bästa aktivitetsarmband

Aktivitetsarmband Bäst i test

Ett aktivitetsarmband kan höja ens motivation för både träning och motion. Men framförallt ger den information och statistik över hur du rör dig under dygnet. Ett aktivitetsarmband är framtaget för att mäta ens aktiviteter under dagen och komma med förslag på förbättringar. De bästa modellerna erbjuder även annan hälsostatistik som stressnivåer, sömnkvalitet, återhämtning med mera.

Aktivitetsarmband blev årets julklapp redan 2014 och sedan dess har armbanden utvecklats till att bli en komplett hälsocoach. Vissa modeller kan till och med köra ett EKG-test för att upptäcka hjärtflimmer eller varna för höga stressnivåer.

I jakten på bästa aktivitetsarmband har vi sammanställt både produktrecensioner och oberoende tester av aktivitetsmätare. Vi har även kombinerat testresultat med kundrecensioner då vi anser att det blir en bättre helhetsbild på hur produkterna presterar. Funktioner, egenskaper och pris har också varit en avgörande faktor.

Senast uppdaterad November 2022

Fitbit Charge 5 - Bäst i test

Bäst i test
Fitbit Charge 5 bild 1Fitbit Charge 5 bild 2
ButikPris
1589:-Besök
1590:-Besök
1699:-Besök
1790:-Besök
1799:-Besök
2496:-Besök
 • 4,4 av 5 på Amazon USA efter över 13 000 kundrecensioner

Både svenska och utländska testkällor ställer sig väldigt positiva till Fitbit Charge 5. Svenska M3 gav modellen 4 av 5 och även CNET gav toppbetyget 8,3/10. Vanliga konsumenter har i skrivande stund satt ett toppbetyg på 4,4 av 5 stjärnor med över 13 000 kundrecensioner på Amazon USA.

Fitbit Charge 5 - Bra batteritid trots GPS-spårning

Är du på jakt efter ett aktivitetsarmband som har inbyggd GPS och som kan registrera dina gång-, cykel- och löppass utomhus? Många aktivitetsarmband har stöd för GPS-tracking men oftast måste dessa vara uppkopplade till mobilen för att kunna få GPS-data. Men med Fitbit Charge krävs det ingen mobil.

När det gäller batteritiden så är Fitbit Charge 5 en av de bästa. Upp till en vecka på en laddning kan du räkna med men använder du GPS till din träning så for du räkna med att batteritiden påverkas. En person som testa modellen fick ut fyra dagars batteritid efter ha använt den dagligen med 30 minuters GPS-träning per dag.

Likt de flesta andra modeller i vårt bäst i test hittar du liknande funktioner så som stekräkning, sömnspårning, träningsspårning, tyst väckning, pulsmätning med mera. Däremot har den tappat barometer som fanns på modellen innan och har i stället blivit ersatt av Fitbits hälsosensor.

Hälsosensorn är rik på olika funktioner för spårning av stress och kan nu även göra EKG-mätning för att upptäcka hjärtflimmer. En annan bra och viktig analysfunktion är "Dagsform" som hjälper dig att planera din träning utifrån hur återhämtad kroppen är.

Fitbit Charge 5 är trots allt ett aktivitetsmätare vilket innebär att den ska hjälpa dig att komma igång med din träning. Fitbit har något som kallas för pulszonminuter som är baserad/anpassad på din egna vilopuls. Genom att veta din vilopuls och ålder kan Fitbit komma med träningsrekommendationer. Baserat på din vilopuls rekommenderar Fitbit ett visst antal pulsminuter du ska uppnå varje vecka. På så sätt förbättrar du både din kondition och välbefinnande.

Vem bör köpa Fitbit Charge 5? Trots den ganska saftiga prislappen så är Fitbit Charge 5 fortfarande en av marknadens bästa aktivitetsarmband. Den har i princip allt vi förväntar oss av en bra aktivitetsmätare som ska hjälpa en att hålla igång med träning och motion. Förutom bra träningspårning så erbjuder Fitbit generöst med hälsomätdata som är intressant. Batteritiden är också väldigt bra, till och med bättre än Fitbits egna klockor.

 • Skäl att köpa
 • Bekväm och modern design med tydlig skärm
 • Nu med inbyggd GPS för tempo och distans
 • Pulsspårning 24/7
 • Mängder med mätdata och träningspårning
 • Nu även utrustad med Fitbits hälsosensor för viktiga mätvärden
 • Mätvärden för stress, återhämtning och nu med mindfullness-funktioner
 • Distans, tid, brända kalorier, sovaktivitet, hjärtfrekvens, steg tagna, hudtemperatur, blodsyremättnad, stressnivå, menstruell cykel, andningshastighet
 • Väldigt bra batteritid upp till 1 vecka
 • Skäl att inte köpa
 • Barometer saknas
 • Ganska dyr

Xiaomi Smart Band 7 - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Xiaomi Smart Band 7 bild 1Xiaomi Smart Band 7 bild 2
ButikPris
563:-Besök
576:-Besök
599:-Besök
 • 4 av 5 när svenska M3 testa aktivitetsarmbandet 2022
 • 4,5 av 5 stjärnor i Techadvisors test 2022
 • Redaktörens val när Android Authority testa Mi Smart Band 7 2022
 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 2300 kundomdömen

Xiaomi Smart Band 7 är både omtyckt av stora testkällor och hos vanliga konsumenter. Trots sitt låga pris har modellen bland annat vunnit redaktörens val samt fått toppbetyg hos butiker och marknadsplatser. Hos svenska butiker har modellen fått toppbetyg från svenska konsumenter som testat aktivitetsarmbandet.

