Varmluftsfritös Bäst i test

varmluftsfritös bäst i test

De flesta av oss är nog ganska trötta på den traditionella fritösen som kräver mycket olja och som även luktar en hel del när den används. Dessutom måste oljan slängas vilket känns väldigt onödigt och är dyrt. Air fryer eller varmluftsfritös som det oftast kallas för har gjort att vi igen kan fritera mat på ett mycket mer effektivare och hälsosammare sätt.

Air fryer med varmluft är ett mycket bättre sätt att fritera mat på och ger ett resultat som är mycket fettsnålt jämfört med traditionella fritöser. I stället för att låta olja transportera värme så används helt vanlig varmluft som cirkulerar runt maten. Därför krävs det knappt eller ingen olja alls för att få till en krispig yta.

I vårt air fryer test så hittar du marknadens mest populära modeller som har fått toppbetyg i produktrecensioner och kundrecensioner. Pris och funktion har också varit en avgörande faktor när vi valde ut bästa varmluftsfritös.

Senast uppdaterad Januari 2021

Princess Digital Family Aerofryer - 5.2L - Bäst i test

Bäst i test
Princess Digital Family Aerofryer - 5.2L bild 1
ButikPris
1099:-Besök
1109:-Besök
1111:-Besök
1399:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker som säljer denna Air Fryer
 • 4,5 av 5 hos tyska Amazon efter över 2400 kundrecensioner

Vår bäst i test vinnare Princess Digital Family Aerofryer är en stor varmluftsfritös som kan fritera allt från en hel kyckling till vanliga pommes. Modellen är enormt populär på bland annat tyska Amazon där den har fått ett samlat betyg på 4,5 av 5 efter hela 2400 kundrecensioner i skrivandes stund.

Billig Air Fryer med stor kapacitet

Alldeles för många air fryers (luftfritöser) är för små för de flesta familjer som vill kunna göra något vettigt till middag. Om du är i behov av en stor och relativt billig air fryer så är Princess Digital Family Aeurofryer nog den bästa varmluftsfritösen.

Princess populära air fryer använder väldigt lite olja och kan också användas helt utan olja om så önskas. Luftfritösen kommer förprogrammerad med 7 olika program för att tillaga pommes, kött, fisk, kyckling, bakning, stekning med mera. Men Princess luftfritös kan också användas med sina egna inställningar med tid och temperatur. Temperatur kan väljas från 80 till 200˚C och då olja inte är ett krav så kan den användas som en helt vanlig varmluftsugn.

Den stora korgen har non-stick beläggning för att undvika att mat bränns fast och det medföljer även en form för tillagning av paj, lasagne eller liknande bakverk.

Sett till pris, prestanda och resultat så blir denna air fryer vår bäst i test vinnare. Om du är ensam i hushållet så rekommenderar vi däremot en mindre modell. Just denna varmluftsfritös är ganska så stor och passar bäst till familjer.

 • Toppbetyg från användare som har testat luftfritösen
 • Relativt billig varmluftsfritös med tanke på storleken
 • Stor kapacitet på 5,2 liter, 6 portioner
 • Enkel rengöring av de lösa delarna som kan diskas i diskmaskin
 • Kan användas med eller utan olja
 • Kraftfullt luftflöde som gör maten krispig
 • 7 olika automatiska program

Philips Airfryer XXL HD9650/96 - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Philips Airfryer XXL HD9650/96 bild 1
ButikPris
2690:-Besök
2690:-Besök
2690:-Besök
2944:-Besök
2953:-Besök
 • Toppbetyg från kundomdömen hos svenska butiker
 • 4 av 5 stjärnor när T3 testa Philips varmluftsfritös
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 250 kundrecensioner

Philips största Air Fryer HD 9650/96 är en väldigt populär modell som fått toppbetyg i både produktrecensioner och från vanliga kundrecensioner. Bara hos amerikanska Amazon så har luftfritösen fått ett samlat betyg på 4,5 av 5 efter 250 kundrecensioner. Tittar vi även hos svenska butiker så har varmluftsfritösen fått toppbetyg.

Stor air fryer för familjer som behöver stor kapacitet

Philips nya Air fryer XXL är Philips största modell hittills med en kapacitet på upp till 1,4 kg pommes eller en hel kyckling. Precis som bäst i test vinnaren från Pincess så kan även denna luftfritös antingen använda lite eller ingen olja alls. Detta öppnar så klart upp nya möjligheter så som t.ex. bakning, stekning med mera.

Sen luftfritösen mer eller mindre tog över marknaden för ett par år sen så har dessa blivit allt mer avancerade. Philips XXL Air Fryer är också utrustad med den senaste Twin TurboStar-tekniken med en effekt på 2225 watt. Enligt Philips själva så tar den nyare tekniken bort ungefär dubbla mängden fett jämfört med tidigare modeller d.v.s. överflödigt fett. Fettet samlas sedan längst ner i maskinen för enklare borttagning. Dessutom slipper du doften som vanliga fritöser avger när du friterar maten.

Philips Air Fryer XXL har en digitalskärm där du kan välja förprogrammerade tillagningsprogram som t.ex. tillagning av frysta pommes, kött, fisk med mera. Givetvis kan du själv också köra egna program med vald temperatur och tid. Men Philips air fryer eller varmluftsfritös som det oftast kallas kan användas till mycket mer än bara fritering. Allt från grilla, baka, rosta med mera. Ett stort plus är också den varmhållningsfunktion som kan köras igång för flexiblare serveringstid.

Luftfritösen passar till dig som behöver kunna göra mat till hela familjen och inte bara till dig själv. Är du bara en eller två i hushållet så är kanske en mindre och billigare variant ett bättre val.

Modellen är däremot utan tvekan en av marknadens bästa air fryer just nu sett till funktioner och egenskaper. Kundrecensionerna på denna modell säger det mesta om hur bra den presterar jämfört med andra luftfritöser. Hade modellen varit lite billigare hade den kunnat bli testvinnare i vårt air fryer test.

 • Toppbetyg från konsumenter som har testat luftfritösen från Philips
 • Stor kapacitet som klarar 1,4 kg pommes eller en hel kyckling
 • Effektiv luftström som tar bort överblivet fett och gör maten krispig
 • Kan användas med eller utan tillsatt olja
 • Kan fritera, baka, rosta och grilla
 • Flera förinställda matlagningsprogram
 • Tillgång till många nya recept via deras app
 • Varmhållningsfunktion
 • Korgen har non-stick beläggning och är enkel att rengöra
 • Löstagbara delar kan maskindiskas

OBH Nordica ActiFry Genius - Med automatisk omrörare

Särskilt rekommenderad
OBH Nordica ActiFry Genius bild 1
 • AG9608 1,7 kg
 • AG7608 1,2 kg
ButikPris
2190:-Besök
2190:-Besök
2190:-Besök
ButikPris
2190:-Besök
 • Bäst i test när Aftonbladet testa varmluftsfritöser 2019
 • Bra kundrecensioner på marknadsplatser och butiker

OBH Nordica ActiFry Genius är den senaste modellen varmluftsfritöser med automatisk omrörning. Modellen tog bland annat hem utmärkelsen ”bäst i test” i Aftonbladets varmluftsfritös test 2019.

Två olika modeller och storlekar

OBH Nordica fortsätter att pusha fram ny teknik för att förbättra resultat och göra varmluftsfritösen extra smidig. Med den automatiska omröraren så blir processen/jobbet minimalt och du kan vara säker på att värmefördelningen blir jämn. Vilket kan vara ett problem bland många konkurrenter som oftast kräver omrörning en eller två gånger under tillagningsprocessen.

Modellen finns i två olika varianter AG9608 och AG7608. Skillnaden är mängden livsmedel som varmluftsfritösen klarar av och AG9608 är den största med en kapacitet på 1,7 kg (8 personer). Medans AG7608 klarar av upp till 1,2 kg vilket borde räcka till ungefär 4-5 personer.

Bäst i test vinnaren OBH Nordica ActiFry Genius har också flera smarta matlagningsprogram för t.ex. wok, fisk, kött, pommes, dessert med mera. Alla programmen kan antingen köras med eller utan tillsatt olja beroende på vad du är ute efter. Du kan också själv köra egna inställningar med temperaturer mellan 70 till 220°C.

Likt flera andra bra varmluftsfritöser i vårt test så har även denna en varmhållningsfunktion, men som däremot är automatisk. Stort plus är också den receptbok som medföljer och som hjälper att komma igång med flera bra recept. Likt OBH Nordicas andra varmluftsfritöser så har även denna en transparent fönster för enklare övervakning.

 • Utsedd till bäst i test vinnare i Aftonbladets varmluftsfritös test 2019
 • Två storlekar, en på 1,2 kg och den andra på 1,7 kg kapacitet
 • Automatisk omrörare som ser till att värmespridningen blir optimal
 • Automatisk varmhållningsfunktion
 • 9 matlagningsprogram
 • Kan användas med eller utan tillsatt olja
 • Receptbok medföljer

Princess Digital Aerofryer XL - Väldigt populär

Princess Digital Aerofryer XL bild 1
ButikPris
1170:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker
 • 4,4 av 5 hos tyska Amazon efter hela 1900 kundrecensioner

För dig som inte riktigt vill köpa en air fryer i XXL-formatet så kan Princess Digital Aerofryer XL vara det bättre alternativet. Varmluftsfritösen Aerofryer XL har bland annat fått toppbetyg hos våra svenska butiker på nätet. Men även på den tyska marknadsplatsen Amazon har den ett samlat betyg på 4,4 av 5 efter hela 1900 kundrecensioner.

Air fryer med lagom kapacitet på 3,2 liter för mindre hushåll

3,8 liter är fortfarande bra mycket mer kapacitet än många andra konkurrenter som bara erbjuder 0,8 till 1 liter, vilket är på tok för lite om du inte bara ska göra pommes till dig själv. Med 3,2 liter räcker det gott och väl till dig själv och fyra andra portioner. Du har också möjligheten att kunna tillaga andra saker som t.ex. en hel kyckling, köttbullar, korv, bullar eller vad nu din fantasi kan komma på.

Likt andra modeller i vårt test av varmluftsfritöser så kan också denna modell fritera med eller utan olja. Du bestämmer själv hur fettsnål din maträtt ska vara och även om du inte tillsätter olja så blir maten krispig.

Även denna populära air fryer kommer med färdiga matlagningsprogram men du kan också själv välja dina egna inställningar med temperatur och tid. Varmluftsfritösen har också skydd mot överhettning, närmast doftfri från olja, avtagbar korg för enklare rengöring, klarsignal när maten är färdig, diskmaskinssäkra dela med mera.

 • En av sveriges mest populära och prisvärda air fryer
 • Toppbetyg från konsumenter som har hunnit testa luftfritösen
 • Bra kapacitet på 3,2 liter som räcker till 5 portioner
 • Fritera med eller utan olja
 • Flera olika matlagningsprogram men kan också köras med egna inställningar
 • Diskmaskinssäkra delar
 • Effekt 1500 watt

Philips HD9250/50 - Toppbetyg från kunder

Philips HD9250/50 bild 1
ButikPris
1287:-Besök
1390:-Besök
1390:-Besök
1483:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker

Philips Air Fryer HD9250/50 är en väldigt populär luftfritös för mindre familjer upp till tre personer. Modellen har fått toppbetyg i oberoende test och från vanliga kundrecensioner hos de butiker som säljer modellen.

Kapacitet på 0,8 kg, ungefär till tre personer

Philips populära air fryer HD9250 räcker till mindre sällskap upp till tre personer med en livsmedelskapacitet på 0,8 kg. Det kan jämföras med t.ex. vår bäst i test vinnare från Princess AeroFryer XXL som tar 1.3 kg.

När vi läser igenom alla de hundra kundrecensioner som finns på produkten så verkar det som att de allra flesta tycker luftfritösen är enkel att använda. Även resultatet verkar vara fantastiskt med allt från pommes, lax, kyckling, grönsaker, halloumi med mera.

Air fryern från Philips kan du själv välja att antingen skippa eller tillsätta olja när du friterar. En sak som vi däremot gillar är det grillgaller som medföljer produkten. Med detta grillgaller kan du t.ex. grilla kycklingvingar eller liknande. Många air fryers har dessa tillbehör men oftast är det något som måste köpas till som extra.

Philips air fryer HD9250 använder den klassiska Philips Rapid Air-tekniken som visat sig vara väldigt effektiv för snabbcirkulerande luft. Maten får en krispig utsida och en saftig insida trots att ingen olja har blivit tillsatt. Välj att antingen fritera vanliga pommes eller tillaga mer exotiska livsmedel som t.ex. lammracks. Givetvis kan du också steka, rosta eller baka i varmluftsfritösen.

Philips Air Fryer har också helt diskmaskinssäkra delar som också är teflonbehandlade med non-stick beläggning.

 • Topp bästa air fryer på marknaden med högt betyg i oberoende test och kundrecensioner
 • Luftfritös som kan fritera, grilla, steka, rosta och baka
 • Livsmedelskapacitet på 0,8 kg vilket räcker till 3 personer
 • Diskmaskinssäkra delar för enklare rengöring
 • Teflonbehandlad non-stick låda
 • Kräver ingen eller lite olja
 • Grillställ ingår med den här modellen

OBH Nordica ActiFry Original AG7100 - Automatisk omrörning

OBH Nordica ActiFry Original AG7100 bild 1
ButikPris
1349:-Besök
1887:-Besök
1887:-Besök
 • Toppbetyg från kundomdömen hos svenska butiker

OBH Nordica ActiFry Original AG7100 är en relativt populär luftfritös och som fått toppbetyg från  kunder som har testat modellen. Modellen är också något unik med sin automatiska omrörning, en funktion som fler konkurrenter borde ta efter.

Stor kapacitet och patenterad teknik för automatisk omrörning

Den bästa egenskapen med ActiFry Original AG7100 är den automatiska omrörningsfunktionen. Med automatisk omrörning i kombination av varmluft kan du vara säker på att dina pommes blir krispiga på alla sidor. Vilket kan vara ett problem bland många konkurrenter, även hos de bästa varmluftsfritöserna.

Den automatiska omrörningen fungerar kanske inte så bra om du t.ex. vill grilla/fritera andra livsmedel så som kyckling eller annat. Därför kan du också plocka bort denna enhet när du vill kunna göra annat.

Varmluftsfritösen från OBH Nordica har en livsmedelskapacitet på 1 kg och ska därför räcka till 4 portioner. Skålen där du placerar dina livsmedel har också non-stick beläggning och kan diskas direkt i diskmaskinen. En annan bra egenskap är det transparenta locket som gör att du kan kolla vad som händer utan att behöva öppna och släppa ut varmluften.

Fritösen har också flera smarta förprogrammerade matlagningsprogram som passar den typ av mat du till tillaga. Detta i kombination med automatisk omrörning gör att du själv kan komma på helt nya recept och idéer. Gör du sökningar på nätet eller på Youtube så finns det redan användare som har publicerat många nya recept.

 • Varmluftsfritös som fått toppbetyg från användare som testat modellen
 • Automatisk omrörningsfunktion, kan även plockas bort
 • Stor kapacitet på 1 kg som räcker till 4 portioner
 • Enkel rengöring med delar som kan diskas i diskmaskin
 • Kan tillaga pommes, fisk, kött, grönsaker eller olika desserter
 • Transparent lock för enklare övervakning

Köpguide – Så väljer du bästa air fryer

köpguide så väljer du bästa varmluftsfritös

Slipper vi äntligen den gamla fritösen som förbrukar mängder av olja som sedan måste kastas? Vi tror det. Flera produktrecensioner och air fryer test vittnar om att den nya varmluftstekniken fungerar minst lika bra. Dessutom är det ett hälsosammare alternativ med mindre fett i pommesen och enligt Philips själva så får du 90% mindre fett genom att använda en varmluftsfritös.

Men vilken air fryer (varmluftsfritös) är bäst egentligen?

Vi kommer i den här guiden gå igenom lite kort över vilka funktioner och egenskaper du bör kolla efter när du väljer en modell. Allt från vilken storlek till andra intressanta funktioner.

Storlek och livsmedelskapacitet

varmluftsfritös storlek och kapacitetHur mycket livsmedel en air fryer kan fritera åt gången är framförallt viktigt om ni är flera personer i hushållet. Om du också är intresserad av att kunna göra mer än bara friterade pommes så kan storleken också vara avgörande.

Många som köper en varmluftsfritös vill också kunna tillaga andra saker som t.ex. kyckling, kött, grönsaker, till och med en hel kyckling. Varmluftsfritösen kan också användas till bakning. Om detta låter intressant så rekommenderar vi en av de större XL eller XXL modellerna.

Om vi börjar jämföra storlekarna som finns med i vårt bäst i test så har testvinnaren från Princess en kapacitet på 5,4 liter vilket motsvarar 1,5 kg pommes. Det räcker till ungefär sex personer och är tillräckligt mycket för att kunna tillaga en hel kyckling.

 • 1,5 kg – Upp till 6 portioner
 • 1,3 kg – Upp till 5 portioner
 • 1,0 kg – Upp till 4 portioner
 • 0,8 kg – Upp till 2-3 portioner

Vi rekommenderar att inte välja en för liten air fryer till familjen. Varmluftsfritösen tar redan plats som ytterligare köksmaskin och då skadar det inte om maskinen är marginellt större. Det händer också att tillverkaren överdriver siffrorna också och om det står att fritösen klarar av 0,8 kg pommes så kanske det bästa resultatet blir om du bara kör 0,5 kg. Så välj en varmluftsfritös med lite marginal.

Om målet endast är att kunna fritera pommes så behöver du givetvis inte välja den största modellen.

Rengöring – Delar som kan diskas i diskmaskin

Se till att välja en varmluftsfritös med delar som kan diskas direkt i diskmaskinen. Nu har de flesta fritöser den här egenskapen men det skadar inte att kolla upp en extra gång innan ett köp.

Men det finns modeller som inte har denna egenskap och det kommer snabbt bli väldigt omständligt varje gång du använder din air fryer. Fördelen med en air fryer är ju att delarna kan diskas omedelbart, men med den gamla traditionella fritösen måste du vänta tills att oljan har svalnat.

Varmluftsfritöser med automatisk omrörning

Automatisk omrörning är fortfarande en ganska ovanlig funktion men som förbättrar resultatet med jämnare värmefördelning. Även de bästa varmluftsfritöserna utan automatisk omrörning kan ha mindre problem med att värmen inte är 100% fördelad.

Tittar vi t.ex. på bäst i test vinnaren Princess Digital Family Aerofryer XXL så skriver en del kunder om att de ibland behöver öppna behållaren och röra runt för bästa resultat. Vilket egentligen inte är något jätteproblem då man kan öppna den när som helst för att kika.

Men för någon som verkligen vill ha oändligt med möjligheter så är den här funktionen guld värd. Digital Family Aerofryer XXL och OBH Nordica ActiFry Genius har denna typ av omrörare.

Så valde vi ut bästa varmluftsfritös till vårt test

inspekto bäst i test logoBackar vi bara några år så var marknaden för varmluftsfritöser inte speciellt stor, men bara på några år så har denna nyare teknik mer eller mindre tagit över marknaden helt. Marknaden för de klassiska och traditionella fritöserna kanske blir ett minne blott om bara några år.

Air fryers är ett mycket smidigare och snålare sätt att fritera pommes och andra livsmedel. Du behöver inte längre slänga en liter olja bara för du har friterat en eller två gånger. Dessutom har intresset av att äta mindre fett och kalorisnålare livsmedel skjutit i höjden. Enligt modellen Philips HD9250/50 Air Fryer så ska pommes ha 90% mindre fett än de som friteras i en vanlig fritös med olja. Men du får fortfarande samma krispighet och smak från fettet.

I det här testet av varmluftsfritöser har vi den här gången gått mycket på vad användare säger om modellen. Det finns faktiskt inte så många stora oberoende test av varmluftsfritöser att använda då det är relativt nytt fortfarande. Men vi känner att flera hundra kundrecensioner väger tyngre än ett enskilt test den här gången. Det är trots allt slutanvändaren som bestämmer om fritösen är bra eller inte.

Pris har varit en avgörande faktor i vårt val av bästa varmluftsfritös och även storlek. Alldeles för många modeller är för små för att användas regelbundet och ska man ändå köpa en maskin som tar lite plats så kan man lika bra välja en modell större. Visst, är målet att endast göra pommes så rekommenderar vi att du väljer en mindre modell med en kapacitet på 0,8 till 1 kg.

Det höga betyget vi ser från vanliga kundrecensioner är däremot lite förvånande. Många verkar vara väldigt överraskade över resultatet och att de äntligen kan fritera pommes eller andra livsmedel igen med bara en tesked olja. Jämfört med en vanlig fritös så är driftkostnaden minimal då du inte längre behöver slänga flera liter olja efter varje användning. Dessutom är smak och krispighet väldigt nära det en vanlig fritös kan erbjuda.

Källor

Kundrecensioner

Vi har mer eller mindre gått på alla de kundrecensioner/kundomdömen som finns hos butiker och marknadsplatser på nätet. Många varmluftsfritöser har flera hundra eller till och med flera tusen kundrecensioner som berättar om både resultat och kvalité. En stor källa har varit Amazon som är den största marknadsplatsen i världen och där hittar vi flera tusen kundomdömen från verifierade köpare.

Vanligtvis brukar vi gå på vad oberoende test av fritöser säger om produkterna men då det finns så få att använda så har det varit bättre att endast använda kundrecensioner. Troligtvis kommer där dyka uppe större test från t.ex. Råd & Rön i framtiden och då kommer vi omvärdera vårt egna bäst i test.

Men det är trots allt slutkonsumenten som avgör om varmluftsfritösen är bra eller inte och därför ser vi dessa kundrecensioner som extra viktiga. Speciellt när de är så många. Hade de varit färre så hade omdömet inte varit alls lika pålitligt.

Aftonbladet Plus – Air Fryer test

Så sent som november 2019 utförde Aftonbladet ett test på både klassiska och nyare varmluftsfritöser. Modeller som testades var bland annat Andersson DFF1.3, Tefal Oleoclean Pro Inox FR804, OBH Nordica Actifry Genius, Jula Menuett Hot Fryer och DeLonghi Multi Fry Extra Chef FH1394. I deras test av traditionella modeller så vann faktiskt NetOnNets egna märke Andersson DFF1.3, medans OBH Nordica Actifry Genius tog hem bäst i test bland varmluftsfritöser.

Enligt Aftonbladets testpanel så vann den traditionella fritösen i smak. Men frågan är om den jämförelsen är rättvis då de flesta egentligen inte vill syssla med stora mängder olja bara för att fritera. Men vi rekommenderar att läsa deras test som dock är en betalartikel. Läs mer här.

T3.com

T3 testa varmluftsfritösen Philips Airfryer XXL med ett väldigt gott resultat och gav tillslut modellen ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor. Enligt deras test så var modellens kapacitet stor jämfört med många andra konkurrenter på marknaden. Vilket är positivt för den som behöver större kapacitet, men givetvis negativt om du har ont om plats. T3.com.