Glassmaskin bäst i test 2021

Glass i stora lass blir det kanske inte med en glassmaskin för hemmabruk, men 1,5 till 2 liter glass räcker nog för de allra flesta familjer. Däremot så kan de bästa glassmaskinerna göra väldigt mjuk och fin glass med enkla recept.

Bra glassmaskiner kostar någonstans mellan 1 700 till 3 000 kronor, men det finns även modeller som kostar under tusenlappen som klarar av jobbet. Vill du däremot göra riktigt fin glass så bör du välja en glassmaskin som ligger kring 2 000 kronor för det bästa resultatet. Vill du däremot gå åt det professionella hållet så finns det glassmaskiner för närmare 5 000 kronor och över det.

Vi har gått igenom ett stort antal olika glassmaskin test från flera kända källor som t.ex. norska Klikk, Aftonbladet, Råd & Rön med flera. Vi har valt ut några olika glassmaskiner som antingen har vunnit bäst i test eller som har presterat bra i oberoende test.

Pris har varit en avgörande faktor över hur dessa modeller har rangordnats i sammanställningen. Givetvis har även kundrecensioner, egenskaper och funktioner varit en viktig parameter i valet av de bästa glassmaskinerna.

Senast uppdaterad Februari 2021

Wilfa ICM-C15 glassmaskin - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Wilfa ICM-C15 glassmaskin bild 1
ButikPris
1990:-Besök
1990:-Besök
1990:-Besök
1990:-Besök
 • Bäst i test hos norska Klikk
 • Toppbetyg bland alla kundrecensioner hos flera nätbutiker

Wilfa ICM-C15 glassmaskin är en väldigt populär modell och är antagligen marknadens största kundfavorit. Glassmaskinen har fått bäst i test hos bland annat norska Klikk och har fått toppbetyg i ett par andra utländska test. Men det som utmärker glassmaskinen mest är framförallt alla de positiva kundrecensioner som finns hos nätbutikerna.

Bra kapacitet och relativt snabb

Till ett relativt lågt pris får du en väldigt kompetent glassmaskin och som klarar av att göra 1,5 liter hemlagad glass på under en timme. Tiden från början till slut d.v.s färdig glass är en viktig aspekt för de flesta personer och att korta ner tillverkningstiden, är något som de flesta glassmaskiner brottas med. Wilfa glassmaskin har dock lyckats med att korta ner tiden till under en timme för 1,5 liter glass, vilket bör ses som väl godkänt.

En av de bästa egenskaperna med Wilfa ICM C-15 glassmaskin är att maskinen är mer eller mindre helautomatisk. D.v.s. du häller ner dina ingredienser så som det är och sedan låter du glassmaskinen sköta resten och du behöver bara vänta på att glassen ska bli färdig.

Glassmaskinen från Wilfa har en helautomatisk kompressor som fryser ingredienserna medans maskinen automatiskt sköter omrörningen av innehållet. Detta betyder att du inte behöver lägga ner några ingredienser som redan är frysta och om ingredienser är rumstempererat, så är det inget problem.

En annan detalj som blev väldigt uppskattat i de test som testade Wilfa ICM-C15 glassmaskin var dess förmåga att hålla färdig glass fryst i ytterligare 60 minuter efter att glassen hade blivit färdig. Tyvärr saknar vissa glassmaskiner denna funktion.

Flera löstagbara delar för enklare rengöring

En glassmaskin som är svår att rengöra, är ingen bra glassmaskin. Wilfa har tänkt till lite extra gällande rengöring av glassmaskinen och detta har de löst genom att se till så alla delar är löstagbara. Med löstagbara delar så blir glassmaskinen enkel att rengöra och så är också fallet med Wilfa glassmaskin.

En annan smart detalj är den extra lucka som finns i det transparenta locket. Medans glassmaskinen jobbar så kan du alltid öppna denna lucka för att tillsätta ytterligare ingredienser. I vissa fall så skulle man kanske vilja tillsätta en extra ingrediens i slutet på själva processen eller om man har råkat glömma något.

Designen är stilren och det yttre är tillverkat av rostfritt stål som får glassmaskinen att kännas extra exklusiv. Med en tydlig kontrollpanel och LCD-display på ovandelen, så blir det enkelt att ställa in och styra glassmaskinen.

 • Max 1,5 liter glass åt gången
 • 1,5 liter glass blir färdigt på ungefär 60 minuter
 • Helautomatiskt glassmaskin som sköter allt
 • Enkel att rengöra, då de flesta delar är avtagbara
 • Funktion/program som håller glassen kall i 60 min efter att den blivit färdig
 • Temperaturgränser från -35 till -18°C
 • Tydlig kontrollpanel med LCD-display som visar hur långt processen har kommit
 • Effekt 150 watt

Krups Perfect Mix GVS2 - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Krups Perfect Mix GVS2 bild 1
ButikPris
699:-Besök
749:-Besök
750:-Besök
868:-Besök
 • Näst bäst i svenska Göteborgs Posten 2013
 • Näst bäst i Ica Kuriren 2014
 • Tredjeplats i Aftonbladet glassmaskin test 2016

Bästa budgetval blev Krups Perfect Mix GVS2 glassmaskin som har fått bra betyg i flera stora test på nätet. Bland annat har glassmaskinen blivit näst bäst i två olika bäst i test och sedan en tredjeplats i Aftonbladet glassmaskin test 2016.

Krups glassmaskin må vara enkel, men den lyckas ändå göra väldigt god glass på kort tid. Modellen har också fått ta emot riktigt bra produktrecensioner och kundrecensioner hos de flesta nätbutiker.

Ej helautomatisk glassmaskin

Modellen är väldigt enkel att använda och resultatet blir dessutom väldigt bra, trots att där inte finns någon kompressor som kyler. Något som måste nämnas och som många köpare missar, är att denna glassmaskin ej är helautomatisk. Detta innebär att glassmaskinen kräver lite planering för att den ens ska fungera då den saknar kylkompressor.

Något som de flesta missar att läsa, är att själva innerskålen ska frysas in ungefär 24 timmar innan användning. Då Krups Perfect Mix saknar kylkompressor så använder glassmaskinen kyla som är lagrad i själva skålen, för att på så sätt skapa glass. För många som köper denna glassmaskin så blir detta en smärre chock och de flesta förväntar sig att det är bara att koppla in strömmen och sedan köra igång.

Men även om skålen behöver frysas in i frysen upp till 24 timmar innan användning, så klarar sig många personer sig på detta. Det bästa är så klart att försöka lagerföra skålen i frysen hela tiden, även när den inte används och på så sätt så är den alltid redo att användas när frestelsen infinner sig.

Enkel, men ger ett väldigt bra resultat

Krups glassmaskin är ändå relativt automatiskt på så sätt att den själv sköter själva omrörningen och avslutar själv programmet när glassen är färdig. Du kan välja att göra traditionell glass eller sorbet som har blivit vansinnigt populärt de senaste åren.

Ett tips är att hälla ner ingredienser medans glassmaskinen är i rörelse, för annars är risken stor att det fryser till i klumpar eller fastnar. Detta då all kyla finns lagrat i själva skålen.

LCD-displayen på ovansidan visar hur långt processen har kommit och informerar när glassen är färdig för att ätas. Skrapa och ett förvaringslock medföljer, som kan användas för att lagra den färdiga glassen i frysen.

 • Kapacitet på 1,6 liter glass
 • Ej helautomatisk. Saknar kylaggregat så skålen måste frysas in 24 timmar innan användning
 • Vikt 3,8 kg
 • Tydlig LCD-display som förenklar hela processen

Sage Appliances Smart Scoop - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Sage Appliances Smart Scoop bild 1Sage Appliances Smart Scoop bild 2Sage Appliances Smart Scoop bild 3
ButikPris
4499:-Besök
5047:-Besök
 • 4,0 av 5 hos brittiska Amazon efter 40 kundrecensioner
 • Bäst i test när Råd & Rön testa glassmaskiner 2020

Märket Sage är ett välkänt märke inom köksutrustning/köksmaskiner och räknas som ett av de premiummärken som finns inom kök. Sage Appliances Smart Scoop glassmaskin är en av marknadens mest avancerade modeller, men som också har en betydligt modernare design/formgivning jämfört med andra märken.

Sage-köksmaskiner rent generellt är väldigt eftertraktade på grund av unika designsmak och Sage glassmaskin är inget undantag. Designen är så pass unik och tillfredsställande att den skulle kunna stå i vardagsrummet.

Många valmöjligheter gällande konsistens

Glass är inte bara glass med samma konsistens, utan den finns i enormt olika konsistenser och med Sage får du möjligheten till att själv kunna välja vilket du föredrar. Just denna modellen har 12 olika hårdhetslägen och detta passar perfekt för den som vill experimentera med glass, sorbet eller frozen yoghurt.

Glassmaskinen från Sage är precis som bäst i test vinnaren helt automatisk, men den har också manuella program för den som älskar att vara med under själva processen. Att vara närvarande och manuellt göra de moment som krävs för att göra glass, kan faktiskt öppna upp möjligheter till ganska unika glassrecept.

Via LCD-display och knapparna på ovansida kan du själv välja vilket program du vill köra. Du kan också välja att göra egna inställningar på dessa olika glassprogram. Glassmaskinen är däremot förinställd på -30°C.

Egenskaper & specifikationer

Något vi och andra befintliga kunder verkar uppskatta är det program som håller glassen kall upp till 3 timmar efter att glassen har blivit färdig. Det är egenskap som vi gärna hade velat se hos fler tillverkare.

1 liter glass kan tyckas lite snålt, men de flesta personer klarar sig gott och väl på denna kapacitet. Denna glassmaskin är däremot inte speciellt optimal för stora barnfamiljer och är inte avsedd för att kunna massproducera glass.

Sage Appliances Smart Scoop kan däremot göra 1 liter färdig glass på 30 minuter, vilket gör denna glassmaskin till en av de snabbaste på marknaden. Hårdheten/konsistensen på glassen kan så klart påverka tiden.

Detta är en ganska så dyr glassmaskin, men för de som har köpt och fått testa glassmaskinen har varit väldigt nöjda. Detta är speciellt tydligt när man får läsa alla de positiva kundrecensioner som modellen har fått.

 • Kapacitet på 1 liter glass
 • Kan göra 1 liter glass på 30 minuter
 • Både helautomatiska och manuella program
 • 12 olika inställningar för konsistens
 • Kan göra frozen yoghurt, gelato, sorbet och glass
 • Effekt 200 watt
 • Design av rostfritt stål

Cuisinart ICE-40BCE - 2 x 1 liter glasskålar

Särskilt rekommenderad
Cuisinart ICE-40BCE bild 1
ButikPris
1799:-Besök
1799:-Besök
1895:-Besök
 • 4,1 av 5 stjärnor hos tyska Amazon efter över 300 kundrecensioner
 • 90 av 100 när tyska tidningen Testmagazin testa glassmaskinen 2013

Cuisinart glassmaskin ICE40BCE Dual Ice Cream är en stor favorit bland många hemmaanvändare som vill kunna göra enkel glass eller sorbet hemma. Glassmaskinen har bland annat fått toppbetyg hos tyska testsidan TestMagazin där den kammade hem över 90%. Även vanliga hemmaanvändare anser att Cuisinart glassmaskin är något av det bästa på marknaden med sitt relativt låga pris.

Glassmaskin med två skålar d.v.s. två 1 liters skålar

Cuisinart ICE-40 Duo har två glasskålar som kan köras samtidigt eller så kan du välja att endast köra en av dem. Detta är utan tvekan glassmaskinens bästa egenskap och med detta kan du antingen göra dubbel sats eller så kan du göra två olika smaker samtidigt.

Tyvärr så har inte denna glassmaskin någon kompressor likt bäst i test vinnaren vilket betyder att skålarna måste frysas innan du använder maskinen. Det bästa tipsen är att helt enkelt förvara skålarna i frysen så att du alltid har möjlighet att göra glass eller sorbet när du vill. Glasskålarna måste trots allt frysas  mellan 6 till 20 timmar för att kylvätskan ska bli riktigt kall.

Hur snabb är då denna glassmaskin från Cuisinart? Enligt tillverkaren tar det mellan 20-35 minuter för att kyla ingredienserna. Detta verkar stämma överens väldigt väl med det vi har sett i oberoende test och kundrecensioner.

Cuisinarts glassmaskin är automatisk på så sätt att maskinen blandar dina ingredienser och rör om tills att det blir glass. Med kontrollpanelen kan du också välja om du vill köra en eller två glassbunkar åt gången.

Med tanke på pris och möjligheten att kunna köra 2 x 1 liter åt gången så anser vi att denna glassmaskin är något av det bästa på marknaden även om glassmaskinen saknar kompressor.

 • Toppbetyg från kunder som testat Cuisinart glassmaskin ICE-40 Duo
 • 2 x 1 liters glasskålar med möjligheter till flera smaker
 • Du kan antingen köra en glasskål eller två samtidigt
 • Glassmaskinen har ingen kompressor vilket gör att skålarna ska frysas mellan 6-20 timmar.
 • Cuisinart glassmaskin kan göra både glass och sorbet
 • Mellan 20-30 minuter tar det att göra glass

Nemox Gelatissimo Exclusive 1,7 L - Professionell

Särskilt rekommenderad
Nemox Gelatissimo Exclusive 1,7 L bild 1
ButikPris
5145:-Besök
5749:-Besök
5899:-Besök
5899:-Besök
 • Bäst i test i svenska Aftonbladet 2016
 • Tredjeplats i Smartsons stors glassmaskin test 2012
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon UK efter över 30 kunder testat glassmaskinen

De flesta personer har troligtvis aldrig hört talas om märket Nemox, men de som jobbar med glass eller har stort intresse av att tillverka egen glass, känner mycket väl till detta märke. Nemox är en italiensk tillverkare som tillverkar ett stort antal olika glassmaskiner i premiumsegmentet och priset för deras modeller varierar från några tusenkronor till över tiotusen.

Nemox Gelatissimo Exclusive är faktiskt en av deras lite billigare glassmaskiner och det är väl kanske därför som den har blivit testad hos flera testkällor som t.ex. Aftonbladet. Redan 2016 så testade de ett par olika glassmaskiner och resultatet blev att Nemox Gelatissimo gick ut som bäst i test vinnare. Nemox glassmaskin fick också ta hem en tredjeplats när Smartson gjorde sitt stora glassmaskin test 2012.

Känt italienskt märke med hög kvalitié

De flesta glassmaskin test har haft väldigt höga förväntningar gällande slutresultatet på själva glassen, men det är kanske inte så konstigt då maskinen kostar mellan 3 000 – 5 000 kronor beroende på butik. Med all rätt så ska man ha extra höga krav på glassmaskiner i denna prisklass och Nemox glassmaskin levererar allt som den lovar.

Glassmaskinen är helautomatisk på så sätt att du endast behöver sätta igång maskinen och hälla ner ingredienser så sköter den resten. Med en kompressor på 165 watt så går det relativt fort att kyla ner de ingredienser som hamnar i glassbehållaren. Nemox Gelatissimo Exclusive glassmaskin är en av de snabbaste alternativen på marknaden och på bara 20 – 40 minuter så har du 1,7 liter färdig glass.

Tiden varierar beroende på mängden ingredienser, men också vad du vill göra med maskinen. Med Nemox glassmaskin kan du välja olika typer av glass d.v.s vanlig glass, sorbet, granité eller frozen yoghurt. Det är också en av anledningarna till varför just denna glassmaskin är så populär. Följ de recept som finns i det recepthäfte som medföljer.

Enkelt utförande utan några krångligheter

Enklast är bäst, eller hur är det man säger?. En on/off-knapp och kyl-knapp som sätter igång omrörning och tillsätter kyla. Det behöver egentligen inte vara svårare än så och beroende på hur länge glassmaskinen får arbeta så påverkas slutresultatet d.v.s. vilken typ av glass det blir.

Skålen för glassen är avtagbar och är tillverkad i aluminium, vilket också gör den väldigt enkel att rengöra. Receptbok och även glassked ingår med glassmaskinen.

 • Kapacitet på 1,7 liter glass
 • Skapar glass på ungefär 20-40 minuter
 • Helautomatisk, ner med ingredienser så sköter maskinen resten
 • Vikt 12 kg
 • Receptbok och glassked ingår
 • Avtagbar skål i aluminium
 • Design av borstat stål
 • Effekt 165 watt

DeLonghi Glassmaskin ICK6000 - Toppbetyg med egen kylning

Särskilt rekommenderad
DeLonghi Glassmaskin ICK6000 bild 1DeLonghi Glassmaskin ICK6000 bild 2DeLonghi Glassmaskin ICK6000 bild 3
ButikPris
3047:-Besök
3048:-Besök
3495:-Besök
 • Tredjeplats i Råd & Rön 2020 när de testa 20 glassmaskiner
 • 4,2 av 5 stjärnor hos tyska Amazon efter närmare 400 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen

DeLonghi glassmaskin ICK6000 är en mycket populär modell som fått bra betyg i flera stora oberoende test i Sverige men också utomlands. Kollar vi kundrecensioner så är det också tydligt vad kunderna säger om glassmaskinen och bara på tyska Amazon har modellen ett samlat kundomdöme på 4,2 av 5 stjärnor.

DeLonghi glassmaskin med kompressor

De allra flesta personer föredrar nog en glassmaskin med kompressor och med det slipper du frysa in bunken innan du ska gör glass. Med DeLonghi kompressordrivna glassmaskin kan du sätta igång när som helst och begränsas inte av tiden att göra glass.

DeLonghi tillverkar utan tvekan en av marknadens bästa glassmaskiner och har flera modeller som presterat bra i stora oberoende test. ICK6000 har egentligen allt vi behöver från en bra glassmaskin med kompressor.

Tillagningstiden ligger någonstans mellan 20 till 40 minuter beroende på vad du är ute efter och vilken konsistens du eftersöker. Allt från lite mjukare till hårdare glass beroende på vad du föredrar.

Kapaciteten på 1,2 liter glass räcker gott och väl till 3-4 personer och du har också möjligheten till att göra extra satser genom att frysa in i omgångar. Perfekt om du vill kunna bjuda större sällskap på din egna hemmagjorda glass.

Ett stort plus är också det recepthäfte som medföljer glassmaskinen och som ger dig en bra grund att stå på när du testar din nya glassmaskin. Recepten till glassmaskinen är enkla och så gäller även användandet av maskinen och på nätet hittar du närmast oändligt med recept.

 • Toppbetyg i flera stora oberoende bäst i test av glassmaskiner
 • Glassmaskin med kompressor för smidigare användning
 • Glassbunken/skålen har en kapacitet på 1,2 liter åt gången
 • Tillagningstid ligger mellan 20-40 minuter beroende på vad du vill göra
 • Det ingår både recepthäfte och glasskopa

Princess 282604 - Glassmaskin med 2 liters kapacitet

Princess 282604 bild 1Princess 282604 bild 2Princess 282604 bild 3
ButikPris
2399:-Besök
2990:-Besök
3549:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon efter över 15 kundrecensioner

Princess är kända för sina prisvärda köksmaskiner och så verkar det även vara för glassmaskinen Princess 282604. Modellen har fått toppbetyg från kunder som testat glassmaskinen och på brittiska Amazon har den ett samlat kundomdöme på 4,5 av 5 stjärnor.

Glassmaskin med både kompressor och stor kapacitet

Nöjer du dig inte med lite glass? Då ska du definitivt spana in den här modellen som erbjuder en kapacitet på 2 liter glass åt gången. Princess DeLuxe är något unik i vårt test av glassmaskiner och det är just den stora kapaciteten på 2 liter åt gången. Det är väldigt få glassmaskiner med kompressor som tillåter så stora mängder glass åt gången.

Tyvärr innebär det också lite längre tillagningstid än andra modeller vi har med i testet och enligt tillverkaren tar det någonstans mellan 45-60 minuter för att få färdigt glassen.

Förutom den bästa kapaciteten med kompressor i vårt bäst i test så har Princess DeLuxe glassmaskin flera andra väldigt bra egenskaper. Ett stort plus är att glassmaskinen håller kylan upp till 60 minuter efter att glassen är färdig vilket gör det enklare att tajma andra saker innan desserten.

Konstruktion och design känns väldigt modern med sin LCD-display och reglage. Modellen har flera inställningsmöjligheter med allt från timerfunktion till att en röra om, hålla-kallt-funktion med mera.

Givetvis är skålen avtagbar och kan förvaras i frysen om du inte vill ha glassen just idag. Princess glassmaskin är också väldigt enkel att rengöra samt använda.

Konkurrerar denna glassmaskin med t.ex. bäst i test vinnaren från Wilfa? Kanske. Vi känner däremot att det behövs fler oberoende test och kundrecensioner. För någon som vill ha en glassmaskin med kompressor och större volym på 2 liter så är detta en av få modeller på marknaden.

 • Toppbetyg från användare som testat Princess glassmaskin DeLuxe
 • Extra stor kapacitet på 2 liter åt ången
 • Glassmaskin med egen kompressor för att slippa onödigt arbete
 • 2 liter glass tar ungefär 45-60 minuter att göra
 • Hålla-kallt-funktion och timerfunktion
 • Enkel rengöring och användande

Wilfa Vanilje XL ICM-2SB - Bra modell

Wilfa Vanilje XL ICM-2SB bild 1
ButikPris
2899:-Besök
2973:-Besök
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter 14 kundrecensioner

Wilfa har ytterligare en väldigt bra glassmaskin ute på marknaden och som har lite större kapacitet än den som tog hem bäst i test. Just denna modell från Wilfa har vi inte kunnat hitta i några test på, däremot har glassmaskinen tagit emot toppbetyg från befintliga kunder i form av kundrecensioner. Dessa hittar du enklast på de butiker vi rekommenderar.

Mycket glassmaskin för pengarna

Norska Wilfa har verkligen lyckats med Vanilje XL ICM-2SB glassmaskin och med en kapacitet på 2 liter glass så är detta en av marknadens bästa modeller med störst kapacitet. En sådan stor kapacitet är ganska ovanligt när det gäller glassmaskiner för hemmabruk och är man då många i familjen så är detta en perfekt modell.

Wilfa Vanilje XL ICM-2SB är helt automatisk d.v.s. du gör dina inställningar och sedan matar du glassmaskinen med dina önskade ingredienser. Den inbyggda kompressor på 180 watt gör att glassen blir färdig på under en timme, vilket är relativt snabbt på grund av den stora kapaciteten.

Likt bäst i test vinnaren så har även denna modell en öppning i locket så att du kan tillföra ytterligare ingredienser direkt under själva processen. Alla delar är avtagbara för att underlätta själva rengöringen och det mesta kan dessutom köras direkt i diskmaskinen. Skålen bör däremot handdiskas.

Tung modell som tar en del plats

Wilfa XL glassmaskin är en ganska stor modell på 262 x 425 x 285 mm och väger hela 12,3 kg. Därför bör du funderar extra om du har plats till glassmaskinen eller inte och hur mycket du kommer använda den. Gör ni/du egen hemmagjord glass regelbundet så är detta definitivt en av de bästa glassmaskinerna på marknaden och den är dessutom relativt billig.

I denna glassmaskin så kan du göra vanlig glass, sorbet och yoghurtglass. Likt bäst i test vinnaren från samma tillverkare så har även denna en hålla-kall-funktion som håller glassen kall upp till en timme efter att glassen blivit färdig.

 • Stor kapacitet på 2 liter glass åt gången
 • 2 liter glass tar 60 minuter att göra
 • Helautomatisk modell
 • Vikt 12,3 kg
 • Avtagbara delar som klarar av diskmaskin
 • Effekt 180 watt
 • Tydlig LCD-display med timerfunktion

Nemox Chef 2200 - Bästa gelatomaskin

Nemox Chef 2200 bild 1
ButikPris
4199:-Besök
4199:-Besök
4199:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen hos svenska butiker
 • 4,2 av 5 stjärnor hos amerikanska Amazon efter över 20 kundrecensioner

Nemox Chef 2200 är troligtvis en av marknadens bästa glassmaskiner för gelato glass. Modellen har bland annat fått toppbetyg av kunderna som testat glassmaskinen och bara på amerikanska Amazon har modellen ett samlat betyg på 4,2 av 5 stjärnor.

Perfekt till dig som älskar Gelato

Det är viktigt att vi först poängterar att gelato inte riktigt är det samma som gräddglass som vi är vana vid här i Sverige. Gelato är italienska för glass men den skiljer sig ganska mycket i konsistens än vad vi är vana vid här i Sverige. Gelato innehåller oftast mjölk i stället för grädde och konsistensen är betydligt mer kompakt då mindre luft arbetas in under processen.

Vi rekommenderar endast denna modell om du verkligen älskar gelato, men om du föredrar vanlig svensk gräddglass så finns där andra modeller att välja mellan. Det är trots allt en glassmaskin i premiumklassen. Men givetvis kan den även göra vanlig glass också.

Nemox Chef 2200 har allt vi förväntar oss av en professionell glassmaskin, allt från kapacitet till smidig användning. Glassmaskinen Nemox har en relativt stor kapacitet på 1,5 liter vilket bör räcka för de allra flesta glass-entusiaster. Konstruktionen med avtagbar skål gör också rengöringen extra enkel.

Enligt tillverkaren tar det mellan 25-40 minuter att göra gelato glass och det verkar stämma överens med det vi har läst bland kundrecensioner. Dessutom är glassmaskinen utrustad med hålla-kallt-funktion som gör att du kan göra glassen långt innan den ska serveras.

Medföljande tillbehör är glassked, receptbok och den avtagbara skålen. För någon som älskar gelato-glass så är detta utan tvekan en av marknadens bästa modeller. Det är också den enda glassmaskinen i vårt bäst i test som är avsedd till gelato. Går det att göra annan glass än just gelato? Absolut. Men med tanke på premiumpriset så finns där bättre glassmaskiner för gräddglass eller liknande.

 • Högt kundomdöme från vanliga kundrecensioner
 • Glassmaskin för framförallt gelato-glass
 • Stor kapacitet på 1,5 liter
 • Hålla-kallt-funktion som håller glassen kall tills servering
 • Glassmaskin med egen kompressor
 • Enkel användning och rengöring
 • Glass på endast 25-40 minuter

Köpguide – Så väljer du bästa glassmaskin efter dina behov

glass från glassmaskin köpguide

När det kommer till val av glassmaskin så finns det ett enormt utbud och troligtvis så finns det närmare 200 olika modeller på marknaden. Med ett sådant enormt utbud så är det lite problematiskt att välja det bästa alternativet. Men vi kommer lite snabbt att försöka reda ut vad du bör tänka på när du väljer glassmaskin.

Troligtvis fungerar första bästa testvinnaren i vårt bäst i test för de allra flesta men ibland krävs något ut över det vanliga. Ett exempel är glassorten gelato som är den italienska varianten på glass och det är ganska speciellt i både ingredienser samt hur den tillreds. Givetvis finns där andra kriterier som kanske måste uppfyllas för att du ska kunna hitta rätt typ av glassmaskin.

Kapacitet kan vara en avgörande faktor

glassmaskin vilken kapacitetBeroende på hur många som kommer äta av glassen när den är färdig så kan kapacitet var en extra viktig faktor. Är det bara tre personer i familjen som kommer äta av glass så räcker troligtvis ungefär 1 liter glass.

Är ni en större familj med flera barn så rekommenderar vi att du väljer en glassmaskin som minst kan göra 1,5 liter glass och gärna mer än så. De bästa glassmaskinerna ligger oftast över 1 liter och Wilfa som fick bäst i test klarar ungefär 1,5 liter glass åt gången.

Vi vill också passa på att säga att om tillverkaren skriver ut att glassmaskinen rymmer 1,5 liter glass så stämmer det inte alltid till 100%. Oftast så klarar de något mindre volym än vad tillverkaren har angett på kartongen och man bör därför räkna något mindre än det.

Tips: Är du behov av betydligt större volymer så ska du köpa en glassmaskin med kompressor. Med en sådan modell kan du göra glass i flera omgångar och förvara det i frysen till något tillfälle.

Tillredningstid

tillredningstid glassmaskinDet finns väl egentligen ingen person som vill vänta alldeles för länge på sin glass, men tyvärr är där alltid en liten väntetid för att få till den där perfekta glassen. Frågan är egentligen hur länge man vill behöva vänta varje gång som man gör glass och hur lång tid som känns mest rimligt.

Det finns nämligen glassmaskiner som gör färdig sorbet eller vanlig glass på 20-30 minuter, men det är långt ifrån alla modeller som är så pass snabba. Vi skulle säga att mellan 20 till 60 minuter är en rimlig tid för 1-2 liter färdig glass, maskiner som tar längre tid än så är ganska omständliga.

Beroende på hur du gillar din glass d.v.s. mjuk eller fast har också direkt påverkan på tillredningstiden. Ju mjukare glass du gillar, desto fortare går hela processen.

Rengöring

Om en glassmaskin är svår att rengöra så kommer man tröttnar ganska fort och detta stämmer egentligen överens med de flesta köksmaskiner. Därför måste alla delar som behöver rengöras vara avtagbara och gärna klara av maskindisk.

Oftast har dessa glassmaskiner avtagbara delar som klarar diskmaskin, däremot brukar vissa delar som t.ex. skålen inte gilla diskmaskin, men det är också den enklaste att diska för hand.

Men rengöring är definitivt en viktig aspekt i det hela när du väljer rätt glassmaskin. Ett gott resultat är inte tillräckligt om själva rengöringsmomentet tar alldeles för lång tid.

Se därför till att köpa en glassmaskin som är enkel att rengöra.

Glassmaskin med eller utan kompressor

Frågan är egentligen hur pass spontan du är som person. Är du en person som helt plötsligt kan få för dig att göra glass en tisdagseftermiddag? Då bör du välja en glassmaskin som har ett riktigt kylaggregat i form av kompressor som kyler. Om du vanligtvis gör spontana saker så är det andra alternativet med att behöva förbereda infrysning av glasskålen 24 timmar innan användning ett dåligt alternativ.

Om ni är en familj som alltid har fullt i frysen så är det glassmaskin med kompressor som är det bästa valet. Skålen som måste frysas in ett dygn innan användning tar ändå lite plats och kräver ändå lite planering för att det ska vara smidigt.

Har ni däremot alltid plats i frysen så skulle vi säga att t.ex. glassmaskinen från Krups fungerar utmärkt. Varför inte ha skålen liggandes i frysen tills att det är dags att göra glass och på så sätt krävs det ingen planering för att kunna göra lite glass när man vill. När man är färdig med glassen så rengör man kärlet och ställer in det i frysen igen tills nästa gång.

Det är som sagt inget fel på den typ av lösning Krups har på sin modell där kärlet fryses ned och lagrar kyla direkt i skålen. Glassen som framställs i denna glassmaskin är faktiskt riktigt bra, däremot föredrar de flesta kompressorlösning och det är för att det är smidigare.

FAQ – Vanliga frågor om glassmaskiner

 1. Vad är den största nackdelen med glassmaskin utan kompressor?
 2. Värt att köpa en bra glassmaskin med kompressor?
 3. Vilken glassmaskin är den bästa på marknaden?
 4. Finns där ett bra grundrecept?
 5. Går det att göra sorbet i glassmaskin?
 6. Går det att göra lågkaloriglass?

Vad är den största nackdelen med glassmaskin utan kompressor?

Den största nackdelen är väl att skålen hela tiden måste frysas in mellan 10-20 timmar innan användning. Det går också endast att göra en sats åt gången vilket gör att denna typ av glassmaskin är något begränsad.

Värt att köpa en bra glassmaskin med kompressor?

De bästa glassmaskinerna i vårt bäst i test är modeller som använder sig av kompressor. Det är betydligt smidigare och du begränsas inte av att kärlet/skålen tappar sin förmåga att frysa ned glassen. Enligt oss och många andra är det värt att välja en modell med egen kompressor.

Vilken glassmaskin är den bästa på marknaden?

Sage The Smart Scoop är troligtvis den bästa glassmaskinen på marknaden för vanliga konsumenter. Är den mest prisvärd och förtjänar bäst i test? Kanske inte. Däremot plockade glassmaskinen hem Råd & Röns stora test av glassmaskiner 2020.

Finns där ett bra grundrecept?

Det finns nästan oändligt med recept till glassmaskiner och på nätet hittar du flera tusen olika alternativ. Men ett bra grundrecept till glassmaskiner är 2,5 dl vispgrädde, 2,5 mjölk, 4 stora äggulor, 1 dl strösocker och 0,5 krm salt. Efter dessa ingredienser kan du leka med smaker som vanilj, jordgubbe, choklad, nötter med mera.

Går det att göra sorbet i glassmaskin?

Definitivt! I princip alla modeller i vårt test av glassmaskiner klarar av att göra sorbet. Det enda du måste göra är att leta upp ett bra recept med sockerlag, honung med mera för att lyckas.

Går det att göra lågkaloriglass?

Det finns ett par svenska bloggar som testat göra lågkaloriglass men de har inte använt glassmaskin för att göra det. Däremot så borde det fungerade utan större problem då det är ungefär samma process. Lågkaloriglass innehåller mer vatten och mindre av det "onyttiga" som grädde och socker.

Så valde vi ut bästa glassmaskinerna till vårt test

Det finns förvånansvärt många glassmaskiner på marknaden och det är tydligt att intresset har ökat med att göra egen glass hemma. Det kan vara allt från att man är allergisk mot något eller att man vill kunna ha friheten av att göra något nyttigare eller bättre.

I vårt bäst i test av glassmaskiner har vi tagit stor hänsyn till både oberoende test men också kundrecensioner på produkterna. Pris har också varit en avgörande roll och glassmaskiner med kompressor har lite förtur då de helt enkelt är smidigare på alla sätt. Däremot så är modeller där skålen måste frysas in fortfarande ett väldigt bra budgetval och många personer blir nog glatt överraskade över hur god glassen blir.

Glassmaskiner med kompressorkylning är däremot det bästa valet för de allra flesta personer så länge inte plånboken klagar alldeles för mycket. Det är en egenskap som definitivt är värt att lägga pengarna på. Möjligheten att kunna göra glass när som helst och inte begränsas av hur mycket kyla där är kvar i skålen är något som snabbt uppskattas. Kompressorkylning är framförallt trevligt när du vill spendera ett par timmar med att göra flera olika sorters glass, som du sedan kan frysa in och lagra.

För 2021 så har vi återigen valt ut Wilfa ICM-C15 som bäst i test vinnare. Glassmaskinen fortsätter att leverera när vi kollar kundrecensioner och den ligger precis rätt i pris med alla sina egenskaper. Bästa budgetval hamnade på gamla klassiska Krups Perfect Mix GVS2 som är en oslagbar favorit bland många och som levererar jämn och fin glass varje gång.

Vårt val av bästa premiumval fick Sage Appliances Smart Scoop som bland annat plockat hem bäst i test när Råd & Rön testade 20 olika modeller. Den är ganska dyr och har relativt liten kapacitet på endast 1 liter, men resultatet är helt fantastiskt. Dessutom är den både väldigt enkel och smidig att använda. Variationen/möjligheterna den glassmaskinen ger är något som vi saknar på andra glassmaskiner i vårt bäst i test.


Källor

Norska Klikk

Norska Klikk har testat ett stort antal olika glassmaskiner och några av de modeller som har testats är Wilfa ICM-C15, Waves, OBH Nordica Tasty Duo Ice Cream maker, Master glassmaskin, Cuisinart, Kenwood, Philips med flera. Flera av dessa modeller fick godkänt betyg och sämst var glassmaskiner från Philips och Kenwood.

Glassmaskinen som fick bäst i test var Wilfa ICM-C15, samma maskin som vi har valt ut som testvinnare i denna sammanställning över bästa glassmaskiner. Enligt Klikk.no så har Wilfa glassmaskin flera smarta funktioner och modellen är framförallt väldigt enkel att använda. Även som nybörjare på att göra glass, så förstår man direkt vilka moment som behövs.

Att glassmaskinen har ett eget kylaggregat var också en stor anledning till varför modellen blev bäst i test. Många av de glassmaskiner som testades saknade nämligen detta, vilket innebär att man måste frysa ner kylelementet innan användning.

Den största nackdelen med glassmaskinen från Wilfa är förvaringsutrymmet. Glassmaskinen tar trots allt en hel del plats, men det gör de flesta andra maskiner också. Klikk.

Aftonbladet 2016

Så sent som 2015 så gjorde Aftonbladet Plus ett litet test på glassmaskiner och de modeller som testades var bland annat Nemox Gelatissimi Exclusive, Sandström S15ICE14E och Krups GVS1. Bäst i test blev glassmaskinen från populära Nemox och på andraplats hamnade Sandström S15ICE14E. På tredjeplats hamnade vårt bästa budgetval d.v.s. Krups GVS1, idag heter modellen Krups GVS2 som är en uppdatering på den gamla versionen.

I deras glassmaskin test så hittade de inget negativt med Nemox Gelatissimi glassmaskin, däremot tyckte testpanelen att priset var lite högt för en glassmaskin och sedan att den var ganska stor. Storleken på glassmaskiner är så klart lite problematiskt och det gäller att ha plats i hemmet. Men då kompressor och motor ska få plats så krävs det en hel del utrymme, en lyx som man får betala med plats.

Glassmaskinen från Sandström överraskade i smak och var likvärdig med bäst i test vinnaren från Nemox. Däremot så var testvinnaren något snabbare och en snabb glassmaskin är något som de flesta önskar sig. Aftonbladet.

Råd & Rön 2020

Råd & Rön utförde ett stort test av 20 olika glassmaskiner under 2020 där populära Sage The Smart Scoop plockade hem bäst i test. På andraplats hamnade DeLonghi Gelataio ICK5000 och sedan storsäljaren Delonghi Gelataio ICK6000.

Göteborgsposten

Göteborgsposten har testat några olika glassmaskiner som kostar under tusenlappen och några av de modeller som testades var Philips glassmaskin, OBH Nordica Ice Cream Maker, Melissa, Waver och sen även Krups enkla glassmaskin.

Ingen av de glassmaskiner som testades hade eget kylelement d.v.s. för att kunna göra glass så behöver man frysa ner skålen/kyleelementet innan användning. Denna typ av glassmaskin är relativt omständiga att använda och därför föredrar de flesta de som har egen kompressor.

Två av de glassmaskiner som testades var Anderson och Rubiscon, samma glassmaskin men olika märken. Modellerna har samma tillverkare i Kina som sedan rebrandas när de säljs i Sverige. GP.

HemTrevligt (ICA Kuriren)

ICA Kuriren eller HemTrevligt som det heter idag har testat 8 stycken glassmaskiner under tusenlappen. I deras glassmaskin test så fick alla modeller testa att göra helt vanlig vaniljglass från grunden och receptet som användes var gjort för att räcka till 4 portioner. 4 portioner bör vara minimum för vad en glassmaskin klarar av.

För att säkerställa att testet utfördes korrekt så har varje glassmaskin fått testas två gånger så att resultatet blir rätt. Även om slutresultatet är det viktigaste så har ICA Kuriren även bedömt saker som användarvänlighet, praktiska funktioner, montering med mera.

Bästa glassmaskinerna i detta test blev Krups GVS1 och Philips HR 2304, som fick det högsta betyget. Hemtrevligt.