stavmixer bäst i test

Stavmixer Bäst i test 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Stavmixern är den perfekta köksmaskinen på flera sätt. En enda stavmixer kan ersätta upp till fem olika köksmaskiner med rätt tillbehör. Stavmixern kan bland annat mixa, hacka, skiva, pressa, vispa med mera och kan därför ersätta andra stora köksmaskiner. Dessutom tar den minimal plats vid förvaring vilket är en stor fördel i trångbodda kök.

I vårt bäst i test fokuserar vi på både enkla och mer avancerade stavmixer-modeller, inklusive de med ett brett sortiment av tillbehör. Medan vissa konsumenter föredrar en enkel stavmixer utan extra tillbehör, föredrar andra en mer mångsidig stavmixer som kan utföra uppgifterna av flera köksmaskiner.

Nedanför hittas stavmixers som är bäst i test och som fått positiva recensioner från kunder. Genom att kombinera data från dessa olika källor strävar vi efter att ge en enhetlig och pålitlig bild av vilka stavmixers som verkligen presterar bäst på marknaden.

Bästa modeller just nu

Här hittar du snabblänkar till de bästa modellerna enligt vår testjämförelse, forskning och analys. Om du vill se fler modeller och guider kan du enkelt scrolla ner på vår hemsida.

Braun MultiQuick 7 - Bäst i test

Bäst i test
Braun MultiQuick 7 bild
ButikPris
1056:-Besök
1290:-Besök
 • Andraplats – I Råd & Röns stora test av stavmixrar 2021
 • Andraplats – Braun tog hem en andrapris i Aftonbladets stora test 2015
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter över 3000 kundrecensioner

I Råd & Röns stora stavmixer test 2021 testa de 45 olika modeller där Braun MultiQuick 7 MQ 7000X plockade hem andraplatsen. Stavmixern har också fått toppbetyg i andra tester och har fått topprecensioner hos butiker.

Bäst i test vinnaren Braun MultiQuick 7 relativt billig jämfört med andra alternativ med samma uppsättning tillbehör. Kostnaden för stavmixern och de olika tillbehören landar på ungefär 1000 kronor.

Ett av de tillbehör som medföljer är en ballongvisp som direkt ersätter elvispen hemma i köket. Sedan följer där även med en 600 ml bägare för att göra soppor eller någon sås, eller varför inte en helt vanlig smoothie. Det medföljer även en minihackare och behållare på 350 ml för att hacka lök eller örter.

Något som gör Braun MultiQuick 7-serien lite unik är dess Easy SmartSpeed-teknologi. Genom att trycka på knappen känner stavmixern själv av hur snabbt den ska jobba d.v.s. du trycker och sedan styr stavmixern resten.

Men det finns också en annan sak som gör Braun stavmixer lite unik jämfört med konkurrenterna, vilket är splash-control-tekniken. Mixerhuvudet skapar ett sug som minimerar både spill och stänk. Efter att ha granskat en hel del recensioner så fungerar detta fantastiskt bra.

Sammanfattningsvis tycker vi att Braun MQ7025X är en toppenprodukt som tillhandahåller allt det vi önskar från en bra stavmixer. Därför vinner stavmixern också vår utmärkelse bäst i test baserat på testresultat, egenskaper och funktioner. Vare sig du ska göra smoothies eller vispa grädde regelbundet är detta ett utmärkt val till köket.

Tänk på - Braun MultiQuick 7 finns i flera utföranden med olika tillbehör och ibland även utan tillbehör så var noga med att kolla upp det innan du väljer att köpa produkten.

 • Skäl att köpa
 • Relativt billig med flera bra tillbehör
 • Många bra medföljande tillbehör
 • Hög kvalité med rostfritt stål på själva axeln
 • Både SplashControl och SmartSpeed-funktion
 • Utmärkt effekt på 1000 watt
 • Enkel att rengöra
 • Skäl att inte köpa
 • Plastbägaren känns lite billig

Bosch MSM66150 - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Bosch MSM66150 bild
ButikPris
576:-Besök
583:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga kundrecensioner hos svenska butiker
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon DE efter att över 300 konsumenter testat stavmixern

Trots sitt låga pris så har Bosch MSM66150 mycket att erbjuda i både funktioner och egenskaper. Stavmixern är mycket omtyckt bland svenska konsumenter och har också fått ett toppbetyg från vanliga kundomdömen. Även utomlands är det en av marknadens mesta populära val så som t.ex. på tyska Amazon.

Stavmixer med minihackare och ballongvisp

Allt fler tillverkare har börjat tillhandahålla extra tillbehör till sina modeller så som minihackare för att hacka lök eller ballongvisp för att vispa upp grädde. Ersätter då ballongvispen den traditionella elvispen? Till största del gör den ju det med grädde eller ägg, men brukar du använda elvisp med degkrokar så får du fortsätta använda elvispen.

Minihackaren är däremot en väldigt underskattad och är också något många kök saknar. Hackar du ofta  grönsaker eller nötter så kommer minihackaren bli en populär pryl i köket. Speciellt om du har problem med rinnande ögon när du hackar lök.

