bästa elektriska värmefilten

Bästa värmefilten mot frusenhet

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Nu kryper sig både höst och höstmörker sig allt närmare. Det är inte alls ovanligt att många redan nu har börjat uppleva sig frusna. En elektrisk värmefilt i soffan framför en långfilm är något som många uppskattar under vinterhalvåret.

Kanske tänker du sänka inomhustemperaturen i vinter för att spara på elen? Tyvärr ser det ut som elen kommer bli dyr i vinter och många planerar att sänka temperaturen för att spara pengar. Genom att sänka 1 grad kan man spara 5-7% av värmekostnaden. Varför inte då nyttja fördelarna med en elektrisk värmefilt?

Här nedan hittar du marknadens bästa värmefiltar baserat på oberoende tester, produktrecensioner och vanliga kundrecensioner. Vi har också tagit hänsyn till både funktioner och egenskaper som förbättrar upplevelsen.

Beurer HD75 värmefilt - Bäst i test

Bäst i test
Beurer HD75 värmefilt bild Beurer HD75 värmefilt bild Beurer HD75 värmefilt bild
ButikPris
795:-Besök
795:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
 • 4,3 av 5 stjärnor tyska Amazon efter att över 2500 kunder testat värmefilten
 • 92 av 100 när tyska TestMagazinet testa värmefiltar 2018

Värmefilten Beurer HD75 är en mycket populär modell som bland annat har fått toppbetyg när tyska Testmagazinet testa värmefiltar 2018. Modellen är också väldigt omtyckt hos kunderna och bara på tyska Amazon har värmefilten ett samlat kundomdöme på 4,3 av 5 stjärnor efter över 2590 kundrecensioner.

Extra mjuk och stor värmefilt med andningsförmåga

Vårt val av bästa värmefilt Beurer HD75 har det mesta vi kan önska oss av en bra värmefilt och det blir extra tydligt när vi kollar kundomdömen på modellen. Men vad är det egentligen som gör Beurer HD75 så bra och populär?

En av de viktigaste aspekterna med en bra värmefilt är definitivt storleken. Beurer HD75 har en bra och lagom storlek på 180 x 130 cm. Större än många andra modeller i vårt bäst i test. Däremot rekommenderar vi en annan modell om ni vill vara två användare.

Materialet som används är mikrofiber fleece som känns extra mjukt och som dessutom har andningsförmåga. Ett stort plus är de sex olika värmenivåerna som du enkelt styr genom den upplysta handkontrollen. Temperaturtekniken är också patenterad vilket ger en ökad säkerhet och en jämnare värmefördelning.

Enheten är också utrustad med automatisk avstängning efter tre timmar vilket är fullt tillräckligt för de allra flesta. Du kan alltså känna dig säker även om du skulle somna med värmefilten igång.

Likt de flesta andra värmefiltar i vårt bäst i test så är Beurer HD75 tvättbar och tål vanligt maskintvätt upp till 30 grader. Modellen är mycket populär och håller hög kvalitet enligt de kundrecensioner som finns på värmefilten. Filten används både i soffan framför TVn men också i sängen när det är kallt.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kunder som testat värmefilten
 • Stor värmefilt med måtten 180 x 130 cm
 • 6 temperaturinställningar och patenterad teknik för jämnare temperatur
 • Automatisk avstängning efter 3 timmar
 • Miljömärkt Oeko-Tex textil
 • Tål maskintvätt upp till 30 grader
 • Effekt 100 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Beurer XXL HD 150 - Värmefilt för par

Särskilt rekommenderad
Beurer XXL HD 150 bild Beurer XXL HD 150 bild
ButikPris
1079:-Besök
1199:-Besök
 • 4,2 av 5 stjärnor efter närmare 5 000 kundrecensioner på tyska Amazon

Konsumenter som har hunnit testat nya Beurer värmefilt (2022) är överlag väldigt positiva. I skrivande stund finns det endast utländska kundrecensioner då Beurer XXL HD 150 precis har lanserats i Sverige.

Härlig och stor värmefilt för två personer

Tidigare har det inte riktigt funnits en optimal värmefilt för mysiga kvällar med två personer. Storleken på 200 x 150 cm bör vara tillräckligt för mysiga kvällar både ensam och med sällskap. Givetvis hade vi önskat att den var ännu större men storleken bör räcka gott och väl.

Jämför vi modellen med t.ex. testvinnaren Beurer HD75 så finns det inte så mycket som skiljer de åt förutom storleken. Kontrollenheten/fjärrkontrollen har däremot uppdaterats till ett modernare utseende med LED-knappar. Här hittar du också temperaturkontroll i form av sex olika temperaturlägen. Annars är de närmast identiska. 

Precis som med alla andra värmefiltar från Beurer så har denna (Beurer Safety System). Detta innebär lite kort att värmefilten är utrustad med ordentligt överhettningsskydd som motverkar olyckor. Värmefilten har också en timerfunktion för automatisk avstängning efter 3 timmar. Perfekt om du är en person som ofta somnar i soffan med filten i gång.

Stort plus är också användningen av Oeko-Tex Standard 100 material som är en strikt klassning för mänskliga och ekologiska krav. Värmefilten är också tvättbar i tvättmaskin med högst 30 grader. Tänk på att läsa alla instruktioner över hur strömbrytare och sådant ska kopplas bort innan tvätt.

Vem bör köpa Beurer XXL HD 150? Vi vet sen innan att Beurer tillverkar bra värmefiltar och är du på jakt efter en större modell så är detta ett bra val. Nu finns det andra värmefiltar i denna storlek som t.ex. Beurer HD100 men HD150 är betydligt billigare.

 • Skäl att köpa
 • Stor värmefilt på 200 x 150 cm som passar både ensam och med sällskap
 • Uppdaterat kontrollenhet med LED-knappar
 • Sex stycken temperaturval
 • Kan tvättas i tvättmaskin upp till 30 grader
 • Effekt 150 watt
 • Skäl att inte köpa
 • För att vara XXL kunde den varit lite större

Medisana HB 675 - Stor värmefilt

Medisana HB 675 bild Medisana HB 675 bild Medisana HB 675 bild
ButikPris
903:-Besök
 • 4,3 av 5 stjärnor på brittiska Amazon efter över 1000 kundrecensioner

Medisana värmefilt har fått bra kundomdömen hos flera stora marknadsplatser men den är inte helt perfekt i sitt utförande. Trots några brister har modellen fått bra kundomdömen med ett betyg på 4,3 av 5 stjärnor.

Stor värmefilt som haltar lite i sitt utförande

Medisana HB 675 är en stor värmefilt som mäter 200 x 150 cm och som snabbt kommer upp i hög temperatur. Denna storlek bör passa två personer samtidigt som vill mysa framför TVn men flera konsumenter varnar att hela filten inte värms upp. Några recensioner nämner att värmedelen endast mäter ungefär 130 x 90 cm. Medans andra inte har upplevt problemet överhuvudtaget. Därför kan vi inte heller rekommendera denna värmefilt för användning till två personer. Är du ensam så är det troligtvis inte ett problem.

Ett litet minus är handkontrollen där man styr de olika temperaturnivåerna. Med endast 4 valbara temperaturinställningar kan det vara svårt för vissa att hitta en optimal temperatur. Uppvärmningen är däremot både snabb och varm. Så det är alltså inga problem med att få den varm. Men efter att man har fått upp värmen i kroppen så kan det vara problematiskt att sänka och hitta en optimal temperatur. Vi hade gärna sett fler temperaturnivåer.

Materialet som används är mjuk och skön mikrofiber som också uppfyller Oeko-Tex Standarden. Den är också tvättbar om du kopplar bort kabeln, men endast handtvätt får utföras. Likt alla andra värmefiltar så har Medisana HB 675 också ett överhettningsskydd och automatisk avstängning efter 3 timmar.

Bör du köpa Medisana HB 675? För denna storlek så ligger Medisana HB 675 väldigt bra till när det gäller pris. Andra stora värmefiltar i denna storleken kostar 300-400 kr mer men kanske är det värt att lägga till några hundralappar.

 • Skäl att köpa
 • Stor värmefilt på 200 x 150 cm, Värmedelen täcker endast ungefär 130 x 90 cm
 • Snabb uppvärmning på högsta effekt
 • 4 stycken temperaturnivåer
 • Utrustad med både överhettningsskydd och automatisk avstängning (3 timmar)
 • Kan tvättas men endast handtvätt
 • Effekt 120 watt
 • Kabellängd 2,3 meter
 • Skäl att inte köpa
 • Värmedelen täcker inte hela värmefilten
 • Filten kan uppfattas som något tunn

Beurer HD100 - Lyxigt alternativ

Beurer HD100 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 3,8 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter 250 kundomdömen

Beurer är kända för att göra produkter av kvalité, men också produkter inom välbefinnande och hälsa. Några av de produkter som Beurer tillverkar är massagedynor, epilatorer, ljusterapilampor med mera. Beurer tillverkar också flera olika värmefiltar som har fått väldigt bra betyg hos de flesta användare.

Beurer HD100 är kanske marknadens största värmefilt som mäter 200 x 150 cm och med denna storleken så kan två personer använda värmefilten under de kallaste kvällarna. Beurer HD100 har även fått Oeko-Tex märkning som säkerställer att materialet är 100% säkert och som uppfyller de strikta mänskliga ekologiska kraven.

Tvättbar värmefilt i tvättmaskinen

Det är inte helt vanligt att en värmefilt kan tvättas i tvättmaskinen, men Beurer HD100 klarar av maskintvätt utan problem. Detta är tack vare strömkabeln samt reglaget som är avtagbar och värmefilten kan då tvättas i tvättmaskinen i högst 30 grader. Detta är perfekt när filten har använts ett tag eller om någon har råkat spilla något på värmefilten.

Materialet i Beurer HD100 värmefilt är en av marknaden bästa. Microfleece-material som används i värmefilten är både mjukt samt hudvänligt. Men har också en väldigt bra förmåga att andas när det blir riktigt varmt under värmefilten.

Beurer värmefilt med hög säkerhet

Värmefilten från Beurer har flera system för ökad säkerhet och därför förblir denna värmefilt också en av de mest säkra på marknaden. Beurer själva har tagit fram ett system (BSS) med flera säkerhetsanordningar på filten där värmefilten bland annat stängs av automatiskt efter tre timmar. Dessutom är där ett skydd för överhettning.

Beurer HD100 har ett reglage där man kan välja temperatur och du har möjlighet till att välja mellan sex olika temperaturinställningar. Värmefilten kommer med 3 års garanti från Beurer och kommer dessutom med en svensk bruksanvisning.

Detta är helt klart en av de bästa och mest lyxiga värmefiltarna på marknaden. Priset på denna underbara värmefilt är också en av de högsta på marknaden och bör endast ses som en premiumprodukt.

 • Skäl att köpa
 • Trippel säkerhetssystem
 • Stor värmefilt på 200 x 150 cm.
 • Effekten är på 150 watt.
 • Tvättbar i tvättmaskin på 30 grader högst.
 • Sex olika temperaturinställningar.
 • Är du riktigt frusen så får denna värmefilten upp värmen väldigt snabbt.
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Beurer CC 50 Värmekappa - Bärbar värmefilt

Beurer CC 50 Värmekappa bild Beurer CC 50 Värmekappa bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra kundrecensioner från konsumenter som testat värmekappen

Beurer CC 50 är kanske inte en stor värmefilt och det är också poängen med denna värmekappa. För många räcker det med lite värme på överkroppen för att få upp kroppstemperaturen och Beurer HD50 gör detta på ett smidigt sätt.

Denna elektriska värmefilt är perfekt för dig som gillar lite mindre modeller som har sina fördelar. Framförallt blir man rörligare om man t.ex. vill gå och hämta något i köket.

Avtagbar strömkabel när du ska upp och hämta något

Beurer CC 50 är en elektrisk värmekappa med strömkabel som går att separera från strömkabeln när du ska upp och hämta något. Mobil värmefilt med eftervärme (ej batteri). Varför ska man behöva frysa bara för man vill hämta något i köket när man kollar på sin favoritfilm? Men Beurer värmekappa kan också användas som en vanlig värmefilt.

Denna underbara värmecape från Beurer har 6 olika temperaturinställningar och kommer med automatisk avstängning när värmefilten har använts i tre timmar. Materialet liknar vanlig fleece och är tvättbart i tvättmaskin med 30°C. 

Läser vi kundomdömen på modellen så gillar många värmekappan men vissa användare tycker den är lite för liten. Modellen mäter endast 145 x 100 cm och ska endast ses som en värmekappa. Vill du har något större så rekommenderar vi bäst i test vinnaren Beurer HD75 eller större värmefilt.

 • Skäl att köpa
 • Storleken på denna värmecape är 145 x 100 cm
 • Sex olika temperaturinställningar
 • Stänger av sig själv efter tre timmars användning
 • Tvättbar i tvättmaskin i 30 grader
 • Strömkabel kan separeras från värmefilten på ett enkelt sätt. Perfekt när man vill upp och hämta något men vill behålla filten på sig
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Tristar BW-4752 - Medium storlek

Tristar BW-4752 bild Tristar BW-4752 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,4 av 5 stjärnor på italienska Amazon efter 100 kundomdömen

Tristar är ett lågprismärke inom både hushållsapparater och välbefinnande. Värmefilten Tristar BW-4752 har fått bra kundomdömen på 4,4 av 5 stjärnor och ligger relativt bra till prismässigt.

Värmefilt för en person

Tittar vi hos utländska butiker så verkar det som att värmefilten marknadsförs som ett alternativ för två personer. Med en storlek på 160 x 140 cm så skulle det kunna fungera till två personer även om det kommer bli lite trångt. Är du ute efter en stor värmefilt för två personer i denna prisklassen så rekommenderar i vi stället "Bästa budgetvalet" Andersson HGB 3.0 som mäter 200 x 160 cm.

Något som gör värmefilten Tristar BW-4752 något unik är indelningen av två zoner. Modellen har faktiskt två stycken kontroller för att styra temperaturen i de två zonerna. Detta är så klart effektivt om ni är två och gillar olika temperaturer. Men det är också effektivt om du vill kunna köra extra värme för bara fötterna.

Värmefilten är också utrustad med överhettningsskydd samt ska vara tvättbar i tvättmaskin upp till 30 grader. Det enda som egentligen talar för värmefilten är de två värmezonerna och är detta en egenskap du letar efter så kan Tristar BW-4752 vara ett alternativ. Vill du bara ha en extra stor värmefilt så finns det bättre alternativ.

 • Skäl att köpa
 • Värmefilt med två värmezoner och handkontroller
 • Storlek 160 x 140 cm
 • Överhettningsskydd
 • Tvättbar i tvättmaskin
 • Material: 100% polyester
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Vilken värmefilt är bäst för dig egentligen?

köpguide så väljer du den bästa värmefilten

Trots att värmefilten är ganska enkel produkt så kan det ändå finnas lite egenskaper och funktioner du bör fundera över innan du köper. Val av värmefilt påverkas lite beroende på vem som ska använda den och kanske köper du värmefilten till någon i present eller julklapp?

Vårt viktigaste tips är att du inte köper en för liten värmefilt, hellre en för stor än en som är för liten. Det finns inget värre än filtar som man inte får plats under och om ni vill kunna vara två personer under filten så rekommenderas de extra stora varianterna. Förutom storlek så finns där några andra intressanta egenskaper och funktioner som kan vara värda att hålla ögonen efter.

Värmefiltens storlek

värmefilt storlekStorleken på värmefilten kan vara ganska avgörande för många användare. Hellre en för stor värmefilt än en för liten som inte räcker till hela kroppen. Storlekarna varierar ganska kraftigt beroende på modell och märke men de allra flesta modeller ligger någonstans kring 160 x 130 cm.

Sen finns det också värmefiltar som är något mindre men som inte fungerar som en traditionell filt. Ett exempel är Beurer HD50 som mer liknar en värmekappa än en enkel filt. Trots att den är mindre så har den ändå några fördelar som enkel bortkoppling av strömenheten och att du kan bära den uppvärmda filten om du behöver upp och röra dig.

Det finns också extra stora värmefiltar som t.ex. Beurer HD100 men också Andersson HGB 3.0. Dessa modeller kan användas av antingen en person eller om ni vill kunna mysa två personer under filten.

Tvättbara värmefiltar

tvättbara värmefiltarDe bästa värmefiltarna är oftast tvättbara men det finns modeller där denna egenskap helt saknas. Köper du t.ex. värmefilt från Beurer, OBH Nordica eller Andersson så är dessa värmefiltar tvättbara.

Vanligtvis behöver du endast separera strömenheten från filten och sedan kan du tvätta värmefilten direkt i tvättmaskinen. Däremot är det extra noga att inte tvätta högre än 30-40 grader och du bör alltid läsa manualen innan du tvättar ifall där finns ytterligare anvisningar angående maskintvätt. Temperaturen du högst får tvätta med varierar från märke till märke och är något du alltid ska kolla upp.

Säkerheten är väldigt viktig och värmefilten bör ha överhettningsskydd

hög säkerhet med värmefiltarPrecis som med annan elektronik med strömkälla från vägguttaget så ska denna typ av enheter ha bra säkerhet för att undvika olyckor. EU sätter hårda krav på tillverkare och alla värmefiltar ska ha CE-märkning så vi vet att värmefilten uppfyller alla säkerhetskrav.

Värmefilten ska bland annat ha överhettningsskydd som känner av om temperaturen blir för hög. Det är också bra om värmefilten har automatisk avstängning d.v.s. en timerfunktion.

De allra bästa värmefiltarna har någon form av timerfunktion, däremot varierar tiden ganska kraftigt från märke till märke. Ett exempel är Andersson HGB 3.0 som har en timerfunktion på 9 timmar, medans OBH Nordica har automatisk avstängning efter bara 90 minuter. Läs också – Detta säger elsäkerhetsverket om elfiltar och värmedynor.

Andra bra funktioner du bör titta efter innan du väljer värmefilt

Kabellängd – Det är lätt att man missar denna egenskap och det kan vara ganska störigt att välja en värmefilt med för kort kabellängd. Hur kort kabellängd du bör acceptera hänger på hur det ser ut i ditt hem gällande strömuttag. Nyare hem har oftast vägguttag i alla hörn, medans äldre byggen oftast bara har några få.

Det kan vara värt att funderar på vart i hemmet du eller personen kommer använda värmefilten regelbundet. Är det i soffan så bör där finns ett vägguttag närmare än 2 meter för de allra flesta värmefiltar.

Värmenivåer – En bra värmefilt ska ha någon form av värmereglering och de flesta modeller i vårt bäst i test har denna egenskap. Ännu bättre är det om värmefilten har många nivåer för att du enklare ska kunna hitta rätt och temperatur.

Om värmefilten bara har tre nivåer så kanske det inte är ett problem till en början då vi gärna sätter på maxnivå i början. Vill du däremot använda värmefilten under en långfilm så är det fördelaktigt om där finns många temperaturnivåer att välja mellan. Annars är risken att värmefilten blir för varm eller kall.

Timerfunktion – I princip alla värmefiltar har en timerfunktion med automatisk avstängning. Men det är inte alla som har en ställbar timerfunktion. Vissa modeller har bara en timer som startas när enheten sätts på och som sedan stänger av sig automatiskt efter 90 minuter.

De lite bättre värmefiltarna har någon form av ställbar timer där du själv kan välja hur länge den ska vara igång. Ett exempel är Anderssons extra stora värmefilt som har en ställbar timerfunktion med upp till 9 timmar.

Effekt och watt – Hur viktig är effekten egentligen? Ju högre effekt, desto snabbare kommer värmefilten värmas upp. Högre effekt ger däremot inte nödvändigtvis högre temperatur och mycket handlar om hur eller vilka begränsningar tillverkaren har implementerat.

Större värmefiltar har också oftast högre effekt av den enkla anledning att det krävs mer energi för att värma upp större värmefiltar. En bra effektnivå är mellan 100 och 200 watt beroende på storlek.

Värmefilt som present eller julklapp

är värmefilt en bra julklappEfter att ha läst över 100 kundrecensioner så är det ganska tydligt att väldigt många köper en värmefilt som en present eller julklapp till någon. Det är också väldigt tydligt att de allra flesta som får en är också väldigt positiva till produkten.

Prismässigt ligger värmefilten bra till som en perfekt present och för ungefär 500 kr går det att hitta flera väldigt bra värmefiltar. För någon som verkligen upplever frusenhet så är värmefilten nästan oslagbar under det kalla vinterhalvåret.

Visst fungerar vanliga filtar också men värmefilten får upp värmen betydligt snabbare och ger också högre temperaturer. Värmefiltens popularitet ökar för varje och det är inte särskilt förvånande. Alternativet är en värmedyna men det är inte riktigt samma och har andra användningsområden. Läs också vår artikel om presenttips för en frusen partner.

Varför känner man sig frusen egentligen?

vad är frusenhetÄr du ofta frusen i hemmet? Det kan finnas många anledningar till varför du upplever frusenhet och det är inte alltid så enkelt att peka på vad det egentligen kan vara. En sak är säker och det är att alla personer upplever frusenhet olika.

En person kan gå ur duschen mitt i vintern och sedan vandra omkring i hemmet naken som om det var inget. Andra personer hamnar nästan i chock bara för att de går ur duschen för att ta handduken. Vi är alla olika och hur vi upplever kyla.

Sämre blodcirkulation, rökare?

En av anledningar till varför många fryser är för att de har sämre blodcirkulation i kroppen. Detta kan vara helt ofarligt eller kan faktiskt en person lida av någon allvarlig hjärt- och kärlsjukdom. Oftast är det helt ofarligt så klart, men för t.ex. rökare så har dessa personer oftast ständiga problem med bra blodcirkulation. Sa vi att rökning var dåligt?.

Smala personer med för lite underhållsfett

Personer som är väldigt smala hittar snabbt sina bästa vän i form av en värmefilt. Speciellt på vintern så har väldigt smala personer problem med att hålla kroppstemperaturen och oftast har de för lite underhudsfett. Underhudsfettet isolerar kroppen emot vanlig kyla. Är du en underviktig person som också äter alldeles för lite så kan kroppen faktiskt gå in i så kallad sparlåga vilket då också blir svårare för koppen att producera värme.

Sköldkörtelproblem

Lider du av hypotyreos? För personer som lider av nedsatt köldkörtel eller icke fungerande sköldkörtel har alltid stora problem med att hålla kroppstemperaturen. Sköldkörteln producerar hormoner i kroppen, men när den inte fungerar som den ska så går även ens ämnesomsättning ner markant. Som i sin tur påverkar kroppens förmåga att producera värme.

Kvinnor och män är olika

Vi pratar alltid om hur kvinnor och män är så lika, men där finns skillnader rent biologiskt som vi inte kan ändra på. Kvinnor överlag lider oftare av frusenhet än vad män gör av flera anledningar. Män har oftast inga problem med att cirkulera blod nära huden, medans kvinnor är precis tvärtom. Det är just därför som kvinnor oftast upplever kyla mer än män.

Kvinnor är däremot mycket bättre rustade för att behålla värmen till viktiga organ som hjärna och hjärta än t.ex. män.

Sömnen påverkar

Lider du ofta av sömnbrist och är nästan alltid frusen? Då behöver du sova mera. Vetenskapen går lite isär varför dålig sömn påverkar ens kroppstemperatur. De vet däremot att det påverkar ens kroppstemperatur så försök sova mer så kanske du blir mindre frusen under dagarna.

Forskarna är dock ganska säkra på att sömnen påverkar hjärnan som i sin tur påverkar hypotalamus, området som styr temperaturen i kroppen.

Järnbrist i kroppen kan påverka

Om du vet att du får i dig för lite järn genom dina måltider så behöver du antingen ta tillskott eller försöka äta mer järn i dieten. Järn är nämligen jätteviktigt för blodcellerna i blodet som transporterar syre, näringsämnen genom kroppen. Detta påverkar direkt kroppens egna temperatur.

Där finns säkert ännu fler anledningar till varför vi alla upplever frusenhet olika, men vi alla är också olika. För de som lider av ständig frusenhet så kan det vara riktigt jobbigt, men det finns enkla hjälpmedel för att underlätta vardagen. En elektrisk värmefilt kan snabbt bli ens nya bästis i soffan och för de flesta personer så åker dessa värmefiltar snabbt fram tidigt på höstsäsongen.


FAQ – Vanliga frågor om värmefiltar

 1. Hur fungerar en elektrisk värmefilt?
 2. Finns det uppladdningsbar värmefilt?
 3. Är värmefiltar säkra?
 4. Hur stor värmefält bör man välja?
 5. Hur ska man tvätta en värmefilt?
 6. Vilken värmefilt anses vara bäst?

Hur fungerar en elektrisk värmefilt?

Tekniken i en elektrisk värmefilt är ganska enkel. Det finns en värmeslinga som går genom hela filten och denna värmetråd matas sedan med ström för att bilda värme i filten. Många av de bästa värmefiltarna har också temperaturreglage för önskad temperatur.

Finns det uppladdningsbar värmefilt?

Vi har inte kunnat hitta någon batteridriven värmefilt men det utesluter inte att det finns eller kommer till Sverige någon gång. Största problemet är att kunna driva en värmefilt med 100 watt (ungefär) kontinuerligt med batteridrift. Troligtvis finns det mindre modeller med batteri som bara värmer nacke och axlar.

Är värmefiltar säkra?

Alla elektriska värmefiltar som säljs inom EU ska uppfylla de krav som har införts på värmefiltar så som t.ex. överhettningsskydd med mera. Dessa krav har gjort värmefilten väldigt säker men trots detta kan handhavandefel eller tillverkningsfel uppstå.

Även om värmefiltar är säkra att använda så kan det vara bra att tänka till vid användning. Behandla värmefilten väl och undvik att sova med värmefilten då du inte längre har uppsikt i fall något skulle hända. Det är också alltid bra om du läser manualen innan användning för där finns oftast en hel del råd kring användning.

Hur stor värmefält bör man välja?

Det finns några saker du kan fundera över när du väljer värmefilt så som huruvida du kommer använda den själv eller två samtidigt. Om du är osäker kring storlek så kan du alltid ta en vanligt filt hemma och se hur den storleken passar. Ta måtten på filten och se vilka modeller som skulle kunna matcha storleken.

Hur ska man tvätta en värmefilt?

Om värmefilten är tvättbar så ska du alltid koppla bort kontrollenheten från filten. I manualen står det alltid om värmefilten kan handtvättas eller kan köras i maskintvätt. Läs alltid manualen innan du tvättar värmefilten då det skiljer sig mellan produkter.

Ska värmefilten tvättas i maskin så ska de oftast placeras i en nätpåse först. Råd kring tvättmedel skiljer sig mycket beroende på modell men oftast får du endast använda något milt.

Torkning av värmefilt ska oftast ske genom upphängning men utan klädnypor då de kan skada värmetråden i filten. Du ska absolut inte vrida ur värmefilten eller torktumla då den kan skadas.

Vilken värmefilt anses vara bäst?

I skrivande stund är Beurer HD75 en av marknadens mest populära alternativ. Den fick toppbetyg 2018 när tyska TestMagazinet testa stort antal olika värmefiltar. Den är relativt billig och har en bra storlek på 180 x 130 cm som passar de allra flesta personer. Läs mer om Beurer HD75 värmefilt.


Så valde vi ut de bästa värmefiltarna till vårt bäst i test

Bäst i test - cykellamporDet finns gott om olika värmefiltar att välja mellan men det är däremot långt ifrån alla som håller den kvalitet och prestanda som vi förväntar oss. Det minsta vi kan förvänta oss är att värmefilten håller ett tag och faktiskt fungerar. Det är förvånansvärt många modeller som går i sönder ganska fort och det gäller även kända märken.

Ett annat krav vi har haft i vår sammanställning är att värmefilten är tvättbar. Det kan kanske tyckas märkligt att man kan tvätta dessa värmefiltar trots att de har kablar/elektronik i sig men det fungerar på de allra flesta modeller. Vanligtvis behöver du endast koppla loss själva styrenheten från filten och sedan kan den tvättas i tvättmaskin på låga grader. Från 30 till 40 grader beroende på modell och märke. Vissa tillåter endast enkel handtvätt.

När det gäller oberoende tester av värmefiltar så är de väldigt få tyvärr och därför har kundomdömen varit särskilt viktiga. Modeller med flera hundra kundrecensioner har varit en avgörande faktor när vi utsedde testvinnare men också vilka produkter som kom med i vår jämförelse. Framförallt har kundrecensioner från marknadsplatser där betygsättaren är verifierad varit viktigt.

När det gäller pris så har det inte varit lika avgörande då de flesta modeller ligger ungefär lika i pris. Någonstans mellan 500 till 1 000 kr bör du räkna med för att få något som presterar väl. Sen finns det modeller som t.ex. Beurer HD100 som kostar närmare 2 000 kr men dessa är väldigt få.

Uppdatering hösten 2022 – Det finns inte så många nyheter på marknaden och tidigare bra värmefiltar fortsätter toppa försäljningen på flera marknadsplatser. Vi med många andra anser att Beurer HD75 fortfarande är den bästa värmefilten baserat på pris och funktionalitet. Däremot lämpar den sig bäst till ensamma användare.

Nytt för hösten är den stora värmefilten Beurer HD75 som fått bra kundomdömen på utländska marknadsplatser. Storleken på 200 x 150 cm gör att den passar till både ensamma användare och för två personer. Den är också betydligt billigare än premiumvalet Beurer HD100 som kostar närmare 2000 kr.

Källor

Kundomdömen

Kundomdömen har varit en väldigt viktig faktor till vårt bäst i test av värmefiltar och tillgången till större antal kundomdömen har inte varit ett problem den här gången. Många av de värmefiltar vi har med i vårt test har oftast 100 eller fler kundrecensioner vilket ger en ökad trovärdighet. Många av de modeller som finns med i testet är också modeller som säljs utomlands på stora marknadsplatser som Amazon.

Fördelen med att kolla kundomdömen på marknadsplatser som Amazon är att varje kundrecension kommer från en riktig slutkund. Det vill säga verifierade kunder som har köpt produkten och detta skiljer sig ganska mycket från t.ex. Prisjakt där vem som helst kan lägga ett kundomdöme.

Tyska ETM Testmagazin 2018

Tyska testmagasinet utförde ett ordentligt test på bäst i test vinnaren Beurer HD 75 där modellen lyckades kamma hem ett toppbetyg. Värmefilten genomgick test av användarvänlighet, funktion, säkerhet med mera. Det enda negativa de fann var att värmefilten endast bör tvättas max 5 gånger i tvättmaskin. Vill du läsa hela deras test av värmefilten så hittar du testet här.


Utgångna värmefiltar

Nedan listar vi värmefiltar som har utgått eller som inte längre passar i vår lista. Det kan antingen vara att produkten har utgått från tillverkaren, blivit ersatt av något bättre eller har bristande kvalitet enligt kundrecensioner.

OBH Nordica Cosy Hug 4096 - Billigare alternativ

OBH Nordica Cosy Hug 4096 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Högt kundomdöme hos svenska butiker som säljer värmefilten

Även om kanske Beurer HD10 är drömfilten för många så är det också väldigt dyr, men det finns andra billigare värmefiltar som också är bra. OBH Nordica Cosy Hug 4096 är en betydligt billigare elektrisk värmefilt som gör vad den ska och oftast räcker det för de flesta.

När det är riktigt kalla dagar eller man bara känner sig allmänt jättefrusen så räcker oftast de billigare värmefiltarna. Det är inget krav att lägga över tusenkronor för att få en elektrisk värmefilt som gör jobbet. Vill man däremot få det bästa på marknaden så behöver man oftast vandra upp emot 1 500 – 2 000 kronor för de bästa produkterna.

En enkel elektrisk värmefilt som gör jobbet

OBH Nordica värmefilten må vara enkel men den gör jobbet bra. Oftast räcker det för de allra flesta och med en storlek på 130 x 160 cm så är denna fullt tillräcklig för sittandes personer. Den fungerar bra till de flesta personer som inte är för långa, men är du däremot upp emot 190 cm eller länge så får du välja att sitta med värmefilten i soffan i stället för att ligga ner.

Det bästa med dessa elektriska värmefiltar är att man får upp värmen riktigt fort och i kombination med en vanlig filt så räcker även denna värmefilt för längre personer.

Värmefiltens funktioner

OBH Nordica 4096 elektriska värmefilt kommer med tio olika temperaturinställningar som du enkelt kan anpassa via det reglage som sitter på strömkabeln. För snabbare uppvärmning så rekommenderas full pådrag i början för att sedan sänka temperaturen när kroppen har fått upp värmen. Du kommer inte ständigt köra på högsta inställningen då det kommer bli olidligt tillslut när väl kroppen har fått upp värmen.

Värmefilten har ett skydd emot överhettning och kommer dessutom med automatisk avstängning efter 90 minuters användning. Du kan så klart sätta igång den igen om du vill använda den ytterligare.

Strömbrytaren är även avtagbar så att värmefilten kan tvättas direkt i tvättmaskinen på högst 40 grader. Materialet i OBH Nordicas elektriska värmefilt är speciellt tillverkat i ett extra mjukt flanell-material och ska kännas fantastiskt emot huden.

 • Skäl att köpa
 • Bra storlek på 160 x 130 cm
 • 10 olika värmeinställningar
 • Tvättbar i tvättmaskin på högst 40 grader
 • Ett extra mjukt flanell-material som är extra skönt mot huden
 • Skydd emot överhettning och stängs av automatiskt efter 90 minuters användning
 • Relativt billig
 • Effekt 150 watt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Beurer HD90 värmefilt - Stor modell 180 x 130 cm

Beurer HD90 värmefilt bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 3,4 av 5 stjärnor på tyska Amazon efter 100 kundomdömen

Om du är ute efter en stor vanlig elektrisk värmefilt för hemmasoffan så är Beurer HD90 värmefilt en av de bästa på marknaden. Priset är också ganska normalt och ligger under tusenlappen. För dessa pengarna får du en stor och ordentligt värmefilt som mäter 180 x 130 cm, vilket då också passar de personer som är av det längre måttet.

Är du riktigt lång så får du nöja dig med att sitta ner i stället för att ligga om du inte tar hjälp av en extra filt. En värmefilt i kombination med en vanlig filt kan göra under, perfekt om man vill dela värmefilten med någon hemma i soffan.

En enkel elektrisk värmefilt som gör vad den lovar

Detta är ingen superavancerad elektrisk värmefilt med massa funktioner och oftast räcker det för de allra flesta personer. Men den gör det den lovar och det är att skapa rikligt med värme som även får den mest frusna personen att tina på kort tid. Är du väldigt frusen av dig så kan detta vara den bästa värmefilten för dig.

Likt Beurers andra modeller så har även denna värmefilt skydd emot överhettning och stänger av sig automatiskt efter tre timmar. Vill du använda värmefilten längre, under t.ex. ett vänner-marathon på TV så är det bara att slå på filten igen.

Värmefilten är dessutom tvättmaskinssäker så länge du väljer att plocka bort strömkabeln och att du endast tvättar högst 30 grader. Perfekt om någon skulle råka spilla något på din nya bästis eller den bara har blivit allmänt smutsig efter mycket användande.

 • Skäl att köpa
 • Tvättmaskinssäker, högst 30 grader och glöm inte att koppla loss strömkabeln
 • Storlek på 180 x 130 cm
 • Flera temperaturinställningar
 • Stänger av sig automatiskt efter 3 timmars användning
 • Skydd emot överhettning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Andersson Extra Stor Värmefilt HGB 3.0 - Bra budgetval

Andersson Extra Stor Värmefilt HGB 3.0 bild Andersson Extra Stor Värmefilt HGB 3.0 bild Andersson Extra Stor Värmefilt HGB 3.0 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Högt kundomdöme hos NetOnNet efter 60 kundrecensioner

För dig som är på jakt efter en extra stor värmefilt så kan NetOnNets egna modell vara ett bra alternativ. Värmefilten har fått väldigt bra kundomdöme hos NetOnNet med ett samlat kundomdöme på 96%.

Billig och stor värmefilt för två personer

För de som inte känner till så är märket Andersson NetOnNets egna varumärke och är därför endast NetOnNet som säljer modellen. Men kundomdömena är övertygande om att värmefilten levererar både prestanda och kvalitet.

Anderssons extra stora värmefilt HGB 3.0 har allt vi förväntar oss av en värmefilt. Storleken på 200 x 150 cm är kanske i största laget ifall du vill använda den bara till dig själv. Men samtidigt är det väldigt skönt med en stor värmefilt som kan omfamnar hela kroppen i olika sitt eller liggpositioner. Med denna storleken blir det också möjligt att kunna dela värmefilten med någon annan.

Likt Beurer HD75 så har Andersson HGB 3.0 flera liknande egenskaper och funktioner. Däremot har denna värmefilt 10 värmeinställningar istället för 6 vilket kan vara till fördel för dig som verkligen vill kunna hitta rätt temperatur framför en långfilm. Fler värmenivåer har sina fördelar och det blir enklare att hitta en bra temperatur utan att det blir för varmt eller kallt. Den höga effekten på 180 watt ger också snabbare uppvärmning och så vidare.

Andersson värmefilten har också den längsta timerfunktion vi har sett på marknaden med hela 9 timmar. Denna timer är också ställbar så om du vill ha mindre än 9 timmar så går det att ändra. Något av det bästa är också den långa kabellängden på 2,7 meter.

Precis som de flesta andra modeller i vår testsammanställning av värmefiltar så är Andersson HGB 3.0 tvättbar upp till 40 grader.

 • Skäl att köpa
 • Högt kundomdöme med ett samlat betyg på 96% efter över 30 kundomdömen
 • Extra stor värmefilt med måtten 200 x 160 cm
 • Hög effekt på 180 watt för snabbare uppvärmning
 • Ställbar timerfunktion (max 9 timmar) med automatisk avstängning
 • 10 olika ställbara temperaturnivåer
 • Lång kabel på 2,7 meter
 • Tvättbar värmefilt (högst 40 grader)
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt