Vakuumförpackare bäst i test


Är du trött på att dina frysta råvaror blir frysskadade? Då kan det vara en vakuumförpackare du bör införskaffa. Vem som helst har stor nytta av en vakuumförpackare när de fryser in sina råvaror. Allt från jägare som behöver frysa in stora mängder kött till personer som vill vakuumförpacka vid sous vide matlagning.

När det gäller infrysning av varor så är syret den största boven och det är också det som orsakar frysskador på t.ex. kött, dessutom försämrar syret hållbarhetstiden. Med vakuum kan du förvara råvarorna upp till 5 gånger längre, utan att det påverkar smak eller att det blir frysskadat. Vad sägs om att plocka fram en 2-3 år gammal köttbit, utan frysskador och med samma smak som när du fryste in det.

I detta bäst i test så har vi sammanställt vakuumförpackare som presterat bra i oberoende test, samt modeller som har fått toppbetyg i enskilda produktrecensioner. Vår lista över bästa vakuumförpackare är baserat på betyg från oberoende tester, kundrecensioner och pris.


FoodSaver vakuumpackare V2860 – ✅ Bäst i Test

ButikPris
1679:-Besök
1789:-Besök
1799:-Besök
 • Bäst i test – Råd & Rön 2016.
 • Andraplats i Smartsons stora vakuumförpackare Test.
 • Bäst i test – Danska Forbrugerrådet Tænk okt 2016.

FoodSaver V2860 vakuumförpackare är kanske en av marknadens mest smidiga modell och förtjänar helt klart att få bäst i test. Vakuumförpackaren har bland annat fått bäst i test hos svenska Råd & Rön och är också en väldigt populär modell som slog igenom när den lanserades på TV-kanalen QVC i USA.

Priset för FoodSaver V2860 är kanske något högre än vissa konkurrenter, men är enligt flera oberoende tester en väldigt prisvärd modell som förtjänar att ligga i toppen. Fördelen med att köpa en känd och populär vakuumförpackare är att det kommer gå att hitta plastpåsar lång tid framöver.

Design & Konstruktion

Väldigt snygg och enkel design som gör att den passar in i de flesta svenska kök. Nu är detta kanske inte en maskin som man har ståendes framme hela tiden, men den är definitivt tillräckligt snygg för det. För de som älskar att laga mat med t.ex. sous vide så är detta en perfekt vakuummaskin att ha ståendes framme.

Läs mer om vår Sous vide – Bäst i test guide.

Funktioner

Det finns gott om funktioner på FoodSaver V2860 och en av de bästa funktionerna med denna vakuumförpackare är att det finns en integrerad rullhållare för plasten. Den har också ett inbyggt knivbord på räls som du enkelt kan manövrera för att få önskad längd av själva plastpåsen.

Ett stort plus är ocks den pulsfunktion som ska användas när man vill frysa in ömtåliga råvaror som t.ex. muffins eller såser. Då kan man helt enkelt styra hur mycket luft som ska sugas ut så att vakuumet inte blir för extremt för den ömtåliga råvaran eller att såsen pumpas ut.

Bäst i test vinnaren FoodSaver V2860 har ett otroligt starkt vakuum och om du t.ex. lägger i en pantburk så kommer vakuumet krossa burken helt och hållet. Ett stark vakuum garanterar att maten eller råvaran håller under lång tid i frysen eller när du ska tillaga mat med en så kallad sous vide.

 • Skapar ett otroligt starkt vakuum.
 • Integrerad rullhållare med knivbord för plastfolie.
 • Populär modell så det är enkelt att få tag i plastfolie.
 • Pulsfunktion för att styra hur mycket vakuum du vill ha.
 • Tre olika hastigheter.
 • Torr eller fuktig funktion vid vakuumförpackning.

Caso VC300 – Testvinnare

Caso VC300 testvinnare

ButikPris
1531:-Besök
1531:-Besök
1531:-Besök
1889:-Besök
 • Testvinnare i danska Politiken, 2015.
 • Testvinnare i danska Forbrugerrådet Tænk, 2016.
 • 92,1% i tyska vakuumierer-test.

Caso är ett känt märke från Tyskland som tillverkar vakuumförpackare i flera olika modeller och som finns över hela Europa. Caso VC300 är en väldigt populär vakuumförpackare som har vunnits flera bäst i test priser utomlands.

Denna vakuumförpackare är relativt billigt jämfört med andra konkurrenter på marknaden. Vilket är också en faktor som de flesta tester tar hänsyn till när de gör sina tester. Detta är definitivt en väldigt billig och prisvärd vakuumförpackare.

Specifikation & funktioner

Detta är en helautomatisk vakuumförpackare med professionell klass d.v.s. den har en vakuumfunktion som kan skapa ett starkt vakuum på hela -0,8 bar. Tillräckligt starkt för att förvara kött eller andra råvaror i flera år.

Bäst i test vinnaren Caso VC300 har ett så kallat SVS-system som ger dig möjligheten till att själv styra vakuumstyrkan så att den inte mosar ömtåliga råvaror. Denna vakuumförpackare är en av de snabbare på marknaden med 12 liter per minut.

Även denna maskin har en egen förvaring för rullar med folieplast och maxbredden på dessa påsar är 30 centimeter. Perfekt för den som fryser in lite större råvaror. Caso VC300 har även en folieskärare så att du själv kan bestämma längden på vakuumpåsen.

Caso har också ett uttag för slang så att man kan vakuumförpacka i särskilda behållare.

 • Egen förvaring för rullar med plastfolie, inklusive folieskärare.
 • Uttag för slang till vakuumförpackning med särskilda boxar. Finns som tillbehör.
 • Kan skapa väldigt starkt vakuum.
 • Justerbar vakuumstyrka, för grytor, ömtåliga matvaror.
 • Snabb och relativt billig vakuumförpackare.

Caso VC100 – Bästa budgetval

ButikPris
1029:-Besök
1029:-Besök
1029:-Besök
1029:-Besök
 • 4,5 av 5 hos tyska Amazon efter 500 kundrecensioner.

Om du inte riktigt har råd med bäst i test vinnaren från FoodSaver så finns där en modell som har fått toppbetyg och som är en storsäljare i Tyskland. Caso VC100 är en något nedskalad version av populära Caso VC300, men trots detta så har denna vakuumförpackare fått ett betyg på 4,5 av 5 efter 500 kundrecensioner.

Caso VC100 är en billig vakuumförpackare, som dessutom har fått toppbetyg hos alla butiker som säljer modellen och förtjänar att få vår utmärkelse ”bästa budgetval”.

Enkel och helautomatisk vakuumförpackare

Om du vill få tag på en väldigt enkel och billig vakuumförpackare så är Caso VC100 ett perfekt fall. Caso VC100 kan vakuumförpacka precis allt och fungerar också väldigt bra till sous vide. Modellen är också utrustad med en stoppknapp som du enkelt kan använda när du vakuumförpackar såser eller ömtåliga livsmedel.

Caso är kända för att tillverka några av marknadens bästa vakuumförpackare och speciellt hemma i Tyskland så är både Caso VC300/VC100 två riktiga storsäljare. Likt VC300 så har även denna modell dubbla svetstrådar, som säkerställer att vakuumet bibehålls under en lång tid. Dubbla svetstrådar motverkar också att där läcker in vatten om du tillagar något med sous vide.

Om du ha vakuumplastlådor så medföljer där även en gummislang för att pumpa ut luften ur dessa. Vakuumpåsar finns att köpa i större längder på rullar, men däremot så är maxbredden 30 cm. Plastfolierullar finns att köpa hos de flesta köksbutiker på nätet och finns i en rad olika längder från 2 till 6 meters rullar.

