Glassmaskin bäst i test 2019 – Bästa glassmaskinen för hemmabruk

bästa glassmaskin - bäst i test

Glass, glass i stora lass. Glass i stora lass blir det inte med en glassmaskin för hemmabruk, men 1,5 till 2 liter glass räcker nog för de allra flesta familjer. Däremot så kan de bästa glassmaskiner göra väldigt mjuk och fin glass med ett enkelt recept på glass. Priset för en bra glassmaskin varierar väldigt mycket och frågan är egentligen hur mycket entusiasm du har för att tillverka egen glass i hemmet.

De bästa glassmaskinerna kostar någonstans mellan 1 700 till 3 000 kronor, men det finns även modeller som kostar under tusenlappen som gör jobbet och för många räcker det. Vill du däremot göra riktigt fin glass så bör du välja en glassmaskin som ligger kring 2 000 kronor för det bästa resultatet. Vill du däremot gå åt det professionella hållet så finns det glassmaskiner för närmare 5 000 kronor och över det.

Vi har gått igenom ett stort antal olika glassmaskin test från flera kända källor som t.ex. norska Klikk, Aftonbladet med mera. Vi har kommit fram till ett par olika glassmaskiner, som antingen har vunnit bäst i test eller som har presterat bra i test.

Priset har varit en liten avgörande faktor över hur dessa glassmaskiner har rangordnats i denna sammanställning. Detta då modeller som kostar över 5 000 kronor kanske inte är så speciellt intressant för de flesta familjer och vi tror smärtgränsen går någonstans mellan 1 500 – 2 500 kronor för en glassmaskin. Som vanligt har även kundrecensioner varit en viktig parameter i valet av bästa glassmaskin.


Wilfa ICM-C15 glassmaskin – ✅ Bäst i test

Wilfa glassmaskin ICM C15

ButikPris
1990:-Besök
1990:-Besök
1990:-Besök
 • Bäst i test hos norska Klikk
 • Toppbetyg bland alla kundrecensioner hos de olika nätbutikerna.

Wilfa ICM-C15 glassmaskin är en väldigt populär modell och är antagligen marknadens största kundfavorit. Glassmaskinen har fått bäst i test hos bland annat norska Klikk och har fått toppbetyg i ett par andra utländska test. Men det som utmärker glassmaskinen mest är framförallt alla de positiva kundrecensioner som finns hos nätbutikerna.

Bra kapacitet och relativt snabb

Till ett relativt lågt pris får du en väldigt kompetent glassmaskin och som klarar av att göra 1,5 liter hemlagad glass på under en timme. Tiden från början till slut d.v.s färdig glass är en viktig aspekt för de flesta personer och att korta ner tillverkningstiden, är något som de flesta glassmaskiner brottas med. Wilfa glassmaskin har dock lyckats med att korta ner tiden till under en timme för 1,5 liter glass, vilket bör ses som väl godkänt.

En av de bästa egenskaperna med Wilfa ICM C-15 glassmaskin är att maskinen är mer eller mindre helautomatisk. D.v.s. du häller ner dina ingredienser så som det är och sedan låter du glassmaskinen sköta resten och du behöver bara vänta på att glassen ska bli färdig.

Glassmaskinen från Wilfa har en helautomatisk kompressor som fryser ingredienserna medans maskinen automatiskt sköter omrörningen av innehållet. Detta betyder att du inte behöver lägga ner några ingredienser som redan är frysta och om ingredienser är rumstempererat, så är det inget problem.

En annan detalj som blev väldigt uppskattat i de test som testade Wilfa ICM-C15 glassmaskin var dess förmåga att hålla färdig glass fryst i ytterligare 60 minuter efter att glassen hade blivit färdig. Tyvärr saknar vissa glassmaskiner denna funktion.

Flera löstagbara delar för enklare rengöring

En glassmaskin som är svår att rengöra, är ingen bra glassmaskin. Wilfa har tänkt till lite extra gällande rengöring av glassmaskinen och detta har de löst genom att se till så alla delar är löstagbara. Med löstagbara delar så blir glassmaskinen enkel att rengöra och så är också fallet med Wilfa glassmaskin.

En annan smart detalj är den extra lucka som finns i det transparenta locket. Medans glassmaskinen jobbar så kan du alltid öppna denna lucka för att tillsätta ytterligare ingredienser. I vissa fall så skulle man kanske vilja tillsätta en extra ingrediens i slutet på själva processen eller om man har råkat glömma något.

Designen är stilren och det yttre är tillverkat av rostfritt stål som får glassmaskinen att kännas extra exklusiv. Med en tydlig kontrollpanel och LCD-display på ovandelen, så blir det enkelt att ställa in och styra glassmaskinen.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Wilfa ICM-C15 glassmaskin

 • Max 1,5 liter glass åt gången.
 • 1,5 liter glass blir färdigt på ungefär 60 minuter.
 • Helautomatiskt glassmaskin som sköter allt.
 • Enkel att rengöra, då de flesta delar är avtagbara.
 • Funktion/program som håller glassen kall i 60 min efter att den blivit färdig.
 • Temperaturgränser från -35 till -18°C.
 • Tydlig kontrollpanel med LCD-display som visar hur långt processen har kommit.
 • Effekt 150 watt.

Nemox Gelatissimo Exclusive 1,7 L – Professionell

Nemox Gelatissimo Exclusive glassmaskin

ButikPris
4549:-Besök
4549:-Besök
5021:-Besök
 • Bäst i test i svenska Aftonbladet 2016.
 • Tredjeplats i Smartsons stors glassmaskin test 2012.

De flesta personer har troligtvis aldrig hört talas om märket Nemox, men de som jobbar med glass eller har stort intresse av att tillverka egen glass, känner mycket väl till detta märke. Nemox är en italiensk tillverkare som tillverkar ett stort antal olika glassmaskiner i premiumsegmentet och priset för deras modeller varierar från några tusenkronor till över tiotusen.

Nemox Gelatissimo Exclusive är faktiskt en av deras lite billigare glassmaskiner och det är väl kanske därför som den har blivit testad hos flera testkällor som t.ex. Aftonbladet. Redan 2016 så testade de ett par olika glassmaskiner och resultatet blev att Nemox Gelatissimo gick ut som bäst i test vinnare. Nemox glassmaskin fick också ta hem en tredjeplats när Smartson gjorde sitt stora glassmaskin test 2012.

Känt italienskt märke med hög kvalitié

De flesta glassmaskin test har haft väldigt höga förväntningar gällande slutresultatet på själva glassen, men det är kanske inte så konstigt då maskinen kostar mellan 3 000 – 5 000 kronor beroende på butik. Med all rätt så ska man ha extra höga krav på glassmaskiner i denna prisklass och Nemox glassmaskin levererar allt som den lovar.

Glassmaskinen är helautomatisk på så sätt att du endast behöver sätta igång maskinen och hälla ner ingredienser så sköter den resten. Med en kompressor på 165 watt så går det relativt fort att kyla ner de ingredienser som hamnar i glassbehållaren. Nemox Gelatissimo Exclusive glassmaskin är en av de snabbaste alternativen på marknaden och på bara 20 – 40 minuter så har du 1,7 liter färdig glass.

Tiden varierar beroende på mängden ingredienser, men också vad du vill göra med maskinen. Med Nemox glassmaskin kan du välja olika typer av glass d.v.s vanlig glass, sorbet, granité eller frozen yoghurt. Det är också en av anledningarna till varför just denna glassmaskin är så populär. Följ de recept som finns i det recepthäfte som medföljer.

Enkelt utförande utan några krångligheter

Enklast är bäst, eller hur är det man säger?. En on/off-knapp och kyl-knapp som sätter igång omrörning och tillsätter kyla. Det behöver egentligen inte vara svårare än så och beroende på hur länge glassmaskinen får arbeta så påverkas slutresultatet d.v.s. vilken typ av glass det blir.

Skålen för glassen är avtagbar och är tillverkad i aluminium, vilket också gör den väldigt enkel att rengöra. Receptbok och även glassked ingår med glassmaskinen.

Specifikationer för Nemox Gelatissimo Exclusive glassmaskin

 • Kapacitet på 1,7 liter glass.
 • Skapar glass på ungefär 20-40 minuter.
 • Helautomatisk, ner med ingredienser så sköter maskinen resten.
 • Vikt 12 kg.
 • Receptbok och glassked ingår.
 • Avtagbar skål i aluminium.
 • Design av borstat stål.
 • Effekt 165 watt.

Krups Perfect Mix GVS2 – Bästa budgetval

Krups Perfect Mix GVS2 bästa budget alternativ

ButikPris
699:-Besök
749:-Besök
750:-Besök
909:-Besök
 • Näst bäst i svenska Göteborgs Posten 2013.
 • Näst bäst i Ica Kuriren 2014.
 • Tredjeplats i Aftonbladet glassmaskin test 2016.

Bästa budgetval blev Krups Perfect Mix GVS2 glassmaskin som har fått bra betyg i flera stora test på nätet. Bland annat har glassmaskinen blivit näst bäst i två olika bäst i test och sedan en tredjeplats i Aftonbladet glassmaskin test 2016.

Krups glassmaskin må vara enkel, men den lyckas ändå göra väldigt god glass på kort tid. Modellen har också fått ta emot riktigt bra produktrecensioner och kundrecensioner hos de flesta nätbutiker.

Ej helautomatisk glassmaskin

Modellen är väldigt enkel att använda och resultatet blir dessutom väldigt bra, trots att där inte finns någon kompressor som kyler. Något som måste nämnas och som många köpare missar, är att denna glassmaskin ej är helautomatisk. Detta innebär att glassmaskinen kräver lite planering för att den ens ska fungera då den saknar kylkompressor.

Något som de flesta missar att läsa, är att själva innerskålen ska frysas in ungefär 24 timmar innan användning. Då Krups Perfect Mix saknar kylkompressor så använder glassmaskinen kyla som är lagrad i själva skålen, för att på så sätt skapa glass. För många som köper denna glassmaskin så blir detta en smärre chock och de flesta förväntar sig att det är bara att koppla in strömmen och sedan köra igång.

Men även om skålen behöver frysas in i frysen upp till 24 timmar innan användning, så klarar sig många personer sig på detta. Det bästa är så klart att försöka lagerföra skålen i frysen hela tiden, även när den inte används och på så sätt så är den alltid redo att användas när frestelsen infinner sig.

Enkel, men ger ett väldigt bra resultat

Krups glassmaskin är ändå relativt automatiskt på så sätt att den själv sköter själva omrörningen och avslutar själv programmet när glassen är färdig. Du kan välja att göra traditionell glass eller sorbet som har blivit vansinnigt populärt de senaste åren.

Ett tips är att hälla ner ingredienser medans glassmaskinen är i rörelse, för annars är risken stor att det fryser till i klumpar eller fastnar. Detta då all kyla finns lagrat i själva skålen.

LCD-displayen på ovansidan visar hur långt processen har kommit och informerar när glassen är färdig för att ätas. Skrapa och ett förvaringslock medföljer, som kan användas för att lagra den färdiga glassen i frysen.

Specifikationer för Krups Perfect Mix GVS2 – Bästa budgetval

 • Kapacitet på 1,6 liter glass.
 • Ej helautomatisk. Saknar kylaggregat så skålen måste frysas in 24 timmar innan användning.
 • Vikt 3,8 kg.
 • Tydlig LCD-display som förenklar hela processen.

Wilfa Vanilje XL ICM-2SB – Bra modell

Wilfa Vanilje XL ICM-2SB

ButikPris
2999:-Besök
2999:-Besök
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter 14 kundrecensioner.

Wilfa har ytterligare en väldigt bra glassmaskin ute på marknaden och som har lite större kapacitet än den som tog hem bäst i test. Just denna modell från Wilfa har vi inte kunnat hitta i några test på, däremot har glassmaskinen tagit emot toppbetyg från befintliga kunder i form av kundrecensioner. Dessa hittar du enklast på de butiker vi rekommenderar.

Mycket för pengarna

Norska Wilfa har verkligen lyckats med Vanilje XL ICM-2SB glassmaskin och med en kapacitet på 2 liter glass så är detta en av marknadens bästa modeller med störst kapacitet. En sådan stor kapacitet är ganska ovanligt när det gäller glassmaskiner för hemmabruk och är man då många i familjen så är detta en perfekt modell.

Wilfa Vanilje XL ICM-2SB är helt automatisk d.v.s. du gör dina inställningar och sedan matar du glassmaskinen med dina önskade ingredienser. Den inbyggda kompressor på 180 watt gör att glassen blir färdig på under en timme, vilket är relativt snabbt på grund av den stora kapaciteten.

Likt bäst i test vinnaren så har även denna modell en öppning i locket så att du kan tillföra ytterligare ingredienser direkt under själva processen. Alla delar är avtagbara för att underlätta själva rengöringen och det mesta kan dessutom köras direkt i diskmaskinen. Skålen bör däremot handdiskas.

Tung modell som tar en del plats

Wilfa XL glassmaskin är en ganska stor modell på 262 x 425 x 285 mm och väger hela 12,3 kg. Därför bör du funderar extra om du har plats till glassmaskinen eller inte och hur mycket du kommer använda den. Gör ni/du egen hemmagjord glass regelbundet så är detta definitivt en av de bästa glassmaskinerna på marknaden och den är dessutom relativt billig.

I denna glassmaskin så kan du göra vanlig glass, sorbet och yoghurtglass. Likt bäst i test vinnaren från samma tillverkare så har även denna en hålla-kall-funktion som håller glassen kall upp till en timme efter att glassen blivit färdig.

Specifikationer för Wilfa Vanilje XL ICM-2SB

 • Stor kapacitet på 2 liter glass åt gången.
 • 2 liter glass tar 60 minuter att göra.
 • Helautomatisk modell.
 • Vikt 12,3 kg.
 • Avtagbara delar som klarar av diskmaskin.
 • Effekt 180 watt.
 • Tydlig LCD-display med timerfunktion.

Sage Appliances Smart Scoop – Bra valmöjligheter

Sage Appliances Smart Scoop

ButikPris
4499:-Besök
 • 4,0 av 5 hos brittiska Amazon efter 40 kundrecensioner.

Märket Sage är ett välkänt märke inom köksutrustning/köksmaskiner och räknas som ett av de premiummärken som finns inom kök. Sage Appliances Smart Scoop glassmaskin är en av marknadens mest avancerade modeller, men som också har en betydligt modernare design/formgivning jämfört med andra märken.

Sage-köksmaskiner rent generellt är väldigt eftertraktade på grund av unika designsmak och Sage glassmaskin är inget undantag. Designen är så pass unik och tillfredsställande att den skulle kunna stå i vardagsrummet.

Många valmöjligheter gällande konsistent

Glass är inte bara glass med samma konsistens, utan den finns i enormt olika konsistenser och med Sage får du möjligheten till att själv kunna välja vilket du föredrar. Just denna modellen har 12 olika hårdhetslägen och detta passar perfekt för den som vill experimentera med glass, sorbet eller frozen yoghurt.

Glassmaskinen från Sage är precis som bäst i test vinnaren helt automatisk, men den har också manuella program för den som älskar att vara med under själva processen. Att vara närvarande och manuellt göra de moment som krävs för att göra glass, kan faktiskt öppna upp möjligheter till ganska unika glassrecept.

Via LCD-display och knapparna på ovansida kan du själv välja vilket program du vill köra. Du kan också välja att göra egna inställningar på dessa olika glassprogram. Glassmaskinen är däremot förinställd på -30°C.

Egenskaper & specifikationer

Något vi och andra befintliga kunder verkar uppskatta är det program som håller glassen kall upp till 3 timmar efter att glassen har blivit färdig. Det är egenskap som vi gärna hade velat se hos fler tillverkare.

1 liter glass kan tyckas lite snålt, men de flesta personer klarar sig gott och väl på denna kapacitet. Denna glassmaskin är däremot inte speciellt optimal för stora barnfamiljer och är inte avsedd för att kunna massproducera glass.

Sage Appliances Smart Scoop kan däremot göra 1 liter färdig glass på 30 minuter, vilket gör denna glassmaskin till en av de snabbaste på marknaden. Hårdheten/konsistensen på glassen kan så klart påverka tiden.

Detta är en ganska så dyr glassmaskin, men för de som har köpt och fått testa glassmaskinen har varit väldigt nöjda. Detta är speciellt tydligt när man får läsa alla de positiva kundrecensioner som modellen har fått.

Specifikationer för Sage Smart Scoop glassmaskin

 • Kapacitet på 1 liter glass.
 • Kan göra 1 liter glass på 30 minuter.
 • Både helautomatiska och manuella program.
 • 12 olika inställningar för konsistens.
 • Kan göra frozen yoghurt, gelato, sorbet och glass.
 • Effekt 200 watt.
 • Design av rostfritt stål.

Så väljer du bästa glassmaskinen efter dina behov

När det kommer till val av glassmaskiner så finns det ett enormt utbud och troligtvis så finns det närmare 200 olika modeller på marknaden. Med ett sådant enormt utbud så är det lite problematiskt att välja det bästa alternativet, men vi kommer lite snabbt försöka reda ut vad du bör tänka på när du väljer glassmaskin.

Hur kommer några punkter/egenskaper du bör funderar över innan du väljer glassmaskin.

Kapacitet kan vara en avgörande faktor

glassmaskin vilken kapacitetBeroende på hur många som kommer äta av glassen när den är färdig, så kan kapaciteten var extra viktig. Är det bara tre personer i familjen som kommer äta av glassen så räcker troligtvis ungefär 1 liter glass.

Är ni en större familj med flera barn så rekommenderar vi att man väljer en glassmaskin som kan minst göra 1,5 liter glass och gärna mer än så. De bästa glassmaskinerna ligger oftast över 1 liter och Wilfa som fick bäst i test klarar ungefär 1,5 liter glass åt gången.

Vi vill också passa på att säga att om tillverkaren skriver ut att glassmaskinen rymmer 1,5 liter glass så stämmer det inte alltid till 100%. Oftast så klarar de något mindre volym än vad tillverkaren har angett på kartongen och man bör därför räkna något mindre än det.

Tillredningstiden

tillredningstid glassmaskinDet finns väl egentligen ingen person som vill vänta alldeles för länge på sin glass, men tyvärr är där alltid en liten väntetid för att få till den där perfekta glassen. Frågan är egentligen hur länge man vill behöva vänta varje gång som man gör glass och hur lång tid som känns mest rimligt.

Det finns nämligen glassmaskiner som gör färdig sorbet eller vanlig glass på 20-30 minuter, men det är långt ifrån alla modeller som är så pass snabba. Vi skulle säga att mellan 20 till 60 minuter är en rimlig tid för 1-2 liter färdig glass, maskiner som tar längre tid än så är ganska omständliga.

Beroende på hur du gillar din glass d.v.s mjuk eller fast har också direkt påverkan på tillredningstiden. Ju mjukare glass du gillar, desto fortare går hela processen.

Rengöring

Om en glassmaskin är svår att rengöra så kommer man tröttnar ganska fort och detta stämmer egentligen överens med de flesta köksmaskiner. Därför måste alla delar som behöver rengöras vara avtagbara och gärna klara av maskindisk.

Oftast har dessa glassmaskiner avtagbara delar som klarar diskmaskin, däremot brukar vissa delar som t.ex. skålen inte gilla diskmaskin, men det är också den enklaste att diska för hand.

Men rengöring är definitivt en viktig aspekt i det hela när du väljer rätt glassmaskin. Ett gott resultat är inte tillräckligt om själva rengöringsmomentet tar alldeles för lång tid.

Se därför till att köpa en glassmaskin som är enkel att rengöra.

Med eller utan kompressor

Frågan är egentligen hur pass spontan du är som person. Är du en person som helt plötsligt kan få för dig att göra glass en tisdagseftermiddag?. Då bör du välja en glassmaskin som har ett riktigt kylaggregat i form av kompressor som kyler. Om du vanligtvis gör spontana saker så är det andra alternativet med att behöva förbereda infrysning av glasskålen 24 timmar innan användning, ett dåligt alternativ.

Om ni är en familj som alltid har fullt i frysen så är det glassmaskin med kompressor som är det bästa valet. Skålen som måste frysas in ett dygn innan användning tar ganska mycket plats och kräver ändå lite planering för att det ska vara smidigt.

Har ni däremot alltid plats i frysen så skulle vi säga att t.ex. glassmaskinen från Krups fungerar utmärkt. Varför inte ha skålen liggandes i frysen tills att det är dags att göra glass, på så sätt krävs det ingen planering för att kunna göra lite glass när man vill. När man är färdig med glassen så rengör man kärlet och ställer in det i frysen igen, tills nästa gång det är dags för glass.

Det är som sagt inget fel på den typ av lösning Krups har på sin modell där kärlet fryses ner och lagrar kyla direkt i skålen. Glassen som framställs i denna glassmaskin är faktiskt riktigt bra, däremot föredrar de flesta kompressorlösning och det är för att det är smidigare.


Källor

Norska Klikk

Norska Klikk har testat ett stort antal olika glassmaskiner och några av de modeller som har testats är Wilfa ICM-C15, Waves, OBH Nordica Tasty Duo Ice Cream maker, Master glassmaskin, Cuisinart, Kenwood, Philips med flera. Flera av dessa modeller fick godkänt betyg och sämst var glassmaskiner från Philips och Kenwood.

Glassmaskinen som fick bäst i test var Wilfa ICM-C15, samma maskin som vi har valt ut som testvinnare i denna sammanställning över bästa glassmaskiner. Enligt Klikk.no så har Wilfa glassmaskin flera smarta funktioner och modellen är framförallt väldigt enkel att använda. Även som nybörjare på att göra glass, så förstår man direkt vilka moment som behövs.

Att glassmaskinen har ett eget kylaggregat var också en stor anledning till varför modellen blev bäst i test. Många av de glassmaskiner som testades saknade nämligen detta, vilket innebär att man måste frysa ner kylelementet innan användning.

Den största nackdelen med glassmaskinen från Wilfa är förvaringsutrymmet. Glassmaskinen tar trots allt en hel del plats, men det gör de flesta andra maskiner också. Klikk.

Aftonbladet 2016

Så sent som 2015 så gjorde Aftonbladet Plus ett litet test på glassmaskiner och de modeller som testades var bland annat Nemox Gelatissimi Exclusive, Sandström S15ICE14E och Krups GVS1. Bäst i test blev glassmaskinen från populära Nemox och på andraplats hamnade Sandström S15ICE14E. På tredjeplats hamnade vårt bästa budgetval d.v.s. Krups GVS1, idag heter modellen Krups GVS2 som är en uppdatering på den gamla versionen.

I deras glassmaskin test så hittade de inget negativt med Nemox Gelatissimi glassmaskin, däremot tyckte testpanelen att priset var lite högt för en glassmaskin och sedan att den var ganska stor. Storleken på glassmaskiner är så klart lite problematiskt och det gäller att ha plats i hemmet. Men då kompressor och motor ska få plats så krävs det en hel del utrymme, en lyx som man får betala med plats.

Glassmaskinen från Sandström överraskade i smak och var likvärdig med bäst i test vinnaren från Nemox. Däremot så var testvinnaren något snabbare och en snabb glassmaskin är något som de flesta önskar sig. Aftonbladet.

Göteborgsposten

Göteborgsposten har testat några olika glassmaskiner som kostar under tusenlappen och några av de modeller som testades var Philips glassmaskin, OBH Nordica Ice Cream Maker, Melissa, Waver och sen även Krups enkla glassmaskin.

Ingen av de glassmaskiner som testades hade eget kylelement d.v.s. för att kunna göra glass så behöver man frysa ner skålen/kyleelementet innan användning. Denna typ av glassmaskin är relativt omständiga att använda och därför föredrar de flesta de som har egen kompressor.

Två av de glassmaskiner som testades var Anderson och Rubiscon, samma glassmaskin men olika märken. Modellerna har samma tillverkare i Kina som sedan rebrandas när de säljs i Sverige. GP.

HemTrevligt (ICA Kuriren)

ICA Kuriren eller HemTrevligt som det heter idag har testat 8 stycken glassmaskiner under tusenlappen. I deras glassmaskin test så fick alla modeller testa att göra helt vanlig vaniljglass från grunden och receptet som användes var gjort för att räcka till 4 portioner. 4 portioner bör vara minimum för vad en glassmaskin klarar av.

För att säkerställa att testet utfördes korrekt så har varje glassmaskin fått testas två gånger så att resultatet blir rätt. Även om slutresultatet är det viktigaste så har ICA Kuriren även bedömt saker som användarvänlighet, praktiska funktioner, montering med mera.

Bästa glassmaskinerna i detta test blev Krups GVS1 och Philips HR 2304, som fick det högsta betyget. Hemtrevligt.