Bästa Torktumlare för 2018
De bästa nya torktumlare som har fått bäst i test i olika test på nätet är oftast en ganska dyr investering och därför bör man ha god koll på vilka alternativ det finns på marknaden. Priset för dessa torktumlare varierar från några tusenlappar till långt över 10 000 kronor beroende på storlek och märke.
En dyr torktumlare med den bästa energiförbrukningen är kanske inte det mest lönande om du bara ska använda torktumlaren någon gång per vecka, men för de familjer som tänker använda den dagligen så är detta extra viktigt. En bra torktumlare är ändå något man har under väldigt lång tid och kör man då torkmaskinen 4-5 gånger per vecka så går det att spara in en hel del pengar efter några år med minskad energiförbrukning.
Det finns ett par olika torkteknologier att välja mellan när det gäller torktumlare. Se till att läsa vår guide ”välj rätt torktumlare” som på ett enkelt sätt förklarar de olika teknologier som finns och även vad man bör tänka på när man väljer torktumlare.
För att få ihop detta bäst i test av torktumlare så har vi gått igenom ett stort antal olika test så som t.ex. Råd & Rön i jakten på de bästa maskinerna som finns på marknaden. Vi har även tagit stor hänsyn till all de kundrecensioner som finns tillgängligt på nätet och ligger som grund till det avgörande resultatet. Som vanligt listar vi våra testkällor längst ner i denna artikel.
I detta bäst i test av torktumlare så hittar du…
Siemens WT47W568DN iQ700 serien – Bäst i test
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- Bäst i test hos danska testsidan Tænk under 2015.
- Andraplats i svenska Råd & Rön stora test av torktumlare 2016.
Siemens WT47W568DN är en fantastisk torktumlare som har lyckats ta hem priset ”bäst i test” hos bland annat danska testsidan Tænk under 2015. Torktumlaren har också tagit hem en stark andraplats i Råd & Röns stora test av torktumlare som publicerades under 2016.
Torktumlaren från Siemens är en väldigt populär värmepumpstumlare som har flera väldigt bra egenskaper som självrengöring, snabbtorkprogram på 40 minuter, sensorer som förhindrar att tvätt krymper med mycket mer.
Självrengörande torktumlare
Bäst i test vinnaren Siemens WT47W568DN är från Siemens toppserie iQ700 och är en modell som rekommenderas i de flesta stora tester på nätet. Torktumlaren kammade hem en andraplats placering i Råd & Röns stora test och har också fått utmärkelsen ”Bra Köp”.
Ett tråkigt moment med torktumlare och speciellt kondenstorktumlare med egen värmepump är rengöring av kondensorn. Men detta är något du slipper helt med denna modellen då den har automatisk självrengöring som Siemens kallar för SelfCleaning Condenser. Själva rengöring görs helt automatiskt efter varje torkningstillfälle och kondensorn blir helt fri från vanligt ludd.
Något som de flesta test på nätet och även oss på Inspekto tycker extra mycket om är teknologin autoDry. Denna avancerade teknologi använder flera sensorer för att känna av fuktighetsnivå och kan på så sätt styra temperaturen noggrant. Genom att torka kläder på detta sätt så minskas risken för att kläderna krymper avsevärt och kläderna torkas på ett effektivt sätt.
Stor kapacitet på 8 kg
Tittar vi på tvättmaskiner för normalstora familjer d.v.s. 2 vuxna och 2-3 barn, så räcker 8 kg gott och väl. Det man bör tänka på är att kläder väger lite extra när de är våta och därför vill du ha så hög kapacitet som möjligt. 8 kg skulle vi säga är en väldigt bra kapacitet för de flesta familjer och då finns där även utrymme att torka skrynkelkänsliga klädesplagg. Ju mindre kläder du har i torktumlaren, desto mindre skrynklor kommer uppstå.
SoftDry-teknologi som ger ett permanent och effektivt flöde av varmluft. På så sätt så fördelas värme jämnt över alla klädesplagg i trumsystemet.
Snabbtorkprogrammet på 40 minuter är också något som Siemens marknadsför ordentligt med denna testvinnare och det har de all rätt att göra, då det är ganska unikt för torktumlare. För att lyckas med detta har Siemens tagit fram flera finesser som att styra temperaturen optimal, men också använda nedkylningsprocess för att uppnå det snabbaste resultatet.
Specifikationer för bäst i test vinnaren Siemens WT47W568DN kondenstumlare
- Kondenstumlare med egen värmepump.
- Energiklass A++, låg energiförbrukning på 233 kWh / år.
- Fristående modell.
- Kapacitet på 8 kg.
- Ljudnivå max 64 dB.
- Barnlån, kalluftsprogram med mera.
- Automatisk självrengöring.
- Snabbtorkprogram på 40 minuter.
- Olika torkprogram: Yllefinish, mix, outdoor, handdukar, täcken, olika tidsprogram, allergiprogram, skjorta, underkläder med mera.
- Väldigt skonsam mot kläder och har inga problem med även de mest ömtåliga kläderna.
Electrolux EDP2074PDW – Prisvärd kondenstorktumlare
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- Prisvärd torktumlaren enligt danska testsidan Tænk.
Electrolux EDP2074PDW kondenstorktumlare är testets billigaste modell som har lyckats få utmärkelsen ”prisvärd” när torktumlaren testades hos danska testsidan Tænk. Kondenstorktumlaren från Electrolux har också fått väldigt bra betyg bland alla de kundrecensioner som finns hos de svenska butikerna.
Även om Electrolux EDP2074PDW är billig i jämförelse med flera väldigt bra konkurrenter så har ändå torktumlaren en hel del att erbjuda och det enda som är direkt sämre än konkurrenterna är själva energiförbrukningen. Energiklassningen på denna torktumlare är B, men använder man inte torktumlaren varje dag så påverkar detta inte så mycket.
En kompetent kondenstorktumlar med något sämre energiklass
Vi tycker det är värt att nämna att just denna torktumlare ej har fått speciellt bra energiklass d.v.s. ”B” och det kan jämföras med bäst i test vinnaren som har fått A++. Om vi jämför med torktumlare med A++ i energiklass så innebär det att denna modell drar ungefär det dubbla i strömförbrukning. Energiförbrukningen per år är 504 kWh per år, men om man inte använder torktumlaren dagligen så påverkar detta inte så mycket.
Förutom den höga energiförbrukningen så är denna kondenstorktumlare från Electrolux en väldigt kompetent konkurrent till de dyrare modellerna på marknaden. Electrolux EDP2074PDW är en väldigt populär torktumlare som har fått fantastiska kundrecensioner runt om på nätet.
Kapaciteten på Electrolux EDP2074PDW är på 7 kg, vilket är perfekt för normalstora familjer där det finns ett par barn som behöver få mjuka kläder regelbundet. Något vi gillar med EDP2074PDW är den timerfunktion som gör det möjligt att välja när torktumlaren ska vara färdig. Kallas också för fördröjd start.
Tack vare att det är en kondenstorktumlare och den teknologi som Electrolux kallar för OptiSense så blir alla kläder ordentligt torra, men också väldigt mjuka. Kondensklassen på denna maskin är A och har en kondensationseffektivitet över 90%.
FlexCare kondenstumlare
Electrolux EDP2074PDW har något som kallas för FlexCare och är ett system som anpassar tid och temperatur för att bevara kläderna som torktumlas. Den anpassar helt enkelt själva torktiden efter vad som torkas och det innebär att torktumlaren inte torkar onödigt länge. Detta sparar och skyddar kläderna från att skadas, dessutom så används det inte onödigt mycket energi vid varje tillfälle.
En annan väldigt smart funktion är att trumman roterar åt båda hållen. Det kan så klart tyckas lite märkligt, men detta är effektivt på så sätt att kläder inte fastnar i varandra och då blir kläderna avsevärt mindre skrynkliga.
Specifikationer för prisvärda Electrolux EDP2074PDW kondenstorktumlare
- Kondenstorktumlare.
- Energiklass B, energiförbrukning 504 kWh / år.
- Kapacitet på 7 kg.
- Fristående modell.
- Frontmatad torktumlare.
- Ljudnivå max 65 dB.
- Trumman roterar åt båda hållen för mindre skrynkliga kläder.
- Flera väldigt smarta torkprogram.
- Billig torktumlare.
Bosch WTW875M8SN – Testvinnare
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- 4,7 av 5 hos Bosch Home efter 151 kundrecensioner.
- Testvinnare hos den danska testsidan Tænk.
- Toppbetyg hos svenska Råd & Rön.
Bosch WTW875M8SN kondenstorktumlare är en av testets bästa torktumlare och som har lyckats ta hem bäst i test hos bland annat danska testsidan Tænk. Modellen har också fått toppbetyg i Råd & Röns egna test av torktumlare under 2016 och har också fått ta emot fantastiska kundrecensioner hos de olika butiker som säljer Bosch torktumlare.
Torktumlaren WTW875M8SN från Bosch är ingen direkt ny modell på marknaden och faktum är att den fick bäst i test i Tænks stora test av torktumlare redan 2015. Men trots detta så är detta en av marknadens mest populära modeller och räknas som en toppresterande torktumlare än idag.
Kondenstorktumlare med en stor kapacitet på 8 kg
Bosch är definitivt en känd tillverkare inom vitvaror med hög kvalité och framförallt är deras torktumlare, men också tvättmaskiner några av de bästa maskinerna på marknaden. Modellen är en fristående frontmatad kondenstumlare som är väldigt energisnål och har en energiklassning på A++, som också är den näst högsta i skalan.
Den självgörande teknologin SelfCleaning Condenser rengör kondensorn regelbundet under torkning och på så sätt kan torktumlaren hålla så hög energieffektivitet som möjligt. Torktumlaren ska hålla sin energieffektivitet under hela livslängden, d.v.s. A++ som den har blivit klassad till. Du behöver inte själv rengöra din kondensor utan det spolas rent automatiskt regelbundet.
Likt Bosch tvättmaskiner så är även denna torktumlare utrustad med Bosch AntiVibration-teknologi och deras nya design gör att maskinen genererar väldigt lite vibrationer, men också ljud.
Bosch WTW875M8SN har också ett system de kallar för Sensitive Drying som torkar tvätten på ett extremt skonsamt sätt och när väl kläderna är torra så finns det knappt några skrynklor. För att torktumlaren ska kunna torka tvätt utan massa skrynklor så krävs det att man följer de anvisningar för hur mycket tvätt som max får finnas i trumman. Om detta inte följs så har inte torktumlaren en chans att få till mjuka och skrynkelfria kläder.
Boschs kondenstumlare har ett varsamt men effektivt system som strömmar varmluft till kläderna i trumman och strömmarna kommer från flera sidor så att kläderna torkas på ett effektivt sätt.
ECARF-kvalitetsstämplad
Torktumlare som bär ECARF-kvalitetsstämpel är maskiner som är godkända eller är bevisligen bättre på att torktumla kläder för att motverka allergier. Detta gäller även för personer som har extra känslig hy. Europeiskt Centrum för allergiforskning har tagit fram en kvalitetsstämpel som endast får användas på torkmaskiner som lyckas uppnå de krav som ställs för att motverka allergier. Dessa kvalitetskrav kommer så klart från de mest aktuella forskningsresultaten gällande allergier.
Om du registrerar din torktumlare på myBosch så får du även 100% kundnöjdhetsgaranti på torktumlaren d.v.s. är du inte nöjd med din torktumlare inom 100 dagar så har du rätt att alltid lämna tillbaka torktumlaren.
Några av de program och specialfunktion är fuktavkänning för att motverka krympning av kläder, alla program för alla olika klädmaterial, tidsprogram, sport, outdoor, snabbprogram med mycket mera.
Specifikationer för testvinnaren Bosch WTW875M8SN kondenstorktumlare
- Kondenstumlare med inbyggd värmepump.
- Energiklass A++, låg energiförbrukning på 233 kWh / år.
- Fristående modell.
- Kapacitet på 8 kg.
- Ljudnivå max 64 dB.
- Automatisk självrengöring.
- Snabbtorkprogram.
- Olika torkprogram: Yllefinish, mix, outdoor, handdukar, täcken, olika tidsprogram, allergiprogram, skjorta, underkläder med mera.
- Väldigt skonsam mot kläder och har inga problem med även de mest ömtåliga kläderna.
- Barnlås.
- Kalluftsprogram.
- 100 dagars nöjdhetsgaranti om torktumlaren registreras på myBosch.
Siemens WT43H007DN iQ300 serien – Toppbetyg från kundrecensioner
Butik | Pris | |
---|---|---|
Hittade inga butiker. |
- Populär modell med väldigt bra kundrecensioner hos olika butiker på nätet.
- 4,6 av 5 hos Siemens Home efter många kundrecensioner.
Värmepumpstumlaren WT43H007DN från Siemens är en annan väldigt populär torktumlare som har fått ta emot väldigt bra kundrecensioner hos de vanligaste vitvarubutikerna på nätet. Modellen har flera liknelser med bäst i test vinnaren, men finns i ett lite billigare prissegment.
Siemens WT43H007DN har flera specialprogram som troligtvis gör denna torktumlare extra attraktiv för barnfamiljer och några av de program som finns i maskinen är tidsprogram, 30 minuter snabbtork, kalluftstorkning, outdoor program för ömtåliga kläder, torkning av dun, skjortprogram, mix, handdukar, ylle finish med mera.
Värmepumpsteknologi
En stor fördel med Siemens WT43H007DN är den effektiva värmepumpsteknologi och med denna blir torkning både effektivare, men också med lägre energiförbrukning. Skillnaden mellan denna teknologi och den gamla med värmestavar är relativt stor på flera olika plan.
Torktumlaren har en energiklass på A+, vilken är bra för de som tänker torktumla regelbundet och med denna energieffektivitet så hamnar den årliga förbrukningen på 233 kWh. Denna förbrukning räknas på 160 stycken torkcyklar för standardprogram.
SoftDry-systemet ger en effektiv torkning av alla typer av kläder och ger också en väldigt skonsam torkning för kläder som är extra känsliga. Systemet ger ett konstant luftflöde av jämn temperatur för att säkerställa så att kläderna torkar så skonsamt som möjligt.
Precis som bäst i test vinnaren så har även denna torktumlare ett snabbprogram som kan torka kläder på 40 minuter, vilket är en av branschens snabbaste torkprogram. Utan värmepumpsteknologin så hade detta aldrig varit möjligt och det är också därför som vi ser en avsevärd ökning av värmepumpstorktumlare.
Koppla torktumlaren direkt till avloppet, valfritt
Precis som vilken annan kondenstorktumlare så behöver maskinen göra sig av med kondensvattnet och detta kan då göras på två olika sätt. Just denna modellen kan kopplas direkt till avloppet där den själv helt automatiskt pumpar ut det kondensvatten som genereras eller så kan du välja att tömma den kondensvattenbehållare som finns.
Siemens WT43H007DN har elektronisk fuktavkänning och ett system där du själv kan välja hur torr tvätten ska bli när du kör det i torktumlaren. Du kan nämligen själv ställa in om kläderna ska blir skåptorra eller om de ska vara redo för strykjärnet och med dessa val så kan torktumlaren själv känna av rätt fuktighet för att på så sätt stänga av när det är färdigt.
Siemens har verkligen lyckats med att ta fram torkprogram som möjliggör väldigt skrynkelfria klädesplagg och genom att endast använda mjuka rörelser så blir tvätten nästan helt skrynkelfri.
Specifikationer för Siemens WT43H007DN värmepumpstumlare
- Kondenstumlare med inbyggd värmepump.
- Energiklass A+, låg energiförbrukning på 233 kWh / år.
- Fristående modell.
- Kapacitet på 7 kg.
- Ljudnivå max 65 dB.
- Kan kopplas till avloppet för att tömma kondensvatten eller så kan man välja att tömma behållaren.
- Snabbtorkprogram 40 minuter.
- Torkprogram: Yllefinish, mix, outdoor, handdukar, täcken, olika tidsprogram, allergiprogram, skjorta, underkläder med mera.
- Väldigt skonsam mot kläder och har inga problem med även de mest ömtåliga kläderna.
- Torkar kläder helt skrynkelfritt.
- Program med kalluft och varmluft.
Köpguide så väljer du rätt typ av torktumlare
Det finns ändå en hel del saker man bör känna till innan man väljer ut en torktumlare och ju mer du känner till, desto bättre val kan du göra baserat på dina egna kriterier. Det kanske kan vara lite rörigt med all den information som finns kring dessa torkmaskiner, men det är inte alls så farligt som det verkar.
Angående slitage och krympning
Det finns en hel del information och teorier om just kläder som krymper i torktumlare. Men mycket av den information som cirkulerar är inte helt korrekt och därför kommer vi försöka förklara var allt kommer ifrån.
För det första så är det inte värme som gör att klädesplagg krymper i torktumlaren vanligtvis, utan det är den upprepade rörelserna från trumman som gör att fibrerna drar ihop sig. Däremot är olika sorters ull väldigt känsligt emot höga temperaturer och kan krympa om det blir för hög temperatur. Ull och akryl som påminner om ull bör alltid undvikas att torktumla för att vara på den säkra sidan.
Det är långt ifrån alla material som är känsligt för detta och faktum är att de flesta material klarar av torktumlare utan att fibrerna drar ihop sig, om man väljer rätt program för materialet. Ylle är kanske det material som är mest känsligt emot för mycket upprepande rörelser och därför har de flesta torktumlare särskilda program för detta.
Även stickade tröjor är känsla att torktumla på grund av hur de är tillverkade och med upprepade rörelser så drar stickning ihop sig, resultatet blir en krympt tröja. Silke är också extremt känsligt och bör därför inte torktumlas överhuvudtaget om det finns acetat i materialet.
Bomull och vanlig syntetiska textiler kan torktumlas utan att de krymper nämnvärt och det lilla de kan krympa kommer ändå ske förr eller senare genom vanligt tvättande/torkande. Kläder av bomull och andra syntetiska material lämpar sig faktiskt väldigt bra att torktumla och framförallt bomull blir väldigt mycket mjukare/bekvämare efter torktumling. Flera test visar också på att vanlig lin också klarar sig fint i torktumlaren, dock kan glansen påverkas något.
De flesta som tömmer själva filtret på torktumlaren på de maskiner som inte rensar automatiskt, blir ofta fundersamma när de får se mängden ludd som har fastnar. Första tanken är att torktumlaren förstör eller sliter på kläderna, men så är det inte. Faktum är att alla kläder har en hel del lösa fibrer som lossnar när klädesplagget torkas i torktumlaren.
Alla kläder innehåller lösa textilfibrer och för dammallergiker så är det extra bra/positivt att bli av med dessa fibrer för att motverka problem.
Kondenstumlare eller frånluftstumlare – Vad är skillnaden
Det finns egentligen två olika sorters torktumlare, den ena är en så kallad frånluftstumlare och den andra är en kondenstumlare. Teknikerna skiljer sig ganska mycket och båda har sina fördelar och nackdelar. Den mest vanliga idag är kondenstumlare och tittar vi på försäljningen av frånluftstumlare så finns det inte speciellt många modeller att välja mellan.
Den största anledningen till varför frånluftstumlare inte är speciellt populära idag, är för att denna typ kräver en egen frånluftskanal genom ytterväggen. Detta gör hela installationen väldigt omständlig i jämförelse med vanliga kondenstumlare och mycket energi i form av värme kastas ut i stället för att den återanvänds.
Fördelar och nackdelar med frånluftstumlare
- Fördel: All luft pumpas ut från rummet, så risker med för mycket fukta försvinner.
- Fördel: Torkar kläder snabbare än en kondenstumlare.
- Nackdel: Använder mycket energi och återvinner inget.
- Nackdel: Måste finnas en frånluftskanal i väggen.
Kondenstorktumlare är den mest vanliga torktumlaren i de svenska hemmen och är också den modell som fungerar bäst med tanke på det miljötänk som finns idag. Modellen är också betydligt enklare att installera då den i princip kan ställas vart som helst i hemmet utan att det uppstår några problem.
Som du redan nu har förstått så samlar dessa maskiner upp kondensvatten från tvätten, antingen i den behållare som finns i torktumlaren eller så erbjuder de flesta modeller direktkoppling till avloppet om så önskas. Det är inget krav att koppla maskinen till ett avlopp och om man inte har kännedom kring denna installation så kan man alltid välja att tömma kondensvattenbehållaren regelbundet i stället.
Den största fördelen med kondenstumlare rent generellt är själva energiförbrukningen och dess energismarta lösning. Värmepumpen i torktumlaren återvinner helt enkelt värmen i stället för att bara pumpa ut värmen genom ytterväggen. I dagens samhälle där energi och miljötänk är en viktig faktor, så rimmar frånluftstumlare dåligt. Om du har en trasig frånluftstumlare och är på jakt efter en ny torktumlare så bör du överväga att köpa en kondenstumlare i stället.
Fördelar och nackdelar med kondenstorktumlare
- Fördel: Väldigt enkelt att installera, så länge den inte ska kopplas direkt till avloppet.
- Fördel: Tar till vara på den värme som produceras d.v.s. energismart.
- Fördel: Många torktumlar-modeller att välja mellan.
- Fördel: Vatten återanvänds.
- Nackdel: Dessa torktumlare avger så klart lite fukt, därför krävs god ventilation.
- Nackdel: Om du inte kopplar maskinen till avloppet så kommer du behöva tömma kondensvattenbehållaren regelbundet.
- Nackdel: Torkar tvätt lite långsammare än de modeller som pumpar ut luften genom ytterväggen.
Nästan alla som köper ny torktumlare idag, väljer att köpa en kondenstumlare då fördelarna är så många, jämfört med modeller som slösar på energi genom att pumpa ut all värme ut genom ytterväggen.
Kapacitet
Det finns lite olika storlekar att välja mellan när det gäller torktumlare och det finns allt från 3-10+ kg att välja mellan. De vanligaste storlekarna är dock 7 till 8 kg som också är bäst för en normalstor familj med några barn och större trumma har flera fördelar. För att torktumlaren ska kunna göra ett effektivt jobb så krävs det att man inte proppar maskinen full och ju större trumma, desto bättre blir resultatet.
Proppar man sin torktumlare full eller över den gräns som anges så kommer resultatet aldrig bli något vidare bra. För att resultatet ska kunna bli bra och så att kläderna inte är fulla av skrynklor, så behöver kläder utrymme till att veckla ut sig i trumman. Om du ofta har problem med att tvätten blir skrynklig så är chansen stor att du torktumlar för mycket kläder åt gången. Prova att i stället torktumla lite mindre kläder åt gången, så ska du se att dina kläder blir skrynkelfria.
Därför är det viktigt att välja en torktumlare med en så stor trumma som möjligt om man vill få ett bra resultat varje gång med skrynkelfria kläder. Den vanligaste storlek är dock kring 7 till 8 kg som lämpar sig bra till de flesta barnfamiljer.
Energiförbrukning & energiklasser
Om du använder en gammal torktumlare som har några år på nacken eller är över 7-10 år, så drar den troligtvis väldigt mycket energi och det syns på elräkningen då de är så energiineffektiva. Dagens torktumlare med energiklasser A och B drar betydligt mindre energi än en torktumlare som är 10 år gamla, skillnaden är enorm i vissa fall.
För någon som använder torktumlare regelbundet d.v.s. 3 till 7 gånger per vecka så är det värt att investera i en energisnål torktumlare. Används torktumlaren så pass ofta så är det värt att investera extra vid inköpstillfället för att få ner energiförbrukningen, helst bör man kolla på torktumlare med en energiklass kring A++ eller högre.
Skillnaden mellan A++ och t.ex. energiklass B kan bli ganska stor om vi tittar på förbrukning över flera år och det handlar om flera tusenlappar om du använder torktumlaren flera gånger per vecka. Om du däremot bara använder torktumlaren 1 till 2 gånger per vecka så är det inte lika viktigt att investera i en energisnål torktumlare, då är det nästan bättre att investera i en lite billigare modell.
Tänker du på miljön till 100% så är en energisnål torktumlare det absolut bästa valet och är så klart det de flesta personer eftersträvar när de uppgraderar sina gamla vitvaror. Väljer du dessutom en kondenstumlare så drar du ju också nytta av den uppvärmda luften som kommer från torktumlaren och på så sätt så värms hemmet något.
Vår rekommendation är att välja en kondenstorktumlare med energiklass A++ eller högre om du använder den flera gånger per vecka. Annars kan en energiklass kring B eller högre vara fullt tillräckligt för någon som bara torktumlar någon gång per vecka.
Källor
Som vanligt så presenterar vi våra källor och från vilka test vi har använt för att kompilera ihop denna bäst i test lista över torktumlare. Vi har som mål att alltid vara öppna med att presentera alla källor och vart vi har hittat våra testresultat.
Tænk 2015
Danska Konsumentrådet Tænk har genom åren gjort flera väldigt kända test på vitvaror och deras test av torktumlare är inget undantag. I deras stora test av torktumlare 2015 så visade det sig att det fanns väldigt stora skillnader mellan de olika modellerna, men också märkena.
I deras test så testades det hela 35 stycken olika torktumlare och det bästa resultatet kom från Siemens WT47W568DN, som också blev bäst i test vinnare. På andraplats kom Bosch WTW875M8SN som också lyckades kamma hem toppbetyg. Båda torktumlare från Siemens och Bosch presterade väldigt bra i form av funktioner, resultat, miljövänlighet med mycket mer.
Kapacitet på 8 kg tvätt ansågs också vara det bästa alternativet för de flesta familjer med 3 till 6 personer. Torktumlare med lägre kapacitet presterar betydligt sämre på grund av den minimala yta som finns i trumman. För att kläder ska bli mjuka och komma ut utan skrynklor så krävs det att det finns gott om plats för kläderna i trumman. Tænk.
Råd & Rön 2016
Råd & Rön har utfört tester på torktumlare under flera år mellan 2012 och 2017. Som vanligt så gör Råd & Rön ordentliga test som definitivt är läsvärda om du funderar på att köpa en ny torktumlare. I deras tidigare test av torktumlare så har maskiner från Miele varit testvinnare i flera tidiga test. Men på senare år som 2015 och 2016 så har Bosch och Siemens torktumlare tagit över helt och LG/Miele torktumlare hamnar betydligt längre ner i listan över de bästa maskinerna
I Råd & Röns stora test av torktumlare i september 2016 så blev Siemens WT47W458DN bäst i test vinnare och på andraplats hamnade systermaskinen Siemens WT47W568DN. På trdjeplats hamnar sedan Bosch populära modell WTW84362SN. Råd & Rön.
Bosch Home
Det händer ibland att vi även använder tillverkarens egna hemsida för att komma åt kundrecensioner. Det kan förstås vara lite problematiskt om tillverkaren själv rensar ut dåliga kundrecensioner. Men på Bosch Home finns det torktumlare som har fått både bra och dåliga kundrecensioner, vilket så klart tyder på att Bosch inte tar bort dåliga kundrecensioner.
En av de modeller som har fått högst betyg på Bosch Home är Bosch WTW875M8SN och efter 151 kundrecensioner har är nu torktumlaren ett toppbetyg på 4,7 av 5,0. Detta värde eller betyg är något som påminner om det betyg vi hittar hos de butiker som säljer modellen. Bosch Home.
Siemens Home
Siemens Home har liknande system som Bosch där befintliga kunder kan recensera de produkter de har köp och för att dessa recensioner ska vara giltiga så krävs det att kunden är verifierad. På så sätt kan man säkerställa så att kunden är en riktig kund och inte bara någon påhittat person.
Siemens populära torktumlare WT23H007DN har fått ett kundbetyg på 4,6 av 5,0 på Siemens Home. Siemens Home.