Marknadens mest prisvärda aktivitetsarmband?

Modeller från Xiaomi har alltid varit några av marknadens mest prisvärda och bästa aktivitetsarmband. Hur de kan hålla nere priserna så pass mycket förbryllar oss och även många andra testkällor. Trots ett lågt pris så är Xiaomi Mi Smart Band 7 utrustad med många funktioner som vi oftast hittar på betydligt dyrare modeller.

Om vi börjar med det mest uppenbara vilket är skärmen. Aktivitetsarmbandet är utrustat med en tydligt OLED-skärm som lyser betydligt skarpare än andra tekniker. Faktum är att ljusstyrkan har förbättrats något vilket nu hamnar på 500 nits. Dessutom är det är en touch-skärm som är betydligt responsivare jämfört med tidigare modeller. Skärmen har också alltid-på-funktion.

När det gäller funktioner så är Xiaomi Mi Smart Band 7 fullproppad av olika träningslägen och hälsoinformation. Aktivitetsarmband som t.ex. Smart Band 7 börjar allt mer likna avancerade träningsklockor som mäter hjärtrytm, bränd kalorier och blodsyrenivå. Vilket denna klarar av utan problem. Xiaomi Smart Band 7 är bland annat urustad med 120 olika sportlägen, allt från tennis till basket och cykling.

När det gäller appen så är den väl godkänd men lämnar lite att önska gällande enkelhet. För någon som aldrig har använt systemet så kommer det krävas lite inlärning innan det flyter på i gränssnittet. Däremot är appen fullproppad med information kring ens aktiviteter, träningsbelastning, återhämtningstid med mycket annat. Den mäter även värden som stress, sömn, med mera.

Hur är då batteritiden? Xiaomi Smart Band 7 har faktiskt en utmärkt batteritid som ska räcka ungefär 15 dagar eller 9 dagar med mycket användning. Det är faktiskt bättre batteritid än bäst i test vinnaren Fitbit Charge 5 och många andra konkurrenter på marknaden.

Vem bör köpa Xiaomi Smart Band 7?

Är Xiaomi Smart Band 7 det bästa aktivitetsarmbandet? Kanske. Modellen har bara småsaker att anmärka på och frågan är om vi har rätt till det med tanke på priset. Den saknar bland annat fysiska knappar och GPS (behöver mobilen för det). Men det är bara småsaker.

En annan sak som drar ner betyget lite är möjligheten att inte smidigt kunna synkronisera data till andra tredjepartstjänster. Vill du t.ex. använda Google Fit behöver du använda appen Zepp Life.

Om du upplever att dessa småproblem inte är speciellt stora så är Xiaomi Smart Band 7 det bästa aktivitetsarmbandet för sitt pris. Därför vinner modellen vår utmärkelse bästa budgetval.

 • Skäl att köpa
 • Fantastisk batteritid upp till 15 dagar
 • Utmärkt och responsiv touch-skärm med OLED som är ljusstark
 • Många olika träningslägen, 120 olika aktiviteter
 • Appen ger djupgående information om träningsnivå, återhämtning med mera
 • Accelerometer, optisk pulsmätare, SpO2-sensor
 • Fungerar lika bra till Android som IOS
 • Skäl att inte köpa
 • Saknar GPS (kräver mobil)
 • Saknar fysiska knappar
 • Svårt att synkronisera data till tredjepartstjänster

Fitbit Inspire 3 - Diskret aktivitetsarmband

Fitbit Inspire 3 bild 1Fitbit Inspire 3 bild 2Fitbit Inspire 3 bild 3
ButikPris
999:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
 • 4,5 av 5 när Android Authority testa fitbit aktivitetsarmband 2022
 • 4,5 av 5 hos TomsGuide 2022
 • 8,1 av 10 hos Cnet när de testa Fitbit Inspire 3
 • 4,3 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 150 kundomdömen

Fitbit Inspire 3 har fått en rad förbättringar jämfört med tidigare versionen Inspire 2. Detta syns framför allt hos alla de testkällor som har testat det nya aktivitetsarmbandet från Fitbit. Modellen har fått toppbetyg hos både testkällor och från vanliga konsumenter.

Fitbit har gjort Inspire-serien betydligt mer intressant

Fitbit Inspire 2 var alldeles för diskret med en skärm utan både färger eller ljusstyrka. Men nu har Fitbit rättat till problemen med Fitbit Inspire 3 som nu har fått en ljusstark OLED-skärm. Vilket också är en av modellens starkastade egenskaper med både ljusstarka färger och touch-skärm. Skärmen är däremot ganska liten och diskret vilket kan vara antingen en nackdel eller fördel beroende på vad du är ute efter.

När det gäller mätvärden för Fitbit Inspire 3 så är den inte lika fullproppad med funktioner som på andra konkurrenter. Den mäter däremot stress, puls, aktiva minuter, daglig aktivitet, sömn, hundtemperatur och menshälsa. Den har också 20 olika träningslägen som den kan registrera vilket sker automatiskt med Smarttrack-funktionen. Allt från gång, jogg, vandring, cykling med mera. Kopplar du den direkt till mobilen kan den även använda mobilens GPS för sträcka och tempo.

Den är också utrustad med smarta aviseringar från mobilen där bland annat meddelanden, samtal, kalender och andra aviseringar dyker upp på skärmen. Batteritiden tycker vi också är tillräckligt bra med ungefär 10 dagars användningstid.

Stort plus är möjligheten till att synkronisera data till olika tredjepartstjänster så som t.ex. Strava och andra tjänster. Något som är ett stort problem hos andra konkurrenter.

Vem bör köpa Fitbit Inspire 3?

Söker du efter ett lite enklare aktivitetsarmband så är Fitbit Inspire 3 ett utmärkt val. Ofta har många aktivitetsarmband löjligt många olika funktioner som inte riktigt används men här får du de mest viktiga funktionerna. 

Nu till det sämsta. Fitbit har infört en prenumerationstjänst som kostar pengar och som öppnar upp nya funktioner. Köper du Fitbit Inspire 3 så ingår däremot 6 månaders Fitbit premium. Nu duger gratisversionen för de allra flesta men vill du ha meditationspass och sådant så kostar det ytterligare pengar.

 • Skäl att köpa
 • Touchskärm som ger bra ljusstyrka och fina färger
 • Bra batteritid på 10 dagar
 • Väldigt lätt, känns knappt att den sitter på armen
 • Mäter det mest nödvändiga utan att vara full av funktioner som inte används
 • Diskret och liten
 • Skäl att inte köpa
 • Krav på premium prenumeration för alla funktioner
 • Saknar inbyggd GPS (använder mobilen)
 • Skärmen kanske är för liten för några

Fitbit Luxe - Chic design

Fitbit Luxe bild 1Fitbit Luxe bild 2Fitbit Luxe bild 3Fitbit Luxe bild 4
ButikPris
1290:-Besök
1290:-Besök
2090:-Besök
 • 4,5 av 5 på Amazon USA efter över 10 000 kunder testat Fitbit Luxe
 • 4,5 av 5 stjärnor från Techradar 2021
 • 6 av 10 från svenska Mobil.se 2021

Jämför vi med oberoende tester och kundrecensioner så verkar Fitbit Luxe vara mer populär hos vanliga konsumenter än de som testar den i labbet. Fitbit Luxe är framför allt framtagen för kvinnor  och vi misstänker att många produktrecensioner görs av män. För en av de största nackdelarna som omnämns är bland annat storleken som är mindre än andra aktivitetsarmband.

Elegant aktivitetsarmband för kvinnor - Fitbit Luxe

Varför ska inte aktivitetsarmband var minst lika snygga som vanliga designklockor? Den ska ju trots allt bäras/ersätta det vanliga armbandsuret. Fitbit Luxe finns att köpa i flera olika designer som t.ex. svart, vit med guld och även en specialmodell med guldkedja. Men den är inte bara elegant på handleden utan är även fullproppad med hälsodata och funktioner.

Aktivitetsarmband från Fitbit är utan tvekan en av marknadens bästa alternativ just nu och Fitbit Luxe erbjuder nästan lika mycket funktioner som storsäljaren Fitbit Charge 5. Båda modeller erbjuder träningsspårning men Fitbit Luxe saknar inbyggd GPS så den behöver mobilen för registrering av GPS-data. 

Med träningsspårning (GPS från mobilen) kan du registrera din gång-, cykel, eller löparrunda. Data som sparas är bland annat rutt, distans och tempo. Den kan också hålla koll på dina förvalda pulszoner och tala om när har uppnått önskad målpuls. Det är det mest effektiva sättet att träna och uppnå sina träningsmål. Fitbit Luxe är utrustad med 20 förvalda träningsprogram du kan välja eller så kan du låta armbandet själv känna av vilken träningsaktivitet du startar.

Likt flera andra bra aktivitetsarmband på marknaden så har denna modell övervakning av stressnivåer och kan även guida dig med olika andningsövningar. Detta system betygsätter också din stresshantering genom appen. Sömnbetyg är ett annat bra hjälpmedel för få bättre koll över ens sömnstadier och få tips på hur sömnen kan förbättras.

Tittar vi på det tekniska så har Fitbit Luxe en tydlig och färgstark AMOLED-skärm som själv anpassar ljusstyrkan beroende på omgivningen. Skärmen är också en pekskärm. Batteritiden är också helt okej med ungefär 6 dagars användning där en fulladdning tar 2 timmar.

 • Skäl att köpa
 • Modern, elegant och smal design för kvinnor
 • Bra batteritid på ungefär 6 dagar
 • Flera bra program för träningsspårning och pulszoner
 • SpO2-sensor, 3-axlad accelerometer, optisk hjärtsensor, vibrationsmotor
 • Spårar både stress och sömnkvalitet
 • Tydlig AMOLED-skärm med touch
 • Vattensäker i både pool och hav, 50 m
 • Skäl att inte köpa
 • Saknar inbyggd GPS
 • Appen har en gratis version och en premium som kostar
 • Ingen Fitbit Pay

Fitbit Alta HR - Bra alternativ

Fitbit Alta HR bild 1
ButikPris
849:-Besök
 • 8 av 10 i den svenska tidningen Mobil.
 • 4,2 av 5 på amerikanska Amazon efter 2600 kundrecensioner.
 • 5 av 6 stjärnor hos svenska Ljud & Bild.

