Bästa TENS-apparat för smärtlindring & massage


För många så är TENS-apparater (transkutan elektrisk nervstimulering) det bäst sättet för att lindra långvarig och kortvarig smärta i sina muskler. Detta kan vara allt från vanlig muskelvärk från träning till personer som har svår förlossningssmärta. Smärtlindring kan ske genom att kroppen producerar eller frigör endorfiner vid TENS-behandling eller så kan smärtnerver blockeras genom att stimulera beröringsnerver.

TENS-apparater kan användas till smärtlindring eller helt vanlig massage av muskler och på senare tid har det också börjat användas som ett sätt för att stimulera / bygga upp muskler.

Vi har gått igenom hela marknaden efter de bästa TENS-apparaterna och likt andra produktkategorier inom hälsa så är företaget Beurer det ledande företaget. Det är också anledningen till varför vår bästa-lista nästan endast innehåller Beurer-produkter.

Beurer EM 49 – Bästa TENS-apparat

ButikPris
560:-Besök
616:-Besök
699:-Besök
699:-Besök
879:-Besök
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter 3000 kundrecensioner
 • Vunnit Plus X Award för bästa produkt 2017

Testvinnaren Beurer EM 49 är en väldigt populär TENS-apparat som har vunnit pris för bland annat bästa produkt 2017 med motiveringen enkel användning, design och kvalité. Beurer EM 49 är också väldigt populär med befintliga kunder och som fått ett högt kundomdöme hos butiker som tyska Amazon, men även många andra butiker.

Två kanalsystem med 4 st elektroder

Testvinnaren Beurer EM 49 är utrustad med två kanaler så att det räcker för att kunna behandla två stycken muskelgrupper samtidigt. TENS-apparaten erbjuder behandling i form av smärtlindring, muskelstimulering och helt vanlig massage.

Även denna TENS-enheten har en Doktor-funktion som ger möjligheten till att låta sin egna doktor mata in önskat behandlingsprogram eller skräddarsydd TENS-behandling. På så sätt kan man få en helt skräddarsydd behandlingsform som är helt optimal direkt från läkaren.

Rik på behandlingsprogram

Vårt val av bästa TENS-apparat Beurer EM 80 har även gott om förprogrammerade behandlingsprogram att välja mellan. 32 stycken för EMS-behandling (muskelträning), 12 för TENS (smärtlindring) och hela 20 stycken bara för vanlig massage. Utöver detta så finns där också sex stycken egna program som du själv kan ställa in.

Timerfunktionen ger dig möjlighet till att välja längden på själva behandlingen vilket är från 5 till 100 minuter. Beurer EM 49 stänger av sig helt automatiskt när timern är slut och på så sätt sparar du på batterierna.

Specifikationer & fördelar med Beurer EM 49

 • 2 kanaler och 4 självhäftande elektroder
 • 32 + 12 + 20 stycken förprogrammerade program
 • Doktorsfunktion för skräddarsydda TENS-behandlingar, direkt från din egna doktor
 • Kan användas för smärtlindring, muskelbyggande eller bara helt vanlig massage
 • Ström högst 200 mA vid 500 Ohm
 • Frekvens 1  150 Hz
 • Pulsbredd 50 - 450 µs per fas
 • Svensk manual

Beurer EM 59 – Med värmefunktion

Beurer EM 59 bild 1Beurer EM 59 bild 2Beurer EM 59 bild 3
ButikPris
1190:-Besök
1190:-Besök
1190:-Besök
 • 4,6 av 5 stjärnor hos tyska Amazon efter 3 000 kundomdömen

Beurer EM 59 är en väldigt populär TENS/EMS apparat som tagits väl emot av kunderna. Bara på tyska Amazon har modellen ett samlat betyg på 4,6 av 5 stjärnor efter hela 3 000 kundomdömen.

EMS och TENS apparat med värmefunktion

Beurer EM 59 har många liknelser med testvinnaren Beurer EM 49 men däremot har den en egenskap som gör den lite unik. Förutom massage, EMS och TENS så är Beurer EM 59 utrustad med en värmefunktion vilket antingen kan köras individuellt eller ihop med både EMS eller TENS. Värmen kan också justeras med två olika nivåer och passar bra till massagen för att slappna av.

TENS apparaten är utrustad med 4 stycken elektroder som är självhäftade och som delats upp på två kanaler. Den kommer också förprogrammerad med 64 olika program varav 6 stycken är konfigurerbara. När det gäller styrka d.v.s. intensitetsnivå på programmen så kan du själv välja mellan 50 olika nivåer.

Är detta den bästa TENS-apparaten? Kanske men lite beroende på vad du är ute efter. Beurer EM 59 är en lite lyxigare modell jämfört med testvinnaren Beurer EM 49. Detta kommer tyvärr på bekostnad av högre pris.

Likt testvinnaren så har även denna modell en doktor-funktion där din egna doktor kan ställa in ditt behandlingsprogram och så vidare. Däremot så skiljer sig strömkällan vilket nu är ett inbyggt batteri som laddas genom USB.

 • Toppbetyg från kunder som har testat TENS-apparaten
 • Erbjuder både TENS (smärtlindring) och EMS (muskelträning och återhämtning)
 • Unikt för modellen är värmefunktionen som kan köras samtidigt med de andra behandlingsprogrammen
 • 2 kanal och 2 elektroder per kanal
 • 64 förprogrammerade behandlingsprogram, varav 6 st kan konfigureras
 • Doktorsfunktion för behandling i samordning med läkare
 • Drivs av ett inbyggt batteri som laddas genom USB

Bluetens Duo Sport – För träningsentusiaster

Bluetens Duo Sport bild 1Bluetens Duo Sport bild 2Bluetens Duo Sport bild 3
ButikPris
3295:-Besök
 • 4,8 av 5 stjärnor på brittiska Amazon efter 30 kundomdömen

Duetens Duo Sport TENS-apparat har bland annat fått ett toppbetyg 4,8 av 5 på brittiska Amazon efter 30 kundrecensioner. Modellen har också fått bra kundomdömen hos de butiker som säljer apparaten.

TENS-apparat för träningsentusiasten

Bluetens Duo Sport är den dyraste modellen vi har med i vår lista över bästa TENS-apparat och vi skulle endast rekommendera denna modell till dig som tar träningen på stort allvar. Modellen är speciellt inriktad till personer som sysslar med träning och som vill kunna behandla ömma, trötta och överbelastade muskler.

TENS-apparaten har också flera väldigt bra återhämtningsprogram med både rytmiska och mjuka program för ökad blodcirkulation. Perfekt för dig som tränar intensivt och som upplever att musklerna känns extra trötta efter träningspasset. Men produkten kan också användas för enkel avkoppling och sportmassage.

Det bästa med denna TENS-apparat är kanske styrningen genom telefonen där du enkelt guidas genom alla inställningar och så vidare. Modellen är också ”trådlös” på så sätt att den inte hänger ihop med själva handkontrollen (telefonen) och kan på så sätt vara lättare att använda för de som är uppe och går under behandlingen.

Bluetens Duo Sport är uppladdningsbar och med en enda fulladdning så ska enheten klarar av upp till 15 dagar. Detta är helt klart en väldigt intressant produkt för många och det är inte så ofta vi ser så här avancerade TENS-apparater för vanliga användare.

 • Toppbetyg från användare som har testat modellen
 • Fler än 100 olika förprogrammerade behandlingsprogram
 • Stort plus för olika program per enhet kan köras samtidigt
 • 1 timmes laddning ska ge upp till 15 dagars användning
 • 4 elektroder (medium) 8 elektroder (small)
 • 2 st elektrodkablar med längden 15 cm och 2 st med 25 cm
 • Certifierad för användning inom medicinsk behandling

Omron TENS E3 Intense – Toppbetyg (1 muskelgrupp)

Omron E3 Intense bild 1Omron E3 Intense bild 2
ButikPris
919:-Besök
924:-Besök
 • 4,5 av 5 på Amazon UK med över 200 kunder som testat TENS-apparaten

Omron är ett världsledande märke inom medicinska mätinstrument vilket också syns på de recensioner som finns på modellen. Bara på brittska Amazon har TENS-apparaten ett samlat betyg på 4,5 av 5 efter 200 kundomdömen.

TENS-apparat för en muskelgrupp åt gången

De flesta som har kommit i kontakt med vården har nog hört talas om märket Omron och speciellt om du någon gång har mätt blodtrycket. Omron är ett marknadsledande märke inom blodtrycksmätare men även andra produkter så som TENS-apparater.

Trots sitt enkla utförande med endast en muskelgrupp åt gången så är Omron E3 Intense väldigt intressant. Vanligtvis brukar modeller ha stöd för två eller fler muskelgrupper men det är inte alla som behöver det.

Det bästa med TENS-apparaten Omron E3 Intense är de förprogrammerade programmen för specifika områden på kroppen. Behandlingsprogrammen inkluderar rygg, axlar, leder, armar, ben, fötter och även fotsulor. Du får också valmöjligheten att välja program för smärtlindring och intensitet med upp till 15 nivåer.

TENS-modellen har också fyra olika massageinställningar som knacka, knåda, gnugga och tryckmassage. Den har också några specialprogram för stela muskler men också för akut smärta.

När du köper Omron TENS E3 Intense så medföljer det en enkel förvaringsväska och ett bältesklipp. Enheten drivs med 2 st vanliga AAA-batterier vilket också medföljer.

 • Världsledande märke inom medicinsk mätutrustning
 • 2 elektroder för 1 muskelgrupp åt gången
 • Förprogrammerade program för olika muskelgrupper ben, rygg, axlar, fötter med mera
 • Specialprogram för akut smärta och stela muskler
 • Massageprogram knacka, knåda, gnugga eller tryckmassage
 • Både bätlesklipp och förvaringsväska medföljer
 • Drivs av 2 st AAA-batterier

Beurer EM 80 – Bra val

ButikPris
940:-Besök
990:-Besök
999:-Besök
999:-Besök
1099:-Besök
 • 4 av 5 hos brittiska Amazon efter 360 kundrecensioner

Beurer EM 80 är en av marknadens mest populära TENS-apparater. Modellen har fått ett bra betyg i test men har också fått väldigt bra kundrecensioner hos butikerna. Beurer EM 80 har lite olika användningsområden som t.ex. muskelstimulering, smärtlindring eller helt vanligt massage och med denna enhet så får du fullt med förprogrammerade program för respektive områden.

30 st förprogrammerade program

Beurer EM 80 är en av marknadens mest avancerade TENS-apparater för vanliga konsumenter och till enheten så följer där med hela 30 stycken förprogrammerade program. Dessutom är där 20 stycken inställbara program för TENS / EMS där du kan ändra inställningar som frekvens, pulslängd, tid on / off.

Ett stort plus är doktors-programmet där din doktor själv kan mata in ett eget anpassat program som är skräddarsytt för just din egna behandling.

Behandlingstiden på dessa program varierar och du kan välja att göra en behandling från 5 till 90 minuter beroende på program och vad målet är med behandlingen.

8 elektroder på 4 kanaler

Beurer EM 80 har totalt 4 kanal och 8 st elektroder som är självhäftande och dessa kan jobba över fyra stycken muskelgrupper samtidigt. Det är fullt tillräckligt för att kunna behandla det mesta genom smärtterapi eller EMS muskeluppbyggnad. Vill du bara ha vanlig massage så är även detta tillräckligt. Värt att nämna är att varje kanal kan justeras för sig för bästa behandling.

 • 4 justerbara kanaler med 8 självhäftande elektroder
 • 30 förprogrammerade program och 20 st inställbara program
 • Behandlingstid 5 - 90 minuter. Hur lång tid som är kvar på programmet visas tydligt på skärmen
 • Stor display med tydliga tecken som även har bakgrundsbelysning
 • Kan användas för smärtlindring, muskelbyggande eller bara helt vanlig massage
 • Doktor-funktion som ger din doktor möjlighet till att förprogrammera ett skräddarsytt program för dig
 • Max ström 180 mA (500Ohm)
 • Frekvens 1 - 120 Hz
 • Puls 40 - 250 µs per fas
 • Svensk manual

Beurer EM 41 – Enkel men bra

ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 3,9 av 5 hos brittiska Amazon efter 10 kundrecensioner.

Beurer EM 41 har många liknelser med EM 49 som vi listar ovan och även denna modellen har fått ett bra betyg bland de flesta kundrecensioner. Modellen är något enklare i sitt utförande, men egentligen så skiljer det sig inte speciellt mycket mellan modellerna.

Rik på förprogrammerade program

Likt testvinnaren EM 80 och EM 49 så har även denna modellen väldigt många program att välja mellan. Bland annat så har denna TENS-apparat 20 stycken olika EMS program (muskelstimulans), 20 sycken TENS-program och sedan 10 olika program för vanlig massage.

Displayen är tydlig med relativt stora siffror och bokstäver, samt att den även är bakgrundsbelyst. Beurer EM 41 kommer även med en bältklämma för att enklare kunna fästa enheten någonstans. Var dock noggrann så att den inte kommer i kontakt med någon metall som sitter t.ex. på ett skärp eller bälte.

Det följer även med en enklare påse för att förvara enheten på ett enkelt sätt och manualen är på svenska. I denna manual hittar du även alla guider till hur du använder TENS-apparaten och det finns även bilder om hur du ska placera elektroderna för att få den bästa behandlingen.

Specifikationer & fördelar med Beurer EM 41

 • 2 kanaler med 4 stycken elektroder
 • 50 olika program totalt
 • Doktor-funktion som ger en möjlighet till att få ett skräddarsytt program från läkaren
 • Timer-funktion
 • Användas för smärtlindring, muskelbyggande eller bara helt vanlig massage
 • Säkerhetsavstängning
 • Intensitetsinställning
 • Max ström 180 mA vid 500 Ohm
 • Frekvens 1 - 120 Hz
 • Pulsbredd 40 - 250 µs per fas

Vanliga frågor

När ska man inte använda en TENS-apparat?

Det är väl värt att nämna att detta inte är någon leksak och bör helst ses som medicinsk utrustning för att behandla smärta i muskler. Det gäller att använda sunt förnuft när det gäller dessa apparater så använd inte TENS-apparaten när du sover…

 • Kör bil eller andra typer av fordon.
 • Undvik att använda annan elektrisk utrustning under själva behandlingen då det kan ta skada.
 • Personer med pacemaker eller insulinpump.
 • Om du har epilepsi.
 • Gravid.
 • Efter operation.

Se till att läsa manualen väldigt noga innan du väljer att prova enheten så att du inte missar något du bör känna till.

Gör det ont att använda en TENS-apparat?

TENS-apparater ska inte göra ont så länge du inte kör på alldeles för hög inställning, men det kan däremot pirra lite i huden där elektroderna placeras. Det kan också kännas ganska så obehagligt till en början, men detta går över ganska. Så klart kan det göra skillnad på vilken behandling du har valt d.v.s. EMS eller TENS.

Det är alltid rekommenderat att börja på den lägsta inställningen innan du väljer att öka intensiteten. Så så sätt kan din kropp vänja sig vid behandlingen på ett successivt sätt.