Bästa Vertikalskärare 2021

Bästa Vertikalskärare 2021

Är det en vertikalskärare eller mossrivare du ska använda? Egentligen är det två olika verktyg som gör helt olika saker, men som har samma slutmål d.v.s. får bort all mossa från gräsmattan och få gräset att växa ordentligt. Ska du köpa en vertikalskärare så ska du kolla efter en modell som fungerar både som vertikalskärare och mossrivare.

Det bästa med en bra vertikalskärare är att du kan förnya gräsmattan till en grönskande ny fräsch gräsmatta utan att behöva lägga om hela gräsmattan. Vertikalskäraren skär nämligen spår i gräsmattan så att gräsrötterna får nytt syre och tar bort döda gräsrötter.

För att en vertikalskärare ska fungera på bästa sätt så behöver du även en mossrivare som tar bort all mossa som kväver gräsmattan. Därför har vi i detta bäst i test av vertikalskärare endast tagit med modeller som gör båda momenten.

Senast uppdaterad Februari 2021

Wolf-Garten VA 378 E - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Wolf-Garten VA 378 E bild 1
ButikPris
2265:-Besök
2375:-Besök
2395:-Besök
2399:-Besök
 • Bäst i test hos Gör Det Själv 2016
 • 4,5 av 5 på tyska Amazon efter över 900 kunder testat vertikalskäraren

Wolf-Garten VA 378 E är en elektrisk vertikalskärare som bland annat har fått bäst i test i tidningen Gör Det Själv 2016 när de testade 8 olika vertikalskärare.  Testvinnaren har alla de egenskaper som en vertikalskärare ska erbjuda och dessutom till ett ganska bra pris som passar de flesta plånböcker.

Kombinerad vertikalskärare och mossrivare

Som vi har nämnt tidigare i testet så har vi koncentrerat oss på vertikalskärare som både fungerar som vertikalskärare och mossrivare. Wolf-Garten VA 378 E är en sådan modell och genom att skifta mellan de två valsarna så kan du antingen ta bort mossa eller lufta gräsmattan med knivvalsen.

Den elektriska motorn är på 1800 watt och har inga problem med att skära ner i gräsmattan med sina 14 st dubbelknivar. En stor fördel med en elektrisk motor är att du slipper genomföra regelbunden service eller annan form av underhåll.

Komfortabelt handtag och stor uppsamlare

Bäst i test vinnaren har också ett väldigt bekvämt handtag som har ett soft grip för att motverka vibrationer och så vidare. Handtaget är också fällbart och har snabbfästen för enklare förvaring eller transport.

Dessutom medföljer det en stor uppsamlare som kan samla upp 50 liter av det gräs och gräsrötter som följer med upp när du använder maskinen. Så klart fungerar uppsamlaren också när du använder vertikalskäraren som mossrivare.

Egenskaper för bäst i test vinnaren Wolf-Garten VA 378 E

 • Kraftfull elektrisk motor på 1800 watt
 • Kombinerad vertikalskärare och mossrivare
 • Både vertikalknivsvals och mossrivarvals medföljer
 • Stor uppsamlare på 50 liter
 • Arbetsbredd på 37 cm
 • Kullagrade hjul
 • Fällbart handtag med snabbfästen för enklare förvaring
 • Vikt 15 kg
 • Garanti 3 år

Bosch AVR 1100 - Toppbetyg

Särskilt rekommenderad
Bosch AVR 1100 bild 1
ButikPris
2399:-Besök
2589:-Besök
 • 4,7 av 5 hos brittiska Amazon efter över 900 kundrecensioner

Bosch AVR 1100 vertikalskärare är en väldigt populär modell som har fått ett toppbetyg hos bland annat brittiska Amazon efter 450 kundrecensioner. Modellen fick också toppbetyget 4 av 5 när Gör Det Själv testade en rad olika vertikalskärare under 2016.

Unik vals som både fångar upp gräsrötter och mossa

Bosch AVR 1100 är en väldigt smidigt vertikalskärare som både fångar upp mossa och gräsrötter när knivvalsen skär ner i gräsmattan. Detta system kallas för Jet Collect-valssystem som Bosch själva har tagit fram.

