bästa måltidsersättning

Bästa måltidsersättningen 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Vill du göra hösten 2023 till en tid för förändring och hälsosammare vanor? Ett bra sätt att börja kan vara att införa hälsosammare matvanor och regelbunden träning för att nå din målvikt. Studier har visat att en kombination av måltidsersättning och fysisk aktivitet kan hjälpa till att uppnå en varaktig viktminskning. Så ta chansen att sätta nya hälsomål och påbörja hösten med en nystart!

Även om måltidsersättningar inte är hållbara över det långa loppet så är det ett bra verktyg för att bryta gamla och dåliga vanor. Dessutom ger snabba resultat också en ökad motivation. Så vilken är den en bästa måltidsersättningen för dig?

Vår sammanställning av bästa måltidsersättning för hösten 2023 är baserat på kundrecensioner, innehåll och pris per portion. Även antalet smaker har haft betydelse då smakvariation är viktigt för att upprätthålla motivationen. Vi har även tagit med särskilda produkter som lämpar sig till olika dieter så som t.ex. VLCD eller LCHF.

Diet Shake - Bästa VLCD måltidsersättning

Bästa valet
Diet Shake bild
ButikPris
269:-Besök
269:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor från 1000 användare som har testat produkten hos Svenskt Kosttillskott

Diet Shake har länge varit en stor kundfavorit för personer som sysslar man VLCD eller som bara vill ha en bra måltidsersättare. Kundomdömet hos t.ex. Svenskt Kosttillskott visar på att i princip alla kunder är nöjda med ett genomsnittsbetyg på 4,5 av 5 med över 700 stycken kundomdömen.

Även om priset är något högre per portion så anser vi att Diet Shake är den bästa måltidsersättningen på marknaden om du vill gå på VLCD eller bara vill dra ner på kalorierna.

Bra smaker och väldigt lite kolhydrater

Diet Shake är kanske lite dyrare än före detta vinnaren Allévo VLCD. Men Diet Shake har ett betydligt mindre innehåll av kolhydrater och kalorier vilket fungerar bättre för VLCD-diet. Men Diet Shake fungerar även som en helt vanlig måltidsersättning ifall du bara vill ersätta ett eller två mellanmål per dag.

En annan sak som gör detta till den bästa måltidsersättningen är antalet smaker. VLCD är redan en ganska hård och tuff diet att genomgå i några veckor, då underlättar det med bra fylliga smaker. Diet Shake finns i en rad olika smaker så som t.ex. choklad, apelsin, blåbär & vanilj, cappuccino, choklad & kokos, hallon, jordgubbar och jordgubb & banan. Något som gör Diet Shake något unik är de äkta bitar av choklad eller frukt som finns i shaken.

Dessutom erbjuder Svenskt Kosttillskott en smakgaranti där du kan skicka tillbaka en burk du inte är nöjd med och få pengarna tillbaka.

När det gäller antal kalorier per portion så är det 99 kcal ifall du väljer att blanda med vatten och här rekommenderas det att du använder väldigt kallt vatten. Ännu bättre blir det om du blandar din shake och låter den stå i kylen i ungefär 20-30 minuter. Det godaste är däremot att blanda med mjölk men då innebär det också det dubbla antalet kalorier.

Vinnaren har ett högt proteininnehåll på 14,3 g per portion som både mättar och ser till att du behåller din befintliga muskelmassa under dieten. Protein är det näringsämne som mättar mest per antalet kalorier.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kunder som har testat Diet Shake
 • Stort antal olika smaker som ger ökad variation
 • Produkten har också "smakgaranti" där du kan skicka tillbaka om du inte är nöjd
 • Väldigt lite kalorier per portion (97 kcal)
 • Högt proteininnehåll 14,1 gram
 • Innehåller också flera andra viktiga näringsämnen, vitaminer och antidoxidanter
 • Kan användas till både VLCD och som vanlig måltidsersättare
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Portioner15 st
Kalorier97 kcal
Protein14,1 gram
Kolhydrater5.9 gram
Fiber3,3 gram

Slim måltidsersättning - Bästsäljare

Särskilt rekommenderad
Slim måltidsersättning bild
ButikPris
449:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor hos Protein.se efter över 7 000 kundomdömen

Slim måltidsersättning säljs endast av svenska framgångssagan Protein.se som snabbt blivit en av de största aktörerna inom proteintillskott. Slim måltidsersättning är en av deras mest sålda proteinprodukter med över 7 000 verifierade kundrecensioner. Några egenskaper som ofta omnämns som extra positiva är smak, konsistens och själva innehållet.

Bästsäljande måltidsersättning med ett lågt pris per måltid

Måltidsersättaren Slim har snabbt blivit en av marknadens mest populära alternativ för både viktkontroll och viktminskning. Mest populär är den bland kvinnor men tittar vi på innehållet så finns det inget som talar för att produkten passar bättre till just kvinnor.

Tvärtom så fungerar måltidsersättningen minst lika bra till män som vill kunna ersätta upp till två måltider per dag. Varför en stor del kvinnor väljer att köpa just denna produkt kanske hänger ihop med själva marknadsföringen. 

Vi måste passa på att ge Protein.se lite beröm för alla intressanta smaker som finns att välja mellan. Är det något som får en att tröttna på måltidsersättning så är det begränsningen kring smaker. Några av de mest populära smakerna är choklad, jordgubb, chokladfudge, blåbär, päronsplitt med flera.

Om du är osäker kring vilka smaker som bäst passar dig så har du möjligheten att beställa mindre smakprover för att testa dig fram. Att lägga 400 kronor på en smak som inte passar en är inte speciellt roligt. Definitivt ett koncept som fler tillverkare borde ta efter så att konsumenter inte behöver sitta med 1 kg pulver som inte kan användas.

Hur ser då själva innehållet ut i måltidsersättningen? Vi tycker den är i klass med det vi ser från många andra tillverkare på marknaden. En portion innehåller ungefär 11 gram protein, 13 gram kolhydrater, 2 gram fett vilket resulterar i 120 kcal per portion om du blandar med vatten.

Väljer du däremot lättmjölk så stiger kalorioerna till ungefär 220 kcal. Men samtidigt får du i dig mer protein och så vidare. Måltidsersättningen är också berikad med 22 olika vitaminer och mineraler som är nödvändiga för hälsan.

Vem bör köpa måltidsersättningen Slim?

Det finns flera saker som utmärker produkten för dig som vill kunna ersätta ett par måltider per dag. För det första så är priset per måltid väldigt lågt jämfört med andra konkurrenter på marknaden. Pris per portion med vatten är endast ungefär 13 kronor. Det andra vi tycker utmärker produkten är smakalternativen som överträffar det mesta på marknaden.

 • Skäl att köpa
 • Lågt pris per portion (ungefär 13 kr)
 • Glutenfri och helt utan palmolja
 • Innehåller bra mängder med protein och endast 120 kcal per portion med vatten
 • Kan blandas med både vatten och mjölk. Vatten ger god smak men mjölk ger ännu bättre smakupplevelse
 • Rik på vitaminer och mineraler
 • Många smaker att välja mellan
 • Finns smakprover att beställa
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Portioner34 st
Kalorier123 kcal
Protein11,3 gram
Kolhydrater13,4 gram
Fiber0.7 gram

Allévo VLCD Diet 15 st - Bra för VLCD

Särskilt rekommenderad
Allévo VLCD Diet 15 st bild
ButikPris
199:-Besök
199:-Besök
 • Toppbetyg från befintliga kunder hos flera butiker

Om du verkligen vill kickstarta din viktnedgång så är VLCD-dieten det bästa sättet för att snabbt komma igång. Allévo har tagit fram ett par olika produkter som är speciellt framtagna för en lyckad VLCD-diet och finns i lite olika utföranden beroende på vad du föredrar.

Allévo Very Low Calorie Diet är en av de bästa måltidsersättningar för en lyckad VLCD-kost och uppfyller alla de krav som finns på näringssammansättning gällande VLCD.

Toppbetyg från kunder som har testat och billig per portion

Måltidsersättningen från Allévo är en av marknaden mest populära alternativ för VLCD-dieter och uppfyller alla de krav som finns gällande VLCD-kost. Men denna produkt kan du känna dig säker på att du får i dig precis vad din kropp behöver under de veckor du kör din diet.

Det bästa med Allévo är smakerna, men något ännu bättre är att produkten finns i en rad olika utföranden. Vanligtvis så brukar dessa måltidsersättningar endast finnas i pulver/shake-måltid, men Allévo har tagit steget längre genom introducera shake, smoothie och soppor.

En sak som gör VLCD-dieten extra jobbig vanligtvis, är nämligen avsaknaden av olika måltider och där har Allévo lyckats ta fram ett par olika varianter för att kunna variera ens måltider ytterligare. Variera smak är väldigt viktigt när man går på diet och med Allévo kan man nu också varierar konsistensen, vilket underlätta dieten något.

Nu finns det också en hel del smaker att välja mellan och några av dessa är jordgubb/blåbär, vanilj/mango, choklad, banan/jordgubb. För soppor så finns det purjolök/potatis och broccoli/basilika.

Allévo VLCD måltidsersättning är framtagen för att användas i upp till 3 veckor och sen rekommenderas det att man tar ett uppehåll. Du kan t.ex. ta ett uppehåll på ett par veckor och sedan gå på en 3-veckors-diet igen för att försöka gå ner ytterligare några kilon.

Varje portion get dig 110 kalorier och ska blandas med vatten, dessutom får du i dig alla de mineraler och vitaminer som kroppen behöver för att fungera. Väljer du att köra på shake så är detta utan tvekan en av marknadens billigaste måltidsersättning.

 • Skäl att köpa
 • Finns som shake, smoothie och soppa
 • Gott om smaker att välja mellan
 • Speciellt framtagen för VLCD-diet
 • 110 kcal per portion
 • Ersätter alla måltider upp till 3 veckor på VLCD
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Weider Vegan Diet Meal - 100 % veganskt

Särskilt rekommenderad
Weider Vegan Diet Meal bild
ButikPris
289:-Besök
289:-Besök
 • 3,7 av 5 på Amazon UK efter 30 kunder testat måltidsersättningen
 • 3,6 av 5 hos Gymgrossisten efter 25 kundomdömen

Veganska måltidsersättningen från Weider har fått bra kundrecensioner både utomlands och i Sverige. Smaken kanske lämnar lite att önska men enligt många konsumenter är detta den bästa ut av flera veganalternativ på marknaden.

100 % vegansk måltidsersättare

Precis som med laktosfria alternativ så är det ganska ovanligt med produkter som är veganska då proteinet oftast kommer från vassleprotein (mjök). Däremot är Weider Vegan Diet Meal 100% vegansk då tillverkaren har valt att använda växtbaserat protein från ärtor. Bästa valet för dig som förespråkar en vegansk livsstil.

Så vad innehåller då en portion? Jämför vi med andra måltidsersättningar i vårt bäst i test så klassar Vegan Diet Meal in i toppen gällande lågt kolhydratinnehåll och mängden protein. Med en portion på 30 gram (124 kcal) får du i dig 21,5 g protein och endast 1,8 g kolhydrater. Det enda negativa vi ser med produkten är att det endast är 1,4 g fiber per portion men troligtvis väger den höga proteinhalten upp det.

Produkten fungerar perfekt till dieter som VLCD och LCHF där det låga kolhydratinnehållet är i fokus. Weider Vegan Diet Meal passar minst lika bra som måltidsersättning för mellanmål eller varför inte direkt efter träningspasset för att stimulera proteinsyntesen (muskeltillväxt).

Förutom de mest vanliga tillskotten så är produkten även berikad med både vitaminer och mineraler så som t.ex. zink, järn, magnesium med mera. När det gäller smaker så finns det flera intressnta val som t.ex. Bär Mix, choklad, cappuccino, mango, pina colada och vanilj.

Bästa måltidsersättning för dig som värdesätter veganskt och som inte vill betala för mycket per portion. Tittar vi på dagens priser under 2022 så hamnar en portion på ungefär 11,50 kr.

 • Skäl att köpa
 • Anses vara en av marknadens bästa måltidsersättningar för veganer
 • Hög proteinhalt (ärtprotein) på 21,5 gram per portion
 • Extra lågt kolhydratinnehåll på 1,8 gram per portion
 • Många olika smaker: Mango, choklad, cappuccino med flera
 • Passar dieter som VLCD, LCHF eller som helt vanlig måltidsersättare
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Portioner25 st
Kalorier124 kcal
Protein21,5 gram
Kolhydrater1,8 gram
Fiber1,4 gram
Fett2,6 gram
Veganskt proteinJa (ärtprotein)

Naturdiet Drinkmix VLCD - Bra VLCD alternativ

Naturdiet Drinkmix VLCD bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat Naturdiet måltidsersättning

Naturdiet från Friggs är en annan väldigt populär måltidsersättning för VLCD-diet och är godkänd för att helt ersätta alla eller några måltider under en dag. Denna produkten har länge varit en stor favorit för många som har valt att testa VLCD under ett veckor och är en perfekt måltidsersättning för att kickstarta sin viktnedgång på en gång.

Måltidsersättning som är godkänd för VLCD

För att tillverkare ska få sälja måltidsersättning för VLCD så måste produkten följa särskilda livsmedelslagstiftning d.v.s. produkten måste innehålla rätt näringssammanställning som predikas av EU och Livsmedelsverket. Friggs Naturdiet Drink Mix följer dessa krav på näringsämnen och du kan känna dig säker på att du får i dig rätt mängd mineraler samt vitaminer.

Gällande VLCD så gäller fem påsar för kvinnor och sex påsar för män per dag för att säkerställa så att kroppen får rätt mängd näringsämnen för att fungera. Produkten kan också användas för att ersätta enstaka måltider under dygnet.

Du gå 3 veckor på Naturdiet och sedan bör du införa ett uppehåll med att äta normal kost. Så klart kan du påbörja en ny dietperiod efter ett par veckor på vanlig kost, men det är värt att nämna att denna måltidsersättning endast är tillför friska överviktiga personer.

Varje portion innehåller 110 kcal och är avsedd för att blandas i helt vanligt kranvatten, den är också lättblandad utan några klumpar. Friggs Naturdiet för VLCD finns i lite olika smaker och de två vanligaste smakerna är choklad och sen choklad/banan, där den senaste är den mest populära.

 • Skäl att köpa
 • Godkänt för VLCD-diet
 • Flera olika smaker, choklad/banan är mest populärt
 • 110 kcal per portion
 • Vid VLCD så ska kvinnor äta 5 påsar per dag och män 6 påsar
 • Ersätter alla eller enstaka måltider
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Diet Protein - Måltidsersättning för viktkontroll

Diet Protein bild
ButikPris
249:-Besök
249:-Besök
 • Toppbetyg – 4,3 av 5 efter 70 kundrecensioner på Svenskt Kosttillskott

Diet Protein är Svenskt Kosttillskotts egna måltidsersättning och är en av marknadens mest populära alternativ för viktkontroll. Den är väldigt prisvärd med en kostnad på under 10 kr per portion och har dessutom fått toppbetyg bland befintliga kunder som använder produkten regelbundet.

Populär måltidsersättning som du kan prenumerera på?

Det är inget snack om att Svenskt Kosttillskott är en väldigt stor och populär aktör på marknaden inom kosttillskott och framförallt måltidsersättningar. Deras egna Diet Protein måltidsersättning har en lite mer krämig konsistens, vilket också gör att proteinet samt mineraler och vitaminer tas upp i en jämn takt.

Perfekt för pulverdiet där måltidsersättningen tas upp och långsamt så att blodsockret inte påverkas lika enkelt. Dessutom får du också känslan av att inte känna dig hungrig lika snabbt som med andra produkter på marknaden. Enligt många på nätet så ger denna måltidsersättning en perfekt mättnadskänsla. Diet Protein innehåller nämligen fiber som sväller i magen.

Diet Protein måltidsersättning passar bäst som ett komplement till den vardagliga kosten och där du byter ut ett eller flera mellanmål per dag. Likt bästa måltidsersättning för VLCD-diet så innehåller denna produkt rikligt med protein d.v.s. 16 gram per portion. Då måltidsersättningen innehåller högt proteininnehåll och väldigt lite kolhydrater så passar detta bra med dieter som t.ex. LCHF och GI med flera.

Om du är laktosintolerant så fungerar denna måltidsersättning perfekt för dig och varje portion innehåller endast 0,8 gram mjölksocker.

 • Skäl att köpa
 • 92 kcal per portion
 • Innehåller fiber som sväller i magen och på så sätt skapar en bra mättnadskänsla
 • Passar bra för laktosintoleranta
 • Bästa måltidsersättningen för viktkontroll och gå ner i vikt
 • Drick 1-3 portioner per dag
 • Smaker Choklad/vanilj, jordgubb/banan
 • Billig måltidsersättning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Self Omninutrition Diet Meal - Laktosfri & glutenfri

Self Omninutrition Diet Meal bild
ButikPris
216:-Besök
269:-Besök
 • Bra kundomdömen från svenska konsumenter

Måltidsersättningen Diet Meal är för dig som önskar laktosfri och glutenfri ersättare. Något som fortfarande är ganska ovanligt när det gäller denna typ av produkter. 

Laktosfri måltidsersättning för ersättning av enstaka måltider

Diet Meal från Self Omninutrition är en laktosfri måltidsersättning med väldigt lite kalorier (92 kcal) och extra lågt kolhydratinnehåll (1,25 gram). En portion innehåller också 15g protein från vanligt vassleprotein (mjölk). Vanligtvis innehåller vassleprotein laktos men i det här fallet har proteinet troligtvis renats genom att plocka bort mjölksocker och fett för att åstadkomma laktosfritt.

Förutom protein som mättar så innehåller Diet Meal mättande fiber och är också vitaminberikad med vitamin C, koppar, zink, krom, jod med många andra.

Läser vi dosering så rekommenderas endast en daglig portion som kan ersätta en måltid om du äter varierad kost. Detta är alltså ingen måltidsersättning som kan användas och ersätta flera måltider per dag. Ett mellanmål går däremot bra. Kör du t.ex. VLCD- eller LCHF-diet är detta ett utmärkt val då det i prinip inte innehåller några kolhydrater.

 • Skäl att köpa
 • Måltidsersättning som är laktosfri och glutenfri
 • Extra lågt kolhydratinnehåll på 1,25 gram
 • Hög proteinhalt på 15 gram per portion
 • Berikad med många vitaminer
 • Extrakt av grönt kaffe och fikonkaktus
 • Låg fetthalt på endast 2 gram
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Portioner20 st
Kalorier95 kcal
Protein15 gram
Kolhydrater1,25 gram
Fett2 gram
Fiber5 gram
LaktosfriJa
GlutenfriJa

Diet Bar - Måltidsbar

Diet Bar bild
ButikPris
219:-Besök
219:-Besök
 • Väldigt positivt kundomdöme hos Svenskt Kosttillskott

Diet Bar är en ny produkt för 2022 från Svenskt Kosttillskott som har fått bra kundomdömen. Både smak och konsistens är det som utmärker sig mest när vi läser kundomdömen hos Svenskt Kosttillskott. I skrivandes stund har produkten ett samlat kundomdöme på 4,3 av 5 stjärnor.

Måltidsbar med låg sockerhalt och lite kalorier

Börjar du tröttna på att ständigt dricka och göra pulvershakes? Då kan Diet Bar måltidsbar var ett bra komplement för ökad variation. En måltidsbar är också betydligt smidigare att ha med sig på resande fot då du slipper släpa med både shaker och pulver. Givetvis behöver inte baren ersätta alla dina shakes men en ökad konsistens- och smakvariation kan underlätta dieten.

Diet Bar måltidsbar har relativt få kalorier och låg sockerhalt. Sockerhalten är däremot inte tillräckligt låg för särskilda dieter som t.ex. LCHF eller VLCD. Men för vanliga dieter där du endast beräknar antalet kalorier så är denna måltidsbar utmärkt. Den innehåller också alla viktiga vitaminer och mineraler som kan vara en bristvara vid kaloriunderskott.

Nu är Diet Bar en ny produkt på marknaden 2022 från Svenskt Kosttillskott och i dagsläget finns det endast två smaker, choklad och blåbär. Läser vi kundomdömen så överraskar både smak och konsistens. Favoriten verkar vara just blåbär men även chokladsmaken verkar vara på topp. Stort plus är faktiskt möjligheten till att köpa ett blandpack.

Vem bör köpa Diet Bar? Innehållsmässigt är Diet Bar utmärkt för ersättning av mindre måltider under dagen eller när suget kommer krypandes. Det är däremot ingen måltidsersättare för speciella dieter så som t.ex. LCHF och VLCD. Räknar du kalorier kan vi varmt rekommendera Diet Bar.

 • Skäl att köpa
 • En måltidsbar som ersätter mindre måltider
 • Lågt koloriinnehåll
 • Relativt låg sockerhalt (ej lämplig för VLCD eller LCHF)
 • Passar utmärkt till dieter där du beräknar kalorier
 • Både tillsatta vitaminer och mineraler
 • Två smaker, choklad och blåbär
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Portion45 gram
Kalorier154 kcal
Protein14 gram
Kolhydrater15.8 till 17,6 gram
Fiber0,2 gram
VitaminerJa
MineralerJa

Core Frukost Meal - För frukost och mellanmål

Core Frukost Meal bild
ButikPris
109:-Besök
109:-Besök
 • 4,3 av 5 stjärnor efter 100 kundomdömen hos Svenskt Kosttillskott

Äter du en onyttig frukost eller har inte tid att göra en näringsrik frukost på morgonen? Då kan Core Frukost Meal vara en bra måltidsersättare för dig som vill något nyttigare på morgonen. Produkten har fått ett väldigt högt genomsnittsbetyg på 4,3 av 5 från användare som testat Core Frukost.

Ett snabbare och smidigare sätt för en näringsrik frukost

Många har problem med att äta nyttigt eller ens hinna äta en frukost på morgonen och det är här Core Frukost Meal kommer in. Detta är alltså ingen shake för någon anpassad diet likt VLCD eller liknande. Däremot fungerar Core Frukost Meal bra som måltidsersättare för både frukost och vanliga mellanmål under dagen.

Fokuset med denna produkt är att erbjuda ett enklare sätt för att få i sig alla de viktigaste näringsämnena under frukost och mellanmål. Shaken innehåller en hög proteinhalt och fiber som ger dig en långvarig mättnadskänsla men också energi. Produkten innehåller också havremjöl som ger den där lena och fina konsistensen som en bra måltidsersättnings shake ska ha. Konsistensen kan variera något beroende på om du väljer vatten eller mjölk när du blandar.

En portion innehåller 195 kcal med 20 g protein, 2,8 g fiber, 16 g kolhydrater,  5,5 g fett och flera andra viktiga vitaminer som t.ex. Vitamin C och D3. En annan sak som produkten innehåller är också en aktiv bakteriekultur som enligt studier ska förbättra ens tarmflora. Det sägs också att vårt immunförsvar styrs till största del av vår bakteriekultur i magen, men det är något som forskas på än idag.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kunder som testat måltidsersättningen för frukostar och mellanmål
 • Hög protein- och fiberhalt som mättar länge
 • Rikt på vitaminer och hälsosamma bakterier
 • Kan blandas på både vatten och mjölk
 • Måltidsersättare för både frukost och vanliga mellanmål
 • Fri från gluten och tillsatt socker
 • Väldigt lite laktos
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Kalorier per portion195 kcal
Fett5,5 gram
Kolhydrater16 gram
Fibrer2,8 gram
Protein20,1 gram
Krom40 ug
Tillsatta bakterierJa

Guide till lyckad viktnedgång med måltidsersättning

guide måltidsersättning

Måltidsersättningar har visat sig vara väldigt effektiva i flera kliniska studier och det finns en mängd olika upplägg eller dieter man kan följa för att snabbt uppnå ett bra resultat. Vissa väljer att följa dieter som VLCD ”Very Low Calorie Diet” eller helt vanlig LCD ”Low Calorie Diet”, andra föredrar att börja långsamt genom att ersätta en eller två måltider om dagen.

Lästips: Därför är måltidsersättning så effektivt vid påbörjad viktnedgång

Vad som passar dig bäst är egentligen upp till dig och dina mål. Vissa personligheter har väldigt enkelt för att följa ganska så hårda dieter som t.ex. VLCD och LCD. Medans andra personer har stora problem med att göra för stora justeringar på en kort period och då är det bättre att hitta någon som inte är lika aggressivt.

Givetvis kan man prova köra någon av dessa dieter och se om du klarar av det, annars är det bara till att tänka om och prova något enklare.

Det finns gott om olika måltidsersättningar att välja på, allt från smoothies till chokladshakes rika på protein. Protein är viktigt för att bibehålla kroppens muskler under diet och är också det bästa för att hålla sig mätt längre perioder.

Så vilken diet eller måltidsersättning är bäst för dig? Läs igenom hela vår guide där vi besvarar de mest vanliga frågorna kring diet och måltidsersättningar.

Vilken typ av måltidsersättning är bäst för dig?

Det hänger på vilken diet du vill följa och även vilka resultat du vill uppnå, samt vilken tidperiod. Det kan också vara så att du bara vill byta ut en måltid under dygnet och då rekommenderar vi en måltidsersättning med lite mer kalorier.

Att följa dieter som t.ex. VLCD eller LCD kräver ganska stor omställning på en gång och är ganska krävande. Du får däremot snabba resultat och viktnedgången är nästan omedelbar och några kilon försvinner redan första veckan.

Vill du följa dieter som VLCD så behöver du hitta måltidsersättning med väldigt lite kolhydrater och kalorier. VLCD är en väldigt hård diet där du inte få äta mer än 800 kalorier per dag och inte heller under 450 kalorier per dag. Med ett sådant stort underskott så rasar de flesta i vikt över ett par veckor och det är inte alls ovanligt att vissa personer tappar upp emot 4-5 kg första veckan. Mycket är vatten men mycket är också fett. Läs mer om hur VLCD-dieten fungerar längre ner i artikeln.

Sen finns det måltidsersättning som framförallt är framtaget för viktkontroll och då innehåller de oftast lite mer kalorier än måltidsersättning för VLCD. Vanligtvis så innehåller en måltidsersättning av denna typ innehåller ungefär 200 kcal och överstiger inte 250 kcal.

För att en måltidsersättning ska få marknadsföras som en måltidsersättning för viktkontroll så måste innehållet uppfylla de krav Livsmedelsverket har satt upp. Precis samma regler gäller för måltidsersättning för VLCD- och LCD-dieter.

Så beroende på vad du är ute efter så måste du välja rätt typ av måltidsersättning, så att din kropp får rätt mängd näringssammansättning vid varje måltid och så att det är anpassat efter vilken diet du ska följa.

VLCD bästa dieten för snabbast resultat – Särskild måltidsersättning

När man följer VLCD så vill man gärna uppnå ett stadie som kallas för Ketos (ketosis) och det är när kroppen går över till att förbränna fett till energi på ett optimalt sätt. Vanligtvis så förbränner kroppen kolhydrater som främsta energikälla, men i ketos så bränner kroppen fett i stället.

För att uppnå ketos så behöver man äta så lite kolhydrater som möjligt så att kroppen går över till att bränna fett i stället för kolhydrater. Därför finns det särskilda måltidsersättningar bara för VLCD-dieter och dessa har en optimerad näringssammansättning för denna lågkaloridiet.

VLCD är en av de tuffaste dieterna i dagsläget och har också ett väldigt lågt energiinnehåll som helst ska ligga under 800 kcal per dag. När man följer denna typ av diet så är dessa måltidsersättningar speciellt framtagna med rätt typ av ämnesinnehåll och därför är det extra viktigt att man inte hoppar över något mellanmål. Följ de anvisningar som finns på måltidsersättningen.

Det bästa med VLCD är att du får snabba resultat direkt och när du går in i Ketos så försvinner även hungern. Det går däremot inte att fuska när det gäller denna dieten, för då är risken stor att du kommer ur Ketos och då blir dieten plötsligt väldigt jobbig.

När man påbörjar sin diet med VLCD måltidsersättning så kan det ta lite olika lång tid för att uppnå optimal Ketos, för vissa tar det bara 2-3 dagar medans andra kan få vänta 4-6 dagar. Det är inte förrns glukosen är slut som kroppen börjar producera ketoner.

VLCD är ingen diet som du kör under flera månader, utan är endast avsedd för att köras ungefär 3-6 veckor d.v.s. i perioder. Efter att du har slutfört VLCD-dieten så är det bra om man har en plan på hur man ska fortsätta sin viktnedgång eller viktkontroll.

De flesta väljer att börja äta ganska normalt igen, men lite nyttigare än förut. De flesta väljer däremot att införa ”vanlig” måltidsersättning som kanske byter ut ett eller två mellanmål under dagen. Denna typ av måltidsersättning innehåller lite mer kalorier och har en annan typ av ämnessammansättning än de som finns för VLCD.

Träna under diet med måltidsersättning?

Träna under diet med måltidsersättningOm du äter måltidsersättning eller har påbörjat en ganska så tuff diet som t.ex. VLCD, så ska du försöka hålla igång någon form av träning. De flesta studier och forskare är överens om att träning är bra och även om du går på lågkaloridiet så är det rekommenderat att du tränar.

När du går på VLCD och äter 800 kcal per dag, så kan det vara ganska tufft att behöva träna. Oftast har man väldigt låg energi och har inte speciellt mycket ork, men trots detta så bör man försöka träna. Om det känns väldigt tufft så kan du dra ner på träningsintensiteten och inte ställa alldeles för höga krav.

Anledningen till varför du ska fortsätta eller börja träna trots att du äter väldigt lite kalorier, är för du ska aktivera din muskelmassa. På så sätt signalerar du kroppen att du fortfarande behöver muskelmassan och undviker att du tappar för mycket muskelmassa. Du behöver däremot inte överdriva träningen då du ligger på ett underskott av kalorier och kan på så sätt inte bygga muskler effektivt.

Gå ned i vikt med måltidsersättning utan att träna

gå ned i vikt utan att träna med måltidsersättning2Det är ganska många personer som tror att om man bara tränar så går man ner i vikt. Men det stämmer inte riktigt och mycket handlar om hur mycket kalorier vi stoppar i totalt över hela dygnet. De flesta är överens om att äta mindre kalorier totalt per dygn är det bästa sättet för att gå ner i vikt och så klart ger träning en viss effekt.

Men äter man mycket dålig mat under dygnet så kommer inte träning räcka för de allra flesta personer. 30 minuter ganska tuff rodd är ungefär 350 kcal och det är fortfarande mindre än en Delicato chokladboll. Om du verkligen vill gå ner i vikt så är kosten det allra viktigaste för att kunna komma i form relativt snabbt.

Det finns inga krav på att köra tuffa dieter som VLCD och vill man har något som fungerar även i framtiden så är ett eller två måltidsersättningar perfekt. Om du ersätter två mellanmål per dag med måltidsersättning så är chansen stor att du sparar in omkring 300 till 500 kcal per dag. Bara genom att byta ut ett par måltider på en dag, så har du förbränt mer än 30 minuter roddmaskin.

Det bästa resultatet kommer av att kombinera både bättre kost och så klart träning. En bättre hälsa och en lägre vikt är en långtidssatsning för framtiden och då är det bra att införa nya bättre vanor för livet.


FAQ – Vanliga frågor om måltidsersättningar

 1. Vilken måltidsersättning är bäst egentligen?
 2. Vad blir resultatet av att äta måltidsersättning?
 3. Finns det laktosfri måltidsersättning?
 4. Finns det vegansk måltidsersättning?
 5. Finns det måltidsersättning utan socker?

Vilken måltidsersättning är bäst egentligen?

Det som avgör vilken måltidsersättning som passar dig bäst hänger på vad du försöker uppnå eller om du följer någon specifik diet. Vill du gå ner i vikt så finns det flera bra måltidsersättningar som innehåller lite kolhydrater med lite högre proteinhalt. Vill du bara behålla vikten d.v.s. viktkontroll finns det bra alternativ också som innehåller lite mer kolhydrater.

Vad blir resultatet av att äta måltidsersättning?

Den övervägande majoriteten som tar måltidsersättning har oftast som mål att gå ner i vikt. Men många vill också bara hålla sin nuvarande vikt och genom att ta måltidsersättning får du full kontroll på antalet kalorier som kroppen får.

Finns det laktosfri måltidsersättning?

Det finns laktosfria måltidsersättningar men de är ganska ovanliga då de flesta produkter använder vassleprotein från mjölk. Men produkter som Self Omninutrition Diet Meal är bland annat laktosfritt.

Finns det vegansk måltidsersättning?

Visst finns det vegansk måltidsersättning men precis som med laktosfritt är det inte speciellt vanligt. Ett exempel är bland annat Vegan Diet Meal från Weider som är 100% veganskt proteinpulver.

Finns det måltidsersättning utan socker?

Att helt komma ifrån socker är svårt då de flesta alternativ i alla fall innehåller lite kolhydrater. Men vill du minimera socker ska du kolla på antalet kolhydrater och tillsatt socker. Många måltidsprodukter innehåller ungefär 5-10% kolhydrater som ändå är väldigt lågt.


Så valde vi ut bästa måltidsersättning till vår jämförelse

Bästa måltidsersättning 2023 Det finns egentligen inte bara en vinnare när det gäller måltidsersättningar då de har olika användningsområden. Ska du t.ex. gå på en lågkolhydratkost så fungerar inte alla måltidsersättningar då många innehåller för mycket kolhydrater och speciellt inte om du vill uppnå ketos med t.ex. VLCD-diet.

Vi har försökt att precisera/utmärka vad de olika produkterna fungerar bäst till i vår sammanställning av bästa måltidsersättningen. Mycket hänger på vad du själv vill uppnå när du börjar med måltidsersättning och även om du inte vill gå ner i vikt så kan dessa måltider vara aktuella. Speciellt för dig som kanske inte riktigt hinner äta en stadigt och nyttig frukost på morgonen. Eller varför inte på lunchen?

Vi har i den här guiden använt oss av framförallt kundomdömen för att kunna hitta bra produkter men också för att det helt enkelt inte finns några oberoende tester kring ämnet. Men vi har också tagit hänsyn till vad vi tror besökaren är ute efter, vilket oftast är viktnedgång eller viktkontroll. Pris har varit en viktig faktor men också utbudet av smaker.

Smak är oftast väldigt individuellt och därför är det extra viktigt att det finns flera smaker att välja mellan. Men också så att det finns lite variation ifall man vill kunna äta måltidsersättningen under längre perioder. Annars är risken stor att du kommer tröttna ganska snabbt.

På senare år har det även börjat dyka upp både laktosfria och veganska alternativ för de som kräver en specialanpassad kost. Veganskt protein har ökat ganska markant de senaste åren men är fortfarande ganska ovanligt när det gäller måltidsersättning och andra kosttillskott. Vi har däremot valt att ta med ett par alternativ i vår jämförelse.

2023 – Under vintern 2023 har vi lagt till en ny måltidsersättning som har tagit marknaden med storm de senaste åren vilket är Slim måltidsersättning från svenska Protein.se. Enligt tillverkaren själva så är det deras bästsäljare och tittar vi på antalet kundrecensioner så verkar det stämma till 100%. Dessutom är produkten kanske den mest prisvärda alternativet med en kostnad på endast 13 kr per portion.

Källor, studier och forskning

Konsumentomdömen 2023

Vi har använt oss av konsomentomdömen från svenska butiker i den här jämförelsen. Däremot har vi försökt hålla oss till produkter som faktiskt har lite kundomdömen vi kan använda oss av. En produkt som bara har några få kundrecensioner är inget vi har valt att använda oss av då det inte ger en tillräckligt tydlig bild över hur användare uppfattar produkten.

Men många av de måltidsersättningsprodukter vi har med i testjämförelsen har antingen flera hundra eller tusen kundrecensioner hos både butiker och marknadsplatser. Detta har varit oerhört viktigt när vi valt ut produkter.

Livsmedelsverket

Läs mer om vad LCD och VLCD-produkter måste innehålla för att få säljas som måltidsersättning för denna typ av dieter. Man bör följa de riktlinjer som Livsmedelsverket kommer med, då de följer den senaste forskningen om kost. Dessutom finns där riktlinjer på EU-nivå gällande krav på näringsinnehållet i VLCD-produkter. Livsmedelsverket.

Läkartidningen

En intressant artikel om hur utbudet av olika företag och måltidsersättning ökar på den svenska marknaden. De tar upp en hel del intressanta punkter gällande viktnedgång och pulverdieter, men också hur träning samt motion påverkar resultatet. Likt de flesta andra experter inom dieter och bantning så efterfrågas ytterligare forskning gällande denna typ av produkter. Läkartidningen.

Karolinska Institutet

Karolinska Institutet visar att forskningen gällande högproteinkost visar flera positiva effekter på de som går av dieter och som ska börja äta normalt igen. Högproteinkost har en positiv påverkan för att motverka den viktrekyl som gärna uppkommer när någon börjar äta normalt igen efter dieten. Forskningen visar på att måltidsersättning med högt proteininnehåll efter dieten är en viktig del i det hela för att motverka snabb viktuppgång. Karolinska Institutet.


Borttagna produkter

Här hamnar tidigare produkter som varit med i vår jämförelse över bästa måltidsersättningar. Antingen har produkten utgått från tillverkaren eller så har de blivit ersatta av något bättre.

Nutrilett Quick Weightloss - Bra för viktkontroll

Nutrilett Quick Weightloss bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,4 av 5 hos Svenskt Kosttillskott

De flesta personer känner nog till varumärket Nutrilett och är troligtvis det märke som är mest känt för sina produkter inom pulverdieter. En av deras mer populära produkter inom måltidsersättning är Nutrilett Quick Weightloss som säljs i storpack på 25 portioner.

Nutrilett – Ett populärt märke

Nutrilett är verkligen en gammal aktör inom pulverdieter/måltidsersättningar och är kanske något som känns extra säkert för de som vill prova på denna typ av produkter. Nutrilett Quick Weightloss är godkänd för att användas under VLCD-dieten eller liknande lågkaloridieter, men kan också användas för att ersätta enstaka måltider under dygnet.

Varje portion innehåller likt vinnaren Diet Shake en bra mängd protein (12 gr) per portion, men innehåller något högt kolhydrat innehåll för optimal VLCD. Det är också därför som vi anser att denna måltidsersättning passar bättre som viktkontroll än just VLCD. För dig som är på jakt efter en bra måltidsersättning för att ersätta en eller några mellanmål under dagen så är Nutrilett ett perfekt val.

Några av de smaker som finns tillgängligt är banan/karamell, choklad och vanilj. Vi hade dock önskat att det även fanns jordgubb eller liknande i denna storpack, men det finns endast i de mindre paketen på 15 portioner. Varför vet vi inte.

Smaken och konsistensen påminner mycket om en vanlig milkshake eller liknande och smakar som bäst med väldigt kallt vatten.

 • Skäl att köpa
 • Perfekt för viktkontroll, ersätt ett par mellanmål per dag för att gå ner i vikt
 • En portion innehåll 110 - 112 kcal
 • 12 gram protein per portion
 • Säljs i storpack på 25 portioner
 • Toppbetyg från användarna
 • Smak och konsistens påminner om helt vanlig milkshake
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt