spelkonsol bäst i test

Bästa Spelkonsol 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Spelkonsoler har varit omåttligt populära ända sedan Nintendos 8-bitarskonsol lanserades 1983, och klassiska speltitlar som Mario, Pokémon och Zelda fortsätter att glädja både barn och vuxna. Sedan dess har spelkonsolmarknaden vuxit och utvecklats, vilket resulterat i en mängd olika konsoler, var och en med sina unika styrkor, egenskaper och spelsamlingar.

Denna guide till de bästa spelkonsolerna riktar sig främst till föräldrar som söker en lämplig konsol för sina barn. Valet av spelkonsol påverkas av vilka typer av spel man vill att barnen ska ha tillgång till, eftersom många speltitlar är exklusiva för en viss konsol och ofta riktar sig till en specifik åldersgrupp. Vi rekommenderar att du läser vår guide om hur du bör tänka vid val av spelkonsol.

Här nedan presenterar vi de bästa spelkonsolerna baserat på oberoende tester, produktrecensioner, kundomdömen, funktioner och pris. Ta gärna del av vår köpguide som behandlar viktiga aspekter att överväga när du väljer en spelkonsol, inklusive lämpliga åldersgrupper och de tillgängliga speltitlarna för varje märke.

Nintendo Switch - Bästa spelkonsol

Bästa valet
Nintendo Switch bild Nintendo Switch bild Nintendo Switch bild
ButikPris
3679:-Besök
3690:-Besök
3690:-Besök
 • 4,5 av 5 hos TrustedReviews i deras test av Nintendo Switch 2018
 • 4 av 5 hos TechRadar
 • 4.5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 6400 kundrecensioner

Nintendo är väl kanske det märke som de flesta föräldrar kan relatera till och 35 år efter att Nintendo 8 Bit lanserades så är Nintendo fortfarande högst aktuellt. Det finns dessutom ingen spelkonsol på marknaden som erbjuder den typ av familjevänliga spel som Nintendo gör.

Bäst i test vinnaren Nintendo Switch lanserades 2017 och redan från början så blev spelkonsolen en dundersuccé. Nintendo gjorde precis allt rätt med Switch-konsolen och detta syns också tydligt i alla oberoende test och kundrecensioner.

Nintendo Switch passar alla, från 5 till 90-åringar

Det som verkligen gör Nintendo Switch till en dundersuccé är alla de populära speltitlar som Nintendo är kända för d.v.s. Mario, Zelda och Donkey Kong. Dessa spel passar precis alla åldrar och är man en förälder som ogillar våld så är dessa speltitlar något av det bästa på marknaden.

Det finns ingen annan spelkonsol på marknaden som erbjuder denna typ av familjevänliga spel för alla åldrar. Mario-spelen kan spelas av 5-åringar och för äldre barn så finns där även andra speltitlar som inriktar sig till äldre barn.

Då Nintendo Switch blev en sådan succé så har många spelutvecklare valt att släppa sina spel på konsolen. Många vanliga PC-spel har även släppts på Nintendo Switch så som t.ex. Diablo 3 och liknande.

Hybrid spelkonsol som är både portabel och stationär

En annan grej som gör bäst i test vinnaren till en succé är att enheten både fungerar som stationär spelkonsol, men också som bärbar. Nintendo Switch har nämligen en dockningsstation där du placerar konsolen när du vill spela på TVn och vill någon titta på vanlig TV så är det bara att lyfta av spelkonsolen för att spela direkt på enheten.

Batteritiden för att spela portabelt varierar från 2,5 till 6 timmar beroende spel, men många väljer att komplettera med en powerbank för att få längre batteritid.

Det medföljer två spelkontroller som kallas för Joy-Cons och med dessa kan du spela upp till två spelare i de flesta spel. Enheten har däremot stöd för 8 st spelkontroller. Skärmen är tydlig med väldigt bra färger och har en upplösning på 1080p med 60 bilder per sekund.

Spelen du köper kommer i form av ett SD-minne och är därför enkelt att byta mellan spel. Nintendo har också en Nintendo-online-tjänst som möjliggör att ladda ner spel till konsolen och som lagras på det inbyggda minnet.

 • Skäl att köpa
 • Bästa spelkonsolen för alla åldrar, från 5 år och uppåt
 • Hybrid spelkonsol som både är bärbar och stationär
 • Batteritiden varierar från 2,5 till 6 timmar beroende på spel
 • Batteritiden kan förbättras genom att koppla in en powerbank
 • Bästa spelkonsolen för familjevänliga spel
 • Nintendo Switch har fått bäst i test i flera stora oberoende test
 • Populära speltitlar som Mario, Zelda, Donkey Kong, Kirby, Smash Bros
 • Nintendo Online kostar 40 kr per månad och ger flera fördelar som t.ex. gratis spel
 • Skäl att inte köpa
 • Handkontrollerna är känsliga och kan börja drifta
Handkontroller2 st medföljer men stöd för 8 st
USB-kontakter2 st USB 2.0 och 1 USB 3.0
Upplösningar480p, 720p, 1080p
Vikt0,3 kg
NätverksstödWiFi, ej ethernet
Inbyggtminne32 GB
Lanseringsår2017

Sony PlayStation 5 - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Sony PlayStation 5 bild Sony PlayStation 5 bild
 • PS5
 • (PS5) Digital Edition
ButikPris
6929:-Besök
ButikPris
4990:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga kunder som testat spelkonsolen
 • 4 av 5 stjärnor när svenska FZ.se testa Playstation 5
 • 8 av 10 poäng hos IGN Nordic i deras produktrecension

Sony Playstation har tagits emot väl bland både oberoende test men också vanliga kunder. I stort sätt alla testlabb, produktrecensioner med mera har gett spelkonsolen närmast högsta betyg. Kundrecensioner vittnar också om att Playstation 5 levererar vad många har önskat länge.

Nästa generation spel men också bakåt kompatibilitet med Playstation 4 spel

Sony Playstation 5 är utan tvekan nästa generation spelkonsol med hårdvara som vi aldrig tidigare har sett med skyhöga hastigheter med SDD-lagring. Spelkonsolen finns i två utföranden varav den ena är digital och saknar skivläsare. Den digitala modellen är lite billigare och kräver att du köper spelen digitalt vilket oftast är dyrare i längden. Dessutom kommer du inte kunna spela fysiska PS4-spel som oftast kan hittas billigt begagnat eller som säljs ut i butik. Vi rekommenderar helt klart den lite dyrare modellen med CD-läsare då du troligtvis kommer spara in pengarna i längden.

Hårdvarumässigt så är Sony Playstation 5 något ut över det vanliga och det är tydligt när spelen laddas extremt fort. Den är helt enkelt supersnabb jämfört med tidigare modeller. Däremot kommer denna snabba hårdvara på en bekostnad vilket är storleken. Sony Playstation 5 är utan tvekan större än PS4 men det krävs för att den ska kylas ordentligt.

Något av det bästa med Sony Playstation 5 är stödet för 4K-upplösning med 120 hz vilket sätter lite högre krav på vilken TV man använder. Det är däremot inget krav för att kunna nyttja spelkonsolen. En annan sak som många oberoende test av spelkonsolen skriver om är hur tyst den är jämfört med tidigare modeller. Tidigare har fläktljud stört spelandet men så är inte fallet med PS5an.

När det gäller speltitlar för just Sony Playstation 5 så är fortfarande utbudet något smalt men så är det alltid med nya spelkonsoler på marknaden. Däremot är listan över speltitlar som kommer väldigt stor och många är också banbrytande när det gäller grafik med mera. Är Sony Playstation 5 den bästa spelkonsolen just nu? Kanske. För vuxna och barn över 8 år så konkurrerar Sony Playstation 5 med Xbox Series X över bästa konsolen.

Tyvärr är det extremt svårt att få tag på Sony PlayStation 5 av olika anledningar. Förutom att efterfrågan är över förväntan så är det fortfarande brist på olika komponenter. Pandemi, cryptobrytning med mera har ställt till det för Sony.

 • Skäl att köpa
 • Playstation 5 har fått toppbetyg i oberoende test och kundrecensioner
 • Bakåtkompatibel med Playstation 4 spel
 • Två modeller varav en är billigare utan skivspelare (fysiska spel)
 • 4K upplösning med 120 Hz, även 8K stöd
 • Väldigt tyst jämfört med tidigare modeller
 • Fantastiskt snabb med väldigt korta laddtider i spel
 • Inbyggd hårddisk (SSD) med 825 GB, kan utökas med ytterligare en SSD-disk
 • Handkontroll som anses vara de bästa på marknaden (1 medföljer)
 • Skäl att inte köpa
 • Saftigt pris
 • Svår att få tag på
 • Kompatibiliteten med Playstation 4 spel är inte bra än
Handkontroller1 st medföljer men stöd för 4 st
USB-kontakter4 st
Upplösningar480p, 720p, 1080p, 1080i, 2160p (4K), 4320p (8K)
Vikt4,5 kg
NätverksstödWiFi 6 och ethernet 10-1000 mbit
Inbyggtminne825 GB, stöd för ytterligare uppgradering
Lanseringsår2020
BakåtkompatibilitetJa

Blaze Evercade EXP - Handhållen retrokonsol

Särskilt rekommenderad
Blaze Evercade EXP bild Blaze Evercade EXP bild Blaze Evercade EXP bild
ButikPris
1675:-Besök
 • 7 av 10 när IGN testa Evercade EXP
 • 4,5 av 5 hos CreativeBloq 2023
 • 4 av 5 stjärnor när GamesRadar testa handhållna Evercade
 • 4,4 av 5 stjärnor efter 180 kundrecensioner hos Amazon USA

Evercade EXP är en modern handhållen spelkonsol med fokus på retrospel. Den har en högupplöst 4,3" IPS-skärm, stöd för Evercade Physical cartridge-ekosystemet med över 380 spel, och 18 inbyggda spel från Capcom. TATE-läget låter dig spela klassiska vertikala spel som de var avsedda att spelas.

Den har fått övervägande positiva recensioner för dess förbättrade skärm, fantastiska inbyggda spelbibliotek och TATE-läge. Kritik har riktats mot HDMI-utgången som fortfarande är obrukbar, det obekväma horisontella TATE-läget och bristen på vissa moderna funktioner med tanke på priset. Men överlag anses Evercade EXP vara ett utmärkt val för dem som vill uppleva retrospel på en modern handhållen enhet.

Evercade EXP erbjuder en unik retrospelsupplevelse i en modern och bärbar konsol. Den har imponerat på recensenter och kunder med sin kombination av inbyggda spel och stöd för Evercade Physical cartridge-ekosystemet. Dessutom har den nya IPS-skärmen med hög upplösning fått mycket beröm för att ge en klar och levande bild, vilket förbättrar spelupplevelsen.

När det gäller spelutbudet erbjuder Evercade EXP en imponerande samling, inklusive klassiker från Amiga, C64, Atari och mer. Med över 380 spel att välja mellan finns det något för alla att njuta av, oavsett om du föredrar äldre 8-bitars spel eller 32-bitars titlar.

Evercade EXP är utformad för att vara enkel att använda, med en förbättrad användargränssnitt för spelval och menyer. Knapparna är robusta och responsiva, vilket gör dem idealiska för att spela snabba actionspel eller klassiska arkadspel.

TATE-läget är en annan unik funktion som tillåter spelare att uppleva vertikala spel i deras ursprungliga format. Detta är särskilt användbart för arkadskjutare som Toaplan's Truxton, Capcom's 1942 och Atari's Centipede. Dock har vissa recensenter nämnt att TATE-läget kan kännas trångt på grund av enhetens smala design.

Trots sina fördelar har Evercade EXP några nackdelar, såsom den obrukbara HDMI-utgången och avsaknaden av vissa moderna funktioner som Bluetooth-anslutning för hörlurar. Dessutom kan det obekväma horisontella TATE-läget vara en nackdel för vissa spelare.

Sammanfattningsvis är Evercade EXP en utmärkt handhållen retrospelskonsol med en fantastisk skärm, ett brett spelutbud och innovativa funktioner som TATE-läget. Trots några mindre brister är det ett utmärkt val för dem som söker en modern och bärbar lösning för att njuta av klassiska spel.

 • Skäl att köpa
 • Avsevärt förbättrad skärm jämfört med tidigare modell
 • Fantastiska spel från Capcom och Irem
 • Förbättrad användargränssnitt för spelval och menyer
 • Bra batteritid som räcker till ungefär 5 timmars spelande
 • Skäl att inte köpa
 • HDMI-utgången är fortfarande obrukbar
 • Horisontellt TATE-läge är obekvämt

Nintendo Switch OLED - Förbättrad Nintendo Switch

Särskilt rekommenderad
Nintendo Switch OLED bild Nintendo Switch OLED bild Nintendo Switch OLED bild Nintendo Switch OLED bild Nintendo Switch OLED bild Nintendo Switch OLED bild
ButikPris
4176:-Besök
4649:-Besök
 • 8,3/10 hos spelsidan IGN i deras test av Nintendo Switch OLED 2021
 • 4/5 hos Gamesradar 2021
 • 8 av 10 när The Verge testa den nya Nintendo Switch OLED
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen

Äntligen får vi en förbättring på fantastiska Nintendo Switch men är det tillräckligt? Spelkonsolen har utan tvekan fått toppbetyg i flera stora oberoende test och som de allra flesta nämner så är den nya OLED-skärmen helt fantastisk. Men många är också lite besvikna på att Nintendo inte uppgradera fler saker så som t.ex. snabbare processor och 4K-upplösning.

Fantastisk OLED-skärm men till lite högre pris

Nintendo Switch OLED har äntligen kommit ut under hösten 2021 och förbättrar spelupplevelsen ytterligare. Den nya OLED-skärmen gör att färger ser betydligt bättre ut och får bilden att kännas levande. Skärmstorleken ökar också till 7 tum i stället för 6,2 på den äldre modellen som släpptes 2019. Förutom skärmen så är det väldigt få nyheter Nintendo kommer med och för många spelare kan det vara svårt att motivera den högre prislappen.

Andra förbättringar är multi-touch-skärm, LAN-port på dockningsstationen, ett förbättrat bordstativ och 64 GB lagringsutrymme. Förutom dessa förbättringar så är Nintendo Switch OLED identisk med den äldre versionen med allt från processor till batteritid. Därför 

Vi och många andra anser däremot att Nintendo Switch fortfarande är den bästa spelkonsolen för alla åldrar. Nintendo har de mest klassiska spelen från Mario, Pokemon med mera och nya släpps kontinuerligt. 

Vem bör köpa Nintendo Switch OLED? Om du är en person som mest spelar på TV:n genom dockningsstationen så gör dessa förbättringar väldigt lite skillnad. OLED-skärmen är det som gör spelkonsolen fantastisk och om detta är viktigt för dig så kan det vara ett bra köp. Den äldre versionen från 2019 är däremot billigare och du kan köpa den plus ett spel för samma pris som OLED-modellen.

 • Skäl att köpa
 • Bästa spelkonsolen baserat på oberoende test och kundomdömen
 • Uppdaterad Switch med ny OLED-skärm på 7 tum
 • 64GB intern lagring (kan utökas med minneskort)
 • Bättre ljud jämfört med modellen från 2019
 • Dockningsstation (till TV) har nu LAN-port
 • Portabel spelkonsol med en batteritid på 4,5 – 9 timmar
 • Skäl att inte köpa
 • Bättre skärm men erbjuder fortfarande bara 720p
 • Spelar man ofta genom TVn ger skärmen inga fördelar

Xbox Series X - Helt ny konsolupplevelse

Särskilt rekommenderad
Xbox Series X bild Xbox Series X bild
ButikPris
6689:-Besök
6779:-Besök
6779:-Besök
 • 4 av 5 stjärnor när Techradar testar Xbox Series X 2020
 • 8 av 10 poäng hos IGN i deras test av spelkonsolen 2020
 • 4 av 5 ”Mycket bra” enligt svenska FZ i deras produktrecension
 • 4,6 av 5 stjärnor efter över 380 kunder testat modellen på Amazon US

Xbox Series X har likt Playstation 5 tagit marknaden med storm under hösten 2020 vilket syns tydligt på tillgången av dessa enheter hos butikerna. Xbox Series X är en närmast fulländad spelkonsol som fått toppbetyg i flera oberoende som t.ex. Techradar, svenska FZ och stora spelsidan IGN. Kollar vi kundrecensioner så är även kunder väldigt nöjda med ett toppbetyg på 4,6 av 5 stjärnor på Xbox Series X.

Xbox Series X är bra mycket vassare än Xbox Series S (Digital Edition)

Microsofts nya generation spelkonsoler finns i två stycken modeller d.v.s. Xbox Series X och Xbox Series S. Den sistnämnda är vad som kallas för ”Digital Edition” som saknar möjligheten till att spela fysisk media och den är tyvärr också nedbantad när det gäller hårdvara. Faktum är att den är ganska mycket långsammare än Series X och vi skulle bara rekommendera Series S (Digital edition) om du har en äldre TV hemma som saknar 4K-upplösning.

När det gäller Xbox Series X så är den helt fantastisk och erbjuder spelprestanda som vi inte tidigare har sett på spelkonsoler. Den enda spelkonsolen som utmanar Xbox Series X i grafik och spelprestanda är Playstation 5. Med den nya generationen spelkonsoler kan du spela senaste titlarna med 4K-upplösning och 120 bilder per sekund (HDR). Spelkonsolen är också utrustad med Dolby Vision och stöd för Atmos.

Något av det bästa med spelkonsolen är också bakåtkompatibiliteten med äldre spel från både Xbox One och Xbox 360-spel. Detta öppnar upp möjligheten till att jaga äldre spel ganska billigt och som fortfarande är värda att spela. När det gäller tillgången på nya speltitlar för den nya generationen Xbox så är utbudet ganska litet än så länge. Men det är inget ovanligt när nya spelkonsoler kommer ut på marknaden och stödet för äldre spel gör att där ändå finns en hel del att välja mellan.

När det gäller laddtider i spel så är Xbox Series X supersnabb jämfört med äldre generationer och på bara någon minut så startar spelen. Precis som Playstation 5 så är Xbox Series X förvånansvärt tyst jämfört med tidigare generationer och nu slipper vi höra på en surrande fläkt.

Så vilken spelkonsol är bäst för dig? Både Xbox och Playstation har sina egna speltitlar så frågan är egentligen vilken typ av spel du föredrar. Både Xbox Series X och Playstation 5 är två helt fantastiska spelkonsoler som kommer ha mycket att erbjuda flera år framåt.

 • Skäl att köpa
 • Absolut toppbetyg från oberoende test av Xbox Series X
 • Kraftfull hårdvara för att spela i 4K och 120Hz
 • Inbyggs lagring på 1 TB med möjlighet till extern uppgradering
 • Bakåtkompatibel med äldre spel från både Xbox One och Xbox 360
 • Väldigt korta laddtider i spel
 • Dolby Vision och stöd för Atmos
 • Skäl att inte köpa
 • Dyr investering och inte lika bra spel som till Playstation 5
Handkontroller1 st medföljer men stöd för 8 st
USB-kontakter3 st
Upplösningar720p, 1080p (Full HD), 2160p (4K Ultra HD), 4320p (8K)
Vikt4,45 kg
NätverksstödWiFi och ethernet 10-1000 mbit
Inbyggtminne1 TB, stöd för ytterligare uppgradering
Lanseringsår2020
BakåtkompatibilitetJa

Nintendo Switch Lite - Bra handhållen Nintendo

Nintendo Switch Lite bild Nintendo Switch Lite bild
ButikPris
2614:-Besök
2738:-Besök
2749:-Besök
 • 4,8 av 5 stjärnor efter över 25 000 kunder testat Nintendo Switch Lite på Amazon
 • 4,5 av 5 stjärnor efter att Techradar testa spelkonsolen 2020

Nintendo Switch Lite är utan tvekan en av marknadens bästa handhållna spelkonsoler och tittar vi på produktrecensioner samt kundrecensioner så finns där inget som kommer i närheten.

Endast handhållen spelkonsol – Inget stöd för TV-apparater

Så vad är skillnaden mellan vanliga Nintendo Switch och denna Lite-version? Den allra största skillnaden är att Nintendo Switch Lite endast är handhållen medans den vanliga är för både TV och som handhållen. Sen finns där också mindre skillnader som lite mindre skärm och konstruktion. Den handhållna Nintendo Switch Lite kan också endast spela handhållna-spel vilket är den större delen av utbudet.

Men det kan vara en bra idé att kolla efter en liten handhållen-ikon när du letar efter spel för att vara säker på att det fungera. När det gäller prestanda som processor och så vidare så är de identiska.

När det gäller pris så är Nintendo Switch Lite ganska mycket billigare än den vanliga spelkonsolen och har du inget behov av att koppla upp spelkonsolen till TVn så är detta ett väldigt bra val. Kanske det bästa. Jämfört med bäst i test vinnaren Nintendo Switch (originalet) så är denna enhet lättare, smalare, mer portabel och bättre batteritid.

Om du är på jakt efter endast en handhållen spelkonsol och inte behöver koppla upp enheten till någon TV så är Nintendo Switch Lite ett väldigt bra val. Den är lika kraftfull som originalet men har något bättre batteritid och är betydligt mer portabel än originalet. Dessutom är den mycket billigare.

 • Skäl att köpa
 • Närmast bästa betyg i både oberoende test men också från vanliga kundrecensioner
 • Endast handhållen (saknar stöd för att koppla in till TV)
 • Lika kraftfull som originalet
 • Bättre batteritid med upp till 7 timmars speltid
 • 5,5 tums touch-skärm med bra färger
 • Stort urval av olika färger
 • Lättare och mer portabel än originalet
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide: Så väljer du den bästa spelkonsolen

Spelkonsol köpguide för föräldrar

Som förälder kan marknaden för bästa spelkonsol vara en djup djungel och många föräldrar vill också kunna reglera vilken typ av spel som barnen ska få spela. Så vilken spelkonsol är egentligen bäst till barn? Det är ingen lätt fråga att besvara, men vi ska försöka reda ut vilka konsoler som lämpar sig bäst till barnens olika åldersgrupper.

Många spelkonsoler har också idag stöd för något som kallas för parental control d.v.s. föräldrakontroll. Där du kan ange vissa parametrar/regler för vad barnen kan göra på konsolen och under vilka tider. Hur och vilka regler du kan sätta upp varierar lite beroende på spelkonsol och märke. Men idag har de flesta spelkonsoler någon form av föräldrar kontroll.

2022 – Coronapandemin har medfört stor brist på spelkonsoler

brist på spelkonsoler under coronaInte ens spelkonsoler kommer undan coronapandemin och vi ser fortfarande otroligt stor brist på spelkonsoler under hösten 2022. Läser vi i spelforum så är det extra tydligt att bristen är stor just nu och många har väntat mer än 12 månader på sina beställningar av Sony Playstation 5. Xbox Series X och Nintendo Switch verkar däremot inte lida lika mycket och det går att få tag på Nintendo-konsoler om man besöker butiker regelbundet.

Bristen på dessa spelkonsoler har tyvärr också gjort att andrahandsvärdet har ökat. Detta gör att vissa personer köper upp spelkonsoler i butik och sedan säljer det betydligt dyrare på Tradera eller liknande marknadsplatser.

Men när lättar då bristen på spelkonsoler? De allra flesta experter hävdar att bristen kommer fortsätta in under hela 2022. Däremot har läget förbättrats avsevärt och det är egentligen bara Playstation 5 som är en bristvara.

Bästa spelkonsolen för yngre barn från 3 år och uppåt – Nintendo Switch

spelkonsoler för yngre barnNär vi började undersöka och sammanställa denna guide över de bästa spelkonsolerna för barn så blev valet väldigt tydligt över vilken konsol som passar bäst till yngre barn. Bäst i test vinnaren Nintendo Switch erbjuder ikoniska spel som t.ex. Mario och Donkey Kong som passar alla åldersgrupper, även den äldre generationen.

Även om det är lite väl tidigt att köpa Nintendo Switch till barn i treårsåldern så är innehållet så pass ”barnvänligt”. Det skulle alltså inte skulle vara ett problem om ett större syskon spelar och det yngre barnet får vara med i spelandet. Det finns så klart speltitlar som även är för äldre barn, men det är något man som förälder själv kan styra över.

Vissa personer skulle även hävda att Nintendo Switch är värt inköpet även om man bara skulle välja att spela Mario-spelen eller Donkey Kong. Så pass bra är dessa spel och de flesta föräldrar kan idag själva relatera till dessa klassiska spel då de själva fick växa upp med det.

Ett stort plus är också möjligheten till att koppla loss spelkonsolen från TVn och sedan fortsätta spela på den inbyggda skärmen. En portabel spelkonsol helt enkelt och är perfekt om man bara har en TV i hushållet.

Nintendo Switch är definitivt den bästa spelkonsolen för barn i alla åldrar om man som förälder gärna undviker skjutarspel eller kampsportsspel.

Spelkonsoler för lite äldre barn över 8 år

spelkonsoler för äldre barn

Nintendo Switch är fortfarande en fantastisk spelkonsol för barn och vuxna i alla åldrar. Men när barnen börjar komma över en viss ålder så är kanske spel som Mario inte lika intressant, vilket så klart är förståeligt. Det är också nu i denna ålder som barnen börjar jämföra/spela andra typer av konsoler hemma hos kompisar.

Det finns egentligen bara två andra spelkonsoler som inriktar sig bättre till lite äldre barn och det är Xbox och PlayStation. Även om Nintendo Switch fungerar till alla åldrar så saknas det speltitlar som tilltalar lite äldre barn.

Både Xbox och Playstation har ett enormt utbud av olika speltitlar, allt från häftiga bilspel till skjutarspel som Halo på Xbox. Men i vårt bäst i test så valde vi att pusha lite extra för PlayStation 4 som erbjuder VR-glasögon som tillval. Något som Xbox tyvärr saknar helt, även om hårdvaran finns där.

PlayStation VR öppnar upp en helt annan värld som både tilltalar barnen men också så klart de vuxna i hushållet. Har du en plan på att investera i VR-glasögon till PS4 så rekommenderar vi att du väljer PS4 Pro versionen då VR ställer lite högre krav på hårdvaran. Spelen ser bättre ut och flyter betydligt bättre på Pro-versionen, men båda PS4-modellerna fungerar med VR-glasögonen.

Vi vill däremot lyfta fram att Xbox One är bakåtkompatibel med gamla Xbox 360 spel och vill du som förälder få ner kostnaden på spel så är begagnade Xbox 360 spel billiga på t.ex. Tradera.

Spelkonsoler med bästa föräldrakontroll

föräldrakontroll

Som förälder vill man gärna ha någon form av kontroll över hur barnen ska kunna använda spelkonsolen. Det kan vara allt från att blockera köp av appar till att begränsa speltiden per dag med mera. Genom att sätta upp enkla regler och begränsningar så kan man undvika ganska så mycket diskussioner med barnen. För när speltiden är slut, så är det slut och då uppstår inga onödiga bråk.

Faktum är att de flesta spelkonsoler har någon form av föräldrakontroll och vi har egentligen ingen konsol som vi kan klaga på. Nintendo Switch, Xbox One och PlayStation 4 har alla en väldigt smidig föräldrakontroll där du som förälder kan blockera, begränsa speltid med mera.

Nintendo har gått steget längre genom att tillhandahålla en egen föräldrakontroll app till mobilen där du enkelt kan få upp vilka spel barnen har spelat, hur lång tid med mera. Du kan också avsluta spelsessionen omgående om så önskas. I appen hittar du också alla de inställningar och begränsningar du vill sätta på spelkonsolen. Du kan till och med blockera spel som inte är lämpliga under en viss ålder.

Både PlayStation och Xbox har liknande funktioner för bra och säker föräldrakontroll.

Äldre spelkonsoler är fortfarande väldigt intressanta

Många kanske tycker de äldre spelkonsolerna inte är så intressanta men det finns många fördelar med att köpa en äldre generation. Den allra största fördelen är att de är billigare men det finns också större tillgång till billigare spel. Har du aldrig ägt en Playstation 4 eller liknande så finns det närmst flera hundra spel att välja mellan, som dessutom går att hitta till en betydligt billigare peng.

Begagnatmarknaden är också väldigt stor när det gäller äldre spel till både Xbox och Playstation. Så vill du vara extra ekonomisk så är förra generationen spelkonsoler fortfarande väldigt bra och till en betydligt mindre kostnad.

Slutord om spelkonsoler och spel

Att välja rätt spelkonsol är egentligen ganska enkelt så länge barnets ålder är den gemensamma nämnaren. Det finns egentligen bara en spelkonsol som verkligen passar mindre barn i 4-5 års åldern och det är Nintendo-spelkonsoler. Deras spel för mindre barn är oslagbara jämfört med de som finns på t.ex. PlayStation och Xbox.

Det som också talar mycket för Nintendo Switch är att enheten även kan användas frånkopplad från TVn och detta gör att barnen inte behöver ockuperar den enda TVn i hushållet. Något som uppskattas av de flesta föräldrar som vill kunna använda TVn ibland.

Har du barn i 8-årsåldern så rekommenderar vi PlayStation alla dagar i veckan och även om barnen är lite äldre så finns där gott om spel för de äldre. Däremot så kan Xbox One vara intressant om du äger ett Xbox 360 sen innan då dessa spel även fungerar på den nyaste generationen.

Tips på populära speltitlar på olika spelkonsoler

Nu finns det ju över 100 olika spel på varje spelkonsol men vissa titlar är unika för varje spelkonsol d.v.s. exklusiva speltitlar. Ett typisk spel som är exklusivt för en konsol är t.ex. Mario-spelen, de hittar du endast på Nintendos olika spelkonsoler.

Nintendo Switch – Några av de bästa spelen

 • Mario Kart 8 Deluxe
 • Super Mario Odyssey
 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild
 • Sonic Mania (SEGA)
 • Yoshi’s Crafted World
 • Minecraft

PlayStation 4 – Några av de mest populära spelen

 • God of War
 • Horizon: Zero Dawn
 • Red Dead Redemption 2
 • Spider-Man
 • Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain
 • Minecraft

Xbox One – Populära spel

 • The Witcher 3: Wild Hunt
 • Red Dead Redemption
 • Fallout 4
 • Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain
 • Apex Legends
 • Assassin’s Creed Odyssey
 • Minecraft

Gör du en snabb sökning på Google på dessa spel så ser du ganska snabbt vilken typ av spel de olika konsoler har och kan enklare avgöra vad som passar ditt barn.


FAQ – Vanliga frågor om spelkonsoler

 1. Vilken molntjänst är bäst till konsolspel?
 2. Vilken är den bästa retro-spelkonsolen?
 3. Vilken spelkonsol är bäst för barn?
 4. Vilken handhållen spelkonsol är bäst?

Vilken molntjänst är bäst till konsolspel?

Strömmande spel har funnits några år och har mognat ganska bra. Förut hade vi rekommenderat Google Stadia men tydligen stänger denna tjänst ner i början på 2023. Nvidia Geforce Now är ett annat alternativ om du har en Android-enhet kopplad till TVn. Nvidia Geforce Now grundutförande är också gratis med några få gratisspel att testa. Apple Arcade är också en bra tjänst om du äger Apple-produkter.

Vilken är den bästa retro-spelkonsolen?

Det finns många bra retro-spelkonsoler så som t.ex. Sega Mega Drive Mini, Sony PlayStation Classic och Nintendo Classic Mini SNES. Samtidigt har tillverkningen slutat på några av dessa vilket gör att priset är skyhögt. Är det retro-spel du är ute efter så är troligtvis emulering/emulator det bästa alternativet. Det har kommit ut en hel del spelkonsoler som kan emulera flera olika konsoler och spel.

Vilken spelkonsol är bäst för barn?

För yngre barn mellan 4-8 år anses Nintento Switch vara den bästa spelkonsolen i och med där finns så många barnvänliga spel. Klassiska spel som Mario och Zelda. För äldre barn och uppåt är Playstation 5 det bästa valet. Även Xbox Series X är ett bra alternativ.

Vilken handhållen spelkonsol är bäst?

Bärbara spelkonsoler har de senaste åren blivit väldigt populära och det finns enormt utbud av olika enheter. Vilken som anses vara bäst hänger på vad för typ av spel man är ute efter. Nintendo Switch är troligtvis den bästa enheten för de allra flesta yngre och äldre spelentusiaster som är ute efter något som är plug-and-play.

Men det finns också andra bra bärbara spelkonsoler som snabbt blivit populära så som t.ex. Steam Deck som kan spela PC-spel från Steam. Eller varför inte Analogue Pocket som liknar gamla klassiska Gameboy men som kan spela stort antal olika retrospel.

Glöm inte bort att gamla mobiltelefoner som du har liggandes kan användas till spel och appar.


Så valde vi ut bästa spelkonsoler

Spelkonsoler bäst i test 2023Spelkonsoltillverkare inriktar sig oftast till olika åldrar och målgrupper. Även om det finns bra spel till både Sony Playstation/Xbox så är oftast dessa spel inriktade till äldre barn och vuxna. Nintendo är egentligen det enda företaget som inriktar sig till både unga och äldre barn. Det finns nog inget annat företag som kan konkurrera med Nintendo och deras fantastiska spelserier så som Mario, Pokemon, Luigi, Zelda med mera.

Hur vi skulle sammanställa vårt bäst i test har inte varit helt enkelt då spelkonsoler inriktar sig till olika åldrar. Vårt fokus har varit på att välja ut spelkonsoler som passar alla åldrar och att guiden mer inriktar till föräldrar än tonåringar/vuxna som redan vet vad de vill köpa.

Sammanställningen är framförallt baserad på oberoende tester men också i kombination med vad vanliga konsumenter säger om modellerna. Sen har vi även viktat in vilka/antalet spel till både vuxna och unga. Här utklassar Nintendo Switch de andra modellerna som vi anser vara den bästa spelkonsolen 2022. Pris kanske kan tyckas vara viktigt i en sådan här sammanställning men i det här fallet så finns det få olika spelkonsoler att välja mellan. Därför har priset inte varit en avgörande faktor.

Uppdatering 2023 – Nintendo Switch 2019-versionen behåller utmärkelsen bästa spelkonsol då den fortfarande anses vara den bästa spelkonsolen för alla åldrar. Nytt för 2023 är däremot Blaze Evercade EXP som är en liten intressant handhållen retrokonsol. Perfekt för vuxna som vill återuppleva sin barndom genom klassiska spel.

Källor

Blaze Evercade EXP

För den som älskar att spela gamla retrospel är Blaze Evercade EXP en utmärkt liten handhållen spelmaskin som gör att man får återuppleva barndomen. Modellen har fått bra betyg i flera stora produktrecensioner men också från helt vanliga konsumenter som testat enheten.

 • 7 av 10 hos IGN – ”Good” – Länk
 • 4 av 5 stjärnor hos GamesRadar – ”Utmärkt handhållen retrospelmaskin” – Länk
 • 4,5 av 5 stjärnor hos CreativeBloq – ”Retrospel-konsol för modern tid” – Länk

Nintendo Switch och Switch OLED

När Nintendo lanserade sin Nintendo Wii för några år sen så blev det en dundersuccé med sitt nytänk kring spelkonsoler och spelkontroller. Nytänket med rörelser med handkontroller blev en succé med en rad olika nya speltitlar. Sedan försökte de lansera Nintendo Wii U som inte alls blev speciellt populär och blev i princip en flopp, trots att den liknar Nintendo Switch ganska mycket.

Men Nintendo gav inte upp och trodde på sin idé om att kunna kombinera en bärbar spelkonsol och en stationär, men samtidigt behålla handkontroller för rörelser i spel. Nintendo Switch lyckades med allt detta och idag är det utan tvekan en av marknadens bästa spelkonsoler.

Det som gör Nintendo Switch extra populär är alla de klassiska speltitlarna som Mario, Donkey Kong, Pokémon med mera. Alla dessa spel är fått toppbetyg och passar alla barn, i alla åldrar.

Vart vi än läser så har Nintendo Switch fått toppbetyg, allt från mindre produktrecensioner, till stora test av spelkonsoler. Det blir också tydligt vad användarna tycker när vi kollar kundomdömen på diverse hemsidor. Bara på amerikanska Amazon har spelkonsolen fått ett toppbetyg på 4,5 av 5 efter 6000 kundrecensioner.

 • 4,5 av 5 hos TrustedReviews – ”Spela när som helst och vart som helst” – Länk
 • 4 av 5 hos TechRadar – ”Den ultimata kompromissen mellan bärbart och stationär” – Länk
 • 4,5 av 5 hos Amazon.com – Toppbetyg efter över 6000 kundrecensioner

Nintendo Switch OLED

 • 8,3/10 IGN Nordic – ”Great” – länk
 • 8/10 The Verge – ”Det är inte 4K, men ser verkligen bra ut” – Länk
 • 4 av 5 Gamesradar – ”Bästa Nintendo Switch, men svår att rekommendera” – Länk

Nintendo Switch Lite

Nintendo Switch Lite är en lite enklare och handhållen version av bäst i test vinnaren Nintendo Switch. De har samma prestanda men Lite-versionen kan endast spela handhållet d.v.s. ingen möjlighet att koppla in den på en TV. Är målet att endast spela handhållet så är Nintendo Switch Lite helt klart det bättre valet, som dessutom är mycket billigare och mer portabel.

 • 4,6 av 5 stjärnor hos Amazon USA – 25 000 kundrecensioner kan inta ha fel
 • 4,5 av 5 stjärnor hos TechRadar – ”Great, compact device” – Länk

Xbox Series X

Det är väl ganska tydligt vad testkällorna säger om just Xbox Series X och vart vi än kollar så får spelkonsolen toppbetyg. Det enda som egentligen är nackdelen med nya spelkonsoler är det mindre utbudet av nya spel, men det är något som kommer förbättras avsevärt den närmsta tiden. Stora populära speltitlar är på gång redan innan 2020 är slut. Stöd för gamla spel från Xbox One och Xbox 365 gör spelkonsolen extra intressant för många.

 • 4 av 5 hos Techradar – ”Undeniably fast” – Länk
 • 4 av 5 – Svenska FZ – ”Mycket bra” – Länk
 • 8 av 10 hos IGNLänk

Playstation 5

Är nya playstation 5 den bästa spelkonsolen för äldre barn och vuxna? Kanske. Det känns som spelutbudet är något bättre på Playstation 5 än t.ex. Xbox Series X. Mycket handlar om vad för spel man gillar och som kommer ut på marknaden den närmsta tiden. Vi skulle säga att Playstation 5 har något bättre utbud än så länge. När det gäller betyg från oberoende bäst i test så är Playstation 5 i toppen.

 • 4 av 5 hos svenska FZ – ”Mycket bra” – Länk
 • 8 av 10 hos IGN Nordic – ”Förvånansvärt bra och förbättrad handkontroll” – Länk

Utgångna spelkonsoler

Nedan listar vi spelkonsoler som har försvunnit från vår sammanställning. Varför en spelkonsol inte längre finns med i vår bäst i test lista varierar men oftast har modellen gått ur tiden och säljs inte längre.

Microsoft Xbox One - Populär spelkonsol

Microsoft Xbox One bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4.2 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1400 kundrecensioner
 • 8 av 10 i svenska M3 när de testade spelkonsolen 2017

De flesta har nog hört talas om Microsofts fantastiska Xbox-konsoler genom åren och än idag så är Xbox aktuellt om man följer vissa speltitlar. Xbox One är den senaste spelkonsolen från Microsoft som lanserades 2016 och även denna konsol har fått toppbetyg i de flesta oberoende tester.

Precis som med PS4 så finns Xbox One  i två olika versioner, en original och en kraftfullare Xbox One X. Båda modeller har fullt stöd för 4K-upplösning, men det är bara X-versionen som kan spela spel i 4K. De flesta trodde att X-versionen skulle få stöd för VR-glasögon men är något som Microsoft skrotade.

Xbox one passar bäst till barn i 7-årsåldern och uppåt

När vi tittar på de som finns exklusivt för Xbox så inser man ganska snabbt att Xbox passar bättre till barn i sjuårsåldern och uppåt. De mest exklusiva spelen till Xbox är bland annat Halo och Forza Horizon, ett skjutarspel och ett bilspel. När vi tittar på spel för yngre barn så är utbudet inte alls i närheten av vad t.ex. bäst i test vinnaren Nintendo Switch erbjuder.

Utbudet av spel till Xbox One är enormt och det ska inte finnas några problem med att hitta spel till alla åldrar. Allt från enklare spel till småbarn men också spel för betydligt äldre barn och vuxna.

Men spelen som finns till Xbox One är fantastiska i både underhållning och grafikprestanda. I vår värld är det inte värt att investera i den dyrare X-versionen om du inte planerar att spela på en riktigt stor TV (65+). Är du riktigt kräsen med upplösningar så är kanske den dyrare X-versionen värd att köpa då du kan spela i 4K.

Men vill man verkligen kunna spela konsolspel i 4k-upplösning så är Xbox One X definitivt det bästa valet. Faktum är att denna version är bra mycket snabbare än t.ex. PS4 Pro-version. Däremot är det väldigt synd att Microsoft inte fortsatte med att ta fram ett par VR-glasögon till sin spelkonsol och det är också därför som PS4 vinner över Xbox One.

Stöd för appar och mediaströmming

Precis som på PlayStation 4 så har Xbox också lagt in stöd för så kallade appar och även här hittar vi ett stort utbud av olika appar. Vill du t.ex. använda Xbox som mediaspelare så kan du streama filmer från Netflix och andra filmtjänster. Båda modellerna kan streama i 4K.

Blu-Ray spelaren i Xbox One X kan också spela Ultra HD filmer, något som PS4 saknar.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i de flesta test på nätet och fantastiska kundrecensioner
 • Stöd för 4K film på båda modeller
 • Stöd för 4K spel på Xbox One X
 • Populära exklusiva speltitlar som Halo och Forza Horizon
 • Passar bäst till barn i 7-årsåldern och uppåt
 • Stöd för många appar som t.ex. Netflix med flera
 • Båda modeller kan spela Blu-Ray-filmer
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Handkontroller1 st medföljer men stöd för 8 st
USB-kontakter1 st USB 3.0 (One S), 3 USB 3.0 (X-version)
Upplösningar (One S)480p till 2160p (4k) i film och högst 1080p i spel
Upplösningar (One X)Från 480p till 2160p (4K) i spel och film
NätverksstödWiFi och ethernet 10-1000 mbit
Inbyggtminne1 TB på båda
Lanseringsår2016

Sony PlayStation 4 - Stöd för VR-glasögon

Sony PlayStation 4 bild Sony PlayStation 4 bild
 • Original
 • Pro version
ButikPris
Hittade inga butiker.
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 hos TechRadar i deras test av PS4 Pro version och vanliga PS4
 • 4 av 5 hos TrustedReviews i deras test PlayStation 4 Slim
 • 4.6 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1600 kundrecensioner

Första Sony PlayStation lanserades redan 1994 och blev en succé nästan direkt. Sen dess har Sony fortsatt lansera nya spelkonsoler regelbundet. Senaste Sony PlayStation 4 är också en dundersuccé som har fått toppbetyg i både tester och kundrecensioner.

Många speltitlar för mindre och stora barn

Likt bäst i test vinnaren Nintendo Switch så har Sony satsat på att erbjuda spel även för mindre barn och enligt tillverkaren så finns det ungefär 60 speltitlar för barn i 3 till 4-årsåldern, 100+ titlar för barn över 7 år.

Det finns en hel del exklusiva speltitlar för Sony PlayStation men är enligt oss och många andra för lite äldre barn. Exklusiva speltitlar är God of War, Uncharted med mera och dessa inriktar sig till äldre barn i 15 till 16 årsåldern. Det finns speltitlar även för de yngre barnen, men de är inte lika ikoniska som t.ex. Mario till Nintendo.

Vår bedömning är att Sony PlayStation passar bättre till äldre barn i 10-årsåldern beroende på vilka regler du har som förälder.

Kraftfull spelkonsol med möjlighet till att spela VR-spel annan media

Sony PlayStation 4 är en liten kraftfull spelkonsol som erbjuder en av marknadens bästa grafik på konsol. Det finns däremot två olika enheter att välja mellan varav den ena erbjuder full hd grafik (1080p) och sedan en Pro-version med 4k-upplösning.

Väljer du original utgåvan så fungerar detta ypperligt även till stora TV-apparater och VR-glasögon. Men är man lite kräsen så kan Pro-versionen vara värd att köpa då den tillhandahåller bättre hårdvara för 4k TV-apparater men också för VR-glasögon.

Men vill man kunna köra PlayStation VR-glasögon så är Pro-versionen inget krav.

En annan sak med PlayStation 4 är möjligheten till att spela annan media och faktum är att spelkonsolen har stöd för de flesta streamingtjänster. T.ex. Netflix, HBO, YouTube, Plex med flera andra. Dessutom kan du spela dina Blu-ray och DVD-filmer direkt i enheten.

 • Skäl att köpa
 • Bästa spelkonsol för äldre barn (10 år plus)
 • Gott om exklusiva speltitlar så som t.ex. God of War, Uncharted...
 • Stöd för populära PlatStation VR-glasögon
 • Två modeller, en för 1080p (full HD) och Pro för 4k-upplösning
 • Toppbetyg i de flesta oberoende test och produktrecensioner
 • Tyst spelkonsol som är väldigt energieffektiv (slim-versionen)
 • Fungerar som mediaspelare för DVD och Blu-ray filmer
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Handkontroller1 st medföljer men stöd för 4 st
USB-kontakter2 st USB 3.0 (Slim), 3 USB 3.0 (Pro)
Upplösningar (Slim)480p, 720p, 1080p
Upplösningar (Pro)Från 480p till 2160p (4K Ultra HD)
Vikt2,1 kg (Slim), 3,3 kg (Pro)
NätverksstödWiFi och ethernet 10-1000 mbit
Inbyggtminne500 GB (Slim), 1 TB (Pro)
Lanseringsår2016