gasolgrillar bäst i test

Gasolgrill Bäst i test 2024

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

Nu är det god tid att se över din grillutrustning inför grillsäsongen 2023. Går du i tankarna att köpa en ny gasolgrill så har vi förberett en lista över de 10 bästa gasolgrillarna som marknaden har att erbjuda. Allt från lite mindre till större modeller som kan mätta stora sällskap.

För många är det första gången med köp av en gasolgrill och det kan vara ganska rörigt till en början med alla extra delar som t.ex. regulator och gasoltub. Men det är inte så farligt som det verkar. Vi har därför skrivit ihop en kort nybörjarguide som du hittar längst ner på sidan.

Nedanför hittar du marknaden bästa gasolgrillar som vunnit flest antalet tester och som vunnit kundernas hjärtan. Det är tydligt att Weber fortfarande levererar några av de bästa modellerna baserat på egenskaper, funktioner, garanti och pris. Jämförelsen är baserad på oberoende tester, produktrecensioner, kundrecensioner, egenskaper och pris.

Bästa modeller just nu

Här hittar du snabblänkar till de bästa modellerna enligt vår testjämförelse, forskning och analys. Om du vill se fler modeller och guider kan du enkelt scrolla ner på vår hemsida.

 • BÄSTA VAL

  Weber Genesis E-325s

  • 4,6 av 5,0 hos Amazon USA

  • Toppbetyg hos svenska butiker

  • Testvinnande serie från Weber

  ⤏ Läs hela recensionen

  Lägsta pris

  14955 kr
  Besök
 • BÄSTA BUDGETVAL

  Weber Spirit II E-210 GBS

  • 4,7 av 5 hos Amazon efter 3 000 kundrecensioner

  • Toppbetyg hos svenska butiker

  ⤏ Läs hela recensionen

  Lägsta pris

  6099 kr
  Besök
 • BÄSTA PREMIUM

  Napoleon Rogue 525-1 SE

  • Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt

  • Toppbetyg i Aftonbladet 2021

  ⤏ Läs hela recensionen

  Lägsta pris

  19900 kr
  Besök

Weber Genesis E-325s - Bästa gasolgrill

Bästa valet
Weber Genesis E-325s bild Weber Genesis E-325s bild Weber Genesis E-325s bild Weber Genesis E-325s bild Weber Genesis E-325s bild Weber Genesis E-325s bild Weber Genesis E-325s bild
ButikPris
14955:-Besök
 • 4,6 av 5,0 hos Amazon USA efter över 100 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat modellen
 • Testvinnande serie gasolgrillar från Weber

Vi har tittat närmare på Weber Genesis E-325s som är en högpresterande gasolgrill med toppbetyg och som vunnit vår utmärkelse "Bästa gasolgirll 2023". Den är en del av Webers prisbelönta Genesis-serie som erbjuder en komplett grillupplevelse.

Med tre kraftfulla brännare och en grillyta på imponerande 5077 cm² och porslinsemaljerat gjutjärnsgaller är grillen rustad för att skapa kulinariska mästerverk. Weber Genesis E-325s har även en Sear Zone d.v.s. en brynzon för att få de där minnesvärda grillränderna och fantastiska smakupplevelser. Denna är nu större än tidigare generationer och kan bränna på flera köttbitar åt gången.

En unik funktion som vi vill lyfta fram är Weber Crafted Gourmet BBQ-System som verkligen tar gasolgrillen till nästa nivå. Genom detta system förvandlas grillen till en wokstation, pizzaugn, rotisseri och mycket mer. Detta är något vi sällan ser hos andra grillmodeller och vi anser att det gör Weber Genesis E-325s till ett utmärkt val för dem som vill utforska det fulla spektrumet av grillytor.

För att göra din grillupplevelse ännu bekvämare har grillen ett extra stort, fällbart sidobord där du kan förbereda och servera mat. Grillen inkluderar också ett nytt och förbättrat "Pull & Clean" fettuppsamlingssystem och en praktisk fettskrapa för enkel rengöring. Detta är avsevärt bättre än det vi har sett tidigare från Weber.

När det gäller byggkvalitet och hållbarhet har vi märkt att Weber Genesis E-325s är utrustad med en rad robusta material som porslinsemaljerat lock, rostfria Flavorizer bars och en Weber Crafted ram. Denna fantastiska byggkvalitet kombinerat med Webers generösa 12-års garantiprogram gör denna gasolgrill till en investering som varar. Vilket vi anser vara det bästa i branschen när det gäller gasolgrillar.

Vi vet att priset kan vara en viktig faktor för många köpare och även om Weber Genesis E-325s inte är den billigaste gasolgrillen på marknaden, anser vi att dess omfattande funktioner och byggkvalitet rättfärdigar dess kostnad. Tyvärr är den lite dyrare än tidigare bäst i test vinnaren Weber Genesis II E-310 GBS.

Slutligen vill vi berätta att enligt flera kunder så tar grillen cirka 45-60 minuter att montera, med tydliga instruktioner och minimala verktyg som krävs. Givetvis kan det ta lite längre tid om man inte har som vana att montera saker.

Sammanfattningsvis är Weber Genesis E-325s en förstklassig grillupplevelse med sin unika kombination av prestanda, mångsidighet och hållbarhet. Med det sagt anser vi att Weber Genesis E-325s är marknadens bästa gasolgrill baserat på betyg, egenskaper och funktioner.

Det är däremot lite synd att den nya serien är lite dyrare än tidigare generationer. Modellen finns också som SX och EX-version men då springer priset iväg ordentligt. Vi tycker inte det är värt extra kostnaden för "smart-grill-funktion" som dessa alternativ tillhandahåller. Vi anser också att utvecklingen går så snabbt framåt nu att det inbyggda systemet riskerar bli föråldrat snabbt. Köp i stället en smart grilltermometer som du kan uppgradera allt eftersom utveckligen går framåt.

 • Skäl att köpa
 • Prisbelönt serie gasolgrillar från Weber
 • Avsevärt förbättrat fettuppsamlingssystem
 • Mycket bättre och större brynzon för flera köttbitar
 • Utfällbart hålla-värmen-grillgaller
 • Kan nu
 • Stor grillyta på 5077 cm² med alla utrymmen inräknat
 • Genomtänkt förvaring för verktyg, grillgaller med mera
 • Skäl att inte köpa
 • Priset är högre än tidigare serier i samma storlek

Weber Spirit II E-210 GBS - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Weber Spirit II E-210 GBS bild Weber Spirit II E-210 GBS bild Weber Spirit II E-210 GBS bild Weber Spirit II E-210 GBS bild Weber Spirit II E-210 GBS bild
ButikPris
6099:-Besök
6199:-Besök
 • 4,7 av 5 stjärnor hos Amazon USA efter över 3 000 kundomdömen
 • Toppbetyg hos svenska butiker från kunder som testat gasolgrillen

Vanliga konsumenter som testat Weber Spirit II E-210 är överlag väldigt nöjda med grillen. I skrivandes stund har grillvagnen ett samlat kundomdöme på 4,7 av 5 stjärnor efter över 3 000 kundrecensioner. 

Ett budgetval som överraskar 

Weber Spirit II E-210 GBS har mycket att erbjuda dig som söker efter en mindre och lite billigare gasolgrill. Men som samtidigt kommer hålla många år framöver. Weber är utan tvekan det märke som håller högst kvalitet och som inte rostar efter ett par säsonger. Vilket också är därför som Weber lämnar 10 års garanti på alla delar från balja till hjul.

Nu är detta en lite mindre gasgrill från Weber och kan inte jämföras med Webers större modeller. Men trots detta erbjuder den en rymlig grillyta på 52 x 44 cm. För en vanlig familj på 3-5 personer räcker detta mer än väl. Modellen är också utrustad med en hylla för eftervärme.

Weber Spirit II E-210 har två gasbrännare som snabbt värmer upp grillen tacke var det låga locket på Spirit-serien. Värmespridningen är också väldigt bra trots att det bara är två brännare. Alternativet är Spirit II E-310 som har tre brännare och något större grillyta. Men det är svårt att motivera prisökningen som sker då det finns andra bättre grillar i den prisklassen.

Grillgallret är porslinemaljerat gjutjärn som är enkelt att rengöra samt behåller värmen. Nedanför gallret hittas Webers så kallade "flavorizer bars" vilket sitter ovanför brännarna. Det är lite här som hela magin uppstår. Dessa plåtskydd skyddar inte bara brännarna från att sätta igen, utan skapar även den där magiska grillsmaken och fördelar värmen korrekt. När fettet hamnar på plåten förångas det till rök som sedan tränger in i köttet.

Andra saker vi gillar med Weber Spirit II E-210 är enkelheten med den elektroniska tändningen som snabbt tänder varje brännare individuellt. Även hanteringen kring överflödigt fett som samlas upp på en droppform är enkel att dra ut och rengöra. Denna grillvagn har också stöd för Webers populära iGrill-termometer.

Vem bör köpa Weber Spirit II E-210 GBS?

Spirit II E-210 från Weber är förvånadsvärt imponerande trots sitt pris. Det är fortfarande ganska mycket pengar för en grill men jämför vi med andra gasolgrillar så är modellen väldigt prisvärd. Garantitiden på 10 år betyder mycket när det handlar om gasolgrillar då många andra märken och modeller rostar redan första året.

Det enda vi tycker är negativt är att endast ena sidobordet (vänstra) kan fällas ner. Vilket är lite synd när man vill kunna förvara gasolgrillen inomhus över vintern.

Ett alternativ till Weber Spirit II E-210 skulle kunna vara Webers Q 3200 men som nu har närmare 10 år på nacken. Spirit II E-210 känns betydligt modernare och bättre egenskaper trots att priset inte skiljer så mycket.

Baserat på kundomdömen, egenskaper, funktioner, garanti och pris vinner modellen vår utmärkelse bästa budgetval.

 • Skäl att köpa
 • Två kraftiga brännare med enkel tändning
 • Bra grillyta på 52 x 44 cm som räcker till familjen eller lilla sällskapet
 • Ger snabb uppvärmning tack vare Spirit-seriens låga lock
 • Gediget grillgaller som är porslinemaljerat
 • Stöd för Weber iGrill 3 grilltermometer
 • 10 års garantitid på alla delar
 • Smart fetthanteringssystem med enkel tömning
 • Skäl att inte köpa
 • Bara vänstra sidobordet kan fällas ner
 • Tydliga monteringsinstruktioner men tar lite tid

Napoleon Rogue 525-1 SE - Bästa premiumval

Bästa premiumval
Napoleon Rogue 525-1 SE bild Napoleon Rogue 525-1 SE bild Napoleon Rogue 525-1 SE bild Napoleon Rogue 525-1 SE bild Napoleon Rogue 525-1 SE bild
ButikPris
19900:-Besök
19900:-Besök
 • 5 av 5 poäng när svenska M3 testa Napoleon gasolgrill 2020
 • Toppbetyg när Aftonbladet testa gasolgrillar 2021
 • Toppbetyg från kunder som testat gasolgrillen

Det är väldigt få gasolgrillar som kommer i närheten av vad Napoleon Rogue 525-1 Special Edition har att erbjuda. Napoleon gasolgrillen är utan tvekan en av marknadens bästa gasolgrillar i premiumklassen och under 2020 fick modellen full pott när svenska M3 testa grillen.

Lyxig premiumgrill med egenskaper som vi tidigare inte sett

Napoleon är ett känt premiummärke som hela tiden kommer med nya innovationer och inte bara kopiera det som redan finns på marknaden. Den bästa innovationen är helt klart "Sizzle zone" som har blivit mycket omtyckt och som verkligen förändrar spelplanen när det gäller gasolgrillar i premiumklassen.

Men vad är då "Sizzle zone"? Det är en form av sidobrännare som når väldigt höga temperaturer upp emot 900°C, vilket öppnar upp nya användningsområden. Detta är en infraröd brännare som både värmer omgivning och tränger in på djupet av köttet. Här kan du bland annat snabbt få fram den där perfekta grillytan, woka grönsaker, koka eller stek på. Den infraröda sidobrännaren mäter 37 x 24 cm.

Slut på gas eller vill grilla med grillkol? Med Napoleon Rogue kan du faktiskt grilla med helt vanlig grillkol om du köper till deras koltråg (700 kr). Antingen tänder du kolen med brännarna eller så tänder du kolen i en koltändare och häller över det på koltråget.

Hela konstruktionen osar kvalitet med vred som både har automatisk tändning och bakbelysning. På båda sidor hittar du även smidiga sidobord där du avlasta alla grejor du behöver för att grilla. Med det högra sidorbordet får du också en inbyggd kapsylöppnare då kall dryck är viktigt när väl grillen tänds.

Grillytan är något större än vår testvinnare från Weber och mäter 74 x 45 cm, plus den infraröda sidobrännaren på 37 x 24 cm. Modellen kräver viss installation och montering likt flera andra modeller i vårt bäst i test. Men enligt svenska M3 så var instruktioner väldigt bra och därför var monteringen väldigt enkel att utföra.

När det gäller garantitid så varierar det något beroende på vilken del av gasolgrillen. Grillboxen och locket har en garanti på 15 år, brännarör 10 år, grillgaller 5 år med mera. Däremot finns det 50% rabatt på de andra delarna upp till 15 år.

Vem bör köpa Napoleon Rogue 525-1 SE?

Har du pengarna så är detta utan tvekan en av marknadens bästa gasolgrillar och är kanske den mest intressanta premiumgrillen på länge. Napoleon Rogue 525-1 Special Edition vinner vår utmärkelse "Bästa premiumval". Investeringen är så klart dyr men då får du också en gasolgrill som kommer hålla väldigt länge.

Se bara till att du köper SE-version (Special Edition) så du får till extra funktioner och detaljer. Det skiljer nämligen några saker mellan vanliga Rogue 525-1 och SE-versionen.

 • Skäl att köpa
 • Bästa gasolgrill i premiumklassen
 • Stor grillyta på 74 x 45 cm och en sidobrännare på 37 x 24 cm
 • Sidobrännare (Sizzle zone) som når temperatur upp emot 900 grader
 • Gedigen konstruktion i rostfritt stål och gjuten aluminium
 • Kan både elda gasol och grillkol med tillbehör
 • Enkel montering och installation
 • Lång garantitid upp emot 15 år på olika delar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Grillyta74 x 45 cm, plus sidobrännare (Sizzle zone) 37 x 24 cm
Antal brännare6 st
Mått154 x 64 x 123 cm
Typ av tändningElektrisk tändning
Vikt85,6 kg
Plats för GAS-flaskaJa

Weber Go-Anywhere - Bästa bärbara grillen

Bästa valet
Weber Go-Anywhere bild Weber Go-Anywhere bild Weber Go-Anywhere bild
ButikPris
2099:-Besök
2099:-Besök
2216:-Besök
 • Toppbetyg hos svenska butiker och marknadsplatser
 • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon USA efter att över 1700 kunder testat modellen

Weber Go-Anywhere är en mycket omtyckt gasolgrillar för utflykter och bara på amerikanska Amazon har modellen ett samlat kundomdöme på 4,5 av 5. Men även hos svenska butiker och marknadsplatser har den bärbara grillen fått toppbetyg.

Bärbar gasolgrill för picknick eller enklare utflykter

Sluta använda engångsgrillar och testa i stället Webers Go-Anywhere gasolgrill. Det kan kanske tyckas vara otympligt att bära med en grill med gasolflaska men i det här fallet används samma typ av glasflaskor som finns till vanliga friluftskök/stormkök. En gasflaska på 450 gram (60kr hos Biltema) håller mellan 3-4 timmars grillning, vilket bör räcka till 5-6 grillturer.

Weber Go-Anywhere är en utmärkt bärbar grill för enklare utflykter och äventyr. Samtidigt passar den utmärkt till husvagnen där vikt och förvaring är begränsad. Modellen kan tyckas se ganska enkel ut men den är faktiskt genomtänkt vilket vi förväntar oss av Weber. Stort plus är värmeskölden i bottnen som möjliggör grillning direkt på bord, gräsmatta eller trädäck.

Hur stor är då grillytan? Trots storleken så får man en bra grillyta på 41 x 25 cm som räcker bra till fyra personer. Är ni ett lite större gäng så får man helt enkelt äta i skift eller hålla sig till korvgrillning. Nu har Weber Go-Anywhere endast en brännare som tänds med en knapptryckning. Men trots detta så är värmefördelningen ganska bra med något lägre temperatur i kanterna. Fyller du grillen med hamburgare så räkna med att flytta runt lite. 

Precis som med andra Weber-produkter så håller Go-Anywhere hög kvalitet där Weber lämnar 10 års garantitid på rost och genombränning. Slitagedelar som t.ex. grillgaller har som vanligt 2 års garantitid men som vanligt säljs reservdelar. 

Vem bör köpa Weber Go-Anywhere? Baserat på kund- och produktrecensioner så är Weber Go-Anywhere en av marknadens bästa bärbara grillar. Det finns flera egenskaper och funktioner som gör denna grill till en vinnare. Förutom en ypperlig konstruktion och formfaktor så används vanliga gasflaskor. Samma typ som används till vanliga stormkök och som finns hos de flesta butiker. För 60 kr på Biltema kan du få ungefär 5-6 grilltillfällen.

 • Skäl att köpa
 • Smidig gasolgrill som kan tas med till parken eller andra utflykter
 • Använder samma typ av glasflaskor som används till vanliga stormkök
 • En gasflaska på 450 gram räcker till 3-4 timmar eller 5-6 tillfällen
 • Bra grillyta på 41 x 25 cm, räcker till 4 personer
 • Porslinsemaljerat lock, balja och grillgaller
 • Skäl att inte köpa
 • Tyvärr saknas termometer
Grillyta41 x 25 cm
Antal brännare1 st
Mått53 × 31 × 37 cm
Vikt6,58 kg
Brännareffekt2.1 kW

Bluegaz Z-1 - Flerfaldig Testvinnare

Särskilt rekommenderad
Bluegaz Z-1 bild Bluegaz Z-1 bild
ButikPris
8490:-Besök
8995:-Besök
 • Testvinnare 2018 i svenska Bäst i Test
 • Testvinnare 2016 i svenska Bäst i Test

Bluegaz är ett ganska okänt märke men som har börjat dyka upp i olika gasolgrill test de senaste åren. Bluegaz Z-1 har bland annat vunnit hos svenska Bäst i test både 2016 och 2018. Nu det gäller kundrecensioner så har modellen också fått ett hyfsat bra kundomdöme.

Gasolgrill från svenska Bluegaz AB

Bäst i test vinnaren Bluegaz Z-1 är en stilren gasolgrill med delar av rostfritt stål som genomgående håller hög kvalité. Bluegaz gasolgrill har likt de bästa gasolgrillarna elektronisk tändning där du bara vrider på reglaget för att tända grillen.

Värmefördelningen ska enligt Bäst-i-test vara väldigt bra med sina fyra stycken brännare på 3,5 kW (totalt 14 kW). Detta ger givetvis snabbare uppvärmning och ska kunna nå temperaturer på 250 grader efter bara 9 minuter. Gasolgrillen har också en ganska så stor grillyta på 64 x 49 cm med en varmhållningshylla för ytterligare plats.

Bluegaz Z-1 är också utrustad med flera smarta förvaringsmöjligheter så som t.ex. upphängningskrokar, förvaringsskåp, redskapskrokar med mera. Modellen är också utrustad med transporthjul, termometer i locket och avlastningsbord (ej fällbara).

Enligt svenska Bäst-i-test så är deras testmodell 3,5 år gammal och mycket använd men som presterar lika bra än idag. Även brännarna verkar ha klarat sig bra trots mycket användning, vilket kan vara ett problem med lite billigare gasolgrillar.

 • Skäl att köpa
 • Flerfaldig bäst i test vinnare 2016 och 2018
 • Bra kundomdöme hos marknadsplatser och butiker
 • 4 kraftfulla brännare på 3,5 kW per brännare
 • Snabb uppvärmning, 9 minuter för 250 grader
 • Stor grillyta på 63 x 49 cm med varmhållningshylla
 • Bra förvaringsmöjligheter för grillredskap och liknande
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Grillyta63 x 49 cm
Antal brännare4 st
Mått121 × 136 × 60 cm
Typ av tändningElektrisk tändning
Vikt58 kg
Plats för GAS-flaskaJa

Weber Spirit II E-310 GBS - Prisvärd gasolgrill

Särskilt rekommenderad
Weber Spirit II E-310 GBS bild Weber Spirit II E-310 GBS bild
ButikPris
6690:-Besök
7899:-Besök
7899:-Besök
 • 4,6 av 5 på amerikanska Amazon efter 700 kundomdömen
 • 5 av 5 stjärnor hos AmazingRibs ”mest prisvärda gasolgrillen”

Weber Spirit II E-310 GBS är en av USAs mest populära gasolgrillar just nu om vi tittar på den amerikanska marknadsplatsen Amazon. Gasolgrillen har i skrivandes stund ett samlat toppbetyg på 4,6 av 5 efter hela 700 kundomdömen.

Vad vi vet så finns där däremot inga svenska gasolgrill test på Weber Spirit II. Men på version 1.0 så hamnade gasolgrillen på en tredjeplats i svenska Bäst i test. Det är stor chans att vi kommer få se modellen testat under 2020.

Mest prisvärda gasolgrillen enligt AmazingRibs – Platinum utmärkelse

Weber är utan tvekan ett premiummärke med hög kvalité och många av deras gasolgrillar kostar närmare 10 000 eller mer. Men Weber Spirit II E-310 ligger i ett prissegment som passar de flesta plånböcker och kan vara väl värt en investering.

Weber gasolgrillen har likt de flesta andra modeller så kallad elektronisk tändning som drivs med hjälp av vanliga AA-batterier. Gasolgrillen är också utrustad med tre stycken kraftfulla brännare med Webers unika brännardesign som förbättrar värmefördelningen. Över brännarna finns även Webers Flavorizers Bars som fångar upp fett/saft från köttet och som sedan förbränns för att skapa grillsmak.

Grillgallret är tillverkat av riktigt gjutjärn och som sedan fått en porslinsemalj för att undvika fastbränning. Hur stor är grillytan då? Den är relativt stor jämfört med andra konkurrenter i den här prisklassen vilket är 60 x 46 cm.

Något av det bästa med gasolgrillen är det lägre locket som snabbt skyndar på själva uppvärmningsfasen och är också en av de snabbaste i klassen. När Weber Spirit I E-310 var med i svenska Bäst i Test 2013 så var modellen snabbast att nå grilltemperatur.

Gasolgrillen är också helt kompatibel med Webers iGrill 3 grilltermometer som bland annat kan kopplas upp till din mobiltelefon med mera. Modellen har också två ordentliga sidobord för avlastning varav den vänstra är fällbart.

Weber är ett fantastiskt premiummärke med hög kvalité och Weber är så pass säkra på sin byggkvalité att de lämnar 10 års garanti på gasolgrillens alla delar. Ja, även grillgallret har 10 års garanti.

 • Skäl att köpa
 • Fantastiskt kundomdöme (4,6 av 5) från 700 användare som testat gasolgrillen
 • Toppbetyg i produktrecensioner
 • Stor grillyta på 60 x 46 cm
 • Kompatibel med Weber iGrill 3 digitaltermometer
 • 2 ordentliga sidobord för avlastning, varav den ena är fällbar
 • 10 års garanti på alla delar
 • Enkel rengöring med Webers fetthanteringssystem
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Grillyta60 x 46 cm
Antal brännare3 st
Mått1 320 × 1 130 × 685 mm
Typ av tändningElektrisk tändning
Vikt72,73 kg
Plats för GAS-flaskaJa

Bluegaz Z-3 - Snabb uppvärmning

Bluegaz Z-3 bild Bluegaz Z-3 bild Bluegaz Z-3 bild
ButikPris
6290:-Besök
6995:-Besök
 • Toppbetyg från vanliga konsumenter som testat gasolgrillen
 • Toppbetyg i oberoende bäst i test

Bluegaz Z-3 är en väldigt prisvärd gasolgrill som numera utmanar den flerfaldiga testvinnaren Bluegaz Z-1 som är med i vårt bäst i test. Modellen har fått väldigt bra kundomdömen men har också placerat sig i toppen i oberoende test.

Kommer snabbt upp i temperatur - 250 °C under 8 minuter

Bluegaz Z-3 har flera liknelser med testvinnaren Bluegaz Z-1 om vi tittar på det yttre. Men går vi ned på detaljnivå så har Z-3 faktiskt något snabbare uppvärmning till 250 °C. Nytt för Bluegaz Z-3 är 3 stycken keramiska IR-brännare som ska ge snabbare och högre grilltemperaturer.

Gasolgrillen Z-3 har också ett sidobord med kokplatta/brännare så att du kan tillaga allt ute i trädgården. Båda sidoborden är också fällbara så att det blir enklare förvaring av grillen under vintersäsongen. Däremot har vi läst flera konsumenter som har testat gasolgrillen under vintern och även då når den korrekta grilltemperaturer.

Modellen har ett elektroniskt tändningssystem, däremot har vi läst att man måste dubbelkolla så den verkligen har tänt alla brännare. I vissa fall har den missat att tända. Något av det bästa med gasolgrillen är flam/dropskyddet som är tillverkat av glas. En liten detalj men som ändå tillför rätt mycket känsla.

Så hur stor grillyta har Bluegaz Z-3? Trots att den är billigare än testvinnaren Z-1 så får du liknande stor grillyta på 61 × 44 cm. Vilket kan jämföras med Z-1 som har 63 x 49. Sett till pris av dessa två modeller så är Bluegaz Z-3 kanske det smartaste valet om du nu inte verkligen behöver dessa extra centimeter.

Bluegaz Z-3 är enligt oss en av marknadens mest prisvärda gasolgrillar i mellansegmentet baserat på pris, egenskaper och funktioner. Håller den lika hög kvalitet som Weber? Kanske inte. Men tar du hand om den så ska den kunna hålla länge.

 • Skäl att köpa
 • Bra i oberoende test och från vanliga kundrecensioner
 • Stor på 61x44 cm + en sidobrännare
 • Tre högeffektiva keramiska brännare för snabb värme
 • Gjutjärnsgaller, Dubbelmantlat lock, Temperaturmätare i locket
 • Pulverlackerad och rostfritt stål
 • Hjul för enkel förflyttning
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Grillyta61x44 cm
Antal brännare3 + 1 st
Mått116 x 134 x 54 cm
Typ av tändningIntegrerat elektronisk tändningssystem
Vikt39 kg
Plats för GAS-flaskaJa

Napoleon PRO285-X Bärbar Gasolgrill - Bra portabel grill

Napoleon PRO285-X Bärbar Gasolgrill bild Napoleon PRO285-X Bärbar Gasolgrill bild Napoleon PRO285-X Bärbar Gasolgrill bild Napoleon PRO285-X Bärbar Gasolgrill bild Napoleon PRO285-X Bärbar Gasolgrill bild
ButikPris
4789:-Besök
 • 4 av 5 när svenska M3 testa Napoleon portabla gasolgrill 2020
 • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 30 kunder testat modellen
 • Toppbetyg hos Bagaren & Kocken från svenska konsumenter

Napoleon har snabbt blivit ett populärt märke i Sverige med deras fantastiska och genomtänkta grillar. Den bärbara gasolgrillen Napoleon TravelQ PRO285-X har bland annat fått toppbetyg i svenska M3 och från vanliga kundomdömen hos svenska butiker.

Portabel gasolgrill med relativt stor grillyta

När vi tänker på bärbara grillar så tänker vi oftast på mindre modeller som kan bäras i händerna. Napoleon PRO285-X är däremot lite större och väger in på 21 kg. Däremot är den utrustad med transporthjul och kan enkelt fällas ihop för transport i t.ex. bilen. Detta innebär att gasolgrillen enkelt kan tas med till stranden, parken eller vart du nu känner för att grilla. För att underlätta transport och förvaring så kan locket låsas samt benen kan fällas in.

För att vara en portabel gasolgrillar så har modellen en ganska stor grillyta på 54 x 37 cm vilket drivs av två stycken JETFIRE-brännare. Med dubbla brännare går det att grilla både indirekt och med direkt värme. I jämförelse med Weber Traveler så har Napoleon också ett betydligt högre lock som många föredrar. Locket har också en bra termometer.

Ett stort plus är också Napoleons klassiska vågformade grillgaller som är porslinemaljerat gjutjärnsgaller. När svenska M3 testa gasolgrillen 2020 nämnde de framförallt konstruktion och design som något väldigt positivt. Passformen är helt perfekt och stativet är väldigt smidigt.

Vem bör köpa portabla Napoleon TravelQ PRO285-X? Om du på jakt efter en fantastisk gasolgrill som kan tas med på utflykter till stranden eller parken så är detta utan tvekan en av marknadens bästa gasolgrillar. Den är kanske inte så bärbar som mindre grillar men med transporthjulen rullar den enkelt mellan bilen och platsen där du vill grilla.

 • Skäl att köpa
 • Portabel gasolgrill med transporthjul
 • Lock kan låsas vid transport samt att benen kan fällas ihop
 • Relativt stor grillyta på 54 x 37 cm
 • Porslinemaljerat gjutjärnsgaller
 • 2 effektiva brännare, perfekt till indirekt och direkt grillning
 • Termometer i locket
 • Enkel att rengöra med praktiskt dropptråg på baksidan
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Grillyta54 x 37 cm
Antal brännare2 st
Mått112 x 51 x 115 cm
Typ av tändningJETFIRE-tändning
Vikt21 kg
Effekt4,1 kW
GrillgallerPorslinemaljerat gjutjärnsgaller

Broil King Baron 490 - Bra premiumval

Broil King Baron 490 bild
ButikPris
12895:-Besök
12895:-Besök
 • 8 av 10 rekommenderas av svenska M3 2019
 • Tredjeplats i svenska M3 när de testa gasolgrillar 2016
 • Toppbetyg från kundrecensioner runt om på nätet
 • Toppbetyg hos norska testportalen Test.no
 • Tredjeplats i Testfaktas gasolgrill test 2018
 • 9,33 av 10 hos TopTenReviews.com

Gasolgrillar från Broil King är kanske lite mer populärt om vi åker över Atlanten och besöker USA eller Kanada som är hemvisten för detta fantastiska märke. Broil King är Kanadas ledande tillverkare av gasolgrillar och är ett familjeägt företag som har producerat grillar i över 30 år.

Så sent som 2016 gjorde svenska tidningen M3 ett test på sex olika gasolgrillar och i detta test så vann Weber Genesis E330, men Broil King Baron 490 skulle lika bra kunna vara testvinnare. Broil King gasolgrill har också fått toppbetyg i flera andra stora test och produktrecensioner, dessutom har modellen fått ta emot bra kundrecensioner.

Populär serie gasolgrillar - Bästa gasolgrill i premiumklassen?

400-serien från Broil King är märkets mest populära serie överlag och är troligtvis den storlek som säljer bäst om vi tittar på andra konkurrenter också. Måtten på gasolgrillen är 117 x 61 x 142 cm och erbjuder en grillyta på 64 x 44 cm, där du enkelt kan få plats med över 10-14 grillbitar.

Broil King är perfekt för dig som älskar att bjuda över gäster eller familj regelbundet. Även om inte hela grillytan används regelbundet, så är det väldigt trevligt att ha lite yta för mat som redan är färdig och helt enkelt använda det som underhållsvärme.

Broil King Baron 490 är en helt komplett gasolgrill av riktigt hög kvalité och är till för att användas under väldigt lång tid. Broil King har livstidsgaranti på vissa delar som grillbalja och lock. Sedan har de 10 års garantitid på alla rostfria komponenter och brännare.

Grillgaller av riktigt gjutjärn och 4 st Dual-tube-brännare är några av de egenskaper som gör denna gasolgrill till en testvinnare. Brännaresystemet i Broil King gasolgrill är något unikt jämfört med flera andra konkurrenter och presterar i topp gällande jämför värmefördelning och så vidare. Tekniken är patenterad.

Rotisseri
Mycket är bra med Broil King gasolgrill, men det bästa är ändå det rotisseri som gör det möjligt att grilla stora köttstycken. Med ett rotisseri som roterar köttet långsamt under grillning, så öppnas det upp nya möjligheter till vad man kan grilla. Varför inte passa på att grilla stora hela grisstycken eller ett par stycken hela kycklingar, resultatet blir fantastiskt och du slipper vända på steken manuellt.

När man grillar stora köttstycken under lång tid t.ex. på ett rotisseri, så är det aldrig fel att sätta in lite rökspån för att få en annan dimension på smaken. Med rökspån så går det att leka i all oändlighet med olika typer av träslag och varje träslag har sin egna lilla smaksättning.

 • Skäl att köpa
 • Elektroniskt tändsystem
 • Termometer i locket
 • Kraftiga grillgaller av gjutjärn
 • Rotisseri
 • Unikt brännaresystem som är patenterat
 • 2,7 kW sidobrännare
 • Flaw-R-Wave grillsystem
 • 11,4 kW Dual-Tube-system för brännaresystem
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Grillyta64 x 44 cm
Antal brännare5 st
Mått117 x 61 x 142 cm
Typ av tändningElektrisk tändning
Vikt74 kg

Weber Q3200 - Populär

Weber Q3200 bild
ButikPris
7099:-Besök
 • Bäst i test i norska klikk
 • 4,4 av 5 hos amerikanska Amazon efter 300 kundrecensioner

De flesta som äger en billig grill hemma i trädgården har nog någon gång önskat att de ägde en grill från märket Weber. Det är allmänt känt att Weber endast bygger grillar av hög kvalitet och även om de står ute året runt under flera år så rostar de inte. Weber Q3200 fick bäst i test när norska Klikk utförde sitt gasolgrill test och som lyckades kamma hem fullpott med 6 av 6 poäng.

Weber Q3200 ha fått enormt höga kundrecensioner när vi tittar runt hos olika e-butiker på nätet. Bara på amerikanska Amazon så har Weber Q3200 fått toppbetyget 4,4 av 5 efter hela 300 kundrecensioner, vilket visar på hur populär modellen är.

Weber Q3000 / Q3200 är en normalstor gasolgrill

Nytt för Weber Q3200 är en lampa i handtaget, en brödkorg och elektrisk tändning. Små detaljer som ändå tillför en hel del. Många tycker också grillytan på Weber Q3200 ser ganska liten ut jämfört med t.ex. före detta bäst i test vinnaren Landmann Triton 3.0. Men faktum är att grillytan nästan är identiskt stor. Grillytan på Weber gasolgrillen är 63 x 45 cm och på Landmann Triton så är ytan  65 x 44 cm och ska vara tillräckligt stor för grillning upp till 10 personer.

Både före detta bäst i test vinnaren Landmann Triton och Weber Q3200 bör ses som två normalstora gasolgrillar som räcker för de flesta familjer. Så klart finns det betydligt större gasolgrillar att välja mellan, men för en normalstor familj plus gäster så är dessa två gasolgrillar fullt tillräckliga.

Bästa budget gasolgrill Weber Q3200 är en flexibel gasolgrill som levereras med två stycken brännare, Med dessa kan du välja att grilla med direkt eller indirekt värme. Något som verkligen uppskattas av många grillfantaster.

Modellen har också två stabila sidobord där du kan lägga diverse saker som t.ex. ett fat för när maten är färdiggrillad eller varför inte ett par stycken kalla drycker för extra njutning. Det är helt enkelt en väldigt praktisk avlastningsyta som alla grillar borde ha.

Några andra viktiga detaljer som gör grillen extra smidig är termometers som sitter direkt på locket. Locket och själva grillbaljan är tillverkat i aluminium som gör att grillen värms upp fort, samt att den svalnar snabbt efter grillningen.

 • Skäl att köpa
 • Bäst i test vinnare i utländska test
 • De flesta delar på Weber-grillen har en garantitid på 2-5 år beroende på del
 • Grillgrytan och locket är tillverkat i aluminium
 • Steglösa reglage
 • Brännarna kan grilla med direkt värme eller indirekt
 • Termometer i locket
 • Två stabila sidobord
 • Bottenhylla för gasoltuben
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Grillyta63 x 45 cm
Antal brännare2 st
Mått1 403 × 1 409 × 570 mm
Typ av tändningElektrisk tändning
Vikt29 kg

Nybörjarguiden, detta behöver du veta vid köp av en gasolgrill

Nybörjarguiden köp av gasolgrill

För någon som aldrig har köpt eller använt en gasolgrill tidigare har oftast en hel del frågor. Det kan verka lite rörigt till en början, men faktum är att det är ganska enkelt när du väl har satt dig in i alla delar och moment.

Detta är också det som avskräcker de flesta nya köpare när det gäller gasolgrillar och därför har vi skrivit ihop denna enkla köpguide för gasolgrillar. Även om det kan tyckas väldigt enkelt och smidigt med gasol så ska man ändå ha väldigt stor respekt för gas. Men följer man de anvisningar som finns gällande gasolgrillen och gasoltuben, så är det ett väldigt säkert sätt att grilla.

Vissa experter hävdar till och med att det är säkrare att grilla med gasol än t.ex. kol, då mycket av brandrisken försvinner när man stänger av alla ventiler. På en kolgrill så låter man det oftast brinna färdigt efter att man ha grillat färdigt och många gånger så görs detta utan uppsikt.

Kolla upp alla regler och lagar kring grillning där du bor

gasolgrill är det tillåtetInnan du verkligen beslutar dig för att köpa en ny gasolgrill så måste du kolla upp de regler som gäller där du bor. Beroende på hur du bor t.ex. egen tomt, bostadsrätt, hyresrätt med balkong, så finns det olika regler.

Bor du på egen tomt så får du nästan alltid grilla så länge det inte finns ett aktivt eldningsförbud hos kommunen. Däremot finns det lite riktlinjer från Brandskyddsföreningen om hur du ska grilla säkrare t.ex. grillen ska stå plant och inget brännbart material närmare än 1 meter från grillen.

Det bör också alltid finnas en brandsläckare eller vatten ifall en brand skulle uppstå och som vanligt ska grillar aldrig lämnas utan tillsyn.

För dig som bor i en hyresrätt/bostadsrätt med balkong så är det inte alls säkert att det är tillåtet att använda gasolgrill på balkongen. Den som bestämmer om det är tillåtet med gasolgrill på balkong eller inte är antingen hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

Vissa tillåter det, medans andra inte. De flesta tillåter dock elgrill och det finns idag väldigt bra elgrillar som lämpar sig bra på balkong, som dessutom ger samma smak som kol- eller gasolgrill. Se vårt test av elgrillar.

Anledningen till varför det finns så olika regler från ställe till ställe, är till största del på grund av brandrisk. Men det är också ett väldigt vanligt störningsmoment som anmäls ofta och toppar topplistan över de mest vanliga störningsmoment på balkonger.

Det vanligaste störningsmomentet är matning av fåglar (62% av alla anmälningar), men på andraplats är faktiskt grillning. Det värsta är så klart kolgrill med tändvätska som luktar/osar värst. Det finns inga direkt lagar över vad som är tillåtet på balkong och det är upp till hyresvärden/bostadsrättsföreningen om vad som gäller.

Saker som fattas när du köper din första gasolgrill

När du tittar på att köpa en ny gasolgrill så behöver du vara medveten om att där inte följer med en så kallad regulator och gummislang som ska monterad direkt på gasoltuben. Där följer inte heller med någon gasoltub och är något som du behöver köpa sidan om och dessa gasoltuber hittar du lite vart som helst så som t.ex. på Biltema eller Bauhaus.

Kostnaden för en bra gasoltub ligger strax över 1000 kronor beroende på märke och modell. En ganska så dyr engångskostnad, men när du väl har gasoltuben så kostar det inte mer än ett par hundra för påfyllning som för många räcker en hel säsong. Lite beroende på storlek och mängden användning.

Om du beställer en gasolgrill så rekommenderar vi att du även beställer ett färdigt regulatorset från samma e-handlare som du beställer grillen från. Detta set kostar inte mer än 200 – 400 kronor beroende på märke. Denna regulator ska sitta mellan gasoltuben och grillen, den är dessutom väldigt enkelt att montera.

Tips för säkrare grillning med gasol

Det finns ett par saker man bör tänka på när man grillar med gasol och det är rent allmänna tips då det är gas vi grillar med. Förutom lagarna kring eldningsförbud så finns det lite säkerhetstänk som kan vara bra att fundera över vilket vi listar nedan.

Säkerställ alltid att det är tillåtet att grilla med gasol där du har utrustningen. Bor du t.ex. i lägenhet så är det inte säkert det är tillåtet att grilla med gasolgrill på balkongen eller trädgården. Kolla alltid upp reglerna innan du köper hem din första gasolgrill.

Ett bra tips är att regelbundet kontrollera utrustningen. Framförallt den gummislang som går mellan regulator och själva gasolgrillen då denna kan torka ut. När denna slang torkar så bildas det sprickor där gasol kan läcka ut, vilket så klart kan vara farligt. Att kontrollera slangen bör vara en sak man gör regelbundet, speciellt inför varje säsong.

Det kan också vara en bra idé att inför säsongen att tryckkontrollera utrustningen eller ännu bättre köpa till en läckindikator.

Håll alltid slangen från gasoltuben till gasolgrillen borta från varma källor då den annars åldras betydligt snabbare av värme.

Skruva ventilen åt rätt håll så att det hålls tätt när du stänger av den.

Skulle det börja brinna utanför grillen så kan du enkelt stänga av ventilen direkt på gasoltuben och sedan kan du koncentrera dig på att släcka elden. Gasoltuben klarar av väldigt mycket värme under en längre tid så försök släcka elden ordentligt.

Som allt annat så tar det lite tid att få in alla moment, men som nybörjare så lär man sig snabbt om hur det ska handskas med gasoltuber och gasolgrillar. Ta ett steg åt gången och du har då snabbt lärt dig hur det går till.

Allmänna tips vid val av gasolgrill

Köp inte en gasolgrill av okänt märke

Köp inte en billig gasolgrill från något okänt märke från t.ex. någon lågprisbutikerna. En bra gasolgrill ska / kan man använda länge och det är inte ovanligt att dessa grillar håller långt längre än 10 år. Faktum är att Weber själva levererar 5-10 års fabriksgaranti på många av deras gasolgrillar och dess tillbehör.

Ett stort plus att välja en gasolgrill från t.ex. Landmann eller Weber är att det finns reservdelar att köpa om något skulle gå i sönder.

En annan sak eller skillnad mellan en billig och en fin gasolgrill är värmefördelningen. Det har visat sig så många gånger i olika test att värmefördelningen är riktigt dålig i många billiga modeller. Till och med hos kända märken så finns där stora problem med detta.

I ett av testen så testade de Biltemas gasolgrill som hade enorma problem med att ens få upp temperaturen i grillen och nådde endast en topptemperatur på 190 grader. En låg temperatur som man inte kan grilla med överhuvudtaget. Andra modeller har problemet att det endast finns gått om värme i mitten av grillytan eller på kanterna.

Ska du köpa en gasolgrill så köp något som har fått bra i de olika testerna, tycker du det är för dyrt så kör med kolgrillen tillsvidare och sätt undan pengar i stället. Det är tyvärr som natt och dag när det gäller vissa gasolgrillar. Att bjuda på ojämnt grillade köttbitar är inget kul direkt och i värsta fall blir någon sjuk.

Gör dig en tjänst och investera i något bra som kommer hålla under väldigt lång tid. 10 – 20 år med en gasolgrill som man sköter om är inget ovanligt direkt.


Vanliga frågor om gasolgrillar

 1. Hur tänder man en gasolgrill?
 2. Vilken gasolgrill bör man köpa?
 3. Hur grilla med gasolgrill?
 4. Varför gasolgrill?
 5. Hur varm blir en gasolgrill?
 6. Hur länge räcker gasolgrill?
 7. Vilken gasolgrill är bäst?

Hur tänder man en gasolgrill?

Att tända en gasolgrill varierar lite beroende på vilken teknik som används. Billigare gasolgrillar har oftast en så kallad piezotändning vilket är en knapp eller spak som skapar en gnista med hjälp av ett tändstift. Finare gasolgrillar har oftast elektronisk tändare som drivs med hjälp av ett par batterier för att skapa gnista. 

Det är bara att vrida på gasen och sedan prova tända på med den tändanordning som finns på modellen.

Vilken gasolgrill bör man köpa?

När det gäller gasolgrillar så kostar dessa oftast betydligt mer än en traditionell kolgrill och därför kan det vara värt att investera i något som håller länge. Weber gasolgrillar är oftast lite dyrare men är också kända för att hålla väldigt länge. Upp till 10 år eller längre är inte alls ovanligt.

Men plånboken styr lite vad du kan köpa men det finns billigare gasolgrillar som också presterar och håller bra. Någonstans kring 5 000 kronor borde räcka för att köpa en bra gasolgrill som håller länge. Ett exempel är Weber Spirit II E-310 GBS som är en utmärkt gasolgrill med 10 års garantitid.

Hur grilla med gasolgrill?

Precis som med en kolgrill kan du antingen välja att grilla direkt eller indirekt. Fördelen med gasolgrillen är att du snabbt kan reglera värmen där du grillar vilket är lite svårare med kolgrillen. För att få grillsmak behöver du grilla direkt ovanför en brännare så att fettet kan förbrännas och skapa grillsmak, men detsamma gäller även för kolgrillar.

Ett tips för att lyckas med köttet är att grilla med direkt värme i början och vända steken efter en stund. När väl köttet har fått färg kan du gå över till indirekt 10-20 minuter innan servering för att låta kött nå rätt temperatur.

Varför gasolgrill?

Det bästa med en gasolgrill är möjligheten att snabbt komma igång med själva grillningen och oftast tar det inte mer än några minuter innan du kan slänga på köttet. Med en kolgrill tar det oftast 30 minuter eller längre för att komma igång, vilket innebär att grillning efter jobbet oftast inte är ett alternativ.

Många hävdar också att gasolgrillen inte ger någon grillsmak men då grillar de inte på rätt sätt. Grillar du på en kolgrill med indirekt värme så får du inte heller någon grillsmak och det fungerar precis likadant på en gasolgrill. För att kunna få grillsmak så behöver köttet droppa ner saft och fett ner på kolen eller brännarna.

Gasolgrill passar dig som vill grilla ofta och som har tröttnat på hela tiden förbereda grillningen med att tända på kolen med mera.

Hur varm blir en gasolgrill?

En kraftfull gasolgrill kan oftast nå upp till 300 grader beroende på hur vädret ser ut men över 200 grader anses vara alldeles för mycket. En bra grilltemperatur ligger någonstans mellan 100 till 150 grader för direkt grillning men givetvis kan högre temperaturer vara fördelaktigt för att snabbt värma upp grillen.

Hur länge räcker gasolgrill?

Livslängden på en gasolgrill varierar från märke till märke, men det är inte ovanligt med 10 år eller mer med modeller från t.ex. Weber eller liknande premiummärken. När det gäller gasoltub så brukar en sådan klarar sig ungefär en säsong beroende på hur mycket du grillar.

Vilken gasolgrill är bäst?

De flesta experter är överens om att Weber gasolgrillar är de bästa på marknaden gällande kvalité och prestanda. Weber fortsätter att ligga i topp år efter år när oberoende bäst i test testar gasolgrillar, men de har också ett premiumpris. Broil King har också ett par modeller som presterar i toppen så som t.ex. Broil King Baron 490, Broil King Gem 320, Broil King Baron 340 med mera.

Men de flesta är överens om att Webers klassiska modeller som t.ex. Weber Genesis II E-310 GBS , Weber Spirit II E-310 GBS och Weber Q3200 är några av de bästa gasolgrillarna just nu.


Så valde vi ut bästa gasolgrill till vårt bäst i test

Bästa gasolgrillen 2023Varje år inför våren så går vi igenom ett stort antal olika modeller för att se vilka som är mest populära. Vi kollar också igenom kundrecensioner för att se om förra årets modeller fortfarande presterar i linje med vad oberoende tester säger. Det är inte helt ovanligt att produkter presterar bra i oberoende test men som sedan inte alls levererar i kvalitet eller prestanda när väl slutanvändaren får testa gasolgrillen.

När det gäller antal oberoende test så finns det ett enormt urval och som så klart underlättar vårt arbete med att sammanställa vårt bäst i test. Även kundrecensioner har varit en viktig parameter för att hitta de bästa modeller, då vi tror att en kombination av testresultat och kundomdöme ger en rättvisare bild.

I just detta test så har vi valt att inte lägga så mycket tyngd när det gäller pris. Gasolgrill är en relativt dyr investering och tyvärr så presterar inte billiga gasolgrillar så bra i både grillning och hållbarhet. Att lägga 3 000 kronor på en gasolgrill som rostar i sönder på ett par säsonger är inget vi vill uppmuntra. Talesättet ”Du får vad du betalar för” stämmer in på gasolgrillar väldigt väl.

Gasolgrillar som t.ex. Weber Genesis E-325s, Weber Genesis II E-310 GBS, Weber Spirit II E-310 GBS och Weber Q3200 presterar i topp i flera stora oberoende tester. Men något som också utmärker gasolgrillar från Weber är kundrecensioner. Oftast när vi läser kundomdömen på märken som t.ex. Landmann eller Bluegaz så hittar vi alltid någon eller några kunder som klagar över kvalitén. Men när det gäller Weber så finns där knappt några. Weber har också upp till 10 års garanti på sina gasolgrillar vilket säger en hel del om deras byggkvalité.

Uppdatering sommaren 2023 – Vi har utsett en ny modell till bästa gasolgrill vilket tillslut hamna på den nya Weber Genesis E-325s. Den är en fantastisk uppgradering på den prisbelönta Genesis serien med en rad olika förbättringar. Bland annat större brynzon, grillyta, varmhållningsgaller och förbättrat fettuppsamlingsystem. Detta är enligt oss den bästa gasolgrillen just nu, trots att prislappen är något högre än tidigare versioner.

Weber Genesis II E-310 GBS tappar därmed utmärkelsen bäst i test då serien helt enkelt har utgått från tillverkaren. Men baserat på testresultat, kundrecensioner och pris kan det vara värt att försöka fynda denna modell nu när den säljs ut. Men tyvärr är modellen slut i lager hos de flesta butiker.

Nytt bästa budgetval hamna på Weber Spirit II E-210 som snabbt har blivit en favorit hos många konsumenter. En prispressad Weber-grill som levererar topprestanda. Däremot kommer Spirit E315 GBS troligtvis ta över den rollen.

Källor

Vi Menn

Norska tidningen Vi Menn skapade ett väldigt utförligt test på gasolgrillar som kostade under 5000 norska kronor. Några av de saker de tittade på i testet var bland annat gasolgrillen utförande / användarvänlighet, men också resultatet på grillningen. Några av de gasolgrillar som testades var Landmann Spirit Classic, Landmann Avalon 4.1, Futur Trio De Luxe, Beef Eater Discovery 900, Eva Trio, Weber Q300, Outdoor Chef Ascona 570.

Flera av de grillar som testades gav ett ganska tvivelaktigt grillresultat och överlag var det Landmann samt Weber som presterade bäst. Men även modeller som Eva Trio och Outdoor Chef lyckades kamma hem toppoäng. Bäst i test vinnaren blev Landmann Avalon som lyckades kamma hem högsta betyget. Även Weber Performer lyckades få toppbetyget på 6 poäng och Weber Q300 lyckades få 5 av 6. Weber Q300 är föregångaren till dagens Q3000 och Q3200. Vi Menn.

GEAR

Danska tidningen GEAR gjorde ett stort test av gasolgrillar redan maj 2010 och några av de gasolgrillar som testades var Landmann Avalon 4.1 12792 samt Dancook 6000. Bäst i test blev Landmann Avalon som nästan lyckades kamma hem 5 av 6 möjliga poäng. GEAR.

Svenska Testfakta

Testfakta utförde ett test på gasolgrillar våren 2018 där de testa bland annat värmeegenskaper, rosttålighet, gasolförbrukning med mera. Modeller som testades var:

 • Weber Genesis II E-310
 • Grillstar (Bauhaus) Brisbane 4B
 • Broil King Baron 490
 • Nordic Season Edison 3+1
 • Rusta Excellence 4 +1 brännare
 • Landmann Milton 4.1

Både Grillstar Brisbane 4B och Weber Genesis II E-310 presterade på topp medans de andra föll bakom ganska mycket. Flera modeller var svåra att rengöra medans andra hade sämre värmeegenskaper. Testvinnare blev Weber Genesis II E-310 med ett toppbetyg på 4,5 av 5,0. Läs hela testet här.

Svenska Bäst i Test 2018

Den svenska testsidan Bäst i Test har samlat ihop och testat ett stort antal olika gasolgrillar. De har bland annat tittat närmare på kvalitet, konstruktion och design, funktioner med mera. Modeller som testades var bland annat:

 • Weber Q 3200
 • Bluegaz Z-1
 • Broil King CROWN 320
 • Landmann 12792 Flatbed Avalon
 • Barbecook Brahma 5.2
 • Weber Spirit E-310 Classic
 • Futur Trio Inox
 • Grillchef 12736 by Landmann

Testvinnare för 2018 blev Bluegaz Z-1 och på andraplats hamnade den populära Weber Q3200. Vi känner däremot att deras test saknar alldeles för många viktiga modeller som är populära. Många modeller är dessutom ganska gamla men förhoppningsvis uppdaterar de sitt test inför 2020. Hela testet hittar du här.

Norska TV2

April 2016 så sände norska TV2 programmet TV2 hjelper deg som testade 6 stycken olika grillar, tre vanliga kolgrillar och sedan 3 stycken gasolgrillar. En kolgrill och en gasolgrill kom från ett och samma märke d.v.s Weber, Landmann och Biltema. Något som testet visade direkt var att Biltemas gasolgrill inte alls levde upp till de förväntningar som fanns.

Biltemas gasolgrill hade stora problem med att komma upp i värme och nådde endast en topptemperatur på 190 grader, vilket är en ganska låg temperatur för en gasolgrill eller en grill överhuvudtaget. Enligt grillmästaren Sylvia så går det knappt att kalla denna för grill överhuvudtaget.

Landmanns Triton PTS lyckades dock kamma hem en andra plats i detta bäst i test av gasolgrillar. Norska TV2.

Aftonbladet 2017

Våren 2017 så skapade Aftonbladet en artikel de kallar för Grillduellen där de testade två stycken olika märken av grillar och i detta test så testade de Weber Master Touch (kolgrill) mot Landmanns populära Triton PTS modell. De testade något som många har funderat länge över och det är skillnaden mellan kolgrillat och kött som är grillat över gasol.

Vilken är egentligen bäst?. Testet eller matchen slutade med att kolgrillen Master Touch från Weber vann duellen på 40 poäng, men Landmann Triton lyckades ändå kamma hem hela 38 poäng.

Norska Klikk

Norska tidningen Klikk gjorde ett ordentligt test på 9 stycken olika gasolgrillar och några av de modeller som blev testade vart Weber Q3000, Futur Vanilla, Nordic Season Freemont, TravelQ 285, Invite Bluss, Landmann Falcon, Outdoor Chef Ascona, Nordic Season Premium Burbank och Sundwind Trend Style.

I deras test av medelstora gasolgrillar så slutade Weber Q3000 som testvinnare av flera anledningar. Men den största anledningen till att denna fantastiska gasolgrill var den jämna värmefördelningen. Dålig värmefördelning är ett relativt vanligt problem när det kommer till gasolgrillar och det är egentligen bara de bästa modellerna som har optimal värmefördelning. Bäst i test vinnaren är alltså Weber Q3000. Norska Klikk.


Utgångna eller borttagna modeller

Det finns olika anledningar till varför modeller hamnar här men oftast har gasolgrillen utgått från sortimentet. Eller så har modellen blivit ersatt av en bättre produkt när vi sammanställt testet.

Weber Genesis II E-310 GBS - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Weber Genesis II E-310 GBS bild Weber Genesis II E-310 GBS bild Weber Genesis II E-310 GBS bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test hos svenska Testfakta i deras test av gasolgrillar 2018
 • Bästa premium enligt Expressen 2020
 • 4,6 av 5 hos Amazon USA efter över 300 kundrecensioner
 • Toppbetyg hos svenska e-butiker från användare som testat

Weber hör ju till en av de bästa märkena när det gäller grillar och Weber Genesis II E-310 GBS är inget undantag. Gasolgrillen har bland annat tagit hem bäst i test när Testfakta testa gasolgrillar under 2018. Även kunderna verkar väldigt nöjda och i skrivandes stund så har modellen ett toppbetyg på 4,6 av 5 hos Amazon efter över 300 kundrecensioner.

Weber Genesis II E-310 GBS är gasolgrillens Rolls Royce och är utan tvekan en av marknadens bästa gasolgrillar. Weber är så pass säkra på sin gasolgrill att de lämnar 10 års garanti på modellen och dess olika komponenter.

Nyheter med den nya uppdaterade modellen

Bäst i test vinnaren Weber Genesis II ersätter den gamla Spirit Premium E-310 och med detta så medföljer där ett par ändringar på grillen. Bland annat så hamnar gasoltuben på sidan av gasolgrillen vilket är något som har efterfrågats väldigt länge.

Förutom att gasoltuben nu hamnar på sidan av gasolgrillen för att du slippa förvara tuben direkt på marken så har det bland annat gjorts ett par ändringar på grillocket. Förut på Spirit Premium E-310 så var grillocket lite trögt att öppna, men det har nu åtgärdats.

Weber Gensis II E-310 har fortfarande elektronisk tändning och har Webers GS4 High Performance Grill-system. I denna modell så används Webers GBS-galler och systemet är fullt kompatibelt med hela Webesr GBS-system. Weber Gasolgrillen är också 100% kompatibel med iGrill 3 termometer, där det också finns förvaring för denna termometer i sidobordet.

Något av det bästa med Weber Genesis II är den stora grillytan på 68 x 48 cm som ger stora möjligheter och måtten på hela grillen är mäter 74 x 137 x 114 cm. Detta innebär så klart att grillen väger en hel del och väger in på hela 61 kg.

Nu är det helt omöjligt att skriva ner allt denna gasolgrill har att erbjuda, men några av de saker som lyfter modellen extra är: BBQ System grillgaller, hopfällbart sidobord, inbyggda redskapskrokar, Tuck-Away värmehylla, Grease Management som tar hand om fettet så att det inte flammar upp, system för att motverka neddroppande fett på brännarrören och mycket mer.

Favorizer stänger för bättre grillsmak

Ett roligt namn på en ganska enkel men smart teknik. Ovanför varje brännare på bäst i test vinnaren så finns det stänger som är vinklade som ett V och detta är för att skydda brännarna, men också för att förbättra tekniken hur fett förångas.

Fett som förångas är det som sätter smak vid grillning och därför har Weber tagit fram en teknik som förbättrar detta. Samtidigt så skyddar dessa v-stänger alla brännare i gasolgrillen och är något som har testats under lång tid.

Vill du komma undan lite billigare men samtidigt få ungefär samma grill kan vi rekommendera Spirit-versionen som heter Weber Spirit II E-310. Det är en budgetvariant av Genesis II E-310 som har liknande egenskaper och funktioner.

 • Skäl att köpa
 • Flerfaldig bäst i test vinnare i flera oberoende test av gasolgrillar
 • Toppbetyg från vanliga kundomdömen
 • Eget system som tar hand om fett så att det inte kan flammar upp
 • Grillgaller av gjutjärn
 • 2 arbetsbord varv det ena är fällbart
 • Kompatibel med iGrill 3 termometer och app
 • 4 hjul varav två är låsbara för enklare förflyttning
 • 10 års garanti på de flesta delar som brännare, aluminiumdelar och 2-5 år på grillgaller
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Grillyta68 x 48 cm
Antal brännare3 st
Mått1 370 × 1 140 × 740 mm
Typ av tändningElektrisk tändning
Vikt56.82 kg
Plats för GAS-flaskaJa

Landmann Triton PTS 3.0 - Bra budgetval

Landmann Triton PTS 3.0 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter 20 kundrecensioner.
 • Toppbetyg hos de flesta svenska e-butiker.
 • Näst bäst hos norska TV2.
 • Näst bäst i svenska Aftonbladet när de testar Weber mot Landmann.

Vår tidigare bäst i test vinnare blev Landmann Triton 3.0 som placerat sig väldigt bra i oberoende test. I många test så har denna gasolgrill precis snubblat på mållinjen och oftast hamnat endast några poäng bakom testvinnaren.

Gasolgrillen Landmann Triton PTS 3.0 presterar bland annat i topp i många oberoende test och säljs till ett väldigt bra pris. D.v.s. ett bra budgetval. Däremot har det börjat dyka upp kundrecensioner som säger att gasolgrillen ganska snabbt kan börja rosta vilket drar ner vårt betyg på modellen.

Lagom stor modell för 10 personer

Storleken på 3.0 räknas som medel och är tillräckligt stor för att grilla till 10 personer, alltså fullt tillräckligt för de flesta familjer. Grillytan som erbjuds är 65 x 44 cm och är tillverkat av kraftigt gjutjärn som ger en gedigen känsla av kvalité.

Gjutjärnsgaller ger också hög stabilitet om du gillar att grilla tyngre köttbitar. Du behöver alltså inte var rädd för att gallret flexar. En annan väldigt stor fördel med att använda grillgaller av gjutjärn är att värmefördelningen blir jämnare och du behöver inte vara orolig för plötsliga värmeförändringar.

Före detta bäst i test vinnaren Triton 3.0 använder också Landmanns senaste värmesystem som de kallar för PTS (Power Thermal Spreading). Deras värmesystem ger en betydligt effektivare och jämnare värmefördelning över hela grillytan. En jämn värmefördelning är något som många gasolgrillar har problem med och faktum är att även många kända märken har detta problem.

Landmanns nya PTS-värmesystem ger en avsevärd förbättring med värmeutveckling men också värmefördelning, vilket också gör det roligare att grilla. Det blir dessutom enklare att lyckas med själva grillningen.

En genomtänkt och välplanerad gasolgrill

En vanlig kommentar kring denna testvinnare är att gasolgrillen har en väldigt välplanerat, men också en genomtänkt utförande. Där finns många små detaljer som förbättrar gasolgrillen avsevärt och det är oftast de små detaljer som förbättrar produkter rent generellt.

I denna modellen hittar du tre stycken rostfria brännare som klarar av att värma upp på bara några minuter. De är också individuellt justerbara genom de reglage som sitter på framsidan.

Ett annat stort plus är de stora sidoborden på båda sidorna och under dessa hittar du flera krokar där du kan hänga diverse olika grillverktyg som stålborste, grilltång med mera.

Vissa kundomdömen säger att modellen inte riktigt levererar i kvalité då vissa delar kan börja rosta så som t.ex. skruvar. 

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg oberoende test av gasolgrillar
 • Normalstor grillyta på 65 x 44 cm. Optimalt för grillning upp till 12 personer
 • Grillgallret är tillverkat av riktigt gjutjärn för bästa värmeledning
 • 3 st brännare som kan justeras individuellt genom värmereglagen på framsidan
 • Två stora sidobord på båda sidor av gasolgrillen
 • Unikt värmesystem PTS som ger en betydligt bättre och jämnare värmefördelning
 • Ett dubbellock som isolerar värmen på ett effektivt sätt
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt
Grillyta65 x 44 cm
Antal brännare3 st
Mått1 400 × 1 200 × 550 mm
Typ av tändningPiezotändning
Vikt55.0 kg