Bästa sovsäckarna 2020 – Från syntetsovsäck till riktig dunsovsäck

Sovsäckar bäst i test 2018

En bra eller dålig sovsäck kan avgöra om vandringen eller utflykten blir lyckad eller inte. Även under kortare vandringar över 2-3 dagar så är det viktigt att få den viktiga sömnen för att kunna återhämta sig inför nästa dag. Det finns ett enormt utbud av sovsäckar och detta test kommer koncentrera sig på den mest vanliga 3-säsongssovsäcken. 3-säsong innebär att sovsäcken är lämplig att använda under vår, sommar och höst. Tiden då de flesta personer väljer att göra sin vandring.

Skillnaden i pris på sovsäckar varierar något enormt och allt kommer ner till vad du kommer använda sovsäcken till. Ska du t.ex. bestiga Mount Everest så är denna guide inte tillräcklig. Letar du däremot efter en sovsäck till vanligt friluftsliv, trekking, fjällvandring, tälta, paddla eller liknande så kan du fortsätta läsa.

De vanligaste märkena för de bästa sovsäckarna är bland annat Mammut, Haglöfs, Vaude, Sea to Summit, The North Face och Bergens. Mycket hänger på hur du kommer sova ute i vildmarken. Kommer du sova i tält eller kommer du sova under bar himmel?. Ska du t.ex. sova under bar himmel så ställs det högre krav på materialet och de temperaturgränser som är satta på sovsäcken. Passa på att läsa våra allmänna guider om skillnaden på isoleringsmaterialen syntet/dun och också de temperaturangivelser som finns.


Mammut Kompakt MTI 3-​season (195cm) – Bäst i test

Mammut Kompakt MTI 3-​season

ButikPris
1756:-Besök
 • Toppbetyg bland de flesta kundrecensioner.
 • 4 av 5 när brittiska The Telegraph gjorde ett stort test av sovsäckar.

Bäst i test vinnaren MTI 3-season från märket Mammut är en väldigt populär sovsäck som har fått toppbetyg i flera stora tester på nätet och modellen har även fått väldigt bra kundrecensioner. I de flesta test så har det visat sig att Mammut-sovsäcken har liknande egenskaper som betydligt dyrare sovsäckar och presterar ungefär likvärt med modeller som kostar tre gånger så mycket.

En sovsäck som är perfekt för den som älskar äventyr under vår, sommar och höst. Passar nybörjare inom friluftsliv, men också personer som gör längre äventyr som fjällvandringar eller andra resor där det ställs höga krav på utrustningen.

Helsyntetisk sovsäck för vår, sommar och höst

Mammut MTI 3-säsongssovsäck använder syntetiskt isoleringsmaterial som kallas för Ajungilak MTI Pro som har flera väldigt goda egenskaper. Bland annat ger det en förstklassig isoleringsförmåga och är också väldigt lätt jämfört med andra typer av isoleringsmaterial.

Ger extremt bra med värme i förhållande till den låga vikten på 1650 gram för 195 cm modellen. Just denna bäst i test vinnare finns i tre olika längder på 210, 195, 180 cm och även en kortare modell för kvinnor på 170 cm.

Sovsäcken är bäst i sin klass när det gäller isoleringsförmåga och minimal packstorlek. Mammut sovsäcken har en specialanpassa fotbox som isolerar extra då det oftast är där som man börjar frysa.

Mammut Kompact 3-season är godkänd enligt standarden EN 13537

Komforttemperatur (Comfort Limit kvinna) 2 °C
Lägsta temperatur (Lower Limit Man) -4 °C
Extremtemperatur (Extreme Kvinna) -21 °C

Lite kort om dessa temperaturgränser så innebär det att en kvinna kan sova komfortabelt kring 2 °C och för män är det -4 °C. Extremtemperaturen avser den lägsta temperaturen för kvinnor vid överlevnad om något hemskt skulle hända.

Är du ute efter en allround sovsäck som passar nybörjare och experter inom fjällvandring så är detta den bästa sovsäcken för en relativt låg summa pengar. Sovsäcken presterar i test ungefär som sovsäckar som kostar det tredubbla.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Mammut Kompact 3-season sovsäck

 • Fantastiska isoleringsegenskaper med lågt vikt på 1650 gram för 195 cm modellen.
 • Passar vår, sommar och höst. Allt över 0 grader är komfortabelt för kvinnor och män.
 • Dragkedja som är hellång.
 • Syntetiskt isoleringsmaterial i toppklass.
 • Modellen har värmekrage.
 • Extra isolering i fotboxen.
 • Unisex modell.

Mammut Nordic OTI 3-Season (195cm) – Bästa budgetval

Bästa budgetval

ButikPris
1036:-Besök
1595:-Besök
1595:-Besök
1595:-Besök
 • Toppbetyg bland kundrecensioner.

Det är kanske ingen hemlighet att Mammut är en av de mest populära och bästa tillverkare av sovsäckar. Mammut har satsat väldigt brett när det kommer till olika modeller av sovsäckar och som bästa budgetval så har vi valt ut Mammut Nordic OTI 3-säsongssovsäck. Sovsäcken är väldigt populär och räknas som en storsäljare för personer som vill ha en bra allround sovsäck.

Lågt pris med fantastiska värmeegenskaper

Det är långt ifrån alla personer som jagar sovsäckar som kostar långt över tusenlappen och det är också långt ifrån alla personer som behöver en dyr sovsäck för lättare äventyr. Denna 3-säsongssovsäck från Mammut är ett väldigt bra alternativ för de som vill använda en sovsäcken ett par gånger per år för lättare friluftsliv.

Men låt inte det låga priset lura dig, denna helsyntetiska sovsäck erbjuder väldigt bra temperaturgränser som de flesta nog kan nöja sig med under vår, sommar och höst.

Mammut Nordic OTI 3-season är godkänd enligt standarden EN 13537

Komforttemperatur (Comfort Limit kvinna) 5 °C
Lägsta temperatur (Lower Limit Man) 0 °C
Extremtemperatur (Extreme Kvinna) -15 °C

En prisvärd sovsäck som erbjuder fantastiska värmeegenskaper för en billig peng och passar framförallt personer som vill komma över en bra generell sovsäck. Nu skulle man kunna tro att vikten påverkas avsevärt på grund av det billiga priset, men så är inte fallet och sovsäcken väger endast in på 1350 gram.

Faktum är att den 300 gram lättare än bäst i test vinnaren och behöver du inte en sovsäck som klarar lägre temperaturer så fungerar denna sovsäcken minst lika bra som testvinnaren.

Isoleringen som används är samma som i testvinnaren d.v.s. Ajungilak OTI Element Material som är 100% polyester. Även yttermateraliet är av 100% polyester och insidan har ett väldigt mjukt foder som är extra lätt emot huden.

Specifikationer & fördelar med Mammut Nordic OTI 3-season bästa budgetval

 • Grymma temperaturgränser för sitt låga pris.
 • Låg vikt på 1350 gram.
 • Passar till vår, sommar och höst.
 • Dragkedja för hela längden.
 • Syntetiskt isoleringsmaterial.
 • Unisex.
 • Värmekrage.
 • Passar perfekt till personer som gillar trekking, friluftsliv och vandringar.

Haglöfs L.I.M Down +1 (195cm) – Låg vikt med dun

ButikPris
2996:-Besök
 • 80 av 10 hos brittiska Grough.
 • Rekommenderas av SingleTrackWorld.com.
 • 85 av 10 hos norska testsidan Test.no.

För den som verkligen jagar låg vikt för att kunna vandra långt samt få plats med all packning så är Haglöfs storsäljare L.I.M Down +1 en av de bästa dunsovsäckarna på marknaden. Likt vår bäst i test vinnare så har även denna sovsäck tagit hem flera toppbetyg, men också blivit testvinnare.