Knivvalsen har 14 stycken knivar som även är utbytbara individuellt och kan därför ersättas enkelt om något knivblad skulle gå i sönder. Det går även att välja ”klipphöjd” med fyra olika steg för optimal prestanda.

Med en stor uppsamlare på 50 liter så får du längre arbetsintervaller innan det är dags för tömning och med Jet Collect så slipper du får en maskin som ständigt sätts igen.

Enkel förvaring och bra ergonomi

Vertikalskäraren Bosch AVR 1100 har flera smidiga sätt för att förbättra förvaringsmöjligheten och detta görs genom att fälla ihop handtag, men också genom en hopfällbar uppsamlare. Handtaget är också fällbart på två ställen för att förbättra ergonomin så att höjden passa just dig.

Egenskaper för Bosch AVR 1100 vertikalskärare och mossrivare

 • Kombinerad vertikalskärare och mossrivare.
 • Elektrisk motor på 1100 watt.
 • Jet-Collect-system som fångar upp mossa och gräsrötter effektivare.
 • Stor uppsamlare på 50 liter som också är hopfällbar.
 • Ergonomiskt handtag som lätt kan ställas till rätt höjd.
 • "klipphöjd" är ställbart till 4 olika nivåer.
 • Vikt 9,9 kg.
 • Arbetsbredd 32 cm.

AL-KO Combi Care 36 E Comfort - Prisvärd modell

Särskilt rekommenderad
AL-KO Combi Care 36 E Comfort bild 1
ButikPris
1499:-Besök
1539:-Besök
1656:-Besök
1674:-Besök
1769:-Besök
 • Andraplats i Gör Det Själv test av vertikalskärare 2018
 • Bra köp enligt Gör Det Själv 2016

AL-KO Combi Care 36 E Comfort är en annan elektrisk vertikalskärare som testades i tidningen Gör Det Själv 2016 och fick toppbetyget ”Bra Köp”. Precis som bäst i test vinnaren så är detta en kombinerad vertikalskärare och mossrivare.

Skifta mellan vertikalskärare och mossrivare utan några verktyg

Det bästa med AL-KO Combi Care 36 E Comfort är möjligheten till att välja mellan vertikalskärare och mossrivare. Valsen som byts mellan de två olika alternativen görs utan några som helst verktyg och är enligt oss något av det bästa med denna modell.

AL-KO Combi Care 36 E Comfort är en väldigt prisvärd vertikalskärare som erbjuder det mesta som krävs för att den ska klassas som en väldigt bra modell. Med sina två axlar så blir användningen både optimal och komfortabel. Ett stort plus för det enkla bärhandtag som sitter fram på modellen för enklare förflyttning.

Styrstången är både hopfällbar och ger möjlighet till att ställa in rätt höjd för den person som ska använda vertikalskäraren, vilket så klart ger extra komfort vid längre körningar.

AL-KO Combi Care 36 E Comfort kommer med en stor uppsamlare på 55 liter som möjliggör längre arbetsintervaller utan stopp.

Egenskaper för AL-KO Combi Care 36 E Comfort vertikalskärare

 • Kombinerad vertikalskärare och mossrivare
 • Valsbyte mellan mossrivare och vertikalskärare utan några verktyg
 • Effekt 1500 watt
 • Stor uppsamlare på 55 liter
 • Arbetsbredd 36 cm
 • Arbetsdjup har 5 olika inställningar
 • Smidigt bärhandtag fram på modellen
 • Höjdjusterbar styrstång

Stihl RLE 540 - Testvinnare 2018

Stihl RLE 540 bild 1
ButikPris
3399:-Besök
4190:-Besök
 • Bäst i test hos Gör Det Själv i deras test av vertikalskärare 2018
 • 5 av 5 i tyska Heimwerker.de

Viking LE 540 eller Stihl RLE 540 som den heter idag är en elektrisk vertikalskärare som har presterat bra i flera oberoende test i Sverige men också utomlands. Så sent som 2018 fick modellen bäst i test när Gör Det Själv testa vertikalskärare.

Stark och tyst elektrisk vertikalskärare

Med en stark 1600 watt elektrisk motor får du en vertikalskärare som både kan köra tyst över gräsmattan men också rensa bort mossa. Detta är alltså en kombinerad mossrivare och vertikalskärare som kan väcka din gamla gräsmatta till liv igen.

Modellen har flera smarta lösningar som gör detta till en testvinnare bland många tuffa konkurrenter. Ett stort plus är det ordentliga bärhandtaget för enklare förflyttning när du t.ex har råkat köra på något eller när det är dags för transport/förvaring.

Fällbart handtag ger dig också bättre förvaringsmöjligheter vilket sker genom att lossa två skruvar.

En bra vertikalskärare ska också ha höjdjustering och skärdjupsjustering direkt på handtaget, vilket Stihl RLE 540 erbjuder. När det gäller skärdjup så finns det sex olika steg vilket enkelt justeras med reglaget på handtaget.

Bred arbetsbredd

Testvinnaren Stihl RLE 540 erbjuder också ett av vårt test bästa arbetsbredd vilket är 38 cm. Detta är enligt oss en av de viktigaste egenskaperna för dig som har lite större gräsmatta på tomten.

Detta är utan tvekan en av marknadens bästa vertikalskärare just nu och det enda som drar ner betyget är priset. Den kostar trots allt en hel del jämfört med många andra modeller i vårt bäst i test. Men är inte priset ett problem så kan vi rekommendera den här vertikalskäraren alla dagar i veckan.

 • Kraftfull 1600 watt elektrisk motor som är relativt tyst (max 89 dB)
 • Fantastisk arbetsbredd på 38 cm
 • Flerfaldig bäst i test vinnare
 • Justering av skärdjup och höjdreglering direkt på handtaget
 • Max arbetsdjup är 25 mm
 • En enkel körning ger 14 skärkanter
 • Kombinerad mossrivare och vertikalskärare

MTD Optima 38VO - Bensindriven vertikalskärare

MTD Optima 38VO bild 1
ButikPris
5495:-Besök
5845:-Besök
6595:-Besök

För de som äger en väldigt stor gräsmätta kan behöva köpa en bensindriven vertikalskärare/mossrivare och enligt oss så är MTD Optima 38VO en av marknadens bästa vertikalskärare.

Bensindriven vertikalskärare och mossrivare

För riktigt stora gräsmattor så krävs det något som klarar större uppgifter och då är en bensindriven vertikalskärare något av ett måste i vissa fall. En bensindriven vertikalskärare är inte begränsad av en elkabel som måste kopplas in, vilket så klart öppnar upp andra möjligheter.

Det finns gott om bensindriva vertikalskärare på marknaden, däremot finns det inte lika många som är kombinerad mossrivare och vertikalskärare. Med denna modell så medföljer det två olika valsar d.v.s. en mossrivarevals och en knivvals.

Arbetsdjupet är ställbart ned till 15 mm och kan justeras med den centrala höjdinställningen. På knivvalsen finns det 16 stycken knivar och som har en knivdiameter på 19 cm. Arbetsbredden är 38 cm för snabbare arbetsprocess.

Så klart medföljer där även en stor uppsamlare på 50 liter som fångar upp alla gamla gräsrötter och mossa.

Vertikalskärare med bra komfort

Hjulen på modellen är kullagrade för enklare rullning och handtaget är ställbart för att hitta rätt höjd, men är också hopfällbart för bättre förvaringsmöjligheter. Vikten är så klart något högre än de elektriska alternativen och väger in på 39 kg.

Egenskaper för MTD Optima 38VO

 • Fungerar både som vertikalskärare och mossrivare
 • Både mossrivarvals och knivvals ingår
 • Bensindriven modell med en bränsletank på 2,2 liter
 • Stor uppsamlare på 50 liter
 • Vikt 39 kg
 • Maximalt skärdjup på 15 mm och är också ställbart i flera nivåer
 • Ordentligt kullager på alla hjulen
 • Ställbart handtag för enklare höjdjustering och förvaringsmöjligheter
 • Arbetsbredd 38 cm
 • Effekt 3000 watt på 3500 rpm

Köpguide – Så väljer du den bästa vertikalskäraren

Tekniken bakom en vertikalskärare är ganska enkel d.v.s. en vals med ett par knivar som skär ner i gräsmattan för att öppna upp för nytt syre, men också samtidigt dra upp gamla gräsrötter. Däremot så finns där en hel del andra viktiga egenskaper som en vertikalskärare bör ha för att jobbet ska bli extra smidigt och bra.

I vår korta guide om vertikalskärare så hittar du allt du behöver veta för att kunna hitta den perfekta vertikalskäraren.

Vad är en vertikalskärare?

Det bästa sättet för att få till en riktigt snygg gräsmatta är att rensa ut gamla gräsrötter och tillföra nytt syre regelbundet till det befintliga gräset. Precis som alla andra växter så mår dessa bra av att där finns syre nere bland rötterna och med hjälp av en bra vertikalskärare så kan vi åstadkomma detta.

Vad en vertikalskärare gör är att skära skåror ner till gräsrötter så att nytt syre kan leta sig ner i jorden och samtidigt rensa ut döda gräsrötter som inte länge fyller någon funktion. Genom att tillsätta nytt syre så motverkar vi även att mossa får fäste i gräsmattan. Köper du en vertikalskärare som även fungerar som mossrivare så kan du även bli av med den befintliga mossan.

Förutom att vi underlätta att nytt syre letar sig ner i gräsmattan så kapar vertikalskäraren gräsrötterna och påtvingar gräset att slå nya sidoskott. På så sätt får du fram en fräsch och grön gräsmatta.

Det bästa är att använda vertikalskärare med mossrivare direkt på vårkanten när medeltemperaturen når ungefär 8 grader, vilket är då som gräset börjar växa igen. Vanligtvis så behöver du endast använda en vertikalskärare en gång per år för att behålla din fräscha gräsmatta. I vissa fall kan du behöva köra någon extra gång om vissa gräspartier inte utfördes korrekt.

När du har kört vertikalskärare och kanske mossrivare så blir där en hel del lösliggande material som du måste kratta bort. Dessa gräsrester kan du t.ex. slänga i komposthögen eller liknande.

Vertikalskärare, mossrivare eller en kombinerad?

Mossrivare och vertikalskärare är inte alls samma sak, förutom att vertikalskärare ibland har medföljande verktyg/funktioner som fungerar som mossrivare. Så om du tittar på vertikalskärare och  vill kunna ta bort mossa så måste du titta på en maskin som är en kombination av de två. Om du bara vill ta bort mossa så är det en vanlig mossrivare du ska leta efter.

Få bort mossa från gräsmattanVar däremot noga med att kolla upp vad du egentligen köper då många butiker faktiskt tar fel på dessa två olika trädgårdsmaskiner.

Vertikalskärare har knivvalsar som roterar och skär ner några centimeter i gräsmattan, medans en mossrivare har stålpinnar som drar upp mossa på det översta lagret. Så en mossrivare jobbar betydligt ytligare än vad en vertikalskärare gör.

Men om du är på jakt efter både en vertikalskärare och en mossrivare så finns där flera väldigt bra modeller som möjliggör de båda momenten. I vårt bäst i test av vertikalskärare så har vi framförallt koncentrerat oss på modeller som erbjuder båda delarna. Detta då de flesta som letar efter en mossrivare även är på jakt efter en vertikalskärare som kan fräscha upp sin gräsmattan.

Om du bara är på jakt efter en vertikalskärare så rekommenderar vi att du köper en som även kan dra upp mossa. Även om du inte har mossa i gräsmattan just nu så kan det hända i framtiden och då slipper du även investera i en mossrivare. Rent prismässigt så är det billigare att köpa en maskin än att behöva köpa två och du slipper även förlora extra förvaringsutrymme.

Detta ska du kolla efter när du köper en vertikalskärare

Här kommer vi med lite tips på vad du bör kolla efter när du letar efter en bra vertikalskärare och även om alla egenskaper som vi nämner inte är ett måste så är flera väldigt uppskattade. En typisk egenskap som inte är ett måste men som underlättar arbetet väldigt mycket är t.ex. en uppsamlare.

 • Välj en vertikalskärare med dubbelvals. En för mossrivning och en för vertikalskärning så slipper du investera i en ytterligare trädgårdsmaskin vid ett senare tillfälle.
 • Maskinen ska ha en dödmansgrepp d.v.s. händer det något så ska vertikalskäraren stoppas automatiskt.
 • Hitta en vertikalskärare som har en bra uppsamlare som tar hand om allt material som kommer upp från gräsmattan. Det är kanske inte en funktion som är ett måste men när du väl har det så uppskattar du det ganska snabbt. Det är framförallt väldigt smidigt när du ska använda vertikalskäraren som mossrivare.
 • En självgående vertikalskärare är helt klart att föredra och är också något som vi rekommenderar.
 • Om du har möjlighet så kolla upp vilken typ av material knivvalsen är gjord av och se om stålet är galvaniserat eller inte. Är det galvaniserat stål så rostar inte knivbladen.
 • Elektrisk eller bensindriven vertikalskärare? Mycket kommer ner till hur mycket tid du vill lägga på regelbunden motorunderhåll och hur stor tomtyta du har. Har du en väldigt stor gräsmatta så kan en bensindriven vertikalskärare vara en stor fördel med tanke på att du slipper kabel. Har du en normalstor gräsmatta så rekommenderar vi en eldriven vertikalskärare alla dagar i veckan då det är minimalt underhåll.
 • Om du vill köpa en bensindriven vertikalskärare så kan det vara värt att kolla upp om det finns elstart eller inte.
 • Ljudnivå är en annan sak som många missar att kolla upp och faktum är att ljudnivå kan skilja sig mycket från modell till modell. En lägre ljudnivå är helt klart roligare än en som stör alldeles för mycket.
 • Kolla upp din gräsyta innan du köper en vertikalskärare. När du kollar på vertikalskärare så finns där oftast en max rekommendation för hur stora gräsytor som tillverkaren rekommenderar för modellen.
 • Ett stadigt och gärna ett ställbart handtag är att föredra så du kan ställa in rätt för din kroppslängd. Har du längre eller kortare än en medelsvensson så är denna funktion ännu viktigare.
 • Hopfällbart eller avtagbart handtag kan också vara bra för enklare förvaring.

Så lyckas du med att få till den bästa gräsmattan i ditt område

För att lyckas få fram den där gröna och fräscha gräsmattan som många drömmer om så behöver du veta några saker så som t.ex. när på året, hur ofta vertikalskärare ska användas, vad du behöver göra efteråt med mera.

Vertikalskärare används oftast en gång per år

Vanligtvis så använder du bara vertikalskärare en gång per år, men beroende på hur din gräsmatta mår och ser ut så kan du behöva använda den flera gånger. Men när du väl har fått igång din nya gräsmatta så ska du endast använda vertikalskärare en gång per år.

Vertikalskärning görs oftast på våren när gräsmattan börjar vakna upp från sin vintervila och detta sker när temperaturen har slagit om till en medeltemperatur på 8 grader. Vid 8 grader så börjar gräset växa igen och då är det högst aktuellt att sätta igång med sin vertikalskärare.

Köper du din vertikalskärare mitt i säsongen så är det inga problem och det är helt enkelt bara att sätta igång så fort du får hem din nya vertikalskärare. Men till nästkommande år så rekommenderar vi att du börjar tidigt på våren när medeltemperaturen når 8 grader, då får du en fin gräsmatta så fort som mjöligt.

Medeltemperaturen bör ha legat på 8 grader under några veckor så vädret inte riskerar att slå om till kallare väder igen och skada din gräsmatta.

ta bort mossa med vertikalskärare

Använd mossrivare innan vertikalskärning

Om du redan har befintlig mossa i gräsmattan så rekommenderas det att du först får bort alla mossa innan du börjar använda vertikalskärare. Har du köpt en vertikalskärare med mossrivare så är det bara till att byta ut valsen till den variant som drar upp mossa och sedan köra igång.

När väl all mossa är borta så kan du koncentrera dig på att endast vertikalskära hela gräsmattan. Om du skippar momentet med att ta bort mossan före vertikalskärning så kan det ha motsatt effekt och risken finns då att mossan istället sprider sig.

starta vertikalskäraren på våren

Starta din vertikalskärare direkt på vårkanten

När våren står för dörren så är det dags att överväga att sätta igång sin vertikalskärare och det absolut bästa resultatet blir när du börjar tidigt på våren. Däremot så får det inte vara alldeles för tidigt och finnas en överhängande risk för kallare väder igen. Skulle vädret blir sämre igen och du har hunnit köra vertikalskäraren så finns risken att gräset istället tar skada.

Medeltemperaturen bör ha varit 8 till 10 grader under två till fyra veckor i alla fall och när temperaturen når 8 grader så har gräset börjat växa igen efter sin vinterdvala. Det får inte vara alldeles för tidigt om det har varit mycket snö och vatten för då får du vänta tills att gräsmattan känns fast igen. En bra månad för vertikalskärning är oftast Maj.

Det är också bra om du klipper din gräsmatta ett par gånger innan och

När du kör med din vertikalskärare så kommer där en hel del material från gräsmattan som måste räfsas upp och har du en automatisk uppsamlare så underlättar det. Men för att gräsmattan ska kunna luftas ordentligt så måste detta material bort från gräsmattan.

Efter att du har vertikalskurit din gräsmatta så är det alltid bra att så lite extra gräs med hjälp av lite gräsmattedress och en lövräfsa. På så sätt hjälper du det befintliga gräset och du får en snabbare tillväxt av nytt fint gräs. Glöm inte bort att vattna efteråt och tryck till de partier som har lyfts lite av vertikalskäraren.

FAQ – Vanliga frågor om vertikalskärare

 1. När använda vertikalskärare på året?
 2. Vad gör en vertikalskärare?
 3. Går det att hyra vertikalskärare?
 4. Vertikalskärare och mossrivare vad är skillnaden?

När använda vertikalskärare på året?

Bästa perioden att köra igång vertikalskäraren är när gräset blivit klippt ett par gånger och när jorden är relativt torr. Kör du igång för tidigt när marken fortfarande är våt så är risken att gräsmattan i stället tar stryk. Oftast lämpar det sig bäst att köra igång under sen vår.

Vad gör en vertikalskärare?

Ren generell beskrivning så luftar man sin gräsmatta. Vertikalskäraren har knivar som går ned i gräsmattan med några centimeter och detta gör att "gräsplantorna" delas. I och med gräsrötter skärs av så kommer detta stimulera gräsplantorna att sätta nya skott, på så sätt blir gräsmattan både tätare och friskare.

Går det att hyra vertikalskärare?

Det finns flera väldigt bra tjänster på nätet att använda sig av om du vill hyra en vertikalskärare. Däremot är detta en trädgårdsmaskin som du kommer ha användning av flera gånger beroende på hur din tomt/gräsmatta ser ut. Rekommendationen är att använda sin vertikalskärare i alla fall en gång per år.

Vertikalskärare och mossrivare vad är skillnaden?

Vertikalskärare skär skåror i gräsmattan för att väcka liv i själva gräsplantorna medans mossrivare använder sig av små piggar för att riva upp mossa. Det är två helt olika saker med olika ändamål. Däremot finns det vertikalskärare med mossrivare vilken gör båda momenten samtidigt.

Andra populära vertikalskärare

Det finns ett enormt utbud av vertikalskärare på den svenska marknaden och tyvärr finns inte alla modeller med i oberoende test. Vilket så klart är lite tråkigt då många modeller kommer från populära märken som t.ex. Husqvarna eller liknande. Många av dessa modeller är säkert fantastiska men som aldrig blivit testade av någon och då kan vi helt inte ta med de i vårt test av vertikalskärare.

Här är några alternativ som skulle kunna vara intressanta i framtiden men som tyvärr inte är med i några oberoende test.

Husqvarna S 138i

Husqvarna S138i är faktiskt en batteridriven vertikalskärare som erbjuder en 2-i-1 funktion d.v.s. mossrivare och vertikalskärare. Trots att den går på batteri så erbjuder modellen en bred arbetsbredd på 38 cm vilket hade varit en av vårt test bästa arbetsbredd. Troligtvis så kommer vi få se ännu fler batteridrivna vertikalskärare i framtiden då batteritekniken har kommit långt i utvecklingen. Den här modellen vill vi gärna se i framtida oberoende test.

Stiga SVP 40 B

För dig som har en extremt stor gräsmatta så kan det ibland behövas en professionell vertikalskärare på bensin. Stiga SVP 40 B har en kraftfull motor på 127 cc och har en arbetsbredd på hela 40 cm. Den här modellen passar dig som verkligen har den där stora gräsmattan där en enklare vertikalskärare helt enkelt inte räcker till.

Makita UV3600

Makitas flera olika vertikalskärare har aldrig presterat i den absoluta toppen när vi kollar på oberoende test. De har däremot alltid legat någonstans i mitten och då dessa inte använder Makitas batterier så är det oftast bättre att köpa ett annat märke. Men Makita UV3600 ser ut att vara intressant trots att den går på el och förhoppningsvis kommer vi få se den i test i framtiden.

Wolf Garten VA 389 B

Eldrivna Wolf Garten vertikalskärare har alltid levererat en av de bästa resultaten i test men vi har däremot aldrig fått se hur deras bensindrivna varianter presterar. Wolf Garten VA 389 B är en bensindriven vertikalskärare som vi gärna hade sett ett test på. Modellen har bland annat en arbetsbredd på 38 cm, 16 st knivar, kullagrade hjul, stor uppsamlare på 50 liter för mossa med mera.

Black & Decker GD300

Black & Decker GD300 är en billig vertikalskärare på el och som vi gärna hade velat se i test. Hur mycket vertikalskärare får man för 1000 kr? Det återstår att se om något testlabb kommer testa Black & Decker GD300 men det hade varit intressant.

STIHL RL 540

Det finns inget snack om att Stihl tillverkar en av marknadens bästa trädgårdsmaskiner men hur presterar deras bensindrivna vertikalskärare? Stihl RL 540 vill vi gärna se mer resultat på, trots att arbetsbredden bara är 38 cm, vilket inte är fantastiskt för en bensindriven vertikalskärare. Enligt tillverkaren ska denna vertikalskärare vara bra för gräsmattor upp till 2 000 m².


Källor

Gör Det Själv 2016

Tidningen Gör Det Själv gjorde ett test på sju olika vertikalskärare under våren 2016 och där testades bland annat AL-KO Combi Care 36 E Comfort och Wolf-Garten VA 378 E.

Bäst i test fick kombimodellen Wolf-Garten VA 378 E som fungerar bra som både vertikalskärare och mossrivare. Det är också den modell vi har valt ut som bäst i test vinnare i vår sammanställning över bästa vertikalskärare.

AL-KO Combi Care 36 E Comfort fick utmärkelsen ”Bra köp” och är också en modell som både kan fungera som mossrivare och vertikalskärare.

I testet av vertikalskärare så testades bland annat prestanda, resultat, ergonomi, förvaring med mera. Vill du läsa hela testet så finns det att hitta på Gör Det Självs hemsida, däremot kostar det 25 kronor för att läsa hela artikeln, men det kan det vara värt.

Källa: Gör Det Själv

Gör Det Själv 2018

Under 2018 så utförde Gör Det Själv ett ytterligare test på vertikalskärare där Viking LE 540 segrade med 5 av 5 poäng. Även AL-KO Combi Care 36 E Comfort presterade i topp med 4 av 5. Andra modeller som testades var också MTD Optima 37 VE, Makita UV3200, Stiga SV 415 E, Gardena EVC 1000 och Biltema RS 32 som också presterade sämst i testet.

Om du vill veta mer så kan du läsa hela pressmeddelandet som finns att hitta här eller på Gör Det Själv hemsidan.

Övriga oberoende test

 • Viking LE 540 – 5 av 5 stjärnor – Tyska Heimwerker.de – Länk

Amazon

I jakten på den bästa vertikalskäraren så har vi även spanat in brittiska Amazon efter modeller som har fått ett högt betyg. Där hittade vi även den populära Bosch AVR 1100 som har fått ett toppbetyg på 4,6 av 5 efter hela 450 kundrecensioner.

Amazon är en bra källa att använda då kundrecensioner endast är från verifierade köpare och med så pass många kundrecensioner så blir källan också väldigt trovärdig. Bosch AVR 1100 är troligtvis en väldigt bra modell och Bosch är också ett väldigt populärt märke för trädgårdsverktyg/maskiner.