stektermometer bäst i test

Stektermometer Bäst i test

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

En bra stektermometer är kockens bästa hjälpmedel och som bör finnas i varje kök. Det finns flera typer av stektermometrar att välja mellan, där varje modell har sina specifika användningsområden. Vissa är idealiska för stekning eller grillning, medan andra passar bättre för tjocka köttstycken som tillagas i ugnen. Stektermometrar kan också användas för andra ändamål, såsom bakning eller liknande.

Vi rekommenderar faktiskt att använda två olika stektermometrar: en för snabbavläsning vid stekning eller grillning, och en annan för användning i ugnen (ofta kallad ugnstermometer). Om du letar efter en bra grilltermometer rekommenderar vi istället att läsa vår sammanställning av de bästa grilltermometrarna.

Inför 2023 har vi sammanställt flera stora oberoende tester, produktrecensioner och kundomdömen för att hitta den bästa stektermometern. De flesta produkterna vi inkluderar i vårt bäst i test är så kallade sekundsnabba stektermometrar, som passar utmärkt för både stekning och grillning.

Bästa modeller just nu

Här hittar du snabblänkar till de bästa modellerna enligt vår testjämförelse, forskning och analys. Om du vill se fler modeller och guider kan du enkelt scrolla ner på vår hemsida.

 • BÄST I TEST

  Thermapen SuperFast Proffstermometer

  • Rekommenderas av The Wire

  • Förstaplats i Allt om Mat 2019

  • 4,8 av 5 hos brittiska Amazon

  ⤏ Läs hela recensionen

  Lägsta pris

  1249 kr
  Besök
 • BÄSTA BUDGETVAL

  Mingle M514 Stektermometer

  • Toppbetyg från svenska konsumenter

  ⤏ Läs hela recensionen

  Lägsta pris

  237 kr
  Besök
 • SÄRSKILT REKOMMENDERAD

  Professional Secrets

  • Bästa stektermometer Aftonbladets 2019

  • Andraplats i Allt om Mat 2019

  • Toppbetyg när vi på inspekto.se testa modellen

  ⤏ Läs hela recensionen

  Lägsta pris

  774 kr
  Besök

Thermapen SuperFast Proffstermometer - Bäst i test

Bäst i test
Thermapen SuperFast Proffstermometer bild
ButikPris
1249:-Besök
 • Rekommenderas av The Wire
 • Förstaplats i Allt om Mat 2019
 • 4,8 av 5 på brittiska Amazon efter 170 kundrecensioner
 • 5 av 5 stjärnor hos Bagaren & Kocken efter 100 kunder testat modellen

Stektermometrar från kända ThermoWorks räknas ofta som proffsprylar och i många kockkretsar så är detta det enda alternativet. Produkter från ThermoWorks må vara ganska dyra, men faktum är att dessa produkter håller väldigt hög kvalité och håller också väldig hög noggrannhet vid temperaturavläsning.

Thermapen SuperFast proffstermometer räknas som det bästa när det kommer till stektermometrar för omedelbar temperatur avläsning. Tillverkaren själv säger att ingen avläsning ska ta längre än 3 sekunder och oftast går det mycket fortare än så. Enligt de bäst i test eller kundrecensioner som redan finns på nätet vittnar om att detta stämmer till 100%.

Sekundsnabb stektermometer

Vill du verkligen få tag på det bästa på marknaden så är Termapen SuperFast instickstermometer det bästa som finns att köpa. Priset kanske gör att de flesta personer höjer på ögonbrynen men teknologin / komponenterna som används i dessa stektermometrar är gjorda för att användas inom industrin. Vid användning i ett vanligt kök så kommer denna stektermometer hålla under väldigt lång tid.

Bäst i test vinnaren från ThermoWorks visar innertemperaturen med decimals noggrannhet och har också automatisk avstängning. Insticksnålen fungerar precis som en vanlig fällkniv och när nålen fälls ut så sätts termometern igång automatiskt. Skulle du glömma fälla ihop stektermometern så har den automatisk avstängning.

Tålig termometer som är vattenskyddad

Bäst i test vinnaren Thermapen SuperFast stektermometer är vattenskyddad och har så kallad biometric-behandling för att motverka bakterier. Den är inte vattentät, men den har skydd för stänk.

Själva insticksnålen är tillverkat av rostfritt stål medans resten är tillverkat i högkvalitativ plast. Nålens yttersta del är extra smalt för att minska vätskeläckage när du sticker hål på köttet vid avläsning. Detta är alltså inte en stektermometer som du placerar direkt inne i ugnen, utan är en stektermometer för snabb avläsning vid vanlig stekning eller varför inte när du grillar kött.

Alla Thermapen stektermometrar är tillverkade för hand i Stor Britannien och är noggrant kalibrerade innan de skickas i väg till butik. Där medföljer även ett kalibreringscertifikat så att du kan säkerställa att termometern har blivit korrekt kalibrerad.

