pulsklocka eller aktivitetsarmband

Pulsklocka eller aktivitetsarmband – Vilket är bäst?

Det är lätt att förväxla pulsklockor och aktivitetsarmband. Båda hjälper dig att hålla kolla på din träning och hälsa men de har olika funktioner och vilket som passar dig bäst beror på vad du tränar och hur mycket du tränar. I den här guiden reder vi ut begreppen och förklarar skillnaderna mellan ett aktivitetsarmband och en pulsklocka.

Vad är ett aktivitetsarmband?

Ett aktivitetsarmband är en enklare modell av pulsklocka. För den som vill komma igång med sin träning brukar ett aktivitetsarmband passa utmärkt. De är ofta enkla att förstå med smidiga funktioner för att hålla koll på den dagliga aktiviteten och kan hjälpa till en bättre hälsa och livsstil.

Om aktivitetsarmbandet går att ansluta till en mobiltelefon kan du få tillgång till appar som gör träningen än mer effektiv och inspirerande. Tester av aktivitetsarmband har visat att denna typ av produkter har mycket att erbjuda för någon som vill lägga om till en hälsosammare livsstil. För träningsentusiaster så kan aktivitetsarmband däremot vara lite för enkelt.

Aktivitetsarmbandets funktioner

aktivitetsarmband fördelarOlika aktivitetsarmband har olika funktioner. Vilka funktioner du behöver beror på vilken typ av träning du ägnar dig åt och hur mycket du tränar. Innan du köper ett aktivitetsarmband kan det därför vara bra att fundera över vilka funktioner som är viktiga för just dig. Här går vi igenom några av de vanligaste funktionerna som aktivitetsarmband ofta har.

 • Display
  De flesta aktivitetsarmband har en skärm där du kan läsa av alla resultat som armbandet registrerar. Det motiverar till rörelse och träning.

 • Stegräknare
  Den här funktionen tycker många som har ett aktivitetsarmband är inspirerande och rolig. Här kan du enkelt hålla koll på hur många steg du har gått under dagen.

 • Sömnkvalitet
  Dina sovvanor påverkar din hälsa, kanske mer än vad du tror. Ett aktivitetsarmband som mäter din sömnkvalitet kan därför vara till stor hjälp. Den mäter dina rörelser när du sover och uppfattar också om du vaknar till mitt i natten.

 • Kaloriräknare
  Här kan du se hur många kalorier du har bränt. Denna funktion är särskilt användbar för dig som vill gå ner i vikt.

 • Vattentät
  Gillar du att simma är det bra att se till att aktivitetsarmbandet är vattentät.

 • Pulsmätare
  Funktionen hjälper dig att hålla kolla på pulsen under träningen. Pulsmätare kan även visa när du är stressad i din vardag. När pulsen stiger ökar ofta din stressnivå.

Vad är en pulsklocka?

En pulsklocka, kallas ibland även för en löparklocka eller sportklocka, är mer avancerad än ett aktivitetsarmband och passar dig som har ett stort intresse av träning och hälsa. Precis som med ett aktivitetsarmband är det en stor fördel om du kan ansluta pulsklockan till din mobil och därigenom få tillgång till olika appar.

Pulsklockans funktioner

pulsklocka och funktioner

Det finns pulsklockor med ett brett användningsområde. Dessa kan användas till olika typer av träning men sedan finns det också mer specialanpassade klockor som är skräddarsydda för att passa en viss typ av träning. Här går vi igenom vanliga funktioner som pulsklockor ofta har.

 • Display
  En stor och tydlig skärm underlättar och ger dig snabb kontroll över dina aktiviteter och resultat.

 • Vattentät
  Det är bra om pulsklockan är både vatten- och dammfri.

 • GPS
  Med hjälp av en GPS kan du mäta distansen, maxhastigheten, genomsnittshastigheten samt hålla koll på dina rutter och följa utvecklingen i realtid. Det ger inspiration och motivation att träna mer och sträva efter bättre resultat. Nackdelen med GPS-funktionen är att den drar mycket batteri och används oftast endast vid aktiv träning utomhus t.ex. löpning, promenader eller liknande.

 • Pulsmätare
  Med en pulsmätare har du full kontroll på dina prestationer och du kan få ut mycket mer av din träning. Det finns pulsklockor med inbyggda pulsmätare och det finns klockor med ett pulsband som fästs runt bröstet. Pulsklockan bör också kunna mäta din vilopuls och din maximala syreupptagningsförmåga.

 • Träningsprogram
  Detta är en smart funktion där du antingen väljer ett redan förinställt träningsprogram eller skapar ett träningspass som passar just dig. Vanliga träningsprogram är program för löpning, styrketräning, simning, cykling och så vidare.

 • Minnesfunktion
  Om du vill kunna analysera din träning i efterhand är det bra om pulsklockan har en minnesfunktion och att du kan föra över all data till en dator.

Många av de bästa pulsklockorna på marknaden har även många av de funktioner som hittas på aktivitetsarmband så som sömnövervakning och så vidare. Är det träning du vill syssla med så är en renodlas träningsklocka det bästa valet. Ett exempel är Garmin pulsklockor som kan mäta pulsen, följa din konditionsutveckling och sedan erbjuda skräddarsydda träningsprogram som är specifikt anpassade efter din träningsnivå.

Vilket är bäst – Pulsklocka eller aktivitetsarmband?

Ja, det är frågan! Som vi har sett har både pulsklockan och aktivitetsarmbandet många smarta funktioner. Aktivitetsarmbandet är lite enklare och därför också lite billigare. Ett armband passar perfekt för den som vill börja träna och leva lite sundare. Du får enkelt koll på till exempel förbrukade kalorier, hur många steg du gått och din sömnkvalitet. Aktivitetsarmbandet motiverar användaren att röra på sig mer och att ta hand om sin hälsa. Aktivitetsarmband är också lite mindre än pulsklockor och kan bäras runt handleden dygnet runt.

Pulsklockan är större, tåligare och mer avancerad och är därför överlägsen för träning. Den kan ha olika specialprogram för till exempel löpning, cykling och simning och passar dig som tränar mycket eller är elitidrottare. Du får helt enkelt en mer övergripande bild över dina träningsprestationer. Läs mer hur pulsklockan kan förbättra din löpning.