Vad är kallbryggning och varför har det blivit så populärt?
En av de senaste kaffetrenderna är kallbryggning. Kanske har du hört talas om Cold brew som är en annan benämning för denna populära bryggningsmetod? Kallbryggning innebär i princip att man under nästan ett helt dygn låter kaffet ligga i blöt i kylskåpet. Därefter filtreras kaffesumpen bort och man får ett kaffekoncentrat utan klumpar.
För att göra en svalkande Cold brew späder man koncentratet med vatten eller mjölk och häller det sedan i ett glas fyllt med isbitar. Självklart är det även fritt fram att smaksätta sin Cold brew. Här nedan kommer ett antal ovärderliga tips för dig som är sugen på att testa kallbryggning.
Skillnaden mellan kallbryggt och varmbryggt iskaffe
Det som skiljer bryggningsmetoderna åt är temperaturen på kaffet. När man gör en vanlig iskaffe utgår man från varmt bryggkaffe som kyls ner. När man kallbrygger använder man istället kallt vatten direkt ur kranen. För att bryggprocessen ska starta så blötläggs kaffet och ställs in i kylen där det ska stå under 20-24 timmar.
De största Cold brew fantasterna hävdar att orsaken till att kaffet blir så gott beror just på den extremt långa bryggningstiden. De smaker som kommer fram är lena, runda och söta. Genom att brygga kallt så får kaffet heller ingen bitter eftersmak vilket ibland kan upplevas när man dricker vanligt bryggkaffe.
Det som är så spännande med Cold brew är att det faktiskt inte finns något färdigt recept som man bör följa. Tvärtom så är Cold brew en metod som låter dig som älskar kaffe att testa och experimentera fram smak och styrka precis som du vill. Det finns i huvudsak tre olika sätt att påverka smaken på Cold brew: val av kaffeböna, malningsgrad och bryggtid.
Iskaffe & kallbryggning – Vad är skillnaden?
Iskaffe görs på varm bryggkaffe som sedan svalnar innan användning och serveras antingen med eller utan isbitar. Det kan också få en skvätt grädde eller mjölk. Eller bara rent svart kaffe.
Bryggmetoden för iskaffe kan skilja sig lite men oftast brygger man det som vanligt bryggkaffe. Ett annat alternativ är japanskt kaffe där man brygger kaffet över is för blixtkylning. Den japanska bryggmetoden gör att kaffet kyls ner snabbt och som gör att kaffet får behålla all sin smak.
Kallbryggning är däremot något helt annat i både metod och smak. Det finns egentligen flera sätt att kallbrygga kaffe men där den vanligaste är att blötlägga kaffet i en burk som får stå i kylen 24 timmar. Det finns också särskilda bryggare att köpa som ger kallbryggt kaffe.
Smakmässigt är det stor skillnad mellan kallbryggt och iskaffe som har bryggts på varmvatten. Då kaffebönorna får ligga i kallt vatten blir smaken både len och mjuk. Samtidigt ger kallbryggning hög koffeinhalt och man slipper bitterheten som annars finns i vanligt kaffe. Kallbryggt kaffe har en kraftfull smak och påminner mycket om chokladsmak.
Även konsistensen är annorlunda där kallbryggt ger en krämig och mindre syrlig smak. Iskaffe har oftast en tunnare konsistens och syrligare smak.
6 steg till den perfekta kallbryggden
1. Välj smak på kaffebönorna.
Det sägs att vid just kallbryggning kommer speciellt blommiga och fruktiga smaker fram om man väljer ett ljusrostat kaffe. Ett kraftfullt mörkrostat kaffe ger istället kaffet en sötare smak av choklad.
2. Grovmal kaffebönorna
Vad gäller malningskvalitet så är den samlade expertisen enig. Det är grovmalet som gäller när man kallbrygger. Passa dig för att använda alltför finmalet kaffe, det ger nämligen en bitter smak på drycken. Om du inte tänker mala bönorna själv så se till att du köper ett grovmalet kaffe som är till för just för Cold brew.
3. Dosera
Bestäm dig för hur mycket kaffe som du ska ta i förhållande till vatten. En tumregel är att köra på relationen 1:10, det vill säga 10 gånger så mycket vatten som kaffe. Sedan är det ju givetvis okej att laborera med relationen tills du hittar din egen favorit. Testa med 100 gram kaffe och 1 liter vatten.
4. Blanda kaffe och vatten
Du ska använda en behållare som kan förslutas. Ställ in i kylskåpet och låt vila under 20–24 timmar. Det här är kallbryggdens kritiska moment. Bryggtiden påverkas nämligen av hur finmalet kaffet är. Om du brygger för snabbt så blir det ett blaskigt och smaklöst resultat. Om du istället låter kaffet stå och dra för länge så får det en bitter smak.
5. Filtrera bort kaffesumpen
Vanligt kaffefilter fungerar bra för att filtrera bort kaffesumpen. Gör bara det långsamt så ska det fungera bra.
6. Smaksätt och späd kaffet
Det går bra med vatten, mjölk och is.
När passar Cold brew bäst?
Eftersom Cold brew är en kall kaffedrink så passar den utmärkt under årets varma månader även om den givetvis kan drickas året om. Vad är väl bättre än att sippa på en svalkande drink när det är riktigt varmt ute? Här får du två bra tips på läskande Cold brew som definitivt kommer att imponera på gästerna
Bubblig Cold brew som fördrink
Gör en festlig fördrink genom att hälla 4–5 cl Cold brew i ett fint cocktailglas. Söta drycken med lite honung eller sirap. Det behövs bara en gnutta så kommer drinken inte att bli för besk. Fyll på med en bubblig dryck. Funkar förstås lika bra med alkoholfritt.
Lyxig kallbryggd shake
Utgå från din egengjorda Cold brew. Plocka fram mixern och blanda tre kulor glass med 1 dl mjölk och 1,5 dl Cold brew. Här kan man verkligen gå all in med fantasin. Välj kola- eller daimglass för en knäckig shake. Eller varför inte lakritsglass? Toppa drinken med vispad grädde och välj en topping som matchar glassen. Vad sägs om daimkulor eller lakritsströssel?
Och så avslutar du med godisbitar och fina sugrör så får du en smarrig kaffedrink att njuta av.