Stektermometer bäst i test – Bästa och snabbaste


En bra stektermometer är ett av de bästa hjälpmedel du kan ha i köket och är något som alla bör ha hemma i köket för att lyckas med större stycken kött. Nu finns det lite olika stektermometrar att välja mellan och varje termometer har sina olika användningsområden. Vissa är perfekta till stekning eller grillning medans andra fungerar bättre till tjocka köttstyckning som tillagas i ugnen.

Vår rekommendation är faktiskt att ha två olika stektermometrar, en för snabb avläsning vid t.ex. stekning eller grillning och sedan en som används i ugnen. Många kallar dessa för ugnstermometer.

Vi har gått igenom hela den svenska marknaden i jakten på den bästa stektermometern och har kommit fram till ett par olika alternativ som har fått toppbetyg i test, men också toppbetyg från kundrecensioner.


Thermapen SuperFast Proffstermometer – Bäst i test (snabbavläsning)

ButikPris
746:-Besök
849:-Besök
849:-Besök
900:-Besök
999:-Besök
 • 4,8 av 5 på brittiska Amazon efter 140 kundrecensioner.
 • Rekommenderas av The Wire.

Stektermometrar från kända ThermoWorks räknas ofta som proffsprylar och i många kockkretsar så är detta det enda alternativet. Produkter från ThermoWorks må vara ganska dyra, men faktum är att dessa produkter håller väldigt hög kvalité och håller också väldig hög noggrannhet vid temperaturavläsning.

Thermapen SuperFast proffstermometer räknas som det bästa när det kommer till stektermometrar för omedelbar temperatur avläsning. Tillverkaren själv säger att ingen avläsning ska ta längre än 3 sekunder och oftast går det mycket fortare än så. Enligt de bäst i test eller kundrecensioner som redan finns på nätet vittnar om att detta stämmer till 100%.

Sekundsnabb stektermometer

Vill du verkligen få tag på det bästa på marknaden så är Termapen SuperFast instickstermometer det bästa som finns att köpa. Priset kanske gör att de flesta personer höjer på sina ögonbryn, men teknologin / komponenterna som används i dessa stektermometrar är gjorda för att användas inom industrin. Vid användning i ett vanligt kök så kommer denna stektermometer hålla under väldigt lång tid.

Bäst i test vinnaren från ThermoWorks visar innertemperaturen med decimals noggrannhet och har också automatisk avstängning. Insticksnålen fungerar precis som en vanlig fällkniv och när nålen fälls ut så sätts termometern igång automatiskt. Skulle du glömma fälla ihop stektermometern så har den automatisk avstängning.

Tålig termometer som är vattenskyddad

Bäst i test vinnaren Thermapen SuperFast stektermometer är vattenskyddad och har så kallad biometric-behandling för att motverka bakterier. Den är inte vattentät, men den har skydd för stänk eller liknande.

Själva insticksnålen är tillverkat av rostfritt stål medans resten är tillverkat i högkvalitativ plast. Nålens yttersta del är extra smalt för att minska vätskeläckage när du sticker hål på köttet vid avläsning. Detta är alltså inte en stektermometer som du placerar direkt inne i ugnen, utan är en stektermometer för snabb avläsning vid vanlig stekning eller varför inte när du grillar kött.

Alla Thermapen stektermometrar är tillverkade för hand i Stor Britannien och är noggrant kalibrerade innan de skickas i väg till butik. Där medföljer även ett kalibreringscertifikat så att du kan säkerställa att termometern har blivit korrekt kalibrerad.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Thermapen SuperFast

 • Sekundsnabb avläsning, det tar högst 3 sekunder för att läsa av innertemperaturen.
 • Hög noggrannhet med decimals noggrannhet.
 • Batterilivslängd på 1500 timmar.
 • Handbyggd i fabrik och all stektermometrar har kalibrerats direkt hos fabriken. Det medföljer även ett kalibreringscertifikat i kartongen.
 • Mätområden från -49,9 till 299,9°C.
 • Den yttersta spetsen på nålen är extra smal för att minimera onödig vätskeläckage vid mätning.

Mingle M514 Stektermometer – Prisvärd (snabbavläsning)

ButikPris
159:-Besök
159:-Besök
179:-Besök
199:-Besök
235:-Besök
 • Populär modell med bra kundrecensioner.

Det är inte alla som har råd att köpa bäst i test vinnaren Thermapen och det är inte heller alla som vill lägga så mycket pengar på en liten stektermometer. Vi har därför letat upp en värdig vinnare som är betydligt billigare och som nog passa de flesta plånböcker. Modellen vi pratar om är Mingle M514 som är en enkel snabbläsande kökstermometer som kan mäta temperaturer i både Celsius och Fahrenheit.

