vandring på fjället - tips

Tänk på detta när du vandrar i fjällen

Visst låter det lockande att åka på vandringstur till fjällen? Att tillsammans med familj eller vänner njuta av vacker natur och fantastiska vyer. Den svenska fjällkedjan sträcker sig ända från Treriksröset till Dalarna. I detta magiska landskap erbjuds hundratals mil med spännande vandringsleder som med fördel kan besökas under juni-september.

Att vara väl förberedd när man ger sig upp på fjället är viktigt även om det är sommar, höst eller vår. Vädret i fjällvärlden är lurigt och hastiga väderomslag är inte ovanliga. Risken finns också att man kan råka ut för skador och då är det viktigt att ha med sig rätt utrustning.

Kläder och utrustning

Bra att ha i ryggsäcken - vandring fjällen

Se till att ha med bra utrustning. Kläderna ska vara anpassade efter rådande förhållanden vilket innebär att de måste stå emot vind, regn och kyla. Underkläder i ull eller syntet är lämpligt för fjällvandringen. Gå noga igenom färdvägen innan du ger dig iväg. Krävs det någon speciell utrustning? En bra packlista till vandringen är högst aktuellt och vi rekommenderar att du förebereder en sådan. Låt gärna andra personer titta på den i fall du har missat något. Du kommer kanske också att behöva korsa vattendrag och då gäller det att ha rätt kängor på fötterna.

Bra att ha i ryggsäcken under fjällvandringen oavsett säsong:

  • underkläder
  • vattentät skaljacka
  • regnkläder
  • vandringskängor som inte är nya
  • extra strumpor eller sockor
  • extra tröja som är varm.
  • mössa & vantar
  • ombyteskläder
  • tvål
  • mat & dryck
  • termos eller kåsa
  • sitt eller liggunderlag
  • myggmedel
  • långbyxor
  • toalettpapper
  • reseapotek

Boende på fjället – Tält eller fjällstuga

tälta eller bo i stuga på fjällvandringen

Hur du kommer att bo under vandringen spelar stor roll för hur du ska packa ryggsäcken. I Sverige finns det möjlighet att övernatta i STF:s fina fjällstugor.

Boende i fjällstuga

STF förfogar över 44 stycken fjällstugor. Stugorna ligger utspridda så att det är möjligt att följa markerade vandringsleder och ta sig från den ena stugan till nästa på en och samma dag. Alla stugor har en stugvärd som tar emot vid ankomst. Stugorna är spartanskt inredda med våningssängar och saknar el och vatten. Det finns rum i olika storlekar och det går att låna kudde och täcke men du måste ta med egna lakan. Alla stugor har ett utedass. Bäst är att förboka vistelsen i fjällstugan åtminstone under högsäsong. Ska du bo i fjällstuga ska du i tillägg till övrig packning ta med:

  • lakan
  • handduk
  • ficklampa
  • tofflor
  • STF medlemskort

Boende på fjällstation

I fjällen finns det ett antal fjällstationer som du kan ha som utgångspunkt för din vandring. Fjällstationerna är som enklare hotell och ligger vackert belägna i närheten av naturreservat eller nationalparker. På fjällstationen finns det både el och vatten så komforten är betydligt högre än i fjällstugan. På fjällstationen finns även restaurang.

Tälta på fjället

Om du ska tälta så säkerställ att du har ett tält som är lämpligt för fjällen då kraftiga väderomslag kan uppstå under tidig vår och sen höst. Några saker som du behöver få med dig:

  • tält & sovsäck
  • matvaror
  • stormkök, tändstickor eller tändstål, & bränsle
  • sjukvårdsutrustning
  • nål, tråd & silvertejp

Under vandringen – Väder & markeringar

Följ markerade leder

Låt någon anhörig eller fjällstation veta var på fjället du och ditt sällskap befinner er om ni av någon anledning inte har möjlighet att ta er tillbaka för egen maskin.

Anpassa vandringen efter vädret

Var beredd på att anpassa dig efter vädret. Ibland får man helt enkelt bita i det sura äpplet och göra förändringar som man inte har planerat. Alla som bestiger berg vet att det krävs gynnsamma väderförhållanden för toppförsök. Precis på samma sätt ska du tänka när du ger dig ut på fjället. Låt sunt förnuft råda och ha respekt för naturen.

Följ markerade leder

Något som är fantastiskt är att det i Sverige finns ett stort antal markerade leder. Svenska Turistföreningen har samlat alla leder på sin hemsida och även delat in dem i tre olika klasser beroende på hur välbesökta de är under sommaren. En välkänd och populär vandringsled är Jämtlandstriangeln. Starta vid Storulvåns fjällstation som gränsar till kalfjället. Vandringen kan sedan göras i en triangel mellan Sylarna och Blåhammaren. Vid både Sylarna och Blåhammaren finns det fjällstationer. Mellan Storulvån och Blåhammaren är det 12 km. Höjdskillnaden är 370 meter. Etappen Storulvån till Sylarna är lite längre, 16 km. Vandringsleden är svagt kuperad och spännande då man går över broar och små spångar. Etappens sista bit är kraftigt uppför. Sylarna till Blåhammaren är den längsta etappen och den är 19 km lång men den är inte alls lika kuperad som de andra sträckorna. Andra trevliga vandringsleder i Jämtlandsfjällen är Södra Kungsleden vid Storlien och Vålådalens naturreservat, Helags.

Vandra i fjällen med barn

Det går alldeles utmärkt att vandra med barn. Det är både spännande och mysigt att uppleva fjällen på sommaren tillsammans med de små. De flesta barn gillar äventyr och orkar ofta att gå ganska långt. När man vandrar med barn är det vettigt att ta många pauser och göra ett rejält uppehåll för lunch. Låt barnen vara med att göra upp eld. Är vädret bra kan ni kanske till och med bada. Det finns många fina fjällsjöar att välja bland.

Det gäller att vara lite extra försiktig när man tar med sig barnen på vandringen. Det är inte roligt att bli överraskad av dåligt väder eller behöva korsa strömt vatten. Välj heller inte farliga passager med höga klippor eller branta stup. När man vandrar med barn gäller det att förbereda sig lite extra och hela tiden anpassa turen efter väderleken. Blir det dåligt väder är det mysigare att ta en extra natt på fjällstationen än att ge sig ut på fjället.

När man vandrar med barn ska man se till att ha gott om tid så att man kan lägga in extra stopp när orken tryter. Se till att ladda ryggsäcken med mat och godsaker som får tillbaka energin. Se till att låta barnen bli delaktiga under fjällturen. Stanna för att titta på växter och djur. Låt barnen sköta karta och kompass.

Små barn bär du enklast i en bärsele på magen eller en bärstol på ryggen. Från fem-sex års ålder klarar de flesta barn av att gå själva. Hur långt är dock väldigt individuellt. Var därför beredd på att det kanske inte alls går att gå lika långt som du från början hade tänkt. Se till att göra turen till en rolig upplevelse för alla. Gå därför tillsammans med barnen. Prata diskutera, visa och framförallt ha skoj ihop!