Trots att Thermapen SuperFast har varit förstavalet under flera år så har ingen annan stektermometer kommit i närheten av den kvalitet, noggranhet, avläsningstid och egenskaper. För sitt pris är Thermapen SuperFast en självklar testvinnare som vinner vår utmärkelse bäst i test.

 • Skäl att köpa
 • Sekundsnabb avläsning, det tar högst 3 sekunder för att läsa av innertemperaturen.
 • Hög noggrannhet med decimals noggrannhet.
 • Batterilivslängd på 1500 timmar.
 • Handbyggd i fabrik och all stektermometrar har kalibrerats direkt hos fabriken. Det medföljer även ett kalibreringscertifikat i kartongen.
 • Mätområden från -49,9 till 299,9°C.
 • Den yttersta spetsen på nålen är extra smal för att minimera onödig vätskeläckage vid mätning.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Mingle M514 Stektermometer - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Mingle M514 Stektermometer bild
ButikPris
237:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen hos svenska butiker

Det är inte alla som har råd att köpa bäst i test vinnaren Thermapen och det är inte heller alla som vill lägga så mycket pengar på en liten stektermometer. Vi har därför letat upp en värdig vinnare som är betydligt billigare och som nog passa de flesta plånböcker. Modellen vi pratar om är Mingle M514 som är en enkel snabbläsande kökstermometer som kan mäta temperaturer i både Celsius och Fahrenheit.

Mingle M514 är den typ av stektermometer som används när man vill läsa av temperaturen snabbt vid t.ex. stekning av kött eller när du grillar. Stektermometern är både snabb och smidig enligt de flesta kundrecensioner som finns att hitta på nätet.

Prisvärd stektermometer som gör jobbet

Mingle M514 är kanske inte lika bra som bäst i test vinnaren från ThermoWorks. Men även om denna stektermometer är något långsammare så gör den ett väldigt bra jobb och som troligtvis räcker långt för de flesta personer.

Stektermometern Mingle M514 är relativt snabb vid avläsning av temperatur och stabiliserar sig ganska snabbt. Avläsningen tar bara någon sekund längre och kan mäta temperaturer från -45 till 200°C.

Den är tillverkad i rostfritt stål och kommer med ett silikonhandtag för bättre grepp. Likt bäst i test vinnaren så är även denna värmekänslig och är inte avsedd för att användas vid varma källor under en längre tid. D.v.s. endast avsedd för att mäta temperatur vid ett tillfälligt tillfälle så som t.ex. vid stekning av kött.

Noggrannheten på denna modellen är 1°C, vilket är fullt tillräckligt för vilken amatörkock som helst. Vill du ha högre noggrannhet än 1°C så måste du vända dig till bäst i test vinnaren Thermapen SuperFast som har en noggrannhet på decimalnivå.

Detta är enligt oss den mest prisvärda och bästa snabbläsande digitaltermometer i sin prisklass. Det är väldigt få stektermometrar som kommer i närheten av denna med tanke på det låga priset.

Specifikationer & fördelar med Mingle M514 kökstermometer

 • Skäl att köpa
 • En noggrannhet på +- 1°C, tillräckligt för de flesta amatörkockar.
 • Snabb temperatur avläsning.
 • Finns i både röd och svart färg.
 • Kan mäta temperaturer från -45 till +200°C.
 • Nålen är tillverkad av rostfritt stål medans handtaget är av silikon.
 • Längd 20 cm.
 • Kan visa mätvärden i både Celsius och Fahrenheit.
 • Skäl att inte köpa
 • Nålen är inte lika tunn som på finare modeller
 • Den är lite kort om du vill använda den på grillen

Professional Secrets - Särskilt rekommenderad

Särskilt rekommenderad
Professional Secrets bild
ButikPris
774:-Besök
999:-Besök
 • Bästa stektermometer enligt Aftonbladets termometer test 2019
 • Andraplats i Allt om Mat 2019
 • Toppbetyg när vi på inspekto.se testa stektermometern
 • Väldigt högt kundomdöme hos de butiker som säljer modellen

Professional Secrets kökstermometer är en väldigt intressant snabbläsande modell som bland annat har vunnit bäst i test i Aftonbladets jämförelsetest 2019. Stektermometern har också fått riktigt bra kundomdömen hos de butiker som säljer modellen. Men är den bättre än världskända Thermapen SuperFast?

Skapad i samarbete med professionella kockar

Testvinnaren Professional Secrets termometer är en snabbläsande modell som bland annat har tagits fram med hjälp av professionella kockar. Modellen har också finansierats genom populära tjänsten Kickstarter och har mer eller mindre tagit marknaden med storm.

Professional Secrets kökstermometer erbjuder många av de egenskaper vi ser på t.ex. Thermapen SuperFast som används av professionella kockar världen över. Kökstermometern har bland annat en ultratunn nål på bara 1,2 mm och som kan mäta temperaturer mellan -50 till +350 C°. Avläsningen är snabb (max 2 sekunder) och du får också temperaturen i decimalform så att du enklare ska kunna se vart temperaturen är på väg.

Men vad är det som gör modellen till en av marknadens bästa stektermometrar? Något som gör denna stektermometer väldigt unik är själva displayen. Formfaktorn i kombinationen med en display som flippar runt beroende på hur du håller termometern gör att du enkelt kan läsa av temperaturen hur du än håller den. Denna egenskap är definitivt bättre än det vi ser på bäst i test vinnaren Thermapen SuperFast.

Ett stort plus med modellen är också vattentålighet d.v.s. du kan skölja av den under kranen utan att något tar skada. Däremot klarar den inte av att ligga i blöt eller diskas i maskindisk men det är inget vi förväntar oss av en sådan här produkt.

Vi skulle säga att Professional Secrets stektermometer är en direkt konkurrent till Thermapen SuperFast då de har ungefär samma pris. Är detta ett bättre köp? Kanske. Läs vårt egna test av Professional Secrets digitala stektermometer.

 • Skäl att köpa
 • Bäst i test vinnare och toppbetyg från kundrecensioner
 • Stektermometer för snabb avläsning (max 2 sekunder)
 • Extremt tunn givare på 1,2 mm
 • Tydligt digital display som flippar runt beroende på hur du håller termometern
 • Tål vatten
 • Ett smidigt fodral medföljer för att skydda nålen
 • Skäl att inte köpa
 • Lite klurig att välja mellan celsius och fahrenheit

Funktion Sugar Kökstermometer - Prisvärt budgetalternativ

Särskilt rekommenderad
Funktion Sugar Kökstermometer bild Funktion Sugar Kökstermometer bild
ButikPris
129:-Besök
159:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat modellen

Funktion Sugar är en populär digital kökstermometer som fått toppbetyg hos svenska butiker från nöjda kunder. Vi har tittat närmare på denna termometer som passar för kött, fisk, bröd, vin, knäck, kola och mycket mer. Med ett mätområde på -20 till +150 grader och en noggrannhet på ±1 grad ger den snabba och exakta temperaturavläsningar.

Den stilrena designen kompletteras av en enkel och användarvänlig LCD-display. När du startar termometern visas den senast mätta temperaturen i 1,5 sekunder och du kan välja mellan Celsius eller Fahrenheit. Ett skyddshölje medföljer, vilket ger extra skydd för termometern. 

Vi uppskattar den automatiska avstängningen efter 15 minuter och att den bakbelysta displayen slocknar efter 15 sekunder. Detta sparar så klart batteri i längden då det är lätt hänt att man glömmer stänga av termometern vid stressig matlagning. Termometern drivs av 2 stycken LR44 knappcellsbatterier som medföljer. 

En unik aspekt av Funktion kökstermometer är dess minnesfunktion för senaste mätning vilket kan vara användbart när man jämför temperaturer. Svenska konsumenter berättar att den är lätt att använda och visar temperaturen snabbt och tydligt. Dock bör man vara försiktig, eftersom den plastiga konstruktionen kanske inte klarar stötar så bra.

Sammanfattningsvis är Funktion kökstermometer en prisvärd och utmärkt termometer i budgetklassen som varmt rekommenderas för både hemmabruk. Den snabba och tydliga avläsningen, tillsammans med användarvänliga funktioner gör den till ett smart val för alla som vill ha något prisvärt.

 • Skäl att köpa
 • Snabb temperaturavläsning trots ett lågt pris
 • Bra noggrannhet på ±1 grad
 • Minnesfunktion för senaste mätning
 • Användarvänlig och bakbelyst LCD-display
 • Automatisk avstängning
 • Skäl att inte köpa
 • Plastig konstruktion och kan vara känslig för stötar

Kamado Sumo Instant Read - Toppbetyg

Kamado Sumo Instant Read bild Kamado Sumo Instant Read bild Kamado Sumo Instant Read bild
ButikPris
414:-Besök
 • Toppbetyg hos Cervera från konsumentrecensioner
 • 5 av 5 stjärnor hos Bagaren & Kocken

Sekundsnabb grilltermometer som har fått väldigt bra kundomdömen hos flera butiker i Sverige. Både hos Cervera och Bagaren & Kocken har produkten fått toppbetyg från konsumenter som har testat grilltermometern.

Gedigen stektermometer för grillning

Kamado Sumo och kamadogrillar är troligtvis något du har hört talas om tidigare. En typ av grill som har hämtat inspiration från Japan där man placerar stenar runt en eldstad. Kamado Sumo är däremot ett märke som säljer dessa populära grillar och som nu har lanserat en snabb grilltermometer.

Grillutrustningen är inte komplett utan både grilltermometer och en flasköppnare. Medans du snabbt inspekterar temperaturen på det du grillar kan du samtidigt öppna en kall öl. Kamado Sumo Instant Read har nämligen en inbyggd flasköppnare.

Flasköppnare är kanske inte den viktigaste funktionen när det kommer till stektermometrar men i det här fallet är det en ganska trevlig egenskap. Utöver flasköppnaren har termometern en ultratunn termometerspets som smidigt glider in i köttet, utan att det resulterar i för stora hål där vätska kan dräneras.

Likt Professional Secrets stektermometer så har även denna modell en roterande display som passar både vänster- och högerhänta personer. Displayen är också bakgrundsbelyst så att du kan grilla i mörkret. Den har också ett litet minne som kommer ihåg minsta samt högsta temperaturen.

Något vi däremot älskar med modellen är IP-klassningen IP67 vilket innebär att den både är damm och vattentät. Något som fler tillverkare borde ta efter. IP67 innebär ganska kort att den klarar 30 minuter nedsänkt till 1 meters djup och ska vara skydd emot damm.

 • Skäl att köpa
 • Sekundsnabb grilltermometer
 • Inbyggdflasköppnare
 • Ultratunn termometerspets så att vätska inte rinner ut
 • Bakgrundsbelyst display som roteras beroende på hur termometers hålls
 • IP67 - klarar både damm och är vattentät
 • Kan kalibreras med hjälp av knapparna
 • Skäl att inte köpa
 • Flasköppnaren känns lite som en gimmick
 • Något hög prislapp

ETI Therma 1 - För professionellt bruk

ETI Therma 1 bild
ButikPris
1995:-Besök
 • Bra kundomdömen från de få kundrecensioner som finns på modellen

ETI Therma 1 är vårt test dyraste modell av flera anledningar. Om du är på jakt efter något professionellt som kan ta temperatur både snabbt och exakt så är detta rätt stektermometer för dig. Detta är alltså en instickstermometer för industriellt bruk d.v.s. på restaurang eller liknande.

Kalibreringscertifikat medföljer

Då denna fantastiska kökstermometer är gjord för industriella kök så krävs det en särskild noggrannhet. För att du ska kunna vara säker på att den mäter korrekt när du får den så är den noggrant inställd / testad vid produktion och ett kalibreringscertifikat medföljer.

Batteritiden på 1500 timmar är också en sådan sak som gör att denna stektermometer passar storkök som kräver regelbunden användning. ETI Therma 1 har också automatisk avstängning efter 10 min.

Något annat som också är ganska unikt är själva mätområdet vilket är mellan -50 till +1 000 °C. Ett enormt mätområde som kanske kan kännas lite onödigt för det vanliga köket. Responstiden då? En sekunds respons vid mätning.

Insticksnålen är också extra tunn och mäter endast 1,3 mm vilket gör att du slipper fula hål i köttbiten. Vilket är så klart extra noggrant på restauranger men kanske inte hemma i det vanliga köket. Sysslar du med sous vide så kan du faktiskt använda denna stektermometer genom plasten om du använder sous-vide-tejp.

Även för ungnen vid lite lägre temperaturer
ETI Therma 1 kan också användas som ugnstermometer om så önskas men däremot så klarar sladden endast av högst 175 °C. Kabellängden är 1 meter lång och var noga med att inte klämma kabeln. Använd alltid den lilla skåra som finns på ugnen som är avsedd för termometersladdar.

Ett ordentligt fodral medföljer också för att skydda enheten och allt är tillverkat i Storbritannien. För en vanlig amatör så är detta kanske inte det mest vanliga köpet men ibland är det kul att vara extra nördig.

 • Skäl att köpa
 • En stek- och ugnstermometer för professionellt bruk.
 • Sekundsnabb avläsning av termperatur.
 • Extra tunn insticksnål på 1,3 mm.
 • 1500 timmars batteritid.
 • Ett mätområde på -50 till +1 000 °C
 • Levereras med kalibreringscertifikat från tillverkaren.
 • Skäl att inte köpa
 • Saftigt pris

Eva Solo Cook'N Time - Bra alternativ (För ugnen)

Eva Solo Cook'N Time bild
ButikPris
713:-Besök
713:-Besök
 • Bra kundrecensioner hos flera butiker

Vi passade även på att välja ut två olika ugnstermometer som kan användas i ugnen när det är dags att tillaga de större köttstyckena i ugnen. Vid längre matlagning så vill man gärna använda en stektermometer som klarar av värmekällor under en längre tid och då räcker det inte längre att använda en snabbläsande stektermometer.

När det kommer till så kallade ugnstermometrar så är det en hel djungel, vill man ha en trådlös stektermometer eller vill man ha en bergssäker stektermometer med alarm?.

Eva Solo Cook’N Time stektermometer är en bergsäker variant som kommer hålla under en lång tid. Den är inte trådlös, men det minimerar också risken för att något ska gå fel vid användningen.

Pålitlig digital ugnstermometer från Eva Solo

För de flesta som gillar design så är Eva Solo ett vanligt förekommande när det gäller köksutrustning och kökstillbehör. Stektermometern Cook’N Time från Eva Solo är en enkel och pålitlig modell som gör precis vad den ska. D.v.s. den mäter temperaturen och den larmar när den uppnår önskad temperatur, mer än så behöver man inte förvänta sig av en bra stektermometer.

Något man däremot vill förvänta sig av en bra stektermometer är pålitlighet och noggrannhet.

Cook’N Time från Eva Solo är något multifunktionell d.v.s. den kan användas både som stektermometer, men också som en vanlig klocka med sin läckra design. Designen är väldigt diskret vilket gör den perfekt att ha framme hela tiden som en vanlig klocka i köket.

Funktioner

Eva Solo Cook’N Time har flera väldigt bra funktioner som t.ex. förinställda temperaturinställningar för olika kött. För att ställa in timer så behöver du göra ett enkelt knapptryck under displayen och sedan kan du vrida på aluminiumringen för att nå önskad tid eller annat val.

Den har till och med en smälttemperatur indikering för choklad, perfekt för den som också älskar att baka.

Stektermometern kommer med krok vilket gör det möjligt att hänga den direkt på ugnsluckan.

Specifikationer & fördelar med Eva Solo Cook’n Time

 • Skäl att köpa
 • Hög noggrannhet och är väldigt pålitlig.
 • Enkel stektermometer som passar de flesta som bara vill ha en fungerade och pålitlig stektermometer.
 • Kan hängas direkt på ugnsluckan.
 • Fungerar som stektermometer, men också som digital klocka och passa enkelt in med sin diskreta design.
 • Kommer med flera förprogrammerade temperaturinställningar till olika köttsorter. Har till och med smälttemperatur för choklad.
 • Inställningar görs genom att vrida på aluminiumringen och två knappar under samt över displayen.
 • Timerfunktion med alarmfunktion.
 • Skäl att inte köpa
 • Går inte ställa in vilken temperatur du själv vill använda utan enbart förvalda

Blomsterbergs Infraröd Termometer - Snabb infraröd termometer

Blomsterbergs Infraröd Termometer bild Blomsterbergs Infraröd Termometer bild Blomsterbergs Infraröd Termometer bild
ButikPris
509:-Besök
799:-Besök
 • Toppbetyg hos Bagaren & Kocken
 • Toppbetyg hos KitchenTime från vanliga konsumenter

Smidig infraröd termometer från Blomsterbergs som fått toppbetyg hos flera svenska butiker. Både hos KitchenTime och Bagaren & Kocken har modellen fått toppbetyg från vanliga kundrecensioner.

Kombinerad termometer med infraröd laser och stektermometer

Det kanske kan tyckas konstigt att använda en infraröd termometer till vanlig matlagning då dessa oftast används inom bygg och liknande. Men det finns bra användningsområden även om det är lite nischat när det gäller matlagning. Något som däremot gör denna infraröda termometer något unik är mätstickan med sladd som kan användas för att även mäta innertemperaturen. 

Vad ska man då använda en infraröd termometer till vid matlagning? Det finns flera tillfällen då ytmätning är till stor hjälp och det kan vara allt från att mäta temperatur på pizzasten eller så att stekpannan har nått önskad temperatur. Hur ofta misslyckas du med första pannkakan eller lägger på köttet för tidigt? Ofta går vi på magkänsla eller när smöret slutar låta men det är inte alltid vi använder smör vid stekning så som t.ex. med lövbiff.

Blomsterbergs infraröda termometer kan snabbt mäta temperaturen (under 1 sekund) mellan -50°C till +250°C. Displayen är tydlig och enkel samt har bakgrundsbelysning för tillfällen då det är mörkt. Den är också utrustad med inbyggt minne för både lägsta och högsta temperatur.

Mätstickan som medföljer kan du använda för att mäta innertemperaturen och där finns även en klämma du kan fästa direkt på t.ex. gryta eller stekpanna. Mätstickan saknar däremot larmfunktion för när önskad temperatur är uppnådd. Vilket vi tycker är lite synd.

 • Skäl att köpa
 • Kombinerad infraröd termometer och stekstermometer
 • Snabb ytmätning på under 1 sekund
 • Mätsticka och klämma för mätning av innertemperatur
 • Tydlig display med bakgrundsbelysning
 • Använder 1 st 9 volt batteri (ingår ej)
 • Skäl att inte köpa
 • Passar inte all typ av matlagning.

Muurikka Trådlös 249042 ugnstermometer - Bra trådlös (För ugnen)

Muurikka Trådlös 249042 ugnstermometer bild
ButikPris
489:-Besök
489:-Besök
509:-Besök
 • Bra kundrecensioner och ett väldigt populärt märke

I detta bäst i test av stektermometrar så har vi även valt ut en trådlös ugnstermometer från kända Muurikka. Muurikka är framförallt kända för att tillverka stekhällar av högsta kvalité för gas eller öppen eld och även andra grilltillbehör. Kort sagt är Muurikka ett highend märke för många personer och deras trådlösa stektermometer är en produkt som håller väldig god kvalité.

Lång räckvidd på 20 meter

Muurikka trådlösa stektermometer har en ordentlig räckvidd på 20 meter som räcker för de flesta hem och vill du använda den i grillen så går det också bra. Detta förutsätter så klart att det inte är för varmt i grillen och det bör inte heller vara för hög temperatur när man grillar överhuvudtaget.

Muurikka stektermometer har flera förinställda temperaturinställningar för olika köttsorter och har också stöd för hur tillagat kött ska vara när det är färdigt.

LCD-displayen kan visa temperatur i både Celsius och Fahrenheit. Enheten kommer med timer / alarmfunktion med en start – stoppknapp.

Specifikationer & fördelar med Muurikka trådlösa stektermometer

 • Skäl att köpa
 • Hög kvalité.
 • Lång räckvidd upp till 20 meter som täcker stora delar av hemmet.
 • Timer-funktion med alarm.
 • Kommer med flera förprogrammerade temperaturinställningar för olika köttsorter.
 • Passar perfekt som vanlig ugnstermometer.
 • Skäl att inte köpa
 • Stickan är ganska lång vilket kan vara ett problem ibland.

Köpguide – Så väljer du bästa stektermometer

köpguide stektermometer

När det gäller stektermometrar så är det en komplett djungel och det finns säkert över 100 olika stektermometrar ute på den svenska marknaden. Det är också väldigt svårt att hitta bra bäst i test av stektermometrar då det helt enkelt inte har skett speciellt många de senaste 5 – 10 åren.

De flesta bäst i test av stektermometer från t.ex. Testfakta eller t.ex. Råd & Rön är gamla artiklar som listar gamla produkter som inte finns att köpa längre. Vi har därför lagt extra vikt på att analysera kundrecensioner för de stektermometrar som vi har listat i vår sammanställning.

Ett annat problem är att stektermometer är ett ganska brett ord för när man pratar allmänt om stektermometer så har nästan alla personer en bild av en stektermometer för ugnen. Sen kan det också skilja sig om den är digital eller är helt analog. Vissa föredrar fortfarande vanliga analoga stektermometrar, men vi har valt att endast ta med digitala då de helt enkelt håller bättre prestanda med dagen teknik.

Två olika typer av stektermometrar med två olika användningsområden

Snabbläsande digitaltermometrar

Om vi tittar på bäst i test vinnaren Thermapen SuperFast så är det snabbläsande digitaltermometrar. Den lämpar sig till stekning av kött för att kolla innertemperaturen. Den fungerar även till många andra saker så som t.ex. när du grillar på grillen.

Den är kanske som mest effektivast till att kolla innertemperaturen på kött men samtidigt fungerar den i princip till det mesta inom matlagning. Kanske vill man kunna ta temperaturen när man smälter choklad som man ska använda till sitt bakverk. Då är denna typ av stektermometer verkligen smidig.

Denna typ av termometer är inte samma som ugnstermometer där du låter stickan sitta kvar i köttet. Det är först när t.ex. köttet börjar bli färdigt som du sticker ner stickan och avläser innertemperaturen.

Ugnstermometer har sina egna användningsområden och helt undviker vi att använda dessa i stekpannan då de gör för stora hål i köttbiten så saften rinner ut. Visst kan du låta sonden från ugnstermometern sitta kvar men när väl köttet ska vändas blir det lite omständligt.

Vi rekommenderar att köpa två olika stektermometrar

ugnstermometer digitalVi rekommenderar att man helt enkelt väljer att köpa två olika köttermometrar då dessa har olika användningsområden. Snabbläsande digitaltermometrar och klassiska ugnstermometrar fyller olika funktioner.

Ett alternativ är att börja med att köpa en snabbläsande stektermometer som är avsedd för snabba temperaturavläsningar då dessa även kan användas på köttbitar i ugnen. Du kan inte låta den sitta kvar i köttbiten men du kan trots allt göra regelbundna temperaturmätningar.

Dessa snabba stektermometrar fungerar lika bra vid grillen som att du steker kött i en stekpanna och är något som de flesta föredrar framför en termometer som används direkt i ugnen.

Vid ett senare tillfälle kan man välja att investera i en bra ugnstermometer som kan hålla koll på köttet under kontrollerade former med alarm / timer. När du tillagar något i ugnen så är ugnstermometern nästan oslagbar och du slipper öppna ugnen för att kolla innertemperaturen. Det sköter sig själv helt enkelt vilket den snabbläsande digitaltermometern inte gör.

Funktioner och egenskaper

Professional Secrets stektermometer som vi har testat

Det finns några saker som gör att vissa bra stektermometrar sticker ut mer än andra. Här nedanför går vi igenom lite snabbt vilka funktioner och egenskaper som är värda att fundera över.

Noggrannhet – Detta är kanske den mest självklara egenskapen som alla stektermometrar bör vara. Nu har de flesta modeller väldigt bra noggrannhet förutom några få modeller. Till vanlig matlagning gör det inte så stor skillnad om temperaturen visar fel på 0,5 ˚C men till bakning kan det göra skillnad. Välj därför en modell som t.ex. Thermapen ETI Classic som är kalibrerad från fabrik.

Avläsningshastighet – Väljer du en snabbläsande digitaltermometer så ska den så klart vara snabb. Bästa stektermometern klarar av att läsa av innertemperaturen på 2-3 sekunder vilket är det vi rekommenderar. Ju snabbare den är, desto fler användningsområden.

Display – Skärmen som visar temperaturen har faktiskt stor betydelse. Försök välja en stektermometer som har en display som kan rotera beroende på hur du håller enheten. Det bästa är om skärmen också är bakgrundsbelyst så att den även kan användas i sämre ljus. T.ex. när du grillar utomhus tidig vår eller på hösten när solen går ner tidigt.

Nålens tjocklek och längd – Ska du använda stektermometern till stekning av kött bör du välja en modell som har en tunn nål. Anledningen till detta är att större hål släpper ut onödigt mycket köttsaft och vill du kolla temperaturen flera gången blir det ganska mycket saft. Ju tunnare, desto bättre.

Längden på temperatursensorn d.v.s. nålen bör också vara tillräckligt lång så att man inte riskerar att bränna sig. Vill du använda den när du grillar i trädgården är en längre insticksnål betydligt smidigare.

Tips – Sätt upp en lapp bakom en kökslucka för innertemperaturer

lapp med innertemperaturer på köksluckanInnertemperaturen för gris och fågel är kanske inte så svårt att komma ihåg. Men när det kommer till nötkött finns det en rad olika temperaturer att välja mellan och som inte alltid är så lätt att komma ihåg alltid.

Vårt lilla tips är att skriva ut en liten lista över innertemperaturer som du snabbt kan kolla på om du blir osäker under matlagningen. Vi har sammanställt en liten temperaturlista som du kan använda och skriva ut.

Tänk på att innetemperaturen kan stiga något efter att du har tagit av köttet från stekpannan. Därför kan det vara bra att plocka av köttet när temperaturen är någon grad under önskad temperatur.

Gris

 • Optimal temperatur för fläskkött är 70˚C förutom vissa saker.
 • Julskinka – 72˚C
 • Sidfläsk – 80˚C
 • Fläskkarré – 80-85˚C

Nöt

 • Blodigt / rare – 50-54˚C – Både nöt och lamm
 • Medium / medium rare – 55-57˚C – Både nöt och lamm
 • Medium välstekt / medium – 58–65˚C – Både nöt och lamm
 • Välstekt / well-done – 70˚C – Både nöt och lamm

Kyckling och Kalkon

 • Hel kyckling – 82˚C
 • Kycklingfilé – 72˚C
 • Kycklingklubba – 82˚C
 • Kycklinglår – 82˚C
 • Kalkon – 72˚C
 • Kalkonbröst – 72˚C

Fisk

 • Lax – 52-56˚C
 • Torsk – 56˚C

Frågor & svar – Vanliga frågor om termometrar

 1. Vad innebär en roterande display?
 2. Hur använder man stektermometer?
 3. En ugnstermometer eller en snabbläsande termometer?
 4. Vilka termometrar är bäst att använda?
 5. Är stektermometrar bra till mer än bara kött?

Vad innebär en roterande display?

En roterande display på en stektermometer är ofta underskattat, speciellt för vänsterhänta personer. Med en roterande display så gör det ingen skillnad om stektermometern hålls upprätt eller upp och ner. Den digitala displayen kommer själv rotera sig korrekt beroende på hur du håller termometern.

Tyvärr är det så att de flesta produkter är anpassade för högerhänta personer. Men med en roterande digital display så blir termometern minst lika smidig för vänsterhänta personer.

Hur använder man stektermometer?

En klassisk snabbläsande stektermometer är väldigt enkel att använda. Som regel är det bara att sticka in nålen/sonden i den tjockaste delen av köttet för få korrekt innertemperatur. Det är framförallt viktigt med gris och kyckling att du sticker in nålen på den tjockaste delen och det skadar inte att testa temperaturen två gånger för att säkerställa att nålen har kommit rätt. 

En ugnstermometer eller en snabbläsande termometer?

Det finns inget som är bättre än det andra när det gäller dessa två helt olika termometrar. De har helt enkelt olika användningsområden även om de kan användas på samma sätt. Ska du t.ex. grilla en kyckling i ugnen eller annat kött som tar lite längre tid så är en klassisk ugnstermometer (analog eller digital) det bästa valet. Det är helt enkelt smidigare för du slipper öppna ugnen och ta ut köttet för att mäta temperaturen.

Vill du däremot kunna kolla av temperaturen när du steker kött, kyckling eller fisk så är en snabbläsande digitaltermometer smidigare på alla sätt. Visst, denna skulle du också kunna använda till att kolla köttbiten i ugnen men det är betydligt mer omständligt. 

En annan stor fördel med dessa stektermometrar med snabbläsning är att temperaturen endast mäts längst ut på spetsen. Med ugnstermometer eller andra enklare analoga stektermometrar krävs det nästan att hela sonden trycks in i köttet för att få rätt temperatur. Vilket inte fungerar om du bara steker en liten bit kött på stekjärnet.

Vilka termometrar är bäst att använda?

Termometer är för många en nödvändighet för att lyckas med mat i köket och speciellt med kött där det kan vara svårt att hitta rätt temperatur. Men även inom bakning finns där flera användningsområden så som t.ex. kolla av temperaturen på degen så att jästen inte blir förstörd med mera. 

Rent generellt så kan du klara dig väldigt fint med endast en snabbläsande kökstermometer då den är så mångsidig. Men ska du börja göra saker i ugnen så är ugnstermometern oslagbar även om den bara är analog.

Är stektermometrar bra till mer än bara kött?

En snabbläsande stektermometer kallas också för kökstermometer ibland och det är för att den kan användas till vad som helst i köket där du snabbt behöver kolla temperaturen. Allt från när du bakar till när du steker en bit kött, fisk, eller kyckling.


Så valde vi ut modeller till vårt bäst i test

Stektermometer bäst i test 2023Det finns väldigt många olika typer av stektermometrar på marknaden, allt från enkel ugnstermometer till snabbläsande digitaltermometrar. Det finns även termometrar som mäter med laser för att kolla yttemperaturen och det är så klart bra om du vill kolla temperatur på sås eller liknande.

I vårt bäst i test har vi valt att ha med både snabbläsande digitaltermometrar och helt vanliga ugnstermometrar. Dessa två typer har egentligen helt olika användningsområden och det bästa är egentligen att ha båda typer i köket. Visst, det går att använda den vanliga ugnstermometern för att mäta temperaturen på köttbiten du steker. Men du får räkna med en betydligt längre mättid och ett fult hål i köttbiten där köttsaften rinner ut.

Angående stora oberoende test av stektermometrar så är tyvärr utbudet väldigt dåligt när det gäller Sverige. De flesta är alldeles för gamla för att ens ta med som källa då de har flera år på nacken och många modeller finns inte idag.

Vi har helt enkelt fått använda kundrecensioner och produktrecensioner för att ta fram de bästa modellerna. Priset för bäst i test vinnaren är ganska högt men vi är övertygade om att det är värt investeringen.

För den som vill komma undan billigare så är Mingle M514 en fantastisk stektermometer som troligtvis passar vilken hemmakock som helst. Den är både snabb, relativt pålitlig (+- 1C) och extremt billig. För det priset så är det mycket stektermometer man får för pengarna.

Uppdatering vår/sommar 2023 – Thermapen SuperFast behåller utmärkelsen bäst i test av flera skäl. Förutom att den är prisvärd så erbjuder den svårslagna egenskaper och funktioner. Den är snabb, tål vatten och har extremt hög noggrannhet. Förutom detta så har den en väldigt tunn nål som inte gör att saften rinner ur köttet.

Nytt för 2023 är kökstermometern Funktion Sugar som snabbt fått bra kundomdömen hos svenska butiker. Trots sitt låga pris erbjuder den imponerande prestanda som gör att den fungerar till det mesta inom matlagning och bakning, inklusive stekning.

Källor

The Wire

The Wire testade 5 olika stektermometrar som avläser temperaturen omedelbart och några av de modeller som testades vart EatSmart Precision Elite, Grill Beastometer, Lavatools Thermowand och så klart bäst i test vinnaren Thermapen SuperFast. Testvinnaren i deras test blev Thermapen SuperFast stektermometer även om priset är betydligt högre än många andra modeller. Vill man investera i något för framtiden och som ska hålla länge så är det Thermapen SuperFast som gäller.. The Wire.

Inspekto.se

Under slutet på 2022 och början på 2023 testa vi Professional Secrets digitala stektermometer. I fann väldigt få negativa saker med modellen och överlag prestera den över förväntan. Mest positivt var skärmen och den tunna mätstickan som gjorde väldigt små hål. Läs vårt test av stektermomern.

Aftonbladet 2019

Under 2019 så utförde Aftonbladet ett test på 10 olika termometrar. Allt från ugnstermometrar till snabba stektermometrar som läser av temperatur på någon sekund. Något märkligt att testa dessa helt olika termometrar i samma test kan vi trycka. Det är helt olika användningsområden och därför blir jämförelsen något konstigt. Men bäst i test blev Professional Secrets kökstermometer även om prislappen var något hög. Andraplats hamnade Mingle Sunartis och på tredjeplats kökskungen termometer. Hela testet hittar du här.

Allt om Mat 2019

Allt om Mat har tipsat om tre olika kökstermometrar som professionella kockar använder i köket. Precis som vi har skrivit i vår köpguide så är det inte bara viktigt att ha en kökstermometer utan den måste också visa en korrekt temperatur. Steker du t.ex. kyckling vill du inte ha en kökstermometer som visar 5 grader fel.

Allt om Mat har listat ETI Superfast Thermapen 4 som bäst i test och på andraplats kom den nyare Professional Secrets kökstermometer. Tredje bäst blev GTH 1150 MTL som är en dyr och professionell termometer som bland annat används i kock-VM. Läs mer här.