Tvättmaskin Bäst i test 2018 – De bästa frontmatade tvättmaskinerna

frontmatad tvättmaskin bäst i test

Hur man än gör så blir tvättmaskinen en dyr historia, både gällande inköpspris men också driftkostnad i form av el och vatten. Däremot så går det att minimera sina kostnader genom att köpa smart och något som är extra tydligt efter alla tester på tvättmaskiner är att de billigare modellerna snabbt blir dyra i omkostnader. Investering i en billig tvättmaskin är något som många personer går bet på regelbundet och är något de flesta snabb får ångra.

Det är inget snack om att de dyrare tvättmaskinerna presterar bäst i de olika testerna på nätet, men det finns också tvättmaskiner med lägre kostnader som också kan prestera väldigt bra. Vi har gått igenom ett stort antal olika bäst i test av tvättmaskiner och har valt ut ett par olika modeller som troligtvis passar de allra flesta vanliga Svensson-hem. Inköpspris och även energiförbrukning har i detta test varit en viktig avgörande faktor, men också garantitider på motor och så vidare.

Vi har även tagit stor hänsyn till befintliga kundrecensioner på de olika tvättmaskinerna, då det är detta som verkligen speglar hur vanliga kunder uppfattar hur tvättmaskinen verkligen presterar i slutändan. I just detta test av tvättmaskiner så koncentrerar vi oss på endast frontmatade-modeller, då det är den mest vanliga modellen och om du intresserad av toppmatade-modeller så har vi även ett test på dessa.


Bosch WAT283L8SN – ✅ Bäst i test

Bosch WAT283L8SN bäst i test tvättmaskin

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bra köp i svenska Råd & Rön stora test av tvättmaskiner 2016.
 • 4,6 av 5 efter 161 kundrecensiner på Bosch hemsida.
 • Toppbetyg hos danska testtidningen Tænk.

Bäst i test vinnaren WAT283L8SN från Bosch är en väldigt solid tvättmaskin som nu har sålts på marknaden i flera år på grund av den enorma popularitet som tvättmaskinen har fått. Tvättmaskinen har fått både toppbetyg i flera stora test i Sverige, men också i utlandet som danska Tænk och även fått toppbetyg bland alla de kundrecensioner som finns tillgängligt på nätet.

Det lägre priset kring 4 500 kronor gör också att Bosch WAT283L8SN blir det självklara valet för många personer, då de allra bästa tvättmaskinerna går för priser över 10 000 kronor eller mer. Men det finns så mycket mer som gör denna tvättmaskin till en bäst i test vinnare.

Lång garantitid på motor

Det är inte bara det lägre priset som gör att Bosch WAT283L8SN blir en testvinnare, utan något annat som också gör modellen extra populär är den långa motorgarantitiden på 10 år. Något som väldigt få tillverkare kan erbjuda sina kunder.

Något som är extra tydligt med Bosch-tvättmaskinen är satsningen kring smarta egenskaper som t.ex. i-Dos och AntiVibration. I-Dos är den funktion som möjliggör automatisk dosering av tvättmedel och d.v.s. tvättmaskinen styr själv doseringen av tvättmedlet för ett optimalt tvättresultat. På så sätt så sparar vi både pengar, men också på naturen i form av utsläpp av tvättmedel.

Bosch har satsat hårt på att få bukt med ljud och vibrationer från tvättmaskiner. Alla Bosch-tvättmaskiner är numera utrustade med AntiVibration-designTM som effektivt tar bort onödiga vibrationer och ljud. Även själva centrifugeringen är väldigt tyst på denna modell och faktum är att centrifugeringen aldrig kommer över 74 dB, vilket kan jämföras med ljudet från en bil invändigt. Ljudnivån vid tvättandet är 49 dB, vilket är lite högre än bakgrundsljudet i ett ventilerat kök.

Bosch WAT283L8SN balanserar tvättid och energi på ett smart sätt. Där kan du själv kan välja om du vill tvätta snabbt eller energieffektivt beroende på hur bråttom du behöver få klart tvätten. På Eco-läget så kan du spara upp till 50% energi eller så kan du spara upp till 65% tid genom att välja SpeedPerfect-programmet.

Bästa energimärkningen, plus 30% bättre

Tvättmaskinstillverkarna satsar allt mer på att bygga tvättmaskiner som använder så lite energi som möjligt och Bosch har lyckats mycket väl med detta, men har också passerat den mätskala som används. Bosch WAT283L8SN har så klart energimärkningen A+++ som är det högsta på skalan, men Bosch stannar inte där.

Bosch har nämligen tagit steget längre genom att effektivisera bra mycket bättre än de krav som finns för att få energimärkningen A+++. Faktum är att Bosch WAT283L8SN har en energimärkning A+++ och ut över detta så är där ytterligare 30% energieffektivitet. D.v.s. tvättmaskinen har en 30% lägre energiförbrukning än energiklass A+++ som är den högsta mätbara vid det här laget.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Bosch WAT283L8SN

 • Energiklass A+++ och ytterligare -30% energiförbrukning på detta. Bosch har lyckats maxa den mätskala som finns för energiförbrukning.
 • Ljudnivå: 49 dB under vanligt tvättande och sen max 74 dB vid centrifugering.
 • Kapacitet på 8kg tvätt.
 • System för automatisk dosering av tvättmedel.
 • AntiVibration system som motverkar vibrationer och ljud.
 • Självrengöring.
 • Välj mellan att tvätta snabbt eller väldigt energisnålt.
 • Finns program för halvtvätt.

LG FH495BDS2 – Testvinnare i flera test

LG FH495BDS2 frontmatad tvättmaskin

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Bäst i test hos Råd & Rön september 2017.
 • Bäst i test hos Råd & Rön februari 2017.

LG är ett märke som vi gärna associerar med bra välbyggda vitvaror som kylskåp eller tvättmaskin och tvättmaskiner från LG är något som hela tiden har blivit bättre. Nu har LG lyckats ta fram den populära tvättmaskinsmodellen LG FH495BDS2 som har fått bäst i test hos bland annat Råd & Rön.

LG FH495BDS2 är väldigt stor tvättmaskin som klarar av de allra största familjerna och är dessutom en av marknadens mest tysta modeller vid centrifugering.

Stor kapacitet på 12 kg för stora familjer

Om ni har en stor familj på 4-7 personer så är det alltid trevligt att använda en tvättmaskin som är rätt dimensionerad för sitt ändamål. En tvättkapacitet på 12 kg är precis lagom för familjer över 4 personer och ska inte ha några problem med att hålla smutstvätten i schack. Vid val av en alldeles för liten tvättmaskin så är chansen stor att smutstvättberget ständigt växer och det känns som det aldrig någonsin tar slut.

Motorn i LG FH495BDS2 är byggd för att hålla länge, precis som bäst i test vinnaren så är denna motor kolfri och kolfria motorer har flera fördelar jämfört med kolmotorer. För det första så slits de inte lika snabbt och de har även fördelar som mindre vibrationer, men de går även betydligt tystare.

Denna tvättmaskin har även ett eget system som LG kallar för 6 Motion Direct Drive d.v.s. varje program har olika trumrörelser beroende på vilket program man väljer. På så sätt går det att tvätta särskilda klädesplagg på ett effektivare sätt än de klassiska trumrörelserna.

Smartare tvättmaskin med WiFi-anslutning

SmartThinQ är LGs avancerade system som kopplar upp ens vitvaror till det lokala WiFi-nätverket och genom detta sätt kan du styra tvättmaskinen från en app i mobiltelefonen. Styrningen av tvättmaskinen innebär att du kan sätta igång den när du är på jobbet och på så sätt få tvätten redo att hängas upp när du kommer hem.

I appen kan du även felsöka tvättmaskinen om du misstänker att något inte står rätt till. Genom att göra felsökning så tidigt som möjligt så går det att hitta fel eller problem innan det blir allvarligare. Med appen kan du även ladda ner olika tvättprogram (över 20 stycken) som uppdateras regelbundet av LG.

Tvättmaskinen från LG har även något som de kallar för True Steam som är ett tre-i-ett program som tar bort allergipartiklar från kläder genom rätt temperatur. Flerstegsprogrammet har även Steam Refresh och Steam Softener som mjukar upp kläderna så att skrynklor försvinner. Dessutom blir klädesplaggen extra mjuka, vilket kanske är extra intressant för de som har barn med känslig hy.

