myggskydd bäst i test

Myggskydd Bäst i test 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Effektiva myggskydd för både utomhus och inomhus

Är du redo för myggsäsongen 2023? Det mest klassiska myggskyddet är vanlig myggolja i form av spray eller roll-on, men på senare år har det även kommit andra tekniker som är effektiva.

ThermaCell myggskydd är det senaste som har kommit ut på marknaden och som också anses av många vara det bästa myggskyddet. Det finns flera anledningar till detta, men framförallt är det smidigt, skapar en skyddszon för flera personer, har snabb effekt och du slipper smörja in dig med olika medel.

Myggskydd ska inte jämföras med myggfångare som ger en mer permanent lösning. Myggfångare fångar i stället in myggen och utrotar populationen i det närliggande området. Vill du veta mer så kan du läsa vår köpguide här: Test av myggfångare.

Här presenterar vi det bästa myggskyddet på marknaden, baserade på oberoende testresultat, kundrecensioner, funktioner, egenskaper och prisvärde.

ThermaCell MR300 - Bäst i test

Bäst i test
ThermaCell MR300 bild
ButikPris
449:-Besök
455:-Besök
499:-Besök
499:-Besök
499:-Besök
568:-Besök
599:-Besök
 • 5 av 5 poäng när svenska M3 testa Thermacell MR300 2019
 • Toppbetyg när Aftonbladet testa myggskydd 2021
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 100 kundrecensioner
 • Rekommenderas av Jaktia

ThermaCell MR300 är uppföljaren på den omåttligt populära ThermaCell MR150 som är den original modell som slog igenom för några år sen. Bäst i test vinnaren ThermaCell MR300 är just nu den mest heta produkten för ett effektivt och aktivt myggskydd inom en viss radie.

Ingen mer klibbig myggolja

Om du är trött på att använda myggmedel så som myggolja eller myggspray så är ThermaCell MR300 helt klart det bästa myggskyddet på marknaden. Med denna teknik så slipper du applicera någon form av myggmedel och du slipper även bli myggbiten på ställen där du har missat att applicera myggmedlet.

Det bästa med ThermaCell myggskydd är att du enkelt kan starta upp apparaten med bara ett enkelt klick som tänder en låga. Denna eldslåga värmer upp en matta som innehåller ett medel som myggor och knott hatar. Doften som utsöndras från mattan skapar ett aktivt myggskydd upp till 20 m², vilket är perfekt för en själv eller om du sitter i grupp med några andra personer.

ThermaCell MR300 drivs med hjälp av gaspatroner och varje gaspatron varar ungefär 12 timmar. Mattorna som innehåller det medel som myggor hatar håller ungefär 4 timmar innan det är dags att byta. Det ämne som utsöndras är helt luktfritt och är alltså inget som stör överhuvudtaget.

Ny uppdaterad design och egenskaper

Nytt för MR300 är den nya designen med ett greppvänligt handtag i gummi. Men också en bättre värmeplatta som gör att mattan värms upp snabbare och på så sätt sprids doften snabbare. ThermaCell MR300 använder precis samma sulor och gaspatroner som alla andra ThermaCell modeller.

ThermaCell MR300 passar perfekt till camping, terrassen, jakt, fiske med mera, däremot ska den inte användas inomhus. Tänker du fjällvandra kan ThermaCell Backpacker var ett bättre alternativ då den tar minimalt med plats.

 • Skäl att köpa
 • Skyddszon upp till 20 m²
 • 98% skydd mot myggor och knott
 • Drivs av gaspatroner och värmesulor
 • Ljudlös och doftfri
 • Portabel på alla sätt, hölster finns att köpa som tillbehör
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Sjö & Hav Mygg + Fästing Spray - Bästa myggmedel

Bästa valet
Sjö & Hav Mygg + Fästing Spray bild
ButikPris
99:-Besök
129:-Besök
129:-Besök
 • 5 av 5 när Testafakta testa myggmedel 2015
 • 4 av 5 när Aftonbladet testa myggmedel 2021 (Roll-on)
 • Toppbetyg från svenska konsumenter

Sjö & Havs myggmedel finns som både roll-on och spray. Myggmedlet har bland annat testats av Testfakta som gav produkten högsta betyg och även när Aftonbladet 2021 testa roll-on varianten fick den toppbetyg. När vi läser kundrecensioner så är det också tydligt att myggmedelet ger ett bra skydd med ett toppbetyg hos flera svenska butiker.

Myggspray som skyddar mot både mygg och fästingar

Sjö & Hav Mygg + Fästingspray är en utomordentlig produkt för att hålla både mygg och fästingar borta. Sjö & Hav har valt att använda PMD i stället för DEET då det ger färre biverkningar. PMD är ett ämne/olja som utvinns från eucalyptysplantan och som har visat sig vara väldigt effektivt mot mygg, fästingar, bromsar, älgflugor med flera andra blodsugande insekter. PMD har en låg toxicitet och är betydligt bättre för oss människor.

Produkten vann Testfaktas oberoende test 2015 tillsammans med Cederroth myggspray som i stället använder DEET. Två olika ämnen med väldigt snarlika resultat, varav Sjö & Hav använder det mer snälla ämnet PMD.

Sjö & Hav Mygg + Fästingspray är smidigt på så sätt att det inte lämnar några fläckar på kläder, plast eller gummi. Det är alltså fritt fram att spraya på ordentligt med myggskydd över hela kroppen med kläder då myggen även biter genom kläder ibland.

Hur långvarigt skydd får man då med Sjö & Hav myggspray? Läser vi produktbeskrivningen så ska produkten ge ett bra skydd upp emot 6 timmar. Vi har däremot läst att huden absorberar PMD snabbare än DEET vilket kan påverka resultatet. Däremot är det fritt fram att spraya alla kläder, tält, eller vart du nu befinner dig utan att något får fläckar.

 • Skäl att köpa
 • Smidig sprayflaska för hela kroppen
 • Fungerar effektivt mot mygg, fästingar, bromsar och andra blodsugande insekter
 • Använder PMD från citroneukalyptus, (ej DEET)
 • Ger inga fläckar på kläder, plast eller gummi
 • Långvarigt skydd upp emot 6 timmar
 • Får ej användas på barn under 3 år
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Thermacell Backpacker - För fjällvandring

Särskilt rekommenderad
Thermacell Backpacker bild Thermacell Backpacker bild Thermacell Backpacker bild
ButikPris
678:-Besök
695:-Besök
699:-Besök
 • 5 av 5 i test hos Utsidan.se på fjällvandring
 • Rekommenderas av svenska prylsajten M3
 • 4,6 av 5 stjärnor hos Amazon USA efter över 3400 kundrecensioner

Enligt vår analys och efterforskning är Thermacell Backpacker, ett effektivt och smidigt myggskydd som är perfekt för bland annat fjällvandring, camping och fiske. Vi har gått igenom kundrecensioner och tester, och produkten har fått mycket höga betyg: 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 3400 kundrecensioner och 5 av 5 i ett test hos Utsidan.se. Även svenska prylsajten M3 rekommenderar Thermacell Backpacker.

Det som gör Thermacell Backpacker så unikt är att det är en bärbar och lättanvänd lösning som effektivt skapar en skyddszon mot mygg på ca 20m². Skyddet drivs av vanliga gasolflaskor till friluftskök (med internationell standardgänga 7/16) och använder speciella myggmedelsmattor. Med en vikt på endast 114 gram och en kompakt storlek på 97mm x 50mm x 67mm tar den också minimalt med plats i packningen.

Vi anser att Thermacell Backpacker är en revolutionerande produkt som erbjuder ett miljövänligt alternativ till traditionella myggmedel. Den utsöndrar allethrin, ett ämne som bryts ner snabbt av UV-ljus och syre, vilket innebär att det inte är skadligt för miljön. Dock är det viktigt att ta hand om använda tabletter på rätt sätt och inte lämna dem i naturen, eftersom de kan vara skadliga för vattenlevande organismer.

Vi känner till att många människor ogillar att använda myggmedel direkt på huden och att vissa kemikalier kan skada kläder och utrustning. Därför är Thermacell Backpacker ett utmärkt alternativ eftersom det inte kräver någon direkt kontakt med hud eller kläder. Det är dessutom luktfritt, vilket gör det behagligt att använda både för dig och dina medvandrare.

Tänk på att det tar ca 10-15 minuter för Thermacell Backpacker att få full effekt. Vi rekommenderar därför att du packar den högt upp i väskan så att du snabbt kan sätta igång den vid längre pauser i myggtäta områden.

Med en bränsleförbrukning på upp till 90 timmars körtid på en 100g gasbehållare är det en bränslesnål och kostnadseffektiv lösning för utomhusäventyr. Om du är ute efter ett effektivt och lättanvänt myggskydd för dina friluftsaktiviteter, rekommenderar vi starkt att prova Thermacell Backpacker. Thermacell Backpacker kan vara det bästa och mest smidiga myggskyddet för hela sällskapet så länge du har med dig en gasolflaska till friluftsköket.

 • Skäl att köpa
 • Kompakt storlek 97 x 50 x 67mm och låg vikt (114 g)
 • Bränsleeffektiv, ger upp till 90 timmars körtid på de minsta 100g gasflaskorna
 • Utsöndrar ett luktfritt myggmedel som håller myggen borta upp till 20 kvm
 • Skäl att inte köpa
 • Kräver påfyllnadsmattor
 • Har du bara med dig en gasolflaska så måste man välja mellan friluftskök eller myggskydd
 • Fungerar inte så bra om det blåser

Mygga Roll On 50ml - Klassiker

Mygga Roll On 50ml bild
ButikPris
79:-Besök
79:-Besök
109:-Besök
139:-Besök
139:-Besök
 • 4,9 av 5,0 hos Outnorth

Det flesta svenskar har nog någon gång använt en av Myggas populära myggskydd som finns i ett par olika varianter. Mygga myggskydd finns både som Roll-on och stick, men också i form av spray. Har du barn som också ska använda medlet så bör du vara uppmärksam på åldersrekommendationen på dessa produkter då det skiljer sig.

Mygga är troligtvis Sveriges mest populära myggmedel

Mygga original är troligtvis Sveriges mest populära myggskydd genom tiderna och det är tack vare det effektiva ämnet DEET (Dietyltoluamid) som togs fram av amerikanska armen under andra världskriget. Förutom DEET så innehåller dessa produkter andra ämnen så som t.ex. extrakt från olika växtoljor.

En stor fördel med att använda Mygga myggskydd är att du även får ett delvist skydd mot fästingar, något som ThermaCell inte kan ge överhuvudtaget. Mygga Roll On skyddar även mot andra blodsugande insekter som t.ex. knott.

Olika åldersgränser beroende på vilken Mygga du väljer

Om du vill använda Mygga på dina barn så ska du vara uppmärksam på de olika ålderskrav som finns på produkterna. Lägsta åldern på Mygga Roll On är inte detsamma som på Mygga Spray.

 • Mygga Roll On får inte användas på barn under 13 år
 • Mygga Spray får inte användas på barn under 2 år
 • Mygga Stick gäller också för barn över 13 år

Myggskyddet ska enligt tillverkaren vara ungefär 4 till 6 timmar och enligt tillverkaren ska Spray-varianten vara något längre.

 • Skäl att köpa
 • Roll-on produkt som de flesta föredrar. Finns även som Spray och Stick
 • Effektivt DEET ämne som håller allt från mygg och fästingar borta
 • Billigt mygg- och fästingskydd
 • Testad under de senaste 70 åren
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Silverline Myggfritt M25 - Bra Inomhusmodell

Silverline Myggfritt M25 bild
ButikPris
299:-Besök
299:-Besök
 • 4 av 5 när svenska M3 testa myggskyddet
 • Bra kundomdömen hos svenska butiker och marknadsplatser

Myggapparaten Silverline Myggfritt M25 har bland annat testats av svenska prylsajten M3 där den fått toppbetyg med 4 av 5 stjärnor. Svenska konsumenter tycker överlag att produkten fungerar väldigt bra förutom att vissa personer hör ljudet.

Miljövänligt myggskydd för inomhusanvändning

Silverline Myggfritt M25 använder sig endast av högfrekvent ljud för att hålla myggen borta och ska enligt tillverkaren klara av 25 kvadratmeter. När svenska M3 testa myggskyddet så upplevde de att modellen klarade mindre utrymmen fantastiskt bra. De testa även använda den utomhus men då var ytan betydligt mindre men poängtera att modellen är byggd för inomhusbruk.

Det högfrekventa ljudet verkar vara väldigt effektivt men det är också här konsumenter delar sig något. Det verkar inte vara något fel på själva resultatet men flera klagar över att de hör ljudet när de ska lägga sig och sova. Vi på Inspekto är ganska övertygade om att yngre personer kan uppleva ljudet som störande medans äldre personer knappt kan uppfatta ljudet överhuvudtaget. Svenska M3 märkte däremot inte av ljudet eller såg någon reaktion hos hundar. Ljudläget är också justerbart med "low" och "high".

Silverline Myggfritt M25 verkar ändå leverera ett väldigt bra resultat bara genom att skicka ut högfrekvent ljud. Modellen marknadsförs som ett inomhusalternativ men vi ser flera användningområden både på terrass och uterum med tak. 

Det bästa med myggskyddet är att det inte kräver någon påfyllning eller har begränsad drift. Det enda den kräver är en nätanslutning som man kan tillhandahålla genom vanligt vägguttag eller förlängningskabel.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg i test av myggskydd
 • Använder högfrekvent ljud för att skrämma bort mygg upp till 25 kvm
 • Två olika ljudnivåer "Low" och "High"
 • Kräver nätanslutning för drift
 • Miljövänligt alternativ för inomhusbruk
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Thermacell MR450 - Zoonindikator

Thermacell MR450 bild
ButikPris
399:-Besök
545:-Besök
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 50 kundrecensioner

ThermaCell MR450 har flera liknelser och egenskaper med bäst i test vinnaren MR300. Men faktum är att MR450 är en uppgradering på flera sätt som troligtvis tilltalar de personer som vill ha ett väldigt portabelt myggskydd när de går i skogen.

MR450 har fått ett väldigt högt betyg i både tester och från alla kundrecensioner som finns på nätet. Modellen är framförallt inriktad till personer som gillar outdoor-aktiviteter.

Testvinnare med fantastiskt myggskydd

Det bästa med ThermaCells olika modeller är att de är så effektiva och att du eller hela gruppen slipper använda myggmedel för att undvika myggbetten. ThermaCell MR450 har däremot fått några uppgraderingar som passar de personer som vill kunna bära med myggskyddet under vandringen eller när du går i skogen.

Nytt för ThermaCell MR450 är den bältesklämma som sitter på baksidan av enheten, men också den zoonindikator som visar när myggskyddet är som mest optimalt. Denna indikator drivs också med hjälp av en liten CR2032-batteri som medföljer.

Förutom de nya funktionerna så fungerar ThermaCell MR450 precis som de andra modellerna d.v.s. den drivs med hjälp av samma gaspatroner och doftmattor.

ThermaCell MR450 passar alla

ThermaCell tillverkar helt klart marknadens bästa myggskydd och just denna modellen är framförallt framtagen för personer som gillar outdoor-aktiviteter. Men denna modell passar egentligen vem som helst och med den nya bältesklämman samt zoonindikator så blir detta en modell för alla.

Den passar lika bra att användas på terrassen eller när du sitter ute i trädgården, som när du är ute och vandrar i skogen. Det är helt enkelt ett myggskydd för alla aktiviteter.

 • Skäl att köpa
 • Skyddar ett område upp till 20 m² med 98% skydd
 • MR450 har en bältesklämma samt en zoonindikator som talar om när skyddet är som bäst
 • Stöttålig design för outdoor
 • Använder samma värmesulor och gaspatroner som de andra ThermaCell modeller
 • Helt ljudlös och doftfri
 • 12 timmars myggskydd ingår allltid
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Thermacell Mini Halo - Snygg bordsmodell

Thermacell Mini Halo bild
ButikPris
449:-Besök
499:-Besök
499:-Besök
 • 4 av 5 poäng hos svenska M3 när de testa myggskyddet 2019
 • 4,3 av 5 stjärnor efter över 90 kundrecensioner på italienska Amazon

Thermacell Mini Halo har snabbt blivit en favorit bland många campare som vill kunna njuta av de varma sommarkvällarna. Mini Halo från Thermacell har bland annat fått toppbetyg hos svenska prylsajten M3 men också toppbetyg efter att vanliga konsumenter som har testat myggskyddet.

Mini Halo är en snyggare modell av bäst i test vinnaren Thermacell MR300

Bäst i test vinnaren Thermacell MR300 och Thermacell Mini Halo är i princip samma myggskydd men med en lite snyggare design som passar bättre som bordsmodell. Det är också det starkaste argumentet för att köpa Thermacell Mini Halo för andra egenskaper som skyddszon är detsamma.

Svenska M3 gav modellen flera fördelar som t.ex. effektiv, miljövänlig och själva designen som finns i flera olika färger. Största nackdelen var driftkostanden med både myggmedel och gaspatroner.

En myggmatta/medel räcker till cirka 4 timmar medans sjävla gaspatronen räcker till 10-12 timmar. Mini Halo myggskydd använder samma refill-paket som bäst i test vinnaren och andra Thermacell-produkter. Priset för 48 timmars konstant myggskydd hamnar då på ungefär 300 kronor.

Thermacells myggskydd är en lyxprodukt för de som vill kunna hålla myggen borta från området upp till 20 m². Påfyllningspaketen är ganska dyra men oftast räcker de ganska länge då de inte körs konstant varje dag. Några timmar på kvällen då och då så räcker det ganska länge.

Myggmedlet som används är också helt doftfritt och ofarligt. Förutom att hålla borta mygg så ska medlet även kunna hålla knott och andra flygfän borta. Effekten märks oftast väldigt snabbt och på några minuter så ska de hålla sig borta. Givetvis kommer effekten vara sämre om det blåser där du sitter och är det sådana dagar så är vanlig Mygga Roll On ett bättre alternativ.

 • Skäl att köpa
 • Effektivt mygg- och knottskydd som räcker till ungefär 20 m²
 • Snygg bordsmodell som passar bra på matbordet utomhus
 • Modellen finns i flera olika färger som röd, vit, svart, grön med flera
 • Använder samma refill som bäst i test vinnaren Thermacell MR300
 • Helt ljudlös och luktfri
 • Passar bra till balkong, altan, trädgård, utanför husvagnen
 • Väderskyddad så att den ska stå ute även under tuffare väder
 • 3 st myggmattor och 1 gaspatron ingår (räcker till 12 timmars skydd)
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Mr Mosquito 230V - Myggskydd för inomhus

Mr Mosquito 230V bild
ButikPris
139:-Besök

Det finns faktiskt inte så många produkter som ger ett myggskydd inomhus och faktum är att där endast finns ett fåtal produkter som verkligen fungerar. Vissa personer kanske skulle vilja använda ThermaCell myggskydd för inomhus, men den produkten är inte gjord för att användas inomhus och rekommenderas inte av tillverkaren.

Mr Mosquito för inomhusbruk

Däremot finns det Mr Mosquito som är ett myggskydd för inomhusbruk och fungerar ungefär som ThermaCells olika modeller. Du kopplar in Mr Mosquito direkt i vägguttaget och sätter sedan i en doftmatta som skrämmer bort mygg inom en viss radie.

För att uppnå det bästa resultatet så rekommenderar de att du sätter myggskrämman så nära din säng som möjligt. Skyddszonen ska vara upp till 10-15 m2 och varje sula ska räcka ungefär 8 till 10 timmar d.v.s. hela natten.

Precis som bäst i test vinnaren ThermaCell så drivs denna myggfångare av doftmattor som skapar en skyddad zon i hemmet eller i husvagnen. Dessa doftmattor finns att köpa extra när de 10 stycken som medföljer är slut.

Enligt tillverkaren så ska detta myggskydd även fungera när det finns ett öppet fönster, perfekt när det är alldeles för varmt för att hålla fönsterna stängda. Enligt tillverkaren så ska mygg som råkar leta sig in i skyddszonen inte kunna leta sig till oss människor, utan störs av den doft som enheten genererar.

 • Skäl att köpa
 • Ett av väldigt få myggskydd som kan användas inomhus
 • Kopplas direkt till vägguttaget på 230V
 • 10 doftmattor medföljer som räcker mellan 8 till 10 timmar styck
 • Extra sulor finns att köpa i form av refillpaket
 • Ska fungera med öppet fönster
 • Skyddar upp till 15 m2
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

ThermaCell Refill 10-pack - Doftmattor och gaspatroner

ThermaCell Refill 10-pack bild
ButikPris
679:-Besök
749:-Besök
799:-Besök
874:-Besök

Om du köper en produkt från ThermaCell så ingår där alltid 12 timmars myggskydd d.v.s. en gaspatron som varar 12 timmar och sedan tre doftmattor som varar 4 timmar per matta.

Detta är så klart inte tillräckligt om man du planerar att använda apparaten regelbundet och därför rekommenderar vi att du även köper ett refill-paket. Om du bara vill prova hur effektiv ThermaCell är så fungerar det bra med det 12 timmars myggskydd som ingår.

ThermaCell Refillpaket finns hos många butiker och är alltså inget inget krav att köpa på nätet. Däremot så skiljer sig priset ganska mycket från butik till butik och det blir också billigare att köpa storpack jämfört med mindre paket.

Detta refillpack ska kunna hålla dig skyddad i 120 timmar totalt. ThermaCells modeller kan stängas av när som helst för att spara på gaspatronen, däremot så håller inte doftmattan allt för länge när den inte ligger i sin förpackning.

 • Skäl att köpa
 • Långvarigt myggskydd som räcker till hela 120 timmars konstant användning
 • Thermacell refill passar modeller som MR300, MR150, Mini Halo och MR450
 • 10 gaspatroner och 30 st myggmattor
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Köpguide – Så vilket är det bästa myggskyddet?

Förut så har helt vanlig myggolja eller myggmedel varit det bästa skyddet du kan köpa, men på senare år har det även kommit en hel del nya produkter. Vi och många andra tycker fortfarande helt vanligt myggmedel fortfarande är bra av flera skäl och kan därför inte räknas bort omedelbart.

ThermaCells nya produkter är definitivt en favorit hos många användare och ger dessutom ett fantastiskt resultat inom några minuter. Det är ingen myggfångare som många verkar tro, utan poängen med ThermaCells myggskydd är att hålla myggen borta med hjälp av doft. Myggfångare är något helt annat som oftast tillhandahåller en mer permanent lösning på problemet men som endast fungerar runt hus och tomt. Läs mer om skillnaden mellan myggskydd och myggfångare.

Myggskydd utomhus och olika aktiviteter

thermacellOm du t.ex. ska ut i skogen själv för en kort runda så räcker helt vanligt myggmedel som skydd, men ska du däremot sitta någonstans som t.ex fiska vid ett ställe så är nog ThermaCell bättre. En kort runda i skogen kanske inte motiverar en att öppna en ThermaCell doftmatta då de inte håller när de väl är öppnade och då är vanligt myggmedel kanske bättre.

Ska ni t.ex. campa eller sitta ute vid en lägereld så är ju ThermaCell nästan oslagbart och då får också alla andra i gruppen ett myggskydd automatiskt. På så sätt slipper alla i gruppen att smörja in sig med myggmedel. Läs mer vilka myggskydd som är bäst när du är på resande fot.

Något som är extra skönt med ThermaCells produkter är att du slipper smörja in dig och dina kläder bara för att du ska sitta ute i trädgården. Myggmedel luktar ändå en hel del och är inget man gärna kletar in sig med på regelbunden basis. Bär man dessutom relativt fina kläder så är det inte så kul att behöva smörja in dessa då mygg även kan bitas genom kläder.

Så det bästa myggmedlet varierar nog beroende på hur du kommer använda det myggskyddet och egentligen är det bästa att köpa hem så du har båda alternativen. Men ThermaCell och helt vanligt myggmedel från t.ex. Mygga fungerar bra till de flesta aktiviteter utomhus vare sig det är att fiska eller sitta ute på terrassen. Lider du av överkänslighet så rekommenderas både myggmedel och en myggavskräckare som t.ex. Thermacell. Läs vår artikel om överkänslighet vid myggbett och hur du ska tänka för att undvika myggbett.

Thermacell och myggmedel – Två tekniker med olika fördelar och nackdelar

Thermacell myggskydd och traditionella myggmedel är två av de mest populära metoderna för att skydda sig mot mygg. Båda har sina fördelar och nackdelar, och valet mellan dessa hänger på hur dina behov och preferenser ser ut.

Thermacell myggskydd:

Fördelar:

 1. Skapar en skyddszon: Thermacell skapar en skyddszon på cirka 20m², vilket skyddar flera personer samtidigt.
 2. Inget behov av att applicera på huden: Eftersom Thermacell fungerar genom att avge en skyddande barriär i luften behöver du inte applicera något direkt på din hud.
 3. Luktfri: Thermacell är luktfri, vilket gör det mer bekvämt att använda.
 4. Effektiv mot flera typer av insekter: Förutom mygg, skyddar Thermacell även mot knott och andra flygande insekter.
 5. Långvarig användning

Nackdelar:

 1. Kostnad: Thermacell kan vara dyrare än traditionella myggmedel, både initialt och när det gäller refiller.
 2. Inte lika portabelt: Enheten ger bäst effekt om man är stillasittande. I rörelse fungerar den inte lika väl.
 3. Kräver gas: Thermacell kräver en gasbehållare för att fungera, vilket kan innebära ytterligare kostnader och logistik.
 4. Blåser det kraftigt utomhus kan det påverka skyddszonen negativt.

Traditionella myggmedel:

Fördelar:

 1. Kostnadseffektivt: Traditionella myggmedel är oftast billigare än Thermacell och kräver inga extra kostnader för gas eller refiller.
 2. Portabelt: Myggmedel kan enkelt appliceras på huden och ger skydd oavsett var du befinner dig.
 3. Enkel användning: Traditionella myggmedel är lätta att applicera och kräver ingen särskild utrustning eller förberedelser.
 4. Fungerar väldigt bra när du rör dig fritt i naturen och påverkas inte av blåst.

Nackdelar:

 1. Behov av applicering på huden: Myggmedel måste appliceras direkt på huden, vilket kan kännas klibbigt och obehagligt. Applicering på kläder kan också vara nödvändigt om du använder tunna kläder.
 2. Doft: Många traditionella myggmedel har en stark doft som kan vara störande för vissa personer.
 3. Individuellt skydd: Eftersom myggmedlet appliceras på huden ger det endast skydd för den enskilda användaren och inte för en grupp.

Sammanfattningsvis erbjuder både Thermacell och traditionella myggmedel skydd mot mygg, men de har olika fördelar och nackdelar. Thermacell är utmärkt för att skapa en skyddszon för flera personer och kräver inte applicering på huden, men kan vara dyrare och mindre portabelt. Traditionella myggmedel är billigare och

Bra myggskydd för inomhus

Bor man på ett ställe där det finns mycket mygg så är det nästan omöjligt att hålla myggen utomhus och någon gång måste man ju kunna öppna ett fönster eller två. Tyvärr är marknaden för myggskydd inomhus ganska så dålig och där finns egentligen inte så många alternativ.

Vill du ha ett effektivt skydd mot mygg när du sover så kan det bästa vara att köpa ett enkelt myggnät som du hänger ovanför sängen. Dessa nät är också väldigt billiga och enkla att komma över hos de flesta sängbutiker. De är också väldigt effektiva och enkla. Det finns en anledning till varför dessa sängnät fortfarande säljs än idag.

Sen finns det så klart dyrare myggnät som kan sättas t.ex. på fönstret och även på dörren. Har man stora problem med att mygg kommer in i huset så kan detta faktiskt vara en bra investering även om det kanske kostar lite.

ThermaCell är inget som ska användas inomhus och därför kan vi inte rekommendera dessa.

Men det finns trots allt liknande modeller som fungerar ungefär som ThermaCell och en relativt populär produkt är Mr Mosquito. Denna enhet pluggar du helt enkelt in i vägguttaget på 230V (finns 12V också) och sedan placerar du den doftmatta som ska hålla myggen borta.

Mr Mosquito har visat sig fungera väldigt bra upp till 15 m2 och fungerar minst lika bra i hemmet som i husvagnen. Tillverkaren säger också att den ska fungera trots att ett fönster är öppet och det har något med att myggor tappar förmågan att hitta oss människor på grund av doften.

Tyvärr är utbudet av bra produkter för inomhusbruk ganska så dåligt tyvärr och kanske får vi se framtida produkter inom en snart framtid från t.ex. ThermaCell.

Myggapparaten Thermacell ska hanteras försiktigt nära vattenmiljöer

thermacell refill mattorDet är just nu en hel del skriverier om ämnena som Thermacell använder i sina doftmattor. Det är nämligen två ämnen som kallas för pyretroider och biocier som är speciellt giftiga för vattenlevande organismer. Det har också visat sig vara väldigt giftigt för honungsbin vilket vi alla bör ta hänsyn till.

I Finland har myndigheten för kemikalier valt att förbjuda användning av Thermacell ute i naturen och får endast användas på tomten. I dagsläget finns det inga sådana regler i Sverige men är ändå en tankeställare vi alla bör ta till oss. Thermacell är en fantastisk produkt på många sätt men den bör användas med försiktighet och respekt. Doftmattorna ska absolut inte hamna ute i naturen och ska hanteras som farligt avfall.

Ska du ut och vandra i naturen så rekommenderar vi i stället helt vanligt myggmedel som fungerar väldigt bra och som dessutom är billigare. Klassiskt myggmedel som sprayas eller smörjs in är ändå effektivare när du är i rörelse.


FAQ – Vanliga frågor om myggskydd och myggmedel

 1. Stämmer det att bara honor som suger blod?
 2. Hur länge är myggmedel effektivt?
 3. Vilket myggmedel är bäst?
 4. Vad är DEET i myggmedel?
 5. Hur fungerar Thermacell myggskydd?

Stämmer det att bara honor som suger blod?

Korrekt! Det är faktiskt endast honan som suger blod då de behöver proteinet i blod för att kunna fortplanta sig. Vill du veta mer så kan du läsa vår artikel om just svenska stickmygg och hur de fortplantar sig.

Hur länge är myggmedel effektivt?

Hur länge myggmedel är effektivt varierar från märke till märke. De mest populära produkterna håller mellan 4 till 6 timmar och behöver sedan fyllas på. Jämför vi med ThermaCell som använder doftmattor för att hålla myggen borta så är tiden 4 timmar per matta men som är enkel att byta.

Vilket myggmedel är bäst?

Det finns flera bra produkter på marknaden men det som oftast avgör hur effektivt myggmedlet är hänger på hur mycket DEET (biocider) som används. Ju mer DEET koncentration, desto längre skydd och effektivitet. Men samtidigt är DEET en typ av biocider d.v.s. ett ämne som ska brukas med måtta.

Oberoende tester av myggmedel har visat på att Cederroth myggspray US622 och Sjö & Hav mygg och fästing spray levererar bästa resultat. Båda produkter innehåller ungefär 20% DEET (koncentration).

Vad är DEET i myggmedel?

DEET står för Dietyltoluamid som är avsett för just myggor och som har en myggavvisande effekt. Substansen togs fram redan på 1940-talet för USAs armé vilket visa sig vara väldigt effektivt. Men DEET har också en effekt på andra småkryp som t.ex. fästingar med flera.

Hur fungerar Thermacell myggskydd?

Det är inte konstigt att Thermacells myggskydd snabbt har blivit populärt. Det är smidigt, ger bra skydd och är enkelt att använda. Thermacell myggskydd fungerar genom att du laddar den med en gaspatron och som sedan värmer upp en doftmatta. Denna matta utsöndrar sedan en doft som myggen verkligen avskyr och skapar en skyddszon på ungefär 15-20 kvm.

En doftmatta räcker till 4 timmars skydd, medans en gaspatron räcker till 12 timmar användning. Skyddszonen kan däremot påverkas av vind och om det blåser mycket så är skyddet betydligt sämre.


Så valde vi ut bästa produkter

Myggskydd Bäst i test 2023Mygg är ett relativt stort problem för många personer och på vissa håll i Sverige är det nästan en mardröm när myggsäsongen drar igång. Ännu värre är det för personer som får en allergisk reaktion av myggstick. Men idag finns det faktiskt väldigt bra produkter att välja mellan och som effektivt håller myggen borta. Myggskydden som finns är givetvis inte hundraprocentiga men ger ändå ett väldigt gott skydd.

Tidigare har det endast funnits myggmedel som man applicera på kropp och kläder men nu finns det även myggskydd som håller myggen borta med hjälp av doft. Båda tekniker har sina fördelar och nackdelar. Även om myggskydd som t.ex. Thermacell som avger en avskräckande doft är effektivt så är vanlig myggspray fortfarande aktuellt. Myggspray/olja ger fortfarande ett väldigt bra skydd även när det blåser vilket Thermacell då får problem.

Vi har sammanställt flera stora oberoende testkällor och sedan jämfört med vad vanliga konsumenter säger i form av kundrecensioner. På så sätt får vi en tydligare bild om vilka produkter som verkligen fungerar. Thermacell med sina doftmattor är fortfarande nummer ett på marknadsplatser i Sverige och utomlands. Vilket är också den vi har satt som testvinnare. Thermacell har flera modeller som vunnit bäst i test och har även fått toppbetyg från konsumenter som testat myggskyddet.

Bästa myggmedel vann Sjö & Hav Mygg + Fästing som använder det mindre giftiga ämnet PMD för att skrämma bort mygg, fästingar, älgfluga, broms med flera. Det är bra att fler tillverkare börjar gå över till bättre ämnen som är mindre skadliga för oss. Test har också visat att PMD är minst lika effektivt som det aktiva ämnet DEET.

Källor

Amazon – Det händer då och då att vi använder Amazon som en källa för våra bäst i test och det finns flera anledningar till detta. Amazon har oftast ett stort antal kundrecensioner som ger en väldigt tydlig bild över hur bra en produkt är vid användning av vanliga konsumenter. Dessutom är alla kundrecensioner från verifierade användare och då kan det inte fuskas med betyg och så vidare.ThermaCell myggskydds produkter är inte bara populärt i Sverige och tittar vi ut över övriga världen så är ThermaCell populärt i de flesta länder som har problem med mygg. Läser du kundrecensioner för ThermaCell produkter så får man snabbt en bild över hur bra dessa maskiner presterar. Nästan alla modeller har fått toppbetyg hos de flesta butiker som säljer ThermaCell och med tanke på hur effektiva de är så är det inte så konstigt.

Aftonbladet 2021 – Aftonbladet har ett betydande test från 2021 där de testa stort antal olika myggmedel och myggprodukter. Produkter som testades var bland annat Smidge insektsmedel, Sjö & Hav Mygg+fästing, Thermacell Mini Halo, Bushman Insektsavstötande Spray, Thermacell MR300 med flera. Bäst i test vann Smidge insektsmedel varav Sjö & Hav Mygg+fästing och några andra produkter placerade sig i toppen. Läs Aftonbladets Plus Artikel.

Testfakta – Nu är detta ett äldre test från 2015 men är ändå högst aktuellt då samma ämnen används idag som tidigare. Det som gör testet extra intressant är de olika typer av produkter som används där de blandar myggmedel med olika aktiva ämnen. Bästa produkt blev både Cederroth myggspray US622 och Sjö & Hav Mygg + Fästing Spray, som använder två helt olika ämnen. Vi har valt Sjö & Hav då den använder PMD i stället för DEET som har betydligt lägre toxicitet. Andra produkter som testades var Etono myggspray, NoSkito, MyggA, Autan Protection och DR1. Läs hela deras artikel här.

Jaktia – Jaktia har gjort ett litet test av myggskydd från ThermaCell och trots att de var ganska skeptiska så blev resultatet över förväntan. Testet utfördes över några dagar och bland annat över midsommarhelgen. ThermaCell testades också under en fisketur och redan efter 15 minuter var det en märkbar skillnad. Blåst påverkade resultatet lite och det är kanske inte så konstigt då doften/medlet snabbt förflyttar sig från platsen. Här hittar du hela testet av ThermaCell.

Utsidan – För 6 år sen fick Thermacell Backpacker testas i vildmarken. Användaren upplevde Thermacell Backpacker Mosquito Repeller som en effektiv och lätt lösning för att skydda sig mot mygg och knott under fjällvandring. Enheten, som drivs av vanlig campinggasol, skapade en skyddande bubbla på cirka 20 kvadratmeter, vilket gjorde det möjligt att njuta av naturen utan att använda myggmedel eller myggnät. Användaren uppskattade att den inte behövde appliceras på huden och kände att produkten var överlägsen många andra myggmedel på marknaden. Dock rekommenderades det att placera enheten högt upp i väskan för snabb åtkomst vid längre pauser i myggrika områden. Länk här.

M3 – Svenska prylsajten M3 har testat en rad olika myggskydd för både utomhus och inomhus. Modeller som testades var Moel Azp Myggzapper, Ryobi One Plus myggskydd, Silverline Myggfritt 25, Thermacell Halo Mini, Thermacell MR300 och Zapper Bulb. Bästa betyg fick testvinnaren Thermacell MR300. Läs mer här. De rekommenderar även Thermacell Backpacker.


Modeller som utgått

Thermacell MR150 - Originalet

Särskilt rekommenderad
Thermacell MR150 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1500 kundrecensioner
 • Bästa avskräckaren 2021 - Aftonbladet
 • Rekommenderas av Jaktia

ThermaCell MR150 är originalet som slog igenom på marknaden för några år sen och än idag så är detta en av de bästa modellerna från ThermaCell. Det mesta med MR150 liknar det vi ser i bäst i test vinnaren MR300, däremot så är värmeplattan något långsammare i uppvärmning.

Modellen som satte den nya standarden

ThermaCell MR150 är definitivt det myggskydd som satte en helt ny standard över hur vi skyddar oss effektivt från alla mygg och knott. Produkten har sålts i miljoner exemplar världen runt och ger en fantastiskt skydd mot alla typer av mygg.

Precis som bäst i test vinnaren så ger ThermaCell MR150 ett zoonskydd upp till 20 m² och ger skydd som stöter bort 98% av alla mygg och knott. Modellen använder exakt samma gaspatroner och doftmattor som alla andra ThermaCell-modeller.

Om du vill kunna bära myggskyddet i ett bälte medans du vandra i skogen så finns där ett hölster att köpa som tillbehör.

Samma egenskaper som testvinnaren MG300

Det bästa med ThermaCell myggskydd är att de både är doftfria och helt ljudlösa. Dessutom skyddar de oftast bättre än andra typer av kemikalier som du måste applicera på kropp och kläder för att helt undvika myggbett.

ThermaCell MG150 drivs av gaspatroner och ThermaCells patenterade doftmattor. En gaspatron varar ungefär 12 timmar och varje doftmatta håller ungefär 4 timmar. Myggskyddet startas genom ett enkelt knapptryck för att tända en liten eldslåga. Den kan också enkelt stängas av med ett knapptryck för att spara på bränsle när som helst.

Vi rekommenderar att du köper ett Refill-pack direkt när du köper någon av ThermaCells modeller. När du köper en ThermaCell produkt så ingår där alltid en gaspatron och tre sulor för ett skydd på 12 timmar.

 • Skäl att köpa
 • Stöter bort mygg och knott upp till 20 m²
 • Skyddar upp till 98%
 • Helt ljudlös och doftfri
 • Portabelt myggskydd, hölster finns att köpa som tillbehör
 • Passar bra till camping, terrassen, fisketuren eller andra utomhusaktiviteter
 • Får ej användas inomhus
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt