bästa motionscykel enligt test

Motionscykel Bäst i test

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Motionscykeln har genom åren varit en av de bästa träningsmaskinerna att använda hemma och så är det än idag faktiskt. Motionscykel är perfekt för dig som vill komma igång med lågintensiv träning för att förbättra kondition men också förbränna kalorier.

Den största fördelen med motionscykel är den skonsamma träningen för kroppen och har du lite övervikt så är denna träningsmaskin extra förlåtande. Dessutom tar den inte speciellt mycket förvaringsutrymme jämfört med andra träningsmaskiner. Passa på att läsa vår köpguide för motionscyklar där vi går igenom egenskaper och funktioner du bör kolla efter innan du gör ett köp.

Nedanför hittar du marknadens bästa motionscyklar baserat på oberoende tester, produktrecensioner och kundrecensioner. Vi har också tagit hänsyn till viktiga egenskaper och funktioner som underlättar träningen så som t.ex. virtuella träningsprogram. Pris också varit en avgörande faktor och därför har vi valt att lägga oss i en prisklass mellan 5 000 till 10 000 kronor.

Hammer Ergo-Motion BT - Bäst i test

Bäst i test
Hammer Ergo-Motion BT bild
ButikPris
7378:-Besök
 • 4,3 av 5 hos tyska Amazon efter 230 kundrecensioner
 • 4 av 5 stjärnor hos svenska Bäst i test
 • ”Väldigt bra” enligt tyska testsidan Meduni.com

Hammer Ergo-Motion BT är en väldigt populär motionscykel som bland annat fått toppbetyg från flera oberoende test i Sverige och utomlands. Motionscykeln har t.ex. fått utmärkelsen ”Bästa budgetval” i svenska Bäst-i-test. Cyklen har också fått toppbetyg när vi jämför kundomdömen på nätet och på tyska Amazon har motionscykeln ett samlat betyg på 4,3 av 5 efter 230 kundrecensioner.

Värdig bäst i test vinnare i ett bra prissegment

Testvinnaren Hammer Ergo-Motion BT har ett slitagefritt elektroniskt magnetbromssystem. Vilket också är den typ av motstånd som de bästa motionscyklarna använder. Modellen har också ett relativt tungt svänghjul för en motionscykel och väger in på 8 kg. Med en högre svänghjulsvikt kan cykeln utmana användaren lite extra och ger också jämnare tramprörelser vid lite tyngre motstånd.

När det gäller konstruktionen på bäst i test vinnaren från Hammer så är den i absoluta toppklassen. Motionscykeln har bland annat en extra mjuk sadel som klarar av de längre träningspassen utan några som helst problem. Givetvis går det också att justera höjd och horisontellt läge för att passa alla kroppsstorlekar. Den starka konstruktionen gör det också möjligt för lite tyngre användare med en max användarvikt på 130 kg.

Enormt fokus på träningsprogram med bland annat stöd för iConsole

En motionscykeln utan bra träningsdator och träningsprogram är ingenting som kommer fungerar i längden. Hammer Ergo-Motions BT motionscykel erbjuder en rad olika träningsprogram som kan hjälpa/motivera en för att uppnå ens träningsmål. Ett enormt plus är stödet för populära träningsappen iConsole som kan ytterligare motivera oss att träna mer genom en rad olika funktioner.

Bäst i test vinnaren har 12 olika träningsprogram för klassiska berg- och dalprofiler. Modellen har också 4 stycken hjärtfrekvenskontrollerade träningsprogram som anpassar sig efter användaren. Motionscykeln har både inbyggd handpulsmätare men också stöd för trådlösa pulsband.

Hamer Ergo-Motion BT är utan tvekan en av marknadens bästa motionscyklar i sin prisklass.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från oberoende test och användare som testat motionscykeln
 • 12 olika träningsprogram och 4 st hjärtfrekvenskontrollerade program
 • Smidigt träningsdator med bakgrundsbelyst LCD skärm
 • Stöd för populära träningsappen iConsole
 • Inbyggd handpulssensor och stöd för trådlösa pulsband
 • Tillåter användare upp till 130 kg
 • Prestanda på 10 till 400 watt
 • Modellen har också smidig hållare för surfplatta eller mobiltelefon
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Christopeit Sport ET6 - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Christopeit Sport ET6 bild
ButikPris
5499:-Besök
 • 4 av 5 hos brittiska Amazon efter 465 kundrecensioner

Christopeit Sport ET6 är en stor favorit på bland annat brittiska Amazon där modellen toppar listan över mest sålda motionscykar. När vi tittar på kundrecensionerna så är det också tydligt att de allra flesta är nöjda med sitt köp och i skrivandes stund så har modellen ett samlat betyg på 4 av 5 efter 465 kundomdömen.

Stabil motionscykel för hemmaträning

400 kundrecensioner kan inte ha fel. Christopeit Sport ET6 erbjuder många av de egenskaper som vi ser på dyrare konkurrenter så som t.ex. högt motstånd, tungt svänghjul, många fitness/träningsprogram med mera.

Motionscykeln är också ordentligt bygg med en stark konstruktion för att klara av användarvikter upp till 150 kg. Svänghjulet på 12 kg ger också bra med motstånd om så önskas och gör också att tramprörelsen blir extra jämn. Bromssystemet använder också ett magnetbromssystem som är helt slitagefritt och ljudlöst. 24 stycken motståndsnivåer finns att välja mellan, från 40 till 400 watt.

Både sadel och styre har justerbar lutning, varav sadel kan justeras både horisontellt och vertikalt. Handpulssensor hittar du i handtaget eller så kan du välja att använda ett trådlöst pulsbälte för noggrannare avläsning.

24 olika träningsprogram för ökad motivation

Vårt ”bästa budgetval” har en stor bakgrundsbelyst LCD-skärm som bland annat visar tid, hastighet, distans, motstånd, kaloriförbrukning med mera. Vid skärmen hittar du också en hållare för din surfplatta.

De 24 olika träningsprogrammen är uppdelade i följande, 6 förprogrammerade, 4 individuella träningsprogram, 4 pulsstyrda, 1 manuellt, 1 kroppsfetts program och 1 oberoende hastighetsprogram. Träningsdatorn har också stöd för fem olika användare om ni är flera i hushållet som vill kunna skapa sina egna träningsprogram.

Christopeit Sport ET6 är en svårslagen motionscykel i denna prisklass och får vår utmärkelse ”bästa budgetval”.

 • Skäl att köpa
 • Stor kundfavorit/toppsäljare utomlands så som på brittiska Amazon
 • Stabil motionscykel som klarar en användarvikt upp till 150 kg
 • Ordentligt svänghjul på 12 kg för bättre motstånd och jämnare gång
 • 24 st olika träningsprogram varav 4 är helt pulsstyrda
 • Pulssensor i handtaget och även stöd för trådlösa alternativ
 • Slitagefritt magnetbromssystem som också är helt ljudlöst
 • Kopplas in med 220 V adapter, alltså inga batterier behövs
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

UB500 JTC Sport - Cykla virtuella lopp

Särskilt rekommenderad
UB500 JTC Sport bild UB500 JTC Sport bild UB500 JTC Sport bild UB500 JTC Sport bild UB500 JTC Sport bild
ButikPris
7999:-Besök
 • Testvinnare Pricerunner 2022

Motionscykeln UB500 från JTC Sport vann utmärkelsen bäst i test när Pricerunner testa träningscyklar 2022. Flera positiva saker nämndes så som t.ex. kompatibilitet med virtuella träningsappar Zwift och Kinomap. 

Smart motionscykel som är kompatibel med både Zwift och Kinomap

Äntligen börjar vi se smarta motionscyklar som är kompatibla med externa appar så som t.ex. Zwift och Kinomap. Med Zwift kan du bland annat cykla virtuella lopp med andra cyklister runt om i världen. Kinomap erbjuder cykling till användargenererade videor som t.ex. cykling i alperna eller varför inte en runda i Amsterdams innerstad. Virtuella träningsappar är utan tvekan det bästa sättet för att höja motivationen.

UB500 JTC Sport största fördel är utan tvekan träningsdatorn som har stöd för tredjepartsappar. Om du inte vill använda appar så kan du alltid träna vanliga motionspass med de 30 förprogrammerade program som medföljer. Det finns även tre stycken pulsstyrda träningsprogram om du vill träna lite smartare. Puls kan antingen mätas i handtaget eller så kopplar du ihop cykeldatorn med ett pulsband. Troligtvis behöver du ett pulsband som är okodat och som använder 5 kHz frekvens. Men dessa finns att köpa hos flera butiker på nätet.

Om vi tittar på konstruktionen så är den både påkostad och hållbar. Många av delarna så som t.ex. vevarmar och sadelstople är tillverkat av aluminium. Aluminium är både dyrare och mer exklusivt jämfört med traditionellt stål. Ett svänghjul på 6,5 kg med magnetiskt motstånd upp till 350 watt kan vi tycka är lite snålt i jämförelse med andra motioncyklar i samma prisklass.

Vem bör köpa UB500 JTC Sport? 

Har du aldrig hört talas om märket JTC Sport? Det är kanske inte så konstigt då JTC Sport är Sportgymbutikens egna varumärke. Är du en person som vill börja använda virtuella träningsappar så är UB500 JTC Sport ett bra val. Vilket också är modellens bästa och viktigaste egenskap. Något som däremot oroar oss lite är den korta garantitiden på 1 år men samtidigt är det inte helt ovanligt när vi jämfört med andra träningsmaskiner.

 • Skäl att köpa
 • Motionscykel som stödjer både Zwift och Kinomap för virtuella träningspass (Bluetooth)
 • Bra hållare för mobil/surfplatta ovanför cykeldatorn
 • Justerbar sadel både vågrätt och lodrätt
 • Många träningsprogram inklusive pulsstyrda och wattstyrda program
 • Svänghjul 6,5 kg med magnetmotstånd
 • Stort plus för transporthjul och flaskhållare
 • Vikt 43,5 kg
 • Max användarvikt 150 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Kort garantitid på 1 år
 • Endast stöd för okodade pulsband på 5kHz

Titan Life Athlete B55 - Prisvinnare i budgetklassen

Titan Life Athlete B55 bild Titan Life Athlete B55 bild Titan Life Athlete B55 bild
ButikPris
4699:-Besök
4699:-Besök
5024:-Besök
5263:-Besök
5990:-Besök
 • Bästa budgetval enligt Pricerunner 2021

När Pricerunner testa motionscykeln så lyftes flera egenskaper fram som väldigt positiva. Sadeln ansågs vara extra bekväm och så även vid längre motionspass. Däremot var inte allt perfekt. Några saker som ansågs vara negativt var bland annat avsaknaden av en hållare för vattenflaska samt att displayen sakna bakbelysning.

Enkel träningsdator som inte innehåller några träningsprogram

Att träningsdatorn helt saknar träningsprogram kan för många vara direkt negativt men för andra kan det vara smidigt att bara sätta sig ned och köra ett träningspass. Datorn tillhandahåller däremot enklare funktioner där du kan ställa in önskad träningstid och distans. Den visar också annan träningsdata så som kaloriförbränning, distans, hastighet och din puls.

Motionscykeln har däremot en gedigen konstruktion som ger gott om inställningsmöjligheter för användaren. Både styre och den bekväma sitsen kan justeras så att det passar din kroppslängd men enligt flera källor så bör du inte vara längre än 185 cm. Bland annan kan du justera lutningen på styret men också flytta sitsen vertikal och horisontellt.

Likt de flesta andra modeller i budget- och mellanklassen så använder Titan Life Athlete B55 permanenta magneter som motstånd. Detta innbebär att motståndet regleras manuellt upp till 8 nivåer. Svänghjulet på 9 kg ger en tystgående och stabil samt jämnare padelrotation.

Vem bör köpa Titan Life Athlete B55? Prismässigt ligger motioncykeln i den högre mellanklassen och här finns betydligt smartare modeller att välja mellan. Men eftersöker du motionscykel som är extra enkel att använda så kan Titan Life Athlete B55 vara ett bra val. Vill du däremot få tillgång till träningsprogram och liknande funktionalitet så rekommen vi istället bäst i test vinnaren Hammer Ergo-Motion BT.

 • Skäl att köpa
 • Utsedd till bästa budgetval Pricerunner 2021
 • Extremt enkel träningsdator som saknar träningsprogram vilket kan vara en fördel för vissa användare.
 • 7 motståndsnivåer med permanent magnet
 • Svänghjul på 9 kg för jämnare gång och motstånd
 • Har en max användarvikt på 120 kg
 • Passar bäst till användare under 185 cm
 • Hållare finns till både mobil och surfplatta men blockerar displayen
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Finnlo Ergometer Exum 3 - Träningsdator i toppklass

Finnlo Ergometer Exum 3 bild
ButikPris
6499:-Besök
6499:-Besök
 • Bäst i test hos svenska Bäst-i-test 2017
 • Väldigt bra kundrecensioner

Även Finnlo Ergometer Exum 3 är en populär modell som har presterat bra i både oberoende test och vanliga kundrecensioner. Svenska Bäst-i-test har bland annat utnämnt modellen som testvinnare under 2017 och har även fått utmärkelsen ”bästa mellanklassmodell”.

Motionscykel som levererar under långvarig träning i både ergonomi och funktionalitet

Likt de bästa motionscyklarna på marknaden så använder Finnlo Ergometer Exum 3 också ett elektromagnetiskt bromssystem. Svänghjulet väger in på 8 kg och kan utmana även vid lite tuffare träningspass. Ett tyngre svänghjul ger också en mycket jämnare tramprörelse jämfört med lättare alternativ, speciellt om du vill köra lite tuffare pass.

Finnlo Ergometer Exum 3 har en extra stark konstruktion som klarar av användare upp till 150 kg. Motionscykeln är också utrustad med en mjuk gel-sadel för ökad komfort under långvariga träningspass. Både styre och sadel är justerbara för att kunna passa alla användare. Sadeln kan både höjas/sänkas men också skjutas i sidleds d.v.s. horisontellt.

Motionscykel med en fantastisk träningsdator

Testvinnaren Finnlo Ergometer Exum 3 är bland annat utrustad med en träningsdator som visar en rad olika mätvärden som t.ex. kaloriförbrukning, hastighet, tid, varv per minut, puls med mera. Träningsdatorn ger också dig tillgång till 18 olika träningsprogram för att variera träningen och på så sätt tappar du inte motivationen lika enkelt.

12 av dessa träningsprogram är vanliga berg och dalprofiler. Ett program är individuellt programmerbart. Fyra stycken program är så kallade pulsstyrda program som styrs med hjälp av din puls. Det sista programmet är ett helt vanligt hastighetsoberoende watt-program. När det gäller pulsprogrammen så kan du sätta fasta övriga gränser på 55%, 75%, 95% eller en gräns som du själv väljer.

Det är också värt att nämna att Finnlo kommer från samma märke som vårt val av bästa motionscykel, vilket är Hammer Sport AG.

 • Skäl att köpa
 • Bäst i test vinnare i oberoende test och toppbetyg från vanliga kundrecensioner
 • 18 olika träningsprogram, t.ex. 12 färdiga profiler och 4 pulsstyrda program
 • Motionscykel med fokus på ergonomi
 • Tillåter användare upp till 150 kg
 • Ryckfri och jämn tramprörelse med 8 kg tungt svänghjul
 • Pulsmätning på handtaget och även stöd för trådlösa pulsband
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Christopeit AL 2 - Bra budgetklass

Christopeit AL 2 bild Christopeit AL 2 bild Christopeit AL 2 bild
ButikPris
3999:-Besök
 • 4,3 av 5 stjärnor på Amazon DE efter att över 400 kunder testat motionscykeln
 • Närmare 5 av 5 stjärnor hos Sporttema efter över 60 kundomdömen

Christopeit AL 2 är en populär motionscykel som fått toppbetyg från vanliga konsumenter där egenskaper så som mjukgående, tystgående och träningsdator har lyfts fram som extra positivt. Det enda negativa vi har hittat är att manualen inte är den bästa men där har vissa butiker valt att själva skicka med en egen instruktionsbok vid beställning.

Bra träningsmaskin från tyska Christopeit Sport

Christopeit Sport är kanske inte det mest kända märket i Sverige när det gäller träningsmaskiner men tittar vi på andra sidan Öresund i Tyskland så är detta ett välkänt märke. Christopeit Sport har flera träningsmaskiner och motionscyklar som vunnit oberoende test eller som presterat i topp.

Motionscykeln Christopeit AL 2 är en storstäljare som erbjuder både bra träningsprogram och motståndsnivåer till ett vettigt pris. Motståndet är så kallat permanentmagnetiskt som garanterar en tystgående motionscykel och som kan ställas in med upp till 24 olika nivåer mellan 20 till 400 watt.

Något av det bästa är träningsdatorn som både är stor och tydlig med bakgrundsbelysning. Displayen har sex olika fönster som visar watt, kaloriförbrukning, pedalvarv per minut, puls, hastighet, tid, och distans. Du kan också välja mellan 17 olika träningsprogram varav vissa är förprogrammerade och så klart egna individuella program.

När det gäller konstruktion och det mekaniska så är Christopeit AL 2 i toppklass. Svänghjulet på 9 kg ger både utmaning till användaren men också betydligt jämnare gång. Övriga konstruktionen anses vara något av det bästa där flera kundrecensioner prisar byggkvalitén. Inställningsmöjligheter är också bättre än många andra konkurrenter med justerbar sits vertikalt och horisontellt. Det går också att justera både styret och sitsens lutning.

