Bänkdiskmaskin bäst i test – Lista över de bästa modellerna

Vissa personer har inte möjlighet att installera en fullskalig diskmaskin under diskbänken och för vissa så räcker det med en liten bänkdiskmaskin i köket för att slippa diska för hand. Idag är bänkdiskmaskiner relativt vanliga då allt fler personer flyttar in till storstäderna, vilket i sin tur gör att boarean minskar allt mer. Bänkdiskmaskinerna som finns idag är lika bra som de fullskaliga alternativen och en liten diskmaskin räcker långt så länge där inte bor för många i hushållet.

Vi har följt upp de flesta bäst i test av bänkdiskmaskiner för att skapa oss en egen lista över de bästa mindre diskmaskinerna och till detta har vi även tagit hänsyn till alla de kundrecensioner som finns att tillgå. Då blir bilden tydligare kring vilken bänkdiskmaskin som verkligen presterar i hemmet, d.v.s. utanför testlabbet.


Bosch SKS62E22EU – Bäst i Test

Bäst i Tet

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppoäng i svenska Råd & Rön.
 • 8,8 av 10 hos brittiska AllplianceDirekt efter 50 kundrecensioner.
 • Toppoäng hos danska Tænk.

Bosch och Siemens är de två märken som tillverkar de bästa diskmaskinerna på marknaden. De flesta modeller som Bosch säljer idag har fått högt betyg i de flesta bäst i test och Bosch SKS62E22EU är inget undantag. Denna modellen fick toppoäng i både Råd & Rön och danska Tænk, men som dessutom har fått fantastiska kundrecensioner vart man än kollar.

Denna Bosch bänkdiskmaskin fick toppoäng i de flesta test för att den bland annat diskar väldigt tyst, men också för att den diskar energisnålt och med ett gott resultat. Någon som många andra bänkdiskmaskiner har problem med.

Energisnål men med ett fantastiskt resultat

Bosch SKS62E22EU är både energisnål och har väldigt låg vattenförbrukning när den diskar, faktum är att den endast använder 8 liter vatten under ett program. Bosch bänkdiskmaskin använder sig av en teknik som de kallar ActiveWater-teknologi, vilket är en teknik som aktivt jobbar med att värma upp vatten snabbt men också så att pumpen cirkulerar vattnet ordentligt. Detta gör att vattencirkulationen i diskmaskinen ökar avsevärt och på så sätt sparar energi, men som ger ett väldigt bra resultat.

Dessutom använder den en så kallad AquaSensor-teknologi som mäter smutsen på det som finns i diskmaskinen genom att analysera vattnet med infraröd stråle. På så sätt kan diskmaskinen själv anpassa vattenförbrukningen efter hur smutsig disken är.

Där finns även en sensor som känner av hur mycket disk som har placerats i diskmaskinen och som själv anpassar mängden vatten som maskinen behöver skölja över disken. Detta gör att vattenmängden som behöver användas alltid blir optimal och på så sätt sparar energi.

En liten bänkdiskmaskin med många bra funktioner

Visste du att Bosch SKS62E22EU även kan torka disken, vilket är perfekt om det är bråttom med disken eller man bara vill bli av med all disk efter ett kalas. Det är bara ett fåtal bänkdiskmaskiner som har denna funktion och bör därför ses som extra lyxigt när där finns mycket disk att diska av.

Hos denna testvinnare så finns där även en speciell glasskyddsteknik som gör att diskmaskinen alltid sköljer skonsamt, genom att hela tiden mäta vattnets hårdhet. Om inte detta görs så kan ömtåliga glas drabbas av glaskorrosion som förstör glasen successivt.

Är du rädd för att bänkdiskmaskinen ska orsaka någon form av vattenskada någon gång? Med Bosch speciella AquaStop så får du ett 100% skydd mot vattenskador under hela diskmaskinens livslängd. Någon som Bosch själva garanterar till 100%.

Specifikationer & fördelar med bäst i test vinnaren Bosch SKS62E22EU

 • 6 olika diskprogram eller helt automatiskt program med sensorer.
 • 100 dagar kundnöjdhetsgaranti om diskmaskinen registreras på Boschs hemsida.
 • Timerfunktion där du kan själv ställa in när den ska starta.
 • 100% skydd mot vattenskador med hjälp av Bosch AquaStop.
 • A+ väldigt energisnål, men som ger det bästa resultatet.
 • En tystgående modell med endast 48 dB.
 • Möjlighet till att torka disk när det är bråttom.
 • AquaSensor, Automatiska program, Mängdsensor, Glasskyddsteknologi, VarioSpeed, EcoSilence Drive med mera.

Electrolux ESF2400OW – Toppoäng

ButikPris
4998:-Besök
 • Toppoäng hos danska Tænk.
 • Toppoäng hos svenska Råd & Rön.

Electrolux ESF2400OW är en liten bänkdiskmaskin, men med ett stort utrymme för smutsig disk. Denna modellen har presterat väldigt bra i både danska Tænks stora diskmaskins test, men också hos svenska Råd & Rön. Faktum är att det faktiskt blev testvinnare i båda testen och vann därför över alla de andra konkurrenterna.

Något som de flesta bäst i test tyckte var en stor fördel med denna maskinen är att kontrollpanelen är i toppen i stället för bottnen. Detta är något som de flesta andra kända tillverkare som Bosch eller Siemens borde ta efter omgående då dessa bänkdiskmaskiner faktiskt ska stå uppe på något som t.ex. en diskbänk. Varför då inte ha kontrollpanelen i huvudhöjd?, det är en ganska så enkel ändringen men som gör väldigt mycket.

Många praktiska funktioner

För studenten så är detta den bästa bänkdiskmaskinen att använda i sin lilla studentlägenhet och med sina små mått så är den även enkel att placera då den endast mäter 438 x 550 x 500 mm. Dessutom har den ett program som heter Party. Detta partyprogram diskar på bara 20 minuter när det är riktigt bråttom. Det är kanske inte det mest energisnåla programmet, men det finns tillfällen då dessa problem är ett måste. Speciellt när man har en liten bänkdiskmaskin som bara kan ta så mycket.

Energiklassen på Electrolux ESF2400OW är dock A+, snäll mot miljön och ens egna elräkning.

Andra valbara program är Normal, Intensiv, Glas och Eco som de flesta diskmaskiner har idag där Eco är oftast är det program som tar längst tid, men mest energisnålt. Där finns även en timerfunktion som ger en möjligheten till att fördröja starten upp till 24 timmar.

Likt de stora tillverkarna inom diskmaskiner så erbjuder Electrolux 100 dagar öppet köp på just denna modellen. Är du inte 100% nöjd så kan du lämna tillbaka bänkdiskmaskinen om du registrerar produkten direkt när du köper den via nätet. Denna garanti gäller alla vitvaror hos Electrolux.

Specifikationer & fördelar med testvinnaren Electrolux ESF2400OW

 • 100 dagar öppet köp, om produkten registreras så har du 100% nöjdhetsgaranti hos Electrolux.
 • Energisnål med sin energiklass A+.
 • Flera bra diskprogram, inklusive ett partyprogram som diskar på 20 min.
 • Flera smarta sensorer för optimalt diskande.
 • Kontrollpanelen är i toppen i stället för botten av maskinen.

Siemens SK25E203EU – Toppbetyg

ButikPris
4588:-Besök
 • Toppoäng hos danska Tænk.
 • Toppoäng hos svenska Råd & Rön.
 • Bra kundrecensioner.

Siemens SK25E203EU är en annan väldigt populär bänkdiskmaskin som har fått väldigt bra kundrecensioner, men också presterat väldigt bra i tester. Siemens bänkdiskmaskin fick bland annat toppoäng hos danska Tænk och sedan även toppoäng i svenska Råd & Rön. Siemens SK25E203EU är en av Siemens mest energisnåla diskmaskiner med en energiklass på A+ som är det bästa.

Funktioner & Finesser

Siemens SK25E203EU är en bänkdiskmaskin med flera väldigt bra funktioner som vem som helst kommer uppskatta. Bland annat så har diskmaskinen en inbyggd torkfunktion som påskyndar diskandet när det kommer folk på besök. Så klart är där även ett program för snabbare disk, vilket gör hela diskandet väldigt snabbt om det så behövs.

Med Siemens bänkdiskmaskin så används det en så kallad DoseringsAssistent som förenklar processen med att lösa upp diskmaskinstabletten. På så sätt så blir processen förenklad och diskmaskinen använder tabletten betydligt effektivare och mer kontrollerat, vilket i sin tur ger ett bättre resultat.

Siemens SK25E203EU har dessutom ett förstklassigt vattenskydd för att undvika vattenskador och som bryter om maskinen läcker vatten någonstans. Även om det droppar från slangen in till diskmaskinen.

Motorn i diskmaskinen är en kolborstfri iQdrive-motor som är speciellt tyst med 54 dB och är väldigt energisnål jämfört med andra konkurrenter. En årlig konsumtion hamnar på 2240 l vatten och 174 kWh baserat på 280 disktillfällen.

De olika förinställda programmen är Normal 65°C, Intensiv 70°C, Eco 50°C, Fin 40°C och sedan snabb på 45°C. D.v.s. de vanliga programmen som oftast återfinns hos de flesta diskmaskiner och är mer eller mindre standard i branschen.

Har du ömtålig glas eller porslin som du vill diska i maskin så kommer Siemens SK25E203EU med så kallat GlassCare-system som gör att sköljningen blir betydligt mer skonsam. Detta är en form av glasskyddsteknik som Siemens har utvecklat för att inte skada ömtåliga glas.

Specifikationer & fördelar med Siemens SK25E203EU

 • Flera olika program, även en snabbfunktion för snabbare diskning.
 • Energiklass A+ och använder endast 8 liter vatten per omgång.
 • Torkfunktion.
 • DoseringsAssistent för effektivare spridning av diskmaksinstabletten.
 • GlassCare för snällare disk för ömtåligt glas och porslin.
 • Ordentligt skydd emot vattenläckage.

Bosch SKS50E32EU – Toppmodell från Bosch

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppoäng hos danska testsidan Tænk.
 • Toppoäng hos svenska Råd & Rön.
 • Väldigt bra kundrecensioner.

Bosch SKS50E32EU är ytterligare en toppmodell från Bosch som har fått toppbetyg i de flesta test, bland annat hos danska Tænk men också Råd & Rön. Dessutom har modellen skyhöga kundrecensioner och de flesta verkar vara väldigt nöjda med sin bänkdiskmaskin.

Bosch SKS50E32EU påminner mycket av Bosch andra modeller och egentligen så skiljer det sig väldigt lite bland alla modeller. Diskmaskinen från Bosch är en toppmodell med väldigt låg energiförbrukning med en energiklass på A+. Vattenmängden som används under ett diskprogram är endast 8 liter vatten, vilket bör ses som den nya standarden i branschen.

En relativt tyst bänkdiskmaskin

Med sin EcoSilenceDrive så är Bosch SKS50E32EU en av de mer tystare maskinerna på marknaden, den är däremot inte lika tyst som bäst i test vinnaren Bosch SKS62E22EU som kvalar in på 48 dB endast. Med sin EcoSilence-motor så får man ett fantastiskt resultat, trots att motorn är extremt energisnål och tyst.

Bänkdiskmaskinen har även flera skydd emot vattenläckage och Bosch flerfaldiga vattenskydd ses som ett av de bäst i branschen.

Även denna bänkdiskmaskin från Bosch kommer med flera smarta sensorer som underlättar användandet och som spara på energin. Med en ActiveWater-teknologi så används vattnet på ett smartare sätt och som gör att det går åt betydligt mindre vatten vid varje disktillfälle. Dessutom så blir resultatet bättre då alla system blir rätt optimerade med hjälp av sensorerna.

I diskmaskinen finns det även en sensor som känner av mängden disk i maskinen och som sedan anpassar diskandet / vattnet till mängden disk. Detta är också ett sätt för att optimera diskmaskinen ytterligare för ett bättre resultat och som ger en betydligt effektivare energiförbrukning. D.v.s. snäll mot naturen och plånboken.

Har du ömtåliga glas eller porslin så har även denna diskmaskin från Bosch ett system som skyddar glas eller porslin mot glaskorrosion. Den känner helt enkelt av fastheten i vattnet regelbundet och korrigerar sedan systemet efter vattenhårdheten.

Specifikationer & fördelar med toppmodellen Bosch SKS50E32EU

 • Energiklass A+, väldigt effektiv diskmaskin.
 • Använder endast 8 liter vatten vid varje disktillfälle.
 • Väldigt tyst och energieffektiv motor.
 • Klarar av att diska även ömtåligt glas eller porslin med sin glasskyddsteknologi.
 • Sensor som känner av mängden disk, som sedan anpassar maskinen.
 • ActiveWater-teknologi som sparar vatten och energi.
 • Tyst bänkdiskmaskin på 52 dB

Källor

Råd & Rön

Ett av Råd & Röns största tester är bland annat deras test på diskmaskiner där de har testat över 70 stycken diskmaskiner. Allt från normalstora diskmaskiner ner till bänkdiskmaskiner och med ett sådant stort test så väger resultatet extra tungt. Det är väldigt få tidningar som har möjligheten till att testa så många diskmaskiner samtidigt.

I Råd & Röns tidigare diskmaskinstester så har de testat ännu fler och deras gamla test var på 98 olika diskmaskiner. Vill du läsa testet så går det om du betalar 45 kr och då får du även tillgång till det gamla bäst i test av diskmaskiner, gratis då det inte är lika aktuellt längre. Det finns däremot kvar modeller på marknaden som är aktuella än idag från det gamla testet. Råd & Rön.

Danska Tænk

Även danska Tænk har gjort ett väldigt stort test av diskmaskiner och har bland annat testat de mindre diskmaskinerna, men även bänkdiskmaskiner. Testet av diskmaskiner är ett av de större vi har sett när det gäller produkter rent generellt och faktum är att Tænk har testat närmare 100 olika diskmaskiner från 2013 till 2016 års modeller. Några av de diskmaskinsmärken som har testats är Bosch, Miele, Whirlpool, Siemens, Gram, Epoq med flera.

Några av de bästa bänkdiskmaskinerna i testet kommer från märken som Bosch eller Siemens och även Electrolux. Några av dessa modeller har vi listat i våran sammanställning av bänkdiskmaskiner bäst i test artikel. Tænk.