test av varmluftsfritös

Varmluftsfritös Bäst i test

De flesta av oss är nog ganska trötta på den traditionella fritösen som kräver mycket olja och som även luktar en hel del när den används. Dessutom måste oljan slängas vilket känns väldigt onödigt och är dyrt. Airfryer eller varmluftsfritös som det oftast kallas för har gjort att vi igen kan fritera mat på ett mycket mer effektivare och hälsosammare sätt.

Airfryer med varmluft är ett mycket bättre sätt att fritera mat på och ger ett resultat som är mycket fettsnålt jämfört med traditionella fritöser. I stället för att låta olja transportera värme så används helt vanlig varmluft som cirkulerar runt maten. Därför krävs det knappt eller ingen olja alls för att få till en krispig yta. Idag kan

I vårt airfryer test så hittar du marknadens mest populära modeller som har fått toppbetyg i produktrecensioner, oberoende test och kundrecensioner. Pris och funktion har också varit en avgörande faktor när vi valt ut bästa varmluftsfritösen.

Senast uppdaterad September 2021

Philips Airfryer XXL HD9650 - Bäst i test

Bäst i test
Philips Airfryer XXL HD9650 bild 1
ButikPris
2190:-Besök
2561:-Besök
2566:-Besök
3232:-Besök
 • Toppbetyg från kundomdömen hos svenska butiker
 • 4 av 5 stjärnor när T3 testa Philips varmluftsfritös
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 250 kundrecensioner

Philips största Air Fryer HD 9650 är en väldigt populär modell som fått toppbetyg i både produktrecensioner och från vanliga kundrecensioner. Bara hos amerikanska Amazon så har luftfritösen fått ett samlat betyg på 4,5 av 5 efter över 250 kundrecensioner. Tittar vi även hos svenska butiker så har varmluftsfritösen fått toppbetyg från svenska konsumenter som testat varmluftfritösen.

Stor air fryer för familjen - Bäst i test vinnare

Bäst i test vinnaren Philips nya Air fryer XXL är Philips största modell hittills med en kapacitet på upp till 1,4 kg pommes eller en hel kyckling. Precis som bäst i test vinnaren från Pincess så kan även denna luftfritös antingen använda lite eller ingen olja alls. Detta öppnar så klart upp nya möjligheter så som t.ex. bakning, stekning med mera.

Sen luftfritösen mer eller mindre tog över marknaden för ett par år sen så har dessa blivit allt mer avancerade. Philips XXL Air Fryer är också utrustad med den senaste Twin TurboStar-tekniken med en effekt på 2225 watt. Enligt Philips själva så tar den nyare tekniken bort ungefär dubbla mängden fett jämfört med tidigare modeller d.v.s. överflödigt fett. Fettet samlas sedan längst ner i maskinen för enklare borttagning. Dessutom slipper du doften som vanliga fritöser avger när du friterar maten.

Philips Air Fryer XXL har en digitalskärm där du kan välja förprogrammerade tillagningsprogram som t.ex. tillagning av frysta pommes, kött, fisk med mera. Givetvis kan du själv också köra egna program med vald temperatur och tid. Men Philips air fryer eller varmluftsfritös som det oftast kallas kan användas till mycket mer än bara fritering. Allt från grilla, baka, rosta med mera. Ett stort plus är också den varmhållningsfunktion som kan köras igång för flexiblare serveringstid.

Luftfritösen passar till dig som behöver kunna göra mat till hela familjen och inte bara till dig själv. Är du bara en eller två i hushållet så är kanske en mindre och billigare variant ett bättre val.

Modellen är däremot utan tvekan en av marknadens bästa airfryers just nu sett till funktioner och egenskaper. Kundrecensionerna på modellen säger det mesta om hur bra den presterar jämfört med andra luftfritöser. Trots den något höga prislappen så vinner Philips airfryer vår utmärkelse bäst i test.

 • Toppbetyg från konsumenter som har testat luftfritösen från Philips
 • Stor kapacitet som klarar 1,4 kg pommes eller en hel kyckling
 • Effektiv luftström som tar bort överblivet fett och gör maten krispig
 • Kan användas med eller utan tillsatt olja
 • Kan fritera, baka, rosta och grilla
 • Flera förinställda matlagningsprogram
 • Tillgång till många nya recept via deras app
 • Varmhållningsfunktion
 • Korgen har non-stick beläggning och är enkel att rengöra
 • Löstagbara delar kan maskindiskas