 • Skäl att köpa
 • 24 motståndsnivåer med 5 watt per steg (20 till 400 watt)
 • 17 olika träningsprogram, individuella, pulsstyrda program med mera
 • Ordentligt svänghjul på 9 kg som ger smidigare gång
 • Träningsdator med bakgrundsbelysning
 • Inbyggd handpulssensor
 • Tillåter användare upp till 150 kg
 • Bra med inställningsmöjligheter för både sits och styre
 • Hållare för surfplatta
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Masterfit TP200 - Billig motionscykel

Masterfit TP200 bild
ButikPris
6999:-Besök
 • Testvinnare hos svenska Bäst-i-test 2016
 • Bästa budgetval enligt danska Kondition.dk

Masterfit TP200 är en relativt billig motionscykel som har presterat bra i oberoende test både i Sverige men också utomlands. Modellen har bland annat plockat hem utmärkelsen ”bäst i test” när svenska Bäst i test testade motionscyklar under 2016. Även danska hemsidan Kondition.dk har prisat modellen för det låga priset och funktionaliteten.

Billig motionscykel med bra egenskaper och funktioner

Masterfit är ett välkänt märke som tillhandahåller en rad olika träningsmaskiner och träningsutrustning. Masterfit TP200 är en bra prispressad motionscykel för de som vill komma igång med kaloriförbränning hemma.

Motionscykeln erbjuder 32 stycken olika motståndsnivåer varav 16 är förinställda program. Modellen har också en modern display där du ställer in alla dina träningsönskemål. Vid skärmen hittar du även din träningsdata under träningspasset och där du kan se tydlig information så som t.ex. distans, tid med mera.

Testvinnaren är robust och kan användas av användare upp till 120 kg. Sitsen är också justerbar både vertikalt och horisontellt för att passa alla typer av användare. Däremot är det värt att poängtera att motionscykeln kräver montering som tar ungefär 60 minuter med de verktyg som medföljer.

Precis som de flesta andra motionscyklar i vårt bäst i test så är även denna modell utrustad med transporthjul för enklare transport i hemmet. Detta är givetvis väldigt tacksamt för dig som inte alltid vill ha cykeln ståendes framme.

Är detta den bästa motionscykeln? Kanske inte. Men för detta låga pris så är detta definitivt ett väldigt intressant val för de som håller hårt om pengarna.

 • Skäl att köpa
 • Tidigare bäst i test vinnare hos svenska Bäst-i-test 2016
 • Stort antal olika träningsprogram med 32 olika motstånd
 • Ordentligt svänghjul på 7 kg
 • Klarar av användare upp till 120 kg
 • Bra justeringsmöjligheter med t.ex. sadel
 • Inbyggda transporthjul
 • Inbyggd handpulssensor i handtaget
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så väljer du bästa motionscykeln för dig

köpguide så väljer du den bästa motionscykeln

En bra motionscykel behöver inte kosta en förmögenhet men däremot bör du hålla dig undan modeller från t.ex. lågprisbutiker. En alldeles för billig motionscykeln är inget som kommer hålla i längden och som dessutom oftast lider av en rad olika problem.

Ett väldigt vanligt problem med billiga motionscyklar är att själva tramprörelsen. När du trampar på så ska det kännas jämnt och fint med ett jämnt motstånd under hela rotationen av pedalerna. Ett ojämnt motstånd är något som snabbt blir väldigt störigt och är mer eller mindre helt obrukbart i längden.

Vårt tips är att investera i en motionscykel från ett känt märke där dessa problem oftast inte finns. Men det finns också andra aspekter att tänka på innan du väljer modell så som t.ex. träningsdator, motståndsteknik, konstruktion, inställningsmöjligheter med mera.

Mer om dessa funktioner och egenskaper du bör kika på innan ett köp hittar du här under.

Träningsdator – Hjärnan i motionscykeln

motionscykel träningsdatorDen bästa motionscykeln är ingenting utan en bra träningsdator och den ska helst inte vara alldeles för avancerad med hundra olika träningsprogram. En bra träningsdator ska ha rimligt antal olika träningsprogram så som t.ex. berg- och dal-program samt pulsstyrda träningsprogram.

Enligt oss är de pulsstyrda träningsprogrammen de allra viktigaste för att uppnå effektiv träning. Med ett pulsstyrt träningsprogram så anpassar sig motionscykelns motstånd automatiskt efter din egna maxpuls eller din förutbestämda pulsnivå. Så om din puls höjs över din maxpuls eller din bestämda pulsnivå så sänks motståndet automatiskt för att hålla sig inom ramen av din träning.

Detta innebär att du kan träna i olika pulszoner för att uppnå olika träningsmål så som t.ex. uthållighet, fettförbränning, kondition med mera. Genom att dela upp din träning i olika pulszoner så kan du inrikta din träning för att uppnå effektivare resultat.

 • Pulszon 1 (50 – 60% av maxpuls) – Förbättrad allmänhälsa
 • Pulszon 2 (60 – 70% av maxpuls) – Lågintensiv träning med ökad fettförbränning
 • Pulszon 3 (70 – 80% av maxpuls) – Perfekt för konditionsträning
 • Pulszon 4 (80 – 90% av maxpuls) – Tuffare konditionsträning med förbättrad syreupptagning
 • Pulszon 5 (90 – 100% av maxpuls) – Avsevärd förbättring av mjölksyratålighet

Om du söker efter ökad motivation till när du tränar så rekommenderar vi också att du väljer en motionscykel med stöd för populära träningsappen iConsole. Så som t.ex. bäst i test vinnaren Hammer Ergo-Motion BT kan du koppla upp maskinen till din surfplatta och sedan köra pass där du cyklar genom städer med hjälp av Google Streetview. Du kan också få ut extra data som annars inte visas på träningsdatorn och all sådan här teknik kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe.

Motståndssystem

motionscykel motståndDet finns flertalet olika motståndssystem att välja mellan men där de bästa motionscyklarna använder sig av elektromagnetiska bromsar. Med elektromagnetiska bromsar så regleras motståndet med hjälp av ström som matas igenom en elektromagnet. Detta har flera stora fördelar så som inget slitage och är dessutom det mest tysta alternativet.

Sen finns det också vanlig magnetbroms som är permanent där magneter förs närmare svänghjulet för att öka motståndet. Hur detta justeras ser olika ut beroende på modell och märke.

Det finns också bromssystem som använder friktion för att justera motstånd och detta ser vi vanligtvis på billigare motionscyklar samt spinningcyklar. Fördelen med denna teknik är att vi kan nå högre motstånd men nackdelarna är ökat slitage och högre ljudnivå.

Ett nytt typ av motståndssystem har också börjat dyka upp de senaste åren vilket är luftmotstånd. Precis som med magnetbromssystem så slipper vi slitage då vi endast använder luft, men nackdelen här är att de väsnas ganska mycket. Denna typ av motionscyklar är fortfarande ganska nya på marknaden och därför finns inga av dessa modeller med i vårt bäst i test. Men det är definitivt en intressant lösning och vi kommer hålla ett öga på dessa modeller framöver.

Konstruktion och inställningsmöjligheter

justering av sits på motionscykelKonstruktionen är givetvis väldigt viktig och speciellt om du är en stor person med mycket övervikt. Nu klarar de allra flesta motionscyklar av lite högre vikt och mellan 100 till 150 kg är inget ovanligt.

Är du en lång person upp emot två meter så ska du vara extra noga med att kolla upp hur stor motionscykel du behöver. Det är långt ifrån alla modeller som är byggda för så långa användare och därför är det bra om du kollar upp detta innan du gör ett köp.

När det gäller inställningsmöjligheter så ska du i alla fall se till så att sadeln kan justeras både horisontellt och vertikalt. Det krävs för att du ska kunna hitta en bekväm position att träna med under längre träningspass.

Transporthjul är också en ganska viktig detalj på en motionscykel och speciellt på modeller som väger en del. Även om planen inte är att flytta runt motionscykeln regelbundet så är det ganska tacksamt om modellen har hjul när det väl behövs. Det är trots allt närmare 50 kg som ska flyttas.

Din kroppslängd kan avgöra vilken motionscykel som passar

För de allra flesta personer så är ens kroppslängd inte ett problem när man ska välj ut en motionscykel. Är du däremot en längre person över 185 cm så är det inte helt säkert att alla modeller passar dig och då är storleken på cykeln extra viktigt. Detsamma gäller för personer som är extra korta jämfört med medelsvensson.

Nu har de allra flesta motionscyklar bra inställningsmöjligheter med både sadel och styre. Men det är inte säkert detta är tillräckligt om du är en längre person. Vårt bästa tips är att du kollar upp höjden på både sadel och styre innan du gör ett köp.

Det bästa hade givetvis varit om butiker och tillverkare själva hade skrivit ut minimum/maximal användarlängd på produkterna. Men det är tyvärr väldigt få modeller på marknaden som denna data/information inkluderas.


FAQ – Vanliga frågor om motionscyklar

 1. Vad är skillnaden mellan en motionscykel och spinningcykel?
 2. Hur är hopfällbara motionscyklar?
 3. Hur många kalorier förbränner en motionscykel?
 4. Vilka muskler tränas av motionscykel?

Vad är skillnaden mellan en motionscykel och spinningcykel?

Många verkar tro att det är ungefär samma sak mellan en motionscykel och en spinningcykel. Men faktum är att de två olika träningsmaskiner har olika träningsinriktningar. En spinningcykel är konstruerad för tuffare träningspass med högre intensitet, medans motionscykel är för mer lågintensiv träning under länge perioder.

Är du redan en vältränad person så finns det ingen anledning att köpa en motionscykel och ska då i stället titta på att köpa en spinningcykel. Är du en person som vill komma igång med motion och träning så är en bra motionscykel det bästa valet.

Hur är hopfällbara motionscyklar?

Hopfällbara motionscyklar är något som har börjat dyka upp de senaste åren men tyvärr är konstruktionen oftast alldeles för klent byggda. Tanken av att kunna fälla ihop en motionscykel är så klart väldigt smidigt men det är inget som idag fungerar så bra i praktiken. En stadig konstruktion med ett bra och ordentligt motstånd är några av de viktigaste egenskaperna på en motionscykel. Något som en hopfällbar modell inte kan leverera i dagsläget.

Hur många kalorier förbränner en motionscykel?

För att kunna räkna ut kaloriförbränning så behöver vi veta flera parametrar så som t.ex. motstånd, din vikt, hastighet med mera. En motionscykel förbränner allt från 200 till 500 kcal per 30 minuter beroende på hastighet och motstånd som används.

Vilka muskler tränas av motionscykel?

I princip alla muskler i underkroppen tränas när du tränar på en motionscykel så som t.ex. skinkor, lår, vader med mera. Är du överviktig så är cykling perfekt för att undvika knäproblem där annars t.ex. löpning hade satt onödig stress på knäna. Då cykling också aktiverar stora muskelgrupper som t.ex. låren så innebär det också att du förbränner kalorier effektivt.


Så valde vi ut bästa motionscyklarna

Bäst i test - cykellamporI detta bäst i test har vi kollat på modeller som har presterat bra i oberoende test i Sverige men även utomlands. Det finns flera väldigt intressanta modeller på marknaden och överlag så presterar de allra flesta modeller bra om vi går upp till prisnivåer närmare 5 000 kr.

Under 3500 kr så börjar vi hittar motionscyklar som inte alls är något nöje att använda under längre träningsperioder. Allt från ojämnt bromsmotstånd till modeller som slutar fungera efter ett tag. En bra prisnivå för en bra motionscykel ligger någonstans omkring 4 000 kr och uppåt. Pris har definitivt varit en avgörande faktor i testet.

Som vanligt när vi sammanställer våra bäst i test så har vi valt att både använda resultat från oberoende test och kundrecensioner. I det här fallet så finns det ett par modeller i testet som har många kundomdömen att använda oss av. Två exempel är bäst i test vinnaren Hammer Ergo-Motion BT och Christopeit Sport ET6 som har flera hundra kundrecensioner på Amazon.

Ett sammanställt betyg av både testresultat och kundrecensioner ger en bättre bild över hur produkterna presterar. Det är inte alls ovanligt att modeller presterar perfekt i testlabbet men som sedan inte alls levererar när slutkunden får testa produkten.

Vi har endast satsat på att ta med motionscyklar som använder magnetmotstånd i dagsläget. Det är helt enkelt det bästa systemet idag för motionscyklar. Hade det varit spinningcyklar så hade det varit tvärtom.

Uppdatering 2022 – Hammer Ergo-Motion BT behåller utmärkelsen testvinnare. Det är fortfarande den motionscykel som erbjuder bäst prestanda, egenskaper och funktioner för sitt pris. Möjligheten till att koppla upp enheten till tredjepartsprogram så som iConsole ovärderligt för att hålla igång i träningen regelbundet.

Däremot har det börjat dyka upp motionscyklar som är kompatibla med tredjepartsappar så som t.ex. Zwift och Kinomap. UB500 JTC Sport är en sådan modell som bland annat vunnit bäst i test hos Pricerunner 2022.

Källor

Bäst-i-test

Svenska bäst i test har ett test av motionscyklar som uppdateras regelbundet allt eftersom där tillkommer nya produkter ut på marknaden. Motionscyklar som har testats är bland annat Hammer Ergo-Motion BT, Finnlo Ergometer Exum 3, Masterfit TP200, Spirit Fitness CU800, Titan Life Athlete B55, Casall Infinity 1.3B, Casall Infinity 1.2B med flera.

Några av de saker man har tittat extra noga på är användarvänlighet, kvalitet, funktioner och prestanda. Prisvärdet är också en viktig aspekt i det hela och dyrare alternativ har en högre förväntan. Läs mer från deras test här.

Amazon

Amazon är enligt oss en av de viktigaste källorna till vårt test, förutsatt att där finns gott om kundrecensioner. Vi är övertygade om att vi får den bästa jämförelsen av produkter till vårt test om vi använder både resultat från oberoende test och kundrecensioner. Det händer då och då att vi ser att en produkt presterar bra i ett test men som sedan inte alls får speciellt bra kundrecensioner.

Vår bäst i test vinnare Hammer Ergo-Motion BT är ett typexempel på en produkt som både har presterat bra i oberoende test och fått bra kundrecensioner. Modellen har ett samlat betyg på 4,5 av 5 stjärnor hos tyska Amazon efter 75 kundrecensioner. Även Christopeit Sport ET6 motionscykel presterar i absoluta toppen när vi kollar kundrecensioner med ett samlat betyg på 4 av 5 efter hela 465 kundomdömen.

Pricerunner

Pricerunner har uppdaterat sin jämförelse för 2022 där de bland annat har testat UB500 JTC Sport, Spirit Fitness CU800, Christopeit Sport AL2, Masterfit TP200, Titan Life Bike B65 med flera. Testvinnare blev Sportgymbutikens egna modell UB500 JTC Sport. Läs mer här.

Andra källor

Danska Kondition.dk

Danska träningssidan kondition.dk har sammanställt en lista över de bästa motionscyklarna på marknaden varav Masterfit TP200 fick utmärkelsen ”bästa pris”. Andra modeller som också var med i listan var Abilica Stream Adventure, Spirit Fitness CU800, Abilica WinMag Cruise, InShape 500 med flera. Bäst i test fick modellen Abilica Stream Adventure med sin kvalitet och pris. Läs mer här.

Meduni.com

Tyska testsidan har gjort ett eget test på motionscyklar där bland annat vår testvinnare Hammer Ergometer Motion BT fick toppbetyg. Ett stort plus enligt Meduni är att modellen uppfyller kraven DIN EN 957-1 / 5t vilket gör den godkänd för medicinsk och rehabiliterings användning. Mer om det hittar du här.


Motionscyklar som inte längre är med

Nedan listar vi motionscyklar som inte längre är med i vårt bäst i test. Det kan finnas flera anledningar till varför vi har valt att plocka bort modellen men oftast har produkterna slutas säljas eller så har modellen blivit ersatt med något bättre.

Casall Infinity 1.2B - Toppbetyg

Casall Infinity 1.2B bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra kundrecensioner från kunder som testat
 • 4 av 5 i svenska Bäst i test

Casall tillverkar en rad olika modeller inom motionscyklar och Casall Infinity 1.2B är enligt oss den modell som levererar bäst egenskaper sett till priset. När vi kollar över vad kundrecensioner på nätet så ser vi att de allra flesta är väldigt nöjda med modellen. Även svenska butiken Sporttema har utsett motionscykeln till bäst i test vinnare.

Populärt instegsmärke med bra funktionalitet

Casall Infinity 1.2B är en bra motionscykel i mellanklassen som erbjuder en snygg och modern design som inte behöver gömmas undan för att du ska få besök i hemmet. Även själva displayen ser väldigt modern ut med den avskalade formfaktorn. Den bakgrundsbelysta skärmen visar data som t.ex. hastighet, varv per minut, tid, sträcka med mera.

Motionscykeln använder sig också av magnetmotstånd som är ljudfritt och som dessutom undviker onödigt slitage på konstruktionen. Konstruktionen är väldigt robust och klarar av användare upp till 150 kg. Enligt tillverkaren så är också denna modell framförallt anpassad för både kortare och längre användare. Rekommenderas personlängd är från 150 till 192 cm. Sadeln är också justerbar både vertikalt och horisontellt.

Casall Infinity 1.2B erbjuder 12 olika träningsprogram med upp till 16 nivåer av motstånd varav maxmotståndet är 550 watt, vilket är ett av de högsta i vårt bäst i test. Detta betyder så klart att denna motionscykel även passar bra till dig som vill kunna utföra lite tuffare pass.

Även denna motionscykel är utrustad med handpulssensor, strömadapter, transporthjul, plats för surfplatta eller smartphone med mera. Detta är enligt oss en av de bästa motionscyklarna just nu sett till pris och prestanda. Om modellen hade haft stöd för träningsappen iConsole så hade den fått ett högre betyg i vårt test.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kunder som har testat motionscykeln
 • Snygg och stilren design som gör att vi inte behöver gömma cykeln
 • 12 olika träningsprogram med 16 motståndsnivåer
 • Accepterar användare upp till 150 kg
 • Transporthjul, handpulssensor, strömadapter
 • Tydlig och snygg LCD-skärm som är bakgrundsbelyst
 • Finns även plats för läsplatta eller smartphone
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt