När man ska på utflykt i naturen vill man ha så lite att bära som möjligt. Ibland vill man också att det ska gå fort att laga mat, andra gånger är matlagningen själva nöjet!
Tänk på att ingredienser och köksredskap ska ta så lite plats och väga så lite som möjligt. Att hällaF över ingredienser i lätta småflaskor och burkar är smart. Välj ingredienser som passar i olika rätter, exempelvis en fröblandning. Olivolja passar både att steka i och att hälla kall på grönsaker. Gillar du kött? Ta med det fryst så tinar det på vägen.
Det som du kan laga hemma går också att laga på ett friluftskök. Men här kommer framför allt tips och recept som är enkla att laga på storm- eller annat friluftskök.
Tips på snabb matlagning med friluftskök
Mat i pulverform passar utmärkt att tillaga på friluftskök. Det väger knappt något alls och är lätt och snabbt att tillaga. Här kommer tips på smakförhöjare till pulvermos och pulversoppa! Kanske har du några egna favoriter, annars låt dig inspireras här.
Krydda pulvermoset med:
- smakrik riven ost med timjan, dragon eller oregano
- torkade eller färska stekta kantareller
- soltorkade tomater
God smak på pulversoppan med:
- god skivad korv efter smak och tycke
- färska eller torkade örter
Snabba bullar med kanelsmör på tunnbröd
Blanda smör med socker och kanel efter önskemål. Rör tills det blir en smidig konsistens. Bred på tunnbrödet och rulla ihop på längden. Smält smör i pannan. Bryn brödrullarna på båda sidor. Skär rullarna i bitar. Klart!
Kokkaffe på stormkök/friluftskök
Om du inte har provat kokkaffe förut så är hög tid att prova på friluftskök ute i naturen! Kokkaffe är mer grovmalet än bryggkaffe, och tar längre tid att tillaga innan aromerna kommer fram. När kaffedoften väl sprider sig, får du tålmodigt vänta tills sumpen har sjunkit till botten innan du kan hälla upp den första koppen.
Så här gör du kokkaffe (på friluftskök):
- 1. Häll vatten i kastrullen eller kaffepannan. Till 1,5 dl vatten behövs ungefär ett kaffemått kaffe (drygt en matsked).
- 2. Lägg på locket och vänta på att kaffet börjar sjuda. Tag direkt ifrån plattan precis innan det börjar koka, för att behålla aromen. Börjar kaffet koka kan det bli besk!
- 3. Låt sumpen sjunka. Det dröjer knappt fem minuter. Häll gärna ur lite av kaffet innan du börjar dricka för att få bort det grumliga på ytan. Det går bra att hälla tillbaka igen.
- 4. Dags att smaka! Häll långsamt upp i en kopp och njut, kanske tillsammans med kanelbullarna här ovan!
Ett tips! Gillar du fruktigare kaffearom? Testa att först koka upp vattnet och sedan lägga i kaffet. Låt det därefter sjuda en stund. Du kommer upptäcka att aromen blir fruktigare jämfört med om kaffet läggs i vattnet från början. I naturen passar det fint att i lugn och ro experimentera med olika smaker!
Om kaffe eller pulvermat är det du föredrar att tillaga på stormkök så finns det modeller som är speciellt anpassade till detta. De bästa stormköken som är anpassade till att snabbt koka upp vatten kan koka upp på bara 2,5 minut.
Recept på två-rättersmiddag med friluftskök
Här kommer två recept på en enkel middag i naturen. Ingredienserna kan varieras beroende på säsong. Brännässlor passar fint att steka och att ha i chili con carne, och bär från skogen är gott i risifrutti.
Chili con carne – (2 portioner)
- 100 gram nöt- eller blandfärs
- 2 matskedar tacokrydda
- 1 matsked torkad ramslök eller annan lökkrydda
- 1 vitlöksklyfta (valfritt)
- ½ tesked paprikakrydda
- En knivsudd chilipeppar eller färsk chili
- ½ paket krossade tomater (cirka 200 gram)
- ½ paket vita bönor eller annan bönsort ( cirka 200 gram)
- Salt efter smak
- 2 matskedar olja till stekning
Fräs färsen i olja med eventuell färsk chili. Hacka vitlöken och tillsätt den tillsammans med kryddorna. Häll i krossade tomater, låt sjuda i tio minuter. Häll till sist i bönorna. Dags att servera med ett gott pinnbröd!
Risifrutti med sylt – (2 portioner)
- 1 ½ deciliter snabbris
- 3 deciliter vatten
- 1 matsked hallonsylt eller annan sylt
- ½ tesked vaniljpulver (äkta eller vaniljsocker)
Koka upp riset i vattnet. Häll av lite vatten efter fem minuter. Koka enligt instruktioner. Låt kallna. Lägg i sylt och vaniljpulver.