Stavmixern är utrustad med ett reglage för att styra hastigheten med upp till 12 nivåer. Vi och många andra föredrar denna lösning framför den vi ser på testvinnaren från Philips. På pappret låter det smidigt med en touch-styrd hastighetsnivå men i verkligenhet blir det bara mer omständligt.

Kort sagt så är stavmixern Bosch MSM66150 väldigt prisvärd med alla sina tillbehör och egenskaper. Den kanske inte erbjuder något ut över det vanliga men för detta pris så är detta utan tvekan en av de bästa budgetvalen.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från konsumenter som testat stavmixern
 • Smidig ballongvisp för grädde, ägg eller lättare smeter
 • Minihackare för att hacka lök, nötter med mera
 • Medföljer även en mixerbägare för att mäta upp eller mixa
 • Eget reglage för hastigheter i 12 steg
 • Kraftfull motor på 600 watt
 • Delarna tål diskmaskin
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Bamix SwissLine - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Bamix SwissLine bild
ButikPris
2959:-Besök
 • 4,6 av 5 hos brittiska Amazon efter 50 kundrecensioner
 • 6 av 6 toppbetyg hos danska Gastromand
 • "Bästa premiumval" enligt Bäst-i-test 2021

Bamix är ett relativt känt märke utomlands och som också börjar bli populärt här i Sverige. Bamix SwissLine är en mycket populär modell som har blivit lovordad av flera profiler inom professionell matlagning. Bamix har tillverkat stavmixers ända sedan 1950 då de uppfann stavmixern.

Vissa kända profiler hävdar att Bamix är världens bästa stavmixer och enligt Gastromands egna test på produkten så lever den upp till alla dessa påståenden.

En av världens mest kända kockar som verkligen pushar för Bamix stavmixer är bland annat Gordon Ramsay. Gordon har bland annat haft med sin Bamix stavmixer i ett par olika matlagningsfilmer som finns på YouTube. En av dessa filmer hittar du lite längre ner.

Stavmixer med bänkstativ för regelbunden användning

Bamix SwissLine är en stavmixer gjord för att användas dagligen i köket och med hjälp av ett bänkstativ så står köksredskapet alltid redo för att användas. När stavmixern får stå framme så är det oftast då vi använder den som mest, dessutom är det en snygg inredningsdetalj.

De tillbehör som medföljer är bland annat en bägare som rymmer 800 ml och som dessutom har ett lock. Materialet är vanligt polycarbonat som är väldigt starkt och som dessutom klarar av mikrovågsugn.

Blandare ingår för att göra enkla puréer eller varför inte vanliga shakes. Visp är också något som ingår i detta paket för att t.ex. kunna vispa fluffig och god grädde eller liknande.

Multikniv för att hacka, mosa och skära som du kan se på produktbilden en bit upp. Där medföljer även en processor för att mala t.ex. kryddor, örter, nötter med mera. Du kan enkelt göra bröd till ströbröd eller varför inte vanligt socker till florsocker.

Som du kan se i filmen nedan så kan du använda stavmixern direkt i grytan då den är värmetålig, vilket är perfekt när du vill göra soppa eller liknande.

 • Skäl att köpa
 • Populär stavmixer hos kända profiler så som t.ex. Gordon Ramsay
 • Motoreffekt på 200 watt
 • Väldigt tystgående modell, vilket uppskattas av många
 • Två olika varvtal/hastigheter på 12 000 och 17 000 varv per minut
 • Processor medföljer för att mala kryddor, örter, nötter eller liknande
 • Visp och flera olika knivsatser för olika ändamål
 • Sägs kunna ha en livslängd på ungefär 20-50 år
 • Skäl att inte köpa
 • Saftigt pris
 • Unik design som kanske inte tilltalar alla

Wilfa SM-1000FP - Särskilt rekommenderad

Särskilt rekommenderad
Wilfa SM-1000FP bild Wilfa SM-1000FP bild
ButikPris
802:-Besök
839:-Besök
889:-Besök
989:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat stavmixern
 • 4 av 5 poäng när svenska M3 testa modellen

När vi undersöker Wilfa SM-1000FP är det lätt att förstå varför den hyllas av både kunder och testkällor. Stavmixern har fått toppbetyg från svenska butiker och 4 av 5 poäng i M3:s egna test. Men den är inte helt perfekt.

Vad som direkt uppmärksammas med Wilfa SM-1000FP är dess kraftfulla motor på 1000 W. Detta är en stavmixer som är konstruerad för att hantera allt från lättvispad grädde till att mixa hårda ingredienser. En viktig faktor i detta är den steglösa hastighetsregleringen, vilket betyder att du har full kontroll över mixerns kraft vid alla tidpunkter.

Tyvärr har stavmixern en förhållandevis kort sladd på 1,1 meter. Detta kan vara något att tänka på om du har ett större kök och behöver mer rörlighet. Vi kan tycka att det är något kort och hade gärna sett 1,5 meter istället.

Men en riktigt styrka med Wilfa SM-1000FP är tillbehören. Stavmixern kommer med en minihackare, visp och behållare vilket i princip gör den till tre köksmaskiner i en. Med dessa tillbehör kan du enkelt skapa allt från pannkakssmet till hackade nötter och grönsaker. Och det bästa är att alla delar är lätta att rengöra och tål maskindisk.

Enligt vissa omdömen finns det vissa problem med denna produkt. Kraftfulla motorer kan leda till oönskade sprut. Det finns också klagomål på stavens nedre del som är vass och kan därför repa botten av stålkastruller. Så det är alltid en bra idé att vara försiktig när du använder den här produkten.

Slutligen vill vi uppmärksamma det faktum att Wilfa erbjuder en garantiperiod på fem år på denna stavmixer. Det visar tillverkarens förtroende för produkten och ger en extra trygghet för köparen. Sammanfattningsvis är Wilfa SM-1000FP en kraftfull och mångsidig stavmixer med några mindre svagheter. 

 • Skäl att köpa
 • Hög effekt (1000W) som klarar det mesta
 • Minihackare, visp och bägare ingår
 • Ersätter flera maskiner i köket
 • Hög kvalitetskänsla och gedigen vikt
 • Lång garanti på 5 år
 • Skäl att inte köpa
 • Steglösa hastighetskontrollen är svår att styra
 • Skarpa kanter längst ner på mixerhuvudet
 • Kort kabel (1,1 m)

Philips ProMix Viva HR2652 - Testvinnare 2021

Philips ProMix Viva HR2652 bild Philips ProMix Viva HR2652 bild Philips ProMix Viva HR2652 bild
ButikPris
876:-Besök
1076:-Besök
1190:-Besök
1190:-Besök
 • Testvinnare 2021 när Bäst-i-test testa 9 olika stavmixers
 • Toppbetyg hos svenska butiker och marknadsplatser från vanliga kundomdömen

Philips stavmixer ProMix har snabbt blivit en toppsäljare hos både butiker och marknadsplatser. Modellen har bland annat vunnit bäst i test 2021 när svenska Bäst-i-test utförde test på 9 olika modeller. Stavmixern har också fått ett väldigt högt kundomdöme hos svenska butiker som säljer modellen.

Relativt billig stavmixer med många tillbehör

Det finns flera saker som talar för Philips stavmixer och två saker som utmärker sig mest är både pris samt mängden tillbehör. Philips ProMix Viva HR2652 har en relativt lågt pris med tanke på alla tillbehör och från vad vi har sett i oberoende test så presterar den mycket bra. Det enda negativa vi har kunnat hitta är själva knappen som anpassar hastigheten efter hur hårt du trycker, så kallad Speed-touch. Mixar du mycket samt har lätt för att bli trött i händerna så kanske det finns bättre modeller.

När det gäller tillbehören så är det nästan helt komplett för att klara av det mesta inom köket. Det som medföljer är en ballongvisp, multihackare och en mix/smoithiemugg med lock. De två bästa tillbehören är utan tvekan ballongvispen och multihackaren som ersätter två vanliga köksmaskiner.

Läser vi kundrecensioner och oberoende test så är speciellt multihackaren det mest omtyckta tillbehöret. Framförallt praktiskt när löken måste hackas och så vidare. Frigöring och byte av tillbehör går också snabbt med knappen på sidan.

Philips ProMix Viva HR2652 är utan tvekan en av marknadens mest prisvärda och bästa stavmixers just nu. Det enda negativa är fartregleringen som sker genom hur hårt du trycker på knappen men förutom detta så är Philips stavmixer en toppenprodukt.

 • Skäl att köpa
 • Testvinnare hos Bäst-i-test 2021
 • Stavmixer med flera bra tillbehör som ballongvisp, multihackare och mixerbägare
 • Byte av tillbehör är smidigt med ett enkelt knapptryck
 • Bra och kraftfull motor på 800 watt
 • Gedigen design med både plast och rostfritt stål
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

KitchenAid Batteridrivna Stavmixer - Bästa sladdlösa stavmixer

Bästa valet
KitchenAid Batteridrivna Stavmixer bild KitchenAid Batteridrivna Stavmixer bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundrecensioner
 • 4 av 5 när T3 testa KitchenAid sladlösa stavmixer 2021
 • 4,7 av 5 hos BestBuy efter att över 200 konsumenter testat stavmixern

KitchenAid har börjat tillverka flera sladdlösa köksmaskiner som t.ex. elvisp, matberedare och så klart deras nya stavmixer. Men kan en batteridriven stavmixer verkligen prestera så som vi önskar? Tittar vi på produktrecensioner och kundrecensioner så presterar KitchenAid 5KHBBV53EBM över förväntan.

Kan en sladdlöss stavmixer verkligen prestera?

KitchenAid är inte den enda tillverkaren för köksapparater som har börjat lansera batteridrivna modeller. Bland annat har Braun, Cuisinart och Bamix också lanserat sladdlösa stavmixers. Men nu till den största frågan, hur bra är batteritiden?

Batteritiden räcker till ganska mycket men givetvis påverkas den av vad du mixar regelbundet. Ska du t.ex. mixa tunga saker som krossad is så kommer det gå åt mer batteri än om du bara mixar en enkel smoothie. Batteritiden hamnar därför på ungefär två timmar beroende på hur stavmixern används. KitchenAid stavmixer har så kallad snabbladdning där 20 minuters laddning räcker till tre smoothies. En fulladdning tar däremot 2 timmar.

Men en batteridriven stavmixer kommer alltid ha lite lägre effekt (styrka) än de med kabel. Däremot har stavmixern inga problem med att mixa allt från smoothie, puré och hacka nötter. 

En annan sak som utmärker KitchenAids sladdlösa stavmixer är den variabla hastigheten som styrs genom hur hårt du trycker in knappen. På pappret är detta en klockren funktion då det både är säkrare och smidigare. Men när vi läser omdömen så tycker flera testare att det är svårt att reglera hastigheten korrekt.

Medföljande tillbehör varierar beroende på vilket kit du väljer att köpa. I grundutförandet medföljer där en så kallad "guard" som sätts på mixerhuvudet för att mixa sås medans den kokar. Det medföljer även en enkel blandkanna samt laddare.

Vem bör köpa en batteridriven KitchenAid stavmixer?

För att vara en batteridriven stavmixer så överraskar modellen på flera sätt. Förutom bra battertid så är den tillräckligt stark för att göra det mesta i köket. Värdesätter du trådlösa alternativ så är detta utan tvekan bästa valet. Däremot oroar vi oss kring batteriets livslängd. Kan den inbyggda batteriet bytas ut?

 • Skäl att köpa
 • Sladdlös stavmixer med inbyggt och uppladdningsbart batteri
 • Kan mixa ungefär 25 st soppor på en laddning
 • Stark mixer som klarar av det mesta i köket
 • Förvånansvärt lågt pris för att vara KitchenAid
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska kort mixerskaft
 • Ändra hastighet med fingertryck är inte så enkelt alltid
 • Hur lång livslängd har det inbyggda batteriet?

KitchenAid KHBV53 Stavmixer - Prisvärd mixerstav

Särskilt rekommenderad
KitchenAid KHBV53 Stavmixer bild
ButikPris
1390:-Besök
1499:-Besök
 • Toppbetyg när Råd & Rön testa stavmixers 2021
 • 9 av 10 när RTings testa stavmixern 2021
 • Bästa mixerstav i mellanklassen enligt RTings 2022

Är du en KitchenAid-älskare? Då bör du spana in KitchenAid KHBV53 som är en prisvärd stavmixer som fått toppbetyg i flera stora oberoende tester. Även vanliga konsumenter som testat handmixern tycker den levererar både prestanda och kvalitet.

Stavmixer med lågt pris för att vara KitchenAid

KitchenAid har längre ansetts vara ett premiummärke inom köksmaskiner men i det här fallet är deras stavmixer förvånadsvärt prisvärd. KitchenAid KHBV53 har flera liknelser med deras sladdlösa stavmixer, till och med effekten är densamma. Men detta betyder också att stavmixern har ungefär samma negativa egenskaper som sin batteridrivna motsvarighet. I det här fallet är det väldigt få negativa saker. Mer om det lite längre ner.

Tittar vi på mixerförmågan så överträffar den flera andra populära alternativ vilket blir tydligt när bladgrönsaker ska mixas. Här gör den ett bättre jobb än många andra alternativ och på många sätt liknar mixerhuvudet det vi ser på stavmixers från Bamix. När det gäller att krossa is så levererar stavmixern bara ett godkänt resultat. Därför kan vi endast rekommenderar denna stavmixer för smoothies, soppor, såser, puré eller liknande då det är här den utklassar många konkurrenter.

Hastigheten på mixerstaven regleras genom den variabla handkontrollen d.v.s. ju hårdare du trycker in knappen, desto fortare mixar den. Detta ska vara både säkrare och smidigare i teorin. Men många testkällor tycker det är svårt att hitta rätt hastighet och att det krävs lite övning för att få in känslan. Vilket också var en av de nagativa sakerna på den batteridrivna modellen.

Vem bör köpa KitchenAid KHBV53?

Prismässigt och funktionellt kan KitchenAids mixerstav mäta sig med t.ex. testvinnaren Braun MultiQuick 7. Det är lite förvånande att handmixern har så lågt pris med tanke på KitchenAids popularitet. Men faktum är att KitchenAid KHBV53 levererar i både prestanda och funktionalitet. Den är också tystare än flera andra populära alternativ. KitchenAid KHBV53 vinner därför vår utmärkelse "Särskild rekommenderad".

 • Skäl att köpa
 • Stabil mixerstav med bra effekt (styrka)
 • Lämpar sig bäst till smoothie, soppa, puré, barnmat, sås
 • Variabel hastighet med tryckkontroll
 • Kan göra krossad is men ger bara godkänt resultat
 • Medföljande mixerskydd gör att den kan användas i kokande soppa utan att repa botten av kastrullen
 • Skäl att inte köpa
 • Lite kort mixerskaft
 • Några fler tillbehör kunde följt med

Köpguide – Så väljer du bästa stavmixer efter dina behov

guiden för val av stavmixer

Marknaden för stavmixers har mer eller mindre exploderad de senaste åren och en stor anledning till varför de har blivit så populära är på grund av ökat hälsotänk, men också drinkar som t.ex. smoothies. Det är relativt svårt att överblicka alla modeller som finns ute på marknaden och det är ännu svårare att veta vilka modeller som är bäst eller som har presterat bra i test.

I denna stavmixer guide så hjälper vi dig att hitta rätt typ av stavmixer för dina ändamål och faktum är att alla personer har olika användningsområden för en stavmixer. Någon vill bara ha en enkel och billig stavmixer för att mixa frukt på morgonen, medans någon annan vill ha en lite mer avancerad modell som klarar av att mixa is med mera. Många väljer att köpa en stavmixer som också är tillräckligt stark för att användas som en form av hushållsmixer för mer avancerade resultat.

Ett av de största felen personer gör när de letar efter en ny stavmixer är att de investerar i en alldeles för billig modell. Sen går de ut och köper en stor hushållsmixer som egentligen gör precis samma grej, men tar mycket mer plats och är dyrare. Vissa modeller av stavmixers har även tillbehör som t.ex. visp som kan ersätta elvispen.

Det bästa du kan göra är att fundera över hur du kan/kommer använda din nya stavmixer innan du väljer modell, kanske kan du ersätta ett par köksapparater i köket?

Några av de tillbehör som finns för olika stavmixers

 • Minihackare med behållare t.ex. hacka lök
 • Skriva grönsaker
 • Ballongvisp
 • Tillbehör för att pressa potatismos
 • Matberedare, skiva, riva och knåda
 • Mixerbägare
 • Med mera

Bara i den korta listan så kan de bästa stavmixrarna ersätta 3-5 olika köksmaskiner och gör du ett smart val så kommer du inte behöva investera i något annat. Men så klart så lönar det sig bara om du har nytta av alla dessa tillbehör för annars kan du egentligen köpa vilken stavmixer som helst.

Vilka egenskaper har en bra stavmixer?

 • Rengöring – En stavmixer kan egentligen vara hur bra som helst d.v.s. en stark motoreffekt, vassa blad, flera tillbehör, snygg design med mera. Men om en stavmixer är svår att rengöra så har ingen av dessa positiva egenskaper någon betydelse. Innan du väljer att köpa din nya stavmixer så bör du fundera/läsa över hur enkel den är att rengöra. D.v.s. går det att ta isär alla delar för enklare diskning och går det att diska delarna direkt i diskmaskinen.
 • Motoreffekt – Du bör helst inte köpa en stavmixer som har en alldeles för låg motoreffekt och de billigaste modellerna ligger oftast kring 100 – 300 watt, vilket är ganska lågt. Vill du köpa en stavmixer för framtiden och som ska vara väldigt allsidig så bör du välja en modell som har en effekt över 500 watt i alla fall. Speciellt om du vill kunna mixa frysta bär eller liknande.
 • Tillbehör – Har du redan investerat i flera köksmaskiner vid ett tidigare tillfälle så är kanske inte denna punkt lika viktig. Men för dig som saknar det mesta i köket eller som vill banta ner antalet köksprylar kan göra en smart köp. Försök välja en stavmixer som har gott om tillbehör så som t.ex. ballongvisp, matberedare, mixerbägare, press med mera. Då har du redan där ersätt fyra olika köksmaskiner i köket.
 • Pulsfunktion – Vill du kunna göra krossad is eller liknande så kommer du behöva en stavmixer som har pulsfunktion. Annars kommer dina isbitar snabbt bli rent vatten och resultatet blir misslyckat på några sekunder.
 • Hastighet – Beroende på vad du vill göra så kan det vara smart att välja en stavmixer som kan varierar hastigheten. Vissa modeller har ett eget hastighetsreglage, medans andra modeller har olika nivåer beroende på hur hårt du trycker ner knappen.
 • Produktmärke – Välj ett märke som är relativt känt som t.ex. Philips, Bosch, Bamix, Braun eller KitchenAid. Dessa är kända märken på marknaden och som har flertalet egna modeller som har levererat bra i tester. Dessutom har du möjlighet att i vissa fall även kunna köpa reservdelar i fall något skulle gå i sönder eller bli utslitet.

Smoothies – stavmixers för frysta bär och is

frysta bärOm du endast vill mixa lättare saker som t.ex. tinade bär och så vidare så kan du köpa vilken modell som helst. Vill du däremot göra riktig smoothie med frysta bär och kanske isbitar så kommer du behöva en lite kraftigare modell som klarar av den ökade stressen.

De flesta billiga stavmixers har en effekt kring 100 – 300 watt beroende på märke och det är oftast inte tillräckligt för att mixa frysta råvaror. Du bör helst välja en stavmixer som har en effekt över 500 – 600 watt i alla fall och gärna upp emot 800 – 1 000 watt är rekommenderat. Då kan du vara säker på att du inte överbelastar motorn i mixern.

Förutom en högre effekt så bör du också välja en stavmixer som har en pulsfunktion så att du enkelt kan pulsera/styra hastigheten.


FAQ – Vanliga frågor om stavmixers

 1. Går det att vispa grädde med stavmixer?
 2. Hur bra är sladdlösa mixerstavar?
 3. Vilken stavmixer anses vara bästa valet?
 4. Vilka märken anses göra bästa mixerstavar?

Går det att vispa grädde med stavmixer?

Vissa stavmixers har medföljande tillbehör som t.ex. ballongvisp och dessa kan vispa upp grädde utan problem. Men utan ballongvisp kan du inte vispa upp grädde utan att göra smör. Vi har sett att många väljer vanliga mixerhuvudet för att vispa grädde och det fungerar helt enkelt inte. Resultat och konsistens kan närmast likna det vi får från att göra smör.

Så se till att välja en stavmixer där det finns ballongvisp som tillbehör om du vill kunna vispa.

Hur bra är sladdlösa mixerstavar?

Batteritekniken har kommit ganska långt och alla drömmer nog om att alla köksmaskiner ska vara sladdlösa. När det gäller handmixer så är de förvånadsvärt bra och effektiva. De har bra kraft och en batteritid som räcker till en hel del smoothies. Nackdelen är väl att batterier är en förbrukningsvara och använder du stavmixern ofta så kommer batteriet tappa kapacitet. Vad vi vet så går det inte att byta batteriet så enkelt utan att lämna in den. Samtidigt är det extremt smidigt med en sladdlös stavmixer.

Vilken stavmixer anses vara bästa valet?

Det finns flera bra mixerstavar att välja mellan men mycket avgörs hur du kommer använda den samt hur tjock plånbok du har. Ska du bara göra smoothies och även vispa grädde så finns det modeller så som t.ex Braun MultiQuick 7 med flera medföljande tillbehör. Söker du efter bästa kvalitet och styrka bör du välja en Bamix stavmixer som klarar det mesta i köket.

Vilka märken anses göra bästa mixerstavar?

Bamix är troligtvis en av marknadens mest kända märken inom mixerstavar. Ett premiummärke som levererar produkter i toppklass. Men även märken som KitchenAid, Braun, Philips och Bosch har några av marknadens bästa stavmixers.


Så valde vi ut bästa stav- och hushållsmixer

Stavmixer Bäst i test 2023Stavmixern är ett mycket populär kökstillbehör och inte helt förvånande så finns där gott om oberoende test att välja mellan. Förutom gott om test så finns där också ett stort antal kundrecensioner på både svenska och utländska marknadsplatser.

Vi har bland annat jämfört resultatet i oberoende test och vad vanliga konsumenter säger om modellen i form av kundrecensioner. På så sätt kan vi vara säkra på att betyget i testlabbet stämmer överens när väl slutkunden får testa stavmixern. Det händer då och då att modeller presterar bra hos testpanelen men när väl kunden får använda enheten under en längre tid så dyker där upp problem. Allt från att modellen inte höll bra kvalitet till att testpanelen inte har testat ordentligt.

Det är tydligt att även lite billigare stavmixers kan prestera bra i test och hos konsumenterna. Förut har billiga modeller inte inkluderat några tillbehör så som minihackare eller ballongvisp. Men idag finns det flera modeller som både är billiga och som dessutom inkluderar dessa tillbehör. Dessutom har de fått toppbetyg när vi kollar kundomdömen på stora marknadsplatser.

Visst finns det kvalitetsskillnader mellan dyra och billiga stavmixers men mycket hänger på hur den används. Ska du belasta mixern regelbundet med is eller andra krävande saker så kan det vara värt att satsa på en premiummodell. Ska du däremot bara mixa lite då och då så som bär eller dylikt så fungerar vilken billig stavmixer som helst.

Källor

 • Bäst-i-test 2021 – Svenska Bäst-i-test har testat 9 olika stavmixers i olika prisklasser mellan 500 till 2000 kronor. Egenskaper och funktioner som de har tittat på är bland annat rengöring, tillbehör, pris, ljudnivå med mera.Modellerna som testades var Philips ProMix-stavmixer HR2652/90. Bamix Swissline M200, OBH Nordica 6707, Braun MultiQuick 9 MQ9037X, Bosch MSM88190, KitchenAid Artisan 5KHB2571, Dualit Hand Blender, Philips Daily Collection HR 1600. Bäst i test fick Philips ProMix HR2652. Mer om testet hittar du här.
 • Råd & Rön Test 2015 – Redan 2015 så utförde Råd & Rön ett enormt test av stavmixrar och faktum är att de testade närmare 50 olika modeller. Bäst i test blev Braun MultiQuick 7 MQ 700 och på andraplats kom Braun MQ 725, som är exakt samma stavmixer men med fler tillbehör. Det är också den modell som vi har satt som bäst i test vinnare i detta test.Som de flesta andra så tycker testpanelen att stavmixern är det mest smidiga och allsidiga verktyget i köket. Med rätt typ av tillbehör så kan stavmixern bli den mest använda köksmaskinen i köket och dessutom är den enkel att förvara. Betydligt smidigare än t.ex. en blender eller matberedare.Några av de egenskaper som Råd & Rön tittade på när de utförde sitt test var bland annat kabellängd, tillbehör, motoreffekt med mera. Råd & Rön.
 • Aftonbladet – Aftonbladet brukar samarbeta med WiseGuide när de utför sina tester och så var det även i detta fallet. Några av de modeller som testades var Philips Avance Collection HR1647/00, Braun Multiquick 7 MQ725, ONB Nordica Sticker Mixer Chili 6707.Bäst i test blev Philips Avance Collection stavmixer och på andraplats kom Brauns MQ 725, som också har blivit testvinnare i vår testsammanställning. Båda dessa två modeller fick samma poäng o Aftonbladets test d.v.s. 5 av 5 och båda modeller klarar enkelt av att mixa frysta jordgubbar eller göra soppa. Aftonbladet.
 • T3 – Under 2021 testa T3 KitchenAids nya sladdlösa stavmixer där den lyckades kamma hem 4 av 5 stjärnor. Några av de fördelar som nämndes var dess förmåga att mixa det mesta, att slipper kabel och att modellen är förvånadsvärt prisvärd för att vara KitchenAid. Länk.
 • RTings – RTings har testat flera populära mixerstavar varav KitchenAid KHBV53 vann bästa mellansegment. Den mixar bättre än många andra konkurrenter och speciellt när det gäller bladgrönsaker. Vilket gör stavmixern perfekt till smoothies eller liknande. Länk.
 • Gastromand produktrecension – Gastromand utförde ett väldigt grundligt test på Bamix stavmixer SwissLine XL och kom fram till att stavmixern lever upp till alla de rykten och beskrivningar av produkten. Bland annat har det sagts ”världens bästa stavmixer” och ”stavmixern som kan göra allt”, allt detta verkar stämma enligt Gastromand.Några av de positiva saker som nämndes i Bamix stavmixer test var bland annat den snygga designen, god kvalité som är handbyggd i Schweiz, lång livslängd på 20-50 år, flera smarta tillbehör. Gastromand.
 • Smartson – Nu är detta ett gammalt test av stavmixers från 2010 och många av de modeller som testades har försvunnit från marknaden. Däremot fick OBH Nordica Chilli 6708 bäst i test och den stavmixern finns att köpa än idag och är också den modell vi har satt som bästa budgetval i denna guide. När testet utfördes 2010 så var där även en annan modell från Philips som fick dela priset bäst i test, men Philips Robust modellen kostade 2 100 kronor mer än OBH Nordica. Så OBH Nordica stavmixern var betydligt mer prisvärd än den dyra varianten från Philips. Idag har utveckling gått så långt att bäst i test vinnaren från OBH Nordica inte riktigt hänger med de lite bättre alternativen, men det är fortfarande en väldigt bra budgetmodell.Några andra modeller som också testades var Bosch MSM7401, Wilfa SM-1FP, Tefal Ultra Compact, Melissa, Severin SM 3808 och en Fasett 9095-1272.

Utgångna modeller

Tidigare modeller som varit med i vår testjämförelse men som av olika anledningar har tagits bort. Oftast har produkten utgått från tillverkaren eller så har de blivit ersatta av något bättre.

KitchenAid 5KHB2571 - Bra premiumval

KitchenAid 5KHB2571 bild KitchenAid 5KHB2571 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 3,5 av 5 stjärnor hos Bäst i test 2021
 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon UK efter över 300 kundomdömen
 • Fantastiskt bra kundomdömen hos svenska butiker

KitchenAids olika köksmaskiner håller oftast väldigt hög kvalitet och så verkar det även vara med deras populära stavmixer. Modellen har fått bra betyg i oberoende test men ännu bättre betyg när vi kollar kundomdömen hos butiker och marknadsplatser.

KitchenAid stavmixer med många tillbehör

Stavmixern från kända KitchenAid är utan tvekan en premiumprodukt vilket syns extra tydligt på det höga priset. KitchenAid är mest kända för sin kvalitet och prestanda men som vi har förstått så finns där inga reservdelar att hitta till stavmixern om något går i sönder vilket är ett stort minus. Deras populära köksmaskiner har reservdelar, varför då inte till stavmixern. Något märkligt kan vi tycka.

Tillbehörspaketet till stavmixern är däremot väldigt bra och kan troligtvis ersätta flera köksmaskiner i köket. Tillbehören som medföljer är ballongvisp, multihackare, mixerkanna, 2 mixerarmar för olika längd. Där finns också tre olika mixerhuvuden, ett med S-knivblad för att mixa, stjärnblad för att strimla och hacka och ett för att skumma mjölk. Något unikt är grytskyddet till mixerhuvudet som gör att metallen inte repar botten av pannan eller grytan.

Något av det bästa med KitchenAids stavmixerpaket är den medföljande förvaringslådan. Med så många tillbehör så underlättar det med en bra förvaringslåda så vi slipper använda kartongen för att hålla reda på alla prylar. Något som vi anser att fler tillverkare borde ta efter.

Förutom avsaknaden av reservdelar så är KitchenAid Artisan 5KHB2571 en toppenprodukt som håller hög kvalitet och prestanda. Prismässigt ligger KitchenAid i klass med populära Bamix SwissLine XL som är en av marknadens bästa stavmixers. Vill du få tillgång till reservdelar så hade vi valt Bamix SwissLine XL i stället.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i oberoende test av stavmixers
 • Många tillbehör och delar
 • 2 mixerarmar, 20 och 33 cm
 • Ballongvisp och multihackare
 • Tre mixerhuvuden, en för att krossa/puréea, en för strimla och en för att skumma mjölk
 • Smidig förvaringslåda till alla prylar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

OBH Nordica Chilli 6707 - Bästa budgetval

OBH Nordica Chilli 6707 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test i Smartsons test av stavmixers 2010
 • Toppbetyg från alla de kundomdömen finns på nätet

OBH Nordica är kända för att distribuera relativt billiga prylar, ibland lyckas de med bra modeller och ibland inte. OBH Nordica Chilli stavmixer är däremot en väldigt bra produkt för sin låga prislapp och har fått ta emot väldigt bra kundomdömen.

Om du är ute efter en billig och fullt fungerande stavmixer utan några konstigheter så är detta det bästa budgetvalet. Dessutom har modellen fått bäst i test hos testguiden Smartson 2010.

Enkel stavmixer

Ibland behöver det inte vara konstigare än så här och faktum är att där finns gott om personer som letar efter en billig och enkelt stavmixer. Kanske har du ingen nytta av alla de tillbehör som medföljer vissa märken och modeller, då är denna stavmixer ett väldigt bra val.

Med en motoreffekt på 400 watt så klarar stavmixern från OBH Nordica av det mesta du behöver mixa. Det finns också två hastigheter att välja mellan och knivarna är tillverkade av rostfritt stål.

Själva staven eller mixerdelen är avtagbar och är väldigt enkel att rengöra när det behövs.

Enligt de flesta befintliga användare så klarar stavmixern av bland annat frysta bär, men också för att krossa is till olika drinkar. Detta stämmer överens med vad testsidan Smartson fick fram när de testade OBH Nordica stavmixern redan 2010. Enligt deras test så var där inga problem med att mixa frysta råvaror i lagom mängder.

 • Skäl att köpa
 • Billig stavmixer som har fått bäst i test hos Smartson 2010
 • 400 watt effekt som klarar av det mesta, även krossa is i måttliga mängder
 • Två hastigheter, enkelt att pulsera hastigheten
 • Mixerstaven är avtagbar och är enkel att rengöra
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Electrolux ESTM7500S - Populär

Electrolux ESTM7500S bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg bland annat från kundrecensioner hos olika butiker

Om du är ute efter en komplett stavmixer med de vanligaste tillbehören för att lyckas i köket så är Electrolux ESTM7500S ett väldigt bra val. Modellen har fått ett toppbetyg hos många av de kundrecensioner som finns tillgängligt på nätet.

Electrolux är ett av de märken som säljer bäst på den svenska marknaden och stavmixers är inget undantag. Troligtvis så känner sig de flesta personer sig säkra med Electrolux olika produkter och har troligtvis bra erfarenheter av märket.

Enkel att diska och gott om tillbehör

Om du är på jakt efter en stavmixer som är enkel att rengöra så är detta en mycket bra val. Alla tillbehör kan plockas isär och kan även diskas direkt i diskmaskinen om så önskas.

Det bästa med Electrolux stavmixern är så klart alla de användbara tillbehör som medföljer. De tillbehör som medföljer är bland annat en smoothiebägare som är perfekt för att göra den där sommarsmoothie. Dessutom följer det med en ordentlig ballongvisp för att visa såser eller varför inte den där fluffiga grädden till jordgubbarna.

Minihackare är också något som medföljer detta paket och just denna modellen har blad med titanbeläggning för länge hållbarhet, resultatet blir så klart jämnare och så även över årens lopp.

Kraftfull motor på 700 watt gör att den klarar av det mesta du försöker mixa. Precis som bäst i test vinnaren så är denna stavmixer stark nog till att krossa is eller frysta bär på ett mycket effektivt sätt.

 • Skäl att köpa
 • Kraftfull motoreffekt på 700 watt
 • Titanbeläggning på alla knivblad, TruFlow
 • Minihackare ingår
 • Ballongvisp
 • Smoothiebägare
 • Snygg och sofistikerad design
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt