Aktivitetsarmband Bäst i test – Din 24/7 hälsocoach

aktivitetsarmband bäst i test

Ett bra aktivitetsarmband kan höja ens motivation till både träning och vanlig motion. Men framförallt ger den information och statistik över hur du rör dig under dygnet. Ett aktivitetsarmband är framtaget för att mäta ens rörelser under hela dygnet och ännu bättre är det om armbandet kan mäta ens sömnkvalité. Med hjälp av ett bra aktivitetsarmband så blir träningen roligare och du själv får bättre koll på hur du rör dig under dygnet.

Aktivitetsarmband blev årets julklapp redan 2014 och nu fem år senare så har dessa armband utvecklats till att bli något som många personer använder 24/7. Det har blivit lite som en form av hälsomätare, en mackapär som hjälper oss att komma igång med motion och träning.

Vi har gått igenom ett stort antal olika bäst i test av aktivitetsarmband i jakten på att hitta bästa aktivitetsarmband och har kommit fram till ett några alternativ. Förut har Fitbit och Garmin varit ledande inom aktivitetsarmband men senaste året har vi börjat hitta nya märken som är intressanta.

Xiaomi Mi Band 4 – Bäst i test

Xiaomi Mi Band 4 bild 1Xiaomi Mi Band 4 bild 2
ButikPris
279:-Besök
287:-Besök
349:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor hos TechRadar
 • 4,5 av 5 stjärnor hos AndroidPit
 • 4,5 av 5 stjärnor hos Tech Advisor
 • 4,4 av 5 på amerikanska Amazon efter 230 kundrecensioner

För 2020 finns där en ny bäst i test vinnare vilket är Xiaomi:s nya aktivitetsarmband som heter Mi Band 4. Modellen har fått toppbetyg hos bland annat TechRadar, AndroidPit, Tech Advisor och har även fått toppbetyg från kundrecensioner.

Mycket billigare än andra konkurrenter

Xiaomi Mi Band 4 har väldigt mycket att erbjuda i form av funktioner och egenskaper. Trots detta så kostar modellen kanske hälften av vad t.ex. Fitbit och Garmin tar för sina aktivitetsarmband. Vi misstänker att Xiaomi säljer sin modell för tillverkningskostnaden för att konkurrera med redan etablerade märken.

Så vad har då Xiaomi Mi Band 4 att erbjuda? För det första så har aktivitetsarmbandet en fantastisk 24 mm stor AMOLED-display med en upplösning på 120 x 240 pixlar. Skärmen är också snabb och är väldigt ljusstark med upp till 400 nits. Detta är så klart positivt då vi ofta behöver extra ljusstyrka när det är sol utomhus.

Bäst i test vinnaren Mi Band 4 passar alla typer av aktiviteter. Ett bra aktivitetsarmband ska alltid kunna sitta på handleden för att registrera alla typer av aktiviteter under dygnet. Du behöver alltså inte ta av dig armbandet när du simmar eller duschar. Enligt tillverkaren så klarar modellen vattendjup ned till 50 meter.

Xiaomi Mi Band 4 mäter i princip allt

Stegräknare är så klart ett måste när det gäller aktivitetsarmband och Xiaomi Mi Band 4 levererar detta perfekt. Testvinnaren har också stöd för pulsmätning direkt på handleden men är inte aktiverat alltid under dygnet, utan aktiveras automatiskt när armbandet känner av en form av aktivitet. Denna tröskel för aktivering kan också justeras.

Om du sysslar med löpning eller rask gång så har testvinnaren stöd för GPS men behöver din telefons GPS-signal för att fungera. Om du sammankopplar aktivitetsarmbandet med telefonen så kommer du kunna registrera distans med mera under träningspasset.

Bäst i test vinnaren har stöd för de flesta aktiviteter som t.ex. simning, cykling, löpning med mera. Alla dessa aktiviteter registreras och synkroniseras till din app i telefonen där du kan följa statistik och uppnå nya mål.

En annan väldigt viktig egenskap som ett bra aktivitetsarmband ska erbjuda är så klart sömnmätning (Sleep tracking). Även om denna teknik inte är 100% så är det rolig data att titta på och följa.

Batteritid då? Enligt tillverkaren ska testvinnaren erbjuda en batteritid på 20 dagar och enligt de test vi har hittar så verkar detta stämma väldigt bra.

 • Ett aktivitetsarmband som är billigt trots alla bra egenskaper.
 • 20 dagars batteritid.
 • Stegräknare, pulsmätning, sleep tracking med mera.
 • AMOLED-skärm med 400 nits för soldagar.
 • Ta emot notifieringar från mobiltelefonen, samtal, sms, appar med mera.
 • Mi Fit App som stödjer både Android och IOS.
 • Enkelt av en av marknadens bästa aktivitetsarmband just nu.

Fitbit Charge 2 aktivitetsarmband – Testvinnare

Fitbit Charge 2 bäst i test

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test i Ljud & Bild 2017 med kommentaren ”Nästan perfekt”.
 • 8 av 10 i Mobil.se Fitbit Charge 2 stora test.
 • 4,3 av 5 på Amazon USA efter 14000 kundrecensioner.

Aktivitetsarmbandet från Fitbit har fått bäst i test i flera stora test utomlands, men även här i Sverige så som t.ex. Ljud & Bild 2017. Modellen har också fått toppbetyg i de flesta andra test som finns att hitta i Sverige och utomlands.

Fitbit Charge 2 är en av de mest avancerade aktivitetsarmband som går att hitta på marknaden och dessutom så fungerar funktionerna väldigt väl.

Nu kommer det blir svårt för oss att kunna täcka alla de funktioner som medföljer bäst i test vinnaren, men vi kommer försöka ta med det vi tycker är viktigast.

Ett aktivitetsarmband med alla de funktioner som ofta önskas

Något vi verkligen gillar med Fitbit Charge 2 är att alla data kan synkroniseras till Fitbits egna app för IOS / Android och där hittar du sen all statistik kring motion, men också sömndata.

PurePulse-teknologi som mäter din puls under träning, men också under hela dagen och natten. Detta innebär att du får full kontroll över din puls under hela dygnet, även under sömnen. Denna pulsdata finns sedan att hitta i appen som visar vilopuls, fettförbränning, maxpuls med mera.

Testvinnaren Fitbit Charge 2 är så mycket mer än bara en stegräknare och i stället liknar det mer än hälsocoach som följer med dig 24/7. Den har alla basfunktioner som ett aktivitetsarmband ska ha och lite till så som t.ex. stegräkning, klocka, kalorier, pulsmätning 24/7, sömn med mera.

Avancerad mätning av din sömn

Fitbit Charge 2 mäter din sömnrytm och efter att du har sovit kan du kolla över hela statistiken för natten via appen i telefonen. Här ser du graf över hela din sömn, t.ex. så ser du när du vaknar till, djupsömn, REM, lättsömn och sedan djupsömn. Du får alltså full koll på hur bra din sömn blev just den natten eller flera nätter i rad.

SmartTrack-teknologin är något som Fitbit har tagit fram för att underlätta mätningen när en person gör en övning. Ger du dig ut på en längre gångrunda så känner Fitbit Charge 2 av detta och registrerar aktiviteten. Även om du skulle springa eller lyfta hantlar eller liknande träningsformer.

Fitbit Charge 2 kan kopplas direkt till mobilen så om du skulle få ett SMS så kommer det upp på aktivitetsarmbandet om så önskas. Gillar du löpträning så har även detta aktivitetsarmband möjlighet till att använda GPS från telefonen.

Genom att alltid mäta en persons puls så går det att få fram häftig data som kaloriförbrukning under dagen på ett korrekt sätt. Men Fitbit kan även berätta för dig hur bra konditionsnivå du har.

