Stolryggsäck Bäst i test

Stolryggsäck Bäst i test

En bra stolryggsäck kan bli lite som ens bästa vän ute i vildmarken, man sitter tillsammans medans man jagar, fiskar eller bara är ute på olika friluftsäventyr. Förutom att kunna sitta bekvämt så vill du även hitta en ryggsäck som rymmer det som är nödvändigt.

Den bästa stolryggsäcken är den ryggsäck som både rymmer nödvändiga prylar, men som också känns bekväm att bära omkring trots den inbyggda stolkonstruktionen. Bra stolryggsäckar kostar, men då får du också en ryggsäck som kan användas under många år framöver.

Vi har i denna guide för bästa stolryggsäck tagit med flera populära stolryggsäckar från en rad olika tillverkare och märken. Guiden är baserad på bland annat recensioner och betyg från kundomdömen. Pris har inte varit en avgörande faktor då utbudet av bra stolryggsäckar är ganska begränsat.

Senast uppdaterad Juni 2021

Fauna Björnen Evo 40L - ✅ Bäst i test

Bäst i test
Fauna Björnen Evo 40L bild 1
ButikPris
2495:-Besök
2795:-Besök
 • Toppbetyg hos de butiker som säljer produkten
 • Rekommenderas av Ordjämten
 • Rekommenderas av Jaktmarker & Fiskevatten

Fauna Björnen Evo 40 liter stolryggsäck har genomgått flertalet ändringar sen den första versionen lanserades för några år sen. Detta är alltså en vidareutveckling av den populära Fauna Björnen de luxe som fanns för ett par år sen.

Förbättrat tyg och bärsystem

Fauna Björnen Evo 40 liters stolryggsäck har fått en hel del förbättringar sen de tidigare modellerna. Stolryggsäcken har bland annat fått ett förbättrat bärsystem som är betydligt mer ergonomiskt d.v.s. bättre utformat bärsystem med höftbälte som också är avtagbart.

Det bästa med stolryggsäcken Fauna Björnen Evo är helt klart ryggstödet som ger en betydligt bekvämare sittställning och som även fungerar som förlängd mes för packning av liggunderlag eller sovsäck. Många använder det även som armstöd vid t.ex. fotografering och så vidare.

En annan väldigt positiv detalj med bäst i test vinnaren är den höga sitthöjden på 51 cm, som ger en väldigt bekväm sitthöjd för de flesta personer. Dynan är också isolerad med värmereflekterande material.

Gott om förvaringsutrymmen och förvaringsfickor

Bäst i test vinnaren Fauna Björnen Evo 40 liters passar alla typer av friluftsaktiviteter, allt från jakt, fiske och övriga outdoor-aktiviteter. Stolryggsäcken är bland annat utrustad med två stora sidoväskor för handskar eller liknande, hällor för fiskespön, termosficka med mera.

På insidan hittar du ett ordentligt snölås som håller snön borta och i topplocket finns där även inbyggt regnskydd. Trots att stolryggsäcken Fauna Björnen Evo är utrustad med en stark stolkonstruktion i aluminium så har den en låg vikt på endast 2,5 kg.

 • Stolryggsäck med ryggstöd för flera funktioner
 • Hög sitthöjd på 51 cm med en dyna som reflekterar värme
 • Ordentligt ergonomiskt bärsystem med höftbälte och så vidare
 • Volym 40 liter
 • Vikt 2,5 kg
 • Gott om utrymme för termosflaskor och andra prylar som du behöver få med dig
 • Hyllan under ryggsäcken kan bära annan utrustning som tält eller liknande
 • Ryggstödet fungerar som en förlängning för att fästa liggunderlag eller sovsäck
 • Anpassad för Faunas tillbehörssystem

Fauna Älgen Evo - Klassisk stolryggsäck

Särskilt rekommenderad
Fauna Älgen Evo bild 1
ButikPris
1995:-Besök
2295:-Besök
2295:-Besök
 • Toppbetyg hos de butiker som säljer stolryggsäcken

Fauna F35 PRO Älgen Evo har flera liknelser med bäst i test vinnaren, men är något enklare i sin utformning d.v.s utan ryggstöd och så vidare. Fauna Älgen Evo är en klassisk stolryggsäck som erbjuder bra packningsmöjligheter, men så klart också en bra sittpall att använda vid jakt, fiske eller andra outdoor-aktiviteter.

Funktionell stolryggsäck av hög kvalité

Stolryggsäcken tillverkas av Fauna Outdoor of Scandinavia och är kända för att ta fram outdoor-prylar av hög kvalité. Förutom lång livslängd så är även denna stolryggsäck väldigt ergonomiskt utformad med sitt bärsystem med höftbälte och så vidare. Ryggsäcken har också en bra bröstrem som hjälper till att balansera vikten, ett stort plus är också det avtagbara höftbältet.

Mesen är tillverkad av aluminium för lägre vikt och med hela paketet så väger stolryggsäcken endast 2 kg. Sittdynan är av isolerande material och på ryggsäcken hittar du både inre samt yttre fickor för förvaring. På insidan finns det också småfickor med lock.

Sitthöjden är något lägre än bäst i test vinnaren, men med en sitthöjd på 45 cm så blir det ändå en väldigt bekväm sitthöjd för allra flesta personer.

 • Klassisk stolryggsäck av hög kvalité
 • Isolerad sittdyna med en sitthöjd på 45 cm
 • Ergonomiskt bärsystem med både höftbälte och bröstrem
 • Rymmer 35 liter
 • Vikt 2 kg
 • Konstruktion i aluminium
 • Integrerat regnskydd i locket

Pinewood Wildmark 1910 - Integrerad stolsram

Särskilt rekommenderad
Pinewood Wildmark 1910 bild 1Pinewood Wildmark 1910 bild 2Pinewood Wildmark 1910 bild 3Pinewood Wildmark 1910 bild 4
ButikPris
1899:-Besök
1899:-Besök
 • Bra betyg från konsumenter som testat stolryggsäcken

Just nu finns där inte så många kundomdömen på modellen men de som finns verkar tycka den är fantastisk. Pinewood är kända för sina kvalitativa friluftsprylar och håller hög klass.

Stolryggsäck med hög sitthöjd och avtagbar stolsram

Pinewood Wildmark 1910 kanske inte ser ut som en traditionell stolryggsäck då själva stolsramen är integrerad i ryggsäcken. När det gäller stolsramen så är den även avtagbar i fall du bara vill ha en bra ryggsäck att vandra med. Men som stolryggsäck är ramen gedigen och klarar faktiskt en vikt upp till 150 kg.

En anna sak som många konsumenter också gillar är den höga sitthöjden. Med en sitthöjd på 52 cm så är Pinewood Wildmark 1910 faktiskt den modell i vårt bäst i test som har högst sitthöjd. Är det en kortare person som ska använda stolryggsäcken så kan modellen vara lite för hög. Det bästa är om du först testar/mäter höjden på en vanlig stol för att se om modellen skulle kunna passa.

Själva ryggsäcken är av slitstarkt material med 100% polyamid och är också behandlad med ekologiskt flourbonfri impregnering som gör ryggsäcken vattenavvisande. Något unikt är kanske den ficka som fälls ut och som kan användas som ett enklare fikabord. Stort plus är regnskyddsöverdraget som medföljer.

 • Väderbeständig stolryggsäck med regnskydd
 • Avtagbar stolsram, stolen klarar upp till 150 kg
 • Ryggsäcken rymmer 35 liter
 • Inbyggt fikabord
 • Vikt med stolsram 2,5 kg

Härkila Bearhunter - Kraftig konstruktion

Härkila Bearhunter bild 1
ButikPris
1595:-Besök

Ett bäst i test av stolryggsäckar hade inte varit ett test utan att ha med en av Härkilas fantastiska stolryggsäckar. Härkila är troligtvis det mest populära märket inom jakt och det finns goda anledningar till detta. Härkilas produkter är väldigt genomtänkta och håller extremt hög kvalité, så är också fallet med Härkila Bearhunter stolryggsäck.

Kraftig mes i stål

Härkila Bearhunter är en kraftigt byggd stolryggsäck av stålkonstruktion och med Härkilas populära oxfordväv. Tyget i denna stolryggsäck är verkligen förstaklass, som både är vattentätt och nästan helt tyst när du letar i ryggsäcken.

Detta är kanske inte den mest lätta stolryggsäcken i testet och faktum är att den väger ungefär 3,2 kg. Det är till stor del på grund av den stark stålkonstruktionen och det tjocka oxfordväven. En kraftig konstruktion är en fördel om du ska packa tungt då den helt enkelt blir stabilare och stolen klarar personer upp till 150 kg.

Det bästa med Härkila Bearhunter är trots allt möjligheten att kunna separera stolen från ryggsäcken och på så sätt kan du endast bära ryggsäcken.

På utsidan av ryggsäcken så hittar du två nätfickor på sidorna, invändig fick för termos, en stor ficka i locket och sedan vanlig förvaring på insidan.

 • Klassisk stolryggsäck
 • En stålkonstruktion som klarar personer upp till 150 kg
 • Oxfordväv som är vattentätt och tyst
 • Stolen kan separeras från ryggsäcken och på så sätt kan du bära ryggsäcken utan stol
 • Rymmer 25 liter
 • Vikt 3,2 kg

Fauna Vråken Evo - Lätt med hög sitthöjd

Fauna Vråken Evo bild 1
ButikPris
1695:-Besök
1695:-Besök
1695:-Besök

Fauna Vråken Evo är en blandning mellan bäst i test vinnaren Fauna Björnen och Fauna Älgen. Vråken har ungefär samma sitthöjd som Björnen men något mindre packningsutrymme än Fauna Älgen.

Fauna Vråken Evo är en lättare stolryggsäck

Fauna Vråken Evo är helt enkelt en stolryggsäck framtagen för att minimera vikten, men samtidigt behålla den höga sitthöjden på 50 cm. Hög sitthöjd är något som de flesta personer föredrar då det är betydligt enklare att resa sig upp och sätta sig ned igen. Bra vid outdoor-aktiviteter där du behöver upp och röra dig kontinuerligt.

Precis som alla andra stolryggsäcks-modeller från Fauna of Scandinavia så har denna modell ett ergonomiskt bärsystem. Där finns både ryggstöd och bröstrem för att balansera ryggsäcken, däremot finns det inte midjebälte på denna modell. Men tanken bakom denna ryggsäck är att du inte ska packa så tungt.

Modellen har ny slimmad design, mes av aluminium, isolerad sittdyna, hällor för fiskespön eller liknande, yttre och inre förvaringsfickor, regnskydd i locket med mera. Stolryggsäcken är också anpassad för Faunas tillbehörssystem om du vill vill utöka möjligheterna.

 • Hög sitthöjd på 50 cm
 • Volym 30 liter
 • Låg vikt på endast 1,7 kg
 • Ergonomiskt bärsystem, ryggstöd och bröstrem
 • Stöd för Faunas tillbehörssystem
 • Slimmad design

Chevalier Chair Pack - För jägare

Chevalier Chair Pack bild 1
ButikPris
995:-Besök
1295:-Besök

Chevalier är också ett väldigt populärt märke inom jakt och Chevalier Chair Pack är också framtagen för personer som jagar. Vissa detaljer är speciellt framtagna för bärandet av en bössa och t.ex. så är bärramen något smalare för att undvika att bössan slår mot ramen.

En stolryggsäck för jägare

Stolryggsäcken Chevalier Char Pack är framförallt framtagen för jägare med vapen och passar också bäst till detta ändmål. Vill du använda ryggsäcken till andra ändamål så går det också bra, även om det kanske inte är helt optimalt.

Stolryggsäcken är utrustad med en gedigen ram och kommer med sittdyna som är värmeisolerad. Ryggsäcken har dubbla termosfack och har även inbyggd visselpipa för jakt.

 • Volym 35 liter
 • Värmeisolerad sittdyna
 • Stark och effektiv konstruktion/bärram
 • Inbyggd visselpipa
 • Dubbla fack för termos
 • Smalare bärram för att undvika att bössan slår mot ramen

Köpguide – Så väljer du bästa stolryggsäck för dina äventyr

köpguide val av bästa stolryggsäck

Vill man bara ha något för tillfället så säljer de flesta lågpriskedjor några modeller, men dessa modeller är inte direkt något speciellt och saknar oftast viktiga saker som bra ergonomi, bra material och så vidare.

Är du en person som ofta sysslar med jakt, fiske eller andra outdoor-aktiviteter så är det helt klart värt att investera i en lite finare stolryggsäck. Du får ut betydligt mer från dessa modeller och då får du något som håller under en väldigt lång tid.

Men vad är det som egentligen gör en stolryggsäck bra egentligen? Det är inte helt självklart då vi alla har olika önskemål och förväntningar. Är du kraftig byggd så kanske du behöver köpa en modell som har en stark konstruktion som t.ex. Härkila Bearhunter som klarar upp till 150 kg.

Vi har skrivit ner några punkter som vi tycker är viktiga vid val av en bra stolryggsäck och förhoppningsvis ger det en fingervisning över vad du bör kolla efter.

Vikt

För många är vikten på stolryggsäcken väldigt viktig och det håller vi med om till 100%. Men flera av dagens stolryggsäckar har ett modernt bärsystem med höftbälte och bröstbälte. Så även om ryggsäcken väger närmare 3 kg så avlastas mycket av den vikten på höften och känns därför enklare än en 2 kg tung stolryggsäck utan höftbälte.

Tittar vi på bäst i test vinnaren Fauna Björnen med ryggstöd så har denna modell både höftbälte och bröstrem. Nu är vikten på denna modell inte alls så farligt som vissa andra stolryggsäckar, men med hjälp av höftbältet så blir modellen relativt enkel att bära.

Tittar vi på Härkila Bearhunter så väger denna modell 3,2 kg och är faktiskt en ganska liten modell. Men denna modell är framtagen för att klara av stora personer.

Ryggstöd eller inte

Nu finns där inte så många modeller som har ryggstöd, men för många som har fått prova det på t.ex. Fauna Björnen Evo vittnar om hur bekvämt det är. Ska du sitta länge så är ryggstödet nästan oslagbart och har dessutom flera användningsområden.

Ryggstödet kan bland annat användas som förlängd mes för att packa extra prylar så som sovsäck, liggunderlag eller liknande. Många använder också ryggstödet som armstöd vid fotografering eller jakt.

Vi har bara kunnat hitta fördelar med ryggstödet och om man nu inte skulle vilja ha med det någon gång så går det även att plocka bort. Är Fauna Björnen Evo bra för orientering? Kanske inte. Men för de flesta andra outdoor-aktiviteter så är det nästan en perfekt modell.

Fickor och utrymmen

De flesta stolryggsäckar har faktiskt väldigt bra fickor och utrymmen för packning. Vissa modeller har dubbla fack för termos, medans andra inte. Här får du helt enkelt funderar på vad du brukar ha med på utflykten och vad du kan kompromissa med.

Försök hitta en ryggsäck som har de mest nödvändiga utrymmena och sedan går det alltid att hitta på lösningar för att lösa småproblem.

Tyg och material mot vädergudarna

Om man ofta är ute i regn och rusk så vill man gärna få tag på en ryggsäck som inte läcker in vatten. De flesta modeller vi har tagit med i testet är utrustade med ett tyg/material av avvisar regn ganska så väl. Men det är väldigt få modeller som är helt vattentäta, så vi får nöja oss med vattenavvisande material i de flesta fall.

Många material går också att impregnera om man vill få till ett extra skydd mot regn och dessa impregneringssprayer finns att köpa i de flesta outdoor-butiker.

Så valde vi ut de bästa stolryggsäckarna

Bäst i testStolryggsäcken är för många friluftsmänniskor ett bra komplement till lite kortare vandringar och utflykter. Det är kanske inte det bästa valet för längre vandringar där vikt är särskilt viktigt. Men för dagsturer ut i vildmarken eller aktiviteter som fiske och jakt så är stolryggsäcken en stor favorit.

I vårt bäst i test så har vi framförallt använt oss av produktrecensioner och kundrecensioner. Många av de modeller som är med är ganska avancerade som t.ex. Fauna Björnen Evo som bland annat erbjuder ryggstöd (avtagbart). På just den modellen har tillverkaren satsat på sittkomfort i stället för bäregenskaper. Som ryggsäck är den ganska otymplig men är enligt oss värt det då sittkomforten är väldigt bra. Ska du vandra långa sträckor så är det kanske inte den bästa modellen men för aktiviteter så som fiske eller jakt är den väldigt bra.

Pris har inte varit en avgörande faktor när vi valt ut modeller då det finns så många olika utföranden och att utbudet är ganska begränsat. Speciellt med stolryggsäckar med unika egenskaper. Däremot har sitthöjd varit en viktig faktor då det är betydligt bekvämare med en hög stol.


Källor

Ordjämten

Ordjämten är en bloggare som ofta bloggar om jakt rent generellt och har bland annat testat den tidigare versionen av Fauna Björnen Evo (Fauna Björnen De Luxe). I detta inlägg kan du läsa om de fördelar och nackdelar som bloggaren har skrivit om stolryggsäcken.

Men enligt inlägget så finns där bara fördelar med testvinnaren, läs inlägget här.

Jaktmarker & Fiskevatten

Jaktmrker & Fiskevatten har tagit fram en artikel om de mest bekväma stolryggsäckarna på marknaden. I deras guide finns bland annat Bergans Stordalsbu Chair Pack Silent, Härkila Abisko, Gyttorps Fauna Björnen EVO och Vråken EVO. Läs mer här.

Kundomdömen

Vi har också kollat närmare på kundomdömen på vissa modeller och som också har varit en liten avgörande faktor. Tyvärr så finns där inte speciellt många kundomdömen att använda oss av då marknaden för stolryggsäckar är så liten. Däremot har vi använt oss av de som faktiskt finns på de mest populära modellerna vilket ger en viktig bild över hur dessa stolryggsäckar används inom olika aktiviteter.

Även om stolryggsäckar till största del används inom jakt och fiske så har de även fler användningsområden. Det vi har sett i kundomdömen är att många använder dessa stolar även på enklare vandringar ute i naturen. De flesta är överens om att stolryggsäcken har flera väldigt bra användningsområden.