soundbar bäst i test

Bästa soundbaren 2022

Har du också upptäckt att ljudet från TV:n inte riktigt levererar någon större ljudupplevelse? Sen TV-apparaten blev slimmad har det blivit allt svårare för tillverkare att kunna bygga in ett godkänt ljud och därför måste man idag köpa till ett externt ljudsystem för ett godkänt ljud till film/musik.

Det finns egentligen flera lösningar på ett bra externt ljudsystem men inget är så enkelt som en bra soundbar för den vanliga användaren. Den tar liten plats, enkel installation, bra ljud för vanliga rum och kostar inte lika mycket som andra lösningar.

I vårt bäst i test av soundbars hittar du modeller i flera prisklasser, allt från ett par tusen och uppåt. Pris och ljudkvalité går lite hand i hand när det gäller denna typ av produkter, men även billigare modeller levererar ett fantastiskt ljud som passar de allra flesta vardagsrum.

Senast uppdaterad September 2021

Sonos Beam - Bäst i test

Sonos Beam bild 1
ButikPris
4791:-Besök
4829:-Besök
4829:-Besök
4849:-Besök
 • 4,8 av 5 hos svenska Teknikifokus
 • Toppbetyg hos Ljud och Bild ”Vinner med hästlängder”
 • 9,3 av 10 hos svenska PC Tidningen
 • 4,2 av 5 hos amerikanska Amazon efter 500 kundrecensioner

Sonos Beam är den minsta modellen i vårt bäst i test, men låt inte den mindre formfaktorn lura dig. Trots att den är liten så levererar de fem inbyggda högtalarna en fantastisk ljudbild.

Soundbaren från Sonos har blivit lite av en storfavorit bland många användare och även i oberoende test så presterar den på topp. Tittar vi på svenska testkällor så som t.ex. Teknik i fokus så har modellen mer eller mindre fått maxbetyg.

Liten och smidig soundbar med ljud i toppklass

Trots den lilla formfaktorn så huserar soundbaren fem inbyggda högtalare, varav fyra är fullregister och en diskant för tydligare dialogljud. Placerar du Sonos Beam soundbar i ett större rum så är ljudet fortfarande bra, men ännu bättre blir det om det kompletteras med ytterligare Sonos högtalare. I mindre rum så behövs inte detta enligt de flesta.

Något som också blir extra tydligt när man läser olika test på produkten så fungerar denna soundbar minst lika bra till att spela musik. Vanligtvis så presterar soundbars bättre till film, men med Sonos Beam så fungerar det minst lika bra till musik.

Vill du bygga ut surroundljudet så kan du göra detta genom att ansluta externa Sonos-högtalare trådlöst. Allt från satelliter till en extern subwoofer.

Precis som några andra modeller i detta bäst i test så har även denna soundbar Night-Mode-funktion. Night-Mode är framförallt effektivt till dig som har sovande barn och inte vill störa med plötsliga explosioner eller pistolskott från filmer. Funktionen tar bort de där plötsliga ljuden vid intensiva scener.

Inte bara en vanlig soundbar, utan en smart sådan

Sonos är väl ett av de företag som hela tiden utvecklar sina produkter åt det smarta hållet. När det gäller Sonar Beam så har den stöd för så kallade röstkommandon och enligt tillverkaren ska den ha/få stöd för Alexa, Google Assistant och Siri. Vad sägs som att kunna sätta igång din TV genom HDMI från Sonos Beam till din TV.

Detta är definitivt en av marknadens bästa och smartaste soundbars just nu. Detta i kombination med ett bra pris gör denna soundbar extra eftertraktad och blir därför vår bäst i test vinnare.

 • Vårt test minsta soundbar, kompakt soundbar som låter fantastiskt
 • Fantastiskt toppbetyg i flera stora soundbar test, även höga kundomdömen
 • Inbyggd röststyrning för Google Assistant, Alexa med mera
 • Lämpar sig bäst till mindre och medelstora rum
 • Styr TV:n via HDMI och röstkommando
 • 3.0 ljud som låter som surroundljud enligt flera testkällor
Högtalare (antal)5 st
Ljud3.0 vänster, center och höger
HDMIJa 1st HMDI Arc
Optisk ingång1 st ingång, 1 st utgång
USBJa
Vikt2,8 kg
Storlek65 x 6,8 x 10 cm
Stöd för trådlösa högtalareJa (Sonos Play:3 och Play:1)

Sony HT-X8500 - Bästa budgetval

Sony HT-X8500 bild 1Sony HT-X8500 bild 2Sony HT-X8500 bild 3Sony HT-X8500 bild 4
ButikPris
3490:-Besök
3490:-Besök
3490:-Besök
3508:-Besök
 • 6,8 av 10 hos testsidan Rtings 2020
 • 5 av 6 när svenska Datormagazin testa modellen 2019
 • Höga kundomdömen hos svenska butiker

Modellen har bland annat testats av svenska Datormagazin där den imponerade med sin klara ljudbild. RTings har också testat soundbaren där den fick högst betyg på dialoger men något sämre på musik och film. Svenska konsumenter tycker också den imponerar och att den ger bra värde för pengarna.

Bra ljudbild från en ganska billig ljudlimpa

Sony HT-X8500 är inget annat än en budgetmodell men ändå imponerar den mycket med tanke på det låga priset. Ljudkvalitén till film är godkänt och ger framförallt bra ljud till TV-program med dialoger. Precis som andra Sony-soundbars i vårt bäst i test så har även denna funktioner för dialogförstärkning och nattläge.

Något av det bästa som nämns i oberoende test är anslutningar av HDMI och stödet för Bluetooth 5.0. På baksidan finns det två HDMI-anslutningar och även stöd för eARC samt både Dolby Atmos och DTS-X ljud. Den har också fullt stöd för 4K pass-through med HDR.

Surroundljudet är Sony's egna virtuella ljud från vad vi har läst så imponerar detta trots att det bara är två högtalare plus en inbyggd subwoofer. Virtuella surroundljudet simlulerar ett 7.1 ljud med Sonys senaste teknik.

Vem bör köpa Sony HT-X8500? Soundbaren passar bäst till dig som har en snål budget och som ändå vill kunna få ut bra ljud. Med tanke på pris och prestanda så vinner Sony HT-X8500 vår utmärkelse Bästa budgetval.

 • Bra budgetval som ger bra ljudbild för serier och film
 • 2.1 ljud med inbyggd subwoofer, 7.1 virtuellt surroundljud
 • 4K pass-through med HDR
 • Stöd för Dolby Atmos och DTS-X
 • Anslutningar: HDMI, Bluetooth, optisk
 • Bluetooth 5.0 för att koppla trådlöst till TVn eller mobil
Högtalare (antal)2 st + 1 st inbyggd subwoofer
Ljud2.1, 7.1 virtuellt
HDMI2 st in, 1 ut
Optisk utgång1 st
Vikt3.1 kg
Storlek6,4 x 9,6 x 89 cm

Sonos Arc - Bästa premiumval

Sonos Arc bild 1Sonos Arc bild 2
ButikPris
8990:-Besök
9990:-Besök
9990:-Besök
9990:-Besök
 • 5 av 5 stjärnor när WhatHiFi testa soundbaren 2020
 • 4 av 5 stjärnor hos svenska M3 i deras soundbar test 2020
 • 4 av 5 stjärnor när The Guardian 2020 utförde ett test av Sonos Arc

Ersättaren till Sonos Playbar och Playbase är nya Sonos Arc som tagit marknaden med storm. Soundbaren Sonos Arc är fortfarande ny på marknaden när den lanserades sommaren 2020 men redan nu har flera oberoende test satt toppbetyg på modellen. I What Hi-Fi har soundbaren fått högsta betyg med 5 av 5 stjärnor men även svenska M3 gav soundbaren toppbetyg med 4 av 5 stjärnor.

Premium soundbar med Dolby Atmos

Det som gör Sonos soundbars så populära är kvalitet, filmljud, musikljud men också mjukvaran som medföljer. Bland annat får du möjligheten till att använda appen Trueplay som automatiskt kan justera soundbarens högtalare efter hur akustiken ser ut i utrymmet.

Sonos Arc är en direkt uppgradering av populära Sonos Beam som också är vår bäst i test vinnare. Med sina elva olika högtalare får du en soundbar som fyller rummet. Däremot bör din TV ha stöd för hdmi arc (eARC) så att TVn kan skicka vidare högupplöst ljud till soundbaren.

Soundbaren från Sonos är byggd för att antingen hängas på väggen eller stå på en TV-bänk. Vad vi har kunnat läsa oss till så verkar det som att ljudet blir snäppet bättre om den monteras på väggen. På baksidan av soundbaren hittar du 1 HDMI-ingång, 1 optisk och en ethernet-anslutning. Modellen har också stöd för trådlös WiFi, AirPlay, trådlös bakhögtalare med mera.

Sonos Arc är utan tvekan en premiumprodukt och det syns också på priset. Därför blir Sonos Arc vårt bästa premiumval baserat på pris, funktioner och oberoende test.

 • Premium soundbar i toppklass
 • Stöd för Dolby Atmos
 • Användarvänlig med enkel installation och kalibrering
 • Snygg design och konstruktion som kan monteras på vägg eller ståendes
 • Alla smarta Sonos egenskaper
 • Närmast perfekt ljud för både film och musik
Högtalare (antal)1 st
Ljud5.0 ljud
HDMI1 st ingång
AnslutningarWiFi, Airplay, Sonos S2
Optisk ingång1 st
BluetoothNej
Vikt6,25 kg
Storlek114,7 x 8,7 x 11,57 cm

JBL Bar 5.0 MultiBeam - Bra soundbar för film

JBL Bar 5.0 MultiBeam bild 1JBL Bar 5.0 MultiBeam bild 2JBL Bar 5.0 MultiBeam bild 3
ButikPris
4490:-Besök
 • 5 av 6 stjärnor nästa svenska Ljud & Bild testa soundbaren 2021
 • Toppbetyg när RTings testa JBL Bar 5.0 under 2021

JBL Bar 5.0 imponerar med sin MultiBeam soundbar för bred surroundljud och hos svenska Ljud & Bild fick modellen utmärkelsen "UTMÄRKT". Kundomdömen vittnar också om att ljudbilden är klar och fin för att vara en soundbar i mellansegmentet.

3D surroundljud med MultiBeam

JBL Bar 5.0 MultiBeam är en allt-i-ett surroundbar med inbyggd subwoofer och MultiBeam-teknik som möjliggör bredare ljudbild för hela rummet. Läser vi testet från Ljud & Bild så återger högtalaren ett stort och fylligt ljud med mycket bas. Stort plus är möjligheten till att kunna ställa in basen efter egna önskemål, något som ibland saknas på soundbars i mellanklassen.

Det bästa med JBL surroundbar är utan tvekan den automatiska rumskalibreringen som själv anspassar ljudbilden efter hur rummet ser ut. Genom att skjuta ljudsignaler ut i rummet kan soundbaren anpassa ljudet efter rummets storlek och inredning.

Soundbaren har också fullt stöd för Chromecast/Google Home för röststyrning. Även Alexa Multi-Room Music och Apple Air Play 2 stöds. Med röstkommandon kan du be soundbaren att starta önskad låt med mera. Installationen sker genom Google Home och motsvarande på iPhone.

Stort plus är att soundbaren kan kopplas upp till hemmanätverket genom WiFi eller ethernetkabel. JBL Bar 5.0 MultiBeam måste ändå anses som prisvärd med alla sina egenskaper och funktioner. Liknande modeller i denna prisklassen har inte alls de funktioner som erbjuds med JBL Bar 5.0.

 • MultiBeam-surroundljud och Virtuell Dolby Atmos
 • Automatisk kalibrering efter rummet
 • Chromecast, AirPlay och Alexa MRM
 • Röststyrning, HDMI eARC
 • Kraftfull bas utan en separat subwoofer
 • 4K Pass-through med Dolby Vision
Högtalare (antal)5 st
Ljud5.0
HDMIJa 1st HMDI Arc
Wi-FiJa
Vikt2,8 kg
Storlek5,8 x 10,1 x 70,9 cm

Sony HT-G700 - Dialogförstärkning

Sony HT-G700 bild 1Sony HT-G700 bild 2Sony HT-G700 bild 3
ButikPris
3990:-Besök
3990:-Besök
3990:-Besök
4137:-Besök
 • Toppbetyg hos RTings 2020 och speciellt för dialoger
 • 5 av 6 stjärnor hos svenska Ljud & Bild 2020 "utmärkt"
 • Populär soundbar med bra betyg från vanliga konsumenter

Soundbaren Sony HT-G700 är en väldigt prisvärd modell som fått toppbetyg i flera oberoende test så som t.ex. RTings och svenska Ljud & Bild. Även konsumenterna verkar vara väldigt nöjda med produkten och hos svenska butiker har den ett genomsnitt på 4 av 5 stjärnor.

Soundbar med utmärkt dialogförstärkning

När vi läser oberoende test från t.ex. RTings och Ljud & Bild så är det tydligt att dialogförstärkningsfunktionen ligger i fokus. Det är en funktion som uppskattas av många konsumenter som regelbundet tittar på media så som serier och film. När det gäller musik så imponerar inte Sony HT-G700 men det är vanligt i denna prisklassen.

Surroundljudet är 7.1.2 med sin externa trådlösa subwoofer och som skapar en ganska imponerande ljudbild genom Sonys Vertical Surround Engine d.v.s. virtuellt surroundljud. Den har också stöd för senaste Dolby Atmos samt DTS:X som har blivit populärt. Har din TV stöd för eARC så kan Sonys soundbar hämta ut både Dolby Atmos och DTS:X från TV.

När det gäller strömning av media så erbjuds endast Bluetooth som kan kopplas till olika enheter. Detta gör att Sony HT-G700 passar bäst till just TVn och inte som något mediacenter för musik med mera.

Så vem bör köpa Sony HT-G700 soundbar? Modellen är ganska imponerande trots sitt pris och soundbaren passar bäst till dig som vill kolla på både film samt serier. Hör du sämre på grund av ålder så kan dialogförstärkningen göra väldigt mycket. Vill du använda den för att lyssna på musik så kan vi inte rekommendera den. 

 • Soundbar med toppbetyg i oberoende test
 • Extra imponerande ljud med dialogförstärkning
 • Kan monteras på vägg och stå på TV-bänk
 • Både stöd Dolby Atmos och DTS-X
 • Virtuellt 7.1.2-surroundljud med Sonys Verical Surroud Engine
 • Fjärrkontroll och stöd för eARC
 • Trådlös subwoofer
Högtalare (antal)3 st
Ljud3.1
HDMI1 st
Optisk ingång1 st
USB1 st
Vikt3,5 kg + subwoofer 7,5 kg
Storlek6,4 x 98 x 10,8 cm

JBL Bar 5.1 - Riktigt surroundljud

JBL Bar 5.1 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 hos TechRadar
 • 4 av 5 – Toppbetyg hos TrustedReviews
 • 4,2 av 5 hos amerikanska Amazon efter 100 kundrecensioner

Är du på jakt efter riktigt bioljud? Då kan JBL Bar 5.1 vara ett bra och kraftfullt alternativ som väcker biokänslan i rummet. Modellen har fått toppbetyg i flera stora test och även bland kundomdömen är det en väldigt omtyckt produkt.

Trådlösa och batteridrivna satelliter – unik lösning

JBL har tagit fram ett ganska unikt ljudsystem där det finns två avtagbara satellithögtalare och dessa kan placeras ut för att aktivera 5.1 ljudet. Detta kanske inte passar alla då batteritiden är på 10 timmar. Men för de som bara vill ha riktigt 5.1-ljud till en film eller favoritserie då och då så fungerar detta utmärkt. Efter filmen är slut så fästs högtalarna till soundbaren med magneter och laddning påbörjas automatiskt.

När satelliterna sitter på soundbaren så blir det vanligt 2.1 ljud igen som passar bra till vanligt TV-tittande och enklare serier.

Något av det bästa med JBL soundbar är den medföljande kalibreringsmick och med den kan du mer eller mindre automatiskt justera ljudet efter rummet. Enligt våra testkällor så tar det inte mer än några sekunder för att utföra ljudkalibrering.

Flera bra och smarta funktioner

Har du någon gång tittat film på kvällen när det plötsligt smäller till i en filmscen och du måste sänka volymen. Med JBL Bar 5.1 så finns där något som heter Night Mode som ska motverka plötsliga ljudspikar.

Något som också gillas är fjärrkontrollen för att styra systemet och stödet för bluetooth-enheter om du vill spela musik direkt till systemet.

 • Äkta 5.1 surroundljud med subwoofer och satelliter
 • Avtagbara och batteridrivna satelliter som fästs/laddas med magneter
 • 10 timmars batteritid på satelliter
 • Passar perfekt till dig som bara vill ha surroundljud när det är dags för film
 • Night Mode som motverkar plötsligt högt ljud under vissa scener på kvällen
 • Kalibreringsmick medföljer för att kalibrera ljudet automatiskt
Högtalare (antal)9 st
Ljud5.1 äkta surroundljud
HDMI3 st ingångar och 1 utgång
Optisk ingång1 st
BluetoothJa 4.2
USBJa
Vikt3,9 kg
Storlek114 x 5,8 x 9,3 cm
Effekt subwoofer300 W

Köpguide: Så väljer du bästa soundbar till ditt vardagsrum

köpguide för bästa soundbar

Sen den slimmade TV:n introducerades så har ljudet varit ett enormt problem för tillverkare och konsumenter. En platt-TV med slimmade högtalare kan helt enkelt inte få ljudet att låta speciellt bra eller godkänt. Ljudbilden blir helt enkelt platt.

Är du någon som bara tittar på Dr Phil hela dagarna så är ljudet kanske inte det viktigaste. Men gillar du att kolla på musikprogram eller film regelbundet så kommer det behövas en extern ljudkälla av något slag. Det finns en rad olika lösningar för att få till ett fantastiskt ljud för både film och musik.

Soundbar är något som passar de allra flesta personer som vill kunna njuta av bra ljud till sin TV. Nedan hittar du de största fördelarna med dagens soundbars.

 • Fantastiskt ljud på bra modeller.
 • Tar lite plats.
 • Enkel att placera.
 • Enkel installation, mer eller mindre Plug-and-Play.
 • Bra möjligheter till utbyggnad av ljudet med subwoofer och satelliter.
 • Relativt billigt jämfört med andra lösningar.
 • Smarta soundbars med röststyrning och så vidare.

Vad bör man tänka på vid köp av en soundbar?

Även om soundbars är väldigt enkla att installera (plug-and-play) så finns det lite du bör fundera över innan du väljer en modell. Vi kommer här lista några punkter du bör funderar över innan du väljer ut en soundbar så som t.ex. funktioner, anslutningar, storlek med mera.

Anslutningar – HDMI/Optiska ingångar

HDMI anslutning soundbarHur du ska ansluta alla dina enheter så som mediaspelare, spelkonsol eller liknande är högst intressant då många soundbars inte har speciellt många anslutningar. Det är inte alls ovanligt att vissa soundbars bara har en ingång i form av HDMI eller Digital Optisk-ingång.

Tittar vi t.ex. bäst i test vinnaren Sonos Playbar så saknar den helt HDMI och har endast optisk ingång. Sonos har helt valt att skippa HDMI och det är endast på senare modellen Sonos Beam där vi hittar en HDMI ingång.

Så hur ska vi lösa detta när vi har flera enheter som behöver kopplas in?

Enligt Sonos och andra märken så är det via TV:n man ska koppla in alla enheter och sedan koppla vidare till soundbaren. Det viktiga här är då att kolla upp så att TV:n har en optisk utgång som kopplas vidare till ingången på soundbaren. Du bör även kolla upp så antalet HDMI-ingångar på TV:n räcker till alla dina enheter. I värsta fall så finns det HDMI-switchar att köpa som expanderar antalet HDMI-anslutningar.

Det finns också soundbars som erbjuder flera HDMI-ingångar som t.ex. JBL Bar 5.1 om du skulle äga en äldre TV som bara har några få ingångar. Men det hör inte till vanligheterna.

Soundbar storlek

storlek soundbarBeroende på hur stort vardagsrum/rum där du har din TV så kan storleken på soundbaren göra stor skillnad. Har du ett väldigt stort vardagsrum där du sitter långt ifrån TV:n så rekommenderar vi inte de minsta modellerna här i testet.

Har du ett normalstort vardagsrum och sitter 2-3 meter från TV:n så fungerar egentligen vilken soundbar som helst vi har med i vårt test. Även den mindre Sonos Beam kan leverera bra ljud i medelstora vardagsrum, ännu bättre blir det om du bygger ut ljudet med externa högtalare som t.ex. Play:3 eller Play:1.

Du bör också kolla upp så du har plats till en soundbar på TV-bänken eller väggen genom väggmontering. De största modellerna tar ganska stor plats och behöver oftast en bredd på ungefär en meter.

Surroundljud – Möjligheter till ljuduppgradering

surroundljud med satelliterDe flesta bra soundbars har oftast någon form av uppgraderingsmöjligheter så som t.ex. ytterligare högtalare för riktigt surroundljud. Eller subwoofer för djupare och tyngre bas. En vanlig soundbar idag levererar ett ljud som är 3.0 d.v.s. vänster, center och höger. Oftast låter detta väldigt bra redan från början med simulerat surroundljud och många nöjer sig där.

Men vill du kunna få ut riktigt surroundljud så behöver du ytterligare två satellithögtalare som placeras bakom t.ex. soffan. Tittar vi på märken som t.ex. Sonos så finns där inga problem med att köpa till ytterligare högtalare som sedan kopplas trådlöst till soundbaren. Även extern subwoofer kan köpas till vid ett senare tillfälle för mera bas.

Många gillar lösningen som JBL Bar 5.1 erbjuder där du kopplar från två batteridrivna satellithögtalare som du sedan placerar ut när det är dags för film. När filmen är slut så kopplar du på högtalarna igen på soundbaren med hjälp av magneter. Detta är en bra lösning för dig som bara vill ha surroundljud vid vissa tillfällen när det är dags för film.

Ord och förkortningar som kan vara bra att känna till

 • HDR – Med High Dynamic Range stöd/passering innebär att signalen för HDR-innehåll (bättre färgåtergivning) kan ”passera” genom soundbaren till TVn.
 • Dolby Vision – Detsamma som HDR fast en annan teknik för bild med hög dynamiskt omfång som kan passera genom soundbaren.
 • HMDI e-ARC – Stöd för att skicka högupplöst ljud (HDMI) genom samma kabel som används för bild.
 • Dolby Atmos & DTS:X– Två fantastiska surroundljudstekniker som stöds av bland annat Netflix, Amazon Prime, iTunes med mera.
 • Automatisk kalibrering – Lite finare soundbars kan kalibrera sig själva genom att skicka ut ljud i rummet och sedan anpassa ljudbilden efter hur rummet låter.
 • MultiBeam – En surroundteknologi som ger en bred ljudbild utan behov av fler högtalare.
 • Röststyrning – Flera soundbars har stöd för olika röststyrningsassistenter som Google Assistant, Alexa eller Siri. Kan bland annat användas för att spela önskad musik genom röstkommandon.

Vårt bäst i test – Så valde vi ut bästa soundbar

Bäst i testMarknaden för soundbars är enorm och det finns väldigt bra modeller att ha med här i vårt bäst i test. Vi har koncentrerat oss på populära modeller som har presterat bra i oberoende test och vi har också försökt få med modeller i flera olika prisklasser.

De oberoende test som vi har tagit med är både från Sverige och utlandet, vilket enligt oss blir en mer rättvis bedömning. Vi har också tagit med kundomdömen från bland annat Amazon som är en av världens största marknadsplatser.

Priset har inte varit avgörande i sammanställningen däremot så har resultatet från oberoende test vägt väldigt tungt i kombination med kundomdömen. Då pris inte har varit avgörande så har vi valt at istället ta med soundbars i flera olika prisklasser.

Sonos olika soundbars utmärker sig fortfarande i både ljudkvalitet och anslutningsmöjligheter. Både Sonos Beam och Sonos Arc utmärker sig i oberoende test och därför anses dessa vara en av marknadens bästa soundbars. När det gäller bra budgetval finns det ett par modeller som utmärker sig lite extra så som t.ex. Sony HT-X8500 och den lite dyrare Sony HT-G700. Båda erbjuder bra virtuellt surroundljud till både film och serier.

Senaste uppdateringar

 • 2021 – Nytt bästa budgetval Sony HT-X8500 och två nya modeller som imponerar i oberoende test.
 • 2020 – Sonos Playbar behåller sin utmärkelse bäst i test av flera anledningar. Den levererar topprestanda samt har ett bra pris som passar de flesta plånböcker.

Källor

Sony HT-G700

 • RTings – 7,1 av 10 – Länk
 • Svenska Ljud & Bild – 5 av 6 stjärnor – Länk

Sony HT-G700 imponerar hos svenska Ljud & Bild med sitt virtuella surroundljud. Soundbaren vann utmärkelsen ”utmärkt” med 5 av 6 stjärnor. Fördelarna var framförallt det virtuella surroundljudet men också ljudkvalitén vid dialoger.

Sony HT-X8500

 • RTings – 6,8 av 10 – Länk
 • DatorMagazin – 5 av 6 – Länk

RTings prisar ljudkvalitén med dialogförstärkning och som passar bäst till TV-program samt serier. Nattläget var också tacksamt men avsaknaden av automatisk rumskalibrering var tyvärr inget positivt. Svenska Datormagazin gav modellen toppbetyg med fördelar som kompakt format, trådlös anslutning, fint och rent ljud.

JBL Bar 5.0 MultiBeam

 • RTings – Högt omdöme –  Länk
 • Ljud & Bild – 5 av 6 – Länk

Soundbaren JBL 5.0 har bland annat fått toppbetyg hos Ljud & Bild där den fick utmärkelsen ”Utmärkt”. Största fördelarna var ljudkvalitén med stort och fylligt ljud med mycket bas. Stort plus var också den automatiska rumskalibreringen. Nackdelarna var att basen är lite grov och att det inte går att koppla in en extern subwoofer.

Sonos Playbar

Sonos olika soundbars är troligtvis de mest testade modellerna på marknaden och så sent som början av 2019 så genomförde WhatHiFi sitt test på bäst i test vinnaren Sonos Playbar. WhatHiFi testade Sonos Playbar genom flera olika test och kom fram till att Sonos fortfarande levererar toppklass gällande högtalare.

Några av de största fördelarna med Sonos Playbar var så klart det fantastiska ljudet men också upplevelsen med Sonos system där man kan sammankoppla högtalare för multiroom-ljud med mera. Även uppgraderingsmöjligheter så som extern subwoofer och satelliter är något som uppskattas av många.

Något som de fann något negativt var bland annat avsaknaden av HDMI och DTS-ljud. What HiFi tyckte också att soundbaren borde kunna pumpa ut lite mer ljud i rummet med tanke på storleken.

TrustedReviews fick också testa Sonos Playbar och i deras test där de lyfte fram bland annat ljudbilden, kvalité, design, enkel strömning av musik via t.ex. Spotify. Men i deras test så tyckte testpersonen att avsaknaden av HDMI var en fördel och inte en nackdel.

Något TrustedReviews däremot slog ner på var bland annat priset för att fixa 5.1 ljud. Detta innebär så klart att man behöver köpa till både satelliter och subwoofer från Sonos för trådlös anslutning, vilket i sig leder till flera tusen kronor extra.

Techradars test av Sonos Playbar var också väldigt positivt med ett toppbetyg på 4,5 av 5 stjärnor. Fördelarna enligt Techradar var bland annat fantastisk ljudkvalité, integreringen av Sonos-system, trådlöst anslutning till externa satellithögtalare, smarta ljudinställningar, bra app med mera. Det mest negativa enligt deras test var så klart priset och att det endast finns en optisk ingång.

 • What HiFi – 5 av 5 stjärnor – Länk
 • TrustedReviews – 4,5 av 5 stjärnor – Länk
 • Techradar – 4,5 av 5 stjärnor – Länk

Sonos Beam

Den soundbar som utmärker sig mest i vårt bäst i test är troligtvis Sonos Beam, som är en liten soundbar du enkelt kan placera på TV-bänken utan att det saknas plats. Trots den mindre formfaktorn så är detta en fantastisk soundbar med bra krut.

Sidan Teknik i fokus har testat Sonos Beam där den fick ett toppbetyg på 4,8 av 5. Några av de positiva saker som Teknik i fokus hittade var bland annat ljudet, storleken, röststyrning, stöd för Spotify, Google Music, Apple Music.

Svenska Ljud & Bild har också testat Sonos Beam och fann flera stora fördelar med soundbaren. Vill du läsa deras test så krävs det att du betalar, men det kan det vara värt om är intresserad av Sonos Beam.

PC Tidningen har också ett test på Sonos soundbar Beam där den nästan fick maxpoäng. Likt de flesta andra oberoende test så var de imponerade av både storlek och själva ljudbilden.

 • Teknik i fokus – 4,8 av 5 – Länk
 • Ljud & Bild – Länk
 • PC Tidningen – Länk

JBL Bar 5.1

JBL Bar 5.1 är enligt oss en av marknadens smartaste modeller som faktiskt erbjuder riktigt surroundljud med hjälp av avtagbara och batteridrivna satellithögtalare. Något som är väldigt unikt när det gäller soundbars på marknaden. Lösningen är ganska smart då vi slipper montera upp satelliter bakom oss och som egentligen inte används vid vanligt TV-tittande.

Soundbaren kanske inte fick bäst i test i vår sammanställning men tittar vi både hos både Techradar och TrustedReviews så fick modellen toppbetyg.

Så vad var fördelarna?

 • Riktigt surroundljud
 • Enkel installation och ljudkalibrering
 • Trådlösa och batteridriva satellithögtalare
 • Stark bas

Något som båda test inte riktigt var nöjda med var bland annat det sämre ljudet vid låg volym och den plastiga konstruktionen. Techradar tyckte också musik lät något platt, vilket inte alls är ovanligt när det gäller soundbars till TV-apparater då ljudbilden är framtagen för TV-program/film.

 • Techradar – 4 av 5 – Länk
 • TrustedReviews – 4 av 5 – Länk

Utgångna modeller

Soundbars som fått högt betyg i oberoende test och som fortfarande kan vara intressanta att läsa om.

Samsung HW-MS660/MS661 - Bästa budgetval

Samsung HW-MS660/MS661 bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 6 av 6 – Bästa köp av svenska Ljud & Bild
 • 3.9 av 5 hos amerikanska Amazon efter 170 kundrecensioner
 • Väldigt bra kundomdöme på flera webbshoppar i Sverige

Samsung HW-MS660 är en relativt billig soundbar som bland annat har fått toppbetyg hos svenska Ljud & Bild, men också väldigt högt betyg från kundomdömen.

Soundbar för både musik och film

Samsung HW-MS660 soundbar är vårt test billigaste modell och även om priset är relativt lågt så levererar modellen ett bra ljud som matchar många dyrare modeller. Enligt de flesta så levererar soundbaren en godkänd bas, men föredrar du mycket bas så bör du köpa till Samsungs trådlösa subwoofer. En extern subwoofer är också att föredra om rummet är stort om du vill kunna fylla utrymmet.

Samsung soundbar har nio inbyggda högtalarelement som skapar ett naturligt ljud och om du har en Samsung TV med stöd så kan soundbaren även kopplas trådlöst till TV:n. Detsamma gäller fjärrkontrollen om du har en nyare Samsung TV d.v.s. en fjärrkontroll för att styra båda enheter.

HD Audio ger också en naturtrogen ljudbild som faktiskt låter bättre än många andra konkurrenter. Detta gäller för både film och musik enligt de flesta testkällor. Samsung HW-MS660 har också något som kallas för Distortion Cancelling vilket jobbar aktivt med att kompensera för oljud och på så sätt kan återge en djupare och renare basljud.

För dig som också vill kunna spela musik så har denna soundbar stöd för både Bluetooth och WiFi via t.ex. telefon eller surfplatta.

Med mölighet till utbyggnad

Vill du åt ännu bättre ljud så säljs det både externa satelliter och subwoofer. Dessa kan så klart kopplas trådlöst till soundbaren och hos vissa butiker som t.ex. NetOnNet så säljs detta som paketpris (lägre pris).

Men för någon som bor i lägenhet och som har grannar så är det inte ens säkert att några externa högtalare behövs. Men vill du åt riktigt surroundljud så bör du välja till externa satellithögtalare som oftast säljs med ett lägre paketpris.

 • En billig soundbar med fantastiskt ljud
 • Ljudbild som är väldigt verklighetstrogen
 • Fungerar minst lika bra till film som musik
 • Uppgraderingsbar med trådlösa satelliter och subwoofer från Samsung
 • Stöd för Spotify-Connect
 • Simulerad surroundljud med endast soundbar 3.0
 • Fjärrkontroll medföljer
Högtalare (antal)9 st
Ljud3.0 ljud
HDMI1 st ingång och 1 utgång
Optisk ingång1 st
BluetoothJa 4.0
USBJa
Vikt6,3 kg
Storlek106 x 7,8 x 13,5 cm

Sonos Playbar - Soundbar i toppklass

Sonos Playbar bild 1
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 5 av 5 hos WhatHiFi.com
 • 4,5 av 5 Toppbetyg hos TrustedReviews.com
 • 4,5 av 5 hos TechRadar.com
 • 4,3 av 5 hos amerikanska Amazon efter 1 000 kundrecensioner

Utågende modell men fortfarande bra om du kan hitta den billigt.

Sonos Playbar är troligtvis bästa soundbar just nu när det gäller ljud och uppgraderingsmöjligheter. Tittar vi på stora testkällor för HiFi som t.ex. WhatHiFi, TrustedReviews och TechRadar så har denna modell mer eller mindre fått högsta betyg.

Även kundrecensioner visar att detta är en soundbar i sin egen klass. Priset kanske avskräcker många men detta är utan tvekan en soundbar med kvalité.

Stöd för Sonos populära multiroom-integrering

Om du redan använder Sonos övriga högtalare så fungerar denna också som multiroom-högtalare i nätverket. Precis som Sonos andra högtalare så kan denna kopplas upp med den populära Sonos-appen och styras därigenom.

Även om den tidigare bäst i test vinnaren är en soundbar till TV:n med fantastiskt surroundljud så fungerar den även perfekt som musikhögtalare och liknande. Inne i högtalaren hittar du 9 stycken inbyggda högtalare som producerar ett fantastiskt surroundljud till dina filmer. Om man vill så kan man köpa till trådlösa högtalare från Sonos för bättre bakkanaler, dessutom går det också att koppla upp trådlös subwoofer om man önskar mera bas.

Sonos Playbar har också en imponerande konstruktion av aluminium, något som fler soundbar-tillverkare borde välja. Detta ger enligt flera testkällor en betydligt bättre känsla av kvalité och ser dessutom mer exklusivt ut när den står framför TV:n.

Så vem bör köpa testvinnaren Sonar Playbar?

Även om priset är ganska högt för denna soundbar så är det en utmärkt soundbar för film och musik. Speciellt för dig som redan har högtalare från Sonos och som vill kunna koppla upp soundbaren i nätverket.

Finns det något negativt med den tidigare bäst i test vinnaren?

Det finns egentligen bara två negativa saker med denna soundbar och det är att det fattas både HDMI samt DTS-ljud support. Speciellt avsaknaden av HDMI är något man bör känna till innan man köper. Man får helt enkelt använda sig av den optiska ingången om den ska kopplas upp till en mediaspelare.

 • Bästa soundbar just nu, toppbetyg i alla test och kundomdömen
 • 9 stycken inbyggda högtalarelement
 • 3.0 ljud (vänster, center, höger)
 • Konstruerad helt i aluminium
 • Ytterligare satelliter och subwoofer kan kopplas till trådlöst
 • Fantastisk Sonosapp för att styra soundbar och övriga Sonoshögtalare
 • Både ethernet- och WiFi-anslutning
 • Enkel installation
Högtalare (antal)9 st
Ljud3.0 vänster, center och höger
HDMINej
Optisk ingång1 st
Vikt5,4 kg
Storlek90 x 8,5 x 14 cm
Stöd för trådlösa högtalareJa (Sonos Play:3 och Play:1)