Vad är shiatsumassage

Vad är shiatsumassage?

Visst är det både skönt och avslappnande med massage, men många vet kanske inte att det finns en hel del skillnader mellan olika typer av massage. Du kanske också har hört begrepp som bindvävsmassage, energimassage, hot stone-massage, thaimassage och svensk massage, men är osäker på vilken sort som passar just dig? En vanlig form av massage för avslappning är den så kallade shiatsumassagen, men vad innebär då denna?

Shiatsu eller shiatsumassage är en form av massage med rötter i Japan. Till skillnad från traditionellt ”västerländsk” massage fokuserar den japanska shiatsumassagen på att med hjälp av mjukare tryck och stretching lindra stelhet och ömmande muskler och samtidigt öka välbefinnandet och minska stress.

Shiatsumassagen kommer från början från den traditionella kinesiska massagen som är nära sammankopplad med akupunktur. Förutom att massera muskler med tryck av handflata eller fingertoppar innebär shiatsumassage också att man trycker på det som kallas för kroppens akupressurpunkter. En akupressurpunkt är en specifik punkt på kroppen där man ska utöva tryck för att uppnå lindring och välbefinnande.

Det finns ett flertal olika akupressurpunkter på hela kroppen, och beroende på vilken del av kroppen du har besvär med så kan man utöva akupressur på olika punkter för att uppnå olika resultat. I shiatsu gör man alltså detta med just fingertopparna eller hela handflatan, beroende på vilken typ av område som ska behandlas.

Shiatsumassage är tänkt att öka blodcirkulationen och lindra besvär i till exempel nacke och rygg. Shiatsumassage anses också kunna minska stress och ge lindring vid kronisk huvudvärk. Många tycker om shiatsumassage för dess avslappnande inverkan på kroppen och det är en bra massageform om man tycker om en mjukare massage där inte musklerna ”knådas” på samma sätt som vid en djupare massage.

Massagedynor och massagekuddarför shiatsumassage

massagekudde och massagedynorOm man inte vill eller har möjlighet att besök en shiatsuterapeut eller en massör, men gärna vill prova den avslappnande shiatsumassagen, så kan ett alternativ vara att använda en massagedyna för hemmabruk, som är avsedd för just denna typ av massage. Massagedynor och massagekuddar för shiatsumassage finns i en mängd olika utföranden som passar olika bra beroende på var på kroppen du vill använda dem och vilken typ av massage du vill ha.

En vanlig variant av massagedyna för shiatsumassage är en kudde med ungefär samma form som en fjäril. I kudden finns massagekulor som roterar för att efterlikna det tryck du annars skulle få av en shiatsumassör. Tack vare dem fjärilsliknande formen passar denna typ av kudde eller dyna bra för mindre områden på kroppen. Speciellt massagekuddar passar bra till nacke och rygg, men också vader om du t.ex. har varit ute och sprungit. Även axlar och nedre delen av ryggen fungerar utmärkt..

Många av dessa massagedynor är också uppvärmda, vilket ytterligare ökar avslappningen och ger mjukare och mer behagliga muskler. Tack vare det smidiga formatet på denna typ av massagedyna är den utmärkt att använda framför datorn, i soffan och till och med i bilen.

Det finns också en del mer avancerade modeller av massagedynor för shiatsumassage på marknaden, som till exempel har olika lägen och intensiteter på massagen och har infraröd värme som gör att musklerna både slappnar av och blir mjukare. En del av dessa mer avancerade massagedynor för shiatsumassage har en form som möjliggör användning på till exempel ryggen, samtidigt som du kan hålla i kudden och styra intensiteten i massagen.

Med en massagedyna eller en massagekudde för shiatsumassage kan du få den avslappnande effekten av shiatsumassage hemma, utan att behöva gå till en terapeut eller en massör. Eftersom dynorna är enkla att använda och har ett litet och smidigt format, kan du också med fördel ha dem med dig både på jobbet och på resa. Detta innebär att du har tillgång till avstressande och behaglig massage när som helst. Du som ofta har stela axlar efter långa arbetsdagar framför datorn kan definitivt ha nytta av en massagedyna med skön uppvärmning för att mjuka upp stela leder och muskler.