Vakuumförpackare Bäst i Test – Komplett Test sammanställning


Är du trött på att dina frysta råvaror blir frysskadade eller att det inte håller speciellt länge i frysen?. Då kan det vara en vakuumförpackare du bör skaffa. Vem som helst har nytta av en vakuumförpackare när de fryser in sina råvaror, speciellt de som handlar hem stora parti när det sälja ut billigt i affären.

När det gäller infrysning av varor så är syret den största boven. Det är också det som orsakar frysskador på t.ex. kött, samt att det försämrar hållbarheten på råvarorna avsevärt fortare. Med vakuum kan du förvara råvarorna upp till 5 gånger längre, utan att det påverkar smaken. Vad sägs om att plocka fram en 2 – 3 år gammal köttbit, utan frysskador och med samma smak som när du fryste in det.

Vi har sammanställt alla vakuumförpackare som har fått bäst i test samt produkter som har fått gott betyg i diverse olika test på nätet.


FoodSaver Vakuumpackare V2860 – Bäst i Test

Butik Pris
1789:- Besök
1789:- Besök
1789:- Besök
1789:- Besök
 • Bäst i Test – Råd & Rön 2016.
 • #2 i Smartsons stora vakuumförpackare Test.
 • Bäst i Test – Danska Forbrugerrådet Tænk okt 2016.

FoodSaver V2860 vakuumförpackare är kanske marknadens mest smidiga maskin och förtjänar helt klart att få bäst i test. Just denna modell säljs över hela världen och är en populär vakuumförpackare som slog igenom på TV-kanalen QVC i USA.

Vakuumförpackare kan vara ganska dyra, men som i de flesta tester så vi överens om att denna är väldigt prisvärd. Relativt billig jämfört med andra konkurrenter på marknaden.

Design & Konstruktion

Väldigt snygg och enkel design som gör att den passar in i de flesta svenska kök. Nu är detta kanske inte en maskin som man har ståendes framme hela tiden, men den är definitivt tillräckligt snygg för det. För de som lagar mycket mat med Sous Vide så är detta en perfekt maskin att ha ståendes framme.

Läs mer om vår Sous Vide – Bäst i Test Guide.

Funktioner

Det finns gott om funktioner på FoodSaver V2860 och en av de bästa funktioner med denna vakuumförpackare är att det är en integrerad rullhållare för plast. Även ett knivbord på räls som man drar i när man har fått önskad längd på plastfoliet.

Ett stort plus är även pulsfunktionen som ska användas när man vill frysa in ömtåliga råvaror som t.ex. muffins eller liknande. Då kan man helt enkelt styra hur mycket lufts som ska sugas ut så att vakuumet inte blir för extremt för den ömtåliga råvaran.

Vakuumet i denna bäst i test vinnaren är otroligt starkt så om du lägger i en pantburk så kommer vakuumet krossa burken helt.

Fördelarna med denna FoodSaver V2860 – Testvinnare

 • Den kan skapa ett otroligt starkt vakuum, om man så önskar.
 • Integrerad rullhållare för plastfolie och knivbord.
 • Populär modell så det är enkelt att få tag i plastfolie. Säljs i de flesta butiker.
 • Pulsfunktion för att styra hur mycket vakuum man vill ha.
 • 3 olika hastigheter.
 • Torr eller fuktig funktion vid vakuumförpackning.

Caso VC300 – Testvinnare

Caso VC300 testvinnare

Butik Pris
1599:- Besök
1599:- Besök
1599:- Besök
 • Testvinnare i danska Politiken, 2015.
 • Testvinnare i danska Forbrugerrådet Tænk, 2016.
 • 92,1% i tyska vakuumierer-test.

Caso är ett känt märke från Tyskland som tillverkar vakuumförpackare i flera olika modeller och som finns över hela Europa. Caso VC300 är en väldigt populär vakuumförpackare som har vunnits flera bäst i test priser utomlands.

Denna vakuumförpackare är relativt billigt jämfört med andra konkurrenter på marknaden. Vilket är också en faktor som de flesta tester tar hänsyn till när de gör sina tester. Detta är definitivt en väldigt billig och prisvärd vakuumförpackare.

Specifikation & funktioner

Detta är en helautomatisk vakuumförpackare med professionell klass d.v.s. den har en vakuumfunktion som kan skapa ett starkt vakuum på hela -0,8 bar. Tillräckligt starkt för att förvara kött eller andra råvaror i flera år.

Bäst i test vinnaren Caso VC300 har ett så kallat SVS-system som ger dig möjligheten till att själv styra vakuumstyrkan så att den inte mosar ömtåliga råvaror. Denna vakuumförpackare är en av de snabbare på marknaden med 12 liter per minut.

Även denna maskin har en egen förvaring för rullar med folieplast och maxbredden på dessa påsar är 30 centimeter. Perfekt för den som fryser in lite större råvaror. Caso VC300 har även en folieskärare så att du själv kan bestämma längden på vakuumpåsen.

Caso har också ett uttag för slang så att man kan vakuumförpacka i särskilda behållare.

Fördelar med testvinnaren Caso VC300

 • Egen förvaring för rullar med plastfolie, inklusive folieskärare.
 • Uttag för slang till vakuumförpackning med särskilda boxar. Finns som tillbehör.
 • Kan skapa väldigt starkt vakuum.
 • Justerbar vakuumstyrka, för grytor, ömtåliga matvaror.
 • Snabb och relativt billig vakuumförpackare.

OBH Nordica 7949 Supreme – Toppoäng

OBH Nordica 7949 Supreme Food Sealer

Butik Pris
1109:- Besök
1399:- Besök
 • Toppoäng i Råd & Rön.
 • Högt poäng i danska Forbrugerrådet Tænk .
 • Omtyckt av kända YouTubern MatGeek.

Vi kände att vi var tvungna att ta med OBH Nordicas 7949 Supreme vakuumförpackare då den har fått så höga betyg i flera tester. Visst det är ingen bäst i test vinnare, men den förtjänar ändå att vara med i listan över de bästa vakuumförpackare.

Dessa vakuumförpackare vi listar är ju gjorda för vanliga konsumenter. Sen finns det så klart ännu bättre, men de är avsedda för industri och restauranger. Priset på dessa är från 15 – 50 000 kronor beroende på modell och storlek.

Design och Konstruktion

Designen på OBH Nordica vakuumförpackare liknar bäst i test vinnaren FoodSaver V2860 på många sätt och vi tycker båda modeller har en snygg samt en modern design. Designen är relativt kompakt, vilket gör den lätt att förvara.

Även denna populära vakuumförpackare har egen förvaring för rullen med plastfolie.

Specifikationer & funktioner

OBH Nordica Food Sealer Supreme har också stöd för att vakuumförpacka mjukt så att den ömtåliga råvaran inte krossas. Dessutom har denna en marinerings-funktion genom vakuum, men då krävs det att man köper till en speciellt behållare för detta ändamål. Resultaten blir dock fantastiskt om man gillar att marinera olika råvaror.

Denna vakuumförpackare kan både vakuumförpacka torra råvaror, fuktiga och även flytande.

Fördelar med OBH Nordica Food Sealer Supreme

 • Integrerad rulle för plastfolie.
 • Automatisk marineringsfunktion.
 • Påsarna klarar mikrovågsugn samt sjudande vatten. Perfekt för Sous Vide matlagning.
 • Bredden på påsarna är 28 cm, bra storlek.
 • En knapp för försiktigt vakuum så att det inte krossar ömtåliga råvaror.

Varför en vakuumförpackare?

Det finns flera anledningar till varför man skulle vilja införskaffa sig en vakuumförpackare. Den största anledningen till varför en vakuumförpackare är så bra är att hållbarheten hos frysta råvaror håller upp till 5 gånger längre. Det är alltså inget problem med att frysa in kött och sedan äta det 2 till 3 år senare.

Kött eller andra råvaror blir inte heller frysskadat överhuvudtaget då det är syret som påverkar detta. Råvarorna tappar inte heller sina smaker eller sin vackra utsida. Vakuum är definitivt det bästa sättet för att preservera mat under lång tid och man kan spara stora pengar årligen då man inte längre behöver slänga något.

För den som köper hem stora partier kött eller jägaren

För den som jagar vilt eller den som köper hem stora partier när det säljs billigt i affären så är detta ett måste. Vanligtvis så håller infryst kött ungefär 6 månader, men med vakuum kan köttet hålla sig över 3 år.

Kan man köpa hem stora partier kött så är det också billigare i längden då man ofta får mängdrabatt. Hur många gånger har man inte glömt bort kött i frysen så att det har blivit gammalt eller frysskadat. När man får börja kasta gammal mat så blir det snabbt dyrt och därför kan man spara in ganska mycket pengar med en vakuumförpackare.

Dessutom så smakar det mycket bättre än icke vakuumförpackad mat.

Tycker du om att marinera kött till grillningen?

Den som gillar att grilla vet hur omständligt det kan vara att marinera kött i tid. Gärna bör man marinera köttet dagen innan för bästa smak. Men med en vakuumförpackare kan du marinera med hjälp av vakuumet då marinaden tränger in i köttet när luften sugs ut.

Marineringen går betydligt fortare och blir betydligt bättre än om du bara penslade på det precis innan grillningen.

Gillar du att laga mat med hjälp av Sous Vide cirkulator?

Den stora trenden just nu är Sous Vide d.v.s. matlagning under vakuum som det betyder. Smaken blir betydligt bättre då smakerna inte försvinner i väg när det tillagas. Idag finns det Sous Vide cirkulatorer att köpa för att kunna tillaga mat med precision d.v.s. temperaturen är inställbar med väldigt bra noggrannhet.

Med en Sous Vide cirkulator kan du sätta att vattentemperaturen ska förbli 55 grader. Sedan hålls temperaturen på 55 grader hela tiden under tillagningen och detta gör att t.ex. kött blir perfekt tillagat varje gång. Det har ingen betydelse om köttet tillagas i 30 minuter eller 2 timmar då temperaturen förblir 55 grader. Därför kommer du lyckas med att få köttet medium eller medium-rare vid varje tillfälle.

Men för att detta ska lyckas så behöver man vakuumförpacka råvaran som sedan hissas ner i ett vattenbad. Det är här som vakuumförpackaren verkligen skiner och de flesta som håller på med Sous Vide matlagning använder sig av en vakuumförpackare.

När råvaran vakuumförpackas så blir det en helt annat smakupplevelse och det är för att inga smaker försvinner vid tillagningen. Vill du kolla på Sous Vide produkter så kan du hitta vår sammanställning av Sous Vide cirkulator – Bäst i Test.


Källor

Som vanligt så publicerar vi alltid våra källor till våra bäst i test sammanställningar och här kommer alla vakuumförpackare tester som vi har kunnat hitta på nätet. Vakuumförpackare har blivit en ganska het produkt de senaste åren av flera anledningar så som miljö, kostnad med mera. Därför är det ganska enkelt att hitta flera bäst i test guider för vakuumförpackare.

Råd & Rön

Råd & Rön är alltid vår favorit när det gäller Bäst i Test och så sent som augusti 2016 så gjorde Råd & Rön ett ordentligt test av vakuumförpackare. Större delen av testet vart mest inriktat på att kunna vakuumförpacka råvaror så att hållbarheten blev så bra som möjligt.

Vi känner dock att en vakuumförpackare är så mycket mer än bara en maskin som ska förlänga hållbarheten. T.ex. så är Sous Vide något som är extremt hett just nu och alla vakuumförpackare är perfekt för denna matlagningsteknik. Råd & Rön.

Danska Politiken

Nu är inte Politiken direkt känt här i Sverige, men i Danmark så är Politiken en populär nyhetstidning. I januari 2015 så testade Politiken sex olika vakuumförpackare och kom fram till att Caso VC300 är den bästa samt mest prisvärda vakuummaskinen.

Några av de kriterier som Politiken tittade mest på var priset, vakuum, kniv / skärfunktionen, enkelheten och så klart rengöringsmöjligheterna. Politiken.

Forbrugerrådet Tænk

Så sent som oktover 2016 så gjorde Forbrugerrådet Tænk ett ordentligt test av 12 olika vakuumförpackare. Mycket av detta test påminner om Råd & Röns egna vakuummaskinstest.

I detta test så provade de att vakuumförpacka så många olika råvaror som möjligt för att kolla hur maskinen kunde prestera beroende på råvara. Är det en torr råvara eller är det en flytande köttgryta?.

Vinnaren i detta vakuumförpackare Test blev FoodSaver Vakuumpackare V2860 som kanske är den mest vanliga maskinen för vanliga konsumenter. Tænk.

MatGeek

Drev förut en ganska populär matblogg innan han började göra YouTube och i ett av hans inlägg så skrev han väldigt positiva saker om OBH Nordicas vakuumförpackare. Tyvärr så driver han inte bloggen längre och har lagt allt sitt fokus på sin YouTube-kanal. MatGeek.

Smartson

Smartsons stora test av vakuumförpackare kom redan 2011 och redan då så var FoodSaver Vakuumpackare V2860 bäst för vanliga konsumenter. Det är ju ett väldigt gott tecken när en produkt / modell som vakuumförpackare fortfarande idag säljs efter så många år på marknaden.

Det är definitivt ett gott tecken och hade det varit en dålig produkt så hade den försvunnit sen länge. Bäst i test vinnaren i detta test kostar över 9 000 kronor och tvåan blev alltså FoodSaver V2860. Frågan är varför Smartson tog med en vakuumförpackare som kostar 9 000 kronor. Det är ju inte för vanlig konsumenter. Smartson.