Specifikationer för testvinnaren LG FH495BDS2

 • Eneriklass A+++.
 • Ljudnivå tvätt 55 dB och max 70 dB vid centrifugering.
 • Tvättkapacitet på 12 kg.
 • Kolfri motor.
 • Snabbprogram 30 minuter.
 • Ångfunktion.
 • Timerfunktion.
 • Kan anslutas till WiFi för kontroll via app i telefonen.
 • Automatiskt rengöringsprogram.

Cylinda FT 5074 – Enkel & Populär frontmatad modell

Cylinda FT 5074 populär tvättmaskin

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg från kundrecensioner runt om hos olika nätbutiker i Sverige.

Cylinda FT 5074 är likt bäst i test vinnaren en väldigt populär modell och som också har fått toppbetyg bland alla de kundrecensioner som finns tillgängligt hos de flesta seriösa nätbutiker. Priset på denna populära modell liknar också vår testvinnare från Bosch och så klart blir tvättmaskinen extra attraktiv med det lägre priset.

Förövrigt så är Cylinda FT 5074 en normalstor tvättmaskin med en kapacitet på 7 kg, vilket också är den vanligaste storleken. 7-9 kg räcker till en genomsnittsfamilj d.v.s. två vuxna och två till tre barn utan några större problem.

Ungefär samma ljudnivå som bäst i test vinnaren

Det är ingen slump varför Cylinda FT 5074 har blivit så populär och för ett relativt lågt pris så får man en tvättmaskin som både är miljövänlig, men också väldigt tyst. Ljudnivån på Cylinda-tvättmaskinen ligger ungefär som testvinnaren i detta test d.v.s. 45-49 dB vid vanligt tvättning och sedan max 74 dB vid centrifugering. Denna ljudnivå är inte värre än ljudet från insidan av en bil som kör på en landsväg.

Centrifugeringshastigheten är på 1400 varm per minut och gör att kläderna får en betydligt lägre torktid jämfört med många andra modeller. Värt att nämna är att motorn av typen kolfri och detta gör att tvättmaskinen blir väldigt tyst, dessutom håller dessa motorer betydligt längre. Dessa motor har även mindre problem.

Cylinda-tvättmaskinen har flera väldigt bra saker, men det bästa är ändå energiklassningen A+++ som också är den högsta på hela skalan. Trots den låga energiförbrukningen på 137 kWh per år så levererar tvättmaskinen ett resultat i toppklass som många tvättmaskiner har problem med.

Enkel tvättmaskin som gör jobbet

Detta är ingen smart WiFi-ansluten tvättmaskin som kollar elpriser eller som kan sköta dosering av tvättmedel helt automatiskt. Däremot tvättar tvättmaskinen minst lika bra som de dyrare modellerna och enkelheten gör att denna produkt blir en värdig konkurrent till de bästa tvättmaskinerna.

Det är inte alla familjer eller personer som är på jakt efter en superavancerad tvättmaskin som kan göra massa smarta saker. För många räcker det med en enkel, säker, stabil, tyst och pålitlig tvättmaskin som gör jobbet.

Specifikationer & egenskaper för Cylinda FT 5074

 • Tvättkapacitet på 7 kg.
 • Energiklass A+++.
 • Timerfunktion.
 • Ljudnivå vid vanlig tvätt: 54 dB. Ljudnivå vid centrifugering 75 dB.
 • Snabbprogram på 15 minuter.
 • Enkel att använda.
 • Pålitlig.
 • Induktionsmotor för tystare gång och bättre hållbarhet än kolmotorer.

Siemens WM14W447DN – Toppbetyg i flera test

Siemens WM14W447DN

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Tredjeplats hos Råd & Rön september 2017.
 • Tredjeplats hos Råd & Rön februari 2017.
 • Andraplats hos Råd & Rön 2016.
 • Andraplats hos Råd & Rön 2015.

Siemens är ett av de bästa märkena på marknaden när det gäller frontmatade tvättmaskiner och Siemens WM14W447DN är en modell som har fått hänga med länge. Redan 2015 så dök tvättmaskinen upp i Råd & Röns stora tvättmaskin test och lyckades kamma hem en andraplats.

Året efter så lyckades den åter igen ta hem andrapriset och sen under 2017 så har tvättmaskinen fortsatt ligga i toppen över de bästa tvättmaskinerna. Siemens WM14W447DN är en gedigen tvättmaskin som är normalstor för de flesta familjer och passar bra till familjer som har ett par barn.

Normalstor tvättmaskin med en tvättkapacitet på 7 kg

För de allra flesta familjer så räcker en tvättkapacitet på 7 kg relativt långt och är lagom för familjer med två vuxna och 1 till 2 barn. Tvättmaskinen från Siemens har flera väldigt bra egenskaper som snabbtvätt, iQ-Drive, SpeedPerfekt med mera.

iQdrive-motorn har en garantitid på 10 år som är lika länge som på vår bäst i test vinnare från Bosch och detta är något som de flesta andra tillverkare bör införa. En motorgaranti på 10 år bör de flesta tillverkare införa av flera anledningar och den största är att kunden känner sig extra trygg med en sådan garanti. Så klart så gäller denna garantitid endast om maskinen har använts på ett korrekt sätt, så se till att du inte överfyller kapaciteten.

Speedperfect är en funktion som möjliggör snabbtvätt, vilket ger en lägre tvättid upp till 65% lägre än normalt. Perfekt när det är bråttom att få färdig rentvätten eller man vill få undan så mycket smutstvätt så snabbt som möjligt.

Något vi gillar extra mycket med Siemens WM14W447DN är deras Outdoor-program som kan tvätta skonsamt kläder som är avsedda för outdoor. Dessa kläder är ganska ömtåliga på grund av de olika material som möjliggör bra vattentäthet. Funktion kan också återimpregnera dessa outdoor kläder.

Modellen har avancerade sensorer som styr vattentillförseln så att tvättandet blir så effektivt som möjligt med minimalt med vatten. Detta anpassas automatiskt beroende på hur mycket tvätt som finns i tvättrumman. Allt för att spara energi och också spara på vattenkostnaden.

Specifikationer för Siemens WM14W447DN

 • Tvättkapacitet på 7 kg.
 • Ljudnivå vid vanlig tvätt 64 dB.
 • Ljudnivå vid centrifugering 71 dB.
 • Energiklass A+++.
 • Tillverkningsgaranti på 10 år.
 • Snabbprogram.

storlek på tvättmaskin

Tips kring storlek av tvättmaskin – Tvättkapacitet

En av de vanligaste frågorna kring tvättmaskiner är om vilken storlek som rekommenderas beroende på hur många som finns i familjen. Storleken är så klart avgörande och är antagligen en av de viktigaste sakerna man bör funderar över innan man väljer ut en tvättmaskin.

Att tvätta i en alldeles för liten eller för stor tvättmaskin är inget som rekommenderas då det blir bortkastad energi, men också tvättmedel för varje gång tvättmaskinen startar. Detta resulterar så klart att både du och naturen får ta den extra kostnaden, vilket är helt onödigt.

I vissa fall så fungerar även dessa tvättmaskiner bättre med en trumma som är fylld till det normala och du bör aldrig fylla trumman över den kapacitet som anges av flera anledningar. För det första så kan tvättmaskinen ta stryk och kan faktiskt gå i sönder om du överfyller den. Priset för att laga tvättmaskinen är allt från några hundra till att du måste ersätta hela maskinen beroende på hur illa det är. Dessutom blir inte tvätten ren om du överfyller maskinen.

3-5 kg är lagom för en till två personer

De minsta tvättmaskinerna ligger någonstans kring 3-5 kg tvättkapacitet och det är en bra storlek för familjer där det endast finns en eller två personer. Tre personer till tvättmaskiner med 4-5 kg tvättkapacitet om den tredje personen är en bebis med mindre kläder.

Letar du efter en helt ny tvättmaskin och bebisen redan har kommit till världen så investera i  något lite större som 5-7 kg, så finns det lite marginal när barnet växer upp.

6-9 kg för genomsnittsfamiljen

Genomsnittsfamiljen på 2 vuxna och 1 till 3 barn klarar sig oftast väldigt bra med en tvättmaskin som klarar 6-9 kg regelbunden tvätt. Tvättar du regelbundet så är denna storleken lagom för de flesta familjer och i värsta fall kan du använda snabbtvätt alternativet om det skulle krisa sig någon gång.

10 kg plus

Tvättmaskiner som tar över 10 kg räknas som relativt stora och är lagom till familjer som är 5 eller fler personer som behöver få sin smutstvätt tvättad regelbundet.

Storlek övrigt

Så klart är dessa rekommendationer för familjer som tvättar vanliga kläder regelbundet och har du fyra barn som idrottar tre gånger i veckan, så är det stor chans att du behöver välja en större tvättmaskin. Har du ett särskilt jobb som kräver extra mycket av tvättmaskinen kan det också vara en bra idé att välja en lite större variant.


så underhåller du din tvättmaskin

Bästa sätten för att få tvättmaskinen att hålla länge

Det finns ett par olika saker man bör känna till för att inte skada eller slita ut sin nya tvättmaskin omgående. Används tvättmaskinen på fel sätt än vad som som anges i instruktionsboken, så är risken att tvättmaskinen inte kommer överleva speciellt länge.

Allvarlig felbehandling kan enkelt leda till dyra reparationer eller i värsta fall så kan tvättmaskinen gå i sönder helt. Har då tvättmaskinen använts på fel sätt så är risken stor att garantin inte täcker skadorna som har uppkommit.

Se därför till att läsa instruktionsboken ordentligt innan du börjar använda tvättmaskinen för att på bästa sätt undvika onödiga problem. Används tvättmaskinen på fel sätt så är det inte säkert felen kommer omedelbart och det är inte ovanligt att de först uppkommer efter att garantitiden har runnit ut.

Här kommer våra bästa tips för att få tvättmaskinen att hålla länge och så att du undviker onödiga reparationer.

Överfyll aldrig över den rekommenderade maxvikten

Ett av de vanligaste felen personer gör med sin tvättmaskin är att de överfyller eller proppar sin maskin långt över den rekommenderade tvättvikten. Proppar du din tvättmaskin över den rekommenderade viktgränsen regelbundet så har du nog märkt att maskinen inte riktigt tvättar rent. För att tvätten ska kunna bli riktigt ren så behöver vattnet kunna röra sig relativt fritt mellan klädesplaggen.

En överfylld tvättmaskin kan också ta stor skada och det är inte alls ovanligt att dessa maskiner går i sönder på grund av att de har blivit överbelastade. Faktum är att det är väldigt vanligt förekommande och är också en av de vanligaste felen vi gör när vi proppar tvättmaskinen med smutstvätt.

Om du är osäker kring vikten på tvätten så köp en tvättpåse som du kan väga tvätten i, så får du exakt vikt på det du ska tvätta och du slipper onödigt slitage på tvättmaskinen. En enkel våg med krok hittar du i de flesta lågprisbutiker som Jula eller Biltema och kostar inte många kronor.

Rengör tvättmaskinen regelbundet

Det är inte helt ovanligt att personer klagar på att tvättmaskinen inte riktigt gör rent tvätten eller att rentvätten luktar konstigt efter tvättandet. Men det är kanske inte så konstigt när man aldrig eller väldigt sällan tömmer de filter som finns i tvättmaskinen.

För att tvättmaskinen ska kunna tvätta rent på ett effektivt sätt så krävs det att alla filter eller liknande är helt rena från smuts. Annars samlas det smutsvatten som inte kan rinna undan och detta sätter definitivt lukt, men också smuts på kläderna som tvättas.

För att problemen inte ska förvärras och för att tvätten ska bli ren så behöver man regelbundet gå igenom de rengöringssteg som återfinns i instruktionsboken. Helst bör man rengöra tvättmaskinen regelbundet en gång i månaden för att säkerställa så att tvättmaskinen kan tvätta så effektivt som möjligt. Dessutom slipper du risken att tvättmaskinen går i sönder på grund av onödigt slarv.

Töm alltid alla fickor innan du fyller tvättmaskinen

Detta är något som många slarvar med regelbundet och troligtvis så är det för att det är så omständligt att behöva gå igenom så många fickor varje dag. Men det är väldigt viktigt att tömma fickorna ordentligt för saker som mynt, nycklar eller andra väldigt hårda material kan skada tvättmaskinen ordentligt.

Det finns ett par olika saker som kan ta stor skada av att metallobjekt fastnar eller slår emot delar inne i tvättmaskinen. Har du extra mycket otur så kan faktiskt glaset till tvättmaskinsluckan gå i sönder från de lösa objektiv som snurrar omkring.

Men mynt eller liknande främmande objekt kan också sätta för nödvändiga rör eller till och med skada själva trumman och du vill helst inte tvätta kläder i en trumma som har vassa kanter. Den kommer helt enkelt dra i sönder alla dina dyra kläder på ett ögonblick.

Flyttar sig din tvättmaskin?

Om din tvättmaskin börjar vandra omkring i tvättstugan regelbundet så är det ett tecken på att maskinen inte står helt plant på golvet. Det kan tyckas lite roligt att tvättmaskinen förflyttar sig själv, men det är oftast inget positivt då det kan skada golvet och även själva tvättmaskinen.

Om du misstänker att tvättmaskinen inte står helt vågrätt, så får du plocka fram ett vattenpass och kolla hur det står till med lutningen. Om den inte står helt lodrätt så behöver du justera höjden på de snurrbara benen på maskinen. Det kan ta lite tid att få till perfekt tvättmaskin som står helt lodrätt, men det är det värt för att undvika skador på inredning och maskin.

Övrigt

Det bästa du kan göra för att behandla din tvättmaskin på rätt sätt, är att helt enkelt läsa igenom de instruktioner som medföljer när du köper din tvättmaskin. Instruktionerna finns där av en anledning och de bör följas för att tvättmaskinen ska hålla under väldigt lång tid.

Följs också de anvisningar kring mängden tvättmedel som ska användas om där inte finns automatisk dosering. För mycket tvättmedel kan skada maskinen


Källor

Råd & Rön 2017

Under 2017 så utförde Råd & Rön två olika tester av tvättmaskiner där bäst i test vinnaren blev LG FH495BDS2 som är en stor tvättmaskin för större familjer. Faktum är att tvättmaskinen LG FH495BDS2 vann båda testen det året och är en av de mer populära modellerna för stora barnfamiljer. En tvättkapacitet på 12 kg gör att denna tvättmaskin lämpar sig gott och väl till familjer där de är fler än 4-5 personer.

Några av de fördelar som presenterades i testet var de olika programinställningar som möjliggör effektivt tvättning med minimalt med vatten. LG FH495BDS2 har en väldigt låg förbrukning av vatten jämfört med flera andra konkurrenter.

I ett annat test från 2016 så fick Bosch WAT283L8SN utmärkelsen ”Bra Köp” som vi har valt ut som bäst i test vinnare i detta test.

Några av de tvättmaskiner som också testades var Miele WMH122WPS som tog en andra plats i testet och på tredjeplats kom Siemens WM14W447DN. Alla dessa modeller fick liknande poäng i testet, men trots detta så var det ingen tvättmaskin som kunde peta ner tvättmaskinen från LG. Råd & Rön.

Bosch Home

Om du någon gång behöver kolla upp ytterligare information kring tvättmaskinen du är intresserad över, så kan det vara en god idé att kolla in kundrecensionerna på produkten. Detta gäller inte bara Bosch Home, utan finns också tillgängligt med flera tillverkare.

Det är bra sätt för att kolla upp hur nöjda kunder är med deras tvättmaskin från Bosch och här hittar du all information du kan tänkas behöva. Vi har använt kundrecensioner från bland annat Bosch Home när vi har kollat upp Bosch WAT283L8SN som är vår bäst i test vinnare. Vid tidpunkten då detta test skrivs ihop så har tvättmaskinen fått ett toppbetyg på 4,5 av 5 efter 161 kundrecensioner.

Bosch WAT283L8SN har inte bara topprecensioner hos Bosch egna hemsida, utan har också fått toppbetyg på andra ställen där kunder kan lämna produktrecensioner. Bosch Home.