yogamatta bäst i test

Yogamatta Bäst i test - Ekologiskt eller inte?

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Att välja den bästa yogamattan kan vara en utmaning, särskilt för nybörjare. Med tanke på det stora utbudet av yogamattor på marknaden är det viktigt att överväga några aspekter innan du bestämmer dig för en matta som passar dina behov.

Först och främst är det viktigt att känna till att det finns olika typer av yogamattor för olika yogaformer, från lugna och meditativa övningar till mer intensiva och fysiskt krävande stilar. Om du främst utför lugna yogaövningar kan en tjockare yogamatta erbjuda ökad komfort och stöd. Å andra sidan, om du utövar mer dynamiska och kraftfulla yogaformer är en tunnare yogamatta med utmärkt grepp och balans att föredra för att underlätta rörelser och ställningar.

Nedanför hittar du yogamattor som är bäst i test och som har fått toppbetyg från vanliga kundrecensioner. Vi har dessutom tagit med ett par olika modeller som passar olika yogaformer. Om du är osäker på vilken typ av yogamatta som passar dig så rekommenderar vi att du läser vår korta köpguide.

Casall Grip & Cushion III - Bäst i test

Bäst i test
Casall Grip & Cushion III bild Casall Grip & Cushion III bild
ButikPris
699:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
 • Bäst i test när Råd & Rön testa yogamattor 2021
 • Toppbetyg från konsumenter som testat yogamattan

Slutet på 2021 testa Råd & Rön ett stort antal yogamattor där de bland annat hittade flera modeller med farliga ämnen. Bästa yogamattan blev Casall Grip & Cushion III som ansågs ge bäst grepp, mjuk, skön och ligger stadigt på golvet.

Bästa yogamattan enligt Råd & Rön 2021

Det var inte bara positivt när Råd & Rön testa yogamattor i slutet på 2021. Många yogamattor innehöll potentiellt farliga ämnen där bland annat Mandukas PROLite (tidigare bäst i test vinnare) innehöll höga halter av PAH naftalen. Casall Grip & Cushion III innehöll däremot låga halter under de gränsvärden som finns i Tyskland. Än så länge finns inte dessa gränsvärden i Sverige.

Casall Grip & Cushion III kammade däremot hem förstapriset med bra grepp på golvet men också på svettiga fötter. Den ansågs också vara mjuk och skön i jämförelse med många andra yogamattor.

Med en tjocklek på 5 mm och ett utmärkt grepp förblir yogamattan optimal för svettiga förhållanden. Mattan har också förmågan att absorbera svetten så att greppet förblir optimalt. Yoga utan svett påverkar inte heller greppet vilket förblir optimalt i alla lägen. Yogamattan passar till alla typer av yoga och om det är hot yoga eller flow yoga har ingen betydelse.

Ett stort plus är också de så kallade positionslinjerna som är inskurna i mattan vilket kan underlätta övningar som du försöker utföra. Materialet som har använts är numera vanligt naturgummi med ett ytskikt av PU. PU-materialet är mjukt till skillnad från till exempel PVC och är fritt från farliga ftalater.

Vem bör köpa Casall Grip & Cushion III?

Casall Grip & Cushion III är en utmärkt yogamatta att använda hemma för både lätta och tuffa yogapass. Den är också mjuk och skön med sina 5 mm vilket gör att du kan ligga ner utan problem.

Den har också en bra storlek på 183 x 68 cm. Däremot väger den in på 3,1 kg vilket gör den ganska tung att bära med sig till gymmet eller liknande. Vissa konsumenter klagar också på att den luktar gummi men det är något som släpper med tiden.

Baserat på oberoende tester och kundrecensioner vinner Casall Grip & Cushion III vår utmärkelse bäst i test för 2022. Det är en perfekt allround yogamatta som passar både nybörjare och yogaveteraner.

 • Skäl att köpa
 • Yogamatta fri från farliga ämnen
 • Ger fantastiskt grepp under både torra och våta yogapass
 • Mjuk yogamatta på 5 mm
 • Stor yogamatta på 183 x 68 cm
 • Inskurna positionslinjer som hjälper till att guida vid nya yogaövningar
 • Material: naturgummi och ett ytlager av PU
 • Vikt 3,1 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Kan lukta lite när den är ny men försvinner efter användning
 • Ganska tung så den fungerar bäst hemma

Casall Yoga Position Mat 4mm - Väger endast 0,74 kg

Särskilt rekommenderad
Casall Yoga Position Mat 4mm bild
ButikPris
429:-Besök
449:-Besök
599:-Besök
599:-Besök
599:-Besök
599:-Besök
 • 5 av 6 hos svenska iFokus 2018 med utmärkelsen ”Bra köp”
 • Bra köp Enligt Råd & Rön
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat yogamattan

Casall har under flera år tillverkat yogamattor som har fått bra betyg i oberoende tester och så sent som 2018 så fick Casall Yoga Position Mat utmärkelsen ”Bra köp” av svenska iFokus. Även hos de butiker som säljer yogamattan har den fått väldigt höga kundomdömen.

Yogamatta med låg vikt – Enkel att ta med till yogapasset

Casall Yoga Position Mat är vårt bäst i test lättaste modell som bara väger 0,74 kg. Detta gör denna yogamatta extra intressant för de personer som regelbundet tar med sig mattan till olika yogapass. Kanske är det också en bra yogamatta för resor.

Men trots sin låga vikt så är detta en väldigt bekväm och mjuk yogamatta som ger bra med stöd för kroppen. Yogamattan är också helt halksäker och när den rullas ut på golvet så ligger den kvar. Något iFokus däremot upptäckte var att hörnen på yogamattan ville resa sig något, men kan vara något som lägger sig efter att du har kört in yogamattan.

Casall yogamatta är helt PVC fri och produceras endast med material som är 100% återvinningsbart. Yogamattan består av två lager TPE-material för bättre komfort.

Så vem bör köpa Casall Yoga Position yogamatta? Casall Yoga Position Mat passar egentligen vem som helst. Däremot är den endast 4 mm tjock och har du känsliga leder så bör du kanske välja något tjockare. Den här yogamattan är perfekt för dig som vill ha en lätt yogamatta att kunna ta med dig regelbundet till yogapass eller på resan.

 • Skäl att köpa
 • Stor yogamatta på 183 x 61 cm
 • Tjocklek på 0,4 mm
 • Perfekt yogamatta för resor och ta med till gymmet, väger endast 0,74 kg
 • Yogamatta med fantastiskt grepp
 • Finns i några olika färger, bland annat svart och röd
 • Mjuk nog att ligga med ryggen
 • Bärrem medföljer
 • Skäl att inte köpa
 • Luktar en del när den är ny men försvinner efter en period

Flowmat - Naturkork och naturgummi

Särskilt rekommenderad
Flowmat bild Flowmat bild Flowmat bild
ButikPris
632:-Besök
749:-Besök
749:-Besök
790:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga användare som testat yogamattan
 • Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.

Flowmat från svenska FlowLife har fått toppbetyg från användare som hunnit testa yogamattan när vi kollar på olika marknadsplatser på nätet. Även på Trustpilot är kunder väldigt nöjda med ett nära toppbetyg.

Bästa yogamattan för dig som värdesätter hållbarhet

Flowmat från svenska Flowlife är en perfekt yogamatta för hemmabruk eller på gymmet. Men med en vikt på 2400 gram så passar den nog bättre hemma än som portabel yogamatta. Flowmat har en bra storlek på 183 x 61 cm och en tjocklek på 0,4 mm vilket ger dig gott om stötdämpning för dina övningar.

Yogamatta med kork har flera stora fördelar och föredrar du tuffare yogaövningar där det blir extra svettigt så är kork att föredra. Kork fungerar faktiskt som bäst när mattan är lite fuktig och ger ett riktigt bra grepp i fuktiga miljöer. I torra miljöer är kork kanske inte det bästa alternativet.

Gillar du utomhus yoga så är kork också väldigt effektivt då det inte alstrar värme från solen på samma sätt som t.ex. vanliga gummimattor.

Ovandelen på Flowmat är som sagt vanlig kork men undersidan har ett underskikt av tungt naturgummi för bra grepp mot vanligt golv. Naturgummi gör att mattan känns något tyngre men ger bättre stabilitet och ligger fast kvar på golvet.

En sak som vi verkligen gillar med Flowmat är att Flowlife klimatkompenserar genom att plantera ett träd genom Smartklimat för varje såld yogamatta.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från användare som har hunnit testa yogamattan
 • Stor yogamatta på 183 x 61 cm
 • Bra tjocklek på 0,4 mm
 • Tillverkad av både kork och naturgummi
 • Vikt på 2,4 kg, passar bäst hemma
 • Klimatkompensering - för varje såld yogamatta så planteras ett träd
 • Skäl att inte köpa
 • Tyvärr en ganska tung yogamatta att transportera

Gaiam Reversible Be Free - För nybörjaren

Gaiam Reversible Be Free bild Gaiam Reversible Be Free bild
ButikPris
349:-Besök
482:-Besök
 • 4 av 5 stjärnor när T3 testa Gaiam yogamatta
 • 4,7 av 5,0 hos Amazon USA efter över 13 000 kunder testat yogamattan

Gaiam Reversible Be Free är en uppskattad yogamatta som fått högt betyg från både tester och kundomdömen. Den har bland annat fått 4 av 5 stjärnor hos T3 och toppbetyg hos Amazon USA efter att över 13 000 kunder provat mattan.

Vi kan berätta att denna yogamatta är både extra lång och bred, vilket gör den bekväm för personer med olika kroppsstorlekar. Den texturerade ytan ger bra grepp och minskar risken för att halka under träning. Gaiam Reversible Be Free 6 mm är perfekt för hemmaträning och har en tjocklek på 5 mm som ger god dämpning för att stödja lederna.

En unik sak med denna matta är att den är att den är vändbar, vilket innebär att du kan välja mellan två mönster beroende på ditt humör. Dessutom är den tillverkad av PVC men är fri från de sex mest skadliga ftalater och latex som gör den till ett hälsosammare och mer miljövänligt val.

Bland kundomdömena kan vi hitta kommentarer om det utmärkta greppet, den sköna dämpningen och framför allt utseendet. Vissa kunder hade önskat att mattan var lite mjukare, men de flesta är nöjda med både komfort och tjocklek.

Några kritiska punkter som nämns är att det finns mer miljövänliga alternativ på marknaden och att mattan saknar riktlinjer för att hjälpa med positionering under yoga. Något som många nybörjare inom yoga gärna vill använda. Men överlag är Gaiam Reversible Be Free en prisvärd och funktionell yogamatta som ger mycket för pengarna.

Sammanfattningsvis erbjuder Gaiam Reversible Be Free en kombination av komfort, grepp och design som passar för såväl hemmaträning som på gymmet. Den får höga betyg från både tester och kundomdömen vilket gör den till ett utmärkt val för nybörjaren som vill hitta något relativt billigt.

