Bästa VR-glasögon för spel & film

Bästa VR-glasögon för spel & film

Marknaden för VR-glasögon har äntligen börjat mogna med flera väldigt bra alternativ för både spel och film. Hur du vill använda virtuell verklighet dikterar ganska mycket vad du bör kolla efter.

Vill du spela avancerade speltitlar från din PC-dator så finns det ett par olika alternativ så som t.ex. HTC Vive eller HP Reverb G2. Däremot krävs det en ganska kraftfull dator, speciellt på VR-glasögon som har hög upplösning. Vill du kolla film eller serier och kanske prova på enklare VR-spel så finns det billigare VR-glasögon att välja så som t.ex. Oculus Go eller den vassare Oculus Quest 2.

I vårt bäst i test har vi plockat fram en testvinnare för avancerat VR-spelande men också en testvinnare för vardagligt media tittande. Köpguiden är baserat på flera oberoende test av VR-glasögon och även kundrecensioner om vi sedan har sammanställt till en färdig rangordnat lista.

Senast uppdaterad September 2021

Oculus Quest 2 - Bäst i test

Bäst i test
Oculus Quest 2 bild 1Oculus Quest 2 bild 2Oculus Quest 2 bild 3Oculus Quest 2 bild 4
 • Quest 128 GB
 • Quest 256 GB
ButikPris
3790:-Besök
3990:-Besök
4307:-Besök
4490:-Besök
ButikPris
5186:-Besök
5546:-Besök
5990:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor hos Amazon efter att över 2400 kunder testat VR-glasögonen
 • 4,5 av 5 stjärnor när Techradar testa Oculus Quest 2 2020
 • 8,7 av 10 när cnet.com testa VR-glasögonen
 • 90% ”Best Value” enligt PCGamer.com 2020

Den nyare och förbättrade Oculus Quest 2 har mer eller mindre tagit marknaden med storm. I princip alla oberoende test vi har kunnat hitta så har modellen fått ett närmast toppbetyg. Även kunderna har sagt sitt och bara på Amazon USA så har VR-glasögonen Oculus Quest 2 ett samlat kundomdöme på 4,6 av 5 stjärnor efter över 2 000 kundrecensioner.

En värdig bäst i test vinnare som visar att trådlöst är bäst

Bäst i test vinnaren Oculus Quest 2 är avsevärt förbättrad jämfört med den första generationen och det är tydligt att trådlösa VR-glasögonen kommer vara det som tar över i framtiden. Men även om Oculus Quest 2 är trådlösa så kan de också kopplas in till datorn för mer tungdrivna speltitlar.

Så vilka är de bästa nya egenskaperna med Oculus Quest 2? Det bästa med den nyare modellen är den högre upplösningen med (1832 x 1920 pixlar per öga) och högre uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Men VR-headsetet har också fått den senaste CPU Qualcomm Snapdragon XR2 som ungefär är 30-50% snabbare än tidigare modellen. Optiken har också blivit förbättrad och du kan nu också ställa avståndet mellan ögonen som oftast är ett problem på många modeller.

Oculus Quest 2 öppnar upp helt nya dörrar jämfört med vad vi har sett tidigare och modellen är avsevärt bättre än förväntat. Den är dessutom billigare än den tidigare storsäljaren Oculus Quest 1. Där finns eller inga krav på att koppla in en speldator eller liknande för att uppleva bra VR. Något som däremot numera är ett krav är ett Facebook-konto och det är troligtvis anledningen till varför modellen säljs så billigt.

Batteritiden ligger någonstans mellan 2-3 timmar beroende på vad du spelar eller tittar på. Vill du har längre batteritid så finns där tillbehör för detta i form av headset med inbyggt batteri. Bäst i test vinnaren kan styras/kontrolleras med de medföljande handkontroller men också genom att bara använda händerna. Alla rörelser spåras med fyra inbyggda kameror.

Oculus Quest 2 har egentligen bara en nackdel vilket är kravet på ett Facebook-konto. Men är det något som du kan leva med så är Oculus Quest 2 utan tvekan en av marknadens mest prisvärda och bästa VR-glasögon just nu.

 • Absolut toppbetyg i alla oberoende test av VR-glasögon och från användarna själva
 • Hög upplösning per öga med 1832 x 1920 pixlar per öga, 50% mer än Oculus Quest 1
 • Bra uppdateringsfrekvens på 90 Hz
 • Helt trådlösa VR-glasögon som även kan kopplas till dator för tunga speltitlar
 • 2-3 timmars batteritid, kan uppgraderas med tillbehör
 • Senaste Qualcomm processor vilket är 30-50% snabbare än tidigare modeller
 • Kan styras med medföljande handkontroller eller med bara händerna
 • Inbyggda högtalare och kräver inga externa hörlurar, men finns ett 3.5 mm uttag
 • Finns i två olika modeller, en med 64 GB internminne och en med 256 GB
Lanseringsår2020
BildskärmLCD
Upplösning per öga1832 x 1920
Frekvens90 Hz
Synfält100°
Vikt503 gram
Krav på hårdvaraIngen, men kan kopplas till dator
Minne64 GB eller 256 GB inbyggt

HP Reverb G2 VR Headset - 4K upplösning

Särskilt rekommenderad
HP Reverb G2 VR Headset bild 1HP Reverb G2 VR Headset bild 2HP Reverb G2 VR Headset bild 3
ButikPris
6217:-Besök
7484:-Besök
7499:-Besök
 • 4 av 5 stjärnor när svenska M3 testa VR-headsetet 2021
 • 75% i PC Gamers test av produkten 2021

Det är inget snack om att HP Reverb G2 erbjuder en av marknadens bästa upplösningar på ett par VR-glasögon. Modellen har bland annat testats av svenska tidningen M3 där den fick ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor med motiveringen "knivskarp bild". Några fördelar PC Gamer nämnade var bland annat den knivskarpa 4K upplösningen men också den långa kabeln på 6 meter.

Knivskarp upplösning på 2160x2160 pixlar per öga

Flera oberoende test av HP Reverb G2 VR Headset kommer fram till samma resultat under 2021. D.v.s. bildåtergivningen är knivskarp med sin 4K upplösning och det märks framförallt i spel som tillåter högre upplösning. Men för att driva moderna PC-spel i 4K-upplösning så krävs det en ganska kraftfull dator med ett modernt grafikkort i den högre klassen.

VR-headsetet ger dig kombinerad VR och Mixed reality genom inbyggda kameror i stället för externa sensorer. Namnet antyder att du kan interagera med verkligheten men riktigt så är det inte. Utan tekniken används för att rita upp rummets begränsningar istället för att behöva sätta upp externa sensorer. Detta öppnar upp möjligheten till att spela VR i olika rum utan behovet av externa sensorer.

Läser vi test på HP Reverb så anses handkontrollerna vara något av det bästa på marknaden. De erbjuder bra ergonomi och är inte lika stora som andra konkurrenter.

Tyvärr är inte responsiviteten lika bra för att spåra headsetet utan extern sensorer, något som flera användare har nämnt i kundomdömen. 

 • Väldigt hög upplösning med 2160 x 2160 pixlar per öga
 • Uppdateringsfrekvens från 60 till 90 hz
 • Lång headset-kabel på 6 meter
 • Inbyggd spårning utan behovet av externa sensorer
 • Hörlurar, och mikrofon
 • 2 x rörelsekontroller

Oculus Rift S - Toppbetyg

Oculus Rift S bild 1Oculus Rift S bild 2
ButikPris
4599:-Besök
5990:-Besök
 • 3,5 av 5 hos Techradar
 • 82% hos PCGamer

Oculus Rift S släpptes samtidigt som bäst i test vinnaren Oculus Quest och inriktar sig till personer som vill spela avancerade spel via datorn. Denna modell kräver alltså att du har en kraftfull dator i hemmet där du kopplar in dina VR-glasögon.

Modellen har fått ett bra betyg i flera oberoende test på nätet och levererar ungefär samma prestanda som dyrare alternativ.

För dig som vill kunna spela PC-spel med avancerad grafik

Har du tidigare haft vanliga Oculus Rift så är detta definitivt en uppgradering så länge du gillar de ändringar som de har har infört. De har nämligen gått ifrån OLED till vanlig LCD-skärm, men genom att göra dessa ändringar så har upplösningen ökat till 2560 x 1440. Detta gör att bilden ser betydligt skarpare ut i VR-världen och är enligt de flesta en bra förbättring. Däremot har uppdateringsfrekvensen gått ner från 90 till 80 Hz, vilket vi själva tycker är fel utveckling.

Något som vi däremot gillar är att de har förbättrat synvinkeln till 115 grader från 110. Även optiken har blivit bra mycket bättre sen Oculus Rift lanserades 2016 och det finns betydligt mindre screen-door effekt på den nyare versionen.

Även spårningen av rörelser och ”space” har förbättrats avsevärt med 5 stycken kamerasensorer på själva enheten.

November 2019 uppdatering till Oculus Quest

Något vi däremot funderar över är hur dessa VR-glasögon kommer stå sig när bäst i test vinnaren Oculus Quest kommer få sin november uppdatering. Denna uppdatering ska möjliggöra att koppla upp Oculus Quest till datorn precis som Oculus Rift S gör. På så sätt kommer du kunna spela samma spel via datorn, men också kunna spela de spel som finns till Oculus Quest helt fristående från en dator.

Så är inte Oculus Quest ett bättre köp i så fall? Visst, skärmen på Oculus Rift S kanske är något bättre men de står inte speciellt långt ifrån varandra. Vi får helt enkelt hålla utkik när uppdateringen landar och se vad som kommer hända. Men det låter som att Oculus Rift S lite tappar din betydelse.

 • Passar bra till dig som vill kunna spela PC-spel genom datorn till VR-glasögon
 • Betydligt bättre än första generationen från 2016
 • Fantastisk optik som förbättrar VR-upplevelsen
 • Grym spårning utan externa sensorer
 • Display med hög upplösning på 1280 x 1440 per öga (2560x1440)
 • Uppdateringsfrekvens på 80 Hz
 • Bra inbyggda hörlurar
Lanseringsår2019
BildskärmLCD
Upplösning per öga1280 x 1440 pixlar per öga
Frekvens80Hz
Synfält115°
Vikt563 gram
Krav på hårdvaraDator

Sony PlayStation VR - För konsol

Sony PlayStation VR bild 1
ButikPris
3495:-Besök
3887:-Besök
 • 4,5 av 5 hos TechRadar i deras test av PlayStation VR
 • 8 av 10 hos svenska M3 i deras test av PlayStation VR 2016

För någon som redan äger ett PlayStation 4 så är Sonys PlayStation VR ett givet köp som har imponerat många testpersoner. PlayStation 4 VR har bland annat fått toppbetyg hos svenska M3 men också hos stora TechRadar.

