Bästa Spelkonsol – Föräldraguide

Bästa spelkonsolen för barn

Spelkonsolen har varit populär ända sedan Nintendo 8 bit lanserades 1983 och än idag så uppskattar barn och vuxna speltitlar så som t.ex. Mario. Sen 1983 har marknaden för spelkonsoler fortsatt växa och idag hittar vi en rad olika spelkonsoler med sina egna starka egenskaper.

Denna guide för bästa spelkonsol koncentrerar sig framförallt på föräldrar som vill hitta något som passar till deras barn. Val av spelkonsol avgörs lite av vad för spel man vill att ens barn ska få spela. Detta då många speltitlar är kopplade till en särskild spelkonsol och många exklusiva speltitlar inriktar sig till en viss åldersgrupp. Läs gärna vår guide om hur du bör tänka vid val av spelkonsol.

I vårt bäst i test av spelkonsoler har vi sammanställt en lista över de bästa modellerna just nu på marknaden. Listan är baserad på flera oberoende test, kundrecensioner, produktrecensioner med mera.


Nintendo Switch – Bäst i test

Nintendo Switch bild 1Nintendo Switch bild 2Nintendo Switch bild 3
ButikPris
3299:-Besök
3798:-Besök
3799:-Besök
3799:-Besök
 • 4,5 av 5 hos TrustedReviews i deras test av Nintendo Switch 2018.
 • 4 av 5 hos TechRadar.
 • 4.5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 6400 kundrecensioner.

Nintendo är väl kanske det märke som de flesta föräldrar kan relatera till och 35 år efter att Nintendo 8 Bit lanserades så är Nintendo fortfarande högst aktuellt. Det finns dessutom ingen spelkonsol på marknaden som erbjuder den typ av familjevänliga spel som Nintendo gör.

Bäst i test vinnaren Nintendo Switch lanserades 2017 och redan från början så blev spelkonsolen en dundersuccé. Nintendo gjorde precis allt rätt med Switch-konsolen och detta syns också tydligt i alla oberoende test och kundrecensioner.

Nintendo Switch passar alla, från 5 till 90-åringar

Det som verkligen gör Nintendo Switch till en dundersuccé är alla de populära speltitlar som Nintendo är kända för d.v.s. Mario, Zelda och Donkey Kong. Dessa spel passar precis alla åldrar och är man en förälder som ogillar våld så är dessa speltitlar något av det bästa på marknaden.

Det finns ingen annan spelkonsol på marknaden som erbjuder denna typ av familjevänliga spel för alla åldrar. Mario-spelen kan spelas av 5-åringar och för äldre barn så finns där även andra speltitlar som inriktar sig till äldre barn.

Då Nintendo Switch blev en sådan succé så har många spelutvecklare valt att släppa sina spel på konsolen. Många vanliga PC-spel har även släppts på Nintendo Switch så som t.ex. Diablo 3 och liknande.

Hybrid spelkonsol som är både portabel och stationär

En annan grej som gör bäst i test vinnaren till en succé är att enheten både fungerar som stationär spelkonsol, men också som bärbar. Nintendo Switch har nämligen en dockningsstation där du placerar konsolen när du vill spela på TVn och vill någon titta på vanlig TV så är det bara att lyfta av spelkonsolen för att spela direkt på enheten.

Batteritiden för att spela portabelt varierar från 2,5 till 6 timmar beroende spel, men många väljer att komplettera med en powerbank för att få längre batteritid.

Det medföljer två spelkontroller som kallas för Joy-Cons och med dessa kan du spela upp till två spelare i de flesta spel. Enheten har däremot stöd för 8 st spelkontroller. Skärmen är tydlig med väldigt bra färger och har en upplösning på 1080p med 60 bilder per sekund.

Spelen du köper kommer i form av ett SD-minne och är därför enkelt att byta mellan spel. Nintendo har också en Nintendo-online-tjänst som möjliggör att ladda ner spel till konsolen och som lagras på det inbyggda minnet.

 • Bästa spelkonsolen för alla åldrar, från 5 år och uppåt.
 • Hybrid spelkonsol som både är bärbar och stationär.
 • Batteritiden varierar från 2,5 till 6 timmar beroende på spel.
 • Batteritiden kan förbättras genom att koppla in en powerbank.
 • Bästa spelkonsolen för familjevänliga spel.
 • Nintendo Switch har fått bäst i test i flera stora oberoende test.
 • Populära speltitlar som Mario, Zelda, Donkey Kong, Kirby, Smash Bros.
 • Nintendo Online kostar 40 kr per månad och ger flera fördelar som t.ex. gratis spel.
Handkontroller2 st medföljer men stöd för 8 st
USB-kontakter2 st USB 2.0 och 1 USB 3.0
Upplösningar480p, 720p, 1080p
Vikt0,3 kg
NätverksstödWiFi, ej ethernet
Inbyggtminne32 GB
Lanseringsår2017

Sony PlayStation 4 – Stöd för VR-glasögon

Sony PlayStation 4 slim

 • Original
 • Pro version
ButikPris
3090:-Besök
3389:-Besök
3595:-Besök
ButikPris
4390:-Besök
4399:-Besök
4399:-Besök
4426:-Besök
4795:-Besök
 • 4 av 5 hos TechRadar i deras test av PS4 Pro version och vanliga PS4.
 • 4 av 5 hos TrustedReviews i deras test PlayStation 4 Slim.
 • 4.6 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1600 kundrecensioner.

Första Sony PlayStation lanserades redan 1994 och blev en succé nästan direkt. Sen dess har Sony fortsatt lansera nya spelkonsoler regelbundet. Senaste Sony PlayStation 4 är också en dundersuccé som har fått toppbetyg i både tester och kundrecensioner.

Många speltitlar för mindre och stora barn

Likt bäst i test vinnaren Nintendo Switch så har Sony satsat på att erbjuda spel även för mindre barn och enligt tillverkaren så finns det ungefär 60 speltitlar för barn i 3 till 4-årsåldern, 100+ titlar för barn över 7 år.

Det finns en hel del exklusiva speltitlar för Sony PlayStation men är enligt oss och många andra för lite äldre barn. Exklusiva speltitlar är God of War, Uncharted med mera och dessa inriktar sig till äldre barn i 15 till 16 årsåldern. Det finns speltitlar även för de yngre barnen, men de är inte lika ikoniska som t.ex. Mario till Nintendo.

Vår bedömning är att Sony PlayStation passar bättre till äldre barn i 10-årsåldern beroende på vilka regler du har som förälder.

Kraftfull spelkonsol med möjlighet till att spela VR-spel annan media

Sony PlayStation 4 är en liten kraftfull spelkonsol som erbjuder en av marknadens bästa grafik på konsol. Det finns däremot två olika enheter att välja mellan varav den ena erbjuder full hd grafik (1080p) och sedan en Pro-version med 4k-upplösning.

Väljer du original utgåvan så fungerar detta ypperligt även till stora TV-apparater och VR-glasögon. Men är man lite kräsen så kan Pro-versionen vara värd att köpa då den tillhandahåller bättre hårdvara för 4k TV-apparater men också för VR-glasögon.

Men vill man kunna köra PlayStation VR-glasögon så är Pro-versionen inget krav.

En annan sak med PlayStation 4 är möjligheten till att spela annan media och faktum är att spelkonsolen har stöd för de flesta streamingtjänster. T.ex. Netflix, HBO, YouTube, Plex med flera andra. Dessutom kan du spela dina Blu-ray och DVD-filmer direkt i enheten.

