yogamatta bäst i test

Bästa Yogamattan - Ekologiskt eller inte?

Hur väljer man då den bästa yogamattan? När det gäller yogamattor så är utbudet enormt och för en nybörjare så kan det vara smått problematiskt att hitta den perfekta yogamattan. För att kunna hitta en yogamatta som passar dig så behöver du fundera över ett par saker.

Det finns nämligen yogamattor för olika yogaformer, allt från lugna yogaövningar till övningar som får en att svettas ordentligt. Vill du bara utföra lugna övningar så är en tjock yogamatta ganska skönt, medans tuffare yogaformer kräver en tunnare matta med bra grepp och balans.

I detta bäst i test så har vi samlat ihop yogamattor som fått bra betyg i oberoende test och som har fått bra kundomdömen. Vi har dessutom tagit med ett par olika yogamattor som passar olika yogaformer. Om du är osäker på vilken typ av yogamatta som skulle passa dig så rekommenderar vi att du läser vår korta köpguide.

Senast uppdaterad September 2021

Mandukas PROLite - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Mandukas PROLite bild 1
ButikPris
899:-Besök
 • 9,1 av 10 hos Yogamatreviewer.com
 • 4,1 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1400 kundrecensioner
 • 5 av 6 stjärnor hos iFokus när de testade yogamattor 2017

Mandukas PROLite yogamatta har länge varit en favorit bland många yogautövare och är också den yogamatta som har fått bäst kundomdöme. Vår bäst i test vinnare har bland annat fått toppbetyg hos både Yogamatreviewer och svenska iFokus i deras yogamatta test 2017.

Yogamatta med livstidsgaranti

Det är väldigt få yogamattor som levereras med livstidsgaranti vilket är ett tydligt tecken på att yogamattan håller extra hög kvalitet. Är du på jakt efter en yogamatta som ska följa dig under en väldigt lång tid så är detta troligtvis det bästa köpet just nu. Trots att priset ligger lite högre än andra alternativ.

Enligt svenska iFokus så är yogamattan halksäker och är större än traditionella yogamattor. Vilket passar extra bra för dig som har lite längre ben eller som vill ha gott om utrymme för yogaövningar.

Yogamatreviewer skriver däremot att yogamattan måste användas ett tag innan man uppnår bästa grepp. Om du vill få till bättre grepp snabbare så ska det enligt vissa källor gå att använda lite salt och äppelvinäger för att snabba upp processen. Men när väl mattan har blivit ”insliten” så levererar den ett fantastiskt grepp.

Det finns även gott om olika färger att välja mellan, allt från svart till röd plus många andra färger.

Egenskaper för bäst i test vinnaren Mandukas PROLite

 • 100% fri från latex och helt giftfri vid tillverkning
 • 10 olika färger att välja mellan
 • Enkel rengöring tack vare den stängda cellytan, motverkar också bakterier och så vidare
 • Stor yogamatta som är ungefär 180 x 60 cm
 • Tjocklek från 4-5 mm

Casall Yoga Position Mat 4mm - Väger endast 0,74 kg

Särskilt rekommenderad
Casall Yoga Position Mat 4mm bild 1
ButikPris
399:-Besök
495:-Besök
499:-Besök
499:-Besök
 • 5 av 6 hos svenska iFokus 2018 med utmärkelsen ”Bra köp”

Casall har under flera år tillverkat yogamattor som har fått bra betyg i olika bäst i test och så sent som 2018 så fick Casall Yoga Position Mat utmärkelsen ”Bra köp” av svenska iFokus. Även hos de butiker som säljer yogamattan har den fått bra kundomdömen.

Yogamatta med låg vikt – Enkel att ta med till yogapasset

Casall Yoga Position Mat är vårt bäst i test lättaste modell som bara väger 0,74 kg. Detta gör denna yogamatta extra intressant för de personer som regelbundet tar med sig mattan till olika yogapass.

