Roddmaskin bäst i test - Testade modeller

Bästa roddmaskiner för hemmet

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Roddmaskinen är den bästa träningsmaskinen för de som vill komma igång med träning. Men även för de som vill komplettera sin befintliga träning. Roddmaskinen ger en helkroppsträning där du kan få maximal träning i rygg, armar, mage och framför allt ben. Till skillnad från andra konditionsmaskiner, erbjuder roddmaskinen fördelen med träning som ger både styrka och kondition.

Personer som tränar inför t.ex. Vasaloppet ser roddmaskinen som en av de bästa träningsmaskinerna att använda då hela kroppen får träning. Perfekt för den som vill bygga upp både uthållighet och kondition inför loppet.

Nedanför hittar du roddmaskiner som är bäst i test och som har fått högst betyg i oberoende tester, produktrecensioner och kundrecensioner. Jämförelsen bygger på dessa resultat men där vi har vägt in allt från motstånd, träningsdator, andra viktiga funktioner och egenskaper.

Concept2 Model D - Bäst i test

Bäst i test
Concept2 Model D bild Concept2 Model D bild Concept2 Model D bild Concept2 Model D bild
ButikPris
14000:-Besök
15795:-Besök
 • Bäst i Test av RowingReviews
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga användare som testat roddmaskinen
 • 4.9 av 5 stjärnor efter över 12 000 testande kunder på Amazon

Kan över 8 000 kunder som testat roddmaskinen på Amazon ha fel? Knappast. Concept2 Model D är världens mest populära roddmaskin på grund av sina höga kvalitet, prestanda, känsla och sin fantastiska PM5-display. När vi läser oberoende test av concept2 så har modellen fått i princip högsta betyg vart vi än vänder oss.

Roddmaskinen som är originalet och standarden i branschen

Concept2 har skapat roddmaskiner sedan 1981 och var det företaget som kom på lösningen att man kan använda luft som ett motstånd i maskinen. Detta var mycket bättre val då luft inte sliter på några viktiga maskindelar jämfört med andra lösningar. Att använda luft som en form av motstånd i roddmaskinen gör också att motståndet efterliknar det motstånd man har när man ror i vatten. Ju hårdare du drar, desto större blir motståndet. Det är precis som vatten och detta tillför en hel del till helhetskänslan när det gäller rodd.

Bäst i test vinnaren är från Concept2 är originalet som används överallt på gym, tävlingar och träningar. Vill du utmana tider och rekord så är Concept2 roddmaskinen standarden i branschen. 

Roddmaskinen med fokus på kvalitet och känsla

Roddmaskinen Model D har genomgått ordentliga slitagetester med så många användare runt om i världen. 20 miljoner mil på roddmaskinen är inte speciellt ovanligt att se då många gym använder dessa träningsmaskiner. Dessutom är det enkelt att beställa reservdelar direkt från Concept2 hemsida. Något som oftast saknas hos andra märken.

När det gäller monitorn så är PM5-displayen en av marknadens bästa alternativ. Den kanske ser lite enkel ut men datorn är fullt utrustad med en rad olika mätvärden och all träningsdata kan antingen sparas på USB-minne eller synkroniseras med flera välkända tredjeparttjänster. En populär tjänst är bland annat DigitalRowing RowPro där du kan träna med andra på nätet och även tävla. Denna mjukvara körs på t.ex. en laptop som kopplas direkt till PM5-displayen. 

Vem bör köpa testvinnaren från Concept2?

Om du är seriös med att införskaffa en roddmaskin som du ska använda under många år så är Concept2 Model D det bästa valet. Det är också den roddmaskin som bäst behåller sitt värde på andrahandsmarknaden. Givetvis är det en ganska dyr roddmaskin men precis som med de flesta andra träningsmaskiner så får du lite vad du betalar för.

Concept2 Model D är också den roddmaskin som är godkänd för tävlingar och som används för att mäta officiella roddtider. Är det kvalitet du är ute efter så är detta den bästa roddmaskinen.

 • Skäl att köpa
 • Byggkvalité och konstruktion i toppklass
 • Klarar användare upp till 225 kg
 • Använder luft som motstånd, princip underhållsfri och inga dyra maskindelar slits
 • Luftmotståndet efterliknar motståndet i vatten
 • Lite underhåll, insmörjning av kedjan vart 100 mil
 • PM5-monitor som visar alla mätvärden
 • Roddatorn kan kopplas upp till en rad olika mjukvaror för virtuell träning/tävlingar
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska dyr men behåller ett bra andrahandsvärde

Casall Rower R600 Pro - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Casall Rower R600 Pro bild Casall Rower R600 Pro bild
ButikPris
7994:-Besök
8995:-Besök
 • 4 av 5 när Pricerunner testar roddmaskiner 2021
 • Toppbetyg från svenska konsumenter

Casall Rower R600 Pro är en utmärkt roddmaskin i budget- till mellanklassen. I Pricerunners test av roddmaskiner fick modellen ett toppbetyg på 4 av 5 poäng. Fördelar som nämndes var bland annat priset, välbyggd konstruktion och hybridmotståndet med både luft samt magnet.

Även svenska konsumenter ställer sig positiva till roddmaskinen och verkar allmänt nöjda med modellen som levererar en bra träningsdator samt håller bra ljudnivå.

Lång glidskena för långa personer upp till 200 cm

Casall Rower R600 Pro har mycket att erbjuda för dig som är på jakt efter en roddmaskin i mellan- till budgetklassen. I det här fallet har Casall valt ett hybridmotstånd där både luft och magneter används. I och med att roddmaskinen använder luftmotstånd så blir också ljudnivån lite högre. Däremot erbjuder roddmaskinen rejält med motstånd om så önskas och även om du är relativt vältränad så utmanas du.

När det gäller träningsdatorn så hittar du alla viktiga mätvärden som t.ex. kalorier, rotag, puls (stödjer pulsbälten), distans, tid med mera. Träningsdatorn har också 12 stycken förinställda träningsprogram som kan utmana dig på flera sätt.

Roddmaskinen är tyvärr inte hopfällbar likt flera andra modeller i vårt bäst i test. Därför kräver roddmaskinen sin lilla yta när den inte används och längden på 255 cm kan göra det lite problematiskt.

Vem bör köpa Casall Rower R600 Pro? Casall roddmaskin är ett utmärkt val för dig som inte vill lägga alldeles för mycket pengar på en roddmaskin. Med tanke på pris, prestanda, egenskaper så vinner Casall Rower vår utmärkelse bästa budgetval.

 • Skäl att köpa
 • Bra roddmaskin i budget- till mellanklassen
 • Kombinerat luft- och magnetmotstånd
 • Bra träningsdator med flera förinställda träningsprogram
 • Stöd för pulsmätning med externt pulsbälte
 • Max användarvikt på 130 kg
 • Passar personer upp till 200 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Finnlo Hammer Waterflow Aquon - Autentisk roddkänsla

Särskilt rekommenderad
Finnlo Hammer Waterflow Aquon bild Finnlo Hammer Waterflow Aquon bild Finnlo Hammer Waterflow Aquon bild Finnlo Hammer Waterflow Aquon bild
ButikPris
18725:-Besök
19990:-Besök
 • 93/100 poäng när tyska ETM Testmagazin testa roddmaskinen 2020
 • 3,8 av 5 stjärnor hos tyska Amazon efter 10 kosumentomdömen

Modellen har bland annat testats av tyska ETM Testmagazin där den kammade hem toppbetyget 93,3 av 100 poäng. Även konsumenter som testat roddmaskinen är överlag väldigt nöjda förutom att få modeller har en läckande vattentank som bytts på garanti.

Roddmaskin med autentiskt känsla med vattenmotstånd

I vår köpguide skriver vi lite om olika motstånd där vi bland annat nämner vattenmotstånd som bästa alternativet för autentisk känsla. Förutom att dragkänslan påminner om riktiga årtag så får man ett härligt ljud av skvalpande vatten. Bara ljudet ger en lugnande effekt men det kanske kvittar om man spela musik i öronen.

Tekniken bakom ett vattenmotstånd är väldigt enkel. Innanför tanken finns det blad som flyttar vattnet, ju snabbare du dra, desto högre blir motståndet. Det innebär också att motståndet styrs av hur snabbt du kör rodd och oftast finns det heller ingen möjlighet till att justera motståndet. Men i det här fallet har Finnlo kommit på ett sätt för att kunna justera motståndet lite med ett reglage på vattentanken. 

Träningsdatorn med LCD-skärm är väldigt enkel, kanske lite väl enkel. Men den gör sitt jobb genom att visa tid, 500-meters tid, puls (pulsbälte), distans, årtag per minut, watt och kalorier per timme. Något vi gillar är möjligheten att kunna pausa programmet med ett knapptryck. När det gäller pulsbaserad träning kan man ställa in önskad pulsnivå och om gränsen uppnås tjuter en liten ljudsignal.

Ramkonstruktion är gedigen med både stål och detaljer av trä. Däremot har de satt en maxgräns på användarvikt på 150 kg vilket är lite lågt jämfört med andra konkurrenter. Den glidande sitsen har också ett bra rullsystem med kullager som ska rulla effektivare och tystare.

Vem bör köpa Waterflow Aquon?

Om du är ute efter autentisk roddkänsla så är Waterflow Aquon från Finnlo ett utmärkt val. Men modellen är inte speciellt prisvärd jämfört med t.ex. testvinnaren Concept2 Model D. Visst, testvinnaren låter betydligt mer under drift men om det inte är ett problem så är det en bättre roddmaskin på alla sätt.

Finnlo Hammer Waterflow Aquon är utan tvekan en dyr maskin. Ett bra pris hade varit runt 10-12 000 kr och inte upp emot 15-18 000 kr. Men modellen är ganska unik tack vare det patenterade systemet med möjlighet att justera motståndet i vattentanken.

 • Skäl att köpa
 • Vattenmotstånd som ger en autentisk roddkänsla i både ljud och motstånd
 • Patenterat system för att reglera motstånd, vilket är unikt för vattenmotstånd
 • Roddmaskin med transporthjul som kan ställas upp vertikalt för smidigare förvaring
 • Tystgående roddmaskin som glider fint på både glidskena och dragrem
 • Säte som är mjukt och ger bra med ergonomi för längre träningspass
 • Skäl att inte köpa
 • Ganska dyr roddmaskin
 • Få rapporter om tillverkningsfel på vattentanken som kan läcka

Master Fitness R6040 - Bra premiumval

Master Fitness R6040 bild Master Fitness R6040 bild
ButikPris
11479:-Besök
11490:-Besök
13690:-Besök
 • Utsedd till bästa premiumval av svenska Bäst-i-test
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat roddmaskinen

Master Fitness R6040 har bland annat testats av svenska Bäst-i-test där den plockade hem utmärkelsen bästa premiumval. Några av fördelarna som nämndes var bland annat den robusta konstruktionen och färgdisplaten för att mätvärden. Roddmaskinen har också fått toppbetyg från svenska konsumenter som recenserat modellen.

Roddmaskin från populära Master Fitness

Träningsmaskiner från Master Fitness är väldigt populära i Sverige då de håller hög kvalitet och presterar i topp i tester. Även Master Fitness R6040 har presterat i topp när testkällor har testat produkten. Jämför vi R6040 med andra liknande roddmaskiner så är modellen något unik med sin hybridlösning för motståndet där både luft och magnet används.

Magnetbroms är egentligen något som återfinns på billigare roddmaskiner och varför Master Fitness har valt att göra en hybridlösning vet vi inte. I det här fallet kan fläkten användas som en helt vanlig fläkt som blåser på en medans man ror men frågan är om det ger något mer än detta.

Master Fitness R6040 har en bra och tydligt LCD-display som visar de mest vanliga mätvärdena som t.ex. årtag per minut, motståndsnivå, konditionsnivå, kalorier med flera. Den kan också visa din puls om du köper till en pulsmätare. Något som många påpekar är att du endast kan använda Master Fitness egna pulsband vilket helt klart är en nackdel.

Vem bör köpa Master Fitness R6040? Roddmaskinen är ganska dyr enligt oss och priset är nästan i nivå med t.ex. bäst i test vinnaren Concept2 Model D. Bortsett från detta så är Master Fitness R6040 en utmärkt roddmaskin som tillhandahåller gott om motstånd för hemmaträning.

 • Skäl att köpa
 • Utsedd till bästa premiumval i oberoende test
 • Hybridmotstånd med både magnet och luftmotstånd
 • Fläktmotståndet kan användas som en fläkt som blåser på en samtidigt som man ror
 • Pulsmätning finns men stöds endast av Master Fitness egna pulsband
 • Max användarvikt på 150 kg
 • Passar användare mellan 155 och 200 cm
 • Skäl att inte köpa
 • Lika dyr som Concept2 Model D som är en bättre roddmaskin

Titan Life Trainer R22 - Roddmaskin med vatten

Titan Life Trainer R22 bild Titan Life Trainer R22 bild Titan Life Trainer R22 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,5 av 5 när svenska Bäst-i-test testa roddmaskiner 2022

Roddmaskinen Titan Life är en av få modeller med vattenmotstånd och som har fått toppbetyg i oberoende test av roddmaskiner. När svenska Bäst-i-test prova modellen hittades flera positiva saker så som t.ex. bra glidlängd, kompakt, vattenmotstånd och en bra sits.

Titan Life roddmaskin ger alla fördelar med vattenmotstånd

Titan Life Trainer R22 kanske inte kommer i närheten av den vackra designen på Waterrower Club S4 men ger ungefär samma mjuka roddkänsla. Hela styrkan med vatten som motstånd är känslan av mjukare och tystare rodd vilket Titan Life Trainer R22 levererar.

Det dämpande ljudet av skvalpande vatten kan närmast beskrivas som ren meditation och är också en stor anledning till varför dessa roddmaskiner har blivit så populära. Tyvärr har också detta några nackdelar vilket vi går igenom lite längre ner.

Träningsdatorn tycker vi är lite väl för enkel om vi jämför med mer populära alternativ. Du får däremot ut viktig information så som t.ex. roddtag, tider, hastighet, distans och antalet förbrukade kalorier. Stort minus är att displayen saknar bakgrundsbelysning. För att mäta puls får du köpa ett okodat pulsbälte på 5 kHz som finns att köpa hos flera butiker online.

Aluminiumskenan på 110 cm passar också de flesta personer upp till 195 cm och glidlängden kan jämföras med det vi ser på t.ex. bäst i test vinnaren från Concept2. Däremot är max användarvikt begränsad till 150 kg vilket kan jämföras med 225 kg på Concept2 Model D. Sitsen är däremot väldigt bekväm och tillåter långa träningsstunder.

Vem bör köpa Titan Life Trainer R22?

Vi ser inte direkt några nackdelar med roddmaskinen från Titan Life i och med sitt ganska låga pris. Vattenmotståndet har både fördelar och nackdelar däremot. Största fördelarna är det dämpande ljudet från vattnet och känslan som det ger. Nackdelen är att vattnet också är motståndet vilket gör det omständligt att justera motståndet. Är ni två personer i hemmet så får ni helt enkelt leva med att motståndet är samma för båda.

Föredrar du tysta roddmaskiner så kan Titan Life Trainer R22 vara ett bra alternativ. Vattenmotståndet ger också en tyst och skön känsla som andra tekniker inte kan ge. Men vill du kunna justera motstånd på ett enkelt sätt så finns det andra bättre modeller.

 • Skäl att köpa
 • Ger skön och naturtrogen känsla med vattenmotstånd
 • Tystgående roddmaskin
 • Kompakt roddmaskin som är enkel att fälla ihop när den inte används
 • Bra längd på glidskenan, passar personer upp till 195 cm
 • Bra pris på en roddmaskin som använder vattenmotstånd
 • Max användarvikt 150 kg
 • Låg vikt på 31 kg och har transporthjul
 • Skäl att inte köpa
 • Svårt att justera motstånd med vattenmotstånd

Vilka är då de viktigaste detaljerna hos de bästa roddmaskinerna?

viktiga egenskaper vid av roddmaskin

Att köpa en bra roddmaskin är dyrt och det går att jämföra med andra träningsmaskiner som t.ex. löpband eller spinningcyklar. Köper du ett billigt löpband eller en billig spinningcykel kommer du snabbt ångra ditt köp och det är precis likadant med en roddmaskin.

Känslan i en roddmaskin är definitivt viktigt och med billigare produkter så används det oftast magnetbroms vilket är betydligt sämre än luft- eller vattenmotstånd.

Reservdelar

En annan stor nackdel med billigare roddmaskiner är att det oftast saknas reservdelar när något går i sönder på maskinen. Hos t.ex. bäst i test vinnaren Concept2 Model D så har roddmaskinen inte ändrats sen tidigt 2000-tal och alla delar går att köpa direkt igenom Concept2.

Problemet uppstår när något går i sönder och om roddmaskinen har kostat 3 000 – 5 000 kronor, vilket är ganska billigt så är risken stor att det inte går att köpa reservdelar. Då är inte roddmaskinen en billig investering längre, tvärtom.

En roddmaskin ska hålla länge och klara av flera miljoner mil under flera år. Enligt oss är detta en av de viktigaste aspekterna hos en träningsmaskin som ska hålla under lång tid.

Motståndet är viktigare än du tror

Vårt tips är att undvika all typ av motstånd som inte är luft eller vatten. Vi är medvetna om att det finns både magnetbromsat och även hybrid där både luft samt magnetbroms används. Måste du välja något av de två sista alternativen så är hybrid det bästa alternativet.

Det finns dock inget som slår luftbromsat eller vattenbromsat i roddkänsla och har man som mål att träna mycket med roddmaskinen så är detta de två bästa alternativen. Rodd ska vara roligt och dragen ska vara jämna med sitt motstånd. Vilket magnetbromsat samt hybrid har stora problem med.

Den största nackdelen med magnetbromsat är att motståndet är konstant, vilket är tvärtom av vad man vill ha vid rodd. Rodd ska vara dynamiskt d.v.s. ju hårdare du drar, desto större motstånd.

Bästa förvaringen

Så här förvarar du en WaterRowerDetta kan faktiskt vara en av de viktigaste aspekterna för personer som lider av platsbrist i hemmet. En roddmaskin som ligger ner och är redo för användning tar ganska mycket plats. För många är det ett krav att det går att ställa undan roddmaskinen när det inte används.

Den bästa roddmaskinen i denna sammanställningen nämligen Concept 2 Model D är delningsbar och är ganska enkelt att dela på. Den delas på endast ett ställe vid mitten på roddmaskinen och kan vara lite småkrånglig att få ihop då delarna måste passas exakt. Detta är något som bara är lite problematiskt i början och man vänjer sig snabbt.

WaterRower är däremot det bästa alternativet för att enklast förvara roddmaskinen då man endast reser maskinen upp och då tar den även väldigt lite plats. Maskinen har även hjul så det är extra enkelt att köra undan den till väggen eller till ett hörn.

Den stilrena designen med trästomme gör också att roddmaskinen passar in i hemmet utan att se fult ut. Faktum är att många som har köpt en WaterRower numera ser det som en viktig inredningsdetalj i t.ex. vardagsrummet.

Kostnaden för en roddmaskin

Kostnaden för en bra roddmaskin är relativt hög och vill man ha det bästa på marknaden så är priset för en roddmaskin strax över 10 000 kronor. I vissa fall kan man hitta Concept2 Model D för strax under 10 000 kronor, men det är väldigt ovanligt och det är bara vid särskilda erbjudanden.

Vårt tips är att köpa något bra från början så ångrar du inte ditt köp. När det gäller andra produkter så kan det ibland vara väldigt prisvärt att köpa en billigare variant, men tyvärr så gäller det inte roddmaskiner eller andra träningsmaskiner som löpband eller spinningcyklar.

Man får helt enkelt vad man betalar för när det gäller sådana här träningsmaskiner.


Fördelarna med att träna på en roddmaskin

Dessa är fördelarna med en roddmaskin

Många personer tror att en roddmaskin är någon form av styrketräningsmaskin, men så är det verkligen inte. Det är sant att den tränar hela kroppen från topp till tå så som t.ex. ben, rygg, mage, axlar, armar med mera.

Men faktum är att en roddmaskin framförallt tränar ens kondition och uthållighet. Ungefär 65% av rodden kommer från benen och resterande kommer från de andra muskeltyperna.

Även elitidrottare rekommenderar roddmaskiner

Så klart så har de flesta idrottare någon form av nytta av att träna lite rodd då det tränar i princip hela kroppen samt konditionen. Men det finns framförallt en typ av idrottare som har extra mycket nytta av en roddmaskin och det är personer som håller på med skidåkning, löpning och cykling. Läs mer om varför roddmaskinen är den bästa träningsmaskinen.

Skidåkare får extra mycket avkastning av att träna på roddmaskinen under sommarmånaderna eller när snön inte har kommit än. Det är nästan identiska muskler som används och även ens uthållighet tränas ordentligt vilket de flesta behöver när de ska göra Vasaloppet.

Visst finns det rullskidor för de som gillar det, men det fungerar inte alltid så bra och kan vara ganska omständligt för många. Det finns dock stakmaskiner, men enligt tester så har det visat sig att roddmaskiner tränar fler muskeltyper och är egentligen samma träning.

Passar överviktiga personer

En roddmaskin är också väldigt bra till personer som har någon form av övervikt och som vill komma igång med sin träning. En person som har ganska mycket övervikt kan inte börja springa för att förbränna fett. De kan men det blir inte så effektivt och skaderisken ökar markant med för mycket övervikt.

På en roddmaskin har det egentligen ingen betydelse vilken vikt du har så länge det är inom ramen för vad roddmaskinen klarar av. Men övervikten i sig är inget problem för att kunna börja träna rodd och det finns väldigt låg skaderisk på denna typ av träningsmaskiner.

Om du väger 70 eller 170 kg har ingen betydelse då vikten inte belastar dina ben eller muskler. Det enda som belastar är motståndet på roddmaskinen. Detta gör att det är framförallt effektivt att träna rodd för att förbränna fett och för någon som tränar hårt på en roddmaskin kan förbränna upp till 1 000 kalorier per timme beroende på motstånd och hastighet.

Du bygger även muskler på en roddmaskin vilket också gör att din kropp förbränner mer kalorier rent generellt. Var däremot noga men att få in rätt teknik när du använder roddmaskinen så du inte belastar rygg eller andra delar av kroppen på fel sätt. Läs vår korta guide om träningstips på roddmaskin.

Kondition & uthållighetsträning

Har du dålig kondition? Då kan en roddmaskin vara det bäst alternativet för dig. Det finns en anledning till varför de kallar denna maskin för dödsmaskinen och det är inga problem med att köra slut på sig själv på bara 500 meter rodd om man verkligen vill.

Denna träningsmaskin är enkelt en av de bästa för att träna eller maxa in konditionsträning och det är svårt att hitta andra övningar som tar ut en fysiskt lika mycket som en roddmaskin.


FAQ – Vanliga frågor om roddmaskiner

 1. Är roddmaskiner med vattenmotstånd det bästa alternativet?
 2. Hur länge ska man träna på en roddmaskin?
 3. Vilka muskler tränas på en roddmaskin?
 4. Hur många kalorier förbränner en roddmaskin?
 5. Vilken roddmaskin är bäst just nu?

Är roddmaskiner med vattenmotstånd det bästa alternativet?

Roddmaskiner med vatten som motstånd ger utan tvekan den bästa roddkänslan. Förutom underbar träningsupplevelse är det dämpande ljudet från skvalpande vatten närmast avkopplande. Men är vattenmotstånd bättre än luftmotstånd? Kanske inte.

Största nackdelen med vattenmotstånd är att vi går miste om möjligheten att kunna justera motståndet på ett enkelt sätt. På en roddmaskin som använder t.ex. luftmotstånd kan vi snabbt reglera motståndet med ett reglage. Med vatten måste vi antingen tömma ut vatten eller fylla på för att ändra motståndet. 

Hur länge ska man träna på en roddmaskin?

Det finns egentligen ingen begränsning på hur länge du kan träna på roddmaskin. Däremot finns det flera olika träningssätt beroende på vad du vill uppnå med träningen. Vill du förbättra din kondition så är intervallpass något av det bästa du kan utföra.

Vill du förbränna fett/kalorier så är det lågintensiv rodd du bör köra och här går det att köra så länge du orkar eller har lust.

Vilka muskler tränas på en roddmaskin?

Det finns nog ingen träningsmaskin som kommer nära roddmaskinen gällande antalet muskler som tränas. Utan att behöva gå in en lång lista över alla muskler så kan vi kort säga att roddmaskinen belastar benen till 60%, 20% core och 20% armar. Är du en person som cyklar eller joggar så är roddmaskinen är riktigt bra komplement till träning av överkroppen.

Hur många kalorier förbränner en roddmaskin?

Hur många kalorier som du förbränner på roddmaskinen avgörs av flera saker så som träningstid, motstånd men också din egna vikt. Kort sagt förbränner roddmaskinen ungefär 600 kcal per timme. Tar vi t.ex. bäst i test vinnaren från Concept2 så förbränner du 1 kcal per drag om du ställer roddmaskinen på högsta motståndet.

Vilken roddmaskin är bäst just nu?

De flesta är överens om att Concept2 Model D och E fortfarande innehar förstaplatsen. Det är den enda roddmaskinen som klassas som standarden inom roddträning och tävling. Det är också den roddmaskin som har bäst motstånd som närmast kan likna vanlig rodd på vatten. Vill du jämföra tider/resultat med andra så är det alltid tiden på Concent2 roddmaskiner som räknas.


Så valde vi ut bästa roddmaskiner

Roddmaskin bäst i test 2023Roddmaskinen är en fantastisk träningsmaskin för både stora muskelgrupper och för konditionsträning. Den används av både nybörjare som vill tappa några kilon och av atleter som vill förbättra sin kondition. Dessutom har roddmaskinen extremt låg risk för skador och belastar inte leder om man är överviktig.

För en bra träningsupplevelse krävs det däremot flera saker. Roddmaskinen behöver kunna ge ett smidigt och högt motstånd. Den måste också vara ordentligt byggd så att den tål tuffa träningspass och använda en träningsdator som uppfyller de krav vi har för korrekt träningsdata. Förutom dessa krav vill vi gärna se en roddmaskin där det finns reservdelar och som kan underhållas med enkla medel.

När vi valde ut de bästa modeller har vi framför allt tittat på kvalitet och konstruktion. Även motstånd har varit en avgörande faktor när vi valde ut vår testvinnare. Bland annat ger vattenmotstånd bra roddkänsla men är samtidigt inte det bästa alternativet för de flesta personer. Värdesätter du däremot ljudnivå så är vattenmotstånd nästan oslagbart. Bästa motståndet enligt de flesta experter är helt vanlig luft som ger liknande känsla som vatten men som tyvärr låter lite mer.

När det gäller pris så har inte det varit avgörande då bra roddmaskiner kostar. Skillnaden i roddkänsla mellan en billig och dyr roddmaskin är som natt och dag. Däremot har både produktrecensioner och kundrecensioner varit en avgörande faktor när vi utsåg roddmaskinen som är bäst i test. Genom att kombinera både testresultat och kundrecensioner får vi en enhetlig bild över vilka modeller som är bäst.

Vintern 2023 – Concept2 Model D behåller utmärkelsen bäst i test på grund av flera skäl. Förutom att modellen fortsätter toppa försäljningen och oberoende tester så är det en fulländad roddmaskin. Allt från roddkänsla, kvalitet och tillgången på reservdelar slår i princip allt på marknaden.

Nytt för 2023 är Finnlo Hammer Waterflow Aquon som tillhandahåller en helt autentisk roddkänsla med sitt vattenmotstånd. Det som gör modellen unik är förmågan att kunna ändra motståndet trots att det är vattenmotstånd. Något som är väldigt unikt för den här typen av roddmaskiner.

Källor

 • RowingReviews.com – En av de referenser vi använder i denna guiden är RowingReviews.com som är en stor portal som testar roddmaskiner. De har helt enkelt satsat på att endast testa roddmaskiner på marknaden. Tyvärr så kan man inte hitta alla modeller de test i Sverige så vi har endast valt ut de som finns att köpa i Sverige i dagsläget. Som tur är så går det att hitta bäst i test vinnarna här i Sverige så som t.ex. Concept2 Model D samt de olika WaterRower-modellerna.
 • Amazon – En annan väldigt viktig referens vi använder för att sammanställa en bra guide är Amazon.com som faktiskt är en av våra viktigaste referenser i våra test. Där finns oftast ett väldigt stort antal kundrecensioner att använda som en del av sammanställningen. Det positiva med att använda kundrecensioner som en del att testanalysen är att man får real life testing d.v.s. recensionerna kommer från verkliga personer som har använt produkten utanför testlabbet. Här kan du hitta kundrecensioner för Concept2 och sedan hittar du kundrecensionerna för WaterRower här.
 • Sveriges Radio – Vi vill också passa på att länka till Sveriges Radio där de pratar om hur elitidrottare använder roddmaskinen som en viktig komplement i deras träning. Det är allmänt känt att Vasaloppsåkare använder roddmaskiner i sin dagliga träning, men det finns så många andra personer som också hade fått stor nytta med detta komplement.
 • Pricerunner – Under 2021 testa Pricerunner 10 olika roddmaskiner i flera priskategorier. Modeller som testades var bland annat Master Fitness R6040 (testvinnare), Titan Life Rower Trainer R22, Concept2 Model E, Master Fitness R6030, Finnlo Aquon Evolution med flera. Läs mer här.
 • Bäst-i-test – Även svenska Bäst-i-test har testat stort antal roddmaskiner där Concept2 Model D plockade hem förstaplatsen. Andra roddmaskiner som utmärkte sig var bland annat populära Master Fitness R6040 och Titan Life Rower R65. Läs mer här.

Borttagna modeller

Här hamnar tidigare modeller som antingen har utgått från svenska butiker eller som har blivit ersatta av något bättre i vår jämförelse. I vissa fall kan det vara så att olika fel har uppdagats men då är vi noga med att tillhandahålla denna information.

WaterRower Club S4 - Stilren design av trä

Särskilt rekommenderad
WaterRower Club S4 bild WaterRower Club S4 bild WaterRower Club S4 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4.6 av 5.0 på Amazon efter 300 kundrecensioner

Många drömmer om en WaterRower hemma på grund av den fantastiska designen och konstruktionen. Men är modellen mer än bara en snygg roddmaskin? Enligt flera oberoender tester och kundrecensioner så är WaterRower en av marknadens bästa roddmaskiner. Motståndet med riktigt vatten gör denna modell ganska unik på flera sätt.

De flesta WaterRower är samma trots olika namn

Alla WaterRower roddmaskiner är ganska unika och för någon som föresprågar design så kan detta vara det vinnande konceptet. För den som någon gång har tittat på House of Cards på Netflix så kommer de säkert känna igen roddmaskinen direkt. I serien House of Cards går nämligen Frank Underwood ofta ned i sin källare för att träna lite rodd.

Roddmaskinen Frank Underwood använder är en modern WaterRower roddmaskin, just vilken modell han använder är okänt. Men de flesta är överens om att det är en WaterRower Oxbridge som han använder i serien.

WaterRower har rätt många modeller ute på marknaden där alla har olika modellnamn, vilket rör till det lite. Egentligen är det samma roddmaskin i grunden och utförandet skiljer sig väldigt lite. Störst skillnad är valet av material för själva stommen så som t.ex. ljud och mörka träsorter.

WaterRower är en fulländad roddmaskin med enorm roddkänsla

Något som gör en WaterRower extra unik är själva motståndet där endast vatten används. Med vattenmotstånd blir känslan vid varje roddtag som att köra rodd ute på sjön. Känslan i dessa roddmaskiner slår även bäst i test vinnaren Concept2 Model D. Förutom motstånd så tillför vatten ett ljud som närmast kan likna verkligheten.

Men vattentanken har också en ganska stor nackdel d.v.s. justering av motstånd. Vattentanken är motståndet och beroende på hur mycket vatten som fylls på så blir det motståndet. Se det som att vattnet är vikten av båten. Vill du t.ex. köra tuffare/tyngre träningspass så kan du bara ro snabbare för att öka motståndet. Är ni två i hemmet som är på helt olika nivåer i styrka så är detta tyvärr ingen smidig roddmaskin.

Träningsdatorn är däremot toppklass och här visas allt från hastighet, 500-meter tid, avstånd, puls med mera. Roddmaskinen är också extremt enkel att förvara då den enkelt kan resas på höjden och den snygga designen passar bra även i vardagsrummet.

Vem bör köpa en WaterRower? Roddmaskinen är utan tvekan en premiumprodukt men är du ute efter en roddmaskin som passar in i den övriga inredningen så är detta helt klart det bästa valet. 

 • Skäl att köpa
 • Svårslaget vattenmotstånd som ger bästa roddkänsla
 • Snygg och stilren design med träkonstruktion, perfekt som inredningsdetalj i hemmet
 • Enkel förvaring genom att ställa roddmaskinen på höjden
 • Modern träningsdator som visar alla viktiga mätvärden
 • Träningsdatorn har också stöd för de flesta tredjepartsmjukvaror
 • Max användarvikt 185 kg
 • Vikt 47 kg
 • Skäl att inte köpa
 • Saftig pris
 • Svår att justera motstånd med vattenmotstånd