bästa stekhällen för gas och öppen eld

Bästa stekhällen 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Starta vår- och sommarsäsongen med utomhusmatlagning på bästa sätt. Det är något alldeles extra att laga mat på en stekhäll. Intresset kring stekhällar har ökat markant sen Per Morberg stod i TV med sin stora stekhäll som väger 50 kg.

Men vad gör stekhällen så populär? Framförallt hänger det ihop med hur mångsidig den är jämfört med den klassiska grillen. Du kan t.ex. steka, woka, fritera med mycket annat. Dessutom är det ett betydligt roligare sätt att laga mat som kan göras tillsammans med vänner och familj.

Nedanför hittar du stekhällar som är bäst i test 2023 och som har presterar väl hos vanliga konsumenter. Allt från stora stekhällar på 100 cm till mindre modeller som passar den vanliga familjen. I jakten på den bästa stekhällen har vi sammanställt testresultat, kundrecensioner, egenskaper, funktioner och pris.

Muurikka PRO Stekhäll 58 cm - Bästa stekhällen

Bästa valet
Muurikka PRO Stekhäll 58 cm bild Muurikka PRO Stekhäll 58 cm bild Muurikka PRO Stekhäll 58 cm bild
 • 58 cm
 • 78 cm
ButikPris
2790:-Besök
2898:-Besök
ButikPris
4290:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen
 • 5 av 5 stjärnor hos Bagaren & Kocken
 • Bra betyg när Aftonbladet testa stekhällar 2021

Muurikka är enkelt det märke som säljer flest stekhällar i Sverige och är framförallt kända för sin höga kvalité. Detta set vi har valt ut som bästa stekhäll är Muurikkas 58 cm med den nyare Pro D-400 gasbrännare. Tittar vi på kundomdömen från svenska konsumenter som testat stekhällen så har den mer eller mindre fått maxpoäng.

En väldigt prisvärd stekhäll från ett kvalitetsmärke

Muurikkas stekhäll är verkligen prisvärt om du kan komma över hela paketet för omkring 2 000 till 3 000 kronor. Det som följer med Muurikka 58 cm är en stekhäll av tjockt 3 mm helgjuten stål, en Pro D-400 gasbrännare, skyddspåse för transport och stekfett.

Den nya Pro D-400 gasbrännaren är en avsevärd förbättring sen den tidigare modellen. Bland annat har den fått ett fast vindskydd och är lättare att sätta ihop.

Som namnet antyder så är diametern på stekhällen 58 cm som räcker för normalstora familjer till 6-8 personer och räcker mycket väl till ett litet sällskap. Diametern på 58 cm kan jämföras med de mest populära klotgrillarna från Weber som är 57 cm. Så stekhällen är lika stor som en normalstor kolgrill.

Ordentlig gasbrännare som klarar av vind

Gasbrännaren Pro D-400 är en bra brännare som håller temperaturen uppe även om det blåser en hel del, vilket kan vara är ett problem med gasbrännare. Brännaren har även två justerbara gasringar som kan användas separat. Kanske vill du ha en lägre temperatur på en plats och en högre på en annan. Brännaren är bra nog för att användas även på vintern, även om det är riktigt kyligt. 

Förutom brännare medföljer där även ett bra överdrag som skyddar hela stekställen när den inte används. Även Silava stekfett medföljer som du ska behandla stekhällen med.

Det enda du behöver köpa till är en gasoltub och en regulator med slang. Precis som när man köper gasolgrillar så hänger detta ej med. Vi rekommenderar att du köper till ett regulatorset när du beställer stekhällen och sedan kan du fixa en gasoltub hos närmsta bensinmack.

Vem bör köpa Muurikka Pro stekhällen på 58 cm?

Detta är utan tvekan en av marknadens bästa stekhällar för sitt pris. 58 cm är också en utmärkt storlek för normalstora familjer upp till ungefär 6-8 personer men vill du ha större så finns stekhällen även som 78 cm. Största fördelarna med att välja en Muurikka stekhäll är bland annat kvalitet men också möjligheten till att väcka nytt matintresse. Muurikka har nämligen flera olika pannor som går att köpa till så som t.ex. rökpanna, grillpanna, paellapanna, wokpanna med mera.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat stekhällen
 • En stekdiameter på 58 cm, finns även i större modell på 78 cm
 • Komplett sats med gasolbrännare, ställning, fett, överdrag
 • Stekhällen är tillverkad av 3 mm tjockt stål
 • Ny och förbättrad brännare med ordentligt vindskydd
 • Vikt 14,2 kg (58 cm)
 • Effekt 11,4 kW
 • Muurikkas mest prisvärda och bästa stekhäll
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Hällmark Stekhäll 58 cm Komplett Set - Prisvärd

Särskilt rekommenderad
Hällmark Stekhäll 58 cm Komplett Set bild Hällmark Stekhäll 58 cm Komplett Set bild Hällmark Stekhäll 58 cm Komplett Set bild
 • 58 cm
 • 78 cm
ButikPris
2017:-Besök
ButikPris
3399:-Besök
3490:-Besök
3895:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker som säljer stekhällen

Hällmarks stekhällar håller toppklass och deras kompletta set av stekhällar är en av marknadens mest prisvärda alternativ. Hällmarks gasoldrivna modeller på 58 och 78 cm har fått toppbetyg från kunder som testat stekhällarna.

Allt ingår förutom gasoltub och mat

Båda Hällmark stekhällar 58 och 78 cm har allt för att du snabbt ska kunna komma igång med din matlagning utomhus. I paketet ingår gasolbrännare, regulator, stekhäll, vindskydd och ett ordentligt stativ som får stekhällen att stå stadigt. Det enda som fattas är gasoltuben och maten. Tittar vi på andra kända märken som Muurikka så ingår det oftast inget regulatorset.

Mest populära storleken är stekhällen på 58 cm som har två separata brännarringar som kan justeras individuellt för optimal tillagning. Detta är en perfekt storlek till den vanliga familjen som vill kunna göra mat i trädgården eller ute på utflykten. 58 cm räcker till högst 10 personer men är som mest ideal till 6-7 personer.

Modellen på 78 cm är bäst för dig som älskar att bjuda hem vänner och familj. Denna storlek är ideal för  ungefär 10 personer men kan klara av 15-16 om du planerar lite. Stekhällen på 78 cm är också utrustad med en extra brännarring d.v.s. tre stycken individuella brännare.

Precis som de flesta andra stekhällar i vårt bäst i test så är pannan tillverkad av varmvalsat stål som både är billigare och lättare än gjutjärn. Däremot är egenskaperna likvärdiga och behöver också skötas om på samma sätt.

En annan sak vi älskar med Hällmarks stekhällar är de korta avtagbara benen som medföljer. Dessa avtagbara ben kan monteras direkt på pannan för att sedan använda stekhällspannan direkt ovanför den öppna elden.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat Hällmark stelhäll
 • Finns i flera storlekar bland annat 58 och 78 cm som är de mest vanliga
 • Flera brännarringar som kan justeras individuellt
 • Marknadens mest prisvärda stekhäll?
 • Allt ingår förutom gasoltub d.v.s. stekhäll, gasolbrännare, regulatorset, vindskydd, ställning
 • Avtagbara ben som kan monteras direkt på stekhällspannan så att den kan användas över grillplatsen
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Muurikka Sommarkök El 48 cm - Bästa stekhäll med el

Bästa valet
Muurikka Sommarkök El 48 cm bild
ButikPris
5104:-Besök
6089:-Besök
 • Testvinnare i finska Tekniikan Maailma
 • Toppbetyg från kunder som testat Muurikka sommarkök

Är du kanske begränsad att endast använda el som värmekälla på balkongen? Då kan Muurikkas sommarkök vara ett bra alternativ. Men givetvis så passar denna ”stekhäll” även till dig som föredrar el över t.ex. gasol eller eld. Dessutom är el ett bättre val för miljön.

Komplett utomhuskök med stekhäll för ballkong, veranda eller trädgård

Det finns väldigt få stekhällar som drivs med el överhuvudtaget men Muurikkas senaste sommarkök säljs nu med detta alternativ. Modellen har också bland annat blivit testvinnare i finska TM med ett toppbetyg på 4 stjärnor.

Nu är detta kanske inte en renodlad stekhäll, utan fungerar som allt i ett sommarkök för uteplatsen med både grill-funktion och stekhäll. Med denna lösning får du ett komplett stek- och grillsystem på en praktisk vagn med hjul. Det ingår också ett stort lock som kan användas när det blåser lite väl mycket utomhus eller till när vi ska behålla fukta när du steker.

Muurikkas eldrivna stekhäll kopplas direkt till vägguttaget (230V) med eller utan förläningskabel beroende på hur det ser ut där du ska tillaga maten. Elkabeln är däremot bara på två meter så en förlängningskabel är nog rekommenderat.

Storleken på stekhällen är 48 cm och är mest optimal till mindre familjer på 2-3 personer. Men skulle ni vara fler vid något tillfälle så räcker 48 cm till ungefär 5-6 personer med lite anpassning. Grillgallret är däremot något mindre på 42 cm vilket kan vara bra att känna till.

 • Skäl att köpa
 • Bästa stekhällen med eldrift i dagsläget
 • Komplett sommarkök med både grillgaller 42 cm och stekhäll på 48 cm
 • Ett ordentligt rostfritt lock ingår
 • Ansluts till ett helt vanligt eluttag på 230 V med en effekt på 2200 W
 • Temperatur styrs med ett reglage
 • Total vikt 22,8 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Grillsymbol Pro-580 - Testvinnare

Särskilt rekommenderad
Grillsymbol Pro-580 bild Grillsymbol Pro-580 bild Grillsymbol Pro-580 bild
ButikPris
3979:-Besök
 • Utsedd till bäst i test vinnare i Aftonbladet 2021

Under 2021 utförde Aftonbladet ett test av marknadens mest populära stekhällar där Grillsymbol Pro-580 utsågs som testvinnare. Trots att stekhällen var överlägset dyrast så ansågs modellen vara av högsta kvalitet. Tyvärr saknar vi kundrecensioner på modellen.

Stekhäll med enkel montering och rejäl bas

Grtillsymbol Pro 580 är för oss ett ganska okänt märke men enligt deras hemsida har företaget tillverkat stekhällar sen 1997 baserat på en mycket äldre historia. Det som första utmärker sig är bland annat materialvalet och den påkostade konstruktionen.

En annan sak som utmärker modellen är pannan på 58 cm som väger in på 8 kg. Här har tillverkaren valt att tillverka pannan med 3 mm tjockt kolstål som har fantastisk non-stick egenskaper när den väl är inbränd. Pannan liknar däremot mer en paellapanna än klassiska stekhäll.

Något annat vi gillar är den enkla montering som endast innebär att benen ska fästas och sen är man igång. Men precis som de flesta andra stekhällar ska pannan rengöras grundligt innan första användningen.

Grillsymbol Pro-580 har också en smidig piezoelektrisk tändning där brännaren har två kretsar som kan styras individuellt. Utmärkt när man vill ha olika temperatur på pannan.

Vem bör köpa Grillsymbol Pro-580?

Grillsymbol Pro-580 är utan tvekan en väldigt påkostad stekhäll med goda egenskaper. Stort plus är att allt medföljer förutom gasolflaska. Hällen skulle vi säga passar mer paella än som traditionell stekhäll med en svagt avrundad botten. Kanske en för slät häll enligt många.

 • Skäl att köpa
 • Stadig och påkostad konstruktion
 • Panna av kolstål
 • Ordentligt vindskydd i flera lager som ger bättre effektivitet
 • Elektrisk tändning
 • Två brännare med individuell styrning
 • Skäl att inte köpa
 • Paellapanna d.v.s. slät botten
 • Ganska dyr häll

Hällmark Stekhäll 58 cm - Stekhäll för öppen eld

Hällmark Stekhäll 58 cm bild
ButikPris
695:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat stekhällen

Vart vi än vänder oss så har Hällmarks svenska stekhäll fått toppbetyg från vanliga kundomdömen hos butiker som säljer modellen. I princip alla kunder tycker stekhällen presterar precis som väntat eller bättre och då får man också tänka på att denna stekhäll endast kostar en femhundring.

Bästa stekhällen för friluftslivet

När vi läser kundomdömena så blir det ganska tydligt att denna stekhäll oftast används till utflykter eller aktiviteter inom jakt och fiske. Modellen skulle också kunna användas för kortare vandring på fjället men det är trots allt en extra vikt på 7,6 kg som ska med.

När det gäller storleken på 58 cm så är den perfekt för ett litet sällskap på 6-7 personer men kan maximeras till fler än så om det verkligen behövs. Något vi gillar extra mycket jämfört med andra konkurrenter är de två ordentliga handtagen, något som oftast är väldigt dåligt på andra märken.

Även om denna stekhäll är byggd för öppna eldar så kan den givetvis också användas över gasolbrännaren. Eller varför inte lägga den över din klotgrill hemma i trädgården. Det är också värt att nämna att benen är avtagbara i fall du vill använda stekhällen till annat än öppna eldar.

Detta är utan tvekan en av marknadens mest prisvärda stekhällar för matlagning utomhus i trädgården eller på utflykten.

 • Skäl att köpa
 • Väldigt högt kundomdöme från konsumenter som har testat stekhällen
 • Portabel stekhäll för utomhuslivet och hemma i trädgården
 • Kan placeras över öppen eld, klotgrillen eller en gasolbrännare
 • Rejält godstjocklek på 3 mm
 • Stora diameter på 58 cm, räcker till 6-10 personer
 • Avtagbara ben på 22 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Muurikka 100 cm Original - Precis som på TV

Särskilt rekommenderad
Muurikka 100 cm Original bild
ButikPris
Hittade inga butiker.

Detta är kanske den stekställ som de flesta personer drömmer om och är antagligen det bästa du kan köpa om du vill ha en fast lösning i trädgården. Denna 100 cm stora stekhäll är nämligen inget man tar med en liten utflykt då den väger över 55 kg, men om den endast ska användas i trädgården så är den fantastiskt.

Stekhällen kanske du känner igen från TV-programmet Jul med Ernst som sändes den 3e december 2015. Andra kanske känner igen den från Per Morbergs matlagningsprogram, men det är inte riktigt samma modell som Per använder. Storleken är dock samma men Per Morberg säljer sin egna typ av Stekhäll som också kostar det dubbla jämfört med denna från Muurikka.

Perfekt för större bjudningar eller fester

Muurikka 100 cm stekhäll är så pass stor att den öppnar upp möjligheter som annars är ganska svåra att genomföra. 100 cm stekhäll är fullt tillräckligt för att kunna laga mat till en större publik och det finns inget bättre än att kunna vara med gästerna medans man tillagar maten. En kombination med att laga mat utomhus och samtidigt samtala med sina vänner är något som många drömmer om.

Stekhällen från Muurikka är tillverkad i tjock varmvalsat stål som är 5 mm tjockt och med det tjocka stål så håller stekhällen värmen ordentligt. Värmefördelningen blir också avsevärt bättre med ett sådant tjockt stål.

Muurikka 100 cm Original är definitivt det bästa stekhällsset som finns att köpa i dagsläget och med ett sådant köp så blir det en investering för framtiden. Muurikka är kända för att tillverka stelhällar som håller i evigheter och lite till.

Stekhäll som ett komplett set

Muurikka 100cm Original säljs som ett komplett set och det enda som inte följer med är gasoltank samt en regulator. Men det gör det aldrig när det gäller gasolgrillar eller stekhällar. Det ser dock ut som vissa butiker levererar ned regulator i vissa fall, så var noga med att kolla upp detta.

Det medföljer en hel del saker i detta set och precis här under ser du hela listan.

 • En Muurikka 100 cm stekhäll
 • En D-500 gasolbrännare med vindskydd
 • 2 st stora sidobord i trä
 • Ett överdrag för att skydda stekhällen från vädret
 • Hållare för olja och stekspade
 • Regulator hos vissa butiker
 • Skäl att köpa
 • 100 cm stor stekhäll som räcker till ett stort antal personer. En vanlig klotgrill har kring 57 cm
 • Tjockleken på stekhällen är 5 mm, vilket ger en betydligt jämnare värmefördelning
 • Stark gasolbrännare D-500, förbrukningen på denna är 30 mbar 1025 g/h
 • Två stora sidobord i trä
 • Ett effektivt vindskydd
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Muurikka Sommarkök Gas 48 cm - Populär modell

Muurikka Sommarkök Gas 48 cm bild
ButikPris
3995:-Besök

För den som inte har råd eller har behovet av en stor stekhäll som t.ex. Muurikka 100cm Original så finns det mindre modeller att välja mellan som också har fått bra kundrecensioner. Det bästa med Muurikka sommarkök är att den enkelt kan flyttas runt i trädgården. Vill man inte heller ha den ståendes framme hela tiden så är den enkel att ställa undan.

Diametern på denna stekhäll är 48 cm, vilket är perfekt för en familj som vill njuta av god sommarmat utomhus. Det är nog många av oss som tycker att laga mat är en social grej och med en sådan stekhäll så går det att socialisera samtidigt som man lagar mat. Något som är grovt underskattat.

När maten är tillagad och alla har ätit sig mätta så går det alltid att göra en god efterrätt som t.ex. plättar. Vilket är ännu en grej som är perfekt att göra framför vänner eller dylikt.

Ett komplett paket från det bästa märket

Något Muurikka gör väldigt rätt är att de säljer kompletta paket där det mesta följer med redan från början. Tittar vi på liknande kategorier inom t.ex. gasolgrillar så levererar vissa märken halvbyggen där tillbehören kostar extra. Vilket också snabbt gör det dyrt för köparen.

