Svamptork Bäst i test 2021 - Lista över de bästa torkugnarna

Kärt barn har många namn och det har även torkugnen. Till största del så kallas den för svamptork, men också torkugn eller frukttork och ibland mattork. Vi väljer att kalla den för svamptork eller torkugn då de flesta vet vad det är för något och faktum är att dessa torkugnar kan torka allt från svamp till egen hemmagjord beef jerky som har blivit väldigt populärt de senaste åren.

Idag finns det ett väldigt brett sortiment av svamptorkar på marknaden, men tyvärr finns det ganska dåliga maskiner man bör undvika. Råvaror som kött ställer också högre krav på torkugnen och alla torkmaskiner klarar ej av kött då de måste upp i temperaturer kring 70 grader.

Vi har gått igenom utbudet på marknaden men också de oberoende test som finns att läsa och har sedan sammanställt en komplett lista över över de bästa torkugnar / svamptorkar. Det är uppenbart att svenskarna har börjat få upp intresset kring mattorkning för att ta del av de fördelar som finns med denna matkonst.

Excalibur Dehydrator 4 - Bäst i test

Bäst i test
Excalibur Dehydrator 4 bild 1
ButikPris
1980:-Besök
1980:-Besök
2296:-Besök
2495:-Besök
2699:-Besök
  • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter att över 2300 kunder testat torkugnen
  • Toppbetyg från konsumenter hos svenska butiker

För en person som älskar att torka olika råvaror som svamp, grönsaker, frukt, kött och fisk så är en riktig Excalibur-torkugn att föredra. Torkugnar från Excalibur ses lite som ett flaggskäpp hos de flesta outdoor-communities, som ofta torkar sin mat inför vandringen. Men även om du bara vill torka svamp så är detta en väldigt bra produkt för detta ändamål och då har du också valmöjligheten till att torka andra råvaror som kött.

Modellen är en riktig storsäljare och bara på amerikanska Amazon så har torkugnen ett samlat kundomdöme på 4,6 av 5 stjärnor efter över 2 000 kundrecensioner. Även hos svenska butiker har modellen fått toppbetyg och det är få torkapparater som har fått detta kundomdöme.

Excalibur – Gör din egen beef jerky

Excalibur 4 är Exacliburs billigaste modell med 4 stora hyllplan som rymmer det mesta du kan tänkas behöva lufttorka. Den är också den minsta modellen och även om det finns större modeller med fler hyllplan så är detta en tillräckligt stor modell för de allra flesta. 

Bäst i test vinnaren kan torka enklaa råvarorna utan några större problem, men det kan även de billiga torkugnar som t.ex. OBH Nordica Tasty 6775. Den stora fördelen med torkugnar från Ecalibur är att de även klarar av att torka fisk och kött.

Det är där som de verkligen gör skillnad och många som köper dessa torkugnar är ofta personer som rör sig mycket ute i vildmarken eller personer som har förälskat sig i beef jerky. Alla beef jerky älskare vet att det snabbt blir väldigt dyrt att köpa beef jerky snacks, varför då inte göra sin egna jerky med varierad krydda samt konsistent. 

För de personer som vandrar mycket behöver ofta ta med sig torkad mat för att minimera vikt i ryggsäcken. Torkad mat har också den fördelen att det håller väldigt länge utan kylning, vilket så klart är en viktig aspekt vid vandring. Så klart kan man köpa färdig torkat kött, men även detta blir snabbt dyrt och då har man inte friheten att kryddsätta sina egna måltider till resan.

Torkugn med enkelt funktionalitet & smidig

Det som gör torkugnar från Excalibur speciellt bra är att fläkten sitter baktill i stället för under råvarorna och på detta sätt så distribueras värmen men också luften lika över alla hyllplan. Detta gör så klart att resultatet blir betydligt jämnare över alla hyllplan. Torkugnar med fläkten underifrån eller ovanpå ger oftast en ojämn torkeffekt.

Excalibur 2400 kommer med en ordentlig ställbar termostat där man kan välja mellan 35 – 73°C beroende på vad du behöver torka. Det medföljer torkningsguide ifall du är osäker kring temperaturer och där hittar du allt från hur du ska torka yoghurt till nötkött.

För raw-food-nördar så är detta en av de bästa torkugnarna då de gärna vill nå maximal torkning med endast 40°C, vilket många torkugnar har problem med. Excalibur Dehydrator 4 är utan tvekan en av marknadens bästa torkugnar baserat på pris, funktionalitet, pålitlighet, kundrecensioner och därför vinner den vår utmärkelse bäst i test.

  • En väldigt bra instegsmodell för att börja med beef jerky
  • Gott om yta med 4 hyllplan för någon som bara torkar då och då
  • Fantastiskt resultat vid torkning av kött, fisk eller andra råvaror
  • En av de bästa torkugnarna för att göra egen beef jerky
  • Klarar av torktemperaturer på 40°C som de flesta raw-food-fantaster eftersträvar
  • Väldigt enkel att använda, med endast två reglage
  • Torkguide medföljer. Kort guide för att lyckas med all typ av torkning, från yoghurt till kött

Steba ED5 - Bästa Budgetval

Bästa budgetval
Steba ED5 bild 1
ButikPris
604:-Besök
604:-Besök
604:-Besök
621:-Besök
  • 4,6 av 5 stjärnor på brittiska Amazon efter över 60 kundomdömen
  • Toppbetyg från svenska konsumenter hos svenska butiker

Kan en billig svamp- och frukttork vara något bra? Steba ED5 har verkligen fått toppbetyg när vi kollar kundrecensioner både utomlands men också i Sverige. Bara på brittiska Amazon så har modellen ett samlat kundomdöme på 4,6 av 5 stjärnor efter över 60 kundomdömen. Hos svenska butiker ser vi också samma mönster från konsumenter som testat torkugnen där den närmast fått max poäng.

Val av bästa budgetval är enkelt - Steba ED5 svamp- & frukttork

Steba ED5 är förvånansvärt billig med tanke på funktionalitet, egenskaper och givetvis pris. För ungefär 600 kronor får du en kombinerad frukt- och grönsakstork som klarar av i princip allt. Du kan torka frukt, grönsaker, örter, svamp, bär och även kött då den kan uppnå en temperatur på 70 grader.

Förutom en ställbar termostat från 40 till 70 grader så finns där även en timerfunktion som kan ställas mellan 1 till 36 timmar. Timerfunktioner är utan tvekan en egenskap som uppskattas då vi slipper hålla koll på själva torktiden. Att torka frukt eller kött kan enkelt ta 10-20 timmar beroende på tjocklek och temperatur. Med en transparent design gör det också enklare att titta till torkugnen då och då.

Torkmaskinen tar helt enkelt all typ av mat och när du köper Steba ED5 så ingår 5 stycken stapelbara plastbrickor och en matta för att torka örter. Men det går också att köpa till 2 stycken extra torkbrickor så att du kan torka med 7 hela våningar.

Trots att Steba torkugn är så billig så ger den ändå ganska stor yta att torka på. Varje hyllplan mäter 32 x 25 cm med 5 medföljande hyllor. Ytterligare två hyllplan kan köpas till om du behöver extra yta. Huruvida det går att köpa fler än sju hyllplan vet vi inte riktigt då vi inte har lyckats hitta någon sådan information.

Vill du komma igång och testa torka mat i torkugn så är Steba ED5 ett enkelt val. Är detta bästa torkugnen? Kanske inte, men för sitt pris så är detta ett oslagbart bästa budgetval.

