bästa studsmatta

Studsmattor Bäst i test

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Studsmattan är troligtvis oslagbar när det gäller utomhuslek och aktiviteter i trädgården för barn i alla åldrar. Populariteten har ökat avsevärt de senaste åren och faktum är att studsmattan har flera positiva hälsoeffekter så som ökad koordination, kondition, benstyrka och balans. Studsmattan är fantastisk på många sätt och är också där barnen vill spendera extra mycket tid under sommaren.

Att välja rätt studsmatta kan vara en utmaning, givet det överväldigande utbud av modeller och märken på marknaden. Säkerheten har varit ett primärt fokus i vårt ”bäst i test”, och vi har inkluderat märken som granskats av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (STF). I deras test visade det sig att studsmattor från lågprisbutiker kanske inte alltid är det bästa valet.

Så vilken är den bästa studsmattan för 2023? Nedanför hittar du studsmattor som är bäst i test och som uppfyller de krav vi anser vara extra viktiga. Allt från egenskaper till reservdelar. Jämförelsen är baserad på oberoende tester, produktrecensioner, kundrecensioner.

Berg Favorit Safety Net Comfort - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Berg Favorit Safety Net Comfort bild
ButikPris
9499:-Besök
10999:-Besök
 • Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2018-2022
 • Toppbetyg hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 2015
 • Toppomdöme – Studsmattan har fått ett högt betyg i de flesta kundrecensioner

Berg studsmattor är troligtvis det bästa köpet just nu och i princip alla modeller från Berg har fått toppbetyg i flera oberoende test. Studsmattor från märket Berg har stort fokus på säkerhet och hållbarhet. Något som fler märken borde ta efter.

Bäst i test vinnare med hög säkerhet

Berg Favorit är en studsmatta som har en bra balans mellan säkerhet och pris. Denna modell har i princip allt för att säkerställa säkerheten för barn/vuxna som vill hoppa på trampolinen. Något av det bästa är skyddsnätet Comfort som är omlottutförande d.v.s. håller öppningen alltid stängd under hoppandet.

Hoppduken är framförallt framtagen för barn och vuxna, från 6 år till vuxna, 30 till 100 kg för den bästa studsen. Studsen klassas som mellanmjuk. Hoppduken är av hög kvalité, som är tillverkat av vävd polypropen material. Duken är sedan upphängd med 96 stycken galvaniserade fjädrar som inte rostar.

Bäst i test vinnaren Berg Favorit har också ett brett kantskydd på 36 cm, som skyddar mot fjädrarna. Kantskyddet är tillverkat av slitstark vinyl med tjockare vaddering runt ringen och lite tunnare mot fjädrarna.

Överlag så har Berg satsat stenhårt på att leverera en tramplin/studsmatta som ger bra med studs, byggkvalitet, hög säkerhet och ett skyddsnät som skyddar barnen. Berg har också funnits många år på marknaden och det är lätt att hitta reservdelar när väl något går i sönder.

Baserat på vår egen granskning av studsmattan Berg Favorit så vinner den vår utmärkelse bäst i test även för 2023. Det är väldigt få studsmattor på marknaden som kommer i närheten av det Berg erbjuder. De är kanske lite dyrare än genomsnittet men är det en studsmatta som ska hålla några år och som är säker för barnen är Berg Favorit det bästa alternativet.

 • Skäl att köpa
 • Storlek: 430 cm
 • Rekommenderad maxvikt: 120 kg. Testat maxvikt 600 kg
 • Studsmattans vikt: 79 kg
 • Fungerar bäst från 6 år till vuxen. Mellan 30 till 100 kg
 • Garantitid: 8 år för ram, 2 år på resterade delar
 • Studs: Medelmjuk
 • Öppning som alltid håller sig stängd under hoppandet
 • Skäl att inte köpa
 • Vi har inte hittat några direkta nackdelar med modellen

Salta Trampoline Comfort - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Salta Trampoline Comfort bild
ButikPris
6549:-Besök
 • "Bästa värde" enligt Independent UK 2021
 • Högt kundomdöme från kunder som testat tramplinen

Salta Trampoline Comfort är en modell från 2019 som erbjuder bra prestanda och säkerhet. Trampolinen har bland annat rekommenderats och fått utmärkelsen "bästa värde" när Independent UK jämförde studsmattor 2021. Även när vi tittar på kundrecensioner så verkar de allra flesta vara väldigt nöjda och det enda personer har ångrat är att de inte valde en större modell.

Bra kvalitet och enkel att montera

Enligt Independent egna test så var Salta Trampoline Comfort en av de studsmattor som var enklast att montera ihop. Ramen är galvaniserat stål som har blivit svartlackerad och på så sätt rostar inte ramen ävem om den står ute på vintern. 

Detaljer som nät och skyddsmatta för fjädrarna håller också hög kvalitet. Skyddsmattan runt ringen är 20 mm tjock med en bredd på 29 cm och ska skydda väl så att inga fötter kommer emellan. Materialen är både EPE-skum och PVC för allväder. Ingången har likt de flesta andra studsmattor en dubbelsidig blixtlås så barnen enkelt kan stänga om sig när de har kommit in.

Salta studsmattan finns i några olika storlekar, allt från 251 cm till över 427 cm. Huruvida vilken storlek du bör välja hänger på antalet barn och givetvis utrymmet som krävs i trädgården. Den största modellen tar trots allt ganska mycket plats och om du inte ska montera ned ramen under vintern så kräver den sin plats.

Prismässigt ligger Salta Trampoline Comfort väldigt bra till där deras största modeller (427 cm) kostar mindre än 6 000 kronor. Vilket gör Salta studsmatta väldigt prisvärd och kan konkurrera med mer kända märken som t.ex. Berg. Är detta den bästa studsmattan? Kanske inte. Men det är troligtvis en av marknadens mest prisvärda alternativ.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i både test och kundrecensioner
 • Billig studsmatta trots stora modeller
 • Storlekar som finns är 251, 366, 396, och 427 cm
 • Gedigen ram av galvaniserat stål som är lackerat
 • Skyddsnätet lutar inåt så att användaren inte hoppar in i stolparna
 • Studsmattan anses ge mellanstuds
 • Enkel montering enligt flera källor
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Berg Champion Safety Net Deluxe - Premiummodell

Särskilt rekommenderad
Berg Champion Safety Net Deluxe bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 hos Bäst-i-test.se 2018
 • Toppbetyg hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 2015
 • Toppbetyg hos Leva & Bo studsmatta test

Berg Champion är den dyraste modellen i vårt test och har bland annat fått toppbetyg i flera oberoende test av studsmattor. Trampolinen inriktar sig särskilt till äldre barn och vuxna som vill kunna göra lite mer avancerade akrobatik.

Premium modell för äldre barn

Berg Champion använder Bergs specialtillverkade TwinSpring-fjädrar som förbättrar hoppandet avsevärt. Studsen är spänstig, men ger samtidigt en följsam rörelse som följer hopparen för en skön studs.

Köper du den senaste modellen kan du också få Bergs nya hoppduk som de kallar för Airflow-duk. Denna duk förbättrar luftflödet genom matten och på så sätt blir hoppen högre.

Trots mer avancerade fjädrar så fungerar studsmattan även bra till mindre barn i 3 till 4-årsåldern.

Berg studsmatta med hög säkerhet

Berg Champion är något mer påkostad än t.ex. bäst i test vinnaren Favorit. Denna modell har bland annat ett kantskydd som är 3 cm tjockt och som mäter 38 cm. Ramen är galvaniserad och är också svartlackerad för snyggare design.

Skyddsnätet Deluxe är också väldigt omtyckt och som ger ett bågformat nät, vilket i kombination med böjda rör håller hopparen borta från rören. En egenskap som fler tillverkare borde titta närmare på för att undvika skador på personen som hoppar.

 • Skäl att köpa
 • Diameter: 330 cm, men finns också i större modeller över 4 meter
 • Höjdjustering: 80 cm
 • Rekommenderad maxvikt är 100 kg, men är testad för 500 kg
 • TwinSpring-fjädrar för effektivare och smidigare hopprörelser
 • Passar alla åldrar från 3 år, men fungerar bäst från 6 år till vuxen
 • Hoppegenskaper som passar avancerade akrobatiska hopp
 • Studsmattans vikt: 108 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

JumpMaster 4,3m med skyddsnät - Prisvärt alternativ

JumpMaster 4,3m med skyddsnät bild
ButikPris
6999:-Besök
 • Bästa budgetval enligt svenska bäst-i-test 2022
 • Bra kundomdömen hos de butiker som säljer modellen

Vi har granskat JumpMaster 4,3m, ett prisvärt alternativ bland studsmattor. Den har blivit utnämnd som bästa budgetval enligt svenska bäst-i-test 2022 och får bra kundomdömen hos återförsäljare.

Vad gäller säkerhet har JumpMaster gjort inga kompromisser. Deras studsmatta är försedd med ett extra tjockt grått kantskydd (30 mm), tillverkat av slitstarkt PVC-material som står emot väder och vind, inklusive solens UV-strålar. Skyddsnätet är fastsatt vid kanten av hoppduken för ökad säkerhet, och är utrustat med en självstängande ingång som minskar risken att man faller av. Det finmaskiga nätet är även utformat så att inga fingrar eller tår kan fastna.

Studsmattan JumpMaster har en galvaniserad ram som ger skydd mot rost och tillsammans med ett robust skyddsnät och kraftigt kantskydd får man mycket för pengarna. Mattan har en mjukare studs som passar bäst för mindre barn med låg kroppsvikt. Studsmattan kommer också med en stege för enkel och säker åtkomst.

JumpMaster 4,3m är relativt stor och kräver lite mer utrymme än vissa andra studsmattor. Detta är alltså ingen liten modell och kräver sin plats i trädgården. En unik aspekt av JumpMaster 4,3m är dess självstängande öppning till skyddsnätet. Detta är en ganska unik egenskap som inte finns hos många andra modeller. Detta bidrar såklart till att göra denna studsmatta ännu säkrare.

Nu till det negativa, medans ramen har en garanti på hela 10 år så har det rapporterats om att svetsfogarna är något slarviga. Hur detta påverkar hållbarheten är svårt att säga men det kan vara så att risken för rostangrepp ökar och därför kan påverka hållbarheten.

Sammantaget anser vi att JumpMaster 4,3m är en mycket säker och pålitlig studsmatta som ger mycket värde för pengarna. Särskilt för familjer med mindre barn. Dess starka säkerhetsfunktioner och bekväma design gör den till ett bra val för den som vill ha en kvalitetsstudsmatta till ett budgetvänligt pris. Men som med alla andra studsmattor på marknaden så bör man regelbundet kolla över konstruktionen så att ser bra ut.

 • Skäl att köpa
 • Utmärkt studsmatta för de mindre barnen
 • Självstängande ingång som minimerar olyckor
 • Max användarvikt på 120 kg
 • Stege ingår som ökar säkerheten för mindre barn
 • Stolparna har skyddsskumm och nätet är finmaskigt
 • Skäl att inte köpa
 • Svetsfogarna har rapporterats som slarviga

Salta Premium Black - Särskilt rekommenderad

Salta Premium Black bild Salta Premium Black bild Salta Premium Black bild
ButikPris
8799:-Besök
 • Andraplats i Aftonbladets rekommendationer av studsmattor 2020

Studsmattor från märket Salta har visat sig leverera både kvalitet och bra säkerhet. Vi ser att allt fler testkällor börjar rekommendera deras studsmattor, något som bland annat Aftonbladet gjorde tidigt 2020. Tittar vi utomlands på kundrecensioner så har Salta trampoliner även fått bra kundomdömen.

Relativt billig studsmatta i premiumklassen

Det som gör studsmattor från Salta så intressanta och eftertraktade är prislappen. För en stor studsmatta mellan 3 till 4 meter kostar strax över 5 000 kronor hos många butiker. Något som annars hade kostat upp emot 10 000 kr hos mer kända och populära märken. Men är då studsmattor från Salta bra? Tittar vi på oberoende test så har vissa av Saltas modeller både vunnit bäst i test och fått höga kundrecensioner.

Salta Premium Black Edition är en stabil studsmatta där barnen kan hoppa hela sommaren. Modellen finns i lite olika storlekar mellan 305 till 427 cm. Den mest prisvärda storleken är 366 cm som levereras komplett med säkerhetsnät och ordentligt skydd mot fjädrarna. Det enda som egentligen saknas på modellen är stegen som annars medföljer på andra modeller från Salta.

Har du väldigt små barn som inte når upp eller ned så är Salta Premium Black kanske inte den bästa studsmattan. trampolinhöjden mäter trots allt 72 cm. Givetvis går detta att lösas på andra sätt genom att ställa en låda vid öppningen eller liknande.

Studsmattan från Salta är däremot enkel att montera med sitt inbyggda klicksystem och rör. Enkelheten av att montera studsmattan har vi tidigare nämnt på modellen Salta Trampoline Comfort. Något som uppskattas väl när vi läser kundrecensioner på nätet.

Kantskyddet på modellen är också extra tjockt med sina 25 mm och ett EPE-material som tål allt väder. Så till vem passar denna studsmatta? På 366 centimeters modellen så klarar den en maxvikt på 150 kg och därför lämpar sig studsmattan bra till både vuxna samt barn. En prisvärd studsmatta som ligger i klass med det vi ser från dyrare modeller.

 • Skäl att köpa
 • Rekommenderas av Aftonbladet 2020
 • Finns i flera storlekar mellan 305 och 427 cm
 • Klarar stor belastning (366 cm klarar 150 kg)
 • Gedigen konstruktion som är enkel att montera
 • Högt skyddsnät som inte hänger på stolparna
 • Tjockt kantskydd som även är extra brett
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

EXIT Silhouette 305 cm - Prisvärd hoppmatta

EXIT Silhouette 305 cm bild
ButikPris
2999:-Besök
4292:-Besök
 • Toppbetyg från konsumenter som testat trampolinen

Vi var lite osäkra på om vi skulle ta med EXIT Silhouette överhuvudtaget då gamla modeller som Twist inte alls presterade speciellt bra i test. Men när vi tittar på EXIT Silhouette så ser vi att tillverkaren har förbättrat en rad olika saker som t.ex. bättre nätstolpar och nät. Tittar vi på vanliga kundrecensioner så är de väldigt nöjda överlag och priset gör den väldigt eftertraktad.

EXIT Silhouette studsmatta med en rad olika förbättringar

Var det något som EXITs gamla modeller fick underkänt på så var det skyddsnätet och de klena nätstolparna. Men på EXIT Silhouette så har de gjort stora förändringar för att förbättra studsmattans säkerhet vilket är det allra viktigaste.

Skyddsnätet har flera liknelser med modeller från märket Berg, men är det lika bra? Säkerhetsnätet följer däremot med som standard vilket det alltid ska göra när du köper en studsmatta. Ingången i skyddsnätet är kanske inte det bästa, men det är inte heller det sämsta.

Skyddskanten ser också ut att vara i betydligt bättre utförande än de äldre modellerna och enligt tillverkaren så ska skyddet täcka fjädrarna helt. Det ska också finnas ett specialutvecklat fotskyddssystem som stoppar barnen från att fastna med fötterna på fjädrarna.

Om valet står mellan EXIT Silhouette och Berg Favorit så hade vi valt Berg alla dagar i veckan. Av den enkla anledning att märket Berg är betydligt mer känt och är enklare få tag på reservdelar. Men priset för trampolinen Exit Silhouette gör den extra intressant och med bra kundomdömen så blir vi extra säkra på modellen.

 • Skäl att köpa
 • Diameter från 244 till 427 cm beroende på vilken modell
 • Uppfyller mycket strikta EN71-säkerhetsnormen
 • Ramen är galvaniserad och pulverlackerad
 • Rekommenderad maxvikt 100 kg
 • Studsmattans vikt: 58 kg
 • Rekommenderas från 3 år
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Vilken är den bästa studsmattan?

Så väljer du den bästa studsmattan

Studsmattan är en väldigt populär leksak att köpa till barnen inför vår och sommar. Det är en perfekt leksak att ha i trädgården för att sysselsätta och aktivera barnen regelbundet. Speciellt nu när undersökningar har visat att våra barn rör sig allt mindre.

Att hoppa studsmatta har en rad olika fördelar för barns utvecklande, både gällande balans men också för koordination och benstyrka. Men det bästa är det samtidigt väldigt kul för barnen.

Men studsmattan är däremot inte helt riskfri. Faktum är att varje år skadas flera tusen barn på grund av felaktigt användande eller att studsmattan inte uppfyller säkerhetskraven. Bara under 2013 så skadades närmare 6 000 barn, allt från enkla stukningar till brutna ben.

Många av dessa risker kan enkelt minimeras genom att köpa en studsmatta som är stabil, hög kvalité, stabil konstruktion och så klart ett nät som håller barnen på insidan. Många av de mer allvarliga skadorna uppkommer när det inte finns ett tillräckligt högt nät runt studsmattan. Det är trots allt ganska högt från studsmattan till marken.

Oberoende test av studsmattor har visat att modeller från lågprisbutiker många gånger saknar ett tillräckligt bra skydd eller så är kvalitén så pass dåligt att skyddsnätsstolparna böjs vid användning.

Vad ska man tänka på när man köper studsmatta?

Det är givetvis svårt att veta exakt vad man bör tänka på när man ska köpa sin första studsmatta till barnen. Därför har vi skrivit samman en kort tänka-på-lista över vilka saker du bör titta noggrannare på när du väljer studsmatta.

Undvik alldeles för billiga studsmattor

Det är klart att dessa billiga studsmattor lockar många föräldrar att köpa när de besöker den lokala lågprisbutiken. En bra studsmatta är en ganska så stor investering för många föräldrar och många har inte lust att lägga alldeles för mycket på en leksak till trädgården.

Men denna gången är det inte värt att köpa något som är alldeles billigt av flera anledningar. Bland annat är de av väldigt dålig kvalité och dessutom kan de vara farliga att använda.

Leva & Bo och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har bland annat gjort nordens största test av studsmattor. Där testades 13 stycken mattor som fick genomgå flera olika test för att se hur de presterar vid användning men också säkerhet. Detta test visade att många av de studsmattor från butiker som t.ex. Biltema och Jysk hade problem med säkerhetsaspekten.

Överdragsskydd

Detta kan kanske tyckas vara en ganska onödig punkt för många, men faktum är att ett överdrag är väldigt viktigt för att skydda studsmattan från de olika vädergudarna. En studsmatta som har ett ordentligt överdragsskydd kommer hålla väldigt mycket längre.

Sol i kombination med regn får plastmaterialet att åldras mycket fortare än vanligt och detta kan ganska enkelt få mattan att hålla betydligt längre. Är det en sommar med mycket regn så är det också ganska skönt att kunna använda ett skydd som tas av när det slutat regna.

Ingår där inte ett överdrag så kan det vara värt att investera i en bra presenning eller liknande.

Studsmattans maxvikt

Det här är en aspekt som alltför ofta negligeras eller till och med helt ignoreras, men maxvikten finns där av viktiga anledningar. Om denna viktgräns överskrids, kan allvarliga händelser inträffa. Om du planerar att låta flera barn hoppa samtidigt, måste maxvikten naturligtvis motsvara barnens totala vikt, helst med en viss marginal.

Konsekvenserna av att överskrida maxvikten kan vara allvarliga och leda till olika typer av olyckor. För det första kan studsmattan gå sönder, men i värsta fall kan ett barn skadas om mattan tippar eller liknande. Beroende på modell, kan en studsmatta väga allt från 50 till 150 kg, vilket är en vikt som absolut inte bör hamna på barn. Det är därför av yttersta vikt att alltid respektera den angivna maxvikten.

Högt skyddsnät

Skyddsnätet är så klart en av de viktigaste delarna i det hela, utan ett bra skyddsnät så ska barnen inte hoppa överhuvudtaget. Jämför du billiga studsmattor med lite finare varianter som t.ex. bäst i test vinnaren Berg Favorit så ser du ganska snabbt skillnaden. Billiga modeller har oftast alldeles för låg näthöjd eller så är stolparna alldeles för klena.

I bland annat testet som Sveriges Tekniska Forskningsinstitut utförde så hade flera billiga modeller alldeles för klena nätstolpar. Olycksrisken ökar tyvärr avsevärt om inte konstruktionen är stark nog för att hålla emot ett barns vikt.

Välj en studsmatta från ett populärt märke

populär studsmatta från BergVår rekommendation är att köpa en bra studsmatta från ett känt märke som t.ex. Berg. Den största fördelen med att köpa en Berg Studsmatta är att du även får tillgång till att köpa reservdelar ifall något skulle gå i sönder.

Många av de detaljer/delar som t.ex. hoppduk, skyddsnät eller liknande är gjorda av plastmaterial som naturligtvis åldras över åren. Så klart håller dessa delar några år trots att de används flitigt, men efter några år så kan det vara dags att byta delar. Då underlättar det avsevärt om det är ett populärt märke för att hitta reservdelar.

Köper du en billig studsmatta hos en lågprisbutik så är chansen stor att mattan inte alls håller speciellt länge och chansen på att hitta reservdelar är minimal.

Märken som t.ex. Berg säljer alltid reservdelar till alla sina studsmattor.

Så klart kostar dessa märken lite mer, men studsmatta rea är inget ovanligt hos de flesta butiker på nätet och det kan vara värt att ha lite is i magen innan ett köp. Tidig vår brukar vara ett vanligt tillfälle då flera butiker kör reor på studsmattor.


Säkerhet: Så undviker du olyckor på bästa sätt

uppmärksam med barnStudsmattan kan vara så fantastisk på många sätt, men används den på fel sätt så kan tyvärr olyckor uppstå och det är givetvis något vi föräldrar måste vara medvetna om.

Men genom att införa enkla regler så kan de flesta olyckor undvikas och vi kommer här nedan att skriva ner en checklista över vad du bör tänka på.

Med några enkla regler blir det roligare för både föräldrar och barn.

Vid montering

Du måste hitta en plats i trädgården som studsmattan ska stå på och denna mark måste vara så plan som möjligt. Annars finns risken för att studsmattan välter. Det är också fördelaktigt att placera studsmattan på mjukt underlag som t.ex. gräsmattan.

Placera studsmattan på ett ställe där det inte finns några hårda föremål i närheten som t.ex. träd, krukor eller vad nu som kan vara ett problem.

Inspektera studsmattan regelbundet

Något som väldigt ofta missas av föräldrar är att inspektera studsmattan regelbundet ifall något har lossnat eller har kommit till skada. Inspektera så att alla fjädrar, nät, skydd eller liknande hela tiden är helt vid varje tillfälle. Speciellt kantskyddet som täcker fjädrarna ska inspekteras så att det inte finns något mellanrum mellan hoppduk och fjädrar.

Allmänna hoppregler för säker användning

Det bästa är helt klart att låta ett barn hoppa åt gången och bara genom detta så går det att undvika flertalet olyckor. Men det är givetvis väldigt svårt om man har flera barn som vill hoppa tillsammans. Ska två barn hoppa samtidigt så är det rekommenderat att båda barnen väger ungefär lika mycket. Fler än två barn är aldrig rekommenderat.

 • Det kan också vara bra att förbjuda barnen från att göra volter eller liknande som kan skada barnen väldigt allvarligt. Undvik också så att barnen inte tar in leksaker som inte hör hemma på en studsmatta.
 • Har det regnat? Se till så att hoppmatten är torr innan användning, annars är risken stor att barnen halkar och slår sig.
 • Inga personer får befinna sig under studsmattan när någon hoppar på studsmattan. Det finns många olycksrapporter om detta när barn ska springa under och hämta saker.
 • Vuxna personer ska inte hoppa samtidigt med yngre barn som väger avsevärt mindre. Skillnaden i vikt blir alldeles för stor och risken för skador ökar då markant.
 • Många olyckor uppstår när barn ska kliva av studsmattan. Se till så barnen lär sig att kliva av mattan i ett lugnt tempo.
 • Många av de mest allvarliga olyckorna är när barn hoppar på studsmattor utan skyddsnät då höjden mellan mark och studsmatta är väldigt hög. Brutna ben är ett väldigt vanlig förekommande. Se därför alltid till att skyddsnätet är korrekt monterat innan någon hoppar.
 • Givetvis så ska barnen inte heller äta något medans de hoppar på studsmattan. Risken för att sätta något i halsen är alldeles för stor.
 • Lär barnen att alltid stänga öppningen innan de sätter igång och hoppar. Flera olycksrapporter finns där barn har råkat trilla ut från öppningen som inte varit stängd.

Frågor & svar – Vanliga frågor om studsmattor

 1. Från vilken ålder kan en studsmatta användas?
 2. Hur stor bör studsmattan vara för två barn?
 3. Hur länge håller en studsmatta?
 4. När kan man sätta upp studsmattan för säsongen?
 5. Vilken studsmatta bör man köpa?
 6. Hur mycket kostar en bra studsmatta?

Från vilken ålder kan en studsmatta användas?

Barn kan i ganska tidig ålder börja hoppa i en studsmatta så länge modellen är säker och har skyddsnät. För barn under 6 år är det viktigt att de hoppar ensamma och inte hoppar samtidigt med ett större syskon. Kollisionsskador med annan person är vanligt och detta förhindras genom att låta de hoppa ensamma eller med en sittande förälder i mattan. Rekommendationen är oftast att under sex år bör de hoppa ensamma då balanssinnet inte är fullt utvecklat.

Som förälder är det viktigt att vara närvarande hela tiden när det är mindre barn som hoppar. 

Hur stor bör studsmattan vara för två barn?

Det finns egentligen ingen direkt rekommendation på hur stor studsmatta som passar till två barn. Standardstorleken på lite över 4 meter räcker gott och väl. Det är däremot värt att poängtera att storleken påverkar hoppegenskaperna. En större hoppduk kräver mer kraft för att få till en bra studs. Mindre hoppduk är piggare och mer lätthoppad.

Hur länge håller en studsmatta?

Köper du en billig studsmatta från en lågprisbutik så kan du inte förvänta dig någon lång livslängd. Hoppduken/fjädrar kanske håller 1-2 år innan det är dags för byte vilket kan vara ett problem. Reservdelar från okända tillverkare är oftast svårt att hitta.

Väljer du däremot en studsmatta från ett känt märke så kan du i alla fall räkna med att hoppduken håller 5-10 år om den behandlas väl. Andra saker som fjädrar och ram påverkas inte så mycket av ålder, utan det är främst hur mycket mattan används.

När kan man sätta upp studsmattan för säsongen?

En studsmatta ska förvaras inomhus under vintern, i alla fall alla mjuka delar. Studsmattan kan plockas fram ganska tidigt på säsongen så fort det inte är minusgrader på natten och risk för snö. Tyngden från mycket snö kan både skada och slita/töja ut fjädrarna.

Vilken studsmatta bör man köpa?

Vårt bästa tips är att köpa en studsmatta från ett känt märke så som t.ex. Berg som själv producerar och utvecklar sina modeller. Största anledningen till detta är för att du ska kunna hitta reservdelar ifall något skulle gå i sönder eller när hoppduk/skyddsnät har blivit gammalt.

När det gäller vilken storlek som är bäst så avgörs det lite av hur mycket plats som finns i trädgården men också vilka egenskaper du är ute efter. En stor studsmatta kräver mer energi/styrka för att få igång hoppandet. En mindre hoppduk är både piggare och mer lätthoppad. Standardstorleken på lite över 4 meter är det som oftast rekommenderas.

Hur mycket kostar en bra studsmatta?

En bra studsmatta där tillverkaren inte har snålat in på säkerhet och material kostar omkring 4 000 till 7000 kr. Billiga studsmattor har oftast valt billigt material som inte har rätt typ av UV-skydd, villket kommer innebära att materialet åldras alldeles för snabbt.


Så valde vi ut bästa studsmattor

Studsmattor Bäst i test 2023Oberoende tester har varit särskilt viktiga källor till vår sammanställning och framför allt laboratorietest från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. När vi läser dessa test är det tydligt att studsmattor från lågprisbutiker inte håller i längden och kan vara direkt farliga. Vanligt problem med billiga studsmattor är bland annat kantskyddet som antingen är för löst eller som inte täcker fjädrarna tillräckligt. Dålig och för klen konstruktion/ram är heller inte ovanligt.

Studsmattor är en kul aktivitet för barnen men som snabbt kan bli en mardröm om inte mattan har korrekt säkerhet. I det här fallet är det inte värt att riskera allvarliga skador bara för att spara lite pengar. Svåraste skadorna inträffar vid fall eller hopp ner från studsmattan. Men kan undvikas med både säkerhetsnät och enkla regler som barnen behöver följa. Givetvis kan andra skador inträffa så som t.ex. kollisionsskador när två barn hoppar men dessa är oftast inte lika allvarliga.

Uttrycket ”Man får vad man betalar för” stämmer in väldigt väl när det gäller studsmattor. Vårt bästa tips är att hålla sig till märken som är välkända så som t.ex. Bergs studsmattor. Och låt inte barnen hoppa utan skyddsnät.

Utöver oberoende tester har vi även tagit till oss kundrecensioner från olika butiker och online-marknadsplatser. Genom att sammankoppla dessa två informationskällor, kan vi skapa en mer nyanserad bild av hur studsmattan presterar både i laboratoriemiljö och i praktiken.

När vi undersöker kvaliteten blir det tydligt att det finns en markant skillnad mellan billiga och dyrare modeller. Många av de mjuka delarna är tillverkade av plast, ett material som över tid påverkas negativt av UV-strålning från solen. Denna åldring av plasten påverkar både hoppduken och kantskyddet, vilket långsamt men säkert leder till en nedbrytning av materialet.

Vid granskning av kundrecensioner framkommer det att de mer ekonomiska alternativen ofta endast håller i en till två säsonger. Däremot verkar studsmattor från mer välkända märken hålla över ett flertal år. Det är alltså väsentligt att tänka på detta vid val av studsmatta.

I och med studsmattor åldras/slits så behöver det finns tillgång till reservdelar. Här skiljer det sig enormt mellan lågprisstudsmattor och populära märken. Därför har tillgången på reservdelar varit en av våra mest viktiga krav när vi har valt ut modeller. Bara för att hoppduken är i sönder eller sliten så ska man inte behöva köpa en helt ny studsmatta.

Källor

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

 • Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ihop med Leva & Bo utförde ett av nordens största test av studsmattor med hela 13 olika modeller. Detta test är definitivt något som vi rekommenderar att läsa då de tar upp många aspekter med köpet av studsmatta. I deras test av studsmattor så tittade de bland annat på aspekter som studsförmåga, mjukheten, skyddsnätet, konstruktionen/ramen, kantskydd, risken att fastna och montering. Varje punkt fick ett betyg som sedan sammanställdes till ett totalbetyg och varje studsmatta har också fått en liten kommentar angående hur det gick i testet. Detta är helt klart ett väldigt utförligt test som väger tungt i valet av bästa studsmattan. Du hittar hela testet här. Avero AB har också beställt ett test på 11 studsmattor från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och här hittar du PDF-filen med resultatet.

Bäst-i-test.se

 • Bäst-i-test.se har ett bra utbud av egna och olika produkttester inom de flera kategorier. I deras test av studsmattor så hittar du allt du behöver veta om studsmattor, allt från vilka modeller som presterar bra i tester, men också ingående information om de olika delarna i en studsmatta.
 • De har bland annat testat modeller som Berg Favorit, Berg Champion, Berg Talent med mera. Hela testet hittar du här.

Expressen Leva & Bo

 • Om du vill läsa ett bra test men samtidigt få väldigt bra övergripande information om studsmattor så rekommenderar vi Leva & Bo test av studsmattor. Några av de modeller vi har tagit med i testet finns också med i deras test. Dessutom tar de upp allmänna saker som du bör känna till när du köper din första studsmatta. Här hittar du mer information.

Aftonbladet rekommenderar

 • 2020 – Aftonbladet har sammanställt en kort lista över rekommenderade studsmattor. Förstavalet hamna på Berg Champion som är stor kundfavorit sen flera år tillbaka. Modellen är stabil, säker och håller hög kvalitet. Även trampolinen Salta Premium Black Edition rekommenderades som hållbar och modern design. Läs mer här.

Independent UK

 • 2021 – Brittiska tidningen Independent har testat 8 olika studsmattor där de även har skrivit ihop en kort guide över vad du bör tänka på vid ett köp. Studsmattor som testades var Akrobat orbit, Berg black, JumpPro black oval, TP early fun, Plum magnitude, Salta trampolin. Bäst i test utmärkelsen fick Akrobat Orbit som tyvärr inte verkar säljas i Sverige. Bästa budgetval hamnade på Salta Comfort som är en av de trampoliner vi rekommenderar. Läs mer här.

Trampoliner som har utgått

Här hamnar modeller som har fått bra kundomdömen och betyg i oberoende tester. Men som antingen har utgått hos tillverkaren eller som har blivit ersatta av bättre studsmattor.

Berg Talent Safety Net Comfort - Bästa budgetval

Berg Talent Safety Net Comfort bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 3,5 av 5 hos Bäst-i-test.se 2018

Berg Talent är vårt bästa budgetval alternativ som passar perfekt till föräldrar som inte vill lägga alldeles för mycket pengar eller som har ont om plats i trädgården. Studsmattan är väldigt prisvärd med tanke på den höga kvalité som du får från märket Berg.

Den rekommenderade maxvikten är endast 70 kg, men är det bara barnen som ska hoppa så fungerar denna modell perfekt till ändamålet. Dessutom får du en modell som är extra säker jämfört med andra märken på marknaden.

Väldigt prisvärd hoppmatta från kända Berg

Berg tillverkar troligtvis några av de bästa studsmattorna för vanliga konsumenter och trots att Berg är lite av ett premiummärke så är det kul att de även har gjort en billigare modell. Men trots det lägre priset så är Berg Talent en väldigt kompetent studsmatta för barn.

Modellen är framförallt framtagen för de som har mindre trädgårdar och med en diameter på 3 meter så bör den passa in i de flesta trädgårdar. Modellen finns också i mindre alternativ 180 cm och 240 cm.

Med denna äkta Berg-studsmatta får du en perfekt lekaktivitet för barnen och som dessutom är säker. Modellen har sex ordentliga ben för bra stabilitet och kommer med ett av Bergs säkra skyddsnät. Skyddsnätet har också en överlappande ingång för bättre säkerhet.

Kantskydd av slitstarkt PVC-material som är vädertåligt och som är 17 mm tjockt.  Goldspring Talent galvaniserade fjädrar med mera.

 • Skäl att köpa
 • Diameter från 180 till 300 cm
 • Rekommenderad maxbelastning 70 kg. Testad för 350 kg
 • Antal fjädrar: 54 stycken
 • Studsmattans vikt med nät är 48 kg
 • Rekommenderad ålder: 6 år
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt