Luftfuktare Bäst i test – 9 bästa modellerna


Luftfuktare kan vara en frälsare för de som lider av astma eller någon form av allergi och framförallt på vintern då luften kan vara väldigt torr. De som lider av astma känner av torrhet i både hals och näsa, men också via huden. Genom att återfukta luften i hemmet så lindras många av dessa besvär och detta gäller för både astmatiker/allergiker och vanliga friska personer.

Med högre luftfuktighet blir det också betydligt enklare att andas om du skulle lida av någon form av förkylning eller annan luftvägsinfektion. Luftfuktare är ett perfekt verktyg för att förbättra vårt inomhusklimat under vinterhalvåret då luften är som mest torr. Torr inomhusluft leder till torra ögon, irriterade slemhinnor/luftvägar med mera.

Vi har gått igenom flera test i jakten på de bästa luftfuktarna på marknaden och har sedan sammanställt en lista över de bästa modellerna. Vi har sedan rangordnat dessa modeller efter vad vi tycker är bäst. Testet är baserat på oberoende test, produktrecensioner men också helt vanliga kundrecensioner vi har hittat på nätet.

Senast uppdaterad Oktober 2020

Philips HU4813 – Bäst i Test

Bäst i Test

ButikPris
1390:-Besök
1672:-Besök
1856:-Besök
 • Bäst i Test i tyska AllesBeste
 • 4 av 5 på tyska Amazon efter 200 kundrecensioner

Philips HU4813 är en testvinnare i bland annat tyska AllesBeste och har dessutom fått väldigt många bra kundrecensioner där de flesta lovordar luftfuktaren. Just denna modellen lämpar sig till ytor upp till 44 m², vilket innebär att enheten kanske inte räcker till hela bostaden och då bör den användas där man tillägnar mest tid. T.ex. vardagsrummet och du kan även flytta enheten till sovrummet under nätterna när de jobbigaste månader infaller.

Luftfuktaren från Philips är helt automatisk och kan själv reglera optimal luftfuktighet efter sina egna behov. Men denna enheten är det slut med en torr näsa eller en uttorkad hals på morgonen. Med denna luftfuktaren kan du själv välja önskad luftfuktighet och rekommendationerna säger att en luftfuktighet kring 45 – 50% är det mest optimala.

Smidig luftfuktare som är enkel att fylla på

Finns det ett problem som många luftfuktare lider av så är det enkelheten kring påfyllning av vatten. Philips HU4813 är däremot väldigt enkel att fylla, välj mellan att fylla på med hjälp av en vanlig behållare eller ta med tanken till kranen och fyll den där i stället. Luftfuktaren stänger även av sig helt automatiskt när vattentanken är slut och sedan visas det på skärmen att påfyllning krävs.

Om du har haft en luftfuktare vid ett tidigare tillfälle så är det en stor risk att du redan har träffat på antingen fuktfläckar eller vitt damm från mineraler i vattnet. HU4813 har däremot skydd emot dessa två ganska så tråkiga bieffekter som många luftfuktare har. Philips NanoCloud-teknologi förhindrar att damm från mineralerna hamnar på möblerna eller andra ytor.

Philips luftfuktare har även ett viloläge som är väldigt tyst och den högsta ljudnivån som maskinen kan uppnå är 38 dB, vilket är när sprayfunktion sätter igång.

Sprider 99% färre bakterier

Bäst i test vinnaren Philips HU4813 använder en unik NanoCloud-teknik som gör att vattenmolekylerna blir så små att det blir svårt för bakterier att åka med. Andra konkurrenter använder ofta vanligt ultraljud för att fördela vattenmolekyler, men då blir också molekylerna större och det blir lättare för bakterier att komma med.

Enheten är både enkel att rengöra, men är också helt automatisk efter att luftfuktighetsinställningar har blivit satta. Du kan välja att sätta en luftfuktighet mellan 40 – 60% och sedan sköter luftfuktaren resten.

Specifikationer och fördelar bäst i test vinnaren Philips HU4813

 • Teknologi som motverkar fuktfläckar och vitt damm från mineraler i vattnet.
 • NanoCloud-teknologi för att motverka flytt av bakterier. Sprider upp till 99% mindre bakterier än vissa konkurrenter.
 • Klarar av rum upp till 44m².
 • Hel automatiskt system. Går att välja en luftfuktighet mellan 40 – 60%.
 • Vattentank på 2 liter och kan avge upp till 300ml per timme om det är riktigt torrt.
 • En ljudnivå på max 34 dB och har även ett viloläge där den är helt tyst.

