lufta gräsmattan med vertikalskärare

Våren står för dörren – Detta behöver göras i trädgården

När den första vårsolen tittar fram och temperaturen börjar stiga är det nog många som längtar ut i trädgården igen efter en lång vinter. För att sommaren i trädgården ska bli så härlig som möjligt, finns det några saker som kan vara bra att tänka på när du börjar med säsongens första arbete i trädgården. På våren vaknar både växter och djur, och nu är det dags att ta tag i allt det som fått vänta sedan hösten. Om du höststädat trädgården så har du ett lite försprång nu, men det är mycket som måste göras för att trädgården ska vakna till liv igen på våren.

Kickstarta din gräsmatta

mossrivare och vertikalskärareNu är det dags att lägga grunden för en grön och vacker gräsmatta till sommaren. Om du har haft problem med en gulnad gräsmatta eller en gles och kal gräsmatta, är det nu du kan se till så att ditt gräs har de allra bästa förutsättningarna för att bli skönt grön. Genom att ge gräsmattan näring redan tidigt på våren, ger du den chansen att växa redan under vår och försommar, och gör den starkare och mer motståndskraftig mot till exempel mossa och ogräs.

Det första du bör göra är att städa bort det skräp som samlats under snön över vintern. Det kan vara löv, döda grenar och bråte som blåst in över gräset och som gömts under snön. Använd en lövblås om du vill vara aktsam om det nya gräset, eller en vanlig räfsa om du har en mindre yta gräs att städa.

När gräsmattan blivit ordentligt vårstädad kan du passa på att lufta gräsmattan. Att lufta gräsmattan innebär att du gör ”lufthål” i den som ger syre och näring en väg ner till gräsets rötter. Efter vintern kan jorden vara kompakt, så nu är ett utmärkt tillfälle att göra detta. Du kan lufta med ett handverktyg om du har en mindre gräsmatta eller en bra vertikalskärare med knivar om du ska lufta gräset på en större yta.

Efter att du luftat gräsmattan kan du stödså med frön på eventuella kala partier och sedan gödsla för första gången. Låt sedan gräsmattan vila medan fröna gror och växer, och klipp inte för första gången förrän gräset hunnit bli minst 5 cm högt. Tänk dock på att inte så om det fortfarande är för kallt ute, då kan gräsfröna få svårt att gro och rota sig.

Beskära och klippa

klipp eller trimma buskarMånga buskar och träd mår bra av att beskäras under våren, särskilt om du vill beskära mer kraftigt för att exempelvis föryngra en häck. Detta gäller också om du planterat häck eller enstaka buskar och träd på hösten. Då kan det vara dags för första beskärningen eller klippningen nu. Barrträd kan du med fördel också beskära nu, innan deras växtperiod kommit igång på allvar. Tänk då på att endast beskära de nya grenar som kommit sedan året innan.

Även äppelträd som du vill öka mängden frukt på kan beskäras på våren, om du inte hellre vill vänta till hösten. Har du rosenbuskar som du vill beskära, bör du inte göra detta allt för tidigt, då det riskerar att vara för kallt för snittet. Ofta kan man ha som minnesregel att vänta med rosenbeskärningen till dess ”björken fått musöron”, det vill säga björken fått sina första späda löv.

Klippa buskar eller beskära träd gör du med fördel med en häcksax eller en sekatör, beroende på hur mycket som ska klippas. Det är viktigt att se till så att de har rena knivar och blad och att de är vassa för att snittet ska bli rakt och rent. Det finns flera olika sorters häcksaxar på marknaden som passar olika storlekar på häckar. Har du en mindre häck går det bra med en vanlig, manuell häcksax, medan en längre häck kan vara bekvämare att klippa med en elektrisk sådan. Elektriska häcksaxar finns både batteridrivna och med sladd. Det är värt att tänka på att de batteridrivna häcksaxarna behöver laddas, så kolla hur lång batteritiden är för att avgöra om en sådan passar för arbete i din trädgård.

En häcksax med sladd behöver ett eluttag tillgängligt, och du bör även tänka på att akta sladden när du klipper. Större träd beskär du med motorsåg eller grensåg. Om du inte ska beskära så många grenar, fungerar det bra med en manuell grensåg, så länge den är vass och klingan är ren.

När du beskär häcken kan det vara användbart att använda sig av ett rep eller grövre snöre som du spänner upp och sedan klipper efter, för att få en så rak häck som möjligt. Se också till att inte den övre delen av häcken är bredare än den nedre då detta gör så att den nedre delen av häcken skuggas. Om häckens nedersta grenar inte får tillräckligt mycket sol, riskerar du att få en gles och ranglig häck med kala grenar nertill.

Lästips: Guide – Så beskär du dina buskar och träd

Städa i rabatterna

städa dina rabatterDet är inte bara gräsmattan som behöver rensas och städas efter vintern. Även rabatten bör städas för att det ska gå att så och plantera och för att perennerna ska ta fart igen. På våren är det dags att rensa bort vissna växtdelar, ogräs och nedfallna löv. Klipp bort de vissna växtdelarna med en vass sekatör, och räfsa upp löv ur rabatten. Luckra sedan upp jorden i rabatten något och blanda eventuellt i ny jord och gödsel för extra näring innan du börjar så och plantera.

På våren kan det också vara dags att ta bort täckbark eller annat material som du använt för att skydda till exempel rosenbuskens stam mot vinterns frost. Om du vill kan du spara en del av de vissna växterna som skydd i rabatten under våren, särskilt om du har känsliga perenner som ska skyddas mot frost. Var beredd på enstaka frostnätter även under våren och ta inte bort växtskydden allt för tidigt.

Plantera nytt

plantera nya växterVåren är också tiden för att så nya blommor och växter och plantera. Nu är det dags att så sommarblommor, grönsaker till grönsaksland eller pallkrage och eventuellt plantera nya buskar och träd. Det finns många sorters sommarblommande blommor som kan sås direkt i rabatten under tidig vår och som sedan blommar tidigt på sommaren. Blanda gärna blommor med lite olika blomningstid i rabatten för en blomsterprakt som håller hela året. Om du köper fröer i butik kan du se på påsen när den bästa tiden för sådd är, när de blommar och om du behöver förkultivera eller inte.

Om du ska så i grönsaksland eller pallkrage kan det vara klokt att just förkultivera, det vill säga så frön som får gro inomhus under sen vinter och väldigt tidig vår. När våren sedan kommit på allvar, sätter du ut de små plantorna och kan njuta av en tidig skörd. Du kan sedan fortsätta med detta under hela året, för tätare skördar av grönsaker och örter. Jorden i pallkragen kan också behöva förnyas lite innan du sätter i gång med årets första sådd. Luckra upp jorden, precis som du gjort i rabatten och blanda i eventuell ny planteringsjord och lite gödsel för ny näring. Det finns gödsel som är särskilt avsedd för just grönsaksodling.

Städa altanen

Våren är inte bara den nya växtlighetens tid, det är också tiden för rejäl vårstädning av huset, både inne och ute. För att kunna njuta av våren och den spirande grönskan kan det vara trevligt att även göra en rejäl vårstädning av altanen. Sopa bort löv och skräp och tvätta altanen med terrasstvätt. Om du har en stenlagd uteplats kan du tvätta med rengöringsmedel för sten och en högtryckstvätt för att få bort missfärgningar. Bästa högtryckstvätten är de som har ett eget munstycke för både altan och stenplattor. När du har tvättat altanen kan det sedan vara dags att olja, måla eller betsa den för året. Passa också på att putsa fönster i ditt växthus eller på din inglasade altan så är snart husets yttre lika vacker som trädgården.

Att vårstäda i trädgården och plantera årets nya blommor och godsaker är något av det roligare man kan göra i sin trädgård. På våren vaknar växterna fort och du kan snabbt se resultat av allt ditt hårda arbete, och kan njuta av en frisk gräsmatta, färgglada blommor och dina egna grönsaker.