Storsäljaren från Haglövs är godkänd för vår, sommar och höst med temperaturgränser ner till +6°C för kvinnor. Detta till en väldigt låg vikt som endast väger in på 473 gram och tar väldigt lite plats när den är nerpackad.

Mumieformad dunsovsäck med väldigt låg vikt

Den låga vikten på 473 gram gör att denna dunsovsäck lämpar sig extremt bra till äventyr där vikten är ett stort problem. Att börja sitt äventyr med alldeles för tung packning är något som ingen person  uppskattar och vanligtvis så känner man av detta väldigt snabbt.

Att packa lätt inför äventyret är en konst och oftast tar det ett par gånger innan man börjar få känn för vad man verkligen behöver ta med sig på äventyret. Sovsäcken kan däremot aldrig väljas bort om man ska övernatta och därför är det i vissa fall extra viktigt att kunna spara in så mycket som möjligt på sovsäcken i form av vikt.

Kan man t.ex. spara 500 gram på att byta sovsäck så gör det avsevärd skillnad om man ska vandra längre sträckor eller så får man plats till något annat som gärna vill ta med sig.

Temperaturgränser för Haglöfs L.I.M Down +1 (195cm)

Komforttemperatur (Comfort Limit kvinna) 6°C
Lägsta temperatur (Lower Limit Man) +1°C
Extremtemperatur (Extreme Kvinna) -13°C

Trots sin låga vikt på 473 gram så ger denna lågvikts sovsäck fantastiska temperaturgränser, tack vare det gåsdun som används i isoleringen. Fyllning d.v.s. gåsdunet är godkänt och godkänt enligt Bluesign-certificering 90/10. Om du letar efter dunsovsäckar så är detta en miljöcertifiering som man bör kolla efter så att man är säker på att det dun som används kommer från pålitliga källor.

Sovsäcken är typiskt mumieformad och saknar dragkedja för att minimera vikten ytterligare, men trots detta så är det väldigt enkelt att komma ner i sovsäcken. Haglöf-sovsäcken har en öppning i fotändan så att du kan lufta enkelt vid behov och du kan även dra upp sovsäcken för att kunna röra dig runt om så behövs. Så klart kan denna öppning stängas ordentligt med det snöre som sitter nertill.

Specifikationer & fördelar med Haglöfs ultralätta dunsovsäck

 • Väldigt bra temperaturgränser i förhållande till vikt.
 • Sovsäcken väger in på 473 gram.
 • Isoleringsmaterial av gåsdun som är miljöcertifierad.
 • Öppning i fotänden för att enkelt kunna vädra när som helst. Öppningen gör det också möjligt att vandra omkring med sin sovsäck utan att behövs krypa ur den. Öppningen kan stängas ordentligt.
 • Unisex.
 • Saknar dragkedja för att får ner vikten.
 • Ordentlig huva upptill på sovsäcken.

Lite kort om temperaturgränser

Temperaturgränser sovsäckar EN 13537Det kan kanske kännas lite rörigt kring den standard som har införts för att mäta temperaturgränser på sovsäckar, men det är enklare än vad du tror. Standarden vi pratar om är EN-13537 som talar om vilka temperaturgränser som gäller på sovsäcken för både kvinnor och män. Standarden kom till redan 2005 och har sedan dess blivit den mest vanliga i världen och nästan alla tillverkare använder denna idag.

Komforttemperatur (kvinna)

En-13537 berättar om tre olika temperaturgränser på en sovsäck där den första är komforttemperatur för kvinnor d.v.s. den lägsta temperaturen innan sovsäcken blir obekväm för en kvinna. Lower Limit som det oftast kallas för i många sammanhang.

Lägsta komforttemperatur (man)

Lower Limit är den andra siffran i standarden och denna talar om vad den lägsta komforttemperaturen på sovsäcken är för män. Denna siffra är alltid lägre än den första för kvinnor då män klarar av temperaturer bättre innan de börjar frysa.

Extremtemperatur (kvinna)

Den sista siffran i standaren avser den lägsta temperaturen för överlevnad för kvinnor om något hemskt skulle hända. Anledningen till varför den sista temperaturgränsen avser endast kvinnor är för att om en kvinna kan överleva den nämnda temperaturen så kan även en man göra det.

En fjärde temperatur?

Om du ser att det finns en fjärde siffra i benämningen / standarden så är det Upper Limit som berättar när det blir alldeles för svettigt att ligga i sovsäcken. Denna maxtemperatur används väldigt sällan och det är oftast endast de tre första värdena som anges vid en produktbeskrivning.

Ett exempel på hur det kan se ut när standarden används

Om du t.ex är inne på en nätbutik för att titta på sovsäckar så hittar du oftast ett värde som anges ungefär som EN 13537 -3°C/-7°C/-26°C. Dessa temperaturangivelser beskriver först den lägsta komforttemperaturen för kvinnor, sedan den lägsta för män och den sista anger den lägsta överlevnadstemperaturen för kvinnor. Män kanske klarar något lägre temperatur, men detta anges inte.


Dun eller syntetiskt isoleringsmaterial?

Detta är kanske den mest vanliga frågan när det gäller köp av en ny sovsäck och det är inte en helt enkel fråga att besvara. Förr hade vi sagt att dunsovsäckar är bättre på alla sätt, men faktum är att de syntetiska alternativen har blivit så mycket bättre de senaste åren.

Dun har fortfarande den bästa värmeförmågan, men syntetiskt ligger i hälarna

I vissa fall är syntetiskt isoleringsmaterial bättre på många sätt och är kanske det material som de flesta svenskar vänder sig till. Men dun är fortfarande det bästa när det kommer till värmehållning i förhållande till vikt, men syntetiskt är inte långt bakom och för många finns det ingen anledning till att köpa dun.

Ska man däremot iväg på en väldigt avancerad resa där det ställer extremt höga krav på att sovsäcken måste kunna hålla värmen så har dunsovsäckar sina fördelar. Men för den vanliga allmänna friluftsperson som ger sig ut i naturen och enklare fjällvandringar så fungerar syntetisk-sovsäck minst lika bra.

Båda materialen har sina fördelar och nackdelar. Vi skulle också hävda att dessa två olika isoleringsmaterial också har olika användningsområden och detta gör att blir skillnad på hur/vart du kommer använda sovsäcken regelbundet.

Fördelar och nackdelar med dunsovsäckar

 • Fördel – Dun har fortfarande den bästa värmeförmåga i förhållande till vikt och klarar därför lägre temperaturer med en lägre vikt i packningen. Så ska du på långa vandringar så kan dun vara det bästa valet i vissa fall, men inte nödvändigtvis.
 • Fördel – Den låga vikten med dun gör att dunsovsäckar blir det enda alternativet för vissa former av äventyr.
 • Nackdel – Dunsovsäckar är väldigt känsliga emot fukta och du bör helst alltid vädra sovsäcken ordentligt innan du packar ner den igen. Ska du vandra / sova i områden med mycket fukta så fungerar dunsovsäckar väldigt dåligt. En fuktig dunsovsäck påverkar direkt dess förmåga att hålla värmen, vilket märks nästan direkt som den blir lite fuktig.
 • Nackdel – Dunsovsäckar som använder dun från godkända och bra leverantörer av dun är också betydligt dyrare än t.ex. en syntetsovsäck.
 • Nackdel – En bra långtidsförvaring för dunsovsäckar är när sovsäcken inte är nedpackad i sin påse och att den i stället hängs upp i t.ex. garderoben. Dun mår inte bra av att vara hårt nerpackad under en längre tidsperiod.

Fördelar och nackdelar med syntetsovsäckar

 • Fördel – Priset på syntetsovsäckar är betydligt lägre och är nästan likvärdiga med dun på de flesta sätt.
 • Fördel – Syntetsovsäckar klarar av fuktiga miljöer betydligt bättre än dun och faktum är att syntet inte tappar sin isoleringsförmåga bara för att det blir lite fuktigt. Detta gör att dessa sovsäckar passar betydligt bättre till äventyr där det finns gott om fukta som t.ex. paddling eller liknande områden där det finns våtmarker i närheten.
 • Fördel – Det är inte helt ovanligt med att personer är allergiska emot dun och detta problemet finns inte med syntetsovsäckar överhuvudtaget.
 • Nackdel – Vikten är något högre än dun, vilket också är en av de viktigaste aspekterna när man vandrar långt. Även om syntetisk isoleringsmaterial idag är väldigt lätt så når det inte riktigt upp till dun även om det är nära. Troligtvis så kommer syntetiskt isoleringsmaterial gå om dun i framtiden och det bra nära att göra det redan idag på grund av alla fördelar.

Källor

The Telegraph

2014 så utförde brittiska Telegraph ett stort test på olika sovsäckar där de testade bland annat Vango Ultralite, Mammut Kompact 3 säsong och sedan den dyra Yeti Companyon Passin Five. Yeti Companyon är en väldigt exklusiv sovsäck som troligtvis inte går att få tag på här i Sverige och kostar någonstans kring 5 000 – 6 000 kronor.

Det intressanta i detta test var att Mammut Kompact sovsäcken presterade ungefär likvärdigt med en sovsäck som kostar tre gånger så mycket. Mammut Kompact 3 säsong är också den sovsäck vi har satt som bäst i test vinnare. The Telegraph.

Norska Test

Norska testsidan Test.no har testat ett enorm utbud av sovsäckar och just nu ligger Haglöfs L.I.M Down +1 top 5 över de bästa sovsäckarna på marknaden. Den norska testsidan har testat sovsäckar från andra märken som Sea to Summit, Mountain Hardwear, Mammut, Deuter, Marmot med många fler.

Haglöfs L.I.M Down +1 lyckades kamma hem 85 av 100, vilket är ett toppbetyg som nästan ingen annan sovsäck har lyckats få. Enligt deras bäst i test av sovsäckar så erbjuder Haglöfs-sovsäcken låg vikt med god isolering och fördelen med att kunna öppna fotändan för att lufta eller vandra omkring med sovsäcken. Norska Test.

SingleTrackWorld

David Gould på SingleTrack gjorde ett väldigt bra test / recension av Haglöfs dunsovsäck L.I.M Down +1. I denna recension så hittar du ett väldigt utförligt test av denna fantastiska sovsäck med både bilder och tips på varför detta är en testvinnare.

Nu är denna person en väldigt insatt person som älskar äventyr och vet vad han vill ha, men det är också till dessa personer som sovsäcken inriktar sig till. Några av de fördelar som nämns i artikeln är den låga vikten, men också den öppna fotändan som gör det möjligt att vädra ut och möjligheten till att gå med sovsäcken.

Den enda nackdelen med sovsäcken enligt David är så klart det höga priset, men priset är inte alls onormalt för bra dunsovsäckar. Dessutom så är det dun som används i sovsäcken miljögodkänt, vilket också drar upp priset något. Men är så klart väldigt viktigt. SingleTrackWorld.

Brittiska Grough

2016 så utförde Grough ett stort test på sex olika sovsäckar i olika prisklasser där de bland annat testade Haglöfs LIM Down +1, Steiner Kozi-tec 350 Mummy, Therm-a-Rest Centari, Tundra Pure & Dry -5, Cocoon Thermolite. Näst bäst blev Haglöfs populära LIM Down dunvsovsäck som kammade hem 80 av 100.

Toppbetyg inom det mesta, men tyvärr så drar det höga priset ner modellen något. Högsta poäng fick den på vikten som räknas som testets näst lägsta och även packningsstorleken fick ett stort positivt bemötande. Grough.