svamptork bäst i test

Svamptork Bäst i test 2024 - Lista över de bästa torkugnarna

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Det är tydligt att svenskar har börjat få ökat intresse för att torka svamp, bär, frukt, kött och grönsaker. Det finns flera fördelar med att torka mat, såsom minskad vikt, mindre volym och längre hållbarhet. Dessutom bevarar den torkade maten sina näringsämnen.

Idag erbjuder marknaden ett brett sortiment av svamptorkar, men det finns även sämre maskiner som bör undvikas. Råvaror som kött ställer högre krav, och alla torkmaskiner klarar inte av att hantera kött eftersom de måste nå högre temperaturer. Syftet och ändamålet kan vara avgörande för vilken torkugn du bör välja. De bästa svamptorkarna är utrustade med justerbar termostat där du själv kan ställa in temperaturen. Om du väljer en bra modell, kan den även torka mat enligt raw-food-principen.

För 2023 har vi gått igenom hela utbudet på marknaden men också alla oberoende experttester som finns tillgängliga. Sammanställningen nedan är baserat på oberoende tester, kundrecensioner, produktrecensioner, funktioner, egenskaper och pris.

WMF Snack to go mattork - Bäst i test

Bäst i test
WMF Snack to go mattork bild WMF Snack to go mattork bild WMF Snack to go mattork bild
ButikPris
1480:-Besök
 • 4,6 av 5 på tyska Amazon efter över 3 000 kundrecensioner
 • Testvinnare när Råd & Rön jämförde 12 st frukt- och svamptorkar 2021
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat torkugnen

WMF Snack to go är en av tysklands mest sålda svamptorkar med ett toppbetyg på 4,6 av 5 stjärnor efter över 3000 kundrecensioner. Råd & Rön testa också modellen 2021 där den kammade hem utmärkelsen "Testvinnare".

Torka frukt, bär, svamp, biff, grönsaker, kryddor med mera

WMF är kanske inte det mest kända märket i Sverige. Men tittar på andra sidan av Östersjön d.v.s. Tyskland så är WMF ett mycket populärt och omtyckt märke. WMF svamptork har de flesta egenskaper och funktioner som vi förväntar oss av en bra mattork. Därför är vi inte speciellt förvånade över både positiva kundrecensioner och bra betyg i oberoende tester. Däremot är svamptorken en väldigt liten modell med endast 4,72 kvadratdecimeter torkyta per hylla, vilket flera konsumenter påpekar.

Svamptorken erbjuder å andra sidan bra funktioner. Reglage och display på framsidan gör det extra smidigt att justera både temperatur och timer. WMF svamp- och frukttork har bra temperaturintervaller mellan 30 till 70 grader. Vilket passar bra till torkning av svårare livsmedel så som t.ex. raw food (42 grader) och beef jerky (67 grader).

Timerfunktionen är från 0 till 24 timmar och är också utrustad med automatisk avstängning. För dig som tänker torka över långa perioder eller kanske under natten så är modellen utrustad med ett överhettningsskydd. Stort plus är själva LCD-skärmen som tydligt visar ens temperaturinställningar och återstående torktid.

Tillbehören som medföljer är fem stycken torkbrickor (27 x 17,5 cm), silikonbricka för hemmagjorda bars och tre förvaringsburkar.

Vem bör köpa WMF Snack to go?

Som många konsumenter nämner så är detta en ganska liten svamptork. Men funktionellt är den väldigt kompetent och lämplig till mycket som t.ex. raw food, beef jerky, svamp, frukt, grönsaker, bär med mera. Men är du en person som ger dig ut på svampplockning så är den i minsta laget. Samtidigt kan den minimala formfaktorn vara attraktiv för många som har ont om plats.

Men trots några mindre brister vinner modellen vår utmärkelse bäst i test. För den som endast torkar lite råvaror åt gången räcker denna frukt-, kött- och svamptork väldigt väl.

 • Skäl att köpa
 • Bra temperaturintervaller mellan 30 till 70 grader
 • Timerfunktion upp till 24 timmar med automatisk avstängning
 • Silikonbricka (bars) och tre förvaringskärl medföljer
 • Varje torkbricka mäter 27 x 17,5 cm som staplas
 • Lämplig för svamp, frukt, beef jerky, grönsaker, örter med mera
 • Skäl att inte köpa
 • Lite i underkant när det gäller torkutrymme för större satser

Steba ED5 - Bästa Budgetval

Bästa budgetval
Steba ED5 bild
ButikPris
790:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor på brittiska Amazon efter över 60 kundomdömen
 • Toppbetyg från svenska konsumenter hos svenska butiker

Kan en billig svamp- och frukttork vara något bra? Steba ED5 har verkligen fått toppbetyg när vi kollar kundrecensioner både utomlands men också i Sverige. Bara på brittiska Amazon så har modellen ett samlat kundomdöme på 4,6 av 5 stjärnor efter över 60 kundomdömen. Hos svenska butiker ser vi också samma mönster från konsumenter som testat torkugnen där den närmast fått max poäng.

Val av bästa budgetval är enkelt - Steba ED5 svamp- & frukttork

Steba ED5 är förvånansvärt billig med tanke på funktionalitet, egenskaper och givetvis pris. För ungefär 600 kronor får du en kombinerad frukt- och grönsakstork som klarar av i princip allt. Du kan torka frukt, grönsaker, örter, svamp, bär och även kött då den kan uppnå en temperatur på 70 grader.

Förutom en ställbar termostat från 40 till 70 grader så finns där även en timerfunktion som kan ställas mellan 1 till 36 timmar. Timerfunktioner är utan tvekan en egenskap som uppskattas då vi slipper hålla koll på själva torktiden. Att torka frukt eller kött kan enkelt ta 10-20 timmar beroende på tjocklek och temperatur. Med en transparent design gör det också enklare att titta till torkugnen då och då.

Torkmaskinen tar helt enkelt all typ av mat och när du köper Steba ED5 så ingår 5 stycken stapelbara plastbrickor och en matta för att torka örter. Men det går också att köpa till 2 stycken extra torkbrickor så att du kan torka med 7 hela våningar.

Trots att Steba torkugn är så billig så ger den ändå ganska stor yta att torka på. Varje hyllplan mäter 32 x 25 cm med 5 medföljande hyllor. Ytterligare två hyllplan kan köpas till om du behöver extra yta. Huruvida det går att köpa fler än sju hyllplan vet vi inte riktigt då vi inte har lyckats hitta någon sådan information.

Vill du komma igång och testa torka mat i torkugn så är Steba ED5 ett enkelt val. Är detta bästa torkugnen? Kanske inte, men för sitt pris så är detta ett oslagbart bästa budgetval.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från konsumenter som testat torkmaskinen
 • Fungerar som frukttork, bärtork, köttork, svamptork, örttork med mera
 • Justerbar termostat mellan 40 till 70 grader
 • Ställbar timerfunktion mellan 1-36 timmar
 • 5 hyllplan som mäter 32 x 25 cm, extra 2 hyllplan kan köpas till för att köra 7 samtidigt
 • Design med transparenta hyllplan
 • Effekt 350 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Excalibur EXD9 - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Excalibur EXD9 bild
ButikPris
7390:-Besök
 • 4,4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 3200 kundrecensioner
 • "Bästa fullstora mattorken" TechGearLab 2021

Excalibur EXD9 är kanske inte den bästa torkugnen för nybörjare men om du är fast besluten på att börja torka större mängder kött, frukt eller svamp. Så är Excalibur en av marknadens bästa torkugnar.

De som köper Excalibur EXD9 är ofta personer som behöver göra större mängder torkade råvaror inför t.ex. en vandring eller liknande. Nu när beef jerky har blivit så populärt så har även dessa fantaster börjat köpa dessa torkugnar då det är lättare att göra större satser åt gången.

Märket Excalibur är svamptorkarnas Rolls Royce och där finns egentligen inget bättre på marknaden. Det finns ett par stycken andra som är intressant, men dessa säljs inte i Sverige. Excalibur är däremot känt i hela världen och #1 när det gäller torkning av råvaror, framförallt i USA där de är riktigt stora.

Med hela 9 stycken hyllplan så är detta en dehydrator / torkugn som lämpar sig till personer som vill kunna göra stora satser åt gången. Torkytan är på hela 140 kvadratdecimeter, där är väldigt få torkugnar som kan erbjuda så stora torkytor. Gör man t.ex. egna chips från olika grönsaker / frukter så tar detta så klart ganska mycket plats.

Dörren är även avtagbar, vilket underlättar när man ska inspektera hur långt torkningen har kommit. Torksystemet i Excaliburs olika torkugnar är ganska unikt av sitt slag. Sättet med hur det fungerar gör att värmen och luften fördelas lika mellan varje hyllplan.

Torktemperaturer ner emot 35 grader är inte heller ett problem för dessa Excalibur-maskiner, vilket i sin tur öppnar upp nya användningsområden för raw-food-fantaster. Vad vi vet så är det bara Excalubur som klarar av detta utan några problem.

 • Skäl att köpa
 • 9 hyllor som ger en torkyta på 140 kvadratdecimeter. En av de största på marknaden
 • Avtagbar dörr så man enkelt kan inspektera under torkprocessen
 • Ställbar timer upp till 26 timmar
 • Ställbar termostat från 35-73,9˚C
 • Klarar av att orka på 40˚C, som de flesta raw-food-fantaster efterfrågar
 • Jämn torkning på grund av att fläkten blåser från sidan
 • Torkguide medföljer, men annars finns det hur mycket guider som helst på nätet när det gäller dessa maskiner. I USA är dessa torkugnar enorm populära
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Graef Torkare Mini - Prisvärd torkugn

ButikPris
1140:-Besök
 • 4,3 av 5 hos tyska Amazon efter 100 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från konsumenter som testat torkugnen

Graef Torkare Mini är en kompakt och stilren torkugn som fått toppbetyg från svenska kunder och 4,3 av 5 stjärnor hos tyska Amazon efter 100 kundomdömen.

Vi ser att denna lilla torkugn passar perfekt för att torka frukt, grönsaker, kött och örter på sina fyra brickor i rostfritt stål. Tack vare 3D-torkningsteknologin med värmeelement och termostat så fördelas värmen jämnt och ger optimala torkresultat.

Graef mattorkare har en timerfunktion på upp till 24 timmar och har justerbara temperaturer mellan 35 och 80 grader. Detta gör den idealisk för att torka olika råvaror och bevara näringsämnen. En unik fakta är att vissa kunder har använt denna torkugn för att torka filament för 3D-skrivare vilket bevisar dess mångsidighet.

Några användare har dock nämnt att fläkten kan vara något bullrig men överlag så anses den vara relativt tyst jämfört med många andra konkurrenter. En annan nackdel som nämns är att strömkabeln är lite väl kort men inget problem med en förlängningskabel. Men trots dessa mindre brister är Graef Torkare Mini mycket uppskattad för dess prestanda, design och enkelhet i användning.

Sammanfattningsvis rekommenderar vi Graef Torkare Mini för dig som vill ha en kompakt och effektiv torkugn. Med sina justerbara temperaturer och timerfunktionen kan du enkelt torka frukt, grönsaker, kött och örter samtidigt som du bidrar till minskat matavfall eller långvarig förvaring av råvaror.

 • Skäl att köpa
 • Kompakt och modern design
 • 3D-torkningsteknologi
 • Justerbar timer upp till 24 timmar
 • Temperaturintervall (35-80°C)
 • Rostfria stålbrickor
 • Skäl att inte köpa
 • Fläkten bullrar enligt vissa kunder men kan vara att vissa enheter har problemet
 • Kort strömkabel

Steba ED 6 - Stor torkugn för svamp & frukt

Särskilt rekommenderad
Steba ED 6 bild
ButikPris
1899:-Besök
 • Högt kundomdöme hos svenska butiker som säljer modellen
 • Högt kundomdöme på tyska Amazon med 4 av 5 stjärnor

Steba är ett välkänt tyskt märke som bland annat tillverkar svamptorkar av god kvalité. Steba ED6 är deras största modell med stor torkyta med 6 st hyllplan, som är framförallt avsedd för att torka svamp, grönsaker, frukt och örter. Denna torkugn är inte avsedd till att torka någon form av kött, så om du är ute efter en stor torkugn för kött så rekommenderar vi att du tittar på Excaliber EXD9 i stället.

Stor svamptork som rymmer mycket

För de som verkligen är glada i att torka mycket svamp eller frukt så är Steba ED6 ett väldigt bra val. Med 5 stycken stora hyllplan så får det plats en hel del råvaror så att man kan göra stora laddningar åt gången och på så sätt spara lite tid. Varje torkhylla är 37 x 30 cm så det får plats en hel del på varje hyllplan.

Steba ED6 kommer med en reglerbar termostat som du kan justera värmen med och temperaturen går att ställas mellan 30 – 70 grader beroende på vad du ska torka. Vilket också gör att denna svamptork blir lite mer mångsidig jämfört med t.ex. bäst i test vinnaren OBH Nordica Tasty 6775 som endast har ett läge. För den som vill ha lite valmöjligheter så kan detta var ett bättre alternativ.

Förutom termostaten så kommer denna svamptork med timerfunktion som du själv kan ställa från 1 – 24 timmar. Perfekt för dig som vill torka något under lång tid för bättre resultat. Dessutom är där en bra display som visar tydligt vilka manuella inställningar du har valt.

Specifikationer & fördelar med Steba ED6 stora svamptork

 • Skäl att köpa
 • 6 stycken stora hyllplan på 37 x 30 cm. Perfekt för den som vill göra mycket åt gången
 • En effekt på 800 W
 • Justerbar termostat från 30 – 70 grader
 • Timerfunktion, 1 – 24 timmar
 • Ordentlig display som visar alla inställningar tydligt
 • Kan torka frukt, grönsaker, svamp och örter
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Severin OD 2940 - Bra budgetval för svamp & frukt

Severin OD 2940 bild Severin OD 2940 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon DE efter över 1900 kundrecensioner
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat Severin svamp- och frukttork

Severin OD 2940 är en billig frukt- och svamptork som fått höga kundomdömen hos både butiker och marknadsplatser. Bara på tyska Amazon har torkugnen ett samlat kundomdöme på 4,5 av 5 stjärnor efter över 1900 kundomdömen.

Billig svamptork med endast en temperaturinställning

Modellen är en bra instegsmodell för de som vill komma igång med att torka både frukt och svamp. Den har 5 stycken hyllplan som du själv bestämmer hur många av dessa som ska användas. Det kan vara värt att poängtera att temperaturen kommer skilja sig lite beroende på hur många torkhyllor som används. D.v.s. det kommer vara ungefär 85 grader på lägsta nivån och lite lägre på toppen med 70 grader.

Då denna torkugn endast har en on/off knapp d.v.s. inga temperaturinställningar så kommer du få styra temperaturen med antalet torkgaller. Det är också den största nackdelen med modellen att det saknas temperaturinställning.

Läser vi kundrecensioner på modellen så är anser de flesta att det är en fullt fungerande torkugn för svamp, frukt, chili, paprika med mera. Varmluftsfläkten låter tyvärr en del och därför kan det vara bra om du har möjlighet att ställa undan den när den används.

Vem bör köpa Severin OD 2940? - För någon som bara vill torka enkla saker som svamp eller chili så räcker Severin OD 2940 gott och väl. Ska du torka enligt Raw food principen så fungerar inte denna modell då temperaturen är alldeles för hög. 

 • Skäl att köpa
 • 5 stycken hyllplan med en diameter på 31 cm
 • Flexibel med hyllplan som kan staplas
 • Användarvänlig med endast en temperaturinställning
 • Temperatur varierar beroende på hyllplan, 85°C (botten) och 70°C (toppen)
 • Genomskinlig design
 • Effekt på 250 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Steba ED 8 - Roterande frukt- & svamptork

Steba ED 8 bild
ButikPris
1111:-Besök
 • Bra kundomdömen hos svenska och utländska butiker som säljer torkugnen

Steba ED 8 är en relativt ny torkugn på marknaden (2020) som har en rad olika förbättringar. Modellen har fått bra kundrecensioner hos både svenska och utländska butiker/marknadsplatser. 

Självroterande torkning för jämnare resultat

Den nya torkugnen från Steba är något unik jämfört med andra modeller i vårt bäst i test. Tyska Steba ED 8 har nu självroterande hyllplan som ska förbättra hur luften strömmar igenom maskinen och på så sätt förbättra luftflödet. Med ett förbättrat luftflöde ska torkningsprocessen numera ge jämnare torkning till alla hyllplan.

Torkugnen Steba ED 8 ska levereras med 5 relativt stora hyllplan där du kan torka allt från frukt till kött. Men det går också att köpa till extra hyllplan så att du kör 9 stycken samtidigt. Dessa säljs separat i två-pack. Varje torkplatta har en diameter på 32,5 cm och som mäter 3 cm på höjden. Det ingår också två mattor för att torka örter eller beef jerky.

Termostaten är digital och kan också ställas in mellan 35 till 70°C som både är optimalt för kött och raw-food. Där finns även en bra timerfunktion som kan ställas mellan 1-48 timmar.

Steba ED 8 torkugn är en bra allround-modell som lämpar sig till allt från både raw-food och att torka kött. Men givetvis fungerar den minst lika bra till att torka frukt, bär och grönsaker som inte behöver så höga eller låga temperaturer.

Det är helt klart intressant med en självroterande torkugn men frågan är bara om det verkligen är nödvändigt. Än så länge har modellen fått bra kundomdömen på nätet hos både butiker och marknadsplatser.

 • Skäl att köpa
 • Bra kundomdömen från konsumenter som testat torkugnen
 • Självroterande torkytor som ska förbättra luftflödet
 • 5 torkhyllor ingår men ytterligare 4 kan köpas till för att köra 9 st samtidigt
 • Två torkmattor ingår som passar till både beef jerky och örter
 • Diametern på en torkyta mäter 32,5 cm
 • Justerbar termostat mellan 35 - 70 grader
 • Timerfunktion mellan 1-48 timmar
 • Effekt 500 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Princess torkugn - Prisvärd torkugn

Princess torkugn bild Princess torkugn bild
ButikPris
571:-Besök
689:-Besök
 • 4 av 5 stjärnor på Amazon DE efter att 170 kunder testat torkugnen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga konsumenter

Överlag är både svenska och utländska konsumenter väldigt nöjda med torkugnen från Princess. Bara på tyska Amazon har torkugnen ett samlat kundomdöme på 4 av 5 stjärnor efter över 170 kundrecensioner. Men även hos svenska butiker har modellen fått toppbetyg från vanliga kunder.

Billig torkugn med justerbar termostat

Söker du efter en billig och mångsidig torkugn? Då kan torkugnen från lågbudetmärket Princess vara ett bra alternativ. Torkugnen har förvånadsvärt bra egenskaper som vi oftast ser på dyrare modeller så som justerbar termostat.

Den justerbara termostaten är ett stort plus och genom att kunna justera temperaturen mellan 40 till 70 °C öppnas helt nya torkmöjligheter. Valbara temperaturer är 40, 45, 52, 60, 65 och 70 °C. Torkar du enligt raw food principen så måste vi däremot lägga till en liten varning. Vi har nämligen läst från flera kundomdömen att lägsta temperatur inte riktigt håller 40 °C och i själva verket toppar på ungefär 46 °C.

Torkugnen från Princess har också sex stycken torkgaller som rymmer en hel del frukt och svamp. Många konsumenter som har köpt modellen har också testat att torka chilifrukter där 12 timmar på 65 °C räcker för att mala ner chilikryddorna.

Vem bör köpa Princess torkugn? - Det låga priset gör torkugnen högst intressant för personer som vill torka både svamp och frukt. Ställbara termostaten gör modellen bara bättre och det enda vi hade kunnat önska var en timer-funktion. Värt att nämna att temperaturen kommer skilja sig lite mellan botten och toppen. Så hyllplanen kan behöva byta plats under torkprocessen.

 • Skäl att köpa
 • 6 stycken hyllplan
 • Justerbar termostat, 40, 45, 52, 60, 65, 70 °C
 • Torkugn för svamp, frukt, chili, grönsaker med mera
 • Skulle kunna torka enligt Raw food men temperaturen är något förhöjd (46 °C)
 • Effekt 350 Watt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Excalibur Dehydrator 5 - Tidigare testvinnare

Excalibur Dehydrator 5 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter att över 2300 kunder testat torkugnen
 • Toppbetyg från konsumenter hos svenska butiker
 • Toppbetyg TechGearLab 2021 när de testar olika mattorkare (9 brickors versionen)

För en person som älskar att torka olika råvaror som svamp, grönsaker, frukt, kött och fisk så är en riktig Excalibur-torkugn att föredra. Torkugnar från Excalibur ses lite som ett flaggskäpp hos de flesta outdoor-communities, som ofta torkar sin mat inför vandringen. Men även om du bara vill torka svamp så är detta en väldigt bra produkt för detta ändamål och då har du också valmöjligheten till att torka andra råvaror som kött.

Modellen är en riktig storsäljare och bara på amerikanska Amazon så har torkugnen ett samlat kundomdöme på 4,6 av 5 stjärnor efter över 2 000 kundrecensioner. Även hos svenska butiker har modellen fått toppbetyg och det är få torkapparater som har fått detta kundomdöme.

Excalibur – Gör din egen beef jerky

Excalibur 5 är Exacliburs billigaste modell med 5 stora hyllplan som rymmer det mesta du kan tänkas behöva lufttorka. Den är också den minsta modellen och även om det finns större modeller med fler hyllplan så är detta en tillräckligt stor modell för de allra flesta. 

Testvinnaren kan torka enklaa råvarorna utan några större problem, men det kan även de billiga torkugnar som t.ex. OBH Nordica Tasty 6775. Den stora fördelen med torkugnar från Ecalibur är att de även klarar av att torka fisk och kött.

Det är där som de verkligen gör skillnad och många som köper dessa torkugnar är ofta personer som rör sig mycket ute i vildmarken eller personer som har förälskat sig i beef jerky. Alla beef jerky älskare vet att det snabbt blir väldigt dyrt att köpa beef jerky snacks, varför då inte göra sin egna jerky med varierad krydda samt konsistent. 

För de personer som vandrar mycket behöver ofta ta med sig torkad mat för att minimera vikt i ryggsäcken. Torkad mat har också den fördelen att det håller väldigt länge utan kylning, vilket så klart är en viktig aspekt vid vandring. Så klart kan man köpa färdig torkat kött, men även detta blir snabbt dyrt och då har man inte friheten att kryddsätta sina egna måltider till resan.

Torkugn med enkelt funktionalitet & smidig

Det som gör torkugnar från Excalibur speciellt bra är att fläkten sitter baktill i stället för under råvarorna och på detta sätt så distribueras värmen men också luften lika över alla hyllplan. Detta gör så klart att resultatet blir betydligt jämnare över alla hyllplan. Torkugnar med fläkten underifrån eller ovanpå ger oftast en ojämn torkeffekt.

Excalibur torkugn kommer med en ordentlig ställbar termostat där man kan välja mellan 35 – 73°C beroende på vad du behöver torka. Det medföljer torkningsguide ifall du är osäker kring temperaturer och där hittar du allt från hur du ska torka yoghurt till nötkött.

För raw-food-nördar så är detta en av de bästa torkugnarna då de gärna vill nå maximal torkning med endast 40°C, vilket många torkugnar har problem med. Excalibur Dehydrator 5 är utan tvekan en av marknadens bästa torkugnar baserat på pris, funktionalitet, pålitlighet och kundrecensioner.

 • Skäl att köpa
 • En väldigt bra instegsmodell för att börja med beef jerky
 • Gott om yta med 4 hyllplan för någon som bara torkar då och då
 • Fantastiskt resultat vid torkning av kött, fisk eller andra råvaror
 • En av de bästa torkugnarna för att göra egen beef jerky
 • Klarar av torktemperaturer på 40°C som de flesta raw-food-fantaster eftersträvar
 • Väldigt enkel att använda, med endast två reglage
 • Torkguide medföljer. Kort guide för att lyckas med all typ av torkning, från yoghurt till kött
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide för torkugn – Vilken torkugn passar dig?

Det finns gott om olika torkugnar på marknaden, men alla maskiner klarar inte av att torka alla typer av råvaror och därför spelar ändamålet stor roll. För dig som vill odla / plocka svamp några gånger per år så räcker bäst i test vinnaren OBH Nordica Tasty 6775 långt och den klarar dessutom av att torka grönsaker men också frukt. Den är dessutom väldigt billig jämfört med andra torkugnar på marknaden.

Vill du däremot kunna ha fler valmöjligheter kring vilka råvaror du vill prova att torka så som t.ex. fisk eller kött så måste du välja en annan torkugn än OBH Nordica Tasty 6775. OBH Nordica själva säger eller avråder användare att använda svamptorken till att torka kött då den helt enkelt inte är byggd för det.

För att kunna torka råvaror som fisk eller kött så måste man gå upp lite i pris och helst bör man köpa torkugn som kommer hålla under en lång tid. Några av de bästa torkugnarna på marknaden kommer från märket Excalibur och deras instegsmodell är Excalibur 2400 som kostar strax över 2000 kronor. Denna modell är fullt tillräckligt för att torka kött eller göra egen beef jerky och den kan så klart även torka svamp, frukt, grönsaker, men också flytande alternativ som yoghurt. Varför inte torka lite köttfärssås?.

För personer som vandrar och behöver en hel del torkat med på vandringen så är Excalibur i det minsta laget. Då bör man kanske välja en Excalibur som i stället har upp emot 9 hyllplan och då finns det ett par olika modeller att välja mellan.

Vad som passar dig och dina ändamål bäst är det endast du själv som kan avgöra. Är du nybörjare inom lufttorkning så kan det vara en idé att börja med en billig torkugn för att se om intresset är där och sedan uppgradera om intresset växer. Då kan man använda de två olika torkugnarna till olika ändamål eller för att kunna torka större mängd mat.

Mattork klarar av både frukt och grönsaker

Torkmaskinerna i vårt bäst i test ska alla klara av att torka både grönsaker och frukt. Även rotfrukter som morötter, palsternackor och rotselleri går bra att torka i en frukttork. När det gäller temperatur och tid så varierar detta beroende på hur du vill ha konsistensen. Även tjockleken på det du ska torka påverkar konsistens och tiden det tar att torka. Här behöver man experimentera lite för att hitta något som passar en själv.

I vår korta guide går vi igenom hur du kan använda mattorken till att torka både grönsaker och frukt. Men också andra saker som bär och givetvis kött som beef jerky. Det går även att torka köttfärssås som har blivit ett populärt snack för friluftspersoner.

Så kommer du igång med att torka frukt

torkad frukt i glasburkFör att komma igång med din frukttorkare på bästa sätt rekommenderar vi att du använder en mandolin för att skiva frukten. På så sätt säkerställer du att alla bitar får samma tjocklek och är inte ojämna. Vanligaste felet många gör är att skiva frukten antingen för tjock eller ojämn och då varierar resultatet ganska kraftig. Allt från ojämn torkning till att vissa bitar inte alls blir klara överhuvudtaget.

Innan du börjar skiva upp frukten bör du först tvätta av det ordentligt med bara vatten. Passa också på att skära bort dåliga delar från frukten så att vi slipper detta när vi ska äta. Vi äter trots allt med ögonen också.

Medans du skivar upp frukten i tunna skivor så rekommenderar vi att de läggs i citronsyravatten eller citronvatten så att frukten inte blir brun. Men det är inget krav för att det ska smaka gott i slutändan. En smaksak helt enkelt. För att göra citronsyravatten tar du 1 tsk till en liter vatten. Innan du lägger upp skivorna på nätet/plåten behöver du bara låta det rinna av i ett durkslag.

Frukt bör torkas med en temperatur mellan 50-60 °C och se därför till att du väljer en torkmaskin som har en termostat där du kan ställa temperaturen. En för låg temperatur kan få frukten att börja mögla helt enkelt. Tider varierar ganska kraftigt beroende på vilken frukt du vill torka. Se listan nedan.

 • Äpplen behöver 50-60°C –  4–8 timmar
 • Päron behöver 50-60°C –  6–10 timmar
 • Vindruvor 50-60°C – 10–18 timmar
 • Plommon 50° – ca 8 timmar
 • Ananas 8 – 10 mm 60°C – 10 – 12 timmar
 • Bananer 10 mm 60°C – 8 – 12 timmar

Nu är detta endast generella torktider och temperaturer. Det finns gott om utrymme att själv experimentera med både tjocklek, temperatur och tid för att uppnå önskas konsistens. Tjockare skivor blir mjukare medans tunna blir mer knapriga. Fler tips kan du läsa vår kom-igång-guide för torkugnar.

Torka grönsaker & rotfrukter i en svamp- och frukttork

torkad chili och grönsakerAtt torka grönsaker i en frukttork/torkugn är i princip samma process som med frukt förutom att grönsaker först måste gå igenom förvällning. Förvällning är en enkel matberedningsmetod där grönsakerna först kokas i lättsaltat vatten ett par minuter innan de antingen torkas eller fryses in.

Grönsaker behöver kokas 2-3 minuter innan du börjar torka grönsakerna i maskin. Annars är risken att hållbarheten minskar avsevärt eller så blir grönsakerna dåliga under torkprocessen i en frukt- och grönsakstork. Efter att de har kokats ett par minuter behöver de kylas ned snabbt i en kallt vatten och sedan låta rinna av i ett durkslag.

Så vilka grönsaker går bra att torka i frukttorken? I princip alla grönsaker kan torkas så som t.ex. morötter, rotselleri, zucchini, gurka, böner, purjolök, ärtor, chili, tomater med mera. Det är bara fantasin som sätter stopp för vad du kan åstadkomma med en torkmaskin.

Så vilken frukttork rekommenderas för att torka både frukt och grönsaker? De allra flesta modeller av svamp- och frukttorkar klarar av detta ändamål. Temperaturen är inte speciellt hög med bara 50-60 grader. Däremot kan det vara smart att välja en Excalibur torkugn som vann vårt bäst i test då den både är tystgående och klarar av allt från att torka örter (lägre temperaturer) till att torka kött som behöver temperaturer upp emot 70 grader.

 • Morötter 50°C – 6-8 timmar
 • Gurka 50°C – 6-8 timmar
 • Chilipeppar 50°C – 8-10 timmar
 • Purjolök50°C – 6-10 timmar

Torka bär är enkelt men torka de inte för länge

torkade hallon på burkTorka bär i en torkugn är väldigt enkelt och det enda du behöver funderar över är om de ska torkas hela eller mosade. Ska du torka hela bär så bör du undvika att torka de alldeles för länge då de blir stenhårda.

Bäst är det om bären är lite mjuka i konsistensen och hur länge dessa behöver torkas hänger på hur mycket vätska som finns i bäret.

När det gäller temperatur så kan du använda köra på 50 grader men det går också att köra lägre temperaturer ned mot 30 grader. Det tar givetvis längre tid med lägre temperatur men det är också enklare att styra hur hårda/konsistensen blir. Att torka bär som hallon, blåbär eller liknande tar ungefär 12 – 25 timmar.

Ska du torka jordgubbar så rekommenderas det i stället att du skivar de i tunna skivor och inte krossar de som du kanske gör med hallon eller liknande.

Så vilken torkugn bör du välja?

Val av torkugn är ganska enkelt så länge du vet vad du kommer torka för något. Vet du inte riktigt vad du kommer använda den till finns det ändå relativt billiga svamp- och frukttorkar som klarar i princip allt. Ett exempel är Steba ED5 som vann vår utmärkelse bästa budgetval och den klarar i princip allt från örter till kött.

Raw-food-fantaster vill gärna torka på lägre temperaturer och då rekommenderar vi i stället modeller som bäst i test vinnaren Excalibur Dehydrator 4. Denna torkugn är bäst till både låga som höga temperaturer mellan 35 – 73°C. Men det viktigaste är däremot att torkugnen kan ställas in till exakt temperatur så att vi kan torka många olika råvaror.

Så vårt tips är att du funderar på hur du kommer använda torkmaskinen och även hur mycket du kommer torka åt gången. Är du en person som kommer tork regelbundet så är det värt att investera i en lite finare Excalibur torkugn. Dessa är flaggskeppen inom torka-mat-maskiner och är extremt pålitliga även under mycket långa torktider.


Frågor & svar – Vanliga frågor om torkugnar

 1. Hur länge håller torkad frukt och svamp?
 2. Kan man göra egen beef jerky i en torkugn?
 3. Vad kan man torka i svamptork?
 4. Hur fungerar en torkugn?
 5. Hur länge ska svamp torkas?

Hur länge håller torkad frukt och svamp?

Både torkad frukt och svamp kan hålla flera år beroende på hur det lagras. Bästa förvaringen är antingen tätt förslutna påsar eller vanliga glasburkar. De bör också stå både mörkt och gärna så svalt som möjligt.

Hållbarheten är däremot inte lika bra när det gäller andra råvaror så som t.ex. kött och fisk. Du kan däremot förlänga hållbarhetstiden genom att frysa ner det. Ju fetare kött, desto sämre hållbarhetstid. 

Kan man göra egen beef jerky i en torkugn?

Det går hur bra som helst att göra eget torkat kött eller beef jerky som det oftast kallas för. De flesta recept använder oxbringa och någon god marinad. Det viktiga med att torka kött är att använda en torkugn som kan komma upp lite högre temperaturer upp emot 70 grader. Du bör också välja kött som innehåller så lite fett som möjligt då fett snabbt kan härskna och då blir inte hållbarhetstiden så lång.

Torktiden för torkat kött avgörs av flera saker så som t.ex. temperatur och så klart tjockleken på det skurna köttet. Med 70 grader bör det ta någonstans mellan 6-12 timmar.

Vad kan man torka i svamptork?

Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad du kan torka i en svamptork. Några saker som kan torkas är frukt, svamp, grönsaker, kött, puré, ost, bär, soppa, maränger och mycket mera. Däremot behöver vissa grönsaker förvällas så som rotfrukter, broccoli, bönor och röd-/vitkål.

När det gäller kött, fisk och fågel så går det oftast bra att lufttorka med enda kravet att det innehåller så lite fett som möjligt. Fett härsknar relativt snabbt d.v.s. blir dåligt och har kort hållbarhetstid.

Hur fungerar en torkugn?

Ganska enkelt kan en torkugn jämföras med vanlig varmluftsugn d.v.s. varmluft som cirkulerar. Största fördelen med en torkugn är möjligheten att kunna ställa låga och höga temperaturer. Dessutom drar de betydligt mindre ström vilket är extra viktigt när de behöver köras 5-10 timmar. På en vanlig ugn hade det snabbt blivit dyrt att köra så länge.

Hur länge ska svamp torkas?

Att torka sin nyplockade svamp är både enkelt och otroligt gott. Svamp är också en bra och enkel råvara att torka om du inte har torka mycket förut. Beroende på hur blöt svampen är så kan du behöva börja med en högre temperatur på 70 grader första timmen och sedan stega ner till 50 grader. En bra torktid för svamp är mellan 5 till 10 timmar beroende på tjockleken.


Slutord – Så valde vi ut bästa torkugnar

Svamptork Bäst i test 2023Torkugnar eller svamptorkar är en ganska nischad produkt som många har börjat upptäcka fördelarna med. Det låter kanske lite torrt men egentligen förbättras smakerna avsevärt genom att plocka bort det smaklösa vattnet. Smakerna intensifieras och dessutom är det ett av de bästa sätten för att konservera maten och samtidigt bevara alla viktiga ämnen.

Intresset för torkad frukt, grönsaker, svamp, kött har fått en uppsving de senaste åren och vad det beror på hänger ihop med vårt ökade intresse för mat. Även intresset för vandringar och friluftsliv har ökat försäljningen av torkugnar då torkad mat är något av det bästa att ta med sig vid längre vistelser i vildmarken.

Det finns gott om olika torkugnar att välja mellan men det är inte alla som lämpar sig bäst till att t.ex. torka kött. Beroende på vad du vill torka så är temperaturer en nyckel för att lyckas. Vissa torkugnar är lite enklare med några förinställda temperaturer medans andra mer avancerade modeller kan ställas in till exakt temperatur. Tittar vi t.ex. på raw-food trenden så får inte råvarorna torkas högre än 48°C.

Även om det finns få oberoende test av torkugnar så finns det gott om både produktrecensioner och kundrecensioner. Vi har framförallt använt oss av produktrecensioner samt några oberoende bäst i test av svamptorkar. Detta i kombination med kundrecensioner har varit en väldigt viktig del i vår uttagningsprocess. Funktioner som temperaturinställningar har också varit avgörande samt storlek och pris.

Uppdatering 2023 – För 2023 har vi en ny modell i vår testjämförelse vilket är Graef Torkare Mini. Det är en prisvärd torkugn för frukt, svamp, kött med mera som fått toppbetyg från vanliga konsumenter.