Murrikka sommarkök är helt komplett förutom ett separat regulatorset som finns att köpa för ungefär 200 kronor och sedan så klart gasoltuben. Har man inte redan en gasoltub så finns dessa att köpa hos närmsta bensinmack och kostar allt från 500 – 1 500 kr beroende på storlek. Gasoltuben är relativt dyr till en början, men det är endast en engångskostnad då påfyllningen är mycket billigare.

Gasbrännaren d-300 medföljer stekhällen och så gör även kärran. D-300 gasbrännare är en brännare med endast en gasring som värmer stekhällen, vilket betyder att du endast kan ha en temperatur över hela stekhällen. För de flesta personer så är detta inte ett problem, tvärtom så blir det enklare i och med det är mindre att justera.

Något som kanske skiljer sig något från de andra stekhällarna vi har listat är det lock som medföljer. Detta kan användas på lite olika sätt och för många öppnar detta upp en mer varierad matlagning.

Specifikationer & fördelar med Muurikka Sommarkök 48 cm

 • Skäl att köpa
 • Stekhällen har en diameter på 48 cm.
 • Medföljer en ordentlig vagn / ställning med två stycken sidobord.
 • Ett rostfritt lock medföljer.
 • Gasbrännare d-300 med en gasring.
 • Vikt 20 kg.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Muurikka Stekhäll Gas 48 cm Set - Med ut på utflykten

Muurikka Stekhäll Gas 48 cm Set bild
ButikPris
2512:-Besök

För den som gillar att ta med sin stekhäll på utflykten så är detta set precis lagom och för många personer räcker denna stekhäll till allt de vill göra. Även om den är lagom att ta med på kortare utflykter så är detta ingen stekhäll man tar med på den långa vandringen då den ändå väger 7 kg.

För kortare utflykter är den perfekt och ännu bättre är om du kan ha den i bilen tills att det är dags att börja laga maten. Många väljer även denna modellen för matlagning i trädgården då den är liten och behändig. Den är också lätt att ställa undan när den inte används.

En billig och enkel stekhäll som gör jobbet

Detta är nog en av marknadens billigaste modeller och för detta låga pris så är det relativt mycket som medföljer. Det som ingår i detta set är en stekhäll på 48 cm och en d-300 gasolbrännare med ordentligt vindskydd. Det följer även med en skyddspåse och Silva stekfett som används för att behandla stekhällen.

Många av de modeller vi har tagit med i denna sammanställning liknar varandra väldigt mycket och det är egentligen bara användningsområdena som skiljer de åt.

Just denna modell på 48 cm är bäst för de som vill ta med sin stekhäll lite här och var. Den är även perfekt att ta med om man vill ha med stekhällen i bilen eller husvagnen, då det finns brist på utrymme och vikt.

Specifikationer & fördelar med Muurikka stekhäll 48 cm med ställning och gasbrännare d-300

 • Skäl att köpa
 • Stekhäll med en diameter på 48 cm
 • Ordentlig ställning med en d-300 gasbrännare som även har vindskydd
 • Setet inkluderar en skyddspåse för transport och skydd
 • Silva stekfett för behandling av stekhällen
 • Regulator ingår ej
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Välj bästa stekhällen efter dina behov

köpguide stekhällar

Det finns gott om olika stekhällar att välja mellan och vilken typ av stekhäll som passar dig bäst avgörs vart eller hur du vill använda den. Men även vilken typ av värmekälla du vill använda kan påverka valet av stekhäll.

Det mest vanliga alternativet idag är stekhällar som använder gasol till värmekälla men det finns också andra alternativ så som t.ex. el eller helt vanlig öppen eld. Vi kommer i den här köpguiden gå igenom vilka alternativ som finns men också lista fördelar och nackdelar med de olika alternativen.

Stekhällar med gasol

stekhäll som drivs med gas
Muurikka 58cm Set Pro

Enligt de flesta experter så är gasol den bästa värmekällan av flera anledningar. Du kommer bland annat igång med gasolbrännare direkt och du kan snabbt nå upp till rätt temperatur på stekhällen.

En gasoldriven stekhäll är också något som kan tas med ut på utflykten om så önskas, så länge du har tillgång till en bil i närheten. Många tar med sin stekhäll på fiskeäventyret eller liknande matlagningssituationer.

Stekhällar med gasol är oftast det bästa köpet för de allra flesta men det finns andra alternativ också. För dig som ofta åker ut till olika campingställen eller friluftsplatser med grillplatser så finns det även stekhällar av gjutjärn som placeras över den öppna elden. Oftast har dessa gjutjärns stekhällar ben så att stekpannan kommer upp en bit från marken.

Stekhäll för öppen eld

Hällmark Stekhäll 58 cm

Intresset för matlagning utomhus ökar för varje år och vi har börjat se ett ökat intresse för stekhällar till öppna eldar. Om du har en grillplats nära ditt hem eller på tomten så är denna typ av stekhäll ett perfekt val för att variera matlagningen. Även om den klassiska grillen fortfarande är det mest populära alternativet så erbjuder stekhällen en helt annan typ av matlagning utomhus.

När det gäller stekhällar för öppna eldar så finns det ett stort urval av olika storlekar och har du en grillplats på tomten så rekommenderar vi en större modell. Om grillplatsen finns på tomten så finns det egentligen ingen anledning att bry sig om vikten speciellt mycket då den kanske endast kommer användas just där.

Vill du kunna få med dig stekhällen på kortare vandringar i skogen så finns där mindre modeller på 48 cm som inte väger alldeles för mycket. Men även om dessa anses vara ”lätta” så väger de ändå oftast närmare 5-6 kg och som kanske inte passar så bra till långvandringen. Men alternativet finns.

Eldriven stekhäll

muurikka sommarkök med stekhäll som drivs av el
Muurikka Sommarkök El 48cm

Utbudet av eldrivna stekhällar är relativt begränsat och det finns bara få modeller på marknaden från bland annat Muurikka. Fördelen med en stekhäll på el är ju att användningen blir enklare och för de som inte gillar gas är detta ett bra alternativ för trädgården. Dessutom är det ett renare alternativ i ren miljösynpunkt och du slipper fylla på gas regelbundet.

Vi var själva lite skeptiska till stekhällar med eldrift men från vad vi har kunnat läsa oss till så ska dessa kunna nå upp till bra temperaturer väldigt snabbt. Faktum är att Murrikkas sommarkök med eldrift blev bäst i test vinnare i ett oberoende test i Finland.

Det är väldigt stor chans att vi kommer få se ytterligare stekhällar med eldrift i framtiden då dessa verkar prestera väldigt bra. Däremot så kommer dessa stekhällar vara något mindre jämfört med andra värmekällor då effekten blir begränsad. Jämför vi effekten mellan en gasoldriven stekhäll och el så har gasolen minst 5 x högre effekt.

Fundera kring storleken på stekhällen

stekhällar storlekarDet är relativt vanligt att personer ångrar storleken när de valde på stekhäll och det gäller både för stora, men också för små stekhällar. Allt kommer egentligen ner till vad eller var du tänker använda stekhällen och till hur många personer vill du kunna laga mat till.

Ska du t.ex. ut och använda den ute på friluftsrundan så kanske det blir för otympligt med en alldeles för stor stekhäll, men ska du däremot endast använda den i trädgården så kanske du inte ska välja den minsta modellen.

Om vi tänker oss den vanligaste storleken av stekhäll är på ungefär 58 cm, så borde denna räcka till ungefär 10-13 portioner. Så klart har det betydelse vad du tänker steka på stekhällen. Detta är generella siffror som kan hjälpa dig i valet av stekhäll.

48 cm

Bästa storleken för den mindre familjen och passar bäst till sällskap upp till 2-3 personer. Med lite anpassning och nyttjande av all yta så kan den användas upp till sex personer i värsta fall men det är inte det mest optimala.

58 cm

Detta är troligtvis den mest populära storleken och ska utan tvekan räcka till sex personer utan att du behöver maximera ytan till varje pris. Skulle ni bli ett större sällskap någon gång så kan stekhällen klara av upp till 10 personer med anpassning av stekytan.

78 cm

Nu börjar vi komma upp på storlekar som passar bäst till dig som gillar att laga mat till större sällskap upp till 10 personer. Med lite planering och anpassning så kan denna storlek mätta upp till 15-16 personer.

100 cm

Detta är den största storleken vi känner till som säljs till vanliga konsumenter och med 100 cm så ska du utan tvekan kunna laga mat till 20-40 personer. Detta är väl den ultimata stekhällen många drömmer om att få ha hemma i trädgården när släkten eller vännerna kommer över på fest.

Några tillbehör du bör införskaffa till din stekhäll

stor stekspade till stekhällar från muurikka
Muurikka stekspade

Har du möjlighet när du köper din stekhäll att inkludera sidobord eller så kallade avlastningsbord så köp till det om det inte ingår. Det är något som nästan alla köper till efteråt för all typ av matlagning blir mycket enklare. Det behöver nödvändigtvis inte vara ett sidobord från stekhäll-tillverkaren utan kan vara så enkelt som ett vanligt och stadigt trädgårdsbord.

Sedan behöver du en ordentlig stekspade och gärna av en lite större modell. Har du en väldigt stor stekhäll på 100 cm så välj den största stekspaden du kan hitta. Nu finns det rejäla stekspadar från t.ex. Muurikka men det behöver nödvändigtvis inte vara från tillverkare av stekhällar. Stekspaden får gärna ha bred spade men också ett långt skaft.

Rengöringstillbehör till stekhällen

Sköt om din stekhäll precis som om det vore ett stekjärn i gjutjärn d.v.s. inget diskmedel. Bara varmt vatten och en vanlig borste. En bra idé är att hälla i lite vatten i stekhällen och sedan hetta upp vattnet lite med brännaren, för att sedan borsta med diskborsten så att allt lossnar.

Helst bör du också smörja in stekhällen med matolja eller annat fett som går att köpa till så att stekhällen inte rostar. Så länge du sköter om din stekhäll som en vanligt gjutjärns stekpanna så kommer den se ut som ny. Med tiden kommer också stekytan få bra non-stick egenskaper precis som en stekpanna.


FAQ – Vanliga frågor om stekhällar och pannor

 1. Stekhäll från Muurikka eller Hällmark?
 2. Stekhällar med varmvalsat stål eller gjutjärn?
 3. Vilken värmekälla rekommenderas till stekhällar?
 4. Vilken storlek på stekhällen bör man välja?
 5. Vilken form på skålen/stekhällen rekommenderas?
 6. Vad gör jag om stekhällspannan har börjat rosta?
 7. Vad är fördelen med brännare som har 2 eller 3 ringar?
 8. Finns det bara Muurikka stekhällar på marknaden?

Stekhäll från Muurikka eller Hällmark?

Båda märken har flera väldigt bra stekhällar men givetvis är Muurikka mest känt på marknaden och är mer eller mindre ett synonym för stekhällar. Om du väljer Hällmark eller Muurikka har nog ingen större betydelse då båda märkena håller väldigt hög kvalitet. Hällmark har kanske något billigare stekhällar men det är minimal skillnad.

Vill du däremot stödja svenska företag ska du välja Hällmark som är ett högkvalitativt svenskt märke.

Stekhällar med varmvalsat stål eller gjutjärn?

I princip alla stekhällar på marknaden är tillverkade av varmvalsat stål och bör inte ses som något negativt. Största fördelen är så klart ett lägre priset men också en lägre vikt jämfört med gjutjärn. Däremot så har varmvalsat stål liknande skötselråd som med gjutjärn och därför måste du vara noga med att ta hand om din stekhäll.

Vilken värmekälla rekommenderas till stekhällar?

Gasol är utan tvekan det mest optimala när det kommer till värmekällor och större stekhällar över 40 cm. Upphettningen går snabbt, påverkas inte av vind lika snabbt, enkel reglering av temperatur, stekhällen kan placeras var som helst med mera. 

Vilken storlek på stekhällen bör man välja?

Det finns flera storlekar att välja mellan och för många kan det vara svårt att veta vilken storlek som lämpar sig bäst. Hela grejen med stekhällar är utrymmet du får att arbeta med och därför är det viktigt att inte välja en alldeles för liten modell. Men samtidigt vill du inte välja en för stor. Den mest populära storleken är 58 cm och det är en bra storlek för mat till hela familjen men som samtidigt ger lite extra arbetsyta. En stekhäll på 58 cm är idealisk för 6-7 personer men kan sträcka sig till ungefär 10 om du får besök hemma.

Läs också vår storleksguide i vår köpguide av bästa stekhällen.

Vilken form på skålen/stekhällen rekommenderas?

Den klassiska stekhällen har en svagt formad skål som har en långsam lutning in mot mitten av skålen. Hur denna skålning ser ut varierar lite från märke till märke också. Det är också lite av en smaksak över hur man vill ha sin stekhäll beroende på hur du jobbar med maten på pannan. När du väl har köpt din stekhäll så finns där även möjlighet att utvidga stekandet med andra typer av pannor som wokpanna (djupare skålning) men också paellapanna som är mer platt med högre kanter.

Vad gör jag om stekhällspannan har börjat rosta?

Det är inte hela världen om din panna har börjat rosta. Däremot kräver det en ordentlig rengöring samt inbränning. Det första du bör göra är att rengöra ytan ordentligt med stålull eller grillborste och sedan fettbehandla ytan enligt de anvisningar med som medföljer stekhällen. När du väl har bränt in pannan igen bör man undvika diskmedel och liknande som löser upp fettytan som ska skydda pannan. Behandla stekhällspannan precis som en helt vanligt gjutjärnspanna.

Vad är fördelen med brännare som har 2 eller 3 ringar?

På större modeller som 78 till 100 cm hittar vi brännare som antingen har två eller tre brännarringar. Oftast har dessa också möjlighet att regleras individuellt. På så sätt kan du ha högre temperaturer i mitten av pannan och lägre på den yttre delen där du lägger färdiglagad mat på eftervärme. Men detta är också användbart om ni endast är några få personer som ska laga mat på en stor stekhällspanna på 100 cm och inte vill slösa onödig energi/bränsle på att värma hela pannan.

Finns det bara Muurikka stekhällar på marknaden?

Det finns ett par andra märken att välja på men de är ganska ovanliga i Sverige överlag. Muurikka är helt klart den aktör som säljer bäst i Sverige och som är kända för sina kvalitetsprodukter. Om du söker runt på nätet efter andra personer som har en Muurikka stekhäll så förstår man ganska snabbt varför just detta märket är så populärt.

Sen finns det ju Per Morbergs stora stekhäll som är mer eller mindre handgjord som kostar 20 000 kronor. Den är säkert också bra, men det kan vara lite svårt att motivera köpet när den kostar dubbelt så mycket som Muurikkas motsvarande storlek. Men vi tvivlar inte en sekund på att Per Morbergs stekhäll är en toppenprodukt.


Så valde vi ut bästa stekhällarna

Bästa stekhällen 2023Stekhällen är en fantastisk sak som gör matlagningen utomhus mer intressant och som öppnar upp möjligheten till att tillaga mat tillsammans med vänner/familj. Dessutom kan stekhällar tillaga större mängder mat beroende på vilken storlek man väljer. Det finns allt mellan 48 till över 100 cm stora stekbord.

Gasoldrivna stekhällar är fortfarande det mest populära alternativet men vi börjar se ett ökat intresse även för modeller som placeras över öppen eld. För dig som har en grillplats på tomten så är en stor stekhäll nästan ett måste om du gillar matlagning utomhus. Men det finns även stekhällar som är byggda för att tas med på utflykten och även kortare vandringar.

Det finns egentligen inte så många tester av stekhällar och därför har vi valt att helt enkelt gå på vad vanliga konsumenter säger på nätet. Popularitet har varit en avgörande faktor när vi valt ut bästa stekhäll till vårt bäst i test. Pris och egenskaper har också varit avgörande.

Även om Muurikka fortfarande är det mest populära märket på marknaden så har Hällmark flera modeller som är minst lika bra. Enligt vår kännedom använder de dessutom samma material med varmvalsat stål som ger de bästa fördelarna.

Både Hällmark och Muurikka tillverkar stekhällar av samma höga kvalitet och det enda som egentligen skiljer de åt är prislappen. Många skulle nog hävda att modeller från Hällmark är betydligt mer prisvärda jämfört med Muurikka. Hällmark ger dessutom livstidgaranti på själva hällen. Vi har också börjar se andra märken så som t.ex. PanGourmet som även de ska göra bra modeller.

Uppdatering våren 2023 – Väldigt lite har förändrats sen förra året och vi endast lagt till en ny produkt vilket är Grillsymbol Pro-580. Det är däremot tidigt på säsongen så det är inte säkert att årets nyheter har lanserats än.

Muurikka PRO 58 cm behåller utmärkelsen ”Bästa stekhällen” baserat på kundrecensioner. Men kanske är Hällmark stekhällen på 78 cm det mer prisvärda alternativet. Speciellt om du är ute efter en större stekhäll till fler personer och när man bjuder över folk på middag.

Uppdatering 2022 – Muurikka har uppdaterat sin mest populära modell med en bättre brännare som ger ett bättre vindskydd. Vidareutvecklingen med nya brännaren Pro D-400 och D-500 har Muurikka äntligen fixat problemet som leder till högre effekt.

Källor

 • Konsumentomdömen – Vanliga kosumentomdömen hos både butiker och marknadsplatser har varit oerhört viktiga när vi valde ut bästa stekhällar. Förutom att det knappt finns några bra och stora test av stekhällar så ger kundomdömen en viktig inblick över hur dessa stekhällar presterar över lång tid. Recensioner har tagits från både butiker och olika marknadsplatser på nätet.
 • Aftonbladet – Under 2021 utförde Aftonbladet ett test av olika modeller där bland annat Grillsymbol Pro-580, Muurikka 58 cm, Hällmark 58 cm och Burns and Bartkles stekhällar testades. Där testades bland annat montering, hur stadig konstruktion och enkelheten att komma igång med stekhällen. Läs mer här (betalartikel).