Roddmaskin Bäst i test – Bästa roddmaskin utsedd

Roddmaskinen är det perfekta träningsredskapet för den som vill komma igång med sin träning, men också för den som vill komplettera sin befintliga träning. Denna typ av träningsmaskin är känd för sin helkroppsträning där du kan få maximal träning för rygg, armar, mage och framförallt benen.

Många tror att roddmaskinen är en styrketräningsmaskin men så är det inte. En roddmaskinen är framförallt en konditionsträningsredskap som väldigt effektivt tränar ens kondition.

Så personer som tränar inför t.ex. Vasaloppet så är detta antagligen en av de bästa träningsmaskinerna att använda då hela kroppen får sin träning. Perfekt för den som vill bygga upp sin uthållighet inför loppet.

I detta bäst i test så tittar vi närmare på vilka roddmaskiner som har fått bäst betyg i diverse oberoende test, men också kundrecensioner. En roddmaskin kan kosta allt från ett par tusen till tjugotusen kronor beroende på modell och vill man verkligen satsa på att träna under flera år så ligger de bästa modellerna närmare 10 000 kr.

Men för många är detta en investering inför framtiden och då vill man gärna ha en maskin som håller  längre. Men även en roddmaskin där det går att köpa reservdelar ifall något skulle gå i sönder.


Concept2 Model D roddmaskin – Testvinnare

Concept2 Model D - Bäst i Test

ButikPris
14990:-Besök
15795:-Besök
 • Bäst i Test av RowingReviews
 • 4.9 av 5.0 från 1500 kundrecensioner på Amazon

Concept2 har skapat roddmaskiner sedan 1981 och var det företaget som kom på lösningen att man kan använda luft som ett motstånd i maskinen. Detta var mycket bättre då luft inte sliter på några viktiga maskindelar jämfört med andra lösningar.

Att använda luft som en form av motstånd i roddmaskinen gör också att motståndet efterliknar det motstånd man har när man ror i vatten. Ju hårdare du drar, desto större blir motståndet. Det är precis som vatten och detta tillför en hel del till helhetskänslan när det gäller rodd.

Tester och kundrecensioner

Enligt RowingReviews är detta helt klart det bästa alternativet för den som letar efter en komplett roddmaskin som ska hålla länge. Det är också denna roddmaskin som du till 90% hittar ute på de svenska gymmen. Ibland kan det vara Model E som de använder, men det är i princip samma roddmaskin förutom saker som t.ex. höjden och kedjeskydd. Annars är det exakt samma.

Vi brukar som regel också kolla Amazon.com för kundrecensioner då där alltid finns ett stort antal recensioner från riktiga / vanliga personer som har hunnit testa produkten utanför testlabbet. På Amazon så har Concep2 Model D fått 4,9/5.0 från 1500 stycken kundrecensioner, vilket säger en hel del om produkten.

Fördelar med bäst i test vinnaren Concept2 Model D

 • Byggkvalitén och själva konstruktionen är urstark så är du överviktig så klarar denna roddmaskinen upp till 225 kg. Det är också därför som denna roddmaskin är så populär på de svenska gymmen.
 • Använder luft som motstånd. Detta gör att roddmaskinen är i princip underhållsfri och inga dyra maskindelar slits. Det efterliknar också riktig rodd i vatten.
 • Väldigt lite underhåll. Insmörjning av kedjan varje 100 mil.
 • En fulländad PM5 monitor som visar allt du behöver veta för att lyckas med träningen. Denna dator går också att koppla till en PC-dator där du kan köra mer avancerade program som virtuell rodd med dig själv eller andra på nätet.

WaterRower Club S4 – Bästa alternativet efter Concept2

Näst bästa alternativ WaterRower Club S4

ButikPris
19995:-Besök

 • Näst bäst i RowingReviews. En likvärdig produkt till Concept2 Model D
 • 4.7 av 5.0 på Amazon efter 200 kundrecensioner

Alla WaterRower roddmaskiner är ganska unika och för någon som gillar framförallt design så kan detta vara det vinnande konceptet. För den som någon gång har tittat på House of Cards på Netflix så kommer de säkert känna igen roddmaskinen direkt. I serien House of Cards går nämligen Frank Underwood ofta ned i sin källare för att träna lite rodd.

Roddmaskinen han använder är en modern WaterRower roddmaskin, just vilken modell han använder är okänt. Men de flesta är överens om att det är en WaterRower Oxbridge han använder i serien.

De flesta WaterRower är samma trots olika namn

WaterRower har rätt många modeller ute på marknaden där alla har olika modellnamn, vilket rör till det lite. Egentligen är det samma roddmaskin i grunden och utförandet skiljer sig väldigt lite och den enda skillnaden är valet av material för själva stommen.

WaterRower är en fulländad roddmaskin med enorm roddkänsla

Något som gör en WaterRower extra unik är själva motståndet då det är endast vatten, vilket gör att känslan vid varje rodd blir som att köra rodd ute på sjön. Känslan i dessa roddmaskiner slår även Concept2 Model D testvinnaren.

Fördelarna med WaterRower Club S4

 • Motståndet i en WaterRower är svårslaget då det är vatten och där finns egentligen inga bättre alternativ. Det enda som är likvärdigt är luftmotstånd som Bäst i test vinnaren Concep2 använder.
 • Designen och konstruktionen på alla WaterRower modellerna är väldigt stilrena och med en träkonstruktion blir roddmaskinen snabbt en inredningsdetalj i hemmet.
 • WaterRower modellerna är även väldigt enkla att ställa undan genom att ställa roddmaskinen på höjden. Vilket är ett stort plus för de personer som bor i lägenhet och som har ont om plats. Att ha roddmaskinen ståendes i vardagsrummet är inte längre ett problem.

Vilka är då de viktigaste detaljerna hos de bästa roddmaskinerna?

Att köpa en bra roddmaskin är dyrt och det går att jämföra med andra träningsmaskiner som t.ex. löpband eller spinningcyklar. Köper du ett billigt löpband eller en billig spinningcykel kommer du snabbt ångra ditt köp och det är precis likadant med en roddmaskin.

Känslan i en roddmaskin är definitivt viktigt och med billigare produkter så används det oftast magnetbroms vilket är betydligt sämre än luft- eller vattenmotstånd.

Reservdelar

En annan stor nackdel med billigare roddmaskiner är att det oftast saknas reservdelar när något går i sönder på maskinen. Hos t.ex. bäst i test vinnaren Concept2 Model D så har roddmaskinen inte ändrats sen tidigt 2000-tal och alla delar går att köpa direkt igenom Concept2.

Problemet uppstår när något går i sönder och om roddmaskinen har kostat 3 000 – 5 000 kronor, vilket är ganska billigt så är risken stor att det inte går att köpa reservdelar. Då är inte roddmaskinen en billig investering längre, tvärtom.

En roddmaskin ska hålla länge och klara av flera miljoner mil under flera år. Enligt oss är detta en av de viktigaste aspekterna hos en träningsmaskin som ska hålla under lång tid.

Motståndet är viktigare än du tror

Vårt tips är att undvika all typ av motstånd som inte är luft eller vatten. Vi är medvetna om att det finns både magnetbromsat och även hybrid där både luft samt magnetbroms används. Måste du välja något av de två sista alternativen så är hybrid det bästa alternativet.

Det finns dock inget som slår luftbromsat eller vattenbromsat i roddkänsla och har man som mål att träna mycket med roddmaskinen så är detta de två bästa alternativen. Rodd ska vara roligt och dragen ska vara jämna med sitt motstånd. Vilket magnetbromsat samt hybrid har stora problem med.

Den största nackdelen med magnetbromsat är att motståndet är konstant, vilket är tvärtom av vad man vill ha vid rodd. Rodd ska vara dynamiskt d.v.s. ju hårdare du drar, desto större motstånd.

Bästa förvaringen

Så här förvarar du en WaterRowerDetta kan faktiskt vara en av de viktigaste aspekterna för personer som lider av platsbrist i hemmet. En roddmaskin som ligger ner och är redo för användning tar ganska mycket plats. För många är det ett krav att det går att ställa undan roddmaskinen när det inte används.

Den bästa roddmaskinen i denna sammanställningen nämligen Concept 2 Model D är delningsbar och är ganska enkelt att dela på. Den delas på endast ett ställe vid mitten på roddmaskinen och kan vara lite småkrånglig att få ihop då delarna måste passas exakt. Detta är något som bara är lite problematiskt i början och man vänjer sig snabbt.

WaterRower är däremot det bästa alternativet för att enklast förvara roddmaskinen då man endast reser maskinen upp och då tar den även väldigt lite plats. Maskinen har även hjul så det är extra enkelt att köra undan den till väggen eller till ett hörn.

Den stilrena designen med trästomme gör också att roddmaskinen passar in i hemmet utan att se fult ut. Faktum är att många som har köpt en WaterRower numera ser det som en viktig inredningsdetalj i t.ex. vardagsrummet.

Kostnaden för en roddmaskin

Kostnaden för en bra roddmaskin är relativt hög och vill man ha det bästa på marknaden så är priset för en roddmaskin strax över 10 000 kronor. I vissa fall kan man hitta Concept2 Model D för strax under 10 000 kronor, men det är väldigt ovanligt och det är bara vid särskilda erbjudanden.

Vårt tips är att köpa något bra från början så ångrar du inte ditt köp. När det gäller andra produkter så kan det ibland vara väldigt prisvärt att köpa en billigare variant, men tyvärr så gäller det inte roddmaskiner eller andra träningsmaskiner som löpband eller spinningcyklar.

Man får helt enkelt vad man betalar för när det gäller sådana här träningsmaskiner.


Vilka är de stora fördelarna med denna typ av träningsmaskin?

Dessa är fördelarna med en roddmaskin

Många personer tror att en roddmaskin är någon form av styrketräningsmaskin, men så är det verkligen inte. Det är sant att den tränar hela kroppen från topp till tå så som t.ex. ben, rygg, mage, axlar, armar med mera.

Men faktum är att en roddmaskin framförallt tränar ens kondition och uthållighet. Ungefär 65% av rodden kommer från benen och resterande kommer från de andra muskeltyperna.

Även elitidrottare rekommenderar roddmaskiner

Så klart så har de flesta idrottare någon form av nytta av att träna lite rodd då det tränar i princip hela kroppen samt konditionen. Men det finns framförallt en typ av idrottare som drar extra mycket nytta av en roddmaskin och det är personer som håller på med skidåkning.

Skidåkare får extra mycket avkastning av att träna på roddmaskinen under sommarmånaderna eller när snön inte har kommit än. Det är nästan identiska muskler som används och även ens uthållighet tränas ordentligt vilket de flesta behöver när de ska göra Vasaloppet.

Visst finns det rullskidor för de som gillar det, men det fungerar inte alltid så bra och kan vara ganska omständligt för många. Det finns dock stakmaskiner, men enligt tester så har det visat sig att roddmaskiner tränar fler muskeltyper och är egentligen samma träning.

Passar överviktiga personer

En roddmaskin är också väldigt bra till personer som har någon form av övervikt och som vill komma igång med sin träning. En person som har ganska mycket övervikt kan inte börja springa för att förbränna fett. De kan men det blir inte så effektivt och skaderisken ökar markant med för mycket övervikt.

På en roddmaskin har det egentligen ingen betydelse vilken vikt du har så länge det är inom ramen för vad roddmaskinen klarar av. Men övervikten i sig är inget problem för att kunna börja träna rodd och det finns väldigt låg skaderisk på denna typ av träningsmaskiner.

Om du väger 70 eller 170 kg har ingen betydelse då vikten inte belastar dina ben eller muskler. Det enda som belastar är motståndet på roddmaskinen. Detta gör att det är framförallt effektivt att träna rodd för att förbränna fett och för någon som tränar hårt på en roddmaskin kan förbränna upp till 1 000 kalorier per timme beroende på motstånd och hastighet.

Du bygger även muskler på en roddmaskin vilket också gör att din kropp förbränner mer kalorier rent generellt.

Kondition & uthållighetsträning

Har du dålig kondition? Då kan en roddmaskin vara det bäst alternativet för dig. Det finns en anledning till varför de kallar denna maskin för dödsmaskinen och det är inga problem med att köra slut på sig själv på bara 500 meter rodd om man verkligen vill.

Denna träningsmaskin är enkelt en av de bästa för att träna eller maxa in konditionsträning och det är svårt att hitta andra övningar som tar ut en fysiskt lika mycket som en roddmaskin.


Källor

 • En av de referenser vi använder i denna guiden är RowingReviews.com som är en stor portal som testar roddmaskiner. De har helt enkelt satsat på att endast testa roddmaskiner på marknaden. Tyvärr så kan man inte hitta alla modeller de test i Sverige så vi har endast valt ut de som finns att köpa i Sverige i dagsläget. Som tur är så går det att hitta bäst i test vinnarna här i Sverige så som t.ex. Concept2 Model D samt de olika WaterRower-modellerna.
 • En annan väldigt viktig referens vi använder för att sammanställa en bra guide är Amazon.com som faktiskt är en av våra viktigaste referenser i våra test. Där finns oftast ett väldigt stort antal kundrecensioner att använda som en del av sammanställningen. Det positiva med att använda kundrecensioner som en del att testanalysen är att man får real life testing d.v.s. recensionerna kommer från verkliga personer som har använt produkten utanför testlabbet. Här kan du hitta kundrecensioner för Concept2 och sedan hittar du kundrecensionerna för WaterRower här.
 • Vi vill också passa på att länka till Sveriges Radio där de pratar om hur elitidrottare använder roddmaskinen som en viktig komplement i deras träning. Det är allmänt känt att Vasaloppsåkare använder roddmaskiner i sin dagliga träning, men det finns så många andra personer som också hade fått stor nytta med detta komplement.