följa din vikt med hjälp av en smart badrumsvåg

Så kan du följa din vikt med hjälp av en smart badrumsvåg

Varför ska man väga sig? Det finns flera orsaker till att det både är bekvämt och praktiskt att ha en smart personvåg i badrummet. Undersökningar visar att om man väger sig regelbundet genom livet är det lättare att hålla vikten. Det gäller även för de som har en tendens att lägga på sig några extra kilon.

Genom att väga sig regelbundet en gång i veckan blir det enkelt att se kroppens vikttrend och vart den är på väg. Om statistiken visar på tydlig viktuppgång kan du snabbt anpassa både kost och träning för att vända trenden.


En balanserad och nyttig kost i kombination med att väga sig regelbundet skapar förutsättningar för att hålla en sund vikt över tid. Vågen är ett mycket bra hjälpmedel för att ta reda på hur mycket och vad man kan äta och dricka för att hålla vikten.

Vågen är dessutom ett utomordentligt redskap för den som vill gå upp eller ner i vikt. Nuförtiden går det att utläsa mycket mer än bara vikt från en digital personvåg. En smart våg gör det möjligt att även överföra data från vågen till olika hälsoappar.

Smarta personvågar

vikt personvåg historik - vikttrender

Det finns ett stort utbud av person- och badrumsvågar att köpa. Du kan välja på allt från enkla badrumsvågar till mer avancerade smarta personvågar med många funktioner.

En underkategori till den digitala personvågen är kroppsanalysvågen. En smart våg ger dig massor av data som hjärtslag, ämnesomsättning, kroppsvattenprocent, kroppsfettsprocent, ben- och muskelmassa.

Baserat på all denna data får du en rekommenderad kroppsvikt. Man kan säga att kroppsanalysvågen fungerar lite som en vikt- och hälsocoach.

De flesta smarta personvågar har också stöd för flera användare i familjen och kan känna av vem som ställer sig på vågen. Givetvis registreras data under respektive användare. Perfekt om du vill följa t.ex. barnen viktkurva.

Statistik och analys med en smart personvåg

En smart personvåg är så mycket mer än bara en våg. Den har finesser som gör att du har möjlighet att få en komplett kroppsanalys varje gång du ställer dig på vågen.

En smart personvåg har antingen WiFi- eller Bluetooth. Den data som uppmätts kan överföras till olika appar där du sedan kan utvärdera och analysera direkt på mobilen.

Resultatet kan även visas i grafer. Du får en tydlig bild över viktkurvan och din hälsa i övrigt. Med en smart personvåg är det enkelt att spara och följa upp statistik. I appen kan du sedan, baserat på din egen kroppsdata, få tips på hur du kan förbättra hälsan.

De flesta smarta person och badrumsvågar är kompatibla med andra hälsoappar som Apple Hälsa, Fitbit och Google Fit. En bra smart personvåg kan spara data för hela familjen. Stor fördel med dessa tjänster är att statistiken sparas under långa perioder och du kan titta tillbaka i tiden för att se trender.

Det finns idag smarta personvågar med röststyrning. Istället för att avläsa vikt och mätdata i displayen är det en röst som läser resultatet. Andra vågar har avtagbara displayer som istället kan fästas på väggen eller hållas i handen. Mycket värdefullt för personer med synnedsättning.

Att väga sig på rätt sätt

Väg dig alltid på samma våg
Du får inte alltid exakt samma vikt på alla vågar. Vågar är tillverkade på olika sätt och med varierande funktioner. En del vågar har ett antal år på nacken. Därför bör du se till att använda samma våg när du väger dig.

Placera vågen på ett plant underlag

Se till att vågen placeras på ett hårt underlag. Det är viktigt att den inte glider eller står snett. Det kan påverka mätvärdet.

Väg dig alltid vid samma tidpunkt

Ett tips är att lägga in vägningen i din morgonrutin. Om du till exempel väljer att alltid väga dig när du borstar tänderna vet du att förutsättningarna blir ganska lika från en dag till nästa.

Att väga sig vid samma tidpunkt är klokt eftersom kroppsvikten pendlar över dagen. Hur mycket du dricker och äter påverkar vikten. Om du tar vikten direkt på morgonen kommer du direkt från vilan och kroppen har inte hunnit påverkas av yttre faktorer.

Det sägs att vikten är som mest stabil mitt i veckan så varför inte välja en veckodag som vägningsdag? Man ska dock vara medveten om att vikten inte bara varierar över dagen. Det finns andra parametrar som också påverkar den faktiska kroppsvikten. Till exempel hur vi mår och vad vi har ätit. Man kan väga mer efter ett kraftigt styrkepass. När kroppen återhämtar sig lagras energi som kortsiktigt kan ge utslag på vågen.

Även när man har varit på toaletten eller har mens är andra faktorer som gör att vikten kan pendla kraftigt. Det är ingen överdrift att säga att det kan skilja så mycket som två kilo. Men även om vikten pendlar från dag till dag så blir jämnar statistiken ut sig över tid.

badrumsvåg som synkroniserar information till mobiltelefon

Välj en våg som passar dig

Ett billigt alternativ till digitala vågar är vanliga analoga person- och badrumsvågar. Fördelen med analoga hjälpmedel är att man inte behöver byta batteri. En klassisk analog våg är alltid redo, det är bara att hoppa upp på vågen och sätta igång. Nackdelen är så klart att du behöver mata in kroppsvikt manuellt i en app för att kunna spara viktdata.

Det flesta väljer däremot att köpa en smart badrumsvåg då dessa har kommit ner i pris de senaste åren. Förutom ett lågt pris har de visat sig vara väldigt tillförlitliga och flera modeller har endast plus minus 0,1 kg felmarginal. Vill du ha tips på produkter kan du läsa vårt test av personvågar där vi jämför de mest populära modellerna. Jämförelsen är baserat på resultat från oberoende tester, produktrecensioner och kundrecensioner.

Om du funderar på att köpa en smart personvåg med avancerad statistik så kan det vara bra att fundera över vilka andra smarta prylar du använder. Använder du t.ex. Garmin träningsklocka kan det vara smart att hålla sig till samma märke och ekosystem så att statistiken hamnar i samma gränssnitt. Ibland kan olika tjänster synkronisera sin data mellan varandra och då behöver du inte vara bunden till olika system. Men det gäller inte alla modeller.

Passar också på att läsa våra andra tester och guider för hälsa och vård. Allt från test av febertermometer till hur du kan använda blodtrycksmätare hemma för mindre stress.