bästa trappmaskin för smidig träning

Bästa trappmaskinen 2022

Intresserad av att köpa en trappmaskin/stepmaskin för hemmaträning? Du är knappast ensam om att få upp ögonen för detta fantastiska träningsverktyg. Det är inte alla som har råd eller plats att köpa hem ett stort löpband eller roddmaskin. Trappmaskinen är fortfarande väldigt effektiv. Dessutom är den väldigt enkel att förvara och är enkel att sätta undan när den inte används.

Trappmaskinen har blivit väldigt populär av två enkla anledningar, hög fettförbränning och enkel förvaring i hemmet. Jämför vi en trappmaskin med ett stort löpband så förbränner du bara lite mindre kalorier på en trappmaskin. Men du har en bättre fettförbränning än maskiner som t.ex. crosstrainer, cykel, roddmaskin eller liknande. Trappmaskiner ger också en fantastisk konditionsträning, men också grym muskelträning av rumpa, lår, vader och nedre ryggen.

Vi har gått igenom antal olika maskiner och olika test för att försöka hitta den bästa trappmaskinen. Trappmaskiner finns i princip alla prisklasser från 1 000 till 20 000 kronor, men vi har koncentrerat oss på trappmaskiner som är avsedda för hemmabruk.

Senast uppdaterad Januari 2021

Abilica CoreStep 360 - ✅ Bästa trappmaskinen

Bästa valet
Abilica CoreStep 360 bild 1
ButikPris
1519:-Besök
1709:-Besök
1745:-Besök
1849:-Besök
1899:-Besök
 • Högt kundbetyg från kunder som testat trappmaskinen

Abilica CoreStep 360 är en trappmaskin som är väldigt kompakt i sin formfaktor och som tilltalar de flesta personer som vill testa träning på denna typ av träningsmaskiner. Produkten har också fått ta emot toppbetyg från kundrecensioner hos butiker som säljer träningsmaskiner från Abilica.

Varumärket Abilica är också en av de större aktörerna inom produktkategorin trappmaskiner och tillverkar ett stort antal olika modeller i flera prisklasser. Abilica CoreStep 360 är en billig och perfekt instegsmodell för att komma igång med trappmaskinsträning.

Perfekt instegsmodell

En stor anledning till varför Abilica CoreStep 360 blev vår "testvinnare" är på grund av det låga priset och så klart alla positiva kundrecensioner. Bra trappmaskiner är oftast inte speciellt billiga och CoreStep 360 är en maskin som erbjuder det mesta som du behöver för att komma igång med trappmaskinsträning.

Abilica CoreStep 360 erbjuder bra konditionsträning och också styrketräning för säte, lår och ben. Om du är i behov att styrketräna din core-muskulatur så som ryggen och dina sneda magmuskler, så är detta den perfekta trappmaskinen. Både din core-maskulatur och ben tränas samtidigt, vilket också gör det extra effektivt och roligt.

Trappmaskinen klarar av personer upp till 100 kg och väger in på 12 kg. Storleken på enheten är 51 cm bred, 33 cm lång och bara 27 cm hög, d.v.s väldigt enkel att ställa undan när det behövs.

Enkel träningsdator som visar de mest värdefulla värdena

En trappmaskin bör alltid inkludera någon form av enklare träningsdator och det är precis vad Abilica CoreStep 360 gör. Denna enkla träningsdator använder du för att följa din utveckling när du tränar på trappmaskinen. Datorn visar värden som träningstid, antal steg och din kaloriförbränning.

Testvinnaren från Abilica kan användas från båda hållen och då kan du också möjligheten till att vända träningsdatorn.

Det är också värt att nämna att denna trappmaskin använder sig av hydrauliska cylindrar och även om de håller väldigt länge så håller de inte för evigt. Dessa cylindrar går däremot att köpa nya i form av reservdelar och kostar under 200 kronor för paret (2 cylindrar används).

 • Perfekt instegsmodell för nybörjare och även mer avancerade användare
 • Passar för personer upp till 100 kg
 • Träningsdator ingår som motiverar träningen ytterligare
 • Tränar kondition, core-muskulatur som rygg, rumpa, lår, sneda magmuskler med mera

Master Fitness Ministepper S10 - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Master Fitness Ministepper S10 bild 1Master Fitness Ministepper S10 bild 2
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg från kunder som testat stepmaskinen

Master Fitness Ministepper S10 är fortfarande en relativt ny modell på marknaden och de kundomdömen som finns ställer sig väldigt positiva till trappmaskinen.

Stepmaskin med ett stabilt handtag

Master Fitness är ett välkänt varumärke i Sverige inom träningsmaskiner och är kanske mest kända för sina löpband samt motionscyklar. Något som däremot är ganska nytt i deras sortiment är stepmaskinen Ministepper S10 som påminner mycket om testvinnaren Abilica CoreStep 360.

Master Fitness Ministepper S10 har däremot något som saknas på testvinnaren vilket är ett ordentligt handtag. Ett stabilt handtag gör att träningen känns säkrare men gör det också lättare att koncentrera sig på stegen och inte balansen. Perfekt för dig som vill köra lite tuffare träningspass eller som har lite sämre balans.

Trappmaskinen är utrustad med starka hydrauliska kolvar som klarar av användare upp till 100 kg. Likt flera andra modeller i vårt test av stepmaskiner så har även denna en twistfunktion så att stegen hamnar lite i sidled för bättre träning av rumpa.

Med tanke på pris, egenskaper, funktioner och kundrecensioner så vinner Master Ministepper vår utmärkelse S10 ”Bästa budgetval”. Master Fitness är också kända för att leverera produkter av hög kvalitet och vi tvivlar inte på att detsamma gäller för denna modellen.

 • Billig stepmaskin med bra kundomdömen
 • En konstruktion som tillhandahåller ett ordentligt handstöd under träningen för bättre balans
 • Hydrauliska kolvar som motstånd
 • Twiströrelser (twistfunktion)
 • Max användarvikt på 100 kg
 • Mått 70 x 45 x 122 cm

inSPORTline Skeleton trappmaskin - Bästa premiumval

Bästa premiumval
inSPORTline Skeleton trappmaskin bild 1
ButikPris
3999:-Besök
6349:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga kundrecensioner

Skeleton trappmaskin från inSPORTline är en annan relativt populär maskin som har fått ta emot bra kundrecensioner och som dessutom tillåter en hög användarvikt på 130 kg. Trappmaskinen från inSPORTline är en väldigt stabil maskin som tillåter lite tuffare träningsprogram och ett högre tempo.

Robust konstruktion som tillåter hög användarvikt

Trappmaskinen från inSPORTline är en av marknadens bästa maskiner för större personer och klarar en användarvikt på 130 kg. De hydrauliska cylindrar som medföljer är av den grövre typen och kan därför klara av betydligt högre användarvikter.

inSPORTline trappmaskin erbjuder 12 stycken olika motståndsnivåer beroende på hur tufft träningspass du är ute efter. Ju lägre motstånd, desto snabbare behöver du trampa/klättra för att hinna med. Lägsta motståndsnivån är givetvis väldigt jobbigt och därför finns där gott om utvecklingsmöjligheter.

Med träningsmaskinen så medföljer där en ordentlig träningsdator som visar det mesta du kan tänkas behöva för att följa din utveckling. På LCD-skärmen kan du bland annat avläsa tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning, puls och även bodyfat.

I handtaget sitter handsensorer som kan avläsa kroppens fettmängd, men också pulsen medans du tränar. Handtaget är också speciellt utformat för att du ska kunna greppa ordentligt i olika vinklar och beroende på hur lång du är som person.

Har du plats i ditt hem så är detta en av de bästa trappmaskinerna på marknaden och dessutom till ett ganska lågt pris jämfört med liknande trappmaskiner i samma utförande.

Specifikationer för inSPORTline Skeleton trappmaskin

 • Ordentlig och robust trappmaskin med hög kapacitet
 • 12 olika motståndsnivåer
 • Klarar av en maxvikt på 130 kg
 • Trappmaskinen väger 37 kg
 • Längd: 113 cm, bredd: 78 cm, höjd: 148 cm

Kettler Montana Stepper - Större modell

Kettler Montana Stepper bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg – 90 av 100 hos Optimum Fitness
 • 4,3 av 5 stjärnor på brittiska Amazon efter 20 kunder har testat trappmaskinen

Kettler Montana Stepper är en lite större modell än t.ex. bäst i test vinnaren från Abilica och passar bäst för de som har ledig yta i hemmet. Modellen har fått toppbetyg i tester och erbjuder bra träningsegenskaper för de som vill börja med trappmaskiner.

Kettler är ett tyskt märke som är kända för att tillverka träningsredskap i bra kvalité och som just tillverkar ett par olika modeller av trappmaskiner, Kettler Montana Stepper är däremot en av deras storsäljare.

Större modell med handtag

För personer som har problem med balans så är Kettler Montana trappmaskin en av de bättre alternativen på marknaden, i alla fall i denna prisklass. Trappmaskinen är precis som bäst i test vinnaren en maskin som är avsedd för träning i hemmet. Denna modell tar däremot lite större yta än testvinnaren och passar de hem som har lite ledig plats.

Trappmaskinen är väldigt enkel att komma igång med och kräver inga större inställningar innan du kan sätta igång. Däremot kan du ställa in motståndet i 12 olika steg beroende på vilken hastighet du ska trampa med. Vårt förslag är att du börjar försiktigt och sedan minskar motståndet sakta men säkert. På lägsta motståndet är det givetvis väldigt jobbigt, då du behöver stega allt snabbare takt.

Max användarvikt på denna trappmaskin är 110 kg, vilket är något högre än testvinnaren från Abilica. Fokuset på denna trappmaskin är speciellt kondition och så klart ben/rumpa.

Träningsdator som visar en hel del intressant data

Precis som de flesta andra bra trappmaskiner så ingår där en enklare träningsdator som talar om antal steg, träningstid och antal förbrända kalorier. Just denna träningsdator berättar också hur högt du har klättrat, hastighet, puls och även rumstemperatur.

Varför skulle en trappmaskin vilja visa rumstemperatur? jo för att denna typ av trappmaskin använder sig av hydrauliska cylindrar. Oljan i dessa cylindrar presterar sämre om det är alldeles för varmt i rummet.

Specifikationer för Kettler Montana Stepper trappmaskin

 • Stadig konstruktion av hög tysk kvalité
 • 12 olika motståndsinställningar
 • Max användarvikt på 110 kg
 • Bra träningsdator som visar hastighet, kalorier, klättrar höjd, puls med mera

Abilica Mini Step - Liten & effektiv

Abilica Mini Step bild 1
ButikPris
799:-Besök
990:-Besök
 • Bra betyg från vanliga kundrecensioner

Abilica tillverkar också en modell som är lite enklare än t.ex. bäst i test vinnaren CoreStep 360 och som har fått relativt bra kundrecensioner. Modellen är väldigt enkel i sitt utförande och är väldigt enkel att komma igång med.

Liten men väldigt effektiv

Abilica MiniStep är relativt liten trappmaskin och trots detta är den väldigt effektivt för att träna konditionstränings, men också muskulatur rumpa och ben.

Priset är den avgörande faktorn gällande vårt bästa budgetval i detta bäst i test och Abilica MiniStep erbjuder precis det som marknadsförs hos de olika nätbutikerna. Trots sitt låga pris så ingår där en enklare träningsdator, som talar om antal steg, träningstid och så klart kaloriförbrukning som är mest intressant för de flesta.

Du får väga max 100 kg för att kunna använda denna trappmaskin och väger du mer än detta så måste du antagligen gå upp lite i pris. Vi hade så klart önskat att där fanns fler billigare trappmaskiner som även tar tyngre personer, men tyvärr verkar utbudet vara något snålt gällande detta.

Trappmaskinen väger in på 9 kg och har en storlek på 43 x 48 x 23 cm, d.v.s. den är väldigt enkel att gömma undan när den inte används i hemmet.

Specifikationer för budgetvalet Abilica MiniStep

 • Liten billig trappmaskin för att komma igång med träningen
 • Tränar konditionsträning, rumpa och ben
 • Max användarvikt på 100 kg
 • Saknar motståndsinställningar, endast ett läge

Är trappmaskinen den bästa träningsmaskinen för hemmet?

Det är inget snack om att trappmaskinen är en av de bästa träningsverktygen för en effektiv fettförbränning och för att bygga snygga muskler i rumpa, vader och lår. För många personer är trappmaskinen det bästa alternativet av flera anledningar och något som väger extra är dess lilla formfaktor d.v.s. den tar ingen större plats i hemmet.

Det är inte alla personer som har råd eller plats till att sätta in ett stort löpband eller liknande träningsmaskiner. En trappmaskin tar i princip ingen plats och är väldigt enkelt att ställa undan när det inte används. Om vi jämför effektivitet och storlek med andra träningsmaskiner, så är trappmaskinen överlägsen på alla sätt.

Trappmaskin tränar stora muskelgrupper

stora muskelgrupperTrappmaskinen ger en fantastisk muskelaktivitet där alla de största muskelgrupperna tränas ordentligt, så som t.ex. gluteus maximus (rumpan), lår, vader och lägre delen av ryggen. När du tränar så pass stora muskelgrupper så innebär det att du gör av med en hel del kalorier och dessutom ger det en grym träning i form av konditionsträning.

I och med du tränar stora muskelgrupper, så kommer din allmänna förbränning att öka i takt med att dina muskler växer. När personer går till gymmet regelbundet så slarvar de flesta med att träna benen och vill du då förbränna mer kalorier, så är det egentligen benen du ska koncentrera dig på. Nu är allsidig träning det bästa och därför bör man även göra andra övningar för att träna hela kroppen.

Vill du få en snygg rumpa, lår eller vader, så är trappmaskinen ett väldigt bra träningsredskap.

Grym träning kardiovaskulära systemet (cardio) som hjärta och lungor

Test av trappmaskiner har visat att denna typ av träningsmaskiner ger en effektiv träning av det kardiovaskulära systemet i kroppen. Detta innebär lite kort att hjärta/lungor tränas och på så sätt får du en avsevärt bättre kondition i slutändan.

Även om trappmaskinen ger en grym cardioträning, så är de lika effektiva för muskelträning, vilket också är anledningen till varför de har blivit så populära. Två flugor i en smäll, så att säga.

Så hur mycket förbränner du på en trappmaskin egentligen?

En trappmaskin ser kanske inte ut att förbränna någon större mängder kalorier, men har du någon gång testat en trappmaskin, så kommer du snabbt ändra din inställning. De träningsmoment som förbränner mest effektivast är moment där du bär din egna kroppsvikt i själva träningsmomentet.

Detta innebär så klart att löpning på löpband är det mest effektiva för snabb fettförbränning, men på andraplats hamnar faktiskt trappmaskiner som slår både roddmaskiner, crosstrainer och så vidare.

 1. Löpband förbränner ungefär 700 kcal per timme.
 2. Trappmaskiner ligger på 625 kcal.
 3. Crosstrainer 600 kcal.
 4. Roddmaskin 600 kcal.
 5. Cykel ger någonstans mellan 400-500 kcal.

Så om du vill jobba med fettförbränning, så är trappmaskinen en av de bästa alternativen du kan köpa till hemmet.

Trappmaskiner räknas också till kategorin lågintensiv träning d.v.s. din puls uppgår till 50-65% av din maxpuls och denna form av träning har också visat sig vara mest effektivt för fettförbränning. Att utföra lågintensiv träning innebär också en betydligt lägre risk för skador och speciellt för nybörjare så minimeras risken.

Lågintensiv träning rekommenderas i nästan alla avseenden gällande effektivt fettförbränning och med ett lugnare tempo så får du en betydligt längre total träningstid, än om du skulle träna högintensiv träning. Detta innebär att du förbränner bra mycket mer kalorier genom att träna längre.

Träningsprogram för bästa resultatet med trappmaskin

träningsprogramÄven om trappmaskinen är en form av lågintensiv träning, så kommer det vara grymt jobbigt till en början. Men sluta inte att träna efter några gånger bara, utan försök pusha dig lite åt gången och på så sätt göra små framsteg hela tiden. Om du är helt otränad så kan det faktiskt räcka med 5 minuter till en början och sedan öka med 1 minut inför varje träningspass.

Till en början kan det vara väldigt besvärligt till en början och för många är det extremt intensivt att gå i trappor bara några minuter, speciellt om man bär på extrakilon. Börja försiktigt och hög långsamt så ska du se att du tillslut inte har några problem med att använda trappmaskinen 30-40 minuter efter några månader.

När du når ett träningsprogram på 30 minuter så kan du enkelt förvänta dig en kaloriförbrukning på över 300 kcal per träningstillfälle. Dessutom tränar du upp dina stora muskelgrupper och på så sätt kommer de även förbruka mer kalorier under dagen då du inte tränar. D.v.s. ökar din grundförbränning.

Olika modeller av trappmaskiner

Trappmaskinen finns i lite olika utföranden som t.ex. ellipstränare, vanlig trappmaskin och ministepper/stepmaskin. Med en ellipstränare så har du både över och underkropp, men är ändå inte lika effektiv som en helt vanlig trappmaskin. Anledningen till det är för att du hjälper till med att gå i trappan med hjälp av dina armar, vilket har mindre effekt på benen som har större muskelgrupper. På så sätt förbränner du mindre kalorier i en ellipstränare.

Ellipstränare kan dock vara väldigt intressant om du vill kunna få ut mer av träningsmaskinen och har du som mål att träna både överkropp, samt underkroppen så är detta en väldigt intressant maskin. Du kan så klart även välja att inte använda handtagen på ellipstränaren, då blir träningen lika effektivt som en traditionell trappmaskin i form av fettförbränning.

Ellipstränaren tar däremot större plats och därför går denna typ av träningsmaskin bort direkt för de flesta personer som redan bor trångbott. De mindre modellerna av trappmaskiner kan man enkelt skjuta under sängen eller liknande när de inte används, vilket inte går alls med en ellipstränare.

Ministep- trappmaskin den mest vanliga modellen

Ministep/stepmaskin är något enklare än en vanlig trappmaskin och är också den variant som de flesta föredrar. Det är också den modell som vi har koncentrerat oss på i vår lista över bästa trappmaskiner och egentligen så ger dessa samma effekt som en trappmaskin. Ett stort plus med en ministrep- trappmaskin är dess låga kostnad och dess enkelhet. I och med funktionen är så enkel, så innebär det att maskinen inte tar något större förvaringsplats.

Det enda negativa med dessa mindre trappmaskiner i vissa fall, är den låga viktgränsen och oftast har de en ma xbelastning någonstans omkring 100 till 120 kg. Det hänger lite på vad för typ av hydrauliska cylindrar som används, men i denna sammanställning så har vi så klart skrivit ut max belastningen på alla modeller.

Även vissa trappmaskiner har mindre handtag och för vissa kan detta vara aktuellt, speciellt för dig som har problem med balans. Handtagen är däremot inte gjorda för att användas som någon form av lyfthjälp, utan finnd där för att hjälpa till med balansen.

Försök välja en trappmaskin som inkludera en träningsdator

Även om en träningsdator inte är ett måste för att lyckas med sin träning, så är det ganska trevligt att ändå kunna få fram enkel data över hur du presterar. Kanske vill man kunna använda denna data i något tredjepartsprogram som följer ens träning eller liknande.

De bästa trappmaskinerna har någon form av enkel träningsdator och är också något som vi har tagit hänsyn till när vi gjorde sammanställningen. Även om träningsdatorn är väldigt enkel i många fall, så är det ändå en ganska viktig detalj som enkelt kan visa tid, antal steg, kalorier, hastighet och så vidare.

Trappmaskin hemma är det mest smidiga alternativet

Trappmaskinen är nog den träningsmaskin som ger bäst träning för muskler och kondition med tanke på storleken. Det finns nog ingen annan träningsmaskin som ens kommer i närheten av storlek och träningseffekt. Nu pratar vi däremot om modeller som t.ex. testvinnaren Abilica CoreStep 360 som har den mindre formfaktorn och inte de större varianterna med motorer eller liknande.

En enkel trappmaskin hemma kan man enkelt ställa undan när den inte används. Medans ett stort löpband är betydligt klumpigare och även om många modeller är hopfällbara med transporthjul så är det fortfarande problematiskt. Många bor också i en mindre lägenheter och då är inte större träningsmaskiner speciellt intressant. Då är en trappmaskin ett betydligt bättre val.

Trappmaskinen passar perfekt till dig som antingen vill träna rumpa, core-muskler, kondition eller helt enkelt förbränna kalorier. Om du inte är van vid träning rent generellt så föreslår vi att du börjar långsamt och inte överdriver i början. Ditt första träningspass hemma kommer definitivt kännas beroende på hur många steg du tar.


Källor

Optimum-fitness

Optimum-fitness har gjort ett väldigt utförligt test på den tyska Kettler Montanta trappmaskinen och är också en av de maskiner som vi rekommenderar i vårt bäst i test. Hade priset var lite lägre så hade detta blivit en bäst i test vinnare, men tyvärr drar det höga priset ner betyget något.

I deras produktrecension så var testpanelen extra glada över trappmaskinens enkelhet och även träningsdatorn var väldigt enkel att förstå. Några andra saker som även stod ut var bland annat det stabila handtaget, LCD-skärmen, robusta konstruktionen, pulsmätare med mera. Optimum-fitness.

Kundrecensioner

Tyvärr så finns det inte så många oberoende test på trappmaskiner och då får vi helt enkelt förlita oss mer på vad befintliga kunderna säger om de olika modellerna. Vi har använt oss av kundrecensioner från bland annat de butiker som säljer dessa trappmaskiner men också andra marknadsplatser.