Tips på yogaövningar

Tips på olika yogaövningar

Yogatrenden håller i sig och det är inte så konstigt. Yogan har nämligen många positiva hälsoeffekter enligt studier. Den hjälper dig att varva ner och minskar din oro och stress. Yogan kan också stärka kroppen på olika sätt och ger till exempel bättre balans och ökad smidighet. Den kan också ge sänkt blodtryck, lindra huvudvärk och minska klimakteriebesvär. Yogan har med andra ord både fysiska och psykiska fördelar. Den kombinerar helt enkelt kropp, själ och sinne. Men om man aldrig har provat yoga kan det vara svårt att veta hur de olika yogapositionerna ska utföras. Här förklarar vi några av de vanligast yogaövningarna. Så rulla ut din yogamatta så kör vi!

Olika yogaformer

hot yogaDet finns flera olika yogaformer och dessa skiljer sig faktiskt åt en hel del, en del är mer fysiska och andra är mer meditativa. Yinyoga är till exempel en lugn yogaform som fokuserar på återhämtning och hjälper kroppen att bli av med fysiska och emotionella spänningar.

Ashtanga är en mer fysiskt krävande yoga och bygger på olika stående och sittande positioner. Positionernas görs i olika serier och när du klarat en rörelseserie kan du gå vidare till nästa. Ashtanga ger fysisk styrka och flexibilitet men också mental fokus och närvaro. Ashtanga kräver också en yogamatta med bra stabilitet så som t.ex. manduka yogamatta eller liknande varianter som är lite tunnare. Det krävs för att du som användare ska kunna få bra balans.

En annan yogaform är bikram eller hot yoga som utförs i 40-gradig värme i ett rum med 40 % luftfuktighet. Värmen hjälper kroppen att bli mjuk och stark och du utmanar den både fysiskt och mentalt. Bikram följer en speciell serie med rörelser medan hot yoga är mer fri.

Harthayoga är grunden till många andra yogaformer och här får du utföra yogapositioner som både stärker och stretchar kroppen. Alla rörelser ska utföras synkroniserat med din andning. Det är en lugn yogaform som gör dig fokuserad och skärpt. Poweryoga brukar ofta finnas på gym och ger både smidighet och styrka och anusara ger dig en stark kropp där fokus ligger på bra hållning och kroppsmedvetenhet. Genom att synkronisera andningen med rörelserna får du inre kraft och energi.

Ja, det här var exempel på några av alla de yogaformer som finns men nu ska vi koncentrera oss på olika yogapositioner.

Adho Mukha Svanasana – nedåtgående hund

Nedåtgående hund är en vanlig yogaövning som stretchar i stort sett hela kroppen. I denna position ska du ha händerna och fötterna i golvet och rumpan upp i luften. Ryggen ska vara rak och lång och huvudet ska hänga avslappnat ner mellan armarna. Det kommer att krävas lite övning för att hitta rätt men när du väl gör det kommer du att känna hur den stärker och stretchar kroppen. Yogapositionen kan också lindra huvudvärk, ryggont och stress.

Tadasana – bergsposition

Detta är en relativt enkel stående yogaposition som också passar den som inte är så vig. Den är en grund för flera andra yogapositioner och ger god balans och hållning.

Purvottanasana – omvänd planka

Här gäller det att spänna hela kroppen, likt en planka. Positionen öppnar upp kroppens framsida och stärker baksidan. Det är en skön övning för alla som sitter mycket men det är en ganska komplicerad och tuff position som kräver övning innan den kan utföras korrekt.

Malasana – djup squat

I denna position ska du inta en djup hukställning. Övningen öppnar upp höfterna och ländryggen. Den kräver god rörlighet men när den utförs på ett bra sätt kan den lindra knä- och ländryggsskador.

Halasana – plogposition

Detta är en krävande position där benen ska fällas från höften upp över huvudet. Här får du verkligen sträcka ut ryggen. Övningen används ofta för att lindra stress och trötthet.

Vrksasana – trädet

Här står du upp med armarna sträckta över ditt huvud och ena benet upplyft så att fotsulan kan vila mot insidan av det andra benets lår. Vill du träna upp din balans och rörlighet är detta är bra yogaposition att göra.

Uttanasana – stående framåtfällning

Når du dina tår? Kanske inte idag, men om du gör den här yogaövningen till en daglig vana kommer du snart att klara det. Övningen sträcker ut musklerna, ökar blodcirkulationen och lindrar spänningar i rygg och nacke vilket ofta bidra till att du känner dig mindre stressad och orolig.

Virabhadrasana – krigarposition

Den här övningen finns i flera olika varianter som alla bygger upp din styrka och balans. Här får hela kroppen arbeta och den hjälper dig att få ökad rörlighet, energi och stabilitet.

Yogans olika fysiska positioner

Här har vi gett en liten introduktion till yogans olika yogapositioner, så kallade asanas. Det finns lite olika skolor inom yogan och yogaposerna kan variera något mellan de olika skolorna. Det är dock alltid viktigt att de utförs med rätt teknik så att kroppen inte skadas på något sätt. Lyssna på din kropp och om en yogaövning inte känns bra hoppar du bara över den och provar en annan. Ta gärna hjälp av en yogainstruktör i början. Lycka till!