Gasolgrill Bäst i Test 2020 – Köp rätt gasolgrill i sommar

Gasolgrillar bäst i test

Grillsäsongen är äntligen här och är något som många glada hemmakockar har längtat efter under hela vintern. Nu är det god tid att se över sin grillutrustning inför hela säsongen. Går du i tankarna att köpa en ny gasolgrill så har vi förberett en komplett bäst i test lista över de hetaste gasolgrillarna som finns att köpa. Vi har gått igenom ett stort antal olika tester av gasolgrillar från flera kända testkällor och har sedan kompilerat ihop en fullständig lista.

För många personer så är det första gången de funderar på att köpa en gasolgrill och anledningen till detta kan vara många så klart. Men vi vet att det kan vara ganska rörigt till en början med alla extra delar som t.ex. regulator och gasoltub, men det är inte så farligt som det verkar. Vi har därför skrivit ihop en kort nybörjarguide som du hittar längst ner på denna sidan.

För dig som redan är insatt kring gasolgrillar så hittar du de 5 bästa modellerna som finns att köpa på marknaden just nu. Rangordningen av gasolgrillarna är baserat på resultat från olika test, men också alla de kundrecensioner som finns att tillgå.


Landmann Triton PTS 3.0 – ✅ Bäst i test

Landmann Triton gasolgrill PTS 3.0 Bäst i test

ButikPris
3695:-Besök
3995:-Besök
4490:-Besök
4495:-Besök
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter 20 kundrecensioner.
 • Toppbetyg hos de flesta svenska e-butiker.
 • Näst bäst hos norska TV2.
 • Näst bäst i svenska Aftonbladet när de testar Weber mot Landmann.

Vår bäst i test vinnare blev Landmann Triton 3.0 som har placerat sig väldigt bra i de flesta test på nätet. I alla test så har denna fantastiska gasolgrill precis snubblat på mållinjen och oftast hamnar den endast något poäng bakom testvinnaren.

Landmann Triton 3.0 skulle lika bra ha kunnat vinna alla dessa test och det är därför som vi har satt denna modell som bäst i test. Mycket på grund av att den kontinuerligt presterar i absoluta toppen i varje test och alla de positiva kundrecensioner som finns kring denna modell.

Lagom stor modell för 12 personer

Storleken på 3.0 räknas som medel och är tillräckligt stor för att grilla till 12 personer, alltså fullt tillräckligt för de flesta familjer. Grillytan som erbjuds är 65 x 44cm och är tillverkat av kraftigt gjutjärn som ger en gedigen känsla av kvalité.

Gjutjärnsgaller ger också hög stabilitet om du gillar att grilla tyngre köttbitar, du behöver alltså inte var rädd för att gallret flexar. En annan väldigt stor fördel med att använda grillgaller av gjutjärn är att värmefördelningen blir jämnare och du behöver inte vara orolig för plötsliga värmeförändringar.

Bäst i test vinnaren Triton 3.0 använder också Landmanns senaste värmesystem som de kallar för PTS (Power Thermal Spreading). Deras nya värmesystem ger en betydligt effektivare och jämnare värmefördelning över hela grillytan. En jämn värmefördelning är något som många gasolgrillar har problem med och faktum är att även många kända märken har detta problem.

Landmanns nya PTS-värmesystem ger en avsevärd förbättring med värmeutveckling men också värmefördelning, vilket också gör det roligare att grilla. Det blir dessutom enklare att lyckas med själva grillningen. Mer om Landmann PTS-system.

En genomtänkt och välplanerad gasolgrill

En vanlig kommentar kring denna testvinnare är att gasolgrillen har en väldigt välplanerat, men också en genomtänkt utförande. Där finns många små detaljer som förbättrar gasolgrillen avsevärt och det är oftast de små detaljerna som förbättrar produkter rent generellt.

En detalj som många konkurrenter har glömt bort är att isolera grillen på ett effektivt sätt så att mycket av värmen hålls inne. Landmann Triton har ett ordentligt dubbellock som isolerar ordentligt, vilket förbättrar värmeförmågan.

I denna modellen hittar du tre stycken rostfria brännare som klarar av att värma upp gasolgrillen på bara några minuter. De är också individuellt justerbara genom de reglage som sitter på framsidan.

Ett annat stort plus är de stora sidoborden på båda sidorna och under dessa hittar du flera krokar där du kan hänga diverse olika grillverktyg som stålborste, grilltång med mera.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Landmann Triton PTS 3.0

 • Normalstor grillyta på 65 x 44 cm. Optimalt för grillning upp till 12 personer.
 • Grillgallret är tillverkat av riktigt gjutjärn för bästa värmeledning.
 • 3 st brännare som kan justeras individuellt genom värmereglagen på framsidan.
 • Två stora sidobord på båda sidor av gasolgrillen.
 • Vikt 44 kg.
 • Unikt värmesystem PTS som är utvecklat av Landmann. Detta ger en betydligt bättre och jämnare värmefördelning.
 • Ett dubbellock som isolerar värmen på ett effektivt sätt.
 • Längden på grillen är 140 cm med sidoborden uppfällda. 90 cm med nedfällda sidobord. 121 cm höjd. 55 cm djup.

Weber Q3000 / Q3200 – Testvinnare

En populär testvinnare - Weber Q3000 gasolgrill

ButikPris
4290:-Besök
5499:-Besök
5499:-Besök
5999:-Besök
 • Bäst i test i norska klikk.
 • 4,5 av 5 hos amerikanska Amazon efter 250 kundrecensioner.

De flesta som äger en billig grill hemma i trädgården har nog någon gång önskat att de ägde en grill från märket Weber. Det är allmänt känt att Weber endast bygger högkvalitativa grillar och även om de står ute året runt under flera år så rostar de inte. Weber Q3000 fick bäst i test när norska Klikk utförde sitt gasolgrill test och som lyckades kamma hem fullpott med 6 av 6 poäng.

Weber Q3000 samt Q3200 har båda fått enormt höga kundrecensioner när vi tittar runt hos olika ebutiker på nätet och bland annat hos amerikanska Amazon finns där ett stort antal positiva kundrecensioner där användarna också är verifierande. Weber Q3000 har fått toppbetyget 4,5 av 5 efter hela 250 kundrecensioner, vilket visar på hur populär modellen är.

Skillnaden mellan Weber Q3000 och Q3200

Det finns två olika varianter på denna fantastiska gasolgrill från Weber och skillnaden är inte enorm. Skillnaden på dessa två modeller är endast en lampa i handtaget, en brödkorg och elektrisk tändning som Q3200 modellen har fått extra. Q3000-modellen har däremot en vanlig piezotändning, d.v.s. du trycker på en knapp för att få till en gnista som tänder gasolen.

Priset på dessa modeller skiljer sig inte speciellt nämnvärt heller och det är därför så många väljer att köpa Weber Q3200 i stället. Allt annat på dessa två modeller i serien är annars helt identiska.

Har man redan köpt Weber Q3000 så finns både brödkorgen och lampan i handtaget att köpa som reservdelar hos Weber.

Weber Q3000 / Q3200 är en normalstor gasolgrill

Många personer tycker grillytan på Weber Q3000 ser liten ut jämfört med t.ex. bäst i test vinnaren Landmann Triton 3.0, men faktum är att grillytan nästan är identiskt stor. Grillytan på Weber gasolgrillen är 63 x 45 cm och på Landmann Triton så är ytan  65 x 44 cm och ska vara tillräckligt stor för grillning upp till 12 personer. Det är möjligt att konstruktionen på Weber grillen lurar ögat något.

Både bäst i test vinnaren Landmann Triton och Weber Q3000 bör ses som två normalstora gasolgrillar som räcker för de flesta personer. Så klart finns det betydligt större gasolgrillar att välja mellan, men för en normalstor familj och plus gäster så är dessa två gasolgrillar fullt tillräckliga.

Weber Q3000 samt Q3200 är två flexibla gasolgrillar som levereras med två stycken brännare, med dessa kan du välja att grilla med direkt eller indirekt värme. Något som verkligen uppskattas av många grillfantaster.

Modellerna har också två stabila sidobord där du kan lägga diverse saker som t.ex. ett fat för när maten är färdiggrillad eller varför inte ett par stycken kalla drycker för extra njutning. Det är helt enkelt en väldigt praktisk avlastningsyta som alla grillar borde ha.

Några andra viktiga detaljer som gör grillen extra smidig är termometers som sitter direkt på locket. Locket och själva grillbaljan är tillverkat i aluminium som gör att grillen värms upp fort, samt att den svalnar snabbt efter grillningen.

Specifikationer & fördelar med testvinnaren Weber Q3000 / Q3200

 • Normalstor grillyta på 63 x 45 cm som bör räcka till grillning för 12 personer.
 • De flesta delar på Weber-grillen har en garantitid på 2-5 år beroende på vilka delar.
 • Grillgrytan och locket är tillverkat i aluminium.
 • Steglösa reglage.
 • Brännarna kan grilla med direkt värme eller indirekt.
 • Termometer i locket.
 • Två stabila sidobord.
 • Bottenhylla för gasoltuben.
 • Bredd 140 cm med sidoborden utfällda. Höjd 140 cm. Djup 74 cm.

Landmann 12792 Avalon 4.1 – Stor gasolgrill & testvinnare

Stor gasolgrill bäst i test Landmann Avalon

ButikPris
-:-Besök
4990:-Besök
6590:-Besök
6590:-Besök
 • Bäst i test i det danska magasinet GEAR.
 • Bäst i test i den norska tidningen Vi Menn.
 • #3 i Smartsons stora gasolgrill test under 2009.

Landmann Avalon 4.1 är en riktigt populär klassiker som har sålts i enorma kvantiteter genom åren och redan 2009 så fick denna gasolgrill toppbetyg i Smartsons stora gasolgrill test. Efter det så har Landmann Avalon fått bäst i test i flera utländska tidningar så som t.ex. danska GEAR och norska Vi Menn. Den har också fått fantastiska kundrecensioner hos diverse olika ebutiker.

Landmann Avalon 4.1. har funnits länge ute på marknaden och som vi skrev tidigare så testades modellen redan 2009. Idag finns det en förbättrad modell som kallas för Landmann Avalon 4.1 PTS som alltså är en uppgraderad version av 12792. Den nya modellen är något dyrare av flera anledningar, men är i grunden exakt samma modell och har endast genomgått små förbättringar.

Förbättringar i nya versionen

Den enda stora förändringen som den nya modellen har genomgått är det förbättrade värmesystemet PTS (Power Thermal Spreading) som är framtaget av Landmann själva. Det nya värmesystemet gör att hela grillytan har en avsevärt bättre värmefördelning jämfört med andra konkurrenter samt den gamla modellen.

Är du intresserad av att läsa mer om Landmanns patenterade PTS-system? läs deras pressrelease här.

Landmann Avalon 4.1 PTS räknas in som en större gasolgrill och har en lite större grillyta jämfört med de modeller vi har listat ovan. Grillytan på Landmann Avalon är 70,5 x 49,5 cm och hela grillgallret är tillverkat av riktigt gjutjärn för jämnare värme samt bättre värmefördelning. Det håller också bättre jämfört med billigare grillgaller och bör räcka för grillning till ungefär 14-15 personer.

En annan sak som många nog uppskattar är att gasolgrillen i princip är färdigmonterad när den levereras till dörren. Faktum är att den kommer 95% färdigmonterad och du behöver endast göra mindre ingrepp för att färdigställa den. Om du beställer denna gasolgrill så bör du välja hemkörning då den väger hela 66 kg.

Andra bra egenskaper med Landmann Avalon

Något vi också gillar med testvinnaren Landmann Avalon är den LED-belysning som har monterats in i vreden, perfekt när det börjar mörkna tidigt under vår och höst. En annan väldigt bra egenskap med denna gasolgrill är att ena sidobordet har en inbyggd brännare för kokkärl eller helt vanligt stekjärn. Nu slipper du springa in och ut i trädgården för att försöka få ihop middagen.

Likt vår bäst i test vinnare så har även denna Landmann-modell bra isolering i locket med ett dubbellock som hjälper till att hålla värmen instängd. Denna har också en bra fettuppsamlingsbricka som underlättar rengöringen avsevärt jämfört med andra modeller och konkurrenter.

Termometern sitter direkt i locket för att underlätta grillningen ytterligare och modellen har 4 stycken brännare.

Specifikationer & fördelar med testvinnaren Landmann Avalon PTS 4.1

 • Stor grillyta på  70,5 x 49,5 cm som räcker till 14-15 personer.
 • Elektroniskt tändsystem.
 • Vikt på 66 kg.
 • 4 brännare med 4 st värmereglage.
 • Termometer i locket.
 • Sidobrännare i det högra sidobordet för t.ex. kokkärl eller stekpannor.
 • LED-belysning i reglagen.
 • Ett dubbellock som isolerar.
 • Använder Landmanns senaste patenterade värmesystem PTS. Avsevärd förbättring i värmefördelning.
 • Hela grillgallret är tillverkat i riktigt gjutjärn för optimal / bättre värmefördelning.
 • Levereras 95% färdigmonterad och kräver endast mindre montering för att starta grillen.
 • Mått bredd 135 cm, höjd 114 cm, djup 60 cm

Broil King Baron 490 – Hög kvalité med rotisseri

Broil King Baron 490 lagom stor gasolgrill

ButikPris
8999:-Besök
9990:-Besök
 • Tredjeplats i svenska M3 när de testade gasolgrillar 2016.
 • Toppbetyg bland kundrecensioner runt om på nätet.
 • Toppbetyg hos norska testportalen Test.no.
 • 9,33 av 10 hos TopTenReviews.com

Gasolgrillar från Broil King är kanske lite mer populärt om vi åker över Atlanten och besöker USA eller Kanada som är hemvisten för detta fantastiska märke. Broil King är Kanadas ledande tillverkare av gasolgrillar och är ett familjeägt företag som har producerat grillar i över 30 år.

Så sent som 2016 gjorde svenska tidningen M3 ett test på sex olika gasolgrillar och i detta test så vann Weber Genesis E330, men Broil King Baron 490 skulle lika bra kunna vara testvinnare. Broil King gasolgrill har också fått toppbetyg i flera andra stora test och produktrecensioner, dessutom har modellen fått ta emot bra kundrecensioner.

Populär serie gasolgrillar

400-serien från Broil King är märkets mest populära serie överlag och är troligtvis den storlek som säljer bäst om vi tittar på andra konkurrenter också. Måtten på gasolgrillen är 117 x 61 x 142 cm och erbjuder en grillyta på 64 x 44 cm, där du enkelt kan få plats med över 10-14 grillbitar.

Broil King är perfekt för dig som älskar att bjuda över gäster eller familj regelbundet. Även om inte hela grillytan används regelbundet, så är det väldigt trevligt att ha lite yta för mat som redan är färdig och helt enkelt använda det som underhållsvärme.

Broil King Baron 490 är en helt komplett gasolgrill av riktigt hög kvalité och är till för att användas under väldigt lång tid. Broil King har livstidsgaranti på vissa delar som grillbalja och lock. Sedan har de 10 års garantitid på alla rostfria komponenter och brännare.

Grillgaller av riktigt gjutjärn och 4 st Dual-tube-brännare är några av de egenskaper som gör denna gasolgrill till en testvinnare. Brännaresystemet i Broil King gasolgrill är något unikt jämfört med flera andra konkurrenter och presterar i topp gällande jämför värmefördelning och så vidare. Tekniken är patenterad.

Rotisseri

Mycket är bra med Broil King gasolgrill, men det bästa är ändå det rotisseri som gör det möjligt att grilla stora köttstycken. Med ett rotisseri som roterar köttet långsamt under grillning, så öppnas det upp nya möjligheter till vad man kan grilla. Varför inte passa på att grilla stora hela grisstycken eller ett par stycken hela kycklingar, resultatet blir fantastiskt och du slipper vända på steken manuellt.

När man grillar stora köttstycken under lång tid t.ex. på ett rotisseri, så är det aldrig fel att sätta in lite rökspån för att få en annan dimension på smaken. Med rökspån så går det att leka i all oändlighet med olika typer av träslag och varje träslag har sin egna lilla smaksättning.

Specifikationer för Broil King Baron 490 gasolgrill

 • Stor grillyta på 64 x 44 cm.
 • Elektroniskt tändsystem.
 • Vikt på 74 kg.
 • Termometer i locket.
 • Kraftiga grillgaller av gjutjärn.
 • Rotisseri.
 • Mått 117 x 61 x 142 cm.
 • Unikt brännaresystem som är patenterat.
 • 2,7 kW sidobrännare.
 • Flaw-R-Wave grillsystem.
 • 11,4 kW Dual-Tube-system för brännaresystem.

Weber Genesis II E-310 GBS – Modernare grillning

Weber Genesis II E-310 GBS

ButikPris
8449:-Besök
9999:-Besök

Weber hör ju till någon av de bästa märkena när det gäller grillar överhuvudtaget och Weber Genesis II E-310 GBS är inget undantag. Weber Genesis II ersätter den gamla Spirit Premium E-310 modellen och med detta så medföljer där ett par ändringar på grillen. Bland annat så hamnar gasoltuben på sidan av gasolgrillen vilket är något som har efterfrågats väldigt länge.

Weber Genesis II E-310 GBS är gasolgrillens Rolls Royce och är något av det bästa du kan köpa på marknaden. Weber är så pass säkra på sin gasolgrill att de lämnar 10 års garanti på modellen och dess olika komponenter.

Nyheter med den nya uppdaterade modellen

Förutom att gasoltuben nu hamnar på sidan av gasolgrillen för att du slippa förvara tuben direkt på marken, så har det bland annat gjorts ett par ändringar på grillocket. På den förra modellen (Spirit Premium) så var grillocket lite trögt att öppna, men det har nu åtgärdats så att det nu enkelt går att öppna. Det är en avsevärd stor skillnad mellan de två olika modellerna.

Weber Gensis II E-310 har fortfarande elektronisk tändning och har Webers GS4 High Performance Grilling system. I denna modellen så används Webers GBS-galler och är systemet är fullt kompatibelt med hela Weber GBS-system. Weber Gasolgrillen är också 100% kompatibel med iGrill 3 termometer, där finns även förvaring för denna termometer i sidobordet.

Grillytan på Weber Genesis II är 68 x 48 cm och måtten på hela grillen är 74 x 137 x 114 cm. Detta innebär så klart att grillen väger en hel del och väger in på hela 61 kg. Materialet är av hög kvalité.

Nu är det helt omöjligt att skriva ner allt denna gasolgrill har att erbjuda, men några av de saker som lyfter modellen extra är: BBQ System grillgaller, hopfällbart sidobord, inbyggda redskapskrokar, Tuck-Away värmehylla, Grease Management som tar hand om fettet så att det inte flammar upp, system för att motverka nerdroppande fett på brännarrören och mycket mer.

Favorizer stänger

Ett roligt namn på en ganska enkel men smart teknik. Ovanför varje brännare så finns det stänger som är vinklade som ett V och detta är för att skydda brännarna, men också för att förbättra tekniken hur fett förångas. Fett som förångas är det som sätter smak vid grillning och därför har Weber tagit fram en teknik som förbättrar detta. Samtidigt så skyddar dessa v-stänger alla brännare i gasolgrillen och är något som har testats under lång tid.

Mer om hur dessa stänger fungerar kan du se på filmen nedan.

Specifikationer för Weber Genesis II E-310 GBS

 • Grillyta 68 x 48 cm.
 • Elektroniskt tändsystem.
 • Effekt 11 kW.
 • Brännare i rostfritt, 3 st.
 • Termometer som är placerad centralt för bästa temperaturavläsning.
 • Eget system som tar hand om fettet så att det inte kan flamma upp.
 • Grillgaller av gjutjärn.
 • Utfällbart sidobord.
 • Kompatibel med iGrill 3 termometer och app.
 • 4 hjul varav två är låsbara för enklare förflyttning.
 • 2 arbetsbord varv det ena är fällbart.
 • 10 års garanti på de flesta delar som brännare, aluminiumdelar och 2-5 år på grillgaller.

Nybörjarguiden köp av gasolgrill

Nybörjarguiden, detta behöver du veta vid köp av en gasolgrill

För någon som aldrig har köpt eller använt en gasolgrill tidigare, har oftast en hel del frågor och är något som vi ska försöka besvara med denna korta guide. Det kan verka lite rörigt till en början, men faktum är att det är ganska enkelt när du väl har satt dig in i alla delar/moment.

Detta är också det som avskräcker de flesta nya köpare när det gäller gasolgrillar och därför har vi skrivit ihop denna enkla köpguide för gasolgrillar. Även om det kan tyckas väldigt enkelt och smidigt med gasol, så ska man ändå ha väldigt stor respekt för gas. Men följer man de anvisningar som finns gällande gasolgrillen och gasoltuben, så är det ändå ett väldigt säkert sätt att grilla.

Vissa experter hävdar till och med att det är säkrare att grilla med gasol än t.ex. kol, då mycket av brandrisken försvinner när man stänger av alla ventiler. På en kolgrill så låter man det oftast brinna färdigt efter att man ha grillat färdigt och många gånger så görs detta utan uppsikt.

Kolla upp alla regler och lagar kring grillning där du bor

Innan du verkligen beslutar dig för att köpa en ny gasolgrill så måste du kolla upp de regler som gäller där du bor. Beroende på hur du bor t.ex. egen tomt, bostadsrätt, hyresrätt med balkong, så finns det olika regler.

Bor du på egen tomt så får du nästan alltid grilla så länge det inte finns ett aktivt eldningsförbud hos kommunen. Däremot finns det lite riktlinjer från Brandskyddsföreningen om hur du ska grilla säkrare t.ex. grillen ska stå plant och inget brännbart material närmare än 1 meter från grillen.

Det bör också alltid finnas en brandsläckare eller vatten ifall en brand skulle uppstå och som vanligt ska grillar aldrig lämnas utan tillsyn.

För dig som bor i en hyresrätt/bostadsrätt med balkong så är det inte alls säkert att det är tillåtet att använda gasolgrill på balkongen. Den som bestämmer om det är tillåtet med gasolgrill på balkong eller inte är antingen hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

Vissa tillåter det, medans andra inte. De flesta tillåter dock elgrill och det finns idag väldigt bra elgrillar som lämpar sig bra på balkong, som dessutom ger samma smak som kol- eller gasolgrill. Se vårt test av elgrillar.

Anledningen till varför det finns så olika regler från ställe till ställe, är till största del på grund av brandrisk. Men det är också ett väldigt vanligt störningsmoment som anmäls ofta och toppar topplistan över de mest vanliga störningsmoment på balkonger.

Det vanligaste störningsmomentet är matning av fåglar (62% av alla anmälningar), men på andraplats är faktiskt grillning. Det värsta är så klart kolgrill med tändvätska som luktar/osar värst. Det finns inga direkt lagar över vad som är tillåtet på balkong eller inte och det är upp till hyresvärden/bostadsrättsföreningen om vad som gäller.

Saker som fattas när du köper din första gasolgrill

När du tittar på att köpa en ny gasolgrill så behöver du vara medveten om att där inte följer med en så kallad regulator och gummislang som ska monterad direkt på gasoltuben. Där följer inte heller med någon gasoltub och är något som du behöver köpa sidan om och dessa gasoltuber hittar du lite vart som helst så som t.ex. på Biltema eller Bauhaus.

Kostnaden för en bra gasoltub ligger strax över 1000 kronor beroende på märke och modell. En ganska så dyr engångskostnad, men när du väl har gasoltuben så kostar det inte mer än ett par hundra för påfyllning som för många räcker en hel säsong. Lite beroende på storlek och mängden användning.

Om du beställer en gasolgrill så rekommenderar vi att du även beställer ett färdigt regulatorset från samma e-handlare som du beställer grillen från. Detta set kostar inte mer än 200 – 400 kronor beroende på märke. Denna regulator ska sitta mellan gasoltuben och grillen, den är dessutom väldigt enkelt att montera.

Tips för säkrare grillning med gasol

Det finns ett par saker man bör tänka på när man grillar med gasol och det är rent allmänna tips då det är gas vi grillar med.

Säkerställ alltid att det är tillåtet att grilla med gasol där du har utrustningen. Bor du t.ex. i lägenhet så är det inte säkert det är tillåtet att grilla med gasolgrill på balkongen eller trädgården. Kolla alltid upp reglerna innan du köper hem din första gasolgrill.

Ett bra tips är att regelbundet kontrollera utrustningen. Framförallt den gummislang som går mellan regulator och själva gasolgrillen då denna kan torka ut. När denna slang torkar så bildas det sprickor där gasol kan läcka ut, vilket så klart kan vara farligt. Att kontrollera slangen bör vara en sak man gör regelbundet, speciellt inför varje säsong.

Det kan också vara en bra idé att inför säsongen att tryckkontrollera utrustningen eller ännu bättre köpa till en läckindikator.

Håll alltid slangen från gasoltuben till gasolgrillen borta från varma källor då den annars åldras betydligt snabbare av värme.

Skruva ventilen åt rätt håll så att det hålls tätt när du stänger av den.

Skulle det börja brinna utanför grillen så kan du enkelt stänga av ventilen direkt på gasoltuben och sedan kan du koncentrera dig på att släcka elden. Gasoltuben klarar av väldigt mycket värme under en längre tid så försök släcka elden ordentligt.

Som allt annat så tar det lite tid att få in alla moment, men som nybörjare så lär man sig snabbt om hur det ska handskas med gasoltuber och gasolgrillar. Ta ett steg åt gången och du har då snabbt lärt dig hur det går till.


Allmänna tips vid val av gasolgrill

Köp inte en gasolgrill av okänt märke

Köp inte en billig gasolgrill från något okänt märke från t.ex. någon lågprisbutikerna. En bra gasolgrill ska / kan man använda länge och det är inte ovanligt att dessa grillar håller långt längre än 10 år. Faktum är att Weber själva levererar 5-10 års fabriksgaranti på många av deras gasolgrillar och dess tillbehör.

Ett stort plus att välja en gasolgrill från t.ex. Landmann eller Weber är att det finns reservdelar att köpa om något skulle gå i sönder.

En annan sak eller skillnad mellan en billig och en fin gasolgrill är värmefördelningen. Det har visat sig så många gånger i olika test att värmefördelningen är riktigt dålig i många billiga modeller. Till och med hos kända märken så finns där stora problem med detta.

I ett av testen så testade de Biltemas gasolgrill som hade enorma problem med att ens få upp temperaturen i grillen och nådde endast en topptemperatur på 190 grader. En låg temperatur som man inte kan grilla med överhuvudtaget. Andra modeller har problemet att det endast finns gått om värme i mitten av grillytan eller på kanterna.

Ska du köpa en gasolgrill så köp något som har fått bra i de olika testerna, tycker du det är för dyrt så kör med kolgrillen tillsvidare och sätt undan pengar i stället. Det är tyvärr som natt och dag när det gäller vissa gasolgrillar. Att bjuda på ojämnt grillade köttbitar är inget kul direkt och i värsta fall blir någon sjuk.

Gör dig en tjänst och investera i något bra som kommer hålla under väldigt lång tid. 10 – 20 år med en gasolgrill som man sköter om är inget ovanligt direkt.


Källor

Vi Menn

Norska tidningen Vi Menn skapade ett väldigt utförligt test på gasolgrillar som kostade under 5000 norska kronor. Några av de saker de tittade på i testet var bland annat gasolgrillen utförande / användarvänlighet, men också resultatet på grillningen. Några av de gasolgrillar som testades var Landmann Spirit Classic, Landmann Avalon 4.1, Futur Trio De Luxe, Beef Eater Discovery 900, Eva Trio, Weber Q300, Outdoor Chef Ascona 570.

Flera av de grillar som testades gav ett ganska tvivelaktigt grillresultat och överlag var det Landmann samt Weber som presterade bäst. Men även modeller som Eva Trio och Outdoor Chef lyckades kamma hem toppoäng. Bäst i test vinnaren blev Landmann Avalon som lyckades kamma hem högsta betyget. Även Weber Performer lyckades få toppbetyget på 6 poäng och Weber Q300 lyckades få 5 av 6. Weber Q300 är föregångaren till dagens Q3000 och Q3200. Vi Menn.

GEAR

Danska tidningen GEAR gjorde ett stort test av gasolgrillar redan maj 2010 och några av de gasolgrillar som testades var Landmann Avalon 4.1 12792 samt Dancook 6000. Bäst i test blev Landmann Avalon som nästan lyckades kamma hem 5 av 6 möjliga poäng. GEAR.

Norska TV2

April 2016 så sände norska TV2 programmet TV2 hjelper deg som testade 6 stycken olika grillar, tre vanliga kolgrillar och sedan 3 stycken gasolgrillar. En kolgrill och en gasolgrill kom från ett och samma märke d.v.s Weber, Landmann och Biltema. Något som testet visade direkt var att Biltemas gasolgrill inte alls levde upp till de förväntningar som fanns.

Biltemas gasolgrill hade stora problem med att komma upp i värme och nådde endast en topptemperatur på 190 grader, vilket är en ganska låg temperatur för en gasolgrill eller en grill överhuvudtaget. Enligt grillmästaren Sylvia så går det knappt att kalla denna för grill överhuvudtaget.

Landmanns Triton PTS lyckades dock kamma hem en andra plats i detta bäst i test av gasolgrillar. Norska TV2.

Aftonbladet 2017

Våren 2017 så skapade Aftonbladet en artikel de kallar för Grillduellen där de testade två stycken olika märken av grillar och i detta test så testade de Weber Master Touch (kolgrill) mot Landmanns populära Triton PTS modell. De testade något som många har funderat länge över och det är skillnaden mellan kolgrillat och kött som är grillat över gasol.

Vilken är egentligen bäst?. Testet eller matchen slutade med att kolgrillen Master Touch från Weber vann duellen på 40 poäng, men Landmann Triton lyckades ändå kamma hem hela 38 poäng.

Norska Klikk

Norska tidningen Klikk gjorde ett ordentligt test på 9 stycken olika gasolgrillar och några av de modeller som blev testade vart Weber Q3000, Futur Vanilla, Nordic Season Freemont, TravelQ 285, Invite Bluss, Landmann Falcon, Outdoor Chef Ascona, Nordic Season Premium Burbank och Sundwind Trend Style.

I deras test av medelstora gasolgrillar så slutade Weber Q3000 som testvinnare av flera anledningar. Men den största anledningen till att denna fantastiska gasolgrill var den jämna värmefördelningen. Dålig värmefördelning är ett relativt vanligt problem när det kommer till gasolgrillar och det är egentligen bara de bästa modellerna som har optimal värmefördelning. Bäst i test vinnaren är alltså Weber Q3000. Norska Klikk.