den inte blir lika känslig för temperaturförändringar d.v.s. temperaturen över hela vattenbadet blir jämnare.

1500 watt med ordentlig vattencirkulation

OBH Nordica har verkligen lyckats med att ta fram en riktigt bra sous vide och Immersion 7946 är något kraftfullare än de flesta konkurrenter på marknaden. Detta är givetvis positivt för de allra flesta personer som vill kunna göra storkok eller vill kunna bjuda hem vänner och släkt på middag. Den enda nackdelen med en kraftfullare sous vide är väl att det krävs en större bytta och just denna modellen kräver en stor kastrull på minst 10 liter.

Ett tillräckligt stort vattenbad kan vara ganska problematiskt att hitta och det är ganska många personer som inte har så pass stora grytor i köket. Men det går att lösa på ett väldigt billigt och smidigt sätt, läs vår guide om hur du kan fixa ett stort vattenbad billigt lite längre ner på sidan.

Likt bäst i test vinnaren så kan du justera temperaturen från 25 till 99°C beroende på vad du vill tillaga. Noggrannheten/intervallen på temperaturen är 0,1°C för varje steg, vilket gör det extra enkelt att nå rätt temperatur i vattenbadet.

Tid och temperaturguide medföljer produkten så att du enklare ska kunna lyckas med sous vide. OBH Nordica 7946 kommer också med timerfunktion med upp till 99 timmar.

  • Skäl att köpa
  • 1500 watt.
  • Kapacitet från 10 till 30 liter vatten.
  • Temperatur från 25 till 99°C.
  • Temperaturintervall på 0,1°C.
  • Minimum storlek på grytan måste vara minst 10 liter. Minst 24 cm i diameter. Läs vår guide om hur du kan lösa problemet med större vattenbad på ett billigt sätt lite längre på sidan.
  • Timerfunktion upp till 99 timmar.
  • Cirkulerar vatten genom ett värmeelement för stabilare temperatur.
  • Skäl att inte köpa
  • Inget negativt