Test av Studsmattor

Studsmattan är troligtvis oslagbar när det gäller utomhuslek och aktiviteter i trädgården för barn i alla åldrar. Populariteten har ökat avsevärt de senaste åren och faktum är att studsmattan har flera positiva hälsoeffekter så som ökad koordination, kondition, benstyrka, balans med mera.

Men vilken studsmatta ska man köpa? Marknaden är fullkomligt full av olika modeller och märken, men det är långt ifrån alla som uppfyller säkerhetskraven till en godkänd nivå. Studsmattan är fantastisk på många sätt, men den måste också uppfylla säkerhetskraven för att undvika obehagliga olyckor.

Säkerheten har varit ett stort fokus i vårt bäst i test av studsmattor och vi har bland annat tagit med märken som har testats av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. I detta oberoende test så visade det sig att studsmattor från t.ex. lågprisbutiker är något som man bör hålla sig borta från.


Berg Favorit 430 cm + Safety Net Comfort – Bäst i test

Bästa studsmatta - Berg Favorit

ButikPris
7199:-Besök
7499:-Besök
 • Bäst i Test hos Bäst-i-test.se 2018.
 • Toppbetyg hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 2015.
 • Toppomdöme – Studsmattan har fått ett högt betyg i de flesta kundrecensioner.

Berg studsmattor är troligtvis det bästa köpet just nu och i princip alla modeller från Berg har fått toppbetyg i flera oberoende tester. Studsmattor från märket Berg har stort fokus på säkerhet och hållbarhet, något som fler märken borde ta efter.

Bäst i test vinnare med hög säkerhet

Berg Favorit är en studsmatta som har en bra balans mellan säkerhet och pris. Denna modell har i princip allt för att säkerställa säkerheten för barn/vuxna som vill hoppa på trampolinen. Något av det bästa är skyddsnätet Comfort som är omlottutförande d.v.s. håller öppningen alltid stängd under hoppandet.

Hoppduken är framförallt framtagen för barn och vuxna, från 6 år till vuxna, 30 till 100 kg för den bästa studsen. Studsen klassas som mellanmjuk. Hoppduken är av hög kvalité, som är tillverkat av vävd polypropen material. Duken är sedan upphängd med 96 stycken galvaniserade fjädrar som inte rostar.

Bäst i test vinnaren Berg Favorit har också ett brett kantskydd på 36 cm, som skyddar mot fjädrarna. Kantskyddet är tillverkat av slitstark vinyl med tjockare vaddering runt ringen och lite tunnare mot fjädrarna.

Egenskaper för testvinnaren Berg Favorit studsmatta

 • Storlek: 430 cm.
 • Rekommenderad maxvikt: 120 kg. Testat maxvikt 600 kg.
 • Studsmattans vikt: 79 kg.
 • Fungerar bäst från 6 år till vuxen. Mellan 30 till 100 kg.
 • Garantitid: 8 år för ram, 2 år på resterade delar.
 • Studs: Medelmjuk.
 • Öppning som alltid håller sig stängd under hoppandet.

Berg Champion + Safety Net Deluxe – Premiummodell

ButikPris
7819:-Besök
8549:-Besök
 • 4,5 av 5 hos Bäst-i-test.se 2018.
 • Toppbetyg hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 2015.
 • Toppbetyg hos Leva & Bo studsmatta test.

Berg Champion är den dyraste modellen i vårt test och har bland annat fått toppbetyg i flera oberoende test av studsmattor. Trampolinen inriktar sig särskilt till äldre barn och vuxna som vill kunna göra lite mer avancerade akrobatik.

Premium modell för äldre barn

Berg Champion använder Bergs specialtillverkade TwinSpring-fjädrar som förbättrar hoppandet avsevärt. Studsen är spänstig, men ger samtidigt en följsam rörelse som följer hopparen för en skön studs.

Köper du den senaste modellen kan du också få Bergs nya hoppduk som de kallar för Airflow-duk. Denna duk förbättrar luftflödet genom matten och på så sätt blir hoppen högre.

Trots mer avancerade fjädrar så fungerar studsmattan även bra till mindre barn i 3 till 4-årsåldern.

Berg studsmatta med hög säkerhet

Berg Champion är något mer påkostad än t.ex. bäst i test vinnaren Favorit. Denna modell har bland annat ett kantskydd som är 3 cm tjockt och som mäter 38 cm. Ramen är galvaniserad och är också svartlackerad för snyggare design.

Skyddsnätet Deluxe är också väldigt omtyckt och som ger ett bågformat nät, vilket i kombination med böjda rör håller hopparen borta från rören. En egenskap som fler tillverkare borde titta närmare på för att undvika skador på personen som hoppar.

Egenskaper för Berg Champion studsmatta

 • Diameter: 330 cm, men finns också i större modeller över 4 meter.
 • Höjdjustering: 80 cm.
 • Rekommenderad maxvikt är 100 kg, men är testad för 500 kg.
 • TwinSpring-fjädrar för effektivare och smidigare hopprörelser.
 • Passar alla åldrar från 3 år, men fungerar bäst från 6 år till vuxen.
 • Hoppegenskaper som passar avancerade akrobatiska hopp.
 • Studsmattans vikt: 108 kg.

Berg Talent + Safety Net Comfort 300 cm – Bästa budgetval

Berg Talent studsmatta

ButikPris
3799:-Besök
 • 3,5 av 5 hos Bäst-i-test.se 2018.

Berg Talent är vårt bästa budgetval alternativ som passar perfekt till föräldrar som inte vill lägga alldeles för mycket pengar eller som har ont om plats i trädgården. Studsmattan är väldigt prisvärd med tanke på den höga kvalité som du får från märket Berg.

Den rekommenderade maxvikten är endast 70 kg, men är det bara barnen som ska hoppa så fungerar denna modell perfekt till ändamålet. Dessutom får du en modell som är extra säker jämfört med andra märken på marknaden.

Väldigt prisvärd hoppmatta från kända Berg

Berg tillverkar troligtvis några av de bästa studsmattorna för vanliga konsumenter och trots att Berg är lite av ett premiummärke så är det kul att de även har gjort en billigare modell. Men trots det lägre priset så är Berg Talent en väldigt kompetent studsmatta för barn.

Modellen är framförallt framtagen för de som har mindre trädgårdar och med en diameter på 3 meter så bör den passa in i de flesta trädgårdar. Modellen finns också i mindre alternativ 180 cm och 240 cm.

Med denna äkta Berg-studsmatta får du en perfekt lekaktivitet för barnen och som dessutom är säker. Modellen har sex ordentliga ben för bra stabilitet och kommer med ett av Bergs säkra skyddsnät. Skyddsnätet har också en överlappande ingång för bättre säkerhet.

Kantskydd av slitstarkt PVC-material som är vädertåligt och som är 17 mm tjockt.  Goldspring Talent galvaniserade fjädrar med mera.

Egenskaper för bästa budgetval – Berg Talent

 • Diameter från 180 till 300 cm.
 • Rekommenderad maxbelastning 70 kg. Testad för 350 kg.
 • Antal fjädrar: 54 stycken.
 • Studsmattans vikt med nät är 48 kg.
 • Rekommenderad ålder: 6 år.

EXIT Silhouette 305 cm – Prisvärd

ButikPris
3329:-Besök
3399:-Besök

Vi var lite osäkra på om vi skulle ta med EXIT Silhouette överhuvudtaget då gamla modeller som Twist inte alls presterade speciellt bra i tester. Men när vi tittar på EXIT Silhouette så ser vi att tillverkaren har förbättrat en rad olika saker som bättre nätstolpar.

Vi vill däremot upplysa om att denna modell ej har blivit testad än och vi är inte alls säkra på denna modellen. Men jämför vi den med EXIT Twist så ser det ut som tillverkaren har lyssnat på recensionerna.

EXIT Silhouette studsmatta med en rad olika förbättringar

Var det något som EXITs gamla modeller fick underkänt på så var det skyddsnätet och de klena nätstolparna. Men på EXIT Silhouette så verkar det som de har gjort stora förändringar för att förbättra studsmattans säkerhet.

Skyddsnätet har flera liknelser som liknar några av de modeller från märket Berg, men är det lika bra? Vi vet inte helt enkelt. Säkerhetsnätet följer däremot med som standard vilket det alltid ska göra när du köper studsmatta. Ingången i skyddsnätet är kanske inte det bästa, men det är inte heller det sämsta.

Skyddskanten ser också ut att vara i betydligt bättre utförande än de äldre modellerna och enligt tillverkaren så ska skyddet täcka fjädrarna helt. Det ska också finnas ett specialutvecklat fotskyddssystem som stoppar barnen från att fastna med fötterna på fjädrarna.

Om valet står mellan EXIT Silhouette och Berg Talent så hade vi valt Berg alla dagar i veckan. Av den enkla anledning att märket Berg är betydligt mer känt och är enklare få tag på reservdelar.

Egenskaper för EXIT Silhouette

 • Diameter från 244 till 427 cm beroende på vilken modell.
 • Uppfyller mycket strikta EN71-säkerhetsnormen.
 • Ramen är galvaniserad och pulverlackerad.
 • Rekommenderad maxvikt 100 kg.
 • Studsmattans vikt: 58 kg.
 • Rekommenderas från 3 år.

Köpguide: Vilken är den bästa studsmattan?

Så väljer du den bästa studsmattan

Studsmattan är en väldigt populär leksak att köpa till barnen inför vår och sommar. Det är en perfekt leksak att ha i trädgården för att sysselsätta och aktivera barnen regelbundet. Speciellt nu när undersökningar har visat att våra barn rör sig allt mindre.

Att hoppa studsmatta har en rad olika fördelar för barns utvecklande, både gällande balans men också för koordination och benstyrka. Men det bästa är det samtidigt väldigt kul för barnen.

Men studsmattan är däremot inte helt riskfri. Faktum är att varje år skadas flera tusen barn på grund av felaktigt användande eller att studsmattan inte uppfyller säkerhetskraven. Bara under 2013 så skadades närmare 6 000 barn, allt från enkla stukningar till brutna ben.

Många av dessa risker kan enkelt minimeras genom att köpa en studsmatta som är stabil, hög kvalité, stabil konstruktion och så klart ett nät som håller barnen på insidan. Många av de mer allvarliga skadorna uppkommer när det inte finns ett tillräckligt högt nät runt studsmattan. Det är trots allt ganska högt från studsmattan till marken.

Oberoende test av studsmattor har visat att modeller från lågprisbutiker många gånger saknar ett tillräckligt bra skydd eller så är kvalitén så pass dåligt att skyddsnätsstolparna böjs vid användning.

Vad ska man tänka på när man köper studsmatta?

Det är givetvis svårt att veta exakt vad man bör tänka på när man ska köpa sin första studsmatta till barnen. Därför har vi skrivit samman en kort tänka-på-lista över vilka saker du bör titta noggrannare på när du väljer studsmatta.

Undvik alldeles för billiga studsmattor

Det är klart att dessa billiga studsmattor lockar många föräldrar att köpa när de besöker den lokala lågprisbutiken. En bra studsmatta är en ganska så stor investering för många föräldrar och många har inte lust att lägga alldeles för mycket på en leksak till trädgården.

Men denna gången är det inte värt att köpa något som är alldeles billigt av flera anledningar. Bland annat är de av väldigt dålig kvalité och dessutom kan de vara farliga att använda.

Leva & Bo och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har bland annat gjort nordens största test av studsmattor. Där testades 13 stycken mattor som fick genomgå flera olika test för att se hur de presterar vid användning men också säkerhet. Detta test visade att många av de studsmattor från butiker som t.ex. Biltema och Jysk hade problem med säkerhetsaspekten.

Överdragsskydd

Detta kan kanske tyckas vara en ganska onödig punkt för många, men faktum är att ett överdrag är väldigt viktigt för att skydda studsmattan från de olika vädergudarna. En studsmatta som har ett ordentligt överdragsskydd kommer hålla väldigt mycket längre.

Sol i kombination med regn får plastmaterialet att åldras mycket fortare än vanligt och detta kan ganska enkelt få mattan att hålla betydligt längre. Är det en sommar med mycket regn så är det också ganska skönt att kunna använda ett skydd som tas av när det slutat regna.

Ingår där inte ett överdrag så kan det vara värt att investera i en bra presenning eller liknande.

Studsmattans maxvikt

Denna punkt är något som alldeles för ofta missas eller som inte följs överhuvudtaget. Men maxvikten finns där av flera anledning och överstigs vikten så kan allvarliga saker inträffa. Tänker du låta flera barn hoppa samtidigt så måste maxvikten givetvis kunna motsvara totalvikten för barnen. Helst med lite marginal också.

Risken med att överstiga maxvikten kan så klart leda till flera olika sorters olyckor. Bland annat kan studsmattan gå i sönder, men i värsta fall så kan något barn skadas om mattan tippar eller liknande. Studsmattan kan väga allt från 50 till 150 kg beroende på modell och är inget som man vill ha över barnen.

Högt skyddsnät

Skyddsnätet är så klart en av de viktigaste delarna i det hela, utan ett bra skyddsnät så ska barnen inte hoppa överhuvudtaget. Jämför du billiga studsmattor med lite finare varianter som t.ex. bäst i test vinnaren Berg Favorit så ser du ganska snabbt skillnaden. Billiga modeller har oftast alldeles för låg näthöjd eller så är stolparna alldeles för klena.

I bland annat testet som Sveriges Tekniska Forskningsinstitut utförde så hade flera billiga modeller alldeles för klena nätstolpar. Olycksrisken ökar tyvärr avsevärt om inte konstruktionen är stark nog för att hålla emot ett barns vikt.

Välj en studsmatta från ett populärt märke

Vår rekommendation är att köpa en bra studsmatta från ett känt märke som t.ex. Berg. Den största fördelen med att köpa en Berg Studsmatta är att du även får tillgång till att köpa reservdelar ifall något skulle gå i sönder.

Många av de detaljer/delar som t.ex. hoppduk, skyddsnät eller liknande är gjorda av plastmaterial som naturligtvis åldras över åren. Så klart håller dessa delar några år trots att de används flitigt, men efter några år så kan det vara dags att byta delar. Då underlättar det avsevärt om det är ett populärt märke för att hitta reservdelar.

Köper du en billig studsmatta hos en lågprisbutik så är chansen stor att mattan inte alls håller speciellt länge och chansen på att hitta reservdelar är minimal.

Märken som t.ex. Berg säljer alltid reservdelar till alla sina studsmattor.

Så klart kostar dessa märken lite mer, men studsmatta rea är inget ovanligt hos de flesta butiker på nätet och det kan vara värt att ha lite is i magen innan ett köp. Tidig vår brukar vara ett vanligt tillfälle då flera butiker kör reor på studsmattor.


Säkerhet: Så undviker du olyckor på bästa sätt

Studsmattan kan vara så fantastisk på många sätt, men används den på fel sätt så kan tyvärr olyckor uppstå och det är givetvis något vi föräldrar måste vara medvetna om. Men genom att införa enkla regler så kan de flesta olyckor undvikas och vi kommer här nedan att skriva ner en checklista över vad du bör tänka på.

Vid montering

Du måste hitta en plats i trädgården som studsmattan ska stå på och denna mark måste vara så plan som möjligt. Annars finns risken för att studsmattan välter. Det är också fördelaktigt att placera studsmattan på mjukt underlag som t.ex. gräsmattan.

Placera studsmattan på ett ställe där det inte finns några hårda föremål i närheten som t.ex. träd, krukor eller vad nu som kan vara ett problem.

Inspektera studsmattan regelbundet

Något som väldigt ofta missas av föräldrar är att inspektera studsmattan regelbundet ifall något har lossnat eller har kommit till skada. Inspektera så att alla fjädrar, nät, skydd eller liknande hela tiden är helt vid varje tillfälle. Speciellt ramskyddet som täcker fjädrarna ska inspekteras så att det inte finns något mellanrum mellan hoppduken och fjädrarna.

Allmänna hoppregler för säker användning

Det bästa är helt klart att låta ett barn hoppa åt gången och bara genom detta så går det att undvika flertalet olika olyckor. Men det är givetvis väldigt svårt om man har flera barn som vill hoppa tillsammans. Ska två barn hoppa samtidigt så är det rekommenderat att båda barnen väger ungefär lika mycket. Fler än två barn är absolut aldrig rekommenderat.

Det kan också vara bra att förbjuda barnen från att göra volter eller liknande som kan skada barnen väldigt allvarligt. Undvik också så att barnen inte tar in leksaker som inte hör hemma på en studsmatta.

Har det regnat? Se till så att hoppmatten är torr innan användning, annars är risken stor att barnen halkar och slår sig.

Inga personer får befinna sig under studsmattan när någon hoppar på studsmattan. Det finns många olycksrapporter om detta när barn ska springa under och hämta saker.

Vuxna personer ska inte hoppa samtidigt med yngre barn som väger avsevärt mindre. Skillnaden i vikt blir alldeles för stor och risken för skador ökar då markant.

Många olyckor uppstår när barn ska kliva av studsmattan. Se till så barnen lär sig att kliva av mattan i ett lugnt tempo.

Många av de mest allvarliga olyckorna är när barn hoppar på studsmattor utan skyddsnät då höjden mellan mark och studsmatta är väldigt hög. Brutna ben är ett väldigt vanlig förekommande, se därför alltid till att skyddsnätet är korrekt monterat innan någon hoppar.

Givetvis så ska barnen inte heller äta något medans de hoppar på studsmattan, risken för att sätta något i halsen är alldeles för stor.


Källor

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ihop med Leva & Bo utförde ett av nordens största test av studsmattor med hela 13 olika modeller. Detta test är definitivt något som vi rekommenderar att läsa då de tar upp många aspekter med köpet av studsmatta.

I deras studsmatta test så tittade de bland annat på aspekter som studsförmåga, mjukheten, skyddsnätet, konstruktionen/ramen, kantskydd, risken att fastna och montering. Varje punkt fick ett betyg som sedan sammanställdes till ett totalbetyg och varje studsmatta har också fått en liten kommentar angående hur det gick i testet.

Detta är helt klart ett väldigt utförligt test som väger tungt i valet av bästa studsmattan. Du hittar hela testet här.

Avero AB har också beställt ett test på 11 studsmattor från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och här hittar du PDF-filen med resultatet.

Bäst-i-Test.se

Bäst-i-test.se har ett bra utbud av egna och olika produkttester inom de flera kategorier. I deras test av studsmattor så hittar du allt du behöver veta om studsmattor, allt från vilka modeller som presterar bra i tester, men också ingående information om de olika delarna i en studsmatta.

De har bland annat testat modeller som Berg Favorit, Berg Champion, Berg Talent med mera. Hela testet hittar du här.

Expressen Leva & Bo

Om du vill läsa ett bra test men samtidigt få väldigt bra övergripande information om studsmattor så rekommenderar vi Leva & Bo test av studsmattor. Några av de modeller vi har tagit med i testet finns också med i deras test. Dessutom tar de upp allmänna saker som du bör känna till när du köper din första studsmatta. Här hittar du mer information.