Bästa vinkylen 2020 – Köpguide för vinkylar till servering & lagring

vinkylar som fungerar bäst

För vinälskare som dricker vin regelbundet drömmer ofta om att ha en egen vinkällare i hemmet, men för de allra flesta personer så är detta en omöjlighet av flera anledningar. Det näst bästa är helt enkelt att investera i en vinkyl för långtidslagring eller för att förvara vin till servering med korrekt temperatur. Eller varför inte en vinkyl så gör båda delarna med två olika temperaturzoner.

Det finns ett stort antal olika modeller av vinkylar att välja mellan och allt från enkla stilar till lite mer avancerade fristående modeller. Dessutom finns det ett stort antal olika storlekar att välja mellan och vad som passar dig bäst hänger så klart på hur många vinflaskor du planerar att lagerföra eller långtidslagras.

Sen finns det även fristående vinkylar från små till stora vinlagringsskåp, men också vinkylar som är avsedda för inbyggnad i befintlig köksinredning eller liknande.

Vi har gått igenom hela den svenska marknaden i jakten på den bästa vinkylen och har kommit fram till ett par olika modeller och storlekar av både fristående, men också vinkylar för inbyggnad.


Caso WineMaster 24 (liten & fristående) – Bästa vinkylen

Caso WineMaster 24 bästa liten vinkyl

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra kundrecensioner hos olika butiker på nätet.

Caso WineMaster 24 är en väldigt gedigen vinkyl på flera sätt och har också fått väldigt bra kundrecensioner runt om på nätet hos olika butiker. Storleken på 24 flaskor gör att vinkylen passar de allra flesta hem och skulle det finnas ont om plats så är designen snygg nog att ha vinkylen ståendes där man kan se den.

2 stycken temperaturzoner

Det bästa med Caso WineMaster 24 är ändå möjligheten till att sätta två olika temperaturer i två olika avdelningar för smidigare förvaring. Dessa två zoner/avstyckningar går att ställas in helt separat från varandra och temperaturen kan väljas från 2 till 22°C. Något som är värt att poängteras är att den nedersta zonen ej kan ha en lägre temperatur än den översta zonen och i den nedre zonen kan du välja en temperatur från 7 – 22°C.

Två temperaturzoner i en vinkyl är bra av flera anledningar och vanligtvis är det populärt att ha en zon där du långtidslagrar viner, sen en zon där du lagrar viner som kommer drickas den närmsta tiden. D.v.s. viner som är färdiga att serveras när som helst.

Storleken på vinkylen sägs vara 24 flaskor, men då det finns olika storlekar på flaskor så är detta antal lite överskattat. Vi skulle säga att 18-20 vinflaskor är en bättre siffra som är mer rimligt och det är också något vi har sett i de kundrecensioner som finns hos de svenska butikerna.

Ljudnivån är på 39 dB endast, vilket är väldigt tyst för att vara en kyl överhuvudtaget och det ska inte vara några problem med att ha vinkylen ståendes framme. Ljudnivån kan jämföras med ett tyst bostadsrum med ventilation i hemmet som ligger från 30-40 dB.

Det finns 4 stycken hyllplan i trä och som också kan tas ut om man behöver göra extra plats för sina bästa vinflaskor eller champagneflaskor som tar lite extra utrymme. Glaset i glasdörren är tillverkat av riktigt glas som också är tonat för att skydda flaskorna emot skadligt UV-ljus.

Specifikationer för Caso WineMaster 24 – Bästa lilla vinkylen

 • Storlek 24 flaskor.
 • Energiklass A.
 • Årlig energiförbrukning hamnar på 141 kWh/år, ca. 100 kronor per år.
 • 2 temperaturzoner.
 • Temperaturer från 2 – 22°C.
 • Ljudnivå 39 dB.
 • Storlek 87,5 x 40 x 54,5 cm.
 • Vikt 33 kg.

Bosch KSW38940 (stor & fristående) – Vinlagringsskåp

Bosch KSW38940 197 flaskor stor fristående vinkyl

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Väldigt populär modell för personer som letar efter en stor fristående vinkyl.

För personer som är väldigt inbitna samlare av exklusiva viner så krävs det stor och ordentlig förvaring för många vinflaskor. De flesta är nog överens om att Bosch tillverkar vitvaror av hög kvalité och Bosch KSW38940 är en sådan produkt, vilket också märks på de kundrecensioner som hittas runt om på nätet.

Bosch KSW38940 är inget annat än en vinkyl för perfekt långtidslagring av vinflaskor eller andra alkoholhaltiga drycker. Modellen har flera förbättrade system för att bättre långtidsförvaring av vin d.v.s. både kolfilter för renare luft, men också minimalt med vibrationer från kylaggregatet.

Mycket förvaring med två temperaturzoner

Den stora förvaringen på 197 flaskor gör Bosch vinkylen till en väldigt attraktiv vinkyl för långtidslagring och den rostfria stål designen gör att kylen passar in vart som helst i hemmet. Den översta hyllan kan också vinklas så att flaskorna hamnar lite vertikalt ifall man skulle vilja sätta ett par flaskor för presentation.

Hyllplanen är tillverkade i riktig ek och rymmer 197 st vinflaskor på 0,75 liter. Alla hyllplanen är flyttbara så att du kan själv välja hur det ska se ut inne i vinkylen.

Vinkylen från Bosch har också två temperaturzoner för optimal förvaring av viner och båda zonerna kan regleras från 5 till 22°C helt oberoende från varandra. Kylningen regleras helt elektroniskt och kylfläkten ser till att temperaturen stämmer överens regelbunden i de två zonerna.

Vanligtvis så använder man en zon för viner som ska serveras och sedan den andra delen för långtidslagring. Väldigt inbitna vinälskare använder i vissa fall en stor vinkyl helt till långtidslagring och sedan använder de en mindre vinkyl för viner som är redo att serveras. Så klart kostar denna lösningen extra i både elkostnad och inköp av vinkylar.

Optimal för långtidslagring

Det bästa med Bosch KSW38940 är möjligheten till att använda vinkylen både som långtidslagring, men också en vinkyl för serveringsklara viner. Så klart går det att använda den i kombination med båda, då vinkylen har två stycken temperaturzoner.

Bosch vinkylen är dock extra bra för långtidslagring av två skäl och det ena är att kylen har ett ordentligt kolfilter som renar luften regelbundet. Sedan har vinkylen också finesser som motverkar vibrationer från kylaggregaten. Dessa två egenskaper är extra viktigt för långtidslagring av viner.

Så klart så har vinkylen också UV-skyddat glas i dörren och dörren kan antingen öppnas från vänster eller höger. Dörren kommer dock färdigmonterad så att den öppnas åt höger.

Specifikationer för populära Bosch KSW38940 vinkyl

 • Storlek 197 flaskor.
 • Energiklass A.
 • Årlig energiförbrukning på 213 kWh. Närmare 200 kronor per år.
 • Ljudnivå 42 dB. Motsvarar ungefär ett kök med bakgrundsljud från ventilation.
 • 2 temperaturzoner från 5 – 22°C
 • Mått 186 x 59,5 x 59,5 c.
 • LED-belysning på insidan av vinkylen.
 • Fristående modell.
 • Kolfilter för luftrening.
 • I princip inga vibrationer från kompressorn.
 • Elektronisk temperaturkontroll.
 • Elektronisk kylfläkt som regelbundet reglerar temperaturen med jämn fördelning i hela skåpet.
 • 100 dagars nöjdhetsgaranti om vinkylen registreras direkt efter köp.

Electrolux ERW0673AOA (liten & inbyggnad) – Serveringsvinkyl

Electrolux ERW0673AOA

ButikPris
Hittade inga butiker.

Electrolux är kända för att tillverka framförallt kylar av hög kvalité och vinkylen ERW0673AOA från Electrolux är inget undantag. Storleken på denna vinkyl är inte speciellt stor, men för de flesta personer så räcker denna storleken och är fullt tillräcklig för att hushålla några serveringsklara vinflaskor.

Storleken på 820 x 294 x 571 mm gör att denna vinkyl får plats även i de minsta köken och ska passar under de flesta köksbänkar utan några större problem.

Utrustad med antivibrationssystem

Något som man bör känna till när man förvarar vinflaskor är att vibrationer är direkt skadligt för vin och detta gäller även om du bara tänker förvara vinet ett kort tid. Vibrationerna kommer från kompressorn eller kylaggregatet på vinkylen och där bör alltid sitta något som dämpar vibrationer. Electrolux ERW0673AOA är utrustad med rätt teknik för att motverka vibrationer i skåpet.

Glaset är även utrustat med UV-skydd så att det skadliga ljuset från externa källor inte kan komma åt dina vinflaskor. Det finns dock LED-belysning inne i vinkylen, men ljus från LED-ljuskällor kan inte skada vinet.

Vinkylen från Electrolux är på många sätt väldigt bra och har flera bra egenskaper som ger en trygghet att vinflaskorna förvaras på ett korrekt sätt. Det bästa med Electrolux vinkyl är så klart alla de bra egenskaperna, men något vi tycker är extra betryggande är den långa garantitiden på 5 år som Electrolux ger på denna modellen. Något som väldigt få tillverkare kan ge på sina vinkylar.

Fungerar bra för långtidslagring

Electrolux har valt att ta fram en vinkyl som liknar en riktig vinkällare på flera sätt och är fast beslutna på att leverera en vinkyl som uppfyller all de krav som finns för långtidslagring. D.v.s. inga vibrationer, korrekt UVA-skydd mot skadlig strålning från yttre källor, perfekt temperatur från 16 till 38°C och dessutom har vinkylen ett system för korrekt luftfuktighet.

Specifikationer för inbyggnadsmodellen Electrolux ERW0673AOA

 • Storlek 20 flaskor.
 • Energiklass A.
 • Årlig förbrukning 140 kWh.
 • Ljudnivå 44 dB.
 • Mått 822 x 300 x 550 mm.
 • 5 års garanti.
 • Antivibrationssystem.
 • Reglerar luftfuktighet.
 • UV-skydd i glaset.
 • 1 temperaturzon  från 16 – 36°C
 • Vikt 28 kg.
 • Inbyggnadsmodell.

Vestfrost W38 (för inbyggnad & fristående) – Två temperaturzoner

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 på tyska Amazon efter flera bekräftade användare.

Vestfrost W38 kommer från en känd dansk tillverkare som tillverkar allt från solpaneler till avancerade vinkylar. Modellen är väldigt omtyckt av flera anledningar och det bästa med Vestfrost W38 är möjligheten till att förvara viner med två olika temperaturzoner. Vinkylen har dock fler egenskaper som gör denna modell extra attraktiv, vilket är möjligheten till att använda den både som fristående modell och för inbyggnad.

Vinkylen från danska Vestfrost har dessutom fått fantastiska kundrecensioner hos de flesta butiker på nätet. Vestfrost W38 är relativt populär för inbyggnad under köksbänken eller direkt i köksön i köket.

Medelstorlek

Storleken på Vestfrost W38 klassas som medel och kan förvara upp till 38 stycken 0,75 liters vinflaskor. D.v.s. fullt tillräckligt för någon som vill lagerföra lite vinsorter i köket som är redo till att serveras när tiden infinner sig.

Med sina två temperaturzoner så blir det även möjligt att lagerföra lite olika sorters viner som kräver lite olika temperaturer. Eller varför inte ha öl i den ena och vin i den andra. Om du vill lagra olika vinsorter så går det bra att t.ex. ha vita viner i den ena och röda i den andra.

Vinkylen har elektrisk styrning av temperaturen som kan reglera temperaturen från 5 till 18°C och detta innebär att vinkylen klarar av allt från söta vita viner (5-6°C) till röda viner som gillar temperaturer kring 16-18 grader. Rosévin och torra vita viner gillar temperaturer kring 7-13°C.

Vinkylen har en ljudnivå kring 45 dB, vilket kan jämföras med köksutrymmen med ventilation som ligger någonstans kring 40 dB, så något högre än ett relativt tyst kök. Glaset i dörrarna är behandlade med UV-skydd så att solstrålar ej kan komma in och första vinet.

Specifikationer för fristående/inbyggnadsmodellen Vestfrost W38

 • Storlek 38 flaskor.
 • Energiklass B.
 • Årlig förbrukning 195 kWh.
 • Ljudnivå 45 dB.
 • Mått 820 x 595 x 573 mm.
 • Reglerar luftfuktighet.
 • Kolfilter för ren luft i vinkylen.
 • Kompressorn har vibrationsdämpning.
 • UV-skydd i glaset.
 • 2 temperaturzon  från 5 – 18°C
 • Vikt 49kg.
 • För inbyggnad och fristående.

Köpguide för val av vinkyl till hemmet

Vi har kompilerat ihop några punkter som hjälper dig att välja vilken typ av vinkyl du bör kollar efter när du ska köpa din första vinkyl till hemmet. Där finns ändå en hel del saker man bör fundera över innan en vinkyl väljs ut och vi vill gärna komma med ett tips innan du beslutar dig för en särskild vinkyl.

Om du är nybörjare på att lagra viner så kommer vi även gå igenom några få regler som gäller vid förvaring av viner, allt från kortare förvaring för serveringsklara viner men också för lagring av åldrande viner. Där finns trots allt en del att tänka på för att vin ska lagras och åldras på ett korrekt sätt utan att vinet förstörs.

4 punkter för lyckas med åldrande/lagring av vin

Här kommer 4 stycken viktiga punkter du måste känna till om du vill börja lagra vin under en lång tid. För att lyckas med sin långtidslagring så behöver man följa ett par enkla regler för att på bästa sätt få vinet att åldras på ett korrekt sätt.

Känner du inte till dessa punkter så är risken väldigt stor att vinet kommer bli förstört inom de närmsta åren.

Jämn temperatur under hela lagringstiden

Något som är extra viktigt för att lyckas med åldrande av vin är att hålla en jämn och konstant temperatur under hela lagringsprocessen. Helst bör temperaturen ligga jämnt kring 11-12°C under hela lagringstiden och temperaturen bör ej fluktuera alldeles för mycket under denna processen.

Så klart påverkas temperaturen något varje gång vinkylen öppnas, men det kan vara smart att undvika för långa perioder med en öppnad kyldörr. Sen är det bra om vinkylen kan snabbt återfå rätt temperatur när kyldörren stängs igen.

Det är också värt att nämna att dessa temperaturer endast avses för långtidslagring och är inte alls de temperaturer som man bör ha på viner som ska serveras. Mer om vilka temperaturer som rekommenderas kommer lite längre ner i ett eget stycke.

UV-ljus är direkt skadligt

Som de flesta personer känner till så är UV-ljus direkt skadligt för det mesta, även för oss människor som kan få hudcancer av för mycket UV-ljus. Det samma gäller för vin som lagras och med UV-ljus så accelererar mognadsprocessen utom kontroll.

Det bästa är så klart att förvara vinflaskor bakom en dörr som saknar något glas överhuvudtaget, men sådana vinkylar tillhör inte de mest vanliga och är väldigt svåra att få tag på. Men de flesta vinkylar har en dörr av glas som nästan alltid är tonade och ibland i flera lager för att minska ljusinsläppet.

Glas är dessutom ett väldigt bra filter emot UV-ljus och filtrerar redan ut 90% av UVA, UVB och UVC-strålning. Vinkylar som har inbyggd LED-slinga för presentation ska inte vara skadligt för vin överhuvudtaget då det helt enkelt inte är rätt typ av ljus som kommer från LED-lampan.

Men även om vinkylen har ett ordentligt glas i dörren med flera lager UV-skyddstoning så är det inte rekommenderat att ställa vinkylen på en plats i hemmet där sol kommer in regelbundet. Detta gäller framförallt för de som tänker åldra eller lagra vin under lång tid och kan spela en avgörande roll om vinet blir bra eller inte. Ställ i stället vinkylen på ett ställe i hemmet där det är skugga regelbundet och där inte så mycket utomhusljus kommer in.

Kolfilter för att motverka dofter

En lite finare vinkyl har ofta ett ordentligt kolfilter som hela tiden motverkar dålig doft inne i själva vinkylen. Doft kan komma från allt möjligt och har man otur så kan en vinflaska ha blivit dålig under själva lagringsprocessen. Då vill man helst undvika att det dåliga vinet sätter smak på de andra vinflaskorna.

Allt eftersom tiden går så blir korken sämre på vinflaskor och kan på så sätt släppa in dofter från olika saker som sedan sätter konstig smak på vinet. Så om du ska långtidslagra viner så bör du kolla efter en vinkyl som har en ordentligt kolfilter som hela tiden renar luften.

Lagom fuktighet

De flesta vinflaskor använder kork och dessa behöver en lagom fuktighet för att hålla sig fräscha, så att nytt syre inte läcker in i vinflaskan. En alldeles för låg fuktighet kan få korken att torka och då är risken att korken krymper så att syre börjar läcka in. Det krävs inte speciellt mycket syre för att vinet snabbt ska bli förstört.

Fuktigheten i en vinkyl bör ligga kring 50-80% och vanligtvis så sköter vinkylen detta helt automatiskt.

Övrigt

Det sägs också att vinflaskor är känsliga för vibrationer från t.ex. fläktaggregat eller kompressor på vinkylen och ska man lagra vinflaskor under lång tid så se till att välja en vinkyl som har extra dämpning på dessa kylaggregat.

Hyllor av trä ska också vara extra effektivt emot vibrationer och troligtvis så bör du undvika hyllor tillverkade av metall då vibrationer snabbt fortplantar sig i metallkonstruktioner. Det viktigaste är dock att kompressorn eller kylaggregatet i vinkylen har något dämpande för vibrationer.

Vill du endast använda vinkyl till serveringsklara viner så är detta inte alls lika viktigt.


Olika typer av vinkylar och vad de används bäst till

De flesta personer som letar efter en vinkyl för första gången blir snabbt förvirrade över hur mycket där finns att välja på och plötsligt blir det inte lika enkelt att välja rätt typ av vinkyl. Det är långt ifrån alla personer som vill långtidslagra sina vinflaskor, utan vill bara ha en enkel vinkyl som har serveringsklara viner med rätt temperatur.

Vi kommer gå igenom lite snabbt vilka alternativ det finns att välja på och troligtvis så kommer du finna vilken typ av vinkyl som lämpar sig bäst till ditt ändamål.

Vinkyl redo för servering

Detta är vad vi kallar för serveringsvinkyl/serveringskyl och denna typ av vinkyl är också den allra vanligaste som de flesta letar efter när de kollar på vinkyl. Dessa vinkylar är endast gjorde för att hålla rätt temperatur för röda viner eller vita viner och även champagne.

När man tittar på en serveringsvinkyl så är det inte alls lika viktigt med t.ex. vibrationer, UV-ljus, luftfuktighet med mera då vinerna ej ska lagerföras speciellt länge. Du behöver alltså inte stirra dig blind på dessa grundregler då vinet kommer drickas inom den närmsta framtiden.

Du vill däremot välja ut en vinkyl som kan hålla temperaturen relativt jämn och som kan rymma tillräckligt med flaskor för att du ska bli nöjd.

Dessa serveringskylar finns som både fristående vinkyl, men också som inbyggbara vinkylar som kan placeras i köket under diskbänken eller liknande utrymmen. Vilken typ som passar dig bäst är helt upp till dig själv, var däremot noga med måtten om du väljer en inbyggbar vinkyl.

Vinkyl för långtidslagring

Vinkylar för långtidslagring finns det gott om, allt från mindre inbyggbara vinkylar till stora fristående vinlagrgingsskåp som rymmer över 200 vinflaskor eller mer. Så klart ställs det högre krav på dessa vinkylar då de ska kyla vin över en betydligt längre tid än traditionella serveringskylar.

En vinkyl för långtidslagring ska ha kolfilter för renare luft, men också kunna motverka vibrationer från kylaggregatet på vinkylen. Vinkylen ska också kunna hålla rätt nivå av luftfuktighet och ska också vara helt skyddad från UV-ljus i form av en glasdörr med toning.

Om man vill ha en vinkyl för både servering och långtidslagring så finns det bra vinkylar som har två temperaturzoner för detta ändamål.