tips för finare fötter med fotbad

Tips för finare fötter med fotbad

Det går att få lena och mjuka fötter hemma och vem vill inte ha fötter utan sprickor och torra förhårdnader? Men hur gör man? Vi guidar dig till fina fötter med fem enkla tips. Häng med!


Du belastar fötterna varje dag när du står och går. Fötterna är också ofta instängda i strumpor och skor så det är inte så konstigt att de ibland känns trötta och kanske till och med lite svullna. Att vila fötterna och lägga dem högläge är bra men frågan är om inte ett fotbad är ännu bättre.

Att göra ett fotbad i balja är enklare än vad du tror och det är ett bra sätt att lyxa till vardagen lite och på köpet få mjuka och lena fötter. Ett fotbad är skönt för fötterna men faktum är att du också kommer att känna dig mer avslappnad efter fotbadet. Gör gärna fotbadet till en regelbunden vana!

Även om fotbad i balja fungerar så rekommenderar vi att investera i ett elektriskt fotbad som kan hålla värmen. Det är en billig investering som kommer ge många härliga stunder om

Våra fem bästa tips för ett skönt och välgörande fotbad

elektriskt fotbadHär nedanför hittar du våra bästa tips för ett lyckad fotbad. Även om fotbad bara är skönt för att väcka kalla fötter så är det ett utmärkt tillfälle att förbättra fothälsan.

Ta hand om dina fötter och visa lite kärlek till kroppsdelen som får utstå mycket stryk varje dag.

Fotbad handlar inte endast om förhårdnader som behöver försvinna. Det finns även andra positiva saker som kan förbättra fothälsan. Så som t.ex. bikarbonat som ska ha en positiv effekt på illaluktande fötter.

Även ättika har visat sig vara effektivt på att ta kål på bakterier vilket kan förbättra fothälsan. Tänk däremot på att vissa elektriska fotbad ej klarar av salt eller andra produkter som kan skada maskineriet. Läs alltid manualen innan du häller ner något annat än just vatten.

1) Fram med en balja eller ett elektrisk fotbad

Ta fram en balja där dina fötter ryms. Det är bra om det finns lite extra utrymme runt dina fötter också. Det finns elektriska fotbad att köpa men det är absolut inte nödvändigt. Du kan använda en balja eller en skål som du har hemma.

Fyll baljan med varmt vatten. Det ska kännas när du sticker ner fötterna men det ska fortfarande vara behagligt. Om du vill kan du också tillsätta några droppar olja, vanlig olivolja fungerar utmärkt. Dämpa också gärna belysningen och sätt på lite avkopplande musik. Och varför inte tända några levande ljus?

2) Skrubba bort döda hudceller med exfoliering

Du behöver inte sitta särskilt länge med fötterna i fotbadet om du har ont med tid. Det kan räcka med tio minuter eller en kvart. När fötterna blivit mjuka av vattnet kan det vara skönt att skrubba dem med en skrubbkräm. Det kallas även för peeling. Krämen innehåller små korn som hjälper till att ta bort döda hudceller.

3) Torka av fötterna ordentligt

Det kan låta självklart att torka fötterna torra med en mjuk handduk efter fotbadet men vi vill ändå trycka på detta lite extra. Det är nämligen lätt hänt att man slarvar lite här, särskilt mellan tårna. Gör inte det – mellan tårna kan det lätt bildas svamp.

4) Fram med fotfilen och fila, fila, sen fila mera

Nästa steg för att få lena och mjuka fötter är att ta fram fotfilen. Med filen kan du få bort döda hudceller samt hård och skadad hud. Ofta är detta lättare och mer skonsamt att fila när fötterna fortfarande är lite fuktiga. Du kan använda en vanlig fotfil eller en pimpsten.

Ibland kanske du inte hinner med att tappa upp ett fotbad och då kan du använda fotfilen i duschen istället. Passa med andra ord på att fila lite när fötterna är uppmjukade av det varma duschvattnet.

5) Återfukta med fotkräm

Smörj in naglarna med en mjukgörande nagelbandsolja eller kräm och då kan du också varsamt trycka ner uppstickande nagelband. Behöver du klippa naglarna är det nu du ska göra det. Klipp naglarna rakt av och om du vill forma till dem något använder du en nagelfil.

Sedan är det dags att återfukta fötterna med en bra fotkräm. Krämen mjukgör och skyddar huden samt motverkar hudsprickor. Passa gärna på att massera fötterna en liten stund också. Har du problem med självsprickor på fötterna och hälarna finns särskilda krämer att köpa.

Det finns också plåster mot hälsprickor. Vill du ge fötterna en riktig boost stoppar du ner dem i plastpåsar och sedan trär du över ett par strumpor!

fem bästa tips för ett skönt och välgörande fotbad

Ta hand om dina fötter, det är de värda

Det är lätt att glömma bort fötterna men gör inte det. Det tar faktiskt inte lång tid att sköta om dem och när du väl ha fått in det som en regelbunden vana kommer du snabbt att märka att dina fötter är piggare och mjukare med mindre sprickor och förhårdnader.

Men kanske det bästa av allt! Du kan ta hand om dina fötter hemma – du behöver inte gå till en fotsalong och betala för dyra pedikyrer. Om du inte vill förstås! Vänta nu inte längre utan gör ett varmt och skönt fotbad. Dina fötter kommer att tacka dig i längden.

Elektriskt fotbad är inte en nödvändighet för att lyckas. En balja med varmt vatten fungerar oftast minst lika bra även om temperaturen inte håller sig så länge. Vill du har förslag på vilka elektriska modeller som rekommenderas kan du läsa vår sammanställning som listar fotbad som är bäst i test.

Förutom automatisk uppvärmning och ställbara temperaturer så har dessa fotbad bland annat bubbelfunktion. I vissa fall har de även inbyggda massagehuvuden. Priset för ett bra fotbad är inte många kronor och därför kan det vara värt ett inköp. Tänk bara på att inte alla elektriska fotbad tillåter några medel eller tillsatser som t.ex. salt eller olja. Ska du använda bikarbonat eller bakpulver så är det bäst att använda en vanlig balja.

Fotbad är så klart också perfekt som avslappning efter en lång dag på jobbet med många steg. För fler tips på avslappningsprodukter kan du kolla vår avslappnings-kategori för andra produkter.