Produktfilm

Specifikationer & fördelar med testvinnaren Fitbit Charge 2 aktivitetsarmband

 • Mäter puls, stegräknare, sömn, kaloriförbrukning, konditionsnivå med mera.
 • Batteritiden är 5 dagar, vilket är väldigt bra med tanke på att aktivitetsarmbandet mäter pulsen hela tiden.
 • SmartTrack-teknologi som känner av vad för aktivitet du påbörjar och sedan registrerar detta.
 • Multi Sport läge som klarar av att mäta specifika träningspass som löpning, cykling, styrketräning, yoga med flera.
 • PurePulse som mäter din puls kontinuerligt över hela dygnet, även sömnen.
 • Mäter hela din sömn och presenterar detta i form av avancerad statistik i deras app.
 • Alla data kan synkroniseras med Fitbits app till Android och IOS. Här får du all statistik kring ditt dagliga liv, men också din sömn.
 • Kan kopplas till mobilen så att du får upp SMS och så vidare direkt på aktivitetsarmbandet. Du kan även koppla GPS från telefonen till aktivitetsarmbandet och sedan registreras det vart du springer på kartan.

Fitbit Alta HR – Bra alternativ

Fitbit Alta HR

ButikPris
849:-Besök
 • 8 av 10 i den svenska tidningen Mobil.
 • 4,2 av 5 på amerikanska Amazon efter 2600 kundrecensioner.
 • 5 av 6 stjärnor hos svenska Ljud & Bild.

Enligt flera bäst i test så ställer sig många frågan om vilken som egentligen är bäst mellan Fitbit Charge 2 och Fitbit Alta HR. Vissa hävdar att Charge 2 fortfarande är bäst, medans andra tycker Fitbit Alta är snäppet bättre på grund av den bättre batteritiden, men också för att modellen är mer slimmad.

Några av de funktioner som har försvunnit är andningsövningar och sedan mätning i realtid vid träning. Datan får du i stället se när du synkroniserar ditt aktivitetsarmband med telefonen. Fitbit Alta HR har det bästa ur två världar och det är funktionalitet, men också den snygga slimmade designen.

Många egenskaper trots den slimmade designen

Första tanken när man ser Fitbit Alta HR är att modellen är väldigt enkel, kanske alldeles för enkel. Men även om aktivitetsarmbandet är slimmad så är denna modell fullproppad med funktioner. Dessutom tillhör den mängden aktivitetsarmband som är extra snygga i sin design, vilket är extra viktigt för många personer.

Innan vi går inte på listan över egenskaper så är det viktigt att poängtera att Fitbit Alta HR har en bättre batteritid jämfört med bäst i test vinnaren Charge 2. Fitbit Alta har en batteritid på 7 dagar medans testvinnaren har 5 dagar.

Fitbit Alta HR har alla de grundfunktioner som vanliga aktivitetsarmband har och lite extra. Den mäter all form av rörelse under dagen och även natten där den registrerar din sömnrytm samt sömnstadier.

PurePulse-teknologin ger dig full översyn över din puls under hela dagen och mäter även pulsen regelbundet under natten. Har du mardrömmar så kommer du få se detta på din sömnstatistik i telefonen. När du tränar kan du även se din puls i realtid, vilket är perfekt om du vill hamna i särskilda hjärtfrekvenszoner för att optimera träningen.

En hälsocoach som coachar dig hela tiden

En stor anledning till varför aktivitetsarmband har blivit så populära är inte för att de ska förändra ens rörelsemönster över en natt eller att den ska jaga dig hela tiden. Den finns helt enkelt där för att informera hur du mår och hur ditt rörelsemönster ser ut. Förändringen kommer successivt av sig själv när denna data presenteras på ett enkelt sätt i form av statistik.

Precis som bäst i test vinnaren så är detta aktivitetsarmband med dig hela dagen och natten. För att kunna se mer information kring ditt levnadsmönster så behöver du synkronisera armbandet med din mobil. Appens finns tillgänglig till både IOS och Android.

Fitbit Alta har också SmartTrack som själv känner av vilken typ av övning du gör för tillfället så som t.ex. löpning, gång, cykling, styrketräning och så vidare.

Om du har problem att vakna på morgonen så har aktivitetsarmbandet inbyggt vibrationslarm som väcker dig. Detta är perfekt för dig som inte vill väcka några övriga familjemedlemmar då larmet är helt tyst.

Produktfilm

Specifikationer & fördelar med Fitbit Alta HR aktivitetsarmband

 • Mäter puls regelbundet, stegräknare, sömn, kaloriförbrukning, konditionsnivå med mycket annat.
 • Batteritiden är på 7 dagar.
 • Vattentålig men inte vattentät.
 • SmartTrack-teknologi som själv känner av vilken typ aktivitet du utför.
 • Registrerar din sömn för mer avancerad statistik.
 • All data och statistik kan synkroniseras med appen i telefonen. Appen finns till Android och IOS.
 • Vibrationslarm.
 • PurePulse som mäter pulsen hela tiden och även under natten.

Garmin Vivosmart HR+

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 stjärnor på den stora teknikportalen Techradar.
 • 5 av 5 stjärnor hos brittiska ExpertReviews.
 • 4,5 av 5 stjärnor hos den stora testsidan TrustedReviews.

Garmin är ytterligare ett märke som är väldigt populärt inom träning och sport. Framförallt tillverkar de fantastiska träningsklockor som eliten använder, men de är också kända för att tillverka riktigt bra aktivitetsarmband så som Vivosmart HR+. Garmin Vivosmart HR+ har fått toppbetyg i nästan alla test som har utförts av kända nättidningar så som t.ex. Techradar, ExpertReviews, TrustedReviews och så vidare.

Likt bäst i test vinnaren så är även detta aktivitetsarmband från Garmin ett alternativ som är fullproppat av funktioner i ett smidigt armband.

GPS and pulsmätning

Något som skiljer sig från bäst i test vinnaren och Garmin Vivosmart HR+ är den inbyggda GPS-teknologin. Att ett aktivitetsarmband har inbyggd GPS och inbyggd pulsmätare är något ut över det vanliga. Vad vi vet så finns där inget annat aktivitetsarmband som har denna funktionalitet inbyggt, utan vanligtvis så behöver den kopplas samman med en telefon för att få GPS signal.

Med en GPS-signal så får du bättre information kring hur du rör dig och skulle du ge dig ut på en löparrunda eller vanlig gångrunda så sparas sträckan ner. Denna data kan du sedan få upp när du synkroniserar aktivitetsarmbandet med telefonen och där kan du sedan se vart du har sprungit.

Likt testvinnaren så har Garmin en egen teknologi som de kallar för MoveIQ och denna teknologi känner själv av vilken typ av aktivitet du utför så att den senare kan synkronisera detta med appen. Skulle du t.ex. börja gå, springa, cykla, simma eller köra på en crosstrainer så känner armbandet av detta och sedan registrera detta under rätt aktivitet.

Garmin Vivosmart HR+ har också möjligheten till att kopplas samman med din telefon så att du kan få upp små notifikationer när t.ex. någon ringer eller liknande. Dessutom så vibrerar den lite lätt för att få din uppmärksamhet.

Mäter det mesta som är intressant

Likt testvinnaren i detta bäst i test så är Garmin Vivosmart fullproppad av olika mätvärden som sedan kan synkroniseras upp till deras molntjänst, men som sedan också kan visas i deras app som finns tillgängligt till både Android / IOS.

Här kommer en liten lista över vad detta aktivitetsarmband klarar av att mäta. Stegräknare, distans, personliga mål, kaloriförbrukning, klockan, inaktivitet, registrering av sömnrytmen, pulsmätning dygnet runt, aktivitetsur, intensiva minuter, GPS med löplogg på karta, antal trappor med mycket annat.