 • Skäl att köpa
 • Vändbar yogamatta med olika tryck på varje sida
 • Texturerad yta för bättre grepp
 • Bra längd och bredd 68 x 24 cm
 • Fri från skadliga ftalater och latex
 • Skäl att inte köpa
 • Saknar riktlinjer för positionering

Yogiraj Premium Wool - Yogamatta i ull

Yogiraj Premium Wool bild Yogiraj Premium Wool bild
ButikPris
1199:-Besök
1199:-Besök
 • Bra kundomdömen hos butiker som säljer modellen

Det är tydligt att vi ser en trend där yogamattor i ull blir allt populärara och kanske har fler yogautövare nu även fått upp ögonen för lite lugnare yogformer. Modellen har fått bra kundomdömen och beskriver den som både varm och mjuk.

Mjuk yogamatta för lugnare yoga

Yogamattor i ull blir allt mer populära och det hänger framför allt ihop med ullens mjuka egenskaper. Ull är supermjukt och ger både en naturlig samt omfamnande känsla som passar lugnare yoga. Några förslag på yogaformer som passar med ull är Yinyoga, kundalini och restorative yoga. Men även enklare meditation och savasana är utmärkt på en yogamatta i ull.

Yogiraj Premium yogamatta har använt så kallat merinoull som kommer från tamfår av rasen Merino i Italien. Ullen kommer vämående får och är också Oeko-Tex certifierad. På undersidan finns det latex som håller mattan på plats även när det blir lite tuffare övningar. Däremot är yogamattan avsedd för lugnare yogaformer men den håller sig på plats. Tyvärr är 5% av befolkningen allergiska mot latex.

Storleken på 200 x 75 cm är perfekt för hemmabruk men är kanske lite för stor för att tas med någonstans regelbundet. Vikten på 2 kg är däremot inte så farligt om vi jämför med andra bra allround yogamattor för hemmabruk.

Vem bör köpa en yogamatta i ull?

Är du intresserad av att testa på lite lugnare yogaformer eller meditation så är Yogiraj Premium Wool ett utmärkt val. Varför inte utforska de återhämtande och avslappnande effekter som yinyoga och restorative yoga erbjuder. Har du kallt golv hemma är detta också ett utmärkt val.

 • Skäl att köpa
 • Oeko-Tex certifierat naturligt ull
 • Ull ger en varm, mjuk och skön känsla
 • Passar till yogaformer som är lugna
 • Ull isolerar också väldigt bra om du har kalla golv hemma
 • Undersidan har ett lager latex för bättre grepp och hindra att mattan glider
 • Skäl att inte köpa
 • Kan inte användas av 5% av befolkningen som är allergiska mot latex

Mandukas PROLite - Toppbetyg

Mandukas PROLite bild
ButikPris
1189:-Besök
 • 9,1 av 10 hos Yogamatreviewer.com
 • 4,1 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1400 kundrecensioner
 • 5 av 6 stjärnor hos iFokus när de testade yogamattor 2017

Mandukas PROLite yogamatta har länge varit en favorit bland många yogautövare och är också den yogamatta som har fått bäst kundomdömen. Före detta testvinnaren har bland annat fått toppbetyg hos både Yogamatreviewer och svenska iFokus i deras yogamatta test 2017.

Yogamatta med livstidsgaranti

Det är väldigt få yogamattor som levereras med livstidsgaranti vilket är ett tydligt tecken på att yogamattan håller extra hög kvalitet. Är du på jakt efter en yogamatta som ska följa dig under en väldigt lång tid så är detta troligtvis det bästa köpet just nu. Trots att priset ligger lite högre än andra alternativ.

Enligt svenska iFokus så är yogamattan halksäker och är större än traditionella yogamattor. Vilket passar extra bra för dig som har lite längre ben eller som vill ha gott om utrymme för yogaövningar.

Yogamatreviewer skriver däremot att yogamattan måste användas ett tag innan man uppnår bästa grepp. Om du vill få till bättre grepp snabbare så ska det enligt vissa källor gå att använda lite salt och äppelvinäger för att snabba upp processen. Men när väl mattan har blivit ”insliten” så levererar den ett fantastiskt grepp. Det finns även flera olika färger att välja mellan, allt från svart till röd plus många andra färger.

Uppdatering 2022 - När Råd & Rön testa yogamattan i laboratorium så hittades höga halter av PAH:n naftalen. Det finns inga gränsvärden för detta ämne i Sverige men Råd & Rön gick efter riktlinjerna i Tyskland. Därför plockar vi nu bort utmärkelsen bäst i test på grund av detta.

 • Skäl att köpa
 • 10 olika färger att välja mellan
 • Enkel rengöring tack vare den stängda cellytan, motverkar också bakterier
 • Stor yogamatta som är ungefär 180 x 60 cm
 • Tjocklek från 4-5 mm
 • 100% fri från latex
 • Skäl att inte köpa
 • Råd & Rön hittade höga halter av PAH:n naftalen
 • Greppet imponerar inte i början men blir bara bättre med tiden

YogiRAJ Allround Yogamatta - Bra prova på

YogiRAJ Allround Yogamatta bild
ButikPris
194:-Besök
329:-Besök
329:-Besök
369:-Besök
369:-Besök
 • 4 av 6 hos svenska iFokus 2018 i deras test av yogamattor
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat yogamattan

Om du vill komma igång med yoga för första gången och vill inte lägga alldeles för mycket pengar så är YogiRAJs allround matta en bra början. Den är relativt billig och är anpassad för att ge bra grepp och stötdämpning till personer som vill testa på yoga.

Bra allround yogmatta för de som vill test yoga

Yogamattan från YogiRAJ ger en bra start för de som vill prova på yoga för första gången och trots sitt låga pris så har modellen fått väldigt bra kundrecensioner.

Yogamattan passar alla typer av yogaövningar och ger ett bättre grepp desto mer den används. Den är dessutom fri från alla miljöfarliga ämnen och är tillverkad av giftfri PVC.

YogiRAJs allround yogamatta har en storlek på 183 x 61 cm och finns i två olika tjocklekar. Den ena är på 4 mm, medans den andra är 6 mm. Den tunnaste modellen väger 1,1 kg, medans den tjockare 6 mm väger 1,7 kg.

Tunnaste modellen på 4 mm ger inte så mycket dämpning för knän eller liknande. Vill du ha en bra allround yogamatta så rekommenderar vi en lite tjockare variant.

 • Skäl att köpa
 • Bra förstagångs modell som passar alla yogaövningar
 • Storlek: 183 x 61 cm
 • Tjocklek: 4 eller 6 mm
 • Tillverkad av giftfri PVC
 • All-round yogamatta med bra grepp
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Casall Yoga Mat Natural Cork - 100% naturmaterial

Casall Yoga Mat Natural Cork bild Casall Yoga Mat Natural Cork bild
ButikPris
899:-Besök
1599:-Besök
 • Favorit när Sportamore testa yogamattor

Casall tillverkar en rad olika yogamattor och i Sportamores egna test av yogamattor fick den här modellen utmärkelsen ”Favorit”. Däremot var testpanelen noga med att påpeka att den här yogamattan är bäst för dig som utför träningen hemma och inte på gymmet.

För dig som värdesätter både naturmaterial och bra grepp

Kork är ett naturmaterial som har många bra egenskaper som t.ex. greppvänligt, antibakteriellt, känns varmare än andra material (isolerande), kan produceras på ett hållbart sätt, biologiskt nedbrytbart, tar inte åt sig lukt med mera. Just denna kork odlas på korkträd i Portugal.

Casalls yogamatta av kork är däremot lite tyngre än många andra alternativ med sina 2.6 kg och det kan så klart vara både för och nackdelar. Som Sportamore skrev i sitt bäst i test så hör denna yogamatta bäst hemma där den kan ligga stadigt. Vill du kunna få med yogamattan till gymmet så finns där bättre alternativ.

Yogamattan har en bra tjocklek på 5 mm och på grund av korkmaterialet så känns mattan både lyxig och välgjord. Då kork också isolerar väldigt väl så kommer denna yogamatta kännas varmare än andra material vilket är speciellt intressant när det är lite kallare på golvet.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i Sportamores test av yogamattor och från vanliga kundomdömen
 • 100% hållbart naturmaterial som är både förnybart och återvinningsbart
 • Passar till dig som vill ha en stadig och bra yogamatta hemma
 • Väger 2.6 kg och passar bäst hemma
 • Kork ger bra grepp, dra inte åt sig lukt, antibakteriellt med mera
 • Storleken på yogamattan är 183 x 61 x 0.5 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

YogiRAJ Organic Yoga Mat - Ekologisk yogamatta

YogiRAJ Organic Yoga Mat bild
ButikPris
1129:-Besök
1129:-Besök
1499:-Besök

Om du förespråkar ekologiska produkter så är definitivt YogiRAJ Organic yogamatta ett av de bästa valen just nu. Med denna ekologiska yogamatta får du ett yogaunderlag som är fritt från konstiga kemikalier och färgämnen.

Naturligt gummi med bra grepp

Man kanske skulle kunna tro att ekologiska yogamattor inte luktar något, men faktum är att de har en särskilt doft som styrker det naturliga. För de flesta är denna doft inte speciellt märkvärdig, men för vissa personer kan det vara lite för mycket. Doften minskar avtar allt eftersom mattan används.

Yogamattan är 100% naturlig och är så klart också 100% biologiskt nedbrytbar. Fördelen med detta naturgummi är den överlägsna greppförmågan och fungerar lika bra om du svettas mycket under yogapasset. Naturgummit har också fantastisk slitstyrka och motståndskraft för hög belastning.

På grund av sitt naturmaterial så blir inte denna yogamatta speciellt lätt och med storleken 183 x 60 cm så väger mattan 2,1 kg. Tjockleken på 4 mm ger bra komfort även vid påfrestande yogaövningar.

 • Skäl att köpa
 • 100% fri från farliga kemikalier och färgämnen
 • Ger bra grepp även under tuffare yogaformer
 • Storlek: 183 x 60 cm
 • Tjocklek: 4 mm
 • Vikt 2,1 kg
 • Naturgummit doftar något men avtar med användning
 • 100% biologiskt nedbrytbar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide: Så väljer du den bästa yogamattan

Så väljer du den bästa yogamattan för dina yogaövningar

Yoga är en fantastisk träningsform som får kroppen att hamna i balans och yogaträning har enligt flera studier visat sig ge både fysiska och psykiska hälsoeffekter. Men vad bör du tänka på när det gäller yogamattan? De flesta personer som är nya till yogaträning och yogaövningar har en bild om att det bara är att köpa vilken yogamatta som helst, men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. När det gäller t.ex. yogaövningar med balansövningar så går det inte att använda en alldeles för tjock yogamatta, då det blir svårare att hitta balansen.

Ska du däremot göra långsamma och lugnare yogaövningar så är det ganska skönt med en yogamatta som dämpar mycket. Det samma gäller om du har problem med leder och knän, då är det ganska skönt med en tjock matta som dämpar.

För att du ska kunna välja den bästa yogamattan för ditt ändamål så har vi skapat en kort guide som berättar vilka saker bör du fundera över innan du köper en modell.

All round yogamattor

Oftast en lite tjockare yogamatta på 5-6 mm som passar de allra flesta personer och yogaövningar. Är det din första yogamatta så är detta en bra modell att starta med. Med en lite större tjocklek så blir dämpningen bättre och mjukare mot det hårda golvet. Egentligen passar all round mattor till nästan alla yogaformer men kan behöva en handduk vid de mer svettiga passen så att den inte blir hal.

Tunn yogamatta

Passar bäst till yogapass som t.ex. hot yoga eller poweryoga. Dessa ger oftast ett bättre grepp när väl svetten börjar komma. Är det en ny yogamatta så kan den upplevas lite hal till en början då den måste användas ett tag innan greppet kommer. Ju mer den används, desto bättre blir greppet.

Resemattor

En yogamatta som ska tas med på resor är oftast väldigt tunn för att få ned vikten. Ska du däremot inte flyga så är inte vikten lika viktig och då fungerar en vanlig yogamatta. Men ska du flyga eller bära med dig yogamattan regelbundet så är det ganska skönt med en tunn (1-2 mm) yogamatta som endast väger ungefär 700-800 gram.

I och med dessa resemattor är så tunna så passar stående yogaformer bäst och där man inte behöver sätta ned knän eller ligga på golvet. Populära yogamattor för resor är Manduka eKO SuperLite, Yogiraj Travel Mat eller Jade Voyager Travel Mat som endast väger 0,67 kg.

Du får lite vad du betalar för

prisklasser yogamattorNär det gäller yogamattor så stämmer ordspråket ”du får vad du betalar för” och är det något du bör hålla dig borta från så är det billiga yogamattor. Visst, ska du använda yogamattan för meditation så behöver du bara en tjock och skön yogamatta. Vill du däremot utföra balansövningar eller övningar som får dig att svettas så behöver du hitta en yogamatta som ger ett bra grepp.

Vårt tips är att helt enkelt undvika billiga yogamattor från t.ex. lågprisbutiker och det är också något som flera oberoende tester rekommenderar. De doftar oftast väldigt mycket, innehåller farliga ämnen, ger dåligt grepp, kass hållbarhet med mera.

Om du verkligen vill komma igång med yoga av något slag så bör du köpa något som ger dig det du behöver. Annars finns risken att du snabbt kommer tröttna.

Val av yogamatta – Din första yogamatta

sin första yogamattaOm du vill börja med yoga och har inte riktigt hittat vilken typ av yogaövningar du vill syssla med så kan en bra allroundmatta vara det bästa valet. Tips på yogaövningar hemma. När du sedan har hittat vilken typ av yogaövningar som passar dig så kan det vara värt att investera i något bättre som har rätt egenskaper för den typ av yoga du vill syssla med.

Om du redan vet vilken typ av yoga du ska syssla med t.ex. lugnare yoga så är det en tjockare yogamatta du ska kolla efter. Rent generellt så är det tjockare yogamattor till lågintensiva övningar och sedan tunnare för övningar med balans. Denna regel är däremot inte helt 100% korrekt då lite finare yogamattor som är 5 till 6 mm tjocka även kan ge bra balans.

Ska du använda yogamattan hemma i vardagsrummet så rekommenderar vi ändå att du väljer en matta som är lite tjockare 4 till 6 mm. Extra stötdämpning är något som många gånger uppskattas i slutändan även om det kanske inte är det mest optimala. Sysslar du med yogaformer så som yin- och kundaliniyoga så lämpar sig en lite tjockare yogamatta. Mer om vad du bör tänka på vid ett köp kan du hitta i vår artikel allt om yogamattor.

Har din nya yogamatta dåligt grepp?

Om du precis har fått hem din yogamatta och märker att greppet inte är alls som du hade förväntat sig så kan mattan behöva användas ett tag innan greppet kommer. Många yogamattor behöver användas en period innan greppet blir 100% då den behöver slitas in lite.

Vill du påskynda detta så sägs det att du kan strö över havssalt över natten och sedan torka av det på morgonen. Huruvida bra detta fungerar låter vi ha osagt, men vill du kolla på en guide så rekommenderar vi denna YouTube-filmen.

Det finns säkert flera olika sätt för att påskynda processen och det kan vara värt att göra ett par sökningar på Google för att hitta det bästa sättet.

Köpa en ekologisk yogamatta, eller inte?

De flesta personer köper troligtvis ekologiska matvaror regelbundet och är oftast något som man försöker hålla sig till så mycket som möjligt. Ekologiska yogamattor har flera väldigt bra egenskaper som bra grepp, 100% organiskt nedbrytbara med mera.

Men ekologiska yogamattor har också en del saker som kan vara negativt för många personer, så som t.ex. att de doftar mer och att väger betydligt mer. Doften som kommer från Eko yogamattor är ganska unik och medans vissa kanske inte påverkas så mycket av doften så har många personer svårt att acceptera det. Denna doft brukar avta med tiden, men det förutsätter att yogamattan används några månader.

Yogamattor av ekologiska material väger också mer än produkter som är tillverkade av PVC eller liknande. En ekologisk yogamatta är kanske inte något du bör överväga att ta med på resor eller till studion regelbundet.

En ekologisk yogamatta är inte det enda sättet för att undvika farliga kemikalier så som ftalater eller liknande. Det finns en rad olika yogamattor tillverkade av PVC-gummi som inte innehåller dessa farliga ämnen och som också kan återvinnas till 100%. Vårt tips är däremot att se upp med billiga yogamattor från t.ex. lågprisbutiker, risken är att dessa innehåller ämnen som inte alls är bra för miljön och yogautövaren.

Yogamattor och tjocklekar

vilken tjocklek på yogamattaRent generellt så bör du kolla på en tunnare yogamatta om du ska utföra yoga som kräver balans och sen tjockare till de yogaformer inte som innehåller balansövningar. Men denna ”regel” är inte alltid möjlig att följa av flera anledningar.

Alla yogamattor påverkas av flera faktorer så som material och konstruktion, vilket i sin tur ger mattan olika egenskaper. Därför går det inte helt säkert säga hur yogamattan agerar vid balansövningar. Men ska du göra mycket balansövningar så finns det ingen anledning till att köpa en 6 mm tjock matta.

Du får helt enkelt prioritera vad som passar dig bäst helt enkelt och väga fördelar mot nackdelar. Vill du köpa en bra allround yogamatta så räcker det bra med en tjocklek kring 3-5 mm.

Yogamattor av ull har blivit allt mer populära

Yogamattor tillverkade av ull har blivit alltmer populära på grund av deras unika egenskaper och miljövänliga karaktär. Ullmattor är naturliga, biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara vilket gör dem till ett hållbart och miljövänligt alternativ för yogautövare som vill minska sin miljöpåverkan.

En av de mest attraktiva egenskaperna hos en ullmatta är dess förmåga att reglera temperaturen. Ull är känt för att vara värmeisolerande och andas vilket innebär att det håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. Detta gör ullmattor idealiska för utomhusbruk eller för användning i kalla yogastudior.

Ullmattor är också hypoallergena, vilket innebär att de är snälla mot huden och inte orsakar allergiska reaktioner. De naturliga fibrerna i ullen absorberar fukt som gör att mattan håller sig torr och ger bra grepp även när du svettas under din yogapraktik.

Trots dessa fördelar kan ullmattor ha några begränsningar. De är ofta tjockare och tyngre än konventionella yogamattor som kan göra dem svårare att transportera. Dessutom kan de vara mindre slitstarka och kräva mer omsorg i underhåll och rengöring eftersom de är känsliga för krympning och skador om de inte hanteras korrekt.

Sammanfattningsvis är ullmattor ett miljövänligt och naturligt alternativ för yogautövare som söker en bekväm och temperaturreglerande yogamatta. De är särskilt lämpliga för dem med känslig hud eller allergier, samt för dem som föredrar att praktisera yoga utomhus eller i kalla miljöer. Dock kan ullmattor kräva extra omsorg i hantering och underhåll, samt vara tyngre och mindre portabla jämfört med konventionella yogamattor.

Yogamattor för utomhusbruk

När man ska välja en yogamatta för utomhusbruk är det viktigt att ta hänsyn till några specifika egenskaper som kan göra din utomhusyogapraktik säker och bekväm. Här är några tips för att hjälpa dig att hitta den perfekta yogamattan för utomhusbruk:

 1. Grepp: En bra utomhusyogamatta bör ha en yta med utmärkt grepp för att förhindra halka på gräs, sand eller andra ojämna underlag. Detta kommer att bidra till att du kan hålla balansen i olika positioner och undvika skador.
 2. Tålighet: Mattan bör vara gjord av slitstarka material som klarar av att användas på olika underlag och motstå nötning samt påverkan av yttre faktorer som solljus och fukt. Material som naturgummi, TPE eller tjocka PVC-mattor kan vara lämpliga för utomhusbruk.
 3. Vattentålig: En utomhusyogamatta bör vara vattenavvisande eller snabbtorkande för att klara av att användas på fuktiga underlag eller i fuktiga miljöer. Detta gör att du kan praktisera yoga även efter ett regn eller på en fuktig morgon utan att behöva oroa dig för att mattan blir för blöt och halkig.
 4. Lätt att bära: Eftersom du kommer att transportera din yogamatta utomhus kan det vara viktigt att den är lätt och enkel att bära. En matta med en bärrem eller som kan rullas ihop kompakt är ett bra alternativ för enkel transport.
 5. Stötdämpning: Även om du kommer att praktisera yoga utomhus kan det vara bra att ha en matta med viss stötdämpning för att skydda dina leder och ge extra komfort, särskilt på hårdare underlag som betong eller liknande.

Frågor & svar – Vanliga frågor om yogamattor och yoga

 1. Hur tjock yogamatta bör man välja?
 2. Är det vanligt att yogamattor innehåller farliga ämnen?
 3. Är inte yogamatta och träningsmatta samma sak?
 4. Vad tänka på vid val av en rese-yogamatta?
 5. Min nya yogamatta luktar, vad ska jag göra?
 6. Hur stor yogamatta bör man köpa?

Hur tjock yogamatta bör man välja?

Det är inte en helt enkel fråga då svaret oftast hänger ihop med vilken typ av yoga du sysslar med. För nybörjare rekommenderas också en lite tjockare variant så ger mer stötdämpning. Generellt brukar man säga att ju tuffare yoga, desto tunnare yogamatta krävs då de är mer stabila. Ska du däremot ligga ner eller sitta mycket så är det betydligt skönare med en yogamatta som är tjockare d.v.s. runt 5-6 mm.

Är det vanligt att yogamattor innehåller farliga ämnen?

Det finns särskilda gränsvärden för hormonstörande ämnen i Sverige när det gäller yogamattor. Oberoende tester har visat att lågprismattor oftast innehåller mer gifter men det är ingen regel. För höga ämnen har även hittats i dyra och populära testvinnare.

I och med yogamattor tillverkas med gummi, naturgummi eller andra ämnen så är alltid risken att de innehåller hormonstörande och cancerframkallande ämnen. Många tror naturgummi är bra bara för det är naturligt men så är det inte alltid. Naturgummimattor kan bland annat innehålla nitroserbara ämnen som bildas under produktionen. Detta är klassat som ett cancerframkallande ämne.

Det viktiga är att yogamattor inte innehåller för höga värden av dessa ämnen.

Är inte yogamatta och träningsmatta samma sak?

Träningsmattor är oftast betydligt tjockare än yogamattor vilket gör att balansen påverkas. Bra balans och grepp är viktigt för att kunna göra tuffa yogaövningar vilket inte är helt lätt på en träningsmatta. Är det en normaltjock träningsmatta så har den oftast en tjocklek på 0,7 till 10 mm, medans en yogamatta endast är 3 till 5 mm.

Vad tänka på vid val av en rese-yogamatta?

Ska du på semester och framförallt flyga så är det viktigt att yogamattan inte tar för mycket plats eller väger för mycket. En reseyogamatta kommer däremot inte erbjuda samma komfort som en vanlig matta men det är det värt om man vill utföra sin yoga på semestern. En bra reseyogamatta är betydligt tunnare runt 1 till 2 mm så den kan vikas ihop i resväskan. Vikten är också väldig låg och väger oftast under 1 kg.

Tips: En reseyogamatta kan också fungera bra som skydd ovanpå yogamattor på gymmet om du tänker på hygien.

Min nya yogamatta luktar, vad ska jag göra?

Det är jättevanligt att yogamattor luktar skarpt i början men denna lukt försvinner efter både tid och användning. Vill du snabba upp processen så kan det vara värt att testa att tvätta mattan med bara vatten och en trasa några gånger.

Hur stor yogamatta bör man köpa?

Det är riktigt trist med en för liten yogamatta och samtidigt är det onödigt med en alldeles för stor om den ska bäras med regelbundet. En bra riktlinje är att välja en yogamatta som är ungefär 15-20 cm längre än dig själv. Men mycket är också individuell smak gällande storleken samt vad för yogaövningar man sysslar med.


Så valde vi ut bästa yogamattor

Yogamattor bäst i test 2023Det är inte lätt att tillverka en bra yogamatta. Den ska ge bra grepp, vara mjuk att ligga på men inte för mjuk, helst inte väga för mycket så den kan tas med vid behov och samtidigt inte innehålla några farliga ämnen. Andra egenskaper är också material som ska vara både slitstarkt och enkel att tvätta av.

Det är många önskemål och krav att uppfylla vilket oftast inte är möjligt. Det finns helt enkelt inte en perfekt yogamatta för alla miljöer, träningsformer, med mera. Däremot finns det yogamattor som är bra på många saker men inte alla. Vill du ha en bra allround och en yogamatta för gym eller resor bör du titta på två modeller.

Så hur vi då kommit fram till yogamattan som är bäst i test? Vi har sammanställt både testkällor och kundrecensioner för att få så enhetligt resultat som möjligt. Genom att kombinera dessa två källor är vi övertygade om att rätt produkter hamnar i sammanställningen. Det händer nämligen då och då att modeller presterar väl i jämförelsetest men som sedan floppar när stora massan väl får testa yogamattan över en längre period.

Vi har däremot valt att ta med både tjocka och tunna yogamattor då de helt enkelt har olika användningsområden. Testvinnaren är däremot en allround matta för hemmabruk då det är hemma de flesta utövar sin yoga. Bäst i test vinnaren hamna tillslut på Casall Grip & Cushion III med Flowmat yogamatta i kork som direkt utmanare.

Uppdatering sommaren 2023 – Vi har granskat marknaden i jakten på den bästa yogamattan och för 2023 finns det väldigt få nyheter. Mandukas PROLite toppar fortfarande utländska testkällor men sen Råd & Rön hitta oönskade ämnen av Naftalen kan vi inte längre ha den som testvinnare. Därför behåller Casall Grip & Cushion III vår utmärkelse bäst i test.

Nytt för 2023 är däremot Gaiam Reversible Be Free som är en utmärkt och billig yogamatta för nybörjare. Gaiam är en av marknadens största tillverkare av yogamattor varav Be Free är en toppsäljare.

Källor

MetroMode

MetroMode har skrivit ihop ett bra test av yogamattor och där har de bland annat kollat på nio stycken olika mattor som är populära i butik. Några av de märken som testades var YogiRaj, Abilica Eco, Manduka Eko, Drop of Mindfullness, Casall, Jade Harmony, Grounded Factory.

I deras bäst i test så fick bland annat yogamattorna YogiRaj Sthira och Casall Yoga Mat Nani Grip bästa betyg. Rent generellt så fick de flesta yogamattor ett bra betyg, men Casalls yogamatta Nano Grip hade ett grepp som var snäppet bättre än de flesta modeller.

Lite förvånande var betyget på Manduka olika yogamattor. Vi trodde ändå att dessa yogamattor skulle prestera bättre med tanke på deras premiumpris. Några av de saker de klagade på gällande Manduka var att de doftade kraftigt och det kan vara ganska så störande i längden.

Däremot tror vi att Manduka kan vara ett väldigt bra val om du lyckas hitta en på rea eller liknande. Här hittar du testet.

Svenska iFokus

Svenska iFokus utför årligen test på yogamattor och vi har bland annat spanat in deras tester för både 2017 och 2018. Så om du är intresserad av att spana in deras yogamatta test så hittar du det lite längre ner.

iFokus har bland annat testat bäst i test vinnaren från Mandukas och Casalls Yoga Position. Båda yogamattor presterar i toppen och fick nästan toppbetyg. Vill du läsa mer om deras test så hittar du allt på den här länken.

YogaMatReviewer

YogaMatReviewer testade Manduka PROLite redan 2016 och då fick yogamattan ett toppbetyg på 9,1. Positiva egenskaper som nämndes var bland annat tjocklek, bra balans, bra skydd, hög komfort, sitter stilla på golvet, bra grepp, lite doft i början bara, relativt lätt, bra längd med mera. Läs hela recensionen här.

Råd & Rön

I slutet på 2021 släppte Råd & Rön sitt stora test av yogamattor och det var inte bara positiva nyheter gällande innehållet i mattorna. Ingen av mattorna innehöll gifter över de gränsvärden som finns i Sverige men när de använde de tyska gränsvärdena så finns det flera yogamattor med för höga värden av PAH naftalen. Värsta yogamattan kom från Harald Nyborg med märket Kilberry men även före detta bäst i test vinnaren Manduka PROLite och Manduka Eko hade alldeles för höga värden.

Testvinnare blev Casall Grip & Cushion II med fantastiskt grepp, mjuk och stadig. Den klara även av tuffare yoga när man svettas mycket. Läs mer här.

Utgående modeller


Här nedan listar vi yogamattor som har varit extra populära men som tyvärr har slutat säljas. Oftast är det utgångna modeller som har presterat bra i olika test men som tillslut har försvunnit från marknaden.

Casall Lightweight Travel Mat - Ultralätt yogamatta (0.53 kg)

Casall Lightweight Travel Mat bild Casall Lightweight Travel Mat bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat yogamattan

Konsumenter som har testat Casall resematta ställer sig väldigt positiva till modellen. Bästa egenskaper är definitivt den låga vikten men också enkeltheten av att kunna packa ner den i resväskan. 

Resematta som både är lätt och vikbar

Om du på jakt efter en ultralätt yogamatta att ta med på resande fot så är Casall Lightweight Travel Mat ett utmärkt val. Förutom den minimala vikten på 0.53 kg så erbjuder modellen goda packmöjligheter. Förutom att den kan rullas ihop så kan den även vikas så att den enklare får plats i reseväskan. Däremot bör den förvaras ihoprullad längre perioder för att inte ta skada.

Hemligheten ligger i yogamattans konstruktion som består av små hål som påverkar både flexibilitet och vikt. Hålen ger också en positiv effekt på greppförmågan vilket är mycket bra. Det är däremot värt att poängtera att du bör vara barfota när du använder yogamattan för längre hållbarhet.

Casall Lightweight Travel Mat är också ganska tjock för att vara en resematta med låg vikt. Med sina 4 mm ger yogamattan bra med stötdämpning och konsumenter tycker att den fungerar bra även när man ligger ner på den.

Vem bör köpa Casall Lightweight Travel Mat? Om du är på jakt efter en yogamatta som ska användas när du är på resande fot så är detta ett utmärkt val. Den har både bra stötdämpning och grepp om du använder den barfota.

 • Skäl att köpa
 • Perfekt yogamatta för resan
 • Låg vikt på endast 0.53 kg
 • Har bra grepp
 • Packvänlig, kan både vikas och rullas ihop
 • TPE-gummi, fri från PVC
 • Kan rengöras med kallt vatten, ej tvättmaskin
 • Skäl att inte köpa
 • TPE-gummi är ett ganska känsligt material
 • Får endast tvättas av med kallt vatten

YogiRAJ Sthira Yogamatta - Bäst i test

YogiRAJ Sthira Yogamatta bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test hos MetroMode i deras test av yogamattor

YogiRAJ Sthira yogamatta är kanske inte den mest färgglada varianten, men om du kan förbise detta så är detta helt klart en av marknadens bästa yogamattor. Mattan har bland annat fått högsta betyg hos MetroMode när de testade olika yogamattor i olika prisklasser.

Testvinnare med fantastiskt grepp

MetroMode skriver bland annat om det fantastiska greppet som yogamattan ger och att den känns tjock, trots att den bara är 5 mm tjock. Gillar du extra skydd för knän, armbågar eller liknande vid tunga övningar så leverera denna yogamatta ett bra skydd. Gillar du tunnare mattor så finns denna även i tunnare modeller.

Med en storlek på 180 x 61 cm så får du en yogamatta som kan användas i studio eller hemma på vardagsrumsgolvet. Eller varför inte utomhus. Det är inte den tyngsta yogamattan, men väljer du 5 mm varianten så är vikten trots allt 1,7 kg. Något du får överväga om du vill transportera yogamattan från och till studion. Men med en sådan vikt så ligger yogamattan perfekt på golvet.

Yogamattan är doftfri och är tillverkad av giftfritt NBR-gummi med slutna celler. Detta gör att yogamattan hygienisk och väldigt fukttålig.

 • Skäl att köpa
 • Giftfritt NBR-gummi
 • Fungerar till de flesta yogaformer, bra allround matta
 • Yogamatta med fantastiskt grepp
 • Från 4 till 6 mm tjock beroende på modell
 • Finns i olika färger
 • Relativt billig yogamatta
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt