Så slipper du smärta och dålig hållning med hållningsväst
En person med god hållning brukar beskrivas som någon som står stadigt och med rak rygg. Hakan är lätt tillbakadragen och personen ser så där skönt självsäker ut. Tänk dig att det går ett snöre genom kroppen. Från örat ner genom axel och höft, hela vägen ner till fotknölen. Att ha en god kroppshållning när man står, sitter och går är viktigt. Det minskar nämligen risken för att drabbas av muskelbesvär och ryggont någon gång i livet.
Det är lätt att tro att dålig hållning är något som man föds med men så är det inte. Tvärtom har de flesta barn en naturligt god kroppshållning. Den allt mer stillasittande livsstil som vi i västvärlden har påverkar hållningen negativt. Kroppen mår bra av att få röra på sig och är inte gjord för alltför mycket statiskt arbete. Många timmar framför datorer och mobiler gör att vår kroppshållning blir alltmer krummad och framåtlutad. Vem har inte hört talas om gamnacke?
Om du har problem med ryggont och stelhet i nacke kan du testa en hållningsväst för att lindra besvären. Hållningsvästen hjälper dig att komma till rätta med dålig hållning och återkommande smärta. Ryggplattan ger stabilitet så att du orkar aktivera mag- och ryggmusklerna. Det leder till att ryggen hålls rak vilket i sin tur gör att det går lättare att dra in djupa andetag. Efter ett tag kommer du att uppleva hur syresättningen tilltar och ryggproblemen minskar.
En hållningsväst kan med fördel användas i förebyggande syfte. Misstänker du att arbetssituationen på sikt kommer leda till belastningsproblem med dålig hållning som följd? Då är det kanske läge att överväga en hållningsväst.
Vad gör hållningsvästen?
Hållningsvästen håller tillbaka axlarna så att musklerna får avlastning. Ett av de största problemen med dålig kroppshållning är att det finns risk för felbelastning av överkroppen vilket i många fall leder till ryggbesvär. I värsta fall blir ryggsmärtan så stor att den påverkar hela livet.
Med ett hållningsbandage eller en hållningsväst får kroppen lite hjälp med att fixeras i en neutral position. Hållningsvästen fungerar som ett stöd för nacke, axlar och bröstrygg. Det extra stödet gör att kroppen får en mer normal belastning vilket brukar leda till reducerad ryggsmärta.
Om hållningsvästen ska användas för att korrigera dålig hållning som inte är förknippad med smärta kan den ha en mindre stödjande funktion. Syftet med hållningsvästen blir då mer att korrigera axelpartiet.
En hållningsväst ska användas vid behov och de flesta experter rekommenderar att du använder den max ett antal timmar per dag. En väst sitter bra när du inte märker av att du har den på dig. Axlarna dras tillbaka till sin normala position och ryggen hålls rak. När du böjer dig fram stramar västen och det fungerar som en påminnelse om att du ska tänka på hållningen.
En hållningsväst
- motverkar att axlarna roterar framåt
- korrigerar kroppshållningen
- stabiliserar överkroppen
- för axlarna bakåt
- rätar upp bröstryggen.
Statiskt eller dynamiskt stöd
Dynamiskt stöd
För optimal verkan och stabilitet bör hållningsvästen ha en ryggplatta. Dessutom ska den ha flexibla och justerbara axelband så att axlarna kan hållas i ett neutralt läge. Hur hårt du spänner banden blir också avgörande för hur mycket press det blir på axlarna.
Tack vare de elastiska banden kommer västen att samspela med den egna muskulaturen. Beroende på om du bara vill ha ett lättare stöd för att hållningen eller är i behov av ett kraftigt stöd för smärtlindring kan du själv bestämma i vilket läge du ska ha stödet och hur hårt det ska sitta.
Ett muskelstöd kan användas vid behov. Kanske känner du dig lite extra trött i nacke och rygg vid arbetsdagens slut. Då är ett hållningsstöd ett bra sätt att få avlastning.
Statiskt stöd
Ett statiskt stöd kan inte justeras utan är fixerat i ett och samma läge. Ett statiskt hållningsstöd ska man bara använda under en begränsad tid. Anledningen är att det till vissa delar tar över kroppens eget muskelarbete.
Saker att tänka på inför köpet av hållningsväst
- Storleken. Den måste vara anpassad efter din kroppstyp.
- Flexibilitet. Justerbara axelband som kan anpassas så att du får rätt kompression.
- Material. Eftersom hållningsvästen sitter nära huden är det viktigt att den andas och går att tvätta.
- Västen bör inte synas genom övrig klädsel. Ett annat alternativ är att bära västen utanpå kläderna. Fördelen med det är att man slipper hudkontakt och svett som gör att västen måste
- tvättas hela tiden.
- Västen får inte skava eller irritera armhåla och nacke.
Du kan alltid läsa jämförelse av hållningsvästar som är bäst i test där vi har sammanställt marknadens bästa modeller. Allt från enklare västar som lär kroppen att sträcka på sig eller hållningsvästar som ger aktivt stöd.
Kroppshållningen påverkar hälsan
Kroppshållningen säger en hel del om hur vi mår både psykiskt och fysiskt. Inte minst signalerar den en hel del om vår personlighet. Att ha en god kroppshållning tyder på självförtroende. Samtidigt speglar det hur vi vår och kan faktiskt påverka ens välbefinnande så som stress med mera.
En god kroppshållning gör att det blir balans mellan framsidans muskler och de som sitter på kroppens baksida. Dessutom innebär en bra hållning att man har jämvikt mellan höger och vänster kroppshalva. Bra kroppshållning kan också påverka vår andning till det positiva d.v.s. stora djupa andetag.
Dålig hållning kan innebära att du får problem med stelhet i axelparti, nacke och rygg. Ett tecken på dålig hållning är att huvudet och bröstrygg är framåtböjt så att ryggen krummas och magen är putar ut. Dålig kroppshållning kan också påverka hur vi andas och framför allt den viktigaste andningsmuskeln diafragman. Sitter du mycket i framåtlutande position så trycks de inre organen ihop och du andas väldigt ytligt. Ibland andas du även med fel muskler.
Symptom på dålig hållning kan vara
- Huvudvärk
- Sömnproblem
- Smärta i nacke
- Stela axlar, bröst och rygg.
Några faktorer som gör att du får sämre hållning
- Du tränar för lite. För att upprätthålla en bra hållning ska måste muskulaturen i mage, rygg och säte tränas upp.
- Statiskt sittande arbete. Arbeten där man sitter i samma position länge och har armarna framför sig. Att sitta för länge framför datorn är i längden negativt för kroppshållningen.
- Snedbelastning. Smärta i kroppsdelar som gör att man måste kompensera med andra sidan kroppen för att inte ha ont.
Vad kan man göra för att förbättra sin hållning?
Det finns ganska mycket du kan göra för att förbättra kroppshållningen. Sitter du mycket framför en dator är det alltid bra med några snabba pauser för att sträcka på sig då och då. Upp och vifta med armarna och sträck på dig.
Kroppshållningen kan förbättras ganska enkelt bara genom att vara medveten om det. Sitter du ner så kan du försöka hålla ryggen sträckt och inte framåt lutande. Det är lite så enklare hållningsvästar fungerar. De finns där för att påminna en av om att sträcka på sig och inte luta framåt.
- Använda bra skor.
- Använda en hållningsväst.
- Träna. Speciellt styrketräning.
- Prioritera vardagsmotionen.
- Ta pauser under arbetsdagen. Resa sig upp med jämna mellanrum och stretcha. Ta en promenad.
- Säkerställa att man har en bra ergonomisk arbetsplats. Kanske ett höj- och sänkbart skrivbord.
- Rätt kudde och madrass påverkar kvaliteten på sömnen. Vaknar du med stelhet i nacke och rygg är det kanske läge att se över sängens utrustning.