tens apparat bäst i test

Bästa TENS-apparat 2023 för smärtlindring

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

För många är TENS-apparater (Transkutan Elektrisk Nervstimulering) den optimala lösningen för att mildra smärta i musklerna. Detta sträcker sig från lättare muskelvärk till intensiva förlossningssmärtor och mensvärk.

Smärtlindring med TENS sker genom att små elektriska impulser antingen blockerar kroppens smärtsignaler delvis eller helt, och samtidigt stimulerar produktionen av kroppens egna smärtlindringshormoner de så kallade endorfinerna.

Vi har grundligt granskat hela marknaden i vår strävan att hitta de bästa TENS-apparaterna. Precis som inom andra hälso- och wellnesskategorier har vi märkt att tillverkaren Beurer dominerar. Men det finns också andra alternativ av TENS-modeller att välja mellan. Dessa varierar från enheter speciellt utformade för att lindra menssmärta, till apparater anpassade för behandling av olika muskelgrupper.

Beurer EM 49 - Bästa TENS-apparat

Bästa valet
Beurer EM 49 bild
ButikPris
584:-Besök
645:-Besök
764:-Besök
799:-Besök
799:-Besök
 • 4,6 av 5 hos tyska Amazon efter 14 000 kundrecensioner
 • Vunnit Plus X Award för bästa produkt 2017

Testvinnaren Beurer EM 49 är en väldigt populär TENS-apparat som har vunnit pris för bland annat bästa produkt 2017 med motiveringen enkel användning, design och kvalité. Beurer EM 49 är också väldigt populär med befintliga kunder och som fått ett högt kundomdöme hos butiker som tyska Amazon, men även många andra butiker.

Två kanalsystem med 4 st elektroder

Testvinnaren Beurer EM 49 är utrustad med två kanaler så att det räcker för att kunna behandla två stycken muskelgrupper samtidigt. TENS-apparaten erbjuder behandling i form av smärtlindring, muskelstimulering och helt vanlig massage.

Även denna TENS-enheten har en Doktor-funktion som ger möjligheten till att låta sin egna doktor mata in önskat behandlingsprogram eller skräddarsydd TENS-behandling. På så sätt kan man få en helt skräddarsydd behandlingsform som är helt optimal direkt från läkaren.

Rik på behandlingsprogram

Vårt val av bästa TENS-apparat Beurer EM 80 har även gott om förprogrammerade behandlingsprogram att välja mellan. 32 stycken för EMS-behandling (muskelträning), 12 för TENS (smärtlindring) och hela 20 stycken bara för vanlig massage. Utöver detta så finns där också sex stycken egna program som du själv kan ställa in.

Timerfunktionen ger dig möjlighet till att välja längden på själva behandlingen vilket är från 5 till 100 minuter. Beurer EM 49 stänger av sig helt automatiskt när timern är slut och på så sätt sparar du på batterierna.

 • Skäl att köpa
 • 2 kanaler och 4 självhäftande elektroder
 • 32 + 12 + 20 stycken förprogrammerade program
 • Doktorsfunktion för skräddarsydda TENS-behandlingar, direkt från din egna doktor
 • Kan användas för smärtlindring, muskelbyggande eller bara helt vanlig massage
 • Ström högst 200 mA vid 500 Ohm
 • Frekvens 1  150 Hz
 • Pulsbredd 50 - 450 µs per fas
 • Svensk manual
 • Skäl att inte köpa
 • Inte speciellt portabel då enheten måste bäras med. Vi hade gärna önskat en hållare till enheten.

TENS by Flowlife - Bästa premiumval

Bästa premiumval
TENS by Flowlife bild TENS by Flowlife bild TENS by Flowlife bild TENS by Flowlife bild
ButikPris
1490:-Besök
1790:-Besök
 • Vann vår utmärkelse Toppklass 2023 i vårt test av produkten
 • Fått toppbetyg från kunder som testat modellen hos Flowlife

När vi på Inspekto.se testa på TENS by Flowlife upptäckte vi en rad positiva egenskaper och funktioner. Den vann bland annat vår utmärkelse Utmärkt produkt (92%) för 2023 och har hyllats av kunder hos både Flowlife och Webhallen. .

Ett av de viktigaste attributen som gör TENS by Flowlife så framstående är dess 43 skräddarsydda behandlingsprogram, något som verkligen ger ett personligt tillvägagångssätt för att hantera smärta och återhämtning. Med sin användarvänliga app kan man smidigt välja mellan olika program och därmed skapa en skräddarsydd lösning för ens egna behov.

TENS by flowlife - Utmärkt produkt utmärkelseVår egen upplevelse av att använda produkten är lika god. Enheten är lätt och behändig att använda med tydlig vägledning via appen, som inkluderar allt från illustrationer till detaljerade beskrivningar av varje behandlingsprogram. Dessutom har enheten en betydande batteritid på omkring 10 timmar vilket är utmärkt för dem som vill använda enheten under längre perioder utan att behöva oroa sig för att ladda upp.

En unik faktor som bör noteras är att TENS-apparaten från Flowlife inte bara är praktiskt utan också otroligt portabelt. Du kan fästa enheten på benet eller armen och gå vidare med dina dagliga sysslor medan behandlingen fortgår. Detta är något vi verkligen uppskattade när vi testa TENS-apparaten då det frigör tid och gör smärtlindring och återhämtning till en del av din vardag istället för att det ska vara ett avbrott.

Dock finns det vissa mindre nackdelar. Det mest uppenbara är att modellen använder äldre micro-USB istället för nyare och mer vanliga USB-C. Även om detta inte påverkar enhetens funktion kan det vara något irriterande för vissa användare. Däremot medföljer där en kabel från USB-A till Micro-USB för laddning.

I det stora hela tror vi att TENS by Flowlife är ett fantastiskt köp. Med dess anpassade behandlingsprogram, användarvänliga app, utmärkta batteritid och portabilitet, är det svårt att hitta en bättre lösning för smärtlindring och återhämtning. Dessutom erbjuder Flowlife en 100-dagars nöjdkundgaranti som gör det till ett nästan riskfritt köp. Baserat på detta vinner produkten vår utmärkelse bästa premiumval.

Läs också vårt test av Flowlifes TENS-apparat.

 • Skäl att köpa
 • Appstyrd TENS-apparat
 • Användarvänlig app som tydligt illustrerar med bilder hur elektrodplattorna ska fästas
 • Utmärkt batteritid på ungefär 10 timmar
 • 43 olika behandlingsprogram med bilder
 • 100 dagars nöjdkundgaranti
 • Skäl att inte köpa
 • Använder micro-USB för laddning

Beurer EM 59 - Med värmefunktion

Beurer EM 59 bild Beurer EM 59 bild Beurer EM 59 bild
ButikPris
1190:-Besök
 • 4,4 av 5 stjärnor hos tyska Amazon efter 3 000 kundomdömen

Beurer EM 59 är en väldigt populär TENS/EMS apparat som tagits väl emot av kunderna. Bara på tyska Amazon har modellen ett samlat betyg på 4,4 av 5 stjärnor efter hela 3 000 kundomdömen.

EMS och TENS apparat med värmefunktion

Beurer EM 59 har många liknelser med testvinnaren Beurer EM 49 men däremot har den en egenskap som gör den lite unik. Förutom massage, EMS och TENS så är Beurer EM 59 utrustad med en värmefunktion vilket antingen kan köras individuellt eller ihop med både EMS eller TENS. Värmen kan också justeras med två olika nivåer och passar bra till massagen för att slappna av.

TENS apparaten är utrustad med 4 stycken elektroder som är självhäftade och som delats upp på två kanaler. Den kommer också förprogrammerad med 64 olika program varav 6 stycken är konfigurerbara. När det gäller styrka d.v.s. intensitetsnivå på programmen så kan du själv välja mellan 50 olika nivåer.

Är detta den bästa TENS-apparaten? Kanske men lite beroende på vad du är ute efter. Beurer EM 59 är en lite lyxigare modell jämfört med testvinnaren Beurer EM 49. Detta kommer tyvärr på bekostnad av högre pris.

Likt testvinnaren så har även denna modell en doktor-funktion där din egna doktor kan ställa in ditt behandlingsprogram och så vidare. Däremot så skiljer sig strömkällan vilket nu är ett inbyggt batteri som laddas genom USB.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från kunder som har testat TENS-apparaten
 • Erbjuder både TENS (smärtlindring) och EMS (muskelträning och återhämtning)
 • Unikt för modellen är värmefunktionen som kan köras samtidigt med de andra behandlingsprogrammen
 • 2 kanal och 2 elektroder per kanal
 • 64 förprogrammerade behandlingsprogram, varav 6 st kan konfigureras
 • Doktorsfunktion för behandling i samordning med läkare
 • Drivs av ett inbyggt batteri som laddas genom USB
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Beurer EM 50 Menstruations Relax - Mot mensvärk

Beurer EM 50 Menstruations Relax bild Beurer EM 50 Menstruations Relax bild
ButikPris
611:-Besök
 • 4,2 av 5 på tyska Amazon efter att över 1100 kunder testat TENS-apparaten

Många kvinnor som lider av mensvärk har testat Beurer EM 50 menstruations Relax och majoriteten har blivit glatt överraskade. Bara på tyska Amazon har modellen ett samlat kundomdöme på 4,2 av 5 stjärnor efter över 1 100 kundrecensioner.

Speciellt anpassad TENS-apparat för menstruationssmärtor

För många kvinnor är menstruationssmärtor ett återkommande och stort problem. Menstruation kan vara oerhört jobbigt för många och ibland så pass intensiv att man förblir sängliggandes när det är som värst. När vi läser kundrecensioner på Beurer EM 50 vittnar många kvinnor att Beurers TENS-maskin hjälper avsevärt. Men som med allt annat i livet är det ingen garanti att just TENS fungerar för alla användare och de finns de som inte alls märkte någon skillnad.

Beurer EM 50 fungerar precis som vilken annan TENS-apparat men är mer anpassad för menstruationssmärtor. Enheten har inga lösa elektroder med kablar som måste fästas på magen. Elektroderna sitter nu bak på enheten utan hängande kablar för smidigare användning. Elektroderna skickar sedan ut elektriska impulser som antingen helt eller delvis blockerar smärtan. Dessa elektriska impulser aktiverar också kroppens egna hormoner i form av endorfiner.

Förutom TENS-funktionalitet så är Beurer EM 50 utrustad med ett värmeelement som kombineras med elektriska impulser för bättre avslappning. Enheten är helt kabelfri med uppladdningsbart batteri och kan därför användas vart eller när du vill. När det gäller intensistetsnivåer så kan du välja mellan 15 olika nivåer och här rekommenderar vi alltid att börja på lägsta nivå. Sedan kan du stega upp intensiteten tills att smärtan släpper.

Elektroderna är så kallade gelkuddar vilket är utbytbara och dessa är en förbrukningsvara. Refill gelkuddar finns att köpa när elektroderna inte längre fäster eller har förbrukats. 

Vem bör testa Beurer TENS-apparat mot mensvärk? Menstruationsbesvär är inget ovanligt och för många kan det bli hemska smärtor. Är du en person som har hemsk mensvärk kan det definitivt vara värt att testa Beurer EM 50. Även om många konsumenter har fått ett väldigt bra resultat så finns det ingen garanti att det hjälper just dig. Men ibland kan det vara värt att testa.

 • Skäl att köpa
 • Anpassad TENS-apparat mot menstruationsvärk
 • Uppladdningsbar modell utan kablar
 • LED-indikator för låg batterinivå
 • Elektroder i form av gelkuddar, refill finns att köpa
 • Stänger av sig automatiskt efter 20 minuter. Perfekt till dig som vill somna in under behandlingen
 • 15 stycken intensitetsnivåer
 • Skäl att inte köpa
 • Lite kort batteritid
 • Värmefunktionen lämnar lite att önska

Omron E3 Intense - Toppbetyg (1 muskelgrupp)

Omron E3 Intense bild Omron E3 Intense bild
ButikPris
924:-Besök
 • 4,4 av 5 på Amazon UK med över 600 kunder som testat TENS-apparaten

Omron är ett världsledande märke inom medicinska mätinstrument vilket också syns på de recensioner som finns på modellen. Bara på brittska Amazon har TENS-apparaten ett samlat betyg på 4,5 av 5 efter 600 kundomdömen.

TENS-apparat för en muskelgrupp åt gången

De flesta som har kommit i kontakt med vården har nog hört talas om märket Omron och speciellt om du någon gång har mätt blodtrycket. Omron är ett marknadsledande märke inom blodtrycksmätare men även andra produkter så som TENS-apparater.

Trots sitt enkla utförande med endast en muskelgrupp åt gången så är Omron E3 Intense väldigt intressant. Vanligtvis brukar modeller ha stöd för två eller fler muskelgrupper men det är inte alla som behöver det.

Det bästa med TENS-apparaten Omron E3 Intense är de förprogrammerade programmen för specifika områden på kroppen. Behandlingsprogrammen inkluderar rygg, axlar, leder, armar, ben, fötter och även fotsulor. Du får också valmöjligheten att välja program för smärtlindring och intensitet med upp till 15 nivåer.

TENS-modellen har också fyra olika massageinställningar som knacka, knåda, gnugga och tryckmassage. Den har också några specialprogram för stela muskler men också för akut smärta.

När du köper Omron TENS E3 Intense så medföljer det en enkel förvaringsväska och ett bältesklipp. Enheten drivs med 2 st vanliga AAA-batterier vilket också medföljer.

 • Skäl att köpa
 • Världsledande märke inom medicinsk mätutrustning
 • 2 elektroder för 1 muskelgrupp åt gången
 • Förprogrammerade program för olika muskelgrupper ben, rygg, axlar, fötter med mera
 • Specialprogram för akut smärta och stela muskler
 • Massageprogram knacka, knåda, gnugga eller tryckmassage
 • Både bätlesklipp och förvaringsväska medföljer
 • Drivs av 2 st AAA-batterier
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Bluetens Duo Sport - För träningsentusiaster

Bluetens Duo Sport bild Bluetens Duo Sport bild Bluetens Duo Sport bild
ButikPris
2723:-Besök
 • 4,8 av 5 stjärnor på brittiska Amazon efter 30 kundomdömen

Duetens Duo Sport TENS-apparat har bland annat fått ett toppbetyg 4,8 av 5 på brittiska Amazon efter 30 kundrecensioner. Modellen har också fått bra kundomdömen hos de butiker som säljer apparaten.

TENS-apparat för träningsentusiasten

Bluetens Duo Sport är den dyraste modellen vi har med i vår lista över bästa TENS-apparat och vi skulle endast rekommendera denna modell till dig som tar träningen på stort allvar. Modellen är speciellt inriktad till personer som sysslar med träning och som vill kunna behandla ömma, trötta och överbelastade muskler.

TENS-apparaten har också flera väldigt bra återhämtningsprogram med både rytmiska och mjuka program för ökad blodcirkulation. Perfekt för dig som tränar intensivt och som upplever att musklerna känns extra trötta efter träningspasset. Men produkten kan också användas för enkel avkoppling och sportmassage.

Det bästa med denna TENS-apparat är kanske styrningen genom telefonen där du enkelt guidas genom alla inställningar och så vidare. Modellen är också ”trådlös” på så sätt att den inte hänger ihop med själva handkontrollen (telefonen) och kan på så sätt vara lättare att använda för de som är uppe och går under behandlingen.

Bluetens Duo Sport är uppladdningsbar och med en enda fulladdning så ska enheten klarar av upp till 15 dagar. Detta är helt klart en väldigt intressant produkt för många och det är inte så ofta vi ser så här avancerade TENS-apparater för vanliga användare.

 • Skäl att köpa
 • Toppbetyg från användare som har testat modellen
 • Fler än 100 olika förprogrammerade behandlingsprogram
 • Stort plus för olika program per enhet kan köras samtidigt
 • 1 timmes laddning ska ge upp till 15 dagars användning
 • 4 elektroder (medium) 8 elektroder (small)
 • 2 st elektrodkablar med längden 15 cm och 2 st med 25 cm
 • Certifierad för användning inom medicinsk behandling
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Beurer EM 80 - Bra val

Beurer EM 80 bild
ButikPris
891:-Besök
1152:-Besök
 • 4 av 5 hos brittiska Amazon efter 360 kundrecensioner

Beurer EM 80 är en av marknadens mest populära TENS-apparater. Modellen har fått ett bra betyg i test men har också fått väldigt bra kundrecensioner hos butikerna. Beurer EM 80 har lite olika användningsområden som t.ex. muskelstimulering, smärtlindring eller helt vanligt massage och med denna enhet så får du fullt med förprogrammerade program för respektive områden.

30 st förprogrammerade program

Beurer EM 80 är en av marknadens mest avancerade TENS-apparater för vanliga konsumenter och till enheten så följer där med hela 30 stycken förprogrammerade program. Dessutom är där 20 stycken inställbara program för TENS / EMS där du kan ändra inställningar som frekvens, pulslängd, tid on / off.

Ett stort plus är doktors-programmet där din doktor själv kan mata in ett eget anpassat program som är skräddarsytt för just din egna behandling.

Behandlingstiden på dessa program varierar och du kan välja att göra en behandling från 5 till 90 minuter beroende på program och vad målet är med behandlingen.

8 elektroder på 4 kanaler

Beurer EM 80 har totalt 4 kanal och 8 st elektroder som är självhäftande och dessa kan jobba över fyra stycken muskelgrupper samtidigt. Det är fullt tillräckligt för att kunna behandla det mesta genom smärtterapi eller EMS muskeluppbyggnad. Vill du bara ha vanlig massage så är även detta tillräckligt. Värt att nämna är att varje kanal kan justeras för sig för bästa behandling.

 • Skäl att köpa
 • 4 justerbara kanaler med 8 självhäftande elektroder
 • 30 förprogrammerade program och 20 st inställbara program
 • Behandlingstid 5 - 90 minuter. Hur lång tid som är kvar på programmet visas tydligt på skärmen
 • Stor display med tydliga tecken som även har bakgrundsbelysning
 • Kan användas för smärtlindring, muskelbyggande eller bara helt vanlig massage
 • Doktor-funktion som ger din doktor möjlighet till att förprogrammera ett skräddarsytt program för dig
 • Max ström 180 mA (500Ohm)
 • Frekvens 1 - 120 Hz
 • Puls 40 - 250 µs per fas
 • Svensk manual
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt

Frågor & svar – Vanliga frågor om TENS-maskiner

 1. Hur länge kan man använda en TENS-apparat?
 2. Vad ska man göra om elektroder inte riktigt fäster på kroppen?
 3. Vad gör en TENS-apparat?
 4. Gör det ont att använda en TENS-apparat?
 5. När ska man inte använda en TENS-apparat?

Hur länge kan man använda en TENS-apparat?

De flesta apprater kommer med förprogrammerade program som har en behandlingstid mellan 15 till 30 minuter. Efter denna behandlingstid kan det vara värt att vänta en stund och känna efter om smärtan har försvunnit. Har den inte försvunnit kan man upprepa behandlingen. Tänk däremot på att muskler kan bli trötta eller ömma vid alldeles för lång behandling.

Vad ska man göra om elektroder inte riktigt fäster på kroppen?

Elektroder som medföljer TENS-maskinen är så kallad förbrukningsvara och kan därför vara slitas ut vid regelbunden användning. Det kan däremot vara värt att försöka tvätta av elektroderna med en ljummen trasa och sedan låta de lufttorka. Men som vi tidigare har skrivit så är elektroder en förbrukningsvara men finns att köpa löst hos många av de butiker som säljer modellen.

Vad gör en TENS-apparat?

Kort sagt är TENS ett läkemedelsfritt sätt att lindra smärta. Genom att placera ut så kallade elektroder på områden där smärtan finns kan TENS-apparaten skicka ut små elektriska impulser. Dessa impulser kan antingen helt eller delvis blockera smärta som finns i området. Dessa impulser aktiverar också kroppens egna hormoner för att behandla smärta som kallas för endorfiner. Läs också vår artikel om hur TENS fungerar som smärlindring.

Gör det ont att använda en TENS-apparat?

