blodtrycksmätare hemma

Mindre stress med en egen blodtrycksmätare hemma

Att gå omkring med högt blodtryck är riskfyllt. Undersökningar visar att så många som en av fem vuxna i Sverige lider av ett för högt blodtryck. En del märker det inte ens. Vissa personer har en större benägenhet att drabbas av högt blodtryck. Faktorer som påverkar kan vara vikt, alkoholkonsumtion, motion och kost. Men även ärftlighet och ökad ålder gör att man ska vara vaksam på symptom.


Risken att leva med ett alltför högt blodtryck är att det i förlängningen kan medföra skador på hjärta och blodkärl. Högt blodtryck ger en förhöjd risk att drabbas av blodpropp och hjärnblödning. Genom att skaffa en blodtrycksmätare kan du i lugn och ro mäta blodtrycket hemma.

Med en blodtrycksmätare för hemmabruk skapar du förutsättningar för att kontrollera att blodtrycket håller sig inom de gränser som anses hälsosamma. Dessutom slipper du att gå till doktorn.

En del mätare kan kommunicera med appar via wifi eller Bluetooth. På så sätt kan du importera mätvärden till hälsoapparna och följa upp statistiken över tid.

Fördelar med att mäta blodtryck hemma:

 1. Du kan mäta regelbundet och ofta.
 2. Du behöver inte passa en specifik läkartid utan kan välja tidpunkt helt själv.
 3. Mätningar som görs regelbundet i hemmet blir mer rättvisande eftersom mätperioden sker över lång tid. Blodtrycket är inte konstant utan varierar både under dagen och i veckan. Ju längre mätperiod desto mindre påverkas resultatet av externa faktorer.
 4. Blir du orolig eller känner behov av att mäta blodtrycket kan du snabbt göra det med en blodtrycksmätare i hemmet.
 5. Att ta blodtryck i sjukhusmiljö påverkar de flesta. Blodtrycket tenderar nämligen att öka när man blir stressad och nervös.
 6. Hela familjen kan använda samma blodtrycksmätare.

Det finns två typer att blodtrycksmätare för hemmabruk. De som mäter runt handleden och de som mäter trycket runt överarmen. Generellt sätt kan man säga att de som används för att mäta runt handleden kan upplevas som mer komplicerade och lite svårare att använda. Man brukar inte rekommendera denna typ för rökare eller äldre personer. Diabetiker bör mäta blodtrycket vid överarmen.

För tips på modeller kan du läsa vår köpguide där vi listar blodtrycksmätare som är bäst i test. Där hittar du flera modeller som antingen har vunnit tester eller blivit godkända av läkemedelsverket.

Hur gör man då för att mäta blodtrycket?

 • Trycket ska mätas på bar hud. Sätt därför inte blodtrycksmanschetten utanpå tröjan. När du mäter blodtrycket är det viktigt att vara avslappnad. Sätt dig på en stol och låt armen vila på ett bord. Båda fötterna ska ha kontakt med golvet så undvik att sitta med korsade ben.
 • Blodtrycksmanschetten ska sitta runt överarmen. Eftersom trycket kan skilja sig åt mellan dina armar ska du alltid mäta trycket på samma arm.
 • Blodtrycksmanschetten ska sitta lagom hårt. Om du får in ett par fingrar mellan manschetten och din arm vet du att den sitter bra.
 • Den nedre kanten på blodtrycksmanschetten ska sitta ett par centimeter över armbågsleden. Manschetten ska vara i höjd med hjärtat. Handen ska vila på bordet med handflatan uppåt.
 • Eftersom du ska vara avslappnad innan du mäter blodtrycket kan du vila i fem minuter innan du sätter igång.
 • En automatiskt uppblåsbar manschett blåser upp sig av sig själv och känner av när den ska sluta att blåsa upp. Du känner att det stramar lite kring överarmen vilket är helt ok. Precis så ska det nämligen kännas. Sitt still under hela mätningen och prata så lite som möjligt.
 • När mätningen är klar piper mätaren och resultatet visas på displayen.
 • Rök eller drick inte kaffe mindre än en halvtimme innan du mäter.
 • För att få ett korrekt mätvärde kan du upprepa proceduren två – tre gånger. Genomsnittet av mätningarna blir resultat.

Om mätningen visar att på ett högt blodtryck bör du uppsöka läkare för vidare rådgivning och behandling.

normalt blodtryck värden

Normalt blodtryck

Man brukar säga att normalt blodtryck ska vara ungefär 120/80. Det finns dock ett spann inom vilket du inte behöver oroa sig. Har du ett blodtryck som är lägre än 140/90 är det helt ok. Utför du mätningen hemma ska blodtrycket var något lägre. Du ska inte ha mer än 135/85 i blodtryck om du mäter hemma med en blodtrycksmätare. Anledningen till att värdet ska vara lägre vid mätning i hemmet är att miljön normalt är mindre stressfull.

Systoliska blodtrycket visar trycket i blodkärlen när hjärtat pumpar. Hjärtat drar ihop sig och blodet trycks ut i kroppen. Ett värde på över 140 tyder på ett högt blodtryck.

Diastoliska trycket visar trycket när hjärtat slappnar av och blodet fylls på. Ett tryck på över 90 visar på ett för högt värde.

Tecken på att du har högt blodtryck

Vissa tecken kan tyda på att du har ett för högt blodtryck. Var lite extra uppmärksam om du upplever något av följande:

 • trötthet
 • mycket besvärlig huvudvärk
 • svårt att andas
 • illamående.

Är du orolig kan ett första bra steg vara att skaffa en blodtrycksmätare för hemmabruk. Är du mycket orolig bör du uppsöka en läkare.