Bästa vakuumförpackare till köket

Vakuumförpackare Bäst i test 2023

Vakuumförpackare är bra på många sätt. Allt från att öka hållbarheten på frysvaror så som t.ex. fryst kött till 2-3 år eller för populära matlagningstrenden sous vide. Till största del används vakuumförpackare till sous vide-matlagning där mat tillagas under vakuum. Vilket ger fördelar så som t.ex. bättre temperaturkontroll, bättre smaker, ingen risk för övertillagning med mera.

När det gäller infrysning av mat så är syret den största boven och det är också det som orsakar frysskador på t.ex. kött. Dessutom försämrar syret hållbarhetstiden. Med vakuum kan du förvara råvaror upp till 5 gånger längre tid utan att det påverkar smak eller att det blir frysskadat.

Nedanför hittar du våra toppval och vakuumförpackare som är bäst i test. Listan nedanför är baserat på betyg från oberoende tester, produktrecensioner, kundrecensioner, pris, funktioner och egenskaper. Genom att kombinera dessa källor får vi en enhetlig bild över vilka vakuumpackare som är bäst.

Senast uppdaterad Oktober 2022

FoodSaver vakuumpackare V2860 - ✅ Bäst i test

Bäst i test
FoodSaver vakuumpackare V2860 bild 1
ButikPris
1768:-Besök
1890:-Besök
2795:-Besök
 • Bäst i test – Råd & Rön 2016
 • Andraplats i Smartsons stora vakuumförpackare Test
 • Bäst i test – Danska Forbrugerrådet Tænk okt 2016

FoodSaver V2860 vakuumförpackare är kanske en av marknadens mest smidiga modeller och förtjänar helt klart att få bäst i test. Vakuumförpackaren har bland annat fått bäst i test hos svenska Råd & Rön och är också en väldigt populär modell som slog igenom när den lanserades på TV-kanalen QVC i USA.

Priset för FoodSaver V2860 är kanske något högre än vissa konkurrenter men är enligt flera oberoende test en väldigt prisvärd modell som förtjänar att ligga i toppen. Fördelen med att köpa en känd och populär vakuumförpackare är att det kommer gå att hitta plastpåsar lång tid framöver.

Design & Konstruktion

Väldigt snygg och enkel design som gör att den passar in i de flesta svenska kök. Nu är detta kanske inte en maskin som man har ståendes framme hela tiden men den är definitivt tillräckligt snygg för det. För de som älskar att laga mat med t.ex. sous vide så är detta en perfekt vakuummaskin att ha ståendes framme.

Läs mer om vår Sous vide – Bäst i test guide.

Det finns gott om funktioner på FoodSaver V2860 och en av de bästa funktionerna med denna vakuumförpackare är att det finns en integrerad rullhållare för plastrullen. Den har också ett inbyggt knivbord på räls som du enkelt kan manövrera för att få önskad längd på vakuumpåsen.

Ett stort plus är ocks den pulsfunktion som ska användas när man vill frysa in ömtåliga råvaror som t.ex. muffins eller såser. Då kan man helt enkelt styra hur mycket luft som ska sugas ut så att vakuumet inte blir för extremt för den ömtåliga råvaran eller att såsen pumpas ut.

Bäst i test vinnaren FoodSaver V2860 har ett otroligt starkt vakuum och om du t.ex. lägger i en pantburk så kommer vakuumet krossa burken helt och hållet. Ett stark vakuum garanterar att maten eller råvaran håller under lång tid i frysen eller när du ska tillaga mat med en så kallad sous vide.