TENS-apparater ska inte göra ont så länge du inte kör på alldeles för hög inställning, men det kan däremot pirra lite i huden där elektroderna placeras. Det kan också kännas ganska så obehagligt till en början, men detta går över ganska. Så klart kan det göra skillnad på vilken behandling du har valt d.v.s. EMS eller TENS.

Det är alltid rekommenderat att börja på den lägsta inställningen innan du väljer att öka intensiteten. Så så sätt kan din kropp vänja sig vid behandlingen på ett successivt sätt.

När ska man inte använda en TENS-apparat?

Det är väl värt att nämna att detta inte är någon leksak och bör helst ses som medicinsk utrustning för att behandla smärta i muskler. Det gäller att använda sunt förnuft när det gäller dessa apparater så använd inte TENS-apparaten när du sover...

 • Kör bil eller andra typer av fordon
 • Undvik att använda annan elektrisk utrustning under själva behandlingen då det kan ta skada
 • Personer med pacemaker eller insulinpump
 • Om du har epilepsi
 • Gravid
 • Efter operation

Se till att läsa manualen väldigt noga innan du väljer att prova enheten så att du inte missar något du bör känna till.


Källor

Kundrecensioner

Det finns inte så bra testkällor när det gäller TENS-apparater och därför har kundrecensioner varit en oerhört viktig källa i vår sammanställning. Vi har valt att använda källor där det finns stor mängd kundrecensioner och gärna källor där dessa är från verifierade konsumenter. Marknadsplatser som Prisjakt och Pricerunner är inget vi har använt oss av då vem som helst kan lägga recensioner.

Vårt test av TENS by Flowlife 2023

Under sommaren 2023 testa vi den nya TENS-apparaten från Flowlife där den vann utmärkelsen Toppklass med hela 92 av 100 poäng. Allt från utmärkt batteritid till behandlingsprogram var det som utmärkte produkten. Men framför allt var det själva appen och appstyrningen som höjde produkten. Appen gör produkten väldigt användarvänlig med tydliga illustrationsbilder och behandlingsprogram. Här kan du läsa hela vårt test av TENS by Flowlife.


Modeller som tidigare varit med i jämförelsen

Här lista vi tidigare TENS-maskiner som varit med i testsammanställningen men som antingen har utgått från tillverkaren eller som har blivit ersatta med något bättre.

Beurer EM 41 - Enkel men bra

Beurer EM 41 bild
ButikPris
Hittade inga butiker.
 • 3,9 av 5 hos brittiska Amazon efter 10 kundrecensioner

Beurer EM 41 har många liknelser med EM 49 som vi listar ovan och även denna modellen har fått ett bra betyg bland de flesta kundrecensioner. Modellen är något enklare i sitt utförande, men egentligen så skiljer det sig inte speciellt mycket mellan modellerna.

Rik på förprogrammerade program

Likt testvinnaren EM 80 och EM 49 så har även denna modellen väldigt många program att välja mellan. Bland annat så har denna TENS-apparat 20 stycken olika EMS program (muskelstimulans), 20 sycken TENS-program och sedan 10 olika program för vanlig massage.

Displayen är tydlig med relativt stora siffror och bokstäver, samt att den även är bakgrundsbelyst. Beurer EM 41 kommer även med en bältklämma för att enklare kunna fästa enheten någonstans. Var dock noggrann så att den inte kommer i kontakt med någon metall som sitter t.ex. på ett skärp eller bälte.

Det följer även med en enklare påse för att förvara enheten på ett enkelt sätt och manualen är på svenska. I denna manual hittar du även alla guider till hur du använder TENS-apparaten och det finns även bilder om hur du ska placera elektroderna för att få den bästa behandlingen.

 • Skäl att köpa
 • 2 kanaler med 4 stycken elektroder
 • 50 olika program totalt
 • Doktor-funktion som ger en möjlighet till att få ett skräddarsytt program från läkaren
 • Timer-funktion
 • Användas för smärtlindring, muskelbyggande eller bara helt vanlig massage
 • Säkerhetsavstängning
 • Intensitetsinställning
 • Max ström 180 mA vid 500 Ohm
 • Frekvens 1 - 120 Hz
 • Pulsbredd 40 - 250 µs per fas
 • Skäl att inte köpa
 • Inget negativt