Enligt flera bäst i test så ställer sig många frågan om vilken som egentligen är bäst mellan Fitbit Charge 2 och Fitbit Alta HR. Vissa hävdar att Charge 2 fortfarande är bäst, medans andra tycker Fitbit Alta är snäppet bättre på grund av den bättre batteritiden, men också för att modellen är mer slimmad.

Några av de funktioner som har försvunnit är andningsövningar och sedan mätning i realtid vid träning. Datan får du i stället se när du synkroniserar ditt aktivitetsarmband med telefonen. Fitbit Alta HR har det bästa ur två världar och det är funktionalitet, men också den snygga slimmade designen.

Många egenskaper trots den slimmade designen

Första tanken när man ser Fitbit Alta HR är att modellen är väldigt enkel, kanske alldeles för enkel. Men även om aktivitetsarmbandet är slimmad så är denna modell fullproppad med funktioner. Dessutom tillhör den mängden aktivitetsarmband som är extra snygga i sin design, vilket är extra viktigt för många personer.

Innan vi går inte på listan över egenskaper så är det viktigt att poängtera att Fitbit Alta HR har en bättre batteritid jämfört med bäst i test vinnaren Charge 2. Fitbit Alta har en batteritid på 7 dagar medans testvinnaren har 5 dagar.

Fitbit Alta HR har alla de grundfunktioner som vanliga aktivitetsarmband har och lite extra. Den mäter all form av rörelse under dagen och även natten där den registrerar din sömnrytm samt sömnstadier.

PurePulse-teknologin ger dig full översyn över din puls under hela dagen och mäter även pulsen regelbundet under natten. Har du mardrömmar så kommer du få se detta på din sömnstatistik i telefonen. När du tränar kan du även se din puls i realtid, vilket är perfekt om du vill hamna i särskilda hjärtfrekvenszoner för att optimera träningen.

En hälsocoach som coachar dig hela tiden

En stor anledning till varför aktivitetsarmband har blivit så populära är inte för att de ska förändra ens rörelsemönster över en natt eller att den ska jaga dig hela tiden. Den finns helt enkelt där för att informera hur du mår och hur ditt rörelsemönster ser ut. Förändringen kommer successivt av sig själv när denna data presenteras på ett enkelt sätt i form av statistik.

Precis som bäst i test vinnaren så är detta aktivitetsarmband med dig hela dagen och natten. För att kunna se mer information kring ditt levnadsmönster så behöver du synkronisera armbandet med din mobil. Appens finns tillgänglig till både IOS och Android.

Fitbit Alta har också SmartTrack som själv känner av vilken typ av övning du gör för tillfället så som t.ex. löpning, gång, cykling, styrketräning och så vidare.

Om du har problem att vakna på morgonen så har aktivitetsarmbandet inbyggt vibrationslarm som väcker dig. Detta är perfekt för dig som inte vill väcka några övriga familjemedlemmar då larmet är helt tyst.

 • Skäl att köpa
 • Mäter puls regelbundet, stegräknare, sömn, kaloriförbrukning, konditionsnivå med mycket annat.
 • Batteritiden är på 7 dagar.
 • Vattentålig men inte vattentät.
 • SmartTrack-teknologi som själv känner av vilken typ aktivitet du utför.
 • Registrerar din sömn för mer avancerad statistik.
 • All data och statistik kan synkroniseras med appen i telefonen. Appen finns till Android och IOS.
 • Vibrationslarm.
 • PurePulse som mäter pulsen hela tiden och även under natten.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Xiaomi Mi Band 4 - Bra budgetval

Xiaomi Mi Band 4 bild 1Xiaomi Mi Band 4 bild 2
ButikPris
279:-Besök
349:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor hos TechRadar
 • 4,5 av 5 stjärnor hos AndroidPit
 • 4,5 av 5 stjärnor hos Tech Advisor
 • 4,5 av 5 på amerikanska Amazon efter 4000 kundrecensioner

Xiaomi Mi Band 4 har fått toppbetyg hos bland annat TechRadar, AndroidPit, Tech Advisor och har även fått toppbetyg från kundrecensioner. Bara på Amazon USA har modellen ett samlat kundomdöme på 4,5 av 5 stjärnor efter närmare 5 000 kundrecensioner.

Mycket billigare än andra konkurrenter

Xiaomi Mi Band 4 har väldigt mycket att erbjuda i form av funktioner och egenskaper. Trots detta så kostar modellen kanske hälften av vad t.ex. Fitbit och Garmin tar för sina aktivitetsarmband. Vi misstänker att Xiaomi säljer sin modell för tillverkningskostnaden för att konkurrera med redan etablerade märken.

Så vad har då Xiaomi Mi Band 4 att erbjuda? För det första så har aktivitetsarmbandet en fantastisk 24 mm stor AMOLED-display med en upplösning på 120 x 240 pixlar. Skärmen är också snabb och är väldigt ljusstark med upp till 400 nits. Detta är så klart positivt då vi ofta behöver extra ljusstyrka när det är sol utomhus.