  • Toppbetyg från konsumenter som testat torkmaskinen
  • Fungerar som frukttork, bärtork, köttork, svamptork, örttork med mera
  • Justerbar termostat mellan 40 till 70 grader
  • Ställbar timerfunktion mellan 1-36 timmar
  • 5 hyllplan som mäter 32 x 25 cm, extra 2 hyllplan kan köpas till för att köra 7 samtidigt
  • Design med transparenta hyllplan
  • Effekt 350 watt

Excalibur EXD9 - Värstingmodell

Bästa premiumval
Excalibur EXD9 bild 1
ButikPris
4399:-Besök
4399:-Besök
4399:-Besök
4399:-Besök
4399:-Besök
  • 4,7 av 5 hos amerikanska Amazon efter 900 kundrecensioner

Excalibur EXD9 är kanske inte den bästa torkugnen för nybörjaren, om du nu inte är fast besluten på att börja med att torka väldigt mycket kött eller frukt / svamp. De som köper Excalibur EXD9 är ofta personer som behöver göra större mängder torkade råvaror inför t.ex. en vandring eller liknande. Nu när beef jerky har blivit så populärt så har även dessa fantaster börjat köpa dessa torkugnar då det är lättare att göra större satser åt gången.

Märket Excalibur är svamptorkarnas Rolls Royce och där finns egentligen inget bättre på marknaden. Det finns ett par stycken andra som är intressant, men dessa säljs inte i Sverige. Excalibur är däremot känt i hela världen och #1 när det gäller torkning av råvaror, framförallt i USA där de är riktigt stora.

Gott om utrymme för stora satser

Med hela 9 stycken hyllplan så är detta en dehydrator / torkugn som lämpar sig till personer som vill kunna göra stora satser åt gången. Torkytan är på hela 140 kvadratdecimeter, där är väldigt få torkugnar som kan erbjuda så stora torkytor. Gör man t.ex. egna chips från olika grönsaker / frukter så tar detta så klart ganska mycket plats.

Dörren är även avtagbar, vilket underlättar när man ska inspektera hur långt torkningen har kommit. Torksystemet i Excaliburs olika torkugnar är ganska unikt av sitt slag. Sättet med hur det fungerar gör att värmen och luften fördelas lika mellan varje hyllplan.

Torktemperaturer ner emot 35 grader är inte heller ett problem för dessa Excalibur-maskiner, vilket i sin tur öppnar upp nya användningsområden för raw-food-fantaster. Vad vi vet så är det bara Excalubur som klarar av detta utan några problem.

Specifikationer & fördelar med Excalibur EXD9 torkugn

  • 9 hyllor som ger en torkyta på 140 kvadratdecimeter. En av de största på marknaden
  • Avtagbar dörr så man enkelt kan inspektera under torkprocessen
  • Ställbar timer upp till 26 timmar
  • Ställbar termostat från 35-73,9˚C
  • Klarar av att orka på 40˚C, som de flesta raw-food-fantaster efterfrågar
  • Jämn torkning på grund av att fläkten blåser från sidan
  • Torkguide medföljer, men annars finns det hur mycket guider som helst på nätet när det gäller dessa maskiner. I USA är dessa torkugnar enorm populära

Steba ED 8 - Roterande frukt- & svamptork

Steba ED 8 bild 1
ButikPris
1099:-Besök
1099:-Besök
1099:-Besök
1137:-Besök
1399:-Besök
  • Bra kundomdömen hos svenska och utländska butiker som säljer torkugnen

Steba ED 8 är en relativt ny torkugn på marknaden (2020) som har en rad olika förbättringar. Modellen har fått bra kundrecensioner hos både svenska och utländska butiker/marknadsplatser. 

Självroterande torkning för jämnare resultat

Den nya torkugnen från Steba är något unik jämfört med andra modeller i vårt bäst i test. Tyska Steba ED 8 har nu självroterande hyllplan som ska förbättra hur luften strömmar igenom maskinen och på så sätt förbättra luftflödet. Med ett förbättrat luftflöde ska torkningsprocessen numera ge jämnare torkning till alla hyllplan.

Torkugnen Steba ED 8 ska levereras med 5 relativt stora hyllplan där du kan torka allt från frukt till kött. Men det går också att köpa till extra hyllplan så att du kör 9 stycken samtidigt. Dessa säljs separat i två-pack. Varje torkplatta har en diameter på 32,5 cm och som mäter 3 cm på höjden. Det ingår också två mattor för att torka örter eller beef jerky.

Termostaten är digital och kan också ställas in mellan 35 till 70°C som både är optimalt för kött och raw-food. Där finns även en bra timerfunktion som kan ställas mellan 1-48 timmar.

Steba ED 8 torkugn är en bra allround-modell som lämpar sig till allt från både raw-food och att torka kött. Men givetvis fungerar den minst lika bra till att torka frukt, bär och grönsaker som inte behöver så höga eller låga temperaturer.

Det är helt klart intressant med en självroterande torkugn men frågan är bara om det verkligen är nödvändigt. Än så länge har modellen fått bra kundomdömen på nätet hos både butiker och marknadsplatser.

  • Bra kundomdömen från konsumenter som testat torkugnen
  • Självroterande torkytor som ska förbättra luftflödet
  • 5 torkhyllor ingår men ytterligare 4 kan köpas till för att köra 9 st samtidigt
  • Två torkmattor ingår som passar till både beef jerky och örter
  • Diametern på en torkyta mäter 32,5 cm
  • Justerbar termostat mellan 35 - 70 grader
  • Timerfunktion mellan 1-48 timmar
  • Effekt 500 watt

Steba ED 6 - Stor torkugn för svamp & frukt

Steba ED 6 bild 1
ButikPris
1695:-Besök
1914:-Besök
1914:-Besök
2076:-Besök
  • Högt kundomdöme hos svenska butiker som säljer modellen
  • Högt kundomdöme på tyska Amazon med 4 av 5 stjärnor

Steba är ett välkänt tyskt märke som bland annat tillverkar svamptorkar av god kvalité. Steba ED6 är deras största modell med stor torkyta med 6 st hyllplan, som är framförallt avsedd för att torka svamp, grönsaker, frukt och örter. Denna torkugn är inte avsedd till att torka någon form av kött, så om du är ute efter en stor torkugn för kött så rekommenderar vi att du tittar på Excaliber EXD9 i stället.

Stor svamptork som rymmer mycket

För de som verkligen är glada i att torka mycket svamp eller frukt så är Steba ED6 ett väldigt bra val. Med 5 stycken stora hyllplan så får det plats en hel del råvaror så att man kan göra stora laddningar åt gången och på så sätt spara lite tid. Varje torkhylla är 37 x 30 cm så det får plats en hel del på varje hyllplan.

Steba ED6 kommer med en reglerbar termostat som du kan justera värmen med och temperaturen går att ställas mellan 30 – 70 grader beroende på vad du ska torka. Vilket också gör att denna svamptork blir lite mer mångsidig jämfört med t.ex. bäst i test vinnaren OBH Nordica Tasty 6775 som endast har ett läge. För den som vill ha lite valmöjligheter så kan detta var ett bättre alternativ.

Förutom termostaten så kommer denna svamptork med timerfunktion som du själv kan ställa från 1 – 24 timmar. Perfekt för dig som vill torka något under lång tid för bättre resultat. Dessutom är där en bra display som visar tydligt vilka manuella inställningar du har valt.

