fundera på detta när du väljer portabel ac

Tänk på det här innan du köper portabel luftkonditionering

Funderar du på att köpa portabel luftkonditionering? I så fall har du kommit helt rätt. Här hittar du fakta och information som är bra att känna till innan du köper en portabel luftkonditionering, det vill säga en AC. Du kommer bland annat få reda på hur en portabel AC fungerar, vad som skiljer den från andra typer av AC-enheter, hur den är att installera och såklart vad som är viktigast att tänka på innan ditt köp.

Hur fungerar portabel luftkonditionering?

En portabel AC, som vanligtvis har en någorlunda rektangulär form, är ansluten till elnätet via sladd, innehåller köldmedium och har ofta en frånluftsslang. Man skulle kunna säga att en portabel AC efterliknar ett kylskåp i och med att den har ett köldmedium som transporteras runt i systemet och för att den i en del absorberar värme och i en annan del avger värme.

Egenskaper hos en portabel AC

En portabel AC är generellt sett billigare än en fast installerad AC, bland annat för att du inte behöver en kyltekniker för att installera den men också för att enheten i sig är billigare. Bortsett från det lägre priset är en portabel AC också bra för den som vill kunna flytta runt apparaten och inte har ett behov av att kyla ned alla rum samtidigt. En annan fördel är att du kan ta undan den när du inte är i behov av den, vilket du inte kan göra med en monterad AC.

För vem?

En portabel AC är ett utmärkt val för dig som bor i mindre hus eller i lägenhet. Den kan ses som ett effektivt alternativ till luftfuktare och fläkt, om man inte är i behov av en mer heltäckande lösning som en fast installerad AC kan erbjuda. Ha även i åtanke att en portabel AC inte är lika effektiv som en fast modell.

Pris och strömförbrukning

Det fasta priset beror på hur stor yta du vill att din portabla AC ska kunna kyla ned, men det brukar landa på några tusenlappar. Utöver kylförmåga påverkas priset även av miljöklass, ljudnivå, design och extrafunktioner såsom avfuktning, luftrening och timerfunktion.

Det är däremot svårare att svara på hur stor strömförbrukningen av en portabel AC är och vad den kostar i drift. Det finns flera parametrar att ta hänsyn till utöver yta och kylkapacitet såsom isolering och solexponering men såklart även hur mycket du använder den och vad du har för elleverantör och vad de har för priser. Du kan därför tänka på att dra ner persiennerna eller dra för gardinerna och bara ha den på när du är hemma. Om du kan tänka dig att betala en lite högre engångskostnad för att den sedan ska bli billigare i drift kan en timerfunktion och wifi-styrning vara aktuellt att överväga.

Kylkapacitet

Välj portabel AC utifrån det tilltänkta rummets storlek. Räckvidden hos en portabel AC ligger nämligen i enhetens unika kylkapacitet, så det kan skilja sig från modell till modell. Men du kan utgå ifrån att en portabel AC på 3,5 kW passar rum som är ungefär 25-35 kvm medan en AC på 2,6 kW är passande för rum som är mellan 10-20 kvm.

Ljudnivå

Om du är ljudkänslig och har tänkt att ha AC:n i sovrummet kan det vara bra att undersöka olika enheters decibelnivå, dB, lite extra för att säkerställa att du inte får en högljudd AC som istället stör din sömn. Ljudnivån varierar också med kylkapaciteten, ju högre effekt du har desto mer låter den och det är också därför som ljudnivån anges i intervall. När du sover behöver du normalt sett inte ha på den högsta nivå eftersom det är mindre rörelse och värme i rummet då. Men den lägsta nivån kan också bara gälla vid en så kallad fläktfunktion, så hör gärna med personalen för att vara på den säkra sidan.

Men vad är då en låg ljudnivå i decibel? Du kan utgå ifrån att normal samtalston är ungefär 60 dB. Med andra ord kan en portabel AC på omkring 50-55 dB räknas som en relativt tystgående enhet. De allra flesta portabla AC-enheter ligger någonstans mellan 50-65 dB.

Hur är det att installera en portabel AC?

installation av portabel luftkonditionering

Du behöver som sagt inte anlita någon för att installera en portabel AC hemma. Du kan i princip bara sätta in kontakten i väggen och slå på maskinen. Men innan du gör det kan det vara bra att se till att AC:n står på ett plant underlag och att luften kan cirkulera fritt ungefär 50 cm runt om maskinen.

Hur ska den placeras?

Det kan vara bra att känna till att en portabel AC med en frånluftsslang ska stå vid en balkongdörr eller ett fönster och allra helst vara försluten genom ett fönsterkit, som gör att den varma luften inte återvänder in igen. Ett sådant fönsterkit följer vanligtvis med när du köper en portabel AC. Däremot har inte alla portabla AC-enheter en luftslang, de mest effektiva modellerna brukar dock ha det eftersom den varma luften smidigt kan avledas då.

Bra att tänka på

Luftslangen kan inte förlängas, men den är flexibel och du kan dra ut den till den längd du önskar. Det är däremot viktigt att inte göra skarpa böjar på slangen eftersom det kan ha en inverkan på effekten men luften kan då också blockeras och maskinen kan överhettas.

Håll dig till testade luftkonditioneringar

Marknaden har mer eller mindre översvämmats med billiga luftkonditioneringar och många håller inte måttet enligt flera oberoende test. Tester av portabel AC har visat sig vara viktiga för att se om den angivna kylkapaciteten överensstämmer med verkligheten. Många modeller verkar inte leva upp till vad som anges tyvärr.

3 viktiga saker att tänka på

Här kan du läsa vilka parametrar som är viktiga att tänka igenom innan du bestämmer dig för en portabel AC, och en specifik modell.

1. Plats, storlek och yta

Hur mycket plats har du i rummet som du har tänkt att ha din AC i? Finns det möjlighet att ställa den nära ett fönster eller en balkongdörr? Och sist men inte minst, hur stort är rummet? Utifrån rummets storlek kan du veta hur stor kylkapacitet du behöver ha i en AC men också hur stor själva enheten kan vara, i förhållande till rummets storlek och inredning.

2. Ekonomiska förutsättningar

Som med allt annat är det viktigt att välja produkter utifrån plånboken. Om du inte har möjlighet att köpa den största AC:n kan det ändå vara tänkvärt att komma ihåg att den billigaste AC:n fortfarande är mer effektiv än den dyraste fläkten, som bara ger drag.

3. Prioriteringar

Du kan behöva kompromissa, speciellt om du har ett pristak, och då kan det vara bra att du har funderat över vilka egenskaper och extrafunktioner som du värderar högst. Är det att den har många olika nivåer eller att den är tystgående? Eller att den har inbyggd timer, är lätt att flytta omkring eller har en snygg design?