Mi Band 4 passar alla typer av aktiviteter. Ett bra aktivitetsarmband ska alltid kunna sitta på handleden för att registrera alla typer av aktiviteter under dygnet. Du behöver alltså inte ta av dig armbandet när du simmar eller duschar. Enligt tillverkaren så klarar modellen vattendjup ned till 50 meter.

Xiaomi Mi Band 4 mäter i princip allt

Stegräknare är så klart ett måste när det gäller aktivitetsarmband och Xiaomi Mi Band 4 levererar detta perfekt. Testvinnaren har också stöd för pulsmätning direkt på handleden men är inte aktiverat alltid under dygnet, utan aktiveras automatiskt när armbandet känner av en form av aktivitet. Denna tröskel för aktivering kan också justeras.

Om du sysslar med löpning eller rask gång så har testvinnaren stöd för GPS men behöver din telefons GPS-signal för att fungera. Om du sammankopplar aktivitetsarmbandet med telefonen så kommer du kunna registrera distans med mera under träningspasset.

Testvinnaren har stöd för de flesta aktiviteter som t.ex. simning, cykling, löpning med mera. Alla dessa aktiviteter registreras och synkroniseras till din app i telefonen där du kan följa statistik och uppnå nya mål.

En annan väldigt viktig egenskap som ett bra aktivitetsarmband ska erbjuda är så klart sömnmätning (Sleep tracking). Även om denna teknik inte är 100% så är det rolig data att titta på och följa.

Batteritid då? Enligt tillverkaren ska testvinnaren erbjuda en batteritid på 20 dagar och enligt de test vi har hittar så verkar detta stämma väldigt bra.

 • Skäl att köpa
 • Ett aktivitetsarmband som är billigt trots alla bra egenskaper.
 • 20 dagars batteritid.
 • Stegräknare, pulsmätning, sleep tracking med mera.
 • AMOLED-skärm med 400 nits för soldagar.
 • Ta emot notifieringar från mobiltelefonen, samtal, sms, appar med mera.
 • Mi Fit App som stödjer både Android och IOS.
 • Enkelt av en av marknadens bästa aktivitetsarmband just nu.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du ut bästa aktivitetsarmband

köpguide val av bästa aktivitetsarmband

Utvecklingen av aktivitetsarmband har kommit väldigt långt bara de senaste två åren och de har verkligen kommit för att stanna. Många tror att träningsklockor kommer ta över helt, men all statistik visar på att det är två helt olika målgrupper som köper dessa två alternativ. Det är nämligen inte alla som vill bära en klocka på armen och då är ett aktivitetsarmband betydligt smidigare samt smidigare.

Egentligen har dagens träningsklockor och aktivitetsarmband nästan exakt samma funktioner. Även smartklockan börjar få liknande funktioner, men den är inte avsedd för träning och är bra mycket klumpigare samt att batteritiden är mycket sämre.

Aktivitetsarmbandets stora fördel är dess smidighet och även den långa batteritiden som de flesta modeller har.

Vilket märke föredrar du?

Valet av vilket märke man gärna föredrar kan påverkas av andra prylar som man har i hemmet. Har du t.ex. en Fitbit badrumsvåg så kanske det lönar sig att köpa ett aktivitetsarmband från Fitbit då dessa typ av hälsoprylar många gånger kan sammankopplas i molnet. Detta innebär att all statistik eller data samlas på en plats och i vissa fall kan dessa två datakällor även sammanställas för att få en enhetlig statistik.

Om du redan har prylar från t.ex. Garmin eller Fitbit så kolla upp innan om dessa märken använder samma onlinetjänst för då lönar det sig oftast att köpa från samma märke. Förutsatt att du är nöjd med de befintliga produkterna.

Teknologin har mognat sen 2014

Aktivitetsarmbandet blev årets julklapp redan 2014 då det mer eller mindre tog hela marknaden som en storm. Aktivitetsarmbanden från 2014 var inte mer än en stegräknare och lite till. Idag är det bästa aktivitetsarmbandet en avancerad hälsocoach som följer dig hela dygnet och även under natten så håller den koll på dig.

Det har gjort enorma framsteg bara de sista två åren med både pulsmätning 24/7 och även GPS i vissa modeller. Det ska helt klart bli intressant att se vad framtiden kommer ge oss när det gäller prylar som aktivitetsarmband.


FAQ – Vanliga frågor om aktivitetsarmband

 1. Har aktivitetsarmband stegräknare?
 2. Finns det aktivitetsarmband med inbyggd GPS?
 3. Köpa aktivitetsarmband eller klassisk pulsklocka?
 4. Hur mäter aktivitetsarmband sömnen?
 5. Hur mäter aktivitetsarmband blodtryck?

Har aktivitetsarmband stegräknare?

De allra flesta aktivitetsarmband har stegräknare. Det är också här det började med de tidigaste modellerna som sedan utvecklades vidare mer fler funktioner och egenskaper. Utöver stegräknare har dagens aktivitetsarmband stöd för många olika träningsaktiviteter samt har möjligheten att kunna identifiera aktiviteteten automatiskt.

Finns det aktivitetsarmband med inbyggd GPS?

Ja det finns men det är fortfarande ganska ganska ovanligt. Men är det en nödvändighet? Kanske inte. De flesta bra aktivitetsarmband kan använda GPS genom mobiltelefonen och hänger den alltid med är det oftast ingest problem. Om GPS och löpning är det viktigaste för dig rekommenderar vi i stället att köpa en renodlad träningsklocka eller försöka hitta en modell med GPS.

Köpa aktivitetsarmband eller klassisk pulsklocka?

Förut har skillnaderna mellan aktivitetsarmband och träningsklocka varit ganska stora men nu börjar aktivitetsarmbanden komma ikapp utvecklingen av träningsklockor. Syssla du med löpning eller jogging så är fortfarande en ren träningklocka med GPS från t.ex. Garmin rekommenderat. Aktivitetsarmband är ofta mer kompakt, mindre träningsfunktioner men med mer fokus på daglig aktivitet.

Men dessa gränser börjar suddas ut allt mer för varje år som går och idag kan många av de bästa aktivitetsarmbanden göra nästan lika mycket som en träningsklocka.

Hur mäter aktivitetsarmband sömnen?

Det skiljer sig lite hur modeller spårar ens sömn men oftast används sensorn för acceleration d.v.s. ditt rörelsemönster under natten. Rör du dig väldigt lite så befinner man sig oftast i djupsömn medans mer rörelse oftast indikerar lätt sömn. Men det finns även andra saker att mäta medans man sover så som t.ex. hjärtfrekvens. Något som många aktivitetsarmband mäter för att mäta ens sömn.

Hur mäter aktivitetsarmband blodtryck?

Vad vi vet så finns det inget aktivitetsarmband som mäter blodtryck. Däremot finns det så kallad Pulse Ox-sensor som mäter syresättningen i blodet och detta finns på flera aktivitetsarmband.


Källor

Fitbit Charge 5

Enligt de flesta testkällor så är Fitbit Charge 5 en av marknadens bästa aktivitetsarmband just nu. Det som talar för modellen är bland annat batteritiden och det inbyggda GPS-chipet. Men nytt för Charge 5 är också Fitbits hälsosensor som öppnar upp för ny typ av hälsodata som är kopplat till stresshantering och återhämtning.

 • 4 av 5 stjärnor – Svenska M3 – Länk
 • 8,3/10 – CNET – Länk
 • 7/10 – Svenska Mobil – Länk

Fitbit Luxe

Något som är tydligt när man läser oberoende tester av Fitbit Luxe är att priset inte riktigt matchar antalet funktioner. Många tycker att det är begränsat med antalet funktioner med tanke på priset, men stämmer det verkligen? Visst, den saknar GPS-chip som på Fitbit Charge 5 men samtidigt är det en mindre modell som tilltalar personer som föredrar komfortabla/eleganta armband. Största fördelarna med produkten är komforten, skärmen, batteritiden och själva designen.

 • 4,5 av 5 stjärnor – Techradar – Länk
 • 4 av 5 – Svenska M3 – Länk
 • 7 av 10 – Svenska Mobil – Länk

Fitbit Inspire 3

En av Fitbits nyaste aktivitetsarmband för 2022. Modellen är betydligt mindre och diskret jämfört med andra konkurrenter. Men samtidigt erbjuder den bra med funktioner och egenskaper utan massa onödiga funktioner som ingen använder. Modellen har bland annat fått toppbetyg hos AndroidAuthority och Tomsguide.

 • 4,5 av 5 – AndroidAuthority – Länk
 • 4,5 av 5 – TomsGuide – Länk
 • Toppbetyg – Cnet – Länk

Xiaomi Smart Band 7

Xiaomi Smart Band 7 lämnar väldigt lite att önska när det gäller aktivitetsarmband. När vi läser oberoender tester av Smart Band 7 så det väldigt små fel eller problem som omnämns. Förutom att modellen saknar bra möjligheter att synkronisera till tredjepartstjänster så är detta utan tvekan en av marknadens bästa aktivitetsarmband.

 • 4 av 5 stjärnor – Svenska M3 – Länk
 • 4,5 av stjärnor – AndroidAuthority – Länk
 • 4,5 av 5 stjärnor – TechAdvisor – Länk

Xiaomi Mi Band 4

Fitbit och liknande märken har länge varit det bästa alternativet när det gäller bra aktivitetsarmband men nu ser det ut som Xiaomi är redo att börja ta marknadsandelar. Det låga priset är långt ifrån anledningen till varför Mi Band 4 blev vår bäst i test vinnare även om det har varit en faktor. Men faktum är att Xiaomi Mi Band 4 är ett fantastiskt aktivitetsarmband som enligt oss säljs alldeles för billigt. Men det är väl också meningen då Xiaomi vill etablera sig i detta segment.

Xiaomi Mi Band 4 har fått toppbetyg i princip alla test vi har kunnat hitta på produkten. För mindre än 400 kronor så får du ett aktivitetsarmband som konkurrerar med enheter som kostar över 1 000 kronor eller mer. Definitivt en av marknadens bästa aktivitetsarmband i dagsläget.

 • 4,5 av 5 hos TechRadar – Länk
 • 4,5 av 5 hos AndroidPit – Länk
 • 4,5 av 5 hos Tech Advisor – Länk

Mobil.se – Fitbit Alta

Mobil.se har testat aktivitetsarmbandet Fitbit Alta HR och medans testpersonen på Mobil får sin Fitbit så får testpersonen hög feber via en influensa. Perfekt läge för att testa pulsen över tid och under test så blir det tydligt att testpersonen har en förhöjd puls. Faktum är att pulsen ligger en bra bit över det normal d.v.s. 20 slag över det normala, antagligen för att kroppen bekämpar viruset.

Enligt testpersonen så är de stora fördelarna den långa batteritiden, men också teknologin som kolla på ens sömnmönster. All sömninformation går sedan att hitta i appen där det blir tydligt hur man sover t.ex. så går det se djupsömn, lättsömn, drömlägen och så vidare. Mobil.se.

Ljud & Bild test av Fitbit Alta HR

Ljud & Bild testade först Fitbit Charge 2 och satte den modellen som bäst i test bland träningsklockor och armband. Sedan gick det ett par månader innan de fick möjligheten till att testa Fitbit Alta HR som kom efteråt. Enligt deras test så var Fitbit Alta bättre på några punkter och att Fitbit Alta HR egentligen borde vara den modell som fick bäst i test.

Enligt deras test så var batteritiden bättre, smidigare design med mera som gjorde Fitbit Alta HR extra intressant. Ljud & Bild.

Techradar

Techradar är en av de största tekniksidorna på nätet som ofta testar olika tekniksaker som t.ex. träningsklockor eller aktivitetsarmband. Denna gången testade de storsäljaren Garmin Vivosmart HR+ som nästan fick fullpott i betyg. Det enda de slog ner på var den lite tråkiga designen som kanske inte tilltalar kvinnor lika mycket och sedan att statistiken kunde visat lite djupare data.

Ett stort plus var den långa batteritiden på 6 dagar och även den GPS-teknologi som är inbyggd. Även pulsmätaren visade sig vara fantastisk i deras tester. Techradar.

ExpertReviews

ExpertReviews tog en närmare titt på Garmin Vivosmart HR som är en av de flaggskepp som finns att köpa idag inom aktivitetsarmband. I deras test fick faktiskt Garmin aktivitetsarmbandet maxpoäng vilket är ganska ovanligt när de testar produkter. Den påminner till en viss del en smartklocka, fast den saknar GPS och andra funktioner. Batteritiden är däremot bättre då den endast behöver laddas en gång i veckan. ExpertReviews.

TrustedReviews

TrustedReviews gjorde ett stort test på Garmin Vivosmart HR+ och kom fram till att det är ett väldigt bra aktivitetsarmband bland de alternativ som finns ute på markanden. Några av mest positiva sakerna var skyddet emot vatten, 5 dagars batteritid, perfekt statistik över ens motion och att där även ingick GPS. TrustedReviews.


Modeller som har utgått

Här listar vi aktivitetsarmband som antingen har slutat säljas eller som har blivit ersatta av bättre alternativ. Vi väljer ibland att lista äldre produkter här så läsaren kan jämföra tidigare egenskaper och funktioner. Oftast är det modeller som har presterat bra i oberoende tester eller som har varit en stor kundfavorit.

Garmin Vivosmart HR+ - GPS & pulsmätning

Garmin Vivosmart HR+ bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 stjärnor på den stora teknikportalen Techradar.
 • 5 av 5 stjärnor hos brittiska ExpertReviews.
 • 4,5 av 5 stjärnor hos den stora testsidan TrustedReviews.

Garmin är ytterligare ett märke som är väldigt populärt inom träning och sport. Framförallt tillverkar de fantastiska träningsklockor som eliten använder, men de är också kända för att tillverka riktigt bra aktivitetsarmband så som Vivosmart HR+. Garmin Vivosmart HR+ har fått toppbetyg i nästan alla test som har utförts av kända nättidningar så som t.ex. Techradar, ExpertReviews, TrustedReviews och så vidare.

Likt bäst i test vinnaren så är även detta aktivitetsarmband från Garmin ett alternativ som är fullproppat av funktioner i ett smidigt armband.

GPS and pulsmätning

Något som skiljer sig från bäst i test vinnaren och Garmin Vivosmart HR+ är den inbyggda GPS-teknologin. Att ett aktivitetsarmband har inbyggd GPS och inbyggd pulsmätare är något ut över det vanliga. Vad vi vet så finns där inget annat aktivitetsarmband som har denna funktionalitet inbyggt, utan vanligtvis så behöver den kopplas samman med en telefon för att få GPS signal.

Med en GPS-signal så får du bättre information kring hur du rör dig och skulle du ge dig ut på en löparrunda eller vanlig gångrunda så sparas sträckan ner. Denna data kan du sedan få upp när du synkroniserar aktivitetsarmbandet med telefonen och där kan du sedan se vart du har sprungit.

Likt testvinnaren så har Garmin en egen teknologi som de kallar för MoveIQ och denna teknologi känner själv av vilken typ av aktivitet du utför så att den senare kan synkronisera detta med appen. Skulle du t.ex. börja gå, springa, cykla, simma eller köra på en crosstrainer så känner armbandet av detta och sedan registrera detta under rätt aktivitet.

Garmin Vivosmart HR+ har också möjligheten till att kopplas samman med din telefon så att du kan få upp små notifikationer när t.ex. någon ringer eller liknande. Dessutom så vibrerar den lite lätt för att få din uppmärksamhet.

Mäter det mesta som är intressant

Likt testvinnaren i detta bäst i test så är Garmin Vivosmart fullproppad av olika mätvärden som sedan kan synkroniseras upp till deras molntjänst, men som sedan också kan visas i deras app som finns tillgängligt till både Android / IOS.

Här kommer en liten lista över vad detta aktivitetsarmband klarar av att mäta. Stegräknare, distans, personliga mål, kaloriförbrukning, klockan, inaktivitet, registrering av sömnrytmen, pulsmätning dygnet runt, aktivitetsur, intensiva minuter, GPS med löplogg på karta, antal trappor med mycket annat.

 • Skäl att köpa
 • Mäter pulsen dygnet runt, även under sömnen.
 • Batteritid på 5 dagar utan GPS och upp till 8 timmar med GPS igång.
 • Aktivitetsarmbandet har inbyggd GPS.
 • Helt vattentät så om du vill bada med ditt aktivitetsarmband så går det bra.
 • Registrerar sömnrytm och presenterar detta snyggt i deras app.
 • Appen finns tillgängligt för både Android och IOS.
 • MoveIQ-teknologi som känner av vilken aktivitet som du utför.
 • Kan visa notifikationer från mobilen när någon ringer eller liknande. Du kan även dra sidled på skärmen för att se mer information.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Fitbit Charge 2 - Testvinnare

Fitbit Charge 2 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test i Ljud & Bild 2017 med kommentaren ”Nästan perfekt”.
 • 8 av 10 i Mobil.se Fitbit Charge 2 stora test.
 • 4,3 av 5 på Amazon USA efter 14000 kundrecensioner.

Aktivitetsarmbandet från Fitbit har fått bäst i test i flera stora test utomlands, men även här i Sverige så som t.ex. Ljud & Bild 2017. Modellen har också fått toppbetyg i de flesta andra test som finns att hitta i Sverige och utomlands.

Fitbit Charge 2 är en av de mest avancerade aktivitetsarmband som går att hitta på marknaden och dessutom så fungerar funktionerna väldigt väl.

Nu kommer det blir svårt för oss att kunna täcka alla de funktioner som medföljer bäst i test vinnaren, men vi kommer försöka ta med det vi tycker är viktigast.

Ett aktivitetsarmband med alla de funktioner som ofta önskas

Något vi verkligen gillar med Fitbit Charge 2 är att alla data kan synkroniseras till Fitbits egna app för IOS / Android och där hittar du sen all statistik kring motion, men också sömndata.

PurePulse-teknologi som mäter din puls under träning, men också under hela dagen och natten. Detta innebär att du får full kontroll över din puls under hela dygnet, även under sömnen. Denna pulsdata finns sedan att hitta i appen som visar vilopuls, fettförbränning, maxpuls med mera.

Testvinnaren Fitbit Charge 2 är så mycket mer än bara en stegräknare och i stället liknar det mer än hälsocoach som följer med dig 24/7. Den har alla basfunktioner som ett aktivitetsarmband ska ha och lite till så som t.ex. stegräkning, klocka, kalorier, pulsmätning 24/7, sömn med mera.

Avancerad mätning av din sömn

Fitbit Charge 2 mäter din sömnrytm och efter att du har sovit kan du kolla över hela statistiken för natten via appen i telefonen. Här ser du graf över hela din sömn, t.ex. så ser du när du vaknar till, djupsömn, REM, lättsömn och sedan djupsömn. Du får alltså full koll på hur bra din sömn blev just den natten eller flera nätter i rad.

SmartTrack-teknologin är något som Fitbit har tagit fram för att underlätta mätningen när en person gör en övning. Ger du dig ut på en längre gångrunda så känner Fitbit Charge 2 av detta och registrerar aktiviteten. Även om du skulle springa eller lyfta hantlar eller liknande träningsformer.

Fitbit Charge 2 kan kopplas direkt till mobilen så om du skulle få ett SMS så kommer det upp på aktivitetsarmbandet om så önskas. Gillar du löpträning så har även detta aktivitetsarmband möjlighet till att använda GPS från telefonen.

Genom att alltid mäta en persons puls så går det att få fram häftig data som kaloriförbrukning under dagen på ett korrekt sätt. Men Fitbit kan även berätta för dig hur bra konditionsnivå du har.

 • Skäl att köpa
 • Mäter puls, stegräknare, sömn, kaloriförbrukning, konditionsnivå med mera.
 • Batteritiden är 5 dagar, vilket är väldigt bra med tanke på att aktivitetsarmbandet mäter pulsen hela tiden.
 • SmartTrack-teknologi som känner av vad för aktivitet du påbörjar och sedan registrerar detta.
 • Multi Sport läge som klarar av att mäta specifika träningspass som löpning, cykling, styrketräning, yoga med flera.
 • PurePulse som mäter din puls kontinuerligt över hela dygnet, även sömnen.
 • Mäter hela din sömn och presenterar detta i form av avancerad statistik i deras app.
 • Alla data kan synkroniseras med Fitbits app till Android och IOS. Här får du all statistik kring ditt dagliga liv, men också din sömn.
 • Kan kopplas till mobilen så att du får upp SMS och så vidare direkt på aktivitetsarmbandet. Du kan även koppla GPS från telefonen till aktivitetsarmbandet och sedan registreras det vart du springer på kartan.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt