Svamptork Bäst i Test 2019 – Lista över de bästa torkugnarna

Svamptork bäst i test

Kärt barn har många namn och det har även torkugnen. Till största del så kallas den för svamptork, men också torkugn eller frukttork och ibland mattork. Vi väljer att kalla den för svamptork eller torkugn då de flesta vet vad det är för något och faktum är att dessa torkugnar kan torka allt från svamp till egen hemmagjord beef jerky som har blivit väldigt populärt de senaste åren.

Idag finns det ett väldigt brett sortiment av svamptorkar på marknaden, men tyvärr finns det ganska dåliga maskiner man bör undvika om man få ett bra resultat. Råvaror som kött ställer också högre krav på torkugnen och alla torkmaskiner klarar ej av kött.

Vi har gått igenom utbudet på marknaden, men också de bäst i test som finns att läsa och har sedan sammanställt en komplett lista över över de bästa torkugnar / svamptorkar. Det är uppenbart att svenskarna har börjat få upp intresset kring mattorkning för att ta del av de fördelar som finns med denna matkonst. Torkad mat är perfekt som snacks på helgerna för de som försöker gå ner i vikt och det är dessutom väldigt gott.


OBH Nordica Tasty 6775 – Bäst i Test

ButikPris
600:-Besök
699:-Besök
699:-Besök
 • Bäst i Test hos Råd & Rön.

OBH Nordica Tasty 6775 fick alltså bäst i test i Råd & Rön stora test av svamptorkar och är en väldigt billig torkugn som kan torka grönsaker men också frukt. Vill du däremot torka nötkött eller fisk så bör du se dig efter ett annat alternativ, då denna inte räcker till för att torka sådana livsmedel. OBH Nordica 6775 är däremot fullt tillräckligt för att torka svamp, grönsaker, frukt med mera och är dessutom väldigt bra på det.

Bra svamptork för att torka svamp, frukt och grönsaker

Detta är en riktigt bra svamptork som klarar av att torka alla typer av svampar, frukt och grönsaker. Ett stort plus är att motorn / värmekällan är placerad ovanpå i stället för under själva maskinen. Då behöver man inte vara orolig för att något ska droppa ner i fläktmotorn under själva torkningsprocessen.

OBH Nordica Tasty 6775 kommer med 5 hyllplan där du kan torka det mesta och med 5 hyllplan så får du plats med det mesta som behöver lufttorkas. Det är också rekommenderat att flytta runt de olika hyllplanen under längre torktider då den varma luften cirkulerar som bäst på det översta planet.

För någon som verkligen vill börja med att lufttorka livsmedel som grönsaker, frukt eller svamp så är detta definitivt den bästa torkugnen för sitt pris. Svamptorken har två olika effektvärden som styr styrkan på värmen samt luftcirkulationen och drar ungefär 250 watt på högsta inställningen.

En perfekt torkugn för svampplockaren eller för den som älskar torkade grönsaker och frukt. Det roliga med att kunna torka sin egen råvaror är att man själv kan leka med konsistensen på råvaran, men också kryddblandningar. Vissa gillar torkad frukt som är halvmjuk, medans andra gillar krispiga fruktchips.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren OBH Nordica Tasty 6775

 • Perfekt och billig svamptork som klarar av att torka frukt, grönsaker och svamp.
 • Två effektnivåer, beroende på vad som ska torkas.
 • 5 hyllplan som kan roteras för bättre torkningsresultat.
 • 250 watt på högsta effekt.

Excalibur 2400 – Kundfavorit för att torka svamp till kött

ButikPris
2281:-Besök
2303:-Besök
2495:-Besök
2499:-Besök
 • 4,2 av 5 hos Amazon USA efter 180 kundrecensioner.

Excalibur 2400 är Exacliburs billigaste modell med 4 stora hyllplan som rymmer det mesta du kan tänkas behöva lufttorka. Excalibur 2400 är också den minsta modellen med 4 hyllplan och det finns dyrare Excalibur med betydligt fler hyllplan, men då springer priset iväg avsevärt. Det är trots allt samma prestanda som hos de större varianterna.

För en person som älskar att torka olika råvaror som svamp, grönsaker, frukt, men också kött / fisk så är en riktigt Excalibur-torkugn att föredra. Torkugnar från Excalibur ses lite som ett flaggskäpp hos de flesta outdoor-communities, som ofta torkar sin mat inför vandringen. Men även om du bara vill torka svamp så är detta en väldigt bra produkt för detta ändamål och då har du också valmöjligheter till att torka andra råvaror som kött.

Excalibur – Gör din egen beef jerky

Excalibur 2400 kan torka de enklare råvarorna utan några större problem, men det kan även de billigare torkugnarna som bäst i test vinnaren OBH Nordica Tasty 6775. Den stora fördelen med torkugnar från Ecalibur är att de klarar av att torka fisk och kött.

Det är där som de verkligen gör skillnad och många som köper dessa torkugnar är ofta personer som rör sig mycket ute i vildmarken eller personer som har förälskat sig i beef jerky. Alla beef jerky älskare vet att det snabbt blir väldigt dyrt att köpa beef jerky snacks, men varför inte då göra sin egna jerky med varierad krydda samt konsistent. Vill du hitta bra beef jerky recept så finns det gott om dessa på nätet.

För de personer som vandrar mycket behöver ofta ta med sig torkad mat för att minimera vikten i ryggsäcken. Torkad mat har också den fördelen att det håller väldigt länge utan kylning, vilket så klart är en viktig aspekt vid vandring. Så klart kan outdoor-vandrarna köpa färdig torkat kött, men även detta blir snabbt dyrt och då har man inte friheten att kryddsätta sina egna måltider till resan.

Bra funktioner & smidig

Det som gör torkugnar från Excalibur speciellt bra är att fläkten sitter baktill i stället för under råvarorna och på detta sätt så distribueras värmen men också luften lika över alla hyllplan. Detta gör så klart att resultatet blir betydligt jämnare över alla hyllplan. Torkugnar med fläkten underifrån eller ovanpå ger oftast en ojämn torkeffekt.

Excalibur 2400 kommer med en ordentlig ställbar termostat där man kan välja mellan 29 – 68°C beroende på vad man vill torka för något. Det medföljer torkningsguide ifall du är osäker kring temperaturerna och där hittar du allt från hur du ska torka yoghurt till nötkött.

För raw-food-nördar så är detta en av de bästa torkugnarna då de gärna vill nå maximal torkning med endast 40°C, vilket många torkugnar har problem med.

Specifikationer & fördelar med Excalibur 2400

 • En väldigt bra instegsmodell för att börja med beef jerky.
 • Gott om yta med 4 hyllplan för någon som bara torkar då och då.
 • Fantastiskt resultat vid torkning av kött, fisk eller andra råvaror.
 • En av de bästa torkugnarna för att göra egen beef jerky.
 • Klarar av torktemperaturer på 40°C som de flesta raw-food-fantaster eftersträvar.
 • Väldigt enkel att använda, med endast två reglage.
 • Torkguide medföljer. Kort guide för att lyckas med all typ av torkning, från yoghurt till kött.

Steba ED6 – Stor torkugn för svamp & frukt

ButikPris
1914:-Besök
1914:-Besök
2077:-Besök
 • Bra kundrecensioner.

Steba är ett välkänt tyskt märke som bland annat tillverkar svamptorkar av god kvalité. Steba ED6 är deras största modell med stor torkyta med 6 st hyllplan, som är framförallt avsedd för att torka svamp, grönsaker, frukt och örter. Denna torkugn är inte avsedd till att torka någon form av kött, så om du är ute efter en stor torkugn för kött så rekommenderar vi att du tittar på Excaliber EXD9 i stället.

Stor svamptork som rymmer mycket

För de som verkligen är glada i att torka mycket svamp eller frukt så är Steba ED6 ett väldigt bra val. Med 5 stycken stora hyllplan så får det plats en hel del råvaror så att man kan göra stora laddningar åt gången och på så sätt spara lite tid. Varje torkhylla är 37 x 30 cm så det får plats en hel del på varje hyllplan.

Steba ED6 kommer med en reglerbar termostat som du kan justera värmen med och temperaturen går att ställas mellan 30 – 70 grader beroende på vad du ska torka. Vilket också gör att denna svamptork blir lite mer mångsidig jämfört med t.ex. bäst i test vinnaren OBH Nordica Tasty 6775 som endast har ett läge. För den som vill ha lite valmöjligheter så kan detta var ett bättre alternativ.

Förutom termostaten så kommer denna svamptork med timerfunktion som du själv kan ställa från 1 – 24 timmar. Perfekt för dig som vill torka något under lång tid för bättre resultat. Dessutom är där en bra display som visar tydligt vilka manuella inställningar du har valt.

Specifikationer & fördelar med Steba ED6 stora svamptork

 • 6 stycken stora hyllplan på 37 x 30 cm. Perfekt för den som vill göra mycket åt gången.
 • En effekt på 800 W.
 • Justerbar termostat från 30 – 70 grader.
 • Timerfunktion, 1 – 24 timmar.
 • Ordentlig display som visar alla inställningar tydligt.
 • Kan torka frukt, grönsaker, svamp och örter.

Excalibur EXD9 – Drömmen för många tork-fantaster

ButikPris
4399:-Besök
4399:-Besök
4895:-Besök
4895:-Besök
 • 4,7 av 5 hos amerikanska Amazon efter 900 kundrecensioner

Excalibur EXD9 är kanske inte den bästa torkugnen för nybörjaren, om du nu inte är fast besluten på att börja med att torka väldigt mycket kött eller frukt / svamp. De som köper Excalibur EXD9 är ofta personer som behöver göra större mängder torkade råvaror inför t.ex. en vandring eller liknande. Nu när beef jerky har blivit så populärt så har även dessa fantaster börjat köpa dessa torkugnar då det är lättare att göra större satser åt gången.

Märket Excalibur är svamptorkarnas Rolls Royce och där finns egentligen inget bättre på marknaden. Det finns ett par stycken andra som är intressant, men dessa säljs inte i Sverige. Excalibur är däremot känt i hela världen och #1 när det gäller torkning av råvaror, framförallt i USA där de är riktigt stora.

Gott om utrymme för stora satser

Med hela 9 stycken hyllplan så är detta en dehydrator / torkugn som lämpar sig till personer som vill kunna göra stora satser åt gången. Torkytan är på hela 140 kvadratdecimeter, där är väldigt få torkugnar som kan erbjuda så stora torkytor. Gör man t.ex. egna chips från olika grönsaker / frukter så tar detta så klart ganska mycket plats.

Dörren är även avtagbar, vilket underlättar när man ska inspektera hur långt torkningen har kommit. Torksystemet i Excaliburs olika torkugnar är ganska unikt av sitt slag. Sättet med hur det fungerar gör att värmen och luften fördelas lika mellan varje hyllplan.

Torktemperaturer ner emot 40 grader är inte heller ett problem för dessa Excalibur-maskiner, vilket i sin tur öppnar upp nya användningsområden för raw-food-fantaster. Vad vi vet så är det bara Excalubur som klarar av detta utan några problem.

Specifikationer & fördelar med Excalibur EXD9 torkugn

 • 9 hyllor som ger en torkyta på 140 kvadratdecimeter. En av de största på marknaden.
 • Avtagbar dörr så man enkelt kan inspektera under torkprocessen.
 • Ställbar timer upp till 26 timmar.
 • Ställbar termostat från 29 – 68˚C.
 • Klarar av att orka på 40˚C, som de flesta raw-food-fantaster efterfrågar.
 • Jämn torkning på grund av att fläkten blåser från sidan.
 • Torkguide medföljer, men annars finns det hur mycket guider som helst på nätet när det gäller dessa maskiner. I USA är dessa torkugnar enorm populära.

Val av svamptork – Vilken torkugn passar dig?

Det finns gott om olika torkugnar på marknaden, men alla maskiner klarar inte av att torka alla typer av råvaror och därför spelar ändamålet stor roll. För dig som vill odla / plocka svamp några gånger per år så räcker bäst i test vinnaren OBH Nordica Tasty 6775 långt och den klarar dessutom av att torka grönsaker men också frukt. Den är dessutom väldigt billig jämfört med andra torkugnar på marknaden.

Vill du däremot kunna ha fler valmöjligheter kring vilka råvaror du vill prova att torka så som t.ex. fisk eller kött så måste du välja en annan torkugn än OBH Nordica Tasty 6775. OBH Nordica själva säger eller avråder användare att använda svamptorken till att torka kött då den helt enkelt inte är byggd för det.

För att kunna torka råvaror som fisk eller kött så måste man gå upp lite i pris och helst bör man köpa torkugn som kommer hålla under en lång tid. Några av de bästa torkugnarna på marknaden kommer från märket Excalibur och deras instegsmodell är Excalibur 2400 som kostar strax över 2000 kronor. Denna modell är fullt tillräckligt för att torka kött eller göra egen beef jerky och den kan så klart även torka svamp, frukt, grönsaker, men också flytande alternativ som yoghurt. Varför inte torka lite köttfärssås?.

För personer som vandrar och behöver en hel del torkat med på vandringen så är Excalibur i det minsta laget. Då bör man kanske välja en Excalibur som i stället har upp emot 9 hyllplan och då finns det ett par olika modeller att välja mellan.

Vad som passar dig och dina ändamål bäst är det endast du själv som kan avgöra. Är du nybörjare inom lufttorkning så kan det vara en idé att börja med en billig torkugn för att se om intresset är där och sedan uppgradera om intresset växer. Då kan man använda de två olika torkugnarna till olika ändamål eller för att kunna torka större mängd mat.


Källor

Råd & Rön

Råd & Rön utförde ett relativt stort test av svamptorkar redan 2016 och testade 7 olika torkugnar avsett för att torka frukt, men även svamp. Konstigt nog så provade Råd & Rön endast billigare torkugnar, vilket inte tillhör vanligheterna när det gäller deras test. För att få ett komplett test så bör man även testa dyrare torkugnar för att få en bättre helhetsbild. Bäst i test blev OBH Nordica 6775 och några av de andra torkugnarna som testades var Champion CHFST100, Emerio FD-104041, Princess Food dryer, Sencor SFD 1205 WH, Severin OD 2940 med mera.

De flesta av de torkugnar som testades duger väldigt bra till enklare råvaror,men för de som vill torka kött så räcker inte dessa till tyvärr. Vi hade så klart önskat att de även provade några dyrare torkmaskiner, men så blev det inte. Nu vet vi däremot vilka torkugnar som kan torka kött / beef jerky, men för de som läser testet hos Råd & Rön får inte hela bilden. Råd & Rön.