 • Bästa spelkonsol för äldre barn (10 år plus).
 • Gott om exklusiva speltitlar så som t.ex. God of War, Uncharted...
 • Stöd för populära PlatStation VR-glasögon.
 • Två modeller, en för 1080p (full HD) och Pro för 4k-upplösning.
 • Toppbetyg i de flesta oberoende test och produktrecensioner.
 • Tyst spelkonsol som är väldigt energieffektiv (slim-versionen).
 • Fungerar som mediaspelare för DVD och Blu-ray filmer.
Handkontroller1 st medföljer men stöd för 4 st
USB-kontakter2 st USB 3.0 (Slim), 3 USB 3.0 (Pro)
Upplösningar (Slim)480p, 720p, 1080p
Upplösningar (Pro)Från 480p till 2160p (4K Ultra HD)
Vikt2,1 kg (Slim), 3,3 kg (Pro)
NätverksstödWiFi och ethernet 10-1000 mbit
Inbyggtminne500 GB (Slim), 1 TB (Pro)
Lanseringsår2016

Microsoft Xbox One S – Populär spelkonsol

Microsoft Xbox One S

 • Vanliga Xbox One
 • One X
ButikPris
2390:-Besök
3310:-Besök
ButikPris
3690:-Besök
4413:-Besök
 • 4.2 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1400 kundrecensioner.
 • 8 av 10 i svenska M3 när de testade spelkonsolen 2017.

De flesta har nog hört talas om Microsofts fantastiska Xbox-konsoler genom åren och än idag så är Xbox aktuellt om man följer vissa speltitlar. Xbox One är den senaste spelkonsolen från Microsoft som lanserades 2016 och även denna konsol har fått toppbetyg i de flesta oberoende tester.

Precis som med PS4 så finns Xbox One  i två olika versioner, en original och en kraftfullare Xbox One X. Båda modeller har fullt stöd för 4K-upplösning, men det är bara X-versionen som kan spela spel i 4K. De flesta trodde att X-versionen skulle få stöd för VR-glasögon men är något som Microsoft skrotade.

Xbox one passar bäst till barn i 7-årsåldern och uppåt

När vi tittar på de som finns exklusivt för Xbox så inser man ganska snabbt att Xbox passar bättre till barn i sjuårsåldern och uppåt. De mest exklusiva spelen till Xbox är bland annat Halo och Forza Horizon, ett skjutarspel och ett bilspel. När vi tittar på spel för yngre barn så är utbudet inte alls i närheten av vad t.ex. bäst i test vinnaren Nintendo Switch erbjuder.

Utbudet av spel till Xbox One är enormt och det ska inte finnas några problem med att hitta spel till alla åldrar. Allt från enklare spel till småbarn men också spel för betydligt äldre barn och vuxna.

Men spelen som finns till Xbox One är fantastiska i både underhållning och grafikprestanda. I vår värld är det inte värt att investera i den dyrare X-versionen om du inte planerar att spela på en riktigt stor TV (65+). Är du riktigt kräsen med upplösningar så är kanske den dyrare X-versionen värd att köpa då du kan spela i 4K.

Men vill man verkligen kunna spela konsolspel i 4k-upplösning så är Xbox One X definitivt det bästa valet. Faktum är att denna version är bra mycket snabbare än t.ex. PS4 Pro-version. Däremot är det väldigt synd att Microsoft inte fortsatte med att ta fram ett par VR-glasögon till sin spelkonsol och det är också därför som PS4 vinner över Xbox One.

Stöd för appar och mediaströmming

Precis som på PlayStation 4 så har Xbox också lagt in stöd för så kallade appar och även här hittar vi ett stort utbud av olika appar. Vill du t.ex. använda Xbox som mediaspelare så kan du streama filmer från Netflix och andra filmtjänster. Båda modellerna kan streama i 4K.

Blu-Ray spelaren i Xbox One X kan också spela Ultra HD filmer, något som PS4 saknar.

 • Toppbetyg i de flesta test på nätet och fantastiska kundrecensioner.
 • Stöd för 4K film på båda modeller.
 • Stöd för 4K spel på Xbox One X.
 • Populära exklusiva speltitlar som Halo och Forza Horizon.
 • Passar bäst till barn i 7-årsåldern och uppåt.
 • Stöd för många appar som t.ex. Netflix med flera.
 • Båda modeller kan spela Blu-Ray-filmer.
Handkontroller1 st medföljer men stöd för 8 st
USB-kontakter1 st USB 3.0 (One S), 3 USB 3.0 (X-version)
Upplösningar (One S)480p till 2160p (4k) i film och högst 1080p i spel
Upplösningar (One X)Från 480p till 2160p (4K) i spel och film
NätverksstödWiFi och ethernet 10-1000 mbit
Inbyggtminne1 TB på båda
Lanseringsår2016

Köpguide: Så väljer du den bästa spelkonsolen

Spelkonsol köpguide för föräldrar

Som förälder kan marknaden för bästa spelkonsol vara en djup djungel och många föräldrar vill också kunna reglera vilken typ av spel som barnen ska få spela. Så vilken spelkonsol är egentligen bäst till barn? Det är ingen lätt fråga att besvara, men vi ska försöka reda ut vilka konsoler som lämpar sig bäst till barnens olika åldersgrupper.

Många spelkonsoler har också idag stöd för något som kallas för parental control d.v.s. föräldrakontroll. Där du kan ange vissa parametrar/regler för vad barnen kan göra på konsolen och under vilka tider. Hur och vilka regler du kan sätta upp varierar lite beroende på spelkonsol och märke. Men idag har de flesta spelkonsoler någon form av föräldrar kontroll.

spelkonsoler för yngre barn

Bästa spelkonsolen för yngre barn från 3 år och uppåt – Nintendo Switch

När vi började undersöka och sammanställa denna guide över de bästa spelkonsolerna för barn så blev valet väldigt tydligt över vilken konsol som passar bäst till yngre barn. Bäst i test vinnaren Nintendo Switch erbjuder ikoniska spel som t.ex. Mario och Donkey Kong som passar alla åldersgrupper, även den äldre generationen.

Även om det är lite väl tidigt att köpa Nintendo Switch till barn i treårsåldern så är innehållet så pass ”barnvänligt”. Det skulle alltså inte skulle vara ett problem om ett större syskon spelar och det yngre barnet får vara med i spelandet. Det finns så klart speltitlar som även är för äldre barn, men det är något man som förälder själv kan styra över.

Vissa personer skulle även hävda att Nintendo Switch är värt inköpet även om man bara skulle välja att spela Mario-spelen eller Donkey Kong. Så pass bra är dessa spel och de flesta föräldrar kan idag själva relatera till dessa klassiska spel då de själva fick växa upp med det.

Ett stort plus är också möjligheten till att koppla loss spelkonsolen från TVn och sedan fortsätta spela på den inbyggda skärmen. En portabel spelkonsol helt enkelt och är perfekt om man bara har en TV i hushållet.

Nintendo Switch är definitivt den bästa spelkonsolen för barn i alla åldrar om man som förälder gärna undviker skjutarspel eller kampsportsspel.

spelkonsoler för äldre barn

Spelkonsoler för lite äldre barn över 8 år

Nintendo Switch är fortfarande en fantastisk spelkonsol för barn och vuxna i alla åldrar. Men när barnen börjar komma över en viss ålder så är kanske spel som Mario inte lika intressant, vilket så klart är förståeligt. Det är också nu i denna ålder som barnen börjar jämföra/spela andra typer av konsoler hemma hos kompisar.

Det finns egentligen bara två andra spelkonsoler som inriktar sig bättre till lite äldre barn och det är Xbox och PlayStation. Även om Nintendo Switch fungerar till alla åldrar så saknas det speltitlar som tilltalar lite äldre barn.

Både Xbox och Playstation har ett enormt utbud av olika speltitlar, allt från häftiga bilspel till skjutarspel som Halo på Xbox. Men i vårt test av spelkonsoler så valde vi att pusha lite extra för PlayStation 4 som erbjuder VR-glasögon som tillval. Något som Xbox tyvärr saknar helt, även om hårdvaran finns där.

PlayStation VR öppnar upp en helt annan värld som både tilltalar barnen men också så klart de vuxna i hushållet. Har du en plan på att investera i VR-glasögon till PS4 så rekommenderar vi att du väljer PS4 Pro versionen då VR ställer lite högre krav på hårdvaran. Spelen ser bättre ut och flyter betydligt bättre på Pro-versionen, men båda PS4-modellerna fungerar med VR-glasögonen.

Vi vill däremot lyfta fram att Xbox One är bakåtkompatibel med gamla Xbox 360 spel och vill du som förälder få ner kostnaden på spel så är begagnade Xbox 360 spel billiga på t.ex. Tradera.

föräldrakontroll

Spelkonsoler med bästa föräldrakontroll

Som förälder vill man gärna ha någon form av kontroll över hur barnen ska kunna använda spelkonsolen. Det kan vara allt från att blockera köp av appar till att begränsa speltiden per dag med mera. Genom att sätta upp enkla regler och begränsningar så kan man undvika ganska så mycket diskussioner med barnen. För när speltiden är slut, så är det slut och då uppstår inga onödiga bråk.

Faktum är att de flesta spelkonsoler har någon form av föräldrakontroll och vi har egentligen ingen konsol som vi kan klaga på. Nintendo Switch, Xbox One och PlayStation 4 har alla en väldigt smidig föräldrakontroll där du som förälder kan blockera, begränsa speltid med mera.

Nintendo har gått steget längre genom att tillhandahålla en egen föräldrakontroll app till mobilen där du enkelt kan få upp vilka spel barnen har spelat, hur lång tid med mera. Du kan också avsluta spelsessionen omgående om så önskas. I appen hittar du också alla de inställningar och begränsningar du vill sätta på spelkonsolen. Du kan till och med blockera spel som inte är lämpliga under en viss ålder.

Både PlayStation och Xbox har liknande funktioner för bra och säker föräldrakontroll.

Slutord om spelkonsoler och spel

Att välja rätt spelkonsol är egentligen ganska enkelt så länge barnets ålder är den gemensamma nämnaren. Det finns egentligen bara en spelkonsol som verkligen passar mindre barn i 4-5 års åldern och det är Nintendo-spelkonsoler. Deras spel för mindre barn är oslagbara jämfört med de som finns på t.ex. PlayStation och Xbox.

Det som också talar mycket för Nintendo Switch är att enheten även kan användas frånkopplad från TVn och detta gör att barnen inte behöver ockuperar den enda TVn i hushållet. Något som uppskattas av de flesta föräldrar som vill kunna använda TVn ibland.

Har du barn i 8-årsåldern så rekommenderar vi PlayStation alla dagar i veckan och även om barnen är lite äldre så finns där gott om spel för de äldre. Däremot så kan Xbox One vara intressant om du äger ett Xbox 360 sen innan då dessa spel även fungerar på den nyaste generationen.

Tips på populära speltitlar på olika spelkonsoler

Nu finns det ju över 100 olika spel på varje spelkonsol men vissa titlar är unika för varje spelkonsol d.v.s. exklusiva speltitlar. Ett typisk spel som är exklusivt för en konsol är t.ex. Mario-spelen, de hittar du endast på Nintendos olika spelkonsoler.

Nintendo Switch – Några av de bästa spelen

 • Mario Kart 8 Deluxe
 • Super Mario Odyssey
 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild
 • Sonic Mania (SEGA)
 • Yoshi’s Crafted World
 • Minecraft

PlayStation 4 – Några av de mest populära spelen

 • God of War
 • Horizon: Zero Dawn
 • Red Dead Redemption 2
 • Spider-Man
 • Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain
 • Minecraft

Xbox One – Populära spel

 • The Witcher 3: Wild Hunt
 • Red Dead Redemption
 • Fallout 4
 • Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain
 • Apex Legends
 • Assassin’s Creed Odyssey
 • Minecraft

Gör du en snabb sökning på Google på dessa spel så ser du ganska snabbt vilken typ av spel de olika konsoler har och kan enklare avgöra vad som passar ditt barn.


Källor

Nintendo Switch

När Nintendo lanserade sin Nintendo Wii för några år sen så blev det en dundersuccé med sitt nytänk kring spelkonsoler och spelkontroller. Nytänket med rörelser med handkontroller blev en succé med en rad olika nya speltitlar. Sedan försökte de lansera Nintendo Wii U som inte alls blev speciellt populär och blev i princip en flopp, trots att den liknar Nintendo Switch ganska mycket.

Men Nintendo gav inte upp och trodde på sin idé om att kunna kombinera en bärbar spelkonsol och en stationär, men samtidigt behålla handkontroller för rörelser i spel. Nintendo Switch lyckades med allt detta och idag är det utan tvekan en av marknadens bästa spelkonsoler.

Det som gör Nintendo Switch extra populär är alla de klassiska speltitlarna som Mario, Donkey Kong, Pokémon med mera. Alla dessa spel är fått toppbetyg och passar alla barn, i alla åldrar.

Vart vi än läser så har Nintendo Switch fått toppbetyg, allt från mindre produktrecensioner, till stora test av spelkonsoler. Det blir också tydligt vad användarna tycker när vi kollar kundomdömen på diverse hemsidor. Bara på amerikanska Amazon har spelkonsolen fått ett toppbetyg på 4,5 av 5 efter 6000 kundrecensioner.

 • 4,5 av 5 hos TrustedReviews – ”Spela när som helst och vart som helst” – Länk
 • 4 av 5 hos TechRadar – ”Den ultimata kompromissen mellan bärbart och stationär” – Länk
 • 4,5 av 5 hos Amazon.com – Toppbetyg efter över 6000 kundrecensioner

PlayStation 4

PlayStation 4 är en fastastisk spelkonsol till barn och något som gör denna något unik jämfört med konkurrenterna är de VR-glasögon som finns att köpa till. Dessutom presterar VR-glasögonen väldigt bra jämfört med andra VR-alternativ på marknaden.

PS4 har också fått toppbetyg i flera väldigt stora test och har också ett stort utbud av olika speltitlar så som t.ex. exklusiva God of War. PS4 inriktar sig framförallt till lite äldre barn med sina populära speltitlar, däremot finns det även spel som passar de mindre barnen.

 • 4 av 5 hos TechRadar – ”Fantastisk all-round spelkonsol med många AAA-speltitlar” – Länk
 • 4 av 5 hos TrustedReviews 2018 – ”Gedigen spelkonsol för pengarna” – Länk
 • 4,6 av 5 hos Amazon.com – Baserat på 1600 kundrecensioner

Xbox One S

Xbox har under de senaste 18 åren varit en av marknadens mest populära spelkonsoler och har en rad olika exklusiva speltitlar som tilltalar oss än idag. Xbox One S är en uppgradering på den första Xbox One som inte längre säljs och har betydligt kraftfullare hårdvara för 4K-spel/HDR.

Denna spelmaskin är utan tvekan något av det bästa som finns just nu, dessutom är den bakåtkompatibel med gamla Xbox 360 spel. Så vill du jaga gamla 360-spel (förra generationen= på Tradera så ska dessa fungera på denna enhet.

 • 8 av 10 hos svenska M3 – ”Mindre och snyggare” – Länk
 • 4,2 av 5 hos Amazon.com – Baserat på 1400 kundrecensioner