test av varmluftsfritös

Varmluftsfritös Bäst i test

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

De flesta av oss är nog ganska trötta på den traditionella fritösen som kräver mycket olja och som luktar när den används. Dessutom måste oljan slängas, vilket är onödigt och dyrt. Airfryer har gjort att vi igen kan fritera mat på ett mycket mer effektivt och hälsosammare sätt.

Airfryer med varmluft är ett mycket bättre sätt att fritera mat på och ger ett resultat som är mycket fettsnålt jämfört med traditionella fritöser. I stället för att låta olja transportera värme så används helt vanlig varmluft som cirkulerar runt maten. Därför krävs det knappt eller ingen olja alls för att få till en krispig yta.

Nedanför hittar du airfryers som är bäst i test och som har presterat väl i produktrecensioner, oberoende tester och kundrecensioner. Pris, funktioner och egenskaper har också varit avgörande när vi valde ut bästa airfryers.

Cosori Dual Blaze 6,4L - Bäst i test

Bäst i test
Cosori Dual Blaze 6,4L bild Cosori Dual Blaze 6,4L bild Cosori Dual Blaze 6,4L bild Cosori Dual Blaze 6,4L bild Cosori Dual Blaze 6,4L bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 stjärnor hos BBCGoodfood i deras test 2022
 • 4,7 av 5 efter att närmare 30 000 kunder testat Cosori airfryer på Amazon
 • 93% När vi på Inspekto.se testa Cosori Dual Blaze 2023
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat Cosori Airfryer
 • Bästsäljare på amerikanska marknadsplatsen Amazon

Cosori airfryers har snabbt blivit några av marknadens mest populära och mest sålda enheter i världen. Dual Blaze från Cosori har bland annat vunnit toppbetyg i flera oberoende tester och produktrecensioner. Modellen är just nu toppsäljare på amerikanska Amazon och som har ett genomsnittsbetyg på 4,7 av 5 stjärnor efter över 30 000 kundrecensioner.

Smart airfryer med dubbla värmekällor och WiFi-anslutning

Cosori är den största airfryer-leverantören i USA och har också några av världens mest sålda modeller. Med ett snittbetyg på 4,7 av 5 stjärnor och över 100 000 kundomdömen internationellt är Cosori ganska unik i branschen.

Deras nya modell Cosori Dual Blaze har flera egenskaper och funktioner som gör airfryern extra intressant. Något av det bästa med modellen är kapacitet, app-styrning och dubbla värmeelement. Den stora kapaciteten på 6,4 liter gör det möjligt att tillaga en hel kyckling åt gången vilket vi (inspekto.se) också har fått testa själva. Men framför allt räcker utrymmet till att tillaga bra mängder med mat.

En annan egenskap som utmärker sig är Dual Blaze-tekniken med dubbla värmekällor. Vanligtvis har airfryers endast ett värmeelement och en fläkt som drar runt luften. Med dubbla värmelement minimeras risken att behöva vända eller skaka på maten för att få jämn tillagning. Däremot verkar det inte som att tillagningen går snabbare.

Nu är detta också en appstyrd airfryer som kan kopplas upp på hemmanätverket genom WiFi. I appen hittar finns det flera bra recept som man kan ladda ner till airfryern. D.v.s. man väljer ett recept och sedan skickas inställningar så som temperatur/tillagningstid till maskinen. 

Vi tycker däremot inte appen är en nödvändighet och faktum är att på ovansidan finns det 12 knappar för 12 förinställda program. Dessa program är kyckling, kött, skaldjur, grönsaker, pommes, fryst, varmluft, återuppvärmning, rosta, håll-varmt, baka och halstra. 

Vem bör köpa Cosori Dual Blaze?

Cosori Dual Blaze 6,4L är utan tvekan en av marknadens bästa airfryers och baserat på testresultat vinner modellen vår utmärkelse bäst i test. Kapaciteten på 6,4 liter anser vi vara perfekt för familjer upp till fyra personer men även för de mindre hushållen. Trots att hela matkorgen inte används alltid så är det skönt att kunna ha möjligheten ifall behovet infinner sig.

Cosori Dual Blaze är också extremt enkel att använda och man förstår direkt hur den fungerar bara genom att rycka på knapparna. Matkorgen är också väldigt enkel att rengöra och kan diskas i diskmaskin vilket är ett stort plus.

Läs också vårt egna test av Cosori Dual Blaze

 • Skäl att köpa
 • Otroligt rymlig med 6,4 liter som bland annat räcker till en hel kyckling
 • Dubbla värmeelement för jämnare tillagning utan omrörning
 • App för både Android och IOS för att styra och hitta nya recept
 • Matlagningen pausas när man öppnar luckan om man vill tjuvkika eller röra om
 • Väldigt enkel att rengöra, matkorg kan diskas i diskmaskin
 • Tyst airfryer
 • Skäl att inte köpa
 • Kul med appstyrning men tillför inte så mycket

Philips Premium Airfryer XXL HD9867 - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Philips Premium Airfryer XXL HD9867 bild Philips Premium Airfryer XXL HD9867 bild Philips Premium Airfryer XXL HD9867 bild Philips Premium Airfryer XXL HD9867 bild Philips Premium Airfryer XXL HD9867 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Testvinnare hos Råd & Rön 2020 i deras test av fritöser
 • Toppbetyg när Byggahus testa varmluftsfritöser 2020
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter hos butiker som säljer modellen
 • 100% hos Buzzador när 60 testpersoner fick testa Philips airfryer

Vart vi än vänder oss så har Philips Airfryer HD9867 fått toppbetyg i både bäst i test och från vanliga kundomdömen. Modellen blev bland annat testvinnare hos Råd & Rön och fick 100% när 60 personer fick testa varmluftsfritösen hos Buzzador. Det enda negativa vi har hittat är den höga prislappen. Men kanske är den värd sitt pris?

Smart airfryer med toppbetyg i oberoende test 

Philips varmluftsfritös HD9867 är troligtvis den mest lyxiga modellen på marknaden och är också den airfryer som presterat bäst i test. Svenska konsumenter älskar också modellen och i många fall har den även ersatt den vanliga ugnen hos vissa konsumenter. Flera konsumenter vittnar om hur enkel den är att använda samt att resultatet alltid blir bra. Den anses också vara smidigare att använda än t.ex. den vanliga varmluftsugnen. Men vad är det som egentligen gör denna varmluftsfritös så bra?

Philips airfryer har flera egenskaper och funktioner som gör den till en av marknadens bästa modeller. Det bästa med fritösen är definitivt Smart Sensing-tekniken som själv känner/justerar både tid och temperatur så att du slipper fundera. Luftflödet har också ökat markant jämfört med Philips tidigare modeller och sägs generera 7 gånger så mycket luftflöde. Tekniken gör också att pommes och kycklingklubbor tillagas 1,5x snabbare än i en vanlig ugn.

En annan sak som gör Philips Airfryer XXL HD9867 lite unik jämfört med andra märken är tillgången till recept. Vanligtvis får du bara några få recept när du köper en varmluftsfritös men med Philips har du deras NutriU-app där du får tillgång till hundratals olika recept. Program som finns är bakning, värmehållning, kött, fisk, kyckling, pommes och manuella program. Förutom Philips egna kockrecept så finns där även massor av recept på nätet.

Är du hälsofanatiker så är modellen även utrustad med en unik fettborttagningsteknik. Philips ska vara den första airfryern som kan separera och fånga upp överflödigt fett. Det är heller inget fel på kapaciteten på 1,4 kg som utan problem räcker till 6 personer.

Så är Philips Airfryer värd sin höga prislapp? Vi och många andra tycker det. Men det är utan tvekan en premiumprodukt och om du är intresserad av att använda den nästan dagligen så är detta ett mycket bra val. Philips varmluftsfritös är utan tvekan bäst i test vinnare men på grund av prislappen så får den vår utmärkelse "Bästa premiumval".

 • Skäl att köpa
 • Testvinnare och toppbetyg i flera stora oberoende test
 • Smart airfryer som själv justera tid och temperatur
 • Unik fettborttagningsteknik för dig som vill äta extra hälsosamt
 • Kan baka, grädda, grilla, rosta, fritera och värma upp mat
 • Stor kapacitet på 1,4 kg åt gången (6 personer)
 • Förbättrat luftflöde som ger avsevärt snabbare tillagningstid
 • Kan mer eller mindre ersätta den vanliga ugnen
 • Temperaturinställningar: från 40 °C till 200 °C
 • Effekt: 2200 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Xiaomi Mi Smart Air Fryer - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Xiaomi Mi Smart Air Fryer bild Xiaomi Mi Smart Air Fryer bild Xiaomi Mi Smart Air Fryer bild Xiaomi Mi Smart Air Fryer bild
ButikPris
875:-Besök
1190:-Besök
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat varmluftsfritösen
 • 4,5 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter över 150 kundomdömen
 • 4 av 5 när Techradar testar Xiaomi Mi Smart Air Fryer 2021

Den nya varmluftsfritösen från Xiaomi Mi överraskar i både oberoende test och från vanliga kundomdömen. Bara på tyska Amazon har modellen ett samlat kundomdöme på 4,5 av 5 stjärnor efter över 150 kundrecensioner. 

Prispressad air fryer som levererar väldigt bra resultat

Är du på jakt efter en lite mindre och billig varmluftsfritös? Xiaomi överraskar igen med sina prispressade produkter och Xiaomi Mi Smart Air Fryer överraskar på flera sätt. Läser vi oberoende test och kundrecensioner på modellen så är det tydligt att maten blir både krispig och god. Dessutom är den enkel att rengöra och kan faktiskt kopplas upp på det lokala nätverket (WiFi) och styras genom telefonen.

Det är inte allt för ofta vi får se air fryers med WiFi-uppkoppling och dessutom inte i denna prisklassen. Genom WiFi kan du styra varmluftsfritösen och även hämta hem över 100 recept anpassade för modellen. Xiaomi Mi varmluftsfritös har också stöd för röstassistent.

Den har däremot inte samma stora kapacitet som t.ex. testvinnaren Philips Airfryer XXL HD9650 eller förra "bästa budgetvalet" Severin Airfryer 2445. Men kapaciteten på 3,5 liter räcker trots allt till ungefär 5 portioner vilket är fullt tillräckligt för många hemmakockar. 

Tittar vi på recepten så kan modellen användas på flera olika sätt så som t.ex. fritera, grilla, tina, baka bröd och även torka kött eller grönsaker. Läser vi test på varmluftsfritösen så är den inte helt perfekt. Techradar nämnade bland annat att kyklingvingarna inte blev krispiga nog medans pommes och andra saker blev perfekt.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer är kanske inte lika bra som premiumvalen från Philips men är ändå en väldigt prisvärd varmluftsfritös för 1/3 av priset. Xiaomi varmluftsfritös vinner vår utmärkelse bästa budgetval med tanke på pris, betyg i test och kundrecensioner, funktioner och egenskaper.

Vem bör köpa Xiaomi Mi Smart Air Fryer? Söker du efter en kompakt och billig air fryer så är detta ett utmärkt val. Vill du däremot laga mat till hela familjen så är denna varmluftsfritös lite för liten och då finns det några bättre val som tidigare "bästa budgetval-vinnaren" Severin Airfryer 2445.

 • Skäl att köpa
 • Prisvärd och liten air fryer på 3,5 liter (5 portioner)
 • Väldigt låg ljudnivå omkring 57 dB
 • Kan kopplas upp på hemmanätverket och styras genom telefonen
 • 8 automatiska tillagningsprogram och även ett manuellt val
 • Stöd för röstassistenter, Alex och Google Assistant
 • Enkel att rengöra
 • Effekt 1500 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Ninja Airfryer Dual Zone 7,6 - Dubbla friteringsbehållare

Särskilt rekommenderad
Ninja Airfryer Dual Zone 7,6 bild Ninja Airfryer Dual Zone 7,6 bild Ninja Airfryer Dual Zone 7,6 bild Ninja Airfryer Dual Zone 7,6 bild Ninja Airfryer Dual Zone 7,6 bild
ButikPris
2116:-Besök
 • 4,8 av 5 sjärnor på Amazon UK efter över 8300 kundrecensioner
 • 5 av 5 när BBCgoodfood testa Ninja Dual Zoon 2022
 • "oslagbar fritös 5/5/ när RealHomes testa Ninja airfryer 2021
 • Redaktionens val 5/5 stjärnor enligt Techradar 2021

Airfryers med dubbla friteringsbehållare är fortfarande en relativt ny teknik, men Ninja Air Fryer Dual Zone har snabbt blivit en av de mest populära modellerna på marknaden. Denna airfryer har fått höga betyg från techradar, BBC Good food och andra stora testkällor, och konsumenter som har testat den har också rankat den högt. Detta visar på dess höga kvalitet och utmärkta prestanda.

Kan Ninja Air Fryer Dual Zone helt ersätta ugnen?

Ninja Air Fryer Dual Zone är en innovativ produkt som ger dig möjligheten att tillaga två olika saker samtidigt i separata behållare. Med en total kapacitet på 7,6 liter, varje behållare rymmer upp till 3,8 liter, vilket gör den till en av marknadens störa airfryers.

Dess unika egenskap att båda behållare kan synkroniseras gör att du kan servera maten från båda behållare samtidigt. Varje behållare rymmer upp till 1 kg pommes frites, så det är lätt att tillaga en hel middag med denna enhet.

Ninja Air Fryer Dual Zone har flera olika användningsområden, inklusive fritering, rostning/grillning, bakning, uppvärmning av mat och lufttorkning. Du kan tillaga en hel kyckling i ena behållaren och pommes eller grönsaker i andra behållaren, vilket gör det enkelt att tillaga en hel och smakrik middag för hela hushållet.

Största nackdelen Ninja Air Fryer Dual Zone är att den tar mycket plats och väger mycket jämfört med andra airfryers på marknaden. Det kan vara svårt att få plats med enheten i ett litet kök, och dess vikt kan göra den svår att flytta runt. Men om du har tillräckligt med utrymme och behöver en airfryer med stor kapacitet, kan Ninja Air Fryer Dual Zone vara ett bra val för dig.

Vem bör köpa Ninja Airfryer Dual Zone?

Ninja Air Fryer Dual Zone kan vara ett bra val för den som har en stor familj eller ofta har gäster över, eftersom enheten kan tillaga stora mängder mat på en gång. Den kan också vara ett bra val för den som vill ha en enhet som kan tillaga olika saker samtidigt.

Men eftersom enheten tar mycket plats och väger mycket, kan den inte vara lämplig för den som har ett litet kök eller som vill ha en lättflyttad airfryer. I sådana fall kan en mindre och lättare airfryer vara ett bättre val. Men den som överväger denna airfryer vet troligtvis vad som behövs till köket och baserat på allt ovanför vinner modellen vår utmärkelse "Särskilt rekommenderad".

 • Skäl att köpa
 • Airfryer med individuella fack för tillagning av två saker samtidigt.
 • Stor kapacitet på 7,6 liter totalt
 • Båda behållare kan synkroniseras för att maten från båda behållare kan serveras samtidigt.
 • Flera olika användningsområden, inklusive fritering, rostning/grillning, bakning, uppvärmning av mat och lufttorkning.
 • Kan tillaga en hel kyckling i ena behållaren och pommes eller grönsaker i andra behållaren.
 • Skäl att inte köpa
 • Stor modell som inte passar i mindre kök, mäter 31,5 × 37,5 × 35 cm
 • Tung att flytta runt med sina 6.7 kg

Philips Airfryer XXL HD9650 - Tidigare testvinnare

Bäst i test
Philips Airfryer XXL HD9650 bild
ButikPris
3420:-Besök
 • Toppbetyg från kundomdömen hos svenska butiker
 • 4 av 5 stjärnor när T3 testa Philips varmluftsfritös
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 250 kundrecensioner

Philips största Air Fryer HD 9650 är en väldigt populär modell som fått toppbetyg i både produktrecensioner och från vanliga kundrecensioner. Bara hos amerikanska Amazon så har luftfritösen fått ett samlat betyg på 4,5 av 5 efter över 250 kundrecensioner. Tittar vi även hos svenska butiker så har varmluftsfritösen fått toppbetyg från svenska konsumenter som testat varmluftfritösen.

Stor air fryer för familjen - Bäst i test vinnare 2022

Tidigare testvinnaren Philips nya Air fryer XXL är Philips största modell hittills med en kapacitet på upp till 1,4 kg pommes eller en hel kyckling. Precis som bäst i test vinnaren från Cosori så kan även denna luftfritös antingen använda lite eller ingen olja alls. Detta öppnar så klart upp nya möjligheter så som t.ex. bakning, stekning med mera.

Sen luftfritösen mer eller mindre tog över marknaden för ett par år sen så har dessa blivit allt mer avancerade. Philips XXL Air Fryer är också utrustad med den senaste Twin TurboStar-tekniken med en effekt på 2225 watt. Enligt Philips själva så tar den nyare tekniken bort ungefär dubbla mängden fett jämfört med tidigare modeller d.v.s. överflödigt fett. Fettet samlas sedan längst ner i maskinen för enklare borttagning. Dessutom slipper du doften som vanliga fritöser avger när du friterar maten.

Philips Air Fryer XXL har en digitalskärm där du kan välja förprogrammerade tillagningsprogram som t.ex. tillagning av frysta pommes, kött, fisk med mera. Givetvis kan du själv också köra egna program med vald temperatur och tid. Men Philips air fryer eller varmluftsfritös som det oftast kallas kan användas till mycket mer än bara fritering. Allt från grilla, baka, rosta med mera. Ett stort plus är också den varmhållningsfunktion som kan köras igång för flexiblare serveringstid.

Luftfritösen passar till dig som behöver kunna göra mat till hela familjen och inte bara till dig själv. Är du bara en eller två i hushållet så är kanske en mindre och billigare variant ett bättre val.

Modellen är däremot utan tvekan en av marknadens bästa airfryers just nu sett till funktioner och egenskaper. Kundrecensionerna på modellen säger det mesta om hur bra den presterar jämfört med andra konkurrenter. 

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från konsumenter som har testat luftfritösen från Philips
 • Stor kapacitet som klarar 1,4 kg pommes eller en hel kyckling
 • Effektiv luftström som tar bort överblivet fett och gör maten krispig
 • Kan användas med eller utan tillsatt olja
 • Kan fritera, baka, rosta och grilla
 • Flera förinställda matlagningsprogram
 • Tillgång till många nya recept via deras app
 • Varmhållningsfunktion
 • Korgen har non-stick beläggning och är enkel att rengöra
 • Löstagbara delar kan maskindiskas
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Cosori Premium Airfryer - Särskilt rekommenderad

Särskilt rekommenderad
Cosori Premium Airfryer bild Cosori Premium Airfryer bild Cosori Premium Airfryer bild
ButikPris
1999:-Besök
2190:-Besök
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon USA efter närmare 100 000 kundomdömen
 • 4,5 av 5 poäng när svenska M3 testa fritösen 2022

Aldrig någonsin har vi haft med en produkt som har fått så många kundomdömen som Cosori Premium Airfryer. Det är troligtvis en av världens mest sålda varmluftsfritöser med ett toppbetyg på 4,7 av 5 stjärnor. Det är däremot värt att poängtera att modellen är betydligt billigare i USA än i Sverige.

Den mest sålda varmluftsfritösen på Amazon USA

Har du aldrig hört talas om märket Cosori? Du är definitivt inte ensam om det i Sverige men utomlands i USA är Cosori ett stort märke inom air fryers. Aldrig tidigare har vi haft med en airfryer eller annan produkt med så många kundrecensioner som Cosori Premium Airfryer har. Det är uppenbart att Cosori Airfryer är en mycket omtyckt modell och som har tagit marknaden med storm.

Så vilka funktioner och egenskaper erbjuder då Cosori Airfryer? Om vi tittar på tillagningsmöjligheter så har modellen egentligen allt vad vi förväntar oss av en premiumprodukt. Du kan t.ex. tillaga kyckling, grönsaker, bacon, räkor, pommes, frysmat, bröd och biff vilket är de förinställda programmen. Vissa av programmen har också så kallad shake-funktion som talar om när det är dags att skaka om eller vända på maten under tillagningsprocessen. När vi läser oberoende tester av airfryern från Cosori så är det tydligt att dessa matprogram fungerar väldigt väl och att resultatet är över förväntan.

Andra funktioner som uppskattas är bland annat uppvärmingsfunktionen som värmer upp maskinen innan användning. Men också en håll-varm-funktion som kan användas när övriga maten inte riktigt är färdig. Stort plus är faktiskt receptboken på svenska som innehåller över 100 olika originalrecept med allt från att baka scones till japanska köttbullar. 

Vem bör köpa Cosori Premium Airfryer?

Vi tvekar inte en sekund på att Cosori Premium Airfryer verkligen levererar toppklass baserat om omdömen och produktrecensioner. Cosori varmluftsfritös beskrivs ofta som både tystgående, snabb och enkelt att förstå. Receptboken med över 100 recept på svenska ger utan tvekan ett stort pluspoäng. 

 • Skäl att köpa
 • Stor kapacitet på 2,2 kg / 5,5 L
 • 11 olika förinställda matprogram för kött, grönsaker, bakning med mera
 • Matprogram indikerar när maten behöver vändas eller kastas om
 • Medföljande receptbok på svenska med över 100 recept
 • Medföljande tillbehör är matkorg och ett grillgaller med 5 st spett
 • Lätt att rengöra med lådor av non-stick beläggning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Ninja Foodi 5-in-1 Grill och airfryer - Grilla & Fritera

Särskilt rekommenderad
Ninja Foodi 5-in-1 Grill och airfryer bild Ninja Foodi 5-in-1 Grill och airfryer bild Ninja Foodi 5-in-1 Grill och airfryer bild Ninja Foodi 5-in-1 Grill och airfryer bild Ninja Foodi 5-in-1 Grill och airfryer bild
ButikPris
2383:-Besök
 • 4,8 av 5 på Amazon USA efter över 28 000 kundrecensioner
 • 4,8 av 5 när TheSpruceEats testa Ninjas airfryer 2021
 • 4 av 5 när RealHomes testa produkten 2022

Flera stora testkällor har testat Ninjas grill och airfryer varav alla ställer sig väldigt positiva till modellen. Men även vanliga konsumenter som testat airfryern är nöjda med både funktionalitet och resultat. Det är vad vi vet den första inomhusgrillen med möjlighet till både grillning och fritering med varmluft.

För dig som vill ha något mer än bara en airfryer

Ninja har länge varit ett av de märken som är ledande inom köksapparater och nya innovationer. Ett exempel är deras airfryer med dubbla behållare som gör det möjligt att tillaga två saker samtidigt. Nu har Ninja gått ett steg längre med deras nya Ninja Foodi 5-in-1 grill och airfryer som öppnar upp helt nya matlagningsmöjligheter.

Ninja Foodi 5-in-1 är framför allt en elgrill i grunden men den kan även kan varmluftsfritera, steka, baka och torka livsmedel likt en svamptork. Grillfunktionen fungerar över förväntan och kräver inte heller att köttet eller grönsakerna ska vändas tack vare Cyclonic Air-teknologin. Och grillsmaken finns där. Det bästa är trots allt att röken från grillning och fritering är minimal eller obefintlig. Ninja har ett anti-rök-system med metallnät som fångar upp stänk/fett för att minimera rök.

Så hur står sig då airfryer-funktionen? Detta bäst i test handlar trots allt om airfryers och så klart behöver även denna fritera minst lika bra som många av de modeller vi har med. När det gäller fritering så blir resultatet minst lika bra som på de bästa airfryers vi har med i jämförelsen.

En detalj som många gillar är förmågan att kunna öppna locket och inte bara en behållare man drar ut från fritösen. Grytan känns också större med sina 5,7 liter då arean är större men den är inte lika djup som en traditionell airfryer. För pommes och liknande är det bara en fördel men för t.ex. fritering av hel kyckling kan det vara ett litet problem. Det går att köra en hel kyckling men det kan vara nödvändigt att platta till den något så den går in under locket.

Vem bör köpa Ninja Foodi grill och airfryer?

Tekniken fungerar över förväntan och den ger faktiskt en riktigt bra grillsmak. Även friteringen blir minst lika bra som det vi ser på bra premiummodeller. Men något man däremot behöver vara medveten om är att den tar lite mer plats än en traditionell airfryer. Så är du inte ute efter en inomhusgrill och airfryer så kanske en vanlig airfryer kan vara ett bättre val.

 • Skäl att köpa
 • Kan grilla, fritera, baka, steka och lufttorka
 • Grillningen ger både grillsmak och väldigt lite rök
 • Airfryer-funktionen fungerar minst lika bra som många andra bra airfryers
 • Temperaturer från 40-260 grader
 • Enkel att rengöra och har diskmaskinssäkra delar
 • Stor volym på 5,7 liter
 • Skäl att inte köpa
 • Den tar mer plats än en traditionell airfryer
 • Den är inte lika rymlig på höjden ifall man vill tillaga en hel kyckling

OBH Nordica ActiFry Genius - Med automatisk omrörare

OBH Nordica ActiFry Genius bild
ButikPris
2771:-Besök
 • Bäst i test när Aftonbladet testa varmluftsfritöser 2019
 • Bra kundrecensioner på marknadsplatser och butiker

OBH Nordica ActiFry Genius är den senaste modellen varmluftsfritöser med automatisk omrörning. Modellen tog bland annat hem utmärkelsen ”bäst i test” i Aftonbladets varmluftsfritös test 2019.

Två olika modeller och storlekar

OBH Nordica fortsätter att pusha fram ny teknik för att förbättra resultat och göra varmluftsfritösen extra smidig. Med den automatiska omröraren så blir processen/jobbet minimalt och du kan vara säker på att värmefördelningen blir jämn. Vilket kan vara ett problem bland många konkurrenter som oftast kräver omrörning en eller två gånger under tillagningsprocessen.

Modellen finns i två olika varianter AG9608 och AG7608. Skillnaden är mängden livsmedel som varmluftsfritösen klarar av och AG9608 är den största med en kapacitet på 1,7 kg (8 personer). Medans AG7608 klarar av upp till 1,2 kg vilket borde räcka till ungefär 4-5 personer.

Bäst i test vinnaren OBH Nordica ActiFry Genius har också flera smarta matlagningsprogram för t.ex. wok, fisk, kött, pommes, dessert med mera. Alla programmen kan antingen köras med eller utan tillsatt olja beroende på vad du är ute efter. Du kan också själv köra egna inställningar med temperaturer mellan 70 till 220°C.

Likt flera andra bra varmluftsfritöser i vårt test så har även denna en varmhållningsfunktion, men som däremot är automatisk. Stort plus är också den receptbok som medföljer och som hjälper att komma igång med flera bra recept. Likt OBH Nordicas andra varmluftsfritöser så har även denna en transparent fönster för enklare övervakning.

 • Skäl att köpa
 • Utsedd till bäst i test vinnare i Aftonbladets varmluftsfritös test 2019
 • Två storlekar, en på 1,2 kg och den andra på 1,7 kg kapacitet
 • Automatisk omrörare som ser till att värmespridningen blir optimal
 • Automatisk varmhållningsfunktion
 • 9 matlagningsprogram
 • Kan användas med eller utan tillsatt olja
 • Receptbok medföljer
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Philips AirFryer Essential HD9252 - Mindre airfryer

Philips AirFryer Essential HD9252 bild Philips AirFryer Essential HD9252 bild Philips AirFryer Essential HD9252 bild
ButikPris
1360:-Besök
1490:-Besök
 • 4 av 5 stjärnor när Techradar testa Philips airfryer 2021
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter

Philips AirFryer Essential HD9252 är en ny modell på marknaden som lanserades under 2021. Modellen har testats av Techradar där den fick ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor. Men även svenska konsumenter har testat modellen och har i skrivande stund toppbetyg hos svenska butiker.

Billigare airfryer med Philips Rapid Air-teknik

Philips har helt fantastiska airfryers och några av de bästa modellerna har bland annat vunnit vårt bäst i test. Men dessa testvinnare är också betydligt större och är du ensam eller två i hushållet så kan Philips AirFryer Essential HD9252 vara ett bättre alternativ. Med en kapacitet på 0,8 kg blir denna airfryer mer lagom till en eller två personer samt att den inte tar upp lika mycket plats.

Stort plus med denna Philips airfryer är att du även får den berömda Rapir Air-tekniken som snabbt cirkulerar varmluften i behållaren. Med denna teknik blir maten både krispig och god utan att det egentligen krävs någon olja. Om du vill använda olja eller inte är valfritt.

Varmluftsfritösen levereras med sju stycken förinställda matlagningsprogram och recepten är anpassningsbara. Den är också utrustad med en varmhållningsfunktion som håller maten varm tills att tillbehören är färdiga. 

Är detta den bästa fritösen för dig? Vi skulle säga att denna modell passar bäst till dig som vill ha något mindre. I form av både mindre mängd mat men också förvaringsutrymme. Modellen anses också vara en av marknadens mest tysta modeller med en ljudnivå på endast 52 dB enligt vissa källor.

 • Skäl att köpa
 • Lite mindre airfryer med en kapacitet på 0,8 kg
 • 7 förinställda program
 • Philips populära Rapid Air-teknik som snabbt cirkulerar luften för optimal tillagning
 • Löstagbara delar som kan diskas i diskmaskin
 • Stek, grilla, rosta, grädda eller värm upp mat
 • Kan både tillaga med eller utan olja
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Severin Airfryer 2445 XXL 5l - Bra budgetval

Severin Airfryer 2445 XXL 5l bild Severin Airfryer 2445 XXL 5l bild Severin Airfryer 2445 XXL 5l bild Severin Airfryer 2445 XXL 5l bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test 2020 hos Bygghus jämförelsetest av 7 luftfritöser
 • 4,3 av 5 stjärnor på Amazon DE efter att 300 kunder testat Severin airfryer

Varmluftsfritösen Airfryer 2445 från Severin är en intressant modell som bland annat vunnit bäst i test när svenska Byggahus jämförde sju olika modeller under 2020. Modellen har också fått toppbetyg från vanliga konsumenter som testat airfryern i Sverige och utomlands.

Stor airfryer på 5 liter och snabb uppvärmningstid

Severin Airfryer 2445 kanske är billig men när vi jämför med många andra konkurrenter så har den både bra prestanda och egenskaper. Med en stor kapacitet på 5 liter så kan vi göra det mesta i maskinen så som tillredning av fisk, kött, kyckling, pommesfrites, räkor, grönsaker och även bakning. Enligt tillverkaren så kan den göra ungefär 1,5 kg pommes eller en hel kycling åt gången.

När svenska Byggahus testade varmluftsfritösen fick den göra både sötpotatis-pommes och panerad blomkål som är relativt svårt att få bra med vanlig varmluftsugn. Resultatet blev både krispigt och gott vilket verkar stämma överens med det vi har läst från vanliga konsumenter.

Severin Airfryer levereras med 8 stycken automatiska tillagningsprogram du kan välja mellan. Dessa matprogram är prommes frites, bacon, kycklingklubbor/hel kyckling, räkor, kött, bakning, grönsaker och fisk. Dessa program ljuder också när maten är färdig och har automatisk avstängning efter 60 minuter.

Modellen har en snygg och smidig touch-display som är tydlig samt användarvänlig. Termostaten är också ställbar mellan 80 till 200 grader så att du själv kan experimentera med egna recept.

Severin Airfryer 2445 är en både billig och bra varmluftsfritös med stor kapacitet i klass med det vi ser på dyrare modeller. 5 liter kapacitet räcker utan problem till hela familjen och möjliggör också tillagning av större saker så som en hel kyckling.

 • Skäl att köpa
 • Snabb uppvärmningstid med 2000 watt
 • Stor kapacitet på 5 liter som räcker till 1,5 kg pommes
 • 8 automatiska program så som kyckling, pommes, fisk, bakning med mera
 • Varmluftsfritösen kan köras med eller utan olja
 • Insatsen/behållaren har non-stick beläggning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Princess Digital Aerofryer XL - Väldigt populär

Princess Digital Aerofryer XL bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg hos svenska butiker
 • 4,4 av 5 hos tyska Amazon efter hela 1900 kundrecensioner

För dig som inte riktigt vill köpa en air fryer i XXL-formatet så kan Princess Digital Aerofryer XL vara det bättre alternativet. Varmluftsfritösen Aerofryer XL har bland annat fått toppbetyg hos våra svenska butiker på nätet. Men även på den tyska marknadsplatsen Amazon har den ett samlat betyg på 4,4 av 5 efter hela 1900 kundrecensioner.

Air fryer med lagom kapacitet på 3,2 liter för mindre hushåll

3,8 liter är fortfarande bra mycket mer kapacitet än många andra konkurrenter som bara erbjuder 0,8 till 1 liter, vilket är på tok för lite om du inte bara ska göra pommes till dig själv. Med 3,2 liter räcker det gott och väl till dig själv och fyra andra portioner. Du har också möjligheten att kunna tillaga andra saker som t.ex. en hel kyckling, köttbullar, korv, bullar eller vad nu din fantasi kan komma på.

Likt andra modeller i vårt test av varmluftsfritöser så kan också denna modell fritera med eller utan olja. Du bestämmer själv hur fettsnål din maträtt ska vara och även om du inte tillsätter olja så blir maten krispig.

Även denna populära air fryer kommer med färdiga matlagningsprogram men du kan också själv välja dina egna inställningar med temperatur och tid. Varmluftsfritösen har också skydd mot överhettning, närmast doftfri från olja, avtagbar korg för enklare rengöring, klarsignal när maten är färdig, diskmaskinssäkra dela med mera.

 • Skäl att köpa
 • En av sveriges mest populära och prisvärda air fryer
 • Toppbetyg från konsumenter som har hunnit testa luftfritösen
 • Bra kapacitet på 3,2 liter som räcker till 5 portioner
 • Fritera med eller utan olja
 • Flera olika matlagningsprogram men kan också köras med egna inställningar
 • Diskmaskinssäkra delar
 • Effekt 1500 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du bästa airfryer

köpguide så väljer du bästa varmluftsfritös

Slipper vi äntligen den gamla fritösen som förbrukar mängder av olja som sedan måste kastas? Med en varmluftsfritös, eller air fryer, kan du fritera mat på ett mycket hälsosammare och mer effektivt sätt. Flera produktrecensioner och test visar att denna nya teknik fungerar minst lika bra som traditionella fritöser, och enligt Philips själva så får du upp till 90% mindre fett i din mat när du använder en varmluftsfritös.

Men vilken air fryer eller varmluftsfritös är bäst för just dina behov?

I den här guiden kommer vi att gå igenom viktiga funktioner och egenskaper som du bör tänka på när du väljer en modell. Detta inkluderar storlek, olika funktioner och andra intressanta aspekter. Vi hjälper dig att hitta rätt air fryer för dig och dina behov.

Storlek och livsmedelskapacitet

varmluftsfritös storlek och kapacitetHur mycket livsmedel en air fryer kan fritera åt gången är framförallt viktigt om ni är flera personer i hushållet. Om du också är intresserad av att kunna göra mer än bara friterade pommes så kan storleken också vara avgörande.

Många som köper en varmluftsfritös vill också kunna tillaga andra saker som t.ex. kyckling, kött, grönsaker, till och med en hel kyckling. Varmluftsfritösen kan också användas till bakning. Om detta låter intressant så rekommenderar vi en av de större XL eller XXL modellerna.

Om vi börjar jämföra storlekarna som finns med i vårt bäst i test så har testvinnaren Philips Airfryer XXL HD9650 en kapacitet på 1,4 liter. Det räcker till ungefär sex personer och är tillräckligt mycket för att kunna tillaga en hel kyckling.

 • 1,5 kg – Upp till 6 portioner
 • 1,3 kg – Upp till 5 portioner
 • 1,0 kg – Upp till 4 portioner
 • 0,8 kg – Upp till 2-3 portioner

Vi rekommenderar att inte välja en alldeles för liten airfryer till familjen. Varmluftsfritösen tar redan plats som ytterligare en köksmaskin och då skadar det inte om maskinen är marginellt större. Det händer också att tillverkaren överdriver siffrorna också och om det står att fritösen klarar av 0,8 kg pommes så kanske det bästa resultatet blir om du bara kör 0,5 kg. Så välj en varmluftsfritös med lite marginal. Om målet endast är att kunna fritera pommes så behöver du givetvis inte välja den största modellen.

Rengöring – Delar som kan diskas i diskmaskin

enkel rengöring av varmluftsfritösSe till att välja en varmluftsfritös med delar som kan diskas direkt i diskmaskinen. Nu har de flesta fritöser den här egenskapen men det skadar inte att kolla upp en extra gång innan ett köp.

Men det finns modeller som inte har denna egenskap och det kommer snabbt bli väldigt omständligt varje gång du använder din airfryer. Fördelen med en air fryer är ju att delarna kan diskas omedelbart, men med den gamla traditionella fritösen måste du vänta tills att oljan har svalnat.

Väljer du att diska delarna i diskmaskin (om modellen tillåter det) så kan det vara smart att torka ur behållaren så att fettet inte täpper till rören. Väljer du att fritera utan olja så kan du sätta delarna direkt i diskmaskinen.

Varmluftsfritöser med eller utan automatisk omrörning

när vända maten i varmluftsfritösenAutomatisk omrörning är fortfarande en ganska ovanlig funktion men som förbättrar resultatet med jämnare värmefördelning. För någon som verkligen vill ha oändligt med möjligheter så är denna funktion guld värd. OBH Nordica ActiFry Genius har denna typ av omrörare.

Automatisk omrörning är däremot ovanligt och är inget krav för att lyckas med resultatet. De allra flesta bra varmluftfritöser har däremot program eller recept som säger till med ett pip/ljud när det är dags att röra om eller vända maten.

Nu är det ganska enkelt att själv vända eller röra runt i behållaren och så länge varmluftsfritösen påminner en med ett pip så ser vi inte detta som ett jättestort problem. Däremot finns det flera modeller på marknaden som inte alls berättar när det är dags och här får du själv hålla koll när det ska vändas.

Recept och matlagningsprogram

recept och matlagningsprogram med air fryersOm du är ute efter färdiga matlagningsprogram och recept så ska du försöka hålla dig till populära varmluftsfritöser. Tittar vi t.ex. på Philips varmluftsfritöser så finns det flera hundra olika recept på deras hemsida eller genom deras egna NutriU-app.

För märken som Princess och t.ex. Severin är utbudet av recept betydligt mer begränsat. Däremot medföljer där oftast ett litet häfte med färdiga recept som du kan följa. Men det är inte i närheten av vad t.ex. Philips erbjuder med sina air fryers. Så värdesätter du färdiga och enkla recept ska du försöka hålla dig till populära modeller och märken.

Manuella program d.v.s. egna inställningar av tid och temperatur är också bra om du vill kunna testa dig fram med eget recept. Nu har de flesta varmluftsfritöser denna funktion men det skadar inte att kolla upp innan du köper produkten.


FAQ – Vanliga frågor om air fryers

 1. Vad är en airfryer?
 2. Hur fungerar luftfritös?
 3. Vad kan man tillaga i en varmluftsfritös?
 4. Vilken olja ska användas i en airfryer?
 5. Fritera utan olja i en varmluftsfritös?
 6. Vilken luftfritös är bäst?
 7. Är luftfritös hälsosammare?

Vad är en airfryer?

En airfryer eller varmluftsfritös är ett modernare och effektivare sätt att fritera mat som t.ex. pommes, kyckling, chips med mera. Lite kort kan en airfryer beskrivas som en mindre varmluftsugn men med betydligt större luftflöde och koncentrerad värme. Med dessa egenskaper blir maten både krispigare och snabbare tillagat än den traditionella varmluftsugnen.

Hur fungerar luftfritös?

Luftfritösen påminner mycket av en vanlig varmluftsugn där varmluft hela tiden cirkulerar maten kontinuerligt. Hur denna luftcirkulation ser ut varierar från modell till modell och det är också därför som vi ser stora skillnader i oberoende test av varmluftsfritöser.

Det allra bästa är att man kan fritera mat med bara en matsked olja eller ingen olja alls. Friterar du med olja så påminner både smak och konsistens det vi ser från vanliga fritöser. Utan olja blir resultatet krispigt som om det har tillagats i varmluftsugn.

Vad kan man tillaga i en varmluftsfritös?

Varmluftsfritösen är förvånansvärt mångsidig på så sätt att den både kan fritera mat och grädda kakor/bröd. Tittar vi på toppmodeller från t.ex. Philips så finns det gott om recept på nätet för att fritera pommes, baka bröd, baka kakor, kycklingklubbor med mera. Du kan även grilla lax eller kött i varmluftsfritösen. Det är bara fantasin som sätter stopp helt enkelt.

Vilken olja ska användas i en airfryer?

Det finns egentligen bara en typ av olja du ska undvika i din nya luftfritös vilket är kallpressad olja då den inte tål höga temperaturer. Annars är det helt fritt att testa sig fram med allt från vanlig grillolja till stek- eller frityrolja.

Fritera utan olja i en varmluftsfritös?

De allra flesta modeller klarar av att "fritera" mat utan någon som helst olja. Resultatet blir krispigt och gott trots att du inte tillsätter olja. Men frågan är om man verkligen kan kalla det friterat i så fall. Fördelen med att tillaga utan olja är att delarna direkt kan sättas ned i diskmaskinen utan att behöva tänka på att torka ur fettet. Både konsistens och smak kan närmast jämföras med en vanlig varmluftsugn men med bättre "krisp" och snabbare tillagning. Läs mer om hur du kan fritera utan olja med airfryer.

Vilken luftfritös är bäst?

Det finns flera väldigt bra modeller från bland annat Philips som anses vara några av de bästa luftfritöserna på marknaden, baserat på oberoende test. Spana in vårt bäst i test för att se vilka luftfritöser som presterat bäst.

Är luftfritös hälsosammare?

Varmluftsfritösen är helt klart hälsosammare än den traditionella fritösen där vi sänker ned maten i en stor mängd olja. En matsked olja ska räcka till varje fritering och vill du vara extra hälsosam så går det även att skippa oljan helt. Maten blir ändå krispig och god trots att oljan saknas då det är varmluften som gör jobbet.

Alla personer älskar friterat men samtidigt vet alla om att för mycket fet mat inte är hälsosamt vilket är en stor anledning till varför airfryer har blivit så populär.


Så valde vi ut bästa varmluftsfritös till vårt bäst i test

Airfryer bäst i test 2023Backar vi bara några år så var marknaden för varmluftsfritöser inte speciellt stor, men bara på några år så har denna nyare teknik mer eller mindre tagit över marknaden helt. Marknaden traditionella fritöser är kanske ett minne blott om bara några år.

Airfryers är ett mycket smidigare och snålare sätt att fritera pommes och andra maträtter. Du behöver inte längre slänga en liter olja bara för du har friterat en eller två gånger. Dessutom har intresset av att äta mindre fett och kalorisnålare livsmedel skjutit i höjden. Enligt modellen Philips HD9250/50 Air Fryer så ska pommes ha 90% mindre fett än de som friteras i en vanlig fritös med olja. Men du får fortfarande samma krispighet och ungefär samma smak.

I det här testet av varmluftsfritöser har vi den här gången gått mycket på vad användare säger om modellen. Samtidigt har vi jämfört dessa kundomdömen med resultat från oberoende tester. På så sätt ser vi vilka modeller som presterar bra i testlabb och även när väl konsumenten får använda den. Ibland händer det att modeller presterar bra i test men som sedan floppar när väl kunden får prova på.

Storlek har varit en avgörande faktor i vårt val av bästa varmluftsfritös. Alldeles för många modeller är för små för att användas regelbundet och ska man köpa en maskin som tar plats så kan man lika bra välja en modell större. Visst, är målet att endast göra pommes så rekommenderar vi att du väljer en mindre modell med en kapacitet på 0,8 till 1 kg.

Det höga betyget vi ser från vanliga kundrecensioner är däremot lite förvånande. Många verkar vara väldigt överraskade över resultatet och att de äntligen kan fritera pommes eller andra livsmedel igen med bara en tesked olja. Jämfört med en vanlig fritös så är driftkostnaden minimal då du inte längre behöver slänga flera liter olja efter varje användning. Dessutom är smak och krispighet väldigt nära det en vanlig fritös kan erbjuda.

Uppdatering 2023 – Cosori har länge varit på tapeten sen de började etablera sig i Europa. Deras modeller räknas till en av marknadens mest sålda airfryers i världen. Deras nya Cosori Dual Blaze har en rad nya förbättringar jämfört med Cosori Premium så som t.ex. dubbla värmeelement.

Baserat på oberoende tester, kundrecensioner, egenskaper och funktioner vinner modellen vår utmärkelse bäst i test 2023. Vårt egna test av airfryern kommer publiceras inom några veckor som är baserat på flera månaders användning.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer behåller utmärkelsen bästa budgetval samt att Philips Premium Airfryer XXL får behålla utmärkelsen ”Bästa premiumval”.

Sen vi la till Ninja Airfryer Dual Zone har vi börjat se ytterligare maskiner med dubbla matkorgar. Troligtvis kommer vi få se ännu fler dubbla modeller under 2023 då den löser det största problemet med endast en matkorg. Ninja dubble airfryer löser detta fantastiskt så länge det finns plats i hemmet.

Källor

Kundrecensioner

Vi har mer eller mindre gått på alla de kundrecensioner/kundomdömen som finns hos butiker och marknadsplatser på nätet. Många varmluftsfritöser har flera hundra eller till och med flera tusen kundrecensioner som berättar om både resultat och kvalité. En stor källa har varit Amazon som är den största marknadsplatsen i världen och där hittar vi flera tusen kundomdömen från verifierade köpare. Vanligtvis brukar vi gå på vad oberoende test av fritöser säger om produkterna men då det finns så få att använda så har det varit bättre att endast använda kundrecensioner. Troligtvis kommer där dyka uppe större test från t.ex. Råd & Rön i framtiden och då kommer vi omvärdera vårt egna bäst i test. Men det är trots allt slutkonsumenten som avgör om varmluftsfritösen är bra eller inte och därför ser vi dessa kundrecensioner som extra viktiga. Speciellt när de är så många. Hade de varit färre så hade omdömet inte varit alls lika pålitligt.

Aftonbladet Plus Air Fryer test

Så sent som november 2019 utförde Aftonbladet ett test på både klassiska och nyare varmluftsfritöser. Modeller som testades var bland annat Andersson DFF1.3, Tefal Oleoclean Pro Inox FR804, OBH Nordica Actifry Genius, Jula Menuett Hot Fryer och DeLonghi Multi Fry Extra Chef FH1394. I deras test av traditionella modeller så vann faktiskt NetOnNets egna märke Andersson DFF1.3, medans OBH Nordica Actifry Genius tog hem bäst i test bland varmluftsfritöser. Enligt Aftonbladets testpanel så vann den traditionella fritösen i smak. Men frågan är om den jämförelsen är rättvis då de flesta egentligen inte vill syssla med stora mängder olja bara för att fritera. Men vi rekommenderar att läsa deras test som dock är en betalartikel. Läs mer här.

T3.com

T3 testa varmluftsfritösen Philips Airfryer XXL med ett väldigt gott resultat och gav tillslut modellen ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor. Enligt deras test så var modellens kapacitet stor jämfört med många andra konkurrenter på marknaden. Vilket är positivt för den som behöver större kapacitet, men givetvis negativt om du har ont om plats. T3.com.

M3

Svenska M3 har testat några olika varmluftsfritöser under 2022 där bland annat uppstickaren Cosori Air Fryer kammade hem toppbetyget 4,5 av 5 stjärnor. Läs mer här.

Råd & Rön 2020

Test av 27 stycken olika luftfritöser läs mer här.

Ninja Foodi 5-in-1

Ninja Foodi 5-in-1 är utan tvekan en av jämförelsens mest intressanta modeller. Förutom airfryer-funktion kan den grilla, steka, lufttorka och baka. Den kanske tar lite mer plats än en traditionell airfryer men för någon som även letar efter en elgrill att använda inomhus kan detta vara ett utmärkt val.

 • 4,8 av 5 – TheSpruceEats 2021 – Länk
 • 4 av 5 – RealHomes – Länk

Cosori Dual Blaze

Cosori Dual Blaze har snabbt blivit en av marknadens bästa varmluftsfritöser. Modellen har bland annat testats av BBC Goodfood där den kammade hem toppbetyget 4,5 av 5 stjärnor. Modellen beskrivs som väldigt enkel att använda, ger fantastiskt resultat, smidig att rengöra med mera.

Vi på inspekto.se har också fått testa Cosori Dual Blaze 6,4 liter. Vi gav modellen toppbetyget 93% baserat på vår användning under 6 månader. En utmärkt airfryer med väldigt få negativa saker. Läs hela vårt test av Cosori Dual Blaze.

 • 4,5 av 5 stjärnor – BBC Goodfood 2022 – Länk
 • 4,7 av 5 stjärnor – Amazon USA 30 000 kundrecensioner

Ninja Airfryer Dual Zone 9,5l

Ninja Air Fryer Dual Zone 9,5l är en innovativ airfryer med dubbla friteringsbehållare. Denna modell har fått höga betyg i flera olika tester, inklusive techradar, realhomes och bbcgoodfood. Konsumenter som har testat modellen har också rankat den högt, vilket visar på dess utmärkta prestanda och höga kvalitet. I och med storleken är denna airfryer inte för alla men för den som har utrymme i köket kan modellen underlätta matlagningen avsevärt.

 • 5 av 5 stjärnor – Realhomes – Länk
 • 5 av 5 stjärnor – BBC Good Food – Länk
 • 5 av 5 stjärnor – Techradar – Länk

Byggahus 2020

Så sent som slutet på 2020 testa Byggahus sju stycken olika varmluftsfritöser. Modellerna som testades var Severin Low Fat Fryer XXL, Philips Airfryer XXL, OBH Nordica Ultimate Fry, Delonghi Multi Fry Extra Chef Plus, Princess Digital Family Aerofryer, Biltema 84-142 och Biltema 84-145. Testvinnare blev den billiga Severin Airfryer och på andraplats kom Philips värsting modell Airfryer HD9867 XXL. Läs hela testet här.

Techradar 2022

Philips AirFryer Essential HD9252 fick 4 av 5 stjärnor i deras test av modellen. Fördelar som nämndes var bland annat krispigt resultat, kompakt design och händiga matlagningsprogram. De tyckte däremot airfryern var något dyr och hade liten kapacitet. Läs mer här.

Techradar har testat nya Xiaomi MMi Smart Air Fryer där den lyckades kamma hem 4 av 5 stjärnor. Största fördelarna var bland annat priset, styrning genom telefonen med recept, WiFi-anslutning, enkel rengöring och gott resultat med krispiga pommes. Den var däremot inte helt perfekt då kycklingvingarna inte riktigt blev krispiga och att varmluftsfritösen inte alltid säger till när maten ska vändas. Läsa mer här.


Utgångna varmluftsfritöser

Nedan listar vi utgångna eller borttagna modeller som antingen har presterat bra hos konsumenter eller oberoende test.

Princess Digital Family Aerofryer - 5.2L - Bra budgetval

Princess Digital Family Aerofryer - 5.2L bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg hos svenska butiker som säljer denna Air Fryer
 • 4,4 av 5 hos tyska Amazon efter över 4000 kundrecensioner

Princess Digital Family Aerofryer är en stor varmluftsfritös som kan fritera allt från en hel kyckling till vanliga pommes. Modellen är enormt populär på bland annat tyska Amazon där den har fått ett samlat betyg på 4,4 av 5 efter hela 4000 kundrecensioner.

Billig Air Fryer med stor kapacitet

Alldeles för många air fryers (luftfritöser) är för små för de flesta familjer som vill kunna göra något vettigt till middag. Om du är i behov av en stor och relativt billig air fryer så är Princess Digital Family Aeurofryer nog en av de bästa varmluftsfritöserna.

Princess populära air fryer använder väldigt lite olja och kan också användas helt utan olja om så önskas. Luftfritösen kommer förprogrammerad med 7 olika program för att tillaga pommes, kött, fisk, kyckling, bakning, stekning med mera. Men Princess luftfritös kan också användas med sina egna inställningar med tid och temperatur. Temperatur kan väljas från 80 till 200˚C och då olja inte är ett krav så kan den användas som en helt vanlig varmluftsugn.

Den stora korgen har non-stick beläggning för att undvika att mat bränns fast och det medföljer även en form för tillagning av paj, lasagne eller liknande bakverk.

Sett till pris, prestanda och resultat så är Pincess en utmärkt airfryer som klarar av det mesta. Om du är ensam i hushållet så rekommenderar vi däremot en lite mindre modell då denna varmluftsfritös är ganska så stor och passar bäst till hela familjer.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från användare som har testat luftfritösen
 • Relativt billig varmluftsfritös med tanke på storleken
 • Stor kapacitet på 5,2 liter, 6 portioner
 • Enkel rengöring av de lösa delarna som kan diskas i diskmaskin
 • Kan användas med eller utan olja
 • Kraftfullt luftflöde som gör maten krispig
 • 7 olika automatiska program
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Philips HD9250/50 - Toppbetyg från kunder

Philips HD9250/50 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg hos svenska butiker

Philips Air Fryer HD9250/50 är en väldigt populär luftfritös för mindre familjer upp till tre personer. Modellen har fått toppbetyg i oberoende test och från vanliga kundrecensioner hos de butiker som säljer modellen.

Kapacitet på 0,8 kg, ungefär till tre personer

Philips populära air fryer HD9250 räcker till mindre sällskap upp till tre personer med en livsmedelskapacitet på 0,8 kg. Det kan jämföras med t.ex. vår bäst i test vinnare från Princess AeroFryer XXL som tar 1.3 kg.

När vi läser igenom alla de hundra kundrecensioner som finns på produkten så verkar det som att de allra flesta tycker luftfritösen är enkel att använda. Även resultatet verkar vara fantastiskt med allt från pommes, lax, kyckling, grönsaker, halloumi med mera.

Air fryern från Philips kan du själv välja att antingen skippa eller tillsätta olja när du friterar. En sak som vi däremot gillar är det grillgaller som medföljer produkten. Med detta grillgaller kan du t.ex. grilla kycklingvingar eller liknande. Många air fryers har dessa tillbehör men oftast är det något som måste köpas till som extra.

Philips air fryer HD9250 använder den klassiska Philips Rapid Air-tekniken som visat sig vara väldigt effektiv för snabbcirkulerande luft. Maten får en krispig utsida och en saftig insida trots att ingen olja har blivit tillsatt. Välj att antingen fritera vanliga pommes eller tillaga mer exotiska livsmedel som t.ex. lammracks. Givetvis kan du också steka, rosta eller baka i varmluftsfritösen.

Philips Air Fryer har också helt diskmaskinssäkra delar som också är teflonbehandlade med non-stick beläggning.

 • Skäl att köpa
 • Topp bästa air fryer på marknaden med högt betyg i oberoende test och kundrecensioner
 • Luftfritös som kan fritera, grilla, steka, rosta och baka
 • Livsmedelskapacitet på 0,8 kg vilket räcker till 3 personer
 • Diskmaskinssäkra delar för enklare rengöring
 • Teflonbehandlad non-stick låda
 • Kräver ingen eller lite olja
 • Grillställ ingår med den här modellen
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

OBH Nordica ActiFry Original AG7100 - Automatisk omrörning

OBH Nordica ActiFry Original AG7100 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg från kundomdömen hos svenska butiker

OBH Nordica ActiFry Original AG7100 är en relativt populär luftfritös och som fått toppbetyg från  kunder som har testat modellen. Modellen är också något unik med sin automatiska omrörning, en funktion som fler konkurrenter borde ta efter.

Stor kapacitet och patenterad teknik för automatisk omrörning

Den bästa egenskapen med ActiFry Original AG7100 är den automatiska omrörningsfunktionen. Med automatisk omrörning i kombination av varmluft kan du vara säker på att dina pommes blir krispiga på alla sidor. Vilket kan vara ett problem bland många konkurrenter, även hos de bästa varmluftsfritöserna.

Den automatiska omrörningen fungerar kanske inte så bra om du t.ex. vill grilla/fritera andra livsmedel så som kyckling eller annat. Därför kan du också plocka bort denna enhet när du vill kunna göra annat.

Varmluftsfritösen från OBH Nordica har en livsmedelskapacitet på 1 kg och ska därför räcka till 4 portioner. Skålen där du placerar dina livsmedel har också non-stick beläggning och kan diskas direkt i diskmaskinen. En annan bra egenskap är det transparenta locket som gör att du kan kolla vad som händer utan att behöva öppna och släppa ut varmluften.

Fritösen har också flera smarta förprogrammerade matlagningsprogram som passar den typ av mat du till tillaga. Detta i kombination med automatisk omrörning gör att du själv kan komma på helt nya recept och idéer. Gör du sökningar på nätet eller på Youtube så finns det redan användare som har publicerat många nya recept.

 • Skäl att köpa
 • Varmluftsfritös som fått toppbetyg från användare som testat modellen
 • Automatisk omrörningsfunktion, kan även plockas bort
 • Stor kapacitet på 1 kg som räcker till 4 portioner
 • Enkel rengöring med delar som kan diskas i diskmaskin
 • Kan tillaga pommes, fisk, kött, grönsaker eller olika desserter
 • Transparent lock för enklare övervakning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt