Luftfuktare Bäst i test – 6 bästa produkterna


Luftfuktare kan vara en frälsare för de som lider av astma eller någon form av allergi, framförallt på vintern då luften kan vara väldigt torr. De som lider av astma känner av torrheten i både hals och näsa, men också via huden. Genom att återfukta luften i hemmet så lindras många av dessa besvär och detta gäller för både astmatiker men även allergiker.

Med högre luftfuktighet blir det också betydligt enklare att andas om du skulle lida av någon form av förkylning eller annan luftvägsinfektion. Luftfuktare är ett perfekt verktyg för att förbättra vårt inomhusklimat under vinterhalvåret då luften är som mest torr. Torr inomhusluft leder till torra ögon, slemhinnor, luftvägar med mera.

Vi har gått igenom flera test i jakten på de bästa luftfuktarna på marknaden och har sedan sammanställt en lista över de bästa modellerna. Vi har sedan rangordnat dessa modeller efter vad vi tycker är bäst. Testet är baserat på oberoende test, produktrecensioner men också helt vanliga kundrecensioner vi har hittat på nätet.


Philips HU4813 – Bäst i Test

Bäst i Test

ButikPris
1389:-Besök
1390:-Besök
1390:-Besök
1490:-Besök
1490:-Besök
1882:-Besök
 • Bäst i Test i tyska AllesBeste
 • 4,6 av 5 på amerikanska Amazon efter 80 kundrecensioner.

Philips HU4813 är en testvinnare i bland annat tyska AllesBeste och har dessutom fått väldigt många bra kundrecensioner där de flesta lovordar luftfuktaren. Just denna modellen lämpar sig till ytor upp till 44 m², vilket innebär att enheten kanske inte räcker till hela boarean och då bör den användas där man tillägnar mest tid. T.ex. vardagsrummet och du kan även flytta enheten till sovrummet under nätterna när de jobbigaste månader infaller.

Luftfuktaren från Philips är helt automatisk och kan själv reglera optimal luftfuktighet efter sina egna behov. Men denna enheten är det slut med en torr näsa eller en uttorkad hals på morgonen. Med denna luftfuktaren kan du själv välja önskad luftfuktighet och rekommendationerna säger att en luftfuktighet kring 45 – 50% är det mest optimala.

Smidig luftfuktare som är enkel att fylla på

Finns det ett problem som många luftfuktare lider av så är det enkelheten kring påfyllning av vatten. Philips HU4813 är däremot väldigt enkel att fylla, välj mellan att fylla på med hjälp av en vanlig behållare eller ta med tanken till kranen och fyll den där i stället. Luftfuktaren stänger även av sig helt automatiskt när vattentanken är slut och sedan visas det på skärmen att påfyllning krävs.

Om du har haft en luftfuktare vid ett tidigare tillfälle så är det en stor risk att du redan har träffat på antingen fuktfläckar eller vitt damm från mineraler i vattnet. HU4813 har däremot skydd emot dessa två ganska så tråkiga bieffekter som många luftfuktare har. Philips NanoCloud-teknologi förhindrar att damm från mineralerna hamnar på möblerna eller andra ytor.

Philips luftfuktare har även ett viloläge som är väldigt tyst och den högsta ljudnivån som maskinen kan uppnå är 38 dB, vilket är när sprayfunktion sätter igång.

Sprider 99% färre bakterier

Bäst i test vinnaren Philips HU4813 använder en unik NanoCloud-teknik som gör att vattenmolekylerna blir så små att det blir svårt för bakterier att åka med. Andra konkurrenter använder ofta vanligt ultraljud för att fördela vattenmolekyler, men då blir också molekylerna större och det blir lättare för bakterier att komma med.

Enheten är både enkel att rengöra, men är också helt automatisk efter att luftfuktighetsinställningar har blivit satta. Du kan välja att sätta en luftfuktighet mellan 40 – 60% och sedan sköter luftfuktaren resten.

Specifikationer och fördelar bäst i test vinnaren Philips HU4813

 • Teknologi som motverkar fuktfläckar och vitt damm från mineraler i vattnet.
 • NanoCloud-teknologi för att motverka flytt av bakterier. Sprider upp till 99% mindre bakterier än vissa konkurrenter.
 • Klarar av rum upp till 44m².
 • Hel automatiskt system. Går att välja en luftfuktighet mellan 40 – 60%.
 • Vattentank på 2 liter och kan avge upp till 300ml per timme om det är riktigt torrt.
 • En ljudnivå på max 34 dB och har även ett viloläge där den är helt tyst.

Wilfa HUE-6B

ButikPris
1190:-Besök
1393:-Besök
2102:-Besök
 • Populär produkt med många bra kundrecensioner.

Wilfa HUE-6B är en ganska så populär luftfuktare som klarar av ytor upp till 125 m², vilket är bra nog för att klara av större svenska hem. Fördelen med Wilfa HUE-6B är att man själv kan välja om ångan ska vara kall eller varm och mängden ånga varierar beroende på om den är varm eller kall. Vid kall ånga är det 300 ml per timme och vid varm ånga är det 400 ml per timme.

Väldigt populär produkt med bra resultat

En stor anledning till varför denna luftfuktare är så populär är på grund av priset och dess förmåga att kunna reglera luftfuktigheten upp till 125 m². Resultatet är väldigt överraskande enligt de kundrecensioner som finns att läsa och för detta priset så finns där inte speciellt många luftfuktare som klarar så stora ytor med ett gott resultat.

Wilfa HUE-6B är en ultrasonic luftfuktare med en stor tank på 6 liter som räcker ett bra tag när väl hemmet har nått önskad luftfuktighet. Maskinen kommer med inbyggd hygrostat vilket ger en möjligheten till att själv välja önskad luftfuktighet på ett enkelt sätt.

Wilfa luftfuktare har dessutom en inbyggd joniseringssystem som jobbar för att ta död på bakterier i luften för bättre luftkvalité i hemmet. Luftfuktaren har dessutom ett väldigt tydligt system som indikerar när vattentanken är tom och behöver påfyllning.

Godkänd av norska NEMKO

NEMKO är en privat organisation som säkerställer att elprodukter är säkra att använda, en sorts certifiering. Wilfa HUE-6B är godkänd enligt NEMKO’s hårda riktlinjer och luftfuktaren kommer även med barnsäkring för extra skydd.

Specifikationer & fördelar med kundfavoriten Wilfa HUE-6B

 • Klarar av stora ytor upp till 125 m².
 • Stor vattentank på 6 liter.
 • Joniseringssystem mot bakterier.
 • Ordentlig inbyggd hygrostat så att man kan reglera önskad luftfuktighet.
 • Godkänd av norska NEMKO.
 • Barnsäkring.
 • Väldigt populär modell.

Beurer LW 220

ButikPris
2008:-Besök
2039:-Besök
2235:-Besök
2499:-Besök
 • 4,2 av 5 på Amerikanska Amazon efter 40 kundrecensioner.
 • Toppbetyg hos tyska AllesBeste.

Beurer LW 220 är inte bara en luftfuktare, utan är även en luftrenare som renar luften i hemmet för bättre klimat. Beurer LW 220 är en relativt populär produkt som har fått toppbetyg i test och har dessutom väldigt bra kundrecensioner. Denna luftfuktare från Beurer klarar av att styra luftfuktigheten upp till 40 m², vilket är ungefär det de flesta luftfuktare klarar av.

När det gäller luftfuktare som bara klarar ungefär 40 – 50 m² så gäller det att placera maskinen så centralt i hemmet som möjligt. Gärna i anknytning till flera rum där man ofta vistas så som t.ex. vardagsrum, sovrum eller kök. Det är inte hela värden om luftfuktaren inte klarar av att styra luftfuktigheten i badrummet eller på toaletten då vi ändå vistas väldigt lite just där.

Tystgående modell med stor vattentank

Beurer LW 220 är en väldigt tyst luftfuktare som avger endast 40 dB på det högsta läget och kan därför användas i sovrummet om det så behövs. Sätts den på sin lägsta nivå så är den ännu tystare och ljudnivån hamnar då någonstans mellan 28 – 35 dB.

Vattentanken i Beurer LW 220 är en av de större och även om den endast klarar av kring 40 m² så har den en stor vattentank på 7,25 liter. Detta gör så klart att du slipper fylla på tanken allt för ofta.

Beurer luftfuktare har tre olika inställningsnivåer som reglerar hur snabbt den ska fukta luften och de lägre inställningarna gör att enheten blir tystare då den jobbar långsammare.

Specifikationer & fördelar med Beurer LW 220
 • Energisnål luftfuktare.
 • Stor vattentank på 7,25 liter.
 • Klarar av att styra luftfuktigheten upp till 40 m².
 • Förutom att den styr fuktigheten så fungerar den även som luftrenare. Läs vårt test av luftrenare.
 • Tystgående modell med en ljudnivå från 30 - 40 dB beroende på vilken intensitetsinställning du har valt.
 • Timer-funktion.

Beurer LB 88

ButikPris
866:-Besök
949:-Besök
949:-Besök
999:-Besök
1215:-Besök
 • 4,4 av 5 på amerikanska Amazon.

Beurer är kända för att tillverka bra produkter för förbättrad hälsa eller välmående. Typiska produkter från Beurer är massagedynor eller liknande, men de tillverkar även luftfuktare av god kvalité. Beurer LB 88 är en väldigt enkel luftfuktare som har fått bra kundrecensioner och klarar av att reglera luftfuktigheten upp till 48 kvm utan några större problem.

Ett effektivt system mot kalk i vattnet

Vissa luftfuktare har stora problem med att det finns kalk i vattnet och om där är mycket kalk i vattnet så kan detta spridas lite som ett pulver. Detta pulver hamnar sedan på möbler och så vidare, men Beurer LB 88 har ett system för att motverka detta problem.

Skyddet som motverkar kalk i vattnet kommer i form av tabletter som motverkar detta problem effektivt. När du köper din Beurer LB 88 får du till 15 stycken anti-kalktabletter  och som du också kan köpa extra när det är dags för nya.

Beurer LB 88 är en av marknadens mer enklare luftfuktare och tyvärr så kommer inte denna maskin med någon hygrometer. Detta gör att du behöver köpa en extern hygrometer för att reglera så du får rätt luftfuktighet, men dessa finns att köpa för under 100 kronor hos diverse lågprisbutiker.

Få funktioner med ett syfte

Anledningen till varför Beurer LB 88 är så enkel med få funktioner är för att hålla priset nere. Det är inte heller alla som behöver ha en avancerad luftfuktare för att nå sitt önskade inomhusklimat. Det enda man verkligen behöver komplettera med är en liten hygrometer och sedan anpassar man intensiteten efter den. Väldigt enkelt.

Beurer LB 88 är en väldigt tyst luftfuktare som använder sig av ultraljudsteknik för att sprida fuktig luft. Enligt tillverkaren så ska det även gå att doftsätta vattnet med naturliga vattenlösliga doftoljor. För vissa kan detta var ett perfekt sätt att sprida dofter som påverkar ens välmående på flera sätt.

Specifikationer och fördelar med Beurer LB 88

 • Stor tank på 6 liter.
 • Anti-kalktabletter för att undvika att kalk sprutas ut i luften.
 • En luftfuktare som har satsat på enkelhet.
 • Tyst luftfuktare som sprider fuktig luft med ultraljudsteknik.
 • Stängs av automatiskt när tanken är tom.
 • Möjlighet till att doftsätta vattnet med vattenlösliga oljor.

Beurer LB 37 – Billig luftfuktare till 20 m²

Beurer LB 37 billig luftfuktare för 20 m2

ButikPris
599:-Besök
699:-Besök
799:-Besök
 • 4,3 av 5 på amerikanska Amazon efter 60 kundrecensioner

Luftfuktaren Beurer LB 37 är en relativt ny modell ut på marknaden som har fått väldigt bra betyg från vanliga kundrecensioner. Tittar vi på t.ex. amerikanska Amazon så har luftfuktaren fått ett toppbetyg på 4,3 av 5 efter närmare 60 kundrecensioner.

Luftfuktare med nattläge

Beurer luftfuktare har en kapacitet på 200 ml per timme och som räcker till rum upp till ungefär 20 m2. Det är kanske inte vårt test mest kraftfulla luftfuktare men för många så räcker detta om du bara vill ha en till sovrummet eller liknande.

Något vi älskar med Beurer LB 37 är det nattläge som kan väljas. Med nattläget så anpassar sig luftfuktaren och driften blir tystare samt att allt ljus stängs av för att inte störa sömnen.

Den här luftfuktaren kan också användas med aromoljor för att få en bättre och mer behagligare doft i rummet. Dessa ”dynor” med aromoljor medföljer när du köper luftfuktaren.

Beurer luftfuktare har också en bra vattentank på 2 liter som räcker bra för rum upp till 20 m2. Skulle maskinen köra slut på vatten så har den automatisk avstängning när den blir tom.

Detta är en väldigt enkel luftfuktare som passar dig som bara vill köpa en billig och enkel modell att ha nära dig som t.ex. vid datorn, sovrummet eller där du befinner dig. Detta är också en utmärkt modell för dig som vill prova på en bra luftfuktare och som inte ställer alldeles för höga krav.

 • Billig men bra luftfuktare till 20 m2.
 • Toppbetyg från kundrecensioner.
 • Har ett nattläge som gör luftfuktaren tyst och som släcker all belysning.
 • 2 stycken olika fläktlägen.
 • Vattentank på 2 liter.
 • Liten och kompakt luftfuktare.

Coway 1010DH – Kombinerad luftrenare och luftfuktare

Coway 1010DH luftrenare med luftfuktare

ButikPris
4270:-Besök
4308:-Besök
4495:-Besök
4689:-Besök
 • Bra betyg från vanliga kundrecensioner

Coway 1010DH är en kombinerad luftrenare med luftfuktare i en enda maskin. Modellen har fått väldigt bra kundrecensioner och kommer från ett märke som är ledande inom luftrenare.

Flerstegs filtersystem med befuktning

För dig som alltid har varit intresserad av att köpare en luftrenare för bättre inomhusluft så kan Coway 1010DH vara ett bra alternativ. Luftrenaren erbjuder ett 5-stegs filtersystem som fångar in 99,9% av alla de giftiga partiklar som vi har i hemmet. Allt från skadliga partiklar från t.ex. elektronik, kläder, flamskydd, plast med mera gör att vi påverkas negativt rent fysiskt. I värsta fall kan vi utveckla olika sjukdomar som olika allergier.

Luftrenare hjälper också dig som har stora problem med pollen under vår och sommar. Luftrenare i kombination med luftfuktare gör att vi får en harmonisk och hälsosam inomhusluft.

Luftrenaren från Coway har flera olika filter, ett ”förfilter” som fångar upp större partiklar som hår, damm, päls med mera. Detta filter är också tvättbart. Nästa filter är ett mediumfilter MCC 3M som fångar upp pollen, bakterier med mera. Så klart finns det också ett kolfilter som fångar upp doftpartklar.

HEPA-filter finns också för att fånga upp så kallade mikropartiklar så som t.ex. influensavirus eller liknande.

Luftfuktare med fördunstning

Coway 1010DH kan antingen användas som ren luftrenare eller som luftfuktare. Eller så kan dessa två funktioner jobbar samtidigt för bättre inomhusklimat. Det bästa är trots allt att du själv kan få välja vilken luftfuktighet du önskar d.v.s. 40%, 50%, 60% eller varför inte max?

Coway luftfuktare och luftrenare använder dig av evaporering d.v.s. avdunstning för att fukta luften. Detta görs genom ett befuktningsfilter där fukten avdunstar och sedan skickas ut i luften.

Luftfuktaren har en kapacitet på ungefär 450 ml per timme och har du kalk i vattnet så är det inget som kommer skickas ut i luften då det finns kalkfilter. Vilket annars är ett problem med många andra luftfuktare.

 • Kombinerad luftrenare och luftfuktare.
 • Välj nivå på luftfuktighet inomhus, 40%, 50%, 60% eller max luftfuktighet.
 • Flera olika filter mot damm, pollen, bakterier och virus.
 • Kolfilter finns också som tar bort oönskade dofter i hemmet.
 • Luftfuktare med en kapacitet på 450 ml per timme.
 • Modellen avkalkar också med hjälp av ett avkalkningsfilter.

Vanliga frågor

Varför är luftfuktare så bra vid vintertid?

Problemet med vinterhalvåret är att vi spenderar så mycket tid inomhus och med ett torrt klimat i hemmet så kan det uppstå lite problem. Ett vanligt problem är för de som lider av astma eller allergi då dessa personer snabbt får besvär med för torr luft genom hud och halsirritation.

Det har även visat sig att virus, speciellt influensaviruset sprider sig enklare i kall och torr luft. Detta gäller troligtvis även andra virus och bakterier. Dessutom har det visat sig att torr luft även gör oss mer mottagliga för virussjukdomar då våra slemhinnor påverkas av både kyla och fukta.

Torr luft kan även irritera våra ögon och göra oss extra trötta, samt påverka mängden dammpartiklar i luften som i sin tur påverkar vårt välmående.


Källor

AllesBeste

AllexBeste är en tysk nättidning som testar produkter och denna gången testade de ett par olika luftfuktare. De testade bland annat Honeywell HH350E, Beurer LW 220, Philips HU 4813. En av de modeller som AllesBeste rekommenderar är Beurer LW 220 som vi har valt ut i vårt bäst i test.  AllesBeste.

ExpertenTesten

ExpertenTesten är en tysk hemsida som skriver ordentliga artiklar kring de produkttester som hemsidan utför regelbundet. De testar allt från den senaste tekniken till enklare saker som vaniljextrakt och har goda kunskaper på hur saker ska testas. ExpertenTesten har bland annat testat luftfuktaren / luftrenare Philips AC4080 2-in-1 och gav produkten ett högt betyg på 4 av 5. ExpertenTesten.

TechWalls

TechWalls gjorde ett ordentligt test på Dyson AM10 som är en väldigt unik fläkt utan några fläktar. Den är dessutom en luftfuktare som använder en speciellt teknologi för att rena vattnet från alla bakterier. Testet hos TechWalls är väldigt utförligt och är helt klart värt att läsa om man är intresserad av att köpa Dyson AM10. TechWalls.

Modeller som inte längre säljs

Philips AC4080 2-in-1

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra kundrecensioner på bland annat Amazon USA.
 • 4 av 5 hos tyska ExpertenTesten.

Philips AC4080 2-in-1 är en annan ganska så populär luftfuktare som även renar luften med Philips avancerade filterteknik. Philips är ett av de få företag som tillverkar luftrenare som är godkända enligt Astma och Allergiförbundet. Så om du inte redan har en luftrenare så kan Philips AC4080 var ett bra alternativ för att förbättra inomhusklimatet.

Evaporativ teknik som endast producerar kall ånga

Problemet med de luftfuktare som producerar varm ånga är att om man har barn hemma så kan detta utgöra ett problem. Med denna Philips luftfuktare så är det endast kall ånga som kommer ut, vilket gör detta till ett barnvänligt alternativ för barnfamiljerna.

Luftfuktighetsnivån kan du själv välja mellan 40, 50 eller 60% luftfuktighet och rekommendationen är att försöka ha en luftfuktighet kring 50% för bästa resultat. Mer eller mindre luftfuktighet är inte rekommenderat på grund av bakterier och så vidare.

Nu är detta en ganska så dyr luftfuktare för någon som bara vill få ett bättre inomhusklimat och just denna modellen inriktar sig mer till personer som lider av någon form av allergi.

Philips AC4080 2-in-1 har dessutom ett filter som renar vattnet från bakterier och annat som kan hittas i vattnet så som t.ex kalk med mera.

Effektiv luftrenare

Philips är speciellt kända för att bygga luftrenare som har vunnit flera stora bäst i test och tekniken i denna enheten påminner eller är samma som de använder i sina andra luftrenare. Filtertekniken i luftrenaren gör det möjligt att ta bort damm, pollen, gaser och andra bakterier i luften.

Philips AC4080 2-in-1 är speciellt testad och certifierad av Europeiska centrumet för allergiforskning ECARF, vilket väldigt få luftrenare har blivit.

Enheten har också en väldigt smart luftsensor som hela tiden mäter luftkvalité och luftfuktighet. På så sätt kan maskinen hela tiden anpassa sig och denna information förmedlas även via den lampindikator på framsidan. Om ringen lyser rött så är luftkvalitén dålig, lila för medium och blå för bra luft.

Just denna modellen klarar av att rena luften upp till 45m² så antingen behöver enheten stå väldigt centralt eller så måste den stå i det rum där du oftast befinner dig.

Specifikationer och fördelar med Philips AC4080 2-in-1

 • Luftrenare och luftfuktare i en maskin.
 • Klarar av upp till 45m².
 • Godkänd och certifierad av ECARF.
 • Tyst modell som även fungerar i sovrummet.
 • Snygg design som kan stå vart som helst.

Dyson AM10 – Häftig teknologi

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 8,8 av 10 hos TechWalls

Vill du ha en högteknologisk luftfuktare som klarar av mindre utrymmen som t.ex. ett mindre vardagsrum eller varför inte i sovrummet. Dyson är framförallt kända för att tillverka fläktlösa bordsfläktar och Dyson AM10 är inget undantag. Dyson AM10 har också ett kraftfullt luftflöde utan några fläktar och använder ultraljudsteknik för att dela upp vattnet i små partiklar. Luftfuktaren har fått bra kundrecensioner och även presterat bra i olika produktrecensioner.

Bordsfläkt och luftfuktare, 2-in-1

Detta är inte direkt en luftfuktare som kan reglera luftfuktigheten i hela hemmet då den endast klarar av 16 m². Vi skulle dock kunna rekommendera denna luftfuktare för personer som sitter på kontoret mycket eller hemma i datorrummet. Den fixar även mindre vardagsrum eller sovrum om det är där du spenderar mycket tid. Om inte annars så är det en luftfuktare som är väldigt enkel att flytta runt i hemmet.

Fördelen med att ha den på kontoret eller i datorrummet är att den också går att använda som en bordsfläkt. En helt tyst sådan då där inte finns några fläktar som skapar luftflödet. I stället används en teknik som gör det möjligt att flytta luft på ett helt nytt sätt, det är dessutom ganska kraftfullt luftflöde.

Ett annorlunda utseende

För den som gillar häftiga produkter så är detta en ganska så unik sak att ha hemma och de flesta som ser denna pryl i verkligheten blir smått förvånande  då den flyttar luft utan några fläktar.

Luftfuktaren använder en patenterad teknik för att rena vattnet på bakterier med hjälp av UV-ljus. Enligt tillverkaren så ska 99% av alla bakterier vara borta inom 3 minuter efter påbörjad rening.

Denna luftfuktare kommer dessutom med en fjärrkontroll som kan reglera klimatinställningar, luftflöde med mer.

Specifikationer och fördelar med unika Dyson AM10

 • Fjärrkontroll för att styra luftfuktaren.
 • Fungerar både som bordsfläkt och luftfuktare.
 • Klarar av upp till 16 m².
 • Har ett luftflöde utan fläktar som är en relativt ny teknologi.
 • Patenterat system som renar vattnet på alla bakterier med hjälp av UV-ljus.