Ångstation bäst i test – Smidigare strykning

ångstationer bäst i test

Om du är en person som stryker mycket kläder regelbundet så är en ångstation det bästa verktyget för att få rätt på den skrynkliga tvätten. En ångstation passar de personer som stryker tvätten regelbundet och om du bara stryker någon gång ibland så kan ett vanligt strykjärn vara ett bättre val.

Anledningen till att ångstationer har blivit så populära de senaste åren är för att de levererar betydligt effektivare och kraftfullare flöde av ånga i jämförelse med ett vanligt ångstrykjärn. Dessutom har ångstationen en betydligt större kapacitet för vatten, vilket lämpar sig väldigt bra om man stryker mycket tvätt.

Förr var ångstationer relativt dyra och det finns fortfarande modeller som kostar upp emot 10 000 kr eller mer, men på senare år har det börjat komma lite billigare modeller. Vi har gått igenom hela marknaden i jakten på den bästa ångstationen och har kommit fram till ett par olika alternativ som passar de flesta plånböcker. Resultatet för denna lista över ångstationer baseras på kundrecensioner, produktrecensioner och även några test.

Uppdaterad våren 2018

Philips Perfect Care Elite GC9622 – Bästa val

Ångstation bäst i test - Philips GC9622

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • Toppbetyg hos de flesta butiker på nätet.
 • 84 av 10o hos den brittiska testsidan Goodhousekeeping.

Vår val av bästa ångstation hamnade på Perfect Care Elite GC9622 som kommer från Philips som är en relativt populär tillverkare av ångstationer. Philips har också ett par andra modeller som har fått toppbetyg i olika test på nätet, men Philips GC9622 sticker ut extra mycket med sina kundrecensioner.

Philips Perfect Care Elite GC9622 är en ångstation som i princip har alla egenskaper man kan önska sig när det kommer till effektiv ångstrykning av kläder. Modellen/serien räknas som den mest sålda ångstationen under 2014 i hela Europa och är också den modell som är snabbast, samt den bästa ångfunktionen.

Patenterad teknik för strykning av alla typer av tyg

OptimalTEMP är den smarta teknologi som gör det möjligt att ångstryka alla typer av tyg och det har ingen betydelse om det är silke eller vanlig jeans så klarar denna ångstation av detta. Detta görs på samma temperatur  d.v.s. utan att behövs justera temperaturen och tack vare några väldigt smarta lösningar så kan det inte bli några brännmärken överhuvudtaget.

Det är också detta som gör denna ångstation så effektiv jämfört med ett vanliga ångstrykjärn eller andra konkurrenter. Testvinnaren från Philips är ångstation som är fullproppad med flera väldigt smarta funktioner som t.ex. att den informerar när det är dags att avkalka. Genom att avkalka då och då så överlever maskinen betydligt längre, likt vanliga ångstrykjärn.

Ångstationen från Philips har också inbyggd Eco-läge som gör det möjligt att ångstryka med lite mindre energi genom att minska mängden ånga. Eco-läget är valbart och går att stänga av om du verkligen vill få till ordentligt med ånga.

Philips ångstation med stort fokus på säkerhet

Philips är allmänt kända för att tillverka väldigt säkra produkter, men Philips har tagit steget längre genom att implementera ett par väldigt smarta egenskaper.

Du kan bland annat aldrig bränna något om du glömmer stryksulan emot ett klädesplagg eller själva strykbrädan. Detta gör det möjligt att aldrig behöva sätta tillbaka ångstrykjärnet på basstationen, vilket också sparar belastningen på din handled. Att lämna järnet direkt på din skjorta för att gå på toa är alltså inget problem.

Själva ångstrykjärnet utan basstationen väger endast in på 840 gram, vilket gör detta till en riktigt smidigt strykjärn. Stryka en hel hög kläder är alltså inte ett problem längre.

Järnet stänger också av sig helt automatiskt efter 10 minuters inaktivitet för att spara på energin. Behöver du fylla på med vatten under strykningen så kan du fylla på vatten medans basstationen är igång, vilket är bra om vattnet tar slut.

 • 1,8 liter vatten kapacitet.
 • Ångtryck på 6,5 bar på max.
 • Ultralätt ångstrykjärn.
 • Energisparläge.
 • OptimalTemp-teknologi som gör det möjligt att stryka vad som helst på samma temperatur och kan aldrig bränna något. Du kan till och med lämna ångstrykjärnet med stryksulan direkt på skjortan eller strykbrädan utan att bränna något.
 • Påfyllning av vatten medans ångstationen är i gång.
 • Automatisk avstängning om den inte har använts på 10 min.

Tefal Express Easy PLUS GV7556 – Populär

Tefal Express Easy

ButikPris
1960:-Besök
 • Topprecensioner hos de flesta butiker på nätet.
 • 4 av 5 på brittiska Amazon efter 110 kundrecensioner.

Tefal har ett par väldigt populära ångstationer ute på marknaden och Express Easy Plus GV7556 är den modell som har fått det bästa bemötandet hos sina användare. Tefals ångstationer räknas också som en av marknadens snabbaste samt kraftfullaste ångstationer och för att komma igång så krävs det endast 2 minuters uppvärmning.

Tefal ångstation har flera smarta egenskaper

Precis som testvinnaren från Philips så har Tefal tagit fram ett par väldigt smarta lösningar för att underlätta strykningen ytterligare för användaren. Tefal Express Easy PLUS har bland annat automatisk styrning av ånga och temperatur som regleras beroende på vilket tyg som ångas. Med detta system så blir det slutgiltiga resultatet alltid lika bra och det blir extra effektivt att få bort skrynklorna från kläderna.

Ett stort plus är den funktion som samlar upp kalk i en speciellt kalkuppsamlare för att motverka kalk i vattnet. Tefal ångstation har också en egen turbofunktion som ger ett väldigt stark ångtryck på 220 gram per minut när det vanligtvis ligger kring 110-120 gram per minut.

Vattentanken i basstationen rymmer 1,7 liter vatten och är redo att användas efter 2 minuters uppvärmning. En av de snabbaste på marknaden. Det maximala ångtrycket ligger på 5,2 bar som bara är något lägre än testvinnaren från Philips. Ångstationen har ett ECO-läge som gör det möjligt att spara någonstans kring 20% energi med ungefär samma prestanda. ECO-läget är valbart.

Tefal säljer reservdelar till alla sina produkter upp till 10 år

I vårt slit och släng samhälle så har det börjat komma fram en del smarta lösningar för att spara på miljön. Tefal har själva tagit fram ett system som gör det möjligt att köpa reservdelar till sina produkter upp till 10 år efter köpet. Så om något skulle slitas ut på ångstationen så finns det möjlighet till att köpa reservdelar.

Ångstationen från Tefal stänger av sig helt automatiskt efter 8 minuters inaktivitet för att spara energi.

Specifikationer för Tefal Express Easy PLUS GV7556

 • Vattentank på 1,7 liter.
 • Uppvärmning tar endast 2 minuter.
 • ECO-läge för att spara energi och har även ett turbo-läge när det krävs extra ånga.
 • Ångtryck på 5,2 bar.
 • Automatiskt system som reglerar ånga och värme beroende på vilket tyg det är.
 • Smart förvaring av kabeln mellan ångstrykjärnet och basstationen.
 • Automatisk avstängning efter 8 minuter om inte maskinen har använts.

Electrolux EDBS3350 – Bästa budgetval

Electrolux EDBS3350 ångstation

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 4 av 5 på italienska Amazon efter 10 kundrecensioner.
 • Bra kundrecensioner hos de flesta svenska nätbutiker.

Electrolux Quickstream EDBS3350 är en relativt populär ångstation som säljer till ett väldigt lågt pris och även om priset är lågt så har modellen fått relativt bra kundrecensioner. Kanske lämpar sig denna ångstation till personer som inte använder ångstrykjärn så ofta och som inte vill lägga flera tusen.

Men låt inte det låga priset lura dig för Electrolux EDBS3350 har flera väldigt bra egenskaper och resultatet samt användarvänligheten kommer nära vad Bästa val-vinnaren har att erbjuda. Den är kanske inte helautomatisk likt de dyrare modellerna, men med lite användning så kommer tekniken att infinna sig.

Självrengöring och antidroppfunktion

Electrolux EDBS3350 har en självrengöringsfunktion som avkalkar per automatik och detta hjälper till så att ångstationen får en längre livslängd. Om ångstrykjärn eller ångstationer inte avkalkas regelbundet så försämras resultatet över tid och maskinen riskerar att gå i sönder i förtid.

Ångstrykjärnet har en inbyggd antidroppfunktion som motverkar vattenfläckar på klädesplagget under lägre ångtemperaturer.

Ångstrykjärnet från Electrolux har också en extra lång kabel till basstationen för att underlätta användningen till stora tygstycken som gardiner eller liknande. Strykjärnet har också inbyggd sprayfunktion och en så kallad vertikal ångfunktion för att kunna ånga tygstycken som hänger vertikalt.

Snabbuppvärmning

Electrolux Quicksteam EDBS3350 har en extra snabb uppvärmningsfas som endast tar 1,5 minut och efter det så är ångstationen redo att användas. Vattentanken rymmer 1,2 liter vatten och levererar ett ångtryck på 4,5 bar som är relativt högt för en sådan billig ångstation.

Om du vill kunna ta med din ångstation på resan så finns det möjlighet till att välja spänningssystem från 120-240 volt beroende på vart du reser. Vikten på ångstationen är dock 3,9 kg så om den ska med på resan så bör resan vara av den längre typen.

Specifikationer för Electrolux Quicksteam EDBS3350 bästa budgetval
 • Vattentank på 1,2 liter.
 • Uppvärmning tar endast 1,5 minut enligt tillverkaren.
 • Extra lång kabel för enklare användning.
 • Möjlighet till att ånga vertikalt d.v.s. på tyger som hänger.
 • Ångtryck 4,5 bar.
 • Temperaturinställningen är steglös.
 • Självrengöring genom automatiskt avkalkning.

Varför ångstationer har blivit så populära

Ångstationer ger en mindre belastning

En stor fördel med en bra ångstation är att den mesta av vikten finns i själva basenheten där vattnet finns. Genom att dela upp strykjärn och vattenförrådet så blir det betydligt mer ergonomiskt att använda strykjärnet då det blir ultralätt.

Den låga vikten gör att järnet blir lätt att hantera och den glider lätt över kläderna utan att belasta handleden. Skillnaden i belastning är märkbar direkt för någon som testar en ångstation för första gången och stryker man ofta så är detta något man uppskattar väldigt fort.

Betydligt snabbare resultat än ett vanligt ångstrykjärn

En del undersökningar pekar på att det endast är 20-30% av oss som stryker våra kläder regelbundet. Den största anledningen till varför personer inte stryker längre är för att det tar för lång tid för att få ett bra resultat och på så sätt blir det jobbigt.

Att stryka en stor hög kläder tar väldigt lång tid om man använder ett vanligt strykjärn eller ångstrykjärn. Ångstationer är betydligt kraftfullare och ger ett snabbare resultat, dessutom är belastningen på handleden mindre då vikten ligger i basstationen där vattnet är.

Vattentanken på ångstationer är betydligt större än på ett vanligt ångstrykjärn vilket ger möjligheten till kraftfullare ångtryck. Ett högre ångtryck ger ett betydligt snabbare resultat. Skulle ett ångstrykjärn ha samma ångtryck som en ångstation så hade vi behövt fylla på vatten hela tiden.

Stor vattentank ger högre ångtryck under en längre period

Ett problem som vanliga ångstrykjärn har är att ångtrycket inte är speciellt högt och att vattentanken inte räcker speciellt länge. Alla dessa problem försvinner med en ångstation och strykjärnet blir även ultralätt i jämförelse då vikten från vattnet finns i basstationen.

På vissa modeller av vanliga ångstrykjärn så krävs det att järnet ska svalna innan man kan fylla på med vatten och detta tröttnar man ganska fort på. Ångstationer kan du fylla på när som helst och du kan även fylla på under drift om så önskas.

De jobbiga momenten med påfyllning och så vidare, samt avbrotten försvinner med en ångstation.

De bästa ångstationerna klarar av känsliga textiler utan några problem

Om du ofta stryker ömtåliga tyger som silke eller liknande så rekommenderar vi testvinnaren från Philips som inte kan bränna något tyg överhuvudtaget. Det kvittar vilken temperatur du har inställt så kan järnet inte bränna något tyg, du kan till och med glömma järnet på skjortan/strykbrädan utan att något händer.

Vissa modeller av ångstationer har också stöd för så kallad vertikal ånga d.v.s. du kan ångstryka hängandes klädesplagg. Detta lämpar sig perfekt till tygstycken som är extra känsliga för värme och då inte järnet ligger emot så sker där ingen skada på plagget.

Fixar även de svåraste vecken med hjälp av det höga ångtrycket

Är du trött på att vecken inte försvinner med ditt enkla strykjärn? då bör du prova en ångstation som ger ett helt annat resultat på ett effektivare sätt. Ångstationer har ett ganska så högt ångtryck jämfört med liknande maskiner och detta gör att även de svåraste vecken försvinner utan några större problem.

Att jämföra ett vanligt strykjärn med en ångstation är som natt och dag. Om du tröttnar fort på att inte få bort alla veck i dina klädesplagg så fixar det höga ångtrycket från en ångstation detta utan några större problem.

Ångstationer tar dock lite mer plats vid förvaring

Som du kanske förstår så tar dessa ångstationer lite större plats vid förvaring och om du bara ska stryka någon tröja då och då så är detta inte rätt pryl för dig. Vill du däremot komma igång med att stryka dina kläder regelbundet på ett effektivt och snabbt sätt så är detta ett av de bästa verktygen.

Den tar lite extra plats så bor man väldigt trångt så kanske det är värt att behålla sitt lilla ångstrykjärn eller alternativt byta upp sig till en bättre modell. Har du däremot plats hemma så är dessa ångstationer nästan oslagbara i jämförelse med vanliga strykjärn/ångstrykjärn.


Källor

Goodhousekeeping

Brittiska testsidan Goodhousekeeping är en relativt stor nättidning som testar vanliga produkter för hemmet. Speciellt produkter inom rengöring samt klädvård är ett vanligt förekommande i deras tester. Goodhousekeeping har testat bäst i test vinnaren Philips Perfect Care Elite GC9622 och i deras test så blev testpanelen väldigt imponerande av ångstationen.

Några av de saker som testpanelen tyckte var extra bra var den löstagbara vattentanken på 1,8 liter. Ett stort plus är den teknologi som gör att strykjärnet inte kan bränna något tyg överhuvudtaget, vilket också gör det möjligt att lämna ångstrykjärnet direkt på strykbrädan utan att behöva vara rädd.

Ångstationen var också tyst enligt testet och klassades som tystare än många andra konkurrenter. Ångstationen klarar också av alla typer av tyg tack vare den smarta teknologin. GoodHouseKeeping.

Les Numeriques

Franska nättidningen Les Numeriques har testat Philips Perfect Care Elite GC9622 som vi har satt som bäst i test vinnare i detta test av ångstationer. Deras recensioner av Philips ångstation är väldigt utförlig jämfört med många andra test och i deras test av ångstationen så blev testpersonen också gladligen överraskas av resultatet.

Philips PerfectCare ångstation ger ett effektivt resultat som många konkurrenter endast kan drömma om och är den ångstation som är mest smidig. I deras produktrecension så fick Philips ångstation fullpott d.v.s. 5 av 5 stjärnor. Les Numeriques.

Amazon

Vi använder Amazon relativt ofta som en del av betygsättningen för de produkter vi rekommenderar och anledningen till detta är att de bästa recensionerna oftast kommer från kunderna själva. Då får produkten testas utanför testlabbet och testas under kundens egna händer. Kunderna/betygsättningen på Amazon är dessutom validerad så inga påhittade användare kan recensera en produkt för att fuska.