Enligt dessa oberoende test så är dessa VR-glasögon från Sony ett billigt sätt att komma igång med VR-spel och andra VR-upplevelser. Dessutom levererar glasögonen en VR-upplevelse som kan jämföras med de dyrare alternativen som t.ex. HTV Vive och Oculus Rift.

Bra & billig VR-upplevelse på konsol

Innan vi går in på mer om PlayStation VR så vill vi först påpeka att du behöver köpa till en PlayStation kamera för att få igång VR överhuvudtaget. Har du redan detta så är det så klart inget problem, men om du inte har det redan så behöver du lägga ut ytterligare 500 till 600 kronor. Utan kamera så kommer inte VR-tracking fungera.

Men om du är sugen på att komma igång med att spela VR-spel och äger redan en PlayStation 4, så är dessa VR-glasögon ett perfekt köp. Även om priset är bra mycket lägre än t.ex. Oculus Rift så erbjuder Sony PlayStation 4 ungefär samma bildkvalité och dessutom högre bildfrekvens. Däremot får du ungefär 10 grader mindre synfält, men är enligt många ingen deal breaker.

Äger du ett PlayStation 4 Pro så kan du också räkna med att få bättre VR-upplevelse med högre framerate (bilder per sekund), men också högre upplösning på texturer.

PlayStation VR och vanlig media

Även om PlayStation VR är gjort för att spela spel i virtuell verklighet så kan du även titta på 2D material i VR. Detta innebär så klart att du kan titta på video från både YouTube och Netflix inne i VR-världen.

Något vi och andra testpaneler gillar är möjligheten för andra att se vad du gör i inne i VR-världen samtidigt. D.v.s. familjemedlemmar kan samtidigt titta på TVn medans du spelar i VR och på så sätt kan de också hänga med på vad som händer i VR. Detta öppnar så klart upp möjligheten att kunna spela tillsammans, trots att det är VR.

 • Sony PlayStation VR har fått toppbetyg i flera stora test
 • Snabb OLED-skärm med hög uppdateringsfrekvens på 120 Hz
 • Billig men fantastisk VR-upplevelse om du redan har PlayStation 4
 • Enkel installation med Plug and Play
 • **För att njuta av VR så måste du även köpa till en PlayStation kamera
Lanseringsår2016
BildskärmOLED (AMOLED)
Upplösning per öga1080x960 px per öga
Frekvens120Hz
Synfält100°
Vikt610 gram
Krav på hårdvaraPlaystation kamera måste köpas separat

Oculus Quest - Tidigare testvinnare 2019

Oculus Quest bild 1Oculus Quest bild 2
ButikPris
5990:-Besök
 • 4,5 av 5 hos Trustedreviews ”En game changer”
 • 9,5 av 10 hos spelsidan IGN
 • 4,5 av 5 hos Techradar
 • 91% av PCGamer.com

Oculus senaste VR-glasögon ger oss möjligheten till att uppleva VR på ett korrekt sätt och enligt de största testkällorna på nätet så är detta en riktig fullträff. Bäst i test vinnaren 2019 har bland annat fått toppbetyg hos bland annat Techradar och PCGamer.

Trådlösa VR-glasögon för gaming och media

Äntligen får vi se ett par VR-glasögon som är helt trådlösa och som dessutom går att spela med. Tidigare har vi sett Oculus Go som också var trådlöst, men där fanns endast en handkontroll som lämpade sig bäst till vanligt mediatittande. Oculus Quest är däremot framtagen för att spelas med och är helt fri från kablar samt kravet på en stark PC-dator. Ett helt fristående system, som också gör VR-glasögonen portabla om du vill ta med det till en kompis.

I stället för att ha kameror utsatta i rummet som räknar ut ens rörelser så finns det i stället kameror på enheten som sköter detta. Dessa kameror ritar också upp varningsväggar inne i själva VR-spelet när du kommer för nära ett föremål i verkligheten.

Ordentlig hårdvaruuppgradering

Oculus Quest har nu också fått OLED-display med en upplösning på 2 880 x 1600, vilket är 1600 x 1440 per öga. Detta gör så att du inte får någon ”screen-door” effekt d.v.s. så att det inte ser ut som du tittar genom ett fönster med en ram.

Det bästa med Oculus Quest är definitivt avsaknaden av en kabel. En kabel som ständigt följer en är ganska irriterande när man spelar VR, så detta är helt rätt väg att gå. Att vara helt fri är något som de flesta oberoende test trycker på som något banbrytande. Detta i kombination med att systemet varnar dig när du kommer för nära ett föremål i verkligheten fungerar fantastiskt.

Uppdatering hösten 2019

Det har kommit ett par nyheter gällande Oculus Quest och det ser ut som modellen får en hel del uppdateringar under november 2019. En av sakerna som det talas mest om är egenskapen som gör det möjligt för att koppla Oculus Quest direkt till datorn. Oculus Link (USB 3) ska kunna göra om din Oculus Quest till en Oculus Rift S och kunna spela samma spel via din dator.

En annan väldigt stor nyhet är att de kommer införa styrning med endast dina egna händer med hjälp av ”deep learning”. Detta är relativt stora nyheter för dig som vill kunna ha både VR fristående men också till datorn för mer avancerade datorspel.

 • Bästa VR-glasögonen just nu
 • Fristående/trådlösa VR-glasögon som inte kräver någon PC-dator
 • Från november 2019 kommer du även kunna koppla Oculus Quest till dator med USB 3 och på så sätt spela vanliga Rift spel
 • OLED-skärm med hög upplösning per öga
 • Imponerande grafik trots att allt körs i VR-glasögonen
Lanseringsår2019
BildskärmLCD
Upplösning per öga1440 x 1600 (2880x1600)
Frekvens72 Hz
Synfält95°
Vikt571 gram
Krav på hårdvaraIngen, men kan kopplas till dator (nov 2019)
Minne64 GB inbyggt

Köpguide: Så väljer du bästa VR-glasögon

Guide så väljer du bästa vr glasögon

Den virtuella världen är nog något som lockar de allra flesta personer, vare sig du är 20 eller 50 så är VR en ny intressant teknologi. Virtual Reality är något som vi förut endast har sett på film och som vi länge har väntat på att bli verklighet.

Men när Oculus Rift lanserade första riktiga VR-glasögonen för konsumenter 2016 så har marknaden för VR närmast exploderat. Idag hittar vi betydligt fler modeller från flera olika tillverkare och även lite mer okända tillverkare som t.ex. Primax, HP, Asus, Cygnett, LG med flera är på gång med flera modeller.

Har marknaden för Virtual Reality mognat då? Den har definitivt mognat på så sätt att det finns gott om VR-spel och annan typ av VR-media så som t.ex. 360 graders film. Men det är fortfarande så att det behövs en kabel mellan dator och VR-glasögon för att kunna få ut den bästa VR-upplevelsen när man spelar VR-spel.

Men för de personer som endast är intresserade av att spela enklare VR-spel och som vill kunna titta på VR-film eller annan media så finns där bra alternativ utan kabel. Dessa VR-headset är vad vi kallar för fristående VR-glasögon d.v.s. allt är inbyggt i själva enheten och är inte beroende av någon extern hårdvara. Oculus Go är just nu bästa fristående VR-glasögonen och är definitivt det bästa valet om du bara vill prova på enklare VR-spel och annan bildmedia.

Så beroende på vad du vill använda dina VR-glasögon till, så dikterar det vilken typ av modell du bör välja för att få ut den bästa VR-känslan.

Vilken typ av VR-användare är du?

Det finns egentligen två olika typer av VR-användare. Den ena som vill kunna spela avancerade speltitlar genom dator och VR-glasögon, vilket så klart kräver en kraftfull dator. Den andra skaran vill gärna prova på enklare VR-spel men också kunna titta på olika media i VR-världen.

Många som letar efter VR-glasögon vill kunna titta på filmer, serier, 360 graders filmer, surfa på nätet med mera. Då finns det egentligen ingen anledning till att investera i t.ex. HTV Vive som måste kopplas upp mot datorn med en tjock kabel. Sådana användare vill kunna chilla i soffan eller sängen när de tittar på strömmat innehåll från olika tjänster.

För spelentusiasten

VR-spel

Om du älskar att spela avancerade speltitlar på datorn och är intresserad av att ta ett steg längre med att börja spela VR så är Oculus Rift eller HTC Vive ett bra val. Detta förutsätter att du redan har en ”gamingdator” med ett ganska så bra grafikkort, annars är det en ganska så dyr investering om du ska behöva köpa en dator och VR-glasögon.

Men det är också viktigt att poängtera att du behöver en ganska så kraftfull dator för att kunna driva vissa spel i VR. Detta varierar så klart från spel till spel och vilken typ av grafik du väljer i spelet. Men du kan räkna med att nya datorspel med snygg grafik är extra tunga att drivas i VR.

Oculus Quest 2 erbjuder däremot både enklare spel trådlöst men kan också kopplas upp till datorn med en snabb USB-c kabel för att streama spelen direkt till headsetet.

I framtiden kommer vi se nyare teknologi i form av eye tracking med foveated rendering, vilket kommer minska påfrestningar på datorn ganska avsevärt. Men vi är inte riktigt där än och det kommer säkert dröja något år till innan detta implementeras på bred front.

Men om du äger spelkonsolen PlayStation 4 så har du också möjlighet till att införskaffa Sonys PlayStation VR. Då får du också ned kostnaden ganska rejält och låt inte det låga priset avskräcka dig. PlayStation VR levererar en fantastisk VR-upplevelse med en klar och snabb bild som kan jämföras med de dyrare enheterna.

Däremot blir VR-upplevelsen bättre om du äger ett PlayStation 4 Pro som innehåller en kraftfullare hårdvara än den enklare ursprungsmodellen.

För serie- & filmentusiasten

Media för VR-glasögon

För de som vill kunna titta på film eller annan media på en 100 tums TV i den virtuella världen så finns det ingen anledning till att investera i VR-glasögon som kopplas upp till datorn. Det finns redan en rad olika modeller så som t.ex. populära Oculus Go som enkelt kan visa denna typ av media.

Det allra bästa med fristående VR-glasögon som t.ex. Oculus Go är friheten från kablar d.v.s. du kan sitta vart du än vill i ditt hem och konsumera filmmedia. Nackdelen är väl att enheten måste laddas regelbundet och erbjuder ungefär 3 timmars tittande. Vissa användare löser detta problem med att koppla in en powerbank eller liknande.

Dessa fristående VR-glasögon har ingen supersnabb processor eller grafikkort och därför är spelandet ganska begränsat. Men de är ungefär lika kraftfulla som mobiltelefoner, vilket ändå öppnar upp för enklare spel i VR.

Vill du däremot titta på film eller serier via t.ex. Netflix, Plex, Youtube eller liknande videotjänster så är denna typ av VR-glasögon det bästa valet.

Under 2019 så kommer vi även få se nya Oculus Quest som är en uppgradering på populära Oculus Go. Den nuvarande versionen av Oculus Go blev riktigt populär och även om den endast hade en handkontroll så lyckades utvecklare ta fram några intressanta VR-spel. Men på nya Oculus Quest så kommer VR-headsetet att använda två handkontroller, vilket så klart öppnar upp för betydligt mer avancerade spel.

När Oculus Quest lanseras så kommer vi givetvis ta med enheten här i vårt bäst i test för VR-glasögon.

VR-glasögon för mobiltelefoner

VR för mobiltelefoner med Google Cardboard

När VR slog igenom 2016 så kom där en rad olika produkter som möjliggjorde att använda mobiltelefon som skärm i ett plasthölje och på så sätt fick man prova på VR. Några av dessa produkter var bland annat Google Cardboard och Samsungs VR Gear som passade både iPhone samt Android-telefoner.

Men vi tycker inte dessa ska jämföras med riktiga VR-enheter som är kalibrerade och som har bättre påkostade glaslinser för bättre bildkvalité. Det kan vara en kul grej att få prova på lite snabbt men är inget som man kommer använda regelbundet.

Vill du få uppleva riktig VR-känsla så är detta tyvärr inget bra alternativ, dessutom saknar du de viktiga handkontrollerna som möjliggör handrörelser i VR-världen.

De som lyckades bäst var helt klart Samsung Gear VR som kan användas till de flesta Galaxy mobiltelefoner. Men tittar vi på VR-glasögon till iPhone så finns där några få okända märken som har försökt, men som inte riktigt har lyckats.


Framtiden för VR och hur det kommer utvecklas

Det är givetvis omöjligt för oss att gissa hur det kommer se ut i framtiden med VR, men en sak är säker, VR har kommit för att stanna. Utbudet av VR-media så som spel, filmer, serier, 360 graders filmer växer för varje dag som går och det är tydligt att företagen bakom denna typ av media har börjat få upp ögonen ordentligt.

Men vad kan vi förvänta oss den närmsta tiden?

Något som de flesta testpaneler vill prova är Oculus nästa version av VR-headset utan kablar d.v.s. Oculus Quest. Det är enligt oss just nu det mest eftertraktade VR-glasögonen på länge och det på grund av flera anledningar. För det första så kommer detta VR-headset få två handkontroller för bättre spelupplevelse, något som några var missnöjda med Oculus Go.

Oculus Quest kommer även få riktig tracking/spårning av vart du befinner dig i den virtuella världen. Detta kommer ske från kameror som sitter på enheten och inte från externa spårningsenheter som du annars placerar i rummet med t.ex. Oculus Rift. VR-glasögonen kommer fortfarande vara helt oberoende av någon extern dator och förhoppningsvis så kommer vi få se något bättre batteritid också.

Samtidigt som Oculus Quest lanseras vår/sommar 2019 så kommer de även lansera Oculus Rift S som är gjord för de som vill spela VR-spel från datorn. Det vi gillar med detta är att både Oculus Rift S och Oculus Quest kommer kosta lika mycket. Användaren kan alltså själv välja vilken typ av VR-upplevelse som denna önskar.

Oculus Quest S kommer erbjuda högre upplösning från 1080×1200 (originalet) till 1280×1440 pixlar per öga. Optiken ska också vara betydligt bättre och även denna enhet kommer använda inbyggda kameror för att spåra användarens rörelser i den virtuella rymden. Så nu slipper du placera ut externa kameror för att spåra dina rörelser även med denna enhet.

Rift S kommer också ha något som kallas för Passthrough Plus, vilket betyder att du kommer kunna se en del av verkligheten i den virtuella världen. På så sätt blir avståndet i den riktiga världen samma som i den virtuella.

Det ska bli väldigt intressant att se vad för typ av VR vi kommer få under 2019.


Källor

Oculus Quest 2 – Bäst i test 2020

Oculus Quest 2 har blivit en stor succé på grund av avsevärt bättre hårdvara jämfört med tidigare Oculus Quest. 50% bättre skärm och snabbare uppdateringshastighet gör detta till en av marknadens bästa och mest prisvärda VR-Glasögon. Dessutom är den trådlös och kräver därför inga externa enheter som många andra konkurrenter gör. Den kan däremot kopplas in till en dator för att spela betydligt tyngre spel om så önskas.

 • 8,7 av 10 hos CNET – ”Too good to be true” – Länk
 • 90% av PCGamer – ”Faster, better, cheaper” – Länk
 • 4,5 av 5 stjärnor hos TechRadar – ”Offers small changes that make big differences” – Länk

HP Reverb G2 VR Headset

VR-headsetet HP Reverb G2 har en av marknadens bästa skärmupplösningar med 2160×2160 pixlar per öga med upp till 90 Hz. Modellen är endast kabelansluten och kräver en ganska vass dator för att klara av att driva spel i 4K-upplösning. HP Reverb G2 har bland annat fått toppbetyg när svenska M3 testa produkten 2021 men även PC Gamer gav modellen toppbetyg.

 • 4 av 5 stjärnor – ”knivskarp bild” – Länk
 • 75 av 100 poäng – ”Fantastisk bild men något sämre spårning” – Länk

Oculus Quest – Bästa VR-glasögonen 2019

De flesta är nog överens om att Oculus Quest är banbrytande inom VR-segmentet och en stor anledning till det är friheten från kablar. Hängande kablar är för de allra flesta något som stör vid långvarigt användande av VR-glasögon, som man nu slipper helt.

Där ska tydligen också komma en uppdatering under november 2019 som gör att Oculus Quest också kan spela datorspel via datorn. Precis som Oculus Rift och det gör definitivt Oculus Quest extra eftertraktat.

Bäst i test vinnaren Oculus Quest har mer eller mindre fått maxpoäng hos de flesta stora oberoende test på nätet och de flesta vittnar om att det är så här VR ska upplevas.

 • 4,5 av 5 hos Trustedreviews ”En game changer”Länk
 • 9,5 av 10 hos spelsidan IGNLänk
 • 4,5 av 5 hos TechradarLänk
 • 91% av PCGamer.comLänk

Oculus Rift S

Facebooks trådade variant Oculus Rift S är en stor uppgradering på den äldre generationen från 2016 och har mycket att erbjuda till de som vill spela spel via datorn. Men nu när vi har Oculus Quest som dessutom kommer få en uppdatering som möjliggör samma spelmöjligheter med kabel så är frågan vart dessa VR-glasögon passar in.

Oculus Rift S är fortfarande ett par väldigt bra VR-glasögon, men enligt oss och många andra så vinner Oculus Quest den här duellen.

 • 3,5 av 5 hos Techradar – Länk
 • 82% hos PCGamer – Länk

HTC Vive

Virtual reality glasögonen från HTC är idag marknadens mest populära alternativ för VR-spel genom datorn. Det är också det VR-headset som har fått bästa betyg i flera oberoende test av olika VR-enheter. Men det är också det dyraste alternativet, vilket gör att dessa VR-glasögon inriktar sig till riktiga spelentusiaster.

Trots sitt höga pris så måste vi sätta detta VR-headset som bäst i test vinnare baserat på alla de oberoende test som finns att hitta på nätet. Det finns nämligen inget VR-headset som ger den kompletta VR-upplevelse som HTV Vive ger. Allt från snabb bildskärm till fantastiska handkontroller som känns snabba och bekväma. Har du redan en bra ”speldator” och vill bränna lite pengar så är detta ett fantastiskt val.

 • 5 av 5 hos TechRadar 2019 – ”Fortfarande bästa VR-glasögon för PC-datorer” – Länk
 • 4,5 av 5 hos TrustedReviews 2018 – ”Fantastisk VR-upplevelse som slår allt annat” – Länk
 • 4 av 5 hos Amazon.com – Baserat på 1500 kundrecensioner.

Oculus Go

Om det är några VR-glasögon som oftast underskattas så är det Oculus Go. Men faktum är att Oculus Go erbjuder något som få modeller gör d.v.s. inga kablar, helt fristående, uppladdningsbart med mera. Troligtvis så kommer vi får se ytterligare VR glasögon utan kablar i framtiden och förhoppningsvis så slipper vi kablar helt även till de mer avancerade enheterna.

Oculus Go har blivit väldigt populär av flera anledningar, men framförallt är det lägre priset som motiverar många personer att köpa. Vi tror också att den generella personen nöjer sig med enkelt spelande och som dessutom vill kunna använda VR till att titta på film eller annan media. Här är ju Oculus Go överlägset då vi kan ligga i soffan eller i sängen när vi tittar på media.

 • 4 av 5 hos TomsGuide 2018 – ”Första fristående VR-headset som är vinnare” – Länk
 • 4,5 av 5 hos TechRadar 2019 – ”Första VR-headset som kommer gå mainstream” – Länk
 • 4,1 av 5 hos Amazon.com – Baserat på 655 kundrecensioner

Oculus Rift

De första riktiga VR-glasögonen som tog marknaden med storm under 2016 är Oculus Rift som ägs av Facebook. Vi ser detta VR-headset lite som originalet som satte ribban på vad andra tillverkare kommer behöva åstadkomma i framtiden. Oculus Rift är fortfarande väldigt populär och som har ett enormt stöd för olika mjukvaror.

Det som talar för Oculus Rift är det lägre priset jämfört med bäst i test vinnaren HTC Vive. De båda VR-enheterna har flera liknande funktioner och även hårdvaran är närmast identiska. Så du kan förvänta dig ungefär samma bildkvalité och så vidare. Definitivt ett VR-headset att spana in om du är seriös med att vilja spela datorspel i VR från datorn.

 • 4 av 5 hos TomsGuide 2018 – ”Uppfyller allt vad VR-hypen efterfrågar” – Länk
 • 4 av 5 hos svenska M3 2017 – ”Bästa VR-headset som går att köpa idag” – Länk
 • 4,2 av 5 hos Amazon.com – Baserat på 1300 kundrecensioner

Sony PlayStation VR

Vem skulle kunna tro att Sony skulle lansera ett VR-headset till sin PlayStation 4 konsol? Som dessutom presterar fantastiskt med tracking av rörelser och en bildkvalité som presterar med toppnamnen.

För den som redan äger ett PlayStation 4 (gärna pro versionen) så är Sony PlayStation VR ett givet köp för att komma igång med VR-spel. Dessutom kan du kolla på Netflix och andra streamingtjänster om du vill titta på bildmedia i VR.

 • 4,5 av 5 hos TechRadar – Test av PlayStation VR – Länk
 • 8 av 10 hos svenska M3 – ”Teknisk revolution” – Länk
 • 4,3 av 5 hos Amazon.com – Baserat på 700 kundrecensioner

Utgångna VR-headset

Nedan listar vi intressanta VR-headset som vunnit flera stora oberoende test men som tyvärr har slutat säljas. Dessa kan vara av intresse för att jämföra med dagens aktuella modeller och se hur hårdvaran har utvecklats över tid.

HTC Vive - Bäst i test 2018

HTC Vive bild 1HTC Vive bild 2HTC Vive bild 3
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 5 av 5 hos TechRadar i deras virtuella glasögon test 2019
 • 4,5 av 5 hos TrustedReviews
 • 4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1500 kundrecensioner

HTC Vive är idag det bästa alternativet för personer som vill kunna spela avancerade datorspel i virtuell verklighet, däremot kräver det att du har en ganska kraftfull dator. VR-glasögonen har bland annat fått bäst i test hos TechRadar och TrustedReviews med ett toppbetyg som väldigt få virtuella glasögon har fått.

Lämpar sig bäst till dig som vill kunna spela avancerade PC-spel i VR och inte så mycket för att konsumera olika media i VR. Vill du titta på film i VR så finns där billigare och bättre alternativ som t.ex. Oculus Go.

HTC Vive erbjuder den bästa VR-känslan

HTC Vive erbjuder utan tvekan den bästa VR-känslan när det kommer till spelande och de flesta som får prova det för första gången blir snabbt imponerade. Däremot så behöver du en tillräckligt snabb PC-dator för att kunna nyttja systemet till 100%. Tillverkaren rekommenderar att du minst har ett GTX 1060 eller AMD Radeon RX 480 för att köra de flesta spel utan några problem.

Några av de största fördelarna med HTC Vive är det stora utbudet av spel, fantastiska spelkontroller, grym OLED-skärm med bra synfält, bekvämt headset med mera. Den största nackdelen är ju kablarna som måste kopplas till datorn och det är enda sättet just nu. Vill du mest konsumera film eller annan media så finns det batteridriva alternativet Oculus Go som är vår bäst i test vinnare för fristående VR-glasögon.

Stöd för Steam VR

Det bästa med att köpa VR-glasögon som kopplas via din speldator i hemmet är att du får tillgång till speltitlar som förbättrar VR-känslan avsevärt. Utbudet av spel via t.ex. Steam VR är enormt och fortsätter växa allt eftersom VR-tekniken mognar.

Men för att kunna få ut allt som HTC Vive erbjuder så behöver du en kraftfull dator och ett litet spelområde på 2,5 x 2,5 meter där du kan röra dig fritt när du spelar. Har du redan tillgång till detta så är HTC Vive bästa VR-glasögonen just nu.

 • Bästa PC VR-glasögonen enligt flera oberoende test
 • HTC Vive lämpar sig bäst till personer som vill kunna spela PC-spel i VR
 • Snabba, bekväma och pålitliga handkontroller
 • Stort utbud av olika speltitlar genom Steam VR eller Vives egna system
 • Erbjuder bästa VR-känsla och VR-inlevelse just nu
 • Ett bekvämt VR-headset som sitter bra på huvudet även under längre perioder
Lanseringsår2016
BildskärmOLED
Upplösning per öga1080x1200 per öga
Frekvens90Hz
Synfält110°
Medföljande tillbehör2 st handkontroller, 2 st rörelsesensorer
Vikt470 gram
Krav på hårdvaraDator

Oculus Rift - Originalet

Oculus Rift bild 1Oculus Rift bild 2
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 hos Tom’s Guide i deras VR-glasögon test 2018
 • 3,5 av 5 hos svenska M3 i deras test av Oculus Rift 2018

Oculus Rift var första riktiga VR-glasögonen för vanliga konsumenter och lanserades redan 2016. Även om produkten lanserades 2016 så är detta fortfarande en av marknadens bästa VR-glasögon spel och annan media.

VR-glasögonen från Facebook ägda Oculus har fått toppbetyg i de flesta oberoende tester och även kundrecensioner vittnar om att Oculus Rift har mycket att erbjuda.

Kraftfulla VR-glasögon med enormt mjukvarustöd

Genom att vara först ut på marknaden har sina fördelar och därför finns det ett väldigt bra stöd för diverse olika VR-mjukvaror till Oculus Rift. Fördelen med denna enhet framför t.ex. bäst i test vinnaren HTC Vive är enkelheten med att installera och komma igång.

Det bästa med Oculus Rift är helt klart OLED-skärmen som ger en fantastisk bildkvalité och som har en snabb uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Men det förutsätter att du har ett grafikkort i din dator som är tillräckligt snabbt. Upplösningen per öga är 1080×1200 pixlar som ger dina ögon en hög detaljrikedom.

Precis som bäst i test vinnaren HTC Vive så behöver du ha en ganska kraftfull PC-dator för att kunna leverera en bra bild i 90 bilder per sekund. Tillverkaren rekommenderar att du kör minst ett GTX 1060 eller AMD Radeon RX 480 för att kunna spela utan störningar. Om din dator endast kan leverera 50-60 bilder per sekund så kommer du snabbt tröttna och din VR-upplevelse blir förstörd.

När du köper Oculus Rift så medföljer det två stycken handkontroller och två sensorer som ska placeras ut för att läsa av dina rörelser. Priset för Oculus Rift är något lägre än t.ex. HTC Vive trots att hårdvaran till synes verkar vara identisk många gånger.

 • Första riktiga VR-glasögonen på marknaden för konsumenter
 • Toppbetyg i de flesta VR-glasögon test
 • Design som sitter väldigt bra på huvudet och som dessutom är bekvämt
 • Stort stöd för olika VR-mjukvaror och VR-spel
 • Enkel installation jämfört med många andra alternativ
 • 2 handkontroller och 2 sensorer medföljer
 • Stöd för Xbox one kontroller till vissa spel
Lanseringsår2016
BildskärmOLED
Upplösning per öga1080x1200 per öga
Frekvens90Hz
Synfält110°
Medföljande tillbehör2 st handkontroller, 2 st sensorer
Vikt380 gram
Krav på hårdvaraDator

Oculus Go - Bästa fristående

Oculus Go bild 1Oculus Go bild 2
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 hos TomsGuide i deras test av Oculus Go
 • 4,5 av 5 hos TechRadar när de testade Oculus Go 2019
 • 4,1 av 5 hos amerikanska Amazon efter 655 kundrecensioner

Det absolut bästa med Oculus Go VR är friheten utan kablar, vilket också är nackdelen med detta VR-headset. Men Oculus Go är fortfarande väldigt intressant för de som föredrar att konsumera media så som t.ex. YouTube istället för att spela i VR.

Oculus Go har fått toppbetyg i de flesta oberoende test och har dessutom fått väldigt bra betyg från alla de kundrecensioner som finns på nätet.

Oculus Go är fantastisk för att streama media

Där finns VR-spel till Oculus Go och även om de är ganska enkla så finns där en hel del roliga alternativ för att testa på spel i VR. Men enligt oss och många andra oberoende test så är Oculus Go som bäst för dig som vill chilla i soffan och titta på media via olika tjänster. Oculus Go är definitivt bästa VR-glasögonen för att streama film eller klipp från YouTube. Det finns så klart även stöd för många andra streamingtjänster så som t.ex. Netflix och har du Plex-server hemma så finns det även stöd för Plex VR.

Med dessa fristående VR-glasögon får du ungefär 3 timmars spelande eller tittartid på media på en full laddning. Så om du vill se en film på en 100 tums TV i virtuell verklighet på kvällen så räcker batteritiden gott och väl. De sägs även gå att plugga in laddaren medans du använder VR-glasögonen.

Det är väl ändå så här VR-glasögon ska fungera i framtiden d.v.s. inga kablar.

Bra skärm med bra synfält

När vi läser de test som har utförts på Oculus Go så inser man ganska snabbt att både skärmen och linserna i Oculus Go är något av det bästa just nu. Linserna i Oculus Go är fantastiska och ger en skarp bild som konkurrerar med de dyrare alternativen. Du får också samma breda synfält som på de dyrare Oculus Rift och HTC Vive.

Oculus Go finns i två olika modeller, en med 32 Gb integrerat minne och sedan en på 64 Gb.

 • Bästa fristående VR-glasögon som inte kräver någon dator eller mobiltelefon
 • VR-glasögon där du slipper kablar helt
 • En fulladdning ger 2 timmars spel eller upp till 3 timmar video
 • Finns några bra enkla VR-spel att prova
 • Stöd för Netflix, YouTube, Plex med mera
 • Fantastisk bildkvalité som konkurrerar med de dyrare alternativen
 • Stöd för en handkontroll vilket så klart också medföljer i paketet
Lanseringsår2018
BildskärmLCD
Upplösning per öga1080x1200 per öga
Frekvens72Hz
Synfält110°
Medföljande tillbehör1 handkontroll
Vikt468 gram
Batteridrift2 timmar spel, 3 timmar film
Krav på hårdvaraIngen