bästa löparryggsäcken

Bästa löparväst & löparryggsäck

Väst och ryggsäckar för långdistanslöpare & traillöpare

För den som springer längre löparrundor i och utanför terrängen så är en löparryggsäck ett effektivt sätt att få med sig alla nödvändiga saker. Det kan vara allt från vätska till en skaljacka, strumpor eller mat. Men även för kortare distanser så kan löparryggsäcken vara ett smidigt sätt att få med sig vissa prylar under turen.

Men för att löparväst eller löparryggsäck inte ska påverkar löpningen så behöver de ha perfekt passform som inte stör under turen. Det finns ett enormt utbud av både västar och ryggsäckar för långdistanslöpare. Men vilka är egentligen de bästa modellerna?

I vårt bäst i test av löparryggsäckar har vi gått igenom ett stort antal oberoende testkällor i jakten på bästa modellerna för både herrar och kvinnor. Vår sammanställning är baserat på oberoende test, produktrecensioner och kundrecensioner.

Senast uppdaterad Februari 2022

Salomon Advanced Skin 12 - ✅ Bästa löparvästen

Bäst i test
Salomon Advanced Skin 12 bild 1Salomon Advanced Skin 12 bild 2
ButikPris
1047:-Besök
1196:-Besök
1196:-Besök
 • 5 av 5 ”Editors Choice” hos OutdoorGearLab
 • 9,1 av 10 hos RunnerClick
 • 4,7 av 5 stjärnor efter över 160 kundomdömen på Amazon USA

Bäst i test vinnaren Salomon Advanced Skin 12 är en ordentlig löparväst speciellt framtagen för traillöpning på naturstigar eller liknande. Modellen har bland annat fått utmärkelsen ”Editors Choice” från stora OutdoorGearLab och har också fått toppbetyg hos löpsidan RunnerClick. Löparvästen från Salomon liknar mer en väst än ryggsäck då förvaringen baktill är minimal. Men stretchfickan bak rymmer både regnkläder och andra enklare plagg.

Bästa löparväst för traillöpning

Salomon Adavanced Skin 12 är den perfekta löparvästen för traillöpning eller liknande aktiviteter. Modellen erbjuder en rad positiva egenskaper som förbättrar rörelsefriheten under längre distanser. 

Något unikt för just denna löparväst är Salomons SensiFit som förbättrar konstruktionen så att den sitter nära och exakt intill kroppen. Passformen är bekväm och har en fantastisk balans mellan vikt fram- och baktill. Om du skulle behöva justera passformen under löprundan så kan det göras undertiden som du springer med hjälp av snörningar på framsidan.

Om det är något som är tydligt när vi kollar både test och kundrecensioner så är det att löparvästen sitter där den ska. D.v.s. den studsar inte som med vissa andra modeller kan göra.

Testvinnaren har också en fantastisk hydreringslösning där du enkelt kommer åt båda vattenflaskor och kan dricka omedelbart under turen efter behov. Det är också värt att nämna att det medföljer två stycken 500 ml mjuka flaskor när du köper västen.

Flera väldigt smidiga förvaringsutrymmen

Förutom förvaring av vattenflaskor på framsidan så finns där även två stycken stretchfickor med dragkedja. Där finns också två töjbara fickor framtill där du kan förvara det mest nödvändiga du behöver medans du springer.

Om du behöver öka på mängden vätska så finns där även ett fack för en vätskeblåsa på 1,5 liter. Däremot så ingår inte denna vätskeblåsa.

Bäst i test vinnaren har ytterligare smarta förvaringsfickor både fram- och baktill som t.ex. 1 känguruficka baktill, 1 ficka på insidan, 1 större huvudfack baktill med mera. Du kan vara ganska säker på att få plats med det mest nödvändiga när du ger dig ut.

Där finns också ett bärsystem för stavar som erbjuder flera stavhållarlösningar. När det gäller säkerhet så är testvinnaren även utrustad med både reflexer och en visselpipa.

 • Skäl att köpa
 • Bäst i test vinnare i flera stora oberoende test av löparvästar
 • En passform som är unik och som inte studsar överhuvudtaget
 • Löparvästen passform kan också justeras när du springer
 • Låg vikt på 285 gram trots massor av förvaringsmöjligheter
 • Två 500 ml mjuka vattenflaskor medföljer
 • Plats till ytterligare vätskeblåsa på 1,5 liter, ingår ej
 • Bra säkerhetstänk med både reflexer och visselpipa
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Silva Strive Light löparväst - För ultralöpare

Särskilt rekommenderad
Silva Strive Light löparväst bild 1Silva Strive Light löparväst bild 2Silva Strive Light löparväst bild 3
ButikPris
595:-Besök
633:-Besök
633:-Besök
633:-Besök
633:-Besök
995:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat löparryggsäcken
 • Testad av Trailrunningsweden
 • Bästa löparryggsäcken - Petra Månström

Silva Strive Light har blivit en stor favorit bland många distanslöpare i Sverige och tittar vi på kundomdömen hos svenska butiker så har modellen fått toppbetyg. Även profiler som t.ex. löparcoachen Peta Månström har testat löparryggsäcken med kommentaren "Bästa löparryggsäcken jag vet".

Svenska Silva erbjuder mer än bara fantastiska pannlampor

Det första man tänker på när man hör märket Silva är deras pannlampor som är några av marknadens bästa modeller. Men på senare år har Silva även börjat bredda sitt sortiment med flera produkter inom löpning så som t.ex. löparbälten och löparvästar. Nu har de även släppt modellen Silva Strive Light som finns i två olika modeller. Löparvästen Silva Strive Light 5 och Silva Strive Light 10 som är mer en löparryggsäck.

Silva Strive Light 5 löparväst har bland annat utvecklats i samarbete med ultralöpare så att både egenskaper och funktionalitet passar långpass. Modellen är både genomtänkt och lätt med sin låga vikt mellan 220-251 gram. Beroende på storlek. 

Hur ser då förvaringen ut? Silva löparväst har en bra packvolym på 5 liter som rymmer det mesta du kan behöva få med dig på långpasset. Den har ett stort antal olika fickor både fram och bak. Bland annat har den en stor ficka för vätskeblåsa baktill där slangen kan ledas ut på båda hållen samt ett eget fack för löst batteri till t.ex. pannlampa. Även här kan kablarna ledas ut genom hålen. Stort plus är att ena fickan också har en ordentlig nyckelkrok. På ryggen finns det även en ficka för förvaring av skaljacka som är öppen. På så sätt är det enkelt att ta ut jackan utan att behöva ta av västen.

Silva Strive Light är också utrustad med både reflexer och visselpipa i fall olyckan skulle vara framme. Silva Strive Light 5 är utan tvekan en väldigt genomtänkt väst/ryggsäck som rymmer allt från vätska till kläder för långa löppass. Enligt kundrecensioner är löparvästens passform väldigt bra och den stör inte rörligheten.

 • Skäl att köpa
 • Finns i två olika modeller, 5 eller 10 liter packvolym
 • Flera smarta fack för batterier, vätska, nycklar, jacka med mera
 • Öppningar för vätskeslang och kablar
 • Ett fack som är väderskyddat för t.ex. mobil
 • 2 st mjuka flaskor på 240 ml medföljer
 • Integrerad visselpipa och reflexer
 • Lätt och luftigt tyg som andas
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Ultimate Direction Ultra Vest 5.0 - För traillöpare

Särskilt rekommenderad
Ultimate Direction Ultra Vest 5.0 bild 1Ultimate Direction Ultra Vest 5.0 bild 2Ultimate Direction Ultra Vest 5.0 bild 3Ultimate Direction Ultra Vest 5.0 bild 4
ButikPris
898:-Besök
902:-Besök
902:-Besök
 • 4 av 5 hos OutdoorGearLab
 • 4,4 av 5 hos amerikanska Amazon efter över 70 kundomdömen

Ultralätta Ultimate Direction Ultra Vest 5.0 är en stor favorit bland traillöpare och som har fått toppbetyg i princip alla test av vätskeryggsäckar. Modellen har bland annat fått toppbetyg hos stora OutdoorGearLab men också toppbetyg från kundomdömen på amerikanska Amazon.

