Test av Wake-up light – Gryningssimulator

Test av wake-up lampor

Wake-up light har bara på några år blivit en väldigt populär pryl för att lindra de där riktigt trötta morgnarna och detta görs genom att helt enkelt simulera en soluppgång. Genom att simulera en soluppgång med hjälp av ljus och ljud ungefär 30 minuter innan klockan ringer, så vaknar du till gradvis och ska på så sätt vakna piggare.

Många kundrecensioner vittnar om att de helt har slutat använda snooze-funktionen på morgonen, detta då de vaknar utvilade och pigga. Effekten från dessa soluppgångssimulatorer är också kliniskt bevisade och märken som Philips erbjuder också en 60 dagars nöjdhetsgaranti på sina wake-up lights. Skulle den inte fungera för dig så kan du helt enkelt lämna tillbaka den.

Vi har gått igenom ett stort antal test och produkter i jakten på den bästa wake-up lampan och har kommit fram till några alternativ som har fått toppbetyg. Något som är extra tydligt är att Philips är det märke som har satsat hårdast inom denna produktkategori. De har en rad olika modeller som har fått toppbetyg i både tester och från kundrecensioner.

Senast uppdaterad Juni 2020

Philips Wake-up Light HF3520 - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Philips Wake-up Light HF3520 bild 1
ButikPris
1054:-Besök
1059:-Besök
 • 4,1 av 5 hos amerikanska Amazon efter ‎3 800 kundrecensioner
 • 4,5 av 5 hos nättidningen NewBetterHealth.com

Philips Wake-up Light HF3520 är en modell som har sålts i enorma kvantiteter och är också den modell som har fått bäst kundrecensioner. Den har också fått toppbetyg i flera produktrecensioner och test på nätet, bland annat 4,5 av 5 hos NewBetterHealth.com.

I kombination med topprecensioner, egenskaper, funktioner och ett pris som de flesta kan tänka sig lägga på en wake-up light så blir Philips HF3520 vår bäst i test vinnare.

Funktioner & egenskaper

Philips HF2520 Wake-up light har en rad olika funktioner som hjälper dig att vakna mjukt på morgonen och på så sätt slipper du behovet av att snooza bort värdefull tid på morgonen. Förutom ett ljus som successivt går från gryningsrött till klargult ljus så har även denna modell en ljud-funktion. Precis som i naturen så börjar ljuset komma långsamt och sedan börjar andra ljud från t.ex. djur också höras.

Själva gryningssimulatorn med ljud och ljus börjar redan 30 minuter innan den utsatta väckningstiden, på så sätt vaknar du mjukt och inte från några plötsliga ljud. Ljuset går från att vara gryningsrött till att bli helt klargult när dessa 30 minuter har passerat.

Bäst i test vinnaren har också en inbyggd ljudfunktion där du kan få välja mellan fem olika ljud beroende på vad som passar dig bäst. Ljuden är fågelsång, fåglar i skogen, zen, pianomusik eller havsljud. Precis som med ljuset så ökar också ljudet gradvis. Eller så kan du välja att vakna till FM-radio som denna modellen också har, likt de gamla klockradioenheterna som fanns förr.

Både ljus och ljud-intensitet kan justeras för att passa dig och ditt uppvaknande. Vissa personer kanske inte vill ha en gryningsperiod på 30 minuter, utan vill kanske bara ha 15 minuter. För dig som älskar att snooza så har även denna modell stöd för snooze-funktion och trycker du på snooze så kommer du få ytterligare 9 minuter att sova.

 • Simulerar soluppgång med hjälp av ljud och ljus
 • 5 olika naturljud som fåglar, skog, hav eller varför inte vanlig FM-radio
 • Snooze-funktion
 • 60 dagars nöjdhetsgaranti
 • Automatisk dimning av skärmen när det är mörkt i rummet
 • 20 olika inställningar för soluppgångshastighet, ljusstyrka och så vidare

Lumie Bodyclock Shine 300 - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Lumie Bodyclock Shine 300 bild 1Lumie Bodyclock Shine 300 bild 2
ButikPris
1995:-Besök
 • 4,4 av 5 på brittiska Amazon efter 90 kunder som har testat modellen

Lumie är kanske mest kända för sina fantastiska ljusterapilampor i premiumklassen med både hög kvalitet och unik design. Lumie Bodyclock serie är utan tvekan en av marknadens mest populära modeller när vi tittar utomlands. På brittiska Amazon har modellen fått ett genomsnittsbetyg på 4,4 av 5 efter hela 90 kundomdömen.

Wake-up light med både insomningshjälp och gryningssimulator

Likt flera andra modeller i vårt test av wake-up lights så är denna enhet utrustad med både gryningssimulator och insomningsprogram. Något av det bästa med Lumie Bodyclock är också integreringen av både FM-radio och förprogrammerade ljud i form av regn, åska, havet, katt som spinner, fågelkvitter med flera. Givetvis kan dessa ljud användas både till skymnings- och gryningsprogrammen.

När det gäller gryningssimulatorn så kan du själv ställa in varaktighet d.v.s. hur snabbt som gryning/soluppgången ska genomföras. Du kan välja mellan 15 till 90 minuter beroende på vad som passar dig och du kan också välja ljusets maxgräns. Ett stort plus är också att ljusets färg justeras för ett efterlikna en riktigt soluppgång.

Med Lumie wake-up light kan du själv välja om du bara vill ha ljus eller kombinera det med FM-radio eller med förprogrammerade ljud så som t.ex. fågelkvitter. Modellen är också utrustad med 7-dagars alarm.

Det bästa med Lumie wake-up light är trots allt skymningssimulatorn som du enkelt kan justera för att passa din insomningsritual. Precis som med gryningssimulatorn så kan du ställa in längden på skymningsprogrammet mellan 15-90 minuter. Detta öppnar upp möjligheten till att t.ex. läsa en bok medans skymningssimulatorn sakta men säkert dämpar ljuset i rummet.

Lumie Bodyclock Shine 300 fungerar också som en helt vanlig sänglampa och är också dimbar. Lumie har utan tvekan försökt gå ett steg längre med denna modell och det gillar vi. Tyvärr är detta lite av en premiumprodukt med sitt högre pris och får därför vår utmärkelse ”bästa premiumval”.

 • Toppbetyg från användare som har testat Lumie wake up light
 • Fungerar både som grynings- och skymningssimulator
 • Efterliknar färgerna på både soluppgång och solnedgång
 • 15 st förprogrammerade ljud med allt från fåglar och havsvågor
 • FM-radio som kan kopplas till de olika programmen
 • 7-dagars alarmklocka
 • Enkel snoozefunktion med ett knapptrack
 • Fungerar bra som en helt vanlig sänglampa vid bokläsning
 • Backup ifall strömmen skulle gå

Philips HF3505 - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Philips HF3505 bild 1
ButikPris
829:-Besök
829:-Besök
840:-Besök
 • 4 av 5 hos tyska Amazon efter 800 kundrecensioner.

Philips HF3505 är en mycket populär wake-up light som har funnits på marknaden sedan den lanserades 2013 och att det säljs fortfarande är ett gott tecken på att produkten fungerar bra. Detta är också en Wake-up lampa som har fått en hel del positiva kundrecensioner och som dessutom är lite billigare än andra alternativ. Därför blir Philips HF3505 vårt tests ”bästa budgetval”.

Enklare wake-up lampa

Trots ett ganska lågt pris så är denna modell en väldigt kompetent soluppgångssimulator som gör jobbet och som dessutom gör det väl. Den kanske inte har lika många egenskaper/funktioner som de lite dyrare modellerna, men den har precis det som behövs för att en gryningssimulator ska fungera bra.

Precis som de andra modeller från Philips så ökar ljuset gradvis under 30 minuter fram tills den utsatta väckningstiden har nåtts. Även denna modell har väckningsljud men har bara två stycken naturliga ljud i form av fågelkvitter.

Den har också stöd för FM-radio om det är något du gillar att vakna till, varför inte vakna till ditt favoritprogram eller musikgenre. Likt de flesta andra wake-up lights så även denna en snooze-funktion, men det är inget man bör använda regelbundet. Tidslängden för snooze är 9 minuter innan den börjar om från början d.v.s. väckningsfasen.

Vill du får tag på en riktigt bra wake-up light som gör precis det som behövs och som inte kostar alldeles för mycket, så är detta en väldigt kompetent modell. Du får helt enkelt väga fördelarna med ytterligare funktioner som de dyrare alternativen har. Detta är utan tvekan en väldigt bra gryningssimulator som har fått goda kundrecensioner.

 • Soluppgångssimulator
 • Två naturtrogna väckningsljud med fågelkvitter att välja mellan
 • Snooze på 9 minuter
 • Har också FM-radio om det är något du gillar att vakna till
 • En rad olika ljusinställningar som kan justeras efter dina egna önskemål
 • 60 dagars nöjdhetsgaranti från Philips

Philips Wake-Up Light HF3653 - Insomningshjälp

Philips Wake-Up Light HF3653 bild 1
ButikPris
1549:-Besök
1749:-Besök
1779:-Besök
1784:-Besök
 • 4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 100 kundrecensioner

På andraplats hittar vi Philips Wake-Up Light HF3653 som är en relativt nya gryningssimulator från Philips och som lanserades under 2017. Modellen har fått toppbetyg från bland annat kundrecensioner och har en rad olika nya funktioner som är nytt gällande denna typ av soluppgångssimulatorer.

Både soluppgång och solnedgång

Nytt för 2017 års modell är att den nu också har fått stöd för att simulera en solnedgång d.v.s. skymning och för personer som har svårt att komma till ro under kvällarna så kan detta hjälpa. Philips kallar funktionen för insomningshjälp RelaxBreath, där du andas i takt med att ljuset blir mörkar och mörkare.

Ljuset går från en mjuk gyllene skymningsfärg till en betydligt mörkare röd ton ju längre andningsguiden har kommit. Till detta finns det en rad olika inställningar beroende på hur pigg du känner dig när du går till sängs.

Philips HF 3653 har också en rad olika nya ljud att välja mellan för soluppgångssimulatorn och där hittar du bland annat nya vågljud, zen musik och en rad olika fågelkvitter. Nytt är också att du kan koppla in din mobil för laddning och även en AUX-ingång för att spela från mobil till högtalaren i wake-up lampan.

Modellen har nu också en touch-display för att du enkelt ska kunna reglera de inställningar som finns och nu hittar du också snoozen överst på enheten. Trycker du på snooze så börjar wake-up lampan om från början och efter 9 minuter så börjar gryningssimulatorn igen.

 • Stöd för både soluppgång och solnedgång
 • Insomningshjälp som guidar din andning med hjälp av ljus
 • Snooze-funktion på 9 minuter
 • 3 ljud för avslappning och 8 ljud för väckning
 • Möjlighet till att ladda mobilen
 • AUX-ingång
 • En rad olika inställningar för ljusstyrka med mera
 • 60 dagars nöjdhetsgaranti från Philips

Guide till en piggare morgon med hjälp av Wake-up lights

Wake-up lights/lampor har på väldigt kort tid blivit en populär produkt för personer som lider av tröttna morgnar. Bland annat har en rad olika kliniska studier visat att denna typ av produkt fungerar väldigt bra för många personer, flera av dessa oberoende tester är beställa av Philips själva.

Att vakna på morgon under sommarhalvåret är för de flesta inget komplicerat och det går oftast väldigt bra att vakna pigg utan några större bekymmer. Men under vinterhalvåret så vi extra känsliga för mörkret och om vi ställer klockan på 07:00 så är det fortfarande långt kvar innan solen går upp när det är som värst. Dessutom så hör vi inga ljud från djur eller fåglar på morgonen och alla dessa saker är något direkt påverkar vår uppvakningsfas.

Det enda sättet för att verkligen vakna någorlunda pigg under vinterhalvåret är att helt enkelt vakna senare när det naturliga ljuset kommer, eller så simulerar vi både ljus och ljud för att uppnå samma resultat. Detta har visat sig fungera väldigt bra för de flesta personer som har hunnit testa denna typ av gryningssimulator som simulerar en soluppgång.

Olika modeller av väckarklockor som simulerar en soluppgång

Olika märken och modeller av wake up lights

Det finns en rad olika modeller av dessa väckarklockor som simulerar soluppgången och som spelar upp naturtrogna ljud i form av skogsljud och så vidare. Men dessa wake-up lights är så mycket mer än bara en enkel väckarklocka och för många personer är detta ett perfekt hjälpmedel för en piggare morgon och dag.

Philips är det märke på marknaden som har flest antal modeller och för varje generation som lanseras varje år så kommer Philips med en rad olika nyheter. Många av deras nyare modeller har också stöd för insomningshjälp, som guidar din andning och på så sätt kopplar din hjärna bort onödig tankekraft.

Vill du köpa en wake-up lampa med den senaste tekniken så är det definitivt en Philips du ska välja, gärna en 2018 års modell eller 2019, som t.ex. Philips Wake-Up Light HF3653. Det är också den modell som har stöd för solnedgång och insomningshjälp.

Skymningssimulator som ger insomningshjälp

skymningssimulatorDe allra flesta köper nog en wake-up light för att blir piggare på morgonen under vinterhalvåret. Men vissa modeller erbjuder också insomningshjälp i form av simulerad solnedgång d.v.s. tvärtom.

Skymningssimulator är kanske inte den funktion som de allra flesta letar efter då de flesta trots allt inte har några insomningsbesvär under vintern. Men för dig som lider av insomningsbesvär så skulle detta kunna vara ett bra hjälpmedel när du t.ex. läser en bok på kvällen och lampan sakta men säkert minska ljuset under ett bestämts tidsintervall.

Detta skulle också kunna vara ett hjälpmedel till barn som har svårigheter att somna in på kvällen.

Lumie Bodyclock Shine 300 wake-up light har t.ex. har denna egenskap och är nog också den modell som erbjuder de bästa funktionerna. Tidsintervallet kan ställas mellan 15 till 90 minuter och du kan också välja om du vill använda förinställda ljud som vatten, fågelkvitter och liknande.

Wake-up lights och snooze-funktion

Vissa älskar att snooza dagligen för att få dagen att fungera, medans andra personer får en motsatt effekt d.v.s. de blir tröttare av att snooza. Flera undersökningar visar på att ungefär 1/3 av alla personer som snoozar, faktiskt blir tröttare istället för piggare.

Alla modeller vi har med i vårt bäst i test kommer med en snooze-funktion, perfekt för dig som älskar att snooza på helgerna. Däremot är det meningen att dessa wake-up lampor ska ta bort intresset av att snooza eller själva behovet. De flesta tester/kundrecensioner visar också på att många personer slutar med att snooza regelbundet då de helt enkelt inte känner av behovet längre.

Enligt många sömnforskare så är snooze djävulens påfund och att det istället försämrar sömnkvalitén. Men det förändrar ju inte att det faktiskt är väldigt skönt att ibland få snooza, speciellt under helger har man dessutom tid för det. Men att ställa klockan tidigare för att man ska hinna snooza dagligen är ingen bra idé.

Ersätter din säng- och läslampa

Förutom att den ersätter din väckarklocka i mobilen eller din tråkiga gamla klockradioväckarklocka så kommer denna även att ersätta din vanliga sänglampa. Ljuset är väldigt behagligt på många sätt och du har också möjlighet till att justera både färg och dimning.

Ljusintensiteten går så klart att ändras på de flesta modeller, vilket också gör att du kan sänka ljuset så att det anpassas till din omgivning i sovrummet. Eller så sänker du ljuset successivt för att signalera till din hjärna att det är dags att sova.

Är en wake-up lampa rätt för just dig?

Dessa wake-up lights kan egentligen hjälpa vem som helst som har problem med att vakna pigg och energirik. Lever du ett väldigt stressigt liv så kan dessa lampor också göra stor skillnad på morgonen.

Vetenskapen bakom soluppgångssimulatorer är ganska ljus och säker på att de har en positiv effekt på ens välmående under några dagars användande. Det är väl också därför som Philips kan erbjuda 60 dagars nöjdhetsgaranti på sina modeller d.v.s. är du inte 100% nöjd så kan du få tillbaka alla dina pengar.

Som sagt så fungerar dessa lampor till vem som helst som vill kunna vakna pigg, men de fungerar absolut bäst till de personer som lider av att behöva snooza regelbundet för att ens ta sig upp på morgonen. Många personer som börjar använda wake-up lampor slutar helt att snooza då de helt enkelt inte behöver det längre.

Några studier visar också på att dessa gryningssimulatorer har en positiv effekt på personer som lider av säsongsbaserad vinterdepression d.v.s. avsaknaden av ljus.

Vissa modeller har även en insomningshjälp som kan lindra de insomningsbesvär som många personer lider av. Det kan vara allt från att koppla bort tankar, till att ha problem med att komma ner i varv innan det är dags att sova.

Om du läser kundrecensioner för de bästa wake-up lights så inser du ganska snart att de flesta rekommenderar produkten.

Så valde vi ut bästa wake-up lights till vårt bäst i test

inspekto bäst i test logoDet är ingen tvekan om att wake-up lights eller gryningssimulatorer som det ibland kallas för har fått ett ordentligt intresse de senaste åren. Det är kanske inte den mest nödvändiga väckarklockan under sommarhalvåret men när väl vintermörkret faller så skiner denna typ av produkter.

Det finns också en hel del studier som visar på att det ger en effekt och läser man kundomdömen så verkar i princip de flesta vara nöjda med sin wake-up light. Förutsatt att det är en bra och fungerande modell. När vi gjorde vår research på olika modeller så var det väldigt tydligt att många produkter inte alls höll måttet. Överlag har nog Philips några av de bästa modellerna men även Lumie är intressant med sina nyare produkter. Beurer har också ett par modeller men de har inte alls presterat när vi tittar på kundomdömen.

I vårt wake-up light bäst i test har vi tittat på allt från ljusstyrka, egenskaper, funktioner men också pris. Då det egentligen inte finns några ordentliga oberoende test där de jämfört flera modeller och märken så har vi valt att gå på produktrecensioner och kundomdömen.

Philips Wake-up Light HF3520 blev vårt val av bästa wake-up light och det är av flera anledningar. För det första så ligger den precis rätt i pris med den prestanda och funktioner som medföljer. För det andra så är det svårt att misstolka vad 4 000 andra användare tycker om modellen.

Mest intressant tycker vi är Lumie Bodyclock Shine 300 som levereras med en hel del funktioner och egenskaper som många personer säkerligen skulle vilja ha. Dessutom är modellen stilren med sin unika design jämfört med andra konkurrenter. Ett stort plus är skymningssimulatorn med förprogrammerade ljus och så vidare. Det enda negativa är egentligen priset och därför får modellen vår utmärkelse bästa premiumval.


Källor

NewBetterHealth

NewBetterHealth har sammanställt ett bra test / recension av Philips HF3520 wake-up light och resultatet blev nästan det högsta möjliga betyget 4,5/5. Några av de positiva saker som testaren fick erfara med att använda Philips wake-up light var bland annat en högre energinivå på morgonen, enklare att vakna, enklare insomning med solnedgångssimulatorn och att den fungerar perfekt som en vanlig säng- eller läslampa.

Några av de fördelar som nämndes var bland annat en ljusstark lampa, en färgad solnedgång, enkel snooze-knapp, LED glödlampa och fantastiskt naturtrogna ljudalternativ. NewBetterHealth.

Gizmodo

Jordan skriver lite kort om hur Philips Wake-up light har förändrat hennes liv till det bättre och går också in på detaljer berättar varför dessa gryningssimulatorer fungerar så bra. Jordan är som många andra en person som sover väldigt djupt och som behöver en lång tid för att vakna utvilad och pigg.

Gizmodo ger en unik bild av hur en wake-up lampa kan förändra ens välmående på ett väldigt enkelt sätt och dessutom sparar man enormt mycket tid genom att sluta snooza. Läs mer här.

Kundomdömen till vårt test

I det här testet har vi använt oss av kundomdömen från flera olika källor men framförallt Amazon. En stor anledning till varför Amazon är så viktig är för att alla kundrecensioner kommer från verifierade användare som köpt produkten. Hade det bara varit få kundrecensioner så hade vi givetvis undvikit det som en källa, men nu finns det faktiskt flera tusen kundomdömen att använda sig av. Bara på bäst i test vinnaren från t.ex. Philips så finns det över 4 000 kundomdömen.

Vi är övertygade om att det blir en väldigt rättvis bild över hur produkten presterar med så pass många kundomdömen. Detta i kombination med produktrecensioner så blir bilden ganska tydlig.

Lumie

Lumie är en känd tillverkare av just ljusterapilampor men också gryningssimulatorer. De har skrivit ihop en väldigt bra artikel om just vetenskapen kring de studier som finns på ämnet och vart du kan läsa mer.

I den artikeln hittar du en rad olika studier som påvisar de positiva effekter som en soluppgångssimulator har på personer som har fått testa denna typ av produkt. Resultatet från dessa studier går ihop med de positiva kundrecensioner som många av dessa wake-up lights har fått.

En av dessa studier visade att de flesta testpersoner såg/märkte av en stor skillnad redan efter 6 dagars användning och när de väl slutade använda lampan så försvann de positiva effekterna. Även vissa test visar att det kan hjälpa personer som lider av säsongsbaserad vinterdepression och att personer som använde en wake-up light hade en förhöjd nivå av hormonet kortisol som gör oss piggare.

Vill du fördjupa dig ytterligare i dessa studier som finns kring wake-up lampor så finns där en hel del länkar här.


Modeller som har utgått

Denver CRL-310 – Billig modell

 • 3,8 av 5 hos brittiska Amazon efter 100 kundrecensioner.

Philips är så klart helt ledande inom soluppgångssimulatorer, men trots detta så finns där fåtal märken som t.ex. Denver som har lyckats bygga en ganska gedigen gryningssimulator. Modellen har fått relativt bra kundrecensioner och kostar bara kring 500 kronor, däremot har du ingen 60 dagars nöjdhetsgaranti som Philips erbjuder.

Egenskaper för Denver CRL 310 wake-up light

Är du på jakt efter en väldigt billigt wake-up lampa så kan Denver CRL 310 vara ett väldigt bra val och många av de funktioner som du hittar på denna modell finns på de dyrare alternativen.

Denver CRL 310 har något som inte bäst i test vinnaren från Philips har och det är en fjärrkontroll för att styra enheten. Den har också finesser som att visa inomhustemperatur och även en insomningsfunktion för de som lider av insomningsproblem.

Likt de flesta andra soluppgångssimulatorer så har denna även stöd för naturliga ljud i form av en rinnande bäck, bubblor och naturligt ljud från skogen. Eller så kan du välja att vakna till en radiokanal på FM-radion, varför inte ditt favoritprogram på morgonen.

Precis som bäst i test vinnaren så påbörjar Denver 310 sin väckningsprocess 30 minuter innan den förutbestämda klockslaget med både ljus och ljud. Detta ökar successivt från ett väldigt mjukt ljus till ett relativt starkt gult ljus när dessa 30 minuter har passerat.

Just denna wake-up light har också stöd för moodlight d.v.s. du kan ställa vilken färg som lampan ska lysa för att du ska komma i stämning. Den kan också växla mellan olika färger helt automatiskt.

 • Soluppgångssimulator
 • Har också stöd för insomningsfunktion
 • Kan användas som moodlight med olika färger
 • Även perfekt som en läslampa
 • Kan visa klockslag, inomhustemperatur med mera
 • AUX-ingång för mp3-spelare
 • FM-radio
 • Stöd för 3 olika naturljud som t.ex. rinnande bäck, bubblor eller skog
 • Snooze-funktion