Test av Stavmixer – För smidigare matlagning

Stavmixer bäst i test

Stavmixern är den perfekta köksmaskinen på flera sätt och faktum är att en enda stavmixer kan ersätta upp till fem olika köksmaskiner med rätt tillbehör. Stavmixern kan bland annat mixa, hacka, skiva, pressa, vispa med mera och kan därför ersätta stora köksmaskiner som elvisp, matberedare med mera. Dessutom så tar den knappt någon plats när den ska förvaras i köksskåpet.

I detta bäst i test av stavmixers så har vi tittat närmare på både enklare modeller, men också betydligt mer avancerade modeller med flera tillbehör. Vissa föredrar en enkel stavmixer utan några tillbehör, medans andra vill ha en stavmixer som kan ersätta andra köksmaskiner i köket.

Vi har gått igenom ett stort antal olika test av stavmixers, men har också tagit stor hänsyn till alla de kundrecensioner som finns tillgängligt på nätet. Vi har även följt upp en hel del produktrecensioner och även priset har en viss vikt i detta test. Allt detta ligger till grund över hur vi har rangordnat listan över de bästa stavmixers på marknaden.


Braun MultiQuick 7 MQ 700/725 – bäst i test

Braun MultiQuick 7 MQ 725

ButikPris
849:-Besök
999:-Besök
1023:-Besök
1079:-Besök
 • Förstaplats & andraplats – I Råd & Röns stora test av stavmixrar 2015.
 • Andraplats – Braun 725 tog hem en andrapris i Aftonbladets stora test 2015.
 • 4,3 av 5 hos amerikanska Amazon efter 320 kundrecensioner.

Braun MultiQuick 7 MQ 700 och 725 är precis samma stavmixer men med olika tillbehör som medföljer. Vår rekommendation är att du väljer MQ 725 då priset bara är någon hundring högre än bara själva stavmixern MQ700 utan några tillbehör.

I Råd & Röns stora stavmixer test 2015 där de testade 47 olika modeller, så tog både MQ 700/725 förstaplatsen och även andraplatsen. Stavmixern har också fått toppbetyg i andra bäst i test och har även fått topprecensioner från befintliga kunder.

Stavmixer med flera bra tillbehör

Bäst i test vinnaren Braun MultiQuick 7 MQ 700 / 725 är relativt billig jämfört med andra alternativ med samma uppsättning tillbehör. Kostnaden för stavmixern och de olika tillbehören landar på någonstans mellan 600-700 kronor.

Ett av de tillbehör som medföljer är en ballongvisp som direkt ersätter elvispen hemma i köket. Sedan följer där även med en 600 ml bägare för att göra soppor eller någon sås, eller varför inte en helt vanlig smoothie. Det medföljer även en minihackare och behållare på 350 ml för att hacka lök eller örter.

Stavmixern från Braun går ibland under ett annat namn som är Omelette och det är för att den är perfekt för att göra omelett på ett snabbt och professionellt sätt.

Hastigheten på stavmixern regleras enkelt genom ett knapptryck och beroende på hur hårt du trycker så påverkas hastigheten. Detta fungerar också som en typisk pulsfunktion för att få perfekt krossad is för särskilda drycker.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Braun MultiQuick 7 MQ 700/725

 • Relativt billig med flera bra tillbehör.
 • Tillbehör som medföljer 725 är: ballongvisp, bägare på 700 ml. Minihackare på 350 ml.
 • Hög kvalité med rostfritt stål på själva axeln.
 • Enkel att rengöra.
 • Hastigheten regleras beroende på hur hårt du trycker ner knappen. Detta gör det också väldigt enkelt att användas som en form av pulsfunktion för att krossa is.
 • Motoreffekt på 750 watt.

Bamix SwissLine XL – Gordon Ramsay

Bamix SwissLine

ButikPris
1865:-Besök
1999:-Besök
2081:-Besök
2519:-Besök
 • 4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 20 kundrecensioner.
 • 6 av 6 toppbetyg hos danska Gastromand.

Bamix är ett relativt känt märke utomlands och som också börjar bli populärt här i Sverige. Bamix SwissLine XL är en mycket populär modell som har blivit lovordad av flera profiler inom professionell matlagning. Bamix har tillverkat stavmixers ända sedan 1950 då de uppfann stavmixern.

Vissa kända profiler hävdar att Bamix är världens bästa stavmixer och enligt Gastromands egna test på produkten så lever den upp till alla dessa påståenden.

En av världens mest kända kockar som verkligen pushar för Bamix stavmixer är bland annat Gordon Ramsay. Gordon har bland annat haft med sin Bamix stavmixer i ett par olika matlagningsfilmer som finns på YouTube. En av dessa filmer hittar du lite längre ner.

Stavmixer med bänkstativ för regelbunden användning

Bamix SwissLine XL är en stavmixer gjord för att användas dagligen i köket och med hjälp av ett bänkstativ så står köksredskapet alltid redo för att användas. När stavmixern får stå framme så är det oftast då vi använder den som mest, dessutom är det en snygg inredningsdetalj.

De tillbehör som medföljer är bland annat en bägare som rymmer 800 ml och som dessutom har ett lock. Materialet är vanligt polycarbonat som är väldigt starkt och som dessutom klarar av mikrovågsugn.

Blandare ingår för att göra enkla puréer eller varför inte vanliga shakes. Visp är också något som ingår i detta paket för att t.ex. kunna vispa fluffig och god grädde eller liknande.

Multikniv för att hacka, mosa och skära som du kan se på produktbilden en bit upp. Där medföljer även en processor för att mala t.ex. kryddor, örter, nötter med mera. Du kan enkelt göra bröd till ströbröd eller varför inte vanligt socker till florsocker.

Som du kan se i filmen nedan så kan du använda stavmixern direkt i grytan då den är värmetålig, vilket är perfekt när du vill göra soppa eller liknande.

Kort film där Gordon Ramsay visar hur Bamix stavmixer

Specifikationer för Bamix SwissLine XL

 • Populär stavmixer hos kända profiler så som t.ex. Gordon Ramsay.
 • Motoreffekt på 200 watt.
 • Väldigt tystgående modell, vilket uppskattas av många.
 • Två olika varvtal/hastigheter på 12 000 och 17 000 varv per minut.
 • Processor medföljer för att mala kryddor, örter, nötter eller liknande.
 • Visp och flera olika knivsatser för olika ändamål.
 • Sägs kunna ha en livslängd på ungefär 20-50 år.

Electrolux ESTM7500S – Populär

Electrolux ESTM7500S

ButikPris
699:-Besök
805:-Besök
999:-Besök
 • Toppbetyg bland annat från kundrecensioner hos olika butiker.

Om du är ute efter en komplett stavmixer med de vanligaste tillbehören för att lyckas i köket så är Electrolux ESTM7500S ett väldigt bra val. Modellen har fått ett toppbetyg hos många av de kundrecensioner som finns tillgängligt på nätet.

Electrolux är ett av de märken som säljer bäst på den svenska marknaden och stavmixers är inget undantag. Troligtvis så känner sig de flesta personer sig säkra med Electrolux olika produkter och har troligtvis bra erfarenheter av märket.

Enkel att diska och gott om tillbehör

Om du är på jakt efter en stavmixer som är enkel att rengöra så är detta en mycket bra val. Alla tillbehör kan plockas isär och kan även diskas direkt i diskmaskinen om så önskas.

Det bästa med Electrolux stavmixern är så klart alla de användbara tillbehör som medföljer. De tillbehör som medföljer är bland annat en smoothiebägare som är perfekt för att göra den där sommarsmoothie. Dessutom följer det med en ordentlig ballongvisp för att visa såser eller varför inte den där fluffiga grädden till jordgubbarna.

Minihackare är också något som medföljer detta paket och just denna modellen har blad med titanbeläggning för länge hållbarhet, resultatet blir så klart jämnare och så även över årens lopp.

Kraftfull motor på 700 watt gör att den klarar av det mesta du försöker mixa. Precis som bäst i test vinnaren så är denna stavmixer stark nog till att krossa is eller frysta bär på ett mycket effektivt sätt.

Specifikationer för Electrolux ESTM7500S stavmixer

 • Kraftfull motoreffekt på 700 watt.
 • Titanbeläggning på alla knivblad, TruFlow.
 • Minihackare ingår.
 • Ballongvisp.
 • Smoothiebägare.
 • Snygg och sofistikerad design.

OBH Nordica Chilli 6707 – Bästa budgetval

OBH Nordica Chilli stavmixer

ButikPris
379:-Besök
 • Bäst i test i Smartsons test av stavmixers 2010.
 • Toppbetyg från alla de kundomdömen finns på nätet.

OBH Nordica är kända för att distribuera relativt billiga prylar, ibland lyckas de med bra modeller och ibland inte. OBH Nordica Chilli stavmixer är däremot en väldigt bra produkt för sin låga prislapp och har fått ta emot väldigt bra kundomdömen.

Om du är ute efter en billig och fullt fungerande stavmixer utan några konstigheter så är detta det bästa budgetvalet. Dessutom har modellen fått bäst i test hos testguiden Smartson 2010.

Enkel stavmixer

Ibland behöver det inte vara konstigare än så här och faktum är att där finns gott om personer som letar efter en billig och enkelt stavmixer. Kanske har du ingen nytta av alla de tillbehör som medföljer vissa märken och modeller, då är denna stavmixer ett väldigt bra val.

Med en motoreffekt på 400 watt så klarar stavmixern från OBH Nordica av det mesta du behöver mixa. Det finns också två hastigheter att välja mellan och knivarna är tillverkade av rostfritt stål.

Själva staven eller mixerdelen är avtagbar och är väldigt enkel att rengöra när det behövs.

Enligt de flesta befintliga användare så klarar stavmixern av bland annat frysta bär, men också för att krossa is till olika drinkar. Detta stämmer överens med vad testsidan Smartson fick fram när de testade OBH Nordica stavmixern redan 2010. Enligt deras test så var där inga problem med att mixa frysta råvaror i lagom mängder.

Specifikationer för OBH Nordica Chilli stavmixer

 • Billig stavmixer som har fått bäst i test hos Smartson 2010.
 • 400 watt effekt som klarar av det mesta, även krossa is i måttliga mängder.
 • Två hastigheter, enkelt att pulsera hastigheten.
 • Mixerstaven är avtagbar och är enkel att rengöra.

guiden för val av stavmixer

Bästa stavmixer – Guide till att köpa stavmixer

Marknaden för stavmixers har mer eller mindre exploderad de senaste åren och en stor anledning till varför de har blivit så populära är på grund av ökat hälsotänk, men också drinkar som t.ex. smoothies. Det är relativt svårt att överblicka alla modeller som finns ute på marknaden och det är ännu svårare att veta vilka modeller som är bäst eller som har presterat bra i test.

I denna stavmixer guide så hjälper vi dig att hitta rätt typ av stavmixer för dina ändamål och faktum är att alla personer har olika användningsområden för en stavmixer. Någon vill bara ha en enkel och billig stavmixer för att mixa frukt på morgonen, medans någon annan vill ha en lite mer avancerad modell som klarar av att mixa is med mera. Många väljer att köpa en stavmixer som också är tillräckligt stark för att användas som en form av hushållsmixer för mer avancerade resultat.

Ett av de största felen personer gör när de letar efter en ny stavmixer är att de investerar i en alldeles för billig modell. Sen går de ut och köper en stor hushållsmixer som egentligen gör precis samma grej, men tar mycket mer plats och är dyrare. Vissa modeller av stavmixers har även tillbehör som t.ex. visp som kan ersätta elvispen.

Det bästa du kan göra är att fundera över hur du kan/kommer använda din nya stavmixer innan du väljer modell, kanske kan du ersätta ett par köksapparater i köket?

Några av de tillbehör som finns för olika stavmixers

 • Minihackare med behållare t.ex. hacka lök.
 • Skriva grönsaker.
 • Ballongvisp.
 • Tillbehör för att pressa potatismos.
 • Matberedare, skiva, riva och knåda.
 • Mixerbägare.
 • Med mera

Bara i den korta listan så kan de bästa stavmixrarna ersätta 3-5 olika köksmaskiner och gör du ett smart val så kommer du inte behöva investera i något annat. Men så klart så lönar det sig bara om du har nytta av alla dessa tillbehör för annars kan du egentligen köpa vilken stavmixer som helst.


Smoothies – stavmixers för frysta bär och is

frysta bärOm du endast vill mixa lättare saker som t.ex. tinade bär och så vidare så kan du köpa vilken modell som helst. Vill du däremot göra riktig smoothie med frysta bär och kanske isbitar så kommer du behöva en lite kraftigare modell som klarar av den ökade stressen.

De flesta billiga stavmixers har en effekt kring 100 – 300 watt beroende på märke och det är oftast inte tillräckligt för att mixa frysta råvaror. Du bör helst välja en stavmixer som har en effekt över 500 – 600 watt i alla fall och gärna upp emot 800 – 1 000 watt är rekommenderat. Då kan du vara säker på att du inte överbelastar motorn i mixern.

Förutom en högre effekt så bör du också välja en stavmixer som har en pulsfunktion så att du enkelt kan pulsera/styra hastigheten.


Vilka egenskaper har en bra stavmixer?

 • Rengöring – En stavmixer kan egentligen vara hur bra som helst d.v.s. en stark motoreffekt, vassa blad, flera tillbehör, snygg design med mera. Men om en stavmixer är svår att rengöra så har ingen av dessa positiva egenskaper någon betydelse. Innan du väljer att köpa din nya stavmixer så bör du fundera/läsa över hur enkel den är att rengöra. D.v.s. går det att ta isär alla delar för enklare diskning och går det att diska delarna direkt i diskmaskinen.
 • Motoreffekt – Du bör helst inte köpa en stavmixer som har en alldeles för låg motoreffekt och de billigaste modellerna ligger oftast kring 100 – 300 watt, vilket är ganska lågt. Vill du köpa en stavmixer för framtiden och som ska vara väldigt allsidig så bör du välja en modell som har en effekt över 500 watt i alla fall. Speciellt om du vill kunna mixa frysta bär eller liknande.
 • Tillbehör – Har du redan investerat i flera köksmaskiner vid ett tidigare tillfälle så är kanske inte denna punkt lika viktig. Men för dig som saknar det mesta i köket eller som vill banta ner antalet köksprylar kan göra en smart köp. Försök välja en stavmixer som har gott om tillbehör så som t.ex. ballongvisp, matberedare, mixerbägare, press med mera. Då har du redan där ersätt fyra olika köksmaskiner i köket.
 • Pulsfunktion – Vill du kunna göra krossad is eller liknande så kommer du behöva en stavmixer som har pulsfunktion. Annars kommer dina isbitar snabbt bli rent vatten och resultatet blir misslyckat på några sekunder.
 • Hastighet – Beroende på vad du vill göra så kan det vara smart att välja en stavmixer som kan varierar hastigheten. Vissa modeller har ett eget hastighetsreglage, medans andra modeller har olika nivåer beroende på hur hårt du trycker ner knappen.
 • Produktmärke – Välj ett märke som är relativt känt som t.ex. Philips, Bosch, Bamix, Braun eller KitchenAid. Dessa är kända märken på marknaden och som har flertalet egna modeller som har levererat bra i tester. Dessutom har du möjlighet att i vissa fall även kunna köpa reservdelar i fall något skulle gå i sönder eller bli utslitet.

Källor

Råd & Rön Test 2015

Redan 2015 så utförde Råd & Rön ett enormt test av stavmixrar och faktum är att de testade närmare 50 olika modeller. Bäst i test blev Braun MultiQuick 7 MQ 700 och på andraplats kom Braun MQ 725, som är exakt samma stavmixer men med fler tillbehör. Det är också den modell som vi har satt som bäst i test vinnare i detta test.

Som de flesta andra så tycker testpanelen att stavmixern är det mest smidiga och allsidiga verktyget i köket. Med rätt typ av tillbehör så kan stavmixern bli den mest använda köksmaskinen i köket och dessutom är den enkel att förvara. Betydligt smidigare än t.ex. en blender eller matberedare.

Några av de egenskaper som Råd & Rön tittade på när de utförde sitt test var bland annat kabellängd, tillbehör, motoreffekt med mera. Råd & Rön.

Aftonbladet

Aftonbladet brukar samarbeta med WiseGuide när de utför sina tester och så var det även i detta fallet. Några av de modeller som testades var Philips Avance Collection HR1647/00, Braun Multiquick 7 MQ725, ONB Nordica Sticker Mixer Chili 6707.

Bäst i test blev Philips Avance Collection stavmixer och på andraplats kom Brauns MQ 725, som också har blivit testvinnare i vår testsammanställning. Båda dessa två modeller fick samma poäng o Aftonbladets test d.v.s. 5 av 5 och båda modeller klarar enkelt av att mixa frysta jordgubbar eller göra soppa. Aftonbladet.

Gastromand produktrecension

Gastromand utförde ett väldigt grundligt test på Bamix stavmixer SwissLine XL och kom fram till att stavmixern lever upp till alla de rykten och beskrivningar av produkten. Bland annat har det sagts ”världens bästa stavmixer” och ”stavmixern som kan göra allt”, allt detta verkar stämma enligt Gastromand.

Några av de positiva saker som nämndes i Bamix stavmixer test var bland annat den snygga designen, god kvalité som är handbyggd i Schweiz, lång livslängd på 20-50 år, flera smarta tillbehör. Gastromand.

Smartson

Nu är detta ett gammalt test av stavmixers från 2010 och många av de modeller som testades har försvunnit från marknaden. Däremot fick OBH Nordica Chilli 6708 bäst i test och den stavmixern finns att köpa än idag och är också den modell vi har satt som bästa budgetval i denna guide.

När testet utfördes 2010 så var där även en annan modell från Philips som fick dela priset bäst i test, men Philips Robust modellen kostade 2 100 kronor mer än OBH Nordica. Så OBH Nordica stavmixern var betydligt mer prisvärd än den dyra varianten från Philips. Idag har utveckling gått så långt att bäst i test vinnaren från OBH Nordica inte riktigt hänger med de lite bättre alternativen, men det är fortfarande en väldigt bra budgetmodell.

Några andra modeller som också testades var Bosch MSM7401, Wilfa SM-1FP, Tefal Ultra Compact, Melissa, Severin SM 3808 och en Fasett 9095-1272.