 • Skäl att köpa
 • Skapar ett otroligt starkt vakuum
 • Integrerad rullhållare med knivbord för plastfolie
 • Populär modell så det är enkelt att få tag i plastfolie
 • Pulsfunktion för att styra hur mycket vakuum du vill ha
 • Tre olika hastigheter
 • Torr eller fuktig funktion vid vakuumförpackning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

OBH Nordica 7949 Supreme - Bästa budgetval

Bästa budgetval
OBH Nordica 7949 Supreme bild 1
ButikPris
1249:-Besök
1254:-Besök
1339:-Besök
1339:-Besök
1499:-Besök
 • Toppoäng i Råd & Rön
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter
 • Högt poäng i danska Forbrugerrådet Tænk
 • Omtyckt av kända YouTubern MatGeek

Vi kände att vi var tvungna att ta med OBH Nordicas 7949 Supreme vakuumförpackare då den har fått så höga betyg i flera oberoende test. Visst det är ingen bäst i test vinnare men den förtjänar ändå att vara med i listan över bästa vakuumförpackare. Jämför vi kundomdömen hos svenska butiker så har modellen fått mer eller mindre toppbetyg. 

Billig vakuumförpackare med hög kvalitet

Designen på OBH Nordica vakuumförpackare liknar bäst i test vinnaren FoodSaver V2860 på många sätt och vi tycker båda modeller har en snygg samt en modern design. Designen är relativt kompakt vilket gör den lätt att förvara. Även denna populära vakuumförpackare har egen förvaring för rullen med plastfolie.

OBH Nordica Food Sealer Supreme har också stöd för att vakuumförpacka mjukt så att den ömtåliga råvaran inte krossas. Dessutom har denna en marinerings-funktion genom vakuum, men då krävs det att man köper till en speciellt behållare för detta ändamål. Resultaten blir dock fantastiskt om man gillar att marinera olika råvaror. Denna vakuumförpackare kan både vakuumförpacka torra råvaror, fuktiga och även flytande.

Vakuumförpackaren har visat sig vara både snabb och enkel att använda. Det enda som är en nackdel är överhettningsfunktionen som kan kicka in om du försluter flera påsar utan någon vila emellan. Men detta är något vi ser på flera modeller och är inget ovanligt. Vanligtvis så räcker det med att vänta en minut så kan den vakuumförpacka igen.

Den inbyggda droppkoppen är inte heller avtagbar vilket hade underlättat rengöringen när vätska råkar pumpas upp. Förutom dessa små nackdelar är OBH Nordica 7949 Supreme en utmärkt vakuumförpackare till en relativt låg prislapp.

 • Skäl att köpa
 • Integrerad rulle för plastfolie
 • Automatisk marineringsfunktion
 • Påsarna klarar mikrovågsugn samt sjudande vatten. Perfekt för Sous Vide matlagning
 • Bredden på påsarna är 28 cm, bra storlek
 • En knapp för försiktigt vakuum så att det inte krossar ömtåliga råvaror
 • Skäl att inte köpa
 • Kan vara svår att stänga

FoodSaver Flow FFS006X - Bästa premiumval

Bästa premiumval
 FoodSaver Flow FFS006X bild 1 FoodSaver Flow FFS006X bild 2 FoodSaver Flow FFS006X bild 3 FoodSaver Flow FFS006X bild 4
ButikPris
2390:-Besök
2390:-Besök
3095:-Besök
 • Testvinnare i svenska Bäst-i-test 2021
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen
 • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon UK efter över 400 testat vakuumförpackaren

FoodSaver Flow FFS006X är en mycket omtyckt vakuumförpackare som toppar flera försäljningslistor. Modellen har bland annat blivit testvinnare när svenska Bäst-i-test testa 13 stycken olika vakuumförpackare. Foodsaver Flow har också fått toppbetyg på Amazon UK efter att över 400 konsumenter testat modellen.

Vakuumförpackare för jägaren och hemmakocken

Testvinnaren FoodSaver Flow är en direkt uppgradering på den klassiska V2860 som tog marknaden med storm sen den lanserades på TV i USA. Men den nya designen så är den högre men den tar också mindre plats på köksbänken. Planerar du att plocka undan den efter användning så har detta ingen betydelse.

Vakuumförpackaren har lite olika förseglingslägen där du kan försegla påsen utan vakuum, läge för mat med vätska och ett marinadläge där den pulserar vakuumet så att smaken tränger in bättre.

Likt flera andra vakuumförpackare i vårt bäst i test så förvaras rullen med påsar direkt i maskinen och när du har önskad längd på påsen så klipper du med den integrerade skäranordningen. Förutom vakuumförpackning med påsar så har denna även ett munstycke för att vakuumpacka mat i särskilda hårdplastlådor. Dessa matlådor är däremot ett tillval som måste köpas till som ett extra tillbehör. FoodSaver Flow är kompatibel med alla tillbehör från FoodSaver.

En egenskap som vi gillar är mekanismen som förenklar stängningen av locket när plastpåsen har satts på korrekt position. På andra modeller där du själv måste trycka till locket innan vakuumsuger så är det lätt hänt att påsen flyttar sig.

Är då  FoodSaver Flow FFS006X den bästa vakuumförpackaren? Det är utan tvekan en av marknadens bästa modeller och speciellt om du planerar att ha den ståendes framme. Vill du däremot ha en modell som du enkelt kan plocka fram/förvara så finns det kanske bättre modeller.

 • Skäl att köpa
 • Inbyggd förvaring av plastrullen
 • Olika vakuumprogram för vätskor och marinering
 • Pulsfunktionen vid marinering förbättrar smakerna
 • Separat förseglingsfunktion
 • Bredare förseglingsremsa än andra modeller
 • Tar mindre plats på djupet men mer på höjden
 • Vakuumförpackare till dig som vill ha den framme
 • Skäl att inte köpa
 • Tar en hel del plats

Anova Vacuum Sealer - Minsta vakuumförpackaren

Anova Vacuum Sealer bild 1Anova Vacuum Sealer bild 2
ButikPris
1129:-Besök
 • 4,5 av 5 på Amazon USA efter att över 4 500 kunder testat vakuumförpackaren

Populära Anova har nu lanserat en av marknadens minsta vakuumförpackare och som dessutom har fått bra kundomdömen. I skrivandes stund har modellen ett samlat kundomdöme på 4,5 av 5 stjärnor på Amazon USA. Även hos svenska butiker har modellen fått bra kundrecensioner.

Vakuumförpackare från kända och populära Anova

Om du någon gång har kollat på olika sous vide-maskiner så har du troligtvis sett några av Anovas vattencirkulatorer som anses vara något av det bästa. Men hur bra är då Anova vakuumförpackare jämfört med andra modeller i samma prisklass?

Vi kan redan nu avslöja att Anova vakuumtätare inte ligger i klass med vad vi ser från dyrare modeller och bör därför i stället ses som ett bra budgetval. Vakuumförpackaren är väldigt enkel vilket innebär att den inte har några avancerade funktioner. Men läs vidare för den har ändå några starka egenskaper.

Anova vakummförpackare inriktar sig till personer och kök som har ont om förvaringsutrymme. Den är särskilt designad för att vara en av de minsta modellerna på marknaden och mäter endast 42 x 13 cm. Ja den är förvånadsvärt liten och är perfekt för dig som redan har ont om förvaringsutrymme.

När det gäller funktionalitet så har den det mest nödvändiga. Med ett enkelt knapptryck suger den ut all luft och stänger påsen. Den har också så kallad pulsfunktion där du själv kan styra vakuumtrycket innan du stänger förseglar påsen. Pulsfunktionen ger bättre kontroll över hur kraftfullt vakuumet ska vara och är speciellt användbart när det är mycket vätska i påsen. 

Vem bör köpa Anova Precision vakuumförpackare?

Vi skulle säga att denna vakuumförpackare passar de allra flesta som vill komma över något prisvärt. Den har det mest nödvändiga som behövs för att kunna vakuumförpacka matvaror för sous vide. Värdesätter du enkelhet och pris är detta ett bra budgetval.

 • Skäl att köpa
 • Extremt liten modell som tar lite förvaringsutrymme
 • Pulsfunktion för bättre styrning av vakuum
 • Enkel användning utan avancerade funktioner
 • Lågt pris
 • Mått 42,5 x 12,2 x 79,7 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Kanske lite väl enkel för mer avancerade hemmakockar

Caso VC300 - Testvinnare

Caso VC300 bild 1
ButikPris
1479:-Besök
1849:-Besök
1849:-Besök
1887:-Besök
 • Testvinnare i danska Politiken, 2015
 • Testvinnare i danska Forbrugerrådet Tænk, 2016
 • 92,1% i tyska vakuumierer-test

Caso är ett känt märke från Tyskland som tillverkar vakuumförpackare i flera olika modeller och som finns över hela Europa. Caso VC300 är en väldigt populär vakuumförpackare som har vunnits flera bäst i test priser utomlands.

Denna vakuumförpackare är relativt billigt jämfört med andra konkurrenter på marknaden. Vilket är också en faktor som de flesta tester tar hänsyn till när de gör sina tester. Detta är definitivt en väldigt billig och prisvärd vakuumförpackare.

Specifikation & funktioner

Detta är en helautomatisk vakuumförpackare med professionell klass d.v.s. den har en vakuumfunktion som kan skapa ett starkt vakuum på hela -0,8 bar. Tillräckligt starkt för att förvara kött eller andra råvaror i flera år.

Bäst i test vinnaren Caso VC300 har ett så kallat SVS-system som ger dig möjligheten till att själv styra vakuumstyrkan så att den inte mosar ömtåliga råvaror. Denna vakuumförpackare är en av de snabbare på marknaden med 12 liter per minut.

Även denna maskin har en egen förvaring för rullar med folieplast och maxbredden på dessa påsar är 30 centimeter. Perfekt för den som fryser in lite större råvaror. Caso VC300 har även en folieskärare så att du själv kan bestämma längden på vakuumpåsen.

Caso har också ett uttag för slang så att man kan vakuumförpacka i särskilda behållare.

 • Skäl att köpa
 • Egen förvaring för rullar med plastfolie, inklusive folieskärare
 • Uttag för slang till vakuumförpackning med särskilda boxar. Finns som tillbehör
 • Kan skapa väldigt starkt vakuum
 • Justerbar vakuumstyrka, för grytor, ömtåliga matvaror
 • Snabb och relativt billig vakuumförpackare
 • Skäl att inte köpa
 • Svår att öppna och stänga

Caso VC100 - Bra budgetval

Caso VC100 bild 1
ButikPris
1099:-Besök
1099:-Besök
1099:-Besök
1599:-Besök
 • 4,5 av 5 hos tyska Amazon efter 500 kundrecensioner

Om du inte riktigt har råd med bäst i test vinnaren från FoodSaver så finns där en modell som har fått toppbetyg och som är en storsäljare i Tyskland. Caso VC100 är en något nedskalad version av populära Caso VC300, men trots detta så har denna vakuumförpackare fått ett betyg på 4,5 av 5 efter 500 kundrecensioner. Caso VC100 är en billig vakuumförpackare, som dessutom har fått toppbetyg hos alla butiker som säljer modellen.

Enkel och helautomatisk vakuumförpackare

Om du vill få tag på en väldigt enkel och billig vakuumförpackare så är Caso VC100 ett perfekt fall. Caso VC100 kan vakuumförpacka precis allt och fungerar också väldigt bra till sous vide. Modellen är också utrustad med en stoppknapp som du enkelt kan använda när du vakuumförpackar såser eller ömtåliga livsmedel.

Caso är kända för att tillverka några av marknadens bästa vakuumförpackare och speciellt hemma i Tyskland så är både Caso VC300/VC100 två riktiga storsäljare. Likt VC300 så har även denna modell dubbla svetstrådar, som säkerställer att vakuumet bibehålls under en lång tid. Dubbla svetstrådar motverkar också att där läcker in vatten om du tillagar något med sous vide.

Om du ha vakuumplastlådor så medföljer där även en gummislang för att pumpa ut luften ur dessa. Vakuumpåsar finns att köpa i större längder på rullar, men däremot så är maxbredden 30 cm. Plastfolierullar finns att köpa hos de flesta köksbutiker på nätet och finns i en rad olika längder från 2 till 6 meters rullar.

 • Skäl att köpa
 • Effekt 120 watt
 • Manuellt eller automatiskt läge
 • Vakuumtryck på -0,8 bar och 12 liter per minut
 • Maxbredd på 30 cm
 • Dubbla svetstrådar för bättre tillslutning
 • Slang som kan kopplas på förvaringslådor avsedda för vakuum
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska högljudd
 • Svår att öppna och stänga

Caso VC10 - Bra budgetmodell

Caso VC10 bild 1Caso VC10 bild 2Caso VC10 bild 3
ButikPris
749:-Besök
850:-Besök
850:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor - Mest sålda vakuumförpackaren på tyska Amazon

Caso VC10 är kanske inte den bästa modellen i vårt bäst i test men över 14 000 kundrecensioner på tyska Amazon kan inte ha fel. Vakuumförpackaren har i skrivande stund ett toppbetyg på 4,6 av 5 stjärnor efter över fjorton tusen kundomdömen.

Budgetmodell som fungerar bra

Läser vi kundomdömen på vakuummaskinen Caso VC10 så lämnar den lite att önska. Vakuumet är inte lika imponerande som på dyrare modeller och jämför vi med VC100 så erbjuder pumpen 9 liter per minut, medans storebror VC100 har 12 liter.

Vakuumförpackaren har samma funktionalitet som VC100 med stoppknapp, endast försegling och vakuum plus försegling. Både stoppknapp och knapp för endast försegling är två viktiga funktioner. Stoppknappen använder du när vätskan börjar närma sig förslutningsområdet. Förseglingsknappen kan användas för att förstärka förseglingen på en redan vakuumförpackad påse så att det blir 200% tätt. Den har däremot en knapp för automatisk vakuum och försegling.

Många tycker modellen är lite liten men en förseglingsbredd på 30 cm så räcker det till det allra mesta. Allt från att vakuumförpacka kött till sous vide/infrysning. Är du däremot jägare med större köttstycken så finns det bättre modeller.

För sitt pris så är Caso VC10 en bra fungerande vakuumförpackare som gör sitt jobb hyfsat bra. Har du en snål budget kan detta definitivt vara ett alternativ för köket men den erbjuder inget ut över det vanliga.

 • Skäl att köpa
 • Billig vakuumförpackare med bra kundrecensioner
 • Klarar av att vakuumförpacka påsar med en bredd på 30 cm
 • Knapp för automatisk vakuum och försegling
 • Stoppknapp och förseglingsknapp
 • Maximalt vakuum på -0,8 bar med 9 liter per minut
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Den bästa vakuumförpackaren för dina ändamål

Det finns flera olika anledningar till varför man skulle vilja införskaffa sig en vakuumförpackare. Den största anledningen till varför en vakuumförpackare är så bra, är att hållbarheten på frysta råvaror håller upp till 5 gånger längre. Det är alltså inget problem med att frysa in kött och sedan äta det 2 till 3 år senare.

Kött eller andra råvaror blir inte heller frysskadat överhuvudtaget då det är syret som påverkar detta. Råvarorna tappar inte heller sina smaker eller sin vackra utsida. Vakuum är definitivt det bästa sättet för att preservera mat under lång tid och man kan spara stora pengar årligen då man inte längre behöver slänga något.

Vakuumförpackare för jägare och större köttstycken

vakuumförpacka jägareFör den som jagar vilt eller den som köper hem stora partier kött när det säljs billigt så är en vakuumförpackare ett måste. Vanligtvis så håller infryst kött ungefär 6 månader men med vakuum kan köttet hålla sig över 3 år.

Kan man köpa hem stora partier kött så är det också billigare i längden då man ofta får mängdrabatt. Hur många gånger har man inte glömt bort kött i frysen så att det har blivit gammalt eller frysskadat. När man får börja kasta gammal mat så blir det snabbt dyrt och därför kan man spara in ganska mycket pengar med en vakuumförpackare. Dessutom så smakar det mycket bättre än icke vakuumförpackad mat då smaker bevaras på ett mycket bättre sätt.

Planerar du att vakuumförpacka stora mängder kött eller stora bitar så kan det vara en bra idé att kolla upp hur stor bredd maskinen klarar av. Vill du kunna använda större vakuumpåsar så finns det enheter som klarar av vakuumrullar upp till 40 cm eller mer. Mest vanliga bredden är däremot 30 cm så var noga med att kolla upp maxbredden.

Marinera kött till grillningen

marinera kött med vakuumförpackareDen som gillar att grilla vet hur omständligt det kan vara att marinera kött i tid. Gärna bör man marinera köttet dagen innan för bästa smak. Men med en vakuumförpackare kan du marinera med hjälp av vakuumet då marinaden tränger in i köttet när luften sugs ut.

Marineringen går betydligt fortare och blir betydligt bättre än om du bara penslade på det precis innan grillningen. Ännu bättre blir det om du vakuumförpackar köttet med önskad marinad och låter det suga åt sug över natten. Då upptäcker du ganska snabbt hur ett marinerat kött ska smaka och som annars är väldigt svårt att uppnå utan något vakuum.

Marinadprocessen kan antingen ske genom vanlig vakuumförpackning. Vissa modeller har däremot en vakuumfunktion som pulserar så att marinaden bättre tränger in i köttet.

Vakuumförpacka egenodlade/plockade bär eller liknande

Är du en person som älskar att odla grönsaker eller bär i trädgården? Oftast när vi odlar eget i trädgården så vill vi ju att bären eller vad vi nu odlar i alla fall ska hålla ett par år. Att bara frysa in bär i vanlig plastpåse och sedan tro att det ska hålla sin smak under en lång tid framöver är fel.

För att bär eller andra liknande saker som du odlar i trädgården ska hålla längre än 6 månader så behöver du vakuumförpacka det. Med vakuum så kan bären hålla flera år i frysen och det tar dessutom mindre plats.

Om du är en person som älskar att plocka blåbär eller liknande kan också dra stor nytta av att vakuumförpacka. En smarrig blåbärspaj gjord på självplockade bär under vinterhalvåret kan få vem som helst att drömma sig tillbaka till sommarhalvåret. Eller varför inte en ”färsk” blåbärspaj?

Vakuumförpacka för att få mer plats i frysen

Något av det bästa med att vakuumförpacka allt man fryser in är att det inte tar så mycket onödigt utrymme. Speciellt saker som bär och grönsaker tar upp ganska mycket plats på grund av att där oftast finns mycket luft i påsen.

Köttbitar är också en sådan grej som många gånger tar upp ungefär det dubbla utrymmet på grund av mängden luft i påsen. Vakuumförpackar du köttbitar så tar det betydligt mindre plats och du kan därför lagra ytterligare kött.

Så klart är huvudsyftet med en vakuumförpackare att maten ska hålla längre i frysen, men där medföljer ändå en rad olika positiva saker som kommer på köpet när du vakuumförpackar.

Gillar du att laga mat med hjälp av Sous Vide cirkulator?

Den stora trenden just nu är Sous Vide d.v.s. matlagning under vakuum som det betyder. Smaken blir betydligt bättre då smakerna inte försvinner i väg när det tillagas. Idag finns det Sous Vide cirkulatorer att köpa för att kunna tillaga mat med precision d.v.s. temperaturen är inställbar med väldigt bra noggrannhet.

Med en Sous Vide cirkulator kan du sätta att vattentemperaturen ska förbli 55 grader. Sedan hålls temperaturen på 55 grader hela tiden under tillagningen och detta gör att t.ex. kött blir perfekt tillagat varje gång. Det har ingen betydelse om köttet tillagas i 30 minuter eller 2 timmar då temperaturen förblir 55 grader. Därför kommer du lyckas med att få köttet medium eller medium-rare vid varje tillfälle.

Men för att detta ska lyckas så behöver man vakuumförpacka råvaran som sedan hissas ner i ett vattenbad. Det är här som vakuumförpackaren verkligen skiner och de flesta som håller på med Sous Vide matlagning använder sig av en vakuumförpackare.

När råvaran vakuumförpackas så blir det en helt annat smakupplevelse och det är för att inga smaker försvinner vid tillagningen. Vill du kolla på Sous Vide produkter så kan du hitta vår sammanställning av Sous vide cirkulator – bäst i test.

Bäst i test vinnaren och de tre andra modeller vi har tagit med i testet fungerar perfekt till att laga mat med en sous vide cirkulator.


FAQ – Vanliga frågor om vakuumförpackare och påsar

 1. Hur långe håller vakuumförpackad mat i frysen?
 2. Finns det olika typer vakuumpåsar?
 3. Kan man köpa påsar till vakuumförpackare från ett annat märke?
 4. Vilken är bästa vakuumförpackare?

Hur långe håller vakuumförpackad mat i frysen?

Vakuumförpackade matvaror håller betydligt längre om du skippar att frysa in det i sin vanliga förpackning. I genomsnitt håller fryst kött 6-12 månader beroende på fetthalt. Men med vakuumförpackare kan kött hålla mellan 2-3 år om det görs på korrekt sätt. Syre är den största boven till varför matvaror inte håller så länge i frysen.

Här är några matvarors livslängd efter att de har vakuumförpackats

 • Kött - 2-3 år
 • Fisk - 2 år
 • Soppa - 1-2 år
 • Kaffeböner - 2-3 år
 • Grönsaker - 2-3 år
 • Bröd - 1-3 år

Finns det olika typer vakuumpåsar?

Om vi pratar om vakuumpåsar för matlagning så finns det några att välja mellan. Den allra vanligaste varianten är den vi använder till sous vide som håller allt innehåll under vakuum och som kan ligga i vattenbad. Men det finns också andra typer av vakuumpåsar så som t.ex. mörningspåsar. Dessa fungerar på ungefär samma sätt som en klassisk sous vide påse förutom att den endast släpper ut fukt (släpper inte in). Mörningspåsar används för att hängmöra kött i kylen så att den får den där unika smaken.

Kan man köpa påsar till vakuumförpackare från ett annat märke?

Så länge påsarna är avsedda för att vakuumförpacka mat och klarar högre temperaturer kan det fungera. Det finns däremot några saker att ha i åtanke när du köper påsar från ett annat märke än det som finns på vakuumförpackaren. Men ett vanligt problem är att plastens tjocklek skiljer sig från originalet och då kan maskinen bränna igenom plasten när den sluter. Gör den detta så fungerar inte påsarna för just din maskin. Här är det värt att satsa på påsar av högre kvalitet som oftast har tjockare plast, undvik därför vakuumpåsar från t.ex. lågprisbutiker.

Nästa sak att kolla upp är temperaturgränsen på plasten och här kan det skilja sig ganska markant. Maxtemperatur bör vara angiven på paketet, 70°C räcker till det mesta inom sous vide förutom rotfrukter som ofta tillagas i 90°C. Det finns påsar för båda temperaturer.

Vilken är bästa vakuumförpackare?

Det finns flera billiga och bra vakuumförpackare att välja mellan. Den behöver inte nödvändigtvis kosta flera tusen för att den ska kunna uppfylla ens krav. Vill du däremot ha ytterligare funktioner som integrerad rullhållare, pulsfunktion och munstycke till vakuumplastlådor så går priset upp lite. Ett säkert kort är alltid originalet som tog marknaden med storm vilket är FoodSaver V2860. Den har vunnit flera stora utmärkelser och klassas som en av marknadens bästa vakuumförpackare.


Så valde vi ut bästa vakuumförpackare

Bäst i test - cykellamporVåra 7 bästa vakuumförpackare är baserat på flera olika oberoende testkällor så som t.ex. Råd & & Rön. Men även kundrecensioner och pris har varit en avgörande faktor. Vi har endast tagit med vakuumförpackare för personligt bruk d.v.s. inte modeller som används av restaurangbranschen eller för industriellt bruk.

Bäst i test vinnaren FoodSaver V2860 är en vakuumförpackare som har vunnit flera stora oberoende tester på nätet och förtjänar därför att bli testvinnare. Men sen finns där också modeller som t.ex. Caso VC100 som har fått fantastiska kundomdömen och som inte kostar kostar i närheten av vad bäst i test vinnaren gör. Med ett betyg på 4,5 av 5 hos tyska Amazon efter 500 kundrecensioner så blir denna modell enkelt bästa budgetval.

Förutom betyg från olika testkällor har vi tittar på både egenskaper och funktioner. Framför allt viktiga funktioner är t.ex. pulsfunktion som används för att kontrollera vakuumet innan påsen försluts. Pulsfunktionen är extra smidig att använda när det finns mycket vätska i påsen eller för såser och grytor som ska vakuumförpackas.

Det finns gått om modeller ute på marknaden som också har fått relativt bra kundomdömen och som även har presterat bra i olika tester. Men just dessa sju vakuumförpackare är antingen storsäljare eller så har de något ut över den vanliga.

Källor

Som vanligt så publicerar vi alltid våra källor till våra bäst i test sammanställningar och här kommer alla vakuumförpackare tester som vi har kunnat hitta på nätet. Vakuumförpackare har blivit en ganska het produkt de senaste åren av flera anledningar så som miljö, kostnad med mera. Därför är det ganska enkelt att hitta flera bäst i test guider för vakuumförpackare.

Råd & Rön

Råd & Rön är alltid vår favorit när det gäller Bäst i Test och så sent som augusti 2016 så gjorde Råd & Rön ett ordentligt test av vakuumförpackare. Större delen av testet vart mest inriktat på att kunna vakuumförpacka råvaror så att hållbarheten blev så bra som möjligt.

Vi känner dock att en vakuumförpackare är så mycket mer än bara en maskin som ska förlänga hållbarheten. T.ex. så är Sous Vide något som är extremt hett just nu och alla vakuumförpackare är perfekt för denna matlagningsteknik. Råd & Rön.

Danska Politiken

Nu är inte Politiken direkt känt här i Sverige, men i Danmark så är Politiken en populär nyhetstidning. I januari 2015 så testade Politiken sex olika vakuumförpackare och kom fram till att Caso VC300 är den bästa samt mest prisvärda vakuummaskinen.

Några av de kriterier som Politiken tittade mest på var priset, vakuum, kniv / skärfunktionen, enkelheten och så klart rengöringsmöjligheterna. Politiken.

Forbrugerrådet Tænk

Så sent som oktover 2016 så gjorde Forbrugerrådet Tænk ett ordentligt test av 12 olika vakuumförpackare. Mycket av detta test påminner om Råd & Röns egna vakuummaskinstest.

I detta test så provade de att vakuumförpacka så många olika råvaror som möjligt för att kolla hur maskinen kunde prestera beroende på råvara. Är det en torr råvara eller är det en flytande köttgryta?.

Vinnaren i detta vakuumförpackare Test blev FoodSaver Vakuumpackare V2860 som kanske är den mest vanliga maskinen för vanliga konsumenter. Tænk.

MatGeek

Drev förut en ganska populär matblogg innan han började göra YouTube och i ett av hans inlägg så skrev han väldigt positiva saker om OBH Nordicas vakuumförpackare. Tyvärr så driver han inte bloggen längre och har lagt allt sitt fokus på sin YouTube-kanal. MatGeek.

Smartson

Smartsons stora test av vakuumförpackare kom redan 2011 och redan då så var FoodSaver Vakuumpackare V2860 bäst för vanliga konsumenter. Det är ju ett väldigt gott tecken när en produkt / modell som vakuumförpackare fortfarande idag säljs efter så många år på marknaden.

Det är definitivt ett gott tecken och hade det varit en dålig produkt så hade den försvunnit sen länge. Bäst i test vinnaren i detta test kostar över 9 000 kronor och tvåan blev alltså FoodSaver V2860. Frågan är varför Smartson tog med en vakuumförpackare som kostar 9 000 kronor. Det är ju inte för vanlig konsumenter. Smartson.