Bästa stekhällen – Se vilka stekhällar som är mest populära

De bästa stekhällarna
Det är något alldeles extra att laga mat på en riktig stekhäll utomhus och med bra grejor så blir matlagningen ännu roligare. Fördelarna med att använda en stekhäll med gasolbrännare är många och är något som de flesta föredrar då du helt enkelt kommer igång omedelbart. Dessa stekhällar är perfekta att ta med sig ut till t.ex. utflykten eller varför inte bara använda den i trädgården där du kan steka potatis, wok, fisk eller grönsaker och så vidare.

De flesta är överens om att stekhällar är något alldeles extra att ha med sig ut på utflykten och med en gasolbrännare så är man igång med matlagningen på bara några minuter. Intresset kring stekhällar har ökat markant sen Per Morberg stod i TV med sin stora stekhäll som väger 50 kg, knappast något som är bärbart.

Vi har gått igenom hela marknaden i jakten på de bästa stekhällarna och vi har bland annat tittat på en del produktrecensioner, men också kundrecensioner för att sammanställa detta bäst i test. Något som är extra tydligt är att märket Muurikka i princip dominerar marknaden med sina förstklassiga stekhällar.


Muurikka 58cm med gasolbrännare – Bästa stekhällen

Bästa modell för nybörjare Muurikka 58 cm

ButikPris
2433:-Besök
100kr rabatt på allt vid köp över 700, även reavaror, med koden SUPERWKT20
2433:-Besök
100kr rabatt vid köp över 700 kr med koden SUPERWCL20
2495:-Besök
2499:-Besök
2582:-Besök

Muurikka är enkelt det märke som säljer flest stekhällar i Sverige och är framförallt kända för att tillverka produkter av hög kvalité. Setet vi har valt ut som bästa alternativ är Muurikkas 58 cm med d-400 gasbrännare, med detta stekhällsset får du en komplett sats för att börja med matlagning på stekhäll.

Det enda du behöver köpa till är en gasoltub och en regulator, precis som när man köper gasolgrillar så hänger detta ej med. Om du inte redan har detta hemma så rekommenderar vi att du köper till ett regulatorset när du beställer stekhällen och sedan kan du fixa en enklare gasoltub hos närmsta bensinmack. Läs mer om våra tips kring stekhällar för nybörjare längst ner på sidan.

En väldigt prisvärd stekhäll

Detta set som Muurikka har tagit fram är verkligen prisvärt om du kan komma över hela setet för kring 2 000 kronor. Det som följer med Muurikka 58cm Set är en stekhäll av tjock 3 mm helgjuten stål, en d-400 gasbrännare, skyddspåse för transport och stekfett.

Som namnet antyder så är diametern på stekhällen 58 cm som räcker för de allra flesta personer och räcker mycket väl till ett litet sällskap. Diametern på 58 cm kan jämföras med de mest populära klotgrillarna från Weber som är 57 cm, så stekhällen är lika stor som en normalstor kolgrill.

Skyddspåsen som medföljer är väldigt effektiv då den skyddar stekhällen och dess övriga utrustning under transport. Perfekt om du vill kunna ta med dig stekhällen ut på en liten utflykt eller om du bara vill förvara den väl.

Ordentlig gasbrännare som klarar av vind

Gasbrännaren d-400 är en bra brännare som håller temperaturen uppe även om det blåser en hel del, vilket oftast är ett problem med gasbrännare. Anledningen till att d-400 klarar av vind är det vindskydd som sitter kring brännaren. Brännaren har även två justerbara gasringar och gasbrännaren förbrukar 30 mbar 0,828 g/h.

Gasbrännaren har två stycken olika gasslingor vilket gör att den värmer upp fort och det går att välja vart du vill har värmen någonstans. Kanske vill du ha en lägre temperatur på en plats, medans det är högre på en annan. Brännaren är bra nog för att användas även på vintern, även om det är riktigt kyligt.

Stekfettet från märket Silva som hänger med i paketet är avsett för att skydda stålet, men kan också användas till matlagning vilket kanske känns lite konstigt för många. Denna typ av fett är tillför att behandla stekhällar eller stekpannor tillverkat av stål eller gjutjärn som behöver en skyddande hinna av fett.

Specifikationer & fördelar med Muurikka Set 58 från Muurikka som blev bästa alternativ

 • En stekdiameter på 58 cm, lika stort som en normalstor grill från t.ex. Weber.
 • Komplett sats med gasolbrännare, ställning, fett, skyddsväska.
 • Stekhällen är tillverkad av 3 mm tjockt stål.

Muurikka 100cm Original – Precis som på TV

Muurikka 100 cm stekhäll, som på TV

ButikPris
6497:-Besök
7550:-Besök
8731:-Besök
100kr rabatt på allt vid köp över 700, även reavaror, med koden SUPERWKT20
11995:-Besök

Detta är kanske den stekställ som de flesta personer drömmer om och är antagligen det bästa du kan köpa om du vill ha en fast lösning i trädgården. Denna 100 cm stora stekhäll är nämligen inget man tar med en liten utflykt då den väger över 55 kg, men om den endast ska användas i trädgården så är den fantastiskt.

Stekhällen kanske du känner igen från TV-programmet Jul med Ernst som sändes den 3e december 2015. Andra kanske känner igen den från Per Morbergs matlagningsprogram, men det är inte riktigt samma modell som Per använder. Storleken är dock samma men Per Morberg säljer sin egna typ av Stekhäll som också kostar det dubbla jämfört med denna från Muurikka.

Perfekt för större bjudningar eller fester

Muurikka 100 cm stekhäll är så pass stor att den öppnar upp möjligheter som annars är ganska svåra att genomföra. 100 cm stekhäll är fullt tillräckligt för att kunna laga mat till en större publik och det finns inget bättre än att kunna vara med gästerna medans man tillagar maten. En kombination med att laga mat utomhus och samtidigt samtala med sina vänner är något som många drömmer om.

Stekhällen från Muurikka är tillverkad i tjock varmvalsat stål som är 5 mm tjockt och med det tjocka stål så håller stekhällen värmen ordentligt. Värmefördelningen blir också avsevärt bättre med ett sådant tjockt stål.

Muurikka 100 cm Original är definitivt det bästa stekhällsset som finns att köpa i dagsläget och med ett sådant köp så blir det en investering för framtiden. Muurikka är kända för att tillverka stelhällar som håller i evigheter och lite till.

Ett komplett SET

Muurikka 100cm Original säljs som ett komplett set och det enda som inte följer med är gasoltank samt en regulator. Men det gör det aldrig när det gäller gasolgrillar eller stekhällar. Det ser dock ut som vissa butiker levererar ned regulator i vissa fall, så var noga med att kolla upp detta.

Det medföljer en hel del saker i detta set och precis här under ser du hela listan.

 • En Muurikka 100 cm stekhäll.
 • En D-500 gasolbrännare med vindskydd.
 • 2 st stora sidobord i trä.
 • Ett överdrag för att skydda stekhällen från vädret.
 • Hållare för olja och stekspade.
 • Regulator hos vissa butiker.

Specifikationer & fördelar med stekhällen Muurikka 100 cm Original

 • 100 cm stor stekhäll som räcker till ett stort antal personer. En vanlig klotgrill har kring 57 cm.
 • Tjockleken på stekhällen är 5 mm, vilket ger en betydligt jämnare värmefördelning.
 • Stark gasolbrännare D-500, förbrukningen på denna är 30 mbar 1025 g/h.
 • Två stora sidobord i trä.
 • Ett effektivt vindskydd.

Muurikka Sommarkök 48 cm – Populär modell

ButikPris
3500:-Besök
3699:-Besök
5% på grillar & grilltillbehör med koden supergarden5
3890:-Besök
3995:-Besök

För den som inte har råd eller har behovet av en stor stekhäll som t.ex. Muurikka 100cm Original så finns det mindre modeller att välja mellan som också har fått bra kundrecensioner. Det bästa med Muurikka sommarkök är att den enkelt kan flyttas runt i trädgården. Vill man inte heller ha den ståendes framme hela tiden så är den enkel att ställa undan.

Diametern på denna stekhäll är 48 cm, vilket är perfekt för en familj som vill njuta av god sommarmat utomhus. Det är nog många av oss som tycker att laga mat är en social grej och med en sådan stekhäll så går det att socialisera samtidigt som man lagar mat. Något som är grovt underskattat.

När maten är tillagad och alla har ätit sig mätta så går det alltid att göra en god efterrätt som t.ex. plättar. Vilket är ännu en grej som är perfekt att göra framför vänner eller dylikt.

Ett komplett paket från det bästa märket

Något Muurikka gör väldigt rätt är att de säljer kompletta paket där det mesta följer med redan från början. Tittar vi på liknande kategorier inom t.ex. gasolgrillar så levererar vissa märken halvbyggen där tillbehören kostar extra. Vilket också snabbt gör det dyrt för köparen.

Murrikka sommarkök är helt komplett förutom ett separat regulatorset som finns att köpa för ungefär 200 kronor och sedan så klart gasoltuben. Har man inte redan en gasoltub så finns dessa att köpa hos närmsta bensinmack och kostar allt från 500 – 1 500 kr beroende på storlek. Gasoltuben är relativt dyr till en början, men det är endast en engångskostnad då påfyllningen är mycket billigare.

Gasbrännaren d-300 medföljer stekhällen och så gör även kärran. D-300 gasbrännare är en brännare med endast en gasring som värmer stekhällen, vilket betyder att du endast kan ha en temperatur över hela stekhällen. För de flesta personer så är detta inte ett problem, tvärtom så blir det enklare i och med det är mindre att justera.

Något som kanske skiljer sig något från de andra stekhällarna vi har listat är det lock som medföljer. Detta kan användas på lite olika sätt och för många öppnar detta upp en mer varierad matlagning.

Specifikationer & fördelar med Muurikka Sommarkök 48 cm

 • Stekhällen har en diameter på 48 cm.
 • Medföljer en ordentlig vagn / ställning med två stycken sidobord.
 • Ett rostfritt lock medföljer.
 • Gasbrännare d-300 med en gasring.
 • Vikt 20 kg.

Muurikka 48cm Set – Perfekt för att ha med på utflykten

Muurikka 48cm Set

ButikPris
1595:-Besök
1638:-Besök
1689:-Besök
1941:-Besök
2009:-Besök
100kr rabatt på allt vid köp över 700, även reavaror, med koden SUPERWKT20

För den som gillar att ta med sin stekhäll på utflykten så är detta set precis lagom och för många personer räcker denna stekhäll till allt de vill göra. Även om den är lagom att ta med på kortare utflykter så är detta ingen stekhäll man tar med på vandringen då den ändå väger 7kg.

För kortare utflykter är den perfekt och ännu bättre är om du kan ha den i bilen tills att det är dags att börja laga maten. Många väljer även denna modellen för matlagning i trädgården då den är liten och behändig. Den är också lätt att ställa undan när den inte används.

En billig och enkel stekhäll som gör jobbet

Detta är nog en av marknadens billigaste modeller och för detta låga pris så är det relativt mycket som medföljer. Det som ingår i detta set är en stekhäll på 48 cm och en d-300 gasolbrännare med ordentligt vindskydd. Det följer även med en skyddspåse och Silva stekfett som används för att behandla stekhällen.

Många av de modeller vi har tagit med i denna sammanställning liknar varandra väldigt mycket och det är egentligen bara användningsområdena som skiljer de åt.

Just denna modell på 48 cm är bäst för de som vill ta med sin stekhäll lite här och var. Den är även perfekt att ta med om man vill ha med stekhällen i bilen eller husvagnen, då det finns brist på utrymme och vikt.

Specifikationer & fördelar med Muurikka stekhäll 48 cm med ställning och gasbrännare d-300

 • Stekhäll med en diameter på 48 cm.
 • Ordentlig ställning med en d-300 gasbrännare som även har vindskydd.
 • Setet inkluderar en skyddspåse för transport och skydd.
 • Silva stekfett för behandling av stekhällen.
 • Regulator ingår ej.

Stekhällar – Allmänna tips för nybörjare

Fundera kring storleken på stekhällen

Det är relativt vanligt att personer ångrar den storlek de valde på stekhällen de köpte och det gäller både för stor, men också för liten stekhäll. Allt kommer egentligen ner till vad eller var du tänker använda stekhällen och till hur många personer vill du kunna laga mat till. Ska du t.ex. ut och använda den ute på friluftsrundan så kanske det blir för otympligt med en stor stekhäll, men ska du däremot endast använda den i trädgården så kanske du inte ska välja en för liten.

Om vi tänker oss den vanligaste storleken av stekhäll på ungefär 58 cm, så borde denna räcka till ungefär 10-13 portioner. Så klart har det betydelse vad du tänker steka på stekhällen, detta är lite generella siffror som kan hjälpa dig i valet av stekhäll.

Gasol är den bästa värmekällan

Enligt de allra flesta experter så är gasol den bästa värmekällan av flera anledningar och den största är att du slipper svart sot. Det finns så klart stekhällar du kan använda över öppen eld, men nackdelen där är att det sotas något vansinnigt mycket. Med gasol så blir där ingen sot överhuvudtaget.

Du kommer också igång med gasolbrännare direkt och du kan snabbt få upp temperaturen i stekhällen. Saker som tar lång tid att komma igång med tröttnar man oftast snabbt på. Det är också en av de anledningar till varför många personer går över till gasolgrill i stället för kolgrill. Kolgrillen tar betydligt längre tid att komma igång med och oftast är det ungefär 30-40 min innan man är igång med grillandet.

Temperaturen blir också avsevärt bättre, både jämnare och att du även kan uppnå önskad temperatur lättare med reglaget.

Finns det bara Muurikka stekhällar på marknaden?

Det finns ett par andra märken att välja på, men de är ganska ovanliga i Sverige överlag. Muurikka är helt klart den aktör som säljer bäst i Sverige och är kända för att tillverka bra kvalitetsprodukter. Om du söker runt på nätet efter andra som också har en Muurikka stekhäll så förstår du ganska snabbt varför just detta märket är så populärt.

Sen finns det ju Per Morbergs stora stekhäll som är mer eller mindre handgjord som kostar 20 000 kronor. Den är säkert också bra, men det kan vara lite problematiskt att motivera köpet när den kostar dubbelt så mycket som Muurikkas motsvarande storlek. Men vi tvivlar inte en sekund på att Per Morbergs stekhäll är en toppenprodukt.

Några tillbehör du bör införskaffa till din stekhäll

Har du möjlighet när du köper din stekhäll att inkludera sidobord eller så kallade avlastningsbord så köp till det om det inte ingår. Det är något som nästan alla köper till efteråt för all typ av matlagning blir mycket enklare.

Sedan behöver du en ordentlig stekspade och gärna en lite större modell. Har du en väldigt stor stekhäll på t.ex. 100 cm så välj den största spaden du hittar och den får gärna vara av trä. En stor träslev och en grilltång i trä?.

När du rengör din stekhäll så undvik alltid diskmedel

Sköt om din stekhäll precis som om det vore ett stekjärn i gjutjärn d.v.s. inget diskmedel, bara varmt vatten och en vanlig borste. En bra idé är att hälla i lite vatten i stekhällen och sedan hetta upp vattnet lite med brännaren, för att sedan borsta med diskborsten så att allt lossnar.

Helst bör du också smörja in stekhällen med matolja eller annat fett som går att köpa till så att stekhällen inte rostar. Så länge du sköter om din stekhäll som en vanligt gjutjärns stekpanna så kommer den se ut som ny.