Philips Premium Airfryer XXL HD9867 - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Philips Premium Airfryer XXL HD9867 bild 1Philips Premium Airfryer XXL HD9867 bild 2Philips Premium Airfryer XXL HD9867 bild 3Philips Premium Airfryer XXL HD9867 bild 4Philips Premium Airfryer XXL HD9867 bild 5
ButikPris
3190:-Besök
3399:-Besök
3399:-Besök
 • Testvinnare hos Råd & Rön 2020 i deras test av fritöser
 • Toppbetyg när Byggahus testa varmluftsfritöser 2020
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter hos butiker som säljer modellen
 • 100% hos Buzzador när 60 testpersoner fick testa Philips airfryer

Vart vi än vänder oss så har Philips Airfryer HD9867 fått toppbetyg i både bäst i test och från vanliga kundomdömen. Modellen blev bland annat testvinnare hos Råd & Rön och fick 100% när 60 personer fick testa varmluftsfritösen hos Buzzador. Det enda negativa vi har hittat är den höga prislappen. Men kanske är den värd sitt pris?

Smart airfryer med toppbetyg i oberoende test 

Philips varmluftsfritös HD9867 är troligtvis den mest lyxiga modellen på marknaden och är också den airfryer som presterat bäst i test. Svenska konsumenter älskar också modellen och i många fall har den även ersatt den vanliga ugnen hos vissa konsumenter. Flera konsumenter vittnar om hur enkel den är att använda samt att resultatet alltid blir bra. Den anses också vara smidigare att använda än t.ex. den vanliga varmluftsugnen. Men vad är det som egentligen gör denna varmluftsfritös så bra?

Philips airfryer har flera egenskaper och funktioner som gör den till en av marknadens bästa modeller. Det bästa med fritösen är definitivt Smart Sensing-tekniken som själv känner/justerar både tid och temperatur så att du slipper fundera. Luftflödet har också ökat markant jämfört med Philips tidigare modeller och sägs generera 7 gånger så mycket luftflöde. Tekniken gör också att pommes och kycklingklubbor tillagas 1,5x snabbare än i en vanlig ugn.

En annan sak som gör Philips Airfryer XXL HD9867 lite unik jämfört med andra märken är tillgången till recept. Vanligtvis får du bara några få recept när du köper en varmluftsfritös men med Philips har du deras NutriU-app där du får tillgång till hundratals olika recept. Program som finns är bakning, värmehållning, kött, fisk, kyckling, pommes och manuella program. Förutom Philips egna kockrecept så finns där även massor av recept på nätet.

Är du hälsofanatiker så är modellen även utrustad med en unik fettborttagningsteknik. Philips ska vara den första airfryern som kan separera och fånga upp överflödigt fett. Det är heller inget fel på kapaciteten på 1,4 kg som utan problem räcker till 6 personer.

Så är Philips Airfryer värd sin höga prislapp? Vi och många andra tycker det. Men det är utan tvekan en premiumprodukt och om du är intresserad av att använda den nästan dagligen så är detta ett mycket bra val. Philips varmluftsfritös är utan tvekan bäst i test vinnare men på grund av prislappen så får den vår utmärkelse "Bästa premiumval".

 • Testvinnare och toppbetyg i flera stora oberoende test
 • Smart airfryer som själv justera tid och temperatur
 • Unik fettborttagningsteknik för dig som vill äta extra hälsosamt
 • Kan baka, grädda, grilla, rosta, fritera och värma upp mat
 • Stor kapacitet på 1,4 kg åt gången (6 personer)
 • Förbättrat luftflöde som ger avsevärt snabbare tillagningstid
 • Kan mer eller mindre ersätta den vanliga ugnen
 • Temperaturinställningar: från 40 °C till 200 °C
 • Effekt: 2200 watt

Severin Airfryer 2445 XXL 5l - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Severin Airfryer 2445 XXL 5l bild 1Severin Airfryer 2445 XXL 5l bild 2Severin Airfryer 2445 XXL 5l bild 3Severin Airfryer 2445 XXL 5l bild 4
ButikPris
1054:-Besök
1054:-Besök
1056:-Besök
1332:-Besök
1350:-Besök
1659:-Besök
 • Bäst i test 2020 hos Bygghus jämförelsetest av 7 luftfritöser
 • 4,3 av 5 stjärnor på Amazon DE efter att 300 kunder testat Severin airfryer

Varmluftsfritösen Airfryer 2445 från Severin är en intressant modell som bland annat vunnit bäst i test när svenska Byggahus jämförde sju olika modeller under 2020. Modellen har också fått toppbetyg från vanliga konsumenter som testat airfryern i Sverige och utomlands.

Stor airfryer på 5 liter och snabb uppvärmningstid

Severin Airfryer 2445 kanske är billig men när vi jämför med många andra konkurrenter så har den både bra prestanda och egenskaper. Med en stor kapacitet på 5 liter så kan vi göra det mesta i maskinen så som tillredning av fisk, kött, kyckling, pommesfrites, räkor, grönsaker och även bakning. Enligt tillverkaren så kan den göra ungefär 1,5 kg pommes eller en hel kycling åt gången.

När svenska Byggahus testade varmluftsfritösen fick den göra både sötpotatis-pommes och panerad blomkål som är relativt svårt att få bra med vanlig varmluftsugn. Resultatet blev både krispigt och gott vilket verkar stämma överens med det vi har läst från vanliga konsumenter.

Severin Airfryer levereras med 8 stycken automatiska tillagningsprogram du kan välja mellan. Dessa matprogram är prommes frites, bacon, kycklingklubbor/hel kyckling, räkor, kött, bakning, grönsaker och fisk. Dessa program ljuder också när maten är färdig och har automatisk avstängning efter 60 minuter.

Modellen har en snygg och smidig touch-display som är tydlig samt användarvänlig. Termostaten är också ställbar mellan 80 till 200 grader så att du själv kan experimentera med egna recept.

Severin Airfryer 2445 är en både billig och bra varmluftsfritös med stor kapacitet i klass med det vi ser på dyrare modeller. 5 liter kapacitet räcker utan problem till hela familjen och möjliggör också tillagning av större saker så som en hel kyckling.

 • Snabb uppvärmningstid med 2000 watt
 • Stor kapacitet på 5 liter som räcker till 1,5 kg pommes
 • 8 automatiska program så som kyckling, pommes, fisk, bakning med mera
 • Varmluftsfritösen kan köras med eller utan olja
 • Insatsen/behållaren har non-stick beläggning

OBH Nordica ActiFry Genius - Med automatisk omrörare

Särskilt rekommenderad
OBH Nordica ActiFry Genius bild 1
 • AG9608 1,7 kg
 • AG7608 1,2 kg
ButikPris
1949:-Besök
2158:-Besök
2163:-Besök
2290:-Besök
2308:-Besök
3499:-Besök
ButikPris
2190:-Besök
 • Bäst i test när Aftonbladet testa varmluftsfritöser 2019
 • Bra kundrecensioner på marknadsplatser och butiker

OBH Nordica ActiFry Genius är den senaste modellen varmluftsfritöser med automatisk omrörning. Modellen tog bland annat hem utmärkelsen ”bäst i test” i Aftonbladets varmluftsfritös test 2019.

Två olika modeller och storlekar

OBH Nordica fortsätter att pusha fram ny teknik för att förbättra resultat och göra varmluftsfritösen extra smidig. Med den automatiska omröraren så blir processen/jobbet minimalt och du kan vara säker på att värmefördelningen blir jämn. Vilket kan vara ett problem bland många konkurrenter som oftast kräver omrörning en eller två gånger under tillagningsprocessen.

Modellen finns i två olika varianter AG9608 och AG7608. Skillnaden är mängden livsmedel som varmluftsfritösen klarar av och AG9608 är den största med en kapacitet på 1,7 kg (8 personer). Medans AG7608 klarar av upp till 1,2 kg vilket borde räcka till ungefär 4-5 personer.

Bäst i test vinnaren OBH Nordica ActiFry Genius har också flera smarta matlagningsprogram för t.ex. wok, fisk, kött, pommes, dessert med mera. Alla programmen kan antingen köras med eller utan tillsatt olja beroende på vad du är ute efter. Du kan också själv köra egna inställningar med temperaturer mellan 70 till 220°C.

Likt flera andra bra varmluftsfritöser i vårt test så har även denna en varmhållningsfunktion, men som däremot är automatisk. Stort plus är också den receptbok som medföljer och som hjälper att komma igång med flera bra recept. Likt OBH Nordicas andra varmluftsfritöser så har även denna en transparent fönster för enklare övervakning.

 • Utsedd till bäst i test vinnare i Aftonbladets varmluftsfritös test 2019
 • Två storlekar, en på 1,2 kg och den andra på 1,7 kg kapacitet
 • Automatisk omrörare som ser till att värmespridningen blir optimal
 • Automatisk varmhållningsfunktion
 • 9 matlagningsprogram
 • Kan användas med eller utan tillsatt olja
 • Receptbok medföljer

Philips AirFryer Essential HD9252 - Mindre airfryer

Philips AirFryer Essential HD9252 bild 1Philips AirFryer Essential HD9252 bild 2Philips AirFryer Essential HD9252 bild 3
ButikPris
1332:-Besök
1337:-Besök
1590:-Besök
1599:-Besök
 • 4 av 5 stjärnor när Techradar testa Philips airfryer 2021
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter

Philips AirFryer Essential HD9252 är en ny modell på marknaden som lanserades under 2021. Modellen har testats av Techradar där den fick ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor. Men även svenska konsumenter har testat modellen och har i skrivande stund toppbetyg hos svenska butiker.

Billigare airfryer med Philips Rapid Air-teknik

Philips har helt fantastiska airfryers och några av de bästa modellerna har bland annat vunnit vårt bäst i test. Men dessa testvinnare är också betydligt större och är du ensam eller två i hushållet så kan Philips AirFryer Essential HD9252 vara ett bättre alternativ. Med en kapacitet på 0,8 kg blir denna airfryer mer lagom till en eller två personer samt att den inte tar upp lika mycket plats.

Stort plus med denna Philips airfryer är att du även får den berömda Rapir Air-tekniken som snabbt cirkulerar varmluften i behållaren. Med denna teknik blir maten både krispig och god utan att det egentligen krävs någon olja. Om du vill använda olja eller inte är valfritt.

Varmluftsfritösen levereras med sju stycken förinställda matlagningsprogram och recepten är anpassningsbara. Den är också utrustad med en varmhållningsfunktion som håller maten varm tills att tillbehören är färdiga. 

Är detta den bästa fritösen för dig? Vi skulle säga att denna modell passar bäst till dig som vill ha något mindre. I form av både mindre mängd mat men också förvaringsutrymme. Modellen anses också vara en av marknadens mest tysta modeller med en ljudnivå på endast 52 dB enligt vissa källor.

 • Lite mindre airfryer med en kapacitet på 0,8 kg
 • 7 förinställda program
 • Philips populära Rapid Air-teknik som snabbt cirkulerar luften för optimal tillagning
 • Löstagbara delar som kan diskas i diskmaskin
 • Stek, grilla, rosta, grädda eller värm upp mat
 • Kan både tillaga med eller utan olja

Princess Digital Family Aerofryer - 5.2L - Bra budgetval

Bäst i test
Princess Digital Family Aerofryer - 5.2L bild 1
ButikPris
899:-Besök
1109:-Besök
1416:-Besök
1458:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker som säljer denna Air Fryer
 • 4,4 av 5 hos tyska Amazon efter över 4000 kundrecensioner

Princess Digital Family Aerofryer är en stor varmluftsfritös som kan fritera allt från en hel kyckling till vanliga pommes. Modellen är enormt populär på bland annat tyska Amazon där den har fått ett samlat betyg på 4,4 av 5 efter hela 4000 kundrecensioner.

Billig Air Fryer med stor kapacitet

Alldeles för många air fryers (luftfritöser) är för små för de flesta familjer som vill kunna göra något vettigt till middag. Om du är i behov av en stor och relativt billig air fryer så är Princess Digital Family Aeurofryer nog en av de bästa varmluftsfritöserna.

Princess populära air fryer använder väldigt lite olja och kan också användas helt utan olja om så önskas. Luftfritösen kommer förprogrammerad med 7 olika program för att tillaga pommes, kött, fisk, kyckling, bakning, stekning med mera. Men Princess luftfritös kan också användas med sina egna inställningar med tid och temperatur. Temperatur kan väljas från 80 till 200˚C och då olja inte är ett krav så kan den användas som en helt vanlig varmluftsugn.

Den stora korgen har non-stick beläggning för att undvika att mat bränns fast och det medföljer även en form för tillagning av paj, lasagne eller liknande bakverk.

Sett till pris, prestanda och resultat så är Pincess en utmärkt airfryer som klarar av det mesta. Om du är ensam i hushållet så rekommenderar vi däremot en lite mindre modell då denna varmluftsfritös är ganska så stor och passar bäst till hela familjer.

 • Toppbetyg från användare som har testat luftfritösen
 • Relativt billig varmluftsfritös med tanke på storleken
 • Stor kapacitet på 5,2 liter, 6 portioner
 • Enkel rengöring av de lösa delarna som kan diskas i diskmaskin
 • Kan användas med eller utan olja
 • Kraftfullt luftflöde som gör maten krispig
 • 7 olika automatiska program

Princess Digital Aerofryer XL - Väldigt populär

Princess Digital Aerofryer XL bild 1
ButikPris
739:-Besök
739:-Besök
739:-Besök
896:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker
 • 4,4 av 5 hos tyska Amazon efter hela 1900 kundrecensioner

För dig som inte riktigt vill köpa en air fryer i XXL-formatet så kan Princess Digital Aerofryer XL vara det bättre alternativet. Varmluftsfritösen Aerofryer XL har bland annat fått toppbetyg hos våra svenska butiker på nätet. Men även på den tyska marknadsplatsen Amazon har den ett samlat betyg på 4,4 av 5 efter hela 1900 kundrecensioner.

Air fryer med lagom kapacitet på 3,2 liter för mindre hushåll

3,8 liter är fortfarande bra mycket mer kapacitet än många andra konkurrenter som bara erbjuder 0,8 till 1 liter, vilket är på tok för lite om du inte bara ska göra pommes till dig själv. Med 3,2 liter räcker det gott och väl till dig själv och fyra andra portioner. Du har också möjligheten att kunna tillaga andra saker som t.ex. en hel kyckling, köttbullar, korv, bullar eller vad nu din fantasi kan komma på.

Likt andra modeller i vårt test av varmluftsfritöser så kan också denna modell fritera med eller utan olja. Du bestämmer själv hur fettsnål din maträtt ska vara och även om du inte tillsätter olja så blir maten krispig.

Även denna populära air fryer kommer med färdiga matlagningsprogram men du kan också själv välja dina egna inställningar med temperatur och tid. Varmluftsfritösen har också skydd mot överhettning, närmast doftfri från olja, avtagbar korg för enklare rengöring, klarsignal när maten är färdig, diskmaskinssäkra dela med mera.

 • En av sveriges mest populära och prisvärda air fryer
 • Toppbetyg från konsumenter som har hunnit testa luftfritösen
 • Bra kapacitet på 3,2 liter som räcker till 5 portioner
 • Fritera med eller utan olja
 • Flera olika matlagningsprogram men kan också köras med egna inställningar
 • Diskmaskinssäkra delar
 • Effekt 1500 watt

Philips HD9250/50 - Toppbetyg från kunder

Philips HD9250/50 bild 1
ButikPris
1222:-Besök
1387:-Besök
1469:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker

Philips Air Fryer HD9250/50 är en väldigt populär luftfritös för mindre familjer upp till tre personer. Modellen har fått toppbetyg i oberoende test och från vanliga kundrecensioner hos de butiker som säljer modellen.

Kapacitet på 0,8 kg, ungefär till tre personer

Philips populära air fryer HD9250 räcker till mindre sällskap upp till tre personer med en livsmedelskapacitet på 0,8 kg. Det kan jämföras med t.ex. vår bäst i test vinnare från Princess AeroFryer XXL som tar 1.3 kg.

När vi läser igenom alla de hundra kundrecensioner som finns på produkten så verkar det som att de allra flesta tycker luftfritösen är enkel att använda. Även resultatet verkar vara fantastiskt med allt från pommes, lax, kyckling, grönsaker, halloumi med mera.

Air fryern från Philips kan du själv välja att antingen skippa eller tillsätta olja när du friterar. En sak som vi däremot gillar är det grillgaller som medföljer produkten. Med detta grillgaller kan du t.ex. grilla kycklingvingar eller liknande. Många air fryers har dessa tillbehör men oftast är det något som måste köpas till som extra.

Philips air fryer HD9250 använder den klassiska Philips Rapid Air-tekniken som visat sig vara väldigt effektiv för snabbcirkulerande luft. Maten får en krispig utsida och en saftig insida trots att ingen olja har blivit tillsatt. Välj att antingen fritera vanliga pommes eller tillaga mer exotiska livsmedel som t.ex. lammracks. Givetvis kan du också steka, rosta eller baka i varmluftsfritösen.

Philips Air Fryer har också helt diskmaskinssäkra delar som också är teflonbehandlade med non-stick beläggning.

 • Topp bästa air fryer på marknaden med högt betyg i oberoende test och kundrecensioner
 • Luftfritös som kan fritera, grilla, steka, rosta och baka
 • Livsmedelskapacitet på 0,8 kg vilket räcker till 3 personer
 • Diskmaskinssäkra delar för enklare rengöring
 • Teflonbehandlad non-stick låda
 • Kräver ingen eller lite olja
 • Grillställ ingår med den här modellen

Köpguide – Så väljer du bästa airfryer

köpguide så väljer du bästa varmluftsfritös

Slipper vi äntligen den gamla fritösen som förbrukar mängder av olja som sedan måste kastas? Vi tror det. Flera produktrecensioner och air fryer test vittnar om att den nya varmluftstekniken fungerar minst lika bra. Dessutom är det ett hälsosammare alternativ med mindre fett i pommesen och enligt Philips själva så får du 90% mindre fett genom att använda en varmluftsfritös.

Men vilken air fryer (varmluftsfritös) är bäst egentligen?

Vi kommer i den här guiden gå igenom lite kort över vilka funktioner och egenskaper du bör kolla efter när du väljer en modell. Allt från vilken storlek till andra intressanta funktioner.

Storlek och livsmedelskapacitet

varmluftsfritös storlek och kapacitetHur mycket livsmedel en air fryer kan fritera åt gången är framförallt viktigt om ni är flera personer i hushållet. Om du också är intresserad av att kunna göra mer än bara friterade pommes så kan storleken också vara avgörande.

Många som köper en varmluftsfritös vill också kunna tillaga andra saker som t.ex. kyckling, kött, grönsaker, till och med en hel kyckling. Varmluftsfritösen kan också användas till bakning. Om detta låter intressant så rekommenderar vi en av de större XL eller XXL modellerna.

Om vi börjar jämföra storlekarna som finns med i vårt bäst i test så har testvinnaren från Princess en kapacitet på 5,4 liter vilket motsvarar 1,5 kg pommes. Det räcker till ungefär sex personer och är tillräckligt mycket för att kunna tillaga en hel kyckling.

 • 1,5 kg – Upp till 6 portioner
 • 1,3 kg – Upp till 5 portioner
 • 1,0 kg – Upp till 4 portioner
 • 0,8 kg – Upp till 2-3 portioner

Vi rekommenderar att inte välja en alldeles för liten airfryer till familjen. Varmluftsfritösen tar redan plats som ytterligare en köksmaskin och då skadar det inte om maskinen är marginellt större. Det händer också att tillverkaren överdriver siffrorna också och om det står att fritösen klarar av 0,8 kg pommes så kanske det bästa resultatet blir om du bara kör 0,5 kg. Så välj en varmluftsfritös med lite marginal. Om målet endast är att kunna fritera pommes så behöver du givetvis inte välja den största modellen.

Rengöring – Delar som kan diskas i diskmaskin

Se till att välja en varmluftsfritös med delar som kan diskas direkt i diskmaskinen. Nu har de flesta fritöser den här egenskapen men det skadar inte att kolla upp en extra gång innan ett köp.

Men det finns modeller som inte har denna egenskap och det kommer snabbt bli väldigt omständligt varje gång du använder din airfryer. Fördelen med en air fryer är ju att delarna kan diskas omedelbart, men med den gamla traditionella fritösen måste du vänta tills att oljan har svalnat.

Väljer du att diska delarna i diskmaskin (om modellen tillåter det) så kan det vara smart att torka ur behållaren så att fettet inte täpper till rören. Väljer du att fritera utan olja så kan du sätta delarna direkt i diskmaskinen.

Varmluftsfritöser med automatisk omrörning

Automatisk omrörning är fortfarande en ganska ovanlig funktion men som förbättrar resultatet med jämnare värmefördelning. Även de bästa varmluftsfritöserna utan automatisk omrörning kan ha mindre problem med att värmen inte är 100% fördelad.

Tittar vi t.ex. på bäst i test vinnaren Princess Digital Family Aerofryer XXL så skriver en del kunder om att de ibland behöver öppna behållaren och röra runt för bästa resultat. Vilket egentligen inte är något jätteproblem då man kan öppna den när som helst för att kika.

Men för någon som verkligen vill ha oändligt med möjligheter så är den här funktionen guld värd. OBH Nordica ActiFry Genius har denna typ av omrörare. Många varmluftfritöser har däremot program som piper när det är dags att röra om eller vända maten.

Vanliga frågor om airfryers

 1. Vad är en airfryer?
 2. Hur fungerar luftfritös?
 3. Vad kan man tillaga i en varmluftsfritös?
 4. Vilken olja ska användas i en luftfritös?
 5. Fritera utan olja i en varmluftsfritös?
 6. Vilken luftfritös är bäst?
 7. Är luftfritös hälsosammare?

Vad är en airfryer?

En airfryer eller varmluftsfritös är ett modernare och effektivare sätt att fritera mat som t.ex. pommes, kyckling, chips med mera. Lite kort kan en airfryer beskrivas som en mindre varmluftsugn men med betydligt större luftflöde och koncentrerad värme. Med dessa egenskaper blir maten både krispigare och snabbare tillagat än den traditionella varmluftsugnen.

Hur fungerar luftfritös?

Luftfritösen påminner mycket av en vanlig varmluftsugn där varmluft hela tiden cirkulerar maten kontinuerligt. Hur denna luftcirkulation ser ut varierar från modell till modell och det är också därför som vi ser stora skillnader i oberoende test av varmluftsfritöser.

Det allra bästa är att man kan fritera mat med bara en matsked olja eller ingen olja alls. Friterar du med olja så påminner både smak och konsistens det vi ser från vanliga fritöser. Utan olja blir resultatet krispigt som om det har tillagats i varmluftsugn.

Vad kan man tillaga i en varmluftsfritös?

Varmluftsfritösen är förvånansvärt mångsidig på så sätt att den både kan fritera mat och grädda kakor/bröd. Tittar vi på toppmodeller från t.ex. Philips så finns det gott om recept på nätet för att fritera pommes, baka bröd, baka kakor, kycklingklubbor med mera. Du kan även grilla lax eller kött i varmluftsfritösen. Det är bara fantasin som sätter stopp helt enkelt.

Vilken olja ska användas i en luftfritös?

Det finns egentligen bara en typ av olja du ska undvika i din nya luftfritös vilket är kallpressad olja då den inte tål höga temperaturer. Annars är det helt fritt att testa sig fram med allt från vanlig grillolja till stek- eller frityrolja.

Fritera utan olja i en varmluftsfritös?

De allra flesta modeller klarar av att "fritera" mat utan någon som helst olja. Resultatet blir krispigt och gott trots att du inte tillsätter olja. Men frågan är om man verkligen kan kalla det friterat i så fall. Fördelen med att tillaga utan olja är att delarna direkt kan sättas ned i diskmaskinen utan att behöva tänka på att torka ur fettet. Både konsistens och smak kan närmast jämföras med en vanlig varmluftsugn men med bättre "krisp" och snabbare tillagning.

Vilken luftfritös är bäst?

Det finns flera väldigt bra modeller från bland annat Philips som anses vara några av de bästa luftfritöserna på marknaden, baserat på oberoende test. Spana in vårt bäst i test för att se vilka luftfritöser som presterat bäst.

Är luftfritös hälsosammare?

Varmluftsfritösen är helt klart hälsosammare än den traditionella fritösen där vi sänker ned maten i en stor mängd olja. En matsked olja ska räcka till varje fritering och vill du vara extra hälsosam så går det även att skippa oljan helt. Maten blir ändå krispig och god trots att oljan saknas då det är varmluften som gör jobbet.

Så valde vi ut bästa varmluftsfritös till vårt bäst i test

Bäst i testBackar vi bara några år så var marknaden för varmluftsfritöser inte speciellt stor, men bara på några år så har denna nyare teknik mer eller mindre tagit över marknaden helt. Marknaden för de klassiska och traditionella fritöserna kanske blir ett minne blott om bara några år.

Airfryers är ett mycket smidigare och snålare sätt att fritera pommes och andra livsmedel. Du behöver inte längre slänga en liter olja bara för du har friterat en eller två gånger. Dessutom har intresset av att äta mindre fett och kalorisnålare livsmedel skjutit i höjden. Enligt modellen Philips HD9250/50 Air Fryer så ska pommes ha 90% mindre fett än de som friteras i en vanlig fritös med olja. Men du får fortfarande samma krispighet och smak från fettet.

I det här testet av varmluftsfritöser har vi den här gången gått mycket på vad användare säger om modellen. Samtidigt har vi jämfört dessa kundomdömen med resultateten från oberoende test. På så sätt ser vi vilka modeller som presterar bra i testlabbet och när väl konsumenten får använda den. Ibland händer det att modeller presterar bra i test men som sedan floppar när väl kunden får prova på.

Pris har varit en avgörande faktor i vårt val av bästa varmluftsfritös och även storlek. Alldeles för många modeller är för små för att användas regelbundet och ska man ändå köpa en maskin som tar plats så kan man lika bra välja en modell större. Visst, är målet att endast göra pommes så rekommenderar vi att du väljer en mindre modell med en kapacitet på 0,8 till 1 kg.

Det höga betyget vi ser från vanliga kundrecensioner är däremot lite förvånande. Många verkar vara väldigt överraskade över resultatet och att de äntligen kan fritera pommes eller andra livsmedel igen med bara en tesked olja. Jämfört med en vanlig fritös så är driftkostnaden minimal då du inte längre behöver slänga flera liter olja efter varje användning. Dessutom är smak och krispighet väldigt nära det en vanlig fritös kan erbjuda. Många modeller behöver inte ens olja för att få till bra krispighet på både pommes och kyckling.

2021 – För 2021 har vi en ny testvinnare som fått väldigt bra kundomdömen och som presterat bra i oberoende test. Bästa premiumval hamna tillslut på Philips Premium Airfryer XXL HD9867 som är något ut över det vanliga gällande egenskaper och funktioner.

2020 – Princess Digital Family Aerofryer vinner utmärkelsen Bäst i test.

Källor

Kundrecensioner

Vi har mer eller mindre gått på alla de kundrecensioner/kundomdömen som finns hos butiker och marknadsplatser på nätet. Många varmluftsfritöser har flera hundra eller till och med flera tusen kundrecensioner som berättar om både resultat och kvalité. En stor källa har varit Amazon som är den största marknadsplatsen i världen och där hittar vi flera tusen kundomdömen från verifierade köpare. Vanligtvis brukar vi gå på vad oberoende test av fritöser säger om produkterna men då det finns så få att använda så har det varit bättre att endast använda kundrecensioner. Troligtvis kommer där dyka uppe större test från t.ex. Råd & Rön i framtiden och då kommer vi omvärdera vårt egna bäst i test. Men det är trots allt slutkonsumenten som avgör om varmluftsfritösen är bra eller inte och därför ser vi dessa kundrecensioner som extra viktiga. Speciellt när de är så många. Hade de varit färre så hade omdömet inte varit alls lika pålitligt.

Aftonbladet Plus Air Fryer test

Så sent som november 2019 utförde Aftonbladet ett test på både klassiska och nyare varmluftsfritöser. Modeller som testades var bland annat Andersson DFF1.3, Tefal Oleoclean Pro Inox FR804, OBH Nordica Actifry Genius, Jula Menuett Hot Fryer och DeLonghi Multi Fry Extra Chef FH1394. I deras test av traditionella modeller så vann faktiskt NetOnNets egna märke Andersson DFF1.3, medans OBH Nordica Actifry Genius tog hem bäst i test bland varmluftsfritöser. Enligt Aftonbladets testpanel så vann den traditionella fritösen i smak. Men frågan är om den jämförelsen är rättvis då de flesta egentligen inte vill syssla med stora mängder olja bara för att fritera. Men vi rekommenderar att läsa deras test som dock är en betalartikel. Läs mer här.

T3.com

T3 testa varmluftsfritösen Philips Airfryer XXL med ett väldigt gott resultat och gav tillslut modellen ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor. Enligt deras test så var modellens kapacitet stor jämfört med många andra konkurrenter på marknaden. Vilket är positivt för den som behöver större kapacitet, men givetvis negativt om du har ont om plats. T3.com.

Råd & Rön 2020

Test av 27 stycken olika luftfritöser läs mer här.

Byggahus 2020

Så sent som slutet på 2020 testa Byggahus sju stycken olika varmluftsfritöser. Modellerna som testades var Severin Low Fat Fryer XXL, Philips Airfryer XXL, OBH Nordica Ultimate Fry, Delonghi Multi Fry Extra Chef Plus, Princess Digital Family Aerofryer, Biltema 84-142 och Biltema 84-145. Testvinnare blev den billiga Severin Airfryer och på andraplats kom Philips värsting modell Airfryer HD9867 XXL. Läs hela testet här.

Techradar 2021

Philips AirFryer Essential HD9252 fick 4 av 5 stjärnor i deras test av modellen. Fördelar som nämndes var bland annat krispigt resultat, kompakt design och händiga matlagningsprogram. De tyckte däremot airfryern var något dyr och hade liten kapacitet. Läs mer här.

Utgångna varmluftsfritöser

Nedan listar vi utgångna modeller som antingen har presterat bra hos konsumenter eller oberoende test.

OBH Nordica ActiFry Original AG7100 - Automatisk omrörning

OBH Nordica ActiFry Original AG7100 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg från kundomdömen hos svenska butiker

OBH Nordica ActiFry Original AG7100 är en relativt populär luftfritös och som fått toppbetyg från  kunder som har testat modellen. Modellen är också något unik med sin automatiska omrörning, en funktion som fler konkurrenter borde ta efter.

Stor kapacitet och patenterad teknik för automatisk omrörning

Den bästa egenskapen med ActiFry Original AG7100 är den automatiska omrörningsfunktionen. Med automatisk omrörning i kombination av varmluft kan du vara säker på att dina pommes blir krispiga på alla sidor. Vilket kan vara ett problem bland många konkurrenter, även hos de bästa varmluftsfritöserna.

Den automatiska omrörningen fungerar kanske inte så bra om du t.ex. vill grilla/fritera andra livsmedel så som kyckling eller annat. Därför kan du också plocka bort denna enhet när du vill kunna göra annat.

Varmluftsfritösen från OBH Nordica har en livsmedelskapacitet på 1 kg och ska därför räcka till 4 portioner. Skålen där du placerar dina livsmedel har också non-stick beläggning och kan diskas direkt i diskmaskinen. En annan bra egenskap är det transparenta locket som gör att du kan kolla vad som händer utan att behöva öppna och släppa ut varmluften.

Fritösen har också flera smarta förprogrammerade matlagningsprogram som passar den typ av mat du till tillaga. Detta i kombination med automatisk omrörning gör att du själv kan komma på helt nya recept och idéer. Gör du sökningar på nätet eller på Youtube så finns det redan användare som har publicerat många nya recept.

 • Varmluftsfritös som fått toppbetyg från användare som testat modellen
 • Automatisk omrörningsfunktion, kan även plockas bort
 • Stor kapacitet på 1 kg som räcker till 4 portioner
 • Enkel rengöring med delar som kan diskas i diskmaskin
 • Kan tillaga pommes, fisk, kött, grönsaker eller olika desserter
 • Transparent lock för enklare övervakning