Specifikationer & fördelar med Steba ED6 stora svamptork

  • 6 stycken stora hyllplan på 37 x 30 cm. Perfekt för den som vill göra mycket åt gången
  • En effekt på 800 W
  • Justerbar termostat från 30 – 70 grader
  • Timerfunktion, 1 – 24 timmar
  • Ordentlig display som visar alla inställningar tydligt
  • Kan torka frukt, grönsaker, svamp och örter

OBH Nordica Tasty 6775 - Bra budgetval

OBH Nordica Tasty 6775 bild 1
ButikPris
699:-Besök
699:-Besök
  • Bäst i Test hos Råd & Rön

OBH Nordica Tasty 6775 fick alltså bäst i test i Råd & Rön stora test av svamptorkar och är en väldigt billig torkugn som kan torka grönsaker men också frukt. Vill du däremot torka nötkött eller fisk så bör du se dig efter ett annat alternativ då denna inte räcker till för att torka sådana livsmedel. OBH Nordica 6775 är däremot fullt tillräckligt för att torka svamp, grönsaker, frukt med mera och är dessutom väldigt bra på det.

Bra svamptork för att torka svamp, frukt och grönsaker

Detta är en riktigt bra svamptork som klarar av att torka alla typer av svampar, frukt och grönsaker. Ett stort plus är att motorn / värmekällan är placerad ovanpå i stället för under själva maskinen. Då behöver man inte vara orolig för att något ska droppa ner i fläktmotorn under själva torkningsprocessen.

OBH Nordica Tasty 6775 kommer med 5 hyllplan där du kan torka det mesta och med 5 hyllplan så får du plats med det mesta som behöver lufttorkas. Det är också rekommenderat att flytta runt de olika hyllplanen under längre torktider då den varma luften cirkulerar som bäst på det översta planet.

För någon som verkligen vill börja med att lufttorka livsmedel som grönsaker, frukt eller svamp så är detta definitivt en av marknadens mest prisvärda torkugnar. Svamptorken har två olika effektvärden som styr styrkan på värmen samt luftcirkulationen och drar ungefär 250 watt på högsta inställningen.

En perfekt torkugn för svampplockaren eller för den som älskar torkade grönsaker och frukt. Det roliga med att kunna torka sin egen råvaror är att man själv kan leka med konsistensen på råvaran, men också kryddblandningar. Vissa gillar torkad frukt som är halvmjuk, medans andra gillar krispiga fruktchips.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren OBH Nordica Tasty 6775

  • Perfekt och billig svamptork som klarar av att torka frukt, grönsaker och svamp
  • Två effektnivåer, beroende på vad som ska torkas
  • 5 hyllplan som kan roteras för bättre torkningsresultat
  • 250 watt på högsta effekt

Val av svamptork – Vilken torkugn passar dig?

Det finns gott om olika torkugnar på marknaden, men alla maskiner klarar inte av att torka alla typer av råvaror och därför spelar ändamålet stor roll. För dig som vill odla / plocka svamp några gånger per år så räcker bäst i test vinnaren OBH Nordica Tasty 6775 långt och den klarar dessutom av att torka grönsaker men också frukt. Den är dessutom väldigt billig jämfört med andra torkugnar på marknaden.

Vill du däremot kunna ha fler valmöjligheter kring vilka råvaror du vill prova att torka så som t.ex. fisk eller kött så måste du välja en annan torkugn än OBH Nordica Tasty 6775. OBH Nordica själva säger eller avråder användare att använda svamptorken till att torka kött då den helt enkelt inte är byggd för det.

För att kunna torka råvaror som fisk eller kött så måste man gå upp lite i pris och helst bör man köpa torkugn som kommer hålla under en lång tid. Några av de bästa torkugnarna på marknaden kommer från märket Excalibur och deras instegsmodell är Excalibur 2400 som kostar strax över 2000 kronor. Denna modell är fullt tillräckligt för att torka kött eller göra egen beef jerky och den kan så klart även torka svamp, frukt, grönsaker, men också flytande alternativ som yoghurt. Varför inte torka lite köttfärssås?.

För personer som vandrar och behöver en hel del torkat med på vandringen så är Excalibur i det minsta laget. Då bör man kanske välja en Excalibur som i stället har upp emot 9 hyllplan och då finns det ett par olika modeller att välja mellan.

Vad som passar dig och dina ändamål bäst är det endast du själv som kan avgöra. Är du nybörjare inom lufttorkning så kan det vara en idé att börja med en billig torkugn för att se om intresset är där och sedan uppgradera om intresset växer. Då kan man använda de två olika torkugnarna till olika ändamål eller för att kunna torka större mängd mat.

Mattork klarar av både frukt och grönsaker

Torkmaskinerna i vårt bäst i test ska alla klara av att torka både grönsaker och frukt. Även rotfrukter som morötter, palsternackor och rotselleri går bra att torka i en frukttork. När det gäller temperatur och tid så varierar detta beroende på hur du vill ha konsistensen. Även tjockleken på det du ska torka påverkar konsistens och tiden det tar att torka. Här behöver man experimentera lite för att hitta något som passar en själv.

I vår korta guide går vi igenom hur du kan använda mattorken till att torka både grönsaker och frukt. Men också andra saker som bär och givetvis kött som beef jerky. Det går även att torka köttfärssås som har blivit ett populärt snack för friluftspersoner.

Så kommer du igång med att torka frukt

torkad frukt i glasburkFör att komma igång med din frukttorkare på bästa sätt rekommenderar vi att du använder en mandolin för att skiva frukten. På så sätt säkerställer du att alla bitar får samma tjocklek och är inte ojämna. Vanligaste felet många gör är att skiva frukten antingen för tjock eller ojämn och då varierar resultatet ganska kraftig. Allt från ojämn torkning till att vissa bitar inte alls blir klara överhuvudtaget.

Innan du börjar skiva upp frukten bör du först tvätta av det ordentligt med bara vatten. Passa också på att skära bort dåliga delar från frukten så att vi slipper detta när vi ska äta. Vi äter trots allt med ögonen också.

Medans du skivar upp frukten i tunna skivor så rekommenderar vi att de läggs i citronsyravatten eller citronvatten så att frukten inte blir brun. Men det är inget krav för att det ska smaka gott i slutändan. En smaksak helt enkelt. För att göra citronsyravatten tar du 1 tsk till en liter vatten. Innan du lägger upp skivorna på nätet/plåten behöver du bara låta det rinna av i ett durkslag.

Frukt bör torkas med en temperatur mellan 50-60 °C och se därför till att du väljer en torkmaskin som har en termostat där du kan ställa temperaturen. En för låg temperatur kan få frukten att börja mögla helt enkelt. Tider varierar ganska kraftigt beroende på vilken frukt du vill torka. Se listan nedan.

  • Äpplen behöver 50-60°C –  4–8 timmar
  • Päron behöver 50-60°C –  6–10 timmar
  • Vindruvor 50-60°C – 10–18 timmar
  • Plommon 50° – ca 8 timmar
  • Ananas 8 – 10 mm 60°C – 10 – 12 timmar
  • Bananer 10 mm 60°C – 8 – 12 timmar

Nu är detta endast generella torktider och temperaturer. Det finns gott om utrymme att själv experimentera med både tjocklek, temperatur och tid för att uppnå önskas konsistens. Tjockare skivor blir mjukare medans tunna blir mer knapriga.

Torka grönsaker & rotfrukter i en svamp- och frukttork

torkad chili och grönsakerAtt torka grönsaker i en frukttork/torkugn är i princip samma process som med frukt förutom att grönsaker först måste gå igenom förvällning. Förvällning är en enkel matberedningsmetod där grönsakerna först kokas i lättsaltat vatten ett par minuter innan de antingen torkas eller fryses in.

Grönsaker behöver kokas 2-3 minuter innan du börjar torka grönsakerna i maskin. Annars är risken att hållbarheten minskar avsevärt eller så blir grönsakerna dåliga under torkprocessen i en frukt- och grönsakstork. Efter att de har kokats ett par minuter behöver de kylas ned snabbt i en kallt vatten och sedan låta rinna av i ett durkslag.