 • Effekt 120 watt.
 • Manuellt eller automatiskt läge.
 • Vakuumtryck på -0,8 bar och 12 liter per minut.
 • Maxbredd på 30 cm.
 • Dubbla svetstrådar för bättre tillslutning.
 • Slang som kan kopplas på förvaringslådor avsedda för vakuum.

OBH Nordica 7949 Supreme – Toppoäng

OBH Nordica 7949 Supreme Food Sealer

ButikPris
949:-Besök
964:-Besök
1119:-Besök
1996:-Besök
 • Toppoäng i Råd & Rön.
 • Högt poäng i danska Forbrugerrådet Tænk .
 • Omtyckt av kända YouTubern MatGeek.

Vi kände att vi var tvungna att ta med OBH Nordicas 7949 Supreme vakuumförpackare då den har fått så höga betyg i flera tester. Visst det är ingen bäst i test vinnare, men den förtjänar ändå att vara med i listan över de bästa vakuumförpackare.

Dessa vakuumförpackare vi listar är ju gjorda för vanliga konsumenter. Sen finns det så klart ännu bättre, men de är avsedda för industri och restauranger. Priset på dessa är från 15 – 50 000 kronor beroende på modell och storlek.

Design och Konstruktion

Designen på OBH Nordica vakuumförpackare liknar bäst i test vinnaren FoodSaver V2860 på många sätt och vi tycker båda modeller har en snygg samt en modern design. Designen är relativt kompakt, vilket gör den lätt att förvara.

Även denna populära vakuumförpackare har egen förvaring för rullen med plastfolie.

Specifikationer & funktioner

OBH Nordica Food Sealer Supreme har också stöd för att vakuumförpacka mjukt så att den ömtåliga råvaran inte krossas. Dessutom har denna en marinerings-funktion genom vakuum, men då krävs det att man köper till en speciellt behållare för detta ändamål. Resultaten blir dock fantastiskt om man gillar att marinera olika råvaror.

Denna vakuumförpackare kan både vakuumförpacka torra råvaror, fuktiga och även flytande.

 • Integrerad rulle för plastfolie.
 • Automatisk marineringsfunktion.
 • Påsarna klarar mikrovågsugn samt sjudande vatten. Perfekt för Sous Vide matlagning.
 • Bredden på påsarna är 28 cm, bra storlek.
 • En knapp för försiktigt vakuum så att det inte krossar ömtåliga råvaror.

Varför en vakuumförpackare?

Det finns flera olika anledningar till varför man skulle vilja införskaffa sig en vakuumförpackare. Den största anledningen till varför en vakuumförpackare är så bra, är att hållbarheten på frysta råvaror håller upp till 5 gånger längre. Det är alltså inget problem med att frysa in kött och sedan äta det 2 till 3 år senare.

Kött eller andra råvaror blir inte heller frysskadat överhuvudtaget då det är syret som påverkar detta. Råvarorna tappar inte heller sina smaker eller sin vackra utsida. Vakuum är definitivt det bästa sättet för att preservera mat under lång tid och man kan spara stora pengar årligen då man inte längre behöver slänga något.

För den som köper hem stora partier kött eller jägaren

För den som jagar vilt eller den som köper hem stora partier när det säljs billigt i affären så är detta ett måste. Vanligtvis så håller infryst kött ungefär 6 månader, men med vakuum kan köttet hålla sig över 3 år.

Kan man köpa hem stora partier kött så är det också billigare i längden då man ofta får mängdrabatt. Hur många gånger har man inte glömt bort kött i frysen så att det har blivit gammalt eller frysskadat. När man får börja kasta gammal mat så blir det snabbt dyrt och därför kan man spara in ganska mycket pengar med en vakuumförpackare.

Dessutom så smakar det mycket bättre än icke vakuumförpackad mat då smaker bevaras på ett mycket bättre sätt.

Tycker du om att marinera kött till grillningen?

Den som gillar att grilla vet hur omständligt det kan vara att marinera kött i tid. Gärna bör man marinera köttet dagen innan för bästa smak. Men med en vakuumförpackare kan du marinera med hjälp av vakuumet då marinaden tränger in i köttet när luften sugs ut.

Marineringen går betydligt fortare och blir betydligt bättre än om du bara penslade på det precis innan grillningen. Ännu bättre blir det om du vakuumförpackar köttet med önskad marinad och låter det suga åt sug över natten. Då upptäcker du ganska snabbt hur ett marinerat kött ska smaka och som annars är väldigt svårt att uppnå utan något vakuum.

Vakuumförpacka egenodlade/plockade bär eller liknande

Är du en person som älskar att odla grönsaker eller bär i trädgården? Oftast när vi odlar eget i trädgården så vill vi ju att bären eller vad vi nu odlar i alla fall ska hålla ett par år. Att bara frysa in bär i vanlig plastpåse och sedan tro att det ska hålla sin smak under en lång tid framöver är fel.

För att bär eller andra liknande saker som du odlar i trädgården ska hålla längre än 6 månader så behöver du vakuumförpacka det. Med vakuum så kan bären hålla flera år i frysen och det tar dessutom mindre plats.

Om du är en person som älskar att plocka blåbär eller liknande kan också dra stor nytta av att vakuumförpacka. En smarrig blåbärspaj gjord på självplockade bär under vinterhalvåret kan få vem som helst att drömma sig tillbaka till sommarhalvåret. Eller varför inte en ”färsk” blåbärspaj?

Vakuumförpacka för att få mer plats i frysen

Något av det bästa med att vakuumförpacka allt man fryser in är att det inte tar så mycket onödigt utrymme. Speciellt saker som bär och grönsaker tar upp ganska mycket plats på grund av att där oftast finns mycket luft i påsen.

Köttbitar är också en sådan grej som många gånger tar upp ungefär det dubbla utrymmet på grund av mängden luft i påsen. Vakuumförpackar du köttbitar så tar det betydligt mindre plats och du kan därför lagra ytterligare kött.

Så klart är huvudsyftet med en vakuumförpackare att maten ska hålla längre i frysen, men där medföljer ändå en rad olika positiva saker som kommer på köpet när du vakuumförpackar.

Gillar du att laga mat med hjälp av Sous Vide cirkulator?

Den stora trenden just nu är Sous Vide d.v.s. matlagning under vakuum som det betyder. Smaken blir betydligt bättre då smakerna inte försvinner i väg när det tillagas. Idag finns det Sous Vide cirkulatorer att köpa för att kunna tillaga mat med precision d.v.s. temperaturen är inställbar med väldigt bra noggrannhet.

Med en Sous Vide cirkulator kan du sätta att vattentemperaturen ska förbli 55 grader. Sedan hålls temperaturen på 55 grader hela tiden under tillagningen och detta gör att t.ex. kött blir perfekt tillagat varje gång. Det har ingen betydelse om köttet tillagas i 30 minuter eller 2 timmar då temperaturen förblir 55 grader. Därför kommer du lyckas med att få köttet medium eller medium-rare vid varje tillfälle.

Men för att detta ska lyckas så behöver man vakuumförpacka råvaran som sedan hissas ner i ett vattenbad. Det är här som vakuumförpackaren verkligen skiner och de flesta som håller på med Sous Vide matlagning använder sig av en vakuumförpackare.

När råvaran vakuumförpackas så blir det en helt annat smakupplevelse och det är för att inga smaker försvinner vid tillagningen. Vill du kolla på Sous Vide produkter så kan du hitta vår sammanställning av Sous vide cirkulator – bäst i test.

Bäst i test vinnaren och de tre andra modeller vi har tagit med i testet fungerar perfekt till att laga mat med en sous vide cirkulator.


Källor

Som vanligt så publicerar vi alltid våra källor till våra bäst i test sammanställningar och här kommer alla vakuumförpackare tester som vi har kunnat hitta på nätet. Vakuumförpackare har blivit en ganska het produkt de senaste åren av flera anledningar så som miljö, kostnad med mera. Därför är det ganska enkelt att hitta flera bäst i test guider för vakuumförpackare.

Råd & Rön

Råd & Rön är alltid vår favorit när det gäller Bäst i Test och så sent som augusti 2016 så gjorde Råd & Rön ett ordentligt test av vakuumförpackare. Större delen av testet vart mest inriktat på att kunna vakuumförpacka råvaror så att hållbarheten blev så bra som möjligt.

Vi känner dock att en vakuumförpackare är så mycket mer än bara en maskin som ska förlänga hållbarheten. T.ex. så är Sous Vide något som är extremt hett just nu och alla vakuumförpackare är perfekt för denna matlagningsteknik. Råd & Rön.

Danska Politiken

Nu är inte Politiken direkt känt här i Sverige, men i Danmark så är Politiken en populär nyhetstidning. I januari 2015 så testade Politiken sex olika vakuumförpackare och kom fram till att Caso VC300 är den bästa samt mest prisvärda vakuummaskinen.

Några av de kriterier som Politiken tittade mest på var priset, vakuum, kniv / skärfunktionen, enkelheten och så klart rengöringsmöjligheterna. Politiken.

Forbrugerrådet Tænk

Så sent som oktover 2016 så gjorde Forbrugerrådet Tænk ett ordentligt test av 12 olika vakuumförpackare. Mycket av detta test påminner om Råd & Röns egna vakuummaskinstest.

I detta test så provade de att vakuumförpacka så många olika råvaror som möjligt för att kolla hur maskinen kunde prestera beroende på råvara. Är det en torr råvara eller är det en flytande köttgryta?.

Vinnaren i detta vakuumförpackare Test blev FoodSaver Vakuumpackare V2860 som kanske är den mest vanliga maskinen för vanliga konsumenter. Tænk.

MatGeek

Drev förut en ganska populär matblogg innan han började göra YouTube och i ett av hans inlägg så skrev han väldigt positiva saker om OBH Nordicas vakuumförpackare. Tyvärr så driver han inte bloggen längre och har lagt allt sitt fokus på sin YouTube-kanal. MatGeek.

Smartson

Smartsons stora test av vakuumförpackare kom redan 2011 och redan då så var FoodSaver Vakuumpackare V2860 bäst för vanliga konsumenter. Det är ju ett väldigt gott tecken när en produkt / modell som vakuumförpackare fortfarande idag säljs efter så många år på marknaden.

Det är definitivt ett gott tecken och hade det varit en dålig produkt så hade den försvunnit sen länge. Bäst i test vinnaren i detta test kostar över 9 000 kronor och tvåan blev alltså FoodSaver V2860. Frågan är varför Smartson tog med en vakuumförpackare som kostar 9 000 kronor. Det är ju inte för vanlig konsumenter. Smartson.

Så sammanställdes testet av vakuumförpackare

Våra 4 bästa vakuumförpackare är baserat på flera olika oberoende testkällor så som t.ex. Råd & & Rön, men även kundrecensioner och pris har en avgörande faktor. Vi har endast tagit med vakuumförpackare för personligt bruk d.v.s. inte modeller som används restaurangbranschen eller för industriellt bruk.

Bäst i test vinnaren FoodSaver V2860 är en vakuumförpackare som har vunnit flera stora oberoende tester på nätet och förtjänar därför att bli testvinnare. Men sen finns där också modeller som t.ex. Caso VC100 som har fått fantastiska kundomdömen och som inte kostar kostar i närheten av vad bäst i test vinnaren gör. Med ett betyg på 4,5 av 5 hos tyska Amazon efter 500 kundrecensioner så blir denna modell enkelt bästa budgetval.

Det finns gått om andra modeller ute på marknaden som också har fått ett relativt bra kundomdöme och som även har presterat relativt bra i olika tester. Men just dessa fyra vakuumförpackare är antingen storsäljare eller så har de något ut över den vanliga.