Produktfilm

Specifikationer & fördelar med Garmin Vivosmart HR+ aktivitetsarmband

 • Mäter pulsen dygnet runt, även under sömnen.
 • Batteritid på 5 dagar utan GPS och upp till 8 timmar med GPS igång.
 • Aktivitetsarmbandet har inbyggd GPS.
 • Helt vattentät så om du vill bada med ditt aktivitetsarmband så går det bra.
 • Registrerar sömnrytm och presenterar detta snyggt i deras app.
 • Appen finns tillgängligt för både Android och IOS.
 • MoveIQ-teknologi som känner av vilken aktivitet som du utför.
 • Kan visa notifikationer från mobilen när någon ringer eller liknande. Du kan även dra sidled på skärmen för att se mer information.

Slutord om aktivitetsarmband

Utvecklingen av aktivitetsarmband har kommit väldigt långt bara de senaste två åren och de har verkligen kommit för att stanna. Många tror att träningsklockor kommer ta över helt, men all statistik visar på att det är två helt olika målgrupper som köper dessa två alternativ. Det är nämligen inte alla som vill bära en klocka på armen och då är ett aktivitetsarmband betydligt smidigare samt smidigare.

Egentligen har dagens träningsklockor och aktivitetsarmband nästan exakt samma funktioner. Även smartklockan börjar få liknande funktioner, men den är inte avsedd för träning och är bra mycket klumpigare samt att batteritiden är mycket sämre.

Aktivitetsarmbandets stora fördel är dess smidighet och även den långa batteritiden som de flesta modeller har.

Vilket märke föredrar du?

Valet av vilket märke man gärna föredrar kan påverkas av andra prylar som man har i hemmet. Har du t.ex. en Fitbit badrumsvåg så kanske det lönar sig att köpa ett aktivitetsarmband från Fitbit då dessa typ av hälsoprylar många gånger kan sammankopplas i molnet. Detta innebär att all statistik eller data samlas på en plats och i vissa fall kan dessa två datakällor även sammanställas för att få en enhetlig statistik.

Om du redan har prylar från t.ex. Garmin eller Fitbit så kolla upp innan om dessa märken använder samma onlinetjänst för då lönar det sig oftast att köpa från samma märke. Förutsatt att du är nöjd med de befintliga produkterna.

Teknologin har mognat sen 2014

Aktivitetsarmbandet blev årets julklapp redan 2014 då det mer eller mindre tog hela marknaden som en storm. Aktivitetsarmbanden från 2014 var inte mer än en stegräknare och lite till. Idag är det bästa aktivitetsarmbandet en avancerad hälsocoach som följer dig hela dygnet och även under natten så håller den koll på dig.

Det har gjort enorma framsteg bara de sista två åren med både pulsmätning 24/7 och även GPS i vissa modeller. Det ska helt klart bli intressant att se vad framtiden kommer ge oss när det gäller prylar som aktivitetsarmband.


Källor

Vår bäst i test vinnare – Xiaomi Mi Band 4

Fitbit och liknande märken har länge varit det bästa alternativet när det gäller bra aktivitetsarmband men nu ser det ut som Xiaomi är redo att börja ta marknadsandelar. Det låga priset är långt ifrån anledningen till varför Mi Band 4 blev vår bäst i test vinnare även om det har varit en faktor. Men faktum är att Xiaomi Mi Band 4 är ett fantastiskt aktivitetsarmband som enligt oss säljs alldeles för billigt. Men det är väl också meningen då Xiaomi vill etablera sig i detta segment.

Xiaomi Mi Band 4 har fått toppbetyg i princip alla test vi har kunnat hitta på produkten. För mindre än 400 kronor så får du ett aktivitetsarmband som konkurrerar med enheter som kostar över 1 000 kronor eller mer. Definitivt en av marknadens bästa aktivitetsarmband i dagsläget.

 • 4,5 av 5 hos TechRadar – Länk
 • 4,5 av 5 hos AndroidPit – Länk
 • 4,5 av 5 hos Tech Advisor – Länk

Mobil.se

Mobil gjorde ett ordentligt test på bäst i test vinnaren Fitbit Charge 2 och i deras test så är denna testvinnare ett av de bästa verktygen för att hålla koll på träningen. Det mest positiva med modellen var dess smidighet då aktivitetsarmbandet är ganska litet.

Fullt med information i form av grafer och statistik via Fitbits app i teleofnen. Sen tryckte de även på positiva punkter som att den är väldigt enkel att komma igång med och själva användningen. Mobil.se.

Ljud & Bild

Ljud & Bild testar ett par olika träningsklockor och aktivitetsarmband. Bland annat så testar de Apple Watch Nike+, Fitbit Charge 2, Polar M600, Samsung Gear Fit 2 och TomTom Touch. Bäst i test blev alltså Fitbit Charge 2, vilket också är den modell som vi har satt som testvinnare.

Några av de fördelar med Fitbit Charge 2 jämfört med konkurrenterna var den fantastiska displayen och även den praktiska information som syns på skärmen. Information eller den lite mer djupare statistiken presenteras snyggt och överskådligt i appen som finns till telefonen

Enligt Ljud & Bild så tilltalar detta aktivitetsarmband både soffpotatisar och erfarna motionärer. Ljud & Bild.

Mobil.se – Fitbit Alta

Mobil.se har testat aktivitetsarmbandet Fitbit Alta HR och medans testpersonen på Mobil får sin Fitbit så får testpersonen hög feber via en influensa. Perfekt läge för att testa pulsen över tid och under test så blir det tydligt att testpersonen har en förhöjd puls. Faktum är att pulsen ligger en bra bit över det normal d.v.s. 20 slag över det normala, antagligen för att kroppen bekämpar viruset.

Enligt testpersonen så är de stora fördelarna den långa batteritiden, men också teknologin som kolla på ens sömnmönster. All sömninformation går sedan att hitta i appen där det blir tydligt hur man sover t.ex. så går det se djupsömn, lättsömn, drömlägen och så vidare. Mobil.se.

Ljud & Bild test av Fitbit Alta HR

Ljud & Bild testade först Fitbit Charge 2 och satte den modellen som bäst i test bland träningsklockor och armband. Sedan gick det ett par månader innan de fick möjligheten till att testa Fitbit Alta HR som kom efteråt. Enligt deras test så var Fitbit Alta bättre på några punkter och att Fitbit Alta HR egentligen borde vara den modell som fick bäst i test.

Enligt deras test så var batteritiden bättre, smidigare design med mera som gjorde Fitbit Alta HR extra intressant. Ljud & Bild.

Techradar

Techradar är en av de största tekniksidorna på nätet som ofta testar olika tekniksaker som t.ex. träningsklockor eller aktivitetsarmband. Denna gången testade de storsäljaren Garmin Vivosmart HR+ som nästan fick fullpott i betyg. Det enda de slog ner på var den lite tråkiga designen som kanske inte tilltalar kvinnor lika mycket och sedan att statistiken kunde visat lite djupare data.

Ett stort plus var den långa batteritiden på 6 dagar och även den GPS-teknologi som är inbyggd. Även pulsmätaren visade sig vara fantastisk i deras tester. Techradar.

ExpertReviews

ExpertReviews tog en närmare titt på Garmin Vivosmart HR som är en av de flaggskepp som finns att köpa idag inom aktivitetsarmband. I deras test fick faktiskt Garmin aktivitetsarmbandet maxpoäng vilket är ganska ovanligt när de testar produkter. Den påminner till en viss del en smartklocka, fast den saknar GPS och andra funktioner. Batteritiden är däremot bättre då den endast behöver laddas en gång i veckan. ExpertReviews.

TrustedReviews

TrustedReviews gjorde ett stort test på Garmin Vivosmart HR+ och kom fram till att det är ett väldigt bra aktivitetsarmband bland de alternativ som finns ute på markanden. Några av mest positiva sakerna var skyddet emot vatten, 5 dagars batteritid, perfekt statistik över ens motion och att där även ingick GPS. TrustedReviews.