Termoskanna Bäst i rest – Hitta den bästa termoskannan


Det finns egentligen bara att ett sätt att hålla sin dryck varm under längre perioder och det är att använda en termos. I detta bäst i test så koncentrerar vi oss på termoskannor i stället för vanliga termosflaskor. Det är en lite mer elegant form av termos som går att använda till lite vad som helst och inte endast till skogsrundor.

En snygg och bra termoskanna går att användas till t.ex. bjudningar inomhus eller utomhus. En vanlig termosflaska duger bra till skogsrundorna, men när det kommer till andra saker som kaffebjudningar så är det inte så speciellt elegant att ställa fram en outdoor-termosflaska. Däremot så fungerar en snygg termoskanna minst lika bra till utflykten i skogen som hemma i vardagsrummet.

Vi har sammanställt termoskannor från flera oberoende test av termoskannor, men också tagit hänsyn till kundrecensioner, funktioner, egenskaper och pris.

Stelton EM77 - Bäst i test

Bäst i test
Stelton EM77 bild 1
ButikPris
379:-Besök
434:-Besök
480:-Besök
482:-Besök
482:-Besök
 • Toppoäng i danska Politiken när de testar de bästa termoskannorna
 • 4 av 5 i ICAKurien

De flesta har nog hört talas om produkter från märket Stelton som är en designikon inom köksprylar och som är kända för sina färgglada produkter genom åren. Designen på denna termoskanna är av typisk skandinavisk design och finns i flertalet olika färger. Det bästa med Stelton EM77 tycker vi är färgerna som finns att välja mellan och för någon som är kräsen så finns där gott om färger att välja mellan. Dessutom är de väldigt stilrena.

Några av de färger som finns är röd, lime, svart, lavendel, granit, mässing, vit, hot metal, saffran, ljusgrå, sand och många fler. Priset på dessa Stelton EM77 termoskannor varierar lite beroende på färg och tittar vi på de vanliga färgerna utan någon metallfärg så ligger priset någonstans under 1 000 kronor. Väljer man däremot färgen koppar eller mässing så springer priset iväg till ungefär 1 500 kronor.

Stelton EM77 är en klassiker sen 70-talet

Många personer tror att Stelton termoskanna är en relativt ny modell men så är det inte. Just denna modellen från Stelton har sålts sen 70-talet och är en riktig klassiker inom köksdesign. Sen lanseringen på 70-talet så har denna Stelton termoskanna sålts i över 10 miljoner exemplar och har vunnit många utmärkelser/test genom åren.

Toppoäng i utländska test

Stelton EM77 termoskanna klarar sig riktigt bra i danska Politikens stora termoskanna test och är en av de modeller som håller värmen bäst. Termoskannan får också utmärkelse för enklast modell och även designen prisas i deras bäst i test av termoskannor.

Sett till pris, prestanda och design så är detta utan tvekan en av marknadens bästa termoskannor. Stelton termoskanna har länge varit favoriten sen 70-talet och det är högst troligt att den kommer fortsätta vara det 50 år till.

 • En snygg och stilren design med typisk skandinavisk design
 • Många färger att välja mellan som t.ex. röd, svart, vit, lavendel, moln, granit med flera
 • Rymmer 1 liter och är 30 cm hög
 • Två olika lock, ett vanligt vipplock för inomhusbruk och ett skruvlock för utflykten
 • Materialet är vanlig ABS-plast med en behållare av glas på insidan

Tiger PXM - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Tiger PXM bild 1
ButikPris
220:-Besök
233:-Besök
233:-Besök
341:-Besök
 • Testvinnare i danska Politiken

Är du ute efter en billig termoskanna som bara gör jobbet och som ändå se helt okej ut? Då är definitivt Tiger PXM Termoskanna på 1 liter det bästa valet. Den fick dessutom bäst i test i danska Politiken när de testade flera olika termoskannor.

Just denna termoskanna-modell finns i lite olika färger som svart, vit och krom. Den svarta är däremot den vanligaste modellen, samt den kromade.

Enkel, men fick bäst i test 

En bäst i test vinnare som bara kostar omkring 300 kronor. Det är kanske inte den snyggaste termoskannan på marknaden, men den gör sitt jobb bättre än många andra dyrare termoskannor.

Just denna testvinnare håller värmen väldigt bra och utklassar betydligt dyrare modeller. Något som de provade i testet var att koka upp vatten och sedan kolla av temperaturen emellanåt. Efter hela 6 timmar så mättes temperaturen och då stannade termometern på 80,3 grader, vilket är ganska imponerande för en sådan billig termoskanna.

Kanske har andra tillverkare något att lära sig från denna fantastiska testvinnare. Visst finns det bättre termoskannor på marknaden men det finns tillfällen då vi gärna inte vill ha med vår dyra termoskanna ut på äventyr som t.ex. ut i skogen. Skulle denna termoskanna få sig en stöt under utflykten så är det inte hela världen om den gick i sönder.

 • Billig och funktionell termoskanna som gör jobbet
 • Finns i lite olika färger. Vit, svart och krom
 • Volym på 1 liter
 • Termoskannan håller värmen upp till 6-7 timmar
 • Utsidan är plast, men insidan är glas med ett vakuum för bästa värmeisolering

Alfi Juwel - Toppbetyg & populär

Bästa premiumval
Alfi Juwel bild 1
ButikPris
1693:-Besök
2549:-Besök
2879:-Besök
 • Toppoäng i danska Politikens stora termoskanna test

Alfi är ett ganska känt märke när det kommer till termosar och framför allt väldesignade termoskannor. Alfi Juwel termoskanna är en väldigt populär termoskanna som är av högsta kvalitet med lackad aluminium på utsidan.

Det finns lite olika färger att välja mellan så som t.ex. Spacegray, krom, vit och svart. Likt andra kända märken inom termoskannor så varierar priset något beroende på vilken färg man väljer.

Unik Värmeisolering

Alfi Juwel har fått bra betyg i de flesta tester och kundrecensioner. Mycket på grund av den kvalité som termoskannan visar, men också på grund av den unika värmeisolering som termoskannan använder.

Alfi Juwel håller värmen riktigt bra och faktum är att termoskannan kan hålla värmen upp till 12 timmar. Vill du i stället hålla någon dryck kall i stället för varm så kan denna kanna hålla kylan upp till 24 timmar. Tack vare den unika värmeisolering som Juwel använder.

Klassisk Design

Vem gillar inte den klassiska stilen på denna termoskanna och utseendet passar bra till de flesta fina serviser vid t.ex. en middagsbjudning. Detta är enligt oss en av de snyggaste termoskannorna på marknaden.

Priset är däremot väldigt högt i jämförelse med många andra termoskannor på marknaden och uppskattar du inte designen så finns det billigare termoskannor att välja mellan. Ett exempel är bäst i test vinnaren Stelton termoskanna.

 • Väldigt snygg och elegant stil som passar alla typer av serveringar
 • Volymen på 1 liter motsvarar ungefär 8 kaffekoppar
 • Insidan är av glas med ett vakuum. Tål ej hårda stötar, så kanske inte det bästa för långa vandringar
 • Perfekt att ha hemma i köket/trädgården eller ute i sommarstugan
 • Enligt tillverkaren ska termoskannan hålla kaffet varmt upp till 12 timmar och kall dryck till 24 timmar

Kähler Hammershøi 1 liter - Klassisk design

Särskilt rekommenderad
Kähler Hammershøi 1 liter bild 1Kähler Hammershøi 1 liter bild 2
ButikPris
449:-Besök
449:-Besök
 • Toppbetyg från kunder som testat termoskannan

Kähler Hammershøi termoskanna på 1 liter är en stor kundfavorit och vart vi än vänder oss så har modellen fått toppbetyg från kunder som testat termoskannan. Bara hos Bagaren och Kocken har modellen ett samlat kundomdöme på 4,9 av 5 stjärnor.

Gammal design som fortfarande känns modern

Det är svårt att inte gilla termoskannan Kähler Hammershøi som närmast ska efterlikna den gamla danska Hammershøi-serien som länge varit populärt i både Danmark och Sverige. Även om stilen är gammal så känns termoskannan modern än idag och är enligt oss en av de snyggaste på marknaden. Har du redan porslin eller vaser med Hammershøi-stilen så är detta ett givet köp för att matcha hemmet.

Likt de flesta andra modeller i vårt test av termoskannor så har denna en glasinsats för att skapa ett optimalt vakuum och på så sätt håller sig drycken varm eller kall under längre perioder. Hur länge drycken håller sig varm hittar vi ingen källa på tyvärr men enligt kundrecensioner så är det relativt länge.

En annan detalj som utmärker sig är själva skruvlocket som har en klassisk tryckknapp som släpper ut kaffet när det ska serveras. Detta är enligt oss den bästa och mest smidiga lösningen när det gäller termosar.

Urvalet av färger matchar ungefär det vi ser på klassiska vaser från Hammershøi-serien som t.ex. vit, antracit och indigoblå. Sett till pris och design så är detta ett givet köp för dig som uppskattar klassisk dansk designform.

 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen
 • Modern och klassisk design från danska Hammershøi-serien
 • Termoskannan rymmer 1 liter
 • Smidigt skruvlock med tryckknapp för att släppa ut vätskan
 • Flera färger att välja mellan som t.ex. vit, antracit och indigoblå
 • Höjd 24 cm

Eva Solo termoskanna - Bra kundrecensioner

Eva Solo termoskanna bild 1
ButikPris
499:-Besök
575:-Besök
576:-Besök
576:-Besök
1199:-Besök
 • Höga poäng i Smartson test av termoskannor
 • Bra omdömen från vanliga kundrecensioner

Eva Solo är ett känt märke som har gjort köksredskap av hög kvalité sen 1913 och har som mål att idag tillverka snygga designredskap som är värda att visas upp. Eva Solo Termoskanna är inte bara snygg, utan håller också värmen väldigt bra.

Smartson gav denna termoskanna höga poäng för dess förmåga att hålla värmen under längre tider. T.ex. så var temperaturen på vätskan 89 grader efter 2 timmar. Sen efter 4 timmar så hade värmen gått ner till 83,5 grader. Tillslut efter 6 timmar så var värmen 80 grader.

Dessa temperaturer är fullt tillräckliga för den som vill ha en enkel termoskanna att använda hemma eller ute i sommarstugan. Såklart så fungerar denna även bra till lite lättare utflykter.

Termoskanna med funktionella egenskaper

Korken är väldigt enkel att skruva åt och Eva Solo har patent på sitt droppskydd så du kommer aldrig spilla när du häller upp kaffet. Även kallat droppskydd som är patenterad.

Just denna termoskanna finns i lite olika utföranden, vissa kommer även med möjligheten till att brygga te direkt i termosen. Det går även att avsluta bryggningen genom att trycka på en knapp, så att du slipper ta bort tebladen.

Denna termoskanna finns även i plast med diverse olika färger.

 • Kapacitet på 1 liter
 • Alternativ för den som gillar att brygga te
 • Kan brygga te direkt i kannan och sedan avsluta bryggning med en knapp, utan att behöva ta bort tebladen
 • Finns i en billigare plastmodell
 • Snygg och enkel design med ett ordentlig droppskydd. Inget mer droppande när du häller upp kaffet

Stelton Emma termoskanna - Kaffetermos med klass

Stelton Emma termoskanna bild 1
ButikPris
671:-Besök
758:-Besök
764:-Besök
764:-Besök
 • Högt kundomdöme från vanliga användare som testat termoskannan

Stelton Emma kaffetermos är en stor kundfavorit på flera marknadsplatser på nätet och modellen har också fått ett väldigt bra kundomdömen hos flera butiker.

Funktionell kaffetermos med en stilren design

Stelton serien Emma är en mycket populär och omtyckt design som finns på flertalet produkter från just Stelton. Det finns allt från vattenkokare till brödrostar från samma serie. Stelton Emma termoskanna är däremot en stor favorit med sin innovativa och klassiska design.

Många skulle nog tro att kaffetermosen är tillverkad av plast men faktum är att Stelton har valt att använda sig av rostfritt stål med en snygg blank färg. Just denna modell finns i flertalet olika färger, allt från svart till blå.

En annan detalj vi och många andra verkligen gillar är det snygga handtaget av bokträd, vilket är typiskt skandinaviskt. En annan bra egenskap är också det praktiska snäpplocket/easy klick lock som gör det enklare att endast använda en hand vid upphällning.

Vi gillar också att danska Stelton har valt att gå upp till en storlek större med sin kapacitet på 1,2 liter.

 • Kanske den snyggaste kaffetermosen vi har med i vårt test
 • Populär designserie som finns på flera produkter från Stelton
 • Bra och stor kapacitet på 1,2 liter
 • Enkelt snäpplock för enklare hantering med en hand vid upphällning
 • Vunnit Red Dot Design Award 2014

Vanliga frågor kring termoskannor

 1. Hjälper det att förvärma termoskannan med kokande vatten?
 2. Vad ska jag göra för att termoskannan ska hålla värmen bättre?
 3. Termoskanna för att hålla drycken kall?
 4. Hur rengör man en termoskanna på bästa sätt?
 5. Kan termoskannan tas med på utflykten eller vandringen?

Hjälper det att förvärma termoskannan med kokande vatten?

Flera oberoende test av detta påstående har visat sig göra väldigt lite skillnad. Viss temperaturförlust kommer där alltid vara men oftast är den så betydelselös att det helt enkelt inte är värt att förvärma termoskannan. Den enda gången vi kan rekommendera förvärmning är när du endast ska fylla termosen långt under maxkapaciteten. Så om du ska hälla på 2-3 dl på en 1 liters kanna så är det nog alltid bra att förvärma då en liten del av värmeenergin kommer gå förlorad till att värma upp materialet i termoskannan.

Vad ska jag göra för att termoskannan ska hålla värmen bättre?

Vissa som blir missnöjda med sin nya termoskanna använder den fel. De förväntar sig att termoskannan ska hålla värmen under hela dagen med endast några få koppar i volym. Men det fungerar inte så bra att endast fylla upp 30% av termoskannan och förvänta sig att det ska hålla värmen hela dagen.

Ju mindre varm vätska, desto svårare blir det för termoskannan att hålla värmen. Fyller du däremot upp termoskannan till kanske 80 - 100%, så blir skillnaden stor.

Detta är tyvärr ett av de vanligaste felen när någon använder en termos. För höga förväntningar med för lite kaffe.

Termoskanna för att hålla drycken kall?

Det fina med termoskannor är så klart att de ska hålla drycken varm under längre tider. Men faktum är att termoskannor är nästan bättre till att hålla kyla än värme. T.ex. så håller Alfi Juwel värmen upp till 12 timmar om den är nästan full, men när det kommer till kyla så håller det upp till 24 timmar.

Det glöms ofta bort hur bra termoskannor kan hålla kyla och många gånger så glömmer vi bort över hur bra dessa är att använda under sommarhalvåret. Varför inte ta med lite kall dryck ner till stranden eller när du är på utflykt i skogen.

Så ja, termoskannor är faktiskt bättre på att hålla kyla än att hålla drycker varma.

Hur rengör man en termoskanna på bästa sätt?

Vanligtvis fungerar det att bara skölja av termoskannan efter varje användning men efter en hel del användning så kan det bildas beläggning på insidan. Denna beläggning går oftast inte bort med bara lite diskmedel men det finns andra sätt. Ett bra knep är att hälla i varmt vatten med några skedar bikarbonat och låta det bubbla en stund. Går det inte bort med bikarbonat så kan du testa ett lite tuffare medel i form av en diskmaskinstablett. Fyll termoskannan med vatten och lägg i en diskmaskinstablett över natten. Se bara till att diska ur den ordentligt sen när den är ren på morgonen.

Kan termoskannan tas med på utflykten eller vandringen?

Visst kan termoskannor tas med på utflykten men de allra flesta modeller i vårt bäst i test har en glasinsats för ett bättre vakuum. Detta gör så klart att termoskannan är något känsligare för stötar och därför bör du vara extra försiktig när du hanterar den utomhus. Tappar du den så är risken stor att glassatsen faktiskt går i sönder. Ska du i väg på lite tuffare äventyr så rekommenderar vi att du tar med en billig termoskanna eller en termos som är avsedd för utomhusaktiviteter.


Så valde vi ut modeller till vårt bäst i test

inspekto bäst i test logoVår lista över bästa termoskannor är sammanställt och baserad på oberoende test som finns på nätet. Ett stort plus denna gången är att vi har flera oberoende test att använda oss av och då blir också resultatet tydligare. Men kundomdömen är också väldigt viktigt då vi snabbt kan se om en termoskanna håller bra kvalitet eller inte. För det är oftast en egenskap som är svår att testa i testlabbet.

Pris på termoskannor i detta bäst i test har varit en liten påverkande faktor och vi har därför valt ut en bäst i test vinnare, bästa premiumval men också ett bästa budgetval.

Man kan tycka att de flesta termoskannor håller ungefär samma temperatur lika länge, men så är det inte enligt de testkällor vi har hittat. Därför har testresultat från oberoende test varit en väldigt viktig faktor över hur vi väljer ut våra modeller.

När det gäller funktion så har vi inte direkt skiljt mellan termoskannor för te och kaffe. Ingen av de termoskannor vi har med i testet är speciellt anpassade för att endast användas till kaffe eller te. Men t.ex. Eva Solo Termoskanna har en en bra inbyggd funktion för att brygga te direkt i kannan och sedan avsluta bryggningen med ett knapptryck. Men kannan i sig lämpar sig till snabbkaffe, bryggkaffe och te.

Förhoppningsvis så kommer vi få se ytterligare test i framtiden som vi kan använda oss av.

Källor

Politiken

Danska Politiken gjorde sitt termostest redan 2008 och redan då så finns många av de modeller vi har skrivit om här på sidan. Det är alltid ett positivt tecken när produkter finns kvar så länge ut i butikerna och ofta tyder det på att produkterna verkligen är bra.

I Politiken så testade de 10 olika termosar, inte bara termoskannor utan även vanliga termosflaskor. Därför så är kanske inte testet så himla rättvist. Däremot så lyckades Stelton klassiska termoskanna få riktigt bra poäng i detta bäst i test och tyska Alfi Juwel lyckades kamma hem en hel del poäng. Politiken.

ICAKuriren

Även ICAKuriren gjorde sitt stora test av termoskannor redan 2008 och sedan dess har ganska många försvunnit från marknaden. Det är bara storsäljarna och de bästa termoskannorna som finns kvar idag. I detta test så fick Steltons klassiska modell EM77 toppoäng med ett gott resultat.

Sedan testades det även billigare varianter från t.ex. Coop, City Gross med mera, men dessa finns inte kvar idag. Det har ändå gått nästan 10 år sen testet gjordes när vi skriver denna sammanställning av de bästa termoskannorna. ICAKuriren.

Smartson

Smartson gjorde också sitt stora test av termoskannor i början av 2008 och testade 10 olika termosar. Vinnaren blev en okänd modell som inte finns att hitta idag. Näst bäst blev Eva Solo kaffetermos och det enda negativa som Smartson såg vart priset.

Men nu räknas Eva Solo som ett lite finare märke när det kommer till köksprylar och är en typisk designikon idag. De är kända för att bygga köksprodukter med väldigt bra kvalité, men också med snygga / unika designer. Smartson.