bästa sovsäcken för vandring, camping och fjällvandring

Bästa sovsäckarna 2023

En bra eller dålig sovsäck kan avgöra om vandringen eller utflykten blir lyckad eller inte. Även under kortare vandringar över 2-3 dagar så är det viktigt att få den viktiga sömnen för att kunna återhämta sig inför nästa dag. Skillnaden i pris på sovsäckar varierar något enormt och allt kommer ner till vad du kommer använda sovsäcken till. Ska du t.ex. bestiga Mount Everest så är denna köpguide inte tillräcklig. Letar du däremot efter en sovsäck till vanligt friluftsliv, trekking, fjällvandring, tälta, paddla eller liknande så kan du fortsätta läsa.

Mycket hänger på hur du kommer sova ute i vildmarken. Kommer du sova i tält eller kommer du sova under bar himmel?. Ska du t.ex. sova under bar himmel så ställs det högre krav på material och de temperaturgränser som är satta på sovsäcken. Passa på att läsa våra allmänna guider om skillnaden på isoleringsmaterialen syntet/dun och också de temperaturangivelser som finns.

Vår sammanställning över bästa sovsäckar är baserat på oberoende testkällor, produktrecensioner, kundrecensioner. Men också egenskaper, funktioner samt pris har varit en avgörande faktor.

Senast uppdaterad Juni 2022

Sea to Summit Spark SPI - Bästa sovsäcken

Bästa valet
Sea to Summit Spark SPI bild 1Sea to Summit Spark SPI bild 2
ButikPris
3368:-Besök
3942:-Besök
3942:-Besök
3942:-Besök
 • Vann utmärkelsen "Bästa ultralätta sovsäck" av T3
 • 4,5 av 5 stjärnor när OutdoorGearLab recensera sovsäcken 2019
 • Toppbetyg från svenska konsumenter som testat sovsäcken

Vart vi än vänder oss så har både konsumenter och testpaneler nästan bara positiva saker att säga om sovsäcken. Positiva egenskaper som nämns är den extremt låga vikten, antibakteriella egenskaper, kvalitet och RDS certifierat dun.

Sommarsovsäck som är lätt som en fjäder

Värdesätter du låg vikt så är dunsovsäcken Sea to Summit Spark SPI utan tvekan en av marknadens lättaste sovsäckar. Med en vikt på endast 385 gram gör denna sovsäck lämplig till en rad olika äventyr och aktiviteter. Så länge äventyret utspelar sig under vår och sommarhalvåret passar den till allt från backpacking, cykeläventyr och vandringar. 

Detta är däremot ingen sovsäck för tidig vår om du bor i norra delarna av Sverige och speciellt inte om vädret riskerar att slå om till det kalla. Sea to Summit Spark SPI ger bäst värmekomfort vid +9°C och som minst +5°C. Vid extrema förhållanden klarar den av -9°C men är definitivt något man gärna undviker. Dessa värden är avsedd för män.

Yttermaterialet är klassiskt nylon som är behandlat för bättre vattenavvisande egenskaper och så att dunet skyddas mot fukt samt kondens. Majoriteten av fyllningen är RDS certifierat ULTRA-DRY dun (90%) som har full spårbarhet och säkerställler att djuren har behandlats väl. Det är tack vare både gåsdun och noggrant val av material som kan skapa den här typen av ultralätta sovsäckar.

Vem bör köpa Sea to Summit Spark SPI? Detta är en utomordentlig sovsäck i toppklass som blir en utmärkt följeslagare för olika långdistansturer där vikt och packvolym ligger i fokus. Allt från vanliga vandringar till äventyr med cykel. Sea to Summit Spark SPI är däremot begränsad när det gäller kalla temperaturer och därför fungerar den bäst under vår, sommar samt tidig höst. Bonusen är etiskt och högkvalitativt framställt dun. Baserat på egenskaper, funktioner, pris och oberoende tester så vinner Sea to Summit Spark SPI vår utmärkelse "Bästa sovsäcken.

 • Skäl att köpa
 • Storleken large (198 cm)
 • Ultralätt sovsäck på endast 385 gram
 • RDS certifierat gåsdun som motverkar fukta
 • Mumie design för bättre komfort och effektiv isolering
 • Modellen har uppdaterats med extra utrymme för axlar och höfter
 • Komforttemperatur: 9 °C
 • Temperaturgräns: 5 °C
 • Extremtemperatur: -9 °C
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Urberg G5 3-season - Bästa budgetval

Bästa budgetval
Urberg G5 3-season bild 1Urberg G5 3-season bild 2Urberg G5 3-season bild 3
ButikPris
895:-Besök
 • 4,5 av 5 stjärnor hos Outnorth från över 300 kundrecensioner

Tittar vi hos Outnorth som är den enda försäljaren av sovsäckar från Urberg så har G5 närmare fått toppbetyg. Även barnsovsäcken har fått toppbetyget 4,5 av 5 stjärnor efter över 70 kundrecensioner.

Bästa 3-säsongssovsäcken för sitt pris

Det är väldigt få 3-säsongssovsäckar i denna prisklass som har så bra kundomdömen som Urberg G5. Det är en mycket populär sovsäck som finns i flertalet olika storlekar och även som barnsovsäck för barn upp till 150 cm. Modellen finns som LONG (max 205 cm), REGULAR (185 cm) och SHORT (170 cm).

Urberg G5 är en mumieformad sovsäck med flera intressanta egenskaper och funktioner. Om vi börjar med termperaturgränser så ska sovsäcken klara extremtemperaturer ner till -26 grader och har en komforttemperatur på -8,5 grader för herrar. För damer är det -2,3 celsius. Detta innebär att sovsäcken lämpar sig bäst till temperaturer mellan +5 och -10 ºC d.v.s. vår, sommar och höst.

När det gäller fyllning och yttermaterial så har sovsäcken allt vad vi förväntar oss av en lite dyrare modell. Yttermaterialet är förstärkt polyester som motverkar yttre påverkan och som också har fluorkarbonfri impregnering. Fyllningen är också syntetisk med 7-hole Hollowfiber.

Tittar vi på funktioner så är bland annat huvan justerbar och dragkedjan har egen foderkanal för att motverka värmeförlust. Dragkedjan är också tvåvägs YKK. När det gäller vikt så hamnar den strax över 1970 gram och har en packstorlek på 36 x 28 cm. Är det långa vandringar så kan detta så klart vara ett problem men för vanliga övernattningar i naturen är Urberg G5 3-season en utmärkt sovsäck.

Vem bör köpa Urberg G5 3-season? Med tanke på pris, egenskaper och funktioner så är Urberg G5 utan tvekan en av marknadens mest prisvärda sovsäckar. Den klarar också av relativt låga temperaturer men har samtidigt bra med ventilationsmöjligheter. Baserat på detta och alla kundrecensioner så vinner modellen vår utmärkelse bästa budgetval.

 • Skäl att köpa
 • Prisvärd 3-säsongssovsäck i flera olika storlekar, finns även som barnsovsäck
 • Perfekt sovsäck för vår, sommar och höst, (+5 till -10ºC)
 • Goda ventilationsmöjligheter
 • Fluorkarbonfri impregnering av materialet
 • Hängöglor vid fotändan för att hänga upp sovsäcken för luftning
 • Testad enligt EN 13537
 • Vikt 1974 gram
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Marmot Never Summer - För kalla temperaturer

Marmot Never Summer bild 1Marmot Never Summer bild 2
ButikPris
3421:-Besök
 • 4 av 5 stjärnor när OutdoorGearLab testa sovsäcken 2021
 • Toppbetyg hos Outdoorexperten från kunder som testat Marmot Never Summer
 • Toppbetyg hos Utsidan.se från flera friluftspersoner
 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon USA efter över 40 kundrecensioner

Marmot Never Summer är en mycket populär sovsäck som håller värmen bra även när det är låga temperaturer. OutdoorGearLab gav sovsäcken 4 av 5 stjärnor och även vanliga konsumenter i Sverige samt utomlands har satt toppbetyg på modellen.

Varm vintersovsäck med dun för tuffa förhållanden

Marmot Never Summer är en utmärkt sovsäck för tuffa vinterförhållanden och läser vi kundrecensioner så har många personer testat sovsäcken ner till -20 grader utan problem. Den håller som sagt värmen väldigt bra och fungerar även bra till temperaturer strax över 0 grader. Är du en frusen person eller ska övernatta under kallare dagar så kan Marmot Never Summer vara det bästa valet. Det är däremot ingen sovsäck för sommaren.

Sovsäcken har fantastisk isoleringsförmåga med certifierat dun och som också är specialbehandlat för bättre vattenresistens. Yttermaterialet är av högkvalitativt nylon som både är lättvikt och förstärkt så att materialet inte är lika känsligt för yttre påverkan. Dessutom har dunkanalerna stretchmaterial så att sovsäcken håller längre.

Vad har då Marmot Never Summer för temperaturgränser? För extremlägen klarar den ner till -42 grader, lägre -20 och komfortabelt 12,5 grader. Perfekt sovsäck för tidig vår, sen höst och så klart för vintertältning.

(Comfort): - 12.5 grader
(Lower Limit): - 20.4 grader
(Extreme): - 42.4 grader

I den nedre delen har den en designad fotbox som är specialanpassad för bättre värmehållning och dessutom ett fack för fotvärmare. Trots att sovsäcken är väldigt varm så har den ändå en väldigt låg vikt på bara 1450 gram.

Vem bör köpa Marmot Never Summer? Detta är utan tvekan en av marknadens bästa sovsäckar för kallare tältnätter. Det behöver nödvändigtvis inte vara mitt i vintern utan passar även bra till tidiga perioder under vår och höst. Givetvis har destination betydelse och ska du fjällvandra så är sovsäcken mer än utmärkt till detta även sent på våren.

 • Skäl att köpa
 • Varm sovsäck med certifierad dun som också är behandlat för att motstå vatten
 • Klarar temperaturer ner till -20 grader utan problem
 • Lågt vikt på 1450 gram
 • Ordentlig fotbox som håller värmen
 • Hellång dragkedja för bättre ventilationsmöjligheter
 • Tåligt yttermaterial med nylon ripstop
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Mammut Nordic OTI 3-Season (195cm) - Prisvärd och låg vikt

Mammut Nordic OTI 3-Season (195cm) bild 1
ButikPris
1295:-Besök
1300:-Besök
1300:-Besök
 • Toppbetyg bland kundrecensioner

Det är kanske ingen hemlighet att Mammut är en av de mest populära och bästa tillverkare av sovsäckar. Mammut har satsat väldigt brett när det kommer till olika modeller av sovsäckar. Sovsäcken är väldigt populär och räknas som en storsäljare för personer som vill ha en bra allround sovsäck.

Lågt pris med fantastiska värmeegenskaper

Det är långt ifrån alla personer som jagar sovsäckar som kostar långt över tusenlappen och det är också långt ifrån alla personer som behöver en dyr sovsäck för lättare äventyr. Denna 3-säsongssovsäck från Mammut är ett väldigt bra alternativ för de som vill använda en sovsäcken ett par gånger per år för lättare friluftsliv.

Men låt inte det låga priset lura dig, denna helsyntetiska sovsäck erbjuder väldigt bra temperaturgränser som de flesta nog kan nöja sig med under vår, sommar och höst.

Mammut Nordic OTI 3-season är godkänd enligt standarden EN 13537

Komforttemperatur (Comfort Limit kvinna) 5 °C
Lägsta temperatur (Lower Limit Man) 0 °C
Extremtemperatur (Extreme Kvinna) -15 °C

En prisvärd sovsäck som erbjuder fantastiska värmeegenskaper för en billig peng och passar framförallt personer som vill komma över en bra generell sovsäck. Nu skulle man kunna tro att vikten påverkas avsevärt på grund av det billiga priset, men så är inte fallet och sovsäcken väger endast in på 1350 gram.

Faktum är att den 300 gram lättare än bäst i test vinnaren och behöver du inte en sovsäck som klarar lägre temperaturer så fungerar denna sovsäcken minst lika bra som testvinnaren.

Isoleringen som används är samma som i testvinnaren d.v.s. Ajungilak OTI Element Material som är 100% polyester. Även yttermateraliet är av 100% polyester och insidan har ett väldigt mjukt foder som är extra lätt emot huden.

 • Skäl att köpa
 • Grymma temperaturgränser för sitt låga pris
 • Låg vikt på 1350 gram
 • Passar till vår, sommar och höst
 • Dragkedja för hela längden
 • Syntetiskt isoleringsmaterial
 • Unisex
 • Värmekrage
 • Passar perfekt till personer som gillar trekking, friluftsliv och vandringar
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Haglöfs L.I.M Down +1 (195cm) - Låg vikt med dun

Haglöfs L.I.M Down +1 (195cm) bild 1
ButikPris
3995:-Besök
 • 80 av 10 hos brittiska Grough
 • Rekommenderas av SingleTrackWorld.com
 • 85 av 10 hos norska testsidan Test.no

För den som verkligen jagar låg vikt för att kunna vandra långt samt få plats med all packning så är Haglöfs storsäljare L.I.M Down +1 en av de bästa dunsovsäckarna på marknaden. Likt vår bäst i test vinnare så har även denna sovsäck tagit hem flera toppbetyg, men också blivit testvinnare.

Storsäljaren från Haglövs är godkänd för vår, sommar och höst med temperaturgränser ner till +6°C för kvinnor. Detta till en väldigt låg vikt som endast väger in på 473 gram och tar väldigt lite plats när den är nerpackad.

Mumieformad dunsovsäck med väldigt låg vikt

Den låga vikten på 473 gram gör att denna dunsovsäck lämpar sig extremt bra till äventyr där vikten är ett stort problem. Att börja sitt äventyr med alldeles för tung packning är något som ingen person  uppskattar och vanligtvis så känner man av detta väldigt snabbt.

Att packa lätt inför äventyret är en konst och oftast tar det ett par gånger innan man börjar få känn för vad man verkligen behöver ta med sig på äventyret. Sovsäcken kan däremot aldrig väljas bort om man ska övernatta och därför är det i vissa fall extra viktigt att kunna spara in så mycket som möjligt på sovsäcken i form av vikt.

Kan man t.ex. spara 500 gram på att byta sovsäck så gör det avsevärd skillnad om man ska vandra längre sträckor eller så får man plats till något annat som gärna vill ta med sig.

Temperaturgränser för Haglöfs L.I.M Down +1 (195cm)

Komforttemperatur (Comfort Limit kvinna) 6°C
Lägsta temperatur (Lower Limit Man) +1°C
Extremtemperatur (Extreme Kvinna) -13°C

Trots sin låga vikt på 473 gram så ger denna lågvikts sovsäck fantastiska temperaturgränser, tack vare det gåsdun som används i isoleringen. Fyllning d.v.s. gåsdunet är godkänt och godkänt enligt Bluesign-certificering 90/10. Om du letar efter dunsovsäckar så är detta en miljöcertifiering som man bör kolla efter så att man är säker på att det dun som används kommer från pålitliga källor.

Sovsäcken är typiskt mumieformad och saknar dragkedja för att minimera vikten ytterligare, men trots detta så är det väldigt enkelt att komma ner i sovsäcken. Haglöf-sovsäcken har en öppning i fotändan så att du kan lufta enkelt vid behov och du kan även dra upp sovsäcken för att kunna röra dig runt om så behövs. Så klart kan denna öppning stängas ordentligt med det snöre som sitter nertill.

 • Skäl att köpa
 • Väldigt bra temperaturgränser i förhållande till vikt
 • Sovsäcken väger in på 473 gram
 • Isoleringsmaterial av gåsdun som är miljöcertifierad
 • Öppning i fotänden för att enkelt kunna vädra när som helst. Öppningen gör det också möjligt att vandra omkring med sin sovsäck utan att behövs krypa ur den. Öppningen kan stängas ordentlig
 • Unisex
 • Saknar dragkedja för att får ner vikten
 • Ordentlig huva upptill på sovsäcken
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Mammut Kompakt MTI 3-​season (195cm) - Toppbetyg

Mammut Kompakt MTI 3-​season (195cm) bild 1
ButikPris
2195:-Besök
 • Toppbetyg bland de flesta kundrecensioner
 • 4 av 5 när brittiska The Telegraph gjorde ett stort test av sovsäckar

Mammut Kompakt MTI 3-season från märket Mammut är en väldigt populär sovsäck som har fått toppbetyg i flera stora tester på nätet och modellen har även fått väldigt bra kundrecensioner. I de flesta test så har det visat sig att Mammut-sovsäcken har liknande egenskaper som betydligt dyrare sovsäckar och presterar ungefär likvärt med modeller som kostar tre gånger så mycket.

En sovsäck som är perfekt för den som älskar äventyr under vår, sommar och höst. Passar nybörjare inom friluftsliv, men också personer som gör längre äventyr som fjällvandringar eller andra resor där det ställs höga krav på utrustningen.

Helsyntetisk sovsäck för vår, sommar och höst

Mammut MTI 3-säsongssovsäck använder syntetiskt isoleringsmaterial som kallas för Ajungilak MTI Pro som har flera väldigt goda egenskaper. Bland annat ger det en förstklassig isoleringsförmåga och är också väldigt lätt jämfört med andra typer av isoleringsmaterial.

Ger extremt bra med värme i förhållande till den låga vikten på 1650 gram för 195 cm modellen. Tidigare bäst i test vinnaren finns i tre olika längder på 210, 195, 180 cm och även en kortare modell för kvinnor på 170 cm.

Sovsäcken är bäst i sin klass när det gäller isoleringsförmåga och minimal packstorlek. Mammut sovsäcken har en specialanpassa fotbox som isolerar extra då det oftast är där som man börjar frysa.

Mammut Kompact 3-season är godkänd enligt standarden EN 13537

Komforttemperatur (Comfort Limit kvinna) 2 °C
Lägsta temperatur (Lower Limit Man) -4 °C
Extremtemperatur (Extreme Kvinna) -21 °C

Lite kort om dessa temperaturgränser så innebär det att en kvinna kan sova komfortabelt kring 2 °C och för män är det -4 °C. Extremtemperaturen avser den lägsta temperaturen för kvinnor vid överlevnad om något hemskt skulle hända.

Är du ute efter en allround sovsäck som passar nybörjare och experter inom fjällvandring så är detta den bästa sovsäcken för en relativt låg summa pengar. Sovsäcken presterar i test ungefär som sovsäckar som kostar det tredubbla.

 • Skäl att köpa
 • Fantastiska isoleringsegenskaper med lågt vikt på 1650 gram för 195 cm modellen
 • Passar vår, sommar och höst. Allt över 0 grader är komfortabelt för kvinnor och män
 • Dragkedja som är hellång
 • Syntetiskt isoleringsmaterial i toppklass
 • Modellen har värmekrage
 • Extra isolering i fotboxen
 • Unisex modell
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Lite kort om temperaturgränser

Temperaturgränser sovsäckar EN 13537Det kan kanske kännas lite rörigt kring den standard som har införts för att mäta temperaturgränser på sovsäckar, men det är enklare än vad du tror. Standarden vi pratar om är EN-13537 som talar om vilka temperaturgränser som gäller på sovsäcken för både kvinnor och män. Standarden kom till redan 2005 och har sedan dess blivit den mest vanliga i världen och nästan alla tillverkare använder denna idag.

Komforttemperatur (kvinna)

En-13537 berättar om tre olika temperaturgränser på en sovsäck där den första är komforttemperatur för kvinnor d.v.s. den lägsta temperaturen innan sovsäcken blir obekväm för en kvinna. Lower Limit som det oftast kallas för i många sammanhang.

Lägsta komforttemperatur (man)

Lower Limit är den andra siffran i standarden och denna talar om vad den lägsta komforttemperaturen på sovsäcken är för män. Denna siffra är alltid lägre än den första för kvinnor då män klarar av temperaturer bättre innan de börjar frysa.

Extremtemperatur (kvinna)

Den sista siffran i standaren avser den lägsta temperaturen för överlevnad för kvinnor om något hemskt skulle hända. Anledningen till varför den sista temperaturgränsen avser endast kvinnor är för att om en kvinna kan överleva den nämnda temperaturen så kan även en man göra det.

En fjärde temperatur?

Om du ser att det finns en fjärde siffra i benämningen / standarden så är det Upper Limit som berättar när det blir alldeles för svettigt att ligga i sovsäcken. Denna maxtemperatur används väldigt sällan och det är oftast endast de tre första värdena som anges vid en produktbeskrivning.

Ett exempel på hur det kan se ut när standarden används

Om du t.ex är inne på en nätbutik för att titta på sovsäckar så hittar du oftast ett värde som anges ungefär som EN 13537 -3°C/-7°C/-26°C. Dessa temperaturangivelser beskriver först den lägsta komforttemperaturen för kvinnor, sedan den lägsta för män och den sista anger den lägsta överlevnadstemperaturen för kvinnor. Män kanske klarar något lägre temperatur, men detta anges inte.


Dun eller syntetiskt isoleringsmaterial?

Detta är kanske den mest vanliga frågan när det gäller köp av en ny sovsäck och det är inte en helt enkel fråga att besvara. Förr hade vi sagt att dunsovsäckar är bättre på alla sätt, men faktum är att de syntetiska alternativen har blivit så mycket bättre de senaste åren.

Dun har fortfarande den bästa värmeförmågan, men syntetiskt ligger i hälarna

I vissa fall är syntetiskt isoleringsmaterial bättre på många sätt och är kanske det material som de flesta svenskar vänder sig till. Men dun är fortfarande det bästa när det kommer till värmehållning i förhållande till vikt, men syntetiskt är inte långt bakom och för många finns det ingen anledning till att köpa dun.

Ska man däremot iväg på en väldigt avancerad resa där det ställer extremt höga krav på att sovsäcken måste kunna hålla värmen så har dunsovsäckar sina fördelar. Men för den vanliga allmänna friluftsperson som ger sig ut i naturen och enklare fjällvandringar så fungerar syntetisk-sovsäck minst lika bra.

Båda materialen har sina fördelar och nackdelar. Vi skulle också hävda att dessa två olika isoleringsmaterial också har olika användningsområden och detta gör att blir skillnad på hur/vart du kommer använda sovsäcken regelbundet. Läs vår längre guide för val av sovsäck till vandring.

Fördelar och nackdelar med dunsovsäckar

 • Fördel – Dun har fortfarande den bästa värmeförmåga i förhållande till vikt och klarar därför lägre temperaturer med en lägre vikt i packningen. Så ska du på långa vandringar så kan dun vara det bästa valet i vissa fall, men inte nödvändigtvis.
 • Fördel – Den låga vikten med dun gör att dunsovsäckar blir det enda alternativet för vissa former av äventyr.
 • Nackdel – Dunsovsäckar är väldigt känsliga emot fukta och du bör helst alltid vädra sovsäcken ordentligt innan du packar ner den igen. Ska du vandra / sova i områden med mycket fukta så fungerar dunsovsäckar väldigt dåligt. En fuktig dunsovsäck påverkar direkt dess förmåga att hålla värmen, vilket märks nästan direkt som den blir lite fuktig.
 • Nackdel – Dunsovsäckar som använder dun från godkända och bra leverantörer av dun är också betydligt dyrare än t.ex. en syntetsovsäck.
 • Nackdel – En bra långtidsförvaring för dunsovsäckar är när sovsäcken inte är nedpackad i sin påse och att den i stället hängs upp i t.ex. garderoben. Dun mår inte bra av att vara hårt nerpackad under en längre tidsperiod.

Fördelar och nackdelar med syntetsovsäckar

 • Fördel – Priset på syntetsovsäckar är betydligt lägre och är nästan likvärdiga med dun på de flesta sätt.
 • Fördel – Syntetsovsäckar klarar av fuktiga miljöer betydligt bättre än dun och faktum är att syntet inte tappar sin isoleringsförmåga bara för att det blir lite fuktigt. Detta gör att dessa sovsäckar passar betydligt bättre till äventyr där det finns gott om fukta som t.ex. paddling eller liknande områden där det finns våtmarker i närheten.
 • Fördel – Det är inte helt ovanligt med att personer är allergiska emot dun och detta problemet finns inte med syntetsovsäckar överhuvudtaget.
 • Nackdel – Vikten är något högre än dun, vilket också är en av de viktigaste aspekterna när man vandrar långt. Även om syntetisk isoleringsmaterial idag är väldigt lätt så når det inte riktigt upp till dun även om det är nära. Troligtvis så kommer syntetiskt isoleringsmaterial gå om dun i framtiden och det bra nära att göra det redan idag på grund av alla fördelar.

Källor

 • Outdoorgearlab – När outdoorgearlab testa sovsäcken Marmot Never Summer 2021 fick den ett toppbetyg på 4 av 5 stjärnor. Största fördelarna som nämndes var bland annat den långa dragkedjan, ventilationsmöjligheter, prisvärd med mera. De tyckte däremot att den var något tung.  – Länk
 • Utsidan – Svenska sidan Utsidan tillåter personer att recensera olika friluftsprylar så som sovsäckar. Marmot Never Summer har flera väldigt positiva recensioner där användare har testat Marmot sovsäcken ner till minus 20 grader utan problem. Länk
 • The Telegraph – 2014 så utförde brittiska Telegraph ett stort test på olika sovsäckar där de testade bland annat Vango Ultralite, Mammut Kompact 3 säsong och sedan den dyra Yeti Companyon Passin Five. Yeti Companyon är en väldigt exklusiv sovsäck som troligtvis inte går att få tag på här i Sverige och kostar någonstans kring 5 000 – 6 000 kronor.Det intressanta i detta test var att Mammut Kompact sovsäcken presterade ungefär likvärdigt med en sovsäck som kostar tre gånger så mycket. Mammut Kompact 3 säsong är också den sovsäck vi har satt som bäst i test vinnare. The Telegraph.
 • Norska Test – Norska testsidan Test.no har testat ett enorm utbud av sovsäckar och just nu ligger Haglöfs L.I.M Down +1 top 5 över de bästa sovsäckarna på marknaden. Den norska testsidan har testat sovsäckar från andra märken som Sea to Summit, Mountain Hardwear, Mammut, Deuter, Marmot med många fler.Haglöfs L.I.M Down +1 lyckades kamma hem 85 av 100, vilket är ett toppbetyg som nästan ingen annan sovsäck har lyckats få. Enligt deras bäst i test av sovsäckar så erbjuder Haglöfs-sovsäcken låg vikt med god isolering och fördelen med att kunna öppna fotändan för att lufta eller vandra omkring med sovsäcken. Norska Test.
 • SingleTrackWorld – David Gould på SingleTrack gjorde ett väldigt bra test / recension av Haglöfs dunsovsäck L.I.M Down +1. I denna recension så hittar du ett väldigt utförligt test av denna fantastiska sovsäck med både bilder och tips på varför detta är en testvinnare.Nu är denna person en väldigt insatt person som älskar äventyr och vet vad han vill ha, men det är också till dessa personer som sovsäcken inriktar sig till. Några av de fördelar som nämns i artikeln är den låga vikten, men också den öppna fotändan som gör det möjligt att vädra ut och möjligheten till att gå med sovsäcken.Den enda nackdelen med sovsäcken enligt David är så klart det höga priset, men priset är inte alls onormalt för bra dunsovsäckar. Dessutom så är det dun som används i sovsäcken miljögodkänt, vilket också drar upp priset något. Men är så klart väldigt viktigt. SingleTrackWorld.
 • Brittiska Grough – 2016 så utförde Grough ett stort test på sex olika sovsäckar i olika prisklasser där de bland annat testade Haglöfs LIM Down +1, Steiner Kozi-tec 350 Mummy, Therm-a-Rest Centari, Tundra Pure & Dry -5, Cocoon Thermolite. Näst bäst blev Haglöfs populära LIM Down dunvsovsäck som kammade hem 80 av 100.Toppbetyg inom det mesta, men tyvärr så drar det höga priset ner modellen något. Högsta poäng fick den på vikten som räknas som testets näst lägsta och även packningsstorleken fick ett stort positivt bemötande. Grough.