Men trots sin låga vikt så är detta en väldigt bekväm och mjuk yogamatta som ger bra med stöd för kroppen. Yogamattan är också helt halksäker och när den rullas ut på golvet så ligger den kvar. Något iFokus däremot upptäckte var att hörnen på yogamattan ville resa sig något, men kan vara något som lägger sig efter att du har kört in yogamattan.

Casall yogamatta är helt PVC fri och produceras endast med material som är 100% återvinningsbart. Yogamattan består av två lager TPE-material för bättre komfort.

Så vem bör köpa denna yogamatta?

Casall Yoga Position Mat passar egentligen vem som helst, däremot är den 0,4 mm tjock och har du känsliga leder så bör du välja något tjockare. Den här yogamattan är perfekt för dig som vill ha en lätt yogamatta att kunna ta med sig regelbundet till yogapasset eller på resan.

 • Stor yogamatta på 183 x 61 cm
 • Tjocklek på 0,4 mm
 • Perfekt yogamatta för resor då den endast väger 0,74 kg
 • Yogamatta med fantastiskt grepp
 • Finns i några olika färger, bland annat svart och röd
 • Bärrem medföljer

Flowmat - Naturkork och naturgummi

Flowmat bild 1Flowmat bild 2Flowmat bild 3
ButikPris
790:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga användare som testat yogamattan

Flowmat från svenska FlowLife har fått toppbetyg från användare som hunnit testa yogamattan när vi kollar på olika marknadsplatser på nätet. Även på Trustpilot är kunder väldigt nöjda med ett nära toppbetyg.

Bästa yogamattan för dig som värdesätter hållbarhet

Flowmat från svenska Flowlife är en perfekt yogamatta för hemmabruk eller på gymmet. Men med en vikt på 2400 gram så passar den nog bättre hemma än som portabel yogamatta. Flowmat har en bra storlek på 183 x 61 cm och en tjocklek på 0,4 mm vilket ger dig gott om stötdämpning för dina övningar.

Yogamatta med kork har flera stora fördelar och föredrar du tuffare yogaövningar där det blir extra svettigt så är kork att föredra. Kork fungerar faktiskt som bäst när mattan är lite fuktig och ger ett riktigt bra grepp i fuktiga miljöer. I torra miljöer är kork kanske inte det bästa alternativet.

Gillar du utomhus yoga så är kork också väldigt effektivt då det inte alstrar värme från solen på samma sätt som t.ex. vanliga gummimattor.

Ovandelen på Flowmat är som sagt vanlig kork men undersidan har ett underskikt av tungt naturgummi för bra grepp mot vanligt golv. Naturgummi gör att mattan känns något tyngre men ger bättre stabilitet och ligger fast kvar på golvet.

En sak som vi verkligen gillar med Flowmat är att Flowlife klimatkompenserar genom att plantera ett träd genom Smartklimat för varje såld yogamatta.

 • Toppbetyg från användare som har hunnit testa yogamattan
 • Stor yogamatta på 183 x 61 cm
 • Bra tjocklek på 0,4 mm
 • Tillverkad av både kork och naturgummi
 • Vikt på 2,4 kg, passar bäst hemma
 • Klimatkompensering - för varje såld yogamatta så planteras ett träd

Casall Yoga Mat Natural Cork - 100% naturmaterial

Casall Yoga Mat Natural Cork bild 1Casall Yoga Mat Natural Cork bild 2
ButikPris
999:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
 • Favorit när Sportamore testa yogamattor

Casall tillverkar en rad olika yogamattor och i Sportamores egna test av yogamattor fick den här modellen utmärkelsen ”Favorit”. Däremot var testpanelen noga med att påpeka att den här yogamattan är bäst för dig som utför träningen hemma och inte på gymmet.

För dig som värdesätter både naturmaterial och bra grepp

Kork är ett naturmaterial som har många bra egenskaper som t.ex. greppvänligt, antibakteriellt, känns varmare än andra material (isolerande), kan produceras på ett hållbart sätt, biologiskt nedbrytbart, tar inte åt sig lukt med mera. Just denna kork odlas på korkträd i Portugal.

Casalls yogamatta av kork är däremot lite tyngre än många andra alternativ med sina 2.6 kg och det kan så klart vara både för och nackdelar. Som Sportamore skrev i sitt bäst i test så hör denna yogamatta bäst hemma där den kan ligga stadigt. Vill du kunna få med yogamattan till gymmet så finns där bättre alternativ.

Yogamattan har en bra tjocklek på 5 mm och på grund av korkmaterialet så känns mattan både lyxig och välgjord. Då kork också isolerar väldigt väl så kommer denna yogamatta kännas varmare än andra material vilket är speciellt intressant när det är lite kallare på golvet.

 • Toppbetyg i Sportamores test av yogamattor och från vanliga kundomdömen
 • 100% hållbart naturmaterial som är både förnybart och återvinningsbart
 • Passar till dig som vill ha en stadig och bra yogamatta hemma
 • Väger 2.6 kg och passar bäst hemma
 • Kork ger bra grepp, dra inte åt sig lukt, antibakteriellt med mera
 • Storleken på yogamattan är 183 x 61 x 0.5 cm

YogiRAJ Organic Yoga Mat - Ekologisk yogamatta

YogiRAJ Organic Yoga Mat bild 1
ButikPris
1099:-Besök
1099:-Besök
1099:-Besök

Om du förespråkar ekologiska produkter så är definitivt YogiRAJ Organic yogamatta ett av de bästa valen just nu. Med denna ekologiska yogamatta får du ett yogaunderlag som är fritt från konstiga kemikalier och färgämnen.

Naturligt gummi med bra grepp

Man kanske skulle kunna tro att ekologiska yogamattor inte luktar något, men faktum är att de har en särskilt doft som styrker det naturliga. För de flesta är denna doft inte speciellt märkvärdig, men för vissa personer kan det vara lite för mycket. Doften minskar avtar allt eftersom mattan används.

Yogamattan är 100% naturlig och är så klart också 100% biologiskt nedbrytbar. Fördelen med detta naturgummi är den överlägsna greppförmågan och fungerar lika bra om du svettas mycket under yogapasset. Naturgummit har också fantastisk slitstyrka och motståndskraft för hög belastning.

På grund av sitt naturmaterial så blir inte denna yogamatta speciellt lätt och med storleken 183 x 60 cm så väger mattan 2,1 kg. Tjockleken på 4 mm ger bra komfort även vid påfrestande yogaövningar.

 • 100% fri från farliga kemikalier och färgämnen
 • Ger bra grepp även under tuffare yogaformer
 • Storlek: 183 x 60 cm
 • Tjocklek: 4 mm
 • Vikt 2,1 kg
 • Naturgummit doftar något men avtar med användning
 • 100% biologiskt nedbrytbar

YogiRAJ Allround Yogamatta - Bra prova på

YogiRAJ Allround Yogamatta bild 1
ButikPris
349:-Besök
369:-Besök
369:-Besök
 • 4 av 6 hos svenska iFokus 2018 i deras test av yogamattor

Om du vill komma igång med yoga för första gången och vill inte lägga alldeles för mycket pengar så är YogiRAJs allround matta en bra början. Den är relativt billig och är anpassad för att ge bra grepp och stötdämpning till personer som vill testa på yoga.

Bra allround yogmatta för de som vill test yoga

Yogamattan från YogiRAJ ger en bra start för de som vill prova på yoga för första gången och trots sitt låga pris så har modellen fått väldigt bra kundrecensioner.

Yogamattan passar alla typer av yogaövningar och ger ett bättre grepp desto mer den används. Den är dessutom fri från alla miljöfarliga ämnen och är tillverkad av giftfri PVC.

YogiRAJs allround yogamatta har en storlek på 183 x 61 cm och finns i två olika tjocklekar. Den ena är på 4 mm, medans den andra är 6 mm. Den tunnaste modellen väger 1,1 kg, medans den tjockare 6 mm väger 1,7 kg.

Egenskaper för YogiRAJs allround yogamatta

 • Bra förstagångs modell som passar alla yogaövningar
 • Storlek: 183 x 61 cm
 • Tjocklek: 4 eller 6 mm
 • Tillverkad av giftfri PVC
 • All-round yogamatta med bra grepp

Köpguide: Så väljer du den bästa yogamattan

Så väljer du den bästa yogamattan för dina yogaövningar

Yoga är en fantastisk träningsform som får kroppen att hamna i balans och yogaträning har enligt flera studier visat sig ge både fysiska och psykiska hälsoeffekter. Men vad bör du tänka på när det gäller yogamattan? De flesta personer som är nya till yogaträning och yogaövningar har en bild om att det bara är att köpa vilken yogamatta som helst, men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. När det gäller t.ex. yogaövningar med balansövningar så går det inte att använda en alldeles för tjock yogamatta, då det blir svårare att hitta balansen.

Ska du däremot göra långsamma och lugnare yogaövningar så är det ganska skönt med en yogamatta som dämpar mycket. Det samma gäller om du har problem med leder och knän, då är det ganska skönt med en tjock matta som dämpar.

För att du ska kunna välja den bästa yogamattan för ditt ändamål så har vi skapat en kort guide som berättar vilka saker bör du fundera över innan du köper en modell.

All round yogamattor

Oftast en lite tjockare yogamatta på 5-6 mm som passar de allra flesta personer och yogaövningar. Är det din första yogamatta så är detta en bra modell att starta med. Med en lite större tjocklek så blir dämpningen bättre och mjukare mot det hårda golvet. Egentligen passar all round mattor till nästan alla yogaformer men kan behöva en handduk vid de mer svettiga passen så att den inte blir hal.

Tunn yogamatta

Passar bäst till yogapass som t.ex. hot yoga eller poweryoga. Dessa ger oftast ett bättre grepp när väl svetten börjar komma. Är det en ny yogamatta så kan den upplevas lite hal till en början då den måste användas ett tag innan greppet kommer. Ju mer den används, desto bättre blir greppet.

Resemattor

En yogamatta som ska tas med på resor är oftast väldigt tunn för att få ned vikten. Ska du däremot inte flyga så är inte vikten lika viktig och då fungerar en vanlig yogamatta. Men ska du flyga eller bära med dig yogamattan regelbundet så är det ganska skönt med en tunn (1-2 mm) yogamatta som endast väger ungefär 700-800 gram.

I och med dessa resemattor är så tunna så passar stående yogaformer bäst och där man inte behöver sätta ned knän eller ligga på golvet. Populära yogamattor för resor är Manduka eKO SuperLite, Yogiraj Travel Mat eller Jade Voyager Travel Mat som endast väger 0,67 kg.

Du får lite vad du betalar för

prisklasser yogamattorNär det gäller yogamattor så stämmer ordspråket ”du får vad du betalar för” och är det något du bör hålla dig borta från så är det billiga yogamattor. Visst, ska du använda yogamattan för meditation så behöver du bara en tjock och skön yogamatta. Vill du däremot utföra balansövningar eller övningar som får dig att svettas så behöver du hitta en yogamatta som ger ett bra grepp.

Vårt tips är att helt enkelt undvika billiga yogamattor från t.ex. lågprisbutiker och det är också något som flera oberoende tester rekommenderar. De doftar oftast väldigt mycket, innehåller farliga ämnen, ger dåligt grepp, kass hållbarhet med mera.

Om du verkligen vill komma igång med yoga av något slag så bör du köpa något som ger dig det du behöver. Annars finns risken att du snabbt kommer tröttna.

Val av yogamatta – Din första yogamatta

sin första yogamattaOm du vill börja med yoga och har inte riktigt hittat vilken typ av yogaövningar du vill syssla med så kan en bra allroundmatta vara det bästa valet. Tips på yogaövningar hemma. När du sedan har hittat vilken typ av yogaövningar som passar dig så kan det vara värt att investera i något bättre som har rätt egenskaper för den typ av yoga du vill syssla med.

Om du redan vet vilken typ av yoga du ska syssla med t.ex. lugnare yoga så är det en tjockare yogamatta du ska kolla efter. Rent generellt så är det tjockare yogamattor till lågintensiva övningar och sedan tunnare för övningar med balans. Denna regel är däremot inte helt 100% korrekt då lite finare yogamattor som är 5 till 6 mm tjocka även kan ge bra balans.

Ska du använda yogamattan hemma i vardagsrummet så rekommenderar vi ändå att du väljer en matta som är lite tjockare 4 till 6 mm. Extra stötdämpning är något som många gånger uppskattas i slutändan även om det kanske inte är det mest optimala. Sysslar du med yogaformer så som yin- och kundaliniyoga så lämpar sig en lite tjockare yogamatta. Mer om vad du bör tänka på vid ett köp kan du hitta i vår artikel allt om yogamattor.

Har din nya yogamatta dåligt grepp?

Om du precis har fått hem din yogamatta och märker att greppet inte är alls som du hade förväntat sig så kan mattan behöva användas ett tag innan greppet kommer. Många yogamattor behöver användas en period innan greppet blir 100% då den behöver slitas in lite.

Vill du påskynda detta så sägs det att du kan strö över havssalt över natten och sedan torka av det på morgonen. Huruvida bra detta fungerar låter vi ha osagt, men vill du kolla på en guide så rekommenderar vi denna YouTube-filmen.

Det finns säkert flera olika sätt för att påskynda processen och det kan vara värt att göra ett par sökningar på Google för att hitta det bästa sättet.

Köpa en ekologisk yogamatta, eller inte?

De flesta personer köper troligtvis ekologiska matvaror regelbundet och är oftast något som man försöker hålla sig till så mycket som möjligt. Ekologiska yogamattor har flera väldigt bra egenskaper som bra grepp, 100% organiskt nedbrytbara med mera.

Men ekologiska yogamattor har också en del saker som kan vara negativt för många personer, så som t.ex. att de doftar mer och att väger betydligt mer. Doften som kommer från Eko yogamattor är ganska unik och medans vissa kanske inte påverkas så mycket av doften så har många personer svårt att acceptera det. Denna doft brukar avta med tiden, men det förutsätter att yogamattan används några månader.

Yogamattor av ekologiska material väger också mer än produkter som är tillverkade av PVC eller liknande. En ekologisk yogamatta är kanske inte något du bör överväga att ta med på resor eller till studion regelbundet.

En ekologisk yogamatta är inte det enda sättet för att undvika farliga kemikalier så som ftalater eller liknande. Det finns en rad olika yogamattor tillverkade av PVC-gummi som inte innehåller dessa farliga ämnen och som också kan återvinnas till 100%. Vårt tips är däremot att se upp med billiga yogamattor från t.ex. lågprisbutiker, risken är att dessa innehåller ämnen som inte alls är bra för miljön och yogautövaren.

Yogamattor och tjocklekar

vilken tjocklek på yogamattaRent generellt så bör du kolla på en tunnare yogamatta om du ska utföra yoga som kräver balans och sen tjockare till de yogaformer inte som innehåller balansövningar. Men denna ”regel” är inte alltid möjlig att följa av flera anledningar.

Alla yogamattor påverkas av flera faktorer så som material och konstruktion, vilket i sin tur ger mattan olika egenskaper. Därför går det inte helt säkert säga hur yogamattan agerar vid balansövningar. Men ska du göra mycket balansövningar så finns det ingen anledning till att köpa en 6 mm tjock matta.

Du får helt enkelt prioritera vad som passar dig bäst helt enkelt och väga fördelar mot nackdelar. Vill du köpa en bra allround yogamatta så räcker det bra med en tjocklek kring 3-5 mm.


Källor

MetroMode

MetroMode har skrivit ihop ett bra test av yogamattor och där har de bland annat kollat på nio stycken olika mattor som är populära i butik. Några av de märken som testades var YogiRaj, Abilica Eco, Manduka Eko, Drop of Mindfullness, Casall, Jade Harmony, Grounded Factory.

I deras bäst i test så fick bland annat yogamattorna YogiRaj Sthira och Casall Yoga Mat Nani Grip bästa betyg. Rent generellt så fick de flesta yogamattor ett bra betyg, men Casalls yogamatta Nano Grip hade ett grepp som var snäppet bättre än de flesta modeller.

Lite förvånande var betyget på Manduka olika yogamattor. Vi trodde ändå att dessa yogamattor skulle prestera bättre med tanke på deras premiumpris. Några av de saker de klagade på gällande Manduka var att de doftade kraftigt och det kan vara ganska så störande i längden.

Däremot tror vi att Manduka kan vara ett väldigt bra val om du lyckas hitta en på rea eller liknande. Här hittar du testet.

Svenska iFokus

Svenska iFokus utför årligen test på yogamattor och vi har bland annat spanat in deras tester för både 2017 och 2018. Så om du är intresserad av att spana in deras yogamatta test så hittar du det lite längre ner.

iFokus har bland annat testat bäst i test vinnaren från Mandukas och Casalls Yoga Position. Båda yogamattor presterar i toppen och fick nästan toppbetyg. Vill du läsa mer om deras test så hittar du allt på den här länken.

YogaMatReviewer

YogaMatReviewer testade Manduka PROLite redan 2016 och då fick yogamattan ett toppbetyg på 9,1. Positiva egenskaper som nämndes var bland annat tjocklek, bra balans, bra skydd, hög komfort, sitter stilla på golvet, bra grepp, lite doft i början bara, relativt lätt, bra längd med mera. Läs hela recensionen här.

Utgående modeller


Här nedan listar vi yogamattor som har varit extra populära men som tyvärr har slutat säljas. Oftast är det utgångna modeller som har presterat bra i olika test men som tillslut har försvunnit från marknaden.

YogiRAJ Sthira Yogamatta - Bäst i test

YogiRAJ Sthira Yogamatta bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test hos MetroMode i deras test av yogamattor

YogiRAJ Sthira yogamatta är kanske inte den mest färgglada varianten, men om du kan förbise detta så är detta helt klart en av marknadens bästa yogamattor. Mattan har bland annat fått högsta betyg hos MetroMode när de testade olika yogamattor i olika prisklasser.

Testvinnare med fantastiskt grepp

MetroMode skriver bland annat om det fantastiska greppet som yogamattan ger och att den känns tjock, trots att den bara är 5 mm tjock. Gillar du extra skydd för knän, armbågar eller liknande vid tunga övningar så leverera denna yogamatta ett bra skydd. Gillar du tunnare mattor så finns denna även i tunnare modeller.

Med en storlek på 180 x 61 cm så får du en yogamatta som kan användas i studio eller hemma på vardagsrumsgolvet. Eller varför inte utomhus. Det är inte den tyngsta yogamattan, men väljer du 5 mm varianten så är vikten trots allt 1,7 kg. Något du får överväga om du vill transportera yogamattan från och till studion. Men med en sådan vikt så ligger yogamattan perfekt på golvet.

Yogamattan är doftfri och är tillverkad av giftfritt NBR-gummi med slutna celler. Detta gör att yogamattan hygienisk och väldigt fukttålig.

 • Giftfritt NBR-gummi
 • Fungerar till de flesta yogaformer, bra allround matta
 • Yogamatta med fantastiskt grepp
 • Från 4 till 6 mm tjock beroende på modell
 • Finns i olika färger
 • Relativt billig yogamatta