därför är massagepistolen så populär

Därför är massagepistolen så populär

Massagepistolen är inte alls någon ny uppfinning, som man kanske skulle kunna tro. Den har funnits i en eller annan form i ungefär trettio år, även om de nuförtiden är betydligt mer avancerade än när de först introducerades. De tidiga modellerna var enkla, utan olika inställningar, medan det numera finns ett enormt utbud av mer eller mindre avancerade modeller av massagepistoler på marknaden.

Allt fler upptäcker fördelarna med att använda en massagepistol för punktmassage och djup massage av ömmande muskler, och det finns många fördelar med denna smarta lilla pryl.

Vad är en massagepistol?

så här fungerar en massagepistolEn massagepistol liknar en borrmaskin eller en pistol i formen, men är betydligt snällare än så. I ena änden finns ett handtag som gör det möjligt för dig att hålla massagepistolen själv och massera till exempel axlar eller rygg. I andra änden finns en motordriven arm där du kan fästa olika massagehuvuden. Den motordrivna armen gör att massagehuvudet vibrerar och masserar dina muskler när du använder den. Eftersom massagepistolen vibrerar i en hastighet av åtminstone fyrtio slag i minuten är det möjligt att få en ganska effektiv massage.

De olika massagehuvudena har lite olika användningsområden och ändamål, och en av de stora fördelarna med en massagepistol är just att du själv kan byta mellan mindre och större huvuden med olika form. På så sätt kan du skräddarsy din massage efter just dina behov. Välj mellan mindre huvuden, som riktar in sig på ett specifikt område, och större massagehuvuden som kan massera större områden åt gången. Ett runt massagehuvud är bra när du vill ha en mer intensiv och djup massage av en muskel, medan ett plattare massagehuvud lämpar sig bättre när du vill ha en mer avslappnande massage. De flesta massagepistoler har flera medföljande massagehuvuden att välja mellan.

Massage vid träning

massagepistol före och efter träningenMassagepistoler har blivit väldigt populära, framför allt hos idrottare och andra som tränar mycket och därmed vill hålla sina muskler mjuka och avslappnade. Många använder en massagepistol efter träning för att minska träningsvärk, men också för att mjuka upp stela muskler innan träning. Många som tränar hårt och använder en massagepistol vittnar om att massagepistolen kan underlätta återhämtningen efter träning, något som både minskar smärta och risken för överbelastning.

Om man istället använder en massagepistol innan träning, ökar prestationen tack vare att bindväven blir mjukare och musklerna därför mer effektiva.

Massage vid stela muskler

massagepistol för stela musklerOm du arbetar vid ett skrivbord så har du säkert upplevt att du ibland kan känna både smärta och stelhet i nacke, axlar och rygg. Om man är stel i framför allt nacken, kan detta i värsta fall leda till kronisk smärta och spänningshuvudvärk. En massagepistol kan då hjälpa dig att lösa upp sådana spänningar och göra arbetet mindre smärtsamt för kroppen. Fördelen med en massagepistol är förstås tillgängligheten. Den är så liten och smidig, att du lätt kan ha den i skrivbordslådan på jobbet för att ha den till hands när du behöver ta en paus. Massagepistolen kan också användas på stela vader och lår och på ömmande fötter. Detta gör att den också är effektiv att använda för dig som går eller står mycket på jobbet.

Smärta och stelhet i ben och fötter kan i värsta fall leda till smärta i både rygg och höfter. Med en massagepistol kan du lösa upp spänningarna innan de orsakar mer smärta. Dessutom är det en skön paus när du arbetar framför datorn.

Olika typer av massagepistoler

olika typer av massagehuvudenIdag finns ett stort utbud av olika typer av massagehuvuden på marknaden. Det är därför ganska enkelt att hitta en massagepistol som passar just dig och dina behov. Om du vill ha en massagepistol för stela muskler i nacken och vill fokusera på ett bra pris och grundläggande, bra funktioner så finns flera budgetmodeller med inställningsbar hastighet och ett stort utbud av utbytbara massagehuvuden för de vanligaste behoven. Ofta är dessa modeller små och smidiga och kan lätt förvaras eller bäras med i väskan.

Flera testade massagepistoler är de som används av till exempel hårt tränande elitidrottare, finns oftast fler och mer specialiserade massagehuvuden. Dessa massagepistoler har också oftast fler slag per minut, vilket gör att de lämpar sig extra väl för den som tränar hårt och vill ha en effektiv massage innan eller efter träningspasset. Det finns också modeller av massagepistoler som har en design som gör dem extra lämpliga för att komma åt på till exempel ryggen. En sådan massagepistol kan vara värt att investera i för dig som ofta har problem med stela och ömmande muskler just där.

Att välja massagepistol

När du ska välja massagepistol är det därför viktigt att fundera på vad du ska använda den till och hur ofta. Om du vill ha med dig din massagepistol till jobbet eller gymmet kan det vara bra med en modell som får plats i väskan på ett smidigt sätt. Det kan också vara bra att titta på hur många olika massagehuvuden som finns till massagepistolen. En massagepistol med flera massagehuvuden ger dig mer flexibel användning, då du kan använda den både till ömmande muskler i nacken och för punktmassage på vaderna. En annan sak som kan vara bra att undersöka är hur lång batteritid massagepistolen har och om den är laddningsbar. En massagepistol med kort batteritid kanske inte blir använd lika mycket som en som kan användas fler gånger mellan laddningstillfällena. Det är också en fördel om den är uppladdningsbar så att du inte behöver byta batterier i den.

Det är inte så konstigt att massagepistolen blivit så pass populär hos människor som tränar hårt och belastar sina muskler, men den passar faktiskt precis lika bra för de allra flesta, oavsett om man tränar eller inte. Det betyder dock inte att inte vem som helst kan ha nytta av en smidig massagepistol.