Mingle M514 är den typ av stektermometer som används när man vill läsa av temperaturen snabbt vid t.ex. stekning av kött eller när du grillar. Stektermometern är både snabb och smidig enligt de flesta kundrecensioner som finns att hitta på nätet.

Prisvärd modell som gör jobbet

Mingle M514 är kanske inte lika bra som bäst i test vinnaren från ThermoWorks. Men även om denna stektermometer är något långsammare så gör den ett väldigt bra jobb och som troligtvis räcker långt för de flesta personer.

Stektermometern Mingle M514 är relativt snabb vid avläsning av temperatur och stabiliserar sig ganska snabbt. Avläsningen tar bara någon sekund längre och kan mäta temperaturer från -45 till 200°C.

Den är tillverkad i rostfritt stål och kommer med ett silikonhandtag för bättre grepp. Likt bäst i test vinnaren så är även denna värmekänslig och är inte avsedd för att användas vid varma källor under en längre tid. D.v.s. endast avsedd för att mäta temperatur vid ett tillfälligt tillfälle så som t.ex. vid stekning av kött.

Noggrannheten på denna modellen är 1°C, vilket är fullt tillräckligt för vilken amatörkock som helst. Vill du ha högre noggrannhet än 1°C så måste du vända dig till bäst i test vinnaren Thermapen SuperFast som har en noggrannhet på decimalnivå.

Detta är enligt oss den mest prisvärda och bästa snabbläsande digitaltermometer i sin prisklass. Det är väldigt få stektermometrar som kommer i närheten av denna med tanke på det låga priset.

Specifikationer & fördelar med Mingle M514 kökstermometer

 • En noggrannhet på +- 1°C, tillräckligt för de flesta amatörkockar.
 • Snabb temperatur avläsning.
 • Finns i både röd och svart färg.
 • Kan mäta temperaturer från -45 till +200°C.
 • Nålen är tillverkad av rostfritt ståll medans handtaget är av silikon.
 • Längd 20 cm.
 • Kan visa mätvärden i både Celsius och Fahrenheit.

ETI Therma 1 – För professionellt bruk

ETI Therma 1 stektermometer för restauranger

ButikPris
1121:-Besök
1490:-Besök

ETI Therma 1 är vårt test dyraste modell av flera anledningar. Om du är på jakt efter något professionellt som kan ta temperatur både snabbt och exakt så är detta rätt stektermometer för dig. Detta är alltså en instickstermometer för industriellt bruk d.v.s. på restaurang eller liknande.

Kalibreringscertifikat medföljer

Då denna fantastiska kökstermometer är gjord för industriella kök så krävs det en särskild noggrannhet. För att du ska kunna vara säker på att den mäter korrekt när du får den så är den noggrant inställd / testad vid produktion och ett kalibreringscertifikat medföljer.

Batteritiden på 1500 timmar är också en sådan sak som gör att denna stektermometer passar storkök som kräver regelbunden användning. ETI Therma 1 har också automatisk avstängning efter 10 min.

Något annat som också är ganska unikt är själva mätområdet vilket är mellan -50 till +1 000 °C. Ett enormt mätområde som kanske kan kännas lite onödigt för det vanliga köket. Responstiden då? En sekunds respons vid mätning.

Insticksnålen är också extra tunn och mäter endast 1,3 mm vilket gör att du slipper fula hål i köttbiten. Vilket är så klart extra noggrant på restauranger men kanske inte hemma i det vanliga köket. Sysslar du med sous vide så kan du faktiskt använda denna stektermometer genom plasten om du använder sous-vide-tejp.

Även för ungnen vid lite lägre temperaturer

ETI Therma 1 kan också användas som ugnstermometer om så önskas men däremot så klarar sladden endast av högst 175 °C. Kabellängden är 1 meter lång och var noga med att inte klämma kabeln. Använd alltid den lilla skåra som finns på ugnen som är avsedd för termometersladdar.

Ett ordentligt fodral medföljer också för att skydda enheten och allt är tillverkat i Storbritannien. För en vanlig amatör så är detta kanske inte det mest vanliga köpet men ibland är det kul att vara extra nördig.

 • En stek- och ugnstermometer för professionellt bruk.
 • Sekundsnabb avläsning av termperatur.
 • Extra tunn insticksnål på 1,3 mm.
 • 1500 timmars batteritid.
 • Ett mätområde på -50 till +1 000 °C
 • Levereras med kalibreringscertifikat från tillverkaren.

Eva Solo Cook’N Time – Bra alternativ (För ugnen)

ButikPris
649:-Besök
691:-Besök
 • Bra kundrecensioner.

Vi passade även på att välja ut två olika stektermometrar som kan användas i ugnen när det är dags att tillaga de större köttstyckena i ugnen. Vid längre matlagning så vill man gärna använda en stektermometer som klarar av värmekällor under en längre tid och då räcker det inte längre att använda en snabbläsande stektermometer.

När det kommer till så kallade ugnstermometrar så är det en hel djungel, vill man ha en trådlös stektermometer eller vill man ha en bergssäker stektermometer med alarm?.

Eva Solo Cook’N Time stektermometer är en bergsäker variant som kommer hålla under en lång tid. Den är inte trådlös, men det minimerar också risken för att något ska gå fel vid användningen.

Pålitlig digital stektermometer från Eva Solo

För de flesta som gillar design så är Eva Solo ett vanligt förekommande när det gäller köksutrustning och kökstillbehör. Stektermometern Cook’N Time från Eva Solo är en enkel och pålitlig modell som gör precis vad den ska. D.v.s. den mäter temperaturen och den larmar när den uppnår önskad temperatur, mer än så behöver man inte förvänta sig av en bra stektermometer.

Något man däremot vill förvänta sig av en bra stektermometer är pålitlighet och noggrannhet.

Cook’N Time från Eva Solo är något multifunktionell d.v.s. den kan användas både som stektermometer, men också som en vanlig klocka med sin läckra design. Designen är väldigt diskret vilket gör den perfekt att ha framme hela tiden som en vanlig klocka i köket.

Funktioner

Eva Solo Cook’N Time har flera väldigt bra funktioner som t.ex. förinställda temperaturinställningar för olika kött. För att ställa in timer så behöver du göra ett enkelt knapptryck under displayen och sedan kan du vrida på aluminiumringen för att nå önskad tid eller annat val.

Den har till och med en smälttemperatur indikering för choklad, perfekt för den som också älskar att baka.

Stektermometern kommer med krok vilket gör det möjligt att hänga den direkt på ugnsluckan.

Specifikationer & fördelar med Eva Solo Cook’n Time

 • Hög noggrannhet och är väldigt pålitlig.
 • Enkel stektermometer som passar de flesta som bara vill ha en fungerade och pålitlig stektermometer.
 • Kan hängas direkt på ugnsluckan.
 • Fungerar som stektermometer, men också som digital klocka och passa enkelt in med sin diskreta design.
 • Kommer med flera förprogrammerade temperaturinställningar till olika köttsorter. Har till och med smälttemperatur för choklad.
 • Inställningar görs genom att vrida på aluminiumringen och två knappar under samt över displayen.
 • Timerfunktion med alarmfunktion.

Muurikka Trådlös Stektermometer – Bra trådlös (För ugnen)

ButikPris
359:-Besök
395:-Besök
448:-Besök
 • Bra kundrecensioner och ett väldigt populärt märke.

I detta bäst i test av stektermometrar så har vi valt ut en trådlös stektermometer från kända Muurikka. Muurikka är framförallt kända för att tillverka stekhällar av högsta kvalité för gas eller öppen eld och även andra grilltillbehör. Kort sagt är Muurikka ett highend märke för många personer och deras trådlösa stektermometer är en produkt som håller väldig god kvalité.

Lång räckvidd på 20 meter

Muurikka trådlösa stektermometer har en ordentlig räckvidd på 20 meter som räcker för de flesta hem och vill du använda den i grillen så går det också bra. Detta förutsätter så klart att det inte är för varmt i grillen och det bör inte heller vara för hög temperatur när man grillar överhuvudtaget.

Muurikka stektermometer har flera förinställda temperaturinställningar för olika köttsorter och har också stöd för hur tillagat kött ska vara när det är färdigt.

LCD-displayen kan visa temperatur i både Celsius och Fahrenheit. Enheten kommer med timer / alarmfunktion med en start – stoppknapp.

Specifikationer & fördelar med Muurikka trådlösa stektermometer

 • Hög kvalité.
 • Lång räckvidd upp till 20 meter som täcker stora delar av hemmet.
 • Timer-funktion med alarm.
 • Kommer med flera förprogrammerade temperaturinställningar för olika köttsorter.
 • Passar perfekt som vanlig ugnstermometer.

Köpguide – Så väljer du bästa stektermometer

köpguide stektermometer

När det gäller stektermometrar så är det en komplett djungel och det finns säkert över 100 olika stektermometrar ute på den svenska marknaden. Det är också väldigt svårt att hitta bra bäst i test av stektermometrar då det helt enkelt inte har skett speciellt många de senaste 5 – 10 åren.

De flesta bäst i test av stektermometer från t.ex. Testfakta eller t.ex. Råd & Rön är gamla artiklar som listar gamla produkter som inte finns att köpa längre. Vi har därför lagt extra vikt på att analysera kundrecensioner för de stektermometrar som vi har listat i vår sammanställning.

Ett annat problem är att stektermometer är ett ganska brett ord för när man pratar allmänt om stektermometer så har nästan alla personer en bild av en stektermometer för ugnen. Sen kan det också skilja sig om den är digital eller är helt analog. Vissa föredrar fortfarande vanliga analoga stektermometrar, men vi har valt att endast ta med digitala då de helt enkelt håller likvärdig eller bättre prestanda med dagen teknik.

Snabbläsande digitaltermometrar

Två olika typer av stektermometrar med två olika användningsområden

Om vi tittar på bäst i test vinnaren Thermapen SuperFast så är det av typen stektermometer som avläser temperaturen direkt vid ett tillfälle. Den lämpar sig bäst till personer som vill kunna mäta innertemperaturen när man t.ex. steker något på stekplattan eller varför inte när man grillar kött på grillen.

Detta är framförallt effektivt om köttet är lite tjockare än normalt eller om man vill kunna ta temperaturen på annan typ av matlagning eller bakning. Kanske vill man kunna ta temperaturen när man smälter lite choklad som man ska använda till sitt bakverk. Då är denna typ av stektermometer verkligen smidig.

Dessa stektermometrar klarar inte av för starka värmekällor under en längre tid och så därför kan inte dessa användas direkt i ugnen medans köttet tillagas.

Detta är så klart lite problematiskt då man gärna vill kunna göra båda sakerna och det blir ganska problematiskt att använda en ugnstermometer på en köttbit på stekpannan. Nålen är oftast alldeles för stor och tjock, vilket gör att saften rinner ut om du drar ut den medans köttet tillagas. Du vill inte heller låta den sitta i köttet medans du vänder och snurrar på köttet för det är alldeles för klumpigt.

Vi rekommenderar att köpa två olika stektermometrar

Vi rekommenderar att man helt enkelt väljer att köpa två olika stektermometrar då dessa två olika typer av termometrar har helt olika användningsområden.

Ett alternativ är att börja med att köpa en stektermometer som är avsedd för snabba temperaturavläsningar då dessa även kan användas på köttbitar i ugnen. Du kan inte låta den sitta kvar i köttbiten men du kan göra regelbundna temperaturmätningar då och då trots allt.

Dessa snabba stektermometrar fungerar lika bra vid grillen som att du steker kött i en stekpanna och är något som de flesta föredrar framför en termometer som används direkt i ugnen.

Vid ett senare tillfälle kan man välja att investera i en bra ugnstermometer som kan hålla koll på köttet under kontrollerade former med alarm / timer och så vidare.

Så valde vi ut modeller till vårt test av stektermometrar

Det finns väldigt många olika typer av stektermometrar på marknaden, allt från enkel ugnstermometer till snabbläsande digitaltermometrar. Det finns även termometrar som mäter med laser för att kolla yttemperaturen och det är så klart bra om du vill kolla temperatur på sås eller liknande.

I vårt test av stektermometer har vi valt att ha med både snabbläsande digitaltermometrar och helt vanliga ugnstermometrar. Dessa två typer har egentligen helt olika användningsområden och det bästa är egentligen att ha båda typer i köket. Visst, det går att använda den vanliga ugnstermometern för att mäta temperaturen på köttbiten du steker. Men du får räkna med en betydligt längre mättid och ett fult hål i köttbiten där köttsaften rinner ut.

Angående stora oberoende test av stektermometrar så är tyvärr utbudet väldigt dåligt när det gäller Sverige. De flesta är alldeles för gamla för att ens ta med som källa då de har flera år på nacken och många modeller finns inte idag.

Vi har helt enkelt fått använda kundrecensioner och produktrecensioner för att ta fram de bästa modellerna. Priset för bäst i test vinnaren är ganska högt men vi är övertygade om att det är värt investeringen.

För den som vill komma undan billigare så är Mingle M514 en fantastisk stektermometer som troligtvis passar vilken hemmakock som helst. Den är både snabb, relativt pålitlig (+- 1C) och extremt billig. För det priset så är det mycket stektermometer man får för pengarna.


Källor

The Wire

The Wire testade 5 olika stektermometrar som avläser temperaturen omedelbart och några av de modeller som testades vart EatSmart Precision Elite, Grill Beastometer, Lavatools Thermowand och så klart bäst i test vinnaren Thermapen SuperFast. Testvinnaren i deras test blev Thermapen SuperFast stektermometer även om priset är betydligt högre än många andra modeller. Vill man investera i något för framtiden och som ska hålla länge så är det Thermapen SuperFast som gäller.. The Wire.