Så vilka grönsaker går bra att torka i frukttorken? I princip alla grönsaker kan torkas så som t.ex. morötter, rotselleri, zucchini, gurka, böner, purjolök, ärtor, chili, tomater med mera. Det är bara fantasin som sätter stopp för vad du kan åstadkomma med en torkmaskin.

Så vilken frukttork rekommenderas för att torka både frukt och grönsaker? De allra flesta modeller av svamp- och frukttorkar klarar av detta ändamål. Temperaturen är inte speciellt hög med bara 50-60 grader. Däremot kan det vara smart att välja en Excalibur torkugn som vann vårt bäst i test då den både är tystgående och klarar av allt från att torka örter (lägre temperaturer) till att torka kött som behöver temperaturer upp emot 70 grader.

  • Morötter 50°C – 6-8 timmar
  • Gurka 50°C – 6-8 timmar
  • Chilipeppar 50°C – 8-10 timmar
  • Purjolök50°C – 6-10 timmar

Torka bär är enkelt men torka de inte för länge

torkade hallon på burkTorka bär i en torkugn är väldigt enkelt och det enda du behöver funderar över är om de ska torkas hela eller mosade. Ska du torka hela bär så bör du undvika att torka de alldeles för länge då de blir stenhårda.

Bäst är det om bären är lite mjuka i konsistensen och hur länge dessa behöver torkas hänger på hur mycket vätska som finns i bäret.

När det gäller temperatur så kan du använda köra på 50 grader men det går också att köra lägre temperaturer ned mot 30 grader. Det tar givetvis längre tid med lägre temperatur men det är också enklare att styra hur hårda/konsistensen blir. Att torka bär som hallon, blåbär eller liknande tar ungefär 12 – 25 timmar.

Ska du torka jordgubbar så rekommenderas det i stället att du skivar de i tunna skivor och inte krossar de som du kanske gör med hallon eller liknande.

Så vilken torkugn bör du välja?

Val av torkugn är ganska enkelt så länge du vet vad du kommer torka för något. Vet du inte riktigt vad du kommer använda den till finns det ändå relativt billiga svamp- och frukttorkar som klarar i princip allt. Ett exempel är Steba ED5 som vann vår utmärkelse bästa budgetval och den klarar i princip allt från örter till kött.

Rraw-food-fantaster vill gärna torka på lägre temperaturer och då rekommenderar vi i stället modeller som bäst i test vinnaren Excalibur Dehydrator 4. Denna torkugn är bäst till både låga som höga temperaturer mellan 35 – 73°C.

Så vårt tips är att du funderar på hur du kommer använda torkmaskinen och även hur mycket du kommer torka åt gången. Är du en person som kommer tork regelbundet så är det värt att investera i en lite finare Excalibur torkugn. Dessa är flaggskeppen inom torka-mat-maskiner och är extremt pålitliga även under mycket långa torktider.

Källor

Råd & Rön

Råd & Rön utförde ett relativt stort test av svamptorkar redan 2016 och testade 7 olika torkugnar avsett för att torka frukt, men även svamp. Konstigt nog så provade Råd & Rön endast billigare torkugnar, vilket inte tillhör vanligheterna när det gäller deras test. För att få ett komplett test så bör man även testa dyrare torkugnar för att få en bättre helhetsbild. Bäst i test blev OBH Nordica 6775 och några av de andra torkugnarna som testades var Champion CHFST100, Emerio FD-104041, Princess Food dryer, Sencor SFD 1205 WH, Severin OD 2940 med mera.

De flesta av de torkugnar som testades duger väldigt bra till enklare råvaror, men för de som vill torka kött så räcker inte dessa till tyvärr. Vi hade så klart önskat att de även provade några dyrare torkmaskiner, men så blev det inte. Nu vet vi däremot vilka torkugnar som kan torka kött / beef jerky, men för de som läser testet hos Råd & Rön får inte hela bilden. Råd & Rön.