Philips AC2729 2 in 1 (65 m²) –  Bästa premiumval

Philips AC2729 bild 1Philips AC2729 bild 2Philips AC2729 bild 3
ButikPris
3849:-Besök
3999:-Besök
4049:-Besök
4490:-Besök
4990:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker som säljer luftfuktaren
 • 4,4 av 5 på tyska Amazon efter att över 200 kunder har testat luftfuktaren

Philips AC2729/10 2 in 1 är en kombinerad luftrenare/luftfuktare  och modellen har tagits emot väl bland befintliga kunder. Bara på tyska Amazon har luftfuktaren ett samlat toppbetyg på 4,4 av 5 stjärnor efter att över 200 kunder har testat luftfuktaren.

Bättre inomhusklimat med både luftfuktare och luftrenare

Philips AC2729 2 in 1 är enligt oss en av marknaden bästa luftfuktare i premiumsegmentet så länge kapaciteten räcker till gällande storleken på ditt hushåll. Enligt Philips ska enheten klarar av utrymmen upp till 65 m² med både luftrening och luftfuktning. Perfekt till lägenheter eller till utrymmen där du vistas allra mest. Ett tips är att ställa enheten på en plats i hemmet med nära anknytning till de platser där du vistas regelbundet så som vardagsrum, kök och sovrum. Men har du ett kontor långt bort i hushåller där du sitter under dagarna så har enheten hjul för enklare transport.

Med en kombinerad luftfuktare och luftrenare får du det bästa ur två världar för att förbättra inomhusklimatet. Lider du av pollenallergi eller andra allergier så är luftrenare extra effektivt då den plockar bort 99,97% av allergenerna i luften. Men givetvis tar den även bakterier och virus. Både luftrening och luftfuktning kan väljas separat om du önskar att stänga av luftfuktaren under sommarhalvåret.

Bästa premiumvalet har också bra feedback i form av tydligt information om det rådande inomhusklimatet. Enheten visar i realtid hur inomhusklimatet ser ut i form av allergiindex och luftfuktighet vilket också kan ses genom appen Air Matters.

Modellen har tre olika lägen, normal, allergen och ett nattläge för när det behöver vara tyst. Modellen är också energisnål jämfört med liknande modeller i vårt bäst i test.

När det gäller kapaciteten på max 65 m² så innebär det inte att enheten blir värdelös om du har lite större än så. Placering av luftfuktaren blir däremot viktigare så att den har nära till alla de rum du använder allra mest. Läser man kundrecensioner så är det många som sitter med 75-80 m² men som ändå märker av en stor skillnad med inomhusklimatet.

 • Toppbetyg från kunder som testat luftfuktaren/luftrenaren
 • Kombinerad luftfuktare och luftrenare som tar 99,97% av bakterier, virus, allergiämnen
 • Klarar av utrymmen/hem upp till 65 m²
 • Enheten sitter på hjul och är enkel att transportera runt i hemmet
 • Få information om inomhusklimatet i realtid via appen
 • 3 automatiska lägen, normal, allergen och ett nattlägare
 • Högsta ljudnivå 38 dB
 • Effektförbrukning på 35 watt

Hace PCMH45 kallfuktare – Bra premiumval, 250 m²

Hace PCMH45 bild 1
ButikPris
3993:-Besök
4031:-Besök
4091:-Besök
4095:-Besök
 • Toppbetyg från de kundomdömen på nätet

Om du är på jakt efter något professionellt och som kan klara av riktigt stora ytor upp till 250 m² så kan Hace PCMH45 luftfuktare vara ett bra val. Modellen har fått väldigt bra betyg från de få kundomdömen som finns på nätet. Anledningen till att varför det är så få kundomdömen kan vara för att modellen till med dels inriktar sig till kontor och butiker.

Stor vattentank på 30 liter eller direkt fast vattenanslutning

Den stora vattenkapaciteten på 30 liter och stöd för direkt anslutning till vattennätet gör denna modell till ett seriöst alternativ för de personer som vill kunna ha något som klarar av stora ytor. Anslutning till vattennätet kan dessutom göras med hjälp av en vanlig vattenslang.

Kapaciteten på Hace PCMH45 är inte direkt något som vi oftast ser på vanliga konsumentenheter och även om den är framtagen för lokaler samt kontor så skulle den även kunna passa i ett helt vanligt hem. På maximal inställning så kan modellen förånga upp till 45 liter på bara ett dygn, vilket ingen annan modell kommer i närheten av i vårt test av luftfuktare.

När det gäller inställningar för luftfuktighet så finns det fyra olika lägen. Ett lågt på 30%, Medium 45%, Hög 60% och sedan ett för kontinuerlig drift. Även inställningar för fläkthastighet finns, tyst, medium och hög. Luftfuktaren är också utrustad med timer-funktion, alarm när vattnet är slut, luftfilter som kan rengöras med mera.

Från vad vi har kunnat läsa oss till så är det inte ovanligt att man ser denna modell i musikinstrument butiker där rätt luftfuktighet är som allra viktigast. Priset kanske avskräcker vanliga konsumenter lite, men den kostar egentligen inte mer än vad en enkel AC/luftkonditionering gör.