Ultralätt löparryggsäck som endast väger 180 gram utan flaskor

Ultimate Direction Ultra Vest 5.0 är en utmärkt löparryggsäck för dig som är på jakt efter en fulländad modell med låg vikt och som dessutom är följsam under tuffa förhållanden. Löparvästen är designad för att undvika att sömmar skaver under tiden som armarna rör sig vid löpning. Under utvecklingen så fanns det ett stort fokus på att välja material som både andas men som också är följsamt.

Löparvästen Ultimate Direction Ultra Vest 5.0 använder sig av Comfort Cinch 2.0 tekonologin, vilket ger dig möjlighet till att dra åt/justera passformen under löpningen med ett enkelt drag.

Detta är trots allt en fantastisk vätskeväst med stöd för upp till 3 liter vätska fördelat på tre platser. Två smidiga flaskor vid axelremmarna (medföljer) och sen ytterligare stöd för ett vätskesystem upp till 2 liter baktill. Vätskesystemet ingår ej och måste köpas separat. Fäste för sugrör finns redan insytt och redo för användning.

Goda förvaringsmöjligheter fram- och baktill

För en rutinerad traillöpare så är snabbåtkomst till det mest nödvändiga som mobil, snacks, mat eller liknande ett krav. På framsidan av löparvästen hittar du flera smidiga fickor med och utan blixtlås. På baksidan finns där ett större fack för förvaring av extra kläder som också har ett kompressionssnöre där du kan lägga saker för enklare åtkomst och undvika onödigt studsande.

För dig som även vill kunna få med dina vandringsstavar så finns det det en smidig stavhållare som inte stör under löprundan.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i flera test av löparvästar och produktrecensioner
 • Löparväst som tar upp till 3 liter vätska
 • Två 500 ml flaskor ingår, medans ett vätskesystem får köpas separat
 • Stavhållare för fäste av vandringsstavar
 • Gott om fickor fram- och baktill
 • Packvolymen ligger kring 10 liter
 • Låg vikt på 180 gram utan flaskor
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Camelbak Ultra 10 - Utvecklad för Ultra Trail

Camelbak Ultra 10 bild 1Camelbak Ultra 10 bild 2
ButikPris
1495:-Besök
 • 9 av 10 hos RunnerClick
 • Toppbetyg av RunEatRepeat.co.uk

Camelbak Ultra 10 är en löparryggsäck speciellt framtagen för tuffare löparrundor som ställer höga krav på utrustningen. Modellen har bland annat fått toppbetyg hos stora testsidan RunnerClick och även brittiska RunEatRepeat UK.

Speciellt utvecklad för Ultra Trail du Mont Blanc

Något som gör Camelbak Ultra 10 extra intressant är att modellen är speciellt framtagen och utvecklad för du Mont Blanc ultramaraton. Med en distans på 171 kilometer så ställs det höga krav på utrustningen och därför måste löparryggsäcken uppfylla en hel del krav. Vilket Camelbak Ultra 10 uppfyller med sina fantastiska förvaringsmöjligheter och sitt vätskesystem.

Den är godkänd enligt Ultra Trail du Mont Black packlista som innehåller bland annat mat, extra kläder, karta, lampa och så klart även förvaring av stavar.

Även om du inte springer ultramaraton på helgerna så är detta en av marknadens bästa löparryggsäckar med en extremt låg vikt på endast 280 gram. Så även om du bara springer ett par mil på helgen eller vill ha en bra allround ryggsäck så är detta ett utmärkt val.

Ventilerande löparryggsäck med grymma för förvaringsmöjligheter

Likt vår bäst i test vinnare från Salomon så erbjuder denna löparryggsäck gott om förvaring i form av 13 utvändiga fickor, fäste för stavar, Crux vätskesystem på två liter med mera. Något unikt för Crux är att du får 20% mer vätska i varje klunk än tidigare modeller.

Löparryggsäcken har fått genomgå flera stora test och är en favorit bland många ultramaratonlöpare. Något av det bästa med Camelbak Ultra 10 är själva bärsystemet som har dubbla bröstremmar som så klart också är justerbara. Sedan finns där även klassiska kompressionsremmar som håller allt på plats utan att det börjar röra på sig.

Löparvästen från Camelbak har också ett smidigt QuickLink-system för enklare av och på. Materialet i ryggen är speciellt framtaget för bättre ventilering, som också kallas för 3D-mesh.

 • Skäl att köpa
 • Löparryggsäck som fått toppbetyg i flera stora test och produktrecensioner
 • Speciellt utvecklad för du Mont Blanc ultramaraton på 171 km
 • Grymma förvaringsmöjligheter för extra kläder, mat, dryck, pannlampa med mera
 • Dubbla justerbara bröstremmar och kompressionsremmar
 • Crux vätskesystem som ger 20% mer vätska än tidigare modeller
 • 13 stycken utvändiga fickor
 • Reflexer finns både bak- och framtill
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Uswe Pace 12 löparryggsäck - Särskilt rekommenderad

Bästa budgetval
Uswe Pace 12 löparryggsäck bild 1Uswe Pace 12 löparryggsäck bild 2Uswe Pace 12 löparryggsäck bild 3Uswe Pace 12 löparryggsäck bild 4
ButikPris
750:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat löparryggsäcken
 • Prisbelönt passform med NDM-teknologi

Modellen har fått bra betyg och beröm där egenskaper som smidig, bra passform med mera lyfts fram. Löparryggsäckens vikt på 320 gram (utan flaskor) är däremot något högre än andra alternativ och passar kanske bättre till träningspass.

Löparryggsäck för trail och långdistanslöpare

Trots sitt ganska låga pris så är löparryggsäcken Uswe Pace 12 en väldigt bra modell med många egenskaper och funktioner för längre träningspass. En viktig egenskap är passform så att ryggsäcken inte skumpar omkring när man springer. Här använder Uswe en prisbelönt NDM-teknologi (No Dancing Monkey) som vunnit priser som German Design Award Special 2016, Scandinavian Outdoor Award med flera. Tekniken gör att löparryggsäcken inte rör sig både vertikalt eller horisontellt. Något som styrks när vi läser kundomdömen på löparryggsäcken.

Så vad erbjuder då löparryggsäcken för förvaringsmöjligheter? På Ryggen hittar du ett komprimerbart förvaringsutrymme som rymmer 12 liter där du kan förvara regnkläder eller andra plagg. Där finns även två mindre stretchfickor baktill och två bröstfickor för vattenflaskor på 500 ml. Dessa två 500 ml vattenflaskor medföljer när du köper produkten. Stort plus är extra fickan med dragkedja där man kan förvara mobil eller andra viktiga saker.

Läser vi recensioner på vätskesystemet så är de flesta överlag nöjda. Någon klagar på att de måste böja huvudet lite för mycket vilket tar fokus bort från själva stigen. Men andra löpare tycker längden på slangarna är perfekta. Stort plus är däremot att flaskorna sitter på plats och studsar inte runt.

Baserat på pris, egenskaper, funktioner, kundrecensioner så är Uswe Pace 12 en utmärkt löparryggsäck för långa som korta träningspass. Baserat på detta så vinner Uswe Pace 12 vår utmärkelse "Bästa budgetval".

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från traillöpare som testat löparryggsäcken
 • Prisbelönt ergonomisk passform som sitter tight på kroppen
 • Bra med förvaringsmöjligheter bak- och framtill
 • Två vattenflaskor på 500 ml medföljer
 • Har även fästen för vandringsstavar både fram och bak
 • Kompressionsremmar och visselpipa
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Salomon ADV Skin 8 - Bästa för kvinnor

Salomon ADV Skin 8 bild 1Salomon ADV Skin 8 bild 2
ButikPris
1395:-Besök
 • Bäst i test för kvinnor enligt RunUltra.co.uk
 • 8 av 10 hos Running Warehouse
 • 4,6 av 5 hos amerikanska marknadsplatsen Amazon
 • 4 av 5 hos OutdoorGearlab

Salomon ADV Skin 8 W är en modell som har fått bäst i test hos bland annat RunUltra UK i deras test av produkten. Dessutom har denna löparryggsäck för kvinnor fått toppbetyg hos andra källor som t.ex. amerikanska Amazon och OutdoorGearLab.

Löparryggsäck speciellt framtagen för kvinnokroppen

Äntligen finns det en löparryggsäck speciellt framtagen för kvinnor och som dessutom levererar i både komfort samt egenskaper. Kvinnor och män kanske ser likadana ut på insidan men på utsidan är vi lite olika.

Salomons SensiFit har anpassats för att bättre passa kvinnor och speciellt runt bröstområdet har ändringar utförs för bättre passform. Men också ändringar för bättre passform för smalare axlar och kortare bröstkorg. När det gäller stretchremmar på framsidan så är det speciellt utformat som kupor för att bättre passa brösten. När vi kollar på både produktrecensioner och oberoende test av denna löparväst så är det tydligt att där finns en rad förbättringar/anpassningar för kvinnokroppen.

Precis som testvinnaren Salomon ADV Skin 12 så har denna modell två mjuka flaskor framtill, men också plats till en större vätskeblåsa baktill. Unikt för flaskorna framtill är däremot att de är speciellt utformade för att bättre passa kvinnokroppen. Placeringen är under brösten så att de inte sätter tryck på själva brösten, vilket också innebär att ett sugrör har introducerats.

Gott om förvaringsmöjligheter

Precis som med bäst i test vinnaren ADV Skin 12 för män så har denna löparväst i stort sätt samma typ av förvaringsmöjligheter. Några av dessa är t.ex. två töjbara fickor framtill, två töjbara bältesfickor, en invändigt blåsfack, ett större stretchhuvudfack med dragkedja, en nätficka, en lägre bakfixa med sidoåtkomst, en axelficka med mera.

När det gäller säkerhet så är även denna löparryggsäck utrustad med reflexer och en visselpipa i fall det värsta skulle hända. Där finns även flera lösningar för att fästa vandringstavar med mera.

Om du är kvinna och är på jakt efter en fantastisk löparryggsäck så är detta nog det bästa alternativet.

 • Skäl att köpa
 • Bäst i test vinnare, Utmärkelse för bästa löparryggsäck för kvinnor
 • Toppbetyg när vi kollar kundomdöme och produktrecensioner från kvinnor
 • Speciellt designad för att passa kvinnokroppen
 • Vätskesystem framtill som är anpassat för att bättre passa kvinnobröst
 • Endast två mjuka flaskor med sugrör medföljer
 • Det finns också ett fack baktill för större vätskeblåsa
 • Väldigt låg vikt på 251 gram
 • Passformen kan justeras enkelt även under tiden som du springer
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide: Så väljer du bästa löparryggsäck eller löparväst

köpguide så väljer du bästa löparryggsäck

Vare sig du är långdistanslöpare eller traillöpare så är bra löparutrustning ett krav för att lyckas med sitt mål. Löparryggsäcken möjliggör att du kan få med sig nödvändiga saker som extra kläder, vätska, energi gel eller liknande. Springer du kortare sträckor så kanske ett vanligt löparbälte eller vätskebälte fungerar bra. Men många löpare föredrar trots allt en bra löparryggsäck eller vätskeväst.

Vi kommer i denna guide gå igenom lite kort vad man bör fundera över innan man väljer en löparryggsäck eller en enklare löparväst. Där finns trots allt lite skillnader mellan dessa två varianter och valet hamnar på vad du behöver få med dig under löpningen. Om du tävlar i vissa tävlingar så finns där ibland också krav på vad för utrustning du måste ha. Av säkerhetsskäl så har många trail-tävlingar börjat ställa krav på utrustningen som löpare använder.

Så vad bör du välja en löparväst eller löparryggsäck?

löparväst eller löparryggsäck

Den största skillnaden mellan en löparryggsäck och löparväst är förvaringen där ryggsäcken på ryggen kan förvara nödvändiga saker under löprundan. Löparryggsäcken har också oftast stöd för ett större vätskesystem med vätskeblåsa och sugrör. Även vissa löparvästar har stöd för vätskesystem.

Löparryggsäcken är också mer mångsidig i sitt utförande och passar dig bäst som antingen löper långa distanser eller som vill ha med den på vandringen. Springer du till och från jobbet regelbundet så är löparryggsäcken ett fantastiskt hjälpmedel. Löparryggsäcken är enligt oss det bättre valet i de flesta fall då den tillhandahåller fler funktioner och egenskaper utan att det egentligen kostar något extra. Tävlar man däremot och jagar sekunder så kanske valet blir ett annat.

När det gäller trail-löpning så vill man ha en löparryggsäck eller väst som kan lita på d.v.s. vara säker på att man faktiskt är självförsörjande i fall det värsta inträffar. Kanske springer du på ställen där det inte finns så många personer i närheten och då behöver man ha rätt utrustning med sig för att klara sig själv under ett tag. Vissa förlitar sig alldeles för mycket på att endast ta med sig en mobiltelefon i fall något händer. Men vad händer om den skulle gå i sönder eller saknar täckning där du befinner dig?

Kör du längre distanser där det finns personer i din närhet regelbundet så som t.ex. landsvägar eller liknande så är kanske inte kravet på en löparryggsäck lika högt. Då kanske en löparväst räcker för många.

Det är även så att vissa tävlingar ställer särskilda krav på en löpares utrustning d.v.s. vad som behöver medtages under tävlingen. Allt från mängden vätska till mat och så vidare. För de riktigt tuffa tävlingarna så kanske där också finns krav på att få med ett par vandringsstavar för tuffa stigningar under distansen. Läs också våra tips på valet mellan löparväst och löparryggsäck.

Hur mycket vätska behöver du få med dig på löprundan?

vätskesystem traillöpning

En annan sak som kanske påverkar ditt val av antingen löparväst eller löparryggsäck är mängden vätska du behöver få med dig på löprundan. Det bästa du kan göra är att fundera över när du brukar springa, är det kväll, dag eller kanske morgnar? Även säsong spelar stor roll med hur mycket vätska du behöver få med dig.

Under varma sommardagar så kommer du behöva extra vätska och då kanske inte ett enkelt vätskebälte räcker. Så klart påverkar också distansen hur mycket du behöver få med dig och enligt Marathon.se så kan kroppen göra av med 2,5 liter vätska under en timme beroende på värme och intensitet.

Om du bara är ute och springer en timme så kanske det inte ställs alldeles för höga krav, men över en timme så blir det ännu viktigare att få med sig tillräckligt med vätska. Över en timme så rekommenderar vi en ordentlig löparryggsäck som kan hålla 2,5 liter vätska plus två mindre flaskor på 500 ml. Löparväst är däremot oftast smidigare och sitter tajtare men mängden vätska samt prylar som ska med kan avgöra ditt val. Läs också: Tips på hur du bäst väljer löparväst.


Så valde vi ut bästa löparryggsäck till vårt bäst i test

Bäst i testDet finns en stor mängd olika löparryggsäckar och löparvästar ute på marknaden idag. Vissa är enklare än andra men i vår sammanställning av test så har vi koncentrerat oss på modeller som även klarar av de lite mer tuffare distanserna. Ett exempel är Camelpak Ultra 10 som är en löparryggsäck speciellt framtagen för populära Ultra Trail du Mont Blanc som är 171 kilometer lång.

Vi förstår givetvis att de flesta som kollar på vårt bäst i test av löparryggsäckar inte kommer medverka i så pass tuffa lopp som Ultra Trail du Mont Blanc. Men dessa löparryggsäckar lämpar sig egentligen till vem som helst som behöver en bra och smidig löparryggsäck. Det är egentligen precis som allt annat i livet där bra verktyg/utrustning underlättar och förbättrar resultatet. Dessutom är det roligt med riktigt bra med utrustning, även för en glad amatör.

De flesta löparryggsäckar är för både kvinnor och män d.v.s. unisex. Vi har däremot valt att plocka med en modell som är speciellt utformad för kvinnor d.v.s. Salomon ADV Skin 8 W. Vi är övertygade om att den modellen är väldigt intressant för många kvinnor.

För att kunna hitta de bästa löparryggsäckarna på marknaden så har vi behövt lägga ner många timmars research. Tiden har lagts på att kolla vad andra stora oberoende test säger om produkterna, men också vad befintliga användare har att säga i form av produktrecensioner och kundomdömen. Detta bäst i test är alltså baserat på betyget från oberoende test, produktrecensioner och användarrecensioner. Det kan också vara värt att nämna att priset inte har varit avgörande faktor den här gången.

Priset för alla de modeller vi har med skiljer sig inte så mycket faktiskt. Däremot kan det skilja lite med vilka tillbehör som medföljer så som t.ex. vätskesystem. Vissa modeller kan där medfölja ett komplett vätskesystem, men det vanligaste är att der endast medföljer två mjuka flaskor.

Uppdatering 2022 – Silva Strive Light 5 löparväst/ryggsäck har kommit med i vårt bäst i test. Det är en modell som fått högt betyg av flera löparprofiler och från vanliga kundomdömen. Prismässigt utmanar Silva flera etablerade märken på marknaden och det är tydligt att löpavästen är välplanerad för ultralöpare.

Källor

Outdoorgearlab

Det flesta som tar sin traillöpning seriös har nog någon gång varit inne på OutdoorGearLab och kollat in deras test av utrustning. De har ett enormt testsortiment inom outdoor och är definitivt värt att spana in om du vill gräva ner dig djupare i ämnet. Vår bäst i test vinnare Salomon ADV Skin 12 fick utmärkelsen ”Editors Choice” hos OutdoorGearLab. Även Salomon ADV Skin 8 och Ultimate Direction Ultra Vest 4.0 har fått toppbetyg i deras produktrecensioner.

 • Salomon Advanced Skin 12 – ”Editors Choice” – Länk
 • Salomon ADV Skin 8 – Toppbetyg – Länk
 • Ultimate Direction Ultra Vest 4.0 – Toppbetyg – Länk

RunnerClick

Som namnet kanske avslöjar så är RunnerClick en enorm sida som ständigt testar nya produkter inom löpning. Allt från löparskor till löparvästar och löparryggsäckar. Om du är på jakt efter ett bra vätskesystem till din löparryggsäck så kan det vara värt att spana in deras egna test. Vårt val av bästa löparryggsäck Salomon Advanced Skin 12 har testats av RunnerClick där den fick ett toppbetyg på 9,3 av 10. Andra löparryggsäckar som vi har med i vårt test som också har testats är populära Camelbak Ultra 10 och Osprey Duro 15. Två fantastiska löparryggsäckar som presterar i toppen i flera andra stora test.

 • Salomon Advanced Skin 12 – ”For the extreme adventure runner” – Länk
 • Camelbak Ultra 10 – 9,0 av 10 under 2019 – Länk
 • Osprey Duro 15 – 9,4 av 10 under 2019 – Länk

Andra oberoende test och produktrecensioner

Petra Månström har i ett samarbete recenserat/tipsat om Silvas nya löparryggsäck Silva Strive Light. Petra är en känd och mycket omtyckt journalist som ofta dyker upp i TV4 i deras löparcoaching. Läs hennes test här.

Gunilla Kidmark på Trailrunningsweden har också testat Silva Strive Light där hon går igenom alla egenskaper och funktioner som löparrycksäcken har att erbjuda. Gunilla är en trail- och ultralöpare. Läs mer här.

RunEatRepeat.co.uk har bland annat testat den populära löparryggsäcken Camelbak Ultra 10 som är den modell som framförallt tillverkades för stora Ultra Trail du Mont Blanc. Denna fantastiska löparryggsäck fick närmast högsta poäng av testpersonen och förblir nog en favorit bland många traillöpare. Testet hittar du här.

Bästa löparryggsäcken för kvinnor Salomon ADV Skin 8 har bland annat testats av Kate hos RunUltra.co.uk. Enligt henne är det en fantastisk löparryggsäck med flera smarta lösningar för bättre passform för kvinnor. Toppbetyg blev resultatet som du hittar här. RunningWarehouse har också tittat närmare på populära Salomon ADV Skin 8 för kvinnor där de också satte ett toppbetyg på 8 av 10, hela testet hittar du här.

Utgångna modeller

Nedan listar vi både västar och ryggsäckar som tidigare har varit med i sammanställningen. Oftast har dessa utgått från sortimentet eller så har de blivit ersatta med en nyare och bättre modell.

Osprey Duro 15 - Med höftbälte

Osprey Duro 15 bild 1Osprey Duro 15 bild 2
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 9,4 av 10 hos RunnerClick

Löparryggsäcken Osprey Duro 15 är en modell som är framtagen för långdistanslöpning och som har fått toppbetyg hos bland annat testsidan RunnerClick. Löparryggsäcken erbjuder en hel del smarta lösningar som troligtvis tilltalar långdistanslöpare.

Perfekt löparryggsäck för traillöpning under tuffa scenarion

Osprey är ett känt märke inom ryggsäckar och speciellt gällande vandringsryggsäckar. Men Osprey har också satsat på att ta fram bra löparryggsäckar och vi kan lugnt säga att Osprey levererar även där. Löparryggsäcken Duro 15 är en renodlad väska för traillöpning och erbjuder det bästa för att säkerställa att du kan få med all nödvändig utrustning utan att störas under passet.

Något av det bästa med Osprey Duro 15 är det medföljande vätskesystemet som rymmer 1,5 liter och som kommer med sugrör. Något som vi och många älskar är att sugrörsmunstycket hålls på plats med magneter så att det inte hoppar runt under passet. Det medföljer även två stycken mjuka vätskeflaskor på 500 ml som kan användas på framsidan.

Ordentligt höftbälte med ficka

Något unikt för Osprey Duro 15 löparryggsäck är det ordentliga löparbältet som fästs runt midjan. Från vad vi har kunnat läsa oss till så ska det fungera väldigt bra och vara bekvämt. I bältet hittar du också en smidig ficka.

På framsidan av västen finns där flera smidiga fickor för att du enkelt ska kunna komma åt de mest nödvändiga saker under turen. Allt från mat till energi gel. På baksidan hittar du ett huvudfack som också är tvådelat för bättre förvaring av t.ex. extra klädesplagg eller liknande.

Löparryggsäcken har också ett bra fäste för vandringsstavar som du enkelt kan lossa när det är dags för tuffare stigning under distansen.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i flera stora produktrecensioner
 • Perfekt löparryggsäck för hård traillöpning
 • Vätskesystem och två mjuka flaskor medföljer
 • Sugröret fästs med magnet för att undvika störiga rörelser
 • Ordentligt höftbälte med en ficka
 • Gott om fickor både fram- och baktill
 • Fäste för vandringsstavar som snabbt kan kopplas loss
 • Meshnät för bästa ventilation
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt