Test av Steamers – Inspekto utser den bästa steamern

Bästa steamer med eller utan ställning

De bästa modellerna av steamers är betydligt effektivare och smidigare än traditionella strykjärn. En steamer är också betydligt skonsammare mot textilmaterial och genom att endast ånga så förlänger du livslängden på klädesplagget. Speciellt material som kashmir och siden så är en steamer nästan ett måste för att materialet inte ska ta någon skada. Det är också därför som steamers länge har varit populärt inom modebranschen.

Med en handsteamer så kan du snabbt och enkelt fräscha upp dina klädesplagg. Du får också snabbt bort fula veck och skrynklor utan att behöva vara rädd för att bränna materialet. Du kan också använda klädesplagget direkt efter ångandet och du slipper också våta fläckar som är så fult innan det torkar.

För att kunna hitta den bästa steamern så har vi gått igenom ett stort antal olika steamers på marknaden. Vi har framförallt tittat på portabla steamers, men även modeller där det medföljer en klädställning för hemmabruk. Vad som passar dig bäst är så klart upp till dig, men de flesta personer föredrar portabla enheter som även kan användas på resande fot.


Philips Steam & Go GC363 – ✅ Bäst i Test

Bäst i test vinnare Philips Steaer GC363

ButikPris
799:- Besök
799:- Besök
799:- Besök
1602:- Besök
 • 4,2 av 5 hos tyska Amazon efter ‎22 recensioner.
 • Toppbetyg hos svenska butiker från vanliga kundomdömen.

Bäst i test vinnaren Philips Steam & Go GC363 är en väldigt populär handsteamer som effektivt löser upp skrynklor utan att några våta fläckar uppkommer. Plagget du väljer att använda steamern på är redo att användas direkt efter själva processen. Philips Steam & Go 363 är marknadens bästa steamer av flera anledningar och är också den modell som har fått bäst kundrecensioner.

Uppvärmd steamerplatta och med konstant ånga

Philips Steam & Go GC363 har en rad olika tekniker som förbättrar möjligheten till att ångstryka klädesplagg på ett snabbt sätt. Ångan som kommer från handsteamern är kontinuerlig och under en minut så frigörs 24 gram ånga. Ju högre detta värde är, desto snabbare kan du får bort vanliga skrynklor.

Philips har också tänkt till extra gällande bäst i test vinnaren och det är den nya steamerplatta som sitter längst fram på enheten där ångan kommer ut. Värmeplattan som värms upp till en optimal temperatur kan hjälpa till när det finns skrynklor som är extra svåra när munstycken pressas mot klädesplagget. Temperaturen är säker för alla material och hjälper också till för att motverka våta fläckar.

Vattentanken är på 70 ml och ska räcka till ett helt klädesplagg innan det är dags att fylla på. Påfyllning sker genom att lossa vattentanken direkt från Philips streamern och fylla på direkt under kranen. Bäst i test vinnaren Philips Steam & Go GC363 är säker att användas på alla ömtåliga material så som t.ex. kashmir eller siden.

Medföljande tillbehör

Något som de flesta personer är extra glada över, är de tillbehör som Philips skickar med sin steamer. Philips skickar bland annat med en förvaringspåse som är värmeskyddande och det innebär att du kan slänga ner steamern direkt i påsen utan att behöva vänta på att det ska svalna. Perfekt när den måste med snabbt på ens dagliga resa.

Det följer också med en värmeskyddande handske och en borste som är bra att använda vid lite tjockare material. Den värmeskyddande handsken är ett bra hjälpmedel när klädesplagget hänger på kroken och det är när du måste hålla emot när du pressar streamern mot klädesplagget. Borsten är bra när ångan måste komma in i tjockare jackor och kappor.

Specifikationer för bäst i test vinnaren Philips Steam & Go GC363

 • Ångutsläpp på 24 g per minut.
 • 3 meter kabel.
 • Löstagbar vattentank 70 ml.
 • Tillbehör som medföljer är värmeskyddande tygpåse, handske och borste.
 • Steamerplatta som effektiviserar själva ångan på svåra skrynklor.
 • Effekt 1300 watt.
 • Redo att användas inom 1 minut och kan fyllas på när som helst under anvädning.

Philips GC351/20 – Populär

Philips GC351 handsteamer

ButikPris
479:- Besök
489:- Besök
705:- Besök
705:- Besök
 • 3,7 av 5 hos tyska Amazon efter ‎18 recensioner.

Philips GC351 Steamer är en annan relativt populär modell som har fått ett bra betyg hos många butiker och är en lite enklare modell av bäst i test vinnaren GC363. Men bara för att det är en lite enklare modell så betyder det inte att det är en sämre produkt

Flera liknelser med bäst i test vinnaren

Philips GC351/20 har en rad olika egenskaper och tillbehör som har stora liknelser som testvinnaren Philips GC363. Ångutsläppet som kommer från enheten är däremot mindre och med denna steamer så får du nöja dig med 20 gram per minut.

Vattentanken som du kan fylla på under användning är också på 70 ml och ska i alla fall räcka till att ånga ett klädesplagg. Skulle vattnet ta slut så är det bara till att fylla på vattentanken igen och steamern är redo att användas igen inom 1 minut.

Philips Steamer GC351 är säker att användas på alla klädesplagg och så även på de mest ömtåliga varianterna så som kashmir eller siden. Även värmeplattan kan tryckas direkt mot klädesplagget utan att du behöver vara rädd för att där ska bli några brännmärken.

Precis som testvinnaren i vårt Steamer Test så medföljer där också en värmeskyddande handske och en textilborste. Handsken bör användas så att du inte bränner dig på den heta ångan och dessutom blir användandet/processen mycket enklare med hjälp av handsken. Borsten är bra för material/textiler som är tjockare och underlättar att ångan tränger in fibrerna.

Specifikationer för Philips GC351 Steamer

 • Konstant ånga på 20 gram per minut.
 • Avtagbar vattentank på 70 ml som kan fyllas på även under använding.
 • Värmeskyddande handske och borste medföljer.
 • Säker att användas på alla typer av textiler, även material som kashmir och siden.
 • Kabellängd 3 meter.

Philips ComfortTouch GC557 – Bästa steamer med ställning

Handsteamer med ställning från Philips

ButikPris
1760:- Besök
1760:- Besök
1790:- Besök
 • 3,7 av 5 hos brittiska Amazon efter ‎7 recensioner.

Philips har också lanserat en steamer som kommer komplett med en egen ställning för att hänga upp sina klädesplagg under själva ångprocessen. En sådan här komplett ångmaskin har så klart sina fördelar i form av högre effekt och större vattenkapacitet.

Nackdelen med dessa steamers med egna ställningar är väl att den tar lite mer förvaringsplats än t.ex. de handhålla alternativen, men har man plats hemma så är detta ett mycket smidigt sätt för att stryka sina kläder regelbundet.

Snygg och effektivt design/konstruktion

Bästa steamer med ställning blir Philips ComfortTouch GC557 som är en komplett helhetslösning för att ångstryka kläder på regelbunden basis. Om du verkligen är ute efter att införskaffa dig en steamer som du ska använda regelbundet så är Philips ComfortTouch GC557 ett väldigt bra val.

Förutom den fantastiska ställning/klädhängare som fungerar lite som en skyltdocka så har denna steamer ett väldigt kraftig ångutsläpp på 40 gram per minut. Med denna enhet så har du också möjlighet till att justera mellan fem olika ånginställningar, beroende på vilka tyger du vill ånga på.

Vattentanken är avtagbar för att du enklare ska kunna fylla på med nytt vatten och just denna Philips Steamer har en vattentank som rymmer 1,8 liter.

Flera smarta egenskaper för att underlätta ångandet

Philips ComfortTouch GC557 har flera smarta finesser och det märks att Philips har tänkt till extra mycket med denna steamer. Bland annat har den en form av låsningsfunktion där galgen ska hängas och på så sätt så hänger klädesplagget stabilt. Själva ställningen är också justerbar för att du ska kunna anpassa höjden för din egna kroppslängd. Det ska ju trots allt vara lite bekvämt när du ångar dina kläder.

Vi gillar också att Philips har lagt in automatiskt standbyläge, för vem har inte stressiga morgnar när man glömmer bort precis allt, så som att stänga av sin steamer. Sen har Philips också lagt in ett större bord/underlag som hjälper till att stötta upp klädesplagget när du ångar.

Avkalkning är också något som Philips har tänkt på och med denna steamer så får du en egen avkalkningsfunktion som du kan göra regelbundet. Beroende på vart du bor i landet så varierar mängden kalk i vattnet, men om du kör avkalkningsfunktionen regelbundet så säkerställer du att steamern kommer hålla längre.

Specifikationer för bästa steamer med hållare – Philips GC557

 • Komplett helhetslösning för effektivt ångande.
 • Stor avtagbar vattentank på 1,8 liter.
 • Avkalkningsfunktion (Easy Rinse).
 • Fem olika ångprogram för olika material.
 • Flera smarta lösningar som att låsa fast galgen med mera.
 • Automatisk standbyläge ifall du skulle glömma stänga av steamern.
 • Klarar av ömtåliga klädesplagg och ger garanterat inga brännmärken.

Singer SteamWorks Pro SWP02 – Med klädställning

steamer med ställning

ButikPris
669:- Besök
799:- Besök
 • 3,6 av 5 hos tyska amerikanska efter ‎259 recensioner.

Steamer för kläder med en egen ställning kan ha flera fördelar och överväger man att helt ersätta sitt vanliga strykjärn med en steamer så kan detta vara ett väldigt bra val. Singer SteamWorks Pro SWP02 är en väldigt intressant steamer som är gjord för att kunna ångstryka stora mängder kläder dagligen och kan enkelt ersätta det vanliga strykjärnet.

Steamer med ställning och stor vattentank

Det kan vara ganska skönt att ha en steamer som är kopplad till en större enhet med större vattentank och med sin egna klädhängare. På så sätt får steamern ett eget utrymme/plats där du kan ångstryka dina kläder dagligen om så behövs. Ett stort plus med just denna steamer från Singer är att enheten har hjul så att du enkelt kan förflytta maskinen.

Själva stativet där du hänger dina klädesplagg är också justerbart, vilket är perfekt för längre jackor eller när du vill ställa undan och förvara steamern.

Förutom att Singer SteamWorks Pro har en fantastiskt klädhängare som underlättar ångandet så har maskinen en betydligt större vattentank än de lite enklare modellerna i testet. Tittar vi på bäst i test vinnaren så har den bara en vattentank på 70 ml, men den är också avsedd för att vara portabel och att den ska ta så lite plats som möjligt. Singer SteamWorks Pro Steamern har en stor vattentank på 2,5 liter som räcker hela 90 minuter med ett konstant ångflöde.

Nu kan man tro att själva uppvärmningsfasen är lång, men faktum är att steamern är redo att användas på bara 45 sekunder. Det är så klart tack vare den höga effekt på 1500 watt som gör det möjligt och när väl tanken är slut, så tar du bara loss vattentanken från enheten och fyller på den under kranen.

Specifikationer för Singer SteamWorks Pro SWP02

 • Komplett steam med ställning för att hänga upp klädesplaggen.
 • Redo att användas inom 45 sekunder.
 • Stor vattentank på 2,5 liter som räcker 90 minuter med kontinuerlig ånga.
 • Effekt 1500 watt.

Allmänt om steamers

För många är det inte helt självklart varför steamers är ett bättre alternativ än traditionella strykjärn och därför har vi skrivit ihop några svar på de mest vanliga frågorna. För många svenskar så är steamern något alldeles nytt och vi saknar egentligen ett etablerat begrepp för denna typ av produkt. Då är det inte alls konstigt att där finns en hel del frågor som behöver bli besvarade.

Här nedan hittar du alla de mest vanliga frågorna många har om just steamers och om hur de fungerar.

Dödar ångan verkligen bakterier?

Speciellt när man läser produktbeskrivningar så tar många tillverkare upp ämnet om att ångan dödar 99% av alla bakterier och det stämmer till störst del. Ångan som kommer ut från munstycket på steamern är nästan 100-gradig d.v.s. samma temperatur som ångmoppar och nästan alla bakterier fixar inte så höga temperaturer.

Frågan är egentligen varför det är så intressant med att döda bakterier, de flesta bakterier borde nämligen dö direkt i tvättmaskinen. Däremot så skulle det kunna hjälpa döda odörer i kavajer eller skor som inte tvättas regelbundet.

Varför är ånga från en steamer så effektivt?

Det finns flera anledningar till varför steamers är så bra och varför de fungerar så effektivt. Men lite kort så pressas den varma ångan genom textilmaterialet, vilket gör att fibrerna sväller och mjuknar, på så sätt får fibrerna tillbaka sin naturliga form och mjukhet. När fibrerna återgår till sin naturliga struktur så förbättras också färger och mönster.

Köper du en modell som har fått bra betyg så är också själva processen väldig smidig och snabbt. Dessutom kan du stryka ömtåliga material som kashmir och siden, som annars är väldigt svårt att stryka.

Klädångare/steamer är också betydligt skonsammare, vilket så klart leder till att dina kläder får en längre levnadslängd. Dessutom hålls de fräschare och färger/mönster ser bättre ut under en längre period.

En liten steamer eller en med ställning?

Det du bör fråga dig själv är vart och när du kommer använda din steamer. Många som köper en steamer idag använder den dagligen i sin vardag när de t.ex. är iväg och reser i jobbet.

En väldigt stor fördel med en handsteamer är att du inte behöver någon strykbräda och du kan bara enkelt hänga upp det du vill ”ångstryka” med hjälp av en galge på t.ex. hotellrummet. Den tar också väldigt lite plats och är enkelt att ta med sig i sin resväska.

Om du är en person som stryker kläder ofta hemma så rekommenderar vi att du köper en streamer med ställning. Det är inte så mycket dyrare och Philips ComfortTouch GC557 med ställning är väldigt smidig att använda då ställningen är formad lite som en provdocka, så att du får ett bra stöd när du arbetar.

Fördelen med en streamer med ställning är att den egentligen inte tar någon större plats då utrymmet används vertikalt och inte horisontellt som med en strykbräda. På så sätt kan man enkelt ha streamer-ställningen framme hela tiden, vilket så klart leder till ett ökad användning.


Källor

Så tog vi ut en bäst i test vinnare

Steamers, klädångare, ångstation, ångmaskin eller vad vi nu kallar det för, är en relativt ny produkt i Sverige och därför så finns där inte så många test tillgängliga. I detta test av bästa steamers så har vi endast valt att gå på alla de kundrecensioner som finns tillgängligt på nätet och har på så sätt sammanställt modellerna.

Som vanligt har du tagit stor hänsyn till alla de kundrecensioner som finns tillgängligt på amerikanska Amazon och där hittar vi oftast ett ganska stort antal olika recensioner att gå på. Fördelen med att använda kundrecensioner från Amazon är att varje kundrecension är en så kallat verifierad kund. Detta betyder att varje kundrecension kommer från en riktig kund som verkligen har köpt och provat produkten innan de skrev sin produktrecension.

I och med kundrecensionerna kommer från riktiga användare så kan vi använda deras betyg i våra tester, speciellt i sådana här tester där det faktiskt saknas riktiga test. Så klart kommer vi uppdatera det här testet när och om vi hittar ett bra test av någon av de produkter vi har listade här.