välja tältplats på äventyret

Så väljer du tältplats under äventyret

Funderar du på att ge dig ut på äventyr och letar efter en tältplats som kan uppfylla dina dagdrömmar? En tältplats behöver inte bara ha en fin vy, utan behöver också vara en praktisk plats där du kan sova bekvämt, göra upp eld utan fara och diska efter middagen. Här kommer olika råd om hur du hittar en plats som passar för ditt äventyr men också vilka regler som gäller i naturen. Tipsen är tänkta för Sverige men en del går att använda oavsett var i världen du slår läger!

Välj område för tältplats med hjälp av karta

Har du redan föreställt dig hur den idealiska platsen ska se ut där du vill sätta upp tältet? Kanske vill du tälta vid en sjö med skogen som bakgrund eller i ett öppet landskap i fjällen? Oavsett vilken slags natur du gillar, så kan en karta bekräfta hur det ser ut i verkligheten. Tältplatsen ska vara både trevlig och funka praktiskt under ett eller några dygn. På en karta du se hur terrängen ser ut, var det finns vatten, eldplatser, närmaste samhälle och hur långt det är att gå mellan olika platser.

Här är några hållpunkter som hjälper dig att välja rätt område att tälta i:

 • Vad gäller för regler i området där du gärna vill tälta? För naturreservat och naturparker gäller särskilda regler. Börja gärna med att titta på deras hemsidor!
 • Allemansrätten. Ta gärna reda på vad som gäller, det är bra att ha i bakhuvudet! Det är oftast fritt fram att tälta ett dygn på privat eller kommunal mark så länge du tar hänsyn och inte stör.
 • Vill du vara på den säkra sidan? Välj tältplats längs en av alla de vandringsleder som finns i Sverige. Vid lederna finns vindskydd och eldplatser som du kan använda. Ett annat sätt att mjukstarta äventyret är att tälta nära fjällstationer där du mot en avgift kan använda toalett, kök eller boka övernattning.

Sju tips för att välja rätt tältplats

välj en tältplats med vindskydd

Nu har du förhoppningsvis valt vilken del av landet du vill tälta i, och det är dags att i detalj välja var du ska slå dig ner. Vill du sova gott och ha det mysigt kan dessa råd vara värda att ha i bakhuvudet:

 • Vind är bra mot mygg men ska inte vara så hård att det blir för kallt i tältet. Om du är i fjällen kan du slå upp tältet i lä för att skydda dig från vinden.
 • Nära till vatten är A och O för att tvätta sig, bada, diska och släcka elden. Men sätt gärna upp tältet på en höjd en bit ifrån vattnet, så att det inte blir fuktigt och kallt i tältet på natten.
 • Gräs är mysigt. Men vill du undvika fästingar så sätt upp tältet en bit ifrån högt gräs. Titta samtidigt efter tecken på om det finns andra kryp som kan störa, exempelvis myror från en myrstack i närheten.
 • Välj platt mark. Även mjuka upphöjningar som grästuvor känns obekväma i ryggen! Lutar marken? Ligg ner och prova att det inte lutar åt något håll.
 • Välj torr mark. Lite fukt går bra, eftersom tältet tål fukt, men det ska inte bli blött. Provligg eller sitt gärna på platsen en stund innan du sätter upp tältet.
 • Två liggunderlag är bra om du inte vill ligga för hårt. Det finns både platta och uppblåsbara liggunderlag med låg vikt att köpa.
 • Går det att göra upp en eld på ett säkert sätt? Det är trevligt med eld både för att kunna laga mat, hålla sig varm och få en mysig stämning.

Typ av tält kan också avgöra vart du kan sätta upp

Nu slår de flesta upp tält kring mjukt underlag där man ska skjuta ner tältpinnar i marken men väljer du områden där det är mycket sten eller berg så behövs ett självstagande tält. Nu finns det lite olika typer av tält så som kupoltält, tunneltält, kåtor, ryggåstält med flera. Alla dessa har sina för- och nackdelar.

Klassiska kupoltält är oftast helt eller halvt självstagande vilket gör att de kan sättas upp vart som helst d.v.s. det finns inget krav på tältpinnar. Kupoltält är också den mest populära för både vandring och camping. Däremot har inte dessa modeller lika stor absid som t.ex. tunneltält erbjuder.

Men oftast är det inget problem med att montera upp tält i Sverige då de flesta områden har mjukt underlag. I alla fall närliggande till de områden vi besöker i Sverige.

Lagar och riktlinjer när du väljer tältplats

riktlinjer när du väljer tältplats

För att äventyret inte ska stöta på några hinder, så är det bra att känna till vad som gäller för allemansrätten. Sunt förnuft och hänsyn räcker långt när du ska välja tältplats. Men för säkerhets skull kommer här några generella regler och riktlinjer:

 • Det går bra att tälta i naturen ett dygn. Vill du tälta längre kan du prata med markägaren. Tänk på att slå upp tältet en bit ifrån bebyggelse.
 • Hur ser marken ut? I orörd natur eller på allmän tältplats/camping går det bra att tälta. Men var uppmärksam så att marken inte används av markägaren för exempelvis odling.
 • Håll avstånd till hus! Det närmaste området kring ett bostadshus kallas för ”hemfridszon”. Sätt upp tältet på ett lagom avstånd från huset för att inte störa. Kanske på andra sidan vägen eller bäcken?

Med de här tipsen hittar du förhoppningsvis både en fin och praktisk tältplats som passar ditt äventyr i naturen. Kanske kommer du att återvända till samma tältplats många gånger. Men kom ihåg: låt inte vanan hindra dig från att hitta nya bättre platser att tälta på, som i sin tur kan leda till nya äventyr!