’För 2023 har vi även utsett en ny bäst i test vinnare vilket tillslut hamna på WMF Snack to Go som är en utomordentlig mattork på alla sätt. Den har bland annat vunnit bästa modell enligt Råd & Rön. Modellen har också blivit utsedd till bästsäljare på Amazon (Tyskland). Modellen är ganska liten men erbjuder samtidigt bra funktionalitet för torkning alla typer av livsmedel.

Källor

 • Råd & Rön – Svenska Råd & Rön utförde ett relativt stort test av svamptorkar redan 2016 och testade 7 olika torkugnar avsett för att torka frukt, men även svamp. Konstigt nog så provade Råd & Rön endast billigare torkugnar, vilket inte tillhör vanligheterna när det gäller deras test. För att få ett komplett test så bör man även testa dyrare torkugnar för att få en bättre helhetsbild. Bäst i test blev OBH Nordica 6775 och några av de andra torkugnarna som testades var Champion CHFST100, Emerio FD-104041, Princess Food dryer, Sencor SFD 1205 WH, Severin OD 2940 med mera.De flesta av de torkugnar som testades duger väldigt bra till enklare råvaror, men för de som vill torka kött så räcker inte dessa till tyvärr. Vi hade så klart önskat att de även provade några dyrare torkmaskiner, men så blev det inte. Nu vet vi däremot vilka torkugnar som kan torka kött / beef jerky, men för de som läser testet hos Råd & Rön får inte hela bilden. Råd & Rön.
  Råd & Rön har uppdaterat sitt egentest av frukt och svamptorkar. Under 2021 testa de 12 st modeller som t.ex. Menuett, Princess Food Dryer, Champion CHFST100, Centurion MD2020, WMF Kitchenmini med flera. Testvinnare blev modellen från tyska WMF. Läs mer här.
 • TechGearlab 2021 –  GearLab har ett utförligt test av mattorkare där de testar modeller som Magic Mill Food Dehydrator, Hamilton Beach 32100A, Cosori Food Dehydrator Machine och populära Excalibur mattork. Bästa medelstora mattork hamnar på Magic Mill medans Excalibur vann utmärkelsen Bästa stora torkare.Saker som testet tittade närmare på var bland annat kapacitet, användarvänlighet, temperaturstabilitet, torkning och rengöring. Läs hela testet här.
 • Kundrecensioner 2022 – Vi har bland annat använt oss av kundrecensioner på utländska marknadsplatser så som t.ex. Amazon. Största fördelen med Amazon är antalet kunder som väljer att köpa genom marknadsplatsen och som sedan lämnar en kundrecensioner. Det är inte ovanligt att se produkter som har flera tusen kundomdömen vilket vi sedan kan kombinera med resultatet från olika testkällor. I vissa fall använder vi även kundomdömen hos svenska butiker.

Modeller som har utgått

Nedanför listar vi torkugnar som antingen har utgått eller som har blivit ersatta av ett bättre alternativ. Däremot väljer vi att fortsätta visa torkugnar som har varit populära eller som har presterat bra i olika tester.

OBH Nordica Tasty 6775 - Bra budgetval

OBH Nordica Tasty 6775 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i Test hos Råd & Rön

OBH Nordica Tasty 6775 fick alltså bäst i test i Råd & Rön stora test av svamptorkar och är en väldigt billig torkugn som kan torka grönsaker men också frukt. Vill du däremot torka nötkött eller fisk så bör du se dig efter ett annat alternativ då denna inte räcker till för att torka sådana livsmedel. OBH Nordica 6775 är däremot fullt tillräckligt för att torka svamp, grönsaker, frukt med mera och är dessutom väldigt bra på det.

Bra svamptork för att torka svamp, frukt och grönsaker

Detta är en riktigt bra svamptork som klarar av att torka alla typer av svampar, frukt och grönsaker. Ett stort plus är att motorn / värmekällan är placerad ovanpå i stället för under själva maskinen. Då behöver man inte vara orolig för att något ska droppa ner i fläktmotorn under själva torkningsprocessen.

OBH Nordica Tasty 6775 kommer med 5 hyllplan där du kan torka det mesta och med 5 hyllplan så får du plats med det mesta som behöver lufttorkas. Det är också rekommenderat att flytta runt de olika hyllplanen under längre torktider då den varma luften cirkulerar som bäst på det översta planet.

För någon som verkligen vill börja med att lufttorka livsmedel som grönsaker, frukt eller svamp så är detta definitivt en av marknadens mest prisvärda torkugnar. Svamptorken har två olika effektvärden som styr styrkan på värmen samt luftcirkulationen och drar ungefär 250 watt på högsta inställningen.

En perfekt torkugn för svampplockaren eller för den som älskar torkade grönsaker och frukt. Det roliga med att kunna torka sin egen råvaror är att man själv kan leka med konsistensen på råvaran, men också kryddblandningar. Vissa gillar torkad frukt som är halvmjuk, medans andra gillar krispiga fruktchips.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren OBH Nordica Tasty 6775

 • Skäl att köpa
 • Perfekt och billig svamptork som klarar av att torka frukt, grönsaker och svamp
 • Två effektnivåer, beroende på vad som ska torkas
 • 5 hyllplan som kan roteras för bättre torkningsresultat
 • 250 watt på högsta effekt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt