vandringstält bäst i test

Tält bäst i test 2024 - Komplett köpguide för vandringstält & fjälltält

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Nu närmar sig äntligen våren och det är dags att planera årets aktiviteter. Fjällvandring eller helt vanlig vandring är något av det bästa för att koppla bort det stressiga vardagslivet. Men ett bra äventyr är inget utan ett bra vandringstält. Ens tält är en viktig säkerhetslina om vädret slår om till det sämre som ska klara både vind och nederbörd.

Vi har koncentrerat oss på tält som passar till vandringar under vår, sommar och höst d.v.s. 3-säsongstält. Dessa tält passar bra till vanliga vandringar, men också fjällvandringar på fjället. För 2023 har vi även valt att ta med smidiga popup tält för enklare camping. Dessa är så pass enkla att även nybörjare enkelt kan resa tältet. Glöm inte bort att läsa vår köpguide som hjälper dig att välja korrekt tält för ändamålet.

Nedanför hittar du marknadens bästa vandringstält baserat på oberoende testkällor, produktrecensioner och kundrecensioner. Men även pris och egenskaper har också varit en viktig faktorer. Allt från ultralätta vandringstält till smidiga popup tält för enklare camping.

MSR Hubba Hubba NX 2p (vandring & klättring) - ✅ Bäst i test

Bäst i test
MSR Hubba Hubba NX 2p (vandring & klättring) bild MSR Hubba Hubba NX 2p (vandring & klättring) bild MSR Hubba Hubba NX 2p (vandring & klättring) bild MSR Hubba Hubba NX 2p (vandring & klättring) bild MSR Hubba Hubba NX 2p (vandring & klättring) bild
ButikPris
5195:-Besök
5500:-Besök
5609:-Besök
 • 4,6 av 5 på amerikanska Amazon efter 110 kundrecensioner
 • 4 av 5 stjärnor när OutdoorGearLab testa vandringstält

MSR Hubba Hubba NX har kanske ett ganska så roligt namn men faktum är att detta tvåmannatält är en av marknadens mest genomtänkta modeller. Detta ultralätta tält för två personer har också fått fantastiska kundrecensioner från alla möjliga personer som sysslar med klättring och vandring.

Fristående tält för vandring

MSR står ju för Mountain Safety Research och är ett väldigt populärt märke som tillverkar produkter som är godkända att använda under tuffa förhållanden. Du kan vara säker på att tält från MSR håller högsta kvalité men som också håller högsta säkerhet för dina äventyr. Helt enkelt en värdig bäst i test vinnare som matchar allt vi förväntar oss av ett tält som kan användas till allt från fjällvandring till små äventyr i skogen.

MSR Hubba Hubba NX räknas som ett fristående tält och det innebär att tältet kan stå upp även om det inte finns möjlighet till att sätta ner några tältpinnar. Detta är vad vi kallar för kupoltält och dessa tält passar perfekt till områden där det är svårt att hitta stora markytor, men också på ställen där klippor är vanligt.

Detta är ett bra tält att använda när man t.ex. ska bestiga Kebnekaise eller liknande. Totalvikten är betydligt lägre än bäst i test vinnaren och väger in på endast 1700 gram för hela tältet, vilket gör detta till en av marknaden mest lätta tvåmannatält. Tältet räknas också som ultrakompakt tält och lämpar sig väldigt bra till äventyr där packstorlek är ett stort problem. Nedpackat så tar MSR-tältet endast ett utrymme på 46 x 15 cm, med låg vikt och liten packstorlek så får du det bästa ur två världar.

Ett 3-säsongstält som fungerar bra under vår, sommar och höst. Tältet från MSR passar dig bäst som sätter stor vikt på kvalité, men också vikt och packningsstorlek.

 • Skäl att köpa
 • Tält för 2 personer
 • Totalvikt 1720 gram
 • Nedpackad storlek 46 x 15 cm
 • Fristående kupoltält
 • 3-säsongstält
 • Två stycken d-formade dörrar
 • Innertaket har en höjd på 1 meter
 • Sovyta 2,7 kvadratmeter
 • Absid (förvaringsyta utanför sovdelen) 1,60 kvadratmeter
 • Vattenpelare ytterduk 1 200 mm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Urberg Dome Tent G3 2p - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Urberg Dome Tent G3 2p bild Urberg Dome Tent G3 2p bild
ButikPris
2495:-Besök
 • Toppbetyg hos Outnorth från konsumenter som testat tältet från Urberg
 • Nästan bara fördelar när In the wild with Chris testa tältet på 2021

I princip alla som har testat Urberg Dome G3 ställer sig väldigt positiva till modellen. Bara hos Outnorth har tältet ett samlat kundomdöme på 4,5 av 5 stjärnor efter över 80 kundrecensioner. 

Lågpristält som överraskar i både pris och egenskaper

Urberg Dome Tent G3 är ett utmärkt tält för sin prisklass och lämpar sig till allt från enklare camping till äventyr i vildmarken. Söker du efter vandringstält med låg vikt till längre vandringar så är modellen kanske inte det bästa valet. Men med en totalvikt på 2,9 kg så fungerar det trots allt.

Läser vi recensioner på modellen så är det tydligt att tältet är enkelt att montera med sina färgkodade tältpinnar och enligt de flesta ska monteringen inte ta längre än 5 minuter. Här är det bra att testa sitt tält hemma innan man bege sig iväg så att allt fungerar med tältet.

När det gäller konstruktionen så är modellen ett klassikt självstående kupoltält som ger god stabilitet. Ytterduken ger ett bra skydd för skurar med 3000 mm vattenpelare och 10 000 mm i golvet. Några har däremot klagat på att ytterduken är något kort men fyller sin funktion.

Andra positiva saker vi har kunnat hitta är alla fickor och fack som hittas på insidan av tältet. Stort plus är också att det finns två utgångar med vars en absid där du enkelt kan förvara din packning. När det gäller ventilation så är den utmärkt vilket många poängterar i kundrecensioner och produktrecensioner.

Vem bör köpa Urberg Dome Tent?

Urberg 2-person Dome Tent G3 är utan tvekan en av marknadens mest prisvärda alternativ. Det är kanske inte i klass med tält som MSR Hubba Hubba men kanske är det ett alternativ till storsäljaren MSR Elixir. Men samtidigt är det svårt att jämföra dessa modeller emot varandra med tanke på att de kostar betydligt mer.

Urberg Dome Tent G3 erbjuder däremot utmärkta egensaker som klarar de flesta äventyr. Baserat på pris, funktioner, egenskaper, kund- och produktrecensioner vinner modellen vår utmärkelse bästa budgetval.

 • Skäl att köpa
 • Prisvärt kupoltält för 2 personer
 • Totalvikt 2900 gram
 • Nedpackad storlek 51x21 cm
 • Fristående kupoltält
 • Två utgångar med egna absider
 • Inneryta 3,22 m2
 • Vattenpelare ytterduk 3 000 mm
 • Vattenpelare golv 10000 mm
 • Skäl att inte köpa
 • Åt det tunga hållet vid vandring

Quechua 2 Sec Easy Fresh & Black 2p - Bästa popup tält

Bästa valet
Quechua 2 Sec Easy Fresh & Black 2p bild Quechua 2 Sec Easy Fresh & Black 2p bild Quechua 2 Sec Easy Fresh & Black 2p bild Quechua 2 Sec Easy Fresh & Black 2p bild
ButikPris
1799:-Besök
 • 5 av 5 stjärnor när T3 testa Quechua popup tält 2022
 • 4,5 av 5 stjärnor hos Decathlon 2023 efter över 50 omdömen

Ett campingtält som passar fiskare, campare och andra enkla aktiviteter som kräver ett enkelt popup tält. Modellen har bland annat testats av T3 som gav modellen platinum-utmärkelse för sina egenskaper och funktioenr. Modellen har också fått toppbetyg från vanliga konsumenter som testat popup tältet i verkligheten.

Ett av marknadens bästa popup tält till lågt pris

Har du aldrig hört talas om Quechua tält? Då är du inte ensam. Men faktum är att märket kommer från Decathlon som är en stor aktör inom sport och friluftsliv. Företaget kan jämförs med IKEA men som säljer och tillverkar prylar inom friluftsliv. Deras billiga och fantastiska popup tält har snabbt blivit en kundfavorit för de som söker efter ett smidigt ochj enkelt campingtält.

Som namnet kanske antyder så sätts tältet upp enkelt på några sekunder genom att dra i två snören. Detsamma gäller vid nedmontering där man endast trycker på en tryckknapp för att tältet ska kollapsa. Det krävs alltså inga direkta kunskaper för att lyckas resa tältet på egen hand då det är självstående.

Nu finns det lite olika Quechua popup tält men just denna modell "Fresh & Black" har något som många campare har längtat efter. D.v.s. ett sätt för att mörka tältet under morgontimmarna. Detta popup tält har nämligen ett patenterat tyg som reflekterar bort solstrålarna och som gör tältet både mörkt samt svalt. Perfekt när man vill kunna vakna utvilad på campingturen.

När det gäller vattentäthet så är tältet minst sagt godkänt. Med en vattenpelare på 2 000 mm kan tältet utstå ungefär 200 liter vatten per timme. Själva golvet har också en PU på över 5 000 mm. Ska du campa under en större regnperiod bör man däremot titta på något extra regnskydd.

Vem bör köpa popup tältet från Decathlon?

Vi har bara positiva saker att säga om Quechua Eazy Fresh & Black. Söker du efter ett popup tält för enklare camping och tillfälliga evenemang utomhus är detta ett utmärkt val. Det är däremot inget bra vandringstält på grund av packstorleken och vikten på 4,7 kg.

Detta tält är även lämpligt för nybörjare som vill testa på att tälta vid en sjö eller liknande. Vem som helst kan resa tältet snabbt och alla får en god sömn tacke vare dem patenterade mörkerduken som håller tältet mörkt samt svalt.

Tältets vattentäthet är godkänt för tillfälliga skurar men det kan krävas en extra tarp om regnet slår på ordentligt. Baserat på egenskaper, funktioner, testkällor, kundrecensioner och framför allt pris vinner modellen vår utmärkelse bästa popup tältet.

 • Skäl att köpa
 • Popup tält för 2 personer
 • Både resa och montera ner tältet tar några sekunder
 • Vem som helst kan resa tältet utan kunskaper
 • Patenterad mörkerduk håller tältet mörkt och svalt även på dagen
 • Sovutrymme på 145 x 205 cm, takhöjd 110 cm
 • Lämpar sig till enklare camping, festivaler, fiske med mera
 • Bra vattenpelare på 2 000 mm och 5 000 mm i botten
 • Skäl att inte köpa
 • Finns endast i vit färg
Antal personer2
Vikt4,70 kg
Golvyta145 X 205 cm
Innerhöjd110 cm
Packningsmått59 cm x 20 cm x 20 cm
Antal dörrar2 st
FriståendeJa

MSR FreeLite 2 - Bästa ultralätta tält

Bästa valet
MSR FreeLite 2 bild MSR FreeLite 2 bild MSR FreeLite 2 bild
ButikPris
7795:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor i OutdoorGearLab test av vandringstält
 • 4 av 5 stjärnor hos SectionHiker
 • Toppbetyg från vanliga kundrecensioner

Är du på jakt efter ett ultralätt vandringstält för ditt nästa äventyr? Då ska du definitivt spana in MSR FreeLite som tar två personer och som endast väger 1,14 kg. Modellen har presterat bra i flera oberoende test av vandringstält och bara hos OutdoorGearLab så har produkten ett toppbetyg på 4,5 av 5 stjärnor.

Ultralätt kupoltält för långa vandringar

Det är inte ofta vi får se bra vandringstält som endast väger 1,14 kg och som dessutom tar två personer. Det finns inget annat tält i vårt bäst i test som kommer i närheten av 1,14 kg som både tar två personer men som också är självstående. Jagar du lägre vikt på din utrustning så är detta definitivt en modell du bör överväga.

MSR FreeLite är inte det lättaste tältet på marknaden men sett till utrymme, förvaring, komfort så är detta utan tvekan en av marknadens bästa ultralätta tält. Med en stor inneryta på 2,70 m2 så får ni plats med två stora liggunderlag utan problem. Vandringstältet har också två ingångar med två relativt stora absider. Absidernas yta på 1,62 m2 gör att ni enkelt får plats med utrustningen.

Vandringstältet är väldigt enkelt att sätta upp med sitt system med endast en stång som sätts i fem mottagare i duken. I och med det är så få pinnar så kommer tältet vara lite känsligare emot vind jämfört med andra modeller. Däremot har tältet fått testa på vind i flera oberoende recensioner och där presterar modellen ändå väldigt bra med tanke på konstruktionen. Förväntar du dig riktigt starka vindar så kan MSR Hubba Hubba vara ett bättre alternativ.

Men efter att vi har läst flera test av MSR FreeLite så frågar sig de allra flesta om inte denna modellen ersätter MSR Hubba Hubba på grund av den lägre vikten. Ska du fjällvandra så kanske det är bäst att hålla sig till trädgränsen.

 • Skäl att köpa
 • Högt betyg i flera oberoende test och produktrecensioner
 • Ultralätt vandringstält som endast väger 1,14 kg och som tar 2 personer
 • Enkel montering och nermontering med endast en stödpinne som fästs på fem ställen
 • Ordentlig tältduk med både PU- och silikonbeläggning för vattentäthet
 • Innertält som ventilerar och som inte skapar kondens
 • Två stora ingångar med två stora absider
 • Kan enkelt bäras på utsidan av ryggsäcken
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Antal personer2
Vikt1,14 kg
Golvyta2,70 kvadratmeter
Vestibulyta1,62 kvadratmeter
Innerhöjd0,91 m
Packningsmått46 x 15 cm
Antal dörrar2 st
FriståendeJa

Big Agnes Copper Spur HV UL2 - Bra vandringstält

Särskilt rekommenderad
Big Agnes Copper Spur HV UL2 bild Big Agnes Copper Spur HV UL2 bild Big Agnes Copper Spur HV UL2 bild
ButikPris
6137:-Besök
6224:-Besök
 • 4,7/5,0 hos Amazon USA efter att över 250 kunder testat Big Agnes
 • 5 av 5 stjärnor - redaktionens val hos Outdoorgearlab 2022

Big Agnes Copper Spur HV UL 2 för två personer har bland annat vunnit "Redaktionens val" när Outdoorgearlab testa tältet 2022. Modellen har också fått toppbetyg från vanliga konsumenter med ett samlat omdöme på 4,7 av 5 stjärnor.

Utmärkt vandringstält med låg vikt

Big Agnes olika vandringstält har snabbt blivit några av marknadens största storsäljare. Ett ultralätt tält på endast 1220 gram som lämpar sig till längre vandringar. Det är kanske inte den lättaste modellen på marknaden men ligger i topp jämfört med andra lätta alternativ som t.ex. NEMO Dragonfly 2 och testvinnaren MSR Hubba Hubba som har liknande totaltvikt.

Vad är det som då utmärker Big Agnes ultralätta tält för två personer? Framför allt är det den låga vikten i kombination med komfort och funktion. Vandringstältet är framtaget med fokus på smidighet och hållbarhet. Tältet kan enkelt packas ner i vandringsryggsäcken och fortfarande ha plats till annat i väskan. Storleken nerpackad är 50 x 15 cm.

Materialet kanske känns och ser ganska skört ut men är faktiskt väldigt slitstarkt. Big Agnes använder deras egna typ av material som är en form av ripstop tyg. Dessutom använder tältet DAC superlight aluminiumpinnar med reflekterande tältlinor.

När det gäller väderbeständighet är tältet mer än godkänt. Vattenpelaren i yttertältet är på 1200 mm vilket skyddar bra för mindre skurar. Det enda vi tycker är lite synd är att det inte medföljer någon footprint/matta till tältet. Vill man att tältet ska hålla länge kan det vara värt att köpa en footprint, vilket tyvärr både höjer kostnaden samt vikten. Men är nödvändigtvis inte ett måste för att använda tältet.

Big Agnes Copper Spur HV UL2 ger ett bra utrymme för både personer och packning. Insidan mäter 224 x 132 x 107 cm, varav absiden mäter 2 x 0.8 m². Insidan hittar man även flera slingor för att fästa övrig utrustning så som t.ex. lampor och liknande.

Vem bör köpa Big Agnes Copper Spur HV UL2?

Många som har testat Big Agnes Copper Spur HV UL2 är väldigt nöjda med vandringstältet. Om framför allt låg vikt och packningsstorlek ligger i fokus är detta tält ett utmärkt val. Vi tycker däremot det är lite synd att en footprint inte medföljer även om det kanske inte är nödvändigt i alla lägen. Footprint finns att köpa löst från Big Agnes för ungefär 1000 kr.

Det är tydligt att Big Agnes har tagit fram ett tält som är avsett för vandring samt backpacking och som är noga genomtänkt med olika funktioner. Trots ett ganska högt pris så är modellen ett utmärkt val för den som vill kunna vandra med en partner. Baserat på detta vinner vandringstältet från Big Agnes vår utmärkelse "särskilt rekommenderad".

 • Skäl att köpa
 • Vattenpelare på 1200 mm på både yttertält och golv
 • Tåligt innertält med ripstop-nylon och nät av polyester
 • Flera smarta fickor i innertältet
 • Ultralätt vandringstält på 1420 g
 • Självstagande 3-säsongstält
 • Liten förpackning på 15 x 50 cm
 • Bra huvudhöjd på 102 cm
 • Stor insida på 224 cm x 132 x 107 cm
 • Två absider på 0.8 m²
 • Skäl att inte köpa
 • Footprint/matta medföljer ej
Antal personer2
Vikt1420 g
Golvyta224 x 107 cm
Innerhöjd102 cm
Packningsmått50 cm x 15 cm
Antal dörrar2 st
FriståendeJa

MSR Elixir 2p - Bra backpacking & campingtält

MSR Elixir 2p bild MSR Elixir 2p bild MSR Elixir 2p bild
ButikPris
3662:-Besök
3695:-Besök
4003:-Besök
4561:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor när OutdoorGearLab testa vandringstält 2020
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 400 kundomdömen

MSR Elixir 2 är ett bra och relativt billigt vandringstält för äventyr på fjället eller liknande äventyr. Modellen har testats ordentligt av OutdoorGearLab där den fick ett samlat betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Tittar vi på stora marknadsplatser som Amazon USA så har tältet också fått toppbetyg från kunderna med ett samlat kundomdöme på 4,6 av 5 stjärnor.

Väderbeständigt vandringstält som klarar av mycket vind

Tvåmannatältet är utan tvekan en av marknadens mest prisvärda alternativ och tittar vi på oberoende test av vandringstält så utmärker modellen sig särskilt på två egenskaper. Första och kanske den viktigaste egenskapen är tältets förmåga att motstå både regn och vind. MSR Elixir 2 presterar verkligen topp gällande väderbeständighet och förmågan att hålla emot starka vindar. Två egenskaper som är extra viktiga när vi backpackar och vandrar.

Är då MSR Elixir 2 det bästa tältet för fjällvandringar? Kanske inte. Det är inget vandringstält som är ultralätt likt flera av tälten i vårt bäst i test. Men med en vikt på 2,77 kg får du däremot ett tält som klarar av även lite tuffare väderförhållanden och jagar du inte kilon så är detta ett utmärkt vandringstält.

Vandringstältet MSR Elixir 2 ger gott om utrymme med en golvyta på 2,69 kvadratmeter där ni enkelt får plats med två liggunderlag. Innerhöjden på 102 cm ger också gott om takhöjd för att kunna sitta upp. 

Tältet är också utrustat med två öppningar så att man slipper klampa över varandra när någon ska in eller ut. Utanför båda öppningar finns också stora absider för smidig förvaring av din utrustning och där får du enkelt plats med ryggsäck eller liknande.

En sak som däremot några har klagat över är själva monteringen av tältet men som blir betydligt enklare efter att man förstått färgerna på stavarna. Därför är det alltid bra att träna montering innan man ger sig ut på sitt äventyr.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i oberoende test och från vanliga kundomdömen
 • Väldigt bra förmåga att hålla både vind och vatten borta
 • Medföljande förstärkningsgolv
 • Mångsidigt tält för två personer som kan användas till camping, backpacking och även kortare vandring
 • Stor förvaringsplats utanför båda ingångar
 • Prisvärt tält sett till pris och egenskaper
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Antal personer2
Vikt2,77 kg
Golvyta2,69 kvadratmeter
Vestibulyta2,22 kvadratmeter
Innerhöjd102 cm
Packningsmått51 x 17 cm
Antal dörrar2 st
FriståendeJa
Vattenpelare ytterduk1500 mm
Vattenpelare golv3000 mm

Vaude Taurus Ultralight 2p (fjällvandring) - Prisvärt vandringstält

Vaude Taurus Ultralight 2p (fjällvandring) bild
ButikPris
5416:-Besök
5416:-Besök
5606:-Besök
 • Mest prisvärda vandringstältet i Trail Magazine 2014
 • 4 av 5 hos svenska communityt Utsidan
 • Många bra kundrecensioner hos diverse olika outdoor-hemsidor

Vaude är ett tyskt kvalitetsmärke som tillverkar väldigt bra outdoorprylar och Vaude Taurus Ultralight 2 personer är inget undantag. Vaude Taurus finns i ett par olika modeller, men den modell som sticker ut extra mycket är den ultralätta modellen som väger in på endast 1940 gram. Ett perfekt vandringstält att ta med på sin fjällvandring eller på andra liknande aktiviteter där låg vikt är extra viktigt, men också packvolym.

Tresäsongstält för 2 personer med gott om utrymme

Precis som bäst i test vinnaren så är Vaude Taurus UL ett tresäsongstolt som lämpar sig bäst att användas under vår, sommar och höst. Trots detta så finns det de personer som väljer att använda tältet en bit in på vintern eller väldigt sen vinter, men det är inget vi kan rekommendera.

Vaude Taurus kanske ser litet ut och det är det också, men där är trots allt en hel del utrymme på grund av den smarta konstruktionen. Innerytan i själva innertältet är 2,4 m² (235 x 130 x 115 cm) och är stort nog för två personer med lite extra utrymme.

Vandringstältet från tyska Vaude har flera väldigt smarta konstruktionslösningar och det som verkligen gör Taurus extra rymligt är de få snäva vingklar som tältet har. Där finns även två stag som är inbyggda i själva innertältet som gör att du får bättre och rymligare fotända.

Innertältet är till en början fastkopplat direkt med yttertältet och det går att koppla bort innertältet om man bara vill använda yttertältet vid varmare perioder. Fördelen med att innertältet sitter fast med yttertältet är att det blir enklare att resa tältet, speciellt under förhållanden då det regnar men också när det blåser kraftigt. Då finns där ingen risk att innertältet blir vått medans tältet monteras upp.

Absiden är stor nog för att förvara lite utrustning som ryggsäckar eller liknande under natten och storleken på absiden är 85 x 150 x 115 cm.

Vaude Taurus har god ventilationsförmåga och det bästa med denna modellen är den markventilation som finns på sidorna. Ventilationsluckorna går även att justera för att anpassa sig till de olika säsongstemperaturerna, vilket är väldigt praktiskt.

Fristående tält för många vandringsområden

Vaude Taurus UL är ett klassiskt kupoltält som gör att tältet kan stå trots att man inte använder tältpinnar eller stormlinor. Detta gör att denna typ av tält är perfekta att ta med på vandringar där det antingen finns ont om plats, men också i områden där det är mycket klippor.

 • Skäl att köpa
 • Vandringstält för 2 personer
 • Totalvikt 1940 gram
 • 3-säsongstält
 • Packningsmått 50 x 15 cm
 • Fristående kupoltält
 • Vattenpelare ytterduk 3 000 mm
 • Vattenpelare golv 10 000 mm
 • 2 st tältstänger
 • Absid storlek 85 x 150 x 115 cm
 • Innertält storlek 235 x 130 x 105 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Bergans Trollhetta 2p (fjällvandring) - Tidigare testvinnare

Bergans Trollhetta 2p (fjällvandring) bild
ButikPris
4038:-Besök
 • Bra köp enligt brittiska Grough som testade lättviktstält
 • Toppbetyg bland kundrecensioner hos de flesta butiker
 • Bäst i test i norska TV2 för modellen till 3 personer

Bergans är ett känt norskt märke som är kända för att tillverka högkvalitativa friluftsprylar och Bergans Trollhetta tunneltält är en av deras storsäljare för fjällvandrare. De flesta klassar Trollhettan som ett 3-säsongstält och det håller vi med om men de finns även de som väljer att använda det på vintern. Det är dock inget vi kan rekommendera, men det tyder ändå på att tältet klarar en hel del tuffa förhållanden.

Bergans Trollhetta finns i tre olika storlekar

Bergans Trollhetta finns för 2 personer, 3 personer och även 4 personer d.v.s. tre stycken olika modeller. Vi har valt att lista den minsta modellen för två personer då denna passar minst lika bra som ett solotält. Tältet är relativt rymligt och har inga problem med att rymma två personer.

Tidigare bäst i test vinnaren är ett lättviktstält som endast väger 2500 gram och är perfekt för vandringar på fjället eller liknande aktiviteter. Trots sin relativt låga vikt så är tältet extremt stabilt och även om väderleken förändras till det sämre så klarar detta tält en hel del svåra väderförhållanden.

Enligt flera bäst i test och kundrecensioner så tar det inte mer än 3-4 minuter att sätta upp för någon som har gjort det förr, vilket är en viktig aspekt när regnet öser ner. Förtältet har en stor dragkedja på sidan så absiden är ganska stor och detta innebär att utrymmet utanför sovdelen blir stor nog att förvara ryggsäckar eller annan utrustning. Absiden är också tillräckligt stor för att tillåta matlagning inne i absiden ifall vädergudarna inte tillåter det utanför tältet.

Mångas favorittält för fjällvandringar

Tidigare testvinnaren är på många sätt även om det inte är helt perfekt så är det ändå mångas favorittält på fjällvandringen. Tältet är tillverkad i slitstarkt nylon som orkar med en hel del oväder i fall oturen skulle vara framme. Ytterduken är tillverkad av så kallat ripstop nylon som också är silikonbelagd för att klara av vind och nederbörd på bästa sätt.

Tältet har bra ventilationsförmåga och detta gör att tältet även kan användas när det blir lite varmare. Tältet känns inte instängt överhuvudtaget och fukt/kondens luftas ut för att på bästa sätt skapa ett bra klimat i tältet.

 • Skäl att köpa
 • Tält för 2 personer, men finns också för 3 och 4 personer
 • 3-säsongstälts för vår, sommar och höst
 • Vikt 2500 gram
 • Mått nedpackad 50×21 cm
 • Snabb uppmontering 3-4 min
 • Vattenpelare ytterduk 3 000 mm
 • Vattenpelare bottenduk 5 000 mm
 • Två stora ventilationsluckor i båda ändar
 • Mått innertält 130 x 230 x 90 cm
 • Mått yttertält 160 x 355 x 100 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Jack Wolfskin Gossamer II - Bra budgetval

Jack Wolfskin Gossamer II bild
ButikPris
1795:-Besök
2495:-Besök
 • Toppbetyg från kundrecensioner hos olika butiker och andra outdoor communitys
 • 4,3 av 5 hos tyska Amazon efter 20 kundrecensioner

Vårt bästa budgetval blev Jack Wolfskin Gossamer II som är ett 3-säsongstält med flera väldigt bra egenskaper. Det låter nästan lite negativt att skriva bästa budgetval för detta tält då det är ett fantastiskt tält trots ett lågt pris.

Även om detta är ett tresäsongstält för vår, sommar och höst så rekommenderar vi att använda tält när det är lite varmare. Anledningen till detta är för att tältet är som bäst när det är varmare på nätterna av flera anledningar som vi kommer gå in på i detalj.

Tunneltält med goda öppningsmöjligheter

Precis som bäst i test vinnaren så är Jack Wolfskin Gossamer II ett tunneltält med två tältpinnar som är perfekt att ha med sig under fjällvandringar eller andra aktiviteter som kräver låg vikt. Totalvikten för Gossamer II är 2280 gram tar inte heller någon större packningsutrymme då den endast har en storlek på 57 x 17 cm nedpackad.

Anledningen till varför vi endast rekommenderar Jack Wolfskin Gossamer II till lite varmare säsonger är för att innertältet endast är tillverkat helt i mesh-tyg. Men trots detta så finns det personer som har provat tältet under kallare nätter ner till 0-strecket utan några större problem. Så klart gör en bra sovsäck och ett bra liggunderlag stor skillnad också.

Men det som gör detta tält så fantastiskt är det innertält som är helt tillverkat i mesh-tyg och med detta mesh så kan man sova direkt under stjärnhimmeln, fast utan alla jobbiga flygfän. Detta är en väldigt unik upplevelse som alla inbitna vandrare rekommenderar om man aldrig har provat. Ytterduken går helt enkelt att plocka bort helt om man vill sova under mesh-tyget endast, perfekt under väldigt varma sommarnätter.

Två ingångar med tillräckligt stor absid

Jack Wolfskin Gossamer II har presterat väldigt bra i flera olika test och har fått toppbetyg bland de flesta befintliga kunder. Något av det bästa med modellen och som de flesta personer är speciellt glada för är de två ingångar i båda ändarna. Är man två personer så är det ganska skönt att kunna använda båda öppningarna om packningen ligger inne i absiden.

Storleken på absiden är 80 x 135 x 95 cm och är alltså inte det största på marknaden direkt, men det går att få in två vandringsryggsäckar om man verkligen vill. Skulle det behövas på grund av dåligt väder så finns där även plats för matlagning, men då krävs det att man plocka in ryggsäckarna i innertältet för att få plats.

 • Skäl att köpa
 • Tält för 2 personer
 • Totalvikt 2280 gram
 • Nedpackad storlek är 57 x 17 cm
 • Modell: tunneltält
 • 3-säsongstält, bäst för lite varmare nätter. Gärna över 7 grader
 • Två ingångar
 • Storlek på absid är 80 x 135 x 95 cm
 • Vattenpelare ytterduk 4 000 mm
 • Vattenpelare golv 10 000 mm
 • Innerduken är helt tillverkad i mesh-tyg
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du rätt tält till äventyret

köpguide friluftstält och fjälltält

Att välja rätt typ av tält kan för många kännas extremt överväldigande och efter mycket sökande på nätet så står många personer fortfarande frågandes om vilket tält som är bäst. Men det finns ett par olika punkter man bör fundera över när du ska välja ett tält. Även om du bara ska fixa ett tält till festivalen så kan det vara en bra idé att investera i något som håller god kvalité och som kan användas även efter festivalen.

Slit och släng är inget vi förespråkar då vi alla behöver ta ett större ansvar för ett hållbarare miljötänk. Var smart och investera i något du kan använda under en väldigt lång tid, även om det bara är någon gång per år så är det värt att köpa ett bra tält.

Några av de saker som vår köpguide täcker är de punkter vi har listat nedan. Vår rekommendation är att läsa igenom allt om du är ny på ämnet och vill komma över rätt tält för dig. För det finns ändå hel del saker man bör känna till när man tittar på tält inför äventyret.

 • Antal personer och storlek på tält.
 • Modell av tält har betydelse.
 • Årstider och väderförhållanden.
 • Vattenpelare på tält och dess innebörd.

Om du är osäker kring vart du kommer använda tältet regelbundet d.v.s. vilka miljöer så är bäst i test vinnaren ett säkert val. Tältet är skapat för att klara det mesta och kan även ta en hel del stryk från kraftig vind eller nederbörd. Enda gången bäst i test vinnaren Bergans Trollhetta inte lämpar sig är när du tänker slå läger på klippor eller liknande underlag på grund av konstruktionen.

Antal personer och storlek på tält

Så klart har antalet personer en stor betydelse kring valet av tält, men bara för ni är en hel familj eller ett gäng kompisar så innebär det inte att ett familjetält är det bästa valet. Familjetält är oftast väldigt tunga och väldigt otympliga, faktum är att dessa tält passar bäst på campingen eller som basläger.

Fyrmanstält eller större fungerar bäst som en form av basläger då de är ganska otympliga av flera anledningar och inte bara vikten. Är man fyra eller fler personer så är det bättre att dela upp sig i t.ex. två stycken tvåmanstält som är lättare att bära med. Annars får en person dra hela lastet själv och fyrmanstält väger ändå in någonstans kring 4-5 kg beroende på modell.

Vill du sedan tälta själv eller med bara någon extra person/barn så åker inte fyrmannatältet fram utan en hel del svordomar. Den där ensamturen blir aldrig av med ett stort otympligt tält.

Större tält är också något klumpigare när de ska monteras upp och ibland kan det även vara svårt att hitta tillräckligt stora markytor där tältet kan stå. Ett mindre tält för 2-3 personer är definitivt det mest användbara och är den storlek som har flest användningsområden.


Modell eller typ av tält har betydelse

Det finns ett par olika modeller av tält att välja mellan och ändamålet bestämmer vilket tält du bör välja. De olika modellerna har helt olika användningsområden och det är viktigt att välja rätt typ av tält för att undvika onödiga överraskningar. Om vädret slår om så är tältet ens livförsäkring om du är ute på fjället och även om det är mitt i sommaren så kan vädret vara väldigt vanskligt med ordentliga vindar eller nederbörd.

Det du bör funderar över är hur tältet kommer användas och vilka behov du har med de olika modellerna. Hur är det egentligen tänkt att tältet ska användas?. Om du ska ut på klassisk fjällvandring eller kanske ut på en enklare kajakäventyr så finns det olika tält att välja mellan.

Tunneltält – Mest populärt bland fjällvandrare

Det finns ett par olika konstruktioner att välja mellan där den vanligaste är så kallade tunneltält och som också är fjällvandrarnas favorit modell. Tunneltält är ett icke självstagande tält, d.v.s. tältet har ingen möjlighet att stå upp av sig själv utan att använda markpinnar och linor.

Tunneltält kräver att det finns bra med ytor/mark för att trycka ner markpinnar så att tältet kan fästas och resas med hjälp av stormlinor. På fjället finns det gott om ytor för ett sådant typ av tält och det är också därför som denna typ av tält är det mest populära och mest vanliga modellen för fjällvandring.

En annan anledning till varför tunneltält är så populära på fjällvandringen är för att modellen har en extra stor absid. Absid är det extra utrymme som finns utanför själva sovdelen och som till största del saknar golv. Här förvarar man all sin utrustning som behöver torka eller förvaras under nätterna och kan också användas som köksutrymme när vädret inte tillåter oss att sitta utanför tältet.

Denna typ av tält väger också lättare än de andra varianterna och klarar av kraftiga vindar på fjället, förutsatt att du monterar upp tältet i rätt riktning emot vinden. Tunneltält är väldigt enkla att montera upp och det går väldigt fort att sätta upp om det är bråttom att undkomma det dåliga vädret eller om mörkret kommer snabbt.

För att resa ett tunneltält så börjar man alltid i en kortsida som man vänder direkt emot vinden, vilket är extra viktigt då de är byggda för att motstå hård vind från kortsidan. Fördelen med tunneltält är att yttertältet sitter ihop med innertältet och detta innebär att alla delarna reses samtidigt så det finns ingen risk att innertältet blir blött om det regnar vid montering.

Fördelar

 • Går snabbt att resa, även om det blåser ordentligt.
 • Lägre vikt jämfört med kupoltält.
 • Stor absid.
 • Klarar av tuffa väderförhållanden.

Nackdelar

 • Är ej självstagande.
 • Känsligare för kraftig sidovind.
 • Kräver större markyta och behöver använda tältpinnar för att resa tältet.

Kupoltält (Självstagande) – Populära för kajakturer

Självstagande tält eller kupoltält som de ibland kallas för är en annan väldigt populär modell som oftast lämpar sig bäst till klassiska kajakäventyr eller liknande äventyr där markytan/grund kan vara ett problem. Med kupoltält så går det att resa tältet även om det är snålt med ytor och vid ställen där det är svårt att få ner tältpinnar som vid t.ex. klippor eller dylikt. Bästa tältet om du är osäker på hur tältplatsen kommer se ut under ditt äventyr. Läs också vår guide om hur du väljer ut en bra tältplats.

Det är alltså inte ett krav på att använda stormlinor för kupoltält för att tältet ska kunna stå upp stadigt. Däremot så följer det med stormlinor för många modeller i fall man vill kunna säkra tältet ytterligare, men är alltså inget krav vanligtvis.

Självstagande tält med bågar är inte alls känsliga för vind och har inga problem med att vinden vänder medans man sover då de är utformade för att klara av vind från alla håll. Dessa tält är utformade för att klara av de värsta väderförhållanden och är ett väldigt populärt val för personer som ska ut på expeditioner.

Formen på kupoltält och tältbågar gör också tältet mindre känsligt för ansamlingar av kraftig nederbörd från snö eller vanligt regn. Takhöjden är oftast högre på ett kupoltält än t.ex. tunneltält och bågarna gör tältet även lite tystare när vinden slår emot tältmaterialet. Vill du ha möjligheten till att flytta tältet under natten så är kupol-modellen det mest smidiga, det är bara till att bära tältet till en ny plats utan att behöva nedmontera.

I de flesta fall så består vanliga kupoltält av ett innertält och ett yttertält som är avskilda från varandra. Så med vissa modeller går det bra att använda endast innertältet under de varma sommarmånaderna.

Det är också betydligt mindre absid på ett kupoltält jämfört med tunneltält d.v.s. utrymmet utanför själva sovdelen.

Fördelar

 • Klarar av alla väderförhållanden som kraftig vind och nederbörd.
 • Enkelt att förflytta snabbt om det behövs.
 • Självstagande, kan användas direkt på klippor om så behövs.
 • Kräver mindre markyta.

Nackdelar

 • Tyngre än vanliga tunneltält.
 • Mindre absid än tunneltält.
 • Kan också vara dyrare många gånger.

 

Familjetält för campingplatsen

Sen finns det också vanliga familjetält som erbjuder större sovplatser och som ger bättre komfort jämfört med de enklare alternativen. De är däremot väldigt otympliga och är något som man vanligtvis inte tar med sig under vandring eller liknande aktiviteter då de helt enkelt väger för mycket.

Dessa familjetält lämpar sig bäst till campingområden och är inte något som vi täcker i denna bäst i test artikel. I vissa fall så kan dessa grupptält/familjetält också fungera som en form av basläger för större expeditioner eller äventyr.

Om du är ute efter ett familjetält så är detta bäst i test av tält inte korrekt guide för dig. I detta test så har vi koncentrerat oss på tält som används för äventyr på fjället eller liknande aktiviteter där vikt, men också storlek har betydelse.


Årstider och väderförhållanden


Du bör helt klart fundera över vilka årstider du kommer använda tältet under och vart du kommer tälta någonstans. T.ex. så kan det vara stor skillnad med att tälta i Lappland i jämförelse med de södra delarna av Sverige under vår och höst. Temperaturskillnad och de olika väderförhållandena kan skilja ordentligt. Är det fjällvandring så är plötsliga väderomslag inte ovanligt när det är vår eller höst och det kan vara bra att tänka på vissa saker när du vandrar i fjällen.

Det är väldigt viktigt att tältet du köper är anpassat efter årstiden, men också för den terräng du kommer befinna dig med och även de väderförhållanden som kan uppstå för området.

Det finns egentligen tre olika typer tält du kan kolla efter och de mest vanliga är de så kallade 3-säsongstälten som klarar av vår, sommar och höst. Sedan finns det även 3-säsongstält som kan modifieras så att de även kan klarar av vinterårstiden. Den sista varianten är så kallade 4-säsongstält, vilket är den typ av tält som är framförallt framtagen för att klara av vintermånaderna på t.ex. fjället.

3-säsongstält – Vår, sommar och höst

3-säsongstält är den mest populära modellen på marknaden och är speciellt avsedda för att klara av de olika väderförhållanden som kan uppstå under vår, sommar och höst. Ska du däremot ge dig ut på fjället väldigt tidigt under vår eller höst så kan det vara en idé att kolla på ett 4-säsongstält i vissa fall. De flesta 3-säsongstält klarar dock av lättare snöfall om något sådant skulle inträffa.

Dessa tält har oftast väldigt bra ventilation eller möjligheten till att ventilera ordentligt när de används under de riktigt varma sommarnätterna. Speciellt sovdelen/innertältet har goda förutsättningar att kunna ventileras när det blir varmt. Det är inte helt ovanligt att hela innertältet består av mesh eller liknande material, speciellt på tält från USA.

Konverteringsbara 3-säsongstält – från 3 till 4 säsonger

Det finns 3-säsongstält som är avsedda att användas för vår, sommar och höst, men som kan konverteras till ett 4-säsongstält med några enklare tillbehör. Detta kan göras på lite olika sätt beroende på fabrikat och modell.

Vissa konverteringsbara tält så räcker det med att lägga till ett par nya tältstycken och sedan stänga ett par ventiler så har du sedan ett 4-säsongstält. Dessa tält är en kompromiss så att du även ska kunna tälta under vintern och även om de klarar en hel del väder så är de renodlade 4-säsongstältet bättre. Men för många personer så räcker dessa konverteringsbara tält mycket väl för de mest vanliga ändamålen.

4-säsongstält

4-säsongstälten är det bästa alternativet för dig som ställer höga krav på utrustningen och som har planer på att fjällvandra under vintermånaderna. Men även för dig som håller på med klättring där det kan uppstå förrädiska temperaturväxlingar i vädret.

4-säsongstält är ofta av modellen kupoltält för att kunna klara av kraftig vind under vintermånaderna, men också på grund av att man kan slå läger i princip var som helst då det är ett självstagande tält. Behöver du slå läger på klipporna där inga tältpinnar kan komma ner så är det väldigt uppskattat med ett sådant här tält.

Ventilationen i dessa tält är avsevärt mindre än t.ex. 3-säsongstält och den lilla ventilation som finns är bara till för att vädra ut kondens i tältet. Därför fungerar dessa tält väldigt dåligt under de varmare perioderna på året.

Det är inte helt ovanligt att det finns extra tältfästen och bågar för att ytterligare försäkra tältet emot tuffa förhållanden. Stormlinor är också väldigt vanligt på dessa modeller. Yttertyget brukar också gå hela vägen ner till marken så att hela tältet skyddar emot kraftigt vatten och vind.


Vattenpelare och tält

Vattenpelare och tältMånga personer förstår innebörden eller vikten av vad vattenpelare beskriver när det gäller tält och t.ex. regnkläder. De flesta har nog förstått att ett högt värde är bättre för att hålla vattnet borta och det stämmer mycket väl. Men få personer vet inte hur högt värde som är bra eller hur mycket nederbörd som detta värde klarar av.

Vad beskriver vattenpelare?

Vattenpelare beskriver materialets förmåga att hålla emot ett visst vattentryck som alltid anges i millimeter. Så om det står 4000 i vattenpelare på tyget eller plagget så innebär det att materialet klarade av att stå emot ett vattentryck på 4 000 mm på höjden.

Över 2 000 vattenpelare på tält räknas som vattentätt till största del och har inga problem med att stå emot hällregn en period. Men där det finns tryck så krävs det högre vattenpelare för att hålla undan vattnet och det är också därför som golv i tält har ett högre värde. Samma gäller regnkläder när man bör sin ryggsäck, där krävs det ett högre värde av vattenpelare för att undvika att vatten läcker in mellan plagget och ryggsäcken.

Hur hög vattenpelare rekommenderas på tält?

Allt är relativt så klart och ett värde på 2 000 – 3 000 i vattenpelare räknas som bra, men vill man vara extra säker så rekommenderas ett värde på 3 000 eller över. Ett högt värde av vattenpelare kostar i form av vikt så vad som passar dig bäst styrs över hur mycket du vill bära på.

Nu kan tyvärr ingen förutspå vädret till 100% och om du är rädd för vattenläckage så bör du välja en vattenpelare på 3 000 eller över. 2 000 – 3 000 är ett normalvärde för vandringstält och är också det mest vanliga. Däremot har vissa ultralätta vandringstält en vattenpelare strax över 1 000 och det ger ett minimalt skydd mot regn d.v.s. det skyddar emot korta regnskurar. Men skulle det hällregna flera timmar så kommer tältet att läcka in till en viss del.


Vanliga frågor om tält, vandringstält, fjälltält

 1. Vad säger allemansrätten kring tältning?
 2. Vad ska man ha för tält?
 3. Vad betyder vattenpelare på tält?
 4. Varför är tält för två personer så populära?
 5. Vad är absid i ett tält?
 6. Vad är ett självstagande tält?
 7. Hur slår man upp ett tält?

Vad säger allemansrätten kring tältning?

Det finns lite allmänna regler du måste följa men rent generellt får du nästan tälta vart som helst i landet. Det finns däremot några begränsningar gällade storlek på umgänget, åkrar, nationalparker och naturreservat. Vill du veta mer kan du läsa vår korta guide: Allemansrätten - Var får man tälta?

Vad ska man ha för tält?

Vilket tält som är bäst för dig och dina äventyr avgörs bland annat av plånboken men också vilket ändamål. Ska du t.ex. vandra långt på fjället så är ett lätt tält att föredra, speciellt om du är ensam. Du du däremot backpacka eller campa så spelat inte vikten så stor roll. Väder och säsong påverkar också valet av tält. Ska du t.ex. vandra på vintern så måste du ställa ännu högre krav på utrustningen.

Vad betyder vattenpelare på tält?

Vattenpelare beskriver hur mycket vatten som duken klarar av innan det tränger igenom. Ju högre vattenpelare, desto mer klarar materialet av. 2.000 mm vattenpelare anses vara vattenavvisande . 6.000 mm klarar av korta kraftfulla skurar och så vidare.

Varför är tält för två personer så populära?

Anledningen till varför tvåmannatält är så populära är för att många använder de som singeltält också. Det ger extra utrymme när man sover men också för att hålla utrustningen på insidan. Visst finns där en skillnad på vikten mellan ett en- och tvåmannatält men skillnaden är ändå inte så stor. Dessutom fungerar tältet bra när väl någon extra person vill med på äventyret.

Vad är absid i ett tält?

Absid kan närmast jämföras med hallen till en bostad. Det är hallen innan öppningen till själva innertältet. Här kan du förvara dina skor eller ryggsäck som du kan inte vill ha inne i själva sovdelen. Absiden ska också kunna skydda utrustningen mot vädret så som regn eller liknande.

Vad är ett självstagande tält?

Ett självstagande tält är ett sådant som kan stå upp utan någon hjälp från både mark eller träd. Ett självstagande tält (kupoltält) är inte beroende av rätt terräng för att kunna resa tältet som t.ex. tunneltält. Nackdelen med kupoltält är oftast mindre absid, något högre vikt per person, innerduk och ytterduk slås upp separat. Men förutom detta så är kupoltält oftast det bästa tältet för de allra flesta personer och äventyr.

Hur slår man upp ett tält?

De allra flesta tält är enkla att fälla upp om du följer anvisningar från första början. Det kan vara något knepigt de första gångerna tills att du har lärt dig ordningen och momenten. Därför rekommenderar vi att du monterar upp tältet några gånger hemma innan du ger dig ut på fjället eller liknande äventyr. I det är här fallet lönar det sig alltid att läsa manualen före monteringen då många tält har särskilda anvisningar samt vilken ordning de olika delarna ska monteras.


Så valde vi ut bästa fjälltält och friluftstält

Tält och vandringstält bäst i test 2023Val av fjälltält, vandringstält eller vanligt friluftstält är något som många tycker är svårt. Ska du bara tälta i södra eller mellersta Sverige under sommaren så ställer det inte lika höga krav på utrustningen. Vill du däremot tälta på fjället under vår eller höst med plötsliga väderomslag så ställs helt andra krav på utrustningen. Underskatta inte vädret på fjället, speciellt inte under vår eller höst.

Att välja rätt tält är faktiskt inte så lätt. Det är allt från vikt, storlek, modell, pris, antal personer, vattenpelare med mera. I vårt bäst i test har vi valt ut flera olika typer av tält med störst inriktning på vandringstält och fjälltält. Dessa modeller passar egentligen bra till all typ av friluftsliv och camping. Under 2023 har vi även valt ut ett bästa popup tält som inriktar sig till enklare camping och som gör övernattningen okomplicerad.

Vi har valt ut de bästa tälten baserat på oberoende tester, produktrecensioner och kundrecensioner. Som vanligt när vi sammanställer våra testvinnare så kombinerar vi både testresultat och vad kunderna själva säger om produkten. På så sätt blir resultatet mer tveklöst och ger en bättre bild när både experter samt kunder använder produkten. Då och då händer det att produkter presterar bra i tester men som sen inte alls presterar lika bra när väl slutkunden får använda modellen.

Pris är givetvis en jätteviktig faktor många gånger men med tält är det svårt att rekommendera billiga tält så länge man inte bara ska campa någon dag i skogen. Bra fjälltält och vandringstält kostar en hel del då material behöver vara specialanpassat för både väder samt vikt. Men det finns även billigare alternativ som fått bra kundomdömen så som t.ex. vårt bästa budgetval Urberg Dome Tent G3 för två personer

Uppdatering tidig vår 2023 – MSR Hubba Hubba NX för två personer behåller utmärkelsen bäst i test. Mycket på grund av tältets egenskaper och funktioner till sitt pris. Dessutom är det ett tält som passar många aktiviteter och så även enklare vandringar.

Nytt för 2023 är Quechua 2 Sec Easy Fresh & Black som är ett enkelt popup tält från Decathlon. Modellen har prisats av både konsumenter och oberoende tester. Största fördelarna är pris, enkelhet och alla finesser som kommer med tältet. Perfekt för dig som snabbt vill kunna övernatta någonstans på ett smidigt sätt.

Big Agnes Copper Spur HV UL2 är ett annat vandringstält som lagts till och som innehar flera smidiga egenskaper och funktioner som efterfrågas vandrare. Som t.ex. extremt låg vikt, enkelhet, liten packning med mera.

Källor

Grough

Brittiska Grough har testat ett par olika tält inför outdoor-äventyret och har haft som inriktning att testa olika tält av den lättare klassen d.v.s. lättviktstält. Några av de tält som testades var Bergans Trollhetta 2 persons, Eureka Keego 2, MSR Freelite 1, Nigor Didis 2, Quehua 2, Snugpak Scorpion 2, Vango Mistral 200.

Testet tog stor hänsyn till vikt, storlek och även hur de presterade under olika väderförhållanden. Bergans populära Trollhetta serie fick utmärkelsen ”bra köp” på grund av den låga vikten, men också tältets förmåga att skydda emot olika väderförhållanden. Storleken är också fullgod till två personer med normalstora liggunderlag och absiden rymmer utan problem två stycken ryggsäckar.

Packstorleken var också en av tältets positiva egenskaper och enligt testet så är Bergens en av de bästa alternativen för mindre packstorlek för ett tält som passar till två personer. Den låga vikten och även den lilla packstorleken gör att tältet passar bra att användas för en ensam solo person, om man vill ha extra utrymme under nätterna. Grough.

T3

Under våren 2022 utförde T3 ett test på populära popup tältet Quechua 2 Seconds Easy Fresh & Black för två personer. Modellen kammade hem toppbetyg 5 av 5 stjärnor med platinum-utmärkelse. Saker som nämndes som extra positiva var bland annat enkelheten med att sätta upp tältet, funktionellt, mörkläggningsduken och framför allt priset. De var däremot inte lika positiva till vikten men samtidigt är inte tältet gjort för vandring utan mer enklare aktiviteter så som t.ex. camping vid sjön eller vid festivaler. Läs mer här.

Outdoorgearlab

Outdoorgearlab är en av nätets största sidor om friluftsliv och där testas en mängd olika produkter varje år med allt från stormkök till tält. Deras oberoende tester är oftast väldigt genomgående och många produkter testas ute i vildmarken för bästa resultat.

 • Outdoorgearlab testar MSR FreeLite 2 – 2016 – Länk
 • Outdoorgearlab testar MSR Elixir 2 – 2020 – Länk
 • Outdoorgearlab testar MSR Hubba Hubba – 2019 – Länk
 • Test av Big Agnes Copper Spur HV UL2 – 2022 – Länk

Live for the Outdoors

Vaude Taurus Ultralight är ett väldigt populärt vandringstält och som har blivit rekommenderat i flera stora trail/outdoor tidningar. 2014 så blev detta fantastiska tält utvalt till mest prisvärda vandringstältet på marknaden i tidningen Trail Magazine.

Den låga vikten strax över 1800 gram gör att detta tält både presterar, men också kostar mindre än dyrare modeller med ungefär samma vikt och prestanda. Låg vikt på tält är till största del en kostnadsfråga och med den prestanda som Vaude Taurus erbjuder så kan detta tält jämföras med betydligt dyrare alternativ. Live for the Outdoors.

Utsidan Vaude Taurus Ultralight

De flesta personer som håller på med outdoor/vandring känner nog till hemsidan Utsidan vid det här laget. Något som de flesta medlemmar uppskattar är den avdelning där personer kan lämna sitt omdöme för de tält de har testat. Här hittar du alla recensioner för de flesta tält som finns ute på marknaden i dagsläget.

Vaude Taurus ultralight har fått ett par väldigt utförda recensioner som är värda att läsa om du är intresserad av att veta mer kring modellen. Tältet har fått testas på flera fjällvandringar under sommartid. Utsidan.

 • In the wild with Chris – Chris på YouTube har bland annat testat Urberg Dome Tent G3 under 2021 där han hitta flera positiva saker. Några saker han nämnde var bland annat enkelheten av att montera upp tältet som endast tog 8 minuter första gången. Han upplevde också god ventilation med mera. Enda nackdelen var att tältet hade något för kort ytterduk. Se hela hans klipp här.
 • Norska TV2 – Norska TV2 testade sex olika vandringstält där de bland annat testade Helsport Nordmarka, Helsport Fjellheimen, McKinley Escape 3, McKinley Venture 3, Bergans Trollhetta, och Bergans Gjendebu. Alla tälten de testade var skapta för att klara av 3 personer och priset för dessa tält varierar från 1500 – 6 000 kronor så alla prisklasser testades.Bergans Trollhetta för 3 personer blev testets stora bäst i test vinnare av flera skäl. Några av de största och bästa egenskaperna var den höga takhöjden, bra ventilation, enkel montering och även det låga priset. Nu kostar ändå tältet kring 5 000 kronor men modellen kan enkelt jämföras med betydligt dyrare tält som finns ute på marknaden.Om du är intresserad av att köpa bäst i test vinnaren, antingen 2 personers eller 3 personers modellen så kan det vara värt att spana in TV2 test för att lära dig mer om Bergans Trollhetta. TV2.