 • Högt kundomdöme från de kundrecensioner som finns på modellen
 • Stor luftfuktare med enorm kapacitet på 250 m2
 • Stor vattentank på 30 liter och stöd för koppling till vattennätet med slang
 • Bra och enkla inställningsmöjligheter
 • Enkel att transportera inomhus med 6 stycken hjul på undersidan
 • Perfekt och professionell luftfuktare för stora hem, kontor och lokaler

Wilfa HUE-6B – Populär modell, 125 m²

ButikPris
990:-Besök
1799:-Besök
1978:-Besök
 • Populär produkt med många bra kundrecensioner.

Wilfa HUE-6B är en ganska så populär luftfuktare som klarar av ytor upp till 125 m², vilket är bra nog för att klara av större svenska hem. Fördelen med Wilfa HUE-6B är att man själv kan välja om ångan ska vara kall eller varm och mängden ånga varierar beroende på om den är varm eller kall. Vid kall ånga är det 300 ml per timme och vid varm ånga är det 400 ml per timme.

Väldigt populär produkt med bra resultat

En stor anledning till varför denna luftfuktare är så populär är på grund av priset och dess förmåga att kunna reglera luftfuktigheten upp till 125 m². Resultatet är väldigt överraskande enligt de kundrecensioner som finns att läsa och för detta priset så finns där inte speciellt många luftfuktare som klarar så stora ytor med ett gott resultat.

Wilfa HUE-6B är en ultrasonic luftfuktare med en stor tank på 6 liter som räcker ett bra tag när väl hemmet har nått önskad luftfuktighet. Maskinen kommer med inbyggd hygrostat vilket ger en möjligheten till att själv välja önskad luftfuktighet på ett enkelt sätt.

Wilfa luftfuktare har dessutom en inbyggd joniseringssystem som jobbar för att ta död på bakterier i luften för bättre luftkvalité i hemmet. Luftfuktaren har dessutom ett väldigt tydligt system som indikerar när vattentanken är tom och behöver påfyllning.

Godkänd av norska NEMKO

NEMKO är en privat organisation som säkerställer att elprodukter är säkra att använda, en sorts certifiering. Wilfa HUE-6B är godkänd enligt NEMKO’s hårda riktlinjer och luftfuktaren kommer även med barnsäkring för extra skydd.

Specifikationer & fördelar med kundfavoriten Wilfa HUE-6B

 • Klarar av stora ytor upp till 125 m².
 • Stor vattentank på 6 liter.
 • Joniseringssystem mot bakterier.
 • Ordentlig inbyggd hygrostat så att man kan reglera önskad luftfuktighet.
 • Godkänd av norska NEMKO.
 • Barnsäkring.
 • Väldigt populär modell.

Beurer LW 220 – Toppbetyg, 40 m²

ButikPris
1899:-Besök
1899:-Besök
2039:-Besök
4135:-Besök
 • 4,2 av 5 på Amerikanska Amazon efter 40 kundrecensioner.
 • Toppbetyg hos tyska AllesBeste.

Beurer LW 220 är inte bara en luftfuktare, utan är även en luftrenare som renar luften i hemmet för bättre klimat. Beurer LW 220 är en relativt populär produkt som har fått toppbetyg i test och har dessutom väldigt bra kundrecensioner. Denna luftfuktare från Beurer klarar av att styra luftfuktigheten upp till 40 m², vilket är ungefär det de flesta luftfuktare klarar av.

När det gäller luftfuktare som bara klarar ungefär 40 – 50 m² så gäller det att placera maskinen så centralt i hemmet som möjligt. Gärna i anknytning till flera rum där man ofta vistas så som t.ex. vardagsrum, sovrum eller kök. Det är inte hela värden om luftfuktaren inte klarar av att styra luftfuktigheten i badrummet eller på toaletten då vi ändå vistas väldigt lite just där.

Tystgående modell med stor vattentank

Beurer LW 220 är en väldigt tyst luftfuktare som avger endast 40 dB på det högsta läget och kan därför användas i sovrummet om det så behövs. Sätts den på sin lägsta nivå så är den ännu tystare och ljudnivån hamnar då någonstans mellan 28 – 35 dB.

Vattentanken i Beurer LW 220 är en av de större och även om den endast klarar av kring 40 m² så har den en stor vattentank på 7,25 liter. Detta gör så klart att du slipper fylla på tanken allt för ofta.

Beurer luftfuktare har tre olika inställningsnivåer som reglerar hur snabbt den ska fukta luften och de lägre inställningarna gör att enheten blir tystare då den jobbar långsammare.

Specifikationer & fördelar med Beurer LW 220

 • Energisnål luftfuktare.
 • Stor vattentank på 7,25 liter.
 • Klarar av att styra luftfuktigheten upp till 40 m².
 • Förutom att den styr fuktigheten så fungerar den även som luftrenare. Läs vårt test av luftrenare.
 • Tystgående modell med en ljudnivå från 30 - 40 dB beroende på vilken intensitetsinställning du har valt.
 • Timer-funktion.

Dyson AM10 – Dödar 99,9% av bakterierna

ButikPris
4990:-Besök
4990:-Besök
 • 3,9 av 5 på amerikanska Amazon efter 350 kundomdömen
 • 8,8 av 10 hos TechWalls

Vill du ha en högteknologisk luftfuktare som klarar av mindre utrymmen som t.ex. ett mindre vardagsrum eller varför inte i sovrummet. Dyson är framförallt kända för att tillverka fläktlösa bordsfläktar och Dyson AM10 är inget undantag. Dyson AM10 har också ett kraftfullt luftflöde utan några fläktar och använder ultraljudsteknik för att dela upp vattnet i små partiklar. Luftfuktaren har fått bra kundrecensioner och även presterat bra i olika produktrecensioner.

Bordsfläkt och luftfuktare 2-in-1

Detta är inte direkt en luftfuktare som kan reglera luftfuktigheten i hela hemmet då den endast klarar av 16 m². Vi skulle dock kunna rekommendera denna luftfuktare för personer som sitter på kontoret mycket eller hemma i datorrummet. Den fixar även mindre vardagsrum eller sovrum om det är där du spenderar mycket tid. Om inte annars så är det en luftfuktare som är väldigt enkel att flytta runt i hemmet.

Fördelen med att ha den på kontoret eller i datorrummet är att den också går att använda som en bordsfläkt. En helt tyst sådan då där inte finns några fläktar som skapar luftflödet. I stället används en teknik som gör det möjligt att flytta luft på ett helt nytt sätt, det är dessutom ganska kraftfullt luftflöde.

Ett annorlunda utseende

För den som gillar häftiga produkter så är detta en ganska så unik sak att ha hemma och de flesta som ser denna pryl i verkligheten blir smått förvånande  då den flyttar luft utan några fläktar.

Luftfuktaren använder en patenterad teknik för att rena vattnet på bakterier med hjälp av UV-ljus. Enligt tillverkaren så ska 99% av alla bakterier vara borta inom 3 minuter efter påbörjad rening.

Denna luftfuktare kommer dessutom med en fjärrkontroll som kan reglera klimatinställningar, luftflöde med mer.

Specifikationer och fördelar med unika Dyson AM10

 • Fjärrkontroll för att styra luftfuktaren.
 • Fungerar både som bordsfläkt och luftfuktare.
 • Klarar av upp till 16 m².
 • Har ett luftflöde utan fläktar som är en relativt ny teknologi.
 • Patenterat system som renar vattnet på alla bakterier med hjälp av UV-ljus.

Beurer LB 88 – Bra kundomdömen

ButikPris
926:-Besök
949:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
1199:-Besök
 • 4,4 av 5 på amerikanska Amazon

Beurer är kända för att tillverka bra produkter för förbättrad hälsa eller välmående. Typiska produkter från Beurer är massagedynor eller liknande, men de tillverkar även luftfuktare av god kvalité. Beurer LB 88 är en väldigt enkel luftfuktare som har fått bra kundrecensioner och klarar av att reglera luftfuktigheten upp till 48 kvm utan några större problem.

Ett effektivt system mot kalk i vattnet

Vissa luftfuktare har stora problem med att det finns kalk i vattnet och om där är mycket kalk i vattnet så kan detta spridas lite som ett pulver. Detta pulver hamnar sedan på möbler och så vidare, men Beurer LB 88 har ett system för att motverka detta problem.

Skyddet som motverkar kalk i vattnet kommer i form av tabletter som motverkar detta problem effektivt. När du köper din Beurer LB 88 får du till 15 stycken anti-kalktabletter  och som du också kan köpa extra när det är dags för nya.

Beurer LB 88 är en av marknadens mer enklare luftfuktare och tyvärr så kommer inte denna maskin med någon hygrometer. Detta gör att du behöver köpa en extern hygrometer för att reglera så du får rätt luftfuktighet, men dessa finns att köpa för under 100 kronor hos diverse lågprisbutiker.

Få funktioner med ett syfte

Anledningen till varför Beurer LB 88 är så enkel med få funktioner är för att hålla priset nere. Det är inte heller alla som behöver ha en avancerad luftfuktare för att nå sitt önskade inomhusklimat. Det enda man verkligen behöver komplettera med är en liten hygrometer och sedan anpassar man intensiteten efter den. Väldigt enkelt.

Beurer LB 88 är en väldigt tyst luftfuktare som använder sig av ultraljudsteknik för att sprida fuktig luft. Enligt tillverkaren så ska det även gå att doftsätta vattnet med naturliga vattenlösliga doftoljor. För vissa kan detta var ett perfekt sätt att sprida dofter som påverkar ens välmående på flera sätt.

Specifikationer och fördelar med Beurer LB 88

 • Stor tank på 6 liter.
 • Anti-kalktabletter för att undvika att kalk sprutas ut i luften.
 • En luftfuktare som har satsat på enkelhet.
 • Tyst luftfuktare som sprider fuktig luft med ultraljudsteknik.
 • Stängs av automatiskt när tanken är tom.
 • Möjlighet till att doftsätta vattnet med vattenlösliga oljor.

Beurer LB 37 – Billig luftfuktare till 20 m²

Beurer LB 37 billig luftfuktare för 20 m2

ButikPris
584:-Besök
599:-Besök
699:-Besök
 • 4,3 av 5 på amerikanska Amazon efter 60 kundrecensioner

Luftfuktaren Beurer LB 37 är en relativt ny modell ut på marknaden som har fått väldigt bra betyg från vanliga kundrecensioner. Tittar vi på t.ex. amerikanska Amazon så har luftfuktaren fått ett toppbetyg på 4,3 av 5 efter närmare 60 kundrecensioner.

Luftfuktare med nattläge

Beurer luftfuktare har en kapacitet på 200 ml per timme och som räcker till rum upp till ungefär 20 m2. Det är kanske inte vårt test mest kraftfulla luftfuktare men för många så räcker detta om du bara vill ha en till sovrummet eller liknande.

Något vi älskar med Beurer LB 37 är det nattläge som kan väljas. Med nattläget så anpassar sig luftfuktaren och driften blir tystare samt att allt ljus stängs av för att inte störa sömnen.

Den här luftfuktaren kan också användas med aromoljor för att få en bättre och mer behagligare doft i rummet. Dessa ”dynor” med aromoljor medföljer när du köper luftfuktaren.

Beurer luftfuktare har också en bra vattentank på 2 liter som räcker bra för rum upp till 20 m2. Skulle maskinen köra slut på vatten så har den automatisk avstängning när den blir tom.

Detta är en väldigt enkel luftfuktare som passar dig som bara vill köpa en billig och enkel modell att ha nära dig som t.ex. vid datorn, sovrummet eller där du befinner dig. Detta är också en utmärkt modell för dig som vill prova på en bra luftfuktare och som inte ställer alldeles för höga krav.

 • Billig men bra luftfuktare till 20 m2.
 • Toppbetyg från kundrecensioner.
 • Har ett nattläge som gör luftfuktaren tyst och som släcker all belysning.
 • 2 stycken olika fläktlägen.
 • Vattentank på 2 liter.
 • Liten och kompakt luftfuktare.

Coway 1010DH – Kombinerad luftrenare och luftfuktare

Coway 1010DH luftrenare med luftfuktare

ButikPris
4387:-Besök
4495:-Besök
4738:-Besök
4945:-Besök
 • Bra betyg från vanliga kundrecensioner

Coway 1010DH är en kombinerad luftrenare med luftfuktare i en enda maskin. Modellen har fått väldigt bra kundrecensioner och kommer från ett märke som är ledande inom luftrenare.

Flerstegs filtersystem med befuktning

För dig som alltid har varit intresserad av att köpare en luftrenare för bättre inomhusluft så kan Coway 1010DH vara ett bra alternativ. Luftrenaren erbjuder ett 5-stegs filtersystem som fångar in 99,9% av alla de giftiga partiklar som vi har i hemmet. Allt från skadliga partiklar från t.ex. elektronik, kläder, flamskydd, plast med mera gör att vi påverkas negativt rent fysiskt. I värsta fall kan vi utveckla olika sjukdomar som olika allergier.

Luftrenare hjälper också dig som har stora problem med pollen under vår och sommar. Luftrenare i kombination med luftfuktare gör att vi får en harmonisk och hälsosam inomhusluft.

Luftrenaren från Coway har flera olika filter, ett ”förfilter” som fångar upp större partiklar som hår, damm, päls med mera. Detta filter är också tvättbart. Nästa filter är ett mediumfilter MCC 3M som fångar upp pollen, bakterier med mera. Så klart finns det också ett kolfilter som fångar upp doftpartklar.

HEPA-filter finns också för att fånga upp så kallade mikropartiklar så som t.ex. influensavirus eller liknande.

Luftfuktare med fördunstning

Coway 1010DH kan antingen användas som ren luftrenare eller som luftfuktare. Eller så kan dessa två funktioner jobbar samtidigt för bättre inomhusklimat. Det bästa är trots allt att du själv kan få välja vilken luftfuktighet du önskar d.v.s. 40%, 50%, 60% eller varför inte max?

Coway luftfuktare och luftrenare använder dig av evaporering d.v.s. avdunstning för att fukta luften. Detta görs genom ett befuktningsfilter där fukten avdunstar och sedan skickas ut i luften.

Luftfuktaren har en kapacitet på ungefär 450 ml per timme och har du kalk i vattnet så är det inget som kommer skickas ut i luften då det finns kalkfilter. Vilket annars är ett problem med många andra luftfuktare.

 • Kombinerad luftrenare och luftfuktare.
 • Välj nivå på luftfuktighet inomhus, 40%, 50%, 60% eller max luftfuktighet.
 • Flera olika filter mot damm, pollen, bakterier och virus.
 • Kolfilter finns också som tar bort oönskade dofter i hemmet.
 • Luftfuktare med en kapacitet på 450 ml per timme.
 • Modellen avkalkar också med hjälp av ett avkalkningsfilter.

Köpguide – Få bukt med luftfuktigheten inomhus

köpguide bästa luftfuktare

Ett dåligt inomhusklimat kan påverka oss på olika sätt och i värsta fall kan det även försämra hälsan. När det gäller luftfuktighet i hemmet så kan en både för hög eller låg vara skadligt för hälsan och därför är det viktigt att hitta en bra balans.

Det största problemet de många hem har idag är att hålla rätt luftfuktighet under vinterhalvåret. Ett vanligt misstag är att sänka temperaturen i hemmet under vinterhalvåret och då kan inte luften hålla lika mycket vätska. Luftfuktighet och temperatur går hand i hand.

Så vilken luftfuktighet rekommenderas inomhus?

vilken luftfuktighet inomhus är optimalInomhusluften blir avsevärt bättre om luftfuktigheten ligger omkring 40% vilket är både högt och lågt beroende på årstiden. På vinterhalvåret är det inte alls ovanligt att detta värde kryper ned till 10-15% vilket inte är alls bra. På sommaren vill vi helst landa högst på 60% under längre perioder, annars finns risken för mögelsvamp som direkt kan skada hälsan i form av astma eller allergier.

Det bästa sättet för att reglera luftfuktigheten till en nivå mellan 40 till 60% under både sommar och vinter är genom att försöka hålla en inomhustemperatur på ungefär 20 grader. Är det extremt varmt under dagen på sommaren så håll fönster och dörrar stängda. Använd också persienner eller rullgardiner på dagarna. Vädra antingen tidigt på morgonen eller på kvällen.

På vintern är det relativt enkelt att hålla rätt luftfuktighet med några enkla hjälpmedel som t.ex. växter och en bra luftfuktare. Är ni flera personer i hemmet så kommer dessa personer även avge sig fukta bara genom att andas och därför är det bra att mäta luftfuktigheten regelbundet.

Vad är hälsoriskerna med för låg luftfuktighet inomhus?

torr luft hälsoriskerUnder vinterhalvåret kan det vara ganska problematiskt att försöka hålla en luftfuktighet nära 40% under en längre tid. Även om vi kan höja inomhustemperaturen något så är det inte säkert att vi kan nå upp till bra nivå.

Men vilka symptom kan vi få av att luftfuktigheten minskar till lägre nivåer än 40%?

Alla personer är olika och hur vi upplever luftfuktighet är väldigt individuellt. T.ex. kan vissa personer reagera redan vid en luftfuktighet kring 25-30%, medans andra först reagerar vid 10-15% då våra kroppar har olika gener.

De vanligaste symptomen är irriterade slemhinnor och känslig hud eller sprucken och torr hud. Det kan även komma andra symptom i form av rinnande ögon och näsa med sämre andning.

Ett annat stort problem med låg luftfuktighet är att dammpartiklar kan spridas lättare i luften och som de flesta vet så är husdamm direkt allergiframkallande. Dessa partiklar far runt betydligt mer bara genom att någon i hushåller rör sig runt i hemmet.

Lider du av t.ex. astma eller allergier så kan torr luft förvärra alergi- och astmasymptomen avsevärt.

Luftfuktare och kapacitet

Kapaciteten på luftfuktare varierar kraftigt beroende på modell och märke. Står det att luftfuktaren klarar av 50 m² så bör du ta den informationen med en nypa salt då många tillverkare räknar på optimala förhållanden. I värsta fall överdriver tillverkaren något.

Där finns många variabler att ta hänsyn till när det gäller luftfuktighet och kapacitet. Bor du i ett hem med väldigt låg luftfuktighet så är det inte säkert de mindre luftfuktarna kommer klara av att höja nivån.

Många av de luftfuktare vi har med i vårt bäst i test är oftast modeller som är avsedda för mindre rum eller framför den plats där du sitter regelbundet. Bor du ett stort hus och vill kunna styra luftfuktigheten i hela huset så behövs betydligt större luftfuktare så som t.ex. Hace PCMH45 eller liknande professionella modeller.

Säg att du befinner dig större delen av vardagen i vardagsrummet och i sovrummet. Då kan du antingen införskaffa dig två luftrenare, eller flytta luftfuktaren till sovrummet en tid innan läggdags.

Vanliga frågor

 1. Hur fungerar en luftfuktare?
 2. Varför är luftfuktare så bra vid vintertid?
 3. Förutom luftfuktare, vilka andra sätt kan öka luftfuktigheten inomhus?
 4. Vilken luftfuktare?
 5. Luftfuktare hur länge och ofta?
 6. Vad är en luftfuktare bra till?
 7. Vilken luftfuktighet inomhus är rekommenderad?
 8. Vad händer om luftfuktigheten är för hög?

Hur fungerar en luftfuktare?

Själva idén över hur en luftfuktare fungerar är ganska enkel. Du tillsätter vatten i en vattenbehållare, vattnet förs sedan till en avdunstningsfunktion som sedan sprider den fuktiga luften i det utrymme där luftfuktaren befinner sig. Hur denna avdunstningsfunktion fungerar beror på modell och märke. Vissa apparater använder ultraljud för är dela upp vattnet till fin ånga, medans andra tekniker använder kall eller varm teknik för att ånga/avdunsta fuktig luft.

Varför är luftfuktare så bra vid vintertid?

Problemet med vinterhalvåret är att vi spenderar så mycket tid inomhus och med ett torrt klimat i hemmet så kan det uppstå lite problem. Ett vanligt problem är för de som lider av astma eller allergi då dessa personer snabbt får besvär med för torr luft genom hud och halsirritation.

Det har även visat sig att virus, speciellt influensaviruset sprider sig enklare i kall och torr luft. Detta gäller troligtvis även andra virus och bakterier. Dessutom har det visat sig att torr luft även gör oss mer mottagliga för virussjukdomar då våra slemhinnor påverkas av både kyla och fukta.

Torr luft kan även irritera våra ögon och göra oss extra trötta, samt påverka mängden dammpartiklar i luften som i sin tur påverkar vårt välmående.

Förutom luftfuktare, vilka andra sätt kan öka luftfuktigheten inomhus?

Den största fördelen med en bra luftfuktare är att luftfuktigheten styrs automatiskt till önskad nivå. Men om det är rejält torrt inomhus så finns där faktiskt några enkla knep att snabbt få upp luftfuktigheten.

Ett gammalt husmorstips är att lägga en våt handduk över ett element, se bara till att det inte är ett elektriskt sådant. Olje- och vattenburna element går däremot bra. Men detta är givetvis bara en tillfällig lösning för att snabbt få upp luftfuktigheten inomhus.

Det bästa du kan göra är att kombinera både luftfuktare och växter för att uppnå en korrekt luftfuktighet. Med en luftfuktare kan du enklare styra nivån då dessa är utrustade med en inbyggd hygrometer.

Vilken luftfuktare?

Den bästa luftfuktaren är den som har tillräckligt med kapacitet för att höja luftfuktigheten i hemmet eller i det rummet du befinner dig vanligtvis. När du tittar på att köpa luftfuktare så bör du ta kapaciteten med en nypa salt. Från vad vi har kunnat läsa oss till så överdriver många tillverkare kapaciteten och många variabler påverkar hur optimalt det blir. 

Det finns professionella varianter likt t.ex. Hace PCMH45 som används av butiker och kontor. Men den kostar också därefter. Alternativet är att köpa två stycken luftfuktare och placera dessa i olika rum och på så sätt öka kapaciteten.

Luftfuktare hur länge och ofta?

Köper du en luftfuktare med inbyggd hygrostat så styr maskinen själv automatiskt hur länge den behöver köras innan uppnådd luftfuktighet. Om luftfuktaren har inbyggd hygrostat med inställningsmöjligheter så rekommenderas en max luftfuktighet omkring 40-50%. Luftfuktare är oftast endast nödvändiga under vinterhalvåret då luften är torrare.

Vad är en luftfuktare bra till?

Ett dåligt inomhusklimat kan faktiskt vara direkt skadligt mot din hälsa och det gäller framförallt luften. Har du ofta röda ögon, huvudvärk, minskad koncentration, torr hud eller hosta så kan det vara resultatet av ett dåligt inomhusklimat. Ett bra inomhusklimat är särskilt viktigt för alla som har underliggande sjukdomar som t.ex. astma, allergier eller överkänslighet.

Luftfuktare har visat sig vara väldigt effektiv för många personer och kan på flera sätt lindra de besvär som uppkommer från ett torrt inomhusklimat. Speciellt under vintern är luftfuktigheten inomhus väldigt låg och då hjälper det att använda en luftfuktare.

Vilken luftfuktighet inomhus är rekommenderad?

Det finns inget direkt fastslaget gränsvärde för luftfuktighet inomhus men rekommenderas att det ligger någonstans mellan 30 till 60%. Över 70% kan vara acceptabelt under sommarhalvåret under kortare perioder. Rent generellt brukar luftfuktigheten ligga någonstans mellan 25 till 40%. Under 25% så börjar många symptom komma så som irriterad hud, ögon, hosta eller liknande besvär.

Vad händer om luftfuktigheten är för hög?

En alldeles för hög luftfuktighet inomhus är också ett problem i många hushåll. Risken med en för hög luftfuktighet är givetvis bakterier och mögel vilket kan vara direkt farligt. Även virus trivs med hög luftfuktighet så det gäller att hitta en balans både under sommarhalvåret och vinterhalvåret.


Källor

AllesBeste

AllexBeste är en tysk nättidning som testar produkter och denna gången testade de ett par olika luftfuktare. De testade bland annat Honeywell HH350E, Beurer LW 220, Philips HU 4813. En av de modeller som AllesBeste rekommenderar är Beurer LW 220 som vi har valt ut i vårt bäst i test.  AllesBeste.

ExpertenTesten

ExpertenTesten är en tysk hemsida som skriver ordentliga artiklar kring de produkttester som hemsidan utför regelbundet. De testar allt från den senaste tekniken till enklare saker som vaniljextrakt och har goda kunskaper på hur saker ska testas. ExpertenTesten har bland annat testat luftfuktaren / luftrenare Philips AC4080 2-in-1 och gav produkten ett högt betyg på 4 av 5. ExpertenTesten.

TechWalls

TechWalls gjorde ett ordentligt test på Dyson AM10 som är en väldigt unik fläkt utan några fläktar. Den är dessutom en luftfuktare som använder en speciellt teknologi för att rena vattnet från alla bakterier. Testet hos TechWalls är väldigt utförligt och är helt klart värt att läsa om man är intresserad av att köpa Dyson AM10. TechWalls.

Modeller som inte längre säljs

Philips AC4080 2-in-1

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra kundrecensioner på bland annat Amazon USA.
 • 4 av 5 hos tyska ExpertenTesten.

Philips AC4080 2-in-1 är en annan ganska så populär luftfuktare som även renar luften med Philips avancerade filterteknik. Philips är ett av de få företag som tillverkar luftrenare som är godkända enligt Astma och Allergiförbundet. Så om du inte redan har en luftrenare så kan Philips AC4080 var ett bra alternativ för att förbättra inomhusklimatet.

Evaporativ teknik som endast producerar kall ånga

Problemet med de luftfuktare som producerar varm ånga är att om man har barn hemma så kan detta utgöra ett problem. Med denna Philips luftfuktare så är det endast kall ånga som kommer ut, vilket gör detta till ett barnvänligt alternativ för barnfamiljerna.

Luftfuktighetsnivån kan du själv välja mellan 40, 50 eller 60% luftfuktighet och rekommendationen är att försöka ha en luftfuktighet kring 50% för bästa resultat. Mer eller mindre luftfuktighet är inte rekommenderat på grund av bakterier och så vidare.

Nu är detta en ganska så dyr luftfuktare för någon som bara vill få ett bättre inomhusklimat och just denna modellen inriktar sig mer till personer som lider av någon form av allergi.

Philips AC4080 2-in-1 har dessutom ett filter som renar vattnet från bakterier och annat som kan hittas i vattnet så som t.ex kalk med mera.

Effektiv luftrenare

Philips är speciellt kända för att bygga luftrenare som har vunnit flera stora bäst i test och tekniken i denna enheten påminner eller är samma som de använder i sina andra luftrenare. Filtertekniken i luftrenaren gör det möjligt att ta bort damm, pollen, gaser och andra bakterier i luften.

Philips AC4080 2-in-1 är speciellt testad och certifierad av Europeiska centrumet för allergiforskning ECARF, vilket väldigt få luftrenare har blivit.

Enheten har också en väldigt smart luftsensor som hela tiden mäter luftkvalité och luftfuktighet. På så sätt kan maskinen hela tiden anpassa sig och denna information förmedlas även via den lampindikator på framsidan. Om ringen lyser rött så är luftkvalitén dålig, lila för medium och blå för bra luft.

Just denna modellen klarar av att rena luften upp till 45m² så antingen behöver enheten stå väldigt centralt eller så måste den stå i det rum där du oftast befinner dig.

Specifikationer och fördelar med Philips AC4080 2-in-1

 • Luftrenare och luftfuktare i en maskin.
 • Klarar av upp till 45m².
 • Godkänd och certifierad av ECARF.
 • Tyst modell som även fungerar i sovrummet